Snježni sokolovi

Zagor

ZG EXT 24/25 | 167 str.

Na povratku sa sjevera Amerike, Zagor i Chico svjedoci su napada krvoločnih bandita na skijama zvanih "Snježni sokolovi". Odlučan uništiti bandu ubojica, Zagor se krišom prerušen u jednog od Sokolova uspije uvući u njihovu jazbinu, samo da bi postao žrtva beskrupuloznog Eskima!

Informacije o autorima

Scenarij

  • N/A

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 72%

Priča 7

Scenarij 6

Crtež 8

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 84%

P*8

S*8

C*8

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Snježni sokolovi
    ZG EXT 24
  • Eskim
    ZG EXT 25
  • Snježni sokoli
    ZG KL 14
  • Snežni sokolovi
    ZG ZS 259
  • Beli ris
    ZG ZS 260
  • Snežni sokolovi
    ZG ZS 1001
  • Beli ris
    ZG ZS 1002

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • I falchi delle nevi
    ZG SR 78
  • Eskimo
    ZG SR 79
  • I falchi delle nevi
    ZG TT 78
  • Eskimo
    ZG TT 79

ZANIMLJIVOSTI

  • Zagorov neprijatelj Eskim pojavljuje se po prvi put, sljedeći i posljednji put ćemo ga sresti u Toninellijevoj priči u ZS 745/747 "Glasnik Manitua".
  • Epizoda predstavlja nekoliko motiva karakterističnih za krajnji sjever Amerike, Eskim, skije, krplje, kajake i iglue! Čudno mi je to kako tamošnji stanovnici još ne poznaju skije, barem u njihovom primitivnom obliku? Jer su se već sredinom 19. st. održavala natjecanja u skijanju.
  • Jedan lik eksplicitno spominje da je Zagorov Darkwood u Pennsylvaniji!
  • Indijanci koje Zagor sreće su pleme Hidatsa. Pleme Siouan Indijanaca iz grupe Hidatsa u 19. stoljeću nastanjeno je na različitim točkama između rijeka Heart i Little Missouri. Hidatse su najbliži srodnici Vranama, plemenu koje se odvojilo od matice Hidatsa i nastanilo u području Yellowstowna. Danas žive sa Arikara i Mandan Indijancima u rezervatu Fort Berthold u Sjevernoj Dakoti.
  • Tekstovi! U #24 Cico&Compay predstavlja lik "Ete Bete", a lik iz Zagorovog svijeta je major Wilcox, a poznat je po tome što je protjerao Seminole s Floride u epizodi ZG LEX 81/83 "Seminole". U #25 Cico&Company predstavlja obitelj Sycamore koji je nakon debija kao uspješna kazališna predstava pretvorena i u film "Vječna iluzija" Franca Capre. Lik iz Zagorovog svijeta je Satko, Indijanac iz plemena Cherokee, no koji je školovan i ima odvjetničku diplomu, iz ZG LEX 83/84 "Satko!".
  • Epizode su izašle u prosincu 1971. i siječnju 1972. godine.
  • U Tutto Zagoru #81 Nolitta u predgovoru priča o nastanku naslovnice orig. SR #78 "Snježni sokolovi". Naime, Nollita je prije prvog izlaska priče odrezao fotografiju iz jednog magazina koja prikazuje skijaške majstore onoga doba, Tonija Sailera, Jean-Claudea Kellyja, te je dao Ferriju da napravi kopiju. Ferri, budući da se bavio jedrenjem, a bio je i odličan skijaš na snjegovima Limone Piemonte, uspio je nacrtati Zagora sa skijaškim stilom pravog šampiona. No, budemo li povijesno korektni, tek u novije vrijeme koriste se dvije skijaške palice umjesto jedne velike u prošlosti, kao i skije koje su na kraju zakrivljene, dok su u prošlosti bile ravne. Tako da su Snježni sokolovi prave preteče modernog skijanja! Također Bonelli priznaje da on ne može suditi o skijaškim stilovima jer je on na snijegu poput Chica u toj epizodi. ;)

Sve je počelo kad je Nolitta dobio na poklon knjigu o Eskimima…

Na samom početku epizode naše junake nalazimo u Vermontu, na povratku iz prošle pustolovine s čudovišnim Molokomkoja se dešavala na dalekom kanadskom sjeveru… U Vermontu snijeg još ne kopni, dapače, dubok je snijeg i banda Snježnih sokolova time se dobrano okoristila. Brzi ko zimske zmije, spretni na skijama i okidaču, napadaju nesretne namjernike i karavane te ih bezočno pljačkaju. Nitko im ne može ući u trag je nestaju u trenu, i ne ostavljaju svjedoke. No, svemu tome doći će kraj, jer se u igru uključuje i Zagor, gospodar Darkwooda i zaštitnik slabih! Ovo je epizoda koja je bila više puta reprintirana, stoga je i razmjerno poznata većini zagorovaca. Eto vam prilike da date i svoj komentar!

Uvijek poučni Zagor! ;)
"Vidiš Chico, mahovina se uvijek skuplja sa sjeverne strane stabla…"

Donatellijeva snježna scenografija je u potpunosti izmijenjena od prošle epizode, mračna atmosfera na bijelome snijegu koja je pratila pustolovine naših junaka s Molokom sada je u potpunosti nepostojana. Vedri i nadahnuti, i Zagor i Chico izmjenjuju svoje šale i pošalice, sitna podbadanja, bez trunke zamjeranja. Drago mi je da je s vremenom Nolitta profinio taj njih prijateljsko-simbiotski odnos. Napatio se jadni Chico Zagorove teške naravi u prošlosti. Pojedini humoristički momenti s Chicom kao da su ispali iz ranih Chicovih specijalaca. Spomenimo sam konflikt s lukavim prodavačem iz šume Johnom Mac Intoshem ili Chicove vratolomije sa skijaškim izumima. Donatelli je u nekoj fazi oponašanja Ferrija i moram priznati da mu ide odlično. Poslije će previše pojednostaviti svoj stil i distancirati ga od njega. Ovo je zapravo pravi klasični crtež koji je popularizirao Zagora. Nezaobilazno je očito uspoređivati svakog crtača s majstorom koji je Zagora doslovno crtački stvorio i odgojio. Bjelina je posvuda tako da se Donatelli i nije nešto morao pomučiti s crtanjem. ;) Dizajn sokolova, i Eskima također, je pun pogodak – negativci koji će se pamtiti. Motivi koji su odabrani na naslovnicama su odlični, odražavaju samu bit epizode. Mikičine naslovnice u novijim ZS brojevima nažalost i nisu za pamćenje, na njima su samo generičke scene nevezane za radnju. Čak nema niti snijega na njima. Pa si ti mislim gdje su nestali skijaši i Eskim? Kad bolje pogledam, naslovnicu drugog broja radio je neki drugi jugoslavenski autor, koji je pak doslovno shvatio bijelog risa! ;)

Kako Chico naziva svog prijatelja Zagora:
"Veliki Za-gor-te-nay, gospodar Darkwooda, imperator sjeveroistočnog dijela sjevera Amerike…"

Ono što čini dobrim priču su svakako i neprijatelji, posebno kad su indikativni i sa specifičnom modusom operandi. Grupa bandita sebe naziva "Snježni sokolovi", beskrupulozni i okrutni ubojice i pljačkaši na skijama i njihova opaki vođa, sposobni Eskim. Mogli bi čak i nazvati genijem zločina jer ima zaista perfidne tehnike skrivanja svojih tragova, uporaba spretnih skijaša koji brzo dolaze i odlaze s mjesta zločina, zatim uporaba kajaka, te na kraju skrivanje u zabačenoj riječnoj okuci u snježnim igluima. Zagor je morao primijeniti tehniku infiltracije, no ipak, Sokolovi nisu bili toliko glupi da ne bi prepoznali nekog tuđeg tko im je samo uzeo uniformu. Lijepo izbjegnut jedan od klišeja kad se glavni likovi prerušavaju (promijene frizuru i puste brkove) i nitko ih odmah ne poznaje. Kako da ne! Nolitta je očito dobro proučio navike sjevernjačkih naroda (čitaj Eskima?) jer dobivamo i iscrpan prikaz stvari koje su bile nepoznate kulturi stanovnika južnih krajeva. Tako upoznajemo krplje, skijaške tehnike, kajake, iglue i na kraju i jednog Eskima! Završetak i finalni obračun je kao i obično, poetska kazna dostiže i skijaše, a njihov vođa pada u ledenu vodu s popucale sante leda - ne od Zagorove ruke… (no svi znamo što se desilo s Eskimom kasnije)

Eskim

Kako ste već mogli i pročitati u zanimljivostima, glavnog negativca Eskima vratit će ozloglašeni Toninelli puno godina kasnije i pretvorit će ga ni više ni manje u superheroja, organsku verzije Iron Mana, odnosno čovjeka s neprobojnom kožom. Dobar odabir snježnih motiva, dopadljiv crtež snježnog ugođaja i fenomenalan odabir karizmatičnog negativca. Usto, vrlo dobro koncipirana i ispričana priča (uz nezaobilazne klišejiće tu i tamo), savršen omjer akcije i humora, Nolittin uzlet prema zvijezdama… ;)

Snježne radosti 1

Snježne radosti 2

Naprijed

ZG EXT 22/23 Molok

ZG EXT 25-27 Zagorova priča

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • split85

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Lako pamtljiva priča.

    15.10.2010
    19:11:00 sati
    split85
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Ne znam zašto je ova epizoda tako cijenjena među fanovima. U redu, sniježni ugođaj, par dobrih čiko-gegova  i to je to. Kraj razočaravajuć, zašto, ZAŠTO Zagor himself nikad ne sredi protivnika, nego ovaj padne u rijeku ili tako neka glupost. Ali ipak, valja priznati da ima nekih sjajnih dijelova.

    Donatelli odličan kao i uvijek, naslovnice predobre.

    15.10.2010
    19:50:00 sati
    Opti
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Mozda sam subjektivan ali ova prica mi je odlicna i uvjek joj se iznova rado vracam! Cikovi gegovi su legendarni, prica je poprilicno zanimljiva. Jedina zamjerka moze biti kraj kada Eskimo naivno tone u rijeku ali posto se kasnije ponovo vratio Nolitti je i to oprosteno! Crtez odlican kao i naslovnice...

    15.10.2010
    20:08:00 sati
    kandraks
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Odlicno razradjena prica od pocetka do kraja. Donatelli u to vrijeme fenomenalan. Naslovnice odlicne.

    15.10.2010
    20:50:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Bob Rok

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    Ovo je jedan od retkih Zagorovih stripova koje hvalim. 

    Solidno ili mi je tako izgledalo dok sam ga citao. Ili kako sam se nadao, ispalo je odlicno. 

    15.10.2010
    22:35:00 sati
    Bob Rok
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Kao klinac sam jako voleo ovu epizodu. Ludeo sam što nisam nikako mogao nabaviti Belog risa. Kada sam to uspeo mojoj sreći nije bilo kraja. Donateli ovde odlilčan, Feri takođe. Jednostavna priča, tada je sve ferceralo bez problema. Jedina zamerka je Zagor po zimi u kratkim rukavima ali štaćeš.

    15.10.2010
    23:15:00 sati
    legaz
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 61%

    5, 6, 7, 7

    Nije nista posebno, ali kad to kazem, nije ni totalno sranje.  Ovu sam prvi put procito kad je izaslo u Zlatnoj Seriji po drugi put, pocetkom 90-im godina.  Eskim je dobar protivnik za Zagora, a isto tako je njegov povratak u prici "Neranjivi/Glasnik Manitua" bio interesantan.  Ono skijanje nije bas nan intersantnije, i nekako je i dosadno u momente: ovdje Donatelijev crtez godi vise nego bilo koji drugi, zato sto nekako lagan ton ove epizode godi njegovom stilu.  Prca se moze procitat jednom, mozda i dva put (ako izmedju ta dva citanja prodje najmanje 10 godina), ali vise od toga ne vjerujem... snijeg je dobra atmosfera u Zagor serijalu, ali ovdje nije vrhunski stavljena kao u "Vuk Samotnjak" epizodi.  Sve u svemu, u redu je, ali daleko od savrsenog Zagora.  Ova druga naslovnica "Eskim" je haman na Top 10 naslovnica Zagora svih vremena - je li to recentant jos uvijek nije shvatio?  ;)

    16.10.2010
    01:19:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Jedan od meni dražih Zagora, voleo bih ovo u odabranim pričama jer joj je tamo mesto. Vrlo dobra priča koje se i danas sećam iako sam je zadnji put čitao davno.

    16.10.2010
    02:46:00 sati
    goksi
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Moj prvi Zagor! Zbog te činjenice, za mene nezaboravna i najdraža mi epizoda. Istina, nakon ponovnog čitanja prije nekih godinu dana nije mi više bila toliko dobra kao u djetinjstvu, početkom devedesetih, ali ne mogu si pomoć da ne dam visoke ocjene. Donatelli skoro na svom vrhuncu. Prva naslovnica je jedna od onih najboljih, a ni druga nije loša.

    16.10.2010
    15:03:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 9, 7

    ...solidna priča, u ono doba zaista nova i dobra ideja, dobar crtež. naslovnice solidne ali zar ne treba i velikom Zagoru neka jakna na snijegu...?? srećom u novije doba se pazi više i na te detalje....

    16.10.2010
    16:28:00 sati
    tomassi
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    16.10.2010
    17:55:00 sati
    delorean
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    Dobra stara priča. Glupo mi je što se Eskim vratio kasnije i to neranjiv. Nollita je trebao zabraniti taj povratak a ne pustiti da ga neki drugi scenarist vraća na tako glup način. Naslovnice su odlične i totalno u skladu sa pričom, Donatelli razbija ovdje.

    16.10.2010
    21:25:00 sati
    supermike
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    sve pohvale deecayu,što recenzira sve starije Zagore. jako jako pohvalno

    16.10.2010
    21:52:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    18.10.2010
    11:18:00 sati
    14act3
    uredi
  • murdo

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    odlični stripovi, zagor na naslovnici kao da zaobilazi vrata u slalomu... a još da mi je znat kako se ne skliznu s leda, vjerovatni se bijeli ris drži pandžama...
    22.10.2010
    04:03:00 sati
    murdo
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 7, 10

    moj prvi procitani Zagor(1987)...mnogo nostalgije za ovu epizodu..kasnije i reprint 1990. ali opor ukus zbog izmenjenih/nagrdjenih naslovnica...Yugoslavija-moje saucesce...ne vratila se...

    22.10.2010
    19:42:00 sati
    kosmajac
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 9, 10

    Jako mi se svida ova prica zapamtio sam je po chicovim gegovima sa skijama hahahah predobro! Crtez atmosfera sve super priznajem malo sam subjektivan valjda zato sto sam citao kao dijete ovu pricu :) druga naslovnica je vrhunska! male zamjerke zagor kratkih rukava usred Zime.

    26.11.2010
    16:19:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Ovo je jedan od prvih Zagora koje sam pročitala. I dan danas mi je super. Ima sve što Zagorova epizoda mora imati, napetost, akciju, humor, lijep ctrtež i atmosferu.

    08.01.2011
    14:27:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 7, 10

    Super zamisao- Zagor na snijegu!

    No, ništa posebno. Lako zaboravljiva priča.

    22.01.2011
    21:35:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    03.05.2011
    00:31:00 sati
    jojboli
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Chico je barem omasti brk, tj. osnježio ga.

    22.06.2011
    09:45:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    27.06.2011
    21:32:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    8, 6, 8, 8

    Mogao je Nolitta i bolje,Donatelli je dobar i Ferri također.

    03.08.2011
    22:14:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    7, 5, 7, 9

    Solidna epizoda, koju ipak ne bi ubrojao medju favorite. Nije mi bila  nesto posebno ni kad sam je prvi put procitao, a i danas ostavlja slican dojam. Eskim i njegova banda su svakako zanimljivi i upecatljivi likovi u Zagorovom svijetu i steta sto nisu malo bolje iskoristeni.

    23.09.2011
    13:00:00 sati
    Manetola
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    16.12.2011
    01:21:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    13.01.2012
    18:13:00 sati
    Fran
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    12.02.2012
    10:45:00 sati
    b3gi
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    22.04.2012
    13:58:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    7, 9, 9, 8

    Ocjena više zbog Chica i skijanja.

    20.05.2012
    22:58:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 9, 10

    03.06.2012
    18:44:00 sati
    zagor2805
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 7, 10

    Dobra epizoda,ali je mogla biti izvedena da bude još bolja

    20.07.2012
    09:42:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Solidno. I Donatelli, kojeg inace bas i ne gotivim, je ovdje dobar. Fina epizoda

    17.10.2012
    21:07:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 8, 6

    Ova prica nije bas moj slucaj,al aj ok je. Scenario,zagor se okrece sa kanuom u vodi. Hladno je,on nako mokar fura dalje.Eskim, doneklen interesantan,nije puno prostora dobio. Crtez  dobar. Naslovnica, kad vidim zagora u majici pod zimskim uvjetima,uh.

    16.11.2012
    13:10:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 65%

    5, 6, 8, 8

    Pa onako, od ovih epizoda koje sam skupljao u Ludensovim klasicima, ova je ispodprosječna, recimo bolji mi je "Molok". Inače su mi priče na snijegu zabavne ali ovdje je onaj nedostatak što Zagor ne osjeća hladnoću, predvidljiv je završni dvoboj i eto... netko se sjetio da vrati Eskima; dakle, opet Zagor ostavlja nedovršen posao, ta će ga slabost pratiti i dalje. Trebao je pošto-poto tražiti leš.

    01.04.2013
    17:38:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Epizoda sa dobrim neprijateljima, lokacijom i zimskim ugođajem. A tu je i nekoliko nezaboravnih Chicovih ludorija kao šlag na tortu. Vrlo dobro.

    24.08.2013
    09:59:00 sati
    mpavin
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Prava sniježna pustolovima. Eskim pravi, upečatljivi neprijatelj. Fascinantno mi je kako je Zagor vrlo brzo uspio nevjerojatno dobro, vješto i graciozno skijati. Samo malo gledajući druge. Meni to baš niti ne ide tako, već godinama pokušavam ali i dalje padam, sa polu-profi opremom, savjetima, instruktoricom suprugom... Ali tko sam ha da svoje vještine uopće i uspoređujem sa Zagorom. Naslovnice su mogle/trebale biti bolje. Pogotovo ova noćna na skijama.

    02.09.2013
    22:55:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Galis

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Ovo mi je jedna od kultnih epizoda. Naslovnica: Zagor na skijama, koji klinac bi tome odolio. No dugo je vremena prošlo od čitanja Snežnih sokolova do čitanja Belog Risa. Priča ko priča, klišej, ali Donateli je to fino nacrtao, a naslovnice (prva pogotovo) legendarne.

    21.11.2013
    14:21:00 sati
    Galis
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 7, 10

    05.05.2014
    17:13:00 sati
    goldengaidin
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Odlična priča sa fantastičnim snežnim ugođajem, odličnim humorom i brzom dinamičnom akcijom.

    18.09.2014
    17:06:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Zanimljiva i zabavna priča. Pošto nismo navikli baš na skijaše-bandite u svijetu umjetnosti uopšte, ovo je doista originalno. Zagor odmah naučio skijati, nema šta. On se rodio i znao skijati :D. Chico i nije bio te sreće. Negativci u ovoj priči su drugačiji jer nisu naivni, čim su shvatili (prerano, na Zagorovu žalost) da je on upao u bazu Sokola. Eskim je vrlo zanimljiv i opasan protivnik, a pojavljivao se i više puta u serijalu. Ovdje su se Indijanci pridružili i zajedničkim snagama raskrinkali bandu Snježnih sokola, i to je vrlo važno u ovoj priči - timski rad! Donatelli dobar i ovdje, njegov vrhunac nadolazi. Na prvoj naslovnici Zagor uopšte ne nosi jaknu. Hmm... Kako se samo nije prehladio?... Druga je napeta i nepredvidiva. Mislim da je recezent dao malo preslabu ocjenu ovoj priči, koja nije vrhunska, ali je vrlo dobra i zanimljiva za čitanje.

    14.10.2014
    20:05:00 sati
    AmW1
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    09.11.2014
    23:58:00 sati
    velka031
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Sad kad izađe ubrzo kroz godinu-dvi u boji kod libellusa bit će divota čitat, zima će doć do izražaja. Fenomenalna epizoda!

    16.12.2014
    22:20:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    vrlo dobra epizoda

    odlične naslovnice

    15.01.2015
    18:47:00 sati
    igor 12
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    Onako. I nije bas nesta posebna epizoda koja mi je ostala u pamcenju. Sve u svemu vrlo kratka epizoda sa vise akcije nego bezveznog pricanja. Medutim najbolji dio je kada se Chico uci na onim skijama ali ne uspijeva. Donatelli mi je ovdje malo losiji ali se dakako da progutati. Naslovnice sasvim ok, nista posebno.

    08.08.2015
    14:02:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    12.10.2015
    18:10:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 90%

    10, 8, 9, 9

    Volim zimske priče a ova je uz sve to još i legendarna. Odmah na početku sam se dobro nasmijao Chicu i trgovcu koji je dobro unovčio svoje krplje. Banda koja pljačka služeći se skijama je nešto što prije nismo vidjeli pa je samim time priča dovoljno zanimljiva bez obzira što neke smiješne situacije graniče sa naivnošću (Chicovo skijanje koje je završilo bez ozljeda). Zagorovo skijanje ipak ne bih stavljao u tu kategoriju jer je barem vježbao tjedan dana prije nego što se mogao normalno koristiti skijama, a ionako je bilo vidljivo (i sam je to priznao) da nije ni približno toliko dobar kao što su Snježni sokolovi. Jedino je malo naivno postupio kada nije zamijenio i hlače kada se odlučio ići u potjeru za njima. Barem je dokazao da zna biti duhovit kada je kod preoblačenja rekao mrtvacu: žao mi je prijatelju, ali u paklu kamo si upravo otišao toliko je vruće da ti ova bunda sigurno neće trebati. Nemam zamjerki na način na koji je ''skončao'' Eskimo jer Zagor s nožem u nogi sigurno nije mogao ići za njime i pokušati ga uhvatiti. Ono sa santom leda je dobro smišljeno iako mi je Eskimov kasniji povratak bio nepotreban, ali to već nije problem ove priče. 

    Donatelli je ovdje čak i bolji nego na ranijim pričama jer mu potpuno odgovara sniježna atmosfera, naslovnice vrlo dobre bez obzira na to što je Zagor u kratkoj majici u zimskim uvjetima.

    04.02.2016
    18:03:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je jedna od epizoda kojoj ne mogu odoljeti. Naslovnice su savršene, priča, crtež, ambijent... Imam sva izdanja, neka čak i dupla. 

    08.05.2016
    02:52:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Priča čiju sam polovicu pročitao negdje ranih devedesetih u Zlatnoj seriji 1001, u cijelosti u SD extri i Ludens Klasiku, te i u Libellus koloru. Uz taj broj zlatne serije stari mi je donjeo i Gospodara vremena koji eto uskoro izlazi. Sokolove u Zlatnoj seriji više nemam, ali uvijek ću imati to zadovoljstvo i sreću prisjetiti se tog osjećaja kada sam ih prvi put čitao u njoj, to isto predvečerje, gdje sam sjedio točno, čim krenu uvodni kadrovi ove epizode. Uh, nevjerojatno.

    Svaka čast i Boselliju i Burattiniju na Nestalom istraživaču i Čovjeku s puškom, a i Sclaviju na Vuku, ali ovo mi je ipak najdraža snježna priča.

    03.01.2017
    21:45:00 sati
    caramba
    uredi
  • PAJDO

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Legendarna zimska priča s kojom sam se prvi put susreo u ponovljenim izdanjima ZS-e. Kada sam prvi put vidio orginalnu naslovnicu za Bijelog risa oborila me s nogu.
    08.01.2017
    17:49:00 sati
    PAJDO
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 61%

    5, 6, 7, 7

    znaš da se nolitta nije previše potrudio oko priče kada puno prostora u epizodi daje chicu i njegovim gluparijama. jednostavno nije mogao propustiti sav taj snijeg i zimske radosti u priči da dade krila svome smislu za humor, možda i više nego inače u epizodama regularne serije. jer sve ostalo je klasika... u Klasik izdanju. dobri momci, loši momci, zaplet, rasplet... sve to bezbrižno, neusiljeno i pravocrtno prepričano, stoga i totalno zaboravljivo. no dobro, upečatljivo možda po tome što se zagor ovdje naučio vješto koristiti skijama koje su nam predstavljene kao nešto maltene fascinantno i vanserijski. 

    14.01.2017
    21:09:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    31.01.2017
    16:59:00 sati
    suply1
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo mi je u top10 najdrazih prica o Zagoru
    07.04.2017
    14:53:00 sati
    markotamara
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    SDX 024. Snježni sokolovi
    SDX 025. Eskim (do 73 str.)

    Ovo je epizoda koju vjerojatno mnogi (više/manje) znaju, meni je baš ispalo fora da je sad pročitam, upravo kad je snijeg vani, taj ugođaj bla bla :D Čak 6x ova priča objavljena na našim prostorima, u razl. izdanjima. Priča koja se definitvno pamti, epizoda koja će se zaisgurno jednog dana ponovno čitati (zimi). Čiko je isto zakon u ovoj epizodi sa svojim gegovima, ima dosta smiješnih situacija. A i naravno te scene kad uče skijati Lol.

    17.01.2018
    23:54:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Golub

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 7, 9

    Atmosferična epizoda tanke priče i Donatellijeve snalažljivosti na snijegu. Efektan i napet kraj. Za ovaj period epizoda čak i odudara od prosjeka, a Eskim je poprilično interesantan negativac. Valja istaknuti dobre Ferrijeve naslovnice, tu je baš bio u formi. Šmekerski.

    17.06.2018
    19:07:00 sati
    Golub
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Priča za guštanje u Zagoru...krplje, skije i iglui, dobsada neviđeno u Zagorovom svijetu;)
    19.07.2018
    00:25:00 sati
    Oki
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 8, 9

    14.11.2018
    18:35:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrhunski! Zagorove zimske priče teško mogu razočarati, a ova je možda i ponajbolja.

    08.06.2019
    10:31:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kultna priča, vrhunski crtež. Ova epizoda je ostavila moćan utisak na klinca koji je čitao pre 30 godina.

    14.10.2019
    21:02:00 sati
    Batacele
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Potres
      Kod: AF SS 416
      Ocjena: 73%
      Vrijeme: 12.8.2020. 1:20:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 314
    • Makakaraua
      Kod: MN LIB 58
      Ocjena: 83%
      Vrijeme: 10.8.2020. 23:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 10
      Broj pogleda: 525
    • Indijanska princeza
      Kod: KM ZS 1000
      Ocjena: 100%
      Vrijeme: 9.8.2020. 15:10:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 485
    • Povratak Zimske Zmije
      Kod: ZG VCZS 20
      Ocjena: 91%
      Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 10
      Broj pogleda: 1163
    • Brži od zvečarke
      Kod: TX LMS 23
      Ocjena: 51%
      Vrijeme: 7.8.2020. 0:14:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 546

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 3008
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 2526
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 16
        Broj pogleda: 1544
      • Gradske bande
        Kod: NN LIB 57/c-58/a
        Ocjena: 82%
        Vrijeme: 13.6.2020. 19:59:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1245
      • Povratak Zimske Zmije
        Kod: ZG VCZS 20
        Ocjena: 91%
        Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 10
        Broj pogleda: 1163

      Aukcije

      Forum