Bijela maska

Zagor

ZG EXT 28/29 | 192 str.

Zagor i Chico ponovno sreću svog starog prijatelja inž. Robsona u tragičnim okolnostima na putu do Rolling Towna. Naime, Indijanci Kickapusi napadaju gradilište željezničke pruge i svi se nalaze u strahu. Zagor kreće istražiti što se zapravo skriva iza napada, i uskoro saznaje da je iza svega tajanstvena Bijela maska!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 81%

Priča 7

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 79%

P*7

S*7

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Pruga
    ZG EXT 28
  • Bijela maska
    ZG EXT 29
  • Pruga
    ZG KL 16
  • Čelična kuća
    ZG ZS 274
  • Bela maska
    ZG ZS 275

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La strada di ferro
    ZG SR 82
  • La maschera bianca
    ZG SR 83
  • La strada di ferro
    ZG TT 82
  • La maschera bianca
    ZG TT 83

ZANIMLJIVOSTI

  • Drugi susret s ing. Robsonom. Vidjeli smo ga zadnji put u "Sjene" gdje je imao problema s Kinezima. Ovaj put muku muči s Indijancima.
  • Pojavljuju se Indijanci Kickapus.

Željeznica

Zagorove priče smještene su u tridesete godine 19. st., dok je prva željeznička linija Stockson-Darlington napravljena u Engleskoj 1825. godine. U to vrijeme vlakovi su se počeli razvijati, no nisu još bili prisutni na Granici. No, željeznica je vrlo važna stvar koju Nolitta nije mogao samo tako zaobići pa ju je ubacio kao sredstvo koje polagano pokazuje svoj napredak. Divljina se počinje pokoravati širenjem infrastrukture, uz željeznicu niču novi gradovi, nastaju nova čvorišta života na granici. Uz epizode sa željeznicom uvijek vežemo lik inženjera Robsona. Iskren, pošten i realan, ali uvijek mu iskrsnu neki problemi koje Zagor mora riješiti! Robson se zapravo niti ne uključuje u radnju, on je samo lik koji upozna Zagora s problemom. Na neki način Nolitta je čak simbolično prikazao otpor Divljeg Zapada civilizaciji, uvijek su postojale neke prepreke do konačno provođenja plana postavljanja pruge.

Inženjer Robson i njegovi problemi…

Epizodu odlikuje i stalno prisutna nota nolittijanske tragikomike, a sada dodatno izmiješana i s dozom melankolije. Chico je neumoran u svojim gegovima, uslijed mrkog mraka zaspi na pruzi, da bi ga ujutro skoro pregazio vlak. Zagor ga povuče u zadnji čas s tračnica. No tu zbrci nije kraj - razjareni vlakovođe zbog navodnih pijanica koji spavaju po pruzi, potaknuti dodatno podrivačkim uzvicima vojnika, napadaju fizički Zagora i Chica! No, farsa ide do krajnosti, jer vojnici nakon što vide da su vlakovođe pretučeni, uznemireni činjenicom da nitko neće moći upravljati vlakom, nasrnu na dvojicu jadniku! Zbrka je riješena stiscima ruke i nastavlja se putovanje. Ali, kratkog je vijeka, jer započinje tragedija! Indijanci napadaju vlak i doslovno masakriraju putnike. Veselje i opušteno raspoloženje pretvorilo se u tragediju. Antologijska Chicova fora je ona sa sendvičima gdje s kriškom kruha na ruletu osvoji ukupno 36 sendviča! ;) Na taj način funkcionira ova epizoda, nakon momenata neobuzdane komike, likovi su suočeni s tragedijama, što samo pojačava kontrast i dramatiku.

Bijela maska

Dolaze u Rolling Town, boomtown odnosno gomilu baraka gdje žive radnici na željeznici. Nakon što bivaju upoznati sa situacijom, odnosno kad saznaju da netko huška Indijance da napadaju željezničke radnike, Zagor kreće u istragu. Očajni Indijanci, odnosno ratoborni mladi ratnici pod vodstvom Atkora pristaju na napade na bijelce, a zauzvrat će im biti dostavljene potrebite namirnice za cijelo pleme. Ta posao nudi ima tajanstvena individua "Bijela maska" čiji identitet ostaje nepoznat sve do zadnjeg čina. U igru su uključene i prljave igre oportunista iz "indijanskih agencija". Agenti iz agencija bili su zaduženi za raspodjelu državnih namirnica i potrebnih stvari za Indijance iz rezervata, no više puta ti isti agenti robu su zadržavali za sebe, prodavali je drugima, a Indijance potkradali. Takav je način djelovanja bio i bandita iz naše indijanske agencije. To su Mahaska, Stollmeyer, Hackett i Lawrence.

Chico odabire savršeno mjesto za spavanje…

Civilizacijski napredak i Indijanci

Epizoda okorištava sukob na relaciji između napretka i Indijanaca. Vlak je bio simbol druge industrijske revolucije, civilizacije, pobjede nad divljaštvom, a Indijanci su za bijele doseljenike značili samo smetnju, divljaštvo, prepreke prema civilizaciji. Kao da im nije bilo dosta smanjivanja njihovih lovišta, izlova bizona i ostalih izvora hrane zbog krzna, tjeranjem u neplodne rezervate, uskraćivanjem slobode i tradicionalnog načina života. "Indijanci nestaju" - govori Stollmeyer iz indijanske agencije, i kao da mu je to dovoljno opravdanje za eksploataciju jadnih, već ionako degradiranih Indijanaca. Nolitta možda i sam priznaje sumrak Indijanaca, no ipak im ostavlja i šampiona na njihovoj strani da se bori za njih. "Bijela maska" nije previše poznata epizoda (čak bih rekao da je i podcijenjena), no siguran sam da Nolittin odabir tema ipak čitatelja ne ostavlja ravnodušnim, posebice ovi kontrastni tragično-komični momenti. Pojava maskiranog nemezisa koji plete smrtonosnu mrežu u pozadini samo je jedan od bonusa ove priče…

Kraj Bijele maske

Kraj uz zvuke violine

Kontrarecenzija

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 59%

Priča 7

Scenarij 2

Crtež 8

Naslovnica 8

ZANIMLJIVOSTI

  • Pleme Algonquian Indijanaca Kickapus (Kickapoo), nakon ratova sa Amerikancima 1819. godine potpisuju ugovor po kojemu prepuštaju svoje zemlje istočno od Mississippija SAD-u, a oni su preseljeni u južni Missouri od 1819-1824., a nakon toga i u Kanzas. Više o ovoj temi u hrvatskom i engleskom članku na Wikipediji i ostalim linkovima dostupnim na internetu.
  • Ako netko želi pristupiti ovoj temi na ozbiljnom, akademskom nivou, Matthew R. Garrett (Sveučilište Nebraska-Lincon) je napisao doktorsku disertaciju pod naslovom "Kickapoo foreign policy 1650-1830" (Vanjska politika Kickapooa 1650-1830).
  • Ako vas zanimaju tekstovi koji promatraju Zagora iz "drugog kuta" pogledajte stinkyevu recenziju "Zagor priča".
  • Priča je originalno objavljena u Italiji u 4. i 5. mjesecu 1972. godine.
  • Čiko se na 9. str. "Bijele maske" (SD EXT) obraća direktno čitateljima (prva vinjeta).

Bez pretjeranog okolišanja, skrećem vam pažnju na 28. stranicu "Pruge", gdje priča uistinu počinje. Robson upoznaje Zagora sa svojim problemom. Ukratko, već tri mjeseca izgradnja pruge je obustavljena zbog problema s tamošnjim Indijancima, Kickapusima. Prije par godina su "premješteni" u rezervat, gdje bi trebali biti mirni i sretni. Ali vidi ti bezobrazluka, oni su se zbog nekakvih tričarija poput izgladnjelosti i oštre zime usudili prijeći granicu rezervata i počeli ometati radove na pruzi koja ide posred zemlje koja je do prije par godina bila njihova.

U vlaku, sjedeći u udobnom sjedalu, Zagor se, ne trepćući okicama, nad svime iščuđava i govori Robsonu: - "Ali... ne mogu vjerovati. Ima već barem tri godine da su prihvatili život u rezervatu koji im je dodijelila Vlada... Prolaz (koji koriste) nije na putu do njihova rezervata... ne razumijem zašto bi njima pruga imalo smetala." Stani malo, je li to rekao Duh sa sjekirom, zaštitnik Indijanaca?
Robson nastavi dalje pripovijedati - "U ime poduzeća otišao sam u Richmond po vojnu zaštitu... Srećom, dobio sam trideset vojnika na čelu s poručnikom Wickensom. "
Zagorova reakcija? – Nikakva, sjedi i gleda ptičice u daljini. Godine istjerivanja pravde po Darkvudu nisu ga ničemu naučile.
Poručnik na to odgovara: "Trideset vojnika i nije bog zna što, ali nadam se da će dostajati za vaš nastavak radova" – i produži on – "formirat ću patrole koje će u smjenama stražariti nad radnicima, a noću bdjeti nad najnovijim dijelovima pruge. " Robson u jednom trenutku čak počinje kukati što je samo(!) trideset vojnika tu da osigurava jedan privatni posao, pa kaže da bi mu bilo draže da se vratio s barem petstotinjak plavih košulja.

Zastanimo na trenutak i analizirajmo situaciju:
- zemlja na kojoj se gradi Robsonova pruga je oduvijek bila indijanska
- bijelci su je oteli i protjerali Kickapuse u rezervat
- u rezervatu umiru od gladi i hladnoće
- vojska pomaže Robsonu u namjeri da obrani vlak i prugu svim sredstvima

Robson sa svojim radnicima krči otetu zemlju Kickapusa, pa se onda čudi kako je moguće da oni nemaju razumijevanja za njegov vlak i njegove muke. Ako ne uspije na vrijeme izgraditi prugu vjerojatno će morat platiti penale državi, pare su u pitanju. Ako ne dovede vlak u tu "neciviliziranu" zemlju kako li će platiti onaj kredit za novi bazen i ergelu arapskih konja? Nije li bolje premjestiti jedan narod, nego da se on mora privikavati ne nove (ne)udobnosti. Kickapusima je i tako svejedno. Što su oni izgubili kad su ih premjestili u rezervat? Jednako će kao i do sada živjeti u svojim vigvamima punim propuha na nekoj zabačenoj ledini.

Slika 1

Gdje je sada poznato "šesto čulo" pravednika iz Darkvuda koje se pali na svaku naznaku nepravde? Kada netko djetetu oduzme igračku, Zagora odmah obuzme zlokoban osjećaj da je nešto trulo u zraku. Ali kada njegov kapitalistički pajdaš Robson pod vojnom zaštitom gradi prugu na otetoj zemlji – ništa! Umjesto da ih sve skupa pošalje do vraga i pridruži se izgladnjelim Indijancima u obrani njihovog dostojanstva, on ne mrda ni malim prstom, nego mirno sluša Robsonove žalopojke.

Kad je njegov pajdaš u pitanju, pali se, kako ga ja volim zvati Zagorovo "sedmo čulo". Što je to? Reći ću vam. Ono čulo koje svako toliko reče – "baš me briga, ne mogu ja uvijek misliti na vas". Čulo koje se aktivira svaki put kada Duh sa sjekirom "zbog višeg dobra" zažmiri na jedno oko.

Nije vam ovo dosta, niste uvjereni da ovdje nešto ne štima? Idemo dalje...

Netom što su završili razgovor o "sabotirajućim Indijancima", vlak se naglo zaustavi zbog debla koje leži na pruzi. Već spomenuti poručnik zapovjedi svim vojnicima da izađu na brisani prostor i da pomaknu deblo. Ne trebaš biti školovan na West Pointu da bi shvatio da je ovo zasjeda. Poslije tog okršaja, vlak stiže u Rolling Town gdje ratni profiteri već počinju huškati narod protiv Kickapusa. Zagor smiruje situaciju i kaže da će on pokušati razgovarati s poglavicom Indijanaca, i da će ga lako nagovoriti da odustane od rata.

Nakon što je došao u logor Kickapusa, poglavica Usamljeni Vuk, pripovijeda Zagoru koje su ih sve nesreće snašle. Indijanski agent im je kazao da su pošiljke hrane i odjeće "misteriozno nestale" i da on tu ništa ne može napraviti.

Snažni i hrabri muškarci, kada su vidjeli da je vrag odnio šalu, da njihove skvo, starci i djeca umiru od hladnoće i gladi, uzeli su stvar u svoje ruke te krenuli u nabavu potrepština za pleme. Ali, pokvarenost bijelaca ne poznaje granice. Tako im u susret dolazi neočekivani "spasitelj", čovjek s maskom Irokeza na licu. Baš kad su pomislili da im se Manitu nasmiješio i poslao im pomoć u liku "Bijele maske", otkrivaju se pravi motivi bijelog maskiranog gulikože.

On ih s onom istom robom, koja je njima bila namijenjena, počinje ucjenjivati. Govori im da ako žele još takvih pošiljaka moraju svoju kožu staviti na milost i nemilost pušaka bijelaca. U prijevodu, vi riskirajte svoju glavu da bi dobili robu koja je ionako vaša. Ili ćete crknuti od hladnoće i gladi ili ćete crknuti u okršaju s bijelcima boreći se za moje interese. Birajte – smrt vas svakako čeka, jedino je pitanje na koji način želite umrijeti.

Pogledajte samo razmjere pljačke, iskorištavanja i sustavnog ubijanja Indijanaca. Robson krči njihovu zemlju. Vlasnik kockarnice u Rolling Townu na lice stavlja masku Irokeza, vjerojatno ukradenu s umirućeg tijela nekog indijanskog vrača, pa ih ucjenjuje. Ali sve su to sitne ribe, ljudi koji služe da, manje ili više svjesno, dokrajče "posao" započet puno prije, u washingtonskim kancelarijama. Američka vlada se služi sredstvima koja su puno podmuklija od obične maske i pištolja. Nije se tek tako na pleme Kickapusa obrušila glad i zima. Prvo su im oduzeli zemlju na kojoj su stoljećima obitavali, gdje počivaju kosti njihovih poglavica i ratnika, strpali su ih u rezervat kao da su životinje i time ih stavili u potpunu ovisnost o državi. Ako se slučajno upute izvan rezervata gdje ima divljači, jao si ga njima, jer ih tamo čeka "željezni konj" bljedolikih. Nakon toga na scenu stupa druga karika u lancu – vladini agenti. Što oni rade? Pljačkaju i tu šaku jada što je Kickapusima ostala.

Slika 2

Jedini čovjek koji je u stanju nešto dobro napraviti je zakazao. Duh sa sjekirom je iznevjerio Kickapuse. Nije se pretrgao da ispravi ove nepravde, umjesto toga on pomaže Robsonu da izgradi prugu i sve što uspijeva dati Kickapusima jest obećanje da će u budućnosti dobiti boljeg agenta. A svima je jasno da će Indijanci i dalje biti pljačkani. Umjesto jednog korumpiranog i pokvarenog indijanskog agenta doći će drugi. A tko garantira ispaćenom i poniženom narodu Kickapusa da će taj "drugi" biti pošten. Kao da će Duh sa sjekirom stalno biti tu da pazi na njihovo poštenje. Ima on i drugoga posla u Darkvudu, a u zadnje vrijeme i po susjednim kontinentima.

I što sad? Hoćemo li mi Zagora razapeti zbog ovih manjkavosti, hoćemo li ga se odreći? Naravno da nećemo. Mi trebamo Zagora više nego on nas. Mi trebamo vjerovati u pravdu, poštenje, neki viši sud koji će osuditi zle i pomoći dobrima. U toj našoj želji smo zaboravili da je Zagor samo čovjek. Sad, da mu mi zamjerimo na trenucima kada i on pokazuje da je od krvi i mesa? Da mu zamjerimo što je zažmirio na jedno oko i dopustio sebi luksuz da mu se umjesto "šestog" upali "sedmo čulo"? Ma dajte molim vas. Tko se od vas nije u jednom trenutku umorio od stalnog moraliziranja i rekao: "ma k vragu sve, danas ti zakoni ne vrijede za mene". Hoćemo li se poslije pokajati? Svakako. Ali to je ono što nas čini ljudima, a ne anđelima. Nije to Zagor odabrao, to dolazi u paketu sa zdravim razumom.

Ideja za priču je bila vizionarska, utemeljena na stvarnim tragičnim događajima. Ali Nolitta nije imao dovoljno hrabrosti da je sprovede u djelo. Umjesto toga odlučio se za scenarij pun kompromisa, gdje su svi trebali biti zadovoljni. Ali već i usputnom promatraču je jasno da su "neki" prošli mnogo bolje od "drugih". Zato scenariju dajem samo dvojku. A i to je previše. Crtež i naslovnice - korektni.

Naprijed

ZG EXT 25-27 Zagorova priča

ZG EXT 30 Indijanski cirkus

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • solar

    Ukupna ocjena 59%

    7, 2, 8, 8

    Pogledaj kontrarecenziju!

    27.03.2011
    00:46:00 sati
    solar
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    dosta dobra epizoda posebno mi se svidjela zbog humora

    27.03.2011
    10:27:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Vrlo simpatična i meni draga priča...

    27.03.2011
    11:03:00 sati
    velka031
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    Jednostavna,a li dobra epizoda. Već sam negdje napisao da je ovaj period prije zaltnog veoma dobar.

    27.03.2011
    12:58:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 73%

    6, 6, 10, 7

    Ova epizoda se pamti zbog dva razloga: prvi je tuča sa strojarima na poečtku, a drugi je kad Chico osvoji 20-tak sendviča na ruletu. :D Ostatak priče je dosta manjkav i zaboravljiv, nimalo među boljima.

    Crtež je sjajan. Prva naslovnica je sjajna (također s najunikatnijim Ferrijevim potpisom), ali druga je šit.

    27.03.2011
    13:37:00 sati
    Opti
    uredi
  • Bruce Springsteen

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Veoma draga, lako čitljiva i zabavna priča! Nolitta standardan, Donatelli odličan!

    27.03.2011
    20:01:00 sati
    Bruce Springsteen
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 84%

    7, 8, 10, 9

    Simpaticna epizoda, daje ukus starog dobrog vremena. Donatelli u to vrijeme odlican.

    27.03.2011
    20:27:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Stara dobra vremena. Priča još uvek ima snagu. Donateli odličan, on i Feri su tada suvereno držali Zagora na vrhu. Naslov ZS Čelična kuća mi je orginalniji nego orginalni naslov.

    27.03.2011
    20:43:00 sati
    legaz
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    Kad mi netko spomene ovu epizodu prvo mi padne na pamet Chicov geg sa sendvičima. Ova epizoda je dokaz kako je Nolitta bio odličan scenarist i kako od jedne prosječne i ništa spektakularne ideje može napraviti jako dobar strip.

    Edit - @solar jako dobra kontrarecenzija. Sviđa mi se kako razmišljaš. (Iako se moje ocjene ne slažu s tvojima jer nisam krenula baš toliko u dubinu.)

    28.03.2011
    11:31:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • PAJDO

    Ukupna ocjena 73%

    6, 6, 9, 10

    Odlični Donatelli (kao i u većem dijelu epizoda iz ovog razdoblja), sama priča mi i nije nešto posebno, naslovnica za Prugu (iako mi je puno draži prevod ZS-e Čelična kuća) mi je među 5 najboljih u serijalu.

    28.03.2011
    17:56:00 sati
    PAJDO
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    Ovo mi je jedna od najdražih Zagijevih epizoda, a istovremeno među prvih nekoliko koje sam pročitao i koje su učinile da zavolim ovaj strip. Oduvijek sam volio priče sa skrivenim licima, posebno kada se radi o nekom indijanskom vođi ili obmanjivaču. Bijela maska mi je definitvno najdraži lik sa pokrivenim licem od mnogobrojnih koji su se pojavili u Zagiju. Priča sama po sebi nije neki vrh, ali je dovoljno kvalitetna da se čita s guštom, crtež je odličan, ovaj Donatelijev stil smatram njegovim najboljim. Naslovnice su onakve kakve trebaju biti, efektne i pamtljive.

    28.03.2011
    19:37:00 sati
    jasa
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Simpatična priča.

    28.03.2011
    19:42:00 sati
    Brdar
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 6, 8

    Solidno.

    30.03.2011
    19:38:00 sati
    konj87
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Odlična prića.
    Najbolji dio je kad je Chico nesvjesno uložija sendvić.

    30.03.2011
    22:12:00 sati
    split85
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    31.03.2011
    14:56:00 sati
    14act3
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Šta reć. dušu dalo za čitat na suncu uz more il na balkonu. Stvar je jebenica / laganica.

    01.04.2011
    16:06:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    02.04.2011
    23:54:00 sati
    dabraka
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 81%

    8, 9, 8, 6

    03.04.2011
    18:00:00 sati
    Koresh
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 72%

    5, 7, 9, 9

    Ideja je u biti ništa posebno ali u konačnici je dobar strip. 

    26.04.2011
    16:41:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    05.05.2011
    23:24:00 sati
    jojboli
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Jos jedna politicka epizoda, ne sasvim, ali tu i tamo, kao "Jack Mohikanac".  Imamo bijelce i indijance, i jedni drugima skode, i u ovom slucaju zbog nekih zlih namjera jednog ludaka, koji u ovom slucaju hoce samo da se obogati.  Donatelijev crtez je dobar, polako se poboljsava ovdje, a Ferrijeve naslovnice su dobre; ona za svesku "Pruga" je puno bolja nego ona zvana "Bijela Maska".  Nolitin scenario fino balansira ozbiljne scene, sa teskim temama, i one duhovite, gdje imamo Chicove vratolomije, ovdje malo vise nego ikako.  Epizoda vrlo dobra za ovo dobro, i odlicno predskazanje za one koje dolaze posle nje.  

    17.05.2011
    17:34:00 sati
    acestroke
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Tom Robsonu bi trebalo zabraniti izgradnju pruge.

    09.06.2011
    16:35:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 47%

    5, 2, 6, 8

    Umirao sam od dosade.

    18.06.2011
    13:35:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 9, 7

    I nije me se baš dojmila ova priča. Onako pomalo dosadno :/ Donateli super crta. Prva naslovnica odlična druga i nije nešto.

    Dobar je geg sa chicovim sendvičem i borba u vlaku. (prosjek)

    28.08.2011
    14:32:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Nakon nekoliko katastrofalno loših epizoda, opet jedna solidna, sa dobrom atmosferom, zahvaljujući Donatelliju. Prva naslovnica odlična, druga tako-tako.

    01.09.2011
    21:50:00 sati
    Deki86
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    Nije među boljim pričama iz ovog perioda ali je ipak legendarna na neki način. Možda zbog Chicovog igranja ruleta i svih ostalih sprdačina? :) Priča je lipo ispričana, tu je onaj poznati Nolittin ton a i inače su priče s maskiranim neprijateljem jedne od zanimljivijih.

    10.11.2011
    15:49:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    13.01.2012
    18:19:00 sati
    Fran
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    dobri stari zagor

    18.01.2012
    21:15:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    04.02.2012
    13:39:00 sati
    macca1985
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    stare dobre nollitine price

    01.05.2012
    20:22:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    5, 5, 9, 7

    20.05.2012
    22:29:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    03.06.2012
    18:46:00 sati
    zagor2805
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Ne znam zasto,vise sam ocekivao od ove price. Pocetak bolji,al od sredine prica gubi na snazi. Chico mi bio odvratan kad je udario indijanca.Crtez dobar,indijanci mi malo prejednostavno nacrtani. Naslovnica (Klasik), ok.

    23.11.2012
    13:25:00 sati
    Tutta
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 69%

    6, 8, 6, 9

    11.02.2013
    16:50:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Simpaticna prica.Nolita se jos trazio.Donateli ajde moze proc,naslovnice prosjecne.

    27.07.2013
    20:23:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Zabavna epizoda s odličnim crtežom. Naslovnica sa Zagorom na lokomotivi izgleda baš 'kultno'. Čitao sam i ranije, ali nisam se sječao nekih posebnih detalja, osim Chica i sendviča, te da Robson ima neke probleme...

    02.09.2013
    22:57:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Galis

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Ovo je više zabavna epizoda. Nedavno sam je ponovo pročitao u Ludensovom Klasiku. Solidan intermeco između ozbiljnijih epizoda.

    21.11.2013
    14:16:00 sati
    Galis
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    Odlična epizoda, slažemse sa kontrarecenzijom u potpunosti no nažalost "viši ciljevi" uvek su uzimali svoj danak čak i dandanas.

    18.09.2014
    17:17:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    7, 8, 10, 9

    Istovremeno zabavna i ozbiljna epizoda. Ova epizoda je jedna od pokazatelja kako su se Indijanci istrijebili s područja SADa. Onaj štos sa Chicom je odličan. Kako se Nolitta sjeti tih fazona? Tu imamo i probleme među Indijancima - pitanje poglavice, nametanje moći i autoriteta, što je bijelcima omogućilo da ih lakše svladaju. Kada sam otkrio ko je iza maske, bio sam prilično iznenađen zato što je to zapravo bio šef tvrtke koja je radila na štetu Kickapusa. Ovdje polako počinje Nolittina inspirativna faza, sa zanimljivim i nerijetko epskim pričama. Donatelli bez zamjerki. Dobro crta ljude, pa i okolinu, iako se nije obazirao na to baš puno. Naslovnice su odlične. Prva je u stilu Mission Impossible, gdje Zagor trči na krovu voza, na kojem stoji Ferrijev potpis. Druga je malo lošija i prazna, ali eto neka 9 bude prosječna ocjena za ove dvije naslovnice.

    15.10.2014
    18:01:00 sati
    AmW1
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    15.10.2014
    21:14:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    15.01.2015
    18:56:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Darkwood Monty

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Skroz ok epizoda koja po meni daje i više nego što se od nje u startu očekuje.

    Nolitta priču vodi u laganom ritmu uz par dobrih Chico-štoseva, a Donatelli ovdje na svom vrhuncu.

    21.06.2015
    09:56:00 sati
    Darkwood Monty
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    12.10.2015
    18:08:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Jako mi se svidjela ova epizoda jer je tako realistična, sada kada sam je pročitao u koloru imam još bolje mišljenje nego što je bilo ranije. Stvarno se stječe dojam da je podcijenjena u odnosu na neke druge. Zagor se podjednako zauzeo za obje strane, potlačenu indijansku i bjelačku koja nadire sa civilizacijskim napretkom. Mislim da mu je to u potpunosti uspjelo jer je napravio najbolje što je mogao a nikako ne bi bilo pošteno da se zauzeo samo za jednu stranu, pogotovo jer ispočetka nije znao što se skriva u cijeloj priči. I Vuk Samotnjak je kasnije  pričao Zagoru kako je prolazak pruge indijancima pričinjao zadovoljstvo jer su se mogli diviti nečemu što prije nisu vidjeli, pa tako nema govora da su oni bili oštećeni zbog toga sve dok su od vojnih vlasti redovno dobivali hranu i odjeću. Problem je nastao kada su namirnice prestale stizati i kada su 2 pokvarenjaka odlučili zaraditi na njihovim nevoljama, prolazak pruge njihovim područjem sam po sebi nije predstavljao prijetnju ili barem oni to nisu tako doživljavali. Zagor je u takvoj situaciji napravio sve što je mogao i trebao, raskrinkao zločince i stvari vratio u normalu, žrtava je bilo na obje strane jer se u tom trenutku nisu mogle izbjeći a ne zbog nekakve njegove pogreške. Uz svu svoju ozbiljnost priča posjeduje i humoristične elemente, najbolji je onaj kada je prodavač Chicu za pola dolara prodao sendvič punjen mirisom pečenja. Kasnije je Chico igrom slučaja osvojio čak 36 sendviča i to je jedan od rijetkih trenutaka kada se on uspio najesti uz pomoć svoje snalažljivosti. 

    Crtež je vrlo dobar a ni naslovnice puno ne zaostaju. 

    08.02.2016
    21:29:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 7, 10, 10

    02.01.2017
    18:11:00 sati
    suply1
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    @solar - osvrt na kontrarecenziju

    Zagorovo čuđenje je opravdano jer on u tome trenutku i ne zna razlog zašto Kickapusi ometaju radove (ucjena radi isporuke hrane). Također da oni u rezervatu umiru od gladi i hladnoće nitko iz kompanije ne zna osim naravno lika Bijele maske te ekipe iz Agencije za indijanska pitanja koji opet nemaju veze s kompanijom koja gradi prugu. Uglavnom, nigdje ne vidim nekakvu pogrešnu Zagorovu (i Robsonovu) reakciju, postupao je kao i uvijek kako postupa odonosno koliko ima saznanja o nastaloj situaciji, nastojeći zadovoljiti obje strane. Slažem se jedino da je reakcija ljudi na ono oboreno deblo nasred pruge, a naokolo sama pustoš, totalna scenaristička glupost. Tome bi još i dodao dio kada su radnici prikazani u šumi kako sjeku drva, a Zagor visoko na drvetu pazi na situaciju i najednom napad indijanaca bez ikakvog Zagorovog upozorenja (pa koji k je radio gore na drvetu?). Također, on se odlučuje priskočiti u pomoć kad je borba gotovo završila (šta je pobogu radio, posmatrao ih odozgora?) što je totalno netipično za njega. To su jedine mane koje mi smetaju u ovoj inače baš odličnoj pustolovini sa genijalnim Čikovim pizdarijama :) Donatelli je definitivno ušao u svoju najbolju fazu.

    04.01.2017
    19:57:00 sati
    caramba
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Predobra prica,zlatno doba ,Nollita je napisa vrhunsku pricu koju je popratija stari Doni odlicnim rtezom
    07.04.2017
    14:50:00 sati
    markotamara
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    27.11.2017
    07:17:00 sati
    wele
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    SDX 028. Pruga
    SDX 029. Bijela maska 

     

    Kad sam vidio ovu naslovnicu Zagora sa vlakom i naziv "Pruga", odmah sam pomislio da bi mogli u toj priči vidjet njegovog prijatelja (opet), inž. Robsona. Epizoda u kojoj sam zaista uživao, od početka do kraja. Zanimljivo je to da je priča počela na samom početku epizode 28. i završila na kraju epizode 29., znači nema onog da počne ili završi na sredini stripa.

    Dosta je bilo pokolja u ovoj epizodi, opet naravno bezpotrebnog, a ono što je također bilo interesantno tko se krije iza te maske i zašto indijanci žele spriječiti radove na pruzi i sve to..

    I kako je samo Čiko dobro prošao sa onim sendvičima xD. Sve u svemu, jedna zabavna priča sa odličnim crtežom.

    17.01.2018
    23:58:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Golub

    Ukupna ocjena 66%

    7, 5, 7, 9

    Još jedna predvidljiva Scooby Doo priča koja počinje kao stvarno napet vestern, da bi se negdje u sredini pogubila. Za pohvaliti je izvrsno Donatellijevo kadriranje u nekim vinjetama, kao i Ferrijeve naslovnice (primijetit ćete cheeky potpis na lokomotivi na prvom coveru).

    19.06.2018
    16:01:00 sati
    Golub
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 43%

    4, 3, 6, 4

    Jedna od onih priča u kojima već na početku znaš tko je krivac i kako će sve završiti...
    28.07.2018
    22:28:00 sati
    Oki
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    20.11.2018
    09:17:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Sasvim dobro. Priče s inženjerom Robsonom ne mogu proći bez vlakova pa iako se dešavaju u ograničenim prostornim odrednicama, nikada nisu nezanimljive, baš naprotiv.

    08.06.2019
    10:40:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    Nista posebno epizoda. Ima svjetlih momenata i to je sve.

    02.08.2019
    19:36:00 sati
    karuro
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Odlican crtez, odlicna prva naslovnica i prva sveska. Pristojna priča, dobrog ritma, dobre akcije, laganog humora, ali ništa upečatljivo. Početak je više obećavao, prejednostavan rasplet.

    16.10.2019
    16:16:00 sati
    Batacele
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Otmica
      Kod: NR LIB 7a
      Ocjena: 92%
      Vrijeme: 14.7.2020. 16:48:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 151
    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 360
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 797
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 852
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 579

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2448
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1981
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1576
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 14
        Broj pogleda: 1372
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1254

      Aukcije

      Forum