Zasjeda u šumi

Zagor

ZG EXT 31/32 | 152 str.

Odmetnik James Reagan nakon sukoba sa Chicom u Pleasant Pointu iz odmazde ubija cijelu posadu broda kojem je Chico bio kormilar, potpomognut ratnicima Delawarama. Deleware predvodi sakem Kanoxen koji želi pokrenuti pobunu protiv bijelaca i uništiti tvrđavu Henry. Zagor spašava Chica iz Reaganovih ruku i kreće u lov na zločince i spašavanje tvrđave.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 75%

Priča 7

Scenarij 8

Crtež 7

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 72%

P*7

S*7

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Zagor
    ZG AGA 1
  • Teror
    ZG AGA 2
  • Zasjeda u šumi - Užas - Zlato iz rijeke - Žuti Gavran
    ZG BBZG 1
  • Zasjeda u šumi
    ZG EXT 31
  • Užas
    ZG EXT 32
  • Šuma zamki
    ZG HOTU 1
  • Teror
    ZG HOTU 2
  • Hiljadu zamki
    ZG LMS 29
  • Šuma na zamki
    ZG MP33 1
  • Hiljadu zamki - Otrovni totem - Leteći manijak - Rečna zvezda
    ZG VCBZ 1
  • Hiljadu zamki - Neuhvatljiva maska
    ZG VSZ 5
  • Močvara Mo-hi-la
    ZG ZS 454
  • Čiko i rubini
    ZG ZS 455

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La foresta degli agguati
    ZG SI_1 1
  • La cattura di Zagor
    ZG SI_1 2
  • La roccia sul fiume
    ZG SI_1 3
  • Beffa alla morte
    ZG SI_1 4
  • Tradimento!
    ZG SI_1 5
  • La foresta degli agguati
    ZG SR 1
  • Terrore
    ZG SR 2
  • La foresta degli agguati
    ZG TT 1
  • Terrore
    ZG TT 2

ZANIMLJIVOSTI

  • Legendarna prva epizoda Zagora, u kojoj je opisan prvi susret Zagora i Chica
  • Ova epizoda je doživjela nekoliko izdanja na našem jeziku, ali nijedno kompletno, svakom fali bar po jedna stranica, s tim da je najgore prošao reprint u Zlatnoj Seriji gdje nedostaju 4 stranice
  • Prijevod prvog izdanja, LMS 29 "Hiljadu zamki", je jako loš i dosta skraćen, dok je onaj iz izdanja Slobodne Dalmacije najvjerniji originalu
  • Prvi susret sa Kanoxenom je ispričan u specijalnom broju 13 Darkwood Anno zero, u nas objavljenom u izdanju Ludensa
  • Chico je bio kormilar na brodu "Marybell", a kako je tamo dospio možete pročitati u specijalnom broju River Chico
  • Sva jugoslavenska izdanja ove priče: ZG EXT 31 Zasjeda u šumi, ZG EXT 32 Uzas, ZG LMS 29 Hiljadu zamki, ZG MP33 1 Šuma na zamki, MP33 2, ZG VCBZ 1 Zagor #1, ZG VSZ 5 Hiljadu zamki, ZG ZS 454 Močvara Mo-hi-la, ZG ZS 455 Čiko i rubini, ZG HOTU 1, ZG HOTU 2 i LIBKB #1.

Prva Zagorova epizoda pojavila se u "striscia" ("traka") formatu na kisocima u Italiji u lipnju daleke 1961. godine, naslovljena "La foresta degli agguati", da bi tek u srpnju 1965. u 52. broju serije Zenith Gigante bile reprintana u formatu kakvog danas znamo (16x21cm). Guido Nolitta nam je ponudio savršenu pilot epizodu za upoznavanje lika. Dinamičnu, brzu i jednostavnu priču u kojoj su predstavljeni glavni junaci serije, kao i svijet u kojem žive, močvaru Mo-hi-la i Darkwood (koji se, što je malo poznato, pojavljuje kao ime tek 1964. u epizodi "Tajna služba" - ZG SD EXT 5/6, da bi ga poslije u reizdanjima i u seriji Zenith ubacili na sva ona mjesta gdje se spominju generički nazivi poput močvara, prašuma ili slično). Chica (tipičnog meksikanca, malog, debelog, sa velikim sombrerom, kreiranog po uzoru na Pancha iz Cisco Kida) upoznajemo već na prvoj stranici u tipičnoj sceni koja će poslije poslužiti kao lajtmotiv Nolitti za kreiranje bezbrojnih gegova kojima započinje svoje priče. Chico je, naravno, bez novaca i jako gladan, te pokušava prijevarom doći do hrane. Već u prvoj rečenici saznajemo njegova mnogobrojna imena, a već na slijedećoj stranici upada u gadne nevolje, jer je stao na žulj Jamesu Reaganu, gadnom krijumčaru oružja. Zagor se, pak, pojavljuje prvi put na 10. stranici, prateći tragove indijanaca. Nollita nam ne govori ništa o njegovoj prošlosti i ne precizira točno njegovu ulogu u cijeloj priči, ograničavajući se da ga predstavi kao jedinog koji može zaustaviti ratoborne indijance.

Prva vinjeta prve Zagorove epizode, u color verziji

Ipak, Nolitta ne propušta naglasiti mističnost koja okružuje našeg junaka, prikazujući nam indijance koji se plaše njegovog krika (koji, uzgred budi rečeno, još nije onaj klasični Ahyaaak!), i sa strahopoštovanjem govore o njemu, smatrajući ga nekom vrstom polu-Boga (očiti utjecaj Fantoma, poznatog strip junaka iz pera Lee Falka, koji je uz Tarzana poslužio kao predložak iz kojeg je Nolitta defnirao Zagora, uzimajući od svakog od ta dva junaka poneku osobinu. Nolitta je sebi ipak dopustio značajnu "pjesničku slobodu" koristeći lijane u Darkwoodskoj šumi, iako lijane postoje samo u prašumama, a ne u hladnim šumama u području oko Velikih jezera gdje bi trebao biti smješten Darkwood (što isto nije točno definirano), pa sve do nepoštivanja faktografije i činjenice da su oružje i uniforme koje se pojavljuju u epizodi korištene tek mnogo poslije razdoblja u kojima se odigravaju Zagorove pustolovine (prva polovica 19. stoljeća)

Prvo Zagorovo pojavljivanje, u color verziji

Crtež prve epizode, kao i narednih 30-tak, povjeren je grafičkom kreatoru lika, Gallienu Ferriju, mladom i talentiranom crtaču koji je prije rada na Zagoru imao malo iskustva radeći za francusko tržište. Naviknut na bogat, detaljan i dinamičan crtež, Ferri je u ovoj epizodi često na rubu čitljivosti, tek poslije , u narednim epizodama, ubrzo razvija polako svoj prepoznatljiv stil, dopadljiv i pitak, sa izrazitom dozom naracije i akcije, koji će ostati njegov zaštitni znak do danas i kojeg nitko od novih Zagorovih crtača nije ponovio (mada glasine govore da je novi Zagorov crtač u Italiji, Marco Verni, "novi Ferri"). Njegov Zagor je više manje isti kao i danas, kreiran prema liku glumca Roberta Taylora (koji je, zanimljivo, godinu dana poslije poslužio kao model kreatorima Diabolika), i u samoj epizodi je vidljivo nekoliko očitih grešaka koje je Ferri počinio prilikom crtanja ove priče, očito posljedica nedovoljne razrade lika, poput misterioznog pojavljivanja i nestajanja "znojnica" sa zagorovih ruku, ili noža iza leđa, pa čak i znaka na zagorovoj majici (koji isto nije bio jasno definiran). I Chico je jako sličan onomu kakvog ga danas znamo, s razlikom u odjeći i ogromnom sombreru. Ferri je poslije u šali objasnio kako je smanjio sombrero jer mu je on zauzimao pola kadra, dok je očito odlučio izbaciti "znojnice" i nož, a Zagorovo lice je postepeno prelazilo u Ferrijev autoportret iz tog vremena, tj. autor je projicirao sebe u lik kojeg je crtao.

Razne Ferrijeve verzije Chica prije izabira definitivnog izgleda

Zanimljiva je uloga Chica, koji je u ovoj priči spasio Zagora, ni više ni manje nego 5(!!!) puta, što se više nikad nije ponovilo, Chico je polako preuzimao ulogu zabavljača čije nevolje su služile za stvaranje komičnih situacija i gegova, dok je za herojstvo bio zaslužan Zagor. Iako ne u rangu Nolittinih priča iz "zlatnog doba", definitivno se radi o antologijskoj priči koja je uspješno otvorila serijal koji traje već preko 40 godina i koju bi svaki Zagorov fan trebao pročitati.

Razne Ferrijeve verzije Zagora prije izabira definitivnog izgleda

Naprijed

N/A

ZG EXT 33 Leteći čovjek

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 7, 10

    Dobra je ona primjedba spasavanja Zagora od strane Cika. Steta sto nije Ciko ostao i u daljnjim epizodama koliko-toliko snalazljiv a ne samo obicno spadalo za zajebanciju.
    Inace i meni se svidja ova epizoda iako mnoge starije epizode Zagora iz tog vremena nisu nesto za danasnje norme.
    20.07.2002
    13:42:00 sati
    zagor
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    6, 7, 6, 9

    Pa, za prvu epizodu i nije tako loše, no, nije još to onaj pravi Zagor.
    btw, Zanimljivo je, kako su pametnjakoviči iz Dnevnika promjenili tekst u ZS454, tako da se čita kao da se Čiko i Zagor več poznaju. Kao da onda čitatelji ne bi shvatili da su objavili reprint.
    20.07.2002
    19:29:00 sati
    Tomas Otto
    uredi
  • Ukupna ocjena 48%

    3, 3, 8, 6

    Ispod proseka
    21.07.2002
    03:49:00 sati
    Colt
    uredi
  • Ukupna ocjena 28%

    2, 3, 3, 4

    Prvi Zagor, ali dosadna mi i priča i crtež. Bez obzira što je nastao davno.
    21.07.2002
    09:49:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Za mene najbolji strip o zagoru zato sto je prvi i zato sto se tu vidi pravi zagorov karakter junaka iz duha iz tamne sume sa svojom misticnoscu koja je vremenom nestala , voleo bi da mu je ostao tako i nacrtan sa tim starim znakom na grudima , nozem i znojnicama. i izgledom taj mi se vise svidja nego sadasnji .
    23.07.2002
    20:08:00 sati
    beka
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 9, 10

    Prva epizoda i zato posebno draga. Jedna romantična i pomalo naivna epizoda, ali u ona stara dobra vremena sve je bilo drukčije. Iako to nije bilo zlatno doba Zagora; te prastare epizode su mi puno draže od ovih novih.
    24.07.2002
    06:01:00 sati
    Wahoomi
    uredi
  • seinfeld

    Ukupna ocjena 60%

    5, 5, 7, 9

    Jedna od boljih starijih zagorovih epizoda.Ovaj "novi" Zagor je dosta bolje nacrtan isto tako to vazi za Cika.
    27.07.2002
    13:59:00 sati
    seinfeld
    uredi
  • Ukupna ocjena 39%

    2, 3, 6, 6

    Naiva.
    04.08.2002
    20:26:00 sati
    Billy
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    6, 8, 9, 8

    ma bez obzira na sve,meni posebno draga epizoda,jer je to prvi strip o zagoru,svidja mi se crtez,volio bih da ga je ferri zadrzao u donekle slicnom obliku
    13.09.2002
    00:29:00 sati
    deftones
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Sve u svemu, jedna od boljih Zagor epizoda općenito, i po mojem mišljenju odličan početak Zagorovog serijala. Zbog ovog broja sam u djetinjstvu postao Zagorov fan!
    28.10.2002
    10:47:00 sati
    Lord of Darkwood
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    Sjećam se kako sam kao dječak čitao Močvaru Mo-Hi-La, a da prije nisam imao u ruci Hiljadu zamki i kako mi je prijatelj objasnio da je to ustvari prva epizoda Zagora, samo su je glupo preveli, morao mi je pokazati da povjerujem. Inače, priča je odlična, pogotovo Čikova uloga, koji pet (5) puta spašava Zagora, vjerojatno nešto manje puta nego u svim ostalim epizodama zajedno. Velika je šteta što je Nolita odustao od takve koncepcije, valjda je mislio da bi se tako izgubila komičnost koju meksikančev lik unosi u serijal, što naravno nije točno, a to ova epizoda i dokazuje.
    18.11.2002
    23:37:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Izvrsna epizoda koja objašnjava susret Zagora i Chica. Bez uvrede, ali draži mi je onaj drugi Chico, nego ovaj. Prva epizoda je dobra, ali više mi se dopala druga epizoda Strah, posebice kad Zagora ugrize škorpion.
    27.04.2003
    11:15:00 sati
    jura
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    7, 7, 4, 6

    Iapk je ovo prvi Zagor, pa i ne očekujem previše.
    14.07.2003
    10:10:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    10, 9, 7, 9

    Ponovo ponavljam svima,ako vam se Zagor ne svida nemojte ga citati!!Neko ljudi su iznimno glupi uvik seru nesto protiv Zagora a procitali su skoro sve brojeve.i zasto Srbi uvik seru protiv Zagora to sam bas primjetija???Takve citatelje poput vas koji ocrnjuju Zagora ja NE PRIZNAM ka Zagor fanove.Vjerovatno nemate pojima ni o cemu se radi u stripu.Sve u svemu jest da je crtez malo skrenuo s puta ali ja ipak dajem ocjenu 88% jer to i zasluzuje.Svim Zagor fanovima veliki pozdrav i savjet:NE OBAZIRITE SE NA ONE BUDALE STO DODU PA PIZDE NESTO,MI ZNAMO KO JE PRAVI JUNAK I KO NASE SLOBODNO VRIME CINI ZANIMLJIVIM!!
    AHHHHHHHHHHHHHHJJJJJAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK
    12.10.2003
    21:58:00 sati
    Kralj Darkwooda
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    Prvo pa musko! Nije ova epizoda ni medju prvih 50 najboljih prica koje sam procitao o Zagoru, ali opet za pocetak nije ni moglo mnogo drugacije. Cinjenica da se veliki Ferri muci sa Zagorom svakom iskrenom fanu deluje simpaticno. Takodje, par Zagorovih izjava s ove distance bi se smatrale tesko verovatnim. Pa ipak, ovo predstavlja rodjenje svima nama dragog junaka i kao takvo ne moze ne biti milo.
    23.10.2003
    18:20:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 35%

    4, 3, 2, 8

    Skoro pa nečitljivo.Znam da je to prvi susret Zagora i Chica,da je epizoda stara i da je treba promatrati kroz prizmu tadašnjeg vremena i situacija,ali ipak - radi se o jednoj velikoj naivi,o neozbiljnom stripu za djecu.Crtež je nedefiniran,na momente katastrofalan,a naslovnica baš simpatična.Ipak - zvijezda je rođena!!!
    31.10.2003
    17:41:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    12.11.2003
    11:46:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 9, 6, 8

    Veoma dobar scenarij , kako Zagor slučajno otkrije preko Regana i Macbarrya rat koji spremaju indijanci. Sa misterioznim Zagorovim prvim nastupom u stripu može se spasiti malo slabiji i nesiguran crtež.
    Legenda.
    13.05.2004
    17:56:00 sati
    marvin
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 49%

    5, 4, 6, 4

    Zagor....
    25.05.2004
    12:36:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    kao veliki Zagorov fan moram priznat da prvo pojavljivanje Duha sa sjekirom je solidno i ne toliko napumpano.Chico je definitivno potvrdio da je najvjerniji prijatelj,ispocetka 5 puta mu zivot spasio ko nikad kasnije, a sto mi je cudno nije takav rasijan kasnije bio,znao je vise puta nekome uzvratit udarac.prica pocetnicka,mada bolja od recimo prve Texove davne 1948. odmah su Zagora svi njegovi kasniji fanovi zavolili(JA BAR!)Dobar uvod u svijet najzanimljivijeg junaka u historiji stripa.
    27.07.2004
    21:35:00 sati
    nakai
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    10, 8, 6, 7

    Jako dobar strip ali je malo blesavo što se u extra 31 upoznaju, a ima više epizoda prije. Crtež je loš i to kvari dojam, naslovnice nemaju s ničim veze ali su lijepo nacrtane, scenarij nije loš, priča izvrsna. No ipak ostaje loš crtež i loše naslovnice, zato-četvorka!
    04.11.2004
    17:55:00 sati
    dinok
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 56%

    5, 6, 6, 5

    Slabija epizoda, ali upoznavanje...
    31.12.2004
    20:28:00 sati
    Koresh
    uredi
  • fishleg

    Ukupna ocjena 74%

    8, 8, 6, 8

    Svaki pocetak je tezak, tako i Ferrijev. Zanimljivo je vidjeti razlicite verzije Zagora i Chica, a i zanimljiva prica. Sto se tice Vernija, stvarno podsjeca na Ferrija, i mnogi kazu da nije nesto, ali neka se podsjete na prve Ferrijeve crteze. Dakle, Verni obecava, treba mu samo nekoliko vremena i to da nacrta sto vise epizoda.
    02.01.2005
    16:23:00 sati
    fishleg
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Dobivši DVD s svim Zagorovim romanima posebno sam se radovao da ću konačno pročitati prvu Zagorovu epizodu i nekako sam se razočarao kad sam shvatio da sam je u stvari, dvadesetak godina ranije, več pročitao (u verziji Zlatne Serije). Bez obzira na to, a kako mi je Zagor bio najomiljeniji strip u mladosti (počeo sam ga čitati negdje 1974 godine s cca osam godina),s užitkom sam ponovo pročitao ovu epizodu i ocjenio je, upravo zato jer je prva epizoda, s večim ocjenama nego što realno zaslužuje.
    18.01.2005
    08:13:00 sati
    doran
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 35%

    3, 3, 4, 5

    Eto posto sam pre neki dan posle cirka 15 (slovima: petnaest) godina ponovo kupio Zagora, pa jos i po prvi put na makedonskom, rekoh da mi je duznost i obaveza dati svoj komentar. I sta reci. Nema tu skoro niceg zanimljivog, nekako mi se Zagor malo nadmeno ponasa ( ili je to tako uvek, a neko je to zaboravio :)) Cikove vragolije odavno nisu moj tip humora i ma koliko sve to izgledalo sarmantno i naivno ne verujem da cu kupiti drugi broj. Ako uopste i izadje.
    09.02.2005
    03:42:00 sati
    Barker
    uredi
  • Porter

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 6, 9

    S obzirom na pocetak neceg novog i na godine kada je sve ovo radjeno,vise nego sam zadovoljan sa svim prikazanim u ovim stripovima.
    23.08.2005
    00:20:00 sati
    Porter
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    upoznavanje s zagorom nije počelo s ovom epizodom,ali pošto je prva-kult!
    27.09.2005
    05:46:00 sati
    globinjo
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 79%

    7, 9, 7, 10

    Legendarna prva priča (ipak je to prvi susret Zagora i Chica),  ali što se tiče ostalog sadržaja ipak samo solidna priča. Ferri nije ovdje toliko dobar, ali to je posve razumljivo jer ipak je ovo tek prva priča. Kasnije će postajati sve bolji i bolji i nitko ga više neće moći nadmašiti. Zanimljivo je činjenica da je Chico spasio Zagora čak pet puta u ovoj epizodi ako sam dobro brojao. Vjerojatno mu je Zagor i zbog toga a i zbog njegove vesele naravi dopustio da mu se pridruži u pustolovinama. Prva naslovnica je također legendarna.
    02.11.2005
    00:31:00 sati
    mpavin
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nikako ne mogu biti objektivan, jer je ovo prva epizoda stripa koji mi je na najbolji mogući način obilježio djetinjstvo! Ferri&Nollita-hvala vam.
    02.11.2005
    14:00:00 sati
    solar
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 6, 10

    Zagor je ključna riječ svakog novog stripaša i budučeg kolekcionara.Jednostavno prepoznaju se svi ti novi oko njegovog imena.A prva epizoda je ključ koji mnogi čekaju da otvore prvi susret sa svojim idolom.Sa obzirom da je ovo davna godina i da je ovo strip koji je bilo preteško za nabaviti prije extra Zagor serije,dajem mu ovu ocijenu.Zaslužna ili ne,procijenit će vrijeme.
    29.01.2006
    16:06:00 sati
    kico
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 70%

    7, 5, 9, 7

    Solidno za prvu epizodu. Ako ovu prieu usporedimo sa ostalim Zagorovim epizodama iz tog vremena, onda je ovo pravo remek djelo :-)
    15.02.2006
    12:58:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    Ovo je prva epizoda Zagora i moram se složiti s nekim mišljenjima da je ovo pravo remek djelo u usporedbi sa većinom drugih Zagorovih naslova iz toga doba.
    Dobar strip.
    21.03.2006
    22:49:00 sati
    Kuna
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 6, 10

    Prva Zagorova epizoda...crtež malo sjeban
    21.04.2006
    22:45:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 72%

    10, 8, 3, 9

    Ružan crtež.Ali s obzirom da je prva epizoda...
    22.04.2006
    18:41:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    8, 7, 6, 9

    ...po meni sasvim dobar početak...
    01.06.2006
    14:59:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Ukupna ocjena 54%

    5, 4, 6, 9

    Legendarna epizoda,ali samo zato što je prva.Ni u djetinjstvu mi nije ostavila osobit dojam.Ipak,ove prve epizode su zanimljive samo s nostalgičarskog aspekta,daleko je to još od pravog Zagora.Srećom,ni Nolitti ni Ferriju nije trebalo dugo da sazriju i ovakvih epizoda nema previše.Na prvoj vinjeti Zagor je doista pljunuti Taylor,dok ovaj sadašnji sa spomenutim glumcem nema previše sličnosti.
    08.06.2006
    23:04:00 sati
    fantom
    uredi
  • Obi-wan

    Ukupna ocjena 29%

    2, 2, 3, 8

    Svaki početak je težak. Vrlo loš i naivan strip. Zanimljivo mi je bilo gledati kao je što nacrtano, pogotovo Čiko...
    31.07.2006
    16:39:00 sati
    Obi-wan
    uredi
  • chavez

    Ukupna ocjena 25%

    2, 2, 3, 4

    Sve u svemu-sranje.
    18.08.2006
    14:48:00 sati
    chavez
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 6, 10

    S obzirom da je prva epizoda ocjena više. Ovakav Čiko mi se puno više sviđa.
    26.12.2006
    19:26:00 sati
    Spock
    uredi
  • pajawizard

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    23.01.2007
    12:23:00 sati
    pajawizard
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    6, 7, 5, 5

    Uopće nije loše za prvi broj.  Ja se pripremio za najgore, kad ono...  Loš je crtež, na njemu se vidi kako je početak težak.  Pa se događaju i gluposti i nelogičnosti.  Naslovnice su mi također loše.  Nemam pojma kam Zagor leti na drugoj, al definitivno ne prema čamcu!
    05.06.2007
    21:45:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 68%

    10, 4, 6, 8

    Sve je vec receno u recenziji oko stripa, radnje itd. Dajem desetku za pricu zbog samog koncepta Zagora, epizodi od koje je sve krenulo. To je zapravo ocjena svim buducim Zagorima u ovih 40 godina koliko izlazi. Scenarij je realno u duhu svog vremena.
    12.07.2007
    13:32:00 sati
    alen
    uredi
  • Darkwood Devil

    Ukupna ocjena 36%

    3, 2, 5, 6

    Sve je receno u redcima napisanima prije mene. Pocetak jednog velikog strip serijala na vrlo cudan nacin. Gallieno Ferri vidljivo je stelao svoj crtez koji je tek kasnije postao prepoznatljiv i vrijedan divljenja. Pricu necu komenitrati jer je u najmanju ruku smijesna. Ipak zbog prvog susreta tandema Zagor - Chico uvijek ce mi ostat u dragom sjecanju!
    31.07.2007
    13:04:00 sati
    Darkwood Devil
    uredi
  • zagorovsky

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prvi Zagor mora dobit sve 10 bez obzira sta je prica u najmanju ruku smece a i crtez
    07.08.2007
    16:59:00 sati
    zagorovsky
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 53%

    5, 5, 5, 8

    Tipična strisca epizoda sa lošim Ferrevim crtežom koji je crtajuči prve epizode još uvijek tražio svoj stil. Zanimljivo je da Zagor ima drukčijeg orla na majici (glava orla na mjestu gdje je danas rep). Gledajuči skice kod stvaranja likova, malo je falilo da Zagor bude identičan komadantu Marku. Tko bi rekao da će iz ove priče o tipičnom strip-junaku onog doba (1960.-ih) poslje biti napisane brojne besmrtne epizode!
    23.08.2007
    12:34:00 sati
    Inferno
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 88%

    10, 9, 7, 10

    Šta reći o prvoj epizodi i "rađanju" Zagora, stripa koji me prati od malih nogu i najranijih sjećanja? Kako biste ocijenili ovu epizodu da je ona prva pročitana epizoda a ne tek posle 300-400 njih i gomile crtača? Donekle su razumljive su reakcije - traljavo, grozno, infantilno i slično, ali ljudi dajte pa to je početak legende koja traje 40 godina!! Sjećam se zadovoljstva kad sam prvi put pročitao ovu epizodu, naviknut na Ferijeg genijalni ctrež, pa opet je to bilo to. Za mene će ova epizoda uvijek biti u srcu, bez obzora na sve njene "nedostatke".
    24.08.2007
    11:57:00 sati
    vope
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 30%

    3, 3, 3, 3

    legendarna ali dosadna priča
    25.08.2007
    17:37:00 sati
    lwood
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 48%

    5, 3, 7, 3

    Da se razumimo priča sama po sebi je izuzetno loša... Ali ovo je ipak prva epizoda, i ostala je mnogima u pamćenju... Bilo bi mi draže da je Zagoru ostavljen znojnik, a nož Zagor i dalje ima, samo zaborave ga ncrtat?!?!?
    03.09.2007
    14:40:00 sati
    Poncho
    uredi
  • srdjandj

    Ukupna ocjena 85%

    7, 8, 10, 10

    Mnogo puta reprizirana epizoda, ali posto je prva prica, zadovoljava i uvek je rado procitam.
    26.09.2007
    21:00:00 sati
    srdjandj
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 65%

    8, 6, 5, 8

    Svaki početak je težak, ova epizoda to dokazuje. Tko je tada mog'o zamislit golemi uspijeh koji će uslijediti nakon ovakvih početnih epizoda? - Malo tko. Ali Nollita i Ferri su se kvalitetno razvijali, evoluirali i mijenjali Zagorov lik, da bi konačno postao ono što je danas - nepokoreni vladar, koji i nakon 4 decenije vladavine still going strong. Gledano iz ovog vremena ova bi epizoda vjerojatno dobila sve jedinice (osim naslovnice), ali Duha sa sjekirom treba poštovati i odati mu zasluženo priznanje, stoga mala subjektivnost nije na odmet.
    28.09.2007
    16:50:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • senad7

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 7, 10

    Dobra prica ako se uzme u obzir da je napisana 1960 godine.
    30.09.2007
    14:30:00 sati
    senad7
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zagorov prvi broj
    15.11.2008
    19:46:00 sati
    cibalia
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    S obzirom da je prvi broj i da je izašlo 1961. odlično je.
    09.01.2009
    18:20:00 sati
    supermike
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    U rangu onih prvih brojeva Bleka ili Malog rendžera. Uzeo sam u obzir da je pisana pre 40 i nešto godina. 
    11.01.2009
    13:15:00 sati
    manhunter
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 64%

    7, 7, 5, 7

    Jako dobra epizoda za upoznavanje glavnog junaka. Chico je u ovoj epizodi, za razliku od kasnijih, prava junačina i pol, sidekick poput Bluffa ili Žalosne Sove, a ne neki budalaš kao u nekim od idućih epizoda. Ferrijev crtež loš, ali ovo je ipak prva epizoda.
    30.03.2009
    11:37:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • Bachy

    Ukupna ocjena 70%

    6, 7, 7, 10

    Kada sam otkrivao Zagora (a to je bilo kada sam imao 12 godina) za ovu epizodu bih dao sve na svijetu! Prvi put sam je pročitao kada sam imao 13 godina i pronašao sam je pukom slučajnošću na tavanu jednog bivšeg kolekcionara stripova(bio je to LMS 29. Hiljadu zamki). Čitao sam je sav iznenađen i zaprepašten kako to da je Chicho odjednom postao od nespretnog debeljka junak! No u svakom slučaju bio sam presretan spoznajom o prvom susretu Zagora i Chica!Dan danas se s nostalgijom sjetim razdoblja kada sam bio kolekcionar stripova o Zagoru. Danas nemem ni jedan jedini strip o Zagoru jer sam ih sve poklonio jednom klincu u kojem sam prepoznao jednaku zaluđenost za stripovima koja je i kod mene postojala. Ne žalim zbog toga ni najmanje jer znam da je moja kolekcija Zagora dospjela u prave ruke! Kolekcija i danas raste i ova epizoda Zagora zauzima posebno mjesto u toj kolekciji!Zagor je prije svega ipak Zagor!
    04.06.2009
    16:52:00 sati
    Bachy
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    početak priče koje još uvijek traje i ne nadzire se joj kraj.
    05.06.2009
    20:52:00 sati
    teller
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Ipak je ovo prvi broj pa igraju i emocije u ocjenjivanju (priča i nije baš neka, kao ni i ostali elementi). Sjećam se da sam ovu epizodu jako dugo tražio (mislim na Dnevnikovo zdanje). Srećom danas je vrlo lako dostupna svima (drugo vrijeme). 
    06.06.2009
    06:17:00 sati
    mars1
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 50%

    5, 4, 5, 8

    Stara priča, šta da se kaže... Nije toliko dosadno kao Texov prvijenac ali je također lišeno lake čitljivosti koju ima Mister Noova prva epizoda. Likovi su slabo definirani, crtački i scenaristički. Reganu je, čini se, dosta jedna barska tučnjava da Chicu za osvetu poubija prijatelje. Sam Chico prevladava u ovoj epizodi, toliko je poduzetan da spašava Zagorov život četiri puta!
    Ferri ovdje tek vježba crtati, i osobno mislim da ovdje ima dosta praznine u crtežima. Chicova faca je katastrofa. Prva naslovnica jako upečatljiva, druga ima odličan motiv, iako se Zagor na njoj svim silama trudi promašiti kanu.
     
    Trivia: U ovoj epizodi, prvobitna verzija krika je AAYK - AAAHHH - AAAAYKIHH (Libellus izdanje, str. 25).
    07.07.2009
    12:23:00 sati
    Opti
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 7, 10

    SBE je od svog postanka pa sve do danas objavio preko stotinu serijala, sto dugih sto mini.
    Skoro svi junaci su s vremenom nestali, najstariji serijal je Marti Misterija, koji je startovao osamdesetih godina. 
    Naravno, ovdje sam preskocio Zagora i Texa, dva junaka koja i poslije pedeset godina jos uvijek se drze pri samom vrhu.
    Zagor je, prije svega zanrovski bio osvjezenje za SBE, odmakao je po monogo cemu drugim serijalima iz tog doba koji su vecinom licili jedan drugom kao jaje jajetu.
    Trazilo se nesto svjeze, nesto novo, jedan markantan junak koji ce privuci paznju na sebe, to se upravo desilo sa Zagorom.
    Naravno, sve to ipak ne bi bilo presudno da kvalitet epizoda nije drzao vodu.
    Sareni kostim moze privuci kupce, ali ih isto tako odbiti ukoliko ne dobiju kvalitetne epizode i interesantno stivo.
    Da su u danasnje vrijeme startovali novi junaci koji se zovu Tex i Zagor sa identicnim konceptom, onda bi se moglo govoriti o nekoj prezvakanosti, ali ni slucajno u doba pedestih i sesdesetih godina.
    Zagor, da je izasao deset godina ranije, najvjeroavtnije bi bio cisti western, medejutim izasao je u jedno drugo doba kada se trazila inovacija, odskakanje od zastarjelog kliseja, zato Zagor i jeste zanrovski to sto jeste.
     
    10.07.2009
    23:01:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Death

    Ukupna ocjena 52%

    6, 5, 4, 7

    Priča je ful naivna, a crtež jako loš i nepregledan.No unatoč tome što je naivna, ipak mi je zanimljivo to što je Chico spasio život Zagoru čak 5 puta i što je  bio od neke pomoći, dok je kasnije, kada je Zagor postao "ozbiljniji" strip, Chico bio tu samo kao zabavljač. Šteta.Ipak, radi se o prvome broju jednog velikog serijala, pa malo više ocjene. Što se tiče naslovnica, hah, nemaju neke veze sa samom epizodom, ali dobre su. 
    13.07.2009
    20:18:00 sati
    Death
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    9, 8, 6, 10

    Crtez nije nesto najbolji ali prica i scenario sa naslovnica su kompletirali uspesnu pricu, ovo je prvi strip o Zagoru i veoma je dobar, kada je Ciko spasao Zagora iz reke to je bio podvig STRIP JE IZASAO U RUBRICI HORUS TUTTO #1 SUMA ZAMKI, #2 TEROR, #3 RECNO ZLATO
    01.09.2009
    13:43:00 sati
    misa
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 9, 6

    ipak je prva epizoda,a inace nije nesto

    06.01.2010
    18:46:00 sati
    wele
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 67%

    5, 5, 9, 10

    Weak and boring story.  Aside from the fact that it's the first meeting between Cico and Zagor, there's not much to this story; in fact, the only thing about it that stands out are the covers, which are memorable and legendary, since to me, they evoke the first main image of Zagor, holding his axe in anger above his head while an Indian wigwam sits behind him, illustrating the world he occupies.  The only significance the story has is that it's the first official episode of Zagor, but other than that, easily forgettable.  

    27.01.2010
    19:41:00 sati
    acestroke
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 62%

    5, 6, 7, 8

    Realno gledajući je bez veze ali kada uzmemo u obzir da je to broj 1, vrijeme pisanja i format u kojem je to izlazilo, u kojem se radnja nije mogla razvijati logičnije nego naglo i pretjerano naivno mogu progledati kroz prste i reći da je ok. Crtez mi nije loš a naslovnica mi je super. Velika mi je zamjerka što je Zagor imao par rasističkih izljeva npr na 23. str zadnja vinjeta "došao si po svoju porciju bubotaka crveni" i općenito njegova narav koja je bahata i gruba, daleko od plemenitog borca za pravdu.

    Edit

    Libellus je popravio rasističke izljeve u svom prijevodu.

    Najjača je scena kada Zagor uleti Mac Barryju, gostioničaru koji krijumčari alkohol Indijancima. Prvo ga verbalno iznapada i optuži za zločin bez ikakvog dokaza a za kraj mu tresne sjekirom od stol! STUMP! Pukla sam od smijeha. Jesu ovi prvi Zagori naivni do bola ali se čovjek može dobro nasmijati.

    27.01.2010
    20:12:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 70%

    6, 7, 7, 10

    Odličan početak za ono doba i odlična Ferrijeva naslovnica

    13.02.2010
    11:36:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 8, 10

    20.04.2010
    08:53:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Ukupna ocjena 36%

    1, 1, 7, 9

    04.08.2010
    19:08:00 sati
    jezer
    uredi
  • kenan92

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Jedna od boljih epizoda.

    19.08.2010
    10:38:00 sati
    kenan92
    uredi
  • Galis

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    Počeo sam kupovati ovo Kolekcionarsko izdanje Zagora u izdanju Veselog četvrtka, i danas pročitah prvu epizodu našeg junaka. Šta reći, ovo je prva epizoda, upoznavanje Zagora i Čika, crtež još uvijek nedefinisan, jedino se naziru Čikovi gegovi koji će se u budućim epizodama često ponavljati. Kad sam davno, davno čitao ZS "Močvara Mo-Hi-La", bio sam klinac. Sada, 20-ak i kusur godina kasnije takođe ova epizoda nije nešto, jedina vrijednost joj je što je prva epizoda Zagora. Feri još uvijek luta sa crtežom, ali su zato naslovnice legendarne. Generalno mi prve epizode Zagora ni onda ni sada nisu bile nešto, iako ovo nije tako loša priča.

    26.09.2010
    16:03:00 sati
    Galis
    uredi
  • boris84

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 7, 10

    Prva ostaje prva i legenda je stvorena! Najkomicniji dio je onda kada se Ciko preobuce u Zagora :-)

    Pocetak sage o velikom Duhu sa sjekirom, imao je sasvim zadovoljavajuci pocetak!

    30.11.2010
    03:46:00 sati
    boris84
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 58%

    6, 6, 5, 7

    Meni je puno naivnije npr. bacanje životinjske krvi na zagorovu košulju pri strijeljanju u Tajnoj službi ili prerušavanje pomoću kukuruza u Odlasku u nepoznato, a da ne govorimo o poznavanju vikinškog jezika, dok ovdje Chico ne razumije narječje Delawara.

    Priča je osrednja sa možda malo previše teksta.

    07.12.2010
    22:31:00 sati
    konj87
    uredi
  • sofronije

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sve u svemu,pravi pocetak za jednu legendu.Nenapadan prirodan ambijent,traperi indijanci vojno utvrdjenje.Za svoje vreme verovatno i jedna od boljih,za razliku od prvih epizoda Malog Rendzera,Velikog Blekai Marka.

    26.12.2010
    22:55:00 sati
    sofronije
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 73%

    5, 8, 8, 10

    Uopće nije loše! Ferri mi je malo čudan ovako, na početku, ali Ferri je Ferri! Naslovna je za 20.

    08.02.2011
    14:48:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 6, 10

    Pocetak zagora, kultna prica.

    Dobar posao odradio je Nollita za ono vrijeme, crtez je poprilicno slab ali prolazan, kasnije Ferri briljira.

    Chicovi gegovi su me u vise navrata dobrano nasmijali, spasavanje zagora vise puta, reagan,Mac Barry & kormilar Jack, kanoxen,delawari...dobra prica s ponekom nelogicnosti, dosta do izrazaja dolazi razrada zagora kao lika pa i chica na ponekim mjestima, vec spominjano nestajanje znojnica,noza iza leda u koricama, orao na zagorovoj majci.

    Naslovnica je odlicna

    21.03.2011
    09:44:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 81%

    8, 9, 7, 9

    Ipak je ovo prvi broj zato veće ocjene, no priča je odlična!

    27.06.2011
    00:04:00 sati
    macca1985
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    Nije ovo nimalo loše.. Legendarna prva epizoda, s obzirom kad je nastala i kakvoj je publici bila namijenjena, ovo je super.. Ferri čudan, drukčiji, na svojim počecima sa Zagorom, pomalo neprepoznatljiv, ali Bože moj.. Sve će on to kasnije nadoknaditi..  Ovo je ušlo u povijest i zbog toga i dosta visoke ocjene.. Naslovnica fenomenalna..

    10.07.2011
    16:41:00 sati
    allessi
    uredi
  • general war

    Ukupna ocjena 66%

    4, 8, 7, 9

    legenda je rodjena,ali ovo se ne moze porediti sa novijim brojevima.veoma monotono napisan strip,senka onoga sto ce s vremenom postati,zagor se s godinama poboljsavao iako je sa vecinom stripova islo obrnuto.

    13.08.2011
    03:26:00 sati
    general war
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 79%

    10, 6, 7, 10

    Neki su dali dosta slabe ocene, ne uzimajući u obzir da je priča izašla davne 1961. godine. Iako ima dosta grešaka, ovo je jedna baš solidna priča, vidimo da je Zagor u početku bio šarlatan, pa se tek kasnije, godinama unapred uozbiljio. Ovde mu Čiko nekoliko puta spašava život, što odaje utisak lošeg scenarija. Ferijev početnički crtež nije loš, iako mi lik Zagora podseća na Luj Ferinja, a Čiko čas ima čas nema brkove. Naslovnica fantastična. Nažaost i na ovu epizoda je bačena ljaga nastavkom Nulta godina Darkvuda, koji je scenaristička katastrofa.

    07.09.2011
    02:43:00 sati
    writer
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Rođenje.

    12.01.2012
    23:17:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Chico se pojavljuje prije Zagora :-) Prvom broju našeg lagendarnog junaka ništa drugo nego čiste desetke! Noviji naslov Pleasant Point je omaž prvom mjestu radnje, odnosno prvim riječima stripa uopće.

    29.02.2012
    18:14:00 sati
    Matt Nurdoo
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Vrhunski za prvu epizodu, nikad neću zaboravit onu Chicovu facu, kad ga Zagora spašava. Ima nešto posebno u ovoj priči, prvo Zagorov kostim je drugačiji nego kasnije, i kao da se može osjetiti silan strah i tjeskoba kada Zagor ispusti oanj njegov čuveni krik ! Ahhhayaaak!

     Legenda je rođena!

    16.04.2012
    13:56:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Bravo Nollita i Ferri stvorili ste najboljeg junaka ikada koji ce svi koji su procitali barem jednu epizodu zauvek pamtiti

    ova epizoda ima ono nesto

    taj prvi susret zagora i cika, koliba u mocvari, zagorov prvi ratnicki poklik, cikov sombrero

    ah zagore

    ziv bio jos 100 godina

    03.05.2012
    13:00:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Početak jedne ere.

    17.05.2012
    13:29:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prvi broj Zagora, susret Zagora i Chica i ne loša epizoda zato sam malo ali ne previše  subjektivan sa ocjenama.

    21.05.2012
    14:02:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    02.06.2012
    12:08:00 sati
    14act3
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 65%

    9, 7, 4, 5

    Ciko je debilan.

    03.06.2012
    14:52:00 sati
    sergej773
    uredi
  • nightman36

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    ...zasigurno ne jedna od top 10 Zagorovih priča, ali kao prva i najavna, ima poseban pa moglo bi se reći, kultni status...iz ove perspektive je nevjerojatnih Zagorovih 50 godina jer počelo je sve tako uobičajeno..dojmljiva naslovnica (za razliku od LMS-a)...inače, dobra recenzija, tek sad sam shvatio "majstorije " ekipe iz Dnevnika :) Pohvale i Agarthiju za vjerodostojost izvornika!

    18.06.2012
    10:06:00 sati
    nightman36
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    Ništa posebno,ali ova prva Zagorova epizoda ima tu čar starog klasika u kojem su uživale generacije i generacije... Za Ferrija mogu reći da mi u početku nije bio tako dobar,ali s godinama se usavršio u majstora svog zanata... Naslovnica je legendarna!
    30.06.2012
    18:01:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    8, 6, 8, 9

    10.08.2012
    10:18:00 sati
    maddox031
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Odlično...za početak

    22.12.2012
    07:43:00 sati
    zagor2805
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 7, 10

    Prvi puta sam je pročitao u SD extra izdanju. Znam da mi je čudno bilo kako nakon indijanskog cirkusa ide epizoda o susretu Zagora i Čika. Prvo sam mislio da se radi možda o prepričavanju događaja kao u "Zagor priča...", ali crtež mi je bio skroz čudan i radnja se odvijala dalje, bez "pripovjedača". Zatim su slijedile sve neke jednostavne i kratke priče, i više mi ništa nije bilo jasno.

    Uglavnom, jedna solidna epizoda o početku sage najdražeg mi junaka (i stripa) iz djetinjstva.

    25.03.2013
    07:14:00 sati
    caramba
    uredi
  • DragonSlayer

    Ukupna ocjena 76%

    6, 8, 8, 10

    Čiko veća faca od Zagora i još je u prvoj epizodi izgledao stariji nego u 500-toj, vidi se da je hodanje zdravo...

    28.04.2013
    02:13:00 sati
    DragonSlayer
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 7, 10

    05.08.2013
    22:02:00 sati
    velka031
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Odličan početak. Ne znam kako bi moglo bolje. Nisam više niti očekivao. prikazana je sam srž Zagorovih epizoda.

    25.10.2013
    19:48:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 7, 9

    Pristojan početak najjačeg junaka na našim prostorima.Odgovor kralju darkwuda:Ja sam Srbin kao prvo mani se mog naroda a kao drugo Zagor mi je najdraži junak ali kada je neka epizoda loša moraš je oceniti kao lošu i kao treće svako kada nešto pročita ima pravo da da svoje mišljenje o tome sviđalo se to tebi lil ne,toliko od mene ajd zdravo.

     

    19.03.2014
    01:13:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Six

    Ukupna ocjena 77%

    9, 8, 6, 8

    Tu legenda počinje..... ali prvi susret nije me oduševio crtežom....

    15.04.2014
    20:35:00 sati
    Six
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 7, 10

    Kakav je samo ovo kult... Vrhunski! I ne, nimalo ne pretjerujem samo zato što je u pitanju prva epizoda nego stvarno mislim da je odlično napravljena, u svakom slučaju puno bolje nego one koje slijede nakon nje. Zbog svojih i za ono vrijeme velikih 150 stranica ništa nije zbrzano već radnja teče svojim normalnim tokom gdje je svakoj situaciji posvećeno sasvim dovoljno vremena da se razvije onako kako treba. Naivnosti ima ali kada pogledam one koje su se dešavale u kasnijim pričama ove su potpuno zanemarive. Regan kod bijelaca i Kanoxen kod indijanaca će ostati upamćeni kao prvi Zagorovi neprijatelji i mislim da su pokazali dobru dozu pokvarenosti u svojim postupcima. I Nolitta je već onda pokazao svoj smisao za humor jer sve vrvi od komičnih situacija u kojima se našao Chico. Šteta što nije i kasnije nastavio nositi onaj svoj sombrero jer tako izgleda još smiješnije. Najjača scena je ona kada se približivši svojoj kolibi Zagor kaže Chicu: Vidiš li onaj otočić usred močvare? To će odsad biti tvoj dom... a Chico sav zbunjen odgovori: Tjah... priznajem da baš i nije neko veselo mjesto ali siguran sam da ću se naviknuti. Zanimljiva je i situacija da se Chico pojavljuje već na prvoj stranici dok se za Zagora čekalo da se priča malo razvije.

    Ferrijev crtež je ispočetka bio pomalo i traljav ali vidljiv je napredak kako je priča sve više odmicala tako da neću biti prestrog u ocjenjivanju ukupnog vizualnog dojma. I za kraj svima onima koji su ovoj epizodi podijelili loše ocjene mogu reći ono što je Chico rekao Zagoru kod njihovog prvog susreta: Ali tko ste vi? Ja vas ne poznajem!

    28.09.2014
    16:44:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • raic1922

    Ukupna ocjena 58%

    7, 6, 4, 7

    04.12.2014
    20:06:00 sati
    raic1922
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    Volim se vratiti ovoj priči nakon svih onih peripetija oko Atlantide,Akkronijana,Hellingena,vampira,čudovišta,demona…
    Čista jednostavnost priče,tečna radnja i simpatična naivna rješenja problema i dijalozi.
    Dobri stari klasik,nema puno mudrovanja već dobra stara akcija.Nema mistike satkane oko Zagorova lika,nema preispitivanja i samoispitivanja ega i lika,jednostavno,Zagor je tu i djeluje,brže,bolje i jače nego obični čovjek.I bez onog svog šestog čula,instinkta koji ga upozorava na opasnost,pa okreće leđa neprijatelju i dobiva šuber u glavu.
    I onda ga Čiko mora spašavati iz nevolje,ne jednom nego tri puta spasio mu je život.I pomaže mu u misterioznom nastupu pred Delawarima,jednom od onih u kojima si je izgradio kult ličnosti.Ova će fora sa dvojnikom biti iskorištena nekoliko puta u serijalu,najupečatljivija u Ratnik Pekot.
    Jednostavnost i suština,i Zagora i Čika,to je to.Ovdje je debeli Meksikanac nenadmašan u akciji i gegovima,šteta što je kasnije,čak i previše puta sveden na najobičnijeg kukavicu i plačljivka,pa i potpunog debila u nekim trenutcima.Način.(tj riječi koje je izgovorio) na koji je postao Zagorov nerazdvojni frend tako je naivan i simpatičan.A Zagor ko Zagor,djeluje.I kad treba vojnog časnika šakama uvjeriti i kad se treba pošorat sa glavnim negativcem.
    Legenda je rođena,i traje.

    sve u svemu meni odlična i jako draga epizoda,bilo mi je gušt pročitati je opet

     

    26.12.2014
    13:12:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Zoroasterixx

    Ukupna ocjena 59%

    6, 5, 6, 8

    Početak Zagorijade! Ovu priču je teško shvatiti preozbiljno iz perspektive današnjeg čitaoca, vrlo je jednostavna i naivna, i lako predvidljiva, sa još uvijek početničkim Ferrijevim crtežom koji ovdje još nije razvio svoj stil. 

    Ipak, mora se priznati da je ideja jedne mješavine Tarzana i westerna bila originalna ideja u vrijeme nastanka i da je Zagor imao ok prvu epizodu. Zagor i Chico postaju najbolji prijatelji kroz seriju međusobnih spašavanja, i sprečavaju indijanski rat. Ništa dubokoumno, ali nije ni tako loše. Ipak, daleko je još ovo od onih pravih priča.

    21.04.2015
    19:26:00 sati
    Zoroasterixx
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    6, 7, 5, 8

    23.06.2015
    14:27:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    9, 9, 6, 10

    odlična epizoda. najlošiji dio je ferrijev crtež, kako to čudno zvuči

    14.07.2015
    20:50:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • wesskowaz

    Ukupna ocjena 51%

    5, 5, 5, 6

    Prosecan start, naiva, ako se tako sme reci. :)

    14.08.2015
    00:28:00 sati
    wesskowaz
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    1000 komentar na recenziju. 

    29.01.2016
    18:00:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    Solidan početak. Kome se ovo sviđa, onda će uživati u novijim epizodama. Čitao sam davno Cisko Kida, i uvijek sam znao da je Čiko kopija, ali s vremenom sam se naviknuo i dugo vremena mi je ovaj serijal bio bok uz bok sa Texom na prvom mjestu.

    25.02.2016
    18:18:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.05.2016
    00:21:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 6, 7

    Vrlo dobra epizoda u koju je strpano sve da se napravi dobra podloga za nastavak serijala. Zagor i Chico se upoznaju, taj Chico mu dvaput spasi život i tako mu "zasluži" biti prvi prijatelj, vidimo Zagorove metode i status u Darkwoodu, ima i humora... Ferri nesiguran, evoluirao i unutar epizode, mučio se s Chicovim izgledom pa je na par mjesta i bez brkova. 

    24.07.2016
    21:59:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    16.12.2016
    17:57:00 sati
    suply1
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    09.04.2018
    21:19:00 sati
    Gris
    uredi
  • hua

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 7, 9

    Stari dobri početak.

    22.05.2018
    19:43:00 sati
    hua
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    vrhunski pocetak kojem nema kraja

    09.06.2018
    14:33:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Paco

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ljudi pa prvi broj Zagora se ne ocjenjuje, on ne pripada klasičnim recenzijama. To je početak nečeg velikog, 1961 godina i mozemo biti zahvalni ovom prvom broju na rođenju junaka, zahvalni Noliti i Ferriju, skinuti im kapu do poda bez obzira na nesavrsenosti koje se protezu ovim brojem. Ovaj broj ima neku drugu vrijednost, ima status, kult i sve osim ciste desetke nema smisla.

    21.08.2018
    18:06:00 sati
    Paco
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Gospodari pretpovijesti
    Kod: NN LIB 39
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 18.5.2019. 18:49:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 260
  • Monstrum iz Philadelphie
    Kod: ZG VC 137/138
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 14.5.2019. 18:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 526
  • Spirale multiverzuma
    Kod: NN LIB 64b
    Ocjena: 60%
    Vrijeme: 14.5.2019. 0:36:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 764
  • Ledene zemlje
    Kod: ZG MX 33
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 3.5.2019. 1:04:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1200
  • Buntovnik
    Kod: KT LMS 619/620
    Ocjena: 44%
    Vrijeme: 27.4.2019. 19:30:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 811

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Tajna druida
    Kod: ZG MX 32
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 22.2.2019. 2:20:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 3397
  • Zemlja
    Kod: NN LIB SB 11g
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 2.3.2019. 0:09:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2250
  • Riječni pirati
    Kod: MN LIB 5
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 19.3.2019. 0:10:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 18
    Broj pogleda: 1861
  • Španjolska kopča
    Kod: TX LIB 90
    Ocjena: 35%
    Vrijeme: 22.2.2019. 2:09:00
    Autor: selanne
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1663
  • Na koži
    Kod: DD LU 153
    Ocjena: 56%
    Vrijeme: 2.3.2019. 10:15:00
    Autor: Mhejl
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1595

Aukcije

Forum