Leteći čovjek

Zagor

ZG EXT 33 | 64 str.

Nakon što spase čovjeka od podivljalih mrava u darkwoodskoj močvari, Zagor i Chico postaju mete napada tajanstvenih Indijanaca koji obožavaju svog poglavicu čovjeka šišmiša. Ubrzo postaju zarobljenici sela izgrađenog na drveću i žrtve opasnog Letećeg Marcusa!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 51%

Priča 4

Scenarij 5

Crtež 6

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 60%

P*5

S*5

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Teror
    ZG AGA 2
  • Riječno zlato
    ZG AGA 3
  • Zasjeda u šumi - Užas - Zlato iz rijeke - Žuti Gavran
    ZG BBZG 1
  • Veliki Marcus
    ZG EXT 33
  • Teror
    ZG HOTU 2
  • Rečno zlato
    ZG HOTU 3
  • Leteći čovjek
    ZG KL 57
  • Duh sa sjekirom
    ZG LIBKB 1
  • Zabranjena dolina
    ZG LIBKB 2
  • Leteći manijak
    ZG LMS 39
  • Nevidljiva smrt
    ZG LUORG 3
  • Bitka na rijeci
    ZG LUORG 4
  • Strav i užas
    ZG MP33 2
  • Rečno bogatstvo
    ZG MP33 3
  • Leteće prokletstvo
    STRZ 3
  • Hiljadu zamki - Otrovni totem - Leteći manijak - Rečna zvezda
    ZG VCBZ 1
  • Ostrvo demona - Leteći manijak
    ZG VCZS 23
  • Leteći čovjek
    ZG VSZ 7
  • Čovek koji leti
    ZG ZS 460
  • Ostrvo demona - Leteći manijak
    ZG ZSR 23

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La morte invisibile
    ZG SI_1 7
  • Terrore!
    ZG SI_1 8
  • L'uomo volante
    ZG SI_1 9
  • Terrore
    ZG SR 2
  • L'oro del fiume
    ZG SR 3
  • Terrore
    ZG TT 2
  • L'oro del fiume
    ZG TT 3

ZANIMLJIVOSTI

  • Predstavljaju se likovi iz Zagorovog svijeta, Michael Ronet
  • Sva jugoslavenska izdanja ove epizode: ZG EXT 33 Veliki Marcus, ZG LMS 39 Leteći manijak, ZG MP33 2 sTRAV I UŽAS, ZG MP33 3 Rečno bogatstvo, STRZ 3 Leteći manijak, ZG VCBZ 1 Zagor #1, ZG VSZ 7 Leteći čovjek/Okršaj na rijeci, ZG ZS 460 Čovek koji leti, ZG HOTU 2 Teror, ZG HOTU 3 Rečno zlato.
  • Marcus će se pojaviti četrdesetak godina kasnije u ZG SP14 "Indijanska magija" odnosno za jubilarni orig. #500 "Magia indiana".
  • Dnevnik je dvaput objavio epizodu o Velikom Marcusu, u ZS #460 (spojena priča sa #461) i LMS #39 (do str. 65. i integrirana sa sljedećom pričom).
  • Ova priča zacijelo ima najviše padova sa drveća i njihanja po lijanama u povijesti serijala!
  • Prvi! maskirani Zagorov neprijatelj - Veliki Marcus (Marcus – Čovjek šišmiš), zapravo je bivši cirkuski hipnotizer i akrobat. Navodno se kod smišljanja lika letećeg Marcusa Ferri nadahnuo letećim ljudima iz filma od Flashu Gordonu, a iskoristio je i njihov nebeski grad. S druge strane, pomalo i sliči na Cara Minga, Gordonovog neprijatelja.
  • SDEX #33, str. 28., druga i treća vinjeta, Zagor i vojnik nepovezano govore.
  • Str. 40-41., šišmiši krvopije skoro do smrti ispiju Chicu krv!
  • Str. 73-74., Zagor zapravo skoči na uže na kojem je Chico vezan, a 2 vinjete kasnije Zagor se drži za lijanu. Ferri, Ferri, cccc... ;)

Tarzan meets Flash Gordon

Veliki Marcus treća je epizoda općenito u serijalu Zagor, i druga po nastajanju koju potpisuje majstor Ferri. Za potrebe priče kreirao je uistinu neobično pleme i pravog kostimiranog zločinca sa mnoštvom čudesnih sposobnosti. Njegovo umjetničko ime je Veliki Marcus – Čovjek šišmiš, akrobat sa čudesnim hiperaerodinamičnim plaštem, vrhunski hipnotizer koji može potpuno poništiti nečiju volju i potčiniti čovjeka sebi, te je uz to odlični organizator i vođa naroda patuljastog rasta koji obožava šišmiše. Slijepo mu vjeruju, ko šišmiši, da se slikovito izrazim. Tu su i njegovi vjerni pomagači vrač Tasko i istaknuti plemenski borac Tinga. Dodajmo asortimanu likova i klasični lik dame u nevolji – plavušu Normu, kćer zapovjednika utvrde i imamo sve preduvjete za uspješnu priču.

Klikni za uvećanje

Veliki Marcus!

Klikni za uvećanje

Prijestolje čovjeka-šišmiša

Budući da su ovi stripovi izlazili u striscia formatu, uzbuđenja i preokreta trebalo je biti na svakom koraku. Tako da imamo non-stop akcijske sekvence i uzbudljive, nerijetko komične situacije. Uz klasične sukobe sa Indijancima, vjerujem da je bio dobrodošao elemenat nadnaravne (malkice i horror) pustolovine u formi tajanstvenog letećeg čovjeka u sjeni i ljudi šišmiša. Naravno da bi u današnje vrijeme takav neprijatelj izazivao podsmijeh, no u ono doba funkcionirao je bez problema. Jako se vidi da je pod utjecajem klasičnih pustolovih stripova tipa Tarzan ili Flash Gordon. Grad izgrađen na velikoj visini, leteći ljudi i mnogo, mnogo sukoba sa skakanjem po drveću. Atmosfera se gradi postepeno nizanjem neobičnih događaja koje je Ferri zaista odradio sa dosta suspensa. No, suprotno tome, ima i gomila naivnih situacija. Poput one kad Zagora i Chica napadnu šišmiši, i nakon kratke i silovite borbe, drži propovijed Chicu da da ga nije spasio da bi mu šišmiši isisali svu krv... Nekako sumnjam, osim ako to nisu bili neki superžedni vampiri koji su se vratili sa jednogodišnjeg posta. Ili scene skakanja po drveću i lijanama gore dolje ko da obadva stvarno posjeduju sposobnost letenja. Ne previše uvjerljivo, no svakako doprinosi onoj avanturističkoj horror atmosferi. Svako izdanje ove epizode objavljeno je pod drugačijim naslovom, no više-manje svi asociraju na isto. Na karizmatičnog Letećeg čovjeka s nezaobilaznom kozjom bradicom!

"Započnite živjeti u miru, zaboravite što se dogodilo ovdje u Velikoj šumi. Tako želim ja, Zagor, Duh sa sjekirom!"

Klikni za uvećanje

Udarac od 7 milja!



Krilatice koje Duh sa sjekirom rabi u ovoj epizodi:
Tisuću mi (mu) skalpova!
(skraćeno: Skalpova mi!)

Svih mi darkwoodskih bubnjeva!

Naprijed

ZG EXT 32/33 Nestali totem

ZG EXT 34/36 Zlato iz rijeke

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Inferno

    Ukupna ocjena 49%

    4, 4, 7, 4

    Ove priče su mi obilježile djetinjstvo. Ah, dobra stara vremena. Koliko je god ovo s današnje perspektive naivno, u isto vijeme je dio tradicije, pa zato nemam namjeru biti previše kritičan. Ferri je tada bio dosta detaljan. "Veliki Marcus" je jedna od boljih strisca-epizoda, ali nažalost netko mi ju je ukrao!?
    20.12.2007
    16:40:00 sati
    Inferno
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 51%

    4, 4, 7, 6

    gluposti. kako drugo nazvati nešto što mi je i kao klincu od 11 godina bilo glupavo.
    20.12.2007
    16:48:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    jedna od boljih epizoda sa samih početaka serijala, jako dobra uspredba sa Flash Gordonom. zanimljiv strip i neprijatelj. crtež standardan za to Ferrijevo stvaralačko razdoblje
    20.12.2007
    17:18:00 sati
    Koresh
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 47%

    4, 4, 6, 5

    Naivnjača teška, gotovo simpatična. Marcus - tip koji na krošnjama darkvudskih stabala ima privatni ZOO (krokodili, šišmiši, kondor, ljudi...), a uz to leti i u slobodno vrijeme se bavi hipnozom. Koji starfucker taj Marcus! Ne ozbiljno, čovjek se pojavio na šezdesetak stranica jedne nebitne epizode jednog stripa koji je tada tek bio u začecima, ali ga svejedno svi uvijek ubrajaju u najveće Zagorove neprijatelje. Koja mrcina!

    I za kraj jedan Zagorov veličanstveni unutarnji monolog (koji odražava kroničnu naivnost te nepoznavanje osnovnih prilika u svojem sektoru djelovanja, ako ne i nešto gore): Zagor (aka Duh sa sjekirom): ''Ne mogu prestati misliti o misteriju nestalih karavana... Kakve bi koristi itko mogao imati od ubijanja jadnih naseljenika koji sele na zapad?!''

    Naslovnica koja ide za ovu epizodu je - ZG EXT #33 ''Leteći Marcus''.
    20.12.2007
    17:23:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 45%

    4, 4, 6, 3

    Još jedan Zagor klasik. Negativac mi zapravo nije bio ništa posebno, iako je imao dosta aduta kao onaj lešinar ili što vec je, pa ti šišmiši krvopije, hipnoza i posebno odijelo. Možda je ipak šteta što su ga ubili na kraju, moglo se od njega nešto napraviti. Sama prica je solidna, opaska Tarzan meets Flash Gordon je prejaka. Ali suluda je ideja od gradu na visini. Pa zar je šuma tako gusta ili su drveca visoka da ne može primijetiti da je gore nekakav grad?

    Ili naivan dio s patuljcima, a vojnik kaže: neko dijete koje ide uokolo i ubija?Ta scena s šišmišima mi je jedna od komicnijih. Inace, ti famozni vampiri se hrane stokom i prenose bjesnocu, ali ne postoje baš takve vrste koje bi popile

    krv do kraja. Mogu samo napraviti ranu na nožnim prstima i piti krv, ali ona se sama poslije zgruša. Ma više na granici debilnosti ta scena...

    Crtež je cisto solidan, a primjecuje se nonstop akcija koja ne prestaje, cak i Chico koji svaki cas radi nešto, šteta što su ukinuli njegovu romanticnu crtu

    Jedino što ima za pohvaliti su scene borbe s patuljcima... Inace, solidna epizoda i slab kraj.
    20.12.2007
    21:18:00 sati
    hellblazer
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 48%

    5, 2, 6, 9

    Jedan od boljih negativaca. Šteta što je iskorišten u ovako kratkoj i naivnoj epizodi. Vidi se koliko je Ferri dobar u smišljanju likova i mjesta radnje, a koliko mu je scenarij lošija strana. Na crtežu se već vide poboljšanja. Naslovnica odlična.
    21.12.2007
    14:40:00 sati
    Spock
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 30%

    2, 2, 4, 6

    21.12.2007
    18:49:00 sati
    ken2
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    zanimljiv  neprijatelj.
    22.12.2007
    08:29:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • Raspucin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Izostavljena je naslovna strana makedonskog izdanja ovog stripa.
    23.12.2007
    17:59:00 sati
    Raspucin
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ..,prvi veliki negativac.,volim ove epizode jer su najstarije i imaju onaj "znak novog i neutvrdjeng" u sebi.,
    24.12.2007
    19:45:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 41%

    3, 4, 5, 5

    Meni se ova epizoda nikad nije sviđala makar je jedna od prvih previše mi je glupa.
    24.12.2007
    21:08:00 sati
    jack 50
    uredi
  • lsvemir

    Ukupna ocjena 44%

    3, 5, 5, 5

    Ova epizoda kakva god da je super je jer ima povijesnu vrijednost, a da li je glupa uopće je glupo raspravljati jer onda bi mogli početi da li je MickeyMouse glup ili pametan ..
    27.12.2007
    15:31:00 sati
    lsvemir
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    31.12.2007
    14:46:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 50%

    5, 4, 5, 8

    Složio bih se sa flamboyantom-Marcus se pojavio samo na kratko i odmah ušao u legendu, jer svi Zagotovi fanovi znaju za njega.Svaka mu čast.Također, pohvale recenzentu na opasci o Flash Gordonu, jer Marcus i njegv grad je preočita kopija. Čak je i sam Marcus crtački jako sličan Ljudima na drveću Alexa Raymonda ali to ne uzimam Ferriju za zlo jer majstore i treba kopirati.Naslovnica je dobra , u stvari sve početne Ferrijeve naslovnice su dobre, a konkretno ova je u stvari precrtani kadar iz stripa.Sve u svemu - naivno ali ipak čitljivo.
    31.12.2007
    20:16:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 54%

    5, 5, 6, 6

    Slabo...ipak treba uzeti u obzir da je priča nastala prije četrdesetak godina kad je ovo bilo zadovoljavajuće...
    26.01.2008
    19:57:00 sati
    Akul
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 48%

    3, 5, 6, 6

    meni je priča ispočetka čak i dobra, ima malo tajanstvenosti s tim patuljcima. No tu prestaje. negativac i radnja su banalni, ali jebiga bijahu to 60-te, sex,R&R, droga, alkohol... Ljudima su se priviđal  svakojaki leteći ljudi u šarenim kostimima.
    29.02.2008
    13:07:00 sati
    Poncho
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    E ovo je jedan od retkih stripova za koje mugu reći da su istinsko smeće. ovo mi je i kao klincu bilo banalno, dsadno i naivno, a ovaj lakrdijaš sa kojim se zagor bori toliko bezvezan, neprirodan i glup da mi se povraća od samog pogleda na naslovnu stranu. ferri vređa intelicenciju ovim glupostima. kontam ja kad je to nastalo i sve, al ima i dobrih stvari iz dog perioda tako da godine nisu nikakvo opravdanje.
    24.04.2008
    08:55:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 64%

    7, 4, 8, 7

    Ne može se previše prigovarati ovoj epizodi s obzirom na to u koje je vrijeme nastala. Jedino me čudi kako autori nisu "oživjeli" Marcusa još tjekom 70 ili 80 kao što su to recimo učinili sa Timber Billom, Hellingenom, Bimbom...
    03.05.2008
    23:24:00 sati
    marcho
    uredi
  • weljko94

    Ukupna ocjena 63%

    6, 5, 8, 6

    ne znam kao klincu ovo mi j bila jedna od prvih procitanih zagora,pa bi trebala da mi bude draga...nije neshto ali nije ni glupa,ja imam ono veliko izdanje(ja mislim strip zabavnik)tu se nije bash istakao crtez al ajde....inache ovaj broj me podseca na jednu epizodu scoobydo-a,mozda smesno poredjenje ali bilo je neshto slicno malo detinjasto ali moze da prodje
    09.07.2008
    22:33:00 sati
    weljko94
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 56%

    4, 4, 8, 8

    Kao da su tata Bonelli i Ferri u početku serijala zajedno smišljali scenarije. Previše su mi bajkoviti, dosadni za više čitanja i prejednostavni. Možda zbog vremena pisanja a možda i zbog samog početka stvaranja nečega novog u tom vremenu. Baš brojeve koje oni podpisuju smatram lošijima.
    19.01.2009
    06:42:00 sati
    supermike
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 51%

    5, 4, 6, 6

    "Započnite živjeti u miru, zaboravite što se dogodilo ovdje u Velikoj šumi. Tako želim ja, Zagor, Duh sa sjekirom!"Jedan jak citat za početak. Ferrijeve epizode su općenito užasne, ali ova može i proći zbog (potencijalno) zanimljivog neprijatelja. Iako vrlo naivno, promatrajmo to iz vremena u kojem je nastalo. Vremena Bleka,Marka i slične naivne literature napravljene u formi :zle crvene odore (rjeđe gusari ili razbojnici) napale nevine domoljube - izdaja (naravno kad je jedna od najčešćih rečenica Komadanta Marka: Kažete da ste domoljub? Onda ću vam odati sve tajne) - zasjeda - junaštvo za kraj (10 Ontarijskih vukova bez gubitaka pobjeđuje vojsku od 100 do 1 000 ljudi).  Kao što rekoh, protivnik potencijalno zanimljiv,ali radnja zbrzana, no pohvala za to što ima puno akcije, pa se epizoda pročita baš bez problema.Ferrijev crtež solidan, naslovnica isto tako.
    30.03.2009
    20:09:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 60%

    7, 5, 6, 6

    Maštovito, ali zahvaćeno zubom vremena. Odlična mi je Zagorova pretpostavka da ti šišmiši sišu ljudsku krv bez milosti kao neki svirepi predatori. Tko zna da u Darkwoodu ima i vampirskih šišmiša. A ovo s hipnotiziranjem je tako jadno i naivno (ne mogu naći prikladniju riječ), jedino opravdanje je da je ova epizoda nastala u 50-ima. To je otprilike to.
    Crtež se polagano popravlja. Marcus izgleda kao Kit Carson, i neki Zagorovi udarci izgledaju smiješno na papiru. Na naslovnici Zagora sigurno boli kičma, mora uzeti Kosmodisk pa više neće morati trpjeti glavobolje u rukama i nogama.
    17.07.2009
    19:09:00 sati
    Opti
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Klasicna epizoda sa prvim maskiranim protivnikom. Ferri dobar ali nije jos na vrhu.
    04.01.2010
    12:50:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 54%

    6, 4, 6, 6

    Najjače mi je kad je lik kojeg su oslobodili od mrava na trenutak poludio i uzeo Zagoru pištolj te počeo manitati okolo, nakon čega ga je Zagor izbubao. Koji show, satima se mrcvariš dok te žderu mravi a onda te jos Zagor izlupeta. Mislim da je Ferri mogao biti malo nježniji prema kolateralnim žrtvama.

    Inače, Marcus je super negativac i mogli su ga bolje iskoristiti u kasnijim epizodama.

    Edit

    Moram i ja spomenuti scenu kada je patuljak pustio šišmiše na Zagora i Chica. Što da se Zagor recimo probudio ranije i ugledao neku namaskiranu budaletinu koja ide po šumi s punom kutijom šišmiša. Što bi mu rekao? "Jesi li ti normalan?"

    27.01.2010
    23:07:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 58%

    6, 5, 6, 7

    Koncept čudaka kojeg indijanci tiuju kao Boga je do bola iskorišten u Zagoru, i Ferri je to ovdje solidno predstavio. Tko zna što bi bilo da je ostao duže raditi kao scenarist.

    27.02.2010
    00:07:00 sati
    drogsy
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Ovo je moj prvi strip koji sam nabavio kada sam počeo da skupljam Zagora i to onaj pod brojem 460. Kakva je to tada bila stripčina, možda sa ove distance deluje naivno, pa i ja tada bas nisam imao ovoliko godina i bio sa ovakvim iskustvom. Dajte ljudi ne merite ondašnje stripove kroz današnju lupu. Nije u redu. Ipak je ovo moj prvi strip.

    04.04.2010
    22:21:00 sati
    legaz
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 58%

    6, 5, 6, 7

    Prosječna epizoda, brzo se čita zbog neprestane akcije.

    08.12.2010
    05:00:00 sati
    konj87
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 68%

    5, 8, 7, 8

    Meni se ova prica uvijek sviđala.Upadaju u oci stalne chicove nezgode.

    Dobra, solidna prica s mnogo akcije, prsti na sve strane... steta sto nije na vise stranica, naravno ima i nekih nelogicnosti sto je normalno za to doba.

    Ovi indijanci se pojavljivaju u vise navrata ako se ne varam.

    Mozda se isplati vratiti marcusa, tko zna, kvalitetan lik svakako.

    Naslovnica vrlo dobra iako je prcrtana iz stripa, ferri se ovdje drasticno popravio sto se tice crteza.

    26.03.2011
    21:51:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 6, 9

    Epizoda puna akcije, relativno se brzo čita.. Marcus je kvalitetan lik, moglo bi ga se i u današnje vrijeme upotrijebiti..  Naslovnica super..

    23.07.2011
    17:44:00 sati
    allessi
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 33%

    3, 3, 3, 6

    Mogu shvatit da je u ono vrijeme nekome bila kultna epizoda, za čistu stotku, ali sa današnjeg stajališta lošeeee.

    26.07.2011
    00:49:00 sati
    Deki86
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 46%

    5, 4, 3, 10

    Leteći manijak mi je najbolji naziv za naslovnicu.

    02.10.2011
    21:19:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 56%

    5, 4, 7, 8

    Fino zamišljen negativac, ali je sve na kraju ispalo pušiona. Šteta.

    28.01.2012
    14:52:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    prica me odusevila trebalo je ferri da napravi nastavak steta sto nije

    svidja mi se kako je zagor sredio marcusa

    03.05.2012
    12:53:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Vrlo zabavna i opuštujuča priča sa puno humora. Takvih danas više nema.

    21.05.2012
    11:44:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    02.06.2012
    12:11:00 sati
    14act3
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 42%

    3, 2, 7, 6

    Mada uživam čitajući ove nove libellusove knjige,ruku na srce,ove prve Zagorove epizode su naivne,a ova mi je totalno djetinjasta...
    02.07.2012
    17:38:00 sati
    Oki
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 7, 10

    21.12.2012
    10:51:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Svaki početak je težak, ipak je to nastalo prije 50-tak godina.

    23.12.2012
    18:07:00 sati
    zagor2805
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 63%

    4, 6, 8, 9

    A nije loše. Od svega, najviše mi se sviđa to selo na drveću, a i lijepo izgleda u koloru.

    25.03.2013
    07:25:00 sati
    caramba
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 63%

    7, 4, 7, 9

    Treća epizoda i odma prvi neobični negativac! A zbog toga je i ova epizoda ostala zapamćena a Marcus je ušao u legendu kao prvi. Nešto veće ocjene samo zbog toga ali priča je i dalje skroz naivna sa onim krokodilima na vrhu drveća, hipnozom i slično. Jaka je scena sa Chicom kad pokušava pobjeći iz onog debla. Crtež se popravlja iz epizode u epizodu.

    25.10.2013
    12:51:00 sati
    mpavin
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 52%

    6, 3, 6, 7

    Priča koju jako jako dugo nisam čitao, i sjećah se i naslovnice i površne radnje. Nisam do čitanja znao da je Ferri glavni za sve lemente priče. Naivno je, crtež još nije ni blizu kao što će biti. Naslovnica može proći.

    08.12.2013
    14:43:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 37%

    2, 3, 6, 4

    Ovo je jedna od lošijih epizoda čak i za taj početni naivni period. Leteći Marcus mi je skroz bezvezan lik a ta ideja sa nastambama na drveću nikako ne drži vodu, prva epizoda i Kanoxen kao protivnik su mi puno zanimljiviji od ovoga. Još kada uzmem u obzir da je ovdje kraj toliko zbrzan stvarno ne vidim ništa po čemu bih pamtio ovu epizodu.

    08.06.2014
    21:55:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 76%

    7, 6, 10, 7

    E lepe nostalgične epizode gdeste nestale?

    25.09.2014
    11:10:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 64%

    5, 6, 8, 7

    Ferrijeva inspiracija Alexom Raymondom i Flashom Gordonom daje do znanja da serijal neće biti ograničen na indijance, bljedolike otpadnike, razbojnike, pljačkaše i ostale klasične western vucibatine koje se vucaraju po Darkwoodu, već nam donosi prvog velikog protivnika. Ima svega po malo tu nabacano: pleme indijanskih patuljaka, grad skriven u krošnjama, prolazi u šupljim stablima, njihov šef bijelac cirkusant, akrobat i hipnotizer koji želi zagospodariti regijom, nestanci karavana...U ovoj priči predstavljen je prvi ženski lik, lijepa Norma koju Marcus otima da bi je postala njegovom partnericom. Većina tih elemenata vraćat će se u serijalu: nestale karavane, misteriozni ljudi koji žive u skrivenom i nepoznatom gradu, ekstravagantni, bizarni i megalomanski zlikovci s nadnaravnim karakteristikama. Neke su situacije poput grada sagrađenog u krošnjama pomalo paradoksalne, druge, poput lijepe djevojke koju treba spasiti, klasične epohalne. Čiko počinje otkrivati ​​svoje vještine kantautora. Sve u svemu, unatoč naivnosti, ima priča određenog šarma jer je stvarana u u vremenu  neograničene avanture i u carstvu čiste fantazije.

    27.12.2014
    08:45:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Zoroasterixx

    Ukupna ocjena 36%

    2, 1, 7, 6

    Legendarni trash! Kao i u prethodnoj priči, Ferri je napravio čušpajz svega i svačega, grad među stablima koji nitko dosad nije vidio, letećeg čovjeka koji hipnotizira, šišmiše i krokodile...scenarij je potpuno kaotičan, bez reda i smisla, Zagor i Chico se samo motaju uokolo po šumi i stalno nailaze na šišmiše i indijance, Chico izvodi debilane dok Zagoru nitko ništa ne može jel. Grozota.

    Ferri je barem kao crtač dobar ako već nije kao scenarist. Naslovnica je ok.

    21.04.2015
    19:46:00 sati
    Zoroasterixx
    uredi
  • wesskowaz

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    Prvi pravi neprijatelj. Meni bolja od prve epizode.

    14.08.2015
    00:31:00 sati
    wesskowaz
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 31%

    1, 1, 6, 7

    Jedna od najlošijih epizoda Zagorova naivnog perioda. Grad na drveću koji dosad nije uočen nikako ne prolazi a posebno kada je onakav da u njemu imamo bazen s krokodilima unutra. Zar su i na koji način sve to penjali na drveće Indijanci-patuljci koji vrše uraganske pokolje karavana koje blizu prolaze? Glupo i naivno. 

    Ferri ne briljira ni u crtanju, na jednom mjestu izgleda kao da Marcus leti na tom svom plaštu a ne da mu on prekriva leđa a Chicov izgled još nije definiran.

    31.10.2016
    17:56:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    16.12.2016
    18:03:00 sati
    suply1
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    vrlo dobra prica

    09.06.2018
    14:35:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    08.12.2018
    10:21:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 51%

    5, 4, 6, 6

    Kao Zagorov neprijatelj, Veliki Marcus je imao potencijala za klasu više u nekoj dužoj priči. Ovako je sve ostalo nekako nedorečeno pa čak i ispod prosjeka.

    08.06.2019
    10:56:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Ova epizoda je u rangu boljih stripova tog vremena i na nivou tada snimanih filmova. Po čemu je Spiderman ili Hulk tada bio bolji? Uzmite i pročitajte Marvel "Essentials" - iznenadićete se. Danas deluje bledunjavo, ali to je samo uticaj proteklog vremena. Sve u svoje vreme, pa tako i ovaj strip.

    15.07.2019
    16:26:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 59%

    5, 5, 7, 8

    Jako loša i naivna priča . Zbrzani kraj . 

    Negativac je odličan , ali sva ta priča sa hipnozom i tim indijancima koje kontrolira je ispalo malo glupo .

    Ali kako je ovo tek početak serijala , shvaćam da su takve epizode i očekivane .  

    09.03.2020
    22:54:00 sati
    Altairfan
    uredi
  • Sheldon

    Ukupna ocjena 52%

    4, 5, 6, 7

    Lepa priča i naznaka da ovaj serijal neće prezati od fantastičnih elemenata. Kolor je meni sasvim lepo prijao ovde. Nelogičnosti primerene godinama kada je izdata. 

    18.07.2020
    23:10:00 sati
    Sheldon
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 19%

    1, 1, 3, 4

    Umobolno.

    23.12.2020
    03:14:00 sati
    prozirna senka
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kad grad umire
    Kod: NN LIB 65c/66
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 2133
  • Osveta
    Kod: NN LIB 67a, b
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2118
  • Uz rijeku
    Kod: ZG MX 40
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 15.6.2021. 1:33:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1970
  • Očeva sablja
    Kod: KM ZS 236
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 7.6.2021. 1:45:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1706
  • Markov dvojnik
    Kod: KM ZS 228
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 5.5.2021. 19:06:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1693

Aukcije

Forum