Zagor protiv Zagora

Zagor

ZG EXT 36 | 67 str.

Dva sitna lopova Kleber i Simmons nailaze na Olafa Botegoskya, za kojeg shvaćaju da izgleda isto kao i Zagor. Udružuju se kako bi obavili pljačku tovara zlata…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 51%

Priča 5

Scenarij 6

Crtež 4

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 62%

P*6

S*5

C*6

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Dvojnici - Slomljeno koplje - Narod iz močvare - Zagorova osveta
    ZG BBZG 2
  • Dvojnici
    ZG EXT 36
  • Dvojnici
    ZG KL 59
  • Zabranjena dolina
    ZG LIBKB 2
  • Okršaj u šumi
    ZG LIBKB 3
  • Zagonetni dvojnik
    ZG LMS 42
  • Zagor protiv Zagora
    ZG LUORG 7
  • Tajanstveni trag
    ZG LUORG 8
  • Rečno bogatstvo
    ZG MP33 3
  • Žoltinot gavran
    ZG MP33 4
  • Žuti gavran - Zagorov dvojnik - Ukrotitelj medveda - Robovi rudnika
    ZG VCBZ 2
  • Zagor protiv Zagora
    ZG ZS 475

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Zagor contro Zagor
    ZG SI_1 19
  • I due sosia
    ZG SI_1 20
  • Una scelta imbarazzante
    ZG SI_1 21
  • Corvo giallo
    ZG SR 4
  • I due sosia
    ZG SR 5
  • Corvo giallo
    ZG TT 4
  • I due sosia
    ZG TT 5

ZANIMLJIVOSTI

  • Prvo pojavljivanje Olafa Botegoskya, Zagorovog dvojnika. Njegov povratak smo čitali u epizodi Pećina Mumija, gdje se pojavljuje i Winter Snake.

Sjećam se da sam željno iščekivao ovu epizodu jer sam bio uvjeren da je riječ o jednoj od najboljih Zagorovih epizoda. Bio sam uvjeren da priča sa dvojnikom ne može biti loša. Kako sam se samo i razočarao…

U prvom redu me razočarala jednostavnost priče. Obična pljačka i ništa više! Nikakvih pokušaja da ubije Zagora kako bi preuzeo njegovo mjesto i poveo Indijance u rat. No dobro. Logično je da je priča takve vrsti jer Olaf kad sazna za svoj "dar" vjerojatno nema nikakvih megalomanskih ideja o preuzimanju Zagorova mjesta ili nečemu slično tom. Jedino što on želi je da napuni džepove novcem. Jednostavan čovjek. Kao i Kleber i Simmons. Ne pada im na pamet nikakav ogroman plan već žele samo da se obogate i da uživaju u novcu. Zanimljivo je da je šef bande Kleber, a ne Olaf. Već je u Pećini Mumiji Olaf preuzeo ulogu šefa bande. Vjerojatno nije želio da se miješa u Kleberove planove jer ih je ipak on smislio. Ili je samo želio da se na brzinu obogati, a u Pećini Mumija je već bila riječ o osveti.

Ferriev crtež se malo poboljšao u odnosu na prvi broj, ali još je to daleko od , po mom mišljenju, njegove najzrelije faze iz Divovi dobra i zla. Ipak, solidno. Naslovnica je prilično dobra, čak iznenađujuće dobra imajući u vidu Ferriev crtež u samoj epizodi.

Zaključak? Solidna pričica sa solidnim crtežom.

Naprijed

ZG EXT 34/36 Zlato iz rijeke

ZG EXT 39/40 Robovi rudnika

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Jedan od rijetkih zagorovih stripova koije prodat u zavidnom tirazu upravo zahvaljujuci naslovnici..Za dodati stogod nema potrebe, jer je autor vec sve naveo..
    14.10.2003
    04:05:00 sati
    KOLEKCIONAR
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    7, 7, 10, 8

    Zabavna epizoda. ali priča je dosta tanka. No, Olaf je bio dobar kao pokvareni Zagor.
    16.10.2003
    09:30:00 sati
    jura
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 60%

    5, 5, 7, 9

    A sto reci 4. Zagorov strip u Italiji i to Ferrijev scenarij. Radnja je vrlo jednostavna i ne bas uzbudljiva. Drago mi je da se nisam sav potrgao trazeci ovaj strip kao klinac jer bi se razocarao :) Sjecam se da je inace bio na cijeni bas zbog tog prvog susreta sa dvojnikom. Olafov povratak (nekoliko godina kasnije) je bio zanimljiviji i uzbudljiviji iako i to nije bilo pretjerano. Ali ipak u drugom dijelu tog susreta (stripu "Dvojnik"), bila je dobra tuca izmedu dva "Zagora" na preko deset strana, sto je bilo dosta zadovoljavajuce za klinca, a i sada za tog istog klinca u tijelu odraslog :)
    Ferrijev crtez ovdje je jos onaj pocetnicki, bez previse detalja.
    17.10.2003
    04:37:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 41%

    5, 3, 4, 5

    Treba uzeti u obzir vrijeme kad je ova epizoda nastala.Drugog komentara nemam.
    20.10.2003
    22:58:00 sati
    Aco
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Buduci da je Olaf Botegoski jedan od likova koji me je najvise razocarao ne znam da li treba nesto reci o ovome stripu sto svi vec nisu zakljucili. Nije strip toliko los koliko su ocekivanja od njega bila velika. Ono sto sam ocekivao od ovog stripa (a kasnije dosta rezervisanije od Pecine mumija) ispunio je specijalni broj 8 Crna dusa.
    21.10.2003
    15:20:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Ukupna ocjena 43%

    3, 3, 6, 7

    Dovoljno je reći da je sama naslovnica odradila pola posla. Dojam je da se temu "Zagor protiv Zagora" moglo puno bolje razraditi, čak i u potpuno drukčijoj priči. Ovako, prosječno...
    21.10.2003
    16:13:00 sati
    jethro
    uredi
  • Ukupna ocjena 23%

    3, 1, 2, 5

    Sjećam se da mi je ko klincu bilo zvučno to ime, Zagor protiv Zagora, no kad sam pročitao tu epizodu, nije mi se previše svidjela. Nikad nisam volio takve obične priče, a ni onaj užasni starinski crtež. Bezveze priča, bez imalo mašte, osim solidne ideje dvojnika, uklapa se u odvratnih, prvih, barem tridesetak brojeva. I sad nek neko kaže da su starije epizode bolje od novih.
    25.10.2003
    10:03:00 sati
    stinky
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 47%

    5, 3, 5, 8

    Slabo, nerazrađeno, naslovnica upečatljiva. Najviše me zasmetalo kako su oni bez problema napravili kopiju zagorovog kostima, ma to im ni najbolja šaturica divljeg zapada ne bi napravila za tjedan dana. Drugo pojavljivanje dvojnika je puno bolje, ali ni tada nije nešto.
    05.11.2003
    01:52:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    4, 4, 7, 7

    13.11.2003
    20:38:00 sati
    Brdar
    uredi
  • zeljko

    Ukupna ocjena 53%

    5, 5, 5, 8

    Nedavno sam se sjetio da sam ovu epizodu pročitao kada je neki dedica čistio svoju garažu. Naime ja sam mu "pomagao", tako da sam se dokopao dobrih stripova uključujući i ovaj. Čisti prosjek ako ne i ispod prosjeka. Monotono...
    05.12.2003
    10:58:00 sati
    zeljko
    uredi
  • Ukupna ocjena 56%

    6, 6, 5, 5

    Simpatično, ništa drugo. Ne čudi što je u svoje vrijeme ova epizoda bila popularna, no za 21. stoljeće je ipak malo previše naivna. Dobro kaže Aco, treba uzeti u obzir godinu izlaska. Kod Ferrija se vidi napredak u odnosu na prve epizode, ali to ipak nije dovoljno za veću ocjenu. Srećom, na još veći napredak neće trebati dugo čekati. Naslovnica mi nije nimalo privlačna.
    01.01.2004
    15:21:00 sati
    Willer
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    5, 4, 8, 10

    Recimo da sam se ko klinac polomio da dodjem do te epizode i bio odusevljen, sada mislim da joj samo ime i naslovnica popravljaju kvalitet.
    Mislim da se prica na tu temu mogla mnogo bolje uraditi.
    18.01.2004
    08:25:00 sati
    igorpb
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    9, 9, 5, 10

    Šaljiva i kratka epizodica u kojoj mi se najviše dopada to što čitatelju Zagora nudi razmišljanje o tome, kakav je u stvari Zagorov ton glasa. Zagorov dobročudni karakter može se samo naslutiti uporedivši ga sa dvojnikovim u situacijama gde kroz Čika precipiramo Zagorovo ponašanje. Naivno kod stripa je što je Olaf toliko sličan Zagoru da ga niko ne može prepoznati ali dvoboj na kraju je, mada kratak, pravi, jer za standarde strip fajtova toga vremena kada je nastao ovaj strip, ovaj dvoboj je epopeja od deset rundi karate judo kick boksa ali sa komičnim probratom. Žanrovski, mislim da je ovo burka, jedan stari antično rimski žanr kojeg danas i ne srečemo u savremenoj literaturi.
    03.02.2004
    18:41:00 sati
    miha
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 63%

    7, 6, 6, 6

    slazem se sa Acom
    05.02.2004
    18:46:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Heyoka

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Nemam ništa pametnog za reći. Dobar rad autora recenzije makar se ne slažemo u ocjeni.
    16.03.2004
    14:22:00 sati
    Heyoka
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    2, 8, 6, 7

    Dobar scenarij, a loša priča. Kako može Čiko zamijeniti svog najboljeg prijatelja sa nekim Olafom, a pogotovo što se još i ponaša tako neobično. A u crtežu mi falijo pozadine sličic. Naslovnica je dobra i prepoznata.
    24.05.2004
    22:48:00 sati
    marvin
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 58%

    5, 5, 7, 7

    ništa posebno,prilično dosadna epizoda...
    24.10.2004
    09:27:00 sati
    globinjo
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 62%

    6, 5, 7, 8

    prilično dosadno.
    10.12.2005
    13:20:00 sati
    lwood
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    8, 5, 7, 10

    Priea i nije nešto,ali ipak je to moj prvi Zagor kojeg sam proeitao kao klinac u drugom ili treaem razredu.
    Bilo mi je lako štivo i od te epizode moja ljubav prema Zagoru.
    Sada kad je eitam mi je pomalo bezveze.Kako neki Olaf može biti toliko sliean Zagoru da ga Chico ne može raspoznati,a onaj biser kada je ovaj prodao Chicu da je on Zagorov brat blizanac.Ima još puno stvari,ali da ne duljim...
    12.02.2006
    21:58:00 sati
    pepopepic
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 42%

    2, 2, 8, 6

    Jednostavno naporno. Gore od Marka i Bleka zajedno.
    16.02.2006
    11:10:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Zakon !!! Zanimljivo je da je Ferri Sve napravia!
    22.04.2006
    19:05:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Možda ima premalo stranica, ali zato je priča totalno dobra.
    22.04.2006
    19:09:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 57%

    5, 5, 6, 9

    Slabo,puno lošije od Toninellijevog Dvojnika,mada ni on nije do kraja iskoristio koncept.Ferri je također u Olafovom povratku puno bolji.
    10.06.2006
    16:05:00 sati
    fantom
    uredi
  • Obi-wan

    Ukupna ocjena 30%

    2, 2, 4, 6

    Ultranaivno... To se može oprostiti, ali ne i slabo korištenje dvojnika koji je najobičniji bandit i jadnik. Ovo je trebalo ostaviti za kasnije i bolje iskoristiti...
    31.07.2006
    16:34:00 sati
    Obi-wan
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 57%

    6, 5, 5, 9

    Naivno, ali uspoređujući ga sa do tada izašlim Zagorima vrlo dobro. Vidljiv ogroman napredak u odnosu na epizode "Veliki Marcus" ili "Otrovni totem" (br. 33 i 34 extra serije)
    26.12.2006
    19:28:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...uzmimo u obzir kad je izaąao taj strip...meni je to bo jedan od prvih i joą uvijek mi leľi na polici razderan...a i priča je ok...
    12.01.2007
    21:32:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 70%

    9, 4, 7, 10

    Baš sam bio uživljen u ovu epizodu kad sam bio mlađi, sada je to malo drukčije. Odlična zamisao sa dvojnikom, ali kako priča na samo 60-ak stranica može biti dobra? Na kraju je sve to brzo riješeno i dvojnik je lako pobijeđen. Ipak, bolje se ne može ni očekivati od ovako stare epizode, da je nastala par godina kasnije bila bi jedna od najboljih. Crtež dosadan, ali ipak malo bolji nego u prvim brojevima; naslovnica odlična.
    31.03.2007
    23:14:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    6, 5, 4, 7

    Katastrofa izvedba, dobra ideja i dobra naslovnica.  Užasni su ti stari brojevi.  Na žalost sam neki dan pročitao odlično "Dugo putovanje", a nakon toga krenuo od prvog broja.  Prvi brojevi su nešto prestrašno i sad se pitam kako mi je to moglo biti dobro ikad?  Bit će zbog godina.  Jedva čekam doći do malo boljih epizoda, stvarno...
    09.06.2007
    12:41:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 58%

    7, 4, 6, 7

    Teski ispodprosjek i definitivno prerano pojavljivanje dvojnika protagonista jednog serijala. S druge strane drago mi je sto njegov dvojnik nema nekih "visih" namjera. Oni jednostavno zele iskoristiti slicnost sa Zagorom da zgrnu na brzinu neku lovu, nema tu nikakvih urota...
    12.07.2007
    16:13:00 sati
    alen
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    Ova prilično specifična epizoda se nalazi u jednom od prvih Zagorovih brojeva. Čudno, jer su inaće prvi brojevi nekog junaka rezervirani za upoznavanje s likovima i često te epizode znaju biti prosječne kvalitete ili "pretipične" za junakovo okruženje. "Dvojnik" je ipak naivna epizoda jer je nemoguće da netko tek tako zamjeni Zagorov lik pred Chichom. Ali isto je zabavno Olafovo pravdanje pred Chichom zbog čudne naravi i grešaka koje Zagor nikad ne bi počinio. Kad bi počeo blatiti ovu epizodu oblatio bih svih prvih 40 brojeva Zagora; i zato to neću učiniti. Ti prvi brojevi su bili namjenjeni onom vremenu i ondašnjoj svijesti i potrebama. Prije više od sto godina su proizvedene prve aute koje su s današnjeg gledišta loše i u neku ruku smiješne, ali to ne zanći da ću njih i njihove tvorce kruto omalovažavati, jer sama prva ideja i opći doprinos svijetu je za mene (za nas) ono veliko i neprocjenivo.
    22.07.2007
    16:08:00 sati
    Inferno
    uredi
  • zagorovsky

    Ukupna ocjena 55%

    6, 5, 5, 7

    Glupo potrošena odlična ideja, e da je ovo Nolittanapravio oko 150 broja u top formi to bi bila prava stvar
    23.08.2007
    11:03:00 sati
    zagorovsky
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 51%

    6, 1, 7, 9

    Ideja i nije loša, ali izvedba je nikakva tako tipično za prve epizode... Naivna radnja i likovi...
    02.09.2007
    14:14:00 sati
    Poncho
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 88%

    9, 7, 10, 10

    Neočekivano.
    20.09.2007
    21:10:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 39%

    5, 2, 4, 6

    Jad i bijeda. Epizoda koja ni u nekim drugim vremenima nije bila bogznašto. Sve je u njoj jadno.
    11.12.2007
    00:33:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • DeeCay

    Ukupna ocjena 40%

    5, 3, 4, 4

    Jedna od epizoda iz Ferrijevog razdoblja koja sadrži svaku stilsku značajku njegovog pisanja i crtanja sa ne toliko akcije koliko ima "komičnih" situacija. Ideja o zlom i pomalo tupavom blizancu nekog junaka stara je ko Biblija. No uvijek zna rezultirati zanimljivom pričom.
    27.12.2007
    11:00:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 90%

    8, 10, 9, 9

    Kao što sam rekao volim ove stare priće upravo zbog toga što imaju iskricu naivnosti ali su mi zanimljiviji nekad od nekog težeg Zagora. Jadni Chico bio je zbunjen. Onaj Kleber je bar imao soli u glavi pa je bilo zanimljivo. Vidite to vam je Zagor kojeg sam zavolio. Nije to Povratak Kandraxa di ne znaš ko koga nego jednostavna prića. Ako Bog da jednog dana će i Tex od prvog broja pa ću se opet opustiti kao nekad.    
    09.12.2008
    21:33:00 sati
    cibalia
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 63%

    5, 5, 8, 9

    Ova Ferrijeva priča mi je još možda i najzanimljivija od njegovih. Naslovnica jedna od boljih starih.
    21.01.2009
    00:15:00 sati
    supermike
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 76%

    9, 6, 7, 10

    Prica je imala potencijala, ali je dosla prerano. Na srecu dvojnik ce se opet vratiti u pravo vrijeme. 
    10.07.2009
    22:56:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 49%

    5, 3, 6, 7

    Razočaravajuće!

    13.12.2010
    23:53:00 sati
    konj87
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    Solidno nista vise od toga.Dobri su chichovi gegovi pogotovo kad je oslobađao zagora iz zatvora 

    "budi miran spreman sam za pokolj ako treba!"

    "strazar se nio priblizio.Da jest,morao bih ga uništiti!"

    Hahaha koji lik ej...malo mi je prenaivno kako je chico odma isao oslobodit zagora kad je dobio poruku kako to da bar nije pogledao tko je bacio kamen?!

    Naslovnica jako dobra... samo koji je pravi zagor? Cini mi se onaj drugi sa sjekirom.

    30.03.2011
    12:40:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 52%

    6, 4, 5, 7

    U svakom slučaju, lijepo se Ferri sjetio te ideje s dvojnikom, u to vrijeme ne baš toliko zastarjelom, kako neki navode. Razrada jest slaba ali nije se moglo ni očekivati previše od čovjeka koji nije specijaliziran za pisanje scenarija. Pozadina u naslovnici je pomalo čudna, k'o da se iza dva Zagora nalazi brežuljak.

    30.04.2011
    22:09:00 sati
    drogsy
    uredi
  • general war

    Ukupna ocjena 52%

    4, 5, 6, 7

    ferri je imao materijal za znatno bolju radnju,ali je od njega napravio jednu dosadnu i monotonu epizodu,kakve su uglavnom prve zagoreve epizode.crtez bezveze,ferri se s godinama znatno poboljsao

     

    04.08.2011
    00:39:00 sati
    general war
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 34%

    3, 2, 3, 10

    Chico ima debilno facu, Olaf priča s negativcima čas u šumi čas u utvrdi. Dijalozi su Bogu za plakat.

    28.09.2011
    15:49:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 63%

    9, 4, 6, 6

    Prezakon ideja no opet pušiona od scenarija.

    28.01.2012
    14:59:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 59%

    5, 5, 7, 8

    Budi lijepe uspomene, dajem više ocijene radi nostalgije i što mi je bila jedna od prvih epizoda iz djetinjstva... Duhovtio i zabavno, jednostavna priča, a što očekivati na samome početku ?

    29.04.2012
    15:49:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    I ja sam ocekivao vise ali je i ovov sasvim dovoljno

    opustajuca, zabavna, smesna epizoda koju je napisao maestro ferri

    03.05.2012
    12:48:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    5, 4, 9, 9

    21.05.2012
    12:54:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    obje priča sa olafom botegoskim spadaju u sam vrh Zagora

    28.05.2012
    18:57:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 60%

    5, 5, 7, 9

    Nekad su ovakve priče o dvojnicima bile najtraženije štivo,ali danas je to samo prosjek i laka zabava.
    09.07.2012
    17:08:00 sati
    Oki
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 55%

    7, 3, 6, 7

    Ideja o dvojniku je zanimljiva i brijem da mnogi strip junaci u svojim epizodama imaju barem jednu ovakvu. Tu se najviše ide na taj šok da gledamo lik svojeg omiljenog pozitivca kako radi frku uokolo. Sam scenarij je loš, jer se moglo nekako izbjeći tolika Chicova zbunjenost da ne može prepoznati nekog s kim živi u kolibi od dva kvadrata u kojoj prde i smrde zajedno godinama.

    Moram spomenuti kako sam pucala od smijeha svaki put kada bi Crveni Martin govorio kako je pametan i da je sve moguće kad se koristi mozak a zapravo je glup ko tava. Spetljao se u onom pustom oslobađanju i zarobljavanju Zagora, i šta li je sve izvodio... A samo su trebali pobjeći s novcem i pustiti Zagora neka se nosi s problemima kako zna i umije. Pazi ovo, imaš kola puna love, a za tvoj zločin je već uhvaćen netko. I on ga ode osloboditi jer se nabrijao na još... Ah ta pohlepa.

    05.11.2012
    22:08:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 85%

    10, 8, 8, 7

    21.12.2012
    10:53:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 69%

    8, 6, 6, 9

    Sama ideja je odlična, a egzekucija dotične ideje šteka u pokojim dijelovima, ali svejedno je zabavna i jedna od boljih ranih Zagorovih epizoda. Kraj je zbrzan do bola i malo je snizio ocjenu za scenarij.

    Ferri je već ustoličio šablone lica svojih negativaca, ova dvojica Olafovih drugova izgledaju jednako kao bilo koji negativac poslije njih. Naviknite se na te face, jer viđat ćete ih opet, i opet, i opet, i opet... Naslovnica mi se sviđa, samo koji od njih je pravi Zagor? Hmmm...

    26.07.2013
    18:09:00 sati
    Opti
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 7, 9

    Kao sto neki odozgo vec rekose, ovo je odlicna ideja koji nije bas najbolje realizirana.  Naravno, svi trenutno znamo da se Olaf Botegoski vraca u Zagorov serijal jos dvaput, u pricama "Pecina Mumija" i Gigant broj 2, "Covjek koji je pobjedio smrt".  Naravno, ova prva pojava je najslabija, jer sve djeluje previse naivno.  Kako je uopste moguce da Chico ne moze da prepozna laznog covjeka od one osobe s kojom vec dugo zivi?  Pa iako zajedno zive, nije valjda da su bas identicni?  Pogotovo kad su u pitanje druge fizicke osobine, a ne samo faca?  U svakom slucaju, kultna epizoda, a pogotova ona legendarna naslovnica sa dva Zagora.  To je vrh strip nostalgije za svakog starog Zagorologa.  

    01.11.2013
    07:26:00 sati
    acestroke
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 59%

    7, 3, 7, 8

    Odlična ideja, ali naivna izvedba. Zabavna epizoda.

    30.01.2014
    20:14:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 45%

    3, 3, 6, 9

    Danas je ovo kratko, naivno i glupo no verujem da je u ono vreme kada je priča izdana bila više nego dobra

    19.03.2014
    01:33:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 6, 10

    Dobra fora na kraju da se razazna tko je pravi Zagor. Sječam se da sam kao klinac naletio na ovaj strip bačen kod frenda u konobi. Maznuo sam mu taj strip i kad sam došao doma, nikako mi nije bilo jasno kakav je to crtež. Nisam pojma imao da gledam u reprint starih epizoda. Nije loše za ono vrijeme. Ne znam zašto, ali naslovnica mi je odlična.

    02.04.2014
    03:36:00 sati
    Deki86
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 53%

    5, 3, 7, 8

    17.06.2014
    23:33:00 sati
    velka031
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    Svakako vrlo zanimljiva ideja, ali prekratka. No vratit će se Olaf. Neusporedivo bolji, pogotovo u svojem posljednjem pojavljivanju.

    27.07.2014
    00:03:00 sati
    caramba
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 63%

    7, 4, 7, 9

    Konačno nešto malo bolje nakon nekoliko promašenih epizoda. Nije ni ovo na nekom nivou za pamćenje ali barem nema onih dosadnih i naivnih scena tučnjave sa gomilom indijanaca, mornara i raznih drugih spodoba. Moglo se to odraditi i malo bolje, prije svega mislim na kraj koji je ultra zbrzan jer u jednoj sceni Zagor u letu udara svog dvojnika dok već iduća scena označava kraj epizode. Ne smeta mi toliko što je taj dvojnik iskorišten tek za običnu pljačku a ne nekakve veće ciljeve ali ono oslobađanje Zagora iz zatvora je bilo baš nepotrebno a da ne govorim o tome kako je izvedeno na prilično naivan način. To je jednostavno bilo takvo vrijeme gdje su shvaćanja bila drugačija nego danas i to treba uzeti kao olakotnu okolnost. 

    Naslovnica je stvarno vrlo dobra i tu nemam nikakvih zamjerki.

    30.09.2014
    19:15:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 41%

    2, 2, 7, 8

    kako se ono kaže:svaki čovjek na svijetu ima svog dvojnika..od zanimljive ideje nastala je površna i katastrofalna epizoda prepuna nelogičnih situacija i žeščih bedastoća.

    definitivno najlošija Zagorova epizoda ikad,traljavo ispucana ideja sa dvojnikom.a onda je,desetljeća kasnije,stigao burattini i napravio majstoriju

    ah,šteta što nemam desetak godina pa da ova epizoda bude pod  must have...

    28.12.2014
    10:02:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Zoroasterixx

    Ukupna ocjena 65%

    7, 5, 7, 8

    Nešto malo zabavnija pričica od zadnjih nekoliko Ferrijevih , ali ništa posebno. Ima nekoliko smiješnih scena sa dvojnikom i Chicom, ali sve skupa, ovo je priča koja se ne pamti, unatoč tome što je ovo prva relativno zanimljiva ideja za priču dosad. Samo razrada je daleko od potencijala.

    21.04.2015
    20:47:00 sati
    Zoroasterixx
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    5, 4, 9, 9

    Naivna epizoda podijeljena u 2 dijela u Dnevniku. Prvi dio s dvojnikom je prekratak i preplitak, a drugi dio je katastrofa. Zagor pobjeđuje lava i medvjeda ko od šale, a za ciganina se odmah znalo da je ubojica. Čiko ko maharadža je smiješan, no s premalo gegova. Isto mi je glupa ideja da dijele lažne rubine i dijamanjte. Otkud im najedanput ti lažnjaci. Za djecu do 10 g.

     

    12.02.2016
    19:09:00 sati
    dudo1
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 39%

    2, 2, 7, 6

    Ne volim dvojnike kao ideju u stripu jer, po meni, nisu realni u stvarnom životu i stoga ocjena priče jedva prolazna.

    Epizoda nije dosadna za čitati kao par ranijih ali pregršt je tu Ferrijevih scenarističkih gluposti i bulažnjenja. Banda je izvela pljačku, uhvaćen je Zagor, kakvo pobogu vraćanje usred bijega s plijenom u kolima i kakva pohlepa da se još nešto usput opljačka pa pomaganje Chicu da iščupa Zagora?! Kraj jako zbrzan, kao da je prvi plan u zadnji tren promijenjen pa kad je Ferri bio na 74. stranici da mu gazda upada i kaže "Ej, promjena plana, neće biti 90 nego probaj završiti na 75. stranici."

    Ferri je polako napredovao ali još će trebati epizoda da se isprofilira a smeta me što nije obraćao pozornost na neke detalje, npr. u jednom kadru pištolj u lijevoj pa u desnoj ruci i slično. Naslovnica mi nije zanimljiva. Dakle, ono što je nacrtano je dobro, nemam zamjerki ali pitanje je što je nacrtano - dva Zagora a kako mi se ta ideja ne dopada ne dopada mi se to vidjeti na naslovnici.

    06.11.2016
    00:25:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    23.12.2016
    16:51:00 sati
    suply1
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ovo je bilo nevjerojatno kada sam je prvi put procita pa cu takvu i ocjenu ostaviti

    09.06.2018
    14:37:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 51%

    5, 5, 5, 6

    Nešto bolje od prosjeka ostalih epizoda iz ovog razdoblja.

    08.06.2019
    12:08:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Dobra ideja, realizacija dinamična i zanimljiva (naivnost u ranim radovima mi uopšte ne smeta). Uzevši u obzir na koliko strana je radjena priča - ovo je odlično. Treba biti umetnik pa na malom broju strana zaokružiti celinu. Mnogi kasnije to nisu umeli da urade, posebno kada su pravili scenarije za strip o Zagoru.

    P.S.

    Lično sam možda više očekivao od ove epizode, ali ni u jednom trenutku nisam osetio težinu u želucu kao što mi se često dešavalo dok sam čitao neke novije radove o Duhu sa sekirom.

    25.07.2019
    12:13:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    Jedna kratka priča , bez ikakvog dosadnog trenutka .
    Prvi put se upoznajemo sa Zagorovim dvojnikom Olafom Botegoskym .
    Meni je to bilo jako kratko , sa veoma zbrzanim krajem .Najbolji su bili oni smiješni trenuci sa Chicom i Olafom u kolibi .

    Ali je OK  sve to ukupno . 

    11.06.2020
    15:50:00 sati
    Altairfan
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    12.06.2020
    00:54:00 sati
    LL1986
    uredi
  • brancika

    Ukupna ocjena 63%

    7, 6, 6, 6

    13.07.2020
    18:51:00 sati
    brancika
    uredi
  • Sheldon

    Ukupna ocjena 68%

    8, 5, 7, 8

    Brza i dinamična priča. 

    19.07.2020
    16:29:00 sati
    Sheldon
    uredi
  • Ukupna ocjena 58%

    6, 5, 6, 7

    20.07.2020
    17:15:00 sati
    Cickospek
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Demoni sjevera
    Kod: TX LIB 69
    Ocjena: 99%
    Vrijeme: 23.11.2020. 18:49:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 461
  • Senka i blesak
    Kod: PIBD VCZS 15b
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 20.11.2020. 17:46:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 468
  • TOP 10
    Kod: TOP10 FB 1
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.11.2020. 19:05:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 516
  • Mister No - Povratak
    Kod: MN LBNP 1/5
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 18.11.2020. 18:27:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 992
  • Buknerova taktika
    Kod: KM ZS 847
    Ocjena: 97%
    Vrijeme: 15.11.2020. 23:37:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 671

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Pipci!
    Kod: ZG VEC 158/159
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 27.9.2020. 21:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1830
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1770
  • Gambit i osveta
    Kod: ZG KOZA 9
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 25.10.2020. 14:41:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1707
  • Povratak Plavuše
    Kod: ZG VEC 163/165
    Ocjena: 59%
    Vrijeme: 7.11.2020. 21:22:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1411
  • Koreni Kenebeka
    Kod: KM ZS 820/824
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 18.10.2020. 11:19:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1170

Aukcije

Forum