Slomljeno koplje

Zagor

ZG EXT 37 | 84 str.

Još jedan pokušaj da indijanski narod, ovaj puta Uroni, krene u rat protiv bijelih ljudi. Ovaj puta njihov vođa je mladi ratnik Delaware, Nakawa, Kanoxenov sin. On vjeruje da mu je oca ubio Zagor pa mu se odluči osvetiti. Skupina indijanaca počne napadati imanja bijelaca, a na meti je i utvrda Henry...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 42%

Priča 5

Scenarij 2

Crtež 5

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 54%

P*4

S*4

C*6

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Dvojnici - Slomljeno koplje - Narod iz močvare - Zagorova osveta
    ZG BBZG 2
  • Slomljeno koplje
    ZG EXT 37
  • Slomljeno koplje
    ZG KL 60
  • Okršaj u šumi
    ZG LIBKB 3
  • Pljačkaši s velike rijeke
    ZG LIBKB 4
  • Robovi iz rudnika
    ZG LUORG 9
  • Pad utvrde Henry
    ZG LUORG 10
  • Skršeno koplje
    ZG MP33 6
  • Slomljeno koplje - Narod iz močvare - Vodopad Belog Konja - Pljačkaši velike reke
    ZG VCBZ 3
  • Slomljeno koplje
    ZG ZS 482

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La lancia spezzata
    ZG SI_1 27
  • Scontro nella foresta
    ZG SI_1 28
  • La caduta di Forte Henry
    ZG SI_1 29
  • La lancia spezzata
    ZG SR 6
  • La lancia spezzata
    ZG TT 6

ZANIMLJIVOSTI

  • Jedan od rijetkih Zagorovih scenarija koji je napisao Gian Luigi Bonelli

Sasvim običnu, mirnu noć u darkwoodskoj močvari prekida posjet tajanstvenog lika. Zagor ga pokuša slijediti no on mu bježi. Duh sa sjekirom putem nailazi na slomljeno koplje postavljeno u obliku križa što je simbol osvete. Jedini mu je trag krik posjetitelja- ratni poklik Delawara. Malo poslije doznajemo da je posjetitelj mladi ratnik iz plemena Delaware, Nakawa. On sprema ratni pohod protiv bijelaca u Darkwoodu. Pošto Delaware sada vodi mudar i dobar poglavica, Nakawa je prisiljen pomoć potražiti od Urona. Oni pristaju na rat i odmah počnu napadati usamljene posjede, kola... No, Zagor im je već za vratom, kao i ljudi iz utvrde Henry. Nakawa svjestan da je utvrda ostala bez velikog broja ljudi odluči napasti. Utvrda nakratko pada, ali se Zagor s ostatkom potjere vraća na vrijeme i preuzimaju utvrdu. Tada doznajemo da je Nakawa sin poglavice Delawara, Kanoxena, s kojim se Zagor susreo i pomutio mu račune. On misli kako mu je oca ubio Zagor i zato želi osvetu. No, Zagor ga uspijeva uvjeriti kako je Kanoxen sam kriv za svoju smrt, jer je sam naletio na živo blato usred močvare (ZG EXT 31 ˝Zasjeda u šumi˝). Nakawa se pokaje, a iako je ubio nekoliko bijelaca biva pušten iz utvrde.

Ono što prvo upada u oči je kada je ova epizoda objavljena u Italiji. Objavljena je pod brojem 6, znači na samom početku Zagorova serijala. Priča govori o mladom ratniku koji namjerava u rat protiv bijelaca, ali za cilj ima i osvetu protiv Zagora zato što vjeruje da mu je ubio oca. Ta epizoda sa Kanoxenom kod nas je objavljena u ZG EXT 31 ˝Zasjeda u šumi˝ i 32 ˝Užas˝. U Italiji je to bila prva Zagorova epizoda, što znači da je između te dvije epizode izdato samo nekoliko priča. Prebrzo je došao nastavak, sigurno bi efekt bio jači kada bi između njih bilo dvadesetak drugih objavljenih priča.

Malo je reći da je scenarij loš. Ima puno previše propusta da scenarij pozitivno bude ocjenjen. Ovaj rat Urona i Nakawe čini mi se malo smiješan. Nakawa je sa dvadesetak ratnika krenuo osvajati Darkwood i neočekivano je brzo slomio otpor dobro naoružanih ljudi iz utvrde Henry. Kada Zagor na putu pronalazi slomljeno koplje na njime vidi ucrtanu ruku koja drži koplje. Svi su očekivali da će s tijekom epizode utvrditi značenje tog znaka, ali o tome do kraja više nije bilo ni riječi. Malo je previše da je Zagor desetak puta tokom priče čuo neke stvari koje drugi nisu čuli, poput indijanskog glasa u daljini, pucnjeva ili slično. Nitko nije ništa čuo samo on. Neuvjerljiv je i kraj kada Nakawa umjesto da kao pravi ponosni ratnik ne vjeruje riječima bijelog čovjeka odmah povjeruje smrtnom neprijatelju Zagoru da nije ubio Kanoxena. A iako je Nakawa ubio nekoliko ljudi Zagor kao da je to zaboravio i čak ga srdačno ispratio iz utvrde. I za kraj jedna glupa, nepotrebna scena koja nema veze s ovom pričom, a to je scena sa ježom koji se Čiku našao ispod šešira. Kada je vidio kako se šešir miče dao je petama vjetra. Mislim da je Čiko u ranijim epizodama prikazan malo previše kao kukavica i glupan, ali da je pobjegao od šešira to je stvarno previše, ma kakva on kukavica bio. Ne znam čemu će nam ta scena, smisao joj je vjerojatno bio da nas nasmije ili da popuni rupu u scenariju, što se već događalo u nekim početnim brojevima.

Taj famozni scenarij napisao je Gian Luigi Bonelli, autor i glavni scenarist Texa te otac glavnog Zagorova scenarista toga doba Sergia Bonellija (Guida Nolitte). Bolje bi mu bilo da je scenarij prepustio sinu iako je upitno da li bi ispao nešto bolje. Svaka čast za Texa, ali Bonelli stariji nije nimalo utjecao na razvoj Zagora, barem sa scenarističkog aspekta. Gian Luigi Bonelli je sad već pokojni tako da nema nikakve ˝opasnosti˝ za Zagora. Crtež je djelo u to vrijeme nezaobilaznog Galliena Ferrija. Meni se osobno taj crtež više sviđa nego njegov današnji, a njegove zlatne epizode su one izašle pod Zlatnom serijom kada je bio na vrhuncu. Crtež bi bio i bolje ocjenjen, ali ima nekoliko stvarno loših trenutaka (str.12, crtež u sredini desno...). Crtež je dosta jednostavan, bez previše detalja no poslije se Ferri ispraksirao i usavršio crtež koji je s vremenom opet doživio pad kvalitete koja i danas stoji (prvo što mi je palo pod ruku su epizode s Mortimerom koje je crtao on i po meni dosta loše). S naslovnicom je druga priča i za razliku od ostalih elemenata priče zaslužuje dobru ocjenu. Jednostavna i lijepa naslovnica, mena jedna od boljih u prvim epizodama, no nema smisla je uspoređivati s novijim naslovnicama.

U svakom slučaju, ˝Slomljeno koplje˝ je epizoda potonula u bescjenje najstarijih brojeva. Boljim poznavateljima Zagora te starije epizode ne znače puno ili gotovo ništa. Kad počinješ raditi neki posao možda ga i ne napraviš najbolje, ali kada taj posao radiš nekoliko godina i kada se ispraksiraš onda to puno bolje izgleda. Tako je i sa Zagorom i njegovim autorima.

Kontrarecenzija

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 39%

Priča 4

Scenarij 2

Crtež 5

Naslovnica 6

ZANIMLJIVOSTI

  • Događaji kojima prisustvujemo u ovom broju posljedica su pustolovine iz ZG #1/2 "Zasjeda u šumi" i Kanoxenove smrti.
  • Ova priča morala je doći nakon Ferrijeve posljednje priče "Robovi rudnika"
  • Nakawu i događaj sa slomljenim kopljem spomenut će se četrdesetak godina kasnije u ZG SP14 "Indijanska magija", odnosno za jubilarni orig. #500 "Indijanska magija".
  • Naslovnica ovog broja bit će iskorištena za jednu kasniju naslovnicu ZS #961 "Tonkino prokletstvo".
  • Ovaj broj je pisao Nolittin otac Bonelli senior (1. od 9), budući da je Sergia ulovila stvaralačka blokada ;)
  • Priča se nalazi u SDEX #7 od 5.-83. stranice, te odmah započinje sljedeća priča bez naslova, o izgubljenom gradu.

Nakon Nolittine prve priče i Ferrijevih sedam, pisanje priča za Zagora nakratko je preuzeo i sam Nolittin otac Gianluigi, te je ovo prva u nizu od 9 priča koje će on napraviti na serijalu Zagor. Kako je vrijeme odmicalo, Gianluigi je počeo sve više mijenjati prvotne pretpostavke lika, tako da je konačno i sam kreator lika čvrsto odlučio dalje pisati priče o Zagoru, Duhu sa sjekirom. I tako nakon početnog zamaha koji je trajao neko vrijeme Zagor počeo ulaziti u svoje zlatno doba, a sve ostalo je, kako vele, povijest...

Gianluigi je kao premisu za ovu priču uzeo osvetu jednog mladog indijanskog ratnika, Nakawe, čijeg je oca navodno ubio Zagor u samoj prvoj priči serijala. Prisjetimo se, Nakawin otac je Kanoxen, poglavica Indijanaca Delaware koji su htjeli povesti svoju crvenu braću u rat protiv bijelaca. No, zlikovac je dolijao i Kanoxen završava vlastitom krivnjom u živom blatu jednih od močvara Darkwooda. I kako je dobar glas daleko čuje, a loš još i dalje, jedina osoba kojeg mladi vrač Nakawa može optužiti za smrt svog oca jest glavnog i odgovornog za sam krah cijelog pohoda – Duha sa sjekirom. Nakawa je slikovit neprijatelj, naime ima lijepu perjanicu na glavi i dva vjerna životinjska pratioca – vuka i jastreba. Tipično za jednog Indijanca zaslijepljenog osvetom, on nahuška ratnike Urone (jesu to možda Huroni?) na vojni pohod protiv bijelaca. Opet! Zagoru nikad neće usfaliti indijanskih pobuna i Indijanaca koji će pokušati potamaniti sve bljedolike. Osim Zagora i Nakawe, skoro pa neprimjetno se pojavljuje i zapovjednik Pat iz utvrde Henry. Još jedan znakovit simbol kojeg vrijedi spomenuti je slomljeno koplje, za koje scenarist tvrdi da je simbol za osvetu kod Indijanaca. To slomljeno koplje iskoristit će i Burattini za 500-ti jubilej Zagora.


Nevjerojatne akrobatske Zagorove sposobnosti! Clap, clap!


Indijanac ga nije vidio…

Većinu epizode Indijanci će se natjeravati sa bijelcima i pokušati poubijati što više istih. Isprva Gianluigi malo nameće mističnu atmosferu sa tajanstvenim slomljenim kopljem, pa sa neobičnim životinjskim pratiocima, pa čak spominje i proročanstvo vještice Nemis (koju u biti nismo ni upoznali). Razrješenje konflikta je pak malo previše naivno, čak i za takav strip. Kad Zagor uvjeri Nakawu u njegovu pogrešku, sljedeće što čini je da oslobađa Indijance svih optužbi. Čak ih i pušta bez nekakavih posljedica na slobodu! Nakon što su ovi masakrirali nekolicinu nedužnih obitelji! Već bi to nekako i prošlo da grijeh i nije tako velik, no nitko nije čak ni spomenuo trunčicu neslaganja sa Zagorovom odlukom, niti je bilo nekakvih reakcija na to što ubojice nedužno šeću. Kao da se ništa nije dogodilo... Ukratko, obećavajući početak, no prema kraju epizoda odlazi u prosječnost.


Slomljeno koplje – simbol osvete!

Naprijed

ZG EXT 39/40 Robovi rudnika

ZG EXT 40 Zagorova osveta

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Žiga

    Ukupna ocjena 52%

    4, 3, 8, 7

    Sreča što je kod nas bio veči preskok između priče, tako da Nakawina osveta djeluje efektivno.Kako kaže recenzent, u Italiji prebrzo je izdan nastavak.Priča i scenarij su neoriginalni, tematika "osvete Indijanaca zbog toga i toga..." je previše puta vidjena, a najgluplji je kraj, gdje Nakawa nekažnjen odlazi, dok u nekim drugim pričama Zagor hvata i one ne tako "strašne" zločince i privede ih pravdi.Za mene je Nakawa jedan običan luđak, koji nije dostojan mjesta poglavice, ali čuveni Darkwoodski gospodar toga ne vidi.Bezveze!Dugo je več što sam čitao ovaj strip, tako da one završne scene sa ježem ne sječam, ali se sječam, da mi je strip ostao u više negativnom nego pozitivnom sječanju.Ferri je standardan i solidan i daje svijetlo cijeloj priči, dok naslovnica(kao obično) nema mnogo veze s pričom.
    28.12.2004
    14:12:00 sati
    Žiga
    uredi
  • fishleg

    Ukupna ocjena 56%

    5, 4, 7, 8

    Nista posebno, svidja mi se naslovnica, crtez je isto ok, prica je prosjecna, mogla bi biti dosta bolja.
    28.12.2004
    17:19:00 sati
    fishleg
    uredi
  • crta

    Ukupna ocjena 47%

    5, 4, 4, 8

    pa nije bas nesto...sobzirom da je to stari br tako je i za ocekivati...naslovnica nije losa
    28.12.2004
    20:50:00 sati
    crta
    uredi
  • Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Ogavno. Toliko glupavo, jadno i naivno da ne može pobuditi zanimanje ni kod najvećeg morona. Kako odrastao razuman čovjek može uopće napisati ovakvu priču i ponuditi je za objavljivanje?
    29.12.2004
    15:02:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    8, 2, 8, 7

    malo glupasto..ne mogu vjerovati da je to 6 zagorova epizoda,sta su oni mislili na pocetku..ocito nisu tako nastavili
    30.12.2004
    22:58:00 sati
    dcarapo2
    uredi
  • Ukupna ocjena 39%

    4, 3, 4, 6

    Drago mi je vidjeti da nisam jedini koji ima volje recenzirati ove gluposti... :-)
    08.01.2005
    11:28:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • zveky

    Ukupna ocjena 58%

    4, 4, 9, 7

    Bez veze!Taj najraniji Zagorov period mi i nije bas omiljen!
    09.01.2005
    03:41:00 sati
    zveky
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 21%

    1, 1, 3, 6

    Smeće najgore vrste.Batman iz 40-ih izgleda bolje od ovoga.Kao što kaže Stinky,kako se uopće može napisati ovakva glupost?Ovaj zove Zagora na dvoboj,sačeka 0,5 sekunde i nakon što se gospodar Darkwooda ne pojavi trči kod Urona koji odjednom polude i krenu u krvavi pohod.Na kraju Zagor jednom rečenicom uvjeri Nakawu da ipak nije OK to što on pravi i ljubazno ga isprati iz tvrđave.Mislim,može li gore od ovoga?Ne vjerujem..Samo naslovnica je koliko-toliko OK.Pitam se zbog čega uopće imam ove stare Zagore..
    09.01.2005
    12:44:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Mislite vi šta oćete ali meni je ovo fenomenalna epizoda.
    15.08.2005
    11:30:00 sati
    vice
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 42%

    3, 3, 6, 6

    ako je ovo Zagor onda sam ja John Wayne!?
    stvarno dosadno.
    07.10.2005
    23:09:00 sati
    mpavin
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 12%

    1, 1, 1, 3

    uvjerljivo jedan od najgorih zagora.glupavo!
    09.12.2005
    22:14:00 sati
    lwood
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    Šta fali ovoj epizodi, crtež je odličan!!
    15.04.2006
    12:21:00 sati
    jack 50
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 8, 10

    Čim to nije Nollita, ne može završiti dobro
    21.04.2006
    22:47:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 44%

    3, 2, 7, 8

    Još jedna u nizu jako loših ranih Zagorovih epizoda.Tako neuvjerljiv scenarij ponovio se već u sljedećoj epizodi o francuskim vitezovima sa sličnim epilogom.Opet Zagor pušta na miru okrutnog tiranina,diktatora i ubojicu,nakog vojvodu nakon što se onako usput pokajao.I kad mi neko kaže da je Toninellijeva era najslabija,ja sam se u Zagora zaljubio baš u tom razdoblju!
    11.06.2006
    17:34:00 sati
    fantom
    uredi
  • Obi-wan

    Ukupna ocjena 49%

    4, 4, 5, 10

    A šta reći. Jedna od prvih priča na kojima se preležavaju početne boljetice. Iako počinje intrigantno, pojavom misterioznog lika, brzo prelazi u naivu.
    31.07.2006
    16:23:00 sati
    Obi-wan
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 36%

    3, 2, 5, 6

    Odlična recenzija od strane Koresha! Kratko i jasno! Priča je stvarno glupasta. S obzirom na početak očekivao sam puno bolje.
    26.12.2006
    19:30:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...epizoda baą na mjestu....
    13.01.2007
    21:00:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Ukupna ocjena 49%

    5, 4, 5, 7

    Loše!
    09.06.2007
    23:27:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    Prve epizode se ne mogu mjeriti sa novim. Ali moramo razumjeti da je to bila faza u kojoj se Zagorov lik tek oblikovao. Mislim da onda nitko nije mogao znati u kojem će se pravcu Zagor poslije razvijati. Stoga sam snizio kriterije prilikom ocijenjivanja ove epizode uzimajuči u obzir da su svi početci teški, ali i da su ti početci najlijepše uspomene.
    12.07.2007
    14:26:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 56%

    6, 2, 8, 8

    A rani period... sve su boljke tog vremena poznate... jednostavan scenarij, nenormalno jak i vješt Zagor... Kraj je glup, početak sa mistikom je čak i dobar...
    01.09.2007
    14:18:00 sati
    Poncho
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 23%

    3, 1, 2, 5

    Neznam šta mi je bilo da sam iš'o ovo izvlačit iz kolekcije i pokušavat pročitat. Kakav užas, katastrofa totalna. Samo sam prolistao i vratio na mjesto, ovo je nečitljivo, debilana teška. Crtežu neću dat jedinicu samo zato jer je Ferri u pitanju. Naslovnica jedva prolazna (Zagor u zelenim trapericama).
    27.09.2007
    21:49:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 41%

    3, 3, 5, 8

    dvije recenzije i ovoliko komentara za ovako nešto , pa evo i mog doprinosa, bez puno riječi, samo to da mi je ova naslovnica draga
    23.12.2008
    20:54:00 sati
    ken2
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 46%

    2, 2, 8, 10

    Teško probavljivo stvarno.
    17.01.2009
    23:11:00 sati
    supermike
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 70%

    8, 5, 7, 10

    Diobra prica koja je ispricana u pogresnom vremenu i vjerovatno bi puno bolja bila da je izasla 10 godina kasnije. Naslovnica klasik.

    04.01.2010
    13:06:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 34%

    3, 1, 5, 7

    Naporno.

    08.02.2011
    13:44:00 sati
    konj87
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 58%

    4, 5, 7, 10

    U nekim trenucima stvarno trash i podsjeća na Bleka. Ne sviđa mi se to što se Zagor par puta baš divljački obrecnuo na Chica. Kada sam pročitao priču po drugi put malo mi se popravio dojam i zato sam tek sada komentirao. Dosta je nezanimljivo. Crtež je još u fazi razvitka, a Zagorov oblik face izgleda malo čvršći nego kasnije. Ovim akrobatskim sposobnostima Zagora sam se smijao kao lud, sestra me gledala u čudu. Naslovnica super.

    14.02.2011
    10:40:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 51%

    5, 4, 5, 9

    Početak vrlo dobro mistično...sredina dosadno i naporno...kraj slabo i nelogično.

    Jako mi se svidio geg chica sa ježom i kad je zagor rekao o svemoguci jupiteru hahahha predobro jos slika zagora kako koluta očima.I sjecam se jos jednog smijesnog dijela gdjesam se od srca nasmijao radi se o sljedecoj prici nakon ove...chico poceo govorit kako on ima proročanske krvi tako nešto i uleti zagor dopusti da sad ja tebi nesto prorecem ako ne prestanes pricati bedastoće zavezat cu te za konja...hahahha xD

    Naslovnica iznad prosjeka....

    02.04.2011
    04:06:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 34%

    2, 1, 5, 10

    Stvarno ne znam nekoga tko može prugutsti ovaj izmet.

    29.09.2011
    22:11:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 85%

    7, 8, 10, 10

    ovo su prve zagorove epizode trazenje zanra koji ce da mu odgovara sklapanje likova i njihovih ponasanja

    meni se epizoda bas svudela ali i verovatno zbog toga sto sam je procitao sa 11 godina

    03.05.2012
    12:39:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    6, 7, 9, 10

    Fantastična naslovnica.

    21.05.2012
    12:28:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 33%

    2, 1, 5, 9

    Efektan početak...Pojava Nakawe sa vukom i gavranom,a dalje je sve sranje neviđeno! Ferrijeva crtačka rješenja su smiješna i među najlošijim ikada. Chico mu u jednoj vinjeti ima sombrero,a već u drugoj nema,pa ima,pa nema....bit će da su i Ferri i Bonelli bili dobro pripiti kada su radili ovu epizodu... Naslovnica je jedina dobra stvar što se ove epizode tiče.
    17.08.2012
    11:48:00 sati
    Oki
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 40%

    4, 2, 4, 10

    Ovo je valjda najgori Zagorov strip kojeg sam pročitala. Počeo je izvrsno, karizmatični neprijatelj, stravična atmosfera, a pretvorilo se u nemilu limunadu. Prvo ta proročica Nemis, od kud su nju izvukli i tko je ta baba valjda ćemo saznati u 600. jubilarnom broju pod nazivom "Osveta proročice Nemis".

    Obožavam Chicove gegove, ali ne volim kada se tako bijesno ide iz ozbiljnog u komični. Chico je bez pola muke zaustavio napad podivljalih Indijanaca s jednim osinjakom, a s druge strane hrpa dobro naoružanih iskusnih trapera i lovaca jedva izvuče živu glavu.  Koji je to kontrast. Šaka u oko. U jednom trenu krvoločni Indijanci kolju nevine zemljoposjednike u drugom bježe od osa. Pa nije ih pogodio hidrogenskom bombom.

    Pa onda ona retardacija u vezi osvajanja utvrde Henry. Određeni broj Indijanaca ostane zadržavati Zagora s traperima tako da veća skupina napadne utvrdu koja ima smanjen broj ljudi za obranu. Da bi glupi Nakawa kad je došao do utvrde i ostvario tu prednost kazao " Napast ćemo kad padne mrak." Pa koju si vražju mater, sve to onda izvodio kad im sad daješ vremena de se svi vrate u utvrdu?

    Kraj je zlo i naopako. Zagi i Nakawa malo popričaju. A znači, nisi ti ubio mog oca, ok, idem sad. Ajde bog! To što su ubili dvije familije, nema veze, za kaznu će popraviti ogradu koju su srušili u utvrdi.

    Nije objašnjeno ni onaj znak na slomljenom koplju. Pretpostavljam da bi to trebalo simbolizirati ruku osvete koja izranja iz živog blata.

    Još bi samo spomenula da je Pat iz utvrde Henry inače bradati stariji čovjek, ali Ferri zbog brzine crtanja u tadašnjim vremenima, nije vodio računa o tome da se taj lik već pojavio pa ga je nacrtao bez brade. Iz tog razloga su ga u novim izdanjima prekrstili u Reda. Tako barem kaže Burattini u predgovoru u kolor izdanju. Zato Ferriju dajem nisku ocjenu. Mogu se oni vaditi da su tad vremena bila drugačija, ali brate mili ako su stari Egipćani prije 3000 godina mogli u kamen klesati jedne te iste slike boga Ozirisa bez da svaki put nacrtaju nekog drugog lika, tako su mogli i ovi prije 50 godina sa olovkom i papirom. Kvragu više i "ta nekadašnja vremena"! Ne može ni to biti opravdanje za sve.

     

    06.11.2012
    01:48:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    21.12.2012
    10:58:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 52%

    7, 3, 5, 7

    Jao, koliko potrošenog potencijala. Glavni negativac je osvetoljubivi indijanski ratnik koji drži pripitomljenog vuka i jastreba kao kućne ljubimce. Unatoč toj genijalnoj ideji, on se pojavljuje na max. 20 stranica, a kraj je strašno razočaravajuć. Zagor i Chico samo mu ležerno ispričaju što se desilo s njegovim ocem i on u roku od dvije sekunde zaboravi na mjesece provedene u smišljanju osvete i slijepo im povjeruje. I svi su živjeli dugo i sretno.

    Ferrijev crtež onako jadnjikav (gle, Chico opet ima sombrero iz prve epizode). Smiješno je kako je Pata nacrtao drugačije pa su mu ovi morali mijenjati ime. Naslovnica je dobro nacrtana, ali je plavo nebo prekričavo, i Zagorove hlače su zelene.

    29.07.2013
    12:32:00 sati
    Opti
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 7, 10

    Prica i epizoda koja je legendarna vise zbog svoje naslovnice nego iceg drugog.  Ta naslovnica "Slomljeno Koplje" ima skoro kultni status ovdje kod nas, jer ju je sam dnevnik vec nekoliko puta objavio u Zlatnoj seriji, a da ne govorimo o Ludensu.  Nakawa je dobar lik, u neku ruku nezaboravljiv, i koji Zagor fan moze da zaboravi njegovog gavrana i vuka koji ga svugdje prate.  Ozbiljan sam kad ovo kazem: da ova prica uopste nema nista drugo osim naslovnice, jos uvijek bi mi ostala u sjecanju.  Tesko je zaboravit neke elemente ovdje, tako da je ovo super-cool!

    01.11.2013
    02:25:00 sati
    acestroke
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 61%

    7, 3, 7, 10

    Kao malome, s 4-5-6 godina, odlična priča i tad jedna od najdražih naslovnixa s mističnim početkom priče...

    30.01.2014
    20:23:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 58%

    4, 4, 8, 10

    Epizoda ništa posebno, ali lako pamtljiva. Ne znam zašto!?

    27.07.2014
    00:16:00 sati
    caramba
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 23%

    1, 1, 3, 8

    No coment

    11.09.2014
    15:48:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 45%

    3, 2, 7, 9

    Scenarij je stvarno potonuo poput kamena sa svim svojim nelogičnostima od kojih se najviše ističe glupavi kraj, Zagor je postao čak i majka Tereza kada može zanemariti počinjene zločine i pustiti na slobodu odgovorne za njih. A još je gluplje to što je Nakawa na kraju odustao od svoje osvete samo na temelju Zagorovih riječi da nije kriv za smrt oca Kanoxena, ako već toliko vjeruje na riječ bez ikakvih dokaza onda je mogao prije otkopavanja ratne sjekire pitati Zagora da li je kriv ili ne. Ali... glavno da se mlati i puca pa makar bilo i u prazno. Nema čak ni onakvih komičnih situacija koje su bile prisutne u nekoliko prijašnjih epizoda, onaj sombrero koji se miče vjerojatno nebi mogao nasmijati ni djecu do 10 godina. Kada sam već kod toga sombrera moram napomenuti da ga nisam vidio još od početne epizode Zasjeda u šumi i nije mi jasno zašto ga je Chico opet počeo nositi; u stvari nosio ga je kada je sa Zagorom krenuo iz močvare na put, dok su se vozili kanuom nije ga imao na glavi a kada su iz kanua prešli na konje opet ga je nosio. Vjerojatno Ferri zaboravlja na neke pojedinosti dok crta baš kako je zaboravio i lik trapera Pata iz utvrde Henry. Tako to inače ide ako voliš potegnuti koju čašicu više dok nešto radiš ali dobro je što je Pat postao Red za potrebe kolornog izdanja. Opet mi nije jasno Zagorovo ponašanje prema Chicu, na jednom mjestu ga je baš pravo izvrijeđao kao da se radi o nekakvoj životinji a ne najboljem prijatelju. Ako ništa drugo ovdje barem doznajemo zašto je debeljko vječito gladan; naime, ima vrlo jaku želučanu kiselinu koja zahtijeva ogromne količine hrane.

    Crtež standardan kao u nekoliko prethodnih epizoda ali zato je naslovnica stvarno legendarna i najbolji dio u cijeloj ovoj priči.

    01.10.2014
    16:53:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Nije loša, čak štoviše, dobra priča. Mladi ratnik Delawara gonjen željom za osvetom prema Zagoru zbog "ubojstva" njegova oca KAnoxena izaziva Zagora i pokreće rat protiv bijelih doseljenika. Sviđa mi se motiv na slomljenom koplju,ruka koja izranja iz vode i drži koplje osvete (živo blato,Kanoxen). Možda bi bio bolji tragičan kraj mladog ratnika nego njegovo naglo prosvjetljenje.

    28.12.2014
    11:17:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Zoroasterixx

    Ukupna ocjena 48%

    3, 3, 7, 9

    Stari Bonelli prvi put uskače na Zagora, ali nažalost, scenarij mu je u rangu sa Ferrijevima. Na početku još izgleda da će tu biti nekih mističnih elemenata, ali sve to pada u vodu i priča se pretvara u papazjaniju. Chico bježi od svog šešira, tjera indijance osinjakom, a Zagor ga časti uvredama..indijanska pobuna je nabrzinu i neuvjerljivo razriješena, ono kao, ništa se nije dogodilo, mlada usijana glava se prosvijetlila. Ferri već postaje solidan crtač. Jako dobra naslovnica.

    21.04.2015
    21:11:00 sati
    Zoroasterixx
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 61%

    5, 5, 7, 10

    Početak odličan, kasnije svačeg pomalo.

    11.03.2016
    23:50:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 41%

    3, 2, 6, 8

    Slažem se sa većinom: priča počinje zanimljivo i u dobroj atmosferi ali čim Nakawa okuplja Urone objašnjenjem da Zagor nije odgovorio njegovom izazovu počinju gluposti koje se dalje nastavljaju velikim ambicijama male skupine Indijanaca. Nakawino posustajanje, tj. prihvaćanje Zagorova objašnjenja, i Zagorova milost na kraju, opraštanje nekoliko ubojstava, su najveće gluposti. Dakako, vrijedi i to da je priča prerano došla, morao je biti puno veći razmak, 50-ak brojeva barem.

    Ferri slabiji nego u prethodnih, a i narednih, par brojeva, naslovnica upečatljiva.

    14.11.2016
    18:29:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    23.12.2016
    17:08:00 sati
    suply1
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 34%

    2, 2, 5, 7

    Loše.

    08.06.2019
    11:00:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    6, 4, 8, 9

    Crtez OK, naslovnica mi se bas svidja, ideja nije losa, ali scenario je mucak.

    05.08.2019
    20:09:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    12.06.2020
    00:57:00 sati
    LL1986
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 50%

    5, 4, 6, 5

    Priča vće izlizana , ali budući da je ovo bilo na početku serijala , ne može se reći da je tada bilo loše kao što izgleda sada .

     

    20.06.2020
    11:56:00 sati
    Altairfan
    uredi
  • brancika

    Ukupna ocjena 58%

    6, 5, 6, 7

    13.07.2020
    18:53:00 sati
    brancika
    uredi
  • Ukupna ocjena 49%

    4, 4, 6, 7

    20.07.2020
    17:24:00 sati
    Cickospek
    uredi
  • Sheldon

    Ukupna ocjena 53%

    5, 4, 6, 8

    Jao! 

    20.07.2020
    19:05:00 sati
    Sheldon
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    10, 8, 8, 10

    12.11.2020
    14:00:00 sati
    14act3
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Poslednji konvoj
    Kod: MM VEC 27
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 23.6.2021. 0:57:00
    Autor: Dwayne_Looney
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 717
  • Šeikova robinja
    Kod: KM ZS 303/307
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 21.6.2021. 0:31:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 937
  • Winnipeg
    Kod: TX LIB 108
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 19.6.2021. 0:23:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 972
  • Uz rijeku
    Kod: ZG MX 40
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 15.6.2021. 1:33:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1554
  • Kraljica tame
    Kod: KT VG 84/85
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 12.6.2021. 0:10:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1054

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Ku Klux Klan
    Kod: KT LMS 508/509
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 15.4.2021. 22:08:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 2138
  • Krik vile smrti
    Kod: ZG LU 301/302
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 17.4.2021. 23:18:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2047
  • Osveta
    Kod: NN LIB 67a, b
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2037
  • Kad grad umire
    Kod: NN LIB 65c/66
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 2027
  • Četiri saučesnika
    Kod: KM ZS 154
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 1.4.2021. 22:36:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1643

Aukcije

Forum