Tajanstveni pothvat

Zagor

ZG EXT 39 | 53 str.

Nakon nezgode u lovu Zagor i Chico odlaze u posjet prijatelju traperu Jessu Holegu. No, na njihovo veliko iznenađenje, Jess je masakriran, ukradeno mu je svo zlato, a najneobičnije je to da svi tragovi upućuju na medvjeda! Čudne li misterije! Kada dođu u grad Greenwood ispripovijedati šerifu što su vidjeli, obojica padne pogled na mađarskog krotitelja životinja i njegovog medvjeda. Hmm, može li biti da su oni zaslužni za ubojstvo starog Jessa, odmah pomisli Zagor...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 48%

Priča 5

Scenarij 5

Crtež 5

Naslovnica 3

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 59%

P*5

S*5

C*6

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Dvojnici - Slomljeno koplje - Narod iz močvare - Zagorova osveta
    ZG BBZG 2
  • Tajanstveni pothvat
    ZG EXT 39
  • Dvojnici
    ZG KL 59
  • Okršaj u šumi
    ZG LIBKB 3
  • Zagonetni dvojnik
    ZG LMS 42
  • Tajanstveni trag
    ZG LUORG 8
  • Žuti gavran - Zagorov dvojnik - Ukrotitelj medveda - Robovi rudnika
    ZG VCBZ 2
  • Zagor protiv Zagora
    ZG ZS 475

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L'impronta misteriosa
    ZG SI_1 22
  • Il domatore di orsi
    ZG SI_1 23
  • I due sosia
    ZG SR 5
  • I due sosia
    ZG TT 5

ZANIMLJIVOSTI

  • Peta od šest Ferrijevih priča.
  • Ova priča bila je objavljena od strane Dnevnika u ZS #475 "Zagor protiv Zagora", a naslovnica #39 je ubačena da popuni razliku između tutto serije i extra serije Zagora. Inače, to je novija naslovnica koja je objavljena u ZG LU #118 "Vječiti rat".
  • Naslovnica ZG ZS #455 naslovnica je orig. ZG #141 "I due ostaggi".
  • Epizoda je izašla kod Dnevnika u ZG LMS 42, ZG ZS 475.

Stari Cigan bolno jeca...

Opet jedna kratka Ferrijeva priča koja će od običnog zapleta od ubojstva i pljačke krenuti u egzotične vode mađarskih krotitelja životinja i darežljivih indijskih maharadži. Moram priznati da Ferri zna graditi priču i stvarati atmosferu napetosti u svakom trenutku uvođenjem mnoštva malih preobrata u radnji, i to uvijek na humorističan način koja uključuje neku Chicovu geg-zgodu šeprtljavosti ili verbalni sukob dvojice prijatelja. U ono vrijeme mislim da je to bio sasvim dovoljan recept za uspješan strip koji je zahtijevao cliffhanger svako malo. Još jedna zanimljivost kod Ferrijevih epizoda je ta da ne zazire od sukoba s prirodnim neprijateljima koji obitavaju u Darkwoodu. Naime, Zagora je sukobio sa različitim primjercima šumske i prašumske faune. U ovoj epizodi su to medvjed, los i lav, dok su u prijašnjim Ferrijevim epizodama bili i bizoni, zmije, šišmiši, crveni mravi, škorpioni, klokani i ostalo.

Glavni negativci su mađarski Ciganin i krotitelj životinja Paulo Rakosi sa svojim vjernim medvjedom Poldom i lavom Burmom. Dobio sam osjećaj da je scenarist liku podario određene karakteristike ciganskog lutalice i veseljaka te vašarskog zabavljača, no isto mu je tako dao ulogu prikrivenog te okorjelog ubojice i pljačkaša. Medvjed Poldo će nam zapravo pokazati da nije igra petljati se sa majčicom prirodom, i da se divlje zvijeri, ma koliko one bile pripitomljene, mogu okrenuti protiv svog gospodara...

Klikni za uvećanje

Ciganin i njegov medvjed

Izrazito komičan element priči dao je Chico u svojoj ulozi maharadže Panzaka Beya. Naime, da bi lopova uvukli u zamku, kreirali su lik ekscentričnog milijardera maharadže koji se šepuri gradom darivajući bisere i rubine, pa tako cijeli grad postaje osobni sluga našem Chicu. Ferri je žrtvovao desetak stranica ovim gegom i to vrlo uspješno. Samo da napomenem da je Chica njegova proždrljivost opet dovela u grdnu nevolju! Vrlo zabavna epizoda!

Naprijed

ZG EXT 36 Zagor protiv Zagora

ZG EXT 39/40 Robovi rudnika

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Inferno

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    E, ovo je već bolja pričica. Ferri fino vodi radnju. Imamo zanimljive likove (Ciganin i međed), a sve je začinjeno laganom poukom na kraju. Jedan od najboljih gegova je onaj s maharađom. Krepao sam od smijeha: -"Gospodine, gdje je ta pokrajina Čikolandija?"; -"Hm, erhm, znate li gdje je Zagorlandija?"; -"Ne!"; -"E, pa, Čikolandija je odmah pokraj Zagorlandije!!!"
    20.12.2007
    17:05:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 57%

    5, 5, 7, 6

    sjećam se dosta dobro ove priče, dobra je, zanimljiva radnja sa medvjedom i krotiteljem. sve je rečeno u recenziji
    20.12.2007
    17:37:00 sati
    Koresh
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 34%

    3, 3, 4, 4

    Nema druge, nastavljamo sa životinjama. Prvo borba Zagora sa podivljalim losom (kojemu ništa nemogu ni sjekira ni koplje, a uz to i pliva, zaranja, roni na dah i prevrće čamce), zatim podivljali medvjed (koji kao nije ubio Čika kada ga je šapetinom sa kandžama tresnuo par puta po tintari), onda malo egzotike - lav (čisto da se podsjetimo da je Tarzan Zagorov otac), i na kraju opet medvjed. A ajde, čisto da imamo i neki ljudski lik u priči, nek bude tu i svirepi mađarski Cigos sa talijanskom putovnicom - Paulinho Dunavsky. Jako mi je kako je Zagor prije sprdavao i mučio Čika, ali je kasnije popustio, nakon što mu se omaleni meksikanski debeljko omilio u dugim hladnim darkvudskim noćima... Ferri, Paulo, Poldo i ostala banditsko-životinjska ekipa, koje baje!
    20.12.2007
    18:38:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 51%

    4, 4, 7, 6

    scenario nastavlja po starom, a i ja nastavljam po starom: pljuc, pljuc, pljuc i.... pljuc!
    21.12.2007
    15:24:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    6, 5, 7, 5

    crtez nije kao sto smo navikli od ferrija al ipak je ovo jedna od prvih zagorovih epizoda i solidna je
    21.12.2007
    18:22:00 sati
    slash
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Slabo. uff
    22.12.2007
    08:31:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    Nije ni loš Ferri kao scenarist. Uspješno razbija monotoniju sa dosta uspješnih gegova i komičnih situacija. Još kad se zna da su ove njegove priče nastale 1965., onda mora da je ovo tada bilo odlično.
    23.12.2007
    16:53:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    .,ferri se pokazao kao dobar scenarist.,vec u pocetku je pokazao kako je zagor komleksan lik koji ce upasti u pustolovine s raznim likovima poput podivljalog poglavice kanoxena,bivših zatvorenika, lete?eg akrobata marcusa,pokvarenog mocnika(neznam vise kak se zove),koji ima kcerku.,pa i s ciganom i medvjedom.,ah da i s bijelcem kojeg su odgojili indijanci., i s hrpom zivotinja !! podsjetimo to su likovi iz prvih pet epizoda.,a na tome se temelji sve ostalo.,radnja je naivna i kao takva se odlicno uklapa u ove,kao i prvih 90-ak epizoda, sve do iron mana i bele rakosia,tad pocinje nesto ozbiljnije.,pa tako i nadalje zagor dolazi do to?ke u kojoj mora postati ozbilniji,ralniji,ali opet i fantasticniji strip;) i tako iznova., i danas imamo zagora kakav je,a 500 brojeva je i dozivio samo zato sto je evoluirao,mjenjao se i prilagodjavao.,to je osim njega uspio samo tex,sto se tice bonellia,iako je imao uzi izbor likova ili nmjesta radnji.,ali uglavnom zato nemojte pljuvat po zagoru., i nemojte uspredjivati leteceg covjeka sa traperskom izvidnicom ! gledajte na epizodu s obzirom na ostale koje su nastale u tom razdoblju., i da uglavnom kod puno recenzija hrpa ljudi sere po zagoru., pa volite li vi uopce taj strip ?!? e da., sto se mene tice, nikad nisam proocitao losu epizodu zagora., bilo je onih koje su me razocarale,bilo je prosjecnih,dobrih i odlicnih,ali nisam naisao na losu epizodu., nikad !
    24.12.2007
    20:23:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 6, 7

    Jedna od boljih epizoda u tom  periodu, Nolitta i Ferri su već ovdje počeli stvarati nešto!
    24.12.2007
    21:26:00 sati
    jack 50
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 73%

    6, 7, 8, 10

    Iako je Ferri ovdje bio još malo i loš, to je sasvim uredu, a sad nam prodaju raznorazne darcangele, ccc, gadost!
    31.12.2007
    14:55:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 46%

    3, 3, 8, 4

    Ovo s ciganinom i njegovim medvjedom je loše, a fore sa chicom kao maharadžom su debilne. naslovnica se i ne odnosi na ovu priču.
    27.02.2008
    20:20:00 sati
    Poncho
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 55%

    4, 4, 8, 7

    Dosta slabo.
    30.01.2009
    22:55:00 sati
    supermike
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 60%

    5, 5, 7, 9

    Nista posebno. Jedna od tipicnih epizoda ranog perioda.

    04.01.2010
    12:48:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 38%

    3, 4, 4, 5

    Moj prvi Zagor extra. Što reći, životinjski svijet nakon Zagorova dolaska u Darkwood više nikad neće biti isti, jer koliko je taj životinja pobio to nije normalno. Ovdje dakle medvjed i krotitelj iz Mađarske, popričično sugestivnog prezimena (Rakosi);-)) , glupi Chicov geg i to je to. Idemo dalje. Naslovnica nema veze s ovom epizodom .

    02.05.2010
    13:06:00 sati
    Aco
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    Upamtio sam ovu kratku epizodicu.Pitko i lagano za citanje.Zanimljivo je to sa ciganom i medvjedom.A chicovo prerušavanje jedan od najboljih gegova u serijalu.

     

    02.04.2011
    03:41:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 43%

    5, 4, 5, 1

    S obzirom na to kako je počelo očekivao sam jednu očajno lošu priču no ipak je sve na kraju solidno završilo. Crtež je loš, ali to je ipak bio striscia format.

    26.06.2011
    22:02:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 88%

    10, 8, 8, 10

    Priča je bila previše kratka.

    02.07.2011
    22:51:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Ja sam prve dve VC Zagorove knjige sa takvim odusevljenjem i srecom, sto imam prve epizode mog omiljenog junaka, citao da ne mogu da dam manje ocene

    03.05.2012
    12:44:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    5, 4, 8, 8

    21.05.2012
    11:41:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 59%

    4, 5, 8, 8

    Još uvjek dječje epizode Zagora. Zagor još uvjek svojim ponašanjem preagresivan prema Čiku. Pričica zgodna za ubit 20-tak minuta viška vremena.
    06.08.2012
    23:35:00 sati
    Oki
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 51%

    4, 5, 6, 6

    Jedini zanimljivi momenti su Chico u ulozi Panzaka Baya i scena u kojoj medvjed presudi svojem zlom krotiocu.

    Ferri nije loš scenarist, ispada da je on sam izgurao Zagorov početak što nije bio kratak period ako uzmemo u obzir da je ovo izlazilo u kaiš formatu. I da je trebalo sto godina da netko kontinuirano prati ovo što mi danas dobijemo u jednom stripu. Da su čitatelji rekli "Gle sranja!" Zagor bi se ugasio u prvoj godini izlaženja. Skidam kapu!

    05.11.2012
    22:35:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 6, 7

    04.12.2012
    18:20:00 sati
    macca1985
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 82%

    8, 10, 8, 4

    21.12.2012
    10:56:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 61%

    7, 6, 7, 1

    Jedan od interesantnijih neprijatelja što se ovih ranih epizoda tiče. Vrhunci su Chicovo izmotavanje maharadže i Zagorove borbe sa zvjerima.

    Ferri je pristojno nacrtao cijelu stvar. Naslovnice nema pa je ne mogu ni ocijeniti.

    26.07.2013
    18:03:00 sati
    Opti
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 7, 5

    Najjači je dio kad Chico glumi maharadžu, sprdačina teška, i nezaboravna. :) Ali ni ostatak priče sa Mađarom uopće nije loš, jedna od boljih u početnom periodu. Naslovnice nema pa evo srednja ocjena.

    25.10.2013
    19:09:00 sati
    mpavin
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    Tajni medvjed ubica!  To bi bio puno bolji naslov za ovu kratku epizodicu/pricicu, jer je za ovo doba bila malo vise napeta i uzbudljiva nego vecine ostalih iz prvih 6 ili 7 svesaka Zagorovog serijala.  Fora sa ciganom koji trenira svog medvjeda da ubija i krade je ipak malo vise interesantnija nego oni kliseji koje inace dobijamo, i koji se uvijek rade sa trgovcima pusaka ili alkoholom.  Naslovnica nostalgicna, i zato jos uvijek stoji u odlicnom pamcenju.

    01.11.2013
    04:07:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 52%

    5, 5, 6, 4

    Svi su rekli sve što treba o ovoj priči i dobro i loše

    19.03.2014
    01:37:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 7, 9

    Također zanimljiva ideja, ali boljka je ista kao i kod svih tih ranih priča. Kratkoća.

    27.07.2014
    00:06:00 sati
    caramba
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 6, 7

    Naivno, ali ok za lagano čitanje. Naslovnica naravno nema veze s pričom...

    21.09.2014
    15:33:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 59%

    7, 4, 7, 5

    Da li je ovo najkvalitetnija Ferrijeva epizoda kao scenariste ili je samo najsmješnija teško je reći ali znam da sam se prilično nasmijao nekim situacijama. Sviđa mi se početak kada naganjaju onoga losa a on ih uspije nasamariti ali nikako ne razumijem zašto se Zagor mora onako debilno ponašati prema Chicu. Stvarno je pretjerao sa onim pucanjem iz pištolja pod Chicove noge kako bi ga natjerao na trčanje, trebalo je kao ispasti smiješno ali dobiven je samo neukusan smisao za humor. Priča se mogla i bolje razviti nakon što je otkriveno ubojstvo lovca u kolibi jer je odgovor na pitanje tko je ubojica odmah ponuđen u prvoj sceni ulaska u Greenwood. Nakon prethodnog saznanja da je mrtvac imao ozljede od medvjeđih šapa sasvim jednostavno je bilo povezati sve konce oko ubojstva. Sve drugo nakon toga se svodilo više na prikazivanju komičnih scena nego na neku ozbiljnu potragu za ubojicom, u tome svakako prednjači Chicovo prerušavanje u maharadžu i njegovo rasipanje ''vrijednim'' kamenjem. Iako je i najvećem laiku bilo jasno da to njegovo bogatstvo ne vrijedi ni centa samo sam čekao potvrdu da se radi o dragom kamenju izrađenom od dna boca. Teško je povjerovati da su ljudi čak i u ta romantična vremena bili tako naivni da progutaju takvu foru bez obzira koliko bili priprosti i neupućeni ili je stvar u tome da je Ferri htio da to ispadne što smiješnije. U prvoj Nolittinoj priči Zasjeda u šumi takva muljaža nije mogla proći jer je onaj krčmar odmah na početku skužio prevaru a ovdje to nije moglo cijelo jedno naselje. Naivnosti da puca glava ali ne treba previše zamjeriti tome jer je napravljena na način da zabavi čitatelja. 

    Pošto priča nema svoju naslovnicu ocijenit ću ove iz Collane Lampo a one su jedva prolazne.

    01.10.2014
    03:23:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 40%

    4, 4, 4, 4

    idemo dalje...

    28.12.2014
    11:31:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 44%

    2, 3, 7, 8

    Bezvezno, ali na trenutke duhovito. Priča koju ću zaboraviti za par dana.

    10.01.2015
    17:38:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Zoroasterixx

    Ukupna ocjena 53%

    5, 4, 7, 5

    Kratka epizoda sa dosta humora, uglavnom glupavog, ali može izmamiti smiješak na lice. Zagor opet maltretira Chica bez potrebe, a i u jednoj sceni se zabavlja dok mlati nevinog medu! Ajde, ima par fora kao ono sa Chicolandijom i Zagorlandijom, može se nekako prožvakati. 

    21.04.2015
    21:48:00 sati
    Zoroasterixx
    uredi
  • wesskowaz

    Ukupna ocjena 37%

    3, 3, 5, 4

    Bolje bi bilo da je bila neka Madjarica.

     

     

    16.08.2015
    22:38:00 sati
    wesskowaz
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 47%

    4, 3, 7, 5

    One scene kada je Čiko gađao losa usred rijeke sa kopljem, kao i ona gdje Zagor udara losa sa sjekirom po glavi su u neku ruku i šokantne. Dobro da se Ferri ostavio pisanja i posvetio crtanju.

    07.03.2016
    22:29:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 54%

    5, 4, 7, 6

    Opuštajuća, plitka i pitka, epizoda s naglašenim, ugodnim humorom. Mogao je Ferri smisliti i neko duže mučenje Zagora i Chica u potrazi za ubojicom i rješavanju misterije. Gdje propade brat ubijenog trapera?

    Inače, ovi Mađari nisu bili omiljeni u Zagoru, koji god se pojavi negativac je.

    09.11.2016
    17:29:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    23.12.2016
    16:53:00 sati
    suply1
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 38%

    4, 3, 4, 5

    Uznemirujuće.

    08.06.2019
    11:04:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    Lagano, dinamicno... Povrsno, neubedljivo...

    05.08.2019
    19:26:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Vlaadisha

    Ukupna ocjena 51%

    2, 5, 7, 9

    23.09.2019
    00:29:00 sati
    Vlaadisha
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    12.06.2020
    00:55:00 sati
    LL1986
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 48%

    4, 4, 6, 6

    Jako loša priča. Chico kao maharadža je jedini  zanimljiv .  

    28.06.2020
    09:10:00 sati
    Altairfan
    uredi
  • Sheldon

    Ukupna ocjena 43%

    4, 4, 6, 1

    Priča loša, loša. Čiko dobar, dobar... 

    20.07.2020
    10:50:00 sati
    Sheldon
    uredi
  • Ukupna ocjena 36%

    3, 4, 4, 3

    20.07.2020
    17:18:00 sati
    Cickospek
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Demoni sjevera
    Kod: TX LIB 69
    Ocjena: 99%
    Vrijeme: 23.11.2020. 18:49:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 478
  • Senka i blesak
    Kod: PIBD VCZS 15b
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 20.11.2020. 17:46:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 469
  • TOP 10
    Kod: TOP10 FB 1
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.11.2020. 19:05:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 516
  • Mister No - Povratak
    Kod: MN LBNP 1/5
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 18.11.2020. 18:27:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 992
  • Buknerova taktika
    Kod: KM ZS 847
    Ocjena: 97%
    Vrijeme: 15.11.2020. 23:37:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 674

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Pipci!
    Kod: ZG VEC 158/159
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 27.9.2020. 21:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1830
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1770
  • Gambit i osveta
    Kod: ZG KOZA 9
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 25.10.2020. 14:41:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1707
  • Povratak Plavuše
    Kod: ZG VEC 163/165
    Ocjena: 59%
    Vrijeme: 7.11.2020. 21:22:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1413
  • Koreni Kenebeka
    Kod: KM ZS 820/824
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 18.10.2020. 11:19:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1172

Aukcije

Forum