Tajna služba

Zagor

ZG EXT 4/6 | 254 str.

Loveći riječne gusare koji su ih pokušali ubiti, Zagor i Chico upoznaju trojcu mladih engleza kojima pristaju biti vodiči na područje Two fingers lake. Put na to inače mirno područje popraćen je brojnim neprilikama, a uz to netko uzastopce prati grupu. Međutim, stvari se dodatno kompliciraju. Prijatelji i neprijatelji postaju relativan pojam, a u igru se uključuje i Tajna služba…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 85%

P*8

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Čisto samoubojstvo
    ZG EXT 4
  • Tajna služba
    ZG EXT 5
  • Strijeljanje
    ZG EXT 6
  • Tajna služba
    ZG KL 3
  • Cena života
    ZG LMS 57
  • Svirepa ceremonija
    ZG LMS 58
  • Tajna služba
    ZG LZKL 3
  • Samoubilački zadatak - Tajna služba - Streljanje - Crveni strelac - Smrtonosna strela
    ZG VCBZ 19

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La casa nel cielo
    ZG SI_3 58
  • Zagor attacca!
    ZG SI_3 59
  • Il totem infranto
    ZG SI_3 60
  • La carica suicida
    ZG SR 58
  • Servizio segreto
    ZG SR 59
  • Fucilazione!
    ZG SR 60

ZANIMLJIVOSTI

  • Američki rat za nezavisnost trajao je od 1775. – 1783., a Zagor je živio otprilike u razdoblju između 1820. i 1840. godine, što znači da je od završetka rata do ove epizode prošlo najmanje 40 godina
  • Tajna služba u Americi postoji i zadaća im je zaštita aktualnih predsjednika, a osnovana je 1865. godine kao dio Ministarstva financija (detaljnije vidi na Tajna služba)
  • Nollita ovdje radi grešku. Chico na kraju epizode izjavljuje da je sin jedinac, da bi u kasnijim pričama upoznali njegovu mnogobrojnu obitelj te brojnu braću i sestre
  • Jedna od rijetkih epizoda gdje možemo vidjeti Zagora kad pobjesni
  • Plače li to Zagor na drugoj vinjeti na 49. stranici SD Extra 6, Strijeljanje?

Moja prva recenzija gdje dajem 100% nekom stripu. Ali nije bez razloga. Ne samo da mi je ova epizoda osobno neobično draga, nego se radi o pravom remek-djelu proizašlom iz pera Sergija Bonellija. U bijednih 250 stranica, što je oko dva i pol stripa, Bonelli je uspio sastaviti nekoliko različitih radnji, koje se spontano nadovezuju i čine jednu zaokruženu cjelinu. Radi spontanosti odvijanja radnje, čovjek ima osjećaj da priča nije izmišljena, nego da se zaista tako dogodila. Da ne spominjem to da je priča totalno nepredvidljiva iako nema nikakvih značajnih obrata.

Dakle, kako to Nollita radi? Prvo što napravi je lagani uvod koji zapravo nema nikakve veze sa poantom stripa i nije uopće povezan sa kasnijim događajima. Služi kao poveznica na glavni tok priče i začinjena je dobrim humorom i akcijom. Nakon toga slijedi avantura u kojoj je Nollita majstor. On ne treba poslati protagoniste na Sjeverni pol da bi se unio dašak avanture. On pošalje Zagora i Chica u Two fingers lake, mjesto koje je dovoljno blizu Darkwooda da se može stići pješice, ali također dovoljno daleko da se na putu mogu doživjeti razne dogodovštine. I tako, stvari se lagano odmotavaju, a kada je jedna radnja iscrpljena on prebacuje na drugu, tako da nakon avanture imamo rješavanje misterija, pa malo akcije i na kraju jedan vrlo snažan motiv – osvetu.

Zanimljivo je da unatoč manjem broju stranica za tako opsežnu priču niti jedan dio nije zbrzan ili loše napravljen. Sve je dobro odmjereno, tako da ima vremena i za jedan logičan i opuštajući kraj. S druge strane, nije se jednom dogodilo da priča koja se proteže u tri ili četiri epizode ima kraj na svega dvije ili tri stranice, što čovjeku ostavlja nekakav neodređen okus u ustima.

Likovi su naprosto fantastični, iako ih nema mnogo. Od trojce engleskih časnika, Roddy je dobrica i idealist koji nije u potpunosti upoznat sa situacijom i ne zna što ga sve čeka. George je s druge strane proračunat i lukav te ne preže ni pred čim. On je glava družine. Tony je snagator, ali nije bez soli u glavi. Međutim, Nollita ih ne predstavlja kao negativce. Oni su onako sivkasti. Čak i nakon bitke, kada su svi pobijeni, Zagor i Chico se saginju iznad njihovih tijela i komentiraju besmisleni pokolj. Glavni je negativac pukovnik Warwick koji iskorištava ljude za svoje luđačke planove i besmislene ideje. Uz njega se javljaju i dvojca tipičnih Nollitinih negativaca, trgovci oružjem, koji jedino prate put novca.

Na taj način Nollita naglašava da u ratu nema crnih i bijelih osoba, već da ludost jedne dovoljno važne osobe može dovesti do katastrofalnih posljedica. Pogotovo ako ima pomoć ljudi koji se na njegov račun žele samo obogatiti, ne pitajući za posljedice. Nekako bih rekao da je u našoj nedavnoj prošlosti bilo takvih primjera.

Klasika Zagorovog bijesa

Ferri je ovdje u naponu snage. Ali zaista. U ovome mu je periodu Zagor najbolji i najljepši. I Chico izgleda fantastično. Posebno je dobra ona scena na plaži nakon što se izvuku iz mreže, gdje se Chico bez majice onako debeo i dlakav po prsima žali na komarce. Smijeh! Nema nikakvih promjena u crtežu, likovi su isti od početka do kraja. Posebno je dobro prikazana potjera za krijumčarima oružjem, gdje Ferri pokazuje Zagora koji se tjera do maksimuma. Onaj bijesni pogled i izgled lica je fantastično dočaran. Naprosto sjajno. Naslovnice su u redu, malo prazne oko glavnih likova, ali to ćemo oprostiti. Posebno mi je draga naslovnica Strijeljanja, kojeg samo pokušavao nabaviti godinama. Tako me rasplet priče dugo kopkao, da ne znam ni kako sam izdržao.

Zaključak je da se ova priča mora nabaviti i pročitati. Ne pročitati je bilo bi ravno zločinu. Pogotovo sada, kad postoji relativno jeftino izdanje Ludens klasika, gdje za 25 kuna možete dobiti ovakvu poslasticu.

Recenzije čitatelja

  • Mhejl

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Ja ipak dajem nešto manju ocjenu ovoj priči, pošto na trenutke zna biti naivna i prespora,a nervirajume me i neke netačne istoriske činjenice.
    09.06.2009
    16:50:00 sati
    Mhejl
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 44%

    3, 5, 5, 5

    Loša, previdljiva priča dok tema nije ništa posebno. Warvick je lik koji je mogao dati više. Vidi se da je Ferri još u razvoju. Loše naslovnice. 
    09.06.2009
    17:57:00 sati
    cibalia
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Izuzetno dobra epizoda. Na momente emotivna i dirljiva, tu pogotovo mislim na smrt mladog Roddyja. odlicna atmosfera, razrada isto tako. Steta samo sto je kraj pomalo prerazvucen. Ocigledno je Nolitta imao namjeru da po svaku cijenu istjera epizodu do kraja sveske, pa je zadnjih nekoliko stranica popunio suvisnim materijalom. 
    09.06.2009
    23:03:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    pročitao sam sve zagore iz ovog perioda, pročitao sam skoro sve dilane, i kad ovako iskrsne neka recenzija, ja se uvijek pitam: zašto zagorove epizode znam i pamtim, a dilanove ne mogu skontat bez prolistavanja (čast markantnim iznimkama), je li to zato što je zagor jednostavniji, plošniji,  ili zato što sam ih kao mali čitao uvijek iznova; u svakom slučaju, ovo je jedna solidna pričica, s meni dragim ZS naslovnicama
    10.06.2009
    00:20:00 sati
    ken2
    uredi
  • Death

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 10, 7

    Kada sam ovu epizodu čitao prvi put, bila mi je fenomenalna. Međutim, što sam stariji, to više vidim koliko je naivna i sa greškama. Na primjer, kada ide na strijeljanje, Roddy Zagoru stavlja povez preko očiju, ali taj povez neobjašnjivo nestane kada vojnici odlaze misleći da je mrtav, a Zagor je još uvijek imao svezane ruke kao što mu niti jedan od vojnika, pa ni Roddy, nije maknuo povez.Inače, cijela ta ideja s tom vojskom Nove Engleske mi je pomalo naivna, a i pomalo je odugovlačena priča. Ferri je fenomenalan, jedino su mu naslovnice loše.
    10.06.2009
    10:02:00 sati
    Death
    uredi
  • okiboki

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Po meni jako dobar Zagor.
    10.06.2009
    14:20:00 sati
    okiboki
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kao što je recenzent napisao: REMEK DJELO!!
    10.06.2009
    15:49:00 sati
    Spock
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    odličan, klasik Zagor.
    10.06.2009
    18:50:00 sati
    teller
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolji! Završnica za pamćenje!
    11.06.2009
    00:04:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • jaki

    Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 7, 6

    ovakvih tema smo se načitali u bonellijevim stripovima.uskoro i u libellusovom teksu slijedi skoro ista.naivno zagorovski obrađeno i kao malom mi bilo dobro,ali sad je to loše.
    11.06.2009
    03:06:00 sati
    jaki
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 66%

    6, 7, 7, 6

    Nije me oduševila priča.Englezi se ponašaju poput naivnih Indijanaca - misle sa šačicom vojske poraziti vojsku SAD-a, ali čim dođe malo više vojnika, poginu svi.  Plus pojavljivanje Tajne službe.Ferri blizu svog vrhunca.Prva naslovnica loša, Englez izgleda kao majmun, a o Zagorovoj faci da ne govorimo, na drugoj zamjerka kolor - ljudi u strjeljačkom vodu su obučeni u zeleno a ne u crveno.
    12.06.2009
    20:18:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Epizoda je lagana za čitanje, jer ima dosta tečnu radnju, ne zadržava se predugo na nepotrebnim dijelovima. Scenarij je prilično naivan, smiješno je što šačica Engleza uopće i pomišlja vratiti SAD pod Britaniju. Od te tri, druga naslovnica mi je najbolja. Izabrah najmanje zlo:)
    12.06.2009
    22:57:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    savrsenstvo bez mane...
    13.06.2009
    21:50:00 sati
    scharf
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Možda uvod nije neki, ali je zadnji dio "Streljanje" prava bomba. Nezaboravne su scene kad Zagor urlikom rastjera Indijance ili kad bude odveden pred streljački vod. A najviše volim kad Zagor popizdi... ona njegova faca puna bijesa, pa kad ide u potragu za Duboisom i Perequetom. Ma, klasika... Ferri je fenomenalan.
    14.06.2009
    22:16:00 sati
    Inferno
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kad je SPOCK dao visoke ocjene i ja ću! :)
    15.06.2009
    00:01:00 sati
    kico
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Klasika.
    16.06.2009
    11:32:00 sati
    miroslav001
    uredi
  • profesor-inz

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    Prosečna priča, ne mogu se složiti da je Ferijev crtež ovde u naponu snage, mislim da je taj napon došao mnogo kasnije negde onim crtežom sa drugim Rakosijevim povratkom. Archy, mislim da si joj dao visoku ocenu, ipak 100% posto zaslužuje mali broj epizoda, jesu sve dobre, ali klasik se ne pravi tako često, možda su tvoji razlozi emocije.Zadovoljavajuća recenzija što se tiče tvog rada , ocena 7,mogao si malo još da uvučeš priču i objasniš je kroz istorijski kontekst.Samo napred.
    22.06.2009
    20:08:00 sati
    profesor-inz
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Kompleksnija priča, dobro odrađeno, dobra ritma, stalne izmjene, akcija i akcija...
    01.07.2009
    18:07:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Izvrsna priča. Obožavam Nollitine duge uvode jer meni stvaraju neku posebnu čar u stripu, dok je Ferri ovdje ušao u svoj najbolji period.
    05.07.2009
    13:02:00 sati
    supermike
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 84%

    9, 7, 10, 6

    Dvije scene po kojima pamtim ovu priču su kad Zagora strijeljaju i kad onaj debeli klinac uskače u Chicov kanu na kraju (ili je to bilo na početku?). Dubois i Perroquet su također dva lika za pamćenje, i pokazuju kako je Nolitta znao pisati negativce bolje od Burattinija. Nolittini negativci imaju neku karizmu i općenito su zanimljivi likovi, a kod Bureta su to uvijek krvoločni koljači bez milosti i savjesti.
    Ferrijev stari crtež je predobar, odiše avanturom. Prva naslovnica je totalno smeće (vidi samo face i bjelinu). Druga je sjajna.
    08.07.2009
    09:46:00 sati
    Opti
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Ovo mi je daleko od desetki. Naravno ukusi su razliciti, ali rijetke su epizode za sve desetke. Daleko je ovo od Divova..., Zimske Zmije, Sedme Runde i drugih klasika. Naravno nije lose, ali nije ni odlicno. Najlosiji mi je dio kad Zagora trebaju streljati, a Roddy kao promjeni prave metke corcima i namaze Zagorovu majicu zivotinjskom krvlju. Ma daj! A i nije mi bas ovaj Ferrijev crtez nesto. Inace epizoda mi je zabavna za citanje (osim onog gore pomenutog detalja) i podsjeca me na epizodu Rat (Nasilje u Darkvudu) koju ipak vise preferiram od ove.
    08.07.2009
    23:39:00 sati
    D.J.
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    22.07.2009
    10:41:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 7, 6

    Daleko je ovo od najboljih epizoda, ali ipak je čitljiva. Da nema iritantne poštapalice koju izgovaraju Englezi , "By Jove" i dosadnog Chica koji davi ali baš do zadnje stranice , bila bi još bolja. O ustanku Engleza kasnije je bilo i govora u priči sa Butcherom i oklopnjačom Destroyer. Zagor više puta demonstrira zavidno znanje hirurgije, pa je eto to još jedna u nizu njegovih vrlina;-)). Takošer, bode u oči to strijeljanje, jer zamjeniti puške svim vojnicima koji su pucali (a ima ih nekoliko) nije baš jednostavno (što su oni za to vrijeme radili?),a i povez odjednom nestane itd. Također, mislim da bi kraj trebao biti na mjestu kad odred Engleza padne pod paljbom Plavih bluza, ono Zagor u suzama zbog prijatelja Roddyja itd. Sve nakon toga je nekako na silu, tek da se popuno broj stranica.Crtež solidan a na naslovnicama Ferriju na nijednoj nije uspjelo dobro pogoditi izraz na Zagorovom licu.
    31.07.2009
    20:02:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Ajte ljudi, cuvajte stotke za Zlato Inka i slicno. Sve u svemu solidna prica sa dobrim zavrsetkom i odlicnom scenom kad Zagor potera Indijance.
    17.08.2009
    17:00:00 sati
    kasper
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Dobra epizoda.
    28.08.2009
    10:48:00 sati
    writer
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Fenomenalno! Uzbudljivo i napeto sve do kraja, sa pregršt upečatljivih likova, mnogo akcije i bijesnim Zagorom u svom elementu. Nema se tu što prigovoriti. Ferri je ovdje besprijekoran. Šteta je samo što ne mogu dati stotku ovoj epizodi zbog toga što je prva naslovnica jako jako loša, Zagor izgleda ko majmun i prejednostavna je. Druga mi je odlična, samo što su zeznuli boju uniforma.
    01.10.2009
    12:46:00 sati
    mpavin
    uredi
  • alanford

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fenomenalna epizoda
    10.10.2009
    11:42:00 sati
    alanford
    uredi
  • PJ24MKD

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    No comment! Moja omiljena epizoda!
    22.11.2009
    21:44:00 sati
    PJ24MKD
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    jedna od boljih ranijih epizoda
    23.11.2009
    15:41:00 sati
    adriano
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    26.12.2009
    19:23:00 sati
    Koresh
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Čini se da su prije ili poslije sve otpadničke vojske na ovoj planeti odlučile prokrstariti Darkwoodom, evo sad i zločesti Britanci... Imaju sreće da ih Blek nije naš'o, neznaju jadni ni sami da su se izvukli kroz ušicu igle. Meni draga epizodica, ali znam da realno nije za u zvijezde.

    03.01.2010
    00:37:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 17%

    2, 1, 2, 2

    Ako je ovo jedna od najboljih epizoda u serijalu koji traje skoro 50 godina mozemo zamisliti kakve su ostale. Ali posto poznavaoci lika i dela tako kazu onda neka im bude. Ken Parker je 345 svetlosnih godina ispred ovoga.

    12.02.2010
    22:31:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    dobra epizoda prije zlatnog perioda

    13.02.2010
    11:28:00 sati
    drogsy
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Vrlo dobra epizoda ako izuzmemo dio sa strijeljanjem; - ovako je samo solidna.

    14.05.2010
    10:32:00 sati
    konj87
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Skoro sam je u celosti pročitao. Odlišan prelaz iz priče u priču. Feri tek treba da eksplodira.

    19.05.2010
    21:51:00 sati
    legaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    31.07.2010
    16:55:00 sati
    jojboli
    uredi
  • Bob Rok

    Ukupna ocjena 58%

    4, 4, 9, 7

    14.08.2010
    21:56:00 sati
    Bob Rok
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Ostala mi je u lijepo sijecanju prica posebno dio gdje zagor hvata dva trgovca oruzijem.Naslovnica druga jedna od boljih u zagorovom serijalu.Prica odlicna.

    22.12.2010
    21:22:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Odličan odabir teme. Prikazan je pokušaj da se povijest povrati u prvobitno stanje. Ali Zagor je taj koji mrsi račune.

    Odličan crtež Ferria 

    17.02.2011
    20:58:00 sati
    split85
    uredi
  • Leonid

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Ja kad čitam ovu epizodu jednostavno uživam

    Atmosfera fenomenalna,crtež Ferrija je najbolji ikad.

    Sve se fino odvija,nema prenaglih završetaka.

    Perfect.

    19.02.2011
    12:28:00 sati
    Leonid
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dobar.Ma,koga ja zavaravam,nije dobar...Odličan je!!!

    11.03.2011
    14:07:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Dosta  lepo opisano u recenziji kako Nolita vodi radnju. A Nolita to radi odlično! Odlična ideja za priču i sjajna naracija. Ipak, što je klasično za taj period, u scenario se uvuče po nekoliko naivnosti koje ipak malo utiču na opšti utisak. Zašto bi na primer jedna takva sakupljena grupa uopšte imala lažne metke? A pogotovo da je tako lako zamenio municiju u svim potrebnim puškama. Feri je odličan u stripu i na drugoj naslovnoj, prva nije nešto.

    15.05.2011
    19:06:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Chico je posvojen!!!

    HAHAHAHAHAHAHA!!!

    03.06.2011
    23:26:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    Odlično realizirano! Crtež maestralan!

    18.06.2011
    13:39:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Loki

    Ukupna ocjena 55%

    6, 4, 8, 1

    Najbolja stvar u vezi ove epizode mi je ideja da neki luđaci odluče osnovati svoju vojsku i osvojiti državu (ovo me podsjetilo na neo-naciste, neo-fašiste i slične, možda su oni autoru i poslužili kao uzor), ali sam uvod je previše rastegnut, kraj također, sredina je odlična... I da, crtež je dobar ali je ova bijela naslovnica smeće...

    26.06.2011
    09:18:00 sati
    Loki
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Zagor na kakvog sam se naviknuo.

    11.08.2011
    22:45:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    15.09.2011
    13:50:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    13.01.2012
    19:22:00 sati
    Fran
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    14.04.2012
    16:58:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    6, 5, 9, 7

    21.05.2012
    10:55:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Što reći LMS 57 i 58, odlična priča i crtež ( i malo nostalgije )

     

    03.06.2012
    19:12:00 sati
    zagor2805
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Super epizoda... Ferri odličan. Odlična recenzija.

    20.10.2012
    12:57:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 8, 6

    Prica sasvim dobro zamisljena. Nazalost kroz puno greska u scenariju i crtezu sve pade na dole. Ono streljanje,uh sto pokvari ocjenu. Prva trecina stripa (Klasik) cista 10tka. Crtez ok. Naslovnica (Klasik), losa.

    20.10.2012
    23:07:00 sati
    Tutta
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlicna prica, odlican crtez, odlicna recenzija!

    Atmosfera koju samo Nollita moze da napravi, eh stara dobra vremena

    16.11.2012
    18:09:00 sati
    going going
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Genijalno! Baš kako recenzent spominje na početku - nekoliko različitih radnji majstorski povezanih u jednu odličnu i smislenu cjelinu. Neki bi autori od ovolike količine materijala napravili 2-3 zasebne epizode.

    23.03.2013
    19:47:00 sati
    caramba
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 10, 7

    Ma, usprkos greškama, naivnosti i lošoj naslovnici epizoda je vrlo dobra.

    26.05.2013
    10:31:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Vrlo solidna, jedostavna priča za čitanje.Bas za uzivanje...

    29.06.2013
    15:26:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 84%

    8, 10, 8, 6

    Fenomenalno naslovnice su jedina slaba tocka.

    01.08.2013
    00:58:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 10, 6

    Roddyjev lik je najbolji u cijeloj priči, nakon mnogih zavrzlama koje su prošli Zagor je u njemu našao saveznika koji ga je spasio i dao život za njega. Baš se jadan momak našao između dvije vatre, ali je na kraju ipak pokazao da je odaniji Zagoru.

    Pomalo besmisleni detalj je kada preprodavači oružja dođu do onog Indijanca koji ne želi prodati kanu zato što mu je jedini i treba mu. A zapravo ima dva kanua jer je par scena kasnije rekao Zagiju da ima još jedan kanu. Pa sada, jel to logično da čovjek za te šolde neće prodati kanu i mulja da mu je to jedini a zapravo nije?!

    Naslovnice su živi očaj. Strijeljanje bi još nekako i bila ok da je drugi izbor boja, pogotovo kada su uniforme vojnika u pitanju, ali ova prva, ajme majko. Kakva je to faca od Zagora? A i taj udarac u glavu je nekako čudan, statičan i kao da ga je nemoguće izvesti na takav način.

     

    12.08.2013
    20:36:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    30.04.2014
    13:26:00 sati
    goldengaidin
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 73%

    6, 7, 9, 7

    12.06.2014
    20:06:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 79%

    8, 6, 10, 7

    Nisam bio oduševljen ovom epizodo kada sam je čitao prvi put a bogme nisam ni dan danas, ideja nije nimalo loša ali mi je priča preduga i prespora.

    17.09.2014
    20:04:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Napeta i, bez obzira na dužinu, nimalo razvučena priča. Prvi dio sa onom trojicom tipova je zanimljiv, jer su sva trojica odlično iskarakterizovani. Nisam imao pojma da bi mogla to biti neka vojna priča o crvenim mundirima, koji su relativno zanimljiva tematika u Zagorovom svijetu. Pukovnik Warwick je onaj pravi vođa na fazon "Ja mogu sve. Ne može mene niko dotući." Takvih je tipova uvijek u Zagorovim pričama, i Warwick je dobio svoj kraj kako je i zaslužio. Perroquet i Dubois su pravi ulizice, ali opet misle svojom glavom, jer su i oni dosta zaslužni za situaciju koja se zbila između crvenih mundira i američke vojske. Ferrijev crtež vrlo dobar, no nije baš za desetku. Prva naslovnica je pravi spoiler i totalno blijeda sa Zagorovom ludom facom, no druga je za čistu desetku, a i ne odaje puno o daljem razvoju priče, za razliku od prve naslovnice.

    13.10.2014
    14:13:00 sati
    AmW1
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    16.10.2014
    00:58:00 sati
    velka031
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 62%

    6, 5, 8, 5

    previše su sve desetke za ocjenu ovog stripa

     

    Poprilično loša i naivna epizoda sa pomalo glupim raspletom.Već uobičajen početak,Čiko kao glavni pokretač nevolja i smijeha,okidač za radnju sa zločestim riječnim brodarima koji nas uvodi u zaplet radnje.
    A to su trojica engleza koji pod svaku cijenu moraju doći na ugovoreno mjesto sastanka u točno vrijeme.Njihovo putovanje je obavijeno velom tajne,nejasni odgovori na Zagorova pitanja samo učvršćuju sumnju da se radi o nečem drugom od običnog posla na pilani.I nije teško skužiti da trojka nema veze sa pilanom jer su im svi prsti na broju i kad dignu u zrak ruku i viknu konobarici ej mala,daj tri piva za društvo sa pilane broj prstiju odgovara narudžbi.
    A tu je i tajanstveni pratitelj naše grupe,čovjek u sjeni koji pozorno motri svaki njihov korak.Tajni agent američke tajne službe.Ekipa iz tajne primijetila nenormalno puno doseljavanja mladih engleza u Ameriku i ovi digli uzbunu.A ono šaka jada ih se skupila,njih stotinjak u vrh glave a ovi iz tajne se uzjebali kao da se o cijeloj engleskoj vojsci radi.Jedino što i valja u ovoj epizodi je ta tajanstvena nota ali samo dok ne saznamo o čemu se u stvari radi.
    Ha,Nova Engleska,šačica glupaka dobila fiks ideju da mogu osnovati neku paratvorevinu,državu u državi.Pa se malo postrojavaju,marširaju i igraju rata kao neka djeca i bezopasni i smiješni da čovjeku dođe da ih pusti da se i dalje igraju ali sve do trenutka dok ne krenu u svoj ubilački pohod zamaskiran pod krinkom patriotizma.Rasplinula im se paratvorevina dok si rekao keks.
    Jako loše i traljavo odrađeno,toliko nemaštovitosti u scenariju,nešto prestrašno.Jedna scena me naročito zasmetala,a to je Zagorovo maltretiranje sirotog Čika.Čiko ko Čiko,jezik mu brži od pameti ali ni Zagor nije puno bistriji pa vrećicu sa novcem drži oko pasa,izloženu na pogled razbojnicima i onda ima muda špotati debeljka zbog brzopletosti.A tek scena sa lažiranim strijeljanjem, mila majko žešće bedastoće.Ćorci,životinjska krv…Vrijeđanje čitateljeve inteligencije,ništa drugo.
    I ono Zagorovo cmoljenje za Roddyjem je žešća glupost,cmoljit za okupatorom,ko je to vidio.Dečko se htio igrati rata i rat je dobio,u svom punom obliku.Još su mi najbolja ona dvojica švercera oružja,njih vodi čisti altruizam prema novcu,fino su iskorištavali glupost engleza da dođu do nje.Sve u svemu da se pročitati i još brže zaboraviti.Ipak je Blek tata mata za mrske engleze.

    12.01.2015
    14:30:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    12.10.2015
    18:19:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 10, 6

    Vrlo dobra priča ali nije za najviše ocjene. Najbolje od svega je napeto isčekivanje koje je prisutno kod prvog čitanja da bi uopće saznali zbog kojeg razloga su se 3 mlada Engleza zaputila na svoje putovanje. Kasnije ta napetost pada kada se otkrije što stoji u pozadini svega, možda i zbog samoga motiva stvaranje Nove Engleske iako se taj motiv može gledati iz 2 različita kuta, kako kome odgovara. Ako se on promatra kroz moguću ludost pukovnika Warwicka u svojim nerealnim ciljevima tada se tu nema što puno prigovoriti, ali ako ga se okarakterizira kao savršeno svjesnu osobu onda njegove ideje nemaju previše smisla. On je platio cijenu za svoje postupke, samo što je za sobom povukao i neke druge ljude koji možda nisu zaslužili da tako završe. Žao mi je zbog Roddyja jer se najviše zbog zablude našao na mjestu gdje nije trebao, dok su Tony i George ipak drugačiji tipovi pa se prema njima ne može osjećati isto. Što se tiče scene sa povezom oko Zagorovih očiju ona je kasnije korigirana u Repubblica kolor izdanju pa tamo Zagor ima povez dok pada i leži na zemlji a prije zadnjeg pucnja iz pištolja Roddy mu ga skine. http://oi65.tinypic.com/6qe2q1.jpg

    Crtež odličan a naslovnice su najslabiji dio svega, pogotovo prva na kojoj ništa ne izgleda kako treba.

    27.12.2015
    12:59:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    Najjači dio ove priče mi je onaj kada Zagor svojim krikom otjera sve Indijance koji su se prikadali vojsci sa leđa gdje se pokazuje autoritet ili u biti osobina "božanstva" koju Zagor izgrađuje među indijanskim plemenima. Priča mi je uobičajeni prosjek.
    04.05.2016
    13:22:00 sati
    Oki
    uredi
  • PAJDO

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Priča kakvu je samo Nolitta znao ispričati. Ferri ide prema svojim vrhuncima. Nepojmljivo mi je da netko od današnjih autora Zagora netko uspije napraviti nešto ovakvo.
    08.01.2017
    17:37:00 sati
    PAJDO
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    23.01.2017
    17:47:00 sati
    suply1
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sve za 10
    07.04.2017
    15:09:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Golub

    Ukupna ocjena 73%

    8, 6, 8, 7

    Još se uvijek sjećam kada sam kupio ovaj strip. Osmi mjesec, prelijep dan, u rodnom gradu slavio se dan sveca zaštitnika odnosno dan grada, promet u centru zatvoren, hodaš po cesti bez po muke, oko tebe kirvaj na sve strane, a navečer u osam-devet koncert neke estradne zvijezde od koje će ti par godina kasnije krvariti uši. Super atmosfera za jedno dijete. Još sam se više razveselio kad sam ugledao debeljucu od Tajne službe (Zagor klasik 3) na kioscima. Dok sam bio tako mali, priča mi je bila super, ali nakon zadnjeg čitanja baš i ne dijelim mišljenje s mlađom inkarnacijom sebe. Ponovno tu ima zanimljivih motiva – šačica nacionalističkih fanatika ide u rat, nešto što se simbolički može primijeniti na gotovo cijeli svijet danas – ali priča kao takva je, iako dobro zamišljena, pomalo razvučena i ne obiluje događajima. Ima odličnog humora, Chico rastura u ovoj epizodi, a nice touch je poruka kako su ratni profiteri možda i najveći zlikovci u cijeloj priči. Još jedna vrlo aktualna tema, možda bi ovu epizodu Zagora trebali besplatno dostavljati na adrese saborskih zastupnika (riskiram uhićenje čim sam ovo napisao). Okršaj s njima (mufljuzima, ne saborskim zastupnicima) na kraju je dinamičan i zabavan te razbija monotonost događaja, s pucnjavom na brodu. Ferri je na standardnoj razini – moram priznati da mi se više sviđa u ovakvom izdanju nego u onakvom kakvom je bio nakon Nolittinoga odlaska, gdje mnogi tvrde kako je crtao najbolje. Žao mi je što Ludens nije odabrao naslovnicu s motivom strijeljanja, prva je nemaštovita i pomalo bezvezna. Sve skupa, dobra ideja, ali realizacija je mogla biti nešto bolja.

    25.06.2017
    19:43:00 sati
    Golub
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    SDX 004. Čisto samoubojstvo (od 37 str.)
    SDX 005. Tajna služba
    SDX 006. Strijeljanje

     

    Uhh, ovo je bila zaista uzbudljiva epizoda! A sve je počelo kad je Čiko htio povesti onu djecu u čamcu po jezeru, samo što je onaj "mali" bio predebeo i naravno, čamac nije izdržao Lol. Poslije slijedi avantura za avanturom, splet događaja koji su ih doveli do onih mladih Engleza.. moram priznati da mi bilo žao na kraju onog Roddya, bio je još najbolji i najpošteniji od svih. Opet nepotrebno prolivena krv zbog jednog luđaka na čelu. 

    Ona zadnja potraga sa kanadskim krijumčarima se malo otegla, a valjda je razlog da se popune stranice stripa, pošto je u ovoj epizodi SDX 006. Strijeljanje priča i završila, nema onog "nastavlja se..".

    17.01.2018
    17:15:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 84%

    7, 8, 10, 9

    14.12.2018
    13:41:00 sati
    Gris
    uredi
  • Dexters

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Hellingen? Rakosi? Ma kakav, najveći Zagorov neprijatelj je- mreža. Kad čitatelj ugleda ovaj dijabolični predmet, već je uvjeren da je naš junak poražen, i jedino nam preostaje nadati se da će se iz poraza izvući živ. Dakako, Zagor je besmrtan, drugi pak likovi nemaju taj blagoslov, i stoga ova priča ima upečatljivu tragičnu notu. O da, ima ovdje smrti, i to napretek, no Nolitta je uvijek znao dobro izbalansirati svoj scenarij, tako da tragični događaj neće marginalizirati zanimljiv zaplet, humoristične situacije, niti sretan kraj. Mogu zaključiti da je u ovoj priči zaista sve na svom mjestu.

     

    14.04.2019
    00:59:00 sati
    Dexters
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Vrhunska priča koja izaziva empatiju spram engleskog pokajnika.

    07.06.2019
    16:24:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ernie Pike

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Ove stare LMS-ove je bilo nemoguće nabaviti kad sam bio klinac tako da sam ovu epizodu pročitao tek u klasiku. Više nego solidno.

    28.07.2019
    17:34:00 sati
    Ernie Pike
    uredi
  • Paco

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sve vrhunski...Ferri razvaljuje. Naslovnice TOP...kad vidis da Zagor udara crvenog mundira, a ljubitelj si Marka i Bleka onda ne mozes docekati poceti citati ovaj roman. Sjecam se kao klinac tog osjecaja i prica sa prijateljima kako se i Zagor bori protiv crvenih mundira...a vama koji ulazite u neke suplje analize romana iz 1970 godine i price tipa kad sam bio klinac bio mi je super a sad mi je sranje savjetujem da pređete na Šekspira....

    08.08.2019
    23:49:00 sati
    Paco
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Ok epizoda. Malo pati od naive, ali ok.

    16.09.2019
    11:43:00 sati
    karuro
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 9, 7

    Nije ovo bas za desetke... Priča nije loša, crtež je prilično dobar, ali strip u celini na mene ne ostavlja neki poseban utisak.

     

    Kada ključni zaplet nastaje potpunom idiotarijom Čika ili tupavom naivnošću Zagora, inspiracija pisca je težila nuli. Posebno bih izdvojio bespotrebnu banalizaciju prelomnih trenutaka u priči ("zakucavanje" Čika u drvo, rasterivanje surovih indijanskih ratnika kricima sa drveća, jeftine fore trgovaca na koje Zagor uvek padne...)

    23.09.2019
    19:58:00 sati
    Batacele
    uredi
  • brancika

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    11.07.2020
    00:42:00 sati
    brancika
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 313
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 776
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 523
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1856
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 696

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2561
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2440
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 1856
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1567
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1305

      Aukcije

      Forum