Zagorova osveta

Zagor

ZG EXT 40 | 46 str.

Nakon male frke sa Oneidama, izazvane Chicovim apetitom bez kraja, Zagor nailazi na sukob između dvojice razbojnika. Naime, uzeli su na prijevaru zlato od Indijanaca i sad se Indijanci boje da će razglasiti svima tajnu o zlatu u Yellow Creeku!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 26%

Priča 2

Scenarij 1

Crtež 4

Naslovnica 5

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 43%

P*3

S*2

C*6

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Zagorova osveta
    ZG EXT 40
  • Vodopad na beliot konj
    ZG MP33 7
  • Belite odmetnici
    ZG MP33 8
  • Vodopad Belog Konja
    ZG ZS 490

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L'idolo Oneida
    ZG SI_1 35
  • L'orso giustiziere
    ZG SI_1 36
  • Il popolo della palude
    ZG SR 7
  • La vendetta di Zagor
    ZG SR 8
  • Il popolo della palude
    ZG TT 7
  • La vendetta di Zagor
    ZG TT 8

ZANIMLJIVOSTI

  • Ovaj broj je pisao Nolittin otac Bonelli senior (3. od 9), budući da je Sergia ulovila stvaralačka blokada ;)
  • Priča objavljena je u SD EXT #40, od 36.-83. stranice
  • Prijevod naslova striscia su redom: Idol Oneida, Medvjed krvnik
  • Naslovnica ZS #490 je zapravo naslovnica orig. ZG #9 "La legge rossa", dok je naslovnica ZS #491 zapravo ZG #8 "La vendetta di Zagor" i prava naslovnica za ovu priču!
  • Ovaj Zagor na uBC-u naslovljen je "Zagorova osveta", mada taj isti naslov nosi druga striscia epizoda koja dolazi nakon nje
  • Ratoborno pleme koje Chico isprovocira su Oneide, a Zagor razrješava konflikt sa plemenom Urona

Nakon "Slomljenog koplja" i teške naivnjače o izgubljenom narodu francuskom u "Ljudi iz močvare", tata Bonelli napravio je dvije ekstremno kratke pričice o zlim bijelcima koji iskorištavaju dobrotu indijanskog naroda. Imamo dva negativca trapera, Toma Denvera i momka zvanog Jeff, te medvjeda kojeg ćemo zvati Krvnik. Zašto Krvnik? Jer će on biti to oruđe sudbine koje će izbalansirati univerzum i postići da epska pravda bude zadovoljena. Zagor susreće i sina poglavice Urona – Crvenog Jelena, sasma beznačajnog aktera ove priče. Kako bi i bio važan kad je glavan faca Zagor!? Budući da Zagor odmah prepoznaje sina poglavice Urona, onda vjerojatno poznaje i poglavicu; no, u priči "Crveni zakon" koju će Gianluigi za koji broj napisati, Zagor uopće ne poznaje poglavicu Urona?!

Priča pati od kroničnog nedostatka stranica i ideja za priču. Dvojka za priču je samo zbog Zagorove iznimno mudro-dovitljive opservacije na kraju. Gianluigi daje priči malo sumorniji ton, jer Chicova budalaština uopće nije smiješna već tragikomična?! Gdje je Ferrijev humor ili neka mala životinjica koja bi malo razveselila razmahalu Zagovoru sjekiru i ozarila lice malog debeljka zbog punog želuca? Gdje, pitam ja vas?!

Naslovnica EXT #40 (za razliku od naslovnica striscia!) nam ništa ne govori o pričama koje su u njoj objavljene, no naslov – "Zagorova osveta" - bi mogao biti zajednički nazivnik za obje. Loše i dosadno...


Traper Jeff Denver – trenutak prije nego će skončati od okrutne ruke sudbine

Naprijed

ZG EXT 37/38 Ljudi iz močvare

ZG EXT 41/42 Crveni zakon

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Inferno

    Ukupna ocjena 27%

    2, 1, 5, 3

    Ovo uopće nije epizoda. Nema ni zapleta ni raspleta. Zapravo je prikazan jedan tipičan Zagorov dan - potraga za pustolovinama u okolici njegove kolibe. A što se tiće G. I. Bonellija, njegov scenarij je zbilja krut i sirov (kao i u Texu), a to ne odgovara Zagorovom profilu. Ponekad nije jasno jel Chicin geg smiješan ili je to samo još jedna neukusna i sirova šala!? I, da, već na samom početku serijala ne postoji nijedan trag kontinuiteta, što mi je, još kao klincu, puno smetalo. Autori uopće nisu vodili računa o indijanskim plemenima, poglavicama, utvrdama i sl., pa tako u utvrdi Henry svaki put neki drugi zapovjednik, a i ista stvar je i s indijanskim selima i njihovim poglavicama. Hebate, koliki je to Darkwood, kad ima toliko sela istih indijanskih plemena?
    02.01.2008
    21:32:00 sati
    Inferno
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 23%

    1, 1, 4, 5

    ocjene dovoljno govore, pa ne bi dalje komentirao, samo da još jednom izrazim divljenje dikeju što ima volje baviti se ovakvim stvarima
    02.01.2008
    21:55:00 sati
    ken2
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 19%

    1, 1, 4, 1

    Izgleda da Gianluigi Bonelli nije preuzeo na sebe pisanje scenarija tih ranih epizoda zato jer je Gallieno Ferri bio loš scenarist, nego zato jer je bio nedovoljno loš, u tome je izgleda bio problem. Ovo je nešto toliko nakaradno, da je bez ikakve sumnje otvorilo nove vidike u samom svijetu stripa. Kako je uopće moguće napisati priču od 50-ak stranica u kojoj ništa nema veze s ničim? Jako, jako, jako teško, a Gianluigiju Bonelliju je pošlo za rukom.  PS; zamalo sam scenariju dao dvojku radi medvjeda djelitelja pravde! ;)))
    03.01.2008
    03:51:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 36%

    2, 2, 7, 3

    šta je je, epizodica zaslužuje male ocjene. ne znam, crtež dobar, naslovnica jako loša zbog proporcija strelice, dobra recenzija... ne znam šta više reći
    03.01.2008
    11:06:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 42%

    3, 3, 6, 6

    ovaj nastavak zagora za mene je poseban jer je to prvi zagor kojega sam pročitao. nije neka epizoda za pamćenje. to je baš onaj dobri stari zagor koji rješava probleme u okruženju darkwooda. takve epizode me uvijek opuštaju i nemam ništa protiv njih jer nas takve epizode vraćaju na pravoga zagora, a ne zagora u svemiru ili u ostalim SF avanturama. Ne kažem da imam išta protiv zagora u svemiru, ali s vremena na vrijeme treba dođi i neka ovakva epizoda. Za mene je ovo jedna lijepa uspomena. ocjene nisu realne jer sam emotivno vezan za ovu epizodu, pozdrav svima i sretna vam nova!!
    03.01.2008
    13:51:00 sati
    brzopotezni
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 43%

    3, 3, 6, 7

    dizaster enormnih razmjera.
    03.01.2008
    14:30:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 36%

    1, 1, 7, 9

    DeeCay, ti kako si krenuo, još ćeš recenzirat sve žive, prastare Zagore!
    03.01.2008
    17:43:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    03.01.2008
    19:49:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 39%

    2, 1, 7, 9

    Ovaj mi je strip ostao u sjecanju kao mozda najgora epizoda Zagora ikada, cak gora od one koju je crtao Mario Cubbino. Sjecam se da je nisam uspio ni do kraja procitati. A razlog sto se toga jos sjecam je i meni odlicna naslovnica koja je ucinila da ocekujem puno vise nego sto smo dobili ovom jadnom epizodom.
    03.01.2008
    22:29:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 29%

    2, 2, 3, 8

    Kao što inferno reče, ovo u biti i nije epizoda već je vjerojatno Ferri nešto nacrtao a oblačiće su popunili naknadno stariji ili mlađi Bonelli, onako uz pivicu/pizzu. Zagor je porazbijao nekoliko glava zbog Chicovog apetita ali to je u redu, kad on razbija glave da bi spasio prijatelja koji je evidentno kriv, takve se stvari uvijek zataškavaju i nitko nema pravo prigovoriti.I on mi je neki pravadnik. Ferrijev crtež u svojoj najlošijoj fazi, gdje on polako počinje mijenjati stil. Naslovnica jako dobra 
    09.01.2008
    15:38:00 sati
    Aco
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 28%

    2, 1, 5, 4

    Sve što mislim o tati Bonelliju kao Zagorovom scenaristu sam napisao u dva moja komentara prethodnih epizodica, a ova je još samo jedna potvrda. Jedina prednost ove priče je u tome da je kratka, pa nema dugotrajne patnje.
    13.01.2008
    23:53:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 9, 10

    ..,ovo je s obzirom na sve ocke epizoda,lagana i opuštajuča,nema kopliciranih zapleta,ali opet nije dosadno...
    26.02.2008
    17:53:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 30%

    1, 1, 7, 3

    Ma više ne znan šta bi reka na ovakve epizode.  Možda jedino to da je svit stvarno napredova u zadnjih 50-tak godina.
    27.02.2008
    12:47:00 sati
    Poncho
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 60%

    6, 4, 7, 9

    U doba kad je pravljen strip nije bilo tako lose, medjutim vremena se mijenjaju. Ferri daleko od vrhunca na kojem ce biti nekoliko godina kasnije.

    03.01.2010
    12:18:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 41%

    2, 2, 7, 8

    Luigijev Zagor je katastrofa!

    26.04.2010
    21:30:00 sati
    supermike
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 62%

    7, 6, 6, 5

    Prvi dio s Oneidama popriliscno kratko, jednostavno je falilo jos stranica. Malo me zacuduje kako to da indijanci prepoznaju Zagora a nemaju nikakvog respekta prema njemu tj.odmah ga nagnjaju i zele ubiti.

    Odmah iza bjega od Oneida nastavlja se dio koji nema veze s prvim dijelom. 

    Ta prica po meni je mogla biti vrhunska, samo da se nastavilo i posvetilo se vise vrmena.

    Odlicna radnja o dvojici bijelaca koji mogu zbog zlata cijeli kraj pretvoriti u nemilosrdan rat.

    Kraj Jeffa jednog od razbojnika dobro osmisljen i isceniran  a kraj Toma odlican.

    Zaista steta sto se ovo nije protegnulo na vise stranica.

    02.04.2011
    04:24:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 28%

    2, 1, 3, 10

    Još Zagor napominje da sin sliči na svoga oca poglavicu.

    28.09.2011
    23:02:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 30%

    2, 1, 5, 6

    Bonellijev scenario je za vrtić, ostalo loše. Zagor naivini djetinjasti peroid.

    15.04.2012
    08:33:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 49%

    2, 2, 9, 10

    nije G.L. za zagora

    03.05.2012
    12:32:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 47%

    3, 2, 8, 8

    21.05.2012
    11:31:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 42%

    3, 3, 6, 6

    Čudna pričica u kojoj je jedan razbojnik pao u smrt kada se je probudio,a drugi zato jer je nekog probudio. ;)
    24.08.2012
    21:05:00 sati
    Oki
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 40%

    2, 2, 7, 7

    Slomljeno koplje je najgluplja epizoda koju sam čitala, a ova je najdosadnija. G.L. Bonelli je ovo napisao u 5 minuta. Valjda sam se duže ja mislila oko komentara od GL dok je ovo pisao.

    06.11.2012
    16:48:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 29%

    1, 1, 5, 8

    25.12.2012
    17:10:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 37%

    1, 3, 6, 7

    Potpuno besmislena epizoda, ali pretpostavljam da se na ovako malom broju stranica teško može napisati nešto upečatljivo, pogotovo u ranim 60-ima.

    Ferrijev crtež ne odskače od prosjeka. Naslovnica mi je jako dobra, ali isto tako može poslužiti za bilo koju Zagorovu priču.

    29.07.2013
    13:24:00 sati
    Opti
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 32%

    1, 2, 6, 5

    Sve je već rečeno. Kratko, glupavo, besmisleno, za zaborav.

    25.10.2013
    19:30:00 sati
    mpavin
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 51%

    3, 4, 7, 9

    Prekratko i bez ikakvog raspleta, tenzije ili napetosti.  Prica je gotova prije nego sto i pocne, tako da je ovo vise pricica nego kompletna epizoda.  Crtez prosjecni rani/mladi Ferri, nista posebno. Jedino naslovnica za svesku "Zagorova Osveta" je super, sve ostalo je zaboravljivo.

    01.11.2013
    02:19:00 sati
    acestroke
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 44%

    5, 2, 6, 5

    Prekratno i prenaivno za dubinsku analizu. Za pročitati prije ručka, ili na wc-u savršeno... Ove stare priče temelj su kasnijeg Zagorovog svijeta.

    05.02.2014
    18:04:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 41%

    2, 2, 7, 8

    Epizoda koje po naslovu se nikao ne mogu sjetiti o čemu se radi, odnosno moram uzeti strip i prolistati da se prisjetim. A pročitao sam je prije koji dan.

    27.07.2014
    00:24:00 sati
    caramba
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 30%

    1, 1, 5, 9

    Dosadno,naivno,glupo i nečitljivo

    11.09.2014
    15:57:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 58%

    5, 6, 7, 4

    Ovo je meni čak i pravo osvježenje u usporedbi prema onom prethodnom sranju Ljudi iz močvare. Vidljivo je da stari Bonelli nije htio ići na nikakvu avanturu već na sasvim običnu priču iz svakodnevnih odnosa tadašnjih bijelaca i indijanaca. Prvi dio sa spašavanjem Chica u nevolji je slabiji ali je zato drugi sa ona 2 razbojnika popravio stvar. Nema ni toliko naivnosti kao što je bio slučaj ranije, ovdje sam zapazio samo onu kada Zagor poput starih doktora izrazito uspješno i brzo izvadi metak iz tijela ranjenika a potom bez problema pronađe ljekovite trave. 

    Naslovnica mi se ne sviđa jer je prejednostavna i ne prikazuje ništa što je posebno vezano za ovu ili slijedeću epizodu.

    03.10.2014
    15:20:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 30%

    3, 3, 3, 3

    jedna od najslabijih i najlošijih epizoda

    31.12.2014
    08:39:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 28%

    1, 1, 5, 7

    Nikako ne mogu vjerovati da je ove epizode pisao isti čovjek koji je briljirao na Texu.

    18.01.2015
    13:01:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 42%

    3, 2, 6, 9

    Slabo.

    24.03.2016
    16:29:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 34%

    1, 3, 6, 4

    Užasno, ui ovoj epizodi nemamo priču, dva su to nepovezana, "iz vedra neba" događaja koja se završe za tren oka. Očito je ovo napisano u nedostatku bolje ideje, čisto da se nešto objavi. Jest da nema nelogičnosti koliko ih je bilo u prošloj epizodi ali ovo je loše. "Zagorova osveta" možda i najgora naslovnica u serijalu.

    13.12.2016
    11:32:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    5, 5, 8, 10

    23.12.2016
    17:19:00 sati
    suply1
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 25%

    2, 1, 4, 4

    Za napisati nešto pozitivno o ovome trebalo bi lagati.

    08.06.2019
    11:07:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    6, 7, 8, 7

    Lagana, kratka pricica.

     

    NAPOMENA: Ovo nije prica pod naslovom "Zagorova osveta" vec je to sledeca u nizu kada se Zagor sveti pljackasima sa velike reke koji su ukrali koze od Delavara i oteli poglavicinog sina.

    06.08.2019
    13:19:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    12.06.2020
    00:57:00 sati
    LL1986
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 37%

    3, 3, 5, 4

    Zaboravljivo .  

    Ne znam što drugo napisati . 

    30.06.2020
    22:39:00 sati
    Altairfan
    uredi
  • Sheldon

    Ukupna ocjena 46%

    4, 5, 6, 1

    Za kratku priču - skoro prolazno. 

    22.07.2020
    13:29:00 sati
    Sheldon
    uredi
  • Ukupna ocjena 41%

    2, 3, 7, 5

    10.08.2020
    13:50:00 sati
    Cickospek
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bog Puma
    Kod: TX ZS 45
    Ocjena: 53%
    Vrijeme: 30.9.2020. 13:04:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 276
  • Leglo otrovnica
    Kod: KM ZS 806
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 29.9.2020. 13:13:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 423
  • Vremenska mašina
    Kod: MM LIB 39
    Ocjena: 54%
    Vrijeme: 28.9.2020. 13:46:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 512
  • Pipci!
    Kod: ZG VEC 158/159
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 27.9.2020. 21:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1065
  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 530

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2772
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1898
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1484
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1285
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1196

Aukcije

Forum