Crveni zakon

Zagor

ZG EXT 41/42 | 95 str.

Savez poglavica nekolicine velikih plemena uspostavlja pakt o ustanku protiv bijelih ljudi. Naime, Slomljeni Zub, poglavica Seneka, nabavit će moćno oružje koje grmi i povesti Crveni narod protiv bijelaca! No, ako se Zagora pita, to im neće proći jer će dotični protutnjiti kroz gomilu indijanskih zavjerenika i srušiti jedno veliko zločinačko carstvo! Živio Zagor-Te-Nay!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 32%

Priča 2

Scenarij 3

Crtež 4

Naslovnica 5

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 50%

P*4

S*4

C*6

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Okršaj u Toledu
    ZG EXT 41
  • Indijanski zakon
    ZG EXT 42
  • Belite odmetnici
    ZG MP33 8
  • Bledoliki odmetnici
    ZG SZALM 6
  • Bledoliki odmetnici
    ZG ZS 491

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • I rinnegati
    ZG SI_2 1
  • Scontro a Toledo
    ZG SI_2 2
  • Um tiro mancino
    ZG SI_2 3
  • La legge rossa
    ZG SI_2 4
  • La vendetta di Zagor
    ZG SR 8
  • La legge rossa
    ZG SR 9
  • La vendetta di Zagor
    ZG TT 8
  • La legge rossa
    ZG TT 9

ZANIMLJIVOSTI

  • Ovaj broj je pisao Nolittin otac Bonelli senior (5. od 9), budući da je Sergia ulovila stvaralačka blokada ;)
  • Priča objavljena je u SD EXT #41, od 36.-96. stranice + #42 str. 5.-36.
  • Prijevod naslova striscia su redom: Odmetnici, Okršaj u Toledu, Pravi potez,
  • Ovaj Zagor na uBC-u naslovljen je "Zagorova osveta", mada taj isti naslov nosi druga striscia epizoda koja dolazi nakon nje
  • Zapovjednik utvrde Henry – Pat, od ovog je broja postariji čovjek sa bradom i kozjom bradicom, za razliku od prijašnjih epizoda gdje ga je Ferri crtao kao mladića!
  • Indijanska plemena koja se pojavljuju - Konfederacija Irokeza (znana kao i "Liga mira i moći" ili "Pet naroda; "Šest naroda"; ili "Ljudi Duge Kuće") je grupa američkih urođenika koja se inicijalno sastojala od 5 naroda: Mohawki, Oneide, Onondage, Cayuge i Seneke. Šesto pleme, Tuscacore, pridružilo se nakon što je pet naroda bilo formirano. Bez obzira što se konfederaciju nazivalo Irokezi, Narod je sebe kolektivno zvao Haudenosaunee! Wyandoti ili Huroni/Uroni pripadali su Iroquian grupi koja je bila konfederacija četvero plemena. Lenape ili kako su ih kasnije nazivali Europljani – Delaware!

Epizoda započinje kolektivnim sastankom poglavica mnogih indijanskih plemena i ponovnim zanošenjem crvenih ratnika snom o prevlasti nad blijedolikima. Indijanski svijet ograničen je i primitivan, sa neznatnim znanjem o bijelom svijetu koji se pruža izvan granica njihovog lovnog područja. I tako određen broj beskrupuloznih oportunista iskorištava tu njihovu naivnost s ciljem obogaćivanja, a pritom ne mari niti za dobrobit tih Indijanaca, a bome nit za njihovu budućnost. Tu dakako dolazi klasična tema na koju ćemo nailaziti svako malo, a to su trgovci oružjem ili alkoholom ili figurativnije - trgovci praznim obećanjima...

Poput same prve epizode koju je Nolitta smjestio u relativno stvarno geografsko okruženje, Gianluigi također pokušava smjestiti Zagorovu pustolovinu u stvarno okruženje. Naime, početno mjesto gdje se sastanak poglavica održava je Gavranska visoravan u južnom Wisconsinu, da bi Zagor nakon 2 dana jahanja došao u Fort Henry. Ako je Fort Henry onaj povijesni Fort Henry u zapadnoj Virginiji, onda je Zagor prešao udaljenost od više od 1000 km. Nakon toga dolazi nakon 3 dana jahanja u gradić Toledo na rijeci Kennebec (država Maine - najsjeveroistočnija država SAD-a) – opet više od 1000km udaljenosti. Osim ako nije mislio na gradić Toledo u Ohiu, na zapadnom dijelu jezera Erie. Toliko o realnosti...

Kakvog li fajta!

A tu su i gomila plemena koje srećemo sa njihovim poglavicama. Najsvadljiviji među njima je Slomljeni Zub, poglavica Seneka, koji potiče pobunu i sklapa poslove sa bijelim trgovcima. Zatim Crveno Koplje, poglavica Urona, koji će biti poveznica i sa sljedećom Gianluigijevom pričom. Čista suprotnost Slomljenom Zubu, smiren, mudar i svjestan pokvarene osobnosti trgovaca, i kao takav, odličan saveznik Duhu Sa Sjekirom! Osim što će smiriti ratničke duhove Indijanaca, Zagor će sam (Chico će ostati prežderavati se u selu Urona) pretvoriti u pepeo i zločinačko carstvo zelenaša Kendalla i i trgovca krznom Mosesa Britonna, dvije bistre glave koji su se htjeli okoristiti indijanskom naivnošću.

Kolko tolko zanimljivo, obična western priča o jednome protiv svih - lopova, ubojica i zelenaša; uobičajena za Gianluigijevo razdoblje Zagora.

Dva negativca u nevolji, trgovac Kendall i zelenaš Moses Britton

Netko će Slomljenom Zubu stvarno slomiti ne samo zub, već cijelo zubalo! ;)

Naprijed

ZG EXT 40 Zagorova osveta

ZG EXT 42/43 Vještica iz Crne močvare

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Inferno

    Ukupna ocjena 35%

    2, 2, 6, 5

    Sjećam se da mi je ovo ko klincu bilo prilično zamorno. Valjda tada još nisam bio sposoban pojmiti te zamršene spletke i zavjere vezane za švercanje koža.:)
    16.01.2008
    20:27:00 sati
    Inferno
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 42%

    1, 3, 7, 9

    Ovo nije pravi Zagor kojeg smo zavoljeli. Pravi počinje sa par epizoda ispred sa Hellingenom...
    16.01.2008
    20:58:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • zagorovsky

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Ako neka epizoda zaslužuje sve jedinice to je baš ova.Po meni najgori zagor u prvih 30 brojeva, a vjerojatno i ikad
    16.01.2008
    21:53:00 sati
    zagorovsky
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 53%

    5, 3, 7, 8

    Jednom pročitati i onda opet nakon 20 godina! I tako u krug...  ;-)
    17.01.2008
    00:33:00 sati
    dcopic
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 45%

    4, 4, 5, 6

    za ne povjerovati na šta je nekada ličio zagor :))
    17.01.2008
    01:02:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • bitola

    Ukupna ocjena 26%

    2, 2, 3, 5

    Ovo je jedna od onih katastrofalnih epizoda u pocetku, ne vredi se ni spominjati.
    17.01.2008
    15:20:00 sati
    bitola
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 40%

    2, 3, 6, 7

    nemam posebnih komentara na ovo, sve je rečeno
    17.01.2008
    15:30:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 26%

    3, 1, 4, 2

    Gianluigi Bonelli! Bljak!! Nezamislivo dosadnooo
    17.01.2008
    19:21:00 sati
    Spock
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 33%

    3, 2, 5, 3

    Hehe, ovo bi se ustvari trebalo zvati - ''Okršaj na rubu pameti, sa Gianluigijem Bonellijem''.
    18.01.2008
    01:14:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 26%

    2, 2, 3, 5

    Besmisleno.Najjača fora mi je kad Zagor napušta Chica a ovaj mu kaže "Pa nećeš me valjda ostaviti gladnog?".Nakon toga, Zagor krene u šetnju šumom i nakon nekoliko sekundi ugleda ogromnog losa(mora da su američke šume bile prepune divljači), sredi ga za tili čas, odnese ga Chicu i onda ode obavljat posao.
    27.01.2008
    12:46:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 24%

    2, 2, 2, 6

    nervira me ovo pocetno Zagorovo razdoblje..DOSADNO..DOSADNO..prosto mi smetaju u kolekciji
    29.01.2008
    11:54:00 sati
    draskomisterno
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    Glupo!
    31.01.2008
    14:35:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 35%

    1, 1, 8, 5

    Šverc,šverc,šverc. Jebate koja su to bila vrimena.
    27.02.2008
    12:24:00 sati
    Poncho
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    ...opet svi seru po ranijim epizodama...ovu sam čitao bar 20 puta dok sam bio mali,kad sam imao samo desetak zagora pa sam ih iznova čitao...ugl.nevidim što je tu loše.bljak.užasno.doosadnooo.,mislim da su i starije epizode vrijedne za pravofg zagorovog fana i da bi u njima trebao uživati..dada ugl.,to je to..,
    29.02.2008
    20:21:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    Ne bih se baš složio sa svim ovim negativnim komentarima. Ipak je ovo bio Zagor u povojima i trebale su ovakve jednostavne epizode da se privuku čitatelji. Slažem se da ima nelogičnim scena, ali ipak je kompletno priča OK. Naslovnice zanimljive.
    06.10.2008
    00:22:00 sati
    Deva
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 54%

    4, 4, 8, 6

    Kao što sam već rekao Nollitin tata mi nikako ne odgovara u Zagoru. Previše je fantastično zamislio Darkwood. Indijanci od metar visine, gore na stablima ulice a najveći promašaj mu je bio onaj zmaj. Čovjek se nije trebao maknuti od western radnji.
    17.01.2009
    18:12:00 sati
    supermike
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 27%

    1, 1, 6, 3

    muljevito dno
    27.05.2009
    21:15:00 sati
    lwood
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 53%

    4, 4, 7, 8

    S danasnje tacke gledista i previse naivna epizoda. Gian Luigi nije bio covjek za Zagora, njegov sin je tu bio mnogo efikasniji. 

    04.01.2010
    12:51:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 66%

    7, 7, 6, 6

    Dobra epizoda polako naginje da ce zagor biti ono sto je danas i p cemu ga pamtimo.Iako jos uvjek daleko ali nacin na koji je unistio zelenasa mosesa i onog brittona podsjeca na neke radnje u nezaborljivim epizodama.

    03.04.2011
    23:30:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Od prvih nekoliko epizoda, ova je prva malo kvalitetnija, mada ni blizu onoga što kasnije slijedi. Vidi se utjecaj G. Bonellija na ovoj epizodi, u smislu da sam na trenutke pomislio da čitam Texa.

    26.06.2011
    17:16:00 sati
    Deki86
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 64%

    5, 7, 6, 10

    Zapovjednik utvrde obučen je kao traper, Zagor razvaljuje nevjerojatne udaljenosti i postaje Neron palikuća.

    03.07.2011
    10:47:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 42%

    5, 1, 6, 6

    Mrvicu bolje nego prošla epizoda.

    15.04.2012
    08:35:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    5, 6, 9, 7

    21.05.2012
    11:27:00 sati
    tekumze
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 54%

    5, 5, 6, 6

    U usporedbi s prethodne dvije ovo je remek djelo. Imamo čak i dvije radnje, pobunu Indijanaca i pokvarene bijele mutikaše koje se žele okoristiti time. Ali bez obzira što se GL Bonelli potrudio i dalje je ovo dosadno.

    Pat iz utvrde Henry se opet pojavio, ali ovaj put s bradom i mislim da je ovo zadnja epizoda u kojoj će utvrda Henry biti prikazana kao utvrda civila, lovaca i trapera. Sljedeći put kad se pojavi (u priči s patuljcima i paucima) utvrda Henry bit će vojna.

    06.11.2012
    21:34:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 51%

    2, 6, 7, 6

    25.12.2012
    17:15:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 40%

    3, 2, 7, 4

    Koliko god ovo bilo staro,još je i neorginalno...čini mi se da je i Tex u svojim prvim epizodama potpaljivao i skakutao po krovovima pa na glavu u rijeku.
    18.02.2013
    20:56:00 sati
    Oki
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 28%

    1, 1, 5, 7

    Ovakvi čisti vesterni uopće ne pašu Zagoru. Em je dosadno, em ga uopće ne distancira od drugih tadašnjih vestern junaka. Treba tu umiješati malo fantastike. Ipak, kad pogledam Gian Luigijeve ogromne paukove, francuske kolonije i močvarne vještice dolazim do zaključka da on jednostavno nije bio prikladan za pisanje ovog stripa. Ne znam kako je s Texom, to ne čitam.

    Crtež debilana (vidi samo ovu sliku borbe u recenziji). Zamjenska naslovnica Slobodne Dalmacije kasnije će se pojaviti u talijanskom redovnom serijalu. Ova druga naslovnica nije povezana s ovom epizodom.

    29.07.2013
    13:36:00 sati
    Opti
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 47%

    3, 4, 7, 5

    Mrvicu bolja od onih prošlih "Bonelli senior" epizoda ali i blago dosadna.

    25.10.2013
    19:50:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Immobile

    Ukupna ocjena 82%

    6, 10, 9, 7

    prvi zagor koji sam procitao :).dijalozi tvrdi,a ovaj ferrijev stil kojim je crtao desetak epizoda mi je dosta zanimljiv

    07.04.2014
    03:19:00 sati
    Immobile
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 67%

    5, 7, 7, 10

    Ovu priču sam prvi puta čitao u Almanah verziji, i nisam imao pojma kojem periodu ustvari pripada, znam samo da mi je bila vrlo dobra. Od svih GL Bonelijevih pričica, rekao bih da je ova najbolja. Scena u kojoj Zagor spaljuje Mosesov novac je nešto najbolje od tih ranih epizoda.

    27.07.2014
    00:39:00 sati
    caramba
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 53%

    5, 4, 6, 8

    Jednom pročitao, i sad se teškom mukom pokušavam sjetiti o čemu je tu uopće i bilo govora... za jedno 10 godina možda opet prilistam...

    21.09.2014
    15:26:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 64%

    4, 5, 10, 7

    Ovo je toliko glupo da je jako zabavno.

    25.09.2014
    11:13:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 8, 4

    Moram priznati da je ovo prva epizoda G. L. Bonellija koja je na nešto višoj razini iako je u pitanju klasični western. Čak i u današnje vrijeme volim pročitati nešto takvo kod Zagora bez obzira koliko to bilo prepuno klišeja. Nemam nekih posebnih zamjerki osim činjenice da je kraj zbrzan ali to je bila gotovo redovita pojava u epizodama iz toga vremena. Kako je Chico imao dosta nezamjetnu ulogu izostale su i neke komične situacije. 

    Crtež sve više napreduje i sada je to već na vrlo dobroj razini. Originalne naslovnice se ne odnose na ovu priču osim onih iz Collane Lampo a te jednostavno ne mogu oduševiti.

    04.10.2014
    04:20:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    vrlo dobra epizoda

    31.12.2014
    08:27:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 40%

    2, 3, 6, 7

    Ova epizoda čak ima i jedan dobar trenutak, onaj kada Zagor pali novce staroga lihvara. Sve ostalo je za zaborav.

    18.01.2015
    13:03:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • wesskowaz

    Ukupna ocjena 38%

    3, 3, 5, 5

    17.08.2015
    23:58:00 sati
    wesskowaz
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 46%

    3, 3, 7, 7

    Među boljim epizodama G.L. Bonellija ali opet loše. Mislim da se autor poprilično mnogo gubio u vremenu. Zagor je trojicu razbojnika ostavio goloruke i rekli su da će im trebati cijeli dan neprestanog hoda da stignu u Toledo. Zagor nakon tog gubi 5 dana i opet prvi stiže u Toledo s mišlju da će opet imati par dana prednosti. No, potom nam čika Bonelli kaže da je Zagorov plan izvisio jer nije mogao predvidjeti akciju koja se dogodila "idućeg dana" a u kojoj su se razbojnici dočepali dva konja. Nakon toga najbrži od razbojnika stiže u grad "nekoliko sati nakon Zagorova dolaska". Dakle, potpuno se Bonelli izgubio u vremenu, ali hajde...

    Svi koji ovu avanturu uspoređuju s Texovim su u pravu, to je Bonellijev, za Texa uspješan i poželjan, način avantura glavnog junaka uz demonstraciju nadmoći i provedbu sile. Dok je Tex ipak rendžer Zagor je nitko i ništa na papiru i ovakav kabadahijski nastup uz paljenje čitave tuđe imovine je bez pravne podloge i samim tim nepotreban ali to će se donekle kasnije promijeniti kod drugih autora. Kraj zbrzan kao u mnogim tadašnjim epizodama, Indijanci brzo dođu do razuma.

    Crtež stagnira, još će trebati malo vremena do pravog Ferrija. Ovdje imamo hitac upućen ravno iz pištolja držanog na visini trbuha koji je probušio šešir razbojniku koji je stajao a najfascinantnija su Zagorova upadanja u kuće i preskakanja nekoliko metara visokih ograda skladišta... ono baš bez podloge.

    Ocjenjujem naslovnicu "Okršaj u Toledu" iako nije vezana za ovu epizodu

    25.12.2016
    14:10:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    5, 5, 7, 10

    31.01.2017
    16:39:00 sati
    suply1
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 23%

    2, 1, 3, 5

    Stvarno dosadno.

    08.06.2019
    11:18:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    Ne razumem, odakle uopste razgovor o "realnosti" stripova o Zagoru kada svi dobro znamo da Darkwood ne postoji? U pitanju je mesto van vremena i prostora, na tromedji saveznih država na severu SAD u koje se dospeva hodanjem, ali ga nema na karti. Nolita je upravo osmislio Darkvud kao mesto gde se dodiruju realnost i mašta, neku vrstu paralelne dimenzije iz koje Zagor ulazi u naš svet i vraća se u Darkwood prema potrebi.

     

    Imamo vec Teksa Vilera i stotine drugih junaka koji su "realni". Zagor je jedan.

     

    Što se tiče "Bledolikih odmetnika", sasvim solidna priča, kao i crtež. Jeste da neki indijanci izgledaju kao babe bez zuba, jeste da su zapleti i raspleti povremeno preterano jednostavni, ali dinamike ne manjka i ja sam sasvim zadovoljan ovom kratkom pričom.

    07.08.2019
    17:27:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    12.06.2020
    00:58:00 sati
    LL1986
    uredi
  • brancika

    Ukupna ocjena 54%

    5, 5, 6, 6

    11.07.2020
    00:47:00 sati
    brancika
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    Svidjela mi se je priča , mada je napisana u ono daleko vrijeme .  Zagorova borba i uništavanje Kendallove imovine su bile vrh priče .  

    11.07.2020
    14:21:00 sati
    Altairfan
    uredi
  • Sheldon

    Ukupna ocjena 49%

    5, 5, 6, 1

    Ide ka boljem! 

    23.07.2020
    18:01:00 sati
    Sheldon
    uredi
  • Ukupna ocjena 30%

    4, 3, 1, 6

    10.08.2020
    13:54:00 sati
    Cickospek
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 675
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 386
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 284
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 783
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 824

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2756
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1833
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1353
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1260
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1188

Aukcije

Forum