Vještica iz Crne močvare

Zagor

ZG EXT 42/43 | 95 str.

Pleme Gavrana je zabrinuto. Moćna vještica Yaska drži pleme u šaci pomoću svoje vladavine terora! Na nagovor poglavice Duh Sa Sjekirom hrabro kroči u Crnu močvaru, u samo carstvo crne Yaske! Hoće li ta zlokobna močvara postati zadnje počivalište Duha Sa Sjekirom?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 39%

Priča 4

Scenarij 2

Crtež 5

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 57%

P*5

S*4

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Indijanski zakon
    ZG EXT 42
  • Ples sjekire
    ZG EXT 43
  • Carstvoto na crnata vešterka
    ZG MP33 9
  • Carstvo Crne Jaske
    ZG ZS 527

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La strega della palude nera
    ZG SI_2 5
  • La fine di Dark
    ZG SI_2 6
  • Nel covo di Yaska
    ZG SI_2 7
  • L'ultima profezia
    ZG SI_2 8
  • La legge rossa
    ZG SR 9
  • La legge rossa
    ZG TT 9

ZANIMLJIVOSTI

  • Ovaj broj je pisao Nolittin otac Bonelli senior (6. od 9), budući da je Sergia ulovila stvaralačka blokada ;)
  • Gianlugi koristi svoju već iskorištenu temu iz Texa, vještica Yaska je ista vještica Zenda koja želi da njezin sin postane poglavica! (vidi ZS #556/558 "Poruka Ta-Hu-Naha" objavljena 8-10 mj. 1966.); isto tako, koristi već viđeni motiv iz Ferrijeve priče "Leteći čovjek", naselje na drveću i Indijance patuljastog rasta koje će opet iskoristiti sam Gianluigi u sljedećoj priči "Ples sjekire"!
  • Chico dobiva nadimak od Urona – Mali Čovjek Sa Velikim Trbuhom!
  • Dnevnikov naslov "Carstvo crne Jaske" je kombinacija originalnog naslova i imena vještice
  • Priča je objavljena u SD EXT #42 od 37.-98., #43 do 37.
  • Naslovi striscia su redom: Vještica iz Crne močvare, Darkov kraj, U Yaskinom gnijezdu, Zadnje proročanstvo
  • Naslovnica #43 će biti iskorištena u ZG sp. 4 "Ulovljeni lovac"
  • #43., str.19., Yaska se najvjerojatnije ženi sa pripadnikom plemena Malih ljudi, a njezin sin je začudo, naslijedio samo njezine gene!
  • Zagor nam predstavlja indijansko pleme Gavrana, bivši poglavica je bio Divlji Los, a današnji je Crni Sokol

"Tvoje su riječi poput dima na vjetru, Yaska! Možeš zastrašiti male skvo i naivne ratnike Gavrana, ali ne i Duha Sa Sjekirom! "

– tako se priča, junače! ;)

Došla je tako na red i jedna potencijalna horror/pustolovna priča sa moćnom vješticom u mističnoj močvari. Ne mogu se oteti dojmu da je Gianluigi drpio neke motive od Ferrijevog "Letećeg čovjeka", poput grada na drveću, malih ljudi i tajanstvenih nestanaka ljudi. A usto i postavio temelje za svoju priču o vještici Zhendi (koju će ponovo napisati u svome serijalu Texa Willera), a koja je svojeg sina htjela postaviti na čelu nekog plemena.

Svakako interesantnija priča od svih Gianluigijevih prijašnjih, a za razliku od ostalih priča, likovi mu po prvi put nisu crno-bijeli već ispod svoje vanjštine skrivaju svoje potresne priče. Svo četvoro negativnih igrača žrtve su sudbine i pogrešnih odabira. Tu je Dugi Nož, nesuđeni poglavica Gavrana i Yaskin potajni sin. Yorik - sluga, zaštitnik i jedini prijatelj stare vještice koji opravdava vještičino djelovanje banalnim razlogom – kao proživila je težak život i zaslužuje bolje. Na takav način? Dark – crni vještičin gavran, njezine oči i uši. I na kraju, sama vještica Yaska, opsesivna starica koja želi povratiti svoju davnu oduzetu čast i pravo na prijestolje svome sinu. Ima li lijeka za zabludu i opsesiju? Dakako, tragičan kraj aktera...

Viseći hodnici nastamba na drveću

Zagor pak postaje sve nasilniji i grublji prema svojem simpatičnom debelom prijatelju, što mi se sve manje sviđa. Simpatičnog debeljka je pretvorio u nevjerojatnog lijenčinu i izjelicu i to na potpuno negativan način, a ponosnog branitelja slabih u netolerantnog siledžiju. Gdje tu ima komičnosti? Zaista, Gianluigi već počinje mijenjati karakteristike lika. Veliku ulogu u priči igra i sama Crna močvara, mračno mjesto koje će postati grob mnogih. No, kakvog je sastava ta voda i kakvu faunu sadrži je upitno. Svi likovi, osim Zagora dakako, ne smiju niti slučajno pasti u vodu, da se ne bi slučajno udavili ili slomili vrat. Zagor je zapravo amfibija koja se u vodi snalazi kao da je tamo rođena, dok oni koji godinama žive tamo, umiru čim taknu tu vodu. Ajde, Gian, daj malo šanse i drugima!

Ukratko, uz nekolicinu već klasičnih gafova i smiješnih rješenja, relativno poboljšanje u odnosu na prijašnje priče...

Ovako junaci tretiraju svoje vjerne pratitelje (je li Don Quijote zaista tako vrijeđao svog Sancha?):

"Začepi gubicu! I prestani mljackati! "

"Začepi kljun debeljko! Pokušavaj se malo koristiti mozgom, ako ti se ta stvar uopće nalazi u glavi! "

"Ne lupetaj gluposti Meksikanče! Tko još može biti tako naivan pa vjerovati u vještice i natprirodne moći? "
"Moj djed... "
"Ne spominji mi svog djeda! Kladim se da je pao mrtav onog trena kad te prvi put vidio! "

"Umukni gunđalo! "

Vještica Yaska, crni gavran Dark, sinak Dugi Nož i vjerni podanik Orik

Naprijed

ZG EXT 40 Zagorova osveta

ZG EXT 43/44 Ples sjekire

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 35%

    1, 1, 7, 8

    O mrtvima sve najbolje, ali G.L. Bonelli je sve gore i gore pisao. I bolje da je prestao raditi za Zagora ...
    16.01.2008
    21:09:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 42%

    3, 4, 6, 3

    Samo bih povukao paralelu između Yaske i Vještice iz Sierre. Dosta slični likovi.
    16.01.2008
    22:29:00 sati
    Inferno
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 62%

    6, 4, 8, 8

    Nekada možda zadovoljavajuče, a danas samo ispod prosjeka...
    17.01.2008
    00:29:00 sati
    dcopic
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 44%

    3, 4, 6, 5

    ne zna se šta je gore od goreg u ovih nekoliko zagorovih epizoda.
    17.01.2008
    01:04:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 39%

    2, 3, 6, 6

    Dobro poznata priča, ali ništa posebno. Za čitanje :)
    17.01.2008
    15:33:00 sati
    Koresh
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 42%

    4, 3, 5, 6

    Jebenti! Ova mi je skoro i dobra! Časna riječ, još je se sjećam, a to je velika stvar. Te močvare su mi oduvijek bile jake, a još kad ih nastanjuju ovako interesantni likovi... ;))
    18.01.2008
    01:35:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 25%

    2, 1, 4, 4

    stara baba, i jaska i ovaj strip i svi ti zagori iz tog dobato ne znači da su tada bili loši, dapače, drugo je to vrijeme, drugi zahtjevi, kaiš format i to...međutim, danas to može poslužit samo za nemat rupe u kolekciji
    19.01.2008
    10:20:00 sati
    ken2
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 52%

    5, 4, 5, 10

    Za razliku od ostalih Gianluigovih priča u Zagoru, ova još i nije toliko loša. Može proći, likovi nisu crno-bijeli, a radnja je čak i zanimljiva. Ima i odličnu, onako mistično-horor naslovnicu. Sve u svemu, može nategnuta prolazna ocjena.
    20.01.2008
    00:16:00 sati
    Spock
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 46%

    3, 3, 7, 7

    Mislim da ste malo prestrogi,ljudi,ovo svakako nije nesto posebno dobro,alo dajte,tada su sve price bile iste...lako je sada suditi,znate
    20.01.2008
    16:38:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • Ukupna ocjena 58%

    6, 6, 5, 7

    Ovo je čak i jedna od boljih priča koje je Boneli napisao.
    26.01.2008
    20:23:00 sati
    Akul
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 41%

    4, 4, 4, 5

    Dosta bolje od prethodnika, ovdje ima barem nečeg interesantnog (Yaskina osveta) ali u globalu naravno loše. Životinja opet ko u priči , možda nisu fizički prisutne ali ima toliko raznih hukovima i imitiranja životinjskih glasova da bi mogao snimiti jedan pristojni CD.  
    27.01.2008
    13:11:00 sati
    Aco
    uredi
  • piquet

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    u usporedbi s markovima i blekovima koju su nastali čak i poslije ovo je remek dijelo. čitah ovo kako klionac tako da su iz te perspektive ocjene veće. stvari koje su nam sada smiješne i banalne tada su nas intrigirale...pošto su to striscia priče nema previše razrade ali svi likovi su solidni i zanimljivi i sa nekom pričom u pozadini.
    28.01.2008
    16:36:00 sati
    piquet
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Sasvim prihvatljiva epizoda.
    31.01.2008
    14:36:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 52%

    5, 3, 8, 4

    Pa ova priča i nije tako loša, ima tu nečega. Ali opet je sve pretjerano, posebno Zagorovo plivanje po muljevitoj močvarnoj vodi....  prva naslovnica odlična, druga debilna. Šta Zagor radi kraj one stiijene? Nema mi to logike.
    26.02.2008
    13:19:00 sati
    Poncho
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    ... rekao sam već u prošlim recenzijama što mislim o tim brojevima...
    29.02.2008
    20:35:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 8, 6

    Priča OK, malo dječija, ali ipak zanimljiva. Crtež dobar, ali je druga naslovnica predosadna.
    06.10.2008
    00:20:00 sati
    Deva
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 58%

    4, 5, 8, 7

    Nisam baš neki ljubitelj priča Giana Bonellija jer je on Zagora zamislio dosta drugačije od Nollite. Ferri u prvim brojevima nije loš, naslovnica prva je dobra a za drugu pojma nemam kojoj priči pripada, ovoj ili idućoj.
    17.01.2009
    17:59:00 sati
    supermike
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 75%

    9, 7, 7, 6

    Prica je imala potencijala, ali ipak Ferri jos nije bio na vrhuncu. Ipak, dobra epizoda, pogotovo za ono doba. Jedna od onih koje su obiljezile Zagorov pravac. Ono sto treba istaknuti su harizmaticni i markantni likovi. 
    10.07.2009
    22:51:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Alex54978

    Ukupna ocjena 33%

    4, 2, 4, 3

    Objektivno - slabo, naivno, nerazradjeno, gomila naivnih momenata, ali u poredjenju sa drugim epizodama tog perioda - ipak donekle kvalitetnije....Svakako za prelaznu ocenu...

    22.02.2010
    01:12:00 sati
    Alex54978
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    Ova epizoda mi je ostala u sjecanju.Vidi se drasticni pomak zagora nema vise one naivnosti kao u prijasnjim avanturama...Yaska,orik,dugi nož super likovi...močvara ambijent...malo mi upada u oci agresivnost Zagora prema chicu i nesviđa mi se.

    04.04.2011
    16:09:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 38%

    3, 2, 5, 8

    Meni osobno kandidat za jednu od najdosadnijih priča iz cijelog serijala. Jednostavno mi nije leglo.

    26.06.2011
    22:14:00 sati
    Deki86
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 25%

    2, 1, 2, 10

    Majko mila kakvo prijateljstvo.

    30.09.2011
    10:09:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 45%

    4, 3, 6, 6

    Moj prvi Zagor :)  Napredak za Bonelija u odnusu na Ljudi iz Močvare. Yaska  može zastrašiti samu maluc djecu, tako da je ova priča super za njih!

    15.04.2012
    08:50:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Meni jedna od boljih priča.

    21.05.2012
    11:25:00 sati
    tekumze
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 60%

    5, 4, 8, 9

    Ovo je najbolji G.L. Bonellijev uradak na Zagoru. Likovi su intrigantni a atmosfera je kao u nekom trash hororcu. Dajem visoke ocjene Ferriju jer on stvarno super crta ugođaj močvare. Scene u kojima Yaska gubi razum zbog smrti sina su dirljive. Napokon u ovoj šumi likova koje smo upoznali na samim Zagorovim početcima imamo nekog tko je reagirao na koliko toliko uvjerljiv način.

    Smiješno mi je ono mijenjanje novorođenčadi i kako je lako Yaska uspjela podvaliti svoje dijete drugoj ženi, a o Zagorovom ponašanju prema Chicu neću ni pričati.

    07.11.2012
    00:42:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 52%

    6, 1, 7, 10

    25.12.2012
    17:17:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 54%

    4, 4, 7, 9

    Epizoda sa dobrom atmosferom do samog kraja,kada mi se sve čini upropašteno sa pričom o mladoj Yaski i zamjeni beba...
    19.02.2013
    00:10:00 sati
    Oki
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 50%

    6, 2, 6, 8

    Jedna od voljenih starih naivnjača. Ne znam čemu toliko forsiranje ideje plemena Malih ljudi, a još manje razumijem kako je ovaj strip uopće opstao na kioscima uzevši u ozbir njegove teške početke.

    Ferri je standardan, naslovnica je stvarno dobra. Sviđaju mi se ti noćni prizori, pogotovo kad nebo nije obojeno u kričavo plavo.

    29.07.2013
    13:33:00 sati
    Opti
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 56%

    5, 4, 7, 8

    Eto i drugog upečatljivijeg negativca nakon letećeg Marcusa! Malo bolja priča ali i naporna i nelogična na momente. Ona epizoda s Francuzima je imala sličan početak u močvari.

    25.10.2013
    20:07:00 sati
    mpavin
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 70%

    6, 7, 7, 10

    Jadna Jaska, kroz sta sve ne prodje, i to samo da bi zastitila svoga sina, i pomogla mu da postane novi poglavica Gavranova.  Onaj Orek mi je bas simpatican lik: opasan i vjeran svojoj gazdarici, ali istovremeno posten i fer prema Zagoru.  Mracna i lijepa atmosfera u mocvari, ova pricica je super za mladje citatelje, a mozda i za neke starije koji jos uvijek nisu upoznali zlatno Zagorovo doba, tako da nemaju ovo ni sa cim da uporede.  Naslovnica je odlicna! (Indijanski Zakon)

    01.11.2013
    02:17:00 sati
    acestroke
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 64%

    5, 6, 7, 10

    Solidno. Ništa više ni manje.

    27.07.2014
    00:41:00 sati
    caramba
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 82%

    9, 7, 8, 10

    Meni iznenađujuće dobra epizoda. Pogotovo nakon serije loših.

    21.09.2014
    15:28:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 78%

    7, 6, 10, 9

    Odlična epizoda za ono doba.

    24.09.2014
    10:25:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Ugodno sam se iznenadio činjenicom da je G. L. Bonelli napisao ovako dobru priču što mu inače nije bio običaj kada je Zagor u pitanju. Nastamba na drveću vještice Yaske je dosta slična onoj koju je imao leteći Marcus ali je velika razlika u samoj scenarističkoj izvedbi između te dvije epizode. Dok je ona Ferrijeva obilovala dosadnom i naivnom tučnjavom između Zagora i njegovih protivnika ova je napravljena na mističniji način uz određenu dozu mračne atmosfere koju izaziva crna močvara. Tek pred kraj se doznaje velika tajna Yaske koja je bila razlog za njezin način života i svih njezinih postupaka. U predgovoru za kolor izdanje Burattini je napisao: Vidjevši kako izgleda praktički je nemoguće zamisliti da je Yaska nekad bila ljepotica. Istina, a ja bih još dodao kako je teško zamisliti da je Dugi Nož njezin sin jer je dojam da bi joj prije mogao biti unuk. Izgleda da život u vlažnoj i smrdljivoj močvari donosi gadne posljedice za žensku kožu. Baš sam se nasmijao sceni kada je Yaska tražila od Dugog Noža da joj donese veće količine vatrene vode jer pokrivači nisu dovoljni da je zagriju u dugim i hladnim noćima. Na svašta se može naletjeti u stripovima ali na babu alkoholičarku stvarno teško. Zanimljiv je i slučaj Crvenog Koplja, poglavice Hurona, koji ovdje izgleda potpuno drugačije nego u prethodnoj epizodi, sve se čini da je opet u pitanju Ferrijeva boljka da zaboravlja na fizički izgled svojih likova i zbog toga ću mu dati jednu ocjenu manje za ukupni dojam. Naslovnica je odlična bez obzira što je sjekira u Zagorovoj ruci ipak malo prevelika.

    04.10.2014
    23:18:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    isto tako vrlo dobra epizoda ,tužna priča sa tužnim završetkom.

    od vještice sa natprirodnim moćima susrećemo samo očajnu i punu mržnje staricu.

    31.12.2014
    08:31:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Darkwood Monty

    Ukupna ocjena 72%

    8, 5, 8, 9

    Priča koja bi sasvim sigurno ispala daleko bolja da se radila u kasnijem periodu Zagora, ovako iz današnje perspektive scenarij nije na nivou, a Ferri još u ne do kraja definiranom crtanju svog junaka. Bez obzira, zgodno za pročitati u starom ZS izdanju, daje neki dašak nostalgije.

    17.01.2015
    12:23:00 sati
    Darkwood Monty
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 39%

    3, 2, 6, 6

    Ideja čak i nije toliko loša koliko je u ostalim pričama iz ovog razdoblja Zagora, ali još uvijek je epizoda zamorna i dozlaboga dosadna.

    18.01.2015
    13:05:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • wesskowaz

    Ukupna ocjena 33%

    2, 2, 5, 6

    Meni jedna od dosadnijih prica.

    20.08.2015
    21:44:00 sati
    wesskowaz
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 53%

    4, 4, 7, 8

    Kvalitativno iznadprosječna epizoda za to razdoblje, nemam većih zamjerki na scenarij ali opet je to daleko od onoga što će uslijediti. 

    28.12.2016
    13:35:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    5, 5, 8, 10

    05.01.2017
    17:29:00 sati
    suply1
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 72%

    6, 6, 9, 9

    08.12.2018
    10:23:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 41%

    4, 3, 5, 5

    Većo potencijal priče nije iskorišten, a možda se moglo, unatoč ranoj fazi Zagorovog svijeta.

    08.06.2019
    11:22:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 62%

    7, 5, 7, 5

    Paa vidi se da je zagor jos u zacecima. 

    20.08.2019
    21:45:00 sati
    karuro
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Priča je bila odlična sve do trenutka dok se na kraju nije počelo objašnjavati sve o njezinoj prošlosti .

    To je bilo prenaporno .  

    11.07.2020
    14:25:00 sati
    Altairfan
    uredi
  • brancika

    Ukupna ocjena 63%

    7, 6, 6, 6

    13.07.2020
    18:54:00 sati
    brancika
    uredi
  • Sheldon

    Ukupna ocjena 54%

    5, 5, 6, 6

    Čitajući redom Zagora, ovde kreće za nijansu nabolje... 

    30.07.2020
    18:24:00 sati
    Sheldon
    uredi
  • Ukupna ocjena 49%

    4, 4, 6, 7

    10.08.2020
    16:46:00 sati
    Cickospek
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 675
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 386
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 284
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 783
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 824

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2756
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1833
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1353
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1260
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1188

Aukcije

Forum