Čudnovati violinist

Zagor

ZG EXT 44/45 | 72 str.

Trgovac Mac Barry nakon bijega iz zatvora unajmljuje plaćenog ubojicu Coffina kako bi ubio Zagora…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 50%

Priča 6

Scenarij 4

Crtež 4

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 56%

P*5

S*4

C*6

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Indijanski zakon - Ples sjekire - Otok straha - Na tragu Titana
    ZG BBZG 3
  • Šumski demoni
    ZG EXT 44
  • Otok straha
    ZG EXT 45
  • Otok straha
    ZG KL 63
  • U Yaskinoj jazbini
    ZG LIBKB 5
  • Čelično čudovište
    ZG LIBKB 6
  • Šumski demoni
    ZG LUORG 16
  • Uragan
    ZG LUORG 17
  • Šumski demoni
    ZG MP33 10
  • Uragan nad močurišteto
    ZG MP33 11
  • Bledoliki odmetnici - Carstvo crne Jaske - Demoni iz šume - Čudni violinista
    ZG VCBZ 4
  • Uragan nad močvarom
    ZG ZS 535

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Tragedia nella palude
    ZG SI_2 13
  • Scure rossa
    ZG SI_2 14
  • Big Jim il mercante
    ZG SI_2 15
  • La danza della scure
    ZG SR 10
  • L'isola della paura
    ZG SR 11
  • La danza della scure
    ZG TT 10
  • L'isola della paura
    ZG TT 11

ZANIMLJIVOSTI

  • Povratak Mac Barrya, krijumčara alkoholom iz prve epizode Zasjeda u šumi.
  • U ovoj epizodi Chico nosi sombrero.
  • Prvo pojavljivanje nekog naprednijeg tipa oružja u Zagoru. Riječ je o karabini tipa Sharp iliti zdravoseljački snajperu.
  • Naslovnica epizode Šumski demoni, u sklopu koje je epizoda objavljena, u stvari je naslovnica ZG 300 - "Utrka sa sedam strelica". Slobodna Dalmacija je tu i još neke naslovnice umetnula zbog preslagivanja stranica. Zahvaljujući tom preslagivanju dobili smo 8 dodatnih epizoda u odnosu na talijanske originale.

Ova epizoda spada u prve epizode Zagora, koje je gotovo sam crtao Ferri. U tih 30-ak epizoda ima malo dobrih priča, a o odličnim da i ne govorim, mada ima puno solidnih epizoda koje uništava ispodprosječan Ferirev crtež.

U ovoj epizodi se drugi put pojavljuje motiv osvete. Prvi put je to bilo u ZG EXT 37 - Slomljeno koplje gdje je Kanoxenov sin želio da osveti smrt svoga oca. Ovdje je osvetnik Mac Barry, sitni trgovac i lopov. Malo me je bilo iznenadilo to da je njegov povratak bio tako brzo. Čak me je iznenadio i njegov povratak. Zaista, jedino značajno što se može reći o Mac Barryu je to da je prvi krijumčar alkoholom u Zagoru. Uglavnom, Mac Barry se udružuje sa Lomaxom i unajmljuje plaćenog ubojicu Coffina. Coffinov zadatak je da ubije Zagora sa svojim snajperom kojeg se dočepao iz tko zna kakvih izvora. Nakon Zagorove smrti Mac Barry bi mogao prodati oružje Crvenoj sjekiri koji bi to oružje iskoristio za rat. Coffin bi uspio u tome da nije bilo Chica i njegovog liječničkog iskustva. Crvena sjekira mi je lično nešto zanimljivi od tih standardnih poglavica koje žele da započnu rat. Nije mu padalo na pamet da on ubije Zagora, nego je to postavio kao uvjet kako bi uopće kupio oružje. Nešto što me zasmetalo je prikaz bitke kod trgovca Big Jima, još jednog od Mac Barryevih ortaka. Možda je nekome Chicov način bitke komičan, no meni je on debilan i samo mi je bespotrebno snizio ocjenu ovoj, inače prilično solidnoj, epizodi.

Što se tiče crteža, on je ispod prosjeka. Daleko je Ferri od svoje današnje faze, pa čak i od one solidne iz "Nasilja u Darkwoodu".

Hm… Zaista ne znam šta da kažem kao zaključak. Ma, pročitajte. Neće vas ubiti.

Kontrarecenzija

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 73%

Priča 8

Scenarij 7

Crtež 7

Naslovnica 7

ZANIMLJIVOSTI

  • Povratnička Nolittina priča nakon debija i dvogodišnjeg izbivanja objavljena je u Collana Lampo (II serija striscia br. 13-15) u svibnju i lipnju 1963., u Zenith izdanju u travnju i svibnju 1966., a u Tutto izdanju u ožujku i travnju 1987. Dnevnik je priču objavio u ZS 535 „Uragan nad močvarom“ 1980. godine.
  • Prvi povratak jednog Zagorovog neprijatelja u serijalu, a čast je dopala Mac Barrya, ovaj put ne kao sporednog lika iz prvog pojavljivanja, već glavnog negativca. Mac Barry je vlasnik saluna u utvrdi Henry i diler vatrene vode Indijancima iz prve priče. Zamalo je uspio ubiti Zagora, i da Čiko nije bio tu, saga bi završila u prvoj avanturi. Ovdje je diler vatrenog oružja, naumio je likvidirati Zagora i oružje prodati Crvenoj Sjekiri, poglavici Wyandota, koji bi pokrenuo rat u Darkwoodu, uvlačeći i sva darkvudska plemena.
  • Coffin je umalo zapečatio Zagorovu karijeru i za to je trebao dobiti 10.000$. Zločinac istog imena umalo je došao glave budućeg teksaškog rendžera i poglavice Navaja već u prvoj priči. U biti, o Coffinu ne saznajemo ništa, tek se da naslutiti da nije klasični tvrdi čovjek s granice i da se nekako dokopao prototipa karabina tipa Sharp, s optikom.
  • Prvi put da je Zagor smrtno ranjen i da mu netko spašava život. Ovdje je to stari dobri vjerni Čiko.
  • Kirurški instrumenti i sredstva za anesteziju u Zagorovom serijalu su jednostavni ali efikasni.
  • Peti smo put u utvrdi Henry, koja se pojavila u prvoj priči „Zasjeda u šumi“, te u Slomljeno koplje, Crveni zakon i Ples sjekire. Zapovjednik traperske utvrde je Pat, a Ferri ga je dvojako crtao. U prvoj i trećoj priči je postariji traper s bradom/kozjom bradicom obučen u klasičnu trapersku odjeću s rakunovom kapom na glavi, a u drugoj je mladolikog izgleda, sa šeširom, bez brade i drugačije odjeće, a ovdje se ne pojavljuje. Utvrda Henry u „Plesu sjekire“ postaje vojna utvrda s bezimenim kapetanom kao zapovjednikom, no ovdje ju opet vidimo kao trapersku.
  • U ovoj priči prvi put vidimo proljetno okupljanje darkvudskih poglavica. Ovdje se bezimene poglavice Delawara, Pequota i Powhatana okupljaju u selu Crvene Ruke, poglavice Wyandota. Ti su događaji uvijek obilježeni i Zagorovim „nadnaravnim“ pojavama, a ovdje stari dobri Čiko nakratko ali efektno preuzima ulogu Duha sa Sjekirom i to po drugi put, prvi je put to bilo u „Zasjeda u šumi“ pred Kanoxenovim Delawarama.
  • U priču je ubačen klasični stereotip o Indijancima prepunim zlata kojim su plaćali štapove koji grme od bljedolikih dilera, a kojeg možemo naći u svim Bonellijevim vestern serijalima.
  • Treća priča u kojoj Čiko nosi sombrero; prve dvije su „Zasjeda u šumi“ i „Slomljeno koplje“. Tijekom priče sombrero, koji ima i simboličnu funkciju-označava Nolittin povratak-nestaje (kada su naši junaci krenuli u lov na Mac Barryja) i Ferri ga više nikada u serijalu neće nacrtati.
  • Zagor kaže da će se maskirati u Indijanca s Floride, no potom ga Čiko predstavlja kao Crnog Orla, poglavicu Tuscarora, no oni nemaju veze s Floridom, jer su se nakon rata 1713. iz Sjeverne Karoline nastanili u predjelima Kanade i Amerike oko jezera Ontaria, gdje su primljeni kao šesto pleme u irokešku ligu.
  • Za razliku od nekih prijašnjih priča u kojima se Čiko maskirao u Indijanca (Zasjeda u šumi) i Panzak Beya, maharadžu iz Chicolandije (Tajanstveni pothvat) ovdje je dobio tek titulu i lažno ime; Miguel Carrera, opaki desperado zvani „El Tigre“.
  • Da život sa Zagorom nosi brojne opasnosti u vidu svakojakih negativaca, ali i životinja, Čiko se uvjerio na vlastitoj koži već od prve priče, spašavajući ju od divljeg purana, medvjeda, koze, vepra, crvenih mrava, šišmiša, aligatora, bizona, osa, losa, gavrana, kondora, pa čak i klokana, a u ovoj priči bježi od osa (opet) i spotiče se o kornjaču.

Zlobni jezici seoskih baba ovako bi opleli po Zagoru: eno ga, luđak se baca s lijane na lijanu urlajući ko da ga kolju, vitla sjekirom po selu i maltretira onog sirotog Meksikanca, a sve zato jer ga je ćaća napustio. Malo je koji junak iz Bonelli kuće već u startu imao neizvjesnu sudbinu kao Zagor jer niti jednoga nije napustio njegov tvorac kao što je Guido Nolitta Zagora, pa su stvar u svoje ruke morali preuzeti Gallieno Ferri i Gian Luigi Bonelli. No, kako će se vrlo brzo pokazati, nisu imali onaj istančan dar za pisanje kao Nolitta koji je umio očarati čitatelje. Ima jedno nepisano pravilo, a koje glasi: novi se autor mora potruditi prilagoditi stilu oca protagonista serijala, ali upravo je u tome poanta koja odmah uzvraća pitanjem: Je li autor taj koji se mora prilagoditi liku ili obrnuto? Nolitta je u prvoj priči ocrtao Zagora i Čika u njihovim osnovnim karakteristikama koje su Ferri i GLB upotrebljavali u svojim pričama. I njihov je Zagor pravedan, hrabar, junak u punom smislu te riječi, i njihov je Čiko kralj drame i gegova (tko može zaboraviti klokana Artura), i njihov Darkwood kao narativni krajolik bio je sve samo ne minimalan i svakojakih se čuda moglo naći, no njihove priče ne odišu šarmom kao Nolittine, koji je već prvom pričom iskazao ogromnu emotivnu i simboličku vrijednost za sve nas ljubitelje Duha sa Sjekirom. U njoj je na vrlo jednostavan način rečeno da Zagor ne bi bio Zagor bez Čika, i obratno. Nolitta je njihov susret pretvorio u neraskidivu vezu nizom međusobnih spašavanja i… nestao.

Duge dvije godine od Nolitte ni traga ni glasa. No siguran sam da kojim god je morima plovio i na koje se sve planine penjao uvijek u mislima imao Zagora i mora da je osjetio u kakvim se poteškoćama Zagor nalazi u rukama Bonellija seniora i uvidio da je serijal u krizi. Nolitta je bio strog, ali pravedan prema Zagoru, što ne mogu reći za Gian Luigija. Čitajući njegove priče uhvatim se u razmišljanju da nije do kraja shvatio Nolittin koncept osebujnog junaka kao što je Zagor, tretirao ga je kao da je to strip kao i svaki drugi. Većina njegovih priča je vrlo banalne i monotone strukture s drugorazrednim negativcima, Čiko je stavljen u drugi plan i gotovo uvijek ga zamijeni neki lik stavljen uz Zagora, a najviše me smeta nedostatak misterije oko Zagorovog lika koju je Nolitta u prvoj priči uspješno ispleo, no ne zamjeram mu, on nije imao Zagora u krvi kao Nolitta (to imaš ili nemaš) više je bio fokusiran na svoje čedo Texa Willera. Za Nolittu Zagor nikada nije bio lik u crvenoj košulji koji vitla sjekirom i lako pobjeđuje svoje protivnike. Nije razmazio Zagora, već ga je kalio iz priče u priču. Stavljao ga je u nemoguće situacije u kojima je umalo glavu izgubio, ali je uvijek izašao jači i sigurniji u svoju misiju darkvudskog zaštitnika mira i djelitelja pravde, naravno, uz svesrdnu Čikovu pomoć. Gian Luigijev Zagor je stagnirao, Nolittin se izgrađivao i potvrđivao iz priče u priču. To je bila Nolittina pobjednička strategija; našao je pravu ravnotežu između forme i sadržaja. Da će to tako biti, najavio je svojim povratkom nakon dvogodišnjeg izbivanja. Bez potrebe da komplicira, napisao je efektnu priču, meni prilično zadovoljavajuću na više razina. Čak nije unio osobnu kreativnost koja će tek u kasnijoj fazi serijala doći do izražaja, već se držao jednostavnih smjernica iz svoje prve priče.


Već su prve sekvence stripa znakovite. Obratite pozornost na radost ljudi koji se vraćaju u utvrdu Henry, kao da simboliziraju Nolittinu radost povratka nakon dvogodišnjeg izbivanja, a potom pomalo netipičnom konstrukcijom početka priče u usporedbi s kasnijim njegovim pričama, ponajviše klasicima iz zlatnog doba, uvodi nas u radnju. Nema darkvudske idile i Čikovih gegova koji je u suprotnosti s razvojem drame, Nolitta radije pažnju usmjerava na neobičnog „violinistu“ koji svojim čudnim ponašanjem predstavlja klasičnu nevolju koja dolazi izdaleka.


Naravno, priča nije nešto posebno razrađena što se tiče zapleta ili originalna u narativnim idejama, ova se priča ističe po nečemu drugome. U rukama dobrog pripovjedača, priča je to kojom dominiraju karakteri Zagora i Čika, njihova interakcija i živa dinamika koja se među njima odvija, a to je ono što fali u pričama Bonellija seniora. Sadržajno, ova je priča svojevrsni nastavak Nolittine debitantske utoliko što je glavni negativac nitko drugi do Mac Barry s kojim se Zagor sukobio u toj priči, te ga je već tada Mac Barry pokušao ubiti tako što ga je onesviještenog i dobro vezanog bacio na dno rijeke, a pravovremena intervencija neustrašivog Čika spašava Zagora. Isto/slično imamo i ovdje, ali daleko dramatičnije razvijeno jer plaćeni ubojica Coffin preciznim hicem iz snajperske puške pogađa Zagora blizu srca, ali zahvaljujući intervenciji Čika, improviziranog kirurga, Zagorov život biva spašen. Ova postavka mi je bila efektna kada sam priču prvi puta čitao kao klinac, a i danas je.


Mogu shvatiti one koji prvi put čitaju ovu priču i one koji bi ju htjeli analizirati po današnjim standardima, pa kažu da je sve to naivno, od toga da Zagor preživi ne samo metak blizu srca već i improviziranu kiruršku Čikovu intervenciju nožem, i da je nakon dva-tri dana na nogama. Treba imati na umu da je priča napisana prije više od 60 godina, a ja ovo ne spominjem kao opravdanje, već kao kontekstualizaciju. U tim su vremenima stripovski i filmski junaci naizgled fatalne rane liječili na sličan način, uz dozu viskija, i tako učvršćivali auru tvrdog i hrabrog čovjeka s Divljeg zapada. Konkretno, i scenarij i crtež atmosferično prikazuju niz sekvenci Čikove operacije Zagora izvedene noću uz osvjetljenje bakljama, a potom nagli scenarijski i crtački rez daje dramatičnu notu. Rezultat? Čiko je glavni protagonist, komični pomoćnik postaje junak spašavajući život junaku, nakon čega bi opet Zagor preuzeo ulogu junaka.


Ali ne, Nolitta nam je pripremio još jedno iznenađenje, i opet Čika gura u vatru, istovremeno nam pokazujući da je Zagor od krvi i mesa. Zagor, koji je poput mitskog heroja preživio fatalnu ranu i digao se iz kreveta za dva dana, pada iscrpljen i Čiko mora preuzeti njegovu ulogu Duha sa Sjekirom na najdramatičniji mogući način; mora se pojaviti na prvom u serijalu proljetnom sastanku darkvudskih poglavica, kako bi ujedno teatralno obznanio Zagorovu prisutnost i ulogu u Darkwoodu i utišao bubnjeve Wyandota koji prenose poruke o Zagorovoj smrti. Niz prekrasnih sekvenci u kojima je protagonist stari dobri Čiko, pokazujući nam ujedno njegovo herojstvo koje je spasilo Darkwood od rata i šaljive gegove koji ne utječu na opću dramatiku priče jer je Nolitta takvim stvarima ovladao u debitantskoj priči.


Što se Zagora tiče, Nolitta ovdje pokazuje njegovo lice koje mi se najviše sviđa: lice junaka koje izobličuje bijes, lice koje postaje gotovo životinjsko i Zagor više ne razmišlja. Instinktivno, ne obazirući se na opasnost baca se među metke iz Coffinovog karabina, a Čiko ističe ekstravagantnost tog čina riječima da u takvim trenucima ni sam više ne prepoznaje Zagora. Welcome back, Guido Nolitta. Sviđa mi se takav Zagor kojeg Nolitta baca u opasnost sa sjekirom u ruci, čineći ga tako herojem izvan okvira, ne smirenog i racionalnog u svakoj situaciji, i upravo takve scene, tj. takav iracionalni Zagor obuzet gnjevom nasušno nedostaju u sadašnjim pričama. Efektan je i završni čin, u kojem naši junaci inkognito upadaju u gnijezdo Velikog Jima radeći krš i lom (pogotovo Čiko), rekao bih jedan klasični Nolittin farsični završetak dramatične priče.


Završno, ovo je ključna priča jer se vratio Guido Nolitta i njegov povratak označava novi početak sage o Zagoru, i jednostavno se može primijetiti da se sam tvorac lika dobro zabavljao igrajući se narativnim kanonima koji poštuju debitantsku priču, pa je tako svoje mjesto kao negativac našao Mac Barry, Čiko spašava Zagoru život (u prvoj priči čak tri puta), ponovno se prerušava u Zagora kako bi mu pomogao u održavanju mistike i tako impresionirao Indijance, a Zagor opet prepoznaje važnost svog suputnika u avanturi. Čak je i odnos između dva prijatelja drugačiji od onoga u pričama Gian Lugija: ovdje nema Zagorove ljutnje zbog nereda koje Čiko radi, nema kontinuirane prepirke i Zagorovih naredbi nego puno opušteniji odnos, pri čemu Zagor više puta izražava prijateljstvo i zahvalnost prema odanom compadreu. Ništa originalno u samim sastojcima, vrlo jednostavno strukturirana priča, rekao bih gotovo naivna u nekim elementima, a opet dobra priča.

Naprijed

ZG EXT 43/44 Ples sjekire

ZG LEX 46/47 Na tragu titana

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 10, 7

    Priča me nije razočarala, svidjela mi se i još danas jo pročitam mnogo puta.Posoban lik u ovoj epizodi je naravno Coffin, ubojica sa puškom.Zanimiv lik je i Mac Barry, koji sve to radi da bi se osvetio Zagoru.Kad se Mac Barry pojavio prvi put(Zasjeda u šumi, ako se ne varam), nisam si nikad mislio da če se ikad vratiti jer tamo nije ni bio pretstavljen kao glavni negativni lik.Malo mi je smetao jedino kraj, jer mislim da bi si i Coffin zaslužio kaznu, a Zagor ga je pustio, jer u drugim pričama on često hvata sve zločince do poslednjeg daha.O crtežu neču trošiti riječi, na delu je legendarni Ferri, samo mi se ne sviđa naslovnica Otok straha, jer Indijanci Zagora nikad nisu napali nego su mu pružili pomoč.
    04.11.2003
    14:50:00 sati
    Anton Mikl
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 31%

    3, 2, 2, 10

    Zanimljiva ideja kako ubiti Zagora - metak u srce i zdravo.Međutim,ono što ubojice nisu znale je činjenica da je Zagor besmrtan i da je njegova sposobnost regeneriranja gotovo ravna Supermanu ili Higlanderu.Metak u grudi?Nema veze,2 dana spavanja i ponovno je na nogama i skače po lijanama.Niko mu ništa ne može!Prva naslovnica je jednostavno odlična a ova druga ionako važi sa sljedeću priču pa je nisam ocjenio.
    06.11.2003
    14:07:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 46%

    5, 5, 4, 4

    Jedna prosječna epizoda Zagora, ali bolja od večine iz tog razdoblja. Vidi se da su Nollita i Ferri u to vrijeme još učili zanat.

    A sad jedan ispravak, ova priča nije objavljena u LMS 85 "Žuta sekira" nego u ZS 535 "Uragan nad močvarom" !
    06.11.2003
    19:32:00 sati
    Tomas Otto
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 58%

    6, 5, 6, 7

    Jedna od onih klasicnih prica iz tog razdoblja koja se karakterise ne preterano bogatom radnjom i da tako kazem "pocetnickim" crtezom velikog Ferrija. Dobra i napredna je jedino ideja kako srediti Zagora (snajperom, nego sta). Samo sto ova prica nije objavljena u Dnevniku kao Zuta sekira vec dosta kasnije kao "Uragan nad mocvarom" (prvi deo tog stripa, drugi deo je u stvari prica sa Titanom). Zuta sekira je dosta bolji strip od ovog.
    07.11.2003
    15:05:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    10, 10, 9, 2

    Kraći krimič gangsterijada sa motivima osvete i praštanja. Uragan nad moćvarom je izašao u aprilu 1966 u Italiji kao Zagor broj 10 u istoj sveski sa Carstvo Crne Jaske i Demoni iz šume.
    08.11.2003
    20:10:00 sati
    miha
    uredi
  • seinfeld

    Ukupna ocjena 37%

    3, 2, 5, 7

    Kao i sve ostale prve epizode zagora,naivno do jaja.
    Ovo nije za citanje ovo je samo za kolekciju.
    Zagor se cita od broja 300 ZS pa nadalje, sve prijasnje epizode su beznacajne.
    12.11.2003
    16:11:00 sati
    seinfeld
    uredi
  • Ukupna ocjena 53%

    4, 4, 7, 8

    Dosadno...
    13.11.2003
    20:42:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ukupna ocjena 18%

    2, 1, 2, 3

    Iz onog smetlarskog perioda Zagora, kada su uglavnom sve epizode bile smeće. To je nekih početnih 35 epizoda, koje su nezanimljivije od Kapetana Mikija, Nebeskog sokola i Velikog Bleka u yu izradi, zajedno. Uz to, te epizode se mogu pohvaliti odvratnim posranim Ferrijevim početničkim crtežom. Ko što kaže pjesma: I sam se pitam gdje mi je pamet, pa da imam sve te epizode Zagora na polici + i ovaj noviji smetlarski period koji upravo objavljuje Ludens, tzv. 20 preskočenih sranja. Očito da nisam normalan.
    03.12.2003
    14:31:00 sati
    stinky
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 64%

    5, 6, 8, 7

    pleoleong
    23.12.2003
    18:50:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Heyoka

    Ukupna ocjena 54%

    5, 4, 6, 9

    Verfalk, Aco i stinky su sve rekli. Kakogod, Zagor mora biti neranjiv jer mi koji smo rasli uz njega ne bismo imali nimalo optimizma za pravi život.
    16.03.2004
    14:27:00 sati
    Heyoka
    uredi
  • Top

    Ukupna ocjena 35%

    4, 2, 4, 5

    za period u kojem je radjena, sasvim je ok epizoda. iako me se nije puno dojmila, cak sam je i zaboravio dok nisam procitao recenziju.
    13.05.2004
    11:57:00 sati
    Top
    uredi
  • Ukupna ocjena 48%

    6, 4, 5, 3

    Naslovnica je neznačajna, Ferri bi mogao staviti Zagora ispred snajpera ili tako nešto. Crtež je onaj stari bez pozadina i detajla Zagorovoga lica. Ima nešto čudnih trenutaka. Mac Barry nije nekakav lik ali je Coffin bolji, čudno je da ga Zagor pušta tek tako.
    09.06.2004
    23:27:00 sati
    marvin
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 46%

    3, 2, 8, 7

    Ovo je potvrda da su Zagorove rane epizode ipak za nesto mladje narastaje i da se kose s mojim godinama.Ostaje cinjenica da nakon sto sam prelistao ovu epizodu sigurno vise necu doci u iskusenje da je ponovno procitam!
    01.10.2004
    08:33:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 59%

    8, 3, 7, 5

    Zanimljiva epizoda, pogotovo zbog povratak Barrya. No dosta loš scenarij počevši od promašaja snajperom i lošeg kraja priče.
    16.12.2004
    09:12:00 sati
    Koresh
    uredi
  • crta

    Ukupna ocjena 14%

    1, 1, 1, 5

    ako nekom pozelis da se dosadjuje i na kraju upuca reci ces kao i recenzent :ma procitajte nece vas ubiti...
    08.01.2005
    20:06:00 sati
    crta
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 62%

    5, 6, 8, 5

    naslovnica kopirana iz zenitha 300,priča dosadna...
    03.10.2005
    02:44:00 sati
    globinjo
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Jedan od prvih Zagora koje san pročita
    21.04.2006
    22:49:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 73%

    5, 8, 9, 7

    Jedna od glupih epizoda.Nije mi jasno kako Zagor može preživjeti ako ga ovaj pogodi točno kraj srca i naravno ovaj nakon par dana već skače po granama.
    22.04.2006
    18:46:00 sati
    jack 50
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 69%

    9, 5, 7, 6

    Od svih ovih starijih epizoda mislim ovo je jedna koja se najlakše zapamti zbog onog detalja kad Zagor takoreći dobije metak u srce:-) To je sve dosta naivno pa zato za scenarij dajem manju ocjenu nego za priču. Kao i uvijek, i u ovoj epizodi Chico izvodi gluposti. Ferrijev crtež ovdje još nije razvijen u potpunosti, a nitijedna od ovih naslovnica nema veze s ovom pričom pa cu dati ocjenu napamet :-)
    09.11.2006
    23:08:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 43%

    5, 3, 5, 4

    Priča ok, ali previše naivna. Dobar zaplet, rasplet katastrofalan. Kao i sve starije priče, s obzirom na zaplet, moglo je to biti puno bolje. Naslovnice nemaju veze sa pičom.
    26.12.2006
    19:32:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    ...zakaj tak oątro kritizirate stare epizode...tad je to bilo uau...meni je ova baą oduvijek bila draga,neznam zaą...
    12.01.2007
    22:00:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    7, 6, 6, 5

    Meni je ovo super epizoda!  Kad čovjek čita Zagora kronološkim redom, što drugo može nego se oduševiti kad naiđe na ovo, nakon svega onoga što prije mora pročitati?  Mislim da je ovo prva epizoda koju piše Nolitta nakon Zasjede u šumi i primijeti se da je to puno bolje nego što su pisali otac mu (je li mu GL Bonelli otac?), a tek da ne govorim o Ferriu.  Njih dvojica mora da su se šalili... No, da se vratim na ovu epizodu - priča mi je super, ideja sa snajperom zakon, scena Zagora na nišanu, te naredna kad pada kao pokošen legendarne.  Jest, možemo o naivnostima, ali ljudi moji...  Nitko nije spomenuo jednu glupost koja je meni totalno zasmetala - ajde da su popušili da je Čiko na stijeni Zagor, ali kako je, molim vas, proizveo zagorov urlik??  Aha, pretpostavljam Zagor je urliknuo iz pećine u kojoj je polumrtav ležao, a indijancima se krv u žilama sledila...  Crtež - čini mi se da se i to već popravlja.  Naslovnice - totalno bez veze, stoga njima najniža ocjena.
    15.06.2007
    17:13:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 20%

    2, 2, 2, 2

    extremno dosadno
    25.08.2007
    17:39:00 sati
    lwood
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 62%

    7, 4, 8, 5

    Ahh... Rani period... Puno nelogičnosti u scenariju, snajper koj iuopće ne spada u to razdoblje, Chico kirurg, nevjerovatni Zagorov metabolizam, naivni i jadni likovi negativaca...
    02.09.2007
    13:34:00 sati
    Poncho
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 52%

    5, 4, 6, 7

    Kad sam bio mali ove epizode su me oduševljavale. Ali i danas je ova epizoda dio tradicije koja ne prestaje postojati.
    02.09.2007
    14:20:00 sati
    Inferno
    uredi
  • zagorovsky

    Ukupna ocjena 34%

    1, 1, 7, 7

    Ovo je stvarno loše,zapravo katastrofa.
    02.09.2007
    14:27:00 sati
    zagorovsky
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 32%

    2, 2, 5, 5

    Problem tih ranih Zagorovih epizoda nije nikako sama činjenica da su užasno dosadne, već prekrcanost istih nepotrebnim te gotovo idi(j)otskim dijalozima koji (malo je reći) zamaraju čitatelja. A tu je i rani Ferri sa svojim crtanjem i naslovnicama.
    20.12.2007
    00:27:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 54%

    4, 4, 8, 6

    To sa snajperom je zanimljiva ideja za priču na početku serijala ali samo to. Crtež je solidan.
    20.01.2009
    19:04:00 sati
    supermike
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 50%

    6, 4, 5, 5

    Neću biti previše kritičan jer smo bogatiji za par zanimljivih informacija, tako sada znamo čime se Čiko bavi u stankama kada nema "akcije" u Darkwoodu, vjerovali ili ne - kardio-kirurgijom, kako inače objasniti da je Zagoru uspio izvaditi metak iz grudi, sa jednim tupim i vrlo vjerovatno polu-hrđavim nožem!  ;-)
    28.07.2009
    01:36:00 sati
    solar
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Nolittin povratak na serijal poslije dvogodisnjeg odsustva, sto je itekako primjetno. 

    Epizoda je mnogo zanimljivija, duhovitija i bolje odradjena nego sto je to bio slucaj kod prica koje je potpisao G.L. Bonelli. 

    04.01.2010
    13:12:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 61%

    8, 4, 6, 7

    Najveći problem je što nisam čitala ostale stripove napisane u drugoj polovici 60-tih i što ovakve Zagore nemam sa čime usporediti. Jedino što se može uspoređivati sa današnjim stripovima je sama ideja (priča), na koju ne može utjecati ni vrijeme ni tehnologija ni broj stranica. Kriteriji prema kojima bi ocjenjivala ove stripove nisu mi definirani i debelo ovise o tome na koju nogu sam se probudila to jutro kada sam pisala komentar. Ideja je dobra, neke današnje epizodice tipa " tamo gdje protječe rijeka " se mogu posramiti kraj ovog perioda.

    04.07.2010
    12:54:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 59%

    5, 6, 7, 5

    Dobra ideja malo losije realizirano.Nasmijavaju me komentari gore ok hrđav nož vrlo vjerovatno ali prije vjerovatnije od očekivanja da ima pored sebe svu opremu za kirurgiju.Upamtio sam onaj geg sa chicom kad se vracao u pecinu kod zagora pa je sam sebe hvalio i poceo trcat sumom i spotaknuo se na kornjaču...a ferri nacrtao zbunjenu kornjaču sa oblačičem upitnik? hahaha koma xD.

    08.04.2011
    19:49:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    Tako-tako.

    25.11.2011
    10:34:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Neloše.  ;)

    02.03.2012
    23:56:00 sati
    macca1985
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Ljudi nemojte da zaboravite da je ovo zagorov pocetak i da je ferri sam i pisao i crtao

    ni ja ne znam koju naslovnicu da ocenim pa sam dao 7

    03.05.2012
    12:22:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    6, 5, 9, 7

    21.05.2012
    12:45:00 sati
    tekumze
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 78%

    7, 9, 8, 6

    25.12.2012
    17:25:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 59%

    6, 5, 7, 5

    Dosta dobra epizoda gledajući na ovo rano Zagorovo razdoblje.
    03.03.2013
    22:22:00 sati
    Oki
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 43%

    7, 2, 5, 1

    Nema šanse, prebrzo se sve to odvilo. A kombinirano s glupim forama i očajnim scenarističkim riješenjima, ovo je jedna od najjadnijih početnih epizoda.

    Ferri napreduje, samo mu face likova znaju štekati. Naslovnice nema pa je ne mogu ni ocijeniti.

    01.08.2013
    13:33:00 sati
    Opti
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    25.06.2014
    13:02:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 37%

    3, 1, 5, 10

    Zanimljiva epizoda  no ništa posebno.

    11.09.2014
    16:11:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 60%

    5, 5, 7, 9

    Ok lagana priča, malo nevjerojatno za sniper u to vrijeme, tako da niske ocjene. Sve u svemu polu-komedija. Zagor i dalje psihički maltretira i ponižava Chica.

    21.09.2014
    15:37:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 62%

    7, 4, 8, 5

    Nolitta se vratio na serijal i to se odmah primjeti, iako i ovdje ima priličan broj naivnosti barem je sve zabavnije nego kod starog Bonellija. Neshvatljivo je kako je Chici uspio izvući metak Zagoru iz grudi i kako se ovaj oporavio u svega par dana ali to su bila takva vremena kada se nije vodilo puno računa o takvim stvarima. Chico mijenja svoje sposobnosti po potrebi, malo se prikazuje kao šeprtlja a malo kao talentiran lik za više stvari. Očiti primjer je situacija kada je uspio zavarati indijance oponašajući Zagorov krik pa vješt govor a odmah na povratku zapne za kornjaču i udari glavom u drvo. Svidio mi se njegov način pregovaranja sa trgovcem Velikim Jimom ali i to je skoro uspio pokvariti svojom nesmotrenošću ubrzo nakon toga. Cjelokupna ideja je dobro zamišljena ali je trebalo ipak bolje poraditi na njezinoj realizaciji da bi ova priča ostala u dužem sjećanju. 

    Originalne naslovnice se ne odnose na ovu priču pa ću ocijeniti 3 iz Collane Lampo.

    05.10.2014
    23:40:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

     dobra priča.jedan,od snajperista vrlo dobro plasirani metak blizu srca našeg junaka umalo je zapečatio njegovu karijeru gospodara darkwooda

    stari dobri Čiko je fulao profesiju,trebao je biti kirurg

    31.12.2014
    08:45:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 42%

    3, 4, 5, 6

    Prva Nolittina priča nakon izlaska iz stvaralačke krize i odmah je zanimljivije, ali još uvijek loše.

    18.01.2015
    13:08:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 66%

    5, 7, 7, 9

    Rekao bi ok epizoda u kojoj je Čiko na vrhuncu. El Tigre!

    15.08.2015
    14:45:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 60%

    3, 5, 9, 9

    U nekoliko navrata (npr. kad se zagor razljuti, ili kada zapali kuću od trgovca) vidimo ogroman potencijal koji je Nolitta tada posjedovao. Intenzivan prikaz emocija. Na žalost, sama epizoda u globalu nije izvedena na nekom zavidnom nivou. Što se snajpera tiče, ovo je po mom osobnom razmišljanju najteža situacija u kojoj se Zagor ikada našao, i ne znam ako je ikada bio ovako blizu smrti.

    16.04.2016
    15:55:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 60%

    6, 5, 7, 6

    Vjerojatno epizoda koja daje naznaku boljih vremena u serijalu, brzo se čita i zanimljiva je. Minus je brzina odvijanja događaja, brz Zagorov oporavak te, i dalje, slaba pažnja na detalje i kontinuitet pošto ovdje imamo 4-5 plemena koja slave Zagorovu smrt (?!) i žele oružje, a Zagor se obračunava samo s trgovcima oružjem i ne zadire dublje u problem: zašto brojni Indijanci žele oružje i, očito, njegovu smrt? Isto tako, prebrz je Zagorov oporavak, a posebno je nejasno kako se nije imao snage sam pojaviti s brda dok je već sutradan u punoj formi. Chico konačno junak iako će zauvijek ostati prvo šeprtlja, ali to ne zamjeram Nolitti. Malo me začudilo što je Zagor pustio Coffina, baš nema logike jer kao neki plaćeni ubojica očito već ima nekoliko leševa na savjesti, ali eto... Neki zaključak je da se ide na bolje, ali je nakon solidnog početka i zapleta ovdje završnica poprilično loša.

     

    28.12.2016
    19:59:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    5, 5, 8, 10

    05.01.2017
    17:26:00 sati
    suply1
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 61%

    7, 6, 6, 4

    Smislena priča, hvata se zalet na bolje.

    08.06.2019
    12:10:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 56%

    6, 6, 5, 5

    Odlična priča  sa povratkom Mac Barrya i njegovom osvetom protiv Zagora .
    Svidjelo mi se je unajmljivanje profesionalnog ubojice i upotreba snajpera .
    Nije mi se svidio ubrzani kraj , mada je tu Chico bio presmiješan sa rukom koja mu je zaglavila u onu keramičku zdjelicu . Dobro se je snašao .  

    18.07.2020
    16:40:00 sati
    Altairfan
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Pa ne bih se bas slozio s recenzentom kako je ovo po drugi put da smo imali motiv osvete u serjealu. Imali smo zapravo i u prosloj epizodi u kojoj Mali Narod otima Chica i zeli se dokopati Zagora kako bi se osvetili za Orikovu smrt (iako kasije saznaju da Zagor nije kriv za nju). Dakle, ovo bi po tome bilo bar treci put da se u serijalu pojavljuje motiv osvete, ali nisam brojao je li ih bilo jos dosad. :)

     

    Koja velika razlika izmedu ove epizode i onih dosad. Odmah se vidi da je ovo pisao Nolitta. Daleko je to od njegovih najboljih radova, ali predstavlja odredeno osvjezenje u serijalu. Dijalozi su puno bolji, moderniji (dobro ne moderni kao oni u 2000-ima, ali nije toliko arhaicno), a i radnja smislenija. Chicov lik i karakter ponovno dolazi do izrazaja. Vise on nije debilni i glupi Meksikanac koji se svakih 5 stranica zali da je gladan i umoran te upada u nevolje. Ne, Nolittin Chico je tocno onakav kakav bi trebao i biti. Pomalo priglup, zakuha kasu, medutim i sudjeluje aktivno u tucnjavama, tu i tamo upadne s kojom dobrom forom ili situacijom, poput one u kojoj mu se ruka zabila u vazu pa je poceo redom samarati s vazom bandite. :) Ponovno spasava Zagora, ovoga puta operacijom, a jos i sprjecava u Zagorovo ime izbijanje rata. Pa toliko dobroga kao ovdje nije napravio u svim Ferrijevim i Bonellijevim epizodama kombinirano! Cudo jedno kako su Ferri i Bonelli unistili lik Chica u tim epizodama izmedu prve i ove.

     

    Mac Barryja se sjecam iz prve epizode, ipak je on jedan od prvih negativaca u serijalu, medutim nisam se sjecao da se on i kasnije pojavljuje u serijalu tako da me iznenadilo kad sam ga ovdje vidio i shvatio o kome se tocno radi. Ideja s atentatom na Zagora je dobra, mada je pomalo traljavo izvedeno to kako je odmah drugi dan bio na putu, a dan kasnije se normalno krece i vise do kraja epizode nema ni spomena na ranu. Stvarno cudeno zacjeljenje. "Violinist" mi je bio dobar lik, iako nismo dobili neku bolju njegovu karakterizaciju, ali nekako je pamtljiv. Npr Mac Barryja se uopce nisam sjecao otud, ali violinista da. Cim sam vidio njegovu sliku, odmah sam znao koja je to epizoda. Btw. zanimljivo kako se zove Coffin, jednako kao i prvi Texov neprijatelj iz prve Texove avanture "Tajanstveni totem". Nema poveznice medu njima, ali izgleda da je Nolitta za izlazak iz krize posudio koje ime od svog starog. 

     

    Crtez je solidan. A mislim nije to Ferri kakvog svi znamo, likovi jos nemaju skroz definiran izraz lica, izostaje malo i atmosfericnosti, ali svejedno mi je i ovaj njegov klasicni crtez bio uvijek dobar. Naslovnice nema, pa dajem srednju ocjenu za dojam.

     

    Zanimljivosti:

    - Kronoloski gledano 16. Zagorova avantura

    - 2. Nolittin rad na scenariju, 16. Ferrijev na crtezu, a ovo je 2. kombinacija Nolitta/Ferri.

    - Likovi: Zagor (16), Chico (16) 

    - Negativci: Coffin, Lomax, Crvena Sjekira - poglavica Wyandotta, Mac Barry (2), Big Jim

    - Indijanaci: Wyandotti, + poglavice Pequota, Delawara, Powhatana

    09.08.2021
    14:52:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Rani Zagor, naivan, ali zabavan. Striscia naslovnice su stvarno simpatične, kao i Ferrijev rani, jednostavni crtež.

    Fabula stripa je kratka i jednostavna. Da bi Darkwood mogao postati njegovo tržište, trgovac oružjem McBarry odlučuje unajmiti profesionalnog ubojicu da smakne Zagora, jedinu prepreku njegovom poslovnom uspjehu. (Uz izostanak fiskalne blagajne; može završiti u zatvoru ako ne izdaje račune hahaha). Zanimljivo je da on svoj snajper čuva u kutiji za violinu.

    Epizoda je vrlo kratka i završava prilično brzo i naivno. Šteta, bilo je potencijala za puno više. Ipak, to je još najraniji Zagor, pa ne trebamo biti previše kritični. Crtež je jako dobar, Ferri je u svojoj ranoj fazi bio bolji od mnogih diletanata koji danas crtaju Zagora.

    Naslovnice su simpatične (striscia naslovnice; u regularnoj seriji nema naslovnice za ovu epizodu). Sve u svemu, ovo je čitljivo, ali je daleko od onoga što je Zagor postao u budućnosti.

    01.03.2022
    20:33:00 sati
    Qwertz
    uredi
  • Kila Banana

    Ukupna ocjena 50%

    5, 4, 6, 5

    Nije užas ali ima glupih dijelova tipa kako Zagora metak pogodi u srce i ovaj preživi.

    02.10.2022
    20:14:00 sati
    Kila Banana
    uredi
  • Macbeth

    Ukupna ocjena 42%

    4, 4, 4, 6

    Glupo, ali barem nema divovskih paukova. Chico spašava stvar na kraju, pa eto na simpatiju ne idu sve loše ocjene. Crtež ispodprosječan, naslovnica je u redu.

    17.02.2023
    23:05:00 sati
    Macbeth
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    29.07.2023
    16:09:00 sati
    liliputanac
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    Početak svakako najbolji, ali eto i violinist promašuje ne jednom. Chico koristan, spašava Zagora, a vratio se i sombrero. kasnije sve po već viđenom scenariju, eto dajem 6 zbog violinista. Naslovnice su jednostavne i lijepe. Sve u svemu još uvijek loša faza serijala.

    26.02.2024
    11:40:00 sati
    tex2
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    24.03.2024
    05:29:00 sati
    14act3
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    24.03.2024
    18:59:00 sati
    goghy
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    6, 5, 7, 6

    27.03.2024
    13:49:00 sati
    reso1991
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Osvetnička braća
    Kod: KM ZS 614
    Ocjena: 69%
    Vrijeme: 14.4.2024. 21:49:00
    Autor: Salkan
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 206
  • Košmar
    Kod: NR GOLCS 3a
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 13.4.2024. 19:36:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 873
  • Zidovi koji plaču
    Kod: GL BO 17
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 12.4.2024. 0:12:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 883
  • Hellraisers
    Kod: LL SD 2
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 10.4.2024. 21:31:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1139
  • Dječak sa Divljeg zapada
    Kod: TD ROS 1a
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 9.4.2024. 12:46:00
    Autor: Salkan
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1163

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Sjene nad „Golden Baby“
    Kod: ZG LU 318/320
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 8.3.2024. 0:26:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1878
  • Rat za vodu
    Kod: NN LIB 71a
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 30.1.2024. 11:44:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1766
  • Južnjačko zlato
    Kod: KT LU 57b/58a
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 17.1.2024. 10:27:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1648
  • Hitroruki
    Kod: TX ZS 688/690
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 13.3.2024. 20:31:00
    Autor: Koresh
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1619
  • Kalahari
    Kod: MN LIB 78
    Ocjena: 59%
    Vrijeme: 2.3.2024. 20:51:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1609

Aukcije

Forum