Sveti jelen

Zagor

ZG EXT 46/47 | 74 str.

Prirodnjaci Mayer i Kruger upute se u Darkwood uhvatiti šumskog čovjeka koji se odaziva na ime "Duh Sa Sjekirom". No, neoprezni i smušeni kakvi jesu, slučajno ubiju jednog od svetih jelena Irokeza. Da bi se kasnije Mayer opet neoprezno razbacivao novcem pred lopovima. Na Zagoru je da ih žive i zdrave sprovede do prvog naseljenog mjesta…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 46%

Priča 4

Scenarij 4

Crtež 6

Naslovnica 4

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 38%

P*3

S*3

C*3

N*5

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Na tragu titana
    ZG EXT 46
  • Zeleni ponor
    ZG EXT 47
  • Noć velike odluke
    ZG LMS 80
  • Tajna jezera Iri - Pohlepna braća - Beli jelen Irokeza - Zelena provalija - Vrač Vabaši
    ZG VCBZ 5
  • Beli jelen Irokeza
    ZG ZS 542

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il cervo sacro
    ZG SI_2 21
  • Lo stregone
    ZG SI_2 22
  • L'antro della morte
    ZG SI_2 23
  • Sulle orme di Titan
    ZG SR 12
  • Sulle orme di Titan
    ZG TT 12

ZANIMLJIVOSTI

  • U ovoj epizodi G. Ferri nije crtač, već Enzo Chiomenti, jedna od rijetkih iznimaka u ono vrijeme.
  • Zagor se sukobljava s pripadnicima plemena Irokeza.
  • Naslovi poglavlja su redom: Sveti jelen, Vrač, Utroba smrti. Ovaj broj objavljen je prvi put 1966. godine.
  • Ovaj put SD nije rezala stranice.
  • Prvi susret sa profesor Krugerom i njegovim pomoćnikom Mayerom. Vidjet ćemo ih opet u ZS #330/331 "Podvodno čudovište".

Uvod u LMS izdanje.

"Jupiteru! Čujete li? ON GOVORI!"
"Nevjerojatno! Govori baš kao čovjek."

Znanstveno otkriće

Znanstveno otkriće

Da, zaista, tako su reagirala dvojica intelektualca antropologa kad su sreli Šumskog Duha Sa Sjekirom. Prema opisima tamošnjih Indijanaca to je božanstvo koje skače po lijanama, trči i pliva kao riba. Neka vrsta majmuna s perajama na rukama i nogama. Možete zamisliti kako su se iznenadili kad su vidjeli da je njihov izuzetni primjerak zapravo (ne)običan bijeli čovjek izvanrednih sposobnosti. Da, to je naš Zagor, stijena, spreman obraniti nemoćne i nalupati loše Indijance… To je u biti i tema cijele ove priče - demonstracija Zagorovih vještina.

Poglavica i vrač

Poglavica i vrač

Sutter i Elliot

Sutter i Elliot

Vidi se da je epizoda rađena za manji striscia format jer priča je podijeljene na tri cjelina koje su povezane trenutnim glavnim likovima, a akcije bude cijelo vrijeme. Nolitta odrađuje jednostavniju priču isprepletenu ležernim komičnim situacijama, te se takav ton proteže kroz cijelu epizodu. Na taj način scenarist ublažava ozbiljnost situacije i podiže optimistički ton priče. Na kraju svake cjeline čitatelj može izvući i pouku, a dobro i Zagor, naravno, uvijek pobjeđuju. Glede odnošenja s Indijancima; iako se Zagor prema njima odnosi s rukavicama, zasad su oni još necivilizirani i praznovjerni narod koje uvijek možeš uhvatiti i na trik i prevariti ga. Prirodnjaci, makar smušeni, bili su spremni pucati na Indijance, i to u leđa kad su ovi samo željeli sačuvati glavu.

Posebnost ove epizode je dakako mala promjena crtača, a umjesto Ferrija imamo Enza, koji je već dodatno karikaturističkom tonu priče dodao i karikaturalniji crtež. Likovi prirodnjaka i Indijanaca su u najmanju ruku smiješni, a pogledajmo samo face Indijancima kad ih Zagor udara. Oni kao da uživaju. Šteta da Enzo nije više puta mijenjao Ferrija, ovakva promjena ne bi bila loša…

Pogledajte samo ovo obostrano uživanje u mlaćenju. Divota!

MIsao za kraj...
Chico: "I ovaj put si stigao na vrijeme, prijatelju. Ti si divan."

Naprijed

ZG EXT 44/45 Čudnovati violinist

ZG EXT 47/48 Osveta vrača

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Archy

    Ukupna ocjena 47%

    4, 3, 7, 5

    Iako te prve epizode i nisu baš nešto, ova mi nije loša. Treba je shvatiti kao zajebanciju šta ona i je. Kruger i Mayer su mi puno bolji u drugom pojavljivanju sa onim čudovištem iz močvare u Prokletoj kolibi.
    25.06.2009
    15:10:00 sati
    Archy
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 36%

    3, 5, 2, 6

    Bah, kad se sjetimo kada je ova priča napravljena, dođemo do zaključka da uopće nije loša. Za baciti mozak na pašu pola sata i uživati. Dee, dobra recenzija, ali šteta se trošiti na ove stare epizode. Pogledaj samo NN gigante koji su gotovo potpuno neobrađeni. ;)
    25.06.2009
    20:46:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Ultras

    Ukupna ocjena 34%

    3, 3, 2, 10

    Hvala DeeCayu na ovoj recenziji.
    Ne dobija se svaki dan prilika da popljujes nesto sto nisi mogao godinama.
    A jos drugi mogu procitati. Super!
    Znaci, najnize ocene za pricu, scenario i crtez.
    Sedamdesetak strana uzasa!
    Enzo Chiomenti najgori crtac Zagora ikad.
    Gori od Segne, Polesea i D'Arcangela!
    Moja ljutnja na ovu pricu datira jos pre otprilike 25 godina kada smo ja i drugar nabavili strip "Noc velike odluke"!
    To je bila avantura,  otisli smo na drugi kraj grada, jedva smo namolili jednog lika da se menjamo i dali mu 5-6 (tada) novijih Zagora za "LMS 80". 
    Sto je cena na stripu niza (2, 4, 6, 8 dinara) to je strip stariji i samim tim vredniji.
    Hej, mi smo imali strip od 4 dinara i osecali smo se kao da u rukama imamo brdo karamela.
    Zamislite nasu tugu kada smo otvorili strip. Nije ni cudo sto je bio glanc (tada nismo znali za taj termin) jer ko bi jos citao dva puta takvo smece kao sto je ovaj strip.
    Tuga je prerasla u bes, jer smo se nas dvojica slozili da nas je onaj lik ispalio i dao nam neku karikaturu od stripa. Nije to bio Zagor!
    Ni sam ne znam zasto se nismo vratili i trazili nase stripove nazad. Verovatno nas je bilo sramota.
    Nolita - sram te bilo.
    Ferrijeva naslovna za italijanski original jedna od meni najdrazih.
     
     
    27.06.2009
    17:49:00 sati
    Ultras
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 43%

    4, 5, 4, 4

    Simpatično.
    28.06.2009
    11:34:00 sati
    Inferno
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 58%

    6, 5, 5, 10

    Ovo je prva od tri epizode koje su napravljene za francusko trziste. Te price su u Italiji preskocene u piccolo formatu, ali su kasnije prve dvije price objavljene u ovom poznatom SBE formatu.
    Treca prica "Sakem bez perja", nije nikada ugledala svjetlo dana u italijanskoj redovnoj seriji, to se desilo tek 2012. godine kada je ta prica objavljena kao specijalno izdanje jedne strip konvnecije. Tu trecu pricu nije poptpisao Nolitta, za razliku od prve dvije, zato nije sef licno ni htjeo da se objavi u to vrijeme u Italiji.
    Inace, u ovoj epizodi kao da se Nolitta potrudio da napravi los scenario.Price koje je pisao u to vrijeme su bile poprilicno dobre, za razliku od ove ovdje koja je neprepoznatljiva. Crtac Chiomenti daleko ispod Ferrija, koji je do tada nacrtao sve Zagorove epizode. 
    29.06.2009
    15:49:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 49%

    4, 5, 5, 7

    Čista naiva. Nekad je stvarno naporno to ponovo čitati (prava muka). Jedino naslovnica nije za baciti.
    30.06.2009
    09:57:00 sati
    mars1
    uredi
  • Ukupna ocjena 25%

    3, 2, 1, 7

    Jedan od najlošijih Zagora koje sam ikada pročitao. Tako sam mislio i pre 27 godina.
    30.06.2009
    20:08:00 sati
    14act3
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 24%

    2, 2, 2, 6

    E ovo je loše i naivno u svakom pogledu,možda čak i za dječicu...
    01.07.2009
    18:01:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 35%

    3, 4, 3, 5

    DeeCay, svaka čast zbog recenziranja ovih starih "komičnih" epizoda. U ovoj vidimo da je Zagor izmislio atletsku disciplinu kasnije nazvanu: skok s motkom. Ovaj Chiomenti je stvarno diletant, ali još je ovo i dobro kada čak i u novije vrijeme ima i gorih (npr. Torti).
    03.07.2009
    06:51:00 sati
    Spock
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 28%

    2, 2, 4, 4

    i ja se divim dee cayu, kako mu se samo da, inače, ovo mi je bila jedna od najlošijih priča jer sam imao kao mali tu noć velike odluke i nisam se mogao načuditi kako tako zvučan naslov, a priča nečitljiva, još i one blatne kupke, pravi trash
    04.07.2009
    09:46:00 sati
    ken2
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 48%

    5, 5, 4, 6

    Znamo svi da u prvih 20setak Zagora ima loših brojeva koji su od prije gotovo 50 godina i iz vremena kad se ovaj strip junak počeo razvijati. Profesori iz ovog broja su mi odlični u "PROKLETA KOLIBA" a ovdje je to upoznavanje s njima a naj fora mi je kad je jedan od profesora nacrtao Zagora kako izgleda kao nekakav gorila.
    14.07.2009
    21:51:00 sati
    supermike
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 23%

    2, 3, 1, 5

    Bolje da ne čitam ove prve epizode jer se onda uvijek iznova zapitam zašto ih uopće imam.Kriminalno loše, ali na trenutke ipak ima par komičnih elemenata, kao npr. u saloonu kad Zagor mlati ljude a barmen usporedno piše štetu na papir.Ipak, najsramotnije od svega je crtež. Jednostavno, kao kupac osjećam se prevaren da mi se servira nešto ovako loše i diletantsko, sa totalno promašenim proporcijama (na nekim kadrovima Zagortva sjekira ima najmanje 150cm), grotesknim facama i nemaštovitim kadriranjem.
    26.07.2009
    13:34:00 sati
    Aco
    uredi
  • mladjo

    Ukupna ocjena 22%

    2, 1, 3, 4

    Heh, Zagor nosi pištolj na "normalan" način, kao da ga poteže ljevicom.Previd ili...?Subjektivno - uživam u ovom trashu.Objektivno? Pa, eto ocjena...
    31.07.2009
    02:13:00 sati
    mladjo
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 29%

    3, 3, 2, 5

    Jedna pričica sa početka serijala, prepuna klišeja i naivnih situacija, ali to se i očekuje kad se uzme strip iz 60-tih (Blek,Mark,prvi Zagori...), zar ne? Iako vidim komentare da sve ovo treba smatrati zajebancijom, ja se baš i nisam smijao...  Gospodin koji ovdje mijenja Ferrija je jedan od najgorih crtača na koje sam naišao. Šta je ovo zaboga? Naslovnice nema, pa joj evo neka srednja ocjena.
    19.08.2009
    15:06:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • nellesky

    Ukupna ocjena 29%

    3, 2, 3, 5

    Dobra recenzija,mada meni licno nijedna epizoda zagora nije losa, jednostavno neke sam epizode procitao 10 puta a neke 100 puta i to mi je mjerilo.Enco Chiomenti nije Villa ali nije toliko ni los i kad vidim da po nekima i Diso nezna crtati ili da  jos gore Milaza porede sa Torricellijem to mi samo govori ko se sve razumije u crtanje.Pravi stripofili se sjecaju epizoda Ivan Karin koje je su izasle iz pera gore pomenutog gospodina.
    25.08.2009
    22:10:00 sati
    nellesky
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 62%

    6, 5, 8, 5

    26.12.2009
    19:28:00 sati
    Koresh
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 26%

    2, 3, 3, 2

    To je to, gotovo smeće nulte kategorije. Sent Jelen i ekipa koja se čudi Zagoru, a trebali bi znati, samo osluškujući lokalne legende, da je metar osamdeset i sedam visok.

    02.01.2010
    23:03:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 38%

    5, 5, 1, 5

    prepravljam svoje ocjene i komentar ponovo sam procitao ovo taj crtez je doslovno za malu djecu gori nikada nisam vidio pogledajte likove iz daljine i pogledajte zagorovu sjekiru žalosno.Prica je ok

    21.12.2010
    15:47:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 42%

    3, 4, 5, 6

    Jadno

    17.02.2011
    20:54:00 sati
    split85
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 47%

    2, 4, 7, 8

    Meni osobno crtež u usporedbi sa ranijim Ferrijevim radovima i nije tako loš. Ne sviđa mi se nakon borbe s indijancima, umjesto da epizoda završi, idu izmišljat još 20-ak stranica sa ona 2 lika šta im ukradu zlato. Bezveze.

    28.06.2011
    02:24:00 sati
    Deki86
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    Simpatična epizoda iz davne prošlosti.. Jedina posebna stvar je taj crtež, koji je po meni prilično loš.. No ipak, uzevši u obzir kada je nastala i za kakvu publiku, sve je jasno..

    17.07.2011
    10:02:00 sati
    allessi
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 22%

    2, 1, 1, 10

    Sad mi je jasno zašto ima najlošiji prosjek kod Zagorovih recenzija.

    19.11.2011
    23:15:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 54%

    5, 4, 6, 9

    zagor prvak u skoku s motkom

    02.05.2012
    14:01:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    5, 5, 8, 7

    21.05.2012
    10:51:00 sati
    tekumze
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 48%

    3, 7, 4, 6

    Priča je u banani, primitivni Indijanci hoće ubit grupu ljudi jer su slučajno onečistili njihove svete simbole. Ja ih ne osuđujem, nisu ni bijelci bolji kad se uhvatimo njihovih "svetinja".

    Kako je sam recenzant rekao, ova priča je u biti demonstracija Zagorovih vještina, ali je pisana na duhovit i lepršav način, lepršav poput indijanaca koji su lepršali po Darkwoodu dok ih je Zagor mlatio.

    07.11.2012
    15:04:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 53%

    5, 6, 5, 5

    25.12.2012
    20:33:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 20%

    2, 1, 3, 2

    Ovo bi bilo prenaivno i za sedmogodišnjake....
    04.03.2013
    23:03:00 sati
    Oki
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 26%

    2, 3, 1, 8

    Sva sreća da Chiomenti nije više crtao Zagora. Segna i Gamba su za njega profesori. Crtež u ovoj epizodi zaslužuje ocjenu NULA. Zagorova sjekira u jednom momentu izgleda veća od njega samoga dok je drži u ruci. Užas. To je preloše i za period u kojem je nastala ova crna ovca serijala.

    24.03.2013
    10:08:00 sati
    caramba
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 52%

    5, 5, 7, 1

    Graniči između zabave i dosade, ritam epizode je sasvim bipolaran. Likovi su zanimljivi, ali teksta ima i previše za ovakvu vrstu stripa. Dobra je fora kad barmen piše račun za štetu dok Zagor mlati ljude u lokalu.

    Crtež je pravo osvježenje od monotonog Ferrijevog, samo udaljeni likovi izgledaju kao lutke. Naslovnice nema pa je ne mogu ni ocijeniti.

    01.08.2013
    13:38:00 sati
    Opti
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 44%

    5, 5, 3, 5

    Priča je sprdačina, crtež je još veća sprdačina. Sve u ovoj epizodi je sprdačina. Simpatično i komično. Jako mi je kad Chico profesora zove Apolon.

    26.10.2013
    10:04:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 25%

    3, 2, 1, 7

    Jedva sam pročitao ovo sra...

    11.09.2014
    16:21:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 47%

    5, 4, 4, 8

    Zabavna naiva.

    21.09.2014
    15:41:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 53%

    5, 6, 5, 5

    Ovo ostaje u pamcenju zbog Chiomentijevih svrljotina, ali zbog niceg drugog.  Epizoda je kratka, i vise je duhovita nego sto je napeta, ali to je to.  Mayer i Kruger su zanimljivi likovi, u pravom smislu Nolite i njegovih fora (dobro bi sluzili u Chico specijalcu, na primjer).  Na zalost, ova pricica nema svoju naslovnicu, tako da cu taj dio da ocjenim u sredini negdje: 5.  Sve ostalo je cisti prosjek.

    26.09.2014
    03:08:00 sati
    acestroke
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 20%

    3, 1, 2, 2

    Ova epizoda po svemu bi se prije mogla staviti u Chico specijal nego u Zagorov serijal. Ima pokoja komična situacija i hrpa komičnih faca ali to je sve. Dvije velike naivnosti najviše dolaze do izražaja; ne znam da li su Kruger i Mayer samo ćoravi ili čak i retardirani kada su blatnjavog Chica uspjeli zamijeniti za neku životinjsku spodobu. Potpuno blesava situacija je i ona koja se odigrala kod mosta prilikom bijega od indijanaca. Zagor je ekipu pustio da bježi preko mosta a on je ostao čekati indijance da bi se tukao s njima, potom je presjekao konope i skupa s mostom preletio na drugu stranu. Koliko naivno toliko i glupo od njega. Zar se nije sjetio da je mogao presjeći konope s druge strane mosta gdje ne bi morao riskirati sa onakvim vratolomijama niti se tući sa indijancima. Kraj je doslovno pokupljen iz prethodne epizode o titanu, u oba ova slučaja se nalaze 2 razbojnika koja se žele dočepati novca/zlata na prijevaru od svojih mušterija.

    Crtež je smiješan i očajan u isto vrijeme, Zagor i Chico promijenili nekoliko faca koje su često bile i groteskne, promašene proporcije likova, čak je i Zagorova sjekira u nekoliko navrata nacrtana kao ogromni buzdovan. U svakom slučaju jedna od najlošijih epizoda u serijalu i stvarno mi nije jasno kako je Nolitta uspio takvo nešto napisati.

    07.10.2014
    00:41:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 28%

    2, 3, 1, 10

    16.10.2014
    00:50:00 sati
    velka031
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 44%

    6, 6, 2, 2

    jedna zanimljiva epizoda

    nesrazmjer veličine Zagorove sjekire i ljudskog tijela

     

    31.12.2014
    15:29:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 35%

    3, 3, 3, 8

    Grozan scenarij, još grozniji karikaturalni crtež, ali preživjeli smo.

    04.06.2015
    10:45:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 33%

    2, 2, 5, 6

    Vjerojatno najgora Nolittina epizoda. Kao u prošloj opet dvije radnje ali tamo je pustolovina s blizancima trgovcima bila privjesak, nepotrebni dodatak dok su ovdje pustolovine s Irokezima i zločestim kopačima skoro pa rame uz rame. 

    Već na početku mi to smrdi kad Kruger i Mayer pričaju o Zagoru kao nekoj legendi, pokupili puno iskaza Indijanaca i opet im nije jasno da je to čovjek. Baš silovanje da bi se stvorila ko biva smiješna situacija kad ulove Chicu a tu nema ništa smiješno. Jednostavno, loša epizoda.

    Crtež loš ali ne baš katastrofalan.

    03.01.2017
    18:00:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    5, 5, 7, 10

    05.01.2017
    17:25:00 sati
    suply1
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 26%

    3, 2, 2, 5

    Banalno, gotovo na razini karikaturalnosti.

    08.06.2019
    11:33:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1500
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 584
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 631
    • Otvorene karte
      Kod: TX ZS 1095/1097
      Ocjena: 86%
      Vrijeme: 30.6.2020. 1:23:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 696
    • Pero Komanča
      Kod: TX ZS 581/582
      Ocjena: 72%
      Vrijeme: 27.6.2020. 17:44:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 853

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2545
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2431
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1559
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1500
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1379

      Aukcije

      Forum