Osveta vrača

Zagor

ZG EXT 47/48 | 72 str.

Retro naslovnica! Zagor naleti na tragove izgubljenog karavana mormona te pomoću Biblije identificira krivce. Kreće na put osvete, no usput ga napadne i vrač Wabashi koji još od zadnje pustolovine želi vratiti Zagoru milo za drago!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 38%

Priča 4

Scenarij 2

Crtež 5

Naslovnica 5

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 48%

P*4

S*3

C*6

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Zeleni ponor
    ZG EXT 47
  • Osveta vrača
    ZG EXT 48
  • Bračot vabaši
    ZG MP33 16
  • Tajna jezera Iri - Pohlepna braća - Beli jelen Irokeza - Zelena provalija - Vrač Vabaši
    ZG VCBZ 5
  • Vrač Vabaši
    ZG ZS 814

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il messaggio tragico
    ZG SI_2 27
  • La vendetta dello stregone
    ZG SI_2 28
  • La palude tragica
    ZG SI_2 29
  • L'abisso verde
    ZG SR 13
  • I mercanti di schiavi
    ZG SR 14

ZANIMLJIVOSTI

  • Posljednja Gianluigijeva epizoda, a Dnevnikovci je nisu objavili u sklopu LMS-a u prvom naletu, nego je bila objavljena godinama kasnije zajedno s drugim preskočenim epizodama.
  • Naslovi kaiš epizoda su redom: Tragična poruka, Osveta vješca, Tragična močvara.
  • Epizoda je izdana puno kasnije, u ZS #814 "Vrač vabaši". U tom ZS broju dodan je i strip "Lo squadrone fantasma" koji inače dolazi nakon "Misterija mlina".
  • Biblija/Holy Bible je prevedena kao "Knjiga života", a biskup mormona je pretvoren u "važnu i istaknutu ličnost". Eliminiran je svaki spomen vjere.
  • Vrač Wabashi pojavljuje se ovdje po drugi put!

"Čovjek koji je imao ovu malu torbu spava svoj vječiti san u maloj dolini duge..."

Očito kriza Bonellija Jr. popušta jer od ovog broja imat ćemo ga skoro pa kao isključivog scenarista na serijalu. Za svoj oproštaj stari Bonelli pripremio je par kratkih zgoda s Indijancima, okorjelim lopovima i pljačkašima mormonskih karavana. Najstariji fanovi Zagora ove se epizode niti ne mogu sjećati jer ona nije uopće bila objavljena u sklopu niza LMS epizoda, a mogli bi ju smjestiti negdje oko #81 Srebrna reka i #82 Stara vetrenjača. Koji je razlog možemo samo nagađati. Možda je došlo do slučajnog propusta ili je namjerno ispuštena zbog prikazanih vjerskih simbola, kao što je to Biblija ili karavana Mormona, ili nestali biskup. Sve one koje je onomad mučilo što se desilo vraču u prijašnjoj epizodi, imali su prilike to saznati puno kasnije u ZS eri. Slobodna Dalmacija sličnu grešku nije napravila; objavila je epizodu, no nije napravila najsretnije rješenje s naslovnicom. Iskoristili su uvećani kadar sa Zagorom u fokusu pa to postavili. Inače, u epizodi se pojavljuje i vrač Oneida Wabashi, kojeg je Zagor osramotio i prognao u prošlom broju "Zeleni ponor".

Budući da se još nalazimo u razdoblju kaiš formata epizoda, priča je epizodno koncipirana i sastoji se od tri odvojene priče povezane jednom zaokružujućom temom. Kasnije će Nolitta ustanoviti svoj klasičan slijed izgradnje priče, počevši s komičnim momentom, da bi onda krenuo uvodnom temom stripa, te konačno u razradu radnje. I sve bi to začinio humorom. Tata Bonelli pak gradi svoju priču smrtno ozbiljan, doživljavajući Zagorovu okolinu kao neprijateljsko područje. Ne daj Bože da stavi koji osmijeh na Zagorovo lice.

Prvi čin "Tragična poruka" započinje susretom Zagora i Chica i skupine indijanskih lovaca koji u svojem posjedu imaju Bibliju nestalog mormonskog biskupa. Biblija otkriva tragičan kraj naseljenika, ali i identificira počinitelje zločina. Zagor se kao beskompromisni branitelj pravde zaklinje na izvršenje pravde i kreće u svoj pohod. Sadržaj prve priče je analogija "poruke u boci". Dobro, počeli smo relativno interesantno...

Drugi čin "Osveta vješca" zapravo je nastavak prijašnje epizode s vračem Wabashijem, a susrećemo i dvojac trapera Skinnyja i Big Gionu. Gianluigi je čin osmislio kao nadmudrivanje Zagora i praznovjernog vrača. Zagor nadmudri vrača i zakopa ga u pijesak pa on tako ostane nezaštićen od prerijskih vukova do zore. Da bi dokazao svoju poantu Zagor i društvo istrebljuju cijeli čopor gladnih vukova. Zašto molim te izazivati životinje ostavljanjem plijena i zatim te iste ubijati kad traže hranu? Zašto bi uopće vrač Vabashi bio iznad vukova na hranidbenom lancu?

Treći dio "Tragična močvara" je najslabiji i rekao bih čisto popunjavanje stranica. Naime, Zagor već dostigne zločince iz prvog čina, no ovi su napadnuti od strane Indijanaca. Nakon što odole napadima Indijanaca, oni odu spavati tješeći se tvrdnjom da Indijanci ne napadaju noću! Ne samo da je apsurdno da odu spavati usprkos što ih Indijanci napadaju, nego njih i preko noći napadnu otrovne zmije u snu i ubiju ih. Ah. Zagor ih zatim sreće mrtve u močvari i već u sljedećem kadru svi sretni nalaze se pred uvrdom. Bah...

Epizoda koja je produkt onog vremena; danas se priče pričaju drugačije. Stoga bih je mirne duše pospremio u naftalin pa nek slučajnim prolaznicima čitateljima (ili onim namjernim sadistima) posluži kao prikaz nekih drugih prošlih vremena kad je serijal Zagor bio u svojim postporođajim mukama. Srećom po nas, Bonelli Sr. se povukao sa serijala... Bilo je za dlaku. ;)

Isječak iz religioznih spisa Indijanaca Gavrana:

"Iz velike šume dolazi Duh Sa Sjekirom. On je prijatelj pravde i neprijatelj zla. I neka ne bude ratnika koji će dignuti ruku na njega ako ne želi na sebe navući gnjev Velikoga Duha!"


Pazi ovo! Knjiga života (iliti Biblija izgubljena u prijevodu)!

Naprijed

ZG EXT 47 Zeleni ponor

ZG EXT 48/49 Tajna mlina

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • acestroke

    Ukupna ocjena 43%

    3, 3, 6, 7

    Kao sve ranije epizode Zagora, i ova je isto djetinjasta, naivna i bas nikako interesantna.  Crtez je nekako okay, ali prica je glupa, i dosadna.  Vabasi je mogao biti bolji neprijatelj Zagoru, a ovde su ga napisali kao nekog ko bi trebao da plasi malu djecu. 

    Jedino sto mi se svidja u vezi ove epizode je ona prva naslovnica (ZagEX 47).  Ona je meni uvijek bila jedna od klasicnih Zagorovih stranica, i to prije puno godina kad je izlazila u Zlatnoj Seriji (Klopka za Zagora) pod nekom drugom pricom.  Steta sto je ovaj raniji Zagor kao bubuljice na licu: nikome se ne svidjaju, ali mora ih svako dobit u mladim godinama da bi se kasnije procvjetali.

    02.03.2010
    16:50:00 sati
    acestroke
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 59%

    5, 4, 8, 8

    Steta sto zakopavanje Wabashija autor nije iskoristio da pokaze jos jedno Zagorovo spektakularno pojaljivanje medju Indijancima. Posljednja Gianluigijeva epizoda na Zagoru(hvala Bogu).

    02.03.2010
    17:58:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 55%

    4, 4, 8, 7

    Gian jednostavno nije bio za Zagora!

    02.03.2010
    18:23:00 sati
    supermike
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 26%

    1, 1, 5, 5

    bah!

    02.03.2010
    20:12:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 56%

    6, 5, 5, 8

    He. he bas naivno.Al neka.

    02.03.2010
    21:13:00 sati
    legaz
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 49%

    5, 3, 6, 7

    zagor je doslovno "upa" u ovu priču. jedino čega se siječam je zagorove "čarolije" kada je vrač zauzeo njegovo mjesto u rupi,  ostalo je sve gusta magla i nije vrijedno spomena

     

    02.03.2010
    21:30:00 sati
    split85
    uredi
  • kreŠa

    Ukupna ocjena 28%

    2, 3, 3, 4

    Loš crtež, smešne naslovne, tupav scenario.

    03.03.2010
    14:19:00 sati
    kreŠa
    uredi
  • jaki

    Ukupna ocjena 38%

    3, 3, 5, 5

    Djećam se kad je izašlau ZS odma sam znao da su to epizode iz ranog zagorovog perioda(po crtežu),samo nisam znao da li su to reprinti ili neobjavljene epizode.A ono legendardno Knjiga života???Vidjelo se da dnevnikovci  nešto miuljaju.

    03.03.2010
    16:30:00 sati
    jaki
    uredi
  • rgorgiev

    Ukupna ocjena 51%

    4, 3, 7, 9

    Zagor je ovom ranom periodu izgledao kao da je pojeo gorilu:-))

    Ali tokom vremena se sredio. Ipak se meni te price i crtezi mnogo vise svidzaju nego sve ono sto ne crta Ferri ili Donatelli. Ja se na druge jednostavno ne mogu naviknuti. Ocenka za naslovnicu se odnosi na LMSovu

    04.03.2010
    20:52:00 sati
    rgorgiev
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 47%

    4, 3, 6, 8

    Pa nije baš i tako loše za šezdesete; danas je svakako več zastarjela tema za priču

    04.03.2010
    21:34:00 sati
    drogsy
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 27%

    2, 2, 4, 3

    još jedna u nizu napetih i detaljno razrađenih priča, kojima vrvi ovaj početni, zlatni period, ma vrhunac, a kad uzmemo da su to 60-te godine, kako li je to tek tada vrhunski izgledalo

    da skratim, netko je već napisao: ''loš crtež, smešne naslovnice, tupav scenario''

    05.03.2010
    15:04:00 sati
    ken2
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 41%

    2, 4, 6, 5

    Ispred svog vremena, definitivno (ha, ha, huhhhjhjhj...). Možda je malo zabavna scena gdje se zakopani Zagor prepire s Wabashijem.

    Crtež nije upečatljiv. Originalne naslovnice nema ali je tu Dnevnikova (3) i SD (7)

    12.03.2010
    18:43:00 sati
    Opti
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 65%

    5, 6, 8, 8

    27.03.2010
    22:58:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 36%

    3, 3, 4, 6

    Opet Mormoni , kao i u epizodi Sierra blanca.I opet očajna priča.Dno.

    05.04.2010
    12:53:00 sati
    Aco
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 45%

    5, 4, 5, 3

    Zadnja grozota u Zagoru od srane tate Bonellija. Srećom. Što je natragičnije, ova je i najbolja od njegovih devet tragikomičnih epizoda.

    10.06.2010
    06:52:00 sati
    Spock
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 73%

    8, 8, 7, 4

    Samo cu reci ja nedopustam da dijete u meni umre zato ovko visoke ocijene ali neka he he.Meni je strip ok cak sam ga zapamtio :)

    06.12.2010
    14:42:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 36%

    4, 1, 6, 3

    Taman kad sam mislio da počinje zaplet iznenadio me natpis 'KRAJ EPIZODE'. Priča sa vračom je nedovršena i nema nikakve veze sa ostatkom epizode. Bez cilja!

    10.12.2010
    01:00:00 sati
    konj87
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 42%

    3, 3, 6, 6

    Dobar početak, zainteresirala me priča, ali totalno loš rasplet. Bezveze. A bilo je potencijala, danas bi netko sa kratkim crtama ove priče napravio jednu odličnu epizodu.

    28.06.2011
    05:18:00 sati
    Deki86
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 34%

    2, 1, 5, 10

    Ovo nema veze s pameću.

    29.09.2011
    20:11:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 42%

    4, 2, 6, 6

    Posljednja Bonellijeva epizoda :) dajem +1

    15.04.2012
    08:44:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 42%

    4, 2, 6, 6

    mogao je vise da se potrudi tata bonelli ali se vidi da on ne voli zagora ni upola koliko voli texa. Za razliku od svog oca Nollita kad je pisao price za texa je davao sve od sebe i napravio par najboljih prica texa ikada

    02.05.2012
    13:56:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    6, 5, 9, 10

    Sasvim solidna epizodica.

    21.05.2012
    10:29:00 sati
    tekumze
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 54%

    6, 5, 6, 3

    Bljuzga od epizode kao i sve od tate Bonelija (u Zagoru). Ali ruku na srce i ova epizoda me je lijepo nasmijala. Ne znam koji mi je ovo put da čitam ove stare epizode, brijem 3.ili 4. E nakon toliko čitanja ovih gluparija čovjek pukne pa mu je sve smiješno.

    Ovaj strip proglašavam stripom koji treba dobiti oskara za najluđe psovke. Ta kategorija ima žestoku konkurenciju. (Sjetimo se samo predhodnih Ferrijevih priča u kojima Australac psuje "Svih mu klokana" , Kinez "Tako mi Konfucija", Rus " Tako mi uralskih vrhova", Ciganin Mađar "Tako mi plavog Dunava"...)

    U ovoj epizodi oskarovske psovke izrekao je Big Gion.

    "Gromovi, munje i bačve pune ruma!"

    "Rogovi, gromovi i sviježe pivo!"

    "Kugo, kolero i vrući rume!"

    Koja je to kombinacija alkoholno - elementarno nepogodno - epidemiološki kombiniranih psovki!

    07.11.2012
    18:40:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 38%

    3, 2, 7, 2

    25.12.2012
    20:40:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 44%

    3, 3, 7, 5

    U ovoj epizodi imamo dvije priče...ova sa vračom je zabavna,a ova druga sa pokušajem spašavanja ubojica Mormona je jedna velika teško probavljiva glupost.
    25.03.2013
    00:08:00 sati
    Oki
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 44%

    3, 3, 7, 5

    Najbolji je dio s vračem. Inače, epizoda za zaborav.

    26.10.2013
    10:20:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 31%

    2, 1, 5, 7

    Ovu sam priču pročitao četiri puta i uvek je zaboravim.

    11.09.2014
    16:25:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 61%

    7, 4, 8, 4

    Neki iznadprosjek epizoda iz tog doba. Ali ok je.

    21.09.2014
    15:43:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 60%

    6, 5, 8, 3

    Zadnja priča starog Bonellija ali ipak kudikamo bolja nego njegove dvije prijašnje Ples sjekire i Zeleni ponor. Pošto se Chico ovdje spominje samo na početnih 15-ak stranica izostale su njegove smiješne situacije ali Bonelli ionako nije bio poznat kao scenarist sa smislom za humor pa nije neka velika šteta. Jest da se priča može podijeliti na 2 odvojena dijela ali meni to ne smeta, više mi smeta činjenica da Zagor za svakog zlikovca ima samilosti. Prvo je vrača Wabashija propustio kazniti na teži način a na kraju se odlučio da krene u močvaru spasiti ubojice mormona. Dobro, moglo je i gore završiti: da ih je uspio spasiti i u svome stilu privesti pravdi, to bi tek bila scenaristička katastrofa. Ovako su ipak dobili svoju zasluženu kaznu pa makar na blaži način. Nije mi jasno kako netko može biti toliko naivan da ide leći spavati usred močvare prepune zmija otrovnica ali kao što sam rekao i to je puno bolje rješenje nego bilo kakvo spašavanje od strane Zagora.

    Gian Luigi je otišao u povijest, vrijeme je za usmjeravanje u bolju budućnost serijala. 

    08.10.2014
    01:46:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 47%

    3, 3, 7, 8

    GL Bonelli se sprdao sa Zagorom.

    15.11.2014
    18:33:00 sati
    caramba
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    odlična epizoda,ovo mi je jedna od 2-3 najbolje od tih kratkih pričica

    31.12.2014
    15:40:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    8, 7, 6, 6

    17.02.2015
    03:26:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    05.01.2017
    17:34:00 sati
    suply1
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 45%

    3, 3, 7, 6

    Za razliku od prethodne, ova nije nezanimljiva epizoda. Međutim, Bonelli kao da odustaje od neke epizode u kojoj bi Zagor gonjao po zapadu onu ekipu razbojnika i to riješava povratkom Wabashija i problemima s njim te guranjem razbojnika u pakao nesretnom okolnošću da su naletjeli na Indijance. 

    Inače, upalo mi je u oko kad Wabashi kaže Zagoru da je to on, vrač kojega su Oneide "prije mnogo mjeseci" otjerale iz plemena njegovom krivnjom. Čuj "prije mnogo mjeseci" a prethodna epizoda. To mi baš smeta, jer kad se složi to vrijeme ispalo bi da su Zagorove pustolovine ionako u razmaku od mnooogooo godina a kad još ovakvo nešto bude onda...

     

    06.01.2017
    17:20:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 48%

    5, 4, 5, 6

    Bah. Crtez neubedljiv, prilagodjen predskolskom uzrastu. Scenario "zbrda-zdola", takodje prilagodjen predskolskom uzrastu. No, to su bili pocetci...

    30.06.2018
    00:50:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Paco

    Ukupna ocjena 58%

    3, 3, 10, 10

    Priča i scenarij vrlo loši zbog niza stvari koje mi se neda nabrajati.
    Ferriju uvijek 10 za crtež zbog njegovih nasljednika koji su upropastili Zagora sa takvim bljuvotinama od crteža (čast nekoliko iznimaka) da neke naslove nisam mogo ni pročitati do kraja. Ferri ovdje u nekoliko navrata nije bio u formi ali njemu se jednostavno ne usudim dati manju ocijenu od 10 da se ne zamjerim Bogu.

    21.08.2018
    12:47:00 sati
    Paco
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 35%

    3, 2, 5, 5

    Stvarno ne treba koristiti godišnji odmor za ponavljanje gradiva iz Zagorove početne faze.

    08.06.2019
    11:42:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Otmica
      Kod: NR LIB 7a
      Ocjena: 92%
      Vrijeme: 14.7.2020. 16:48:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 151
    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 360
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 797
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 852
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 579

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2448
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1981
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1575
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 14
        Broj pogleda: 1372
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1254

      Aukcije

      Forum