Zeleni ponor

Zagor

ZG EXT 47 | 71 str.

Zagor pokušava spasiti mladu Indijanku Reedu od vrača Wabashija koji je želi žrtvovati mračnom bogu – koji dolazi iz daleke prošlosti!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 45%

Priča 3

Scenarij 5

Crtež 5

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 51%

P*4

S*4

C*6

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Zeleni ponor - Trgovci robljem - Iron Man - Gospodari vatre
    ZG BBZG 4
  • Zeleni ponor
    ZG EXT 47
  • Zeleni ponor
    ZG KL 64
  • Vračeva osveta
    ZG LIBKB 7
  • Srebrna reka
    ZG LMS 81
  • Tragična poruka
    ZG LUORG 20
  • Vračeva osveta
    ZG LUORG 21
  • Beliot elen na irokezite
    ZG MP33 21
  • Besniot sver
    ZG MP33 22
  • Tajna jezera Iri - Pohlepna braća - Beli jelen Irokeza - Zelena provalija - Vrač Vabaši
    ZG VCBZ 5
  • Zelena provalija
    ZG ZS 543

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La rapide di Kitokawa
    ZG SI_2 24
  • Terrore nella valle
    ZG SI_2 25
  • L'abisso verde
    ZG SI_2 26
  • L'abisso verde
    ZG SR 13
  • L'abisso verde
    ZG TT 13

ZANIMLJIVOSTI

  • Nedostaju sveukupno 4 vinjete u SD izdanju #47.
  • Nastavak ove priče napisat će Burattini nekih 500 epizoda kasnije, u SR 549/550 "Ponekad se vraćaju"
  • Naslovi striscia su redom: Dolina strave, Zeleni ponor.
  • Gianluigi je očito zaboravio da se "Žuti gavran" već zvao poglavica Foxa u Ferrijevoj epizodi SD 34/36 "Zlato iz rijeke".
  • Ovaj broj je pisao Nolittin otac Bonelli senior (8. od 9), budući da je Sergija ulovila stvaralačka blokada ;)
  • Motiv pretpovijesnih životinja već je Gianluigi koristio u SD 43/44 "Ples sjekire", samo što su tamo bili divovski pauci.
  • GL je napravio ovu priču kao vlastitu strip-verziju legende o Siegfriedu koja je objavljena 1939. u "Audaceu" autora Antonija Canalea. Prethistorijsko čudovište je zapravo "zmaj", (Ova zanimljivost izvučena je iz knjižice "1000 Zagorovih svjetova" Graziana Frediana, a komentira ju sam Nolitta).
  • Zagor se sukobljava s plemenom Oneida!
  • Wabashi će se vratiti u sljedećoj epizodi "Osveta vrača"!

Vrač Wabashi:
"Ne može se nekažnjeno izazivati bijes Bogova doline!"

Ovom rečenicom Gianluigi uvodi nas u karakterizaciju glavnog negativca epizode, a ona nam dokazuje ono primitivno idolopoklonstvo i potrebi ugođavanja Bogovima prinošenjem žrtava. Ovo bi bio već više puta iskorišteni King Kong efekt u kojem pleme da bi utišalo gnjev strašnih Bogova žrtvuje mladu djevicu. Sjećate li se jedne druge Gianluigijeve epizode o strašnim divovskim paucima koji vrebaju u zabačenoj dolini i teroriziraju dobre Indijance? Naravno, motiv koji je upotrijebio u "Šumskim demonima".

Ne bih baš rekao da se baš potrudio odabirom tema, no prateći liniju radnje, zaista možemo vidjeti da se scenarist potrudio da radnja izgleda realna i detaljna. Scene napada na rijeci i vodopadu, zatim odlazak u dolinu, sukob s čudovištem, te pronalaženje glavnog razloga pojave čudovišta, odrađene tako da se ondašnji čitatelj mogao poistovjetiti s njom. Doduše, tata Bonelli čak je i ozbiljnije shvatio prikaz atmosfere od sina Bonellija, te je razina humorističnih elemenata puno niža. No, ne nedostaje comic relief scena…

Razmirice između vrača i poglavice

Demon iz doline.

Uglavnom, osjeća se kvalitativni pomak na odnosu na one prijašnje Gianluigijeve epizode. Razlika između oca i sina Bonellija očita je u svakoj njihovoj epizodi, a Ferrijeve scenarija nećemo niti spominjati. Mislim da je Ferri već ovdje ustanovio svoj stil koji će se malo mijenjati tijekom godina, te i kasnije neće biti problema raspoznati što je i kakav je Ferrijev crtež. Kad priču danas pročitate u SD izdanju, ona zapravo i nema nikakav šarm, te je samo jedna u nizu pretpotopnih epozoda. Ali kad se čita u starom iznošenom LMS izdanju, pod opijajućim mirisom onog starog papira, siguran sam da ima moć vraćanja u djetinjstvo...

Chicove zlobne misli ;)

Kako Duh Sa Sjekirom sa stilom rješava napetost oko prvenstva u plemenu:
"A sada, ako Wabashi crnoga srca i otrovnoga jezika želi prihvatiti izazov istine po običajima Oneida, Duh Sa Sjekirom je spreman!" ;)

Prva stranica LMS izdanja koja je izbačena iz SD izdanja:

Naprijed

ZG EXT 46/47 Sveti jelen

ZG EXT 48/49 Tajna mlina

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Archy

    Ukupna ocjena 45%

    4, 4, 6, 3

    Pa ono, sljepi dinosaur i nije loš motiv, ali su se mogli malo više pomučiti s njim, a ne ga riještiti kao i one pauke. Naslovnica je mislim ukradena od Tarzana, pa onda malo niža ocjena. Mislim da je stari Bonelli pisao scenarije za Zagora preko neke stvari koju ovdje neću imenovati.
    25.06.2009
    15:15:00 sati
    Archy
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 54%

    5, 4, 7, 6

    Stresem se prisjećajući se djetinjstva kad mi je doživljaj ovih pričica bio potpuno drukčiji. Ako se ne varam, i naslovnica me bila impresionirala jer sam u igri taj Zagorov zahvat znao primjenjivati na prijateljima. :P
    28.06.2009
    11:46:00 sati
    Inferno
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 63%

    5, 5, 8, 9

    Epizoda koje je markantna po Wabashiju, zatim dinosauru i nekoliko dobrih Chicovih gegova. 
    29.06.2009
    15:52:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 47%

    4, 5, 5, 5

    Morao sam i ja prelistati da vidim o čemu se tu radi. Naivna i predvidiva pričica (onako za djecu od 10-12 godina). Ipak su ovo bile prve Zagorove epizode.
    30.06.2009
    09:55:00 sati
    mars1
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    5, 6, 5, 4

    Ništa posebno.
    30.06.2009
    20:15:00 sati
    14act3
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 42%

    3, 2, 6, 9

    Naslovnica mi se svidila, crtež ok, ali priča je... uff...
    01.07.2009
    17:59:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 31%

    1, 3, 5, 4

    Još jedna u nizu katastrofa iz kuhinje tate Bonellija. Sljedeća epizoda se direktno veže na ovo nedjelo (vrač Wabashi). To je, nasreću, i zadnja Gian-Luigijeva epizoda u Zagoru.
    10.07.2009
    17:22:00 sati
    Spock
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 32%

    1, 1, 7, 5

    Dinosaur!!! Jedna od najlošijih epizoda u povijesti Zagora, jedino što mi ovdje valja je Ferri u razvoju!
    14.07.2009
    21:55:00 sati
    supermike
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 37%

    3, 3, 4, 7

    Čovjek se ne može ne nasmijati kad pogleda ove stare Zagore i te početne Ferrijeve kreacije u njima. Ovdje je to "dinosaurus", koji izgleda tako da ga jednostavno ne možete shvatiti ozbiljno,a Zagor mi je kadar kad se životinja dere AARRGHH, a Zagor AHYAAAK..klasika,što ćeš.
    26.07.2009
    13:39:00 sati
    Aco
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 41%

    4, 2, 6, 5

    Jedna prilično prosječna ideja, no nikako realizirana. Dinosaur ništa. Kad pogledaš ovu epizodu i sjetiš se svih onih genijalnih Texova od istog autora... Strava i užas! Ferri u razvoju.
    19.08.2009
    15:11:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    26.12.2009
    19:27:00 sati
    Koresh
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 32%

    2, 2, 5, 5

    Ova je stvarno bila jaka epizoda, pa mi je koliko-toliko ostala u sjećanju (kao i ona sa džinovskim paucima). Čini mi se da je u jednom kadru siroti dinosaurus čao jeo nekakvo osušeno deblo... Još jedan bezvremenski klasik, ali na drugom kraju spektra.

    02.01.2010
    14:56:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • kenan92

    Ukupna ocjena 52%

    4, 5, 6, 7

    05.02.2010
    22:41:00 sati
    kenan92
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 42%

    2, 4, 7, 3

    Zagor i Čiko u Jurskom parku... majko mila. Jedna od voljenih starih pričica. Jedino što vrijedi spomenuti jest sličica gdje Chico gura Zagora u paklenske vatre.

    Crtež u redu, naslovnica je čista kopija jedne Tarzanove i čak štoviše nema veze s radnjom ove epizode.

    13.03.2010
    15:13:00 sati
    Opti
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Mozda sam jedini koji se sijeca ove epizode ali meni je upravo zbog dinosaura ostala u sijecanju.Totalno drugacije ocjene od drugih ali neka :))

    19.12.2010
    14:55:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 25%

    2, 1, 2, 10

    Hvala Bogu da je ovo osma od devet priča.

    29.09.2011
    16:15:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 48%

    4, 3, 6, 9

    Nostalgija!!

    27.04.2012
    20:15:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 55%

    4, 5, 7, 7

    Stara naivna pricica. sta sad tu moze..

    02.05.2012
    13:59:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    5, 4, 9, 6

    21.05.2012
    10:50:00 sati
    tekumze
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 42%

    3, 3, 6, 6

    Mladim Indijankama je najpametnije što prije izgubiti nevinost jer po Darkwoodu iza svakog kantuna viri neki zli vrač koji žrtvovanjem djevice riješava sve probleme.

    07.11.2012
    17:40:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 63%

    7, 5, 8, 3

    25.12.2012
    20:37:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Meni je ovo jednostavno i zabavno...epizoda koju sam u djetinjstvu jako volio i danas mi je dobra.
    09.03.2013
    17:22:00 sati
    Oki
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 49%

    4, 3, 7, 7

    Ništa specijalno. Prvi u nizu vračeva koji pravi nered po Darkwoodu.

    26.10.2013
    10:12:00 sati
    mpavin
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Solidna kratka epizoda.

    21.09.2014
    15:42:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 64%

    5, 4, 10, 7

    Šta očekivati od starih Zagorovih priča?

    24.09.2014
    10:30:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 70%

    6, 7, 7, 10

    Prilicno zabavno za ovaj period.  Wabashi je bas zanimljiv lik, tupav i kobejagi mudar, ali inace kukavica da veca ne moze biti.  Onaj dinosaurus je prva pojava nekih natpriordnih bica u ovom serijalu (ako ne grijesim), i za ovo doba, ispalo je dobro.  Crtez je onaj rani Ferijevski, ali nije blizu njegovog rada iz zlatnog doba.  Naslovnica je vrhunska, sjecam se je jos od djetinstva.  Epizoda koja mozda nije medju najboljima, ali se nikad nece zaboravit.

    26.09.2014
    03:04:00 sati
    acestroke
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 44%

    3, 2, 8, 5

    Početak sa potjerom na rijeci je bio dobar i nakon njega sam imao veća očekivanja ali se poslije sve razvodnilo i postalo dosadno, čak i previše predvidljivo. Sve je to napravljeno prejednostavno da bi se čitatelj mogao zadubiti u priču i nestrpljivo očekivati njezin rasplet, drugi dio kao da je rađen po nekoj strogo zacrtanoj šabloni a koja niti jednog trenutka ne postavlja pitanja koja bi tražila odgovor. Završno spašavanje mlade indijanke je napravljeno dosta neuvjerljivo, moglo bi se reći da bi to spašavanje bez problema izvela svaka budala jer prave opasnosti zapravo nije ni bilo. Indijanci su već bili pobjegli pa se nije trebalo tući s njima, ona zvijer je bila potpuno slijepa pa ih ne bi mogla ni spriječiti da su jednostavno odlučili otići. Uništavanje zvijeri sa bačvom baruta je više stavljeno da se nešto događa nego što je stvarno bilo potrebe za time. Ona fora kada je Zagor htio prestrašiti Chica spominjući zmiju je već prije viđena pa samim time nije ni smiješna. Jedna slaba epizoda gdje je jedino Ferrijev crtež vrijedan spomena.

    07.10.2014
    17:57:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 53%

    4, 4, 7, 8

    Što jest jest, Wabashi je bio baš zajeban.

    15.11.2014
    18:35:00 sati
    caramba
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 52%

    3, 4, 8, 7

    28.11.2014
    19:48:00 sati
    velka031
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 40%

    4, 4, 4, 4

    ne znam da li je uopće trebala takva epizoda sa prapovijesnim čudovištem,ali kad je već napisana i nacrtana onda je trebalo ubaciti najozloglašenijeg:T-rexa

    ovako je ispao nekakav slijepi kućni ljubimac

    31.12.2014
    15:37:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 52%

    4, 5, 6, 7

    Ono po čemu se ova epizoda razlikuje od ostalih priča Bonelli seniora je to da neki elementi stripa čak ostaju u pamćenju, poput Wabashija ili dinosaura. Ali opet - naporno, dosadno, zamorno.

    04.06.2015
    10:47:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 65%

    7, 6, 7, 5

    Naslovnica odlična ali ukradena, pa ide ocjena na pola. Priča je ok. Polako se nazire da za razliku od Texa, u Zagorovom svijetu sve prolazi, jer kako je već rečeno, ovo nije western.

    24.04.2016
    19:29:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 40%

    2, 2, 7, 7

    Dosadna priča za malu djecu, nakon divovskih pauka već drugi put nemoguća životinja u serijalu. Dakle, ovdje je sve jasno, nemam što ni komentirati.  

    04.01.2017
    17:25:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    8, 5, 7, 10

    31.01.2017
    16:42:00 sati
    suply1
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 43%

    2, 3, 7, 7

    Za zaboraviti.

    08.06.2019
    11:39:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 44%

    4, 4, 5, 5

    Jako loše .

    Jedino je bilo zanimljivo onaj dinosaur i ono putovanje ispod planine .  

    01.08.2020
    12:49:00 sati
    Altairfan
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 7, 6

    Cak bih rekao da je epizoda i bolja od prosjecnih epizoda iz tog vremena. Radnja je dosta jednostavna, ali i pamti se za razliku od vecine tih prvih epizoda koje se odmah nakon citanja zaborave. Najvise se pamti po dinosauru i bas steta sto je borba tako brzo zavrsila. Burattini ju je takoder zapamtio pa kasnije dao nastavak na tu epizodu koja je bila zapravo uvod za JA sagu.  Naslovnica uopca ne pase epizodi. Da je bila borba Zagora i dinosara na njoj bila bi puna bolja.

    10.08.2021
    13:35:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 43%

    2, 4, 6, 7

    Naivna pričica, barem je dionsaur fora....scena gdje ga Zagor sredi me podsjetila na epsku bitku kapetana Kirka i bića Gorn.

    01.12.2021
    18:26:00 sati
    Space Marine
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bezimeni užas
    Kod: NN LIBSP 18
    Ocjena: 39%
    Vrijeme: 28.1.2022. 0:24:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 272
  • Crvena uzbuna
    Kod: NN LIB 72a,b
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 26.1.2022. 0:12:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1117
  • Zaboravljeni životi
    Kod: NN LIB 74a
    Ocjena: 46%
    Vrijeme: 24.1.2022. 0:15:00
    Autor: drogsy
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 948
  • Misija u Las Vegasu
    Kod: TX ZS 344
    Ocjena: 64%
    Vrijeme: 22.1.2022. 0:53:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 995
  • Ples duhova
    Kod: MV LIB 5b
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 20.1.2022. 1:03:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1049

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Crne suze
    Kod: ZG LU 321
    Ocjena: 34%
    Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2621
  • Žrtve i krvnici
    Kod: NN LIB 71c
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2613
  • Korijeni
    Kod: ZG KRJNUB 1/6
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 25.11.2021. 0:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 2598
  • Smrt filmske zvijezde
    Kod: NR LIB 4a
    Ocjena: 57%
    Vrijeme: 21.11.2021. 0:16:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 2462
  • Monument Valley
    Kod: ZG VEC 174/177
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 12.12.2021. 0:17:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2231

Aukcije

Forum