Tajna mlina

Zagor

ZG EXT 48/49 | 121 str.

Prvo pojavljivanje "Timber" Billa! Jedne olujne noći Zagor i Chico nalaze sklonište u staroj vjetrenjači za koju se ispostavi da je predstraža za trgovinu robljem. Slijede tragove robova i nabasaju na drvosječe pod vodstvom ogromnog "Timber" Billa koji iskorištavaju crnce za svoje lukrativne poslove… Nakon što "sredi" situaciju s crncima, Zagor spašava karavanu naseljenika od mahnitih Indijanaca!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 48%

Priča 4

Scenarij 4

Crtež 6

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 69%

P*6

S*6

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Osveta vrača
    ZG EXT 48
  • Trgovci robljem
    ZG EXT 49
  • Stara vetrenjača
    ZG LMS 82
  • Stara vetrenjača - Sablasni momci - Gvozdeni čovek - Lažni markiz - Beli vrač - Bimbo Saliven - Vrata straha
    ZG VCBZ 6
  • Tajna mlina
    ZG ZS 815

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il misterio del mulino
    ZG SI_2 30
  • "Timber" bill
    ZG SI_2 31
  • Terrore!
    ZG SI_2 32
  • I mercanti di schiavi
    ZG SI_2 33
  • Lo squadrone fantasma
    ZG SI_2 34
  • I mercanti di schiavi
    ZG SR 14
  • I mercanti di schiavi
    ZG TT 14

ZANIMLJIVOSTI

  • Prvo pojavljivanje Timber Billa, vidjet ćemo ga puno kasnije u ZS #733-735 "Timber Bill" gdje će okončati svoju karijeru.
  • Drugo pojavljivanje Trampyja.
  • Naslovi kaiš epizoda su redom: Tajna mlina, "Timber" Bill, Užas, Trgovci robljem, Sablasni momci (koliko god to blesavo SD prevela).
  • Ova epizoda je ponovljena puno kasnije u #815 kao "Tajna mlina", a naslovnica je (zlo)djelo Mikice, autora s naših prostora. Naslovnica "Tajne mlina" iskorištena je i za ZS "Invazija Akronijana").
  • Chico se sjeća svih svojih tajnih identiteta iz prošlih epizoda, Indijanca (#1 "Zasjeda u šumi", Robovi rudnika), maharandža iz Chicolandije (ZG EXT #39 "Tajanstveni pothvat"), desperadosa (?), a njegova trenutna je Philip McChicken.

Nolitta, dobrodošao nam opet na serijal...

Objavljivanje ovih pretpotopnih epizoda u onim davnim zlatnim vremenima stripa nije išlo bez vraga. Em je Zagor bio objavljivan u LMS-u, u ZS-u, pa u raznim drugim publikacijama, počevši od ove ili one epizode. Nije bilo lako sve popratiti, a bome niti imati cjelovitu kolekciju po redoslijedu kako je originalno izlazio u Italiji. No to sve stripomanima nije bilo važno, oni su obožavali strip, i oni su obožavali Zagora. Divnih li vremena…

"Timber" Bill!

Epizoda započinje komičnim elementom, demonstracijom nove prijevare svjetskih prevaranata Chica i Trampyja (trik s amajlijom Seminola). Što će se pretvoriti u trademark Zagora u godinama koje dolaze bez obzira na scenarista. Čak niti tijekom "tragičnijih" događaja Chicove gluposti ne jenjavaju (njegova simpatična glupost je zapravo bezgranična); što epizodi usprkos ozbiljnosti teme daje ležerniji ton. Zapravo, koliko tema može biti ozbiljna ako znamo da će Zagor srediti sve rasiste, osloboditi sve crnce i čak im naći na kraju posao za koji će biti pošteno plaćeni?! ;) I još se dobrano nasmijati na njihov račun. Pa toga ima samo u Zagoru!

Tema je trgovina robljem, no ovdje moramo spomenuti da je Bonelli Sr. već iskoristio tu temu u nedavnoj epizodi "Robovi rudnika". Što nam implicitno govori da je Bonellijeva politika (i Zagora kao lika) definitivno proturobovlasnička. Nolittina izvedba bolja je i inventivnija u svakom pogledu. Ni ne znajući stvorio je interesantnog lika koji će Zagoru zagorčavati život u više navrata – "Timber" Billa Logana, pravog balvana od čovjeka. Odjeven u kariranu košulju s naramenicama i velikom glavom s premalim cilindrom. Um u njegov slučaju ne caruje, više snaga klade valja. Vratit će se puno kasnije, u vrijeme Marchella Toninellija i njegove dominacije kao Zagorovim scenaristom… Kapetan Hassen također je dio robovlasničkog lanca, morski vuk bez trunke morala i ljudske empatije.

Tečaj udaranja by Chico

Dodatak matičnoj epizodi je kratka epizoda Squadrone fantasma na 24 stranica, svojevrsni "filler" koji se ne nadovezuje na pustolovinu s robovima. Naslov se odnosi na "odred" koji ne postoji, fiktivan, nepostojeći, jer je to samo Chicova varka. Sablasni momci? Ma daj! Ne, hvala. Nema se previše što komentirati, prilično "straightforward" radnja spašavanja karavane od Indijanaca koji nadiru. Zanimljiva je i uporaba konjičke trube u raspletu, Nolitta dokazuje da čak i Chicove gluposti mogu imati pozitivan efekt i spasiti situaciju. Nevin smijeh i dobra volja i brda mogu pomaknuti, a kako ne rastjerati Indijance u svom ubilačkom pohodu.

Timber Bill: "Ili?"
Zagor: "… ili ću ja upotrijebiti svoju sjekiru. Ali ne da bih sjekao stabla!"

Naprijed

ZG EXT 47/48 Osveta vrača

ZG EXT 50 Iron Man

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • legaz

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Zbog Čikovog tečaja vrdi pročitati  :).

    04.03.2010
    13:09:00 sati
    legaz
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    Chico u ovoj epizodi odlican. Fina prica sa mnogo humora.

    04.03.2010
    13:16:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Simpatična priča.

    04.03.2010
    18:13:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    7, 9, 10, 10

    04.03.2010
    20:37:00 sati
    semren
    uredi
  • rgorgiev

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    Prica nije losa, ali kad sam je prvi put cita, bila mi je jedna od manje interesantnih. 

    Ali ipak...

    04.03.2010
    20:46:00 sati
    rgorgiev
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    jedna solidna priča

    04.03.2010
    21:14:00 sati
    split85
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 60%

    5, 6, 7, 6

    odličan period zagora ali ova epizoda mi je među lošijima u tom periodu

    07.03.2010
    12:44:00 sati
    Koresh
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 62%

    6, 6, 7, 5

    Jedino dobro u ovoj epizodi je to da smo upoznali Timber Bila, koji ce se vratiti kasnije u epizodi "Timber Bill" (prica na tri dijela).  Ta je bila puno bolja od ove, ali ipak ova je morala da se napise i da se nacrta da bi mi onda posle dobili onu drug, i puno bolju episodu.  Onaj dio sa crncima je previse naivan, i Nolita ne razvodi tu temu o robovima kako bi trebao, jel u Americi je to bila ozbiljna i osjetljiva stvar, a ovdje kako je napisano neko bi mislio da je to za djecu od 6 ili 7 godina.  

    Jedina stranica koja mi se svidja u ovoj epizodi je ona gdje Zagor drzi strelu u noci ispred one vetrenjace (ZagEX 49 & LMS 82): ona je za mene desetka!  Ali one druge dvije, ZagEX 48 & ZS 815 su katastrofe!  To je ocigledno da je Ferri nije uradio kao naslovnicu, i da su tu jednu samo stampali jer nisu mogli stavit citavu pricu u jednu svesku (ZagEX 48).  Izgleda kao da je neki los slikar ko jos uvijek uci crtez nacrtao nju, a o onoj drugoj (ZS 815) i da ne govorim.  Ja stvarno nemam pojma zasto je itko dozvolio onom Mikici da crta Zagorove naslovnice u staroj Jugoslaviji - on nema pojma o crtezu Zagora!  Ja bi mogo bolje crtat od njega, ali on je ipak nacrtao jedno 30 stranica Zagora, zato sto je Zlatna Serija / Dnevnik stampo kratke epizode, pa su onda prosirili puno prica kojim je trebalo samo dva stripa u tri stripa.  To nikad nisam razumio, nit cu ikad razumiti. 

    09.03.2010
    21:59:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    Puno kvalitetnija epizoda od tadašnjeg prosjeka, u nekim trenucima čak je i napeta. Također vrijedi pročitati barem zbog uvoda s Čikom koji će nekoliko godina kasnije biti besramno prekopiran u "Chico kopač zlata".

    Crtež odličan, naslovnica u redu. Obje Dnevnikove naslovnice su užas živi.

     

     

    Oni LMS natpisi pri dnu stranica izgledaju kao hipnotiziranje masa:

    - ODABRANO ŠTIVO ZA VAS - NIKUD BEZ NAŠIH IZDANJA -

    12.03.2010
    18:39:00 sati
    Opti
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 33%

    2, 3, 4, 6

    Sve po istom kalupu - Chicove gluposti, netko nekog iskorišta,Zagor to sredi.Wow - upoznali smo Timber Bill. I trodjelna epizod koja slijedi nije ništa bolj,jedan od lošijih negativaca svakako.

    05.04.2010
    12:55:00 sati
    Aco
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 50%

    4, 5, 5, 8

    Još jedna od groznih početnih priča začinjenih idiotskim dijalozima, ali ova ima početno zagrijavanje s Chicom i Trampy-em koje će kasnije postati uobičajena rutina. Zbog toga ipak pozitivna ocjena. Zanimljivi i nesretno prevedeni "dodatak" (Lo squadrona fantasma), iako je i na UBC-u upisan kao zasebna epizoda, je u biti početak sljedeće epizode (Iron man).  Ferrijev crtež još uvijek previše statičan i bez dinamike.

    24.06.2010
    06:49:00 sati
    Spock
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Uopce mi u ocijenu ne ulaze nslovnice zlatne serije to je ocaj zato to i ne ocijenjivam...Uvijek mi se svidala prica znam je napamet.

    06.12.2010
    14:31:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 6, 9

    Neloše! Slažem se s tonkom i ocjenjujem samo naslovnice SD/LU.

    10.12.2010
    02:54:00 sati
    konj87
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 57%

    5, 5, 6, 9

    I nije uopće tako loša pričica. Naslovnica zato jest.

    27.04.2011
    20:05:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 49%

    4, 4, 5, 10

    Zagor oslobađa robove da bi ih kasnije prodao.

    30.09.2011
    20:14:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 85%

    7, 8, 10, 10

    dobra stara vremena

    02.05.2012
    13:53:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 9, 10

    Opet pravi mix humura i avanture. Zbog toga i volim Zagora

    21.05.2012
    10:27:00 sati
    tekumze
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 7, 6

    Chico je taj koji ovdje podiže strip. Ono prodavanje talismana, pa vježbanje Zagorovih lekcija tučnjave... Nolitta uhodava to Chicovo konstantno prigovaranje Zagoru i skečeve s Trampyjem koji će kasnije postati prepoznatljiv logo serijala.

    Moram pohvaliti Ferrija kako je ok nacrtao ljude crne rase. Kasnije ih je crtao kao bijelce koji imaju malo pošaranih crtica po licu.

    Pričica "sablasni momci" je uvod u Iron Mana i n znam zašto su nakon nje stavili "kraj epizode"

    I ne zaboravite!!! Prvo izbjeći. drugo blokirati i treće... PLJAS!

    08.11.2012
    00:57:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 61%

    5, 6, 9, 1

    25.12.2012
    20:42:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 7, 9

    Itekako simpatična epizoda,pogotovo ovaj drugi dio gdje Chico svira trubu. Ova naslovnica sa vjetrenjačom se pamti...
    25.03.2013
    18:54:00 sati
    Oki
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    09.06.2013
    01:25:00 sati
    macca1985
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    Ova je dobra. Dijelovi su Chicom su najjači, kad se preruši u nekog to obično bude legendarno. Za zadnju zanimljivost - Chico je glumio desperadosa u epizodi Čudnovati violinist, nekoliko brojeva prije ovoga.

    26.10.2013
    10:31:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 48%

    4, 3, 6, 9

    Dajem malo veće ocene zbog Timber Bila

    11.09.2014
    16:29:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 9, 6

    Tajna mlina- Jedan od bisera iz djetinjstva.

    21.09.2014
    15:47:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 68%

    7, 5, 8, 8

    Solidna priča iako mi Timber Bill nije nešto posebno kao protivnik ni ovdje ni u njegovom slijedećem pojavljivanju. Početak kakav se može poželjeti sa Chicom, Trampyjem i njihovom forom sa talismanom koji liječi. Skoro sam se pokidao od smijeha kada je Chico rekao: Serijska proizvodnja ovih medaljona učinit će nas bogatijima od egipatskih faraona a iza ograde bijesni tip odgovara: Možda zbilja postanete poput faraona... ali mrtvi i balzamirani, podli prevaranti! Priču je trebalo završiti onoga trenutka kada je Zagor protjerao Timber Billa i oslobodio robove jer je onaj zadnji dio sa odlaskom na brod nepotreban i imao sam osjećaj kao da je rađen za Bleka. Crtež i naslovnica su vrlo dobri.

    08.10.2014
    19:30:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    Solidno prvo pojavljivanje Timbera.

    15.11.2014
    18:31:00 sati
    caramba
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 7, 4

    prva priča o crnim robovima i Timber Billu odlična

    drugi dio pod naslovom Sablasni momci uvod je u Iron-mana.Indijanci plemena Cayuga napadaju kola sa putnicima i samog gospodara Darkwooda.Zagor je umislio da će ih rastjerati čim čuju njegov ratni poklik ali grdno se vara.Na tren indijanci zastaju a onda svoja koplja i strijele usmjeravaju na Zagora.on ostaje zaprepašten njihovom reakcijom...u slijedećem broju znamo i razlog.

    jedino naziv epizode????sablasni momci???what the fuck???

    31.12.2014
    15:50:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    7, 6, 7, 5

    17.02.2015
    18:41:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 55%

    5, 4, 7, 7

    Zabavna epizoda sa zbrzanim i klimavim krajem. Nolitta se po prvi put okreće crnoj rasi i obrađuje problem rasizma te ropstva. Timber Bill se odmah pokazao kao upečatljiv lik. Dobar Ferrijev crtež.

    04.06.2015
    11:09:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    17.12.2015
    19:00:00 sati
    14act3
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Meni osobno uz prvo pojavljivanje Helingena jedna od najboljih epizoda do sada kronološki gledano.

    01.05.2016
    22:16:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    05.01.2017
    17:36:00 sati
    suply1
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 55%

    5, 4, 7, 7

    Zabavna epizoda s osjetljivom tematikom koju Nolitta ne želi detaljnije razraditi već kroz dijaloge jedva dotiče. Vidimo samo da ropstvo, sviđalo se nekome ili ne, jest dozvoljeno i Zagor se, pošto nema pokriće za ono što radi, vadi na okrutno postupanje prema robovima. Naivno, jer mu je cilj na kraju dati slobodu crncima a ne naći vlasnike koji će postupati normalno prema njima. Ali, Nolitta je dosljedan i Zagor samo tjera Timbera i njegove jer ne može ih ni u kakav zatvor strpati.

    Kako god, jedna mi je glupost digla živce. Kad su Timberovi ljudi zaprijetili Chicovim životom Zagor, iako je upravo nokautirao Timbera, diže ruke i predaje se. Pa kako to kad je mogao tražiti razmjenu zarobljenika, pristali bi za svog šefa. Onda poslije vezanje za konja i ona jeza kad navečer čuju Zagorove krike su već nešto što podsjeća na ranije epizode ali što će se stalno u serijalu pojavljivati. Kraj s oslobađanjem robova na brodu je kao neki teret priči, baš zamoran dio.

    Crtež je ok ali Ferri opet ne pazi na detalje. Naslovnica fula radnju ali je solidna i pomalo izaziva nostalgiju.

     

    07.01.2017
    14:48:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Sasvim solidno. Moze da prodje kao nagovestaj buducih epizoda Zagora.

    01.07.2018
    00:37:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Paco

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sve desetke iz jednostavnog razloga...Ferri plus Bonellijeva i Nolitina pouka i poruka protiv robovlasništva i ugnjetavanja ljudi općenito, što nam je kao djeci koja smo čitala romane ostavljalo duboko urezane vrijednosti i zdrav svjetonazor.

    21.08.2018
    12:34:00 sati
    Paco
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Timber Bill ima jaku karizmu zanimljivih Zagorovih neprijatelja jer je dobro isprofiliran lik. Dobra priča.

    08.06.2019
    11:45:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Pa onako klasicna zagor pricica. 

    20.08.2019
    21:36:00 sati
    karuro
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Otmica
      Kod: NR LIB 7a
      Ocjena: 92%
      Vrijeme: 14.7.2020. 16:48:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 151
    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 359
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 797
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 852
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 579

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2448
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1981
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1575
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 14
        Broj pogleda: 1372
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1254

      Aukcije

      Forum