Iron Man

Zagor

ZG EXT 50 | 96 str.

Na povratku u Darkwood Zagora, bez imalo poštovanja, napadne mala grupa indijanaca. Njegova nervoza još više naraste kada na ugovoreni sastanak sa poglavicama okolnih plemena dođe samo poglavica Mohavka, Tonka. On mu objašnjava kako su se sva plemena u Darkwoodu ujedinila i da imaju novog vođu, Iron Mana, neranjivog izaslanika Manitua...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 94%

Priča 9

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 74%

P*7

S*7

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Iron man
  ZG EXT 50
 • Turnir u Darkvudu
  ZG ZS 859

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Iron-man
  ZG SI_2 35
 • La sconfitta di Zagor
  ZG SI_2 36
 • Il torneo di Darkwood
  ZG SI_2 37
 • Iron Man
  ZG SR 15
 • Iron Man
  ZG TT 15

ZANIMLJIVOSTI

 • Prva od dvije epizode Zagora u kojima se pojavljuje Sam Fletcher (Iron Man), nakon ove epizode, ponovo ga susrećemo u epizodi Bjegunci, LEX 89

Ni sam skoro ne mogu vjerovati kako jedna rana epizoda Zagora može biti tako dobra. ˝Iron Man˝ je u Italiji izašao na samom početku Zagorova serijala, kada su rađene uglavnom prosječne epizode, ali ipak je meni jedan od boljih Zagora. Fascinirao me Iron Man, u metalu od glave do pete, po meni je zasjenio Zagora, ako ništa drugo barem u dvoboju u kojem ga je porazio. no bez brige, Zagor je pobjeđen na prijevaru.

Tisuću mu skalpova! Taj je čovjek gori od samog vraga!

Početak ove priče zapravo se nalazi potkraj epizode ˝Trgovci robljem˝ (SD EXT 49). Tada Zagora i Čika na povratku u Darkwood napadne mala grupa indijanaca. Zagor ih naravno svladava, ali odmah što se vrati u svoju kolibu u močvari sazove sastanak svih poglavica Darkwooda potaknut ovim događajem. Odazvao se samo Tonka, Zagorov suborac u mnogim drugim epizodama i njegov najveći saveznik među indijancima. No, ponosni poglavica Mohavka sa sobom je nosio loše vijesti. Na-Pawa, poglavica Cayuga sazvao je skup svih indijanskih naroda iz Darkwooda. Cilj tog skupa bilo je ujedinjenje svih indijanskih plemena u jednu novu naciju crvenokožaca, kojoj bi na čelu bio Iron Man, novi zaštitnik svih plemena Darkwooda.

Bio je vrlo visok, lica gotovo prekrivena maskom, a cijelo tijelo mu se sjajilo... Svi su ostali bez riječi. Samo smo buljili u njega.

Naravno da spektakl ne bi mogao proći bez glavnog glumca tako da se na skupu pojavio i sam Iron Man (˝Željezni čovjek˝). Još je dodao kako mu sva plemena svakog novog mjeseca moraju dati određen broj ˝žutih kamenčića˝(zlata) kako bi mogao nabaviti oružje i sve ostalo potrebno za novu naciju crvenokožaca. Ne treba biti jako pametan da se shvati kako je riječ o prijevari i da bi nakon lako skupljenog novca Iron Man jednoga dana samo nestao iz Darkwoodske šume. No, indijanci, praznovjerni kao i inače prihvatili su savez. Samo je Tonka odbio ući u savez no nakon prijetnji da će Mohavki biti napadnuti bio je prisiljen, sa svojim Mohavkima ući u savez. Čim se Zagor vratio u Darkwood Tonka je zatražio njegovu pomoć, što je on, naravno, velikodušno prihvatio. Ipak se tu radilo i o njegovoj časti, ali i ugledu među darkvudskim indijancima. A da i ne govorimo o tome da je Zagor otkrio Iron Manove spletke i da je kao glavna ˝faca˝ u Darkwoodu osjećao dužnost spriječiti ih što je prije moguće. Zato se s Čikom zaputio ravno u osinje gnijezdo, selo Cayuga.

Zar se puma boji kad zađe u stado ovaca? , dobacio je ponosno Zagor poglavici Cayuga, Na-Pawi.

To Zagore, raspali. Bolju rečenicu scenaristi nisu mogli ubaciti. Baš su me pogodili u živac. Zagore, ti si ipak glavna faca u Darkwoodu. Trenutak kasnije, na scenu, u Zagorovu stilu, stupa Iron Man. Razgovor među njima nije mogao biti duži od dvije minute. Zagor je znao probleme rješavati i razgovorom, ali kada netko dođe u njegov Darkwood i kaže mu da u Darkwoodu nema mjesta za njega, tu se može očekivati samo jedan jezik- jezik šake. Ali ovaj puta borba nije imala ishod dobar za Zagora. Iron Man ga je na prijevaru pobjedio, otrovavši oštricu svoje sjekire. Zagor je kleknuo poražen, život mu je bio u rukama Iron Mana. No i Zagor ima svog anđela čuvara- Cika. On ga je još jednom spasio, kleknuo je pred Iron Mana i zamolio ga je da Zagoru poštedi život. On je prihvatio, što mu je jedna od najvećih pogrešaka u životu.

-Uostalom, i on je pogriješio...
-A u čemu je to on pogriješio?
-Što me nije ubio.

Zagor ipak ne ostaje dužan... No Iron Man je odlučio Zagoru zadati još jedan udarac prije nego otiđe iz sela. Skupio je sve žene iz sela, koje su šibama i palicama nasrnule na ranjenog Zagora. To su za mene najdirljiviji trenuci među svim Zagorovim epizodama koje sam pročitao. Nakon što je Čiko spasio Zagora od Iron Mana, zaustavio žene koje su udarale Zagora, mogao je sa svojim prijateljem otići iz sela. Položio je onesviješteno Zagorovo tijelo na leđa i korak po korak napredovao kroz selo dok ga je razuzdana gomila indijanaca bučno ismijavala. U tom trenutku skoro mi je više bilo žao Čika nego Zagora. U suzama je položio Zagora u kanu i otišao iz sela. Mislim da bi svatko želio za prijatelja nekoga kao što je Čiko, što se toga tiče Zagor ima sreće. U ovoj je epizodi dosta dobro obrađen odnos između Zagora i Čika, polako je njihovo prijateljstvo postajalo nerazdvojno.

Nikad neću zaboraviti ovaj grozni dan... Pa makar živio i tisuću godina!

Za nekoliko dana Zagor se već osjećao bolje, pa je mogao i smišljati plan kako uzvratiti Iron Manu. Od Tonke je doznao da Na-Pawa i Iron Man priređuju turnir, a pobjednik turnira biti će proglašen junakom nove indijanske nacije. I tako će se Zagor prerušiti u Apača i sudjelovati na turniru. Naravno, Zagor je iskoristio turnir izazvavši Iron Mana.

Ova je epizoda vrhunsko ostvarenje već uigranog dvojca Nolitta- Ferri. Sve se poklopilo, od crteža do scenarija i priče. Nolitta (S. Bonelli) je sjajno napisao scenarij, od razgovora i odnosa među likovima, spektakularnih borbi, a pogotovo mi se svidio dio nakon Zagorova poraza. Mislim da o njegovu radu ne treba puno govoriti. Iako sve manje piše scenarije ipak je do sada napisao najviše Zagorovih pustolovina, a po mnogima je i najbolji scenarist. Samo je završni obračun između Zagora i Iron Mana bio malo prekratak, ali ne mora sve biti dugo, samo da se pokaže tko je jači i to je to. A svi znaju tko je jači. Kraj vam neću otkriti, ako vas baš zanima morat ćete pročitati ovu priču što vam tako i tako preporučam.

Za crtež nema nikakve zamjerke, Ferri je još jednu Zagorovu priču na sebi svojstven način predočio na papir. Crtež je čist, nema previše detalja, ali opet dosta za jedan sasvim solidan crtež. Njegov je crtež zadnjih par godina izgubio ljepotu, ali ako netko pogleda njegove prve radove i one malo kasnije nema pravo imati loše mišljenje o njegovu crtežu. Jako je dobro ocrtao Iron Mana, ali i izraze lica ostalih junaka ove priče. Naravno, on je autor i naslovnice koja odlično predstavlja Iron Mana i njegovu veličinu. Naslovnica ima veze s radnjom u stripu za razliku od nekih početnih epizoda, iako ne potpuno pošto se pojavljuje neki čovjek koji nema veze s ovom epizodom, ali dobro, Ferri je popunio prazninu na papiru.

Sve u svemu, epizoda koju valja imati. Na mojoj ljestvici najboljih stripova zauzima visoko mjesto. Ne dođe u Darkwood svaki dan netko tko kaže da ima na Darkwood veće pravo nego Zagor. Zato je to bio i test za Zagora, zapravo je imao prvog protivnika koji je želio vladati(?) Darkwoodom, a mogao je proširiti samo kaos. Ali nitko nema veće pravo na Darkwood nego naš junak pustolovine, što je dokazao i ovaj put. I zato svi željni spletki neka se klone Darkwooda. Jer Darkwood je kraljevstvo kojem na čelu može biti samo jedan kralj- Zagor-Te-Nej, Duh sa sjekirom.

Naprijed

ZG EXT 48/49 Tajna mlina

SD EXT 51 Lažni markiz

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Aco

  Ukupna ocjena 48%

  6, 3, 5, 6

  S obzirom na ostale priče iz tog perioda,ova i nije tako loša.Uz dosta uloženog truda,čak se može i čitati.Imamo Zagora koji se ponaša kao sebično,neodgojeno i razmaženo derište.Kako smiju njega napadati?Kako se smiju klanjati i slijediti drugog čovjeka?"Ne,dragi moji Indijanci-Darkwood je moj.Ja sam njegov gospodar i vi me morate slušati jer samo ja i jedino ja znam što je najbolje za vas.Svi ostali su varalice koji vaš zele iskoristiti".Iritirajuće u svakom slučaju.Konačni obračun sa Fletcherom bi mogao biti duži od dvije pasice.Dajem plus za skvo koje šibaju Zagora.Dobro ga je vidjeti onako poniženog i raskrvarenog,sigurno ga ta sramota i dan danas boli.I neka..
  13.12.2004
  15:25:00 sati
  Aco
  uredi
 • fishleg

  Ukupna ocjena 68%

  7, 6, 7, 8

  Nista posebno, epizoda nije tako losa, ali ima i mnogo boljih.
  Pohvale na prvoj recenziji.
  13.12.2004
  17:56:00 sati
  fishleg
  uredi
 • Ukupna ocjena 64%

  6, 6, 7, 7

  ok, nije loše. čitljivo. bilo je i boljih
  14.12.2004
  23:18:00 sati
  brzopotezni
  uredi
 • Ukupna ocjena 82%

  9, 9, 7, 7

  Ovako visoke ocjene za priču i scenarij sam dao zbog dojmljive scene kad Zagora bičuju žene i zbog toga što je ovo prvi strip na ovu temu. Inače, strip i crtež su haos dobri imajući u vidu kad je izašla...
  15.12.2004
  19:30:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • Ukupna ocjena 86%

  8, 8, 10, 8

  Zanimljiva epizoda za zanimljivim negativcem. Ima nekoliko dobrih scena poput onu kada zagora mlate vještice šibama. To se rijetko viđa. Samo je završna borba mlako napravljena. Čovjek bi očekivao nešto više, ali kakvi. Samo ga zadavi i omami ga, pa je već gotovo. Dobra epizoda, ali mi je mnogo bolja epizoda Bjegunci.
  25.12.2004
  14:49:00 sati
  hellblazer
  uredi
 • Ukupna ocjena 25%

  2, 2, 2, 7

  Dvije stvari. Prva stvar: od kojeg metala je Iron manov oklop? Druga stvar: Zagor se uzdiže iznad običnog čovjeka i trapera, takva usporedba za njega je sramotna - kompleks veličine.
  29.12.2004
  19:21:00 sati
  stinky
  uredi
 • boris.predic

  Ukupna ocjena 64%

  7, 6, 7, 4

  Pa povratak flecera aka iron mana je mnogo bolji strip koji bi bio jos bolji da je nekako zadrzao svoj oklop. A sto se tice ovog stripa prica ce se opet ponoviti u Obojenom coveku jer Zagor se ne moze poraziti na posten nacin. Ne ne...
  31.12.2004
  19:03:00 sati
  boris.predic
  uredi
 • Ukupna ocjena 29%

  2, 2, 5, 2

  stinky je sve rekao;-)) a ocjene su iz dispeta
  kakvih 94%!?
  25.01.2005
  21:47:00 sati
  Tomek
  uredi
 • Ukupna ocjena 76%

  7, 8, 8, 7

  Vidi zanimljivo!Iron man i to još u Zagoru.
  16.06.2005
  16:37:00 sati
  zerovnik
  uredi
 • johnhartson

  Ukupna ocjena 74%

  8, 7, 8, 5

  Pa, imam dvojako misljenje o ovoj epizodi. Bila mi je ok kao klincu ali sada mi je malo naivna. Definitivno je Zagor bio jos neformiran lik. Sto se (originalne) naslovnice tice mislim da je najgora ikada (ne racunam tu domace bravure).
  22.06.2005
  20:29:00 sati
  johnhartson
  uredi
 • Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Odlična epizoda.Samo šteta što turnir nije dulje trajao ali ipak je to jedan od prvih zagora a da je izašao u ovo doba sigurno bi se protegnuo na tri broja.
  08.07.2005
  00:33:00 sati
  vice
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 78%

  10, 6, 8, 6

  Pomalo prekratka epizoda za jednog tako važnijeg protivnika, ali ipak su to bila neka druga vrimena. Ima nedostataka, naprimjer onaj turnir nije bio ništa posebno, a druga borba protiv Iron mana je malo prebrzo završila a i nije bila baš napeta. To je jedina veća zamjerka, sve se prebrzo završi. Ipak jedna od boljih epizoda iz toga razdoblja.
  26.10.2005
  22:08:00 sati
  mpavin
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 75%

  8, 7, 8, 6

  PROSJEČNA EPIZODA,NIJE MI OSTALA U NEKOM POSEBNOM SJEĆANJU.NASLOVNICA LOŠA.
  11.12.2005
  21:16:00 sati
  lwood
  uredi
 • SejoSexon

  Ukupna ocjena 50%

  3, 4, 8, 5

  Loša ocjena za naslovnicu se odnosi na Dnevnikovu naslovnicu. Priea je providna, dosadna i hiljadu puta prožvakana. I da, slažem se sa velikim Stynkijem.
  16.02.2006
  09:24:00 sati
  SejoSexon
  uredi
 • kiky

  Ukupna ocjena 40%

  5, 2, 5, 4

  I am Iron Man…
  Has he lost his mind?
  Can he see or is he blind?
  Can he walk at all
  or if he moves will he fall?

  Is he 'live or dead?
  Has he thoughts within his head?
  We'll just pass him there
  Why should we even care?

  Oh Iron Man…

  He was turned to steel
  in the great magnetic field.
  Where he travelled time
  for the future of mankind.

  Now the time is here
  For Iron Man to spread fear
  Vengeance from the grave
  Kills the people he once saved…

  Nobody loves him
  He just stares at the world
  Planning his vengeance
  that he will soon unfold.

  No, nobody wants him
  they just turn their heads
  And nobody helps him
  now he has his revenge...oh.

  Heavy boots of lead
  fills his victims full of dread
  Running as fast as they can
  Iron Man lives again!

  Oh Iron Man…

  bup, bubidup...
  bip, bibirip...
  ah...
  bah, babarah
  16.02.2006
  20:09:00 sati
  kiky
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Fenomenalno! Ali glupo mi je ono dođe tamo neki željezni debil i svi ga slušaju i zaborave što je Zagor za njih napravia. Inače sve ostalo OK
  14.04.2006
  22:04:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • jack 50

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Epizoda je odlična, samo što je bila prekratka.
  15.04.2006
  09:09:00 sati
  jack 50
  uredi
 • mladen13

  Ukupna ocjena 63%

  6, 6, 7, 6

  prosjek priča
  18.07.2006
  20:18:00 sati
  mladen13
  uredi
 • Obi-wan

  Ukupna ocjena 52%

  5, 5, 5, 7

  Jedna od ranih priča, naivna poprilično. Ipak, počinju neke naznake čitljivosti, napravljen je jedan korak naprijed u odnosu na početni debilitet. Neprijatelj je zanimljiv, Zagor prvo ispuši pa se onda zamaskira i trijumfira. Još uvijek vrlo naivno, ali kreće na bolje.
  31.07.2006
  16:31:00 sati
  Obi-wan
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 79%

  9, 8, 6, 10

  Ujedinjenje Indijanaca u jednu naciju-zanimljivo, ali tu je Zagor da pokvari planove. Ipak je on apsolutni vladar Darkwooda. Odlična epizoda. Nemjerljivo bolja od ostalih epizoda iz tog doba. Crtež solidan, ali Ferri to može i bolje. Naslovnica fenomenalna; potvrđuje mistiku koja obavija lik Iron mana i opasnost koja se nadvila nad Zagorom.
  26.12.2006
  19:45:00 sati
  Spock
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  ...predobra epizoda...al iron man je bolji u drugom pojavljivanju...
  13.01.2007
  20:56:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • karven

  Ukupna ocjena 23%

  1, 1, 4, 5

  perverzno glupo i dosadno
  04.03.2007
  13:24:00 sati
  karven
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 96%

  9, 10, 10, 9

  Gledajući sve Zagore do klasičnog doba, ova epizoda je nesumnjivo najbolja. Karakterizira je jedinstvo vremena i mjesta radnje. Epizoda se drži svih pravila strukture fabule. Tu je uvod, zaplet, vrhunac, rasplet. Takva tipična i jednostavna struktura se javlja često u fimovima s temom sporta. Na primjer, Rocky III:  Rocky je prvak svijeta u boksu, dolazi do opuštanja i poraza i ismijavanja, životne dvojbe, trening, neočekivani povratak u ring i neočekivano vračanje titule i na kraju odletješe u sretniju budućnost. Tako je i u ovoj epizodi: najprije neočekivani poraz, pa pripremanje za revanš, i pobjednički povratak u velikom stilu. To mnogima smeta jer je kao neoriginalno, ali kod mene takvi klišeji uvijek pobuđuju emocije. Najljepše su pobjede koje su neočekivane i pobjeđene snagom volje koja uistinu mora biti snažna kod podcjenjenog čovjeka, kod čovjeka koji je uz ostale i sam posumnjao u vlastite sposobnosti. A čak i pravedni i uspješni ljudi, ljudi poput Zagora znaju se naći u takvom položaju u kojem je samo jedan krivi potez doveo u pitanje tisuće uspješnih poteza. Ali treba snači snage da kao i Zagor taj poraz pretvorimo u odskočnu dasku za blistavu pobjedu u konačnom obračunu. Chico i Tonka su se u ovoj epizodi pokazali kao največi Zagorovi prijatelji jer: "Friend in need is friend ended!" ("Prijatelj u nevolji jest pravi prijatelj!") I sam Zagor je Tonki rekao: "Ti si mi sada jedini saveznik!" Nadalje, Iron Man mi je uz Supermikea najbolji negativac koji je pokušao podjarmiti Darkwood. Ferri je u ovoj epizodi briljirao. Crtao je pejsaže, emocije i crtež mu je u globalu čist. Nedostaje malo dinamike, ali neka. Naslovnica je dobra, samo je Zagor neprepoznatljiv. Za kraj još jedna čestitka Nolitti koji je na 98 stranica napisao odličnu priču.
  20.05.2007
  01:20:00 sati
  Inferno
  uredi
 • Ukupna ocjena 69%

  6, 8, 7, 6

  Sve bolje, sve bolje...  Odlična epizoda, čita se u dahu, napeta, zanimljiva.  Završna borba je malo prekratka.  Stvarno, što se tiče oklopa to je naivno.  Koplje se odbija od njega, lagan je, savitljiv je da možeš normalno mahati rukama i nogama?!  Ali koga to briga?  Ma dobro, evo zato malo manja ocjena za priču.  Nekoliko stvarno dobrih scena kao što je Čiko na koljenima koji moli za Zagorov život i po tko zna koji put ga spašava.  Pa zatim poniženje kad Zagora išibaju.  Tu su indijanci stvarno prikazani kao hrpa debila.  Nezahvalnih.
  17.06.2007
  13:16:00 sati
  Mlaki
  uredi
 • Poncho

  Ukupna ocjena 67%

  7, 6, 9, 1

  Kad san je prvi put čita bio san oduševljen, ali nakon što odrasteš... Sama ideja i nije loša, zagor je podosta realističan , imamo ljubomoru, srdžbu, tugu, tvrdoglavost... odlično. Ali pojava Iron-mana, je u najmanju ruku smješna, kao u jeftinim američkim stripovima(čovjek šišmiš, čovjek pauk...) izgleda ko konzerva... Čiko uopće nije smješan, turnir kao ideja mi nekako šteka, zbrzan kraj... naprosto loše... ali to je taj početni period... Naslovnici jedan jer nema nikakvu vezu s radnjom... Koji je onaj tip što ga Zagor udara šakom?
  01.09.2007
  14:23:00 sati
  Poncho
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 48%

  6, 3, 6, 3

  Normalan bi se čovjek zapitao kako je Iron Man postao jedan od najvećih Zagorovih neprijatelja nakon ovakvih budalaština? Znam da su ove početne epizode bile naivne do jaja, ali ovo je preglupo, i gotovo nečitljivo. Jedino mi je OK to što je Zagor pokupio batine, stvarno mi je išla na živce ta njegova arogancija! Ferri skoro korektan, dok je naslovnica jadna (Zagor se tuče sa nekim jadnikom dok Iron Man sa vrha brijega gleda na drugu stranu...). Tapija.
  28.09.2007
  17:12:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • mali od palube

  Ukupna ocjena 74%

  6, 7, 9, 8

  Marvelov  Iron Man je bolji.
  30.09.2007
  10:13:00 sati
  mali od palube
  uredi
 • senad7

  Ukupna ocjena 73%

  7, 7, 8, 7

  Ovakve price su uvijek bile zanimljive...neko izazove zagora na dvoboj i Zagor izgubi u prvoj borbi  ( npr. pored Iron Mana imamo Supermajk, obojeni covjek ako se sjecam dobro i ratnik pekota). Kasnije , Zagor se ponovno sukobljava prsa u prsa sa doticnima i izlazi kao pobjednik ali tada je borba bila fare play.Ova epizoda je kod nas izasla 1987 u neoriginalnoj naslovnici za koju bi ja dao ocjenu 1. Sedmica je za originalnu naslovnicu. Kad je izasla ova epizoda moglo se lako primjetiti da je ovo jedna od ranijih Zagorovih epizoda sto je Dnevnik nije objavio kad je trebao.
  30.09.2007
  13:33:00 sati
  senad7
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 51%

  5, 4, 6, 6

  mislim da je iron man prvi koji je pred indijancima pobijedio zagora, kasnije su to mnogi kopiralizbog toga ova priča ima prolaznu ocjenu, iako se tek mrvicu izdiže od prosjeka tog perioda
  04.07.2008
  23:02:00 sati
  ken2
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 9, 7

  Ovo sam pročitao minimum 20 puta.
  20.08.2008
  17:07:00 sati
  kico
  uredi
 • ViKing

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 9, 6

  Old school epizoda koju sam pročitao bar 5-6 puta i smatram je jednom od najboljih među tim početnim. Još kad se pojavila u Dnevnikovom izdanju, pre nekih dva'es godina (kol'ko se sećam pre toga nije izašla), delovala je previše retro-matoro-naivno, što znači da klincima iz današnje perspektive možda izgleda i gadno. Stari Ferrijev crtež mi je skroz OK, a naslovnice prosečne osim one originalne tri (pogotovo treća).
  01.09.2008
  10:58:00 sati
  ViKing
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovdje se stvarno razvija odnos Zagora i Chica. Iron-Man je po meni najbolja epizoda u prvih pedesetak čak bolji od Zagor priča i dr. Onaj turnir je legendaran. Uz odnos Zagora i Chica još se više razvija suradnja Nollita-Ferri. Predobro
  15.11.2008
  19:50:00 sati
  cibalia
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 75%

  7, 7, 8, 9

  Slažem se da je ovo nešto što su kasnije nekoliko puta kopirali. Pošto je među prvim brojevima neću biti prestrog za crtež jer Ferri još uči crtati novi nerazvijeni lik. Naslovnica je među najboljim najstarijim. Kao klincu sjećam se kako mi je bilo žao vidjeti Zagora poraženog i onako osramoćenog. 
  16.01.2009
  15:29:00 sati
  supermike
  uredi
 • Ukupna ocjena 78%

  8, 8, 8, 6

  07.05.2009
  23:49:00 sati
  Brdar
  uredi
 • Ukupna ocjena 95%

  10, 10, 10, 5

  Meni je stvarno zao sto na naslovnicu ne mogu da ocenim vise,ali je stvarno bezeze. Inace mi je strip veoma cool, nabavio sam makedonsko izdanje, gde su uzvici "lele", "tvojot prijatel za vlakno me promasi", itd,pa sam se u pojedinim situacijama smejao do suza, a vrh je bio kada Ciko pokusa da dobije besplatan rucak. Inace, pokusaj da Zelezniot covek zauzme Zagorovo mesto jeveoma dobar,stavise odlican. Preporucio bih svima da procitaju ovaj strip na makedonskom, nece se pokajati!
  09.05.2009
  16:08:00 sati
  misa
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 92%

  10, 9, 9, 8

  Epska epizoda sa prvim Zagorovim porazom 1vs1.
  Prvo Tonkino pojavljivanje.
  Treba napomuneti da se ova prica sastoji u stvari iz dvije price: Sablasni momci i Iron Man. Prva je u stvari predprica glavnoj epizodi i ima samo 24 stranice. Dnevnik je taj prvi dio strpao u epizodu "Vrac Vabasi" (72 stranice) na kraju sveske zbog popunjavanja prostora, tako da su dobili svesku od 96 stranica, dok sam Iron Man, dnevnikov Turnir u Darkvudu, ima 95 stranica. Cjelovita Iron man prica ima  119 stranica. 
  27.06.2009
  12:56:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 67%

  8, 7, 6, 4

  Ovo je stvarno dobro za standarde tih ranih priča. Darkwoodski Indijanci su opet ispali teški naivčine, dovoljno je da dođe jedan tip u glupom kostimu, prozove se Manituovim poslanikom i ovi će mu se odmah počet klanjat.
  Crtež nije jako dojmljiv (Ferri još treba poraditi na ljudskim licima gledanim sprijeda). Naslovnica je grozna, Zagorova faca je ružna i tko je uopće ovaj tip kojeg mlati?
   
  Ona kratka pričica s Cayugama koja prethodi ovoj pretpostavljam da nije recenzirana jer svi misle da je dio ove epizode.
  17.07.2009
  21:19:00 sati
  Opti
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 74%

  8, 7, 8, 5

  Iron Man - prvi čovjek koji je bacio Zagora u očaj.

  Edit

  smanjila sam ocjene na 8785 čisto iz matematičkih razloga. Ako ovoj solidnoj epizodi dam jako dobru ocjenu onda bi nekim drugim izvrsnim epizodama trebala dati 130%...

  U ovoj epizodi po prvi put imamo zagorov ego na vidjelu. Prvenstveno ga muči činjenica da će Iron Man jednostavno pokupiti hrpu zlata, zaratiti Indijance s bijelcima, fino odmagliti bogat kao car a iza sebe ostaviti hrpu Indijanaca koje će vojska izbrisati s lica zemlje. Tek nakon toga dolazi taština, jer Darkwood je njegovo kraljevstvo.

  04.07.2010
  12:56:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • konj87

  Ukupna ocjena 67%

  7, 6, 7, 7

  Solidna priča. Ne slažem se sa komentarima oko metala; - budući da je Zagor i nadrealan strip ne vidim zašto bi oklop morao biti sačinjen od materijala koji zapravo postoji?!

  Možda je Ferri naslovnicom mislio reći da dok je Zagor okolo sijao pravdu, Iron Man je zaposjeo Darkwood... :-)

  10.12.2010
  04:21:00 sati
  konj87
  uredi
 • Tonka24

  Ukupna ocjena 78%

  8, 7, 9, 6

  Ok epizoda.Moglo se to razviti malo bolje.Zbrzan mi je kraj(borba sa iron manom) i onaj turnir je izvrsna ideja samo,trebalo je to par borbi više,više kreativnosti...Prvo pojavljivanje Tonke, moglo se tom susretu posvetiti puno vise prostora, ovako ostaje dojam da su se poznavali od ranijeSve u svemu ja dajem vrlo dobre ocjene za ovaj strip.Ferrijev crtez jako dobar, bistar.

  24.04.2011
  00:52:00 sati
  Tonka24
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 63%

  5, 6, 7, 9

  Nije ni loše.

  27.04.2011
  20:07:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 72%

  8, 6, 7, 9

  Po meni prva kultna epizoda, iako je moglo biti bolje izvedeno u nekim dijelovima. Sve u svemu, bolje od ostalih epizoda iz tog razdoblja.

  29.06.2011
  14:18:00 sati
  Deki86
  uredi
 • Ukupna ocjena 82%

  8, 9, 8, 7

  15.07.2011
  17:03:00 sati
  Srdjan999
  uredi
 • Galis

  Ukupna ocjena 65%

  6, 6, 7, 8

  Kao i sve druge priče iz rane faze dok se Feri uhodavao sa crtežom a Nolita, tata Boneli i Feri (dokazao netalentovanost za pisanje) lutali u pravcu stvaranja lika, tako ni ova nije ostavila neki dublji trag. Ništa naročito.

   

  09.08.2011
  21:34:00 sati
  Galis
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 91%

  10, 10, 8, 7

  05.09.2011
  22:56:00 sati
  macca1985
  uredi
 • zagor_22

  Ukupna ocjena 90%

  9, 8, 10, 9

  najbolji u prvih 50

  18.01.2012
  22:00:00 sati
  zagor_22
  uredi
 • Duje Belak

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  15.04.2012
  13:24:00 sati
  Duje Belak
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Prica zanimljiva crtez sve bolji i bolji i tuca sa iron manom kad je porazio zagora je za pamcenje 

  Ziveo zagore

  02.05.2012
  13:43:00 sati
  going going
  uredi
 • Ukupna ocjena 93%

  9, 10, 9, 9

  Jedna od boljih Zagorovih priča. Čiko ovdje briljira.

  21.05.2012
  12:32:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Ukupna ocjena 56%

  5, 4, 8, 5

  03.10.2012
  10:01:00 sati
  coszinus
  uredi
 • zagor fan

  Ukupna ocjena 93%

  10, 8, 10, 9

  Odlična epizoda, ali je prekratka. Epizoda je trebala biti puno opširnija. Ipak dao sam dobre ocjene. Ferri ovdje fenomenalan.Naslovnica vrlo dobra

  21.10.2012
  12:51:00 sati
  zagor fan
  uredi
 • sergej773

  Ukupna ocjena 90%

  10, 8, 9, 9

  25.12.2012
  20:44:00 sati
  sergej773
  uredi
 • PijaniPatak

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10


  Iron-man je napisan u periodu teškog naivluka, 1966. godine. Tada istinska dubina priče nije mogla da traje duže od par tabli, pogotovo ne ako je ta priča probijanje leda u mnogim aspektima. Opseg njene poruke uopšte nije za potcenjivanje, ona je remek-delo tog perioda. To je prva ozbiljnija priča u celom serijalu, prvi Zagorov poraz, prvo narušavanje prethodno nenarušivog kulta i autoriteta. Ali, iako je tek početni postupak probijanja leda već (slučajno?) naglašava pojedine crte "kraljevog" karaktera.

  "Ovi dole su sigurno samo mladi ratnici Cayuga koji bi malo da se prave važni i možeš se kladiti  da će jedan moj ratni poklik biti dovoljan da se razbeže kao zečevi"

  "...ali par sekudi kasnije Zagor gorko zaključuje da nije postigao željeni efekat..."

  "Ne razumem...reklo bi se da se one Cayuge uopšte ne boje Duha sa Sekirom!" 

  Veo oko "kralja Maxmagnusa" počinje da pada, stvarnost oko njega je sve samo ne lepa: vlada nered, pomanjkanje autoriteta,prepozna se apsurd sopstvene iluzije. Narod ne samo da nije poslušan nego srlja napred sa kukama i motikama. Tron nije dovoljno visoko, spušten je na smrtničke visine, na one gde je meso ranjivo a gde je legendarna sekira samo oblutak na trulom drvetu, štit misterije pada u štit kočija karavana. Divinski entitet je deli prašinu sa smrtnicima, izjednačuje se njihovom ranjivom suštinom (čak nije ni jedini dobar strelac u grupi), a skače poput malog deteta kada ga farsa debelog meksikanca izvlači iz samrtnog obruča i vraća u divinske slatke vode ponosa ("Ne zaboravite šta sam vam rekao"..."poslušaćemo tvoj savet Zagore")

  No gorka pilula koju je progutao tog popodneva ostavlja ružan ukus u grlu zbog mogućnosti pomanjkanja strahopoštovanja na globalnom nivou, i to mu se potvrđuje kada shvata da jaki glas bubnja dopire onoliko daleko koliko i ratni krik. Glas Duha sa Sekirom se daleko čuje, ali ga niko ne sluša.

  Ali, nije jedino autoritet srušen. Zagorov poraz na kojem naslov prvog čitaočevog kontakta sa epizodom tih davnih 60-ih godina toliko insistira nije samo fizički poraz ili povreda ega. Čin poniženja ide mnogo, mnogo dublje, i mnogo globalnije je poruke. 

  "Nikad neću zaboraviti ovaj strašan dan, pa makar živeo hiljadu godina!"

  Klečanje pred varalicom, ožiljak na telu boga izazvan podrugljivom ženskom rukom...Očigledne opsege opisanog i prikazanog nema potrebe navoditi. Sve to se oseti pri svakom čitateljskom kontaktu sa tim kaiševima, bilo prvom bilo poslednjem. Ono šta treba istaći je da naratoreva pažnja nije bila toliko Zagorov ponos koliko opšta slika njegovog sveta. 


  Reakcija indijanaca na ishod bitke dvojice divova  nije reakcija bivših podanika nego oslobođenih robova.

  Darkwood početnih godina nije bilo bure baruta koje može već koje želi da eksplodira. Već smo videli u prethodnih 14 albuma, a bogami i otprilike toliko sledećih da poveznica između indijanskih plemena i Zagora nije poštovanje nego strahopoštovanje. On je jedini koji idealizuje mir i suživot više rasa, a ideja je suluda pri samoj pomisli da čitalac 60-ih godina nije uopšte znao razloge postojanja tih ideala. Zagor priča je bio mnogo godina posle u striscia izdanju. Dakle, umesto hladnih glava kojima je svejedno ko će se pokazati njihovim duhovnim poglavarom, u indijanskom narodu je prisutan usklik čistog zadovoljstva kada je mirotvorac pao nejačak na kolena, a pobornik rata (vođa koji je postao vođom pre svega prepoznavanjem ambicija naroda...tome nas malo i istorija uči) onaj pred kim "tiranin" kleči.  Pogledajte samo te osmehe...To su psi pušteni sa uzice. Darkwood sada može da bukne.
  Duh sa sekirom je samo individua, u njegovom odsustvu Darkwood postaje bolesno, izopačeno mesto. Njegovo zbacivanje veselo odjekuje šumskim vetrom, a atmosfera juče idiličnog mesta već počinje da širi miris sutrašnjeg baruta i krvi. Ideal mira je samo Zagorov, on se suprotstavlja celom univerzumu, sprečava prirodan tok ljudskog prokletstva. Tek kasnije taj ideal počinje da se prima i kod ostalih plemena, ali sada...to je samo kap slatke vode u slanom okeanu. Ništica koliko postojana i neizbrisiva toliko i neizbežno sitna.

  Zagorovom psihom Nolitta se bavi konkretnije mnogo godina posle u Supermikeu. Sada je narativni centar bio sami Darkwood i prikaz ranjivosti njegovog utopijskog balansa te apsurdu u slici Zagorove neranjivosti i sna kojem stremi.

  29.12.2012
  02:24:00 sati
  PijaniPatak
  uredi
 • Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 8, 8

  26.01.2013
  16:08:00 sati
  zagor2805
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

  Ovu priču nisam uspio zaboraviti ni nakon mnogo godina...sada sam je ponovo pročitao u libellusovom kolorcu...šteta što iron man nije obojan u sivo umjesto ove plave boje koja mi baš ne odgovara za boju metala....
  26.03.2013
  10:51:00 sati
  Oki
  uredi
 • Suljero

  Ukupna ocjena 81%

  9, 8, 7, 9

  17.10.2013
  13:11:00 sati
  Suljero
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 73%

  8, 7, 6, 10

  U usporedbi sa zagorima iz tog doba ova epizoda je veoma dobro i pametno napisana sa jednim od boljih Zagorovih neprijatelja. Ova se priča i dandanas drži po mom skromnom mišljenju.

  11.09.2014
  16:37:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 71%

  7, 7, 7, 8

  Zanimljiva epizoda.  Isto kao i Batman u The Dark Knight Rises, kad se borio protiv Banea, ovdje je Zagor ne samo pobijedjen, nego je i ponizen.  Interesantan element Zagorove mitologije, covjek koji je do tad bio nepobjediv.  Nolita je fino ovo sve izmislio, i sad kad je ovo rano Zagorovo doba u pitanju, ovo je sigurno epizoda koja vadi Zagora is onih ranih, naivnih epizoda u ono osrednje doba gdje je tematika malo vise zrela.  Ferrijev crtez je dobar, ali u kasnijim epizodama ce biti bolji.  Naslovnice mozda i nisu najbolje, ali su "kult" vise nego ikakve druge.  Epizoda koju svaki Zagorov fan mora da procita, a pogotovo novi fanovi, i to sto ranije, to bolje.

  22.09.2014
  00:10:00 sati
  acestroke
  uredi
 • DODSFERD

  Ukupna ocjena 77%

  8, 8, 8, 5

  Priča se na kraju pokazala boljom nego što se to prije čitanja moglo pretpostaviti, vjerojatno i zbog toga što je Zagor naletio na protivnika koji ga je porazio iako uz primjenu prljavih sredstava. Zagorov poraz i poniženje su dodatno podignuli tenziju cijeloj stvari a moram priznati da mi je u tom trenutku bilo žao Chica što je morao gledati sve to. Kada bih morao uspoređivati Iron Man mi je daleko slabiji lik nego recimo Supermike jer je posegnuo za kukavičkom metodom borbe dok je s druge strane žuti genijalac svoju nadmoć uvijek pokazivao na pošten način. Komične situacije sa Chicom Nolitta većinom ispuca u počecima epizoda ali ovdje je napravio iznimku i to stavio u sredinu ali zbog toga ništa nije izgubljeno na upečatljivosti. Jedino mi onaj turnir sa borbama nije ispao kao pun pogodak jer se moglo pronaći i drugačije rješenje u kojemu bi Zagor ipak potukao Iron Mana. Ovdje se prvi puta pojavljuje i Tonka iako je vidljivo da ga Zagor već poznaje od prije, baš šteta što ova epizoda nije iskorištena za njihovo upoznavanje na nekakav efektan način.

  Crtež vrlo dobar ali naslovnica nije nešto jer je Iron Man na njoj bačen u potpuno drugi plan,

  09.10.2014
  17:25:00 sati
  DODSFERD
  uredi
 • caramba

  Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 8, 8

  Prvi puta čitao u izdanju Zlatne Serije. Sjećam se da mi je bila zbilja super, i da mi je bilo neobično što se završava u istoj svesci u kojoj i počinje, jer sam masu epizoda čitao bez glave ili repa, odnosno početka i (najčešće) kraja.

  15.11.2014
  18:30:00 sati
  caramba
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 76%

  7, 8, 8, 7

  Sasvim solidno. Pitam se kakva bi ovo epizoda bil u 'zlatno' doba, i da je recimo u 3 nastavka. Vjerojatno nešto kao i sa Supermikeom. A Zagor će i kasnije biti išiban. Ferri još nije uvježbao crtanje lica iznaprijed.

  20.12.2014
  19:13:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 73%

  10, 5, 8, 4

  kako uči u prvi dan Nove...jednostavno,klasikom poput Iron-mana i prvim Zagorovim porazom(doduše na prljav i podmukao način,ali poraz je poraz)

  malo mi je glupasto da Iron-man skače i pentra se po stablima kao Zagor(ipak je on po zanimanju kovač a ne cirkuski akrobat),mogli su i  bez toga prizora.

  prvi put susrećemo i Tonku,Zagorova krvnog brata(u ovoj epizodi to još ne saznajemo,Tonka je tu najbolji prijatelj..)

  u ovoj epizodi i prvi put možemo odrediti vremenski period u kojem Zagor živi.naime,u saloonu Čiko susreće pukovnika Bradforta koji namlati Čika zbog njegova "bijega" sa bojišta kod Lundys Lanea.ta bitka se doista odigrala u srpnju 1814 g. između Amera i Engleza.pukovnik,nakon što je premlatio svoga nesuđena ađutanta govori:pravda je nakon trudeset godina zadovoljena.

  sam završni obračun Zagora i Iron-mana je da se blago izrazim katastrofa.proteže se na samo dvije slike,doista zbrzano i traljavo

  isto tako i naslovnica..razočaranje

  01.01.2015
  11:01:00 sati
  igor 12
  uredi
 • Ukupna ocjena 57%

  5, 5, 7, 6

  04.04.2015
  01:39:00 sati
  Eddie Monsoon
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  8, 9, 10, 10

  05.01.2017
  17:37:00 sati
  suply1
  uredi
 • Dwayne_Looney

  Ukupna ocjena 56%

  5, 5, 7, 5

  Epizoda važna zbog prvog poraza Zagora i prvog pojavljivanja Tonke ali sve je to tek malo blaža naiva. Kraj zbrzan, očito nam preostaje zaključiti da je Zagor osvetom svjetlosnom brzinom vratio poštovanje kod svih plemena i ugasio vatru za javašlukom.

  Naslovnica katastrofalna

  13.01.2017
  15:04:00 sati
  Dwayne_Looney
  uredi
 • Gris

  Ukupna ocjena 79%

  8, 8, 8, 7

  02.02.2018
  08:04:00 sati
  Gris
  uredi
 • Paco

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Vrhunska priča s obzirom da dolazi iz 1966 godine i radi se tek o 15 izdanju Zagora uopće. Kao Ferrijevac crtež je uvijek 10, a priča i scenario 9 zbog, kako rekoh, vrlo dinamičnog i unikatnog razvoja priče za vrijeme kada je nastala.

  21.08.2018
  12:20:00 sati
  Paco
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Smisleno i dobro. Odličan prikaz dvoboja Zagora i Iron mana.

  08.06.2019
  11:47:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • karuro

  Ukupna ocjena 64%

  6, 6, 7, 7

  Meni cisto ok epizoda. Fora je iron man

  22.08.2019
  21:30:00 sati
  karuro
  uredi
 • Altairfan

  Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 9, 5

  Jedina mana priče sa Iron Manom je da je bila prekratka . Trebalo je možda malo vidjeti veću pobunu indijanaca sa njim na čelu.
  Ovako je sve završilo sa kratko borbom na kraju gdje ga Zagor praktički odmah savlada .
  Sve ostalo u toj priči je bilo odlično .
  Smiješan mi je bio kraj sa Chicom u odijelu Iron Mana .Naslovnica definitivno nije pogođena . 

  04.08.2020
  15:44:00 sati
  Altairfan
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Seminole
  Kod: TX SA 17
  Ocjena: 83%
  Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 111
 • Zamak ludila
  Kod: DRGN LIB 13b
  Ocjena: 84%
  Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
  Autor: kandraks
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 302
 • Posljednja bitka?
  Kod: AF SS 418
  Ocjena: 71%
  Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
  Autor: Kila Banana
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 222
 • Operacija Kovčeg - Veriga
  Kod: CRRO DNEV 1
  Ocjena: 71%
  Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 762
 • Crna magija
  Kod: MN LIBSP 1
  Ocjena: 86%
  Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
  Autor: kiky
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 752

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Put za raj
  Kod: ZG VCSP 32
  Ocjena: 50%
  Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
  Autor: Djole
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 2751
 • Povratak Zimske Zmije
  Kod: ZG VCZS 20
  Ocjena: 91%
  Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1811
 • Hellgate u plamenu
  Kod: ZG LU 275/276
  Ocjena: 87%
  Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 17
  Broj pogleda: 1700
 • Povratak samuraja
  Kod: ZG VEC 155/157
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1315
 • Plamen nad Merivelom
  Kod: ZG VEC 143/144
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
  Autor: going going
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 1247

Aukcije

Forum