Vrata straha

Zagor

ZG EXT 52 | 50 str.

Relaksirajući lov u prirodi pretvara se u noćnu moru kad Zagor i Chico slučajno zađu u tajnu udolinu gdje vlada sukob između miroljubivog plemena Tutelosa i pretpovijesnog plemena koje zahtijeva krvne žrtve Suncu. A Chico je njihova prva (i posljednja) krvna žrtva!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 47%

Priča 4

Scenarij 5

Crtež 6

Naslovnica 2

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 45%

P*3

S*3

C*6

N*4

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Vrata pakla
    ZG EXT 52
  • Okrutni Runok
    ZG LMS 78
  • Stara vetrenjača - Sablasni momci - Gcozdeni čovek - Lažni markiz - Beli vrač - Bimbo Saliven - Vrata straha
    ZG VCBZ 6

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • I padroni del fuoco
    ZG SR 16
  • I padroni del fuoco
    ZG TT 16

ZANIMLJIVOSTI

  • Naziv ove epizode je i "Gospodari vatre". LMS #94 (koja konkurira za najgori otisak čak i za ono vrijeme) ima istu naslovnicu kao i LMS #78, samo s neznatnim promjenama. Epizoda je izašla i u ZS #28 "Blago u jazbini dabrova" gdje su naslovni junaci Tim i Dasti, a u "dodatku" je Zagor!
  • Prvo izdanje ove epizode izašlo je u listopadu 1966. godine. Naslovi striscia su redom: Vrata straha, Gospodari vatre.
  • Tutelosi će se vratiti u Chico specijalcu "Chico pračovjek"!

I do not think the measure of a civilization is how tall its buildings of concrete are,
But rather how well its people have learned to relate to their environment and fellow man.

~ Sun Bear of the Chippewa Tribe ~

Neću niti reći koliko istine i mudrosti sadrži ova izreka poglavice Chippewa, koji je definirao civilizaciju/napredak kao stupanj mudrosti u odnosu na ponašanje prema svojoj okolini i čovjeku, prijatelju, bratu… Gdje se u svemu tome našao bijeli čovjek? Sličnu pouku izvukao je i poglavica Arvac iz ove priče kojem ćemo s vratiti na kraju ove recenzije.

Zagorovo kraljevstvo nalazi se na teritoriju koji graniči s raznim drugim svjetovima, te je ponekad dosta samo zaći u neki krivi rukavac rijeke i već ćete se naći u nekoj izgubljenoj dolini, oči u oči s pretpovijesnim stvorovima, plemenom neandertalaca ili zalutaloj ekspediciji Francuza. Naravno, Zagorovo kraljevstvo također je ono Divljeg Zapada, gdje djeluju ljudi poput krijumčara alkohola, oružja, ljudi; ratobornih Indijanaca, oficira žednih slave; prevaranta, ubojica i druge bagre. Ova priča o kojoj slijedi tekst spada u prvu kategoriju. Vjerujem da su priče s nadnaravnom tematikom ili izgubljenim narodima uvijek bile u samom centru pozornosti čitatelja. Prva u literarnom podžanru "izgubljeni svijet" romana iz 1885. je "Rudnici kralja Solomona" H. Ridera Haggarda čija popularnost od samog svojeg izdavanja ne jenjava. Tu su i drugi kultni romani poput "Zemlja koju je vrijeme zaboravilo" E. R. Burroughsa ili "Izgubljenog svijeta" A. C. Doylea. Ekranizacije, stripizacije, reference u općoj kulturi stalno su prisutne, ljudi naprosto vole sve što je tajanstveno i nedokučivo…

Usporedite ovu Tarzanovu naslovnicu s Ferrijevom

Izgubljena dolina (tako ćemo je zvati je najčešće ljudi uzimaju takvu terminologiju) postojbina je miroljubivih Tutelosa pod vodstvom mudrog Arvaca koji su prisiljeni žrtvovati ljude u obliku harača kojeg moraju plaćati ratobornom plemenu Wasakija. Wasakiji su izgledom nalik na pračovjeka, divljiji i mnogobrojniji, no poznaju tajnu vatre koja im omogućuje znatnu prednost pred Tutelosima. Vođa je okrutni Runok (jelte, kako kaže i sam naslov) koji vjeruje da sve dobro što stiže njegov narod dolazi od božanstva Sunca. Ono pobjeđuje tamu i donosi svjetlost i toplinu potrebnu za život, kao što je to slučaj mnogih drevnih religija Afrike i Dalekog Istoka. No primitivizam i okrutnost Wasakija u mentalnom sklopu civiliziranog naroda (i Zagora kao takvog) ne postoji i kao takvu je treba zatrti. Posebno žrtvovanja Suncu. Rasplet? Zagor poput modernog Prometeja pobjednički donosi vatru oslabljenom narodu Tutelosa, dajući im sredstvo za preživljavanje. Tko zna, možda on na kraju i nije bio spasitelj. Možda je vatra bila samo početak, preduvjet za dolazak civilizacije i put prema bjelačkom načinu života, odnosnu krahu života kakvog su dosad poznavali…

Ferrijeve naslovnice starih izdanja su jednostavno grozne, naravno, pod uvjetom da ih je on uopće i izmislio. Usporedite samo naslovnicu Tarzana iz ove recenzije s Ferrijevom i siguran sam da ćete uočiti velike sličnosti. Kako je kasnije istaknuo sam Bane Kerac, Ferri je doslovno precrtao naslovnicu na prozoru! Muskulatura je dobra, poza dinamična, no pogledi Zagora i Runoka kao da su razroki. To je donekle ublaženo u kasnijem SD izdanju. LMS-ova naslovnica je čisti užas, od otiska naslovnice do samih boja.

Moram priznati da sam bio iznenađen zaključkom epizode gdje Nolitta preko starog poglavice Arvaca progovara o svim manama civilizacija i koje su to prednosti mirnog tradicionalnog života (da se opet vratimo temi s početka). Bi li nam bio ljepši i mirniji život bez glasanja svih tih silnih mobitela, televizije i ostalih elektroničkih uređaja; sjena velikih betonskih zgrada i komunikacijskih antena; automobila, stresa i svih ostalih nedostataka civilizacije? Da umjesto toga živimo u suživotu s prirodom, s velikom brigom za bližnjega, s komunikacijom oči u oči bez posredništva komunikacijskih uređaja… Ne možemo tek jednostavno zanemariti sve dobrobiti civilizacije i tehnologije, no možemo odabrati mudro, i odabrati najbolje od dva svijeta - mudrost starih naroda i dobre strane napretka i civilizacije.

Sunčev kult

"Nažalost, vidio sam mnoge stvari koje su mi srce ispunile tugom…
Vidio sam mnoge ljude crvene kože osuđene na težak zatvor.
Druge sam vidio kako su ostali bez dostojanstva zbog pića bijelaca,
I druge, odjevene u vašu odjeću, kako ubijaju vlastitu braću…
"
~ Arvac, poglavica plemena Tutelosa ~

Naprijed

ZG EXT 50 Iron Man

ZG EXT 52/53 Specijalna misija

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • King Warrior

    Ukupna ocjena 65%

    8, 4, 9, 2

    Ovo je sigurno jedna prica koja je dosla 10 godina ranije nego sto je trebala biti. Nesto kasnije je mogla ispasti dobra stvar. Ova kopija Tarzanove naslovnice je nesto sto Ferriju nije bilo potrebno, pogotovo sto su njegove originalne naslovnice skoro sve bolje od ove. Ali eto, pojavi se internet, ljudi saznali za neke stvari.

    12.03.2010
    17:32:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 35%

    3, 4, 4, 2

    U usporedbi s prethodne 3-4 epizode, ova je grozna. Radnja je glupava, na momente dosadna (čudo s obzirom na broj stranica) i zaboravljiva.

    Crtež pušiona, najgori dio je kad Zagor izgleda nekako previše zadovoljan dok davi onog Indijanca nogama. Naslovnica je samo kopija jedne Tarzanove.

    12.03.2010
    17:42:00 sati
    Opti
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 39%

    3, 3, 6, 3

    Losa prica, kao sve rane Zagorove avanture.  Ne znam sto da i kazem, jedino da je Ferrijev crtez najbolja stvar u ovoj prici.  Naslovnica losa, a scenario naivan, dosadan, neozbiljan.  Mora se procitati, kao sve ranije Zagorove price, ali samo jednom u zivotu, i onda nikad vise.

    12.03.2010
    18:25:00 sati
    acestroke
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 62%

    7, 6, 6, 5

    Ove recenzije ranijih projeva Zagora imaju nekakvu korist. A to je da se vidi kako je Feri sazrevao kao crtač.

    12.03.2010
    21:24:00 sati
    legaz
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 40%

    3, 3, 6, 4

    Dobro je samo zato šta je riječ o Zagoru i ništa više...

    12.03.2010
    22:40:00 sati
    split85
    uredi
  • jaki

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Nisi spomenija da je ova naslovnica prekopirana tarzanova naslovnica od "majstora"Ferija.

    A ovi neznaju zapalit vatru ali zato govore super engleski jezik,kao i uostalom i svi u zagorovom svijetu.

    13.03.2010
    02:32:00 sati
    jaki
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 44%

    4, 3, 6, 5

    kratka i loša priča, ali u kontekstu tog perioda je debelo iznad prosjeka, barem se sjećam o čemu se radi, onaj ulazak u špilju je upečatljiv...a i imam uspomene uz okrutnog runoka i blago u jazbini dabrova, pa sam zato blag u ocjenama

    15.03.2010
    21:30:00 sati
    ken2
    uredi
  • lsvemir

    Ukupna ocjena 47%

    2, 2, 10, 5

    - ipak ja za ovaj strip osobno dajem 99%, a tko ne bi, kad mi je ovo prvi strip kojeg sam 1973. imao u rukama, a ni čitati nisam znao ;)

    17.03.2010
    12:06:00 sati
    lsvemir
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 57%

    5, 4, 8, 6

    27.03.2010
    23:03:00 sati
    Koresh
    uredi
  • cat claw

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Nije samo precrtao, nego je bukvalno prekopirao... na prozoru?

    [IMG]http://i39.tinypic.com/opmdya.jpg[/IMG]

    28.03.2010
    13:20:00 sati
    cat claw
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 25%

    3, 2, 3, 1

    Ma dajte ljudi odkud vam ideja da je Zagor kopija Tarzana.To ne prihvaćam, prije će biti da je Tarzan kopija Zagora - i to loša kopija..

    05.04.2010
    12:57:00 sati
    Aco
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 43%

    5, 3, 6, 1

    Priča i nije toliki krš kao neke, zanimljiva ideja ali loša izvedba, naslovnica skandal.

    07.04.2010
    22:42:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 47%

    4, 3, 7, 5

    21.04.2010
    19:12:00 sati
    supermike
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 34%

    3, 2, 4, 7

    Ferri je ovdje oborio rekord u broju nelogičnih scena i promašenih perspektiva. Priču je bolje ne komentirati. Nije sve tako crno; sviđaju mi se boje na naslovnici :-)).

    17.07.2010
    06:11:00 sati
    Spock
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 45%

    5, 4, 5, 3

    Naslovnica mi je ok i boje su ok samo vrlo niska ocijena zbog kopiranja,kad je vec kopirao nije se ni morao trudit nego stavit istu sliku i gotovo.Kratka prica jedino upamceno dogadaji upecini od vrlo dobre ideje jako losa izvedba.

    04.12.2010
    19:10:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 37%

    2, 4, 6, 1

    Naslovnica je sramota. Priča je ok za ono doba. Najupečatljiviji je odlazak na to područje i ona vrata straha koja liče na lubanju. Mogao je taj motiv staviti na naslovnicu.

    Edit

    Ja nemam pojma na koju foru sam ovom stripu dala 52% Ne želim ispasti neka poremečena luđakinja koja mijenja stavove svakih 5 minuta ali nekad čovjek mora priznati da je pogriješio. A što je točno tu toliko glupo? Sama činjenica da je poglavica Tutleosa zgrožen vanjskim svijetom gdje se npr. Indijanci valjaju po podu pijani, a niti malo ga ne jebe što lovi nedužne ljude te ih poklanja Runoku, koji ih potom zapali. To je izgleda sasvim u redu po njegovim etičkom kodeksu.

    Također, njega nitko ne tjera da od naprednog svijeta uzme parnu lokomotivu ali je mogao od naprednog svijeta naučiti kako se pali vatra čisto da svoj narod oslobodi od tiranije. Jer po svemu sudeći, ta vatra je bila uzrok zašto su potlačeni. Zagor je tu trebao ubiti Arvaca jer je on pravi negativac priče. Wasakiji i Runok su samo glupi primitivci koji ne znaju i ne mogu drugačije dok Arvac i zna i može ali - neće.

    21.01.2011
    09:11:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 44%

    3, 3, 8, 2

    Klasična priča ranijeg razdoblja, ništa posebno.

    02.07.2011
    13:55:00 sati
    Deki86
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 40%

    4, 2, 4, 10

    I kromanjonci koriste istu sjekiru kao i Zagor.

    01.10.2011
    18:54:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    4, 4, 9, 9

    21.05.2012
    10:24:00 sati
    tekumze
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 37%

    3, 2, 7, 1

    25.12.2012
    20:51:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Ukupna ocjena 57%

    7, 4, 7, 3

    27.01.2013
    16:54:00 sati
    zagor2805
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 8, 5

    Ispodprosječna i loša priča sa efektnim završetkom (Arvacov govor) koji diže ocjene za ovu epizodu...
    27.03.2013
    18:54:00 sati
    Oki
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 57%

    4, 5, 8, 6

    Boja pozadine na naslovnici mi se ne sviđa. Priča još jedna u nizu sa izgubljenim narodom u nekoj tajnoj dolini.

    26.10.2013
    10:57:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 42%

    4, 3, 6, 3

    Čitam Zagora iz početka i željno očekujem neku pravu priču, ali još ih nema, nažalost. Ako ništa drugo, bar je zanimljivo pratiti početak evolucije Zagora kao strip junaka, pa je ova epizoda sjajna u odnosu na grozote koje su pisali Feri i Boneli stariji.

    22.07.2014
    00:39:00 sati
    miljacka
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 53%

    3, 2, 10, 8

    I za ono vreme priča je loša.

    24.09.2014
    10:27:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 50%

    4, 4, 8, 2

    Nestrpljivo sam čekao da nakon više od 25 godina ponovo pročitam Okrutnog Runoka ali sada kada sam to napravio dojmovi nisu ni približno dobri kao nekada, ipak sam sada puno stariji i puno teže me je impresionirati. Priča ima standardno dobar početak; Zagor i Chico u lovu i nakon početnih nedaća odlučuju otići na mjesto gdje ima divljači u izobilju ali spletom nesretnih okolnosti (Chicovog slabog pamćenja) uplovili su kanuom u krivi rukavac koji ih je odveo na sasvim nepoznato i opasno mjesto. Drugi dio sa nepoznatim svjetovima i narodima se malo previše puta spominje u strip literaturi da bi mogao biti zanimljiv. Žrtvovanja raznim bogovima već postaju dosadna i zamorna pa skoro sva sliče jedno drugome kao jaje jajetu. Samo ne znam na koju foru je Zagor mogao komunicirati sa Wasakijima kada je taj narod potpuno zaostao u vremenu i prostoru pa je logično da ne može poznavati ni jezik modernih ljudi.

    Crtež Ferrija je jedini na visini zadatka ali mu je naslovnica prilično loša, ne smeta mi toliko što je prekopirana nego su izvedba i cjelokupna atmosfera potpuno zakazali.

    10.10.2014
    16:08:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 41%

    3, 3, 5, 8

    loše,ipak sam više očekivao nakon onog dramatičnog prikaza i prolaza kroz vrata straha.

    jedna od većih gluposti je ta da je pleme Runoka zapalilo kolibe ovih drugih,i to po sniježnoj mećavi i ledenom vjetru

    očekivao sam bar jednog dinosaura u priči a ono šipak

    naslovnica iako kopirana,efektna

    01.01.2015
    11:10:00 sati
    igor 12
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 47%

    4, 4, 7, 2

    Mislio sam da su ovakve priče iza nas. Ali, ok. Ipak puno ozbiljnije. Nazire se 'kostur' mnogih daljnjih epizoda.

    27.01.2015
    00:38:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 31%

    1, 2, 6, 4

    Sa "Svetim jelenom" u utrci za najlošiju Nolittinu priču u Zagoru, vjerojatno ju je i nadmašila. Opet izgubljeni narodi, primitivci, žrtvovanje ljudi za milost viših sila. Posebno je nakaradna ona Zagorova tjeskoba kad su kanuom ulazili u "vrata straha", govori kao da se nitko odatle nije vratio... možeš misliti, baš me zanima kako on, toliko njuškalo, dotad nije istražio. Zatim ono da je poglavica svojevremeno imao i"izlet" u civilizaciju ali mu se sve zgadilo. Ovo kao da je pisao tata Bonelli. Eh, Nolitta, Nolitta... Ferri statira s crtežom ali ovdje je, kako netko reče, bilo dosta nelogičnih scena i promašenih perspektiva

    14.01.2017
    17:19:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    5, 5, 8, 10

    31.01.2017
    16:30:00 sati
    suply1
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    8, 6, 7, 5

    Meni je baš interesantna priča s puno iznenađujuće radnje. Samo što je malo kratka priča.

    15.02.2018
    06:32:00 sati
    njinsa
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 48%

    4, 4, 6, 6

    Mnošto nelogičnosti.

    09.06.2019
    21:33:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 46%

    5, 4, 6, 1

    Pa onak. Pricica za mozak na pasu

    26.08.2019
    21:20:00 sati
    karuro
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Željeznica neće proći
    Kod: KT LU 2/3
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 25.5.2020. 16:08:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 108
  • Animal Noir
    Kod: ALBUM IDW 1
    Ocjena: 60%
    Vrijeme: 24.5.2020. 22:10:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 161
  • Poslije apokalipse
    Kod: NN LIB 55
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1055
  • Crno zlato
    Kod: TX ZS 645
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 21.5.2020. 17:25:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 727
  • Prokleti novac
    Kod: GL BO 4
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 20.5.2020. 15:46:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 348

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Izgubljeni svijet
    Kod: ZG VEC 107/109
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 2308
  • Mortimer: Zadnji čin
    Kod: ZG LU 271/274
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1946
  • Ratnice
    Kod: ZG VEC 99/102
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 1884
  • Svijet Nancy Porter
    Kod: NN ALM 7a
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1471
  • Gil
    Kod: DJIL LMS 1
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 1.4.2020. 0:55:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1439

Aukcije

Forum