Razbesnela zver

Zagor

ZG EXT 53/54 | 49 str.

Povratak "Bimba" Sullivana! Zagor i Chico moraju prenoćiti (i preživjeti) u jednom zabačenom svratištu okruženi nekolicinom neprijatelja iz prošlosti. Nakon što netko opetovano pokušava ubiti Zagora, svi postaju potencijalni sumnjivci. Budući da batlera nema, tko bi mogao biti ubojica? ;)

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 53%

Priča 4

Scenarij 6

Crtež 6

Naslovnica 5

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 58%

P*5

S*5

C*7

N*5

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Posljednja zasjeda
    ZG EXT 53
  • Razbesnela zver
    ZG LMS 83
  • Specijalni zadatak - Poslednja zaseda - Razbesnela zver - Senke - Zlatni mač
    ZG VCBZ 7

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Condanna a morte
    ZG SR 17
  • Ombre!
    ZG SR 18
  • Condanna a morte
    ZG TT 17
  • Ombre!
    ZG TT 18

ZANIMLJIVOSTI

  • Naslovi striscia su redom: Zmijsko leglo, Tajanstveni neprijatelj.
  • Drugo pojavljivanje "Bimba" Sullivana. Ovaj put pod krinkom trgovca Sandmana (što na kilometar izgleda kao lažno ime, asocira na mitsko stvorenje koje donosi san, ali i jednog od važnih likova američkog Vertiga). Sljedeći put srest ćemo ga u ZS "Kuća užasa"!

Ego sum resurrectio et vita!
Isus, Ivanovo evanđelje 11:25

Kratka, no vrlo uigrana priča u nekoliko scena. Nolitta postavlja likove kao u kazališnoj predstavi, ili da se izrazimo filmski, kao u filmovima Alfreda Hitchcocka (ili bilo kojem filmu temeljenom na djelu Agathe Christie)! Jedna žrtva, petorica sumnjivaca s motivima! Tko je ubojica, neka, molim ustane!

Zagora i Chica nakon napornog i dugog hoda po divljini ne samo da namjerno ne žele primiti u diližansu, nego još i produže dalje ostavljajući ih u prašini. Zagor se ovdje po prvi put razbjesni! I obeća im da će ih duga ruka Zagora, odnosno njegova šaka, stići neminovno! Nakon dolaska u konačište pozornica biva postavljena. "Glumci" su tu; varalica i okorjeli pokeraš Jim Barker kojeg je Zagor jedno već izbacio iz Darkwooda naglavačke (ne brinite, nije se to dogodilo u prijašnjim epizodama); bivši delikvent, danas šerif Bud Shanky sa zločincem kojeg vodi u zatvor, arogantni kočijaš, te zagonetni gospodin Sandman (izgleda li i vama ovo kao očito lažno ime?) Nakon što ga zločinac pokuša ubiti prvi put, Zagor se po drugi put razbjesni! Nakon što se desi pravo ubojstvo, a Zagor skoro skrati za glavu nevinog Chica (koji je btw. išao u svoj obvezatni noćni pohod na smočnicu), on se razbjesni i po treći put!

Who did it? (citirajući napola Dantea, Zagor prijeti sumnjivcima)

Nakon što se razbjesni po treći put, ne zakukuriče mu pijetao, ali poput Isusa umre od ruke onih što ne znaju što čine, i on – te iste noći uskrsne! (Valjda nije mogao čekati tri dana jer je bio jako razbješnjen ;)) Osim ove (skoro pa) biblijske metafore, Zagor poput detektivskih velikana Holmesa ili Poirota, na trik navede zločinca da se sam otkrije! I slijedi posljednji čin – šokantno otkriće! Mali/Bimbo Sullivan uzeo je krinku dobroćudnog bradonje Sandmana i manipulirao naivnim individuama! Ha!

Ferri prati napetu priču svojom igrom sjenama s ekstra količinom tamnoga. Noćne sekvence odlično su se uklopile u njegov crtež. Slučaj je baš htio da naslov i naslovnica SD izdanja "Sjene" padnu baš na ovu priču (taj se naslov zapravo odnosi na priču koja slijedi). Kratka priča, no drži atmosferu do samoga kraja. Zagor je ovdje prvi put u ulozi "detektiva", a sve ostale činjenice dokaz su da je i u žanru westerna moguće ostvariti thriller atmosferu. Za strip iz šezdesetih, prilično uspješno…

Skoro zaboravih, uz ovu prigodnu priču, svim čitateljima želim sretan Uskrs!

Zagorovo uskrsnuće

Naprijed

SD EXT 51 Lažni markiz

SD EXT 54/55 Sjene

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Opti

    Ukupna ocjena 58%

    8, 5, 6, 1

    Sandman je sumnjiv od samog početka a mrdr-mistri potencijal loše iskorišten. Ipak, zabavno. Dobar je onaj kadar kad Zagi pilji kroz prozor. Naslovnice opet nema.

    04.04.2010
    08:03:00 sati
    Opti
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 57%

    6, 5, 6, 6

    Ova čak ni nije toliko loša... zanimljiva pričica, iako se odmah na početku vidi da je Sandman zapravo Bimbo.

    04.04.2010
    15:54:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    Dobar i interesantan triler. Svakako da je iznenadjenje da je Bimbo tajanstveni atentator, iako kao maskirani tip je odmah bio glavni osumnjiceni. 

    04.04.2010
    15:59:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 57%

    5, 6, 6, 6

    Početak, ali meni drag, polako se stvari zahuktavaju u narednim epizodama. Ova solidna, ali i dalje remek delo za neke današnje.

    04.04.2010
    22:14:00 sati
    legaz
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 48%

    5, 4, 5, 6

    OK,bolja od većina, sa nešto intresantnijim ,detektivskim zapletom, ali Deecay,molim te - NEMOJ VIŠE!

    05.04.2010
    13:02:00 sati
    Aco
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 8, 6

    05.04.2010
    14:46:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Andrey

    Ukupna ocjena 32%

    3, 1, 6, 2

    Uh,ja se nikako ne slažem sa većinom-mislim baš suprotno ovo je čak i za taj period ispodprosjećno slaba epizoda,tj- iz dva razloga je baš jadna;prvi je Zagorovo "lažno" uskrsnuće koje je on već ako se ne varam nekoliko puta upotrijebio(u prvom broju!!,između ostaloga)a drugi razlog je nevjerojatno glup i ultra-patetičan kraj kada se Zagor sa svima izmiruje i govori:"Svatko od nas na svoj način može pomoći domovini"i "kada je čovjek u smrtnoj opasnosti nemam običaj pitati se jeli mi prijatelj ili nepriajtelj"mislim WTF?? negativci su u tren preobraćeni jer je zagor razbio pumu,ma daj.Presmiješni su mi i Ferrijevi crteži borbe kada zagor u letećem položaju lupi neprijatelja šakom ravno u nos i kung-fu zahvati debelog Bimba,haha.A evo scenariju dvojka zbog ove legendarne rečenice,naravno Zagorove:

    "Ne mogu vas sada sve mučiti čitavu noć zbog onog jednog koji je kriv"

    07.04.2010
    00:01:00 sati
    Andrey
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 57%

    5, 5, 7, 6

    Ova priča je solidna s obzirom na ostale iz tog vremena!

    21.04.2010
    18:53:00 sati
    supermike
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    Mogu samo ponoviti već napisano u više komentara: "Solidno za to razdoblje".

    26.07.2010
    06:30:00 sati
    Spock
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 54%

    5, 5, 6, 6

    Solidna prica to je sve od moga komentara :)

    01.12.2010
    17:18:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 64%

    6, 5, 8, 7

    Totalno zabavna epizodica za malu dječicu detektive.

    19.01.2011
    12:46:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    5, 5, 9, 6

    21.05.2012
    10:19:00 sati
    tekumze
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 59%

    6, 5, 8, 2

    26.12.2012
    09:17:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 41%

    3, 3, 6, 5

    Ova epizoda izgleda kao da je posudila scenarij neke epizode Alana Forda.
    05.07.2013
    09:35:00 sati
    Oki
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 59%

    5, 5, 8, 5

    Prosječno. Bimbo pokušava ubiti Zagora iako mu ovaj nikad ništa teže nije učinio u prvom pojavljivanju. Čak ga je tamo i spasio.

    26.10.2013
    11:19:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 59%

    6, 4, 7, 8

    Detektivska epizoda za decu.

    13.09.2014
    09:46:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 64%

    7, 6, 8, 1

    Solidna priča koja ipak ima nedostatak u svojoj dužini, tj. kratkoći. Trebalo je malo bolje zamaskirati tko je traženi ubojica jer se kod scene guranja kamena niz liticu na Zagora jasno vidjelo da su u pitanju ruke od Bimba Sullivana, tu je i Ferri pogriješio što je to nacrtao na takav način. Na kraju je ispalo pomalo i naivno kako se Bimbo sam razotkrio u trenutku kada se Zagor neočekivano pojavio na vratima, uz samo malo hladnokrvnosti krivac sigurno neće napraviti onako nepromišljenu reakciju koliko god situacija bila iznenađujuća i šokantna za njega. Opet je Zagor grub prema Chicu kada ga je šutnuo nogom u guzicu jer se noću ustajao da ide nešto pojesti, sasvim nepotreban njegov postupak.

    Crtež standardno dobar kada je u pitanju Ferri ali je postalo standardno i to što ovako kratke priče nemaju svoju naslovnicu.

    11.10.2014
    02:51:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Nevjerojatno je koliko je Burattini promjenio Bimbu Sullivana u močvari robijaša. Čak toliko da po ponašanju i karakteru nisu ni slični. Kad malo razmislim, Burattini je veoma sklon tome. Na pamet mi padaju Olaf Botegosky i Tkač. Al neću mu uzeti to za zlo. Što se ove epizode tiče, nije loše. 

    15.11.2014
    18:10:00 sati
    caramba
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    prolazna ocjena

    usrali na kraju sa patetičnim proljevom o pomoći domovini

    01.01.2015
    17:37:00 sati
    igor 12
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 8, 5

    Lijepa tema, pretpostavljam da će se ponoviti. Ferri sve bolji i bolji. Naslovnice nema, pa dajem 5 kao srednju ocijenu.

    31.01.2015
    16:52:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 46%

    3, 2, 7, 10

    Osrednja pričica. Na par mjesta (navedeno već u nekim od prethodnih komentara) dijalog je katastrofalan.

    23.07.2016
    12:34:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    06.01.2017
    16:59:00 sati
    suply1
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 52%

    4, 4, 7, 7

    Problem je što sam prije čitanja znao da se iza Sandmanova lika krije Bimbo i to je uništilo neizvjesnost no i kad pokušam analizirati objektivno opet je najveća šansa da bi posumnjso na tog Sandmana jer mu odmah izlijeće "Tisuću mu vragova!" kad gledajući iz kočije prepozna Zagora. Zatim Nolitta brzo postavlja motive za nanošenje štete Zagoru svima osim njemu i konobaru a i osebujni stajling mu ne ide na ruku. Ipak nejasno je zašto Bimbo "poludi" i riskira pokušavajući Zagora poslati na onaj svijet kad ga on nije prepoznao. I meni je čudno da Zagor nakon ubojstva zatvorenika kaže nešto u smislu "Tko će vas sad svu četvoricu ispitivati, idemo spavati.", svjestan da je na par metara od ubojice. Meni se ne gadi završetak i "preobraćenje" kočijaša i kockara. Kočijaš ionako nema velik motiv, gnjev je ispario dok kockar i nije zločinac već samo varalica tako da njegov bijes nestane nakon što ga Zagor spasi.

    Uglavnom, za jednom pročitati bez zijevanja ali još je to daleko od pravih epizoda. Za naslovnicu dajem ocjenu kao i za crtež jer prave nema

    17.01.2017
    16:54:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    Smislena priča.

    09.06.2019
    21:39:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    6, 5, 8, 7

    Onako, solidno. Crtez vadi pricu iz bule.

    11.08.2019
    22:30:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 63%

    6, 7, 6, 6

    Dosta dobra priča sa povratkom Bimba Sullivana i to prerušenog .Dobro je što nismo odmah doznali ni tko staiji iza pokušaja ubojstva Zagora , ni tko je ubio kočijaša .
    A i dobili smo efekt iznenađenja kad se je otkrilo tko je to .  
    Smiješan je bio onaj dio sa Chicom i medvjedima .  

    09.08.2020
    14:29:00 sati
    Altairfan
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bog Puma
    Kod: TX ZS 45
    Ocjena: 53%
    Vrijeme: 30.9.2020. 13:04:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 283
  • Leglo otrovnica
    Kod: KM ZS 806
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 29.9.2020. 13:13:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 424
  • Vremenska mašina
    Kod: MM LIB 39
    Ocjena: 54%
    Vrijeme: 28.9.2020. 13:46:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 514
  • Pipci!
    Kod: ZG VEC 158/159
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 27.9.2020. 21:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1066
  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 530

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2772
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1898
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1484
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1285
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1196

Aukcije

Forum