Zagorov gnjev

Zagor

ZG EXT 58 | 71 str.

Tawar, vrač Tunicana koji je nedavno Zagoru spasio život, traži od njega da mu vrati uslugu. No, njegov nestanak zasluga je poglavice opsjednutim civilizacijom, Mister-Mistera, koji živi u kući nalik na grčki hram, koju je zaradio eksploatacijom ostavštine svojih predaka. Ali, neće dugu uživati u plodovima svoje izdaje jer Zagorov gnjev ne prašta!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 42%

Priča 3

Scenarij 5

Crtež 5

Naslovnica 3

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 61%

P*5

S*5

C*7

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Zagorov gnjev
    ZG EXT 58
  • Zagorov gnev
    ZG LMS 84
  • Žuta Sekira - Ruka pomirenja - Zagorov gnev - Žive mumije
    ZG VCBZ 8

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La furia di Zagor
    ZG SR 21
  • La furia di Zagor
    ZG TT 21

ZANIMLJIVOSTI

  • Drugi susret s Tawarom! Vidjeli smo ga u #57 "Pakao živih".
  • Naslovi SI_3 striscia su redom: #29 Nestali vrač, #30 Zagorov gnjev, #31 Duh iz jezera.
  • Epizoda je kao minijatura Texove epizode TX LU 57/60 "Yucatan".

Civilizacija – preopasna apstrakcija za neupućene

"Vodeni duh me čekao dolje među algama, pola čovjek, pola riba. Pogledao me svojim plamenim očima…"

Još jedna lokalna legenda Indijanaca koja će nastati nakon ove pustolovine, a za koju je zaslužan ni manje ni više nego Zagor. Efektivni plan kojeg će Zagor primijeniti u ovom slučaju je igra na kartu praznovjerja neukih Indijanaca. Usprkos nastojanjima poglavice Mister-Mistera da digne standard života Indijanaca i dostigne stupanj bjelačke civilizacije, nije uspio samo tako iskorijeniti praznovjerje svojeg naroda. Civilizacija se dostiže stoljećima, a civilizacijski jaz koji je postojao između američkih doseljenika i Indijanaca koje su tamo zatekli jednostavno je prevelik. Dok je Europa bila na parnom stroju i industrijskim revolucijama, Indijanci su još živjeli nomadskim životom, u plemenskim zajednicama na jako niskom stupnju razvoja.

Revolucionarni Mister-Mister

Od neprijatelja koje susrećemo u ovom broju su bjelački oportunisti koji zarađuju na indijanskom neznanju - Bart Morris i Punker. Jednodimenzionalni karakteri – beskrupulozni, pohlepni i razmjerno inteligentni, dovoljno da preveslaju zaluđenog poglavicu. Mister-Mister nije klasični neprijatelj, njegova vizija i pogleda na svijet je izokrenuta zbog njegove vlastite krive percepcije civilizacije. Ugledao se dakako na krive ljude. Zagor mu to i replicira nakon njegovog govora o napretku i dostizanju ravnopravnosti s bijelcima (kojeg izdvajam na kraju recenzije), da je u svojoj zaluđenosti od bijelaca preuzeo samo najgore osobine!

Još jedanput nas je Nolitta uvjerio da nije uvijek pametno težiti civilizaciji. Čuli smo to već u riječima jednog drugog poglavice u "Vratima straha". U onom slučaju bili su isticane negativne osobine civilizacije, a Mister-Mister ih je ovdje i uprizorio. Epizoda koja koristi kombinaciju komedije i akcije, i poigrava se temama civilizacije i praznovjerja. Chicov status sada je definitivno karikatura, koliko je Zagorov lik ozbiljan i prijeteći toliko je Chicov smiješan i neozbiljan. Najbolje očito proizlazi iz suprotnosti…

Za kraj prepustit ću vas velikim riječima vizionara Mister-Mistera:
"Jedina nada za crvenokošce nije u borbi protiv bijelaca, nego u težnji da dohvatimo istu razinu kao ljudi koji žele zagospodariti zemljom naših otaca. Civilizacija! To je magična riječ kojom bijelci uspijevaju opravdati i najteže zločine protiv nas. Kod svih Indijanaca je dosad vladalo neznanje. No, ja sam sada rekao dosta!"

Grčki hram u američkoj divljini

Naprijed

ZG EXT 57/59 Pakao živih

SD EXT 58/59 Sjene u noći

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Koresh

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 9, 7

    svaka čast za recenziranje ovih meni prezabavnih priča od Zagora,tu spada i ova epizoda. ovo su puno bolje priče nego ove koje sada kod nas izlaze u regularnoj seriji.

    10.05.2010
    20:03:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 29%

    1, 2, 5, 5

    Ovu nikako nisam nikad uspio svariti... totalno mi je bezveze.

    10.05.2010
    21:14:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 80%

    7, 7, 10, 8

    Mister - mister,haha, zabavno...

    10.05.2010
    22:12:00 sati
    velka031
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 45%

    3, 4, 6, 6

    Vjerujte ili ne, ovo sam procito prije samo tri mjeseca, i da budem potpuno iskren, ne sjecam se ove epizode nikako.  Evo, sad ga drzim u ruci, pa da se malo podsjetim... ah, da, sad se malo sjecam: Chicova vratolomija sa bumerangom, Zagor zamaskiran kao vodeni duh, Zagor pod vodom duze nego sto bi ijedan insan mogo da izdrzi, Mister-Mister spasuje Zagorov zivot i onda umire, i na kraju zakljucak da zlato predaka nece izazvati nove nesrece.  Ako ovo sto sam reko zvuci djetinasto, to je zato sto jeste djetinasto: crtez, prica i naslovnica na istom niskom nivou.

    10.05.2010
    23:47:00 sati
    acestroke
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 74%

    7, 6, 9, 8

    Zaista simpaticna i duhovita epizoda. Steta sto je Mister-Mister vec u svom prvom pojavljivanju preminuo, ne samo da je simpatican lik, vec se sa njim mogla jos koja prica da odradi, s obzirom na to da je jedan od markantnijih indijanskih likova.

    11.05.2010
    06:36:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 7, 4

    Mister-Mister nije lik koji se pamti. Dosadno, naslovnica možda najgora u povijesti serijala!

    12.05.2010
    01:56:00 sati
    supermike
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 7, 9

    Najbolja stvar glede ove epizode je uvod gdje Chico baca bumerang. I naslovnica. I to je u biti to.

    13.05.2010
    09:53:00 sati
    Opti
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 59%

    6, 6, 6, 5

    Onako prosek.Ali opet to je Zagor.

     

    15.05.2010
    18:44:00 sati
    legaz
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 34%

    3, 3, 4, 4

    Da nema Mister - mistera, bilo bi još i gore

    16.05.2010
    18:29:00 sati
    split85
    uredi
  • Ukupna ocjena 36%

    3, 3, 5, 3

    Simpaticna drugorazredna epizodica napravljena na isti kalup kao i ostale price tog vremena. Imamo red humora i red akcije, uz neizbjeznu pouku na kraju: napredak (zlato) cesto donosi i propast. I legendarnu Zagorovu facu na naslovnici hehe

    26.07.2010
    15:00:00 sati
    Manetola
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 43%

    5, 4, 5, 1

    Mister-Mister je jedino po čemu se pamti ova epizoda. Sve drugo je prosjek za to vrijeme, ali on je stvarno upečatljiv. Naslovnica jedna od najgorih.

    Moj komentar nr. 500 :-))

    30.08.2010
    21:54:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Sasvim OK.

    17.09.2010
    13:22:00 sati
    14act3
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 57%

    5, 8, 5, 3

    Ostala mi je u dobrom sjecanju ova epizod,pocetak sa Tawarom odlican pa veliki pad dolaska zagora u selo mister mistera i onda kraj isto odlican legendarni duh jezera i iskupljenje smrcu mister mistera.

    01.12.2010
    15:23:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 64%

    8, 3, 8, 7

    Sama ideja je skroz ok. Kada bi se proširila i napravila u današnjem stilu ovo bi bio odličan strip.

    12.01.2011
    12:32:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Zabavna i dobra epizoda. Puno bolja od nekih novih...

    16.01.2011
    21:20:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 67%

    7, 5, 7, 10

    Zašto su ovako dobre priče pisane u ovom formatu.

    29.09.2011
    11:45:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    26.04.2012
    11:28:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    6, 4, 9, 6

    21.05.2012
    10:08:00 sati
    tekumze
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    Nije dobra kao prethodna ali opet puno bolja od ovih najnovijih koje nam serviraju Mignacco i ostala netalentirana kompanija. Humor u ovim starim epizodama je nenadmašan, ima tu i dobre filozofije također. Nešto što noviji scenaristi neće postići nikad. Najviše mi se sviđaju dijelovi kad Zagor glumi vodenog duha dok Chico izigrava duha vatre hahaha... A Mister-Mister, koji je to tek lik...

    27.10.2013
    09:02:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 66%

    6, 7, 7, 6

    Uz ovakve epizode sam odrastao,malo humora i malo akcije i to je to...
    12.02.2014
    09:58:00 sati
    Oki
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 61%

    5, 4, 9, 7

    Malo zabavno i poprilično zaboravljivo.

    13.09.2014
    10:04:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 53%

    3, 5, 8, 5

    Baš mi ne drži vodu činjenica da se indijanci mogu toliko preobratiti da bi išli izgrađivati kuće i živjeti poput bijelaca, barem ne u prvoj polovici 19. stoljeća kada su još bili daleko od svih oblika civilizacije. Još mi je teže za shvatiti da bi za novac bili spremni oskvrnuti mjesto koje smatraju svetim sve u cilju da bijelcima pribave zlato i vrijedne predmete. I Mister-Mister mi se čini dvolična osoba, nije se protivio dok su ronioci obavljali prljavi posao za bijelce ali kada je trebalo isušiti jezero onda mu je odjednom sinulo u glavu da bi to bilo oskvrnuće koje mu njegovo pleme nebi oprostilo. Na kraju se iskupio za svoje greške ali svejedno mi je kao lik potpuno bezvezan iako se ne može reći da je pokvaren kao Morris i Punker. Iz svega ovoga najviše će mi u sjećanju ostati Chicovo bacanje bumeranga i kako je ni kriv ni dužan osvojio 50 dolara, ajde da se konačno i njemu posrećilo.

    Naslovnica za Zagorov bijes nije baš nešto jer nema maštovitosti iako paše za samo ime epizode pošto se na Zagorovom licu stvarno može očitati bijes.

    12.10.2014
    17:18:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Mister - Mister je lik koji se svakako trebao vratit u serijal.

    15.11.2014
    17:42:00 sati
    caramba
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 8, 5

    Simpatična epizoda.

    20.02.2015
    06:48:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 52%

    4, 4, 7, 7

    interesantan taj mister-mister.skužio je vrijednost zelembaća pa si je našao način kako si olakšati težak indijanski život.grade se palače,jede se fina klopa,bifteci se na tanke šnite režu i nabadaju viljuškom.neosporno je da je mister-mister bio vizionar i vidio kuda vodi civilizacija a kuda indijanski način života

    22.07.2016
    09:52:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 66%

    5, 5, 9, 9

    Zabavno, poučno, i malo zastarjelo.

    27.07.2016
    15:20:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 5, 8, 10

    09.01.2017
    18:03:00 sati
    suply1
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 42%

    3, 3, 7, 3

    Ispodprosječna epizoda čak i za to doba. Jedino što valja, naravno, Chicov uvodni geg ali ovdje mi smeta što je, uostalom kao i u jednoj od ranijih epizoda, potpuno odvojen od ostatka epizode. Obično se taj geg odigra dok on čeka Zagora da nešto obavi dok ovdje ide geg pa par tjedana ili mjeseci poslije Zagorovim snom počinje glavna avantura što mi je glupo.

    O radnji što reći, Indijanci ne mogu živjeti onako i znalo se da Mister-Mistera ne čeka ništa dobro na kraju: ili smrt ili teški progon. Na kraju to je časna smrt a dalje mašti na volju, treba pretpostaviti da je Tawar prosvjetlio braću iz plemena i da su odjednom shvatili da se ne može živjeti raskalašeno, da je alkohol loš i da su šatori mnogo bolji od kuća. Zagoru po volji. Bezveze.

    25.01.2017
    09:50:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 66%

    7, 7, 6, 6

    Zabavno. Ali ne i nezaboravno. Svidjelo mi se.

    09.06.2019
    21:50:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    9, 8, 9, 3

    Veoma zabavno. Opet je propustena prilika da se Tawar ukljuci u akciju.

     

    Da je pisana koju godinu kasnije ova prica bi imala jos jednu svesku sa lepo razradjenim raspletom, Mister Misterom sacuvanim za jos neku epizodu i, verovatno, zavredila kultni status.

    16.08.2019
    09:28:00 sati
    Batacele
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 7, 4

    pa tako tako...

    31.08.2019
    22:30:00 sati
    karuro
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Potres
      Kod: AF SS 416
      Ocjena: 73%
      Vrijeme: 12.8.2020. 1:20:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 310
    • Makakaraua
      Kod: MN LIB 58
      Ocjena: 83%
      Vrijeme: 10.8.2020. 23:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 518
    • Indijanska princeza
      Kod: KM ZS 1000
      Ocjena: 100%
      Vrijeme: 9.8.2020. 15:10:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 484
    • Povratak Zimske Zmije
      Kod: ZG VCZS 20
      Ocjena: 91%
      Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 10
      Broj pogleda: 1161
    • Brži od zvečarke
      Kod: TX LMS 23
      Ocjena: 51%
      Vrijeme: 7.8.2020. 0:14:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 545

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 3008
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 2526
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 16
        Broj pogleda: 1544
      • Gradske bande
        Kod: NN LIB 57/c-58/a
        Ocjena: 82%
        Vrijeme: 13.6.2020. 19:59:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1245
      • Povratak Zimske Zmije
        Kod: ZG VCZS 20
        Ocjena: 91%
        Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 10
        Broj pogleda: 1161

      Aukcije

      Forum