Rat

Zagor

ZG EXT 68/70 | 183 str.

U Darkwoodu izbijaju sukobi između Indijanaca i vojske. Specijalni odred Crni vuci po pozivu kapetana Howarda dolazi u pomoć vojsci i kreće u akciju protiv Indijanaca. Zagor pokušava da riješi probleme ali izgleda da neko iz interesa izaziva sukobe...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 76%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 7

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 85%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Lovci na ljude - Ljudska lovina - Rat - Bjegunac - Kuća užasa
    ZG BBZG 8
  • Ljudska lovina
    ZG EXT 68
  • Rat
    ZG EXT 69
  • Bjegunac
    ZG EXT 70
  • Bjegunac
    ZG LIBKB 14
  • Nasilje u Darkwoodu
    ZG LIBKB 15
  • Nasilje u Darkvudu I dio
    STRZ 7
  • Nasilje u Darkvudu II dio
    STRZ 8
  • Lovci na ljude - Nasilje u Darkvudu
    ZG VCBZ 11
  • Nasilje u Darkvudu
    ZG VCZS 13
  • Nasilje u Darkvudu
    ZG ZS 13
  • Nasilje u Darkvudu
    ZG ZSR 13

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La preda umana
    ZG SR 30
  • Guerra!
    ZG SR 31
  • Il fuggiasco
    ZG SR 32
  • La preda umana
    ZG TT 30
  • Guerra!
    ZG TT 31
  • Il fuggiasco
    ZG TT 32

ZANIMLJIVOSTI

  • Prva Zagorova epizoda ikad objavljena na ovim prostorima, 13.09.1968.
  • U Dnevnikovom izdanju i u preštampavanju u Razonoda Stripu nisu objavljene tri stranice na početku i posljednje 53 stranice i jedna pasica
  • Radila je cenzura i na prevodu, pa tako Zagor nije duh nego "čovek sa sekirom"
  • Ova je priča 2019. godine u izdanju Veselog četvrtka, zbog svog legendarnog statusa, objavljena sa čak 13 različitih naslovnica!
  • Crni vukovi će se vratiti poslije mnogo godina u epizodi "Povratak Crnih vukova".

Nasilje u Darkvudu kao prva epizoda kod nas se svrstava u stare kultne epizode. U ZS kasnije nikad nije ponavljana iako je bilo razloga za to, jer je u ZS 13 radila sječa stranica pa smo ostali uskraćeni za rasplet i kraj priče. Razlozi za to su prilično nejasni, možda im je bilo previše da objave strip na 180+ strana, a nisu htjeli da prva epizoda ide u nastavcima. Ali možda je bilo i drugih razloga, ko zna.

Zagorove rane epizode odišu nekom drugačijom atmosferom. Tada teme kao ratovi sa indijancima nisu bile hiljadu puta viđene u stripu, pa su zbog toga i bile zanimljive. Kasnije je to čitaocima postalo dosadno zbog čestih ponavljanja varijacija na istu temu. Nasilje u Darkvudu je Dnevnikov poetični prevod naslova umjesto jednostavnog Rat ali ostao je upamćen i to se može pohvaliti kao odličan izbor. Sama epizoda zaslužuje sasvim solidne ocjene. Specijalni odred Crni vuci sa njihovim komandantom Krausom koji kreće u odmazdu protiv indijanaca ali uništavajući sve pred sobom, ubijajući i žene i djece, a nagrada im je plijen od pljačke. Na čelu vojske je kapetan Howard kome su indijanci oteli sina i on dopušta akciju Crnih vukova. Ali Zagor kao i obično pokušava prvo da riješi situaciju na svoj način i Howard mu daje rok. Ipak oni taj rok ne poštuju i rat je neizbježan. Situacija se ipak mijenja kada Zagor otrkije da ipak indijanci nisu oteli Howardovog sina. Tu svoje prste ima i neko ko želi da izazove rat i izvuče korist iz toga. Rasplet je dijelom bio i neočekivan a Zagor je zanimljivo potučen u dvoboju sa Krausom. Ipak na kraju je Kraus platio glavom. Ova epizoda sadrži sve one klasične elemente iz serijala i predstavljala je uvod u objavljivanje Zagora na ovim prostorima a ne treba podsjećati kakvu je popularnost kasnije stekao.

Naprijed

ZG EXT 67/68 Lovci na ljude

ZG EXT 70/72 Kuća užasa

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Koresh

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    klasik, kultna epizoda, ali meni ipak ne toliko dobra. tu su se još počele razvijati Zagorove avanture i ova je među prvima u kojima se vidi pozitivan pomak. crtež na viskoj razini, a i naslovnice su vrlo dobre
    28.12.2007
    17:54:00 sati
    Koresh
    uredi
  • zagorovsky

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Sjajna epizoda s obzirom na vrijeme izlaska i od ovog broja nazire se lagano podizanje kvalitete kako Nolittinih scenarija tako i Ferrijevog crteža.Što se tiče naslovnica ocjenjujem samo onu "Rat" koja je fantastična
    28.12.2007
    18:25:00 sati
    zagorovsky
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Ova priča se nalazi u tzv. "međurazdoblju" koje dijeli striscia izdanja od Zagorovog klasičnog doba (koje me baš i nije pretjerano oduševilo kao neke). Ipak mi je prethodna epizoda puno bolja od ove, premda ni ovoj ne mogu naći neku veću zamijerku. Zanimljivost: Zagor je ovdje kupio svoj novi pištolj "Colt Navy" i Ferri je od tada nastavio crtati taj pištoj, posebice na naslovnicama. Ali, štos je u tome što je taj "Colt Navy" inferioran od prijašnjeg Zagorovog "Colta .45'". A da ne govorim da su oba revolvera izumljena kad je Zagor već postao dida - 1848.-1873.!
    28.12.2007
    20:38:00 sati
    Inferno
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    solidna epizoda, fašisti u darkvudu... ipak, ništa posebno, osim što je prva kod nasinače, red bi bilo da se ova recenzija zove 'nasilje u darkvudu' a ne 'rat'
    28.12.2007
    21:37:00 sati
    ken2
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Također moji prvi Zagori.
    29.12.2007
    08:40:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 94%

    8, 10, 10, 10

    Među mojim prvim Zagorima, odlično.odlično i opet odlično! Ti dijalozi, humor ma sve je savršeno! Nollita + Ferri > Legende
    31.12.2007
    14:59:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    01.01.2008
    17:18:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Nije loše.Interesantno do kraja, a ono što je čudno je da me Chico čak uspio nasmijati sa svojim gegovima od kojih je onaj sa stablom koji hoda stvarno dobar zajedno sa komentarima Indijanaca da je to glas Manitua itd. ;-)) Ono što je meni posebno interesantno je činjenica da je Otto Krauss prvi (i mislim da jedini) čovjek do sada koji je Zagora pobjedio u ravnopravnom dvoboju 1 na 1 a da pritom nije varao i da je Zagor u meč ušao potpuno zdrav i odmoran, bez da mu je sunce sijalo u glavu, nije bio otrovan itd..Štoviše,Krauss je jedva hodao nakon što su ga Incijanci proganjali kroz šumu ali je ipak sredio Zagora  i sa par dobro odmjerenih udaraca poslao ga u svijet snova. Crtež dobar a naslovnica kultna.
    02.01.2008
    16:38:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    genijalna priča, pojava vojnika, indijanaca, pravih negativaca - sve ono što čini pravi Zagorov strip. šteta što druge naslovnice nisu ni blizu ovoj glavnoj.. zaista uživam čitati kompletnu priču u extra zagoru.. nešto slično priželjkujem i u novim stripovima, ali teško..  SUPER !!!
    02.01.2008
    22:35:00 sati
    tomassi
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    odlična epizoda. sve je na visini. crtež je po meni savršenstvo, ferri je najbolji crtač zagora i svako tko proba isfurat nekog drugog neka pročita ovu epizodu. naslovnica je premoćna, pogotovo rat koji odskače. baš da se naježiš. ljudska lovina i bjegunac super, ali rat je majka. priča je odlična, ništa spektakularno, ali jednostavno. zagor u mirovnim misijama, korumpirani vojnici. jedan od boljih negativaca Kraus, zagorovo nesavršenstvo. chico je imao par bisera, ona bačva, pa tek drvo. višeoki je najveći kralj sa prvom pomoći, kakva provala. jedan od meni dražih likova. na kraju dosta prolivene krvi, humora i happy end. klasik
    03.01.2008
    14:13:00 sati
    brzopotezni
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    dobra priča, možda malo prekratka i zbrzana, ali sasvim ok. a još kad se sjetim koliko sam priča kao dječak slušao o legendarnom naslovu "nasilje u darkvudu" i vrijednosti istog, onda su ocjene koje dajem sasvim zaslužene.
    03.01.2008
    14:28:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    nista posebno
    04.01.2008
    02:10:00 sati
    slash
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Sasvim sigurno jedna od onih epizoda koje nisu kultne zato što su odlične, nego radi nekih drugih razloga. Inače jedna sasvim pristojna epizoda, sa nekim dobrim Chicovim zajebancijama, i Ferrijevim tranzitnim crtežom. Slažem se s onim što kaže kolega @Aco. Sve u svemu - dobro.
    05.01.2008
    00:15:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Sve je solidno i zanimljivo u ovoj epizodi! Od dobre i zanimljive price (koja kulminira kad Krauss izudara Zagora), do interesantnih likova (Krauss i crni vukovi), do dobrog Ferrijevog (ali ne jos njegovog vrhunskog) crteza i naslovnice (pogotovo za 2. epizodu Rat za koju je Ferriju sluzila stara Tarzanova naslovnica;-)) 
    09.01.2008
    21:57:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    Mislim da je ovo prva Zagorova epizoda (nakon dugog i mučnog zagrijavanja od 30 brojeva) za koju se može kazat da je čak i danas dobra. Mogu mislit kako je tek dobra bila kad je izašla (prije točno 40 godina!). Ferri još ne najbolji, ali uspoređujući ga s nekim današnjim crtačima odličan. Puno su mi bolje boje na orginalnim naslovnicama od onih u tutto, odnosno našoj extra seriji.
    Ukratko: nepretenciozno, simpatično naivno, s dosta nelogičnosti (u duhu tog vremena, pa se ne može uzet za veliku manu), ali za razliku od ranijih brojeva zanimljivo. Čak je i Zagor dobio po repu od ravnopravnog protivnika, još i umornog. Zbog toga ocjena više.
    27.01.2008
    23:54:00 sati
    Spock
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 64%

    6, 5, 8, 7

    Ajde ovo je već pristojnije. Ima radnja smisla, ima logike. Sviđa mi se taj motiv plaćenika, oni bi se mogli i češće upotjebit, zajebani su. A plus svemu je kako je fašisoidni Oto Kraus izmlatio Zagora. To me uvik živciralo, Zagor je uvik mlatio vojnike ko da su od papira, pa jebate kakva je to vojska? šta u Darkwood dolaze sami rezervisti?
    27.02.2008
    13:14:00 sati
    Poncho
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    Fenomenalna priča i oldschool Ferri,ali precijenjeno radi prvog broja i te fame 
    30.05.2008
    19:52:00 sati
    olegpici
    uredi
  • Raga

    Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    Priča je prava fakinska. Ali nigdi rata, u naslovu rat, očekuješ neku veliku borbu vojske i Indijanaca, a malo toga je bilo. Svejedno dobra priča, također moji prvi Zagorovi. Crni vukovi su mi dobri kad namlate Zagora i još tome Kraus doda svoj dio bičem. Kraus je pokazao da je čvrst čovjek, a ujedno i da nije pokvarenjak (time mislim kako je Weba spriječio da pobjegne s malim). Mislim da je Kraus jedini čovjek koi je poštenom dvoboju (bez trikova, otrova,...) pobijedio Zagora. A prije toga je dugo iscrpljeno hodao kroz šumu, a Zagor je bio ko nof.
    02.09.2008
    23:22:00 sati
    Raga
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Manja ocena za ovaj strip ne postoji!!! Odlican je!!!
    27.09.2008
    13:37:00 sati
    misa
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni je ovo uza sve mane odličan strip. Guštao sam. Ti Crni vukovi. Taju rat. Ono kad Krugera ubije njegov glavni vojnik.  
    15.11.2008
    19:51:00 sati
    cibalia
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Jedna od boljih avantura u prvih 50 brojeva. Zanimljivo je koju je cijenu dostizao broj 13.z.s. "Nasilje u darkvudu" i to bez 50 strana. Sramota za popularnu seriju.
    09.01.2009
    18:53:00 sati
    supermike
    uredi
  • zare80

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nije zato sto je prvi vec zato sto je stvarno u tim ranijim Zagorovim epizodama bez premca najbolji
    08.02.2009
    01:07:00 sati
    zare80
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10


    Uvik san govorio kako je ovo jedan odličan Zagorov period, od Ljudske lovine pa nadalje. Tu je malo koja epizoda bila slaba, a ni ova nije izuzetak. Mada je priča o uroti i istrebljenju Indijanaca klasika ovdje prevagu donose Crni vukovi s fanatičnim vođom. Kraus je poprilično dobro zamišljen lik a vjerojatno je on i jedini koji je Zagora uspio pobijediti u poštenoj borbi. Zaslužio je počasno misto u Zagorovoj „Hall of fame“ :D Jedina stvar koja bode u oči je promašivanje Zagora i Chica s milijun metaka dok su trčali prema zaklonu Indijanaca. A to bi kao tribali biti propisno istrenirani vojnici, bah... Ferri je opet odličan iako ima i nekih grešaka za koje je vjerojatno on kriv. Npr. na kraju kad se Zagor bori s Kowalskim za pištolj Ferri griješi i crta da Zagor ima svoj pištolj za opasačem iako ga je nekoliko stranica ranije odbacio. No, to mu možemo oprostiti jer su obje naslovnice naprosto legendarne. Za kraj ću još jednom ponoviti kako je ovo odličan period: epizode s puno napetosti, akcije, humora...ma ništa ne fali. Fenomenalno. Možda malo zastarjelo, ali ipak fenomenalno.
    
    31.03.2009
    13:07:00 sati
    mpavin
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    klasik
    27.05.2009
    21:19:00 sati
    lwood
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nasilje uDarkwoodu je najpoznatiji strip na našim prostorima. Na aukcijama dostiže
    rekordne sume, u suštini za isti novac može da se uzme jedna cijela kolekcija
    drugih stripova. Radi se o prvom Zagorovom stripu ikada na prostoru
    ex-Jugoslavije i iako je to tek trinaesti broj Zlatne serije, zbog popularnosti
    našeg junaka ne iznenađuje mnogo što je upravo ovaj strip najskuplji. Nakon što
    se Noliita vratio serijalu poslije duže pauze, izgleda da je natočio dovoljno
    energije i podigao je serijal u to vrijeme na jedan viši nivo. Primjetna je
    razlika između priča koje je pisao on i njegov otac. Nolitta je jednostavno bio
    stvoren da piše Zagora, za mnoge fanove je njegov period najbolji Zagorov
    ikada. Ova epizoda je možda čak i raskrnica prema kvalitetnijim pričama iz tog
    doba, zbog toga nije baš ni toliko iznenađenje što je Dnevnik upravo sa ovom
    pričom započeo Zagorovu sagu na našim prostorima. Pa ipak,
    postojao je rizik da Zagor ne prođe baš dobro kod naše publike, razlog za to je
    taj što je već u ovoj priči izgubio borbu prsa u prsa protiv Otta Krausa. Otto
    je bivši vojnik, sada vođa specijalne jedinice „Crni vukovi“, koja je zadužena
    da obavlja prljave poslove za američku vladu. U tim akcijama često idu preko
    moralne granice i prave pokolje, što i nije čudo kada malo bolje pogledamo od
    kakvih se sve probisvjeta sastoji ova jedinica. Okršaj protiv Zagora je
    protekao bez ikakvih trikova, jednostavno su se njih dvojica sukobili čovjek
    protiv čovjeka i Otto je bez nekih većih problema naprosto prebio našeg junaka.
    S obzirom da su ljudi šezdesetih godina obožavali nepobjedive junake, lako se
    moglo da desi da ne akceptiraju Zagora i da zbog loše prodaje izvisi, tako reći
    da bude izbačen iz Dnevnikovog programa. Međutim, to se srećom nije desilo.
    Zagor je osvojio srca naših ljudi i ubrzo učvrstio svoje mjesto najpopularnijeg
    junaka iz stripa na našim prostorima. Tako je ostalo do dan danas.
    04.06.2009
    23:28:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    08.06.2009
    10:16:00 sati
    Ferri
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Eh da, zlatna serija br. 13 Nasilje u Darkvudu. Nakon što sam uspeo polako da prikupim epizode o Zagoru od samog početka zahvaljujući kolekcionarskom izdanju VC ipak uviđam da je i Feriju i Nolitu trebalo vremena da se uhodaju i u crtežu i scenariju. Ovo je jedna krajnje obična priča, ali upravo u tome leži snaga ovog dvojca, što je i obično i jednostavno kod njih delovalo moćno. I za razliku od današnjih gulanfera vidi se konstantni napredak. Iskreno se nadam da će se iskristalisati 2-3 scenarista i isto toliko crtača, a ostalo na smetlište.
    24.08.2009
    22:23:00 sati
    legaz
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 91%

    8, 10, 9, 10

    Jedan od prvih Zagora koje sam pročitao. Naslovnice legendarne, posebno "Rat".

    29.08.2010
    17:34:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Alex54978

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Naravno, slazem se sa svima vama, kultna priča, pravi početak jedne velike sage - sage o Duhu sa sekirom. Tesko da neko moze biti potpuno objektivan kad je ova epizoda u pitanju, definitivno je obelezila detinjstvo nama sa 30+ godina. Fantastična priča!

    19.12.2010
    15:05:00 sati
    Alex54978
    uredi
  • Lastsioux

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    Vrlo dobra prica za pocetak Zagorove ere u nasim krajevima. Jedna od moji omiljenih scena u ovom stripu je na stranici 101 kada Bob kaze "A.. sta ce biti sa onim gorilama?" Ha ha ha. 

    16.04.2011
    04:57:00 sati
    Lastsioux
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Moglo je i s malčice boljim scenarijem.

    27.04.2011
    20:19:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Odlična priča.Početak borba protiv vučijeg zuba na sličan način kao u današnjem ufc-u...iza toga ranjavanje zagora u rame.Prvi obračun sa krausom...dramatičan rasplet rata i završan obračun krausa i zagora. Mislim da se lik krausa može iskoristiti u budućim radnjama navodno on pada pod paljbom od tri metka a to u zagorovim stripovima nije dovoljno da budeš pokojnik. Dakle mislim da se otto kraus može još bolje iskoristiti i još zanimljivije bi bilo zbog toga sto je on jedini koji je porazio zagora. Naslovnice cista desetka...crtež jako dobar.

    14.06.2011
    11:40:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 92%

    10, 8, 10, 8

    Kultna epizoda, prva u serijalu u kojoj se događaju "velike" stvari. Kao šta je rat, npr :D Činjenica da je to prva epizoda objavljena u ovim krajevima je samo dodatak na slavu ove priče. Prva naslovnica (SD 69) čista desetka, dok je druga (SD 70) užasna.

    26.07.2011
    00:19:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    18.09.2011
    12:40:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Prva prava Zagorova epizoda! Nema više šale i naivnih gluposti kao kod prijašnjih epizoda. Otto Kraus jedan od nekoliko koji su uspjeli poraziti Zagora pošteno u borbi  Vidi se znatni napredak u scenariji i crtežu.

    15.04.2012
    14:10:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    6, 5, 9, 8

    21.05.2012
    11:32:00 sati
    tekumze
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.01.2013
    12:29:00 sati
    sergej773
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Na prvo čitanje mi ovo nije bila nešto posebna epizoda ali kako sam listala i mazohistično čitala neke koje su izašle ranije doživljavam je u drugačijem svijetlu. Nakon svih onih povuci - potegni epizoda, gdje se od budalaština smiješ kao luđak napokon nešto što je normalno. Ova epizoda ima svu onu kemiju koja je Zagora učinila meni najdražim junakom. U ovom ratu je branio Indijance od prvog susreta s kapetanom Howardom, on se tu napokon opredijelio, napokon smo ga vidjeli kako stoji bok uz bok s Indijancima.

    Likovi su također skroz OK iako ih pokreću plitki motivi (Webba lovišta, a Krausa ratni profit) ali barem ih pamtimo po nečemu. Dok su negativci u prijašnjim epizodama uglavnom bili teške budale Webb dobiva oskara za pokvarenost jer koji monstrum trebaš biti za sve to isplanirati i još bi i dijete dao ubiti da nije bilo Zagora. A Kraus osim što je tipičan fašist još je pobijedio Zagora u 1 na 1 bez trikova.

    Jedino što mi je bilo glupo u ovoj epizodi je situacija s Vučjim Zubom. Zagor ga je nevinog optužio i samo zbog toga stvorila se problematična situacija u kojoj je lik poginuo. Za potrebu scenarija Zagor je trebao dobiti tešku ranu, kako bi prespavao 4 dana Howardovog ultimatuma ali bi ja to izvela na drugačiji način. Ovako Vučji Zub ispada žrtva koja je pala da bi se Zagorov autoritet još jednom potvrdio.

    12.07.2013
    23:14:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Odlična epizoda napunjena akcijom, dramom, humorom i neizvešnošću. Moram se složiti sa Acom i ja isto mislim da je Kraus jedini koji je pobedio Zagora u poštenom dvoboju. Takođe mislim da je ovo prva Zagorova priča gde Zagor pravi jednu veliku grešku (Vučiji Zub) i gde je Zagor prvi put prikazan kao običan čovek koji može nasradati (kada mu Mnogooki šije ranu)

    14.09.2014
    19:09:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    Dnevnik je potpuno pogodio kada je sagu o Zagoru počeo sa ovom epizodom, ne vidim koja druga iz toga perioda bi bila idealnija za predstavljanje publici jednog ovakvog junaka. Sama ideja priče vjerojatno nije bila ništa novo čak ni te 1968., ali je zato Nolittin pristup pripovijedanju bio inovativniji nego što je bio slučaj do tada, pa je tako jedna klasična priča dobila jednu posebnu dimenziju. Već na početku vidimo komičnu situaciju sa Chicom kada je prodavao konjske repove kao indijanske skalpove, a ništa lošija nije ni ona sa šupljim drvetom jer su k'o za vraga svi vojnici odlučili vježbati bacanje noževa u to drvo. Malo mi je nepotrebno Zagorovo izigravanje besmrtnog junaka nakon što je ranjen otišao iz sela Shawneeja odbivši pomoć, ali s druge strane ipak je tu pomoć ubrzo dobio, a to je ujedno bila i prilika da upoznamo vrača Mnogo Očiju. Sam kraj mi se sviđa jer se razlikuje od klasičnih raspleta u kojem Zagor uvijek nekako potuče negativca, ovdje je Zagor bio pobijeđen na pošteni način, ali sudbina je htjela da naleti Kowalsky, spriječi Krausa da se izvuče i ujedno ga kazni zbog kukavičkog bijega usred bitke. Vrlo pametno odrađeno a trebalo je imati i hrabrosti u ono vrijeme napisati scenarij gdje glavni junak gubi u dvoboju protiv čovjeka koji nema nikakve nadnaravne moći.

    Crtež na visokom nivou, naslovnica za Nasilje u Darkvudu također dok je ova sa strojnicom ipak nešto slabija, ali sve skupa je odrađeno dovoljno dobro da bi priča i sve oko nje dobilo legendarni status.

    05.11.2014
    13:42:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Epizoda kod koje se polako nagovještava Nolittina scenaristička eksplozija, a Ferri počinje doktorirati s crtežom. 

    15.11.2014
    16:33:00 sati
    caramba
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Klasična tema o ugroženosti mira u Darkwoodu razrađena je u odlično uravnoteženoj priči s obzirom na brojne elemente u njoj: otmica oficirskog sina, spletka, vojska, paravojna postrojba na čelu s okrutnim i opasnim antagonistom koje Ferri ocrtava latentnom evokacijom na nacistički SS, Indijanci kojima prijeti istrebljenje, Zagor u očajničkoj misiji da sačva mir i živote a mora istražiti i sudbinu sina pukovnika Howarda, a anakronizam s Gatlingom, čak i prikazan na naslovnici, mi ne smeta. Vjerujem da je Nolitta bio svjestan tog anakronizma, kao i s revolverima i s puškama koje ne pripadaju Zagorovom dobu, to samo daje dodatni šarm imaginarnog svijeta kojeg Nolitta stvara oko Zagora. Puno je i likova: ljigavi Web, ponosni vođa Mohikanaca Nakoola i vrač Mnogoočiju, pukovnik Howard koji se, iako u posljednjem trenutku, pobuni protiv propisa i zločina, Crni vukovi, zapovjednik Otto Kraus, nenadmašni Čiko, koji u jednom dirljivom trenutku izjavljuje da je njegovo mjesto uz Zagora čak i u smrti... nezaboravna je scena u kojoj Zagor dobiva udarac bičem u lice i ispunjen bijesom viče svoj poklič i prijeteće riječi Krausu.

    Zagor je antijunak ovdje, na kraju; Kraus čak ima čast Zagora potući u posljednjoj bitci golim rukama u fer borbi, ali on je i heroj; Zagor se uzdiže do uloge branitelja ne samo šačice Indijanaca koji su uz njega, postao je paradigma zaštitnika svih Indijanaca.

     

     

    03.01.2015
    09:55:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Legendarno. I danas je ova epizoda sasvim dobra.

    26.01.2015
    17:21:00 sati
    miljacka
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Odlično! Nikad nisam držao ovaj ZS broj u ruci, ali tko ga ne bi poželio kad je bio u svakom malom oglasu na kraju viših brojeva ZS i Lms stripova. Što su sve čitatelji i kolekcionari davali za ovaj broj. Uvijek sam se pitao je li ga netko i uspio nabaviti na taj način!? A što se tiče mojih komenara i rauzmišljanja o priči, sve je već rečeno, i u recenziji a i u komentarima kasnije. Naslovnica legendarna. Ferri odličan,pretrpostavljam da će od ove epizode i biti na svom nivou. Malo manja ocjena za scenarij, samo zato jer mi je zasmetalo kako i Zagor, a kasnije i Čiko trče kroz kišu metaka prema indijanskom selu. Ako pogledam brojeve izašle u SD Extra,do ovih brojeva, ovo je uz 'Zagor priča' najbolja epizoda.

    15.03.2015
    23:07:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Za epizodu staru pedesetak godina, ovo je stvarno iznenađujuće dobra epizoda.
    09.11.2015
    16:00:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    13.01.2017
    18:39:00 sati
    suply1
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    Meni ništa posebno, toliko najava i straha od rata, grmi na sva zvona da u Darkwoodu pršti nasilje, da bi se sve svelo na obračun jednog plemena i odreda plaćenika bez ikakvog rata. Ulazak vojske u zadnju bitku me podsjeća na onaj vic sa čepom na boci. Mujo ga otvara pola sata i ne može nikako. Dadne Hasi koji to iz prve. Mujo mu veli "Lako ti je bilo kad sam ga ja izmorio". Tako i ova vojska. Ne smije se odmah staviti na stranu Indijanaca i udariti po Vukovima već to čine kad oni izgube dosta snaga u sukobu, spasivši tako Zagorove Indijance kad su se već preporučili nebu.

    Nolitta inače nije znao kako objasniti postojanje tih Vukova, kako ih staviti u te neke administrativne okvire, kome su odgovorni, kako objasniti da, eto, oni, kad su već angažirani, imaju pravo ratovati s Indijancima makar se utvrdilo da su nevini. Onaj obrat da su traperi zapravo krivi za pokolj vojnika nekako ostao u sjeni i premalo mu poklonjeno pažnje.

    Epizoda će se pamtiti po Zagorovom porazu od Krausa i prvom pojavljivanju Mnogo očiju koji zna da Zagor nije besmrtan.  Također, fora sa konjskim repovima na početku je stvarno klasik, jedna od najboljih Chicovih, način na koji prezentira to sve naivnim vojnicima a dojam poboljšava Ferri sjajnim crtežom.

    Iako je crtež vrlo dobar, smanjujem Ferriju ocjenu zbog klasičnih problema s kontinuitetom u distancama, pozicijama i tome sličnim stvarima. Naslovnice ništa posebno.

    24.02.2017
    16:25:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    SDX 068. Ljudska lovina (od 84 str.)
    SDX 069. Rat
    SDX 070. Bjegunac (do 80 str.)

     

    Prvi Zagor objavljen na ovim prostorima, još tamo davne 1968. godine u Zlatnoj seriji. Meni dosta dobra priča, sa spletkama i zavjerama, dobrim Čikovim gegovima (konjski repovi, deblo koje hoda..) te taj nemilosrdni Kraus.  Čovjek koji je drugi po redu da je porazio Zagora u ravnopravnoj borbi. Šteta što je taj lik ovdje i završio, bilo bi fora vidjet njegov povratak.

    13.01.2018
    20:49:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jednostavno vrhunski.Čak i danas ova priča ima mjesta među dvadesetak najboljih Zagorovih priča.

    10.06.2019
    15:08:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 36%

    4, 2, 5, 3

    08.07.2019
    12:00:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Vrh. Lako ide u top 20 Zagora. Prva naslovnica fenomenalna, druga nesto slabija.

    31.08.2019
    14:56:00 sati
    Batacele
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    Odlicna epizoda. Naslovnica upecatljiva.

    15.09.2019
    23:02:00 sati
    karuro
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    14.01.2020
    14:19:00 sati
    benx40
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    09.05.2020
    21:40:00 sati
    Gris
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Legendarna  priča .  

    I nakon toliko godina još je uvijek  odlična .  Jedna od ponajboljih epizoda iz ovog početnog perioda .Smiješan Chicov dio na početku sa pokušajem prijjevare vojnika i ono hodajuće deblo u tijeku obračuna .  Ubacivanje crnih vukova je odličan dodatak .O legendarnoj naslovnici za epizodu Rat ne treba trošiti riječi .  Crtež odličan .  

    16.09.2020
    16:55:00 sati
    Altairfan
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 57%

    5, 6, 6, 6

    Zahvaljujuci ZS i veselom cetvrtku i ja sam imao prilike da citam ovu epizodu. I zaista, za razliku od nekih ranih radova na duhu sa sekirom, ovo jos i nekako moze da prodje. Doduse, jes da je pukovnik hauard pi..., i kao takav ne bas neko podobad da bude komandant utvrdjenja, ali boze moj, nisu svi samoubice poput naega junaka... citljivo, a i gledljivo. ovde je feri korektan.

    23.12.2020
    04:08:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 9, 7

    12.01.2021
    00:44:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Ovakve epizode s tim raznim vojnim odredima mi znaju biti naporne, tako da, iako sam vidio ovdje veoma pozitivne komentare na epizodu, nisam imao neka velika ocekivanja. Ispalo je da je prica bila puno bolja od mojih ocekivanja. Rekao bih da je Nolitta odlicno poslozio radnju. Fora mi je bio sam pocetak kada je Chico odrezao repove konjima i prodao ih kao skalpove Odmah sam se sjetio Kapetana Mikija i onu epizodu Falsifikatori iz Nueva Seville u kojoj je onaj ludi znanstvenik koji je stampao lazne novcanice rezao repove konjima i htio napraviti ogromne leptire, tako nesto. 

     

    Druga svijetla tocka epizode je bilo prvo pojavljivanje vraca Mnogo ociju. Bas sam u komentaru na proslu epizodu pisao kako se u ovom periodu odjednom pojavljuju Zagorovi prijatelji koji ce se kasnije cesto pojavljivati u serijalu. Tamo sam naveo da jos jedino Perry fali. Skroz sam zaboravio na Monogo Ociju, a Perry se nece jos duze vremena pojaviti ako se ne varam. Mnogo Ociju je veoma simpatican indijanski vrac koji pokazuje i inteligenciju te za razliku od ostalih indijanaca zna da Zagor nije besmrtan.

     

    Cim se zbio onaj pokolj na pocetku i Bob nestao, odmah mi je bilo jasno da ga je netko oteo kako bi potaknuo na rat i iskoristio ga za neke vlastite ciljeve. No, moram priznati da mi nikad ne bi palo na pamet tko bi to mogao biti iza te otmice. Nekako tu osobu nisam ni uzimao kao ozbiljnog sumnjivca.

     

    Sve u svemu jedna izuzetno dobra epizoda, iako nisam bas fan tih prica u kojim su neki novi vojni odredi koji onda rade masakre u indijanskim plemenima.

    26.08.2021
    15:15:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Crna ljubav
    Kod: DDJP DRKW 8
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 27.11.2021. 19:48:00
    Autor: Koresh
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 198
  • Korijeni
    Kod: ZG KRJNUB 1/6
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 25.11.2021. 0:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1510
  • Dva života Drim
    Kod: DD VEC 14
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 23.11.2021. 0:36:00
    Autor: -Dule-
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1111
  • Smrt filmske zvijezde
    Kod: NR LIB 4a
    Ocjena: 57%
    Vrijeme: 21.11.2021. 0:16:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1652
  • Mikijeve najluđe avanture
    Kod: MIMA GLE 2
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 19.11.2021. 0:12:00
    Autor: Lord Vader89
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1118

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Žrtve i krvnici
    Kod: NN LIB 71c
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2266
  • Crne suze
    Kod: ZG LU 321
    Ocjena: 34%
    Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 2237
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2234
  • Vigilanti
    Kod: ZG LU 316/317
    Ocjena: 41%
    Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 2000
  • Oči sudbine
    Kod: ZG PRIDA 1
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1994

Aukcije

Forum