Kuća užasa

Zagor

ZG EXT 70/72 | 135 str.

Zagor i Čiko u selu La Fajet sreću Bata Battertona i njegovog kljienta Alana Stanforda kojeg je u pomoć pozvao stric Natanijel. Ali kuća u kojoj on živi u selu je poznata kao ukleta i oni upadaju u nevolje...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 72%

Priča 7

Scenarij 8

Crtež 7

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 84%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Bjegunac
    ZG EXT 70
  • Kuća strave
    ZG EXT 71
  • Šumski šakali
    ZG EXT 72
  • Kuća užasa
    STRZ 14
  • Kuća užasa
    ZG ZS 21

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il fuggiasco
    ZG SR 32
  • La casa del terrore
    ZG SR 33
  • Gli sciacalli della foresta
    ZG SR 34
  • Il fuggiasco
    ZG TT 32
  • La casa del terrore
    ZG TT 33
  • Gli sciacalli della foresta
    ZG TT 34

ZANIMLJIVOSTI

  • U Dnevnikovom izdanju i u kasnijem preštampavanju u Razonoda Stripu nije objavljeno prvih 19 stranica, tako da priča počinje od 20. strane!
  • U Razonoda stripu broj 15 kao sporedni strip poslije Malog rendžera objavljen je drugi dio ove epizode
  • Drugi put se pojavljuje Bat Batterton

Prateći hronološki redosljed izlaženja u Zlatnoj seriji možemo slobodno reći da je Dnevnik krenuo od prvih kvalitetnijih epizoda. Prvih tridesetak brojeva koji su malo kasnije došli na red u LMS ipak su kvalitetom daleko ispod. Naslije u Darkvudu, Klark Siti, Kuća užasa... Sve zanimljvi naslovi na koje sam nailazio u kutku za kolekcionare čitajući prije 13-14 godina kasnije ZS i LMS brojeve, ali te stripove nisam mogao nigdje da nađem da pročitam. I onda se pojavilo tih dvadesetak brojeva Razonoda Stripa, preštampana stara Dnevnikova izdanja, idealni za nove čitaoce za upoznavanje sa Zagorom. Sad naravno vidim da je to daleko od zlatnog perioda najboljih epizoda, ali slobodno se može reći da je Kuća užasa jedna od onih epizoda koje ostaju u sjećanju.

Dnevnik je ovdje napravio potpuno nelogičan potez i uskratio nas za početak priče tako da ZS #21 počinje tučom u salunu praktično bez ikakvog objašnjenja. Tek prije nekoliko godina sam pročitao i početak ove epizode i kompletirao ovu priču. U vremenu u kome je nastala, Kuća užasa je nesumnjivo imala veću vrijednost nego kada se gleda po sadašnjim kriterijumima. Ferri je crtežom prikazao atmosferu kao u crno-bijelim filmovima, a u većem dijelu dodatno sa elementima horor filmova. Tu su prisutni i svi stereotipi kao olujna noć, izgled uklete kuće, batlerovo lice, tajanstvena muzika, drveće koje poprima zastrašujući izgled, duhovi i naravno uplašeni Čiko i Bat. A sa Čikom i Batom ne nedostaje ni homora, čak možda i najbolje funkcionišu u tandemu. Jeste da to često izgleda prilično naivno ali neću da stavljam više zamjerki na taj dio.

Baza za ovu priču je prilično široka. Ali s obzirom na to da je sve trebalo prikazati i na humoristički način onda bi sveukupna ocjena je bila da je to dobro izvedeno. Priča nije razvučena, taman je broj stranica bio odgovarajući da se dođe do zanimljivog raspleta bez dosađivanja nepotrebnim detaljima. Malo ponekad zasmetaju neke banalnosti, ali ipak su ovo bili počeci serijala, a u to vrijeme se baš i nije previše obraćala pažnja na takve stvari. Ferrijev crtež je već mnogo bolji nego u prvim epizodama, dok naslovnice i nisu posebno lijepe. Danas bi to sigurno bilo mnogo bolje nacrtano.

Naprijed

ZG EXT 68/70 Rat

ZG EXT 72/73 Šumski šakali

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Koresh

    Ukupna ocjena 74%

    6, 8, 8, 8

    da, dosta dobra priča. ferri je jako dobro prikazao atmosferu kuće straha a i naslovnica je jako dobra. inače ideja netipična ali ipak dobar Nolittin posao
    28.12.2007
    17:08:00 sati
    Koresh
    uredi
  • zagorovsky

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 9, 5

    U potpunosti se slažem s recenzentom, zanimljiva epizoda, lijepo ukomponirana i jedna od najboljih u prvih 50-ak brojeva.Naslovnice su stvarno kriminalne i najlošiji dio epizode
    28.12.2007
    18:14:00 sati
    zagorovsky
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Meni se ova epizoda baš sviđa jer nam predstavlja horor u onom obliku dok je on još bio u povojima. Sjećate se onih starih crno-bijelih filmova čiji su duhovi i prikaze koje opsjedaju stare uklete kuće u olujnoj noću postali sinonim za horor; za klasični horor. Zanimljivo je pratiti kako se Zagor, Chico i Bat snalaze u jednom takvom okruženju, a Ferri je dao sve od sebe da uzbudljivim sjenćenjem dočara mračnu i sablasnu atmosferu. Stari Zagor, ali dobar stari Zagor. Da nije Zagorova faca onako unakažena, ocjene za naslovnicu bi bile dosta veće (zbog grmljavine i sablasne kuće).
    28.12.2007
    20:48:00 sati
    Inferno
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kako mi je ovo jedna od prvih epizoda nemogu ne dati desetku. Sječam se, imao sam 6 godina i kada bi došla Priscilla ja sam se upišao u gaće. Naravno nisam znao čitati nego mi je sestra čitala.
    29.12.2007
    08:24:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Baš sam je prije mjesec dana ponovo pročita i što reći? Što još reći o Nolliti i Ferriju? Ovdje su oni dva kao "jedno"! Kao braća!
    Usput, tko je objavio vijest da je Stanford u mjestu? -Bio san to ja, stavio sam glavu u torbu zbog toga. Stajalo me modrice. -Tako dakle? Evo ti onda još jedne! SOCK! ...tako ćeš naučiti da me drugi put obavjestiš da je tu i Zagor...
    Hmmm.Zagore, gotovo je prestalo kišiti.Što misliš da nastavimo put? A vani lijeva kao iz kabla. LEGENDA!
     Malo iza ovoga je slijedila još bolja Neman iz lagune opet u savršenom Ferriju i Nolliti.. Jebeno!
    -možemo otići u Saint louis...ili u New Orleans...ili..
    Zagor: -U neki državni zatvor, eto gdje će te završiti! HA!HA! Tako će vaš otac dobiti desetak godina da nauči i pisati
    29.12.2007
    17:44:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    jedna od boljih u početnom periodu, malo naivna, ali davno je to bilo, naslovnica  skoro odlična
    29.12.2007
    23:48:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    .,crtež se poboljsava,a i teme postaju raznolikije.,dobro doba za zagora.,
    01.01.2008
    17:13:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 71%

    8, 7, 7, 5

    Sviđa mi se.Posebno prvi dio koji se bavi sablastima u staroj kući(podsjeća me na Dylanovu "Damu u crnom"),tu ima i nekoliko baš uspjelih gegova sa Chicom i Battertonom.Nakon što otkrijemo pravu pozadinu kuće užasa, pomalo postaje dosadno i uobičajeno ali ukupno gledano, radi se o dobroj i čitljivoj epizodi. Ferri je pokušao nacrtati naslovnicu koja odiše horror-ugođajem ali taj eksperiment mu nije uspio a interesantna je i činjenica kako na naslovnici Zagor nosi nož što je stvarno rijetkost.
    02.01.2008
    20:30:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    jako dobra priča, ali je kvari ne baš najbolje isprepletena pojava Bimba Sullivana i ideje oko tunela od kuće do tvrđave, to je ispalo prilično naivno.. naslovnica je samo jedna legendarna, ostale ne baš.. crtež odličan
    02.01.2008
    22:27:00 sati
    tomassi
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 9, 7

    odlicna epizoda.nollita je napravio izvrsnu atmosferu a ferri je poceo sve bolje crtati jedino me kraj malo razocarao i naslovnice nisu bas neke
    04.01.2008
    02:16:00 sati
    slash
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Meni vrlo draga prica!
    04.01.2008
    18:49:00 sati
    Ferri
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 68%

    8, 6, 7, 5

    Nolittino poigravanje sa klasičnim horrorom, sa još uvijek slabim Ferrijem. Nolitta se uvijek palio na te racionalne rasplete, što mene kao horror fana nikad nije baš previše oduševljavalo, zato mi on i nije među najomiljenijim Zagorovim scenaristima. Nemože se reći da je epizoda loša, ali je nekako previše 'sterilna' za moj ukus. Eto, barem sam iskren, pola mi se prašta. ;))
    05.01.2008
    00:54:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Kuća užasa mi je najdraži strip u kolekciji, davno sam ga pročitao i tadašnje oduševljenje me još drži i pored dnevnikovih nedostataka. Kao ljubitelja horora posebno me je obradovala ova odlična epizoda koja plijeni atmosferom starih dobrih gotskih horora, dobar zaplet, odlični likovi, zadovoljavajući kraj. Crtež je odličan, naslovnice takođe. Odlično!!
    06.01.2008
    14:26:00 sati
    vope
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    S obzirom na vrijeme kad je strip nastao, odlično!
    08.01.2008
    08:22:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Dobra, zabavna epizoda u duhu Abbot i Costello filmova, pogotovo radi Chica i Bat Battertona i "uklete kuce"! Ili kao sto je Aco napisao podsjeca na Damu u Crnom od Dylana, ustvari Dylanova epizoda podsjeca na ovu :)) Sve u svemu jako dobra epizoda iz ovog razdoblja Zagora, prije nego sto se Nollita stvarno razmahao. Zanimljivo je koliko je bilo dobrog humora u epizodama Zagora iz ovog razdobla. Sjetimo se samo Hellinenovog drugog pojavljivanja, Blaga Crvene Planine), Nasilja u Darkwoodu, Zarobljenika Crvene Vjestice... Nollita je stvarno imao dobar smisao za humor, znao ga je ubaciti u pravo vrijeme. Onaj zadnji citat iz epizode koji je naveo Npetros mi je posebno super! :))
    09.01.2008
    22:06:00 sati
    D.J.
    uredi
  • sed1

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kultni strip ZS 21,fenomenalna prica..
    14.01.2008
    21:37:00 sati
    sed1
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    10, 10, 8, 6

    Epizode u kojima se pojavljuje Bat Batterton su mi uvijek bile na neki način posebne, pa tako ni ova nije iznimka. Nollita je odlično uklopio horror elemente u ovu priču te je na taj način dobila posve novu dimenziju. Ferri još u početnoj fazi,nije loše, ali moglo je i bolje da ima više detalja. Naslovnice slabe, može Ferri i bolje...
    26.01.2008
    20:10:00 sati
    Akul
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    Prvi dio priče odličan, a završetak s tunelom dosta neuvjerljiv.  Vrhunska jezovita atmosfera zahvaljujući već ovdje vrlo dobrom Ferriju. Naslovnica vrhunska - prava horor.
    11.02.2008
    00:24:00 sati
    Spock
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 74%

    7, 6, 9, 8

    Atmosfera na početku je dobra, crtež odličan, naslovnica prva također, ali Bimbo sullivan i ostalo smeće? To je sve upropastilo.
    27.02.2008
    13:15:00 sati
    Poncho
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    8, 10, 10, 9

    odlicno
    25.08.2008
    18:01:00 sati
    ninny
    uredi
  • Raga

    Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Trip je jeza! A ima i humora. Zna Nole s horrorima. Priscila me prije dobro znala uplašit. Malo je kraj lošiji.
    02.09.2008
    23:28:00 sati
    Raga
    uredi
  • Bruce Springsteen

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Kada sam davno pročitao ovu epizodu u ZS, bio sam oduševljen. Danas posle dosta vremena taj osećaj nije isti, ali svakako mi ostaje jedna od pet najboljih epizoda iz Zagorovog ranog perioda, tj. do prvih 50 broja.Ferri odličan, naslovica fantastična, Nolitta drugačiji u odnosu na predhodne epizode!
    10.11.2008
    23:22:00 sati
    Bruce Springsteen
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Pod naslovnice smatram onu jednu koja pripada priči i čista 10ka.S obzirom da je među prvih 50 brojeva najviša ocijena, a i neki ljudi koji nisu Zagor fanovi i neće dati svoj glas ovdje rekli su da je epizoda do jaja, tako da mislim da priča i crtež su na najvišoj razini. Fore sa Chicom i Batom su dobre kao i uvijek kad strip potpisuje Nollita a crtež s obzirom da je Ferri u razvoju fenomenalan! MEĐU NAJ EPIZODAMA U PRVIH 100 BROJEVA DEFINITIVNO
    30.11.2008
    17:29:00 sati
    supermike
    uredi
  • soulfly tribe

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    također jedna od epizoda koje sam čitao ko mali,tad mi je bila stravična,cijela atmosfera je dobro iskazana,jedan od boljih zagora koje sam čitao
    12.03.2009
    18:08:00 sati
    soulfly tribe
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zlatni period se nastavlja. Nakon Rata stiže nam još jedna fenomenalna Nolittina priča. Kuća opsjednuta duhovima, ma di ćeš bolje?? (A ne kao Buretovi duhovi u Tajanstvenom selu ccc...) Ni ovdje ne fali dobrih likova. Tu je ta opičena obitelj na čelu s Davidom,pa zatim i Bimbo koji je imao malu, ali ipak važnu ulogu. Unatoč mračnoj atmosferi, ne fali ni humora, sve na račun Chica i Bata. Stvarno je sve odlično. Evo stotka.
    31.03.2009
    13:10:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    16.05.2009
    21:50:00 sati
    Brdar
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    lagani horor.za ono vrime odlično,danas pomalo naivno ali dobro
    27.05.2009
    21:21:00 sati
    lwood
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Misterij, dobar humor, akcija, napetost, dobra atmosfera. Ova epizoda ima sve elemente klasicnog Zagora i to na najvisem nivou.
    01.06.2009
    11:48:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • profesor-inz

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    Odličan strip,malo je reći da sam bio oduševljen pre 20 godina kada sam ga pročitao!
    17.06.2009
    17:42:00 sati
    profesor-inz
    uredi
  • dnevni boravak

    Ukupna ocjena 74%

    7, 6, 9, 8

    Posebno me oduševio Ferri sa atmosferom koju je dočarao crtežom, izborom kadrova, crtanjem interijera kuće. Gotvo svugdje se vidi prvi i drugi plan, neko drugi bi popunio kadar sa dvi-tri glave i to bi bio crtež ali Ferri se potrudio pošteno!
    01.09.2009
    18:04:00 sati
    dnevni boravak
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    Također jedna od prvih.

    29.08.2010
    17:37:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    01.09.2010
    19:28:00 sati
    Svarog
    uredi
  • Lastsioux

    Ukupna ocjena 81%

    9, 8, 7, 9

    Prica mi se vrlo dopada zbog horor elementa. Moja omiljena scena je na stranici 85:

    Ani: "Ali kuda cemo? Mogli bismo u Sen Luis ili Nju Orleans ... ili ..."

    Zagor: " ... u neki drzavni zatvor, tamo ce vam i biti kraj!"

    Ha ha ha ha :)

    23.04.2011
    00:46:00 sati
    Lastsioux
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Perfektna priča,odličan ugođaj strave volim ovakve ugođaje i teme u zagoru.Nemam niti jedne zamjereke,malo mi ježao što su ljudi iz sela na kraju spalili kuću.

    Ferri vrhunski,naslovnica među top 15.Moja druga priča kojoj sam dao sve desetke iza princa vilenjaka i ujedno stoti jubilarni komentar na zagorove recenzie :D

    14.06.2011
    17:16:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    24.06.2011
    21:12:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    15.07.2011
    17:54:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Kao što piše u recenziji, definitivno jedna od onih epizoda koje ostaju u sjećanju. Djelomično po tome što je to jedna od prvih dužih, razrađenijih i boljih epizoda iz početne epohe. Najviše pamtim ovu epizodu po odličnoj naslovnici (a i prerađenoj ZS naslovnici bez Priscille) i činjenici da je u ZS izostavljeno prvih 20ak stranica.

    26.07.2011
    00:07:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    6, 5, 9, 7

    21.05.2012
    11:33:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 48%

    8, 2, 4, 6

    02.10.2012
    19:23:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.01.2013
    12:32:00 sati
    sergej773
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 9, 10

    Interesantna epizoda usprkos kratkoći, Nolitta je u to vrijeme pisao Zagora s jednom dozom neozbiljnosti, u smislu da je cijeli kontekst događaja humorističan, ozbiljnost, pa čak i horor su tu u ulozi gostujućeg elementa. Kao što su i drugi prije mene rekli, to je još uvijek bilo prijelazno razdoblje. Kasniji Zagor je zreliji, nema više prevladavajućeg humorističnog konteksta.

    Ova epizoda je sasvim dobra, vizualni dio je čak bolji od pripovijedačkog.

    Bimbo je prošao skoro neopaženo, najviše zahvaljujući činjenici što su početak i kraj u utvrdi ubačeni samo zato da bi se objasnili događaji u kući. Volio bih da se cijela situacija ne rješava na tako racionalan način, mistika je uvijek puno zanimljivija. Sve u svemu vrlo dobro.

    Naslovnica "Kuće užasa" je genijalna!

    10.02.2013
    01:00:00 sati
    solar
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    10.02.2013
    20:49:00 sati
    goghy
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 10, 7

    U ovoj epizodi mi je najjači crtež. Zna Ferri napraviti mračan i tajanstven ugođaj svojim crtežom. Scenarij sadržava sve hororske stereotipe, ukleta kuća, melodija koja svira sama od sebe, čudni zvukovi, ukazivanje sablasnih duhova ali gledano s današnjeg aspekta ovo ne bi prestrašilo ni malu bebu. Pogotovo što se iza svega kriju banalni lopovi i prevaranti.

    13.07.2013
    10:17:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Veliki sam ljubitelj crno-belog horora zato mi je ova epizoda fantastična. Sviđa mi se kako je napisana i sviuđami se atmosfera koja se provlači kroz celu priču. Ako baš moram tražiti dlaku u jajetu a to je da mi se baš nezviđa zaplet sa Bimbo Sulivanom.

    14.09.2014
    19:34:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Ovu epizodu - zapravo naslovnicu pamtim najviše po tome jer je jedna od posljednjih koje sam kupio još u vrijeme kada je izašla (SD extra) jer me interes okrenuo nekim drugim stvarima. Zagoru sam se vratio skoro stotinu brojeva kasnije odnosno kod broja 164. Sovina krčma.

    15.11.2014
    16:25:00 sati
    caramba
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Dobra epizoda iako se moglo pretpostaviti da nije u pitanju nikakva sablast već ljudska namještaljka. Sve je to u redu ali za stupanj više nedostaje bolji rasplet od ovoga sa skupinom kradljivaca. Puno više bi odgovarao neki pohlepni potomak iz obitelji Stanford koji bi na mudar način složio pojavljivanje sablasti s ciljem da se dočepa nasljedstva. Unatoč svemu priča drži svoju napetost ali upletanje Bimba Sullivana baš i nije bilo potrebno za njenu srž. Bat Batterton solidan, pogotovo na kraju kada je shvatio da je besplatno obnašao posao detektiva. 

    Naslovnica za Kuću užasa mi se sviđa jer je napravljena u pravom retro stilu koji pojačava horor ugođaj.

    16.11.2014
    16:48:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Legende o kućama strave uvijek bude u čovjeku jezu,nelagodu i sablazan.Ako su još pojačane govorkanjem lokalnog stanovništva o tajanstvenim smrtima u obitelji vlasnika,misterioznim događajima obavijenim velom tajne,duhovima koji je opsjedaju,čudnim zvukovima koji dopiru iz nje onda su pravo mjesto koje naši junaci moraju istražiti.
    To je i glavni motiv radnje ove simpatične i dobre priče,unatoč boljkama u scenariju od kojih su patile ove ranije epizode.Nolitta funkcionira na način red tajanstvenih događanja,red akcije i red humora.Naravno,za obilnu dozu humora zaslužni su Čiko i Bat Batterton,kao i u ranijim i kasnijim slučajevima okidač je strah,dok je Zagor glas razuma,kao i uvijek.
    Radnja se odvija pretežno u ukletoj kući kojoj je Ferri svojim poznatim mračnim crtežom dao notu jeze i straha.Eksterijer kuće je doista zastrašujući.Smještena na litici i vjetrometini sa nekoliko sasušenih stabala u blizini koji daju mrtvačku atmosferu ,uz neizbježnu kišu,oluju i grmljavinu koji akustikom stvaraju osjećaj jeze i nelagode..
    Sa interijerom nas upoznaje a tko drugi nego batler,uz neizbježni klišej o ružnoći i nesimpatičnosti istog.Slabo osvjetljenje svijećama daje notu zlokobnog ugođaja,kao da iz mračnih kutova vreba neka nedefinirana opasnost,jeza koja će nakostriješiti dlačice na vratu i našim junacima i čitatelju..Zastrašujuće oči Priscille na velikom portretu kao da prate svaki korak stanara.Tu je i stara mračna legenda o gospođici,spaljena je na lomači uz optužbu da je vještica.Naravno,čim je riječ o ukletoj kući,mora biti bar jedan duh koji plaši i terorizira stanare svojim iznenadnim pojavljivanjem i nestajanjem.
    Odlično,svi elementi za horor epizodu su tu.A onda se horor pretvara u akcionu komediju kad maske spadnu.Čak je i Zagora zahvatila humoristična atmosfera pa između dva udarca kojim miluje protivnikovo lice sipa dosjetke.Valjda je izbacio akumulirani strah nakupljen u kući užasa,he he.Na vidjelo izlazi plan jedne obitelji koja je tu davno našla zaklon i ugnijezdila se.I da im ne bude dosadno,pomažu zatvorenicima u bijegu iz obližnje kaznionice.Viagra kojom nas je Nolitta našopao sa početnim horor atmosferom naglo popušta,sve skupa ispada popriličan antiklimaks sa raspletom događaja.

    03.01.2015
    10:06:00 sati
    igor 12
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Kako dobra epizoda! Uživah čitajući...

    21.03.2015
    21:24:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    izgleda da mi je ovo prvi odlicni Zagor

    i dan danas, nakon toliko godina od prvog citanja, u dugim nocima kad duva ladan vatar, osetim prvobitnu jezu kuce uzasa u La Fajetu. 

    23.06.2015
    09:09:00 sati
    kasper
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Uzeo sinoć u ruke kao pričicu za laku noć i pogodio. Prvi dio u kojem se pojavljuje sablast te ljepo navuče na čitanje, a nakon što misterij pojavljivanja duhova bude razrješen, preostali dio priče te uspava;)
    18.11.2015
    09:11:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    08.05.2016
    14:59:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Legendarna epizoda iz 1969. Šteta što je izbačeno prvih 19 stranica. Crtež i naslovnica odlični, priča i scenarij također. Novo pojavljivanje Bimbo Sullivana i Bata Batertona.

    28.05.2016
    19:51:00 sati
    dudo1
    uredi
  • PAJDO

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Sjajna priča u kojoj se isprepleću horror, krimić i akcija. Ferri je sve to sjajno nacrtao naglašavajući još više taj suspense;)
    08.01.2017
    17:57:00 sati
    PAJDO
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    13.01.2017
    18:40:00 sati
    suply1
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    13.01.2017
    19:25:00 sati
    Gris
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Ovdje pri ocjenama ima malo nostalgije ali volim ovakve priče. Kako netko reče ružni batler je neki klišej, odmah se znalo da ima svoje prste u svemu. Ono s podzemnim tunelom zanimljivo ali teško za progutati kako su zatvorenici oslobađani. Uglavnom, lijepa priča za hladnu noć.

    Što se tiče crteža opet moram kritizirati Ferrija i njegovo nevođenje računa u kontinuitetu crteža. Pa ako je, bubam, zavezani Chico lijevo od zavezanog Zagora kako će onda u sljedećoj slici biti desno i tome slično. Naslovnica epska.

    27.02.2017
    17:46:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    SDX 070. Bjegunac (od 80 str.)
    SDX 071. Kuća strave
    SDX 072. Šumski šakali (do 22 str.)

     

    Meni baš zabavna i zanimljiva priča, odlična, mračna i jeziva atmosfera, pomalo slična kao u "Noć potopa". Idealna za čitati u ovo hladno i vlažno vrijeme, po noći. Opet se pojavljuju neki stari znalci, u prvom redu Bimbo Sullivan (ali ne u toliko važnoj ulozi) i smiješni, šeprtljavi privatni detektiv Bat Batterton.

    Čiko i Bat su odlični u kombinaciji skupa, rasturaju lol. Super mi je sve, i onaj tunel do utvrde, zapravo najbolji dio je dok još ne znaš o čemu se zapravo radi, poslije kad se sve otkrije, raspoloženje malo splasne, ali ok.

    13.01.2018
    20:51:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Atmosfera prilagođena priči, pogođeno u potpunosti.

    10.06.2019
    15:17:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Sasvim dobra epizoda, treca u nizu sa pravom "zagorovskom" atmosferom, samo ovaj put van Darkvuda i bez ucesca indijanaca. Dominira odlicna atmosfera i naslovnica u skladu sa njom.

    01.09.2019
    00:59:00 sati
    Batacele
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Odlicna epizoda. Ima stih onih starih horora

    15.09.2019
    23:07:00 sati
    karuro
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Odlična priča .  

    Nekako mie je ovo kao preteća pustolovina sa vampirima . Jer je epizoda imala baš takav ambijent i atmosferu na početku .Kasnije kad se otkrije ispada još bolja priča .Dobar obračun sa razbojnicima .Od svega mi je najviše žao što je kuća izgorjela .  Premiješni Bat Batterton i Chico u tandemu . Posebice sa onom slikom .  

    16.09.2020
    16:57:00 sati
    Altairfan
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 108
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 302
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 221
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 762
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 752

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2751
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1811
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1700
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1315
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1247

Aukcije

Forum