Kuća užasa

Zagor

ZG EXT 70/72 | 135 str.

Zagor i Čiko u selu La Fajet sreću Bata Battertona i njegovog kljienta Alana Stanforda kojeg je u pomoć pozvao stric Natanijel. Ali kuća u kojoj on živi u selu je poznata kao ukleta i oni upadaju u nevolje...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 72%

Priča 7

Scenarij 8

Crtež 7

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 83%

P*8

S*7

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Lovci na ljude - Ljudska lovina - Rat - Bjegunac - Kuća užasa
  ZG BBZG 8
 • Bjegunac
  ZG EXT 70
 • Kuća strave
  ZG EXT 71
 • Šumski šakali
  ZG EXT 72
 • Nasilje u Darkwoodu
  ZG LIBKB 15
 • Protiv zakona
  ZG LIBKB 16
 • Kuća užasa
  STRZ 14
 • Gospodar munje
  STRZ 15
 • Kuća užasa - Šumski šakali - Akt nasilja
  ZG VCBZ 12
 • Kuća užasa
  ZG VCZS 31
 • Kuća užasa
  ZG ZS 21
 • Kuća užasa
  ZG ZSR 31

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Il fuggiasco
  ZG SR 32
 • La casa del terrore
  ZG SR 33
 • Gli sciacalli della foresta
  ZG SR 34
 • Il fuggiasco
  ZG TT 32
 • La casa del terrore
  ZG TT 33
 • Gli sciacalli della foresta
  ZG TT 34

ZANIMLJIVOSTI

 • U Dnevnikovom izdanju i u kasnijem preštampavanju u Razonoda Stripu nije objavljeno prvih 19 stranica, tako da priča počinje od 20. strane!
 • U Razonoda stripu broj 15 kao sporedni strip poslije Malog rendžera objavljen je drugi dio ove epizode
 • Drugi put se pojavljuje Bat Batterton

Prateći hronološki redosljed izlaženja u Zlatnoj seriji možemo slobodno reći da je Dnevnik krenuo od prvih kvalitetnijih epizoda. Prvih tridesetak brojeva koji su malo kasnije došli na red u LMS ipak su kvalitetom daleko ispod. Naslije u Darkvudu, Klark Siti, Kuća užasa... Sve zanimljvi naslovi na koje sam nailazio u kutku za kolekcionare čitajući prije 13-14 godina kasnije ZS i LMS brojeve, ali te stripove nisam mogao nigdje da nađem da pročitam. I onda se pojavilo tih dvadesetak brojeva Razonoda Stripa, preštampana stara Dnevnikova izdanja, idealni za nove čitaoce za upoznavanje sa Zagorom. Sad naravno vidim da je to daleko od zlatnog perioda najboljih epizoda, ali slobodno se može reći da je Kuća užasa jedna od onih epizoda koje ostaju u sjećanju.

Dnevnik je ovdje napravio potpuno nelogičan potez i uskratio nas za početak priče tako da ZS #21 počinje tučom u salunu praktično bez ikakvog objašnjenja. Tek prije nekoliko godina sam pročitao i početak ove epizode i kompletirao ovu priču. U vremenu u kome je nastala, Kuća užasa je nesumnjivo imala veću vrijednost nego kada se gleda po sadašnjim kriterijumima. Ferri je crtežom prikazao atmosferu kao u crno-bijelim filmovima, a u većem dijelu dodatno sa elementima horor filmova. Tu su prisutni i svi stereotipi kao olujna noć, izgled uklete kuće, batlerovo lice, tajanstvena muzika, drveće koje poprima zastrašujući izgled, duhovi i naravno uplašeni Čiko i Bat. A sa Čikom i Batom ne nedostaje ni homora, čak možda i najbolje funkcionišu u tandemu. Jeste da to često izgleda prilično naivno ali neću da stavljam više zamjerki na taj dio.

Baza za ovu priču je prilično široka. Ali s obzirom na to da je sve trebalo prikazati i na humoristički način onda bi sveukupna ocjena je bila da je to dobro izvedeno. Priča nije razvučena, taman je broj stranica bio odgovarajući da se dođe do zanimljivog raspleta bez dosađivanja nepotrebnim detaljima. Malo ponekad zasmetaju neke banalnosti, ali ipak su ovo bili počeci serijala, a u to vrijeme se baš i nije previše obraćala pažnja na takve stvari. Ferrijev crtež je već mnogo bolji nego u prvim epizodama, dok naslovnice i nisu posebno lijepe. Danas bi to sigurno bilo mnogo bolje nacrtano.

Kontrarecenzija

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 87%

Priča 9

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 9

ZANIMLJIVOSTI

 • Priča je prvotno objavljena u Collana Lampo ( IV serija striscia) od travnja do lipnja 1967., u Zenith izdanju u periodu između veljače i travnja 1968., u Tutto izdanju u periodu između siječnja i ožujka 1989., a u koloru u Repubblici 2012. u brojevima 15 i 16.
 • Dnevnik je priču objavio 21. 2. 1969. kao treći Zagorov strip objavljen u Zlatnoj seriji, a radila je cenzura. Osim što su isjekli prvih dvadeset stranica priče, s naslovnice su maknuli ženski lik.
 • Za sada je Veseli četvrtak posljednji objavio ovu priču; u srpnju 2021. u integralnom izdanju u 31. broju Zlatne serije retro s tri naslovnice; A originalnom Ferrijevom, B Gorana Gligovića i C Miodraga Ivanovića Mikice. Iduće objavljivanje ove priče slijedi u Ludensovoj Zagor klasik ediciji.
 • Treće pojavljivanje „Bimba“ Sullivana.
 • Drugo pojavljivanje Bata Battertona.
 • David, batler kuće Stanford, je omaž Uncleu Creepyju, liku koji uvodi čitatelje u razne horor priče u magazinu Creepy.
 • U vezi Priscille/Marte Nolitta je u jednoj u izjavi rekao: „Ferri i ja bili smo inspirirani lijepom i zlokobnom Morticijom iz obitelji Addams, koja je na TV-u imala značajke Carolyn Jones. To je i posveta Charlesu Addamsu, tvorcu stripova The Addams Family i njegovom posebnom receptu za komično i jezivo.“
 • Burattini je napisao svojevrsni nastavak legendarnog Nolittinog klasika. Naravno, prilično loše i neinspiritivno.

Horor i komedija, mogu li ta dva žanra zajedno? Zbog prvog vrištiš od straha, zbog drugog od smijeha. Naizgled nespojiva kombinacija, ali zajedno funkcioniraju prilično dobro, bar kada su filmovi i serije u pitanju. Moji osobni favoriti su „Renfield“, „Kad padne mrak“, „Ash protiv zlih mrtvaca, „Tucker i Dale protiv zla“, „Vodič za izviđače kroz zombi apokalipsu“, „Zombieland“, „Noć glupih mrtvaca“, klasici iz osamdesetih „Mala prodavaonica užasa“, „Gremlini“ i „Zla smrt“, Brooksov „Mladi Frankenstein“ te stari crno bijeli klasici s komičarskim parom Abbottom i Costellom u kojima se dvojac sprda s raznim čudovištima i ubojicama. Njihovi gegovi omekšavaju stravu koju čudovišta izazivaju u nama, baš poput još jednog komičarskog dua; Čika i smotanog privatnog detektiva Bata Battertona. Sjetite se koliko su puta neutralizirali strah svojim gegovima, a u ovome drugom susretu suočit će se ni manje ni više nego s duhom koji opsjeda ukletu kuću, i to duhom pokojne Priscille Stanford koja je zbog navodnog vještičarstva živa spaljena na lomači u 17. stoljeću.

Nema tog srca junačkog koje bar malo ne zadrhti od straha kada se nađe u blizini uklete kuće. I prirodno da je tako, jer legende o ukletim kućama stvarane su stoljećima diljem svijeta s jednim ciljem - da uplaše. Ući ili ne ući, pitanje je sad! Ja i dan danas kada me put nanese u Škrinjare osjetim nelagodu i sav se naježim kada prolazim kraj uklete kuće na kraju sela. Iako znam da su priče o sablasnoj ženi bez očiju i duhu djevojčice koja se utopila u bunaru iz kojeg se čuju krici tek puke legende ispredane desetljećima s ciljem da zaplaše, stisnem papučicu gasa do kraja. Kad sam već kod uklete kuće ove priče, svojedobno je Gualtiero, Ferrijev sin, objavio fotografiju na Facebooku, koja, prema njegovim riječima, prikazuje kuću koja je njegovom ocu poslužila kao model za onu Stanfordovih, a koja se nalazi oko Recca, u Liguriji.


Kako i dolikuje pravom klasik hororcu, Nolitta nas u priču uvodi uznemirujućim glasinama i praznovjerjem stanovnika. U Lafayetteu, a obratite pozornost kako je Ferri dočarao kuće i odjeću stanovnika, Zagor i Čiko susreću Bata Battertona s novim klijentom, Alanom Stanfordom. Mladi je Alan dobio stričevo uznemirujuće pismo, a Bat je njegova pratnja do Windy Cliffa. No, stanovnici imaju mračne namjere prema došljacima. Jeste promotrili kuće i odjeću stanovnika? Ferri ih je nacrtao kao da su puritanska enklava iz 17. stoljeća, aludirajući tako na praznovjerja o vješticama iz Salema, a koja i danas utječu na njihove živote do te mjere da će napasti četvoricu došljaka na samo spominjanje prezimena Stanford. U biti taj dio priče savršeno funkcionira i danas, kao pokazatelj što su ljudi obuzeti praznovjerjem i strahom sve spremni učiniti. Oni su refleksija sramotnog lova na vještice koji se nezaustavljivo pokrenuo u srednjem i ranom novom vijeku u Europi, a ni Amerika nije bila pošteđena progona. U nekim zajednicama traje i danas, npr. u Africi, gdje progone i ubijaju albino djecu, a dijelove njihovih tijela koriste u obredne svrhe.

Često je Nolitta crpio sugestivne ideje iz njegovih omiljenih filmova, knjiga i stripova, a ova je priča savršen primjer. Cijela je priča kontinuirani niz hommagea: od Uncle Creepyja Reeda Crandalla, obitelji Adams Charlesa Addamsa, Mickeya Mousea u ukletoj vili (1929.) do filmova „Suspense“(1961.) i Frankensteina (1931.) Nolitta koristi niz funkcionalnih klišeja kada je ukleta kuća u igri. U mračnoj i olujnoj noći Zagor i Čiko sa svojim prijateljem Batom Battertonom i Alanom Stanfordom kucaju na vrata stare kuće u vlasništvu Stanfordovih... kuće za koju stanovnici obližnjeg Lafayettea vjeruju da je ukleta te da ju opsjeda duh Priscille, a kao još jednu sjajnu demonstraciju jeze koju daje ukleta kuća je sumorni i zlokobni batler David, koji otvara vrata.


Sve to odlično stvara horor atmosferu savršeno prikazanu crtežom eksterijera i interijera uklete kuće. I ne samo to, nego nam već na odličnoj naslovnici Ferri sugerira da ova priča tematikom odskače od svih prijašnjih, naslovnicom koju smo bez cenzure prvi put dobili u Ludensovom izdanju. Intrigantnost naslovnice je u zlokobnoj atmosferi koju daje i sam naslov i sablasni ženski lik i Zagor koji čvrsto stišče svoju vjernu sjekiru s namjerom da se suoči s njom. Gallieno Ferri je imao esencijalnu ulogu u stvaranju horor atmosfere svojim nenadmašivim stilom, u ovom njegovom prvom dočaravanju takve atmosfere. Kasnije će taj stil još više doći do izražaja u punokrvnim horor pričama s Rakosijem i u selu štovatelja demona Haggotha. Obavezno taj stil uključuje atmosferu olujne noći kao najava u natprirodno i zlokobno. Njegov prekrasan crno-bijeli crtež stvorio je auru misterije jer Nolitta s jezovitom atmosferom ne oklijeva ni kada se vrata iza nas zatvore, a njegova želja da se igra s klišejima uklete kuće toliko je prožeta entuzijazmom da jednostavno ne možete zamjeriti Čiku i Batu kukavičluk koji pokazuju. Njih dva su savršena protuteža hororu i jezi koji vladaju u kući i okolo nje: zlokobni portret Priscille s očima koje kao da prate naše junake posvuda, slabo osvjetljenje svijećama, mračni zakutci, jauci iz ostatka starog hrasta za kojeg je Priscilla bila svezana i živa zapaljena, čudni zvukovi, klavir koji sam svira, sablasni entitet Priscille koja se neobjašnjivo pojavljuje na prozoru i u kući i isto tako neobjašnjivo nestaje…


Ipak, čudno je Nolittino oklijevanje da provede horor žanr kroz cijelu priču. Unatoč tome što je konstantno gradio mračnu i sumornu atmosferu, unatoč komičnim prizorima Čika i Bata koji daju idealan kontrapunkt hororu, i baš kada se čini da je u ukletoj kući u potpunosti iskoristio potencijal horora, Nolitta u jednom trenutku priču usmjerava u posve drugi pravac. Kakav hladan tuš! Moram priznati da me Nolitta prevario i na tome mu čestitam. Iskoristio je stari pripovjedački trik: racionalizira priču banalizirajući horor svojim darom za ironiju, darom koji je nesebično dijelio s nama. Tu se vidi Nollitina otvorenost, jer se njegov rad naratora u potrazi za hororom sada sagledava otvorenije i realnije: shvaćamo da je sav taj užas bio krinka male obitelji za kriminalne poslove. Takvim jednostavnim otkrivenjem, lik Priscille, na kojoj je i bazirana priča, nije ništa izgubio na karizmi, štoviše, Priscilla kao Marta je još karizmatičnija: lijepa, oštroumna, nemilosrdna, zadaje Zagoru više problema nego kao duh. Morate zapljeskati Nolitti na takvoj realizaciji, gdje čak i zaboravljenog „Bimba“ Sullivana uključuje u priču.


Dakako, uznemirujuća atmosfera uklete kuće nije zaboravljena, štoviše, Nolitta ju opet evocira na samome kraju, kada se pojavi skupina nabrušenih građana Lafayettea s namjerom da se jednom zauvijek riješe uklete kuće i prokletstva prezimena Stanford, i ta mala narativna bravura ima svoju funkcionalnost jer pomaže našim junacima da se izvuku iz nevolje, a koja me podsjetila na scenu iz Frankensteina, starog horor klasika iz 1931. Što da vam kažem, volim ovaj Nolittin stari klasik jer savršeno spaja horor, komediju, i najklasičniju Zagorovu avanturu. S jedne strane imamo starog prijatelja i starog neprijatelja, a s druge strane gotovo sve klišeje (nemojte klišeje shvatiti negativno) uklete i opsjednute kuće. Te se dvije razine savršeno preklapaju u priči punoj napetosti, jeze, drame, komedije i akcije; sve ono što je tipično za neke stare crno-bijele horor filmove i njihove verzije u komedijama koje su Nolitti bili draga inspiracija. Ova priča nije vjerna adaptacija tih filmova, više je Nolittina introspekcija ljudske psihe kroz sugestivne horor elemente i teme kao što su pohlepa i želja za bogaćenjem, utjelovljene u maloj, bizarnoj i zločinačkoj obitelji Landon.


Naprijed

ZG EXT 68/70 Rat

ZG EXT 72/73 Šumski šakali

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Koresh

  Ukupna ocjena 74%

  6, 8, 8, 8

  da, dosta dobra priča. ferri je jako dobro prikazao atmosferu kuće straha a i naslovnica je jako dobra. inače ideja netipična ali ipak dobar Nolittin posao
  28.12.2007
  17:08:00 sati
  Koresh
  uredi
 • zagorovsky

  Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 9, 5

  U potpunosti se slažem s recenzentom, zanimljiva epizoda, lijepo ukomponirana i jedna od najboljih u prvih 50-ak brojeva.Naslovnice su stvarno kriminalne i najlošiji dio epizode
  28.12.2007
  18:14:00 sati
  zagorovsky
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Meni se ova epizoda baš sviđa jer nam predstavlja horor u onom obliku dok je on još bio u povojima. Sjećate se onih starih crno-bijelih filmova čiji su duhovi i prikaze koje opsjedaju stare uklete kuće u olujnoj noću postali sinonim za horor; za klasični horor. Zanimljivo je pratiti kako se Zagor, Chico i Bat snalaze u jednom takvom okruženju, a Ferri je dao sve od sebe da uzbudljivim sjenćenjem dočara mračnu i sablasnu atmosferu. Stari Zagor, ali dobar stari Zagor. Da nije Zagorova faca onako unakažena, ocjene za naslovnicu bi bile dosta veće (zbog grmljavine i sablasne kuće).
  28.12.2007
  20:48:00 sati
  Inferno
  uredi
 • mali od palube

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Kako mi je ovo jedna od prvih epizoda nemogu ne dati desetku. Sječam se, imao sam 6 godina i kada bi došla Priscilla ja sam se upišao u gaće. Naravno nisam znao čitati nego mi je sestra čitala.
  29.12.2007
  08:24:00 sati
  mali od palube
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

   
  -možemo otići u Saint louis...ili u New Orleans...ili..
  Zagor: -U neki državni zatvor, eto gdje će te završiti! HA!HA! Tako će vaš otac dobiti desetak godina da nauči i pisati
  29.12.2007
  17:44:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 65%

  6, 6, 7, 8

  jedna od boljih u početnom periodu, malo naivna, ali davno je to bilo, naslovnica  skoro odlična
  29.12.2007
  23:48:00 sati
  ken2
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  .,crtež se poboljsava,a i teme postaju raznolikije.,dobro doba za zagora.,
  01.01.2008
  17:13:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 71%

  8, 7, 7, 5

  Sviđa mi se.Posebno prvi dio koji se bavi sablastima u staroj kući(podsjeća me na Dylanovu "Damu u crnom"),tu ima i nekoliko baš uspjelih gegova sa Chicom i Battertonom.Nakon što otkrijemo pravu pozadinu kuće užasa, pomalo postaje dosadno i uobičajeno ali ukupno gledano, radi se o dobroj i čitljivoj epizodi. Ferri je pokušao nacrtati naslovnicu koja odiše horror-ugođajem ali taj eksperiment mu nije uspio a interesantna je i činjenica kako na naslovnici Zagor nosi nož što je stvarno rijetkost.
  02.01.2008
  20:30:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 81%

  8, 7, 9, 9

  jako dobra priča, ali je kvari ne baš najbolje isprepletena pojava Bimba Sullivana i ideje oko tunela od kuće do tvrđave, to je ispalo prilično naivno.. naslovnica je samo jedna legendarna, ostale ne baš.. crtež odličan
  02.01.2008
  22:27:00 sati
  tomassi
  uredi
 • Ukupna ocjena 85%

  9, 8, 9, 7

  odlicna epizoda.nollita je napravio izvrsnu atmosferu a ferri je poceo sve bolje crtati jedino me kraj malo razocarao i naslovnice nisu bas neke
  04.01.2008
  02:16:00 sati
  slash
  uredi
 • Ferri

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Meni vrlo draga prica!
  04.01.2008
  18:49:00 sati
  Ferri
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 68%

  8, 6, 7, 5

  Nolittino poigravanje sa klasičnim horrorom, sa još uvijek slabim Ferrijem. Nolitta se uvijek palio na te racionalne rasplete, što mene kao horror fana nikad nije baš previše oduševljavalo, zato mi on i nije među najomiljenijim Zagorovim scenaristima. Nemože se reći da je epizoda loša, ali je nekako previše 'sterilna' za moj ukus. Eto, barem sam iskren, pola mi se prašta. ;))
  05.01.2008
  00:54:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • vope

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Kuća užasa mi je najdraži strip u kolekciji, davno sam ga pročitao i tadašnje oduševljenje me još drži i pored dnevnikovih nedostataka. Kao ljubitelja horora posebno me je obradovala ova odlična epizoda koja plijeni atmosferom starih dobrih gotskih horora, dobar zaplet, odlični likovi, zadovoljavajući kraj. Crtež je odličan, naslovnice takođe. Odlično!!
  06.01.2008
  14:26:00 sati
  vope
  uredi
 • Zagor-te-nay

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 8, 10

  S obzirom na vrijeme kad je strip nastao, odlično!
  08.01.2008
  08:22:00 sati
  Zagor-te-nay
  uredi
 • D.J.

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Dobra, zabavna epizoda u duhu Abbot i Costello filmova, pogotovo radi Chica i Bat Battertona i "uklete kuce"! Ili kao sto je Aco napisao podsjeca na Damu u Crnom od Dylana, ustvari Dylanova epizoda podsjeca na ovu :)) Sve u svemu jako dobra epizoda iz ovog razdoblja Zagora, prije nego sto se Nollita stvarno razmahao. Zanimljivo je koliko je bilo dobrog humora u epizodama Zagora iz ovog razdobla. Sjetimo se samo Hellinenovog drugog pojavljivanja, Blaga Crvene Planine), Nasilja u Darkwoodu, Zarobljenika Crvene Vjestice... Nollita je stvarno imao dobar smisao za humor, znao ga je ubaciti u pravo vrijeme. Onaj zadnji citat iz epizode koji je naveo Npetros mi je posebno super! :))
  09.01.2008
  22:06:00 sati
  D.J.
  uredi
 • sed1

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Kultni strip ZS 21,fenomenalna prica..
  14.01.2008
  21:37:00 sati
  sed1
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  10, 10, 8, 6

  Epizode u kojima se pojavljuje Bat Batterton su mi uvijek bile na neki način posebne, pa tako ni ova nije iznimka. Nollita je odlično uklopio horror elemente u ovu priču te je na taj način dobila posve novu dimenziju. Ferri još u početnoj fazi,nije loše, ali moglo je i bolje da ima više detalja. Naslovnice slabe, može Ferri i bolje...
  26.01.2008
  20:10:00 sati
  Akul
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 76%

  7, 7, 8, 10

  Prvi dio priče odličan, a završetak s tunelom dosta neuvjerljiv.  Vrhunska jezovita atmosfera zahvaljujući već ovdje vrlo dobrom Ferriju. Naslovnica vrhunska - prava horor.
  11.02.2008
  00:24:00 sati
  Spock
  uredi
 • Poncho

  Ukupna ocjena 74%

  7, 6, 9, 8

  Atmosfera na početku je dobra, crtež odličan, naslovnica prva također, ali Bimbo sullivan i ostalo smeće? To je sve upropastilo.
  27.02.2008
  13:15:00 sati
  Poncho
  uredi
 • Ukupna ocjena 93%

  8, 10, 10, 9

  odlicno
  25.08.2008
  18:01:00 sati
  ninny
  uredi
 • Raga

  Ukupna ocjena 89%

  9, 8, 10, 8

  Trip je jeza! A ima i humora. Zna Nole s horrorima. Priscila me prije dobro znala uplašit. Malo je kraj lošiji.
  02.09.2008
  23:28:00 sati
  Raga
  uredi
 • Bruce Springsteen

  Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  Kada sam davno pročitao ovu epizodu u ZS, bio sam oduševljen. Danas posle dosta vremena taj osećaj nije isti, ali svakako mi ostaje jedna od pet najboljih epizoda iz Zagorovog ranog perioda, tj. do prvih 50 broja.Ferri odličan, naslovica fantastična, Nolitta drugačiji u odnosu na predhodne epizode!
  10.11.2008
  23:22:00 sati
  Bruce Springsteen
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Pod naslovnice smatram onu jednu koja pripada priči i čista 10ka.S obzirom da je među prvih 50 brojeva najviša ocijena, a i neki ljudi koji nisu Zagor fanovi i neće dati svoj glas ovdje rekli su da je epizoda do jaja, tako da mislim da priča i crtež su na najvišoj razini. Fore sa Chicom i Batom su dobre kao i uvijek kad strip potpisuje Nollita a crtež s obzirom da je Ferri u razvoju fenomenalan! MEĐU NAJ EPIZODAMA U PRVIH 100 BROJEVA DEFINITIVNO
  30.11.2008
  17:29:00 sati
  supermike
  uredi
 • soulfly tribe

  Ukupna ocjena 93%

  10, 10, 8, 9

  također jedna od epizoda koje sam čitao ko mali,tad mi je bila stravična,cijela atmosfera je dobro iskazana,jedan od boljih zagora koje sam čitao
  12.03.2009
  18:08:00 sati
  soulfly tribe
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Zlatni period se nastavlja. Nakon Rata stiže nam još jedna fenomenalna Nolittina priča. Kuća opsjednuta duhovima, ma di ćeš bolje?? (A ne kao Buretovi duhovi u Tajanstvenom selu ccc...) Ni ovdje ne fali dobrih likova. Tu je ta opičena obitelj na čelu s Davidom,pa zatim i Bimbo koji je imao malu, ali ipak važnu ulogu. Unatoč mračnoj atmosferi, ne fali ni humora, sve na račun Chica i Bata. Stvarno je sve odlično. Evo stotka.
  31.03.2009
  13:10:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Ukupna ocjena 64%

  6, 6, 7, 7

  16.05.2009
  21:50:00 sati
  Brdar
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 86%

  9, 8, 9, 8

  lagani horor.za ono vrime odlično,danas pomalo naivno ali dobro
  27.05.2009
  21:21:00 sati
  lwood
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Misterij, dobar humor, akcija, napetost, dobra atmosfera. Ova epizoda ima sve elemente klasicnog Zagora i to na najvisem nivou.
  01.06.2009
  11:48:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • profesor-inz

  Ukupna ocjena 85%

  9, 8, 8, 10

  Odličan strip,malo je reći da sam bio oduševljen pre 20 godina kada sam ga pročitao!
  17.06.2009
  17:42:00 sati
  profesor-inz
  uredi
 • dnevni boravak

  Ukupna ocjena 74%

  7, 6, 9, 8

  Posebno me oduševio Ferri sa atmosferom koju je dočarao crtežom, izborom kadrova, crtanjem interijera kuće. Gotvo svugdje se vidi prvi i drugi plan, neko drugi bi popunio kadar sa dvi-tri glave i to bi bio crtež ali Ferri se potrudio pošteno!
  01.09.2009
  18:04:00 sati
  dnevni boravak
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 82%

  7, 7, 10, 10

  Također jedna od prvih.

  29.08.2010
  17:37:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  01.09.2010
  19:28:00 sati
  Svarog
  uredi
 • Lastsioux

  Ukupna ocjena 81%

  9, 8, 7, 9

  Prica mi se vrlo dopada zbog horor elementa. Moja omiljena scena je na stranici 85:

  Ani: "Ali kuda cemo? Mogli bismo u Sen Luis ili Nju Orleans ... ili ..."

  Zagor: " ... u neki drzavni zatvor, tamo ce vam i biti kraj!"

  Ha ha ha ha :)

  23.04.2011
  00:46:00 sati
  Lastsioux
  uredi
 • Tonka24

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Perfektna priča,odličan ugođaj strave volim ovakve ugođaje i teme u zagoru.Nemam niti jedne zamjereke,malo mi ježao što su ljudi iz sela na kraju spalili kuću.

  Ferri vrhunski,naslovnica među top 15.Moja druga priča kojoj sam dao sve desetke iza princa vilenjaka i ujedno stoti jubilarni komentar na zagorove recenzie :D

  14.06.2011
  17:16:00 sati
  Tonka24
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 8, 10

  24.06.2011
  21:12:00 sati
  macca1985
  uredi
 • Ukupna ocjena 85%

  9, 8, 8, 10

  15.07.2011
  17:54:00 sati
  Srdjan999
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 82%

  8, 7, 9, 10

  Kao što piše u recenziji, definitivno jedna od onih epizoda koje ostaju u sjećanju. Djelomično po tome što je to jedna od prvih dužih, razrađenijih i boljih epizoda iz početne epohe. Najviše pamtim ovu epizodu po odličnoj naslovnici (a i prerađenoj ZS naslovnici bez Priscille) i činjenici da je u ZS izostavljeno prvih 20ak stranica.

  26.07.2011
  00:07:00 sati
  Deki86
  uredi
 • Ukupna ocjena 67%

  6, 5, 9, 7

  21.05.2012
  11:33:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Ukupna ocjena 48%

  8, 2, 4, 6

  02.10.2012
  19:23:00 sati
  Imrahil
  uredi
 • sergej773

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  09.01.2013
  12:32:00 sati
  sergej773
  uredi
 • solar

  Ukupna ocjena 82%

  8, 7, 9, 10

  Interesantna epizoda usprkos kratkoći, Nolitta je u to vrijeme pisao Zagora s jednom dozom neozbiljnosti, u smislu da je cijeli kontekst događaja humorističan, ozbiljnost, pa čak i horor su tu u ulozi gostujućeg elementa. Kao što su i drugi prije mene rekli, to je još uvijek bilo prijelazno razdoblje. Kasniji Zagor je zreliji, nema više prevladavajućeg humorističnog konteksta.

  Ova epizoda je sasvim dobra, vizualni dio je čak bolji od pripovijedačkog.

  Bimbo je prošao skoro neopaženo, najviše zahvaljujući činjenici što su početak i kraj u utvrdi ubačeni samo zato da bi se objasnili događaji u kući. Volio bih da se cijela situacija ne rješava na tako racionalan način, mistika je uvijek puno zanimljivija. Sve u svemu vrlo dobro.

  Naslovnica "Kuće užasa" je genijalna!

  10.02.2013
  01:00:00 sati
  solar
  uredi
 • goghy

  Ukupna ocjena 71%

  6, 7, 8, 8

  10.02.2013
  20:49:00 sati
  goghy
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 79%

  7, 7, 10, 7

  U ovoj epizodi mi je najjači crtež. Zna Ferri napraviti mračan i tajanstven ugođaj svojim crtežom. Scenarij sadržava sve hororske stereotipe, ukleta kuća, melodija koja svira sama od sebe, čudni zvukovi, ukazivanje sablasnih duhova ali gledano s današnjeg aspekta ovo ne bi prestrašilo ni malu bebu. Pogotovo što se iza svega kriju banalni lopovi i prevaranti.

  13.07.2013
  10:17:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 91%

  9, 8, 10, 10

  Veliki sam ljubitelj crno-belog horora zato mi je ova epizoda fantastična. Sviđa mi se kako je napisana i sviuđami se atmosfera koja se provlači kroz celu priču. Ako baš moram tražiti dlaku u jajetu a to je da mi se baš nezviđa zaplet sa Bimbo Sulivanom.

  14.09.2014
  19:34:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • caramba

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 9, 7

  Ovu epizodu - zapravo naslovnicu pamtim najviše po tome jer je jedna od posljednjih koje sam kupio još u vrijeme kada je izašla (SD extra) jer me interes okrenuo nekim drugim stvarima. Zagoru sam se vratio skoro stotinu brojeva kasnije odnosno kod broja 164. Sovina krčma.

  15.11.2014
  16:25:00 sati
  caramba
  uredi
 • DODSFERD

  Ukupna ocjena 81%

  8, 7, 9, 9

  Dobra epizoda iako se moglo pretpostaviti da nije u pitanju nikakva sablast već ljudska namještaljka. Sve je to u redu ali za stupanj više nedostaje bolji rasplet od ovoga sa skupinom kradljivaca. Puno više bi odgovarao neki pohlepni potomak iz obitelji Stanford koji bi na mudar način složio pojavljivanje sablasti s ciljem da se dočepa nasljedstva. Unatoč svemu priča drži svoju napetost ali upletanje Bimba Sullivana baš i nije bilo potrebno za njenu srž. Bat Batterton solidan, pogotovo na kraju kada je shvatio da je besplatno obnašao posao detektiva. 

  Naslovnica za Kuću užasa mi se sviđa jer je napravljena u pravom retro stilu koji pojačava horor ugođaj.

  16.11.2014
  16:48:00 sati
  DODSFERD
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 87%

  9, 8, 9, 9

  Legende o kućama strave uvijek bude u čovjeku jezu, nelagodu. Ako su još pojačane govorkanjem lokalnog stanovništva o tajanstvenim smrtima u obitelji vlasnika, duhovima koji je opsjedaju, čudnim zvukovima koji dopiru iz nje, onda su pravo mjesto koje naši junaci moraju istražiti. To je i glavni motiv radnje ove simpatične i dobre priče. Nolittin način naracije počiva na redu tajanstvenih događanja, redu akcije i redu humora. Naravno,za obilnu dozu humora zaslužni su Čiko i Bat Batterton, kao i u ranijim i kasnijim slučajevima okidač je strah, dok je Zagor glas razuma, kao i uvijek.
  Radnja se odvija pretežno u ukletoj kući kojoj je Ferri svojim poznatim mračnim crtežom dao notu jeze i straha. Eksterijer kuće je doista zastrašujući. Smještena na litici i vjetrometini, s nekoliko sasušenih stabala u blizini koji daju mrtvačku atmosferu, uz neizbježnu kišu, oluju i grmljavinu koji i akustikom stvaraju osjećaj jeze i nelagode.

  S interijerom nas upoznaje, a tko drugi nego batler, uz neizbježni klišej o ružnoći i nesimpatičnosti istog. Slabo osvjetljenje svijećama daje notu zlokobnog ugođaja, kao da iz mračnih kutova vreba neka nedefinirana opasnost, jeza koja će nakostriješiti dlačice na vratu i našim junacima i čitatelju. Zastrašujuće oči Priscille na velikom portretu kao da prate svaki korak stanara. Tu je i stara mračna legenda o gospođici, spaljena je na lomači uz optužbu da je vještica. Naravno,čim je riječ o ukletoj kući, mora biti bar jedan duh koji plaši i terorizira stanare svojim iznenadnim pojavljivanjem i nestajanjem.
  Odlično,svi elementi za horor epizodu su tu, a onda se horor pretvara u akcionu komediju kad maske spadnu. Čak je i Zagora zahvatila humoristična atmosfera, pa između dva udarca kojim miluje protivnikovo lice sipa dosjetke. Valjda je izbacio akumulirani strah nakupljen u kući užasa, he he. Na vidjelo izlazi plan jedne obitelji koja je tu davno našla zaklon i ugnijezdila se, i da im ne bude dosadno, pomažu zatvorenicima u bijegu iz obližnje kaznionice. Viagra kojom nas je Nolitta našopao sa početnim horor atmosferom naglo popušta, sve skupa ispada popriličan antiklimaks sa raspletom događaja, ali sve skupa sasvim dovoljno da nećete zaboraviti ovu priču.

  03.01.2015
  10:06:00 sati
  igor 12
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Kako dobra epizoda! Uživah čitajući...

  21.03.2015
  21:24:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  izgleda da mi je ovo prvi odlicni Zagor

  i dan danas, nakon toliko godina od prvog citanja, u dugim nocima kad duva ladan vatar, osetim prvobitnu jezu kuce uzasa u La Fajetu. 

  23.06.2015
  09:09:00 sati
  kasper
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 78%

  8, 7, 8, 9

  Uzeo sinoć u ruke kao pričicu za laku noć i pogodio. Prvi dio u kojem se pojavljuje sablast te ljepo navuče na čitanje, a nakon što misterij pojavljivanja duhova bude razrješen, preostali dio priče te uspava;)
  18.11.2015
  09:11:00 sati
  Oki
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  08.05.2016
  14:59:00 sati
  žalosna_sova
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Legendarna epizoda iz 1969. Šteta što je izbačeno prvih 19 stranica. Crtež i naslovnica odlični, priča i scenarij također. Novo pojavljivanje Bimbo Sullivana i Bata Batertona.

  28.05.2016
  19:51:00 sati
  dudo1
  uredi
 • PAJDO

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Sjajna priča u kojoj se isprepleću horror, krimić i akcija. Ferri je sve to sjajno nacrtao naglašavajući još više taj suspense;)
  08.01.2017
  17:57:00 sati
  PAJDO
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  13.01.2017
  18:40:00 sati
  suply1
  uredi
 • Gris

  Ukupna ocjena 77%

  7, 7, 9, 8

  13.01.2017
  19:25:00 sati
  Gris
  uredi
 • Dwayne_Looney

  Ukupna ocjena 75%

  7, 7, 8, 9

  Ovdje pri ocjenama ima malo nostalgije, ali volim ovakve priče. Kako netko reče ružni batler je neki klišej, odmah se znalo da ima svoje prste u svemu. Ono s podzemnim tunelom zanimljivo, ali teško za progutati kako su zatvorenici oslobađani. Uglavnom, lijepa priča za hladnu noć.

  Što se tiče crteža, opet moram kritizirati Ferrija i njegovo nevođenje računa u kontinuitetu crteža. Pa ako je, bubam, zavezani Chico lijevo od zavezanog Zagora kako će onda u sljedećoj slici biti desno i tome slično. Naslovnica epska.

  27.02.2017
  17:46:00 sati
  Dwayne_Looney
  uredi
 • ReemCP

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  SDX 070. Bjegunac (od 80 str.)
  SDX 071. Kuća strave
  SDX 072. Šumski šakali (do 22 str.)

   

  Meni baš zabavna i zanimljiva priča, odlična, mračna i jeziva atmosfera, pomalo slična kao u "Noć potopa". Idealna za čitati u ovo hladno i vlažno vrijeme, po noći. Opet se pojavljuju neki stari znalci, u prvom redu Bimbo Sullivan (ali ne u toliko važnoj ulozi) i smiješni, šeprtljavi privatni detektiv Bat Batterton.

  Čiko i Bat su odlični u kombinaciji skupa, rasturaju lol. Super mi je sve, i onaj tunel do utvrde, zapravo najbolji dio je dok još ne znaš o čemu se zapravo radi, poslije kad se sve otkrije, raspoloženje malo splasne, ali ok.

  13.01.2018
  20:51:00 sati
  ReemCP
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Atmosfera prilagođena priči, pogođeno u potpunosti.

  10.06.2019
  15:17:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Ukupna ocjena 84%

  8, 8, 9, 9

  Sasvim dobra epizoda, treca u nizu sa pravom "zagorovskom" atmosferom, samo ovaj put van Darkvuda i bez ucesca indijanaca. Dominira odlicna atmosfera i naslovnica u skladu sa njom.

  01.09.2019
  00:59:00 sati
  Batacele
  uredi
 • karuro

  Ukupna ocjena 78%

  8, 8, 7, 9

  Odlicna epizoda. Ima stih onih starih horora

  15.09.2019
  23:07:00 sati
  karuro
  uredi
 • Altairfan

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  Odlična priča .  

  Nekako mie je ovo kao preteća pustolovina sa vampirima . Jer je epizoda imala baš takav ambijent i atmosferu na početku .Kasnije kad se otkrije ispada još bolja priča .Dobar obračun sa razbojnicima .Od svega mi je najviše žao što je kuća izgorjela .  Premiješni Bat Batterton i Chico u tandemu . Posebice sa onom slikom .  

  16.09.2020
  16:57:00 sati
  Altairfan
  uredi
 • Ivan Liverpool

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Zagoru bas pase ovako mracnija prica. Atmosfera u prici je bila fantasticna. Za to je uvelike i Ferri zasluzan svojim crtezom. Jako dobar potez je bio i spajanje ove horror price s bijegom iz zatovra. Osobno sam veliki fan tajanjstvenih kuca i tajnih prolaza tako da ova prica mi je bas lijepo legla. Steta sto se na kraju kuca unisti. Batterton i Chico su bili genijalni u ovoj epizodi. Mozda stta sto smo imali samo jednu Battertonovo prerusavanje. Ovoga puta u indijanca i to opet neuspjesno. Prica se proteze kroz 3 broja, ali samo jedna naslovnica odgovara prici i to je ova za epizodu u originalu br. 33 i ta mi je vrhunska!

  27.08.2021
  10:49:00 sati
  Ivan Liverpool
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  27.09.2021
  23:52:00 sati
  benx40
  uredi
 • Space Marine

  Ukupna ocjena 68%

  5, 7, 8, 8

  Atmosferičan Ferri. Nakon zanimljvog misterija, rasplet koji je pomalo nategnut ali ajde ima smisla. Volio bih da su ostali u kući duže i da smo vidjeli još horor trikova. Zabavna epizoda, idealna za čitanje prije spavanja dok vani huče vjetar.

  03.10.2021
  00:23:00 sati
  Space Marine
  uredi
 • Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  Zanimljiva netipična naslovnica za netipičnu epizodu naših prijatelja. Nolitta je sjajno prikazao horor atmosferu izmješanu s komedijom koju nam donose Chico i Batteron. 

  Dolazimo u jezovitu kuću usred mračne i kišne noći i Nolitta nam zatim servira sve horor klišeje poput sjena drveća, jezivog batlera itd., sve dok mu to ne dosadi pa prebaci loptu na komediju. Posebno su bile jezovite one scene s Priscillom, a najviše su đe nasmijali "hrabri" Chico i Bat.

  Ipak, jedna stvar mi nije jasna. Ova epizoda bila je jako dobra, ali zašto je, kvragu, Burattini morao ići raditi nastavak u kojem nam je detaljno prepričao događaje ovog stripa?!?!

  Crtež je jako dobar, atmosferičan i mračan s dobrim sjenčanjem. Ferri je zaista bio majstor svog zanata. Također je odlično prikazao komične scene.

  Naslovnica je prilično dobra, samo što je Zagor malo pogrbljen i ima nož oko pojasa, usprkos tome što ga inače ne nosi sa sobom.

  Simpatična kratka epizoda odlične horor atmosfere čija čar je u njenoj jednostavnosti koja nas vraća u bolja vremena u kojima Burattini nije tratio trećinu stripa na prepričavanje prošlih brojeva.

  27.02.2022
  18:23:00 sati
  Qwertz
  uredi
 • Descender

  Ukupna ocjena 51%

  5, 3, 7, 6

  15.05.2022
  17:46:00 sati
  Descender
  uredi
 • Macbeth

  Ukupna ocjena 75%

  8, 8, 7, 6

  Još jedna vrlo dobra priča, vješto posložena i jako zabavna! Događaji oko "uklete" kuće savršeno su se povezali s onom kaznionicom, moram priznati da me ugodno iznenadilo to jer sam već pomalo i zaboravio na uvodni dio epizode. Crtež solidan, naslovnice su dobre.

  20.03.2023
  14:43:00 sati
  Macbeth
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 45%

  6, 4, 3, 6

  Pad kuce Stanfordovih. Da se Nolita malo vise drzao omaza Pou, a malo manje ubacivao (ne toliko) humoristicne elemente, bilo bi ovo mnogo bolje. Ali, sta mozemo. Za jedno citanje i zaborav.

  08.04.2023
  18:13:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Cero

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  22.07.2023
  13:35:00 sati
  Cero
  uredi
 • Ukupna ocjena 85%

  9, 8, 8, 10

  jako pamtljiva priča,a obzirom da je jedna od prvih može se progledati kroz prste nekakvim propustima

  29.01.2024
  10:53:00 sati
  gkosovic
  uredi
 • Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  Dobra, detaljna kontrarecenzija

  29.01.2024
  14:23:00 sati
  Bajdo666
  uredi
 • Ukupna ocjena 75%

  7, 8, 7, 9

  Zanimljiva prica s fenomenalnom atmosferom , no malo mi je kraj zbrzan i naivan . Originalna naslovnica je bombona
  10.02.2024
  08:02:00 sati
  Pinky pie
  uredi

Najnovije

Vijesti

 • Oscar 2023
  Vrijeme: 05.02.2024 23:42:00
  Prodavač: Markos
  Broj pogleda: 530

Magazin

Recenzije

 • Na tragu titana
  Kod: ZG LEX 46/47
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 20.2.2024. 0:05:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 0
 • Gusar Yorik
  Kod: VB LU 14
  Ocjena: 89%
  Vrijeme: 18.2.2024. 0:21:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 1100
 • Metuzalemov sindrom
  Kod: MM LIBG 13
  Ocjena: 58%
  Vrijeme: 16.2.2024. 0:06:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 1208
 • Lovci na buffale
  Kod: TX ZS 609
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 15.2.2024. 0:28:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 1287
 • Amnezija mali
  Kod: AMNM SMZD 1
  Ocjena: 78%
  Vrijeme: 14.2.2024. 0:50:00
  Autor: Deers
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 826

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

 • Oscar 2023
  Vrijeme: 05.02.2024 23:42:00
  Prodavač: Markos
  Broj pogleda: 530

Magazin

Recenzije

 • Sin vatre
  Kod: TX SAGK 45b/46/47a
  Ocjena: 93%
  Vrijeme: 27.11.2023. 14:48:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1914
 • Crni ljudi
  Kod: VB LU 12
  Ocjena: 91%
  Vrijeme: 13.12.2023. 20:17:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1745
 • Klopka na brodu
  Kod: KM LU 2b
  Ocjena: 74%
  Vrijeme: 4.12.2023. 10:52:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 13
  Broj pogleda: 1732
 • Potpuna kontrola
  Kod: NN LIB 69c/70a
  Ocjena: 70%
  Vrijeme: 25.11.2023. 21:15:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1682
 • Pravo i krivo
  Kod: KP FB 36
  Ocjena: 88%
  Vrijeme: 26.12.2023. 10:11:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1625

Aukcije

Forum