Duhovi kapetana Fishlega

Zagor

ZG KOZA 1 | 126 str.

U jednoj mračnoj noći Fishleg se sreće sa jednim čovjekom za kojeg je vjerovao da je već dugo godina mrtav. Nemoćan da sam riješi ovu misteriju, on poziva Zagora u pomoć i tako našem junaku otkriva jednu neočekivanu tajnu, koju je cijeli život nosio na savjesti.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 78%

Priča 7

Scenarij 8

Crtež 8

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 70%

P*6

S*6

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Duhovi kapetana Fišlega
    ZG BOP 2
  • Duhovi kapetana Fishlega
    ZG KOZA 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • I fantasmi del capitano Fishleg
    ZG COZG 1

ZANIMLJIVOSTI

  • Fishleg se prvi put pojavljuje u epizodi "Duh prošlosti".
  • Ovo je prvi put da Burattini i Rauch pišu scenario u kojem se pojavljuje Fishleg.
  • Edicija u Italiji ima jednostavan naziv: „Color Zagor“. Radi se o novim epizodama kolorisanim samo za ovo izdanje, za razliku od Repubblica izdanja, koji su reprinti naknadno obojeni.

Prije nekoliko godina SBE se odvažio i napravio korak unaprijed, urednici Dylana Doga su pokrenuli color-fest, novu ediciju komplet u boji. 130 stranica, četiri kratke priče sa raznolikim scenaristima i crtačima. Edicija je bila pun pogodak, tako smo nešto poslije mogli da uživamo i u Texovim avanturama u istom izdanju. I tako, nakon gašenja almanah edicije, Moreno Burattini je najavio sličan koncept i za Zagora. Bilo je mnog nagađanja oko sadržaja tog izdanja, nije se znalo da li će biti kao kod Dylana, sa više kratkih priča, ili jedna kompletna epizoda, kao kod Texa. Burattini je odlučio da se radi o jednoj kompletnoj epizodi, ali htjeo je i da nam ponudi jednu ediciju koja će se fokusirati na sporedne likove iz Zagorovog svijeta.

Sama ideja dobro zvuči, ali onda nam je predstavljen lik čija će priča biti ispričana u prvoj epizodi: Kapetan Fishleg. Iskreno, od toliko zanimljivih i šarolikih likova, ne znam tačno odakle Burattiniju ideja da započne ideju sa starim mornarom. Može se reći da su epizode sa Fishlegom i njegovom posadom sa broda „Golden baby“ većinom interesantne, ali njegov lik i nije baš u toj mjeri da bi mu se posvetila cijela jedna sveska. Virginija, njegova nećakinja je mnogo interesantnija, ne samo zbog ljubavnih iskri koje sijevaju između nje i Zagora, već njen lik nudi više prostora za jednu zanimljivu priču. Uopšte ženski likovi bi trebali u ovoj ediciji da budu više u centru pažnje, ali bojim se da to neće biti slučaj. Najavljene su još i druge osobe koje će biti nosioci epizoda, od Guthruma, Jimmyja Gitare pa do Rochasa, sve tipovi koji nisu baš toliko privlačni da im se posveti izdanje u boji. Na taj način se bojim da će ova edicija s vremenom zakazati i da neće donijeti nove i zanimljive stvari, koje bi osigurale dug život ovog serijala. Jasno je da se i od ovih likova mogu napraviti dobre priče, ali to je upitno ukoliko znamo koji scenaristi ih pišu. Ovaj će serijal, ukoliko zaživi duže od deset brojeva, potući sve rekorde po flešbekovima, mislim da će po tom pitanju postati ozbiljna konkurencija Martiju Misteriji.

Dakle, Fishleg je glavna zvijezda ove prve epizode. Na početku vidimo njega i posadu sa „Golden baby“, zatim slijedi susret sa jednom osobom, koja je očigledno uznemirila našeg kapetana. U suštini ništa se posebno nije desilo, taje osoba ponudila Fishlegu duhan, bez prijetnji, bez izliva nasilja. Ipak, odmah postaje jasno da tu nešto ne štima, što je dodatni plus i dobar uvod, jer se već sa prvim scenama razvija misteriozna atmosfera. Nešto kasnije Zagor i Chico stupaju na scenu i, nećete vjerovati, naš junak se obračunava sa nekim tamo tipovima, tek tako, jer nisu htjeli povesti njega i Chica kočijom. To je za Zagora dovoljno da nekome polomi kosti, smiren i pacifista kakav i jeste, prvo je isprovocirao te tipove, a onda ih polomio. Zaista, ponekad se zaista pitam da mi Zagor nije jedan od predaka, više sličim njemu nego sopstvenom ocu. Nakon svih tih prepreka na početku epizode, dolazi do susreta glavnih aktera, tako Fishleg otpočinje sa pričom iz svoje prošlosti, jednom avanturom koja mu već decenijama leži na duši. Naime, on misli da je odgovoran za smrt jedne cijele brodske posade, jer se napio i došlo je do sudara broda i sante leda, pa on misli da je jedini preživjeli tog nemilog događaja. Međutim, s vremenom se ispostavlja da nije tako, šta se tačno desilo to neću ovdje otkriti, neću da pokvarim efekat iznenađenja onima koji još nisu pročitali ovaj strip. Mada, mogu samo reći da je ta misterija itekako predvidiva, tokom čitanja će vam biti jasno o čemu govorim. U priči se koriste i flešbekovi, što je i logično ukoliko želimo da saznamo nešto više o prošlosti likova, ali upravo to je kod fanova u posljednje vrijeme često kritikovano, jednostavno se pretjeruje sa retroperspektivama, pogotovo u epizodama koje je potpisao Moreno Burattini. Veliko olakšanje je što nema mnogo teksta, pogotovo akcione scene su tečne, pa ako već priča nije posebno zanimljiva, onda barem ne moramo da se davimo kilometarskim dijalozima.

Kada sam pročitao da će ova epizoda biti u većoj mjeri posvećena Fishlegovoj prošlosti, pretpostavio sam da će autor napraviti jeftinu kopiju književnog djela „Moby Dick“. Mislio sam da će Fishleg, slično kao i Ahab, proći kroz avanturu sa nekim opasnim kitom i na taj način izgubiti nogu. Međutim, ili bolje rečeno srećom, taj scenario ovdje nije upotrebljen. Fishleg je izgubio nogu nakon brodoloma, a u to vrijeme nije ni bio kitolovac. Iako je Nolitta svojevremeno našeg kapetana zamislio više u Ahabovom pravcu, autori su se odlučili za nešto drugačiji pristup prošlosti starog morskog vuka. To je dobro, Ahab je bio fanatik, uvijek loše raspoložen i imao je samo jedan cilj u životu: uloviti Moby Dicka. Ne samo da je za taj cilj bio spreman da rizikuje svoj život, već mu je u suštini bilo svjedeno da li će njegova posada preživjeti ili ne. Fishleg nije fanatik, on je čovjek koji radi ono što najviše voli i zna, život njegovih mornara mu je prioritet. Možda je to pomalo kontradiktorno reći, ukoliko znamo da je u svom prvom pojavljivanju u serijalu izgubio cijelu posadu u borbi sa Hellingenom. Ali kao što sam rekao, ovaj lik se s vremenom razvio i udaljio od Ahabove karakterizacije. On je vjeran prijatelj, brižan ujak i cijenjeni kapetan. Iako bi mi bilo mnogo draže da je epizoda posvećena njegovoj nećakinji Virginiji, možda je i dobro u ovom slučaju da smo saznali više o Fishlegovoj prošlosti. E sada, da li je za tako nešto bila potrebna cijela epizoda, pa još u novoj ediciji u boji, o tome bi se moglo još raspravljati.

Venturi je dobro nacrtao ovaj strip, pogotovo ukoliko uzmemo u obzir da po prvi put crta Zagora. Lica junaka sliče Ferrijevim, akcione scene su tečne i detaljne, u stanju je da nacrta odličnu mračnu atmosferu. Jedina mana je ta što se u njegovom crtežu primijeti karikaturni „tač“, to mi je tokom čitanja bilo kao trn u oku. Ipak, ima vremena da se razvije i postane još bolji, saznali smo da radi već na novoj epizodi našeg junaka.

Naslovnicu je potpisao Gallieno Ferri. Primjetno je da se ovdje koristio nešto drugačiji kolor od onoga iz redovne serije, i mora se reći da izgleda efektivnije. Mislim da bi bilo bolje da je naslovnicu za ovaj serijal odradio neki drugi crtač, čisto radi promjene, ali izgleda da po tom pitanju nema niko šanse, barem ne sve dok je Ferri živ i zdrav.

Solidna epizoda, ništa naročito i nezaboravno, osim što se radi o prvom broju jedne nove edicije.

Naprijed

N/A

ZG KOZA 2 Guthrumov povratak

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • acestroke

    Ukupna ocjena 65%

    5, 5, 9, 8

    Epizoda je odlicno nacrtana, ima super atmosferu, mracnu i misteriouznu, i brzo se cita. Kadrovi i stranice izgledaju fenomenalno, boja pogotovo, ali scenarij... meh. Kako, tako. Prica lijepo pocinje, ali druga polovica, kad Zagor i Fishleg otkriju ko je u stvari iza svega ovoga, i zbog kojeg razloga, onda tenzija pocinje da tone, i dobijamo tipicne glupe dijaloge izmedju negativaca i nasih junaka. Ipak, nije lose za prvi broj ove edicije, nadam se da ce buduci brojevi biti malo bolji. Ponavljam: crtez i boja su skoro devetka, dok je scenarij oko 5. Prosjek je cista sedmica!
    04.10.2014
    08:34:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    9, 6, 9, 7

    04.10.2014
    09:10:00 sati
    zagor2805
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Crtež i atmosfera koja je njime dočarana su sjajni. Priča i scenario nisu nešto inovativno, ali nisu ni dosadni.

    04.10.2014
    09:38:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    9, 9, 6, 9

    04.10.2014
    10:02:00 sati
    gogowins
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 61%

    5, 4, 9, 7

    Priča mi je previše zbrzana, ali opet se u njoj našlo mijesta za dosta nepotrebnih i relativno dosadnih dijaloga. Nažalost i ova nova edicija je prepuna standardnih klišeja. Venturiev crtež mi se jako svidio, pravo osvježenje za oči, a i sam kolor je odlično urađen. Što se naslovnice tiče, ne sviđa mi se ovaj "novi" dizajn, a bome i način na koji je Ferri nacrtao Zagorovo i Fishlegovo lice.

    04.10.2014
    10:28:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Dobra i solidna epizoda Fišleg mi je jedan od najdražih Zagorovih likova neslažem se sa recezentom da je Virginija interesantniji lik od Fišlega ili bilo kojeg mornara sa Golden baby-a.Ali slažem se da bi buduće kolor epizode trebale da imaju žene za glavne likove Virginiju,Gambit,Fridu...

    04.10.2014
    10:33:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • aved

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

     

    Iako na momente neki crtez izgleda karikaturalno, Venturi je odradio odlican posao. Crtez mu malo vuce na Magnusa. Kolor je iznenadjujuce dobar koji dodatno docarava atmosferu i mislim da je dosta izvukao samu pricu koja je veoma predvidiva. Kao sto rekoh, prica jeste predvidiva ali je sasvim uredu, zanimljiva je i cita se jednom momentu jer nema puno razglabanja. Sama atmosfera u stripu bas odise tom atmosferom misterije i steta sto se na tome nije vise odradilo kako bi se postigao jos veci efekat prilikom citanja, ovako prica ostaje dosta plitka. Koncept koji je zamisljen za kolor seriju, proslost Zagorovih prijatelja, mi se veoma svidja- ovim pricama imat cemo dopunu Zagorovg svijeta sto je veoma pozitivno i moze posluziti kao dobar temelj u buducim pricama. Ono sto bi bilo dobro jeste da se ovakva jedna edicija pojavljuje 2 puta godisnje.

    Ludens je odradio fin posao sto se tice opreme, koliko para toliko i muzike. Ostaje zal sto se nije koristio papir kao za specijal "Indijanska magija", al' sta je tu je.

    04.10.2014
    10:42:00 sati
    aved
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Pravo osvjezenje,Fishleg mi je uvik bija jako drag kao i njegova posada,pogotovo u nestalom istrazivacu,ovo sam procita s GUSTOM Wenturi mi je prejeben,ali bit ce jos bolji,samo neka njega na radovima na Zagoru
    04.10.2014
    11:03:00 sati
    markotamara
    uredi
  • raic1922

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    04.10.2014
    11:06:00 sati
    raic1922
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 72%

    7, 5, 9, 9

    Odličan crtež i naslovnica, a priča u globalu tek nekakav prosjek, u drugoj polovici gubi na vrijednosti, skroz suhoparan i poprilično bezidejan rasplet. Nekako mi se čini da je i broj stranica tu igrao ulogu, kao i u mnogim drugim specijalima. Zato i jesu Zagorovi specijali većinom osrednji, samo najtalentiraniji pripovjedači mogu na 128 stranica ispričati odličnu priču. Bure i Rauch su tek solidni, jedni od onih koji su dovoljno dobri da tek prolazno odrade posao i održavaju serijal popularnim i privlačnim onima koji ne traže previše od priče.

    Uglavnom, dobro štivo da se izgubi sat vremena, ali ništa više od toga. I nadam se da ćemo Venturija češće vidjeti. Konačno netko tko zna vrlo dobro nacrtati Zagora.

    04.10.2014
    11:39:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 71%

    6, 5, 10, 8

    Priča nije ništa spektakularno ali može proći u trenucima razbibrige kada se nema gdje pametnije utrošiti vrijeme. Uvijek me zanimalo na koji način je Fishleg ostao bez noge a ovdje je to objašnjeno, iako je malo teže objasniti zašto je njegov protivnik gubio vrijeme opijajući ga drogiranim vinom dok je recimo kormilaru smjestio nož u srce.
    U drugom dijelu ima malo previše prepričavanja za samo 128 stranica, mogao se taj prostor i bolje iskoristiti.
    Crtež Venturija je za mene pravo osvježenje, stil malo vuče na Ferrija ali opet sadrži svoj vlastiti pečat i bez problema ih se može razlikovati, sasvim bi dobro došao njegov rad i na redovnoj seriji.
    Kolor je izvrsno dočarao atmosferu i sva događanja te je on na prilično višoj razini od prvih nekoliko jubilaraca i onih izmišljenih Ludensovih giganata.

    04.10.2014
    12:31:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 35%

    1, 1, 7, 8

    SMOOOOOOORRRRR! Dosada sa buratini planete.

    Gore da gore ne može da bude. 100000000 put viđena šema scenarija.

    Dokle bre više!

    Niti sam pročitao strip do kraja, samo prelistao!

    Da se isprati ova, skiptar tin hinan priča, i sa Zagorom mrš u p.m.

    04.10.2014
    13:17:00 sati
    Villain
    uredi
  • Boston Jack

    Ukupna ocjena 74%

    8, 6, 8, 8

    Solidna priča. Ne bi bilo loše da je malo duža i razrađenija, al dobro je i ovako.

    04.10.2014
    14:19:00 sati
    Boston Jack
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    6, 5, 8, 8

    Počinje zanimljivo sa misterijem, no razrada i kraj su već mnogo puta viđeni, pa je epizoda nažalost brzo zaboravljiva.

    04.10.2014
    15:54:00 sati
    dylan_dog12
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    Nova Zagorova edicija! Prilika da se prikaze nesto novo i zanimljivo.

    Burattini se odlucio da na svih 130 strana bude celovita prica i da se price bave sporednim likovima iz serijala, Zagorovim prijateljima. Ovo i nije toliko losa ideja, ali ja mislim da bi mnogo interesantnije i bolje bilo da su preuzeli koncept Dilanovog kolorfesta a to je da price koje budu objavljene u kolorfestu budu izvan kontinuiteta, odnosno What if? price. To bi za serijal kakav je Zagor bio pun pogodak jer on ima ogromnu sirinu.

     

     

    Burattini i Rauch su napravili laganu pricicu. Nista spektakularno i nista posebno, ali se brzo cita i zanimljiva je i odise onim starim vremenima zlatnog Zagora. Da je ova prica izasla u vreme Nolitte danas bi bila jedna od cenjenijih i omiljenijih prica.


    Kapetan Fishleg mi je oduvek bio simpatican i drago mi je sto smo ga ponovo videli. On i njegov brod su odveli Zagora na mnoge nezaboravne pustolovine i postao je vrlo bitan deo serijala.

    Venturi je odlicna crtac. Ima smisla za kadriranje i akcione scene, jedina zamerka mu je sto neke likove crta bas karikaturalno, nadam se da ce to vremenom smanjiti, a ako jednog dana ozive Ciko specijal ediciju on bi bio odlican za crtanje smesnih gegova i karikaturalnih likova.

    Ferrijeva naslovna je vrlo cudna. Kolor je odlican, ali Zagorovo lice a i Fishlegovo su vrlo cudno nacrtani.

    04.10.2014
    16:29:00 sati
    going going
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 8, 5

    jedan prosjek

     

    04.10.2014
    16:41:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 10, 9, 4

    Meni je ova priča odlična skoro u svakom pogledu. Iako malo prejednostavno, sjela mi je taman. Bure i Rauch su odradili dobar posao, za mene čak i najbolji Rauchov scenarij do sada. Jedina zamjerka je to što je sve predvidljivo.

     

    Crtež fantastičan s obzirom da ga Venturi crta prvi put, jedan od rijetkih crtača kojima Zagor ne predstavlja problem. Veliko pojačanje u staffu.

     

    Naslovnica zbunjujuća, Zagor izgleda skroz, kako reče going, čudno.

     

    04.10.2014
    20:52:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    Nisam baš oduševljen. Posebno scenarijem, ipak previše predvidljivo. Da, možda sam dao previsoke ocjene.

    04.10.2014
    22:24:00 sati
    velka031
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 60%

    7, 2, 9, 6

    Hmmm, početak priče, kao i atmosfera s početka odgovaraju uvodu u neku epsku priču, međutim rasplet i generalno ideja kojom se bavi drugi dio stripa su katastrofalni. Da se primijetiti da Bonelli često objavljuje scenarije sa polovičnim idejama u posljednje vrijeme što se nije prije dešavalo u toj mjeri. Po meni loš početak edicije. S druge strane, crtež i boja su fenomenalni.

    04.10.2014
    23:22:00 sati
    jasa
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    04.10.2014
    23:35:00 sati
    solar
    uredi
  • ike666

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    Venturi odličan! Takve crtače trebamo u novom Zagoru. Priča je solidna, ništa više ni manje. Naslovnica vrlo dobra.

    Ideja Color Zagora je za 10. Pohvale Ludensu na brzoj reakciji.

     

    04.10.2014
    23:37:00 sati
    ike666
    uredi
  • krem

    Ukupna ocjena 63%

    4, 6, 8, 9

    05.10.2014
    02:51:00 sati
    krem
    uredi
  • brancika

    Ukupna ocjena 80%

    7, 7, 10, 8

    Venturi odličan, Fishleg je odlican lik za epizodu o prošlosti, jer prije nismo znali gotovo ništa o njemu

    05.10.2014
    19:46:00 sati
    brancika
    uredi
  • Gru

    Ukupna ocjena 69%

    5, 5, 10, 9

    Priča je nekakav mlaki prosjek, već je dosta puta bilo dokazano da ultrakratke priče Zagoru nikako ne odgovaraju.

    Dkle ništa novoga, Burattini i Rauch stalno udaraju po starim likovima što već lagano ide na...

    Jedino Venturi ovdje spašava stvar, za crtež čista desetka.

    06.10.2014
    22:52:00 sati
    Gru
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 36%

    2, 3, 5, 6

    Lošnjikavo. Dosadno. Šteta boje.

    07.10.2014
    10:28:00 sati
    alen
    uredi
  • Ukupna ocjena 44%

    4, 3, 6, 5

    Glupo, nezanimljivo, gore od almanaha. Crtež precijenjen. Ferri za penziju.

    07.10.2014
    21:18:00 sati
    tinton
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    08.10.2014
    07:36:00 sati
    goghy
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 72%

    6, 7, 8, 9

    Više sam očekivao od ove priče i prvog kolorca, nekako sam ostao razočaran.

    Crtež je dosta dobar, ali na nekim dijelovima pomalo kaikaturalna, što ne mora nužno biti loše.

    Nadam se da će  Venturi to popraviti u svojim idućim radovima na Zagoru.

    08.10.2014
    23:03:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    16.10.2014
    19:01:00 sati
    Onedin
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Veoma dobar start za novu ediciju.Prica je veoma zanimljiva i scenario takodje,crtez i boja naprosto otkidaju.Naslovnica takodje super

    31.10.2014
    13:06:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • Ukupna ocjena 39%

    3, 1, 7, 6

    zasu

    17.11.2014
    11:45:00 sati
    kasper
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    06.01.2015
    03:55:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    Odlicna epizoda,stvarno sam se ugodno iznenadio jel nisam ocekivao dobru pricu!!Milijon puta videno al ajde,zabavio sam se!

    28.01.2015
    04:45:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 58%

    6, 5, 6, 7

    Epizoda koja izgleda kao da je rađena za malu djecu, a takav je i crtež koji izgleda kao da je iz dječje slikovnice.
    09.02.2015
    22:58:00 sati
    Oki
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 73%

    6, 6, 10, 7

    Ok, nazalost samo za jednu upotrebu. Crtez i color su se vrlo dobro poklopili. Odlicna atmosfera.

    24.03.2015
    22:59:00 sati
    Tutta
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Lijepo za prolistati. Sviđa mi se ideja da svaki sporedni lik ima u ovakvoj ediciji svoj strip.

    07.04.2015
    22:46:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 58%

    5, 5, 7, 7

    08.04.2015
    11:08:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    ajde neka smo doznali kako je Fishleg bez svog desnog bataka ostao

    08.07.2015
    10:20:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Magic Wind

    Ukupna ocjena 34%

    3, 3, 4, 4

    Dosadno! Slikovnica za decu predškolskog ili ranog školskog uzrasta.

    03.05.2016
    11:07:00 sati
    Magic Wind
    uredi
  • PAJDO

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Zanimljiva pričica s kojom Burattini nastavlja sa svojim objašnjavanjem, nama neukim čitateljima, sve o svima iz Zagorovog svijeta. Crtež dosta dobar kao i naslovnica.
    08.01.2017
    17:33:00 sati
    PAJDO
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    10.02.2017
    16:09:00 sati
    suply1
    uredi
  • zeljko

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Nije loše...ne pamtim kad sam brže pročitao 128 stranica

     

    21.08.2017
    12:26:00 sati
    zeljko
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Zanimljiva priča dvojca Rauch i Burattini. Naglasak je na tome da volim lik Fishlega u cijeloj epizodi pa su ocjene malo više. Inače kalup epizode me nije oduševio. Bravo za crtež, Venturi zaista najjača karika

    8, 7, 9, 8

    06.02.2018
    15:57:00 sati
    Zagorfan01
    uredi
  • magnus

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    20.05.2018
    17:22:00 sati
    magnus
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    22.07.2018
    16:23:00 sati
    Gris
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 85%

    7, 8, 10, 10

    Odlučio sam malo krenuti i sa ovom edicijom, koja zasad kod nas ima 6 brojeva. Koliko sam uspio skužit, almanah edicija je ugašena nakon 14 brojeva još tamo 2011. u Italiji, a 2 godine kasnije je pokrenuta ova nova edicija "Kolor Zagor" koja je kao odgovor na novi projekt nakon ukidanja almanah edicije. Kolor Zagor, edicija koja se koncentrira na sporedne likove iz Zagorova svijeta.

    Moram priznat da mi se ovaj prvi broj jako svidio. Pogotovo crtež (Walter Venturi) koji je fenomenalan, a isto tako i boja koja ovdje odlično paše. Isto tako i atmosfera u stripu gdje u uvodnom dijelu vidimo čak i pahulje sniijega, a nešto kasnije, vlada nevrijeme, kiša sa učestalom grmljavinom što ovu priču diže na jedan viši nivo. Pošto postoji neka misterija, tajna koju Fishleg želi ispričati samo Zagoru i Čiki, a i ovdje saznajemo kako je Fishleg dobio taj svoj nadimak i kako i gdje je izgubio nogu. Uglavnom, jako sam zadovoljan ovom pričom, preporučujem čitat navečer (još ako kiša pada, a i da se čuje koji grom u pozadini - uvjeti idealni za čitanje ove ep).

    25.12.2018
    21:09:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    Epizodom dominira veoma lep crtež i to je moj glavni utisak. Naslovnica je zadovoljavajuća i, takodje, lepo nacrtana.

     

    Ideja za priču je veoma zanimiljiva, ali je Buratini uprskao jer je celokupan rasplet izveden beskrajnim pričama i objašnjenjima bez ikakve dinamike. Glavni negativac je prosto došao i sve nam ispričao?! Baš šteta.

    13.05.2019
    15:36:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 8, 7

    Solidna epizoda, zanimljiva ponajviše zbog saznavanja detalja iz Fishlegove prošlosti.

    30.05.2019
    13:54:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    04.06.2019
    04:22:00 sati
    Wayto
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    07.10.2019
    02:04:00 sati
    LL1986
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Otmica
      Kod: NR LIB 7a
      Ocjena: 92%
      Vrijeme: 14.7.2020. 16:48:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 34
    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 344
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 787
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 845
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 577

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2447
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1969
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1574
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 14
        Broj pogleda: 1364
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1253

      Aukcije

      Forum