Vudu

Zagor

ZG LEX 100/103 | 253 str.

Nakon što je Bosambo spasio Zagora i Chica od sigurne smrti na Britanniji, oni zajedno kreću prema Tahitiju, gdje Bosambo želi početi novi život, a Zagor i Chico se žele što prije vratiti u svoj Darkwood. Nakon što njihov čamac uhvati oluja, oni dožive brodolom i valovi ih izbace na plažu gdje nalete na nekoliko stanovnika Haitija, koji su upravo usrijed velikoga obreda njihove vjere – vudua! Zagor i Chico se suoče sa svijetom vudua, crne magije i zombija!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 85%

Priča 9

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 80%

P*8

S*7

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Vudu
    ZG KL 21
  • Vudu
    ZG LEX 101
  • Noć čarobnjaka
    ZG LEX 102
  • Zombiji
    ZG LEX 103
  • Do posljednje kapi krvi
    ZG LIBKB 35
  • Otok magije
    ZG LIBKB 36
  • Vudu - Noć vračeva - Zombiji! - Hamad Egipćanin - Okean - Crna zastava - Kapetan Zmija
    ZG VCBZ 27
  • Oluja nad Haitijem
    ZG ZS 290
  • Otkrivena obmana
    ZG ZS 291

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • All'ultimo sangue
    ZG SR 92
  • Vudu!
    ZG SR 93
  • La notte dei maghi
    ZG SR 94
  • Zombi!
    ZG SR 95
  • All'ultimo sangue
    ZG TT 92
  • Vudu!
    ZG TT 93
  • La notte dei maghi
    ZG TT 94
  • Zombi!
    ZG TT 95

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova priča je direktan nastavak epizode Sloboda ili smrt
  • Zagor i Chico se upoznaju sa vudujem
  • Pojavljaju se zombiji, mrtvaci koji su ponovo oživjeli
  • Ova epizoda je puna čudnih riječi koje upotrebljavaju stanovnici Haitija, poput Houngan (svećenik), Mambo (svećenica), bokori (vračevi) …
  • U ovoj epizodi bokori plešu oko križa Baruna Samedija, a Barun Samedi je i naslov jedne epizode Mister No-a (SD br. 19),a vudu i Baron Samedi su bili pozadina jednog od Teksovih obračuna sa Mephistom (ZS 660/662) kao i jedne od prvih epizoda Mister Noa (LMS 569/570) te prvog Mister No specijalca, koji je u nas neobjavljen. Očito je Nolitta jako fasciniram Haitijem i njegovima tradicijom, običajima i tajnama. (op. ur.)
  • Naš forumaš stinky napisao je zanimljiv tekst koji se dotiče i ove priče, tekst možete pročitati na "ovom linku."

Nakon što Zagor i Chico prežive brodolom i dođu na Haiti upoznaju nekoliko stanovnika Haitija koji upravo izvode obred vudua, vjere koja je nastala iz afričkih obreda, katoličanstva i religije karipskih indijanaca. Ta vjera predstavlja jedinu nadu i utjehu za stanovnike Haitija, koji su potomci robova iz Afrike. Međutim, obred prekida napad Alana O’Keefa, vlasnika najveće plantaže na južnome dijelu otoka. O’Keefe tvrdi da su mu pripadnici vudua oteli destetogodišnjeg sina jer se mu zavide na bogastvu, zato je unajmio plačenike koju mu pomažu da pronađe svoga sina.. On poziva Zagora neka mu se pridruži, a taj je neodlučan i treba vremena da se odluči. To se pokazuje u njegovim riječima Chicu: »S jedne strane želim ostati i pomoči u sprašavanju jadnoga O’Keefeova sina…a s druge, imam neki neodređeni predosjećaj, neki nemir koji me nagoni da se što prije vratimo u Darkwood.«

Kada Zagor pronađe lutku probodenu iglama koja predstavlja njegov lik, a istu večer se u sobi gdje spavaju pojaviju i škorpioni, on se odluči pomoči O’Keefu. Nakon što O’Keefovi ljudi nasilno prekinu veliki obred vudua i pritom ubiju nekoliko nedužnih ljudi, što je Zagor htio izbjeći, netko otme Chica. O’Keefe je uvjeren da se Chico nalazi kod Guede Danseura, koji je više varalica nego svećenik. I stvarno, Zagor tamo nalazi Chica, a onda počne sa ispitivanjem Guede Danseura, koji mu kaže da O’Keefov sin nije otet i da je to samo O’Keefov izgovor kako bi izbrisao njihovu kulturu i tradiciju. Zagor mu ne vjeruje sve dok se mu Guede ne pokaže gdje je O’Keefov sin. Zagor saznaje, da je O’Keefe namjestio lutku i škorpione te oteo Chica samo da se mu pridruži u njegoj borbi protiv pristaša vudua, a isto i sakrio svog vlastitog sina kako bi ubijedio ostale da je otet. Ali za O’Keefa i njegove ljude je več prekasno, jer svečenici vudua nad njih pošalju zombije, mrtvace kojima meci ne mogu ništa jer su ionako već mrtvi. Čudom, Zagor, Chico i Bosambo, koje je u međuvremenu O’Keefe zarobio, prežive. Guede Danseur to objašnjava rječima: »Bokor koji je svojom voljom iz daljine vodio zombije, vidjevši vas svezane, izračunao je da niste sa ostalima.«

Ova epizoda je puna mistike, magije i vjerskih obreda, sa kojima se naši junaci sretnu prvi put. Zagoru je teško vjerovati u te stvari, ali na kraju kaže: »Već sam se navikao na razne čudovnate stvari na ovome otoku. Od prvoga trena otkad sam na njega stupio nogom, događa se nešto neobjašnjivo. Neću više suditi i donositi zaključke ni o čemu što vidim oko sebe.« Upravo ta mistika čini ovu epizodu jako zanimljivom i uzbudljivom. U čitaocu budi znatiželju ali i strah. Alan O’Keefe je vjerski fanatik, što dokazuje rječima Zagoru: »Pribjegao sam triku da bih imao opravdanje za one koji me inače ne bi shvatili, ali to ni malo ne umanjuje veličinu moga cilja koji je vrijedan svakog poštovanja. Točno, ovo je bila bitka protiv svećenika vudua…križarski rat protiv posljednjih sjena praznoverja i protiv opasnosti povratka u poganstvo.« Tu svoju ludost dokazuje i kada je okružen zombijima, a on samo govori: »Ha! Ha! Ha! Nećete nikad natjerati Alana O’Keefea na vaše glupo praznoverje! Ha! Ha! Ha! Zombiji ne postoje…Ha! Ha! Ne postoje!« To su bile i njegove posljednje riječi prije nego što ga zombiji, bića u koja nije vjerovao do svog posljednjeg daha, ubiju. O’Keefe je spreman napraviti sve i upotrjebiti sva sredstva samo da bi postigao svoj cilj, a to je izbrisati vjeru vudua sa Haitija. Pri tom je spreman ubijati nedužne žrtve, pa i riskirati život svog vlastitog sina. U toj epizodi imamo dakle motiv vjerskog fanatizma, netko prezire sve one koji ne vjeruju u istu vjeru kao on, ne poznaje tolerancije i međusobnog strpljenja. Oni koje časte vjeru vudua žele živjeti u miru, žele u miru častiti vudu koji ih čini sretnima i koji im daje utjehu.

Zanimljiv je lik Guede Danceura. Njegovo pravo ime je Bill Robinson, bio je zvijezda nočnih barova u New Orleansu, a onda je morao napustiti te krajeve zbog razloga kojeg ne želi reči.. Guede predstavlja tipičnog stanovnika Haitija, koji je na tom otoku našao svoj mir i prijatelje, bez da ga netko progoni zbog boje njegove kože ili ga pita zašto je došao na Haiti. Zagor je i u ovoj epizoda više ili manje promatrač događaja, nalazi se u nekom svijetu kojeg ne poznaje. Iako nekoliko puta pokazuje svoju snagu i vješčine, on ne može ništa protiv crne magije, od zombija ga spašava samo njegovo dobro srce i borba za pravdu, a ne njegova snaga. Iako je ova priča mračna, za humor su se pobrinuli Chico, koji npr. sjedne na sanduk sa čavlima i misli da ga je prokletstvo vudua več stiglo, te Guede Danceur več samo sa svojom pojavom.

Guido Nolitta je opet napisao odličan scenarij i nastavio logičnu, zanimljivu i uvjerljivu priču nakon Britannije. Za crtački dio se pobrinuo Franco Bignotti, koji je svoj posao odradio stvarno dobro. Za mene je Bignottijev stil crtanja nešto između Ferrija i Donatellija, osobe i okolina su dobro nacrtani, jedina zamjerka je možda ta što po mojem mišljenju Bosambo nije uvijek jednako nacrtan, ali to je samo nevažna sitnica. Što se tiče naslovnica, one nisu tako loše, ali bi ih Ferri mogao napraviti malo bolje, pogotovo onu kod Noć čarobnjaka, jer se nekako ne uklapa previše u priču. Ostale dvije su mi dobre (prva naslovnica nije vezana na ovu priču).

Ovu epizodu dakle valja pročitati, pogotovo za one kojima su epizode u kojima se pojavljuju samo Indijanci dosadne i već viđene, ova priča će im ponuditi nešto sasvim drugačije.

»Haiti te nikad neće prestati čuditi. Svakoga dana može ti ponuditi nešto što tvoj razum neće moći shvatiti«

Naprijed

ZG LEX 97/100 Sloboda ili smrt

ZG LEX 103/107 Kapetan Zmija

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Koresh

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    Odlična epizoda, Zagor na Haitiju, prvi put protiv zombija i vudua. Epizoda nema nedostataka, a posebno su dobri crtež i scenarij.
    15.12.2004
    08:01:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    8, 7, 5, 7

    Cijelo vrijeme mislim kako će nešto preokrenuti priču nabolje, ali ništa od toga. Jedino mi se dopalo što Zagor nije uopće sudjelovao u raspletu. Crtež je katastrofa. Bignotti je maksimalno iskopirao Ferria. Naslovnice su OK, najbolja mi je prva.
    15.12.2004
    19:32:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 67%

    8, 6, 6, 7

    Nije loše s obzirom na vrijeme kad je ova epizoda nastala.Dobro je prikazan otok Haiti i obredi vudua.Ne znam da li su izrazi koji su navedeni ispravni ali ako jesu,onda je Nollita stvarno dobro proučio kulturu i običaje otoka.Smeta mi jedino razvučenost(200 i više stranica za ovakvu priču je ludost),tako da je na momente čitanje vrlo dosadno ali to je česta pojava u tim starim epizodama Gospodara Darkwooda(a bome i Texa te MNO-a).Drugi minus je predvidljivost.Odmah se zna da je OKeefe negativac iako nas ovaj pokušava uvjeriti u suprotno.Bignottija ne mogu smisliti ali priznajem da je vrlo lijepo dočarao atmosferu otoka,životinje,rastlinje itd.Meni su svi njegovi likovi isti,samo što je npr. Zagor mišićaviji od Martija Misterije i ima drukčiju frizuru od MNO-a.
    15.12.2004
    21:42:00 sati
    Aco
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 77%

    8, 6, 9, 8

    solidna priča, efektne scene zombija, dobra atmosfera haitija... ali malo razvučeno, previše vremena se provodi na o'keefeovo pokušavanje da pridobije zagora, crtež odličan, super mi je lik guede danceura, s onim trbuščićem, ne bi bilo loše da ga se scenaristi sjete
    20.12.2004
    16:22:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Meni je to sjajna epizoda, usprkos predvidljivom obratu. Ionako me uvijek fascinirao vudu, koji je rijetko zastupljen u horor filmovima (tek jedan klasik i jedan srednji film). Zanimljiva epizoda, makar sam malo više očekivao, nešto kao ona epizoda Osveta Vudu. Ipak one scene s zombijima i punim mjesecom su jezovite.
    25.12.2004
    14:47:00 sati
    hellblazer
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    Zagor na Haitiju, a ustvari se ne tuče protiv zombija. Ima zanimljivih podataka u epizodi, što se tiče vudua. Sama priča nije nešto, puno je bolja ona kasnija, sa madam Laveu. Ovdje je vudu prikazan u pozitivnom tonu, što baš i ne mora biti istina, postoje i druge priče koje uključuju ljudska žrtvovanja i ostala sranja. Dobra faca je Guedo Danseur (možda je on inspiracija za čuveni Dylanov uzvik Judo plesaču-). Od crteža je najbolje što svako malo, u pozadini se pojavi neka tropska životinja (pa čak i mravojed, a Zagor to uopće ni ne primjeti). Naslovnice su dobre, jedino je zanimljivo kako je Zagor zavezan za pravokutni kamen, mislim, nije baš lako zavezati debljim užetom čovjeka za glatku površinu (no vjerojatno postoji način)
    27.12.2004
    21:32:00 sati
    stinky
    uredi
  • boris.predic

    Ukupna ocjena 56%

    7, 4, 5, 8

    Cuj pa Zagor ne reaguje uopste kad na njegove oci ubijaju haicane a prije je reagovao na svaku vrstu nasilja. Ovdje su mu reakcije usporene ali to je valjda od te ludacke atmosfere Haitija koja je dobro opisana inace strip nije bas nesto Ocekivao sam vise i od zombija




    Damn
    29.12.2004
    14:45:00 sati
    boris.predic
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    6, 6, 2, 10

    zs 290,291..naslovnice nisu lose,neubicajene boje,cudna zelena i jos cudnija tamno plava...crtez je los,pogotovo crnja,podsjecaju me na misternoa..prica je zanimljiva samo je cudno sto je taj vudu na pozitivnoj strani sto prvi put cujem,gledajuci filmove i stripove ali to je neko vec i rekao....uz otkrivenu obmanu me veze lijepa stvar...negdje 82,kao klinci kad smo kartali za romane i potpisivali se gotovo na svaki strip zigom od krumpira ili kemijskom,potpisali smo se i na otkrivenu obmanu..pise lijepo na naslovnici gasic zeljko i crnoja marko..krenuvsi u srednju ,vise nismo ni mislili na romane(kako smo ih zvali tada)..zasto ovo uopce pisem..nedavno mi covjek iz slovenije posalje taj isti strip..bio sam odusevljen,a moj kolega marko ,kad sam mu pokazao jedva je zadrzao suze..inace taj covjek sad ima petoro djece...poklonio sam mu taj strip,njemu i njegovoj djeci..skoro 20 godina....
    30.12.2004
    23:20:00 sati
    dcarapo2
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 7, 7

    Na zalost,epizode na Haitiju bile su mi izuzetno dosadne.Prica previse predvidljiva(ocito Nollita u teskoj stvaralackoj krizi),a i Feri se bas nije najbolje snasao sa crncima-cini mi se!Jos je sve to razvuceno do zla boga! Izuzetno me izivcirala gomila "vudu" rijeci kojima nas ugnjavise!Za kraj-"Vudu people-magic people!"
    12.01.2005
    20:38:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Ukupna ocjena 35%

    4, 3, 3, 5

    Blijeda priča sa antipatično razvučenom radnjom.
    13.06.2005
    21:35:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jednostavno savršeno.Zombiji prvi put u Zagoru a Bignotti izvrstan.Početak koji se direktno nastavlja na pustolovinu s Manetolom kad su u čamcu i Zagor još pogođen smrć svog prijatelja razmišlja o toj tragediji je dosta efektan.
    25.07.2005
    11:12:00 sati
    vice
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Oluja nad Haitijem, gotovo savršeni nastavak minule epizode, koji se fenomenalno nadovezuje na priču o tragičnom stradanju Seminola. Za subjekat priče postavljen je crnački narod obespravljen intigama i lažima moćnika i njihove nasilne demokratije. Ali u ovoj epizodi kraj ima drugačiji obrt, osveta je brzo stigla. Time je barem donekle ispunjen Zagorov zavet dat Manetoli i Libertiju, iako on opet nije bio previše značajan faktor dramatičnog raspleta.
    25.08.2005
    12:56:00 sati
    hakaram
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 79%

    9, 8, 7, 7

    .
    29.08.2005
    11:09:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    Dobra epizoda puna tajanstvenosti, ali meni zbog nekog razloga nije bila toliko dobra. Možda je tema nedovoljno dobro odrađena, čak i kraj djeluje nekako slabašno i predvidljivo a naglasak na horror se smanjuje. Bignotti je dobar i odgovara mu ovakav setting, ali vidi se koliko fali Ferri jer bi on stvorio nenadmašnu atmosferu. A naslovnice - na prvoj  Zagor izgleda ko majmun i uopće mi se ne sviđa, druga je dosta bolja, treća je odlično nacrtana ali su zombiji izgleda Zagora uhvatili na spavanju što uopće nema veze sa stripom i slabašno je obojana što samo kvari odličan Ferrijev rad.
    15.10.2005
    23:51:00 sati
    mpavin
    uredi
  • piquet

    Ukupna ocjena 81%

    9, 8, 7, 9

    nollita se stvarno zahuktava i priče su sve bolje i bolje. interesantno je kako je vudu prikazan u pozitivnom svjetlu. zanimljivo je i vezanje priča jednu na drugu. crtež jako solidan, ferri sa naslovnicama vrlo dobar.
    19.01.2006
    21:28:00 sati
    piquet
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Naslovnice su genijalne! Vudu priee su mu oduvijek bile interesantne a Nollita je ovdje napisao jedno napetu, interesantnu prieu.
    16.02.2006
    09:22:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Početak je odličan,a najviše me se dojmilo kada Liberty baca Zagora u more,a zatim na komičan način i Chica.
    Priča s vudom je isto odlična.Cijelo vrijeme mislim da su crnci krivi i oteli dječaka,kad ono...
    24.02.2006
    21:44:00 sati
    pepopepic
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 67%

    5, 6, 8, 10

    Tužno,dosadno i glupo.Mislim kakva je to priča ako vojska engleza pobije cijelo selo indijanaca, ovo su trebali objaviti u komadantu Marku.
    22.04.2006
    17:04:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...slabiji od ostalih susreta s liberty samom,ali zanimljivo...
    13.01.2007
    20:59:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Vrhunski. Odlično dočarana atmosfera Haitija sa plejadom zanimljivih likova, a što je najbitnije Vudu je prikazan u PRAVOM svjetlu. Jednostavno sam ostao impresioniran mistikom kojom odiše ova epizoda. Još kad se promisli kad je ova priča nastala onda dobijem razlog više za dobre ocjene. Ja inače obožavam priče sa nepretjeranim primjesima fantastike. Bignottijev crtež prepun detalja mi je odličan, a pogotovo to dolazi do izražaja u ovoj epizodi. Ljudi, obratite pozornost na detalje i s koliko pažnje je Bignotti ovo odradio.
    23.05.2007
    11:47:00 sati
    Spock
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    odlična epizoda.vjerski fanatizam protiv afričkih kultova.atmosfera odlično dočarana
    25.08.2007
    17:28:00 sati
    lwood
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Klasika.
    29.09.2007
    21:46:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Srednja žalost.  Nisam oduševljen pričom o vjerskom fanatiku, nije originalno ništa, samo se ova odvija na Haitiju.  Glupo je i da je Zagor ovdje tako naivan, dok je čitatelju odmah jasno što se događa.  Tako, čitko je, ali stvarno ništa posebno.  Crtež je dobar, malo sa Zagorom i Čikom šteka tu i tamo, ali okolina jako dobra.  Scena s mravojedom mrak!  Naslovnicama dobra ocjena jer mi se jako sviđa za Vudu, dok su druge dvije manje dojmljive...
    16.10.2007
    21:07:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 70%

    8, 6, 7, 7

    Uzevši u obzir od koga je ova priča, i kada je napisana, još je i dobra. Razvučena je po dobrom starom Nolittinom običaju, tako da Chico dobija prostor koji mu u stvari ne treba. Vudu, Haiti i zombiji su trebali biti prikazani puno mračnije, kažem ja, ovako to sve nema smisla. Bignottijev crtež solidan, ali ipak ništa specijalno. Naslovnice dobre. Prolazna ocjena na kraju, ipak.
    03.03.2008
    04:19:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    epizoda nista posebno.
    09.03.2008
    09:40:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Sam Haiti i njihova kultura me fascinirala. Nollita je odlično uvrstio u strip istinu. Bijeli doseljenici uistinu vjerovali da Haićani provode demonske obrede itd...
    15.11.2008
    19:01:00 sati
    cibalia
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Smatram i ja da je Zagorov zlatni period najbolji a to je pokazala i prodaja i tu se ne može baš previše filozofirati, ali mi ova epizoda i nije za desetke ali je dobra svakako. Puno bolja od sranja nazvanog osveta vudu.
    01.12.2008
    02:30:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    09.06.2009
    04:10:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    Dobro, ali nista posebno.
    08.07.2009
    16:26:00 sati
    14act3
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 83%

    10, 7, 8, 8

    Haićanska kultura i vudu su fascinantne teme i drago mi je da su iskorištene u Zagoru. Nolitta je dobro prostudirao vudu, iako mislim da lutke i zombiji nemaju veze s haićanskom religijom, nego su to ustvari miskoncepcije, ali nisam stručnjak. U Zagorovom svijetu valjda postoje različita božanstva jer iz njegovih priča vidimo da je svako svjetsko vjerovanje istinito, Kiki Manitu, hinduizam, vudu, vjerovanja afričkih plemena, itd. Skoro sve je iskorišteno, :D
    Bignotti je super, iako u nekim scenama kopira Ferrija. Prva naslovnica čudna ali učinkovita, druga super (mada ne znam kako su to svezali Zagora), za treću nemam previše riječi.
    17.07.2009
    21:17:00 sati
    Opti
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    Nije bas nesto.  Bignottijev crtez meni nikad nije godio - puno su bolji Ferri i Donatelli, ali je ovdje samo okay.  Prica je... eh.  Oni crnci / zombiji meni bas nista ne znace; za Zagora, ovo stvarno nema nikakog smisla; da je ovo Dylan Dog, pa hajd, ali vako... eh.  Nisu strasljivi nikako, prica nije narocito uzbudljiva, i onaj O'Keefe, iako nije jedan od bolji Zagorovih neprijatelja, jest interesantan u tome sto u svome posljednjem dahu ipak tvrdi da ne vjeruje u Zombije, iako ga oni ubise vlastitim rukama.  Naslovnice su glavne - to je najbolji dio ove epizode, koja nije toliko losa, ali pati puno od toga sto je stisnuta izmedju dvije klasicne Zagorove price - "Sloboda ili smrt" i "Ocean".

    24.03.2010
    15:21:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    Predobra i prezabavna epizoda! Bignotti baš paše ovdje!

    14.02.2011
    10:28:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 90%

    9, 10, 8, 9

    Prava zabava i užitak za čitati, svaka čast Nolitti. Ferrijeve naslovnice gotov skroz savršene, a Bignottijev crtež uvelike solidan.

    26.04.2011
    16:02:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 7, 10

    21.05.2011
    16:22:00 sati
    jojboli
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Priča prepuna magije i prevrata.

    07.06.2011
    18:39:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    24.06.2011
    21:33:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Davor2403

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Zanimljiva eizoda, a i pomaže to što se događa po Haitiju i imamo Zombije, Vudu i sve ostalo što ide s time... :)

    Uglavnom neobična i drugačija epizoda, meni sigurno među 30ak najboljih.

    23.07.2011
    10:58:00 sati
    Davor2403
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Odlična priča. moram skrenuti pozornost na bignottija nikad nisam mislio da ču mu dati više od sedmice ode mi je super pogotovo okoliš.

    Mistična priča puna zanimljivosti crnci,zombiji...Stvarno dobar strip.

    Naslovnice prva odlična dobra je i treča.

    03.09.2011
    22:44:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Ljudi, ovo je strip. Sve je OK, i priča i crtež.

    Ludensov prevod izuzetno loš. Ono je plasač Gede, a ne Guido Danseur :O

    Interesantne su boje na italijanskim naslovnicama.

    15.09.2011
    20:42:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    7, 8, 2, 8

    Nolitta je dobro obavio posao,premda mi je Bignottijev crtež odvratan :x.Naslovne dobre.

    10.11.2011
    18:55:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    Lijepo izdanje epizode u Ludens klasiku, neobičan ambijent za zagora i Chica.

    23.11.2011
    11:45:00 sati
    Matt Nurdoo
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 7, 8

    13.01.2012
    17:35:00 sati
    Fran
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    jedna od lošijih iz zagorovog zlatnog doba

    18.01.2012
    21:44:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    Moj omiljeni crtac, Bignotti!

    15.02.2012
    19:35:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Dobra epizoda ali ipak losija od ostalih iz ovoga perioda!

    25.03.2012
    17:51:00 sati
    kandraks
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Steta sto bingotti nije crtao vise epizoda odlican crtac kog cu uvek pamtiti

    26.04.2012
    14:54:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    7, 3, 9, 7

    21.05.2012
    12:30:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    9, 6, 8, 9

    03.06.2012
    18:51:00 sati
    zagor2805
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 91%

    8, 10, 9, 10

    19.07.2012
    16:12:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    Vrlo dobra prica,fenomenalna atmosfera na otoku. Crtez cista 10'tka.Scenario malo zakacio radi nepotrebno predugih dialoga. Steta sto naslovnica (Klasik) nije bolja. Al pogotovo mi je detaljan crtez upao u oko.Svaka cast Bignotti.

    01.12.2012
    19:22:00 sati
    Tutta
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 93%

    8, 10, 10, 9

    10.03.2013
    11:29:00 sati
    sergej773
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Napeta i uzbudljiva epizoda.

    Voodoo je fascinantna religija, još kada dodamo rasizam i netoleranciju među različitim kulturama priča dodatno dobije na "težini". Sa crtežom sam jako zadovoljna iako mi O Keefe izgleda kao da čupa obrve.

    Mana scenarija su one lutkice i škorpioni s kojim su Zagora natjerali da pristupi kaznenom odredu. Cijelo vrijeme mu je nešto govorilo da stvar smrdi, a prvo što ga je trebalo natjerati da posumnja u O Keefea su škorpioni i lutkica jer je to podmetnuto u njegovoj kući. Umjesto da to Zagora natjera da posumnja, to ga je natjeralo da im se pridruži. Što je Zagor mislio - da su se voodoo ljudi ušuljali na dobro čuvanu plantažu ili da se lutkica i košara škorpiona stvorila sama od sebe? Unatoč toj manici dala sam 10 i za priču i za scenario čisto da ne cjepidlačim. Ipak je Zagor bio smušen a kad je voodoo u pitanju sve je moguće, pa i to da je Zagor naivan i glupast.

    23.10.2013
    10:06:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Galis

    Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 7, 9

    Priznajem da mi je iz ovog zlatnog perioda ova priča bila nekako slabija. Valjda je tome najveći krivac Bignotijev crtež, ali i sama priča nije na nivou ostalih iz tog perioda. Ali ne može svaka biti vrhunska. Naslovnice su dobre.

    21.11.2013
    13:55:00 sati
    Galis
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Kad sam ju ko klinac cito bila mi je savrsena,danas nesto manje savrsena ali i dalje jako dobra epizoda bignotti odlican,sve naslovnice odlicne!!!

    26.03.2014
    16:45:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Kao ljubitelj zombija malo sam razočaran njihovim prikazom. Ono što me je privuklo epizodi su vudu odredi.

    19.09.2014
    10:34:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 9, 7, 9

    OK epizoda, koja je malo preloše ocijenjena od strane čitatelja. Ne vidim šta ovdje fali. Zombiji su za mene i više nego atraktivna i neistrošena tema. O'Keefe je jedan od najzlobnijih negativaca u zlatnom periodu. Ubijao je vudu pripadnike praktički bez ikakvog razumnog razloga. Samo je želio biti u centru pažnje. Vrlo okrutno od njega u svakom slučaju. Zanimljivi su mi obredi vudua, koji su podosta objašnjeni ovdje, a i čitao sam neke članke o tome. I ova epizoda je pokazatelj kako će vjere čiji je pripadnik veći broj ljudi nadjačati manje vjere. Bignotti dobar, ali definitivno ne na nivou epizode. Nikad mi se nije sviđao njegov crtež, koji je neuredan u najmanju ruku. Naslovnice vrlo dobre, prva za 10.

    15.10.2014
    20:46:00 sati
    AmW1
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    odlična epizoda

    prva naslovnica odlična

    22.01.2015
    08:37:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    21.06.2015
    19:16:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 83%

    9, 7, 9, 8

    Ok, sli ništa posebno

    27.08.2015
    12:28:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 7, 10

    05.10.2015
    19:27:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Darkwood Monty

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrlo dobra epizoda, iako možda nijansu djeluje razvučeno, Nolittin stil pripovijedanja koji 'ne zamara' izvlači stvar.

    Bignotti savršen izbor crtača za ovu epizodu, a ovo mu je moguće i najbolji rad na Zagoru.

    Nekako mi se čak čini da su Nolitta-Bignotti dali određeni MisterNo-ovski štih samoj epizodi.

    Ferri solidno odradio naslovnice, a prva izuzetno upečatljiva.

     

    31.10.2015
    14:29:00 sati
    Darkwood Monty
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    02.01.2016
    00:48:00 sati
    Minotauro
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Solidna priča iako stoji da se na nekim mjestima moglo posegnuti za boljim rješenjima. Haiti kao lokacija je zanimljiv, a to je još više došlo do izražaja kroz crtež Bignottija koji je možda napravio svoj najbolji rad na Zagoru. Zloba O' Keefea je dobro zamaskirana, kod prvog čitanja nisam prokužio da se pretvara sve dok Guede Danseur nije razotkrio situaciju. Drago mi je što je na kraju kažnjen za svoja zlodjela, ne podnosim takve vjerske fanatike koji su spremni na sve samo da bi drugima nametnuli svoje stavove. Na kraju je Zagor ispao naivac kada je htio privesti O' Keefea ispred gomile njegovih ljudi. Ne znam kako nije uračunao tu mogućnost da će plaćenici braniti svog gazdu čak i kada se skroz ne slažu s njegovim postupcima, ako zbog ničeg drugog onda zbog novca koji im isplaćuje. Scene sa zombijima su dobro odrađene a Guede Danseur najzanimljiviji lik u cijeloj priči. Kako je samo domišljato pronašao način da se riješi tijela dvojice mrtvaca iz svoje kolibe; džungla je velika a strvinari su gladni... od njih neće ništa ostati. A domišljat je bio i Chico kada je na obredu odlučio odglumiti lažnu opsjednutost duhom samo da bi se domogao hrane, što je svakako najsmješnija scena u priči. 

    U svakom slučaju, Vudu je ponudio dovoljnu količinu zabave kao pripremu za onu vrhunsku koja dolazi nakon nje.

    01.12.2016
    01:26:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    02.01.2017
    17:55:00 sati
    suply1
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    Ova epizoda mi je uvjek bila pri dnu od ovih iz Nolittinog stvaralačkog vrhunca. Zanimljiva tematika i radnja koja je mi je ipak malo zamorna s predugim dijalozima. O'Keefe je dobro okarakteriziran i toliko je bio zabrijan u svoje luđačke ideale da je i pred smrt bio dosljedan njima. Bignotti mi se čini nešto slabiji nego u Zagorovoj priči. Naslovnice su perfektne.

    10.01.2017
    19:50:00 sati
    caramba
    uredi
  • DeeCay

    Ukupna ocjena 62%

    6, 5, 7, 8

    Vudu! Nakon tragične borbe na život i smrt, rame uz rame Manetolinih Seminola, Chica, Zagora i Bosamba put nanese na obale mračnog Haitija. Tijekom samog dolaska postaju svjedoci nerazumnog nasilja usmjerenog naspram religijske prakse vudu vjernika. Naime, plantažer O'Keefe je poveo hajku protiv svećenika vudua jer su mu navodno oteli sina jedinca. Svake večeri on i grupa plaćenika odlaze u krvavi lov, što je praksa koju Zagor po deafultu ne odobrava, kao branitelj slabih, nemoćnih, neshvaćenih i potlačenih. 

    O'Keefe bi pak pod svaku cijenu htio staviti Zagora u svoju službu, no on se dvoumi jer sumnja u njegove dobre namjere. Ruku na srce, bez obzira što je Zagor poludivljak iz močvare, takovo mazanje očiju malčice je preočito. Nećka se nećka, razmišlja, a ljudi oko njega umiru. No okej, sve u službu priče, a i tajna relativno brzo izlazi na vidjelo, no možda čak i malo prekasno jer mračne sile počinju nepovratno svoj smrtonosni ples. Bokori, mračni svećenici, imat će svoju osvetu!

    Hungani, bokori, loe, vudu, zombiji, haićanski nokturno, sve je to za klinca šezdesetih bila opaka egzotika - vjerujem da je epizoda bila pravi uspjeh. Bignotti i Nolitta cijelo vrijeme grade mračnu atmosferu, i radnja se cijelo vrijeme odvija tijekom noćnog doba, s puno sjena i magle. A za sam kraj pravi užas! Zagor se vraća kući u Darkwood nakon što je prošao ocean, i još ga puno dijeli od njegove voljene močvare. A kad se vrati doma, e tu onda tek slijedi iznenađenje… 

    Epizoda iz zlatnog Nolittinog razdoblja, doduše gubi na težini jer dolazi nakon iznimno jake epizode, pune drame i tragike, epizode "Sloboda ili smrt". Spomenuo sam i zombije, no oni pravi dolaze tek s Madame Laveau i "Osveta vudu" desetljećima kasnije. Lik za spomenuti je svakako mali šarlatan Guede Danseur odnosno "Duh Koji Pleše", što je dobra mala interna šala jer je Zagor-Te-Nej, Duh Sa Sjekirom!

    15.08.2017
    00:52:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 65%

    7, 6, 6, 8

    02.01.2018
    14:32:00 sati
    wele
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Znači, nastavak priče nakon onog tragičnog kraja sa Manetolom, Zagor i Čiko su došli na Haiti. Iako je kratko vremena prošlo i kako su ubrzo Zagor i Čiko pridužili se tom O’Keefu, nekako mi je nešto smrdilo kod njega, iako je rekao da mu je sin otet i da je očajan i sve to. Ali nekako mi je sve to čudno bilo, pa i Zagor je imao nekakav čudan filing svo to vrijeme. Zakon mi je onaj smiješni, simpatični crnac Guede Danceur s kojim su proveli većinom vremena i otkrili zapravo pravu istinu. A tek oni zombiji poslije.. fora epizoda.

    10.01.2018
    01:13:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Golub

    Ukupna ocjena 65%

    8, 6, 5, 8

    Prvi susret Zagora s mističnom vudu religijom zamišljen je odlično. Nolitta se odlučio dotaknuti vjerskog fanatizma i zatomljavanja tradicije drugih naroda, nešto što je u svijetu aktualno i danas. Ipak, realizacija nije toliko bajna, posebno zato što se Zagor još jednom pokazao ogromnom naivčinom, što nije u skladu s njegovim karakterom. Odnosno, nije tolika greška scenarista u tome što je Zagor ispao naivan, već zbog toga što se cijeli plot luđaka O' Keefea otpočetka mogao vrlo lako predvidjeti. Nolitta nas je ovdje upoznao i s nekim osebujnim likovima poput Guede Danseura, a, iako su neki Bignottijevi kadrovi vrlo atmosferični (posebice oni sa zombijima), ne mogu mu oprostiti greške u proporcijama, likove koji izgledaju kao punoglavci i općenito ružan crtež. Ferri je ponovno na visokoj razini što se naslovnica tiče.

    23.06.2018
    19:22:00 sati
    Golub
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 5, 9

    14.11.2018
    18:38:00 sati
    Gris
    uredi
  • LordFreemanuel

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Zanimljiva priča s dosta teksta, ali nije dosadna. Crtež mi je stvarno izvrstan jer stvara dobar ugođaj. Svakako najbolji dio ove avanture. 

    04.05.2019
    15:12:00 sati
    LordFreemanuel
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Fenomenalno prikazana atmosfera Haitija. Priče sa zombijima u drugim stripovima i s drugim strip junacima izbjegavam ako ikako mogu; toliko su mi zombiji kao tema nezanimljivi; ali ovdje nemam previše zamjerki na prikazano. Za razliku od mnogih drugih, nemam pretjeranih zamjerki na Bignottijev rad na Zagoru, tako da je i njegova zasluga što zombiji nisu ispali pretjerano karikaturalno kao, uglavnom, drugdje.

    Prva naslovnica iznimno vizualno upečatlljiva, ostale se ne izdvajaju posebnošću.

    11.06.2019
    12:17:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Nije mi legla ova priča. Suviše je razvučena i sa previše teksta, povremeno sam osećao težinu u želucu kao da čitam Buratinijeve eseje. Povrh svega, pada za dobra dva koplja iza prethodnih epizoda (Manetola, baron Rakoši, "Američka odiseja") te nikako ne može dobiti niti slične ocene. Zagor bez dinamike kao da nije Zagor.

     

    Crtež veoma dobar, naslovnice ništa posebno.

    26.10.2019
    21:26:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Jedna od najboljih Zagorovih epizoda koju je svojim iako nespretnim crtežom, atmosferično dočarao Bignotti...
    05.07.2020
    20:50:00 sati
    Oki
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Povratak Zimske Zmije
      Kod: ZG VCZS 20
      Ocjena: 91%
      Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 638
    • Brži od zvečarke
      Kod: TX LMS 23
      Ocjena: 51%
      Vrijeme: 7.8.2020. 0:14:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 424
    • Skate-board boys
      Kod: AF SS 417
      Ocjena: 66%
      Vrijeme: 3.8.2020. 16:03:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 420
    • Davitelj s Manhattana
      Kod: NR LIB 1c
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 2.8.2020. 16:46:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 458
    • Strange Planet
      Kod: STP MOG 1/2
      Ocjena: 69%
      Vrijeme: 29.7.2020. 0:31:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 276

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 2569
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 2495
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 16
        Broj pogleda: 1527
      • Gradske bande
        Kod: NN LIB 57/c-58/a
        Ocjena: 82%
        Vrijeme: 13.6.2020. 19:59:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1236
      • Rendžeri, zbogom!
        Kod: KT LMS 690/691
        Ocjena: 77%
        Vrijeme: 3.6.2020. 15:58:00
        Autor: Spock
        Broj komentara: 8
        Broj pogleda: 1149

      Aukcije

      • Alan Ford br.1
        Vrijeme: 10.08.2020 21:48:24
        Prodavač: bicko
        Cijena: 402 kn
        Broj ponuda: 16
        Broj pogleda: 529
      • ZagorLMS br.85
        Vrijeme: 10.08.2020 21:40:49
        Prodavač: bicko
        Cijena: 253 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 270
      • ZagorLMS br.83
        Vrijeme: 10.08.2020 21:39:38
        Prodavač: bicko
        Cijena: 199 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 259
      • Alan Ford br.18
        Vrijeme: 10.08.2020 21:53:24
        Prodavač: bicko
        Cijena: 142 kn
        Broj ponuda: 8
        Broj pogleda: 201
      • Zagor Klasik komplet 1-47
        Vrijeme: 15.08.2020 19:32:22
        Prodavač: Mord
        Cijena: 344 kn
        Broj ponuda: 64
        Broj pogleda: 195

      Forum