Vudu

Zagor

ZG LEX 100/103 | 253 str.

Nakon što je Bosambo spasio Zagora i Chica od sigurne smrti na Britanniji, oni zajedno kreću prema Tahitiju, gdje Bosambo želi početi novi život, a Zagor i Chico se žele što prije vratiti u svoj Darkwood. Nakon što njihov čamac uhvati oluja, oni dožive brodolom i valovi ih izbace na plažu gdje nalete na nekoliko stanovnika Haitija, koji su upravo usrijed velikoga obreda njihove vjere – vudua! Zagor i Chico se suoče sa svijetom vudua, crne magije i zombija!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 85%

Priča 9

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 80%

P*8

S*7

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Zagor pobunjenik - Sloboda ili smrt - Do posljednje kapi krvi - Vudu - Noć čarobnjaka -Zombiji
  ZG BBZG 20
 • Vudu
  ZG KL 21
 • Vudu
  ZG LEX 101
 • Noć čarobnjaka
  ZG LEX 102
 • Zombiji
  ZG LEX 103
 • Do posljednje kapi krvi
  ZG LIBKB 35
 • Otok magije
  ZG LIBKB 36
 • Vudu - Noć vračeva - Zombiji! - Hamad Egipćanin - Okean - Crna zastava - Kapetan Zmija
  ZG VCBZ 27
 • Oluja nad Haitijem
  ZG ZS 290
 • Otkrivena obmana
  ZG ZS 291

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • All'ultimo sangue
  ZG SR 92
 • Vudu!
  ZG SR 93
 • La notte dei maghi
  ZG SR 94
 • Zombi!
  ZG SR 95
 • All'ultimo sangue
  ZG TT 92
 • Vudu!
  ZG TT 93
 • La notte dei maghi
  ZG TT 94
 • Zombi!
  ZG TT 95

ZANIMLJIVOSTI

 • Ova priča je direktan nastavak epizode Sloboda ili smrt
 • Zagor i Chico se upoznaju sa vudujem
 • Pojavljaju se zombiji, mrtvaci koji su ponovo oživjeli
 • Ova epizoda je puna čudnih riječi koje upotrebljavaju stanovnici Haitija, poput Houngan (svećenik), Mambo (svećenica), bokori (vračevi) …
 • U ovoj epizodi bokori plešu oko križa Baruna Samedija, a Barun Samedi je i naslov jedne epizode Mister No-a (SD br. 19),a vudu i Baron Samedi su bili pozadina jednog od Teksovih obračuna sa Mephistom (ZS 660/662) kao i jedne od prvih epizoda Mister Noa (LMS 569/570) te prvog Mister No specijalca, koji je u nas neobjavljen. Očito je Nolitta jako fasciniram Haitijem i njegovima tradicijom, običajima i tajnama. (op. ur.)
 • Naš forumaš stinky napisao je zanimljiv tekst koji se dotiče i ove priče, tekst možete pročitati na "ovom linku."

Nakon što Zagor i Chico prežive brodolom i dođu na Haiti upoznaju nekoliko stanovnika Haitija koji upravo izvode obred vudua, vjere koja je nastala iz afričkih obreda, katoličanstva i religije karipskih indijanaca. Ta vjera predstavlja jedinu nadu i utjehu za stanovnike Haitija, koji su potomci robova iz Afrike. Međutim, obred prekida napad Alana O’Keefa, vlasnika najveće plantaže na južnome dijelu otoka. O’Keefe tvrdi da su mu pripadnici vudua oteli destetogodišnjeg sina jer se mu zavide na bogastvu, zato je unajmio plačenike koju mu pomažu da pronađe svoga sina.. On poziva Zagora neka mu se pridruži, a taj je neodlučan i treba vremena da se odluči. To se pokazuje u njegovim riječima Chicu: »S jedne strane želim ostati i pomoči u sprašavanju jadnoga O’Keefeova sina…a s druge, imam neki neodređeni predosjećaj, neki nemir koji me nagoni da se što prije vratimo u Darkwood.«

Kada Zagor pronađe lutku probodenu iglama koja predstavlja njegov lik, a istu večer se u sobi gdje spavaju pojaviju i škorpioni, on se odluči pomoči O’Keefu. Nakon što O’Keefovi ljudi nasilno prekinu veliki obred vudua i pritom ubiju nekoliko nedužnih ljudi, što je Zagor htio izbjeći, netko otme Chica. O’Keefe je uvjeren da se Chico nalazi kod Guede Danseura, koji je više varalica nego svećenik. I stvarno, Zagor tamo nalazi Chica, a onda počne sa ispitivanjem Guede Danseura, koji mu kaže da O’Keefov sin nije otet i da je to samo O’Keefov izgovor kako bi izbrisao njihovu kulturu i tradiciju. Zagor mu ne vjeruje sve dok se mu Guede ne pokaže gdje je O’Keefov sin. Zagor saznaje, da je O’Keefe namjestio lutku i škorpione te oteo Chica samo da se mu pridruži u njegoj borbi protiv pristaša vudua, a isto i sakrio svog vlastitog sina kako bi ubijedio ostale da je otet. Ali za O’Keefa i njegove ljude je več prekasno, jer svečenici vudua nad njih pošalju zombije, mrtvace kojima meci ne mogu ništa jer su ionako već mrtvi. Čudom, Zagor, Chico i Bosambo, koje je u međuvremenu O’Keefe zarobio, prežive. Guede Danseur to objašnjava rječima: »Bokor koji je svojom voljom iz daljine vodio zombije, vidjevši vas svezane, izračunao je da niste sa ostalima.«

Ova epizoda je puna mistike, magije i vjerskih obreda, sa kojima se naši junaci sretnu prvi put. Zagoru je teško vjerovati u te stvari, ali na kraju kaže: »Već sam se navikao na razne čudovnate stvari na ovome otoku. Od prvoga trena otkad sam na njega stupio nogom, događa se nešto neobjašnjivo. Neću više suditi i donositi zaključke ni o čemu što vidim oko sebe.« Upravo ta mistika čini ovu epizodu jako zanimljivom i uzbudljivom. U čitaocu budi znatiželju ali i strah. Alan O’Keefe je vjerski fanatik, što dokazuje rječima Zagoru: »Pribjegao sam triku da bih imao opravdanje za one koji me inače ne bi shvatili, ali to ni malo ne umanjuje veličinu moga cilja koji je vrijedan svakog poštovanja. Točno, ovo je bila bitka protiv svećenika vudua…križarski rat protiv posljednjih sjena praznoverja i protiv opasnosti povratka u poganstvo.« Tu svoju ludost dokazuje i kada je okružen zombijima, a on samo govori: »Ha! Ha! Ha! Nećete nikad natjerati Alana O’Keefea na vaše glupo praznoverje! Ha! Ha! Ha! Zombiji ne postoje…Ha! Ha! Ne postoje!« To su bile i njegove posljednje riječi prije nego što ga zombiji, bića u koja nije vjerovao do svog posljednjeg daha, ubiju. O’Keefe je spreman napraviti sve i upotrjebiti sva sredstva samo da bi postigao svoj cilj, a to je izbrisati vjeru vudua sa Haitija. Pri tom je spreman ubijati nedužne žrtve, pa i riskirati život svog vlastitog sina. U toj epizodi imamo dakle motiv vjerskog fanatizma, netko prezire sve one koji ne vjeruju u istu vjeru kao on, ne poznaje tolerancije i međusobnog strpljenja. Oni koje časte vjeru vudua žele živjeti u miru, žele u miru častiti vudu koji ih čini sretnima i koji im daje utjehu.

Zanimljiv je lik Guede Danceura. Njegovo pravo ime je Bill Robinson, bio je zvijezda nočnih barova u New Orleansu, a onda je morao napustiti te krajeve zbog razloga kojeg ne želi reči.. Guede predstavlja tipičnog stanovnika Haitija, koji je na tom otoku našao svoj mir i prijatelje, bez da ga netko progoni zbog boje njegove kože ili ga pita zašto je došao na Haiti. Zagor je i u ovoj epizoda više ili manje promatrač događaja, nalazi se u nekom svijetu kojeg ne poznaje. Iako nekoliko puta pokazuje svoju snagu i vješčine, on ne može ništa protiv crne magije, od zombija ga spašava samo njegovo dobro srce i borba za pravdu, a ne njegova snaga. Iako je ova priča mračna, za humor su se pobrinuli Chico, koji npr. sjedne na sanduk sa čavlima i misli da ga je prokletstvo vudua več stiglo, te Guede Danceur več samo sa svojom pojavom.

Guido Nolitta je opet napisao odličan scenarij i nastavio logičnu, zanimljivu i uvjerljivu priču nakon Britannije. Za crtački dio se pobrinuo Franco Bignotti, koji je svoj posao odradio stvarno dobro. Za mene je Bignottijev stil crtanja nešto između Ferrija i Donatellija, osobe i okolina su dobro nacrtani, jedina zamjerka je možda ta što po mojem mišljenju Bosambo nije uvijek jednako nacrtan, ali to je samo nevažna sitnica. Što se tiče naslovnica, one nisu tako loše, ali bi ih Ferri mogao napraviti malo bolje, pogotovo onu kod Noć čarobnjaka, jer se nekako ne uklapa previše u priču. Ostale dvije su mi dobre (prva naslovnica nije vezana na ovu priču).

Ovu epizodu dakle valja pročitati, pogotovo za one kojima su epizode u kojima se pojavljuju samo Indijanci dosadne i već viđene, ova priča će im ponuditi nešto sasvim drugačije.

»Haiti te nikad neće prestati čuditi. Svakoga dana može ti ponuditi nešto što tvoj razum neće moći shvatiti«

Naprijed

ZG LEX 97/100 Sloboda ili smrt

ZG LEX 103/107 Kapetan Zmija

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Koresh

  Ukupna ocjena 89%

  8, 9, 10, 8

  Odlična epizoda, Zagor na Haitiju, prvi put protiv zombija i vudua. Epizoda nema nedostataka, a posebno su dobri crtež i scenarij.
  15.12.2004
  08:01:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Ukupna ocjena 67%

  8, 7, 5, 7

  Cijelo vrijeme mislim kako će nešto preokrenuti priču nabolje, ali ništa od toga. Jedino mi se dopalo što Zagor nije uopće sudjelovao u raspletu. Crtež je katastrofa. Bignotti je maksimalno iskopirao Ferria. Naslovnice su OK, najbolja mi je prva.
  15.12.2004
  19:32:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 67%

  8, 6, 6, 7

  Nije loše s obzirom na vrijeme kad je ova epizoda nastala.Dobro je prikazan otok Haiti i obredi vudua.Ne znam da li su izrazi koji su navedeni ispravni ali ako jesu,onda je Nollita stvarno dobro proučio kulturu i običaje otoka.Smeta mi jedino razvučenost(200 i više stranica za ovakvu priču je ludost),tako da je na momente čitanje vrlo dosadno ali to je česta pojava u tim starim epizodama Gospodara Darkwooda(a bome i Texa te MNO-a).Drugi minus je predvidljivost.Odmah se zna da je OKeefe negativac iako nas ovaj pokušava uvjeriti u suprotno.Bignottija ne mogu smisliti ali priznajem da je vrlo lijepo dočarao atmosferu otoka,životinje,rastlinje itd.Meni su svi njegovi likovi isti,samo što je npr. Zagor mišićaviji od Martija Misterije i ima drukčiju frizuru od MNO-a.
  15.12.2004
  21:42:00 sati
  Aco
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 77%

  8, 6, 9, 8

  solidna priča, efektne scene zombija, dobra atmosfera haitija... ali malo razvučeno, previše vremena se provodi na o'keefeovo pokušavanje da pridobije zagora, crtež odličan, super mi je lik guede danceura, s onim trbuščićem, ne bi bilo loše da ga se scenaristi sjete
  20.12.2004
  16:22:00 sati
  ken2
  uredi
 • Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  Meni je to sjajna epizoda, usprkos predvidljivom obratu. Ionako me uvijek fascinirao vudu, koji je rijetko zastupljen u horor filmovima (tek jedan klasik i jedan srednji film). Zanimljiva epizoda, makar sam malo više očekivao, nešto kao ona epizoda Osveta Vudu. Ipak one scene s zombijima i punim mjesecom su jezovite.
  25.12.2004
  14:47:00 sati
  hellblazer
  uredi
 • Ukupna ocjena 68%

  7, 6, 7, 8

  Zagor na Haitiju, a ustvari se ne tuče protiv zombija. Ima zanimljivih podataka u epizodi, što se tiče vudua. Sama priča nije nešto, puno je bolja ona kasnija, sa madam Laveu. Ovdje je vudu prikazan u pozitivnom tonu, što baš i ne mora biti istina, postoje i druge priče koje uključuju ljudska žrtvovanja i ostala sranja. Dobra faca je Guedo Danseur (možda je on inspiracija za čuveni Dylanov uzvik Judo plesaču-). Od crteža je najbolje što svako malo, u pozadini se pojavi neka tropska životinja (pa čak i mravojed, a Zagor to uopće ni ne primjeti). Naslovnice su dobre, jedino je zanimljivo kako je Zagor zavezan za pravokutni kamen, mislim, nije baš lako zavezati debljim užetom čovjeka za glatku površinu (no vjerojatno postoji način)
  27.12.2004
  21:32:00 sati
  stinky
  uredi
 • boris.predic

  Ukupna ocjena 56%

  7, 4, 5, 8

  Cuj pa Zagor ne reaguje uopste kad na njegove oci ubijaju haicane a prije je reagovao na svaku vrstu nasilja. Ovdje su mu reakcije usporene ali to je valjda od te ludacke atmosfere Haitija koja je dobro opisana inace strip nije bas nesto Ocekivao sam vise i od zombija
  Damn
  29.12.2004
  14:45:00 sati
  boris.predic
  uredi
 • Ukupna ocjena 52%

  6, 6, 2, 10

  zs 290,291..naslovnice nisu lose,neubicajene boje,cudna zelena i jos cudnija tamno plava...crtez je los,pogotovo crnja,podsjecaju me na misternoa..prica je zanimljiva samo je cudno sto je taj vudu na pozitivnoj strani sto prvi put cujem,gledajuci filmove i stripove ali to je neko vec i rekao....uz otkrivenu obmanu me veze lijepa stvar...negdje 82,kao klinci kad smo kartali za romane i potpisivali se gotovo na svaki strip zigom od krumpira ili kemijskom,potpisali smo se i na otkrivenu obmanu..pise lijepo na naslovnici gasic zeljko i crnoja marko..krenuvsi u srednju ,vise nismo ni mislili na romane(kako smo ih zvali tada)..zasto ovo uopce pisem..nedavno mi covjek iz slovenije posalje taj isti strip..bio sam odusevljen,a moj kolega marko ,kad sam mu pokazao jedva je zadrzao suze..inace taj covjek sad ima petoro djece...poklonio sam mu taj strip,njemu i njegovoj djeci..skoro 20 godina....
  30.12.2004
  23:20:00 sati
  dcarapo2
  uredi
 • Prodigy

  Ukupna ocjena 61%

  6, 5, 7, 7

  Na zalost,epizode na Haitiju bile su mi izuzetno dosadne.Prica previse predvidljiva(ocito Nollita u teskoj stvaralackoj krizi),a i Feri se bas nije najbolje snasao sa crncima-cini mi se!Jos je sve to razvuceno do zla boga! Izuzetno me izivcirala gomila "vudu" rijeci kojima nas ugnjavise!Za kraj-"Vudu people-magic people!"
  12.01.2005
  20:38:00 sati
  Prodigy
  uredi
 • Ukupna ocjena 35%

  4, 3, 3, 5

  Blijeda priča sa antipatično razvučenom radnjom.
  13.06.2005
  21:35:00 sati
  zerovnik
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jednostavno savršeno.Zombiji prvi put u Zagoru a Bignotti izvrstan.Početak koji se direktno nastavlja na pustolovinu s Manetolom kad su u čamcu i Zagor još pogođen smrć svog prijatelja razmišlja o toj tragediji je dosta efektan.
  25.07.2005
  11:12:00 sati
  vice
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Oluja nad Haitijem, gotovo savršeni nastavak minule epizode, koji se fenomenalno nadovezuje na priču o tragičnom stradanju Seminola. Za subjekat priče postavljen je crnački narod obespravljen intigama i lažima moćnika i njihove nasilne demokratije. Ali u ovoj epizodi kraj ima drugačiji obrt, osveta je brzo stigla. Time je barem donekle ispunjen Zagorov zavet dat Manetoli i Libertiju, iako on opet nije bio previše značajan faktor dramatičnog raspleta.
  25.08.2005
  12:56:00 sati
  hakaram
  uredi
 • SnotMan

  Ukupna ocjena 79%

  9, 8, 7, 7

  .
  29.08.2005
  11:09:00 sati
  SnotMan
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 73%

  7, 8, 7, 7

  Dobra epizoda puna tajanstvenosti, ali meni zbog nekog razloga nije bila toliko dobra. Možda je tema nedovoljno dobro odrađena, čak i kraj djeluje nekako slabašno i predvidljivo a naglasak na horror se smanjuje. Bignotti je dobar i odgovara mu ovakav setting, ali vidi se koliko fali Ferri jer bi on stvorio nenadmašnu atmosferu. A naslovnice - na prvoj  Zagor izgleda ko majmun i uopće mi se ne sviđa, druga je dosta bolja, treća je odlično nacrtana ali su zombiji izgleda Zagora uhvatili na spavanju što uopće nema veze sa stripom i slabašno je obojana što samo kvari odličan Ferrijev rad.
  15.10.2005
  23:51:00 sati
  mpavin
  uredi
 • piquet

  Ukupna ocjena 81%

  9, 8, 7, 9

  nollita se stvarno zahuktava i priče su sve bolje i bolje. interesantno je kako je vudu prikazan u pozitivnom svjetlu. zanimljivo je i vezanje priča jednu na drugu. crtež jako solidan, ferri sa naslovnicama vrlo dobar.
  19.01.2006
  21:28:00 sati
  piquet
  uredi
 • SejoSexon

  Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  Naslovnice su genijalne! Vudu priee su mu oduvijek bile interesantne a Nollita je ovdje napisao jedno napetu, interesantnu prieu.
  16.02.2006
  09:22:00 sati
  SejoSexon
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Početak je odličan,a najviše me se dojmilo kada Liberty baca Zagora u more,a zatim na komičan način i Chica.
  Priča s vudom je isto odlična.Cijelo vrijeme mislim da su crnci krivi i oteli dječaka,kad ono...
  24.02.2006
  21:44:00 sati
  pepopepic
  uredi
 • jack 50

  Ukupna ocjena 67%

  5, 6, 8, 10

  Tužno,dosadno i glupo.Mislim kakva je to priča ako vojska engleza pobije cijelo selo indijanaca, ovo su trebali objaviti u komadantu Marku.
  22.04.2006
  17:04:00 sati
  jack 50
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  ...slabiji od ostalih susreta s liberty samom,ali zanimljivo...
  13.01.2007
  20:59:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Vrhunski. Odlično dočarana atmosfera Haitija sa plejadom zanimljivih likova, a što je najbitnije Vudu je prikazan u PRAVOM svjetlu. Jednostavno sam ostao impresioniran mistikom kojom odiše ova epizoda. Još kad se promisli kad je ova priča nastala onda dobijem razlog više za dobre ocjene. Ja inače obožavam priče sa nepretjeranim primjesima fantastike. Bignottijev crtež prepun detalja mi je odličan, a pogotovo to dolazi do izražaja u ovoj epizodi. Ljudi, obratite pozornost na detalje i s koliko pažnje je Bignotti ovo odradio.
  23.05.2007
  11:47:00 sati
  Spock
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 94%

  9, 10, 9, 10

  odlična epizoda.vjerski fanatizam protiv afričkih kultova.atmosfera odlično dočarana
  25.08.2007
  17:28:00 sati
  lwood
  uredi
 • mali od palube

  Ukupna ocjena 87%

  8, 9, 9, 9

  Klasika.
  29.09.2007
  21:46:00 sati
  mali od palube
  uredi
 • Ukupna ocjena 68%

  6, 6, 8, 8

  Srednja žalost.  Nisam oduševljen pričom o vjerskom fanatiku, nije originalno ništa, samo se ova odvija na Haitiju.  Glupo je i da je Zagor ovdje tako naivan, dok je čitatelju odmah jasno što se događa.  Tako, čitko je, ali stvarno ništa posebno.  Crtež je dobar, malo sa Zagorom i Čikom šteka tu i tamo, ali okolina jako dobra.  Scena s mravojedom mrak!  Naslovnicama dobra ocjena jer mi se jako sviđa za Vudu, dok su druge dvije manje dojmljive...
  16.10.2007
  21:07:00 sati
  Mlaki
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 70%

  8, 6, 7, 7

  Uzevši u obzir od koga je ova priča, i kada je napisana, još je i dobra. Razvučena je po dobrom starom Nolittinom običaju, tako da Chico dobija prostor koji mu u stvari ne treba. Vudu, Haiti i zombiji su trebali biti prikazani puno mračnije, kažem ja, ovako to sve nema smisla. Bignottijev crtež solidan, ali ipak ništa specijalno. Naslovnice dobre. Prolazna ocjena na kraju, ipak.
  03.03.2008
  04:19:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 73%

  7, 7, 8, 7

  epizoda nista posebno.
  09.03.2008
  09:40:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Sam Haiti i njihova kultura me fascinirala. Nollita je odlično uvrstio u strip istinu. Bijeli doseljenici uistinu vjerovali da Haićani provode demonske obrede itd...
  15.11.2008
  19:01:00 sati
  cibalia
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 88%

  9, 8, 9, 10

  Smatram i ja da je Zagorov zlatni period najbolji a to je pokazala i prodaja i tu se ne može baš previše filozofirati, ali mi ova epizoda i nije za desetke ali je dobra svakako. Puno bolja od sranja nazvanog osveta vudu.
  01.12.2008
  02:30:00 sati
  supermike
  uredi
 • Ferri

  Ukupna ocjena 71%

  7, 7, 7, 8

  09.06.2009
  04:10:00 sati
  Ferri
  uredi
 • Ukupna ocjena 74%

  7, 8, 7, 8

  Dobro, ali nista posebno.
  08.07.2009
  16:26:00 sati
  14act3
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 83%

  10, 7, 8, 8

  Haićanska kultura i vudu su fascinantne teme i drago mi je da su iskorištene u Zagoru. Nolitta je dobro prostudirao vudu, iako mislim da lutke i zombiji nemaju veze s haićanskom religijom, nego su to ustvari miskoncepcije, ali nisam stručnjak. U Zagorovom svijetu valjda postoje različita božanstva jer iz njegovih priča vidimo da je svako svjetsko vjerovanje istinito, Kiki Manitu, hinduizam, vudu, vjerovanja afričkih plemena, itd. Skoro sve je iskorišteno, :D
  Bignotti je super, iako u nekim scenama kopira Ferrija. Prva naslovnica čudna ali učinkovita, druga super (mada ne znam kako su to svezali Zagora), za treću nemam previše riječi.
  17.07.2009
  21:17:00 sati
  Opti
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 65%

  6, 6, 7, 8

  Nije bas nesto.  Bignottijev crtez meni nikad nije godio - puno su bolji Ferri i Donatelli, ali je ovdje samo okay.  Prica je... eh.  Oni crnci / zombiji meni bas nista ne znace; za Zagora, ovo stvarno nema nikakog smisla; da je ovo Dylan Dog, pa hajd, ali vako... eh.  Nisu strasljivi nikako, prica nije narocito uzbudljiva, i onaj O'Keefe, iako nije jedan od bolji Zagorovih neprijatelja, jest interesantan u tome sto u svome posljednjem dahu ipak tvrdi da ne vjeruje u Zombije, iako ga oni ubise vlastitim rukama.  Naslovnice su glavne - to je najbolji dio ove epizode, koja nije toliko losa, ali pati puno od toga sto je stisnuta izmedju dvije klasicne Zagorove price - "Sloboda ili smrt" i "Ocean".

  24.03.2010
  15:21:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 92%

  9, 10, 9, 8

  Predobra i prezabavna epizoda! Bignotti baš paše ovdje!

  14.02.2011
  10:28:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 90%

  9, 10, 8, 9

  Prava zabava i užitak za čitati, svaka čast Nolitti. Ferrijeve naslovnice gotov skroz savršene, a Bignottijev crtež uvelike solidan.

  26.04.2011
  16:02:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Ukupna ocjena 79%

  8, 8, 7, 10

  21.05.2011
  16:22:00 sati
  jojboli
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Priča prepuna magije i prevrata.

  07.06.2011
  18:39:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  24.06.2011
  21:33:00 sati
  macca1985
  uredi
 • Davor2403

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  Zanimljiva eizoda, a i pomaže to što se događa po Haitiju i imamo Zombije, Vudu i sve ostalo što ide s time... :)

  Uglavnom neobična i drugačija epizoda, meni sigurno među 30ak najboljih.

  23.07.2011
  10:58:00 sati
  Davor2403
  uredi
 • Tonka24

  Ukupna ocjena 95%

  10, 10, 9, 8

  Odlična priča. moram skrenuti pozornost na bignottija nikad nisam mislio da ču mu dati više od sedmice ode mi je super pogotovo okoliš.

  Mistična priča puna zanimljivosti crnci,zombiji...Stvarno dobar strip.

  Naslovnice prva odlična dobra je i treča.

  03.09.2011
  22:44:00 sati
  Tonka24
  uredi
 • writer

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  Ljudi, ovo je strip. Sve je OK, i priča i crtež.

  Ludensov prevod izuzetno loš. Ono je plasač Gede, a ne Guido Danseur :O

  Interesantne su boje na italijanskim naslovnicama.

  15.09.2011
  20:42:00 sati
  writer
  uredi
 • Ukupna ocjena 59%

  7, 8, 2, 8

  Nolitta je dobro obavio posao,premda mi je Bignottijev crtež odvratan :x.Naslovne dobre.

  10.11.2011
  18:55:00 sati
  Patrix
  uredi
 • Ukupna ocjena 61%

  6, 6, 6, 7

  Lijepo izdanje epizode u Ludens klasiku, neobičan ambijent za zagora i Chica.

  23.11.2011
  11:45:00 sati
  Matt Nurdoo
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  9, 8, 7, 8

  13.01.2012
  17:35:00 sati
  Fran
  uredi
 • zagor_22

  Ukupna ocjena 79%

  7, 7, 9, 10

  jedna od lošijih iz zagorovog zlatnog doba

  18.01.2012
  21:44:00 sati
  zagor_22
  uredi
 • Guzonjin sin

  Ukupna ocjena 83%

  8, 7, 10, 8

  Moj omiljeni crtac, Bignotti!

  15.02.2012
  19:35:00 sati
  Guzonjin sin
  uredi
 • kandraks

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  Dobra epizoda ali ipak losija od ostalih iz ovoga perioda!

  25.03.2012
  17:51:00 sati
  kandraks
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Steta sto bingotti nije crtao vise epizoda odlican crtac kog cu uvek pamtiti

  26.04.2012
  14:54:00 sati
  going going
  uredi
 • Ukupna ocjena 64%

  7, 3, 9, 7

  21.05.2012
  12:30:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Ukupna ocjena 78%

  9, 6, 8, 9

  03.06.2012
  18:51:00 sati
  zagor2805
  uredi
 • zagor fan

  Ukupna ocjena 91%

  8, 10, 9, 10

  19.07.2012
  16:12:00 sati
  zagor fan
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 88%

  9, 8, 10, 7

  Vrlo dobra prica,fenomenalna atmosfera na otoku. Crtez cista 10'tka.Scenario malo zakacio radi nepotrebno predugih dialoga. Steta sto naslovnica (Klasik) nije bolja. Al pogotovo mi je detaljan crtez upao u oko.Svaka cast Bignotti.

  01.12.2012
  19:22:00 sati
  Tutta
  uredi
 • sergej773

  Ukupna ocjena 93%

  8, 10, 10, 9

  10.03.2013
  11:29:00 sati
  sergej773
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Napeta i uzbudljiva epizoda.

  Voodoo je fascinantna religija, još kada dodamo rasizam i netoleranciju među različitim kulturama priča dodatno dobije na "težini". Sa crtežom sam jako zadovoljna iako mi O Keefe izgleda kao da čupa obrve.

  Mana scenarija su one lutkice i škorpioni s kojim su Zagora natjerali da pristupi kaznenom odredu. Cijelo vrijeme mu je nešto govorilo da stvar smrdi, a prvo što ga je trebalo natjerati da posumnja u O Keefea su škorpioni i lutkica jer je to podmetnuto u njegovoj kući. Umjesto da to Zagora natjera da posumnja, to ga je natjeralo da im se pridruži. Što je Zagor mislio - da su se voodoo ljudi ušuljali na dobro čuvanu plantažu ili da se lutkica i košara škorpiona stvorila sama od sebe? Unatoč toj manici dala sam 10 i za priču i za scenario čisto da ne cjepidlačim. Ipak je Zagor bio smušen a kad je voodoo u pitanju sve je moguće, pa i to da je Zagor naivan i glupast.

  23.10.2013
  10:06:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • Galis

  Ukupna ocjena 75%

  7, 8, 7, 9

  Priznajem da mi je iz ovog zlatnog perioda ova priča bila nekako slabija. Valjda je tome najveći krivac Bignotijev crtež, ali i sama priča nije na nivou ostalih iz tog perioda. Ali ne može svaka biti vrhunska. Naslovnice su dobre.

  21.11.2013
  13:55:00 sati
  Galis
  uredi
 • Rahazlam

  Ukupna ocjena 88%

  9, 8, 9, 10

  Kad sam ju ko klinac cito bila mi je savrsena,danas nesto manje savrsena ali i dalje jako dobra epizoda bignotti odlican,sve naslovnice odlicne!!!

  26.03.2014
  16:45:00 sati
  Rahazlam
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 85%

  8, 7, 10, 10

  Kao ljubitelj zombija malo sam razočaran njihovim prikazom. Ono što me je privuklo epizodi su vudu odredi.

  19.09.2014
  10:34:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • Ukupna ocjena 81%

  8, 9, 7, 9

  OK epizoda, koja je malo preloše ocijenjena od strane čitatelja. Ne vidim šta ovdje fali. Zombiji su za mene i više nego atraktivna i neistrošena tema. O'Keefe je jedan od najzlobnijih negativaca u zlatnom periodu. Ubijao je vudu pripadnike praktički bez ikakvog razumnog razloga. Samo je želio biti u centru pažnje. Vrlo okrutno od njega u svakom slučaju. Zanimljivi su mi obredi vudua, koji su podosta objašnjeni ovdje, a i čitao sam neke članke o tome. I ova epizoda je pokazatelj kako će vjere čiji je pripadnik veći broj ljudi nadjačati manje vjere. Bignotti dobar, ali definitivno ne na nivou epizode. Nikad mi se nije sviđao njegov crtež, koji je neuredan u najmanju ruku. Naslovnice vrlo dobre, prva za 10.

  15.10.2014
  20:46:00 sati
  AmW1
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  odlična epizoda

  prva naslovnica odlična

  22.01.2015
  08:37:00 sati
  igor 12
  uredi
 • Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 8, 9

  21.06.2015
  19:16:00 sati
  Tintilinic
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 83%

  9, 7, 9, 8

  Ok, sli ništa posebno

  27.08.2015
  12:28:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Ukupna ocjena 82%

  9, 8, 7, 10

  05.10.2015
  19:27:00 sati
  Jim Gitara
  uredi
 • Darkwood Monty

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Vrlo dobra epizoda, iako možda nijansu djeluje razvučeno, Nolittin stil pripovijedanja koji 'ne zamara' izvlači stvar.

  Bignotti savršen izbor crtača za ovu epizodu, a ovo mu je moguće i najbolji rad na Zagoru.

  Nekako mi se čak čini da su Nolitta-Bignotti dali određeni MisterNo-ovski štih samoj epizodi.

  Ferri solidno odradio naslovnice, a prva izuzetno upečatljiva.

   

  31.10.2015
  14:29:00 sati
  Darkwood Monty
  uredi
 • Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  02.01.2016
  00:48:00 sati
  Minotauro
  uredi
 • DODSFERD

  Ukupna ocjena 81%

  8, 7, 9, 9

  Solidna priča iako stoji da se na nekim mjestima moglo posegnuti za boljim rješenjima. Haiti kao lokacija je zanimljiv, a to je još više došlo do izražaja kroz crtež Bignottija koji je možda napravio svoj najbolji rad na Zagoru. Zloba O' Keefea je dobro zamaskirana, kod prvog čitanja nisam prokužio da se pretvara sve dok Guede Danseur nije razotkrio situaciju. Drago mi je što je na kraju kažnjen za svoja zlodjela, ne podnosim takve vjerske fanatike koji su spremni na sve samo da bi drugima nametnuli svoje stavove. Na kraju je Zagor ispao naivac kada je htio privesti O' Keefea ispred gomile njegovih ljudi. Ne znam kako nije uračunao tu mogućnost da će plaćenici braniti svog gazdu čak i kada se skroz ne slažu s njegovim postupcima, ako zbog ničeg drugog onda zbog novca koji im isplaćuje. Scene sa zombijima su dobro odrađene a Guede Danseur najzanimljiviji lik u cijeloj priči. Kako je samo domišljato pronašao način da se riješi tijela dvojice mrtvaca iz svoje kolibe; džungla je velika a strvinari su gladni... od njih neće ništa ostati. A domišljat je bio i Chico kada je na obredu odlučio odglumiti lažnu opsjednutost duhom samo da bi se domogao hrane, što je svakako najsmješnija scena u priči. 

  U svakom slučaju, Vudu je ponudio dovoljnu količinu zabave kao pripremu za onu vrhunsku koja dolazi nakon nje.

  01.12.2016
  01:26:00 sati
  DODSFERD
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  02.01.2017
  17:55:00 sati
  suply1
  uredi
 • caramba

  Ukupna ocjena 79%

  8, 7, 8, 10

  Ova epizoda mi je uvjek bila pri dnu od ovih iz Nolittinog stvaralačkog vrhunca. Zanimljiva tematika i radnja koja je mi je ipak malo zamorna s predugim dijalozima. O'Keefe je dobro okarakteriziran i toliko je bio zabrijan u svoje luđačke ideale da je i pred smrt bio dosljedan njima. Bignotti mi se čini nešto slabiji nego u Zagorovoj priči. Naslovnice su perfektne.

  10.01.2017
  19:50:00 sati
  caramba
  uredi
 • DeeCay

  Ukupna ocjena 62%

  6, 5, 7, 8

  Vudu! Nakon tragične borbe na život i smrt, rame uz rame Manetolinih Seminola, Chica, Zagora i Bosamba put nanese na obale mračnog Haitija. Tijekom samog dolaska postaju svjedoci nerazumnog nasilja usmjerenog naspram religijske prakse vudu vjernika. Naime, plantažer O'Keefe je poveo hajku protiv svećenika vudua jer su mu navodno oteli sina jedinca. Svake večeri on i grupa plaćenika odlaze u krvavi lov, što je praksa koju Zagor po deafultu ne odobrava, kao branitelj slabih, nemoćnih, neshvaćenih i potlačenih. 

  O'Keefe bi pak pod svaku cijenu htio staviti Zagora u svoju službu, no on se dvoumi jer sumnja u njegove dobre namjere. Ruku na srce, bez obzira što je Zagor poludivljak iz močvare, takovo mazanje očiju malčice je preočito. Nećka se nećka, razmišlja, a ljudi oko njega umiru. No okej, sve u službu priče, a i tajna relativno brzo izlazi na vidjelo, no možda čak i malo prekasno jer mračne sile počinju nepovratno svoj smrtonosni ples. Bokori, mračni svećenici, imat će svoju osvetu!

  Hungani, bokori, loe, vudu, zombiji, haićanski nokturno, sve je to za klinca šezdesetih bila opaka egzotika - vjerujem da je epizoda bila pravi uspjeh. Bignotti i Nolitta cijelo vrijeme grade mračnu atmosferu, i radnja se cijelo vrijeme odvija tijekom noćnog doba, s puno sjena i magle. A za sam kraj pravi užas! Zagor se vraća kući u Darkwood nakon što je prošao ocean, i još ga puno dijeli od njegove voljene močvare. A kad se vrati doma, e tu onda tek slijedi iznenađenje… 

  Epizoda iz zlatnog Nolittinog razdoblja, doduše gubi na težini jer dolazi nakon iznimno jake epizode, pune drame i tragike, epizode "Sloboda ili smrt". Spomenuo sam i zombije, no oni pravi dolaze tek s Madame Laveau i "Osveta vudu" desetljećima kasnije. Lik za spomenuti je svakako mali šarlatan Guede Danseur odnosno "Duh Koji Pleše", što je dobra mala interna šala jer je Zagor-Te-Nej, Duh Sa Sjekirom!

  15.08.2017
  00:52:00 sati
  DeeCay
  uredi
 • wele

  Ukupna ocjena 65%

  7, 6, 6, 8

  02.01.2018
  14:32:00 sati
  wele
  uredi
 • ReemCP

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Znači, nastavak priče nakon onog tragičnog kraja sa Manetolom, Zagor i Čiko su došli na Haiti. Iako je kratko vremena prošlo i kako su ubrzo Zagor i Čiko pridužili se tom O’Keefu, nekako mi je nešto smrdilo kod njega, iako je rekao da mu je sin otet i da je očajan i sve to. Ali nekako mi je sve to čudno bilo, pa i Zagor je imao nekakav čudan filing svo to vrijeme. Zakon mi je onaj smiješni, simpatični crnac Guede Danceur s kojim su proveli većinom vremena i otkrili zapravo pravu istinu. A tek oni zombiji poslije.. fora epizoda.

  10.01.2018
  01:13:00 sati
  ReemCP
  uredi
 • Golub

  Ukupna ocjena 65%

  8, 6, 5, 8

  Prvi susret Zagora s mističnom vudu religijom zamišljen je odlično. Nolitta se odlučio dotaknuti vjerskog fanatizma i zatomljavanja tradicije drugih naroda, nešto što je u svijetu aktualno i danas. Ipak, realizacija nije toliko bajna, posebno zato što se Zagor još jednom pokazao ogromnom naivčinom, što nije u skladu s njegovim karakterom. Odnosno, nije tolika greška scenarista u tome što je Zagor ispao naivan, već zbog toga što se cijeli plot luđaka O' Keefea otpočetka mogao vrlo lako predvidjeti. Nolitta nas je ovdje upoznao i s nekim osebujnim likovima poput Guede Danseura, a, iako su neki Bignottijevi kadrovi vrlo atmosferični (posebice oni sa zombijima), ne mogu mu oprostiti greške u proporcijama, likove koji izgledaju kao punoglavci i općenito ružan crtež. Ferri je ponovno na visokoj razini što se naslovnica tiče.

  23.06.2018
  19:22:00 sati
  Golub
  uredi
 • Gris

  Ukupna ocjena 60%

  6, 6, 5, 9

  14.11.2018
  18:38:00 sati
  Gris
  uredi
 • LordFreemanuel

  Ukupna ocjena 87%

  8, 8, 10, 9

  Zanimljiva priča s dosta teksta, ali nije dosadna. Crtež mi je stvarno izvrstan jer stvara dobar ugođaj. Svakako najbolji dio ove avanture. 

  04.05.2019
  15:12:00 sati
  LordFreemanuel
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 90%

  8, 9, 10, 9

  Fenomenalno prikazana atmosfera Haitija. Priče sa zombijima u drugim stripovima i s drugim strip junacima izbjegavam ako ikako mogu; toliko su mi zombiji kao tema nezanimljivi; ali ovdje nemam previše zamjerki na prikazano. Za razliku od mnogih drugih, nemam pretjeranih zamjerki na Bignottijev rad na Zagoru, tako da je i njegova zasluga što zombiji nisu ispali pretjerano karikaturalno kao, uglavnom, drugdje.

  Prva naslovnica iznimno vizualno upečatlljiva, ostale se ne izdvajaju posebnošću.

  11.06.2019
  12:17:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 9, 7

  Nije mi legla ova priča. Suviše je razvučena i sa previše teksta, povremeno sam osećao težinu u želucu kao da čitam Buratinijeve eseje. Povrh svega, pada za dobra dva koplja iza prethodnih epizoda (Manetola, baron Rakoši, "Američka odiseja") te nikako ne može dobiti niti slične ocene. Zagor bez dinamike kao da nije Zagor.

   

  Crtež veoma dobar, naslovnice ništa posebno.

  26.10.2019
  21:26:00 sati
  Batacele
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Jedna od najboljih Zagorovih epizoda koju je svojim iako nespretnim crtežom, atmosferično dočarao Bignotti...
  05.07.2020
  20:50:00 sati
  Oki
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Osujećena zavjera
  Kod: KM ZS 799
  Ocjena: 84%
  Vrijeme: 25.1.2021. 21:34:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 404
 • Smirnoffova osveta
  Kod: ZG LU 308
  Ocjena: 57%
  Vrijeme: 24.1.2021. 19:51:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 811
 • Tročlana banda
  Kod: TX VEC 54/55
  Ocjena: 74%
  Vrijeme: 23.1.2021. 0:22:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 742
 • Dva gerilca
  Kod: TX LIB 57
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 23.1.2021.
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 495
 • Jezero čuda
  Kod: MXM SA 3
  Ocjena: 92%
  Vrijeme: 20.1.2021. 19:15:00
  Autor: GitaristRoko
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 575

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum