Kapetan Zmija

Zagor

ZG LEX 103/107 | 389 str.

Nakon susreta s Fishlegom i cijelom posadom broda "Golden Baby" Zagor i Chico susreću Digging Billa s kojim kreću u novu potragu za blagom...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 93%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 92%

P*9

S*8

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Ocean
    ZG KL 22
  • Zombiji
    ZG LEX 103
  • Hammad Egipćanin
    ZG LEX 104
  • Ocean
    ZG LEX 105
  • Crna zastava
    ZG LEX 106
  • Kapetan Zmija
    ZG LEX 107
  • Otok magije
    ZG LIBKB 36
  • Kapetan Zmija
    ZG LIBKB 37
  • Vudu - Noć vračeva - Zombiji! - Hamad Egipćanin - Okean - Crna zastava - Kapetan Zmija
    ZG VCBZ 27
  • Tajanstveno krstarenje
    ZG ZS 296
  • Na dnu okeana
    ZG ZS 297
  • Zlato Inka
    ZG ZS 298
  • Kapetan Zmija
    ZG ZS 299

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Zombi!
    ZG SR 95
  • Hammad l'egiziano
    ZG SR 96
  • Oceano
    ZG SR 97
  • Bandiera nera
    ZG SR 98
  • Capitan Serpente
    ZG SR 99
  • Zombi!
    ZG TT 95
  • Hammad l'egiziano
    ZG TT 96
  • Oceano
    ZG TT 97
  • Bandiera nera
    ZG TT 98
  • Capitan Serpente
    ZG TT 99

ZANIMLJIVOSTI

  • Radnja se u početku odvija u Port-Au-Princeu, glavnom gradu Haitija, gdje Zagor i Chico završavaju nakon epizode ZG LEX 97/100 "Sloboda ili smrt"
  • Fakir Ramath pojavljuje se 2. put. Prvi put pojavio se LU KLASIK #5 "Odlazak u nepoznato"
  • Posada broda Golden Baby pojavljuje se po 2. put, a kapetan Fishleg 3. put (ZG LEX 77/79 i ZG LU KLASIK 5)
  • Digging Bill pojavljuje se 3. put (ZG SD EX 63 i ZG SD EX 15/16)
  • Saznajemo da je Zagor visok 187cm (EX 104, 80. stranica)
  • ZG LEX 107 proteže se na 112 stranica zato što nakon ovog broja ide "Moj prijatelj Jim Gitara" koji je u nas izdan izvan regularne extra serije kao specijalac u boji.
  • Na UBC TOP TEN listi ova epizoda zauzima 8. mjesto.

Za početak moram reći da sam neugodno iznenađen što još nitko nije recenzirao ovu priču, al dobro, više prostora za mene. Mjesto događanja ove priče je glavni grad Haitija, Port-Au-Prince, gdje su naši junaci završili nakon epizode s Seminolama. Epizoda počinje već Chicovim standardnim glupostima, a ovaj put se i bez pomoći Trampya uvaljuje u nevolje. Neočekivano, odjedanput Chico susreće Fakira Ramatha koji još jednom svojim fakirskim moćima uspijeva spasiti ljudski život i zadiviti ostale ljude koji su čak pomislili da je on reinkarnacija nekog Boga.

Da se dotaknem samog uvoda koji je po meni ponovno loš i nezanimljiv kao i svaki strip gdje sam Chico zauzima 50 stranica što me potpuno zna izbaciti iz takta tako da sam jedva ovu epizodu pročitao, ali i bez obzira na Chica meni je ova priča zasigurno jedna od najboljih do 100 broja originalne serije i s njom se mogu nositi samo tri ili četiri priče iz tog razdoblja kao što su "Zarobljenici Crvene vještice" , "Sloboda ili smrt" i "Zagor protiv vampira".

Radnja se počinje događati nakon Zagorova dolaska na brod Golden Baby i pozdrava s Fishlegom. Nakon početnog Zagorova čuđenja zbog Fishlegovog dolaska na Haiti, Fishleg mu objašnjava da mu je nekakav čudan čovjek ponudio hrpu dolara da ga odvede do potopljenog broda njegovog djeda kako da bi uzeo njegovo tijelo i premjestio ga u obiteljsku grobnicu. Zagor otkriva da je taj čovjek njegov stari znanac Digging Bill kojem je glavni cilj blago s Esmeralde, a Fishlegu je zapravo plaćao lažnim novcem.

E sad, u priču upada jedan čudan lik zvan "Hammad Egipćanin", zbog kojeg bi se ova priča mogla podijeliti u dva dijela (skroz drukčije 2 epizode). Prvi dio je borba s Hammadom (njegovim slugama), a drugi borba za zlato s Kapetanom Zmijom. Po meni lik Hammada je potpuno nepotreban i čini mi se da ga je Nollita uveo samo kako bi na kraju spriječio pobunu Fishlegovih mornara koji su zasigurno bili nezadovoljni što blago nije bilo u tim sanducima i tko zna što bi se tu zbilo da Hammad nije odlučio platiti mornarima (Digging Bill bi završio obješen na sidru, a i Fishlega bi zasigurno čekalo nešto slično od Hammendicka i ekipe.). No dobro, pustimo Hammada on je ipak sporedan lik u ovoj priči. I napokon nakon isplovljanja eto još jednog Chico bisera. Po tko zna koji put ponovo radi glupost, ali iz naočigled bezizlazne situacije za posadu, izvlači ih Ramath (kako? pročitajte sami). I napokon nakon dolaska do mjesta gdje se potopila Esmeralda, Hamendicku i Zagoru trebalo je desetak dana ronjenja i onda je napokon Zagor izvukao jedan sanduk dok su svi ostali skupa s Esmeraldom završili na dnu oceana.U tom trenutku skupina gusara s Kapetanom Zmijom na čelu zarobljava posadu Golden Baby dok se Zagor uspijeva izvući te zatim izazvati Kapetana Zmiju na dvoboj u kojem bi pobjednik uzeo zlato. Taj je dvoboj po meni jako šturo napravljen, zapravo više je trajao dvoboj s Hammadovim slugom Togom nego sa Zmijom. Po meni totalno glupa smrt Zmije i taj se dvoboj morao raširiti na 15-ak stranica, a ne na mizerne 4 stranice. I onda za kraj otkriće da je cijelo ovo putovanje bilo uzalud po meni je opet greška. Mislim, bilo bi baš dobro da je napokon Digging Bill došao do blaga i ja sam bio uvjeren da će napokon pronaći to prvo blago kad ono – šipak! Isto mi je neuvjerljivo da netko nakon što je posvetio cijeli život pronalasku blaga kao što je Kapetan Zmija nije odmah otvorio sanduk nego je čekao do večeri. Tako smo došli i do samog kraja kojeg sam već spominjao i zbog kojeg je zapravo sam Hammad živio cijela 4 broja (sami zaključite što je vašeg recenzenta najviše iživciralo kroz ovu priču).

Nabrojio sam sve mane, ali ipak sam oduševljen ovom pričom bez obzira na propuste i mora se također reći da zaslužuje samo najviše ocjene. Počet ću prvo s pričom koja je sjajno osmišljena (sigurno je Nolitta prije pisanja čitao neku hit priču o gusarima pa bih zahvalio piscu te nepoznate knjige), i koja i dan-danas još uvijek nije ostarila i nije za staro željezo i vjerujem da je jedna ovakva priča kao stvorena za početak čitanja stripova i Zagora. Priča bi sjajno legla i modernoj dječici od 12, 13 godina kao i starim djedicama. Što se tiče scenarija sve je dobro ukomponirano, samo ipak ima nekih nelogičnosti o kojima sam gore pisao.

Crtež je izvanredan i vidi se kako se Ferri uzdiže još tamo od "Indijanskog cirkusa" preko "Vampira" i "Američke odiseje" do ove epizode gdje kulminira njegova stručnost. Nažalost, nakon ove epizode i možda još "Dobar i loš" zamjećujem nagli mali pad kao što je bio u epizodi "Kandrax čarobnjak" koju po meni nije nacrtao bogznakako, ali razlog je vjerojatno njegovo traženje pravog stila koje će dosegnuti vrhunac u slijedećim brojevima extra edicije (150 pa dalje). Naslovnice također treba pohvaliti baš kao i sve ostalo.

I za kraj treba reći da nakon svih ovih jako loših i groznih Zagora (moje mišljenje) koji sad izlaze u redovnoj seriji treba obavezno pročitati jedan strip koji je izašao u ovom najboljem (ponovno moje mišljenje pa da se netko ne uvrijedi) periodu koji počinje negdje od "Vampira" i traje do odlaska Bonellija mlađeg, da vratitte sebi uvjerenje kako je Zagor i dalje broj 1 strip na kioscima.

I za kraj jedna rečenica koja me se posebno dojmila:

Zagor o Digging Billu:
-A tko može reći tko je Digging Bill kapetane? Možda luđak... A možda varalica toliko uspješan da vara i samog sebe... ili je nepopravljivi sanjar... ili pjesnik, ako vam je draže... a možda je najtočnije reći da je on to sve zajedno... ne znam jeste li me shvatili...
- Ne... nisam vas baš posve razumio, da budem iskren...
- Na žalost, nije mi lako pronaći prava objašnjenja, vjerujte, on...., on je jednostavno Digging Bill.

Naprijed

ZG LEX 100/103 Vudu

ZG LEX 107b Puerto Juarez!

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • D.J.

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Slazem se sa recenzentom, odlicna prica jedna od najboljih, u prvih deset, dvadeset! Prava avantura. Jedan od najboljih Ferrijevih crteza ikada. A i naslovnica epizode Ocean je jedna od njegovih najboljih. Jednostavno cista klasika! 
    28.08.2007
    21:53:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Kao što je autor recenzije rekao, jedna od najboljih u prvih 100 epizoda. Slažem se da se dvoboj sa zmijom trebao produljiti na nekih 20-ak stranica jer ipak je on jedan od glavnih negativaca u ovoj epizodi(još je i zadnja naslovnica "posvećena" njemu)...Ferri odličan kao i uvijek.
    28.08.2007
    22:13:00 sati
    Akul
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Pomalo naporna,ali dosta dobra epizoda.
    29.08.2007
    01:03:00 sati
    kico
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Ljudi moji da samo znate koliko sam kao klinja tražio ovog prokletog Kapetana Zmiju!! Koja je to patnja bila dok ga nijesam pronašao i kompletirao cijelu epizodu huh. Fišlegova ekipa+Diging Bil+potraga za blagom+egzotični Karibi=odlična epizoda iz najboljeg Ferijevog razdoblja. Odlična zabava!
    29.08.2007
    10:17:00 sati
    vope
    uredi
  • HC

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Nedavno sam pročitao ovu priču, i stvarno odskače malo od ostalih zagora u to doba, sve u svemu vrlo dobro. Slažem se sa recenzentom, u drugom dijelu priče Hammad postaje višak!
    29.08.2007
    13:34:00 sati
    HC
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Zagor protiv gusara, može i tako. Jako dobra epizodica koja je mogla biti puno bolja samo da je kraća. Tu mač je ipak onaj početak sa Chicom u gradu, pa dolazak na brod, pa standardna zajebancija sa mornarima sa "Golden Baby", i ode čitav broj! Ovo je prvi Zagor kojega sam pročitao, naš'o sam ga na nekom prašnjavom tavanu, klasika. Crtež je najbolji Ferrijev, prekrasan. Naslovnice također na visini zadatka.Jako mi je kad onaj crnac priča sav uplašen da je Zagor velik k'o div; da je visok najmanje metar i osamdeset! (a možda i više;)) Ustvari metar osamdeset i sedam, WTF?! Očekivao sam najmanje metar devedeset i pet... E moj Zagore razočarao si me. ;)))
    29.08.2007
    17:43:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Upada u oči da je Zarkoff mučki ubijen a da se kasnije pojavljuje u nekim drugih brojevima, isto tako potpuno odsutsvo Ramatha od sredine do kraja priče te poprilično neuvjerljiv crtež Ferrija. Bez obzira na sve navedeno: vječiti klasik Zagora, predivna bezvremenska priča
    29.08.2007
    18:42:00 sati
    Koresh
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 94%

    8, 10, 10, 10

    Još jedna u Nollitinom fantastičnom nizu! ...i velik nesporazum oko Zarkofa
    30.08.2007
    00:07:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 93%

    10, 8, 10, 9

    Kronološki gledano nakon katastrofalne "Američke odiseje" treća za redom odlična epizoda Zagora( prije idu "Sloboda ili smrt" i meni najbolja "Vudu"). Nakon ove idu puno lošije epizode: "Moj prijatelj Jim Gitara", ona sa karnevalom i urotnicima, pa sa ona 2 rođaka u borbi za nasljedstvo.Ovoj epizodi je jedina mana da je mao predugačka, ali to je jako mala zamjerka. Zanimljivo, duhovito i pustolovno ostvarenje sa odličnim Ferrijom i privlačnim naslovnicama
    30.08.2007
    01:30:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ne secam se svoje ocene ove price kad smo pre par godina na forumu diskutovali na posebnom topicu o najboljim Zagorovim pricama, kao i na slicnom topicu nedavno, ali mislim da sam je stavio na drugo mesto i to odmah iza "Zimske zmije". Dakle, pridruzujem se svima koji smatraju ovaj period zlatnim periodom Zagora, sto nije samo ocena nasih citalaca vec su ocene takve i na italijanskim top listama cemu u prilog ide i lista najboljih epizoda na cuvenom UBC-ju (www.ubcfumetti.com). Po meni ova prica nije samo u top 10 vec je u po kvalitetu rame uz rame najboljoj prici sa Zimskom zmijom.Ne slazem se sa nekim kvalifikacijama iz recencije. Naravno, ukusi su razliciti. Pre svega, meni su uvek prijali uvodi u pricu koji su bivali obojeni Cikovim dogodovstinama, cesto mnogo interesantnijim i komicnijim od onih u Cikovim specijalnim brojevima. Posebno je taj uvod interesantan kad je usko vezan za radnju ili likove koji se javljaju u prici koja sledi, sto je ovde slucaj - najpre sa borbama petlova karakteristicnim za to podneblje pa do zgode sa Ramatom i ucenjem fakirskih vestina sa konopom cemu je, opet, prethodilo Ramatovo spasavanje deteta iz zapaljene kuce. Dakle, uvod u radnju je odlicno osmisljen sa smenjivanjem komicnih i napetih scena i sa likovima koji su ucesnici radnje koja se kasnije razvija.Ne slazem se ni sa time da je Hamadov lik nepotreban. Naprotiv, u daljim desavanjima, daleko od toga da je odigrao ulogu tek tamo nekoga ko je smirio pobunu na produ. Da nije bilo njega, mornare bi neko vec smirio, u krajnjoj liniji sam Zagor svojim govornickim sposobnostima koje je razvio tokom dugogodisnjeg iskustva u slicnim pa i mnogo gorim situacijama sa indijancima. Naime, posebno je napeta i fantasticno docarana, kako scenaristicki od strane fenomenalnog Nolite tako i vizuelno genijalnim Ferijevim perom, scena kad taj isti Hamad vezanih ociju prelazi preko improvizovanog mosta od drvenih debala nad morskom uvalom prepunom uveg gladnih i prozdrljivih ajkula koje su mu vec oduzele toliko mnogo (naime, Hamad nema obe noge ispod kolena jer su mu ih odgrizle ajkule u brodolomu koji je nekad preziveo). Cela ta atmosfera toliko je napeta i tako dobro docarana kao i sama tropska noc u egzoticnim toplim vodama u kojima se sve desava, a posebno Zagorovo spasavanje Hamada cija vestina, hrabrost i neustrasivost dolaze do posebnog izrazaja u dramnaticnoj nocnoj atmosferi ispunjenoj opasnim ajkulama, senkama obasjanim cudnovatom mesecinom, strahom, strepnjom i uzbidljivom borbom sa neprijateljem kakvog do sada nismo sretali. Konacno, cela prica je perfektna. Puna je uzbudjenja i najrazlicitijih i najneocekivanijih preokreta. Pocev od upravo spomenutog Hamada cija je uloga od neprijateljske dosla do sasvim suprotne, zatim do neocekivanog gubitka mape na brodu u krajnje komicnim scenama ciji protagonista nije bio samo jadni Ciko vec i nespretni i uvek baksuzni Diging Bil do pozitovnog obrta zahvaljujuci neverovatnim Ramatovim ekstraculnim sposobnostima koji celu radnju ponovo usmerava u prvobitnom smeru. Nakon toga dolazi do novog obrta koji cini samo otklizavanje potopljene "Esmeralde" u takve dubine od kojih se mozete samo najeziti, pa do novog preokreta pojavom gusara i kapetana Zmije. Konacan obrt u radnji je i najneocekivanije iznenadjenje, i to u trenucima kad svi ocekuju sretan zavrsetak kad skoro vise nista neocekivano ne moze da se dogodi, cinjenica da su umesto blaga naisli  samo na bezvredno kamenje. Tek na kraju price ispostavlja se da je Zagor u torbici koju je pokupio sa potopljene "Esmeralde" pronasao brodski dnevnik u kojem je i objasnjenje cele zavrzlame sa kamenjem. Na kraju, samo da dodam nazive epizoda na koje se referenciraju interesantne cinjenice koje je recenzent spomenuo na pocetku:-Fakir Ramat pojavljuje se 2. put. Prvi put pojavio se u SD Zagor Extra #9/11: ("Odlazak u nepoznato", "Fakir Ramath", "Gusarski brod") (odnosno Ludens Zagor Klasik #5: "Odlazak u nepoznato") (odnosno LMS #115/116: "Izazov kitolovcima", "Okrsaj sa vikinzima");-Posada broda Golden Baby pojavljuje se po 2. put, a kapetan Fishleg 3. put. Prvi put se pojavio u Ludens Zagor Extra #77/79: "Mrznja", "Duh proslosti", "Neman iz laguna" (odnosno LMS #45/46 "Igra pet strela", "Celicna neman"), a drugi put u gore spomenutoj prici sa vikinzima zajedno sa Fakirom Ramatom;-Digging Bill pojavljuje se 3. put. Prvi put se pojavio u SD Zagor Extra #62/63: "Morske hijene", "Trag" (odnosno LMS #17: "Morske hijene")  i SD Zagor Extra #15/16: "Sestorica s 'Plave zvijezde'", "Vatra u noci" (odnosno LMS #127: "Plava zvezda");- "Golden Baby" je brod kapetana Fislega kojeg su u "Dnevnikovim" izdanjima prevodili kao "Zlatna ladja";-Ime fakira Ramatha u "Dnevnikovim" izdanjima je Rama.-Moguce je da postoje jos neke razlike u nekim imenima i nazivima, ali sve ovo sam pisao samo po secanju, ako neko zna bilo bi korisno da napise.
    30.08.2007
    12:47:00 sati
    ---dp---
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    Prosečna priča, sasvim dovoljna da se čita u vrelo letnje poslepodne....dp, hvala što si ovo uradio!!
    30.08.2007
    22:19:00 sati
    manhunter
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    8, 10, 10, 10

    31.08.2007
    18:50:00 sati
    slash
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 9, 7

    31.08.2007
    21:21:00 sati
    SimoTibo
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Dobra,ali iz tog razdoblja više mi se sviđaju npr. Zmijska zmija, Supermike, POvratak u Darkwood. Kad je riječ o potrazi za blagom i Fishlegovim gusarima, epizoda ne može biti dosadna. Da nije idiotskog uvoda sa Chicom i prekratkog konačnog obračuna sa kapetanom Zmijom, ukupni dojam bio bi još bolji. Mišljenja sam kako u ovoj priči ima mjesta za dvije odvojene epizode (jedna sa Hammadom a druga sa Zmijom).Crtež na visini, zapanjujuće je kako je Ferri uprkos nevjerojatnoj brzini uspjevao držati solidan kvalitet crteža.O naslovnicama ne treba trošiti riječi-iz tog razdoblja sve su odlične.
    01.09.2007
    10:31:00 sati
    Aco
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    kad sam ja bio mali, eh da, davno je to bilo, stripove smo dijelili po starosti, a najlakše nam je to bilo iskazivati po cijeni, zagor od 6 dinara je bio vrijedniji od onog od 8 ili 10, i to je otprilike tako funkcioniralo, sve dok ponekad ne bi ubacili i parametre kvalitete priče, pa onda sedmu rundu ne bi dao za deset skrovišta šakala, a u tu kategoriju je upadao i ovaj mini serijala i ovih 187 cm mu dižu kvalitetu, nezaboravno, iako bi se dalo naći nedostataka, ali pustimo to
    01.09.2007
    21:47:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Meni su Zagorove pustolovine bez Čikinih legendarnih gluposti nezamislive (uostalom, što je 50-ak strana za Čiku kada se cijela pustolovina prati kroz 5 epizoda), kao što su mi i uopće priče nezamislive bez zanimljivih sporednih likova poput Hammada. Napaćeno lice, tjelesni hendikep i opsesivni karakter Egipćanina savršeno nose prvi dio priče, dok se rasplet još niti ne naslućuje. Nakon katarze na improviziranom mostu, s kojeg je trebao pasti i završiti u raljama morskih psa, imamo novog, velikodušnog Hammada koji sasvim lijepo zaokružuje pustolovinu. Ferri je briljantan u pojedinim dionicama, pogotovo u spektakularnim podmorskim prizorima čiju lepršavost i uvjerljivost ne bi mogao nadmašiti ni kolor. Slažem se kako je završni dvoboj s kapetanom Zmijom trebao biti nešto duži i mučniji za našeg junaka, jer Zmija nije običan ili uobičajeni protivnik. Sve u svemu, sigurno jedna od 10 najboljih epizoda svih vremena
    03.09.2007
    20:18:00 sati
    cromosom
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 78%

    9, 9, 6, 6

    2007. sam prvi put pročitao i ocijenio strip, ali nisam ništa komentirao. Sada kada radim etit posta u 2011. g. i dalje držim da sam dao realne ocjene. Strip mi nije loš, ali ipak ga ne bi uvrstio u top 20. Možda da sam strip pročitao dok sam bio desetak godina mlađi bi dao i veče ocjene.
    08.09.2007
    14:45:00 sati
    Deki86
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Nisam oduševljen kao neki, ali jako dobra epizoda. Hammad nije višak tu se slažem sa dp-om. Sveukupni  dojam  mi kvari  preeeeeeeekratka borba Zagora i Kapetana Zmije. Ferri je LEGENDA.
    16.09.2007
    10:04:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Jedna od najboljih Zagorovih epizoda iz tog perioda. Ferrijev crtež nikad bolji. Jedino mi smeta ona brza smrt kapetana zmije, moglo je tu biti jurnjave po prašumi i više krvi ovako se sve odigralo brzo. Naslovnica Ocean mi je jedna od najboljih Zagorovih.
    14.10.2007
    11:34:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ....jedna od boljih epizoda..meni je hammad dost dobar lik...
    25.11.2007
    16:18:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Ovo mi je prva recenzija, a budući se radi o temi koja je u doticaju s pomorstvom, moram biti dosta kritičan (jer mi je to hobi). Priće o gusarima (piratima) su moja omiljena tema. No, da bi se polemiziralo na tu temu valja puno naučiti čitajući epizode Demona sa Kariba (Riđobradog), te Komadanta Marka. Prva nelogičnost je stanje olupine potopljenog broda (Esmelarde), a evo i zašto. Esmeralda je navodno potonula na poćetku 16 stoljeća, pa je na dnu Karipskog mora oka 250 godine (Zagor je nalazi sredinom 19 stoljeća), stoga nema teorije da je onoliko očuvana. Drugo, Esmelarda je po tipu galeon, a ti brodovi su jedrenjaci kasnijeg datuma (radi s o jedrenjaku iz sredine 17 stoljeća, odnosno iz zlatne ere pirata s Tortuge, odnosno Kornjače). Prikaz gusara je više nego dobar, međutim njihova odjeća i oružje odgovaraju vremenu gusara Bukanira, a ne početku 16. stoljeća (kad je Pizaro poharao Inke). Dakle Zagor je na dnu Karipskog mora mogao naći ostatke broda s početka 16. stoljeća (kad su Španjolci plačkali zlato Inka), koji bi po tipu mogao biti karavela ili karaka, ali ne i galeon. Zatim, ti ostaci bi trebali biti znatno više obloženi koraljima i algama (po tom se brodu nikako ne bi moglo šetati, kao što to čini Zagor u epizodi Na dnu okeana). Otimanje zlata od Inka i gusare s Tortuge dijeli vremenska distanca od minimalno 100 godine, a to scenaristi ne mogu oprostiti i zato je cijela prića za 7. Općenito se može primjetiti da Zagorovi autori nisu posvetili dovoljno pažnje crtežima brodova, dok su ti crteži kod Riđobradog ili K. Marka zaista vijerni svom vremenu (svako je jedro na svojem mijestu). Prića je zaista dobra, iako bi ispravnije bilo reći da se radi o dvije priće. Prva o potrazi za potonulim brodom, a druga o sukobu s potomcima karipskih gusara, koji su zbog izolacije ostali nepromjenjeni od 17 stoljeća. Svaka prića je sama za sebe više nego dobra, ali obje spojene u jednu ruše ukupni dojam. Na crtež nemam ni slova zamjerke, kao niti na naslovnice (mislim da su najbolje pogođene u ZS).
    28.12.2007
    15:19:00 sati
    iseserin
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sve ovo stoji sto je Iseserin gore rekao ali bez obzira na to meni jedna od najboljih zagora.
    18.04.2008
    06:02:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Raga

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Kolko je to razvučeno brate mili, npr. Zombiji - Chicove debilanije, ništa drugo se ne događa, nema akcije, Hammad - samo akcija, Ocean - potraga, brbljarije, ni trunke akcije, i zadnje 2 epizode - legendarne, isto sama akcija...Ali to je Nolittin stil, priča je svejedno napeta i zanimljiva!A i car Nolitta nam je još jednom pokazao svoj smisao za humor:Hammad: "Nemojte me ubiti, molim vas, dat ću vam hrane, novca, oružja!"                                    Kapetan Zmija: "Pa hrane ćeš dati u svakom slučaju, ali morskim psima koji te dolje čekaju!"...hehe
    11.06.2008
    12:08:00 sati
    Raga
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Neka vam nešto kaže pustolovina s Diggingom i Fislegom! Legendarno!!!!!!
    15.11.2008
    19:03:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    JEDNA OD 10 NAJBOLJIH AVANTURA. FENOMENALNO
    30.11.2008
    00:37:00 sati
    jmile3
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Iz najkvalitetnijeg perioda našeg junaka jedna od naj epizoda. Ferrijev crtež je ovdje nezaboravan, pogledajte samo taj morski ugođaj kojem ni jedan današnji crtač ne može konkurirati. Za mene ovo je u stripu ono što je hd na tv. A ako pogledate nove Čiko specijale, fore sa njim u ovakvim stripovima vam neće biti "debilane" nego to je ono što čini Zagora onim što je. Ja se mogu nasmijati i to jako dobro na njegove fore u starim epizodama pogotovo kad je Trampy s njim, a oni kojima je to debilana uvijek mogu kupiti D.D. ili M.M ili možda Tex pa stare fanove poštedjeti izraza "Čikove debilane" što stvarno mi zvuči malo neodraslo. Čitam i D.D. i to je iskreni horror strip ali da nema njegovog pomoćnika i fora koje prosipa u svakom broju vjerojatno bi taj strip bio bar 20% lošiji. Ispravite me ako griješim ali mislim da znam šta pričam. To je strip kojem je potreban humor koliko i mračna atmosfera jer Zagor je koktel a to svi stari fanovi znaju i njima to ne treba crtati.
    09.12.2008
    00:45:00 sati
    supermike
    uredi
  • Bruce Springsteen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Skoro sam ovu priču pročitao treći ili četvrti put. I dalje ostajem pri onoj tvrdnji od ranije da ova priča spada u top 5 Zagora. Lep uvod sa dogodovštinama Čika  i u ovom slučaju Ramtha. Ferri nikad bolji, kako u samom stripu tako i na naslovicama.
    22.02.2009
    14:00:00 sati
    Bruce Springsteen
    uredi
  • Mairosu

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Pozdrav svima...ne čitam Zagora nešto previše, ali sam ga počeo čitati iz razbibrige otkako sam istrošio Mr. Noa, Texa, Dylana i ostale. Ova epizoda mi je preporučena, i mogu reći da nije loša, ali zameram što se sve rasteglo u nedogled - pogotovo mi nije legla ona coda sa meksičkim pobunjenicima (čudi me da ovo niko nije spomenuo). Da je na meni bila odluka, ja bih završio sa onom stranicom gde Zagor kaže "digging Bill je jednostavno digging Bill" - sve posle toga je samo zamor materijala, i zbog toga niža ocena.
    15.03.2009
    00:35:00 sati
    Mairosu
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    klasik
    27.05.2009
    21:31:00 sati
    lwood
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zagor za sva vremena....
    08.07.2009
    16:17:00 sati
    14act3
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    fenomenlna prica bez manjka
    10.07.2009
    23:16:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 88%

    10, 7, 9, 10

    @Mairosu: Priča s meksičkim pobunjenica ustvari i nije dio priče o gusarima i Fishlegu.Dnevnik je spojio dvije priče u jednu.
    Dobro, priča o piratima i Zmijom mi je super, iako je definitivno preduga (početak prvenstveno). Digging Bill je odličan lik i skoro sve epizode s njim su mi fantastične. Kapetan Zmija je simpatičan protivnik, a najbolja scena je kad Hammad prelazi preko trupaca iznad ponora s morskim psima. Inače, onaj mornar kojega pirati bace u ždrijelo morskih pasa odmah nakon te scene je još jedan od tragično preminulih likova u Zagor sagi. Ti likovi koji ne služe ničemu drugom nego da ih netko pobije su mi uvijek bili vrijedni sažaljenja, meni je to tužnije od "Dugačkog pozdrava" i ostalih kvaziemotivnih sranja. Sve u svemu - zanimljiv susret s piratima. Ramath mi je strašno išao na živce u ovoj priči.
    Ferrijev staromodni crtež malo lošiji nego inače, em zato što je apsolutno katastrofalno nacrtao dupine (izgledaju kao neka čudovišta), i zato što je onaj ubijeni mornar ustvari Zarkoff, koji se u narednim epizodama vraća življi no ikad. Naslovnice su super, pogotovo posljednja. Dobra mi je i druga kojoj se čudim. Kako Zagor može roniti bez ronilačke opreme, i još po tim dubinama?
    17.07.2009
    19:31:00 sati
    Opti
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Avantura najveca od sviju! Mozda najbolji Zagor mi!
    03.09.2009
    09:28:00 sati
    kasper
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Konacno sam upisao ocene koje ova epizoda i zasluzuje. Siguran sam da bih recimo i film sa ovakvom tematikom gledao sa odusevljenjem. Time sam sve rekao. Kao klinac se ne secam ovog Zagora sem naslovnica, ali kada sam ga procitao pre par godina bio sam uzbudjen kao da ponovo imam 10. Ova prica ce mi pogotovo ostati u secanju po sjajnoj akciji kada se Zagor izvlaci sa broda (,,Zlato Inka'' ZS) i u svom stili pomaze prijateljima. I spasavanje Hammmada je bilo na neki nacin i emotivno i uzbudljivo. Najvise kritika bih uputio na deo koji se odnosi na sukob sa kapetanom Zmijom koji je mogao da bude barem malo neizvesniji. Mada, iskreno govoreci, sama cinjenica da smo neposredno posle dvoboja saznali da je Kapetan Zmija u poodmaklim godinima moze da ide u prilog tome zasto je Zagor dosta lako resio tu odlucujucu bitku. Da li se to samo meni ucinilo da je u epizodi ,,Zlato Inka'' ZS poginuo Zarkoff koji se pojavljuje u kasnijim epizodama Zagora?P.S. Zahvaljujem se Teodoru sto mi je rekao kako da editujem tekst.
    10.09.2009
    14:48:00 sati
    draganm
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Nezaboravna priča. Još se sićan kako sam bio uživljen kad san je čita i samo san očekiva taj dvoboj između Zagora i Zmije. Nažalost, taj dvoboj nije ispunio moja očekivanja, ostao sam totalno zabezeknut. Onakav lik kao Zmija pa pogine na onako glup način i nakon onako kratke borbe. Zašto Zagor nikad ne ubije neprijatelja na normalan način??? Ovaj se uvik posklizne na koru od banane pa padne u rijeku, udre glavom o zid, nabode se na nož... i tako svaki put! Pa jebemu, to je jedno od najvećih razočaranja ikad i zato odma par ocjena manje za scenarij. Šteta. Ferri opet rastura, a naslovnica Ocean je jedna od najljepših u čitavom serijalu. Za kraj, izdvojio bih još i genijalnu scenu u kojoj "Zarkoff" pokazuje gusarima kako se rukuje puškom. U novijim epizodama nema takvih scena. :(
    01.10.2009
    13:23:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Hajo

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    01.11.2009
    21:24:00 sati
    Hajo
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    NAJBOLJI ZAGOR IKAD UZ DEMONE LUDILA I ZIMSKU ZMIJU!
    06.11.2009
    12:41:00 sati
    teller
    uredi
  • vknez

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    legendarna prica iz legendarnog razdoblja...

    26.01.2010
    21:26:00 sati
    vknez
    uredi
  • kenan92

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    06.02.2010
    19:24:00 sati
    kenan92
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Sve epizode sa Diggin Billom i sa kapetanom Fishleg su meni vrlo drage, i kao djete sjecam se njih vise nego ikakvih drugih.  Dodaj tu avanturu na moru, u Karibima, dodaj gusare i trag za izgubljeno blago, Fakir Ramath, i rezultat je "Ocean", absolutan klasik iz Zagorovih 'Zlatnih Godina'.

    Odlicna Zagorova prica, kao sto i svi do sada znaju.  Ovo je blizu remek djela.  Sve Zagorove price na moru su meni uvijek bile super, a iako ova nije bas savrsena kao ona druga Zagorova pustolovina na moru, "Zarobljenici Crvene Vjestice", ipak je vrlo dobra.  Ferrijev crtez je zakon, kao i uvijek, a o Nolliti se ne mora nista ni govoriti: on je Master!  Nije ni cudo sto su najbolje Zagorove episode izasle iz njegove maste.

    Ona naslovnica "Crna Zastava" je, ako mene pitate, jedna od najboljih Zagorovih naslovnica svih vremena.  Ferri na vrhu svog talenta ovdje, i u crtezu stripa i u temama svake sveske ove epizode kroz crtez naslovnica.  Samo mi daje da se recencija zove "Ocean", a ne "Kapetan Zmija"; u Italiji svi ovu epizodu zovu "Ocean", i tako se je barem ja sjecam, ali ako je to jedina mana, onda neka je.

    01.04.2010
    07:02:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Galis

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Još jedna iz top 10 Zagorovih priča po meni. Prva maratonka čini mi se (više od tri nastavka). Kao klinci jako smo cijenili sve ZS brojeve ove priče, a cijena im je bila paprena.

    11.09.2010
    13:42:00 sati
    Galis
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrh vrhova, jedna od onih epizoda za kojima čeznem danas u regularnoj seriji.. Definitivno jedna od najboljih Zagorovih epizoda ikad izdana, same pohvale.. I ona mala epizodica poslije 'Kapetana Zmije' ('Puerto Juarez') sasvim je solidna, simpatična epizoda.. Naslovnice ću posebno izdvojiti, jer su mi sve redom odlične, isto kao i Ferrijev crtež.. Jedna jedina mala dilema je taj nesretni Zarkoff za kojega još uvijek nisam siguran je li to on poginuo ili ne, pošto se kasnije pojavljuje u Zagorovim epizodama.. Sve u svemu, čista desetka..

    13.03.2011
    10:40:00 sati
    allessi
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    A što očekivati od svojeg prvog Zg-a...

    26.04.2011
    16:03:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je jedna od mojih najdrazih prica svih vremena, jednostavno ne postoji dio price koji mi se ne dopada, sve je savrseno. Od uvoda koji mi je genijalan i uvodjenja Hammada koji mi je odlicno sjeo kao lik, pa do istrazivanja dubina i konacnog okrsaja na otoku, jednostavno mi sve odgovara i ovoj epizodi se uvijek iznova vracam i citam je s istim gustom. Nolitta perfektan, savrseno vodi radnju koja ni u jednom trenutku nije dosadna, i na trenutke postize nevjerojatnu napetost. Ferri u jednom od svojih najboljih radova ikad. Desetka ko kuca.

    24.05.2011
    12:41:00 sati
    Manetola
    uredi
  • Davor2403

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Iskreno, od epizode koja je u Italiji među 10 najboljih, i u kojoj se pojavljuje posada s Golden Baby, Digging Bill i jos neki zanimljivi likovi, te epizoda u kojoj se radi o potrazi za blagom i ima gusara, ja sam očekivao puno više... :(

    Nažalost samo solidna epizoda.

    23.07.2011
    11:02:00 sati
    Davor2403
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sto reci. Karibi, egipćanin hammad,togo,digging bill, fishing,kapetan zmija... jako dobro napravljeno.

    Izdvojio bi fenomenalne kadrove i crteže zagora kako hoda po dnu mora, jednostavno savršeno. Dobri crteži morskih pasa također. Naslovnice odlične a naslovnica ocean za mene jedna od najboljih u čitavom serijalu 

    03.09.2011
    23:33:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sve super.

    13.09.2011
    19:21:00 sati
    Patrix
    uredi
  • mladjo

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Vrlo dobra epizoda i jedna od najboljih u ovome ciklusu. Osobno mi je bolja i od Slobode ili smrti.

    16.09.2011
    17:33:00 sati
    mladjo
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Šta fali Hammadu? Najjača njegova scena je kad kao zarobljenik bodri mornare da pucaju na morske pse :-) Što se tiče Zarkoffa, definitivno je ubijen, ali su to to scenaristi očito zaboravili jer se kasnije itekako pojavljuje (Nestali istraživač).

    30.09.2011
    11:37:00 sati
    Matt Nurdoo
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 94%

    8, 10, 10, 10

    - Zbog ove i njoj sličnih priča, serijal je doživo svoje zlatne trenutke 70-tih godina prošloga stoljeća. Tada je u Italiji postignut rekord u tiražu koji je prelazio brojku od 220 tisuća primjeraka.

    - Klasične avanturističke teme izvrsno prerađene u Nolittinoj mašti i još bolje prikazane Ferrijevim crtežom. Moram stati u obranu Čika i njegovih šeprtljavosti koje su integralni dio priče i uvelike doprinose ukupnom ugođaju.

    - Moram kao i ostali primjetiti veliki propust u vezi Zarkoffa (ako je to stvarno on?).

    - Posebno mi je drago što se Hammad vraća u epizodi koja bi trebala izaći 2012. godine kod Veselog Četvrtka, u kojoj će Mortimer po ko zna koji put pokušati poraziti Zagora. Srećom, Marco Verni je crtač pa ćemo opet moći uživati u starim dobrim poznatim kadrovima Kariba.

    11.12.2011
    02:10:00 sati
    solar
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    13.01.2012
    17:41:00 sati
    Fran
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    digging bill + golden baby + puno stranica = dugotrajna uživancija :D

    18.01.2012
    21:44:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Isti je da je tip u kolicima previše, ali dobro je. Gusarska priča u Zagoru je uvijek dobrodošla.

    28.01.2012
    10:28:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Epska priča! Borba između Zmije i Zagora je prekratka, no nema veze kad je sve ostalo fantastično...

    28.01.2012
    14:58:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlicna prica, inace sve "morske price" su mi izvanredne! Ferri u naponu snage i u stripu i na naslovnicama...:)

    25.03.2012
    17:52:00 sati
    kandraks
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Klasik! Meni jedan od naj Zagora!

    15.04.2012
    13:29:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Odlično !  Medju  10 najboljih Zagora .

    21.04.2012
    18:15:00 sati
    Onedin
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Odlična priča i tekst, odličan crtež, klasik

    22.04.2012
    12:45:00 sati
    zagor2805
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ova me epizoda odusevila prosto klasik! ZAo mi je sto danasnja deca samo znaju za kompjutere umesto da citaju stripove koji su po meni najbolje stivo za sve generacije! 

    26.04.2012
    18:35:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    6, 6, 9, 8

    21.05.2012
    11:54:00 sati
    tekumze
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ferri čudesno dobro napravio morski svijet kada je Zagor ronio.Naslovnice odlične pogotovo je najbolja od oceana. Priča nevjerojantno zanimljiva.

    20.07.2012
    09:24:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • darkw00d

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Super!!!

    22.08.2012
    19:43:00 sati
    darkw00d
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrh! Jedna od najboljih Zagorovih epizoda svih vremena. Ne zna se šta je bolje: priča ili crtež. Sve desetke

    05.09.2012
    21:24:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 82%

    6, 9, 9, 10

    28.11.2012
    20:49:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Dobra prica,sa nazalost pokojim nelogicnim potezom u scenariju.Crtez sa nedostacima. Gdje je ubijeni mornar pred kolibom sa zarobljenicima? Ima jos sitnih slucajeva,kako god mali bili,zapeli su za oko. Gusari zive u svom svijetu,pomalo pljackaju brodove,a u Winchesterke gledaju kao da su sa neba pali. Kapetan zmija je odgovoran za smrt dvojice clanova posade,a na kraju, Zagor se ponasa prema Kapetanu Zmija, kao majka Tereza. Dok ekipa tuguje za izgubljenim clanovima,Zagor kao da je raspolozen za tulum. 

    03.12.2012
    17:17:00 sati
    Tutta
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Ipak je ovo pravi pravcati Klasik. naslovnice sve ekstra, za postere pa na zid :)

    17.12.2012
    00:25:00 sati
    writer
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    21.12.2012
    19:47:00 sati
    macca1985
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 10, 6

    10.03.2013
    11:31:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Definitivno najbolja zagorova avantura!!Ona scena kad zagor roni mi je vrh serijala prekrasan Ferijev crtez,mozda jedino mala zamjerka sto u onom kovcegu nije bilo blago nego kamenje tako da cijela potraga gubi smisao al nema veze jer je epizoda toliko fenomenalna da se takve stvari zaboravljaju!!

    27.07.2013
    02:12:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kada netko pita - "koja ti je najdraža epizoda Zagora?" Padne mi na pamet ova. Iako mi je teško izdvojiti jednu jedinu i ne mogu se odlučiti, ova svakako konkurira da mi bude najbolja. Ne znam što mi je u njoj bolje, likovi koji su mi prirasli srcu Fishleg & Co, Digging Bill, radnja koja od svog uvoda pa do kraja ima jako puno preokreta, blago, gusari, brod, plaže, morske dubine, Karibi...

    Crtež "pravi" Ferrijev, naslovnice antologijske (pogotovo "Ocean"). Jednostavno mi je savršena i obožavam ovu priču. A kada u nešto gledaš "zaljubljenim očima" ne može se naći mana sve da ih i ima. U pogledu ove priče sam prava ona zagorovka, tupa, beskompromisna i nepokolebljiva obožavateljica Ferrija i Nolitte.

    Ahyaaaaaak!

    24.10.2013
    11:21:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • vešmašina

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    09.03.2014
    16:50:00 sati
    vešmašina
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    15.05.2014
    11:37:00 sati
    goldengaidin
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Super epizoda...

    24.06.2014
    14:58:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 88%

    9, 7, 10, 10

    Odličnna epizoda koja ima gotovo sve humor,akciju,avanturu,misteriju i napetost.

    19.09.2014
    10:37:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    11.10.2014
    22:28:00 sati
    velka031
    uredi
  • Boston Jack

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    Odlična epska avantura. Priča radi koje se voli i poštuje Zagor serijal. Žao mi je jedino Digging Bill-a jer se uvijek uvali u neke probleme kod potrage, a na kraju gotovo svaki put od blaga ne bude ništa :)

    12.10.2014
    16:22:00 sati
    Boston Jack
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Odlična epska priča koja bi se mogla podijeliti na dva dijela. Prvi dio - borba s Hammadovim plaćenicima i otmica Digging Billa, za kojeg je ovo idealna epizoda za povratak. Drugi i uzbudljivji dio - borba sa surovim kapetanom Zmijom. Koliko kod ova priča bila dugo (390 str.) ni u jednom momentu nisam ositio prezasićenost i prerazvučenost ove priče. Sve je ovdje na nivou. Borba s gusarima je idealno odmjerena što se tiče dužine, i ne mislim da je dvoboj Zagor vs Kapetan Zmija bio prekratak. Bilo je napeto, i mora se priznati da je Zagor imao i sreće u dvoboju s njim. Hammad je isto jedan zanimljiv lik, koji mi je izgledao sumnjivo kroz čitavu epizodu, ali moje pretpostavke o njemu bile su netačne. On je ovdje ustvari pozitivan lik, odnosno postao je to kada je shvatio da od njegovih novaca može ovisiti i život drugih ljudi. Tada je pokazao moral i želju da pomogne mornarima Golden Babya. Ferri, bez komentara. Sve 4 naslovnice su odlične i ne otkrivaju previše. Priča koju svaki Zagor fan mora pročitati barem jednom.

    16.10.2014
    19:14:00 sati
    AmW1
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Odlična epizoda,nije mi u samom vrhu najboljih,smjestio bi između 10-15 mjesta.Priča na četiristotinjak stranica,tečna,čita se u dahu.
    Za centralno mjesto radnje poslužila je čitateljima dobro poznata Golden Baby iz koje se daljnja radnja razvija u Hammadovoj kući,morskoj pučinini,potopljenom galijunu i gusarskom otoku.
    Uvod je malo predugačak,odvija se na nekih šezdesetak stranica i uz nezaobilazne simpatične Čikove gluparije koje nas uvode u dobro poznati lik,Ramatha i njegove vještine fakira koje je ovdje nadogradio.
    Kao središnji motiv razvoja događaja uzeta je potraga za potopljenim blagom koje nam kroz povijesno prepričavanje objašnjava naš stari poznanik Digging Bill kao i način na koji je došao do karte sa blagom.
    Naravno,kad je potopljeno blago u igri uvijek je tu više zainteresiranih strana.Jedan od njih je i Hammad,lokalni beskrupulozni biznismen.Nolitta je podigao interesantnost toga lika kroz njegov fizički hendikep, psihičke traume i mržnji prema uzroku svoje nesreće.U početku izrazito negativan lik,kasnije prolazi kroz katarzu i postaje pozitivac.
    Drugi su već mrvu opasniji,potomci gusara iz 17.stoljeća.Sa oružjem iz tog vremena,odjećom pa čak i brodom.E to mi ne drži priču.Ali ajde,ako su se već tristotinjak godina razmnožavali na tom otoku,živjeli skriveno od drugih nek su i oni izašli i vidjeli malo svijeta.
    Nolitta je odlično uradio hrpu preokreta u epizodi koji odlično funkcioniraju u svrhu zapleta priče,otmica Digging Billa,pronalazak galijuna u morskim dubinama,ponovni gubitak ovaj put zauvijek galijuna,čak je i pronalazak blaga doveden u pitanje zbog Čikove gluposti ali stvar spašava Ramath u jednoj od najupečatljivijih scena epizode,kada je uspostavio mentalnu vezu sa pokojnikom,poprilično jezovita scena.
    Ovdje je Nolitta odlično prikazao i ljudsku pohlepu i glupost u sceni kad posada Golden Baby brutalno tuče Čika misleći da su ostali bez svog dijela kolača..U kasnijim radnjama Ramath se više ne pojavljuje,čak ni kao nijemi statist.To je jedna od mana epizoda,uz onu pogrešku sa Zarkoffom.
    Finalni dvoboj je odlično prikazan,protivnici pokušavaju naći slabu točku jedan drugome zadajući i izbjegavajući udarce pri tome se koristeći noževima.Ferri odličan,jedan od njegovih najboljih radova,bio je fokusiran i svjež visoki ritam držao svih četiristotinjak stranica.

    22.01.2015
    08:43:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    19.03.2015
    22:08:00 sati
    Hrvojek
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Konačno nakon tko zna koliko godina čitam ovu epizodu ponovno. Ciljano sam je uzeo na godišnji na more. Crtež perfektan. No ipak dajem dvije ocjene manje scenariju- prvo Zagor spašava neprijatelja Hammada, a za mornara ga nije briga. Kasnije ga nitko niti ne spominje. A drugo – život gusara na tom otoku i čuđenje oružju. Sami su rekli da su pljačkali potopljene brodove, i sad da nitko nije imao modernije oružje!?

    26.08.2015
    11:22:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    05.10.2015
    19:25:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    08.05.2016
    15:08:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Priča koja mi spada u top 3 cijelog serijala i to dovoljno govori o njoj. Sve je ovdje napravljeno na najvišoj razini i teško je pronaći nekakve nedostatke, upravo ovako treba izgledati prava morska pustolovina. Uvod sa Chicom nimalo ne zaostaje za najboljim situacijama koje je doživio u epizodama sa Trampyjem. Kroz prste se može progledati i njegova naivnost kada su mu umjesto borbenog pijetla podvalili zamaskiranu kokoš. Iz toga je ipak nešto naučio o poštenju trgovaca sa Haitija pa se na kraju samo nasmijao kada je Digging Bill rekao da su mu prodali kartu sa blagom koja ne može pogriješiti. A onaj Chicov susret sa Fishlegom i smišljena opravdanja za pojedeni ručak koji je nosio su stvarno legendarni.

    Što se tiče glavne radnje, ne bih se složio sa recenzentom da je lik Hammada nepotreban u drugom dijelu priče, on je tu imao čak i značajniju ulogu nego na početku kada je organizirao otmicu Digging Billa. Poznato je kako Hammad najviše od svega mrzi morske pse, pa je upravo dio u zarobljeništvu kod gusara poslužio da se on ponovno susretne sa svojim najvećim strahovima i promijeni način razmišljanja nakon preživljavanja istih. Iako ga je Zagor spasio samo zato jer je bio određen za prvu žrtvu, to se na kraju pokazalo kao odlučujući potez za sudbinu posade sa Golden Baby. Kada su već ionako ostali bez blaga sa Esmeralde trebalo je pronaći nekakav način da se namire troškovi puta, a uz to je Zagor dobio novog prijatelja koji će godinama kasnije spasiti njega iz teške situacije. Ne smatram da je pogrešno što u onom kovčegu nije bilo blago. Ovako je puno zanimljivije zbog napetosti iščekivanja kada smrtno ranjeni Kapetan Zmija želi prvi dotaknuti sadržaj kovčega, pa reakcija Digging Billa kada kopa kroz kamenje skroz do dna ne bi li slučajno došao do nečeg vrijednijeg, nezaboravna scena koja ostaje u sjećanju za sva vremena. A da je u kovčegu stvarno bilo blago nastao bi problem kako ga prebaciti na Golden Baby. Nema nikakve logike da bi to gusari dopustili, bez obzira na dogovor kako pobjedniku dvoboja pripada sve. Ovako se gusari nisu imali zbog čega izlagati opasnosti u nekakvom okršaju, dok su Zagor i ekipa bez problema napustili njihov otok. Što se tiče onog ubijenog mornara, nigdje nije navedeno njegovo ime pa ne mora značiti da se radi o Zarkoffu već o nekom sličnom. Ako i jest u pitanju Zarkoff, ne može se reći da je napravljena greška u ovoj priči nego u sljedećim u kojima se on pojavljivao. Ova me priča malo podsjeća na Slobodu ili smrt zbog sličnog Zagorovog postupka; kada je bilo očito da padaju u zarobljeništvo Zagor se odlučio odvojiti od svojih prijatelja i pobjeći kako bi im kasnije pokušao pomoći. Kraj sa Digging Billom, koji luđački kopa kako pi pronašao blago po lažnoj karti, je idealan završetak ovakve pustolovine. Drugačije nije niti moglo biti jer onakvo razočaranje mora ostaviti nekakve tragove na ljudskoj psihi. 

    Ferrijev crtež je vrhunac njegovog rada na serijalu i sreća da se on dogodio na ovakvoj a ne nekoj manje važnoj priči. Naslovnica za Ocean fantastična, a ni ostale ne zaostaju puno. 

    31.12.2016
    21:08:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    02.01.2017
    17:48:00 sati
    suply1
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Čitajući ovu priču došlo mi da ponovno zaigram AC Black Flag. Super atmosfera tokom cijele epizode, skoro pa da osjetiš sunce kako prži. Fishlega i ekipu je uvijek ugodno sresti. I u ovoj epizodi se potiho pojavljuju ljudi odvojeni od civilizacije godinama koji su eto u stvari gusari. No čini mi se da je Zagor opet (Nolitta možda nesvjesno?) napravio genocid na kraju epizode uništivši onaj brod, jer jasno je dano do znanja da su pomoću njega gusari opskrbljivali otok namirnicama potrebnim za preživljavanje pljačkajući nasumce brodove, s vremena na vrijeme. Čudno da i na tim brodovima nikada nisu našli neku moderniju pušku od svojih, nego tek kad su Golden Baby zarobili. Uglavnom sad babe, djedovi i djeca (otkud ona?!) će krepat od gladi. Ili će ipak lovit ribu :P. Zarkoff živi vječno!

    15.01.2017
    22:52:00 sati
    caramba
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 80%

    7, 7, 10, 8

    20.03.2017
    08:21:00 sati
    Gris
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    LUX 103. Zombiji (od 37 str.)
    LUX 104. Hammad egipćanin
    LUX 105. Ocean
    LUX 106. Crna zastava
    LUX 107. Kapetan zmija

    Evo, nakon one horor epizode na Haitiju, Zagor i Čiko su čekali brod s kojim bi se vratili na američko tlo. I na koga naiđu dok su još na Haitiju? Na Fishlega, Ramatha i ekipu. Ali i na uvijek smiješnog i smotanog Digging Billa :D Opet on ima neku kartu sa skrivenim blagom, ovaj put se radi o jednoj španjolskoj galiji "Esmeralda"..

    Nekako se u to sve upleo i onaj invalid Hammad, lik koji mrzi iz dna duše morske pse i nevjerojatno kako je dobro nacrtana ta njegova mržnja koja mu viri iz očiju, te isto strah od istih kad je zamalo bačen u njihove ralje. Odlična avantura, možda najnapetiji onaj dio kad je Zagor zaranjao ne bi li našao Esmeraldu i te sanduke sa blagom, te na kraju kad pomisliš da je sve gotovo, pojavi se Kapetan Zmija. Ali Zagor se uspio obračunati i s njim, a na kraju je i Hammad ispao ok.

    Poslije toga jedna kratka avantura u Meksiku sa onom djevojkom kojoj se Čiko pokoravao i činio sve što je htjela, da bi se na kraju u njoj razočarao. Ukrcali se na brod i tu je kraj epizode, ali taj se put sigurno nastavlja u sljedećoj epizodi..

    Prema popisu, "Kapetan Zmija" je broj #99 orginal u Italiji i pisalo je na kraju stripa "kraj epizode", te je ovaj strip na 112 stranica. Mislim da je to namjerno tako napravljeno da se ova epizoda završi, pošto kronološki u Italiji je kao sljedeći broj #100 objavljen u boji - Moj Prijatelj Jim Gitara (Specijal 4 kod nas).

    18.01.2018
    00:12:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je najbolji dokaz kako Zagor može vrhunski funkcionirati i u nešto dužoj priči, koja se proteže kroz par stripova; kada je priča scenaristički savršeno odrađena. Mnoštvo likova, scene prilagođene atmosferi zbivanja; istraživanje morskih prostranstava; uloga za mornare s Golden Baby itd...

    11.06.2019
    12:21:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Golub

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Priča koja počinje stvarno epski i u kojoj Nolitta odlično tempira radnju naposljetku se pretvara u pomalo razvučenu zgodu čiji pad počinje točno pojavljivanjem kapetana Zmije. Ferri je ovdje ponovno bio na razini, odlično je oslikao podvodne scene u 'Oceanu', a sličan je i na naslovnim stranicama, uključujući odličan kadar koji je postavio za 'Crnu zastavu'.

    28.03.2020
    17:52:00 sati
    Golub
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Otmica
      Kod: NR LIB 7a
      Ocjena: 92%
      Vrijeme: 14.7.2020. 16:48:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 151
    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 360
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 797
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 852
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 579

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2448
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1981
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1576
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 14
        Broj pogleda: 1372
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1254

      Aukcije

      Forum