Dobar i loš

Zagor

ZG LEX 104/107 | 340 str.

Testamentom bogatog Henryja Murchissona počinje paklena trka između njegovih nećaka Larsona i Simona, Zagor i Čiko staju uz Bobbya Larsona...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 96%

Priča 10

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 91%

P*8

S*8

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Dobar i loš
    ZG KL 24
  • Dobar i loš
    ZG LEX 111
  • Divlje planine
    ZG LEX 112
  • Spaljena zemlja
    ZG LEX 113
  • Povratak u Darkwood
    ZG LEX 114
  • Veliki izazov
    ZG LIBKB 39
  • Dobar i loš
    ZG VCBZ 29
  • Bratić Simon
    ZG ZS 317
  • Sura stena
    ZG ZS 318

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il buono e il cattivo
    ZG SR 104
  • Le montagne selvagge
    ZG SR 105
  • Terre Bruciate
    ZG SR 106
  • Ritorno a Darkwood
    ZG SR 107
  • Il buono e il cattivo
    ZG TT 104
  • Le montagne selvagge
    ZG TT 105
  • Terre Bruciate
    ZG TT 106
  • Ritorno a Darkwood
    ZG TT 107

ZANIMLJIVOSTI

  • Priča je u Italiji izlazila od 3. do 6. meseca 1974. godine.
  • Dnevnik je jedan od svojih najvećih masakra izveo upravo na ovoj priči, samo 43 stranice i jedna naslovnica procenjene su kao nebitne.
  • Pojavljuju se Bat Baterton i Ikarovo Pero.
  • Sliči li samo meni naziv priče na kultni Leoneov "Il buono, il brutto, il cattivo"?

Šta reći posle 35 godina od svoje premijere u Italiji, i skoro toliko od premijere na prostorima ex-Yugoslavije. Jedno je sigurno, zbog ovakvih remek-dela koja su temelj Zagorovog serijala, on i dan danas opstaje sa sasvim prosečnim epizodama. Jednostavno ova i slične priče su ’’duboki koreni’’ stabla zvanog Zagor koje se u proteklih pola veka razgranalo na čitav niz edicija koje fanovi sa nestrpljenjem svakog meseca iščekuju. Nolitta – Ferri, stara dobra priča, autentični primerak ’’zlatnog’’ perioda, možda čak i pomalo neopravdano zanemarena od strane fanova, ali ne dovoljno da bi izgubila status ’’legendarne’’. Preživela je klasičan ’’masakar’’ od strane ’’Dnevnika’’, brutalno ’’kasapljenje’’ 43 stranice, ocenjenih kao ’’nepreporučljive’’ za ’’razvoj’’ socijalističke mladeži. Razlog su ’’ljudi iz skrivene doline’’, sa kojima se naši junaci sukobljavaju u izrezanom delu priče. Ovde razloge za cenzuru ne treba tražiti u propagiranju simbola hrišćanstva, koji predstavljaju ono bez čega je nezamisliva borba kao u slučaju sa vampirima, vukodlacima i ostalim spodobama. Pravi motiv za reakciju ’’Dnevnika’’ jeste klasičan genocid koji je Zagor sa svojim prijateljima počinio u pustinji nad pripadnicima grupe ljudi, koja je privikavanje na život u pustinji platila na jedan jedini moguć način, promenom navika koje prate prihvatanje nužnih uslova za opstanak. Vrhunac svega je trenutak kada vodič Archer ubija ženu sa detetom koja je pripadala ovoj spomenutoj grupi ’’ljudi iz pustinje’’, morate se složiti propagiranje takvih gadosti nije bilo preporučljivo u vreme ’’crvenog srednjeg veka’’, i u samom startu se kosilo sa stavovima, pogledima i delima tadašnjih ’’humanista’’ koji su nas predvodili !?! Međutim i bez tog preskočenog dela, ovu priču smo prihvatili kao odličnu, istina album sa samolepljivim sličicama ’’Zagor’’ nam je zagolicao znatiželju jer smo se tada prvi put upoznali sa ’’ljudima iz pustinje’’, a Ludens nam je posle toliko godina priuštio kompletan ugođaj. Ferrijev crtež je ovde na visokom nivou, u to vreme je beležio stalni uspon i konstantno rušio granice mogućeg iz godine u godinu, dok nije dosegao nekakav zenit pričom ’’ Zagor protiv barona’’.

Ovde treba spomenuti i naslovnice, bilo je to vreme kada je ’’Dnevnik’’ spajao epizode i od tri pravio dve, to vreme je imalo i prednosti jer su nas lišavali naslovnica čiji su autori Mikica, Peka i ostali, ali i mana jer smo često ostajali uskraćeni za po neku predivnu naslovnicu kakvih je u to vreme bilo puno. Naslovnicu prve priče su poprilično upropastili, tako da smo sa oduševljenjem sačekali izdanje ’’Ludensa’’ ne bi li je videli u punom sjaju. Kao recenzent moram priznati da jako volim ovakve naslovnice koje predskazuju susret sa moćnim protivnicima, njihov imaginarni lik koji lebdi u daljini najavljujući dolazak neizvesnih dana i mučne okršaje. Ferri nam je sličnu grafičku ideju za naslovnice prezentovao i na naslovnicama priče ’’Helingen’’ gde prikazuje istoimenog, i ’’Crni gospodar’’ gde je predstavljen zlokobni Urmur. Za drugu naslovnicu možemo reći da je prosečna i ništa sem toga, dok je treća koja prati ovu priču, a koju je ’’Dnevnik’’ izostavio pa kasnije pozajmio više nego dobra, jer verno prikazuje naše junake pri prolasku kroz pustinju, približavajući nam njihovu borbu za opstanak, umor, iznurenost, pomućen razum, halucinacije i suočavanje sa smrću. Šta još reći o samoj priči, Nolitta Zagora i Čika vodi posle dugog odsustva u Darkwood, međutim na tom putu se zatiču u Rapid city-ju, gde sticajem okolnosti postaju učesnici paklene trke posle otvaranja testamenta Henryja Murchissona. Zagor i Čiko staju uz slabašnog Larsona, nasuprot prevejanog Simona, i postaju svedoci ali i neposredni učesnici spletki, intriga, podmetanja, psihološke borbe, razočarenja, tuge, nade, ideja za prevazilaženje problema, unutrašnjih preispitivanja, kajanja i očajanja, neočekivanih događaja i obrta, perioda nadahnuća i padova, nagona za samodržanjem ali i predaja, vrtoglave trke i odustajanja, raspoloženja od euforije do depresije i sve tako do vrha Catedral Peak, a onda maske padaju... Priča ima srećan kraj, ovo je priča sa kompromisnim rešenjem između dvojice nećaka Henryja Murchissona, Simona i Larsona priča koju vredi ponovo pročitati, priča koja je odolela zubu vremena, priča pomoću koje se možete ponovo vratiti u neke dane prošle...

Naprijed

ZG ZS 304/306 Tragični karneval

ZG ZS 323/325 Povratak u Darkwood

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Prica je iz najboljih Zagorovih dana, dakle, iz preioda kojeg mnogi ljubitelji ovog junaka nazivaju zlatnim. Ako u ovom periodu postoji prica koja je bar malo manje dobra od ostalih onda je to svakako ova. Da li su tome doprinele izbacene stranice, ne znam, tesko je o tome govoriti sa ovolike vremenske distance. Sto se tice tih izbacenih stranica, nisam bas ubedjen u navedene razloge. "Dnevnik" je izbacivao stranice kad god mu je to iz bilo kog razloga odgovaralo. Cenzura je vise doprinela neobjavljivanju kompletnih prica, iako je i to upitno obzirom da su mnoge price koje su inicijalno ispustene objavljene kasnije kad je "Dnevnik" objavljivao uporedo sa "Bonellijem" i kad jednostavno nije imao sta da objavi pa je morao da posegne za starim epizodama. Tad je objavljivao kako one vec objavljene ("Mocvara Mo-Hi-La", "Pirati sa Misurija",...) tako i neobjavljene ("Iron-Man",...). Prema tome, da su neke od ovih prica bile nepodobne, ne bi bile uopste objavljene. Mislim da se jednostavno radi o tome da je "Dnevnik" mnogo toga u pocetku radio "navrat nanos", tako da je doslo do ispustanja nekih prica. Uz to, malo ko je mogao znati u redakciji sta jesu a sta nisu objavili obzirom da nisu znali ni da je Supermajk bio Sila-Majk, da je Eskim bio Beli ris i jos mnogo, mnogo toga. U skladu sa svim tim, pre bih rekao da im je iz bilo kog razloga odgovaralo da ovu pricu smeste u dva nastavka te da im je najlakse bilo da izbace sve te stranice jer je taj deo bilo moguce potpuno bezbolno izbaciti a ne narusiti logiku i tok price obzirom da prica i bez tog dela sa cudnim stanovnicima pustinje ima svoj tok dok, u slucaju da su izbacili bilo koji drugi deo, to ne bi bio slucaj. Jer, da im je smetao incident sa zenom i detetom, jednostavno bi izbacili de dve stranice gde se to desava, kao sto su radili u mnogim situacijama (kad su brisali noz u ruci i jos stosta). Konacno, "Dnevnik" je objavio brojne mnogo nepodobnije scene i price od ovog izbacenog dela
    08.09.2009
    18:23:00 sati
    ---dp---
    uredi
  • Spookey

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Jedna od boljih prica Zagora, mislim da je to bilo zlatno doba Zagora.....
    08.09.2009
    21:34:00 sati
    Spookey
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Da, ovo je zlatno doba, tek neki dan sam u potpunosti procitao ovaj strip u elektronskoj formi. Kazem u potpunosti, jer sam se frapirao dnevnikovim masakrom nad stranicama ove priče, no nije to jedini tu je i prva triologija kandraksa kao i beli tigar, bar od onog sto je kod nas objavljeno. E sada dolazimo do glavnog a to je ona moja tvrdnja da i ovako iskasapljena epizoda ima takvu jačinu da bi novije epizode i sa 10% njeje snage bile prava remek dela. U tom leži snaga ovih ranijih epizoda. Moje ocene govore same za sebe. DOBRA STARA VREMENA, kada su crtači zasluženo zarađivali svoj hleb zajedno sa scenaristima.
    08.09.2009
    21:56:00 sati
    legaz
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    ova prica me je posjetila na jednu drugu,"Ukleta zemlja", koja mi je ipak tik napetija i bolja od ove.ipak radi se o dobroj epizodi. Lik rdjavog brata je fizicki inspirisan Djangom koliko mi se cini. 
    08.09.2009
    22:27:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    A ono, sve osmice, jel' pošteno?!
    09.09.2009
    00:07:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • cronos six

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    posle demona i drugog pojavljivanja vampira meni je ovo najomiljenija prica.cista desetka.
    09.09.2009
    09:41:00 sati
    cronos six
    uredi
  • Archy

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Meni jedan jako dragi Zagor. Iako sam ga prvi put pročitao prije nepunih godinu dana.
    09.09.2009
    16:46:00 sati
    Archy
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    To je bilo zlatno doba.....
    09.09.2009
    23:26:00 sati
    kasper
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Zagor je najveci
    10.09.2009
    00:38:00 sati
    draskomisterno
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Izuzetna priča!!!!
    10.09.2009
    09:47:00 sati
    14act3
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Odlična priča-klasika. Prvi put sam je čitao u drugom razredu osnovne škole.
    10.09.2009
    10:48:00 sati
    miroslav001
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Maestralna prica. Jedna od prvih pet, ako ne i najbolja posle prve price o vampiru i Zagorove odiseje. Ovu epizodu sam kao klinac sigurno najvise puta procitao i mogu misliti kako bih tek bio odusevljen da sam imao mogucnost da procitam jos onih 40-ak isecenih stranica koje su jedne od najnapetijih delova ove price. Moram priznati da mi je tada kada sam imao 10-ak godina bilo sumnjivo sto se Arcer toliko uplasio te pustinje a, kako je to nama prezentovano, tamo se nije dogodilo nista strasno. I tako ja nisam imao pojma do pre otprilike vise od 4 godine kada je Ludens objavio originalnu verziju a prodavac mi je nagovestio koji je deo izbacen. Nisam mogao da docekam da procitam celu epizodu. Ono sto bih naveo kao ozbiljnu manu, ne samo u ovoj epizodi, vec i mnogim drugim su saljivi gegovi Cika i Bata dok traju ozbiljne tuce. Humor je u redu, ali ne u nekim ozbiljnim situacijama. Isto tako su me uvek nervirali Zagorovi komentari dok se bije. Kako je moguce da covek ponekad toliko prica dok se mlati sa vise njih istovremeno. Ako zanemarimo ove sitinice, moze se reci da je sve ostalo skoro savršeno.
    10.09.2009
    15:19:00 sati
    draganm
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    10.09.2009
    15:41:00 sati
    Brdar
    uredi
  • satko

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Legendarna epizoda! Priznajem da nisam objektivan u vezi ove priče iz više razloga, zato i tako visoke ocjene ali šta ću kad sam emotivan. Ovo je pravi Zagor zbog koga ga svi volimo, čista klasika. Koliko sam samo kao klinac razmišljao o ovoj epizod,i koju sam prvi put pročitao sa sedam (7) godina. Da dobro ste pročitali, ovo je jedan od prvih "starih" Zagora koje sam pročitao. I sad mi je slika pred očima kad sam ga prvi put vidio kod pokojnog rođaka ispod ormara. Poslije sam je dugo čuvao iako nije bila bog zna kako očuvana. Takođe ono što sam još davno prije nego je Ludens izdao ovu priču primjetio, jestu ljudi iz kamene pustinje. Ni sam neznam kako je klinac sa 8,9 godina mogao da primjeti u Albumu da se to odnosi upravo na ovu epizodu ali bio sam ubjeđen u to i čak sam i starije kolekcionare u to bezuspješno ubjeđivao. Samo je jedan od mojih prijatelja vjerovao u moju teoriju. Crtež je fenomenalan, Ferri majstor nad majstorima, kapa dole. Epizoda odlična, jednom riječuju oduševljen sam.
    10.09.2009
    18:30:00 sati
    satko
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 72%

    6, 6, 9, 9

    Eh, šta ti je nostalgija. Ovu epizodu sam pročitao prije neke dvije - tri godine i nije me impresionirala.  Solidno, ali ništa više od toga, tako da bih ove visoke ocjene prije, a vjerovatno i nakon mog komentara pripisao, ponajprije, nostalgiji.
    12.09.2009
    16:39:00 sati
    Spock
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Maestralan Zagor, da o Ferriju ne govorim.Zbog takvih epizoda volim Zagora.
    13.09.2009
    18:15:00 sati
    teller
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Jedan je Zagor...
    16.09.2009
    08:55:00 sati
    misa
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 73%

    6, 6, 9, 10

    Ajde barem nisam jedini koji misli da ova epizoda ipak nije sam vrh Zagora. Prije nekih godinu i pol sam bio u striktno Zagorovskoj fazi i pročital epizode počevši od ove pa do tamo negdje LU EX 145. I zanimljivo da je upravo ta epizoda ostavila najslabiji dojam na mene. Dobra je, ali slabija od epizoda koje slijede.
    16.09.2009
    20:46:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    18.09.2009
    07:36:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    Ljudi, pretjerali ste, nije tako dobra priča...jedino je ferri za svršavanje...
    18.09.2009
    15:26:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    Dobra epizoda ali ne spada u onaj sam vrh. Nollita je uvijek pravio dobre priče u kojima opisuje neko daleko putovanje junaka (a al Zagorova odiseja) pa tako je i ovdje na visokoj razini.Jedino mi je malo priglup dio o plemenu koje živi ispod zemlje i po noći izlazi van kako bi lovilo štakore , guštere itd. Sve ostalo je solidno, priča je uzbudljiva do samog kraja kad se sazna tko je kriv za sve nedaće i sa pomirenjem oba tabora. Svakako moram spomenuti Ferrija koji je napravio odličan posao, posebno kod naslovnica, koje su stvarno impresivne.Rijetko koja Zagorova priča ima zbir ovako dobrih naslovnica, svaka je nešto posebno, a prva i treća kompozicijom dosta odskaču od načina na koji Ferri inače crta i predstavljaju pravo osvježenje,posebno treća na kojoj su izmučeni Zagor i Chico..Super.
    22.09.2009
    09:51:00 sati
    Aco
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    To izbacivanje stranica je zaista bilo glupo. Priča je dobra, crtež takođe.
    27.09.2009
    10:45:00 sati
    delboj
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    volio sam ovu epizodu kao mali, ta sura stena sa skoro 140 stranica je bila važan dio moje kolekcije, a i priča je sasvim ok, može se i danas pročitati, obrat na kraju, dobar/loš/dobar, to uvijek funkcionira, šteta što tada nije objavljena najbolja naslovnica, nego je prebačena u drugi serijal u koji se uklopila (tropski odred), jer je i tamo bilo nekakve pustinje, ili se varam
    29.09.2009
    19:14:00 sati
    ken2
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Još jedna legendarna priča. Ovakvih tema s utrkom i nije bilo puno dosad pa je zato bilo zanimljivo gledati kako se Nolitta snalazi. Scenarij je malo predvidljiv, ali to nije neki veliki nedostatak. Ferri je fenomen, iz svake epizode je sve bolji i bolji. Treća naslovnica je neponovljiva.
    01.10.2009
    13:48:00 sati
    mpavin
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Ferri je ovdje ono stvarnooo, a ne znam. Najbolji crtež. točka
    01.10.2009
    17:55:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    14.10.2009
    23:00:00 sati
    Deva
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Da ovakvih priča nema vjerojatno danas ne bi ni bilo Zagora na kioscima. Jedan sam od onih koji ovaj period smatraju najboljim i to s pravim razlogom a to je taj da najviše odličnih epizoda ima baš tu i to jedna za drugom a i znam da se to više ne može dogoditi jer vjerojatnost da se to ponovi je jednaka kao da ja dobijem na lotu u 3 države. O ovakvim pričama se nema šta puno pisati osim dati najveće ocijene i skrenuti pažnju mlađem naraštaju čitatelja tako da vide kvalitet kompletne priče i prestanu priče ocijenjivati po tome koliko koja ima akcije jer rijetko je akcija kvalitet.
    13.11.2009
    13:23:00 sati
    supermike
    uredi
  • master yoda

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    SJAJNA PRICA
    27.11.2009
    12:29:00 sati
    master yoda
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    26.12.2009
    19:34:00 sati
    Koresh
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Genijalno! To je ono što obožavam; realističke tipične westren priče, ali u vrhunskoj izvedbi.

    18.02.2010
    15:44:00 sati
    drogsy
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Nolitta + Ferri = Izvanredan Zagor!!!

    07.06.2010
    03:19:00 sati
    kandraks
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Zagorova pustolovina u nepoznato, koja je u istom visokom nivou kao "Americka Odiseja", "Odlazak u Nepoznato" i "Ocean".  Sve tri price, kao i ova, odvedu duha sa sjekirom daleko od Darkvuda, u nepoznati svijet, pun razlicitih opasnosti i prepreka na svakom koraku.  To sto je Dnevnik masakirao ovu epizodu je vec poznato, i sad kad su drugi vec komentirali na to, ja cu barem ignorisat, i govorit o positivnim stvarima; hvala bogu za Ludens, koji su je spasili, i objavili kako treba.  Ferrijev crtez odlican, kao i uvijek, jednostavno se covjek ne moze vise pohvaliti, kao i njegove naslovnice, koje su ovdje solidne 9.  Ali prica, koja je slicna drugih Zagorovih avantura, ipak je dobra, i ima originalni osjecaj, iako smo neke elemente vec vidjeli: spaljena zemlja, mjesto gdje je toliko vruce da zrak sam mose da ugusi covjeka; ljudi iz skrivene doline, misteriozni indijanci koji zive u mraku i koji se boje sunca; i konacno misteriozna osoba koja pokusava da sprijeci Zagora i njegove prijatelje da dostignu svoj cilj.  Stvarno odlicna prica, i nesto sto mi pravi Zagorovci treba da nestrpljivo docekamo u Klasik ediciji, za jedno par godina, kad ova prica bude objavljena u jednoj svesci.  Majke mi, to ce biti vrijeme za slavu!!!

    08.06.2010
    23:17:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 89%

    10, 7, 10, 8

    Dobra epizoda, ali nije baš toliko koliko neki ovdje kažu. Te nasljedničke trke za ostavštinom znaju biti zabavne, ali ovdje je najveći problem dosadnjikav početak i sredina, uglavnom prije nego što zađu u pustinju. Simon i Klaus Fiedermann su simpatični negativci, a grof Ikarovo Pero je u jednom od svojih najboljih pojavljivanja.

    Staromodni Ferrijev crtež je odličan. Prva naslovnica je sranje, druga prosječna, treća fenomenalna.

    17.06.2010
    20:17:00 sati
    Opti
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    10, 7, 9, 10

    Ma slazem se s Acom, super epizoda ali ipak nije sami vrh. Ideja mi je odlicna, samo mi je kraj zbrkan i bezveze uradjen. Vise bi volio da je onaj uspon na planinu bio malo vise napetiji,izjednaceniji, da je poprimio epske razmjere, da gledamo jedno 50ak stranica pomahnitalog uspona do kutije. 

    Ferri je ovdje jako dobar. Jedina zamjerka je sta rodjaci i Zagor u par situacija izgledaju skoro identicno i zbog toga devetka.

    19.07.2010
    22:16:00 sati
    Manetola
    uredi
  • Boston Jack

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Ova epizoda mi je odprilike u jednakom rangu kvalitete kao i Američka odiseja. Vrlo kvalitetna i zabavna zagorova avantura.

    02.08.2010
    15:03:00 sati
    Boston Jack
    uredi
  • Galis

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Teško je u tom periodu naći lošu priču. Zagor na vrhuncu. Priča dobra, a onaj izbačeni dio sa onim pustinjskim plemenom iz Zlatne serije je po meni dobar potez Dnevnika. Taj dio je isklučivo poslužio da se nalupa još stranica iako ta epizoda ničim nije uticala na glavnu misiju naših junaka. Crtež Ferija na vrhuncu, priča sasvim ok, mada ništa spektakularno. Naslovnice solidne.

    12.09.2010
    21:13:00 sati
    Galis
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 62%

    4, 5, 9, 8

    Da nema onih ljudi u kamenoj pustinji i same kamene pustinje ovaj strip bi od mene dobi jako lose ocijene.Na stranu ljudi u pustinji to je fenomenalno sve ostalo niceg se ni nesjecam koliko je po mom sudu lose i ispricano 500 puta u drugom obliku.

    07.12.2010
    16:28:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Odlična epizoda iz perioda Zagorovog vrhunca. Da nije ovakvih epizoda on nebi bio što je danas, niti bi mogao tako dugo živjeti na staroj slavi. Ljudi u pustinji su jako upečatljiv dio i šteta što ga je ZS maknuo. Naslovnice su odlične, pogotovo prva i treća.

    21.01.2011
    09:20:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Woo-hoo!Nolitta&Ferri su najbolji par u Zagoru.

    04.05.2011
    22:24:00 sati
    Patrix
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dokaz da se Zagor može snaći i u Texsovom svijetu.

    07.06.2011
    18:41:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od prvih...

    23.06.2011
    14:49:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Davor2403

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Dobra ;)

    23.07.2011
    11:10:00 sati
    Davor2403
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Netko tko se nije nikad prije susreo sa Bonelli ili konkretnije Zagovorim stripovima bi dao jako malu ocjenu... Ali za mene koji volim Bonelli stripove, ovo je upravo nešto najbolje što postoji.,

    10.10.2011
    18:00:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 84%

    7, 9, 9, 9

    Preeeerazvučeno...ali, zanimljivo, nije uopće dosadno. Samo putovanje u nepoznato mi je bez veze, puno je bolje to izvedeno u "Američkoj odiseji", ali ovdje me se dojmila interakcija samih likova. Zagor, zajebant, sa Archerom popije koju prije spavanja, Chico i Bat su liga za sebe. Sve ima poseban šarm i atmosferu i ako bih istaknuo jednu stariju epizodu Zagora, koju bi noviji crtači i scenaristi trebali proučiti to je zasigurno ova. Rijetko danas vidimo takav humor i gegove napisane i nacrtane kao ovdje.

    19.12.2011
    16:39:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    28.01.2012
    21:40:00 sati
    telmo
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    14.04.2012
    21:43:00 sati
    zagor2805
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Klasik iz Zlatne ere :)

    15.04.2012
    08:20:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Blago onom tko je ovo remek-djelo čitao u djetinjstvu!

    18.04.2012
    14:32:00 sati
    Matt Nurdoo
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    LEGENDARNA PRICA BATA MNOGO VOLIM ON MI JE NAJOMILJENIJI LIK U SERIJALU PORED ZAGORA I CIKA

    FERRI MAESTRALAN

    26.04.2012
    18:42:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    6, 6, 9, 8

    21.05.2012
    10:32:00 sati
    tekumze
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Extra, extra, extra. odolelo zubu vremena.

    01.08.2012
    17:36:00 sati
    writer
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Slažem se sa prethodnim komentarima, i danas kad se čita, ova priča je dobra. Mala zamjerka ide na naslovnicu koju je Ludens izabrao za svoje Klasik izdanje, da sam sudio po njoj, ne bih nikad pročitao ovu priču

    21.10.2012
    16:16:00 sati
    doktor78
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična epizoda. Sve je u epizodi savršeno

    01.11.2012
    20:03:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 6, 8

    Ne slažem se s većinom; daleko od odličnog, izuzetnog, savršenog i sličnih epiteta.

    12.11.2012
    23:49:00 sati
    konj87
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    Ok strip,al ocekivao sam vise.Zagor brani Indijance kad netko dodje na njihovu teritoriju,al one u pustinji je kokao kolko je god mogao.Radi cega,nekog svetog cilja? Ne,radi dvojice umazenih frajera.Scenario je takav da me je ponekad strip umarao.Crtez,Ferri,ovaj put cista 10'tka. Naslovnica (klasik) ,odlicna.

    25.12.2012
    23:05:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    KLASIK

    01.03.2013
    18:09:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 10, 7

    10.03.2013
    11:34:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Predvidljivo

    11.03.2013
    12:52:00 sati
    Xisco
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 72%

    7, 6, 8, 9

    Osrednja priča puna klišeja... Pročitao sam ju u ludensovom klasik izdanju...ljudi moji,pa djete iz osnovne škole bi bolje znalo sastavljati rečenice...loš prijevod i amaterski odrađen tekst definitivno ima utjecaja na uživanje u čitanju ove epizode!
    03.06.2013
    11:44:00 sati
    Oki
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Odlicno!

    27.07.2013
    02:18:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Floyd98

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Good old times...

    01.09.2013
    00:46:00 sati
    Floyd98
    uredi
  • Momo10

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Odlicna epizoda kao i sve iz ovog zlatnog perioda...

    01.10.2013
    15:08:00 sati
    Momo10
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantastična epizoda kojo zaista nemogu naći mane pročitao sam je u ZS izdanju, kada sam je nabavio u ludensovom izdanju tek tada sam primetio da je dnevnik rezao stranice, koja glupost pa u tim stranicama nalaze se jedni od najboljih delova stripa.

    19.09.2014
    10:53:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Vrlo dobra epizoda, no bojim se da mi se malo manje dopada od većine Zagorovih fanova. Ne znam, malo mi je razvučena na početku s onim Ikarom La Plume. Ima puno akcije, ali po meni nije ovo ni blizu vrhunskih epizoda koje slijede. Premda mi je bilo zanimljivo ko je zapravo tajanstveni ubica, stvarno nisam znao ko bi to mogao biti i zašto. Ferri je ovdje odličan, sa nešto slabijim, ali i dalje vrlo dobrim naslovnicama, a pogotovo prvom.

    16.10.2014
    19:30:00 sati
    AmW1
    uredi
  • Darkwood Monty

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Meni osobno odlična i draga epizoda. Nolitti za scenarij dajem 9-ku čisto zbog nedorečene pojave Ikara kojeg se ipak bolje moglo uklopiti u cjelinu priče, a Ferriju idu 10-ke i za crtež i za upečatljive  naslovnice iz ''Dobar i loš'' i "Spaljene zemlje". Sve u svemu klasik iz klasičnog razdoblja Nolitta-Ferri.

    04.01.2015
    22:38:00 sati
    Darkwood Monty
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    odlična epizoda,crtež Ferrija maestralan,bez greške.

    odlične i zadnje dvije naslovnice u extra izdanju,inače obožavam ovaj period zagora,to takozvano zlatno doba.

    23.01.2015
    17:58:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Zoroasterixx

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    Stari Nolittijanski klasik. Od jednostavne priče izveden je jako dobar scenarij. Najzanimljiviji dio su oni indijanci koji žive pod zemljom i sama završnica. Možda malo naivna, ali ovo je ona vrsta naivnosti kakva u ovakvim stripovima ne smeta: simpatična i u skladu sa radnjom i likovima. U biti, skoro svaka Zagorova epizoda o putovanju u nepoznato je ili jako dobra ili odlična, a Ferri je ovdje bio na vrhuncu, odlično je dočarao atmosferu, izraze lica, osim što mu mnogi likovi sliče na Zagorove rođake, nema mu se što zamjeriti. 

     

    28.04.2015
    23:01:00 sati
    Zoroasterixx
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Nikad nisam čitao ranije, nažalost. Sad mi je to jedna prosječna pustolovina prepuna skrivenih opasnosti. Jako lijepo za pročitati, nije u vrhu vrhova, ali visoko kotira. Volim epizode u kojima se pojavljuje Bat.

    25.08.2015
    16:01:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    8, 10, 9, 8

    12.10.2015
    17:39:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • RadioClash

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    07.12.2015
    23:28:00 sati
    RadioClash
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    08.05.2016
    14:45:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Jedna od najboljih epizoda u serijalu, iako ima nekih sitnica koje je teže prožvakati poput činjenice da je bilježnik bio onako spretan i izdržljiv da je sam mogao objema skupinama remetiti put do cilja. Kako netko reče, dobra interakcija među likovima, napeta atmosfera, humor u dozama i to je priča koja se ne zaboravlja. Sjajan crtež, naslovnice su mogle i bolje.

    30.10.2016
    11:36:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Odlično, Nolitta je baš znao napraviti priču sa ovakvom tematikom, iako je recimo Američka odiseja za nijansu bolja. Cijelo vrijeme se potencirao sukob između dvojice rođaka da bi se na kraju okrenulo na potpuno drugu stranu, to je možda i najveća kvaliteta ove priče. Kada sam je prvi puta čitao bio sam sasvim uvjeren u Simonovu zlobu, nije mi bilo ni na kraj pameti da je sve zakuhao stari bilježnik. Prije završnog obračuna spominjao se samo jednom kod starta utrke i tom prilikom je imao tako nevini izraz lica kao da ne bi ni mrava zgazio. Što se tiče pokolja onog plemena u pustinji Zagor tu stvarno nije imao izbora i bio je prisiljen to napraviti, ponekad moraš ubiti da ne budeš ti ubijen. Tu je ubačena i scena sa ubojstvom žene i djeteta samo da bi akteri dobili dodatni osjećaj krivnje nakon svega. Možda je upravo zbog toga Archer odlučio šutjeti i ne izlaziti u javnost sa pričom o postojanju tih ljudi, bez obzira što su oni predstavljali eventualnu opasnost za putnike koji bi se zatekli u tom području. Uloga Battertona prilično dobro odrađena i smiješno je kako se lik ne zna prerušiti iako sam sebe smatra dobrim detektivom. Moglo se dati malo više prostora i Ikarovom Peru, ili ga čak ubaciti na samo putovanje prema Cathedral Peaku. 

    Crtež Ferrija za desetku, ali naslovnice ipak nisu na toj razini i samo je treća potpuno pogođena. 

    20.04.2017
    20:59:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Odlična epizoda iz zlatnog doba, meni jedan od favorita... Crtež, scenario, priča i naslovnice su tako skladna cjelija koja čini ovu epizodu da mi je jako drago što imam ovu priču u kolekciji. Preporuka za svakoga ko voli starije epizode Zagora...

    17.01.2018
    13:16:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    LUX 111. Dobar i loš
    LUX 112. Divlje planine
    LUX 113. Spaljena zemlja
    LUX 114. Povratak u Darkwood (do 20 str.)

    Jedna zanimljiva utrka dvojice rođaka, tko dođe do cilja dobiva veliko nasljedstvo. A Zagor i Čiko igrom slučaja budu upleteni u tu utrku. I onaj simpatični, šeprtljavi detektiv, neponovljivi Bat Batterton :D. Čak i u maloj, nevažnoj ulozi, pojavljuje se i Barun sa još jednom svojom letećom napravom (helikopter na peć Lol). 

    Isto jako dobra avantura, možda i najbolji momenti oni u pustinji, kad su ih iznenada napali oni tajnoviti ljudi koji žive pod zemljom kao životinje, skrivajući se od sunca. I iako se dobije dojam da je Simon taj koji cijelo vrijeme sabotira Zagora i ekipu, na samom kraju se saznaje da je potpuno neki novi lik zaslužan za sve nevolje što su pretrpili. Jako mi se dopao onaj vodič koji je išao s njima, pokazalo se ne samo da je profesionalac u svome poslu, nego i odličan kao čovjek. Na kraju jedna velika velikodušnost oba rođaka i jedan lijep kraj. Ali ne i za svakoga, pogotovo tu mislim na Baruna koji nije imao dovoljno drva da "naloži helikopter" :D

    18.01.2018
    00:19:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    14.03.2018
    01:19:00 sati
    caramba
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 80%

    7, 7, 10, 8

    22.08.2018
    20:54:00 sati
    Gris
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    26.02.2019
    21:10:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    02.03.2019
    08:35:00 sati
    suply1
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrhunska epizoda! Savršeno ocrtan karakter gospodina Murchissona, koji je za svoj život vezao živote svih stanovnika jednog gradića, stvarajući svojevrsnu društvenu ovisnost koja se ogleda i u organizaciju urke njegovih pretendenata na nasljedstvo;  a ima li poželjnjije destinacije od organizacije takve uitrke nego kroz neistražene predjele...

    Naslovnica sa Zagorom i Chicom u pustinji jedna je od najboljih naslovnica uopće napravljenih za Zagora.

    11.06.2019
    12:37:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Golub

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    Vrlo jednostavna i nemaštovita premisa pretvorena u solidnu avanturu uz predstavljanje vrlo zanimljivog lika u Archerovu obličju koji je zaslužio češća pojavljivanja. Super simbolika s 'grobljem živih' i klasično atmosferičan Ferrijev crtež. Naslovnica za 'Dobar i loš' nevjerojatno je frajerska i upečatljiva, a ovo je, naposljetku, još jedna od nolitijanskih epizoda u kojima vam nekoliko svezaka proleti nabrzinu...

    28.03.2020
    18:01:00 sati
    Golub
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 349
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 779
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 525
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1859
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 696

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2561
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2440
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 1859
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1567
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1306

      Aukcije

      Forum