Puerto Juarez!

Zagor

ZG LEX 107b | 71 str.

Nakon! tragične pustolovine s Kapetanom Zmijom, Zagor i Chico nalaze se na Yucatanskom poluotoku tijekom njihovog povratka kući u SAD. No, nevolja nikad ne dolazi sama te tako priskaču u pomoć dražesnoj arheologinji Conchiti Linares i sukobljavaju se sa njenim lopovskim pomoćnicima… A tu nije ni izbliza kraj iznenađenjima!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 69%

Priča 6

Scenarij 6

Crtež 8

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 74%

P*6

S*6

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Pobunjenici iz Louisiane
    ZG KL 23
  • Kapetan Zmija
    ZG LEX 107
  • Kapetan Zmija
    ZG ZS 299

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Capitan Serpente
    ZG SR 99
  • Capitan Serpente
    ZG TT 99

ZANIMLJIVOSTI

  • Epizoda se dešava neposredno nakon LEX 107 "Kapetan Zmija", tijekom posjeta luci Puerto Juarez na poluotoku Yucatan! Na str. 42.-112. LEX 107, str. 44.-114. ZS 299. U Klasik izdanju epizoda je izdana u br. 23 "Pobunjenici iz Louisiane" s radnjom u New Orleansu. Što i nije u kontinuitetu, jer između dolazi jubilarni broj koji se događa u Galvestoneu.
  • Zagor prvi put na tlu Meksika! Vratit će se puno epizoda kasnije, tijekom sage u epizodama ZG SR 345-379.
  • Nakon španjolskog osvajanja, Yucatan je bio jedno administrativno i političko tijelo, zvana Capitanía General de Yucatán. Nakon neovisnosti i sloma Meksičkog carstva 1823. proglašena je prva republika Yucatan, koja je zatim bila dobrovoljno aneksirana Federalnoj republici Ujedinjenih meksičkih država 21.12. 1823. Bilo je još kasnijih pokušaja samostalne Republike Yucatan, no ipak je na kraju pripala Meksiku. Danas, Yucatan je najsigurnije mjesto u Meksiku! ;)
  • Yucatan je također postojbina civilizacije Maja, i diljem poluotoka može se naći niz arheoloških lokaliteta ove tajanstvene i fascinantne civilizacije! Chemax, lokacija koja se pojavljuje u stripu, stvarni je arheološki lokalitet.

Brod na koji su se ukrcali Zagor i Chico klizi prema obalama Sjedinjenih država…

Tim riječima započinje nova Zagorova avantura; a da ne bi samo tako srljali grlom u jagode, pogledajmo što se našim junacima dogodilo u prošlom broju. Zagor, Chico i posada broda Golden baby nalazili su se na Haitiju u velikom lovu na blago s Kapetanom Zmijom i nepopravljivim entuzijastom i lovcem na blago Digging Billom. Nećemo reći kako je pustolovina završila, bez obzira što je ta priča nezaobilazan dio Zagorovih priča i većina čitatelja ju je pročitala ako ne i više puta. Uvijek se nađe i novih čitatelja koji zasigurno ne bi htjeli da im se samo tako pokvari ugođaj čitanja spoilerima. Bilo kako bilo, Zagor i Chico nalaze se na povratku kući u SAD, no brod kojim se vraćaju mora se nakratko zaustaviti u luci Puerto Juarez na poluotoku Yucatan, i da bi kasnije krenuli prema New Orleansu. Da, znam da ovaj naziv odmah priziva u sjećanje tajanstvenu civilizaciju Maja i povijesnu ostavštinu koja se tamo nalazi. Isto kao na i na južnoameričko područje kojim se kreće još jedan Nolittin junak, Jerry Drake, za prijatelje zvani Mister No. Nolitta je bio sam po sebi fanatični pustolov i nije mogao propustiti da Zagor ne svrati na yucatanski poluotok i posjeti ruševinu Maja kad se već nalazi u tim vodama. Šteta samo što nije proveo malo više vremena na tom području. Nakon ove epizode slijedi jubilarna stotka u boji - Moj prijatelj Jim Gitara; tako da slutim da je ova epizoda nepravedno odrezana.Također, Zagor je takoreći prvi put na tlu Meksika, zemlja koju je Nolitta navodno obožavao, kao i ostatak Južne Amerike. Meksiku će se Zagor vratiti tek u kasnijim epizodama.

Muchachita Conchita Linares

Pustolovina je geografski determinirana – Yucatan! (vidi kartu niže), i osim standardnih pustolovnih lajtmotiva, možemo vidjeti njezin arheološki potencijal, kao i političko stanje u državi. Nolitta je već više puta pokazao kako ne voli diktatorske, opresorske režime, i više puta stao je na stranu gerilaca, boraca za slobodu i neovisnost. Zagor je poput Mister Noa pacifistički tip, no ne trpi ugnjetavanje ljudi i militarističke režime. Sjetimo se samo tragičnih događaja sa Seminolama (vratite se unazad par epizoda). Nolittu zamišljam kao pisca revolucionara, poput Ernesta Hemingwaya ili Ambrosea Bircea, samo što on nikad nije zaradi svog pisanja ili uvjerenja odlazio u ratne zone.

Budući da se Zagorove pustolovine odvijaju tijekom prve polovice 19. stoljeća, ne može se sa sigurnošću odrediti koja je točno vlast tamo trenutačno pravomoćna. Nakon španjolskog osvajanja tog područja, Yucatan je bio jedno administrativno i političko tijelo, zvana Capitanía General de Yucatán. Nakon neovisnosti i sloma Meksičkog carstva 1823. proglašena je prva republika Yucatan, koja je zatim bila dobrovoljno aneksirana Federalnoj republici Ujedinjenih meksičkih država 21.12. 1823. Bilo je još kasnijih pokušaja samostalne Republike Yucatan, no ipak je na kraju pripala Meksiku. Danas, Yucatan je najsigurnije mjesto u Meksiku! ;) Ko bi rekao.

Puerto Juarez

Nekoliko je ključnih likova koji malo značajnije uspiju prodefilirati pričom."Arheologinja" Conchita Linares koja mora dostaviti opremu svom djedu Raimundu Linaresu, velikom arheologu koji radi na iskapanjima velikih ruševina Maya koje su nađene u šumi tridesetak km od obale. Conchita svojim šarmom uspije osvojiti našeg Chica, igrajući na kartu njegovog meksičke neodoljivosti u očima ljupke Conchite. Cura je možda poslužila i za kasniji lik arheologije Patricije koji se u više navrata pojavljuje u Nolittinom kasnijem serijalu Mister No. Tu je i zlikovac Pepe Laredo, meksički vojnici i gerilci pod vodstvom gerilca Josea. Zapravo je i čudno koliko je likova Nolitta nabacao, a nije ih iskoristio u punom potencijalu. Moram spomenuti i jednu meni pomalo kontraverznu scenu, Zagor puca u leđa zlikovca u bijegu. Dva metka u leđa, smrtonosan pucanj. Razumijem da je Zagor bio izritiran, no tako hladnokrvno iz bijesa pucati čovjeku u leđa. Ponekad me iznenađuju rješenja iz tih starijih epizoda. Zagor je bio manje savršen očito.

Zagor u navali bijesa puca u leđa!

Samo da spomenem, ukoliko niste primijetili, da je u pitanju kraća epizoda od 70 stranica koja usprkos svojoj kratkoći sadrži niz podzapleta i preobrata. I kako sam već naveo, niz likova koji odrade svoju funkciju, no ne iskoriste svoj puni potencijal. Mogla je to biti fina arheološko-ideološka priča, onakve kakve možemo čitati u više epizoda Mister Noa slične tematike. Zato sam i ranije spomenuo da me pojava arheologinje Conchite, kćeri starog arheologa, podsjetila na Patriciju. Iz kojeg razloga Nolitta nije proširio priču, to ne znamo; no činjenica jest da dolazi nakon gigantske sage o Kapetanu Zmiji. Možda se umorio pa napravio sebi jednu kratku za dušu, kao fill-in uoči jubilarca u boji. Donatelli u punom zamahu, u to vrijeme uz Ferrijev crtež bio mi je sinonim za Zagora. Bacimo pogled na Chicovu ljubavnu odiseju, u tri koraka...

Chico odmah baci oko (no i Zagor dokazuje da je muško)

Chico očijuka s Conchitom (očigledno uspješno)

Surova realnost za Chica (jesmo li i pomisli da može drugačije završiti?)

I za kraj, pogledajmo samo repliku kojom Chico reagira na Zagorovu navodnu zavist i ljubomoru prema njegovoj ljepotici Conchiti. Neka dignu ruku oni koji su mislili da taj mali debeljko to nema u sebi! Možda bih i ja digao ruku, no moram priznati da se Chico ovdje zauzeo za sebe i svoju malu kao pravi muškarčina. Konačno je opravdao onu svoju vječnu izreku o njegovim slavnim precima zavodnicima. A kao dodatak, stavljam i malu meksičku pjesmicu na njemački način (vidi niže youtube link!), koju bi Chico kao veliki obožavatelj muchachita definitivno odobrio, s obzirom kako se prema njemu ponijela! ;)

Chico: "Ti si zapravo ljubomoran. Onaj nježan cvijetak nije ti drag samo zato što pokazuje veliko zanimanje za moju osjećajnu dušu i zanimljivu osobnost…"



Naprijed

ZG LEX 103/107 Kapetan Zmija

ZG LUSP 4 Moj prijatelj Jim Gitara

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Zagor i Chico

    27.08.2013
    23:19:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • herzegovina.boy

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    27.08.2013
    23:27:00 sati
    herzegovina.boy
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Uprkos nekim manjkavostima, vrlo zabavna i simpaticna pricica, a osim Chica i Conchite, pogotovo su interesantni građani Puerto Juareza, koji osim sto vole zene, jos su i gluhi. ;)

    27.08.2013
    23:32:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 10, 1

    Žalim ovu epizodu jer je praktički najbesmislenija u cijelom serijalu, mislim samo služi da se pokrpa praznina između Oceana i jubilarca. Zanimljivo kako odmah čim Zagor i Chico kroče u Meksiko, već se u krčmi odigra prizor gdje neki lokalni zgubidani žele silovati ženu. Ono, kao da je to dnevni običaj tamo. Kraj je malo duhovit. :D

    Crtež odličan, naslovnica ne postoji pa...

    28.08.2013
    08:33:00 sati
    Opti
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Unatoć kratkoći pričica je zabavna. Šteta što se Zagor i Chico nisu malo bolje istražili ruševine možda je djedica ipak bio zatrpan ispod jedne od njih.

    28.08.2013
    09:32:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Simpaticna pricica, mali predah izmedju velikih epizoda. Donatelli u to vrijeme maestralan, fokus njegovog crteza je na likovima, a ne na detaljima u prirodi, kao sto je slucaj sa aktuelnim crtacima. On je shvatio svrhu pripovjedanja stripa bolje nego mnogi drugi. 

    28.08.2013
    09:35:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 6, 8

    Vidim da su podaci u recenziji ispravljeni, pa i moja prethodna primjedba nema vise smisla, i ovim putem je brisem.

    Donatelija nikad nisam volio...

    28.08.2013
    14:15:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    5, 5, 9, 8

    28.08.2013
    15:19:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Dobra kratka štorija, ali s obzirom da je Nolitta onda sam očekivao mrvicu više.

    28.08.2013
    17:37:00 sati
    Koresh
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 6, 10

    29.08.2013
    08:10:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    30.08.2013
    12:38:00 sati
    14act3
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 8, 5

    Jednostavna,lagana i smijesna kratka prica. Manje vise interesantnih likova je bilo koliko god hoces. Lijepa i pogotovo Chicu draga Conchita,interesantan lik,kao djevojka zna kako se musko,ajmo rec srce, uzbudi. Ne bi me cudilo,ako bi neke feministkinje,G.Nolitti,uputile protestnu notu.Scenario je poprilicno ok, ide svojim tokom,Zagor,bog i batina,al barem je pokupio batine. Sto se i ne vidja nesto precesto.Zagorova likvidacija Pepa Laredoa,ja bi to okaraktizirao kao cisto ubojstvo. Nije bilo ni najmanjeg razloga da mu u ledja puca. A i opcenitio, Zagorovo susprostavljanje legalnoj vojsci Meksika,nije za tolerirat. Chico,vrijedi svojih para. Kulturan i dzentelmensko ponasanje prve skole. F.Donatelli je dobar posao napravio.  

    31.08.2013
    21:26:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 86%

    7, 9, 10, 8

    Od cijelog ovog stripa, sječam se samo kraja, koji je smiješan, sličica gdje Čiko namjerava psovati.

    01.09.2013
    13:36:00 sati
    Deki86
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Interesantna i simpatična pričica.. Šteta što nije izašla u barem dva broja.. Donatelli u svom vrhuncu..

    01.09.2013
    14:33:00 sati
    allessi
    uredi
  • Floyd98

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Zabavan uvod u jednu meni dragu priču 

    01.09.2013
    22:06:00 sati
    Floyd98
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 9, 5

    Simpatično i s nekoliko smiješnih scena, ali ništa više od toga. Malo podsića i na one početne stare epizode iako je za klasu bolja od njih. Naslovnica za priču ne postoji pa evo srednja ocjena da ne kvarim prosjek.

    03.09.2013
    19:33:00 sati
    mpavin
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 64%

    6, 7, 8, 1

    Ovo je, s obzirom na kratkoću, sasvim ok priča. Scenarij je odrađen rutinski, ali i korektno, i vjerujem da se priča produljila na još barem dvije sveske da bi svakako bila na razini ostalih iz zlatnog perioda. Donatelli ovdje na vrhuncu karijere, kao i Ferri, ali s obzirom da ova odlična naslovnica nema veze s ovom epizodom, izostavit ću ocjenu za četvrti element ocjenjivanja.

    04.09.2013
    02:11:00 sati
    drogsy
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 62%

    6, 5, 8, 5

    Ovo je prica kao neka vrsta fillera, nema potrebe za ovoliku duzinu, koja nije niti tu niti tamo, samo zato sto se prosla epizoda zavrsila na 42-oj stranici.  Nista ovdje nije posebno, iako mi je Donatelijev crtez drag zbog nostalgije, tako da mi uvijek drago citati Zagorovo epizode koje on crta.  Ona Conchita mi je bila sumnjiva od prve scene, i stvarno sam mislio da je upletena u nesto zlo, na primjer, da je trgovac oruzjem i da ih prodaje losim ljudima, ali ispade da sam pogrijesio.  Prica je prosjecna, izgleda da je Nolitta ovo napis'o dok je sjedio na solji i srao, jer ovo nema ama bas nikakve inspiracije.  I ne mogu da ocjenim naslovnicu, jer naslovnica za ovu epizodu ne postoji, tako da moram da joj dam srednju ocjenu: peticu.

    05.09.2013
    12:45:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    Naslovnica je iz legendarne epizode i ne odnosi se na ovu pricu ali joj bar popravlja prosjek. Prica zasluzuje relativno visoke ocjene jer je dosta tesko "spakovati" dobru epizodu na tako malo stranica

    11.09.2013
    15:03:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 9, 5

    Epizoda je pravi odušak između jubilarnih epizoda. Priča je jednostavna i mogla se razvuči na 2 stripa ali i ovako je dobro ispala. Budući da nema naslovnice dajem 5 da ne kvarim prosjek.

    14.09.2013
    12:18:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    I tako su Chico i Zagor imali prilike odmoriti dva dana. Ali...

    Najbolja je scena kad su se vratili na brod, prljavi, neispavani, gladni i umorni i kaže kapetan Benson  "Izgledate kao ljudi koji nisu spavali dva dana, a uz to nisu baš ni jeli. Ha, ha, ha! Mladi grešnici! Svašta ste radili u Puerto Juarezu, ha?"

    E moj Bensone, kad bi samo znao!

    24.10.2013
    11:41:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    Predugačko i prenaivno

    08.05.2014
    00:13:00 sati
    goldengaidin
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 52%

    4, 3, 10, 1

    Nesviđa mi se ova priča dosdna je i predvidljiva.

    19.09.2014
    10:39:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    4, 3, 10, 1

    Hmm... Nolitta je ovo vjerovatno napisao jer je znao da mora prije broja 100 popuniti ovu svesku pa se u zadnji čas sjetio toga. Naivna i glupkasta priča. Jedino je izvlači Donatellijev sjajni crtež. Šteta da se čovjek ovoliko potrudi za ovako lošu epizodu. Nema naslovnice, pa bi zato 0 bila najbolja ocjena, ali nema te ocjene u izborniku, pa eto...

    16.10.2014
    19:17:00 sati
    AmW1
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    opa,nije li to prva epizoda u kojoj Zagor komentira neku trebu?i to još u birtiji?

    kažem ja,biti će od njega prava baraba,samo kad počne seksat.

    pričica simpatična,Donatelli odličan

    22.01.2015
    08:49:00 sati
    igor 12
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 8, 5

    Solidna epizodica za razbibrigu.

    27.08.2015
    12:23:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    6, 6, 10, 8

    10.10.2015
    22:55:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 9, 1

    Ništa posebno, bilo bi bolje da je prethodna priča o Kapetanu Zmiji nekako produžena za tih 55 stranica koliko je falilo da se popuni redovni broj nego ovo, ali što je tu je. Ako ništa drugo barem smo mogli vidjeti jednu zgodnu žensku, iako Donatelli nije bio nešto uspješan kod crtanja žena ovu Conchitu Linares je stvarno dobro pogodio (pogotovo njezina pušačka usta). Od samog početka je bilo sumnjivo kako ona pozitivno reagira na Chicovo udvaranje, pa se samo očekivao trenutak kada će na vidjelo izaći njezini pravi razlozi tome. Ideja o krijumčarenju oružja gerilcima koji se bore za meksičku neovisnost je dobra podloga za napraviti prihvatljivu priču, ali ovo je ipak prekratko da bi se iz toga moglo izroditi nešto ozbiljnije. Ovako najviše u sjećanju ostaje kako je Zagor ni kriv ni dužan popušio gadne batine i Chico koji je na kraju ostao poput pokisle kokoši. Iako je Zagor postupio nesvojstveno sebi kada je pucao onom liku u leđa, moram priznati da mi je u neku ruku drago što je to učinio jer mrzim izdajnike.

    Crtež Donatellija je vrlo dobar, čak bih rekao da se potrudio više nego što treba za ovako nebitnu priču. Naslovnice nema pa joj neću ni dati ocjenu, iako će to malo smanjiti onu ukupnu nije velika šteta. 

    31.12.2016
    21:49:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 73%

    6, 6, 9, 10

    "Neka ti plati onaj debeli žabac. On izgleda pun para."  - hhheehe najjača rečenica u prvih 100 epizoda.

    21.01.2017
    14:33:00 sati
    caramba
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    23.03.2018
    22:09:00 sati
    suply1
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    Simpatična pričica prvenstveno zbog Chicove naivnosti i lakovjernosti.

    11.06.2019
    12:25:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Otmica
      Kod: NR LIB 7a
      Ocjena: 92%
      Vrijeme: 14.7.2020. 16:48:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 37
    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 344
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 787
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 845
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 577

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2447
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1969
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1574
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 14
        Broj pogleda: 1364
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1253

      Aukcije

      Forum