Tajanstvene vode

Zagor

ZG LEX 117/119 | 230 str.

Znanstvenici Kruger i Mayer, sa mladim kolegom Weiserom, kreću u Missouri da proučavaju čudne mutacije na životinjama u tim oblastima. Naravno, Zagor i Chico idu s njima, i zajedno vide da im je destinacija puno više komplikovana nego što izgleda na prvi pogled...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 89%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 84%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Tajanstvene vode
    ZG KL 27
  • Trojica u opasnosti
    ZG LEX 117
  • Tajanstvene vode
    ZG LEX 118
  • Prokleta koliba
    ZG LEX 119
  • Tajanstvene vode
    ZG LIBKB 41
  • Tajanstvene vode - Povratak u Darkvud
    ZG VCBZ 30
  • Crna močvara
    ZG ZS 330
  • Podvodno čudovište
    ZG ZS 331
  • Zimska zmija
    ZG ZS 336

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Tre uomini in pericolo
    ZG SR 110
  • Acque misteriose
    ZG SR 111
  • La capanna maledetta
    ZG SR 112
  • Tre uomini in pericolo
    ZG TT 110
  • Acque misteriose
    ZG TT 111
  • La capanna maledetta
    ZG TT 112

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova epizoda je u Italiji prvi put objavljena u septembru 1974 godine.
  • Ovo je Nolittin prvi pokušaj da unese monstrume iz vode i stavi ih protiv junaka svog stripa. Vodeni monstrumi se pojavljuju u Mr. No-ovoj epizodi “Operacija Posejdon”, i Zagorovoj “Ljudi Zabe”. Čudovište slično ovom se pojavljuje u Mr. No originalu #378, u epizodi “Black Lagoon”; ta priča će sigurno biti objavljena u poslednjem Mr. No Maxi izdanju za 4 godine.
  • Znanstvenik Kruger se ovdje ponavlja po drugi put u Zagorovom serijalu. Prvi put se sreće sa Zagorom u Tutto #12, i u Hrvatskoj ediciji Zagor Extra SD 46/47 "Sveti jelen". Naime, tamo Kruger s kolegom ide u lov na legendarnu darkovudsku amfibiju za koju se ispostavlja da je zapravo Zagor, čovjek od krvi i mesa!
  • Vodeni monstrum iz ove priče izgleda veoma slično stvorenju iz filma “Creature from the Black Lagoon” (1954), režisera Jacka Arnolda. Inspiracija ili plagijat?

Na ovaj se način piše i crta epizoda gdje se jedan omiljeni junak suprotstavlja čudnim vodenim monstrumima - bićima koja mogu disati u vodi i na kopnu (op. ur. tzv. amfibije). Nolitta je već eksperimentisao sa ovom temom u Mr. No-ovoj epizodi “Operacija Posejdon” i onda mnogo godina kasnije u Zagorovoj avanturi “Ljudi žabe” (op. ur. muku mu ljutu ace, Ljude žabe napisao je Toninelli!), ali ovdje je pravilno našao sve elemente: mračna i misteriozna atmosfera, inteligentan dijalog, putovanje čamcem u nepoznato i opasno mjesto, koje, što se tiče ostatka svijeta, možda i ne postoji. I najbolja stvar je da priča jeste sci-fi, ali ostavlja otisak maštovite realnosti, nešto što je bilo odsutno u pilotovoj prijespomenutoj priči.

Čudovište iz Crne lagune

Najbolje Zagorove avanture uvijek nose Duha Sa Sjekirom daleko od Darkwooda, ali samo one nezaboravljive stavljaju njega i Chica u mali brodić (Američka Odiseja, Ocean, Odlazak u nepoznato, Put na Sjeverozapad) s drugim radoznalim članovima neke čudne ekspedicije, i nose ih u nove krajeve u koje niko razuman ne bi nikad išao (poput kapetana Kirka iz Zvjezdanih staza ;). Ovdje, kao i u “Američkoj Odiseji”, Duh Sa Sjekirom mora da savlada protivnike koji nisu baš stanari normalnog svijeta: ovi vodeni monstrumi su velika bića koja liče pola na ribu, a pola na mutantskog insana koji je nevjerovatno snažan i otporan. Kruger, Mayer i mladi Weiser hoće da uhvate ovo stvorenje živo da bi ga dalje proučavali jer vjeruju da će to unaprijediti čovječanstvo, ali Zagor nije glup: što je duže ovaj monstrum živ, više ljudi će da umre u njegovim rukama.

U Donatellijevim rukama ovaj monstrum izgleda nekako aljkavo, baš kao u američkim B-filmovima iz 50-ih i 60-ih godina (Creature from the Black Lagoon), ali ovdje ipak svi elementi elegantno funkcionišu, zato što u Zagorovom svijetu borave svakakva bića, bili oni dobri (Going-Going) ili zli (vanzemaljci, vampiri, vukodlaci). Ako dobro pogledate Ferrijevo čudovište na naslovnicama, primjetićete male razlike između njegovog vodenog monstruma od onog kojeg je Donatelli nacrtao. Na primjer, Ferrijev ima peraju na glavi, a Donatellijev nema.

Posljednja trećina priče uistinu podsjeća na Nolittin raniji scenario u epizodi “Vukodlak”, pogotovo onaj ‘twist’ na kraju. Ipak, Tajanstvene Vode je superioran toj priči, i puno je bolji nego što sam iskreno očekivao. Nisam nikad bio pravi fan sličnih priča o vodenim monstrumima, ali ovdje je Nolitta našao pravu ravnotežu između nevjerovatnog i uzbudljivog, i rezultat je priča koja će sigurno da zadovolji i najkritičnije Zagorovce.

Naprijed

ZG ZS 323/325 Povratak u Darkwood

ZG ZS 336/341 Zimska Zmija

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • drogsy

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Dobra priča, A i Donatelli na najvišem crtačkom nivou ikad.

    09.09.2010
    19:56:00 sati
    drogsy
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 48%

    4, 5, 4, 9

    Nažalost, nisam oduševljen ovom pričom, druga i treća naslovnica su odlične.

    09.09.2010
    20:48:00 sati
    velka031
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Smatram da je ovaj hvaljeni period kod Zagora najbolji. Tako i ova avantura spada među najbolje brojeve. Donatelli je ovdje pokazao šta zna, meni je u ovom razdoblju on bio puno bolji nego u kasnijim brojevima. Kako je prikazao prvi puta čudovište kako izlazi iz močvarne vode dok su naši junaci vezani naprosto je fenomenalno. Atmosfera i cijeli strip su odlično dočarani. Jedina stvar koja mi se ovdje nije svidjela su one leteće ribe ali je zato sve ostalo odlično a spomenute ribe su stvar scenarija. Zagor se poprilično napatio sa prvim čudovištem dok ga je ubio dok kasnije u Bosellijevoj priči "MORSKA STRAVA" ubija ovakve monstrume kao da su od jeftine plastike. Ne želim reći da spomenuta priča ne valja ali ovdje imamo jednu puno veću dozu realnosti, Zagorova sjekira jednostavno ne ubija ovakvo stvorenje od jednog udarca. Subjektivan sam zato što sam ovo pročitao kao klinac prvi puta sa nekih 8 godina ali i danas mi je ovo vrhunska priča. Možda Boselli i ostali noviji scenaristi nisu krivi zbog svog pretjerivanja možda je krivo novije vrijeme a možda i čitatelji traže od njih to, ne krvim ih ipak znaju napisati dobre priče. Ja jednostavno volim više ove starije priče sa dugim i lijepim uvodima gdje se radnja odvija sporije zbog toga imaju neku svoju čar a pogotovo to što ne pretjeruju sa stotinama monstruma! Naslovnice su odlične pogotvo druga i treća.

    09.09.2010
    21:55:00 sati
    supermike
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    Epizoda koja mi je ostala u jako dobrom sjećanju iz ponajboljeg zagorovog razdoblja. Upravo zbog ovakvih priča je Zagor i postao ovako planetarno popularan. Kao što vidimo, čak i amerikanci trude se pisati o njemu :-)!! Donatelli je znao biti i bolji kasnije. Druge dvije naslovnice odlične, ali prva uvelike kvari dojam. 

    10.09.2010
    06:24:00 sati
    Spock
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Odlicno razradjena prica sa dobrom atmosferom kojoj ponajvise pridonosi odlicni Donatelli. Njegovi crtezi nisu prenatrpani drvecem,zgradama i ostalim pojedinostima kako to rade neki drugi, on se vise koncentrise na ljude koje crta i upravo tu je majstor. Lica njegovih likova pokazuju emocije, sto je veoma vazno. Takodje, fenomenalno kadrira pojedine vinjete, to je nesto sto je samo Ferri mogao bolje od njega i nesto sto tako dobro docarati ne mogu cak i nadumjetnici poput Torricellija i Bisija. To su upravo neke vazne stvari zbog kojih je Zagor najbolji Bonellijev strip i sto ima daleko najvecu fan bazu na nasim prostorima i npr. u Turskoj, razlozi zbog koji je Zagor drugaciji strip od ostalih. Iskreno receno upravo te stvari mi danas nedostaju u novim epizodama, u redu je da ima izuzetnih talenata, ali tu atmosferu sam vidjeo samo kod Nuccija u epizodi "Pun Mjesec", ostali crtaju bez tog sarma koji su nekad imali Ferri i Donatelli.

     Naslovnica "Prokleta koliba" je fenomenalna, ostale su solidne.

    10.09.2010
    06:37:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Recanziju ove priče sam čekao, meni najomiljenija iz tog doba. Druga naslovnica FENOMENALNA, Feri razbija , Donateli razbija i onda na to sve šlag na tortu, Nolit sa pričom. kada sam ponovo počeo da skupljam Zagora ovaj broj morao je biti među prvima nabavljen i to sa kvalitetom glancer.

    10.09.2010
    13:55:00 sati
    legaz
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Negativac nastao prema jednom liku iz jednog od Nollitinih najdražih filmova, što je zanimljivo. Priča teče brzo i dinamično, a koncept je vrlo jednostvan i zabavan.  Donatelli j standardno ok, dok su naslovnice  izvrsne.

    10.09.2010
    20:20:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • jaki

    Ukupna ocjena 34%

    3, 3, 3, 7

    A šta radi Zimska Zmija u ovoj priči???????????????????

    Donatelli dobar za djecu do 12 godina. 

    11.09.2010
    02:43:00 sati
    jaki
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Obožavam ovakve lagane uvode koji čitatelja drže u napetosti. Donatellija volim više iz nostalgije nego zbog kvalitete ali je ovaj put uistinu dobro dočarao atmosferu. Pogotovo kada čovjek riba, žaba što li je već, lagano izranja iz vode. I da, dobro pitanje, što tu radi Zimska zmija?

    11.09.2010
    09:51:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    7, 5, 6, 8

    Da se Zagor na samom pocetku serijala susreo s mnogim popularnim horor likovima, to vec svatko zna. Pa tako nakon Frankensteina (Moloka), Vukodlaka i Vampira Zagor dobiva jos jednog protivnika, ovog puta u stilu Cudovista iz Crne lagune. No osim standardne poruke, ne dirajte se u majcicu prirodu i njene fenomene jer cete kobno zavrsiti, ova prica ne nudi nista vise. Scenarij je pun rupa, mutacija lose objasnjena, a kraj je vec vidjen i brzinski sprckan. No bar imamo posvetu Bonellijevom omiljenom filmskom zanru i taj nekakav starinski stih.

    11.09.2010
    10:59:00 sati
    Manetola
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    12.09.2010
    10:37:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Galis

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Crna močvara je jedan od prvih Zagora koje sam čitao. Izašla je u vrijeme najboljeg perioda Zagora, meni lično nije među najboljima, ali je za današnje epizode remek djelo. Donatelli standardno odličan, naslovnice nisu loše, ova iz Podvodnog čudovišta jedna od poznatijih.

    12.09.2010
    21:05:00 sati
    Galis
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Vrlo zanimljivo.

    17.09.2010
    12:33:00 sati
    14act3
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni jedna od boljih epizoda zagora stvarno radi ovakvih stvari i citam zagora i isto tako po treci puta(ovaj put i konacno)pocinjem skupljat zagora. Naslovnice odlične zadnje dvije. Crtež odličan. Jako dobra epizoda u prvih 15 sigurno.

    28.11.2010
    23:46:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    20.01.2011
    18:44:00 sati
    Ferri
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Trebalo bi izlaziti više ovakvih brojeva.

    03.06.2011
    20:05:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    21.06.2011
    13:06:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Davor2403

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Prosječna epizoda, može proći.

    Odlične 2. i 3. naslovnica ;)

    23.07.2011
    11:15:00 sati
    Davor2403
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 8, 5

    Sve super, ali bio plagijat ili ne, nikako mi se ne sviđa kako su čudovišta nacrtana.

    17.10.2011
    00:11:00 sati
    Deki86
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Nažalost nisam ovu epizodu čitao u djetinjstvu, ali svejedno, na moje iznenađenje, kada sam je prije mjesec dana pročitao uopće mi nije bila loša, dapače.

    Ima nešto u tom šmeku starih Donatellijevih priča. Njegov crtež naravno ne posjeduje ono "bestežinsko stanje" Galliena Ferrija, ali ti se uvuče pod kožu, tako da sam uživao.

     

    Kada bi znanstvenici nekim slučajem mogli doči do DNA Zagora te neja, otkrili bi da ga sačinjavaju tri elementa - Nolitta, Ferri i Donatelli!

    Zbog toga, koliko god vremena prošlo, Donatelli mi nikad neće izgledati staromodno jer je on kao i ostala dvojica nosivi stup Zagora.

    16.01.2012
    01:39:00 sati
    solar
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Nista posebno, po meni definitivno najlosija prica u ovom razdoblju! Donatelli standardno dobar kao i naslovnice!

    25.03.2012
    18:24:00 sati
    kandraks
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    7, 3, 9, 7

    20.05.2012
    23:09:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Elderane84

    Ukupna ocjena 68%

    6, 7, 7, 8

    Opet je procitah po ko zna koji put... Utisak, naravno, najbolji bio prije mnogo, mnogo godina, a sad vec nije problem uvidjeti veliku dozu naivnosti, ali i sarma kojim zrace price ovog perioda, od kojih bukvalno nijedna nije bila losa. Donateli dobar, mada dosta bolji kad nema fantasticnih elemenata. Likovi povrsno obradjeni, svi naucnici luckasti, a moglo se i nekako naslutiti sta ce biti na kraju. U svakom slucaju, nezaobilazan dio istorije Duha sa sjekirom. Prva naslovnica nije nista posebno, druga i treca su dobre, s tim da nije moralo cudoviste da bude na obje.

    01.09.2012
    18:33:00 sati
    Elderane84
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 7, 10, 10

    Još od kad sam u Zagorovom albumu video sličicu sa čudovištem iz mračne lagune maštao sam kad ću da pročitam tu epizodu da vidim kako je naš Zagor izašao na kraj sa tako strašnim protivnikom (uzgred budi rečeno to je u tom trenutku moga života važilo za većinu Zagorovih neprijatelja i prijatelja iz albuma jer sam te '86-te imao 9 godina, a u Zagorov svet sam ušao sa brojem 770 - Brodolom na Misuriju). Moralo je da prođe 17 godina da bi napokon pročitao tu epizodu i moram reći da je samo donekle opravdala moja očekivanja. Nekako sam to drugačije zamišljao u mojoj glavi, ima nekoliko odličnih scena, ali su i neka scenaristička rešenja mogla da budu malo drugačija. Isti utisak sam imao i kada sam po prvi put pročitao epizodu sa Molokom. Vrlo dobra epizoda, ali ne i odlična, kao većina iz Zagorovog zlatnog perioda. Donateli odličan, a naslovnica za Prokletu kolibu meni jedna od najboljih ikada. Ne mogu da verujem da je Dnevnik upravo tu naslovnicu preskočio, umesto one za Crnu močvaru. Totalno odsustvo sluha kod glavnih i odgovornih (kao uostalom još toliko puta u Dnevnikovoj istoriji objavljivanja stripova).Sve u svemu dobra priča koja je mogla biti i bolja.

    25.10.2012
    12:25:00 sati
    kris77
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najbioljih prica, ako ne i najbolja

    14.12.2012
    11:17:00 sati
    zebrina glava
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    10, 7, 9, 9

    Zanimljiva epizoda.

    05.01.2013
    13:26:00 sati
    zagor2805
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Vrlo dobra epizoda. Kupit ću je i u klasik izdanju jer to jeste. Nije mi u top 10, ali ima zanimljivu priču, napetost, jedino malo objašnjenje nastanka čudovišta glupo...

    03.03.2013
    17:46:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 82%

    9, 10, 5, 10

    10.03.2013
    11:36:00 sati
    sergej773
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Prejaka je scena na kraju kad Chico kaže da je iščašio desnu peraju, stvarno za puknut od smiha. :D Tu je i nekoliko scena koje smo viđali dosad, npr. ona kad su vezani za stupe podsića na onu iz Smrtonosnog cvijeta. Inače, baš klasična epizoda jer putovanje u nepoznato i susretanje sa misterijama i tajanstvenim životinjskim vrstama je poslužilo kao glavna ideja za mnoge Zagorove epizode, a tu je dakako i nezaobilazan tragičan kraj. Dvi naslovnice su odlične, ova prva sa nacerenim Zagorom je pomalo smišna.

    03.09.2013
    19:49:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Odlična epizoda, zasigurno jedna od najboljih. Sama ideja je super - Zagor protiv čudovišta iz crne lagune! Ima nekoliko prizora koji se ne zaboravljaju, kao kad likovi zađu u nepoznati ambijent i ugledaju leteće ribe, ribe na stablima itd. A Kruger i Meyer iz Svetog jelena ovdje se vraćaju - kako li se Nolitta samo njih sjetio? ;)

    Crtež fantastičan, a pogotovo mi se sviđa kako Donatelli crta čudovište i Chica. Prva naslovnica loša, druga dobra, treća izvrsna mada je precrtana s naslovnice knjige Brand of the Werewolf.

    27.09.2013
    18:38:00 sati
    Opti
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Dobro ali nista spektakularno,crtez je ok prica nije losa jest da je moglo i puno bolje al sta sad!!!

    26.03.2014
    16:50:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 8, 10

    Ova epizoda me i nije nesto odusevila. 

    Prica je direktni hommage starim crno belim filmovima B produkcije iz 30ih, 40ih, 50ih, i iako je Nolitta pravio dosta epizoda po ugledu na te stare filmove i pravio legendarne epizode, ova nije ostavila toliki utisak na mene.

    Prica lepo tece, nije dosadna ali nije ni napeta. 

    Kraj je vrlo slican kraju Vukodlaka, ali mi se vise svideo kraj u Vukodlaku.

    Donatelli odlican!

    Ferrijeva 2. i 3. naslovna strana su legendarne! 

    31.03.2014
    19:38:00 sati
    going going
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Plagijat? Možda? Nebih se usudio to komenntarisati. Što se tiče priče jedna reč "savršeno" od svih crno-belih horora Creature from the Black Lagoon mi je omiljeni film (dobro deli mesto sa nevidljivim čovekom). Sviđamise malo poduži uvod, tajanstvenost i misterija koji okružuju priču da budem iskren nesviđa mi se baš završetak više bi voleo da je njegovo poreklo ostalo tajanstveno i misteriozno ali to mi nekvari celokupni utisak priče, ako ništa drugo nemože se reći da je kraj priče bio "Plagijat".

    19.09.2014
    13:21:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Vrlo dobra Zagorova epizoda. Neuobičajena tema za Nolittu, koji je najčešće pisao western i vojničke romane. Ovdje je odradio odličan posao, odmjerio je odlično dužinu priče, koja nije ni prerazvučena ni previše zbrzana. Vraćaju se i stari šeprtlje-znanstvenici Mayer i Kruger, a mislim da je ova epizoda idealna za njihovo stupanje na scenu. Imamo i Indijance, koji krive Manitua i nisu upućeni u magična dostignuća, i vjeruju da se radi o božanstvu (čovjeku-vodozemcu), i također misle da će žrtve naših prijatelja smiriti uzavrelu krv čudovišta. Objašnjenje Weiserove smrti je ovdje i više nego logično. Sve se ovdje slaže, da ne dužim. Donatelli odličan. Odlično je nacrtao čudovište. Bilo je nekako baš jezivo. Naslovnice vrlo dobre. Prva je možda najlošija, ali je još uvijek dobra.

    16.10.2014
    19:55:00 sati
    AmW1
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    vrlo dobro,na momente odlično.ovu epizodu mi je gušt ponovo pročitati.

    23.01.2015
    18:11:00 sati
    igor 12
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Kao sto going going kaze u svom komentaru, prica fino tece i nije dosadna ali nije ni bas napeta. Ovo je B Zagor sto odaje pocast B filmovima iz mladog stoljeca. Razvoj price je previse jednostavan i karakteri pretanki da bi mogla biti vrhunska. A i ovaj pretjerani naivni humor mi vise bas ne frcera. Crtez je dobar, meni se Donatelli uvijek svido uprkos svojim losijim stranama. Dvi od tri naslovnice su vrhunske za taj period. Sve u svemu, prilicno zabavna i atmosfericna prica.
    24.04.2015
    23:15:00 sati
    hamzik
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Vrlo vrlo dobra epizoda. Užitak za čitanje. Nažalost, nisam čitao prije. Vjerojatno bi mi kao klincu bila i bolja. Donatelli se iskazao!

    25.08.2015
    15:57:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    12.10.2015
    17:37:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    jasno da pitanja o uzroku mutacija i čovjeku-ribi u tajanstvenim područjima sjevernih močvara, sve do samoga kraja, ostaju bez odgovora... ali ovdje je nolitti bilo puno važnije udariti na znanstvenika weisera i njegov egocentrizam. na njegov drski usud da se petlja u tajanstveni sklad i ustroj prirode i da je pokuša ukrotiti i prisvojiti za sebe. malo je reći da mu to nije pošlo za rukom, nego je dapaće, neukrotiva priroda vrlo lako prisvojila, ukrotila njega.

    22.01.2017
    17:15:00 sati
    kiky
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Ovo je odlična priča, i kod svakog čitanja me uvijek iznova oduševljava, a tako je bilo i nakon ovog zadnjeg u Libellus izdanju. Prvo pojavljivanje Krugera i Mayera se vrlo lako može svrstati među najgore epizode serijala, dok je drugo sasvim suprotno i spada među najbolje, kakva nevjerojatna slučajnost. Ovaj put su dvojica znanstvenika došla u Darkwood sa puno ozbiljnijim ciljem i to se odmah osjetilo na svakom djeliću ove epizode. Sve je posloženo baš onako kako treba od samog početka pa do kraja i gotovo da nema niti jedne scene koja bi se mogla nazvati suvišnom, a opet ništa ne nedostaje. Iako nije originalno, stvorenje iz močvare je izvrsno zamišljeno, ona scena kada izlazi iz vode pred zaprepaštenim zarobljenicima je sigurno jedna od najlegendarnijih scena u serijalu. Takvo nešto su mogli ponuditi majstori kao Nolitta, Ferri i Donatelli, a nakon njihovog povlačenja tako upečatljivih stvari jednostavno više nema. Od trenutka prvog pojavljivanja stvorenja napetost je skočila na najveću moguću razinu i više nije popuštala dve do konačnog raspleta cijele misterije. Meni se sviđa kojim redoslijedom se to odvijalo i kako je na kraju objašnjen nastanak samog stvorenja. Da je čudovište ostalo čudovište to ne bi ostavilo tako dubok dojam na čitatelja, nego je trebalo ponuditi nešto jače i šokantnije. A što može biti jače od činjenice da su čovjek i čudovište smješteni u isto tijelo koje nakon smrti poprima svoj izvorni oblik. Weiser je na kraju platio cijenu svoje sebičnosti i to bi trebala biti nekakva pouka iz te situacije. Koliko god mi ga bilo žao, njegova smrt je bila nužna da se ponudi upravo ono što je ovoj priči potrebno da bi ostala vrhunska u svakom pogledu. Ima tu i nekoliko smiješnih situacija a izdvajam dvije; onu kada lopov kaže da ima dijete i četiri žene za uzdržavanje i na kraju kada Chico greškom kaže da je skoro iščašio desnu peraju. 

    Donatellijev crtež je ovoj priči idealno sjeo, toliko emocija koje pokazuju njegovi likovi su također pripomogli da ukupni dojam bude na najvišoj razini, tako da mi je drago što je on crtao dvije priče zaredom (ovu i onu prošlu sa Hellingenom). Druga i treća naslovnica su vrhunske, ali da ipak ne bude najviša ocjena i za tu stavku pobrinula se prva koja je prilično slabija.

    25.04.2017
    16:20:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    18.09.2017
    19:26:00 sati
    suply1
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    LUX 117. Trojica u Opasnosti
    LUX 118. Tajanstvene Vode
    LUX 119. Prokleta Koliba (do 37 str.)

    Kako volim ove priče kada idu u neistražena područja. Ova priča mi je nekako miks "Američke odiseje", priče "Zeleno blato/Ljudi žabe", "Smrtonosnog cvijeta" i "Vukodlaka" - upakirano sve u jednu priču.

    Na kraju LUX 116. Prijetnja iz Zraka, Zagor i Čiko su počeli popravljati svoju kolibu (došli im traperi u posjet) koju je Helligen srušio svojim raketama. A super mi što ovdje u LUX 117. Trojica u Opasnosti odmah na početku (fino se nadovezuje), njih 2 dalje rade na toj istoj kolibi, ali neuspješno pošto Čiko uspije sve srušiti, a opet se pojavi onaj going-going koji im pojede sve čavle i alat Lol.

     

    Tako da moraju otići u grad u nabavu, te tamo susreću Mayera i Krugera (falila mi je koja sekunda dok se sjetim njih pošto je prvi susret bio na samom početku serijala). Ovaj drugi susret je puno moćniji bio, puno bolja i kvalitetnija avantura. Ti znanstvenici su mi nevjerojatni, izbjegnu smrt za dlaku i ponovno bi oni po starom, uporni su do kraja. Odlična priča, moram je zapamtiti jer se ovo čita jednog dana ponovno.

     

    Cijela ta misterija oko stvorenja, pa ona njegova podvodna jazbina, atmosfera kad su ga čekali na onom brodiću - odlično!

     

    20.01.2018
    01:01:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    11.02.2018
    19:17:00 sati
    macca1985
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 88%

    7, 9, 10, 10

    14.03.2018
    01:22:00 sati
    caramba
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    22.08.2018
    20:56:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 85%

    7, 9, 10, 7

    Ako ovu epizodu gledamo kao prilagodbu filmu "Čudovište iz crne lagune" onda je ovo uspjela priča, za razliku od jedne slične koju je, recimo, imao Mister No, a koja se izvaja nekvalitetom, dosadom i promašenošću.

    11.06.2019
    12:45:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Povratak Zimske Zmije
      Kod: ZG VCZS 20
      Ocjena: 91%
      Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 220
    • Brži od zvečarke
      Kod: TX LMS 23
      Ocjena: 51%
      Vrijeme: 7.8.2020. 0:14:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 348
    • Skate-board boys
      Kod: AF SS 417
      Ocjena: 66%
      Vrijeme: 3.8.2020. 16:03:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 401
    • Davitelj s Manhattana
      Kod: NR LIB 1c
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 2.8.2020. 16:46:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 453
    • Strange Planet
      Kod: STP MOG 1/2
      Ocjena: 69%
      Vrijeme: 29.7.2020. 0:31:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 272

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 2563
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 2491
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 16
        Broj pogleda: 1525
      • Gradske bande
        Kod: NN LIB 57/c-58/a
        Ocjena: 82%
        Vrijeme: 13.6.2020. 19:59:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1236
      • Rendžeri, zbogom!
        Kod: KT LMS 690/691
        Ocjena: 77%
        Vrijeme: 3.6.2020. 15:58:00
        Autor: Spock
        Broj komentara: 8
        Broj pogleda: 1149

      Aukcije

      • Alan Ford br.1
        Vrijeme: 10.08.2020 21:48:24
        Prodavač: bicko
        Cijena: 402 kn
        Broj ponuda: 16
        Broj pogleda: 496
      • ZagorLMS br.85
        Vrijeme: 10.08.2020 21:40:49
        Prodavač: bicko
        Cijena: 253 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 258
      • ZagorLMS br.83
        Vrijeme: 10.08.2020 21:39:38
        Prodavač: bicko
        Cijena: 199 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 250
      • Alan Ford br.18
        Vrijeme: 10.08.2020 21:53:24
        Prodavač: bicko
        Cijena: 142 kn
        Broj ponuda: 8
        Broj pogleda: 198
      • Zagor Klasik komplet 1-47
        Vrijeme: 15.08.2020 19:32:22
        Prodavač: Mord
        Cijena: 344 kn
        Broj ponuda: 64
        Broj pogleda: 188

      Forum