Sjekira i sablja

Zagor

ZG LEX 123/125 | 240 str.

Samuraji dolaze sa dalekog istoka da bi ratovali u Sjevernoj Americi. Darkwood je u opasnosti zbog ovih opasnih fanatika, i Zagor mora da ih zaustavi prije nego što oni masakriraju sva plemena u okolini…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 85%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 7

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 82%

P*8

S*8

C*7

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Posljednja žrtva
    ZG LEX 123
  • Dolaze samuraji
    ZG LEX 124
  • Sjekira i sablja
    ZG LEX 125
  • Sekira i sablja
    ZG VEOP 4
  • Stižu samuraji
    ZG ZS 346
  • Sekira i sablja
    ZG ZS 347

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L'ultima vittima
    ZG SR 116
  • Arrivano i samurai
    ZG SR 117
  • La scure e la sciabola
    ZG SR 118
  • L'ultima vittima
    ZG TT 116
  • Arrivano i samurai
    ZG TT 117
  • La scure e la sciabola
    ZG TT 118

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova epizoda je u Italiji prvi put objavljena u martu 1975 godine.
  • Japanci samuraji se ponovo pojavljuju u Zagorovom serijalu u epizodi ZG VEC 17/19 “Čovjek koji je došao s istoka”, gdje mladi samuraj Takeda dolazi u Sjevernu Ameriku da osveti Minamotovu smrt.
  • Film “Crveno Sunce” (Red Sun) iz 1971 godine se isto tako radi o Japancima/samurajima na Divljem zapadu, gdje imamo okršaj između Charlesa Bronsona i slavnog japanskog glumca iz filmova Akire Kurosawe, Toshira Mifuna.

Japanci su generalno interesantna nacija u svijetu stripa, pogotovo zato što imaju svoje običaje i kulturu koja je toliko drugačija od evropske i američke da jedini susret između ove istočne i zapadne rase mora da se završi u nekom konfliktu. Pogotovo ako su ovi Japanci samuraji, a američki kauboji su u njihovom smislu samuraji Divljeg zapada: konačni okršaj između disciplinske sablje i vatrenog oružja je skoro uvijek napet i nepredvidljiv.

U Nolittinom scenariju samuraji dolaze na Divlji zapad Sjeverne Amerike da bi pomogli gospodinu Fergusonu uhvatiti (i nepotrebno smrtno kazniti) kradljivce stoke sa njegovog imanja. Sa vođom princem Minamotom, ovi samuraji svi imaju iste osobine: tvrdoglavi, ponosni i spremni umrijeti za svoje principe, bez obzira kako mali i nevažni razlozi bili. Minamoto je pravi primjer istočnog fanatika, i kad uzmemo u obzir da je nevjerovatno dobar borac sa mačem u ruci, rezultat njegovog razočarenja u sebe ili nekog iz svoje vojske je brza i neizbježna smrt.

Kad je njihova suradnja sa Fergusonom završena, Japanci prelaze na drugu fazu: američka vojska tajno angažuje Minamota i njegove samuraje da polako napadaju i masakriraju indijanska plemena u Darkvudu, zato što se u njihovim područjima krije gomila srebra. Zagor je pun bijesa kad to sazna, i njegov pokusaj da razumno nagovori majora Perryja da odustane od ubijanja nevinih Indijanaca je neuspješan. Onda naš Duh Sa Sjekirom odluči da se pridruži crvenokošcima i da ih pravilno trenira i pretvori u ratnike koji bi imali šansu da savladaju fanatične samuraje.

U smislu scenarija, svi elementi ovdje funkcionišu na takvom nivou da se priča rasteže na super tempu – nikad se ne osjeća prekratka ni preduga. Što se tiče crteža, to je druga stvar. Bignotti nije loš, ali kad se uporedi sa Ferrijem ili Disom (u ovo doba Bignotti je isto tako crtao puno pilotovih epizoda, kao i Diso), vidi se koliko je osrednji. Što se mene tiče, njemu puno bolje djeluje Južna Amerika Jerryja Drakea nego Darkwoodska šuma Sjeverne Amerike. Na primjer, samuraj Okada koji se pojavljuje na početku priče nosi kostim koji bi trebao da bude neka vrsta štita ili samurajske uniforme izgleda kao neki robot. Ni na sekund ne izgleda kao insan sa kostimom, niti išta slično. Nisam baš siguran da je ovo Bignotijeva krivnja, ili ga je čovjek stvarno nacrtao onako kako treba da izgleda, ali meni još uvijek izgleda naivno i zbunljivo. Pa je li ovo samuraj ili neka vrsta japanskog terminatora?

Kad Zagor na kraju savlada Minamota i njegovu armiju samuraja, japanski princ je previše ponižen da bi dozvolio da mu Duh Sa Sjekirom ponudi milost:

Minamoto: “Ubijte me! Ubijte me sada! … Morate to da učinite: takvi su zakoni bushida! Nema milosti za poražene!"
Zagor: “Da… Znam da treba da vas ubijem. To treba da učinim zbog ljudi koje ste vi ubili… Ali već mi je dosta krvi koja se sručila nad Darkwood… I zato ću prepustiti drugima da vas kazne onako kako zaslužujete.

Ovo je klasični okršaj između filozofije fanatika i milosrdnih, razumnih mozgova, koji se nisu slagali u životnim situacijama, pa ni sada, kad je smrt tako blizu da praktično kuca na vrata. Minamotova sablja je možda oštrija i duža od Zagorove sjekire (nepotrebna aluzija, ali eto, samo ovaj puta), ali u slučajevima kao što su ovi, gdje nepravedno ubijanje nevinih ljudi zamalo ne počne indijanski genocid na američkom tlu, pravedni i obični kamen može da savlada oštro željezo. Sjekira i Sablja je naslov u kojem imamo dvije vrste oružja, ali za mene one predstavljaju različite vrste principa i karaktera: sablja oštra, opasna i surova; a sjekira tupa, brza i plemenita.

Naprijed

ZG ZS 336/341 Zimska Zmija

ZG LEX 126/129 Bijes ratnika Osaga

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kemo2012

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    You gotta love this one!

    13.10.2010
    02:29:00 sati
    kemo2012
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 88%

    9, 10, 7, 10

    Odličan komentar na značenje naslova "Sjekira i sablja"...

    Bignotti ovdje samo solidan, Nolitta odličan, fenomenalna druga naslovnica!

    13.10.2010
    06:49:00 sati
    velka031
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

     Najviše me dojmio posljednji dio epizode, zbilja odličan scenarij.

    Bignotti nikad bolji.

    13.10.2010
    10:01:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    13.10.2010
    12:59:00 sati
    alenuk
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Vječiti klasik u režiji majstora Nolitte i Bignottija!

    13.10.2010
    13:00:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Deers

    Ukupna ocjena 72%

    7, 8, 6, 9

    Dobra priča. razočarao sam se jer se Indijanci koje je Zagor spremao i Japanci nisu potukli. Ali onda to ne bi bio Zagor. Bignotia nisam nikad volio. Na pilotu je još gori.

    13.10.2010
    13:19:00 sati
    Deers
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    9, 9, 6, 10

    Bignotti nije za Zagora.

    13.10.2010
    14:06:00 sati
    14act3
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 77%

    9, 8, 6, 8

    Sasvim solidno izveden scenario. Bez Bignottija strip bi bio jos bolji.

    13.10.2010
    14:41:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 7, 10, 10

    14.10.2010
    13:10:00 sati
    marexx
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 81%

    8, 9, 7, 9

    Bignotti malo kvari prosjek ocjene. Nije loš ali njegov crtež mi je malo čudan za Zagora.

    15.10.2010
    11:41:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Solidna priča, ali ispodprosječna za to zlatno Nolittino razdoblje. Sada se vidi kakav je Nolitta genijalac i kako se dobre te epizode bile, kada u extra seriji izlaze ona smeća iz pera redikula poput Canzia i Pezzina, a tu je još i Castelli koji se sprda s Zagorom. Zbog toga ocjena više. Bignotti je meni jako drag crtač. ali se moram složiti da nije za Zagora.

    16.10.2010
    21:54:00 sati
    Spock
    uredi
  • Andrej

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Volim smuraje i volim Zagora..... ;)

    I ja sam se nadao nekom velikom fightu al eto niša od toga.

    Treća naslovnica odlična.

    24.10.2010
    15:21:00 sati
    Andrej
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 32%

    3, 3, 3, 5

    Jedan od lošijih zagora po meni ovo ne bi pojeo pas s maslom doslovno. Bignootija ne mogu svarit nikako. Nekakvi japanci koji se šminkaju stvarno trash nad trashevima.

    27.11.2010
    00:43:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Lepo, lepo.

    27.11.2010
    20:10:00 sati
    legaz
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    među najdražim stripovima iz djetinjstva, a ni danas ne izgleda pretjerano loše;

    dakle, bignotti - ili 'onaj što je crtao sablasnu noć' - kad smo bili mali nismo znali tko su autori zagora, iz jednostavnog razloga što nije pisalo, ali smo vidjeli da ima više crtača, bignotti se nije previše pojavljivao, ali smo mu zapamtili sve radove, i danas ga više cijenim po radu na zagoru, nego na mister nou, a samuraji su mu među najboljim radovima

    27.11.2010
    21:26:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Meni jedna od zanimljivijih epizoda. Još se sjećam oduševljena prilikom prvog čitanja, i koliko sam jedava čekao da dođem do nastavka. Dobra ideja za priču, sa samurajima je teško omašiti, dobar scenarij, solidan crtež i odlične naslovnice. Jedna od epizoda koju bih svakako prporučio!

    25.12.2010
    12:55:00 sati
    malek
    uredi
  • vknez

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    jedan od slabijih iz zlatnog doba.

    09.01.2011
    23:33:00 sati
    vknez
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sjećam se kada sam prvi put pročitao ovo da sam bio toliko oduševljen da sam je pročitao još dva puta. Bignotti je car! Naslovnica "Sjekire i sablje" je odlična.

    20.01.2011
    21:27:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Citati ovaj strip u trenucima najvece katastrofe koja je zadesila Japan... daje potpuno novo svetlo.

    15.03.2011
    18:53:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    KLASIK

    09.06.2011
    16:26:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    21.06.2011
    13:03:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Davor2403

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Samuraji! ;)

    23.07.2011
    11:21:00 sati
    Davor2403
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 91%

    8, 10, 9, 10

    Nakon ovog susreta sa Minamotom onaj novi susret sa Takedom je bezveze. Scenarij je odličan a Bignotti nikad bolji u Zagoru. Zanimljivo je ovo čitati ponovno, jedna od onih priča kojoj se vraćaš i vraćaš. Naslovnice 10!

    27.08.2011
    16:11:00 sati
    supermike
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 61%

    7, 7, 3, 10

    Ne leži mi nikako Bignottijev crtež u Zagoru. Priča me nije previše oduševila, ne znam, u usporedbi sa ostalim epizodama iz tog razdoblja, ova je jedna od slabijih.

    20.10.2011
    14:30:00 sati
    Deki86
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 8, 10

    odlično razrađen minamoto kao lik

     

    18.01.2012
    21:49:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 81%

    9, 7, 8, 9

    Zanimljiva ideja ali lose realizovana! Pola stripa se indijanci spremaju za okrsaj sa samurajima i onda ih namame u klopku i pobiju...uzasno! Bignotti vrlo dobar, naslovnice odlice!

    25.03.2012
    18:30:00 sati
    kandraks
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 88%

    8, 10, 8, 10

    Posebno me se dojmila karakterizacija samog Zagora. Volio bih da u novijim epizodama malo više na ovaj način obrađuju Zagora, umjesto da je on cijelo vrijeme "ni simo ni tamo". Nekad se mora biti odlučan i brutalan da bi se zaštitio Darkwood. Sukobio se s vojskom i kasnije "majora Perrya" bez oklijevanja ustrijelio, pa zasjeda u klancu i konačni obračun...to je to. Jedino mi je prvi dio malo zaštekao, jer se pri obračunu s kradljivcima stoke (svi su pobijeni) nije uopće obazirao, iako realno, nisu zaslužili takav tretman. I dijalozi između likova su odlično napisani, Zagor je prilično ciničan ovdje, ali onako frajerski i  to mu baš paše, ostali likovi, pogotovo razbojnici su također vrlo dobro prikazani. Crtež je ok sve u svemu, Bignotti u nekim kadrovima briljira, a onda zasere, no u cjelini stvarno nije loš. Naslovnice su fenomenalne!

    20.04.2012
    16:15:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    KLASIK

    Bingoti mi se bas dopao ovde

    04.05.2012
    11:33:00 sati
    going going
    uredi
  • Zagooor

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    16.05.2012
    10:00:00 sati
    Zagooor
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 8, 7

    Zbog Chica i Drunky Ducka malo više ocjene.

    20.05.2012
    23:00:00 sati
    tekumze
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 6, 10

    Očekivao sam puno više od ove epizode...  Ipak dosta je dobra

    19.07.2012
    15:59:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Elderane84

    Ukupna ocjena 76%

    5, 9, 9, 7

    Kakav tres :) A opet odradjen valjano. Ovaj Bignotijev crtez mi totalno lezi, a prica, koliko god bila nebulozna u postavkama, ipak nije traljavo odradjena. Nisam nesto odusevljen idejom dolaska samuraja u Darkvud, ali kad su vec dosli, dobro je da je prica vodjena kako treba. Naslovnice tu i tamo, nista spektakularno.

    01.09.2012
    18:41:00 sati
    Elderane84
    uredi
  • Ukupna ocjena 40%

    4, 2, 5, 7

    05.10.2012
    15:24:00 sati
    coszinus
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 93%

    10, 8, 10, 9

    10.03.2013
    11:39:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 70%

    8, 6, 7, 7

    Najlosija epizoda u ovom najboljem zagorovom periodu!!Nekako mi je to sve pre jednostavno,zagor sa sjekirom protiv sablje!!??

    27.07.2013
    02:28:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Zanimljiva epizoda, sudar dviju civilizacija i Japanci po prvi put u serijalu. Dobre su scene kad Zagor trenira Indijance pogotovo ona zadnja u nizu kad ga Indijanac mlatne. Kraj pomalo netipičan ali baš ovde takav i triba biti. Vidin da se Bignotti većini ne sviđa ali on je meni puno bolji od današnjih Mangiantinija, Gramaccionija i ostalih sličnih crtača.

    03.09.2013
    20:01:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 78%

    10, 6, 8, 6

    Zaista se pitam koji su japanski običaji ovdje prikazani izmišljeni, a koji stvarni. Tu sumnju mi je potaknula Minamotova psovka "Konfucija mi!" Nisam nikakav stručnjak, ali sumnjam da Konfucije ima ikakve veze sa samurajima. :D Inače, ne vidim čemu silne pohvale. Zagi je popušio nekoliko dobranih udaraca ovdje, čovjek se zapita kako mu lubanja izdrži sva ta tremećenja.

    Bignotti se odlično snašao. Naslovnice dobre u teoriji, ali na prvoj je Zagor nekakav grbavac, dok na drugoj samuraj izgleda nekako neuvjerljivo.

    27.09.2013
    21:06:00 sati
    Opti
    uredi
  • Momo10

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Ovo mi je najslabija epizoda iz zlatnog Zagorovog perioda. Crtez Bignottia mi je najslabiji dio ove epizode, jednostavno nije on za Zagora.

    01.10.2013
    15:18:00 sati
    Momo10
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 7, 9

    26.12.2013
    17:02:00 sati
    dylan_dog12
    uredi
  • lasa22

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    12.04.2014
    13:53:00 sati
    lasa22
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Nisam ljubitelj samuraja u Zagoru a ni općenito u Bonelliju, pravo da kažem nikako mi ne odgovaraju samuraju ni u stripu ni u filmu. Ipak, ova priča nije loše zamišljena samo je realizacija trebala biti malo bolja. Završni obračun Zagora i Minamota je najbolji dio dok je ostatak pomalo bljedunjav.

    Bignotti je samo solidan, imao je on i boljih radova a ovdje je baš traljavo nacrtao Drunky Ducka a u nekim situacijama i Zagora. Naslovnice ništa posebno, nije tu Ferri bio u nekoj formi.

    21.08.2014
    01:12:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Odlična epizoda obožavam japansku kulturu pogotovo samuraje valjda mi je zato ova epizoda itekako sela. Slažem se sa nekima da je veliki minus što nismo videli otvoreni borbu između samuraja i odabranih indijanaca. Što se tiče Bignotti-a neznam kakve su to glupe primedbe, njegov crtež je fenomenalan. Ferri, Donateli i Bignotti kraljevi za sva vremenna.

    20.09.2014
    16:13:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    Ok priča, očekivano dobra. Nekako je baš lagana za čitanje, iako nije baš ekstremno dobra, mislim da ovdje sve ima svoj tok is smisao. Ovdje je Ferguson zanimljiv lik. Nisam uopšte znao da je on, zajedno s okrutnim majorom Perryem na čelu ovoga sve organizovao. Minamoto je klasični ratnik, zaljubljenik u krv i nasilje, i ponos mu je na prvom mjestu. Sviđa mi se što i u ovoj epizodi vidimo kako doseljenici uvijek (dobro, gotovo uvijek) stvaraju probleme u Darkwoodu, ali ih se i eliminiše zajedničkim snagama. Dobro je da je Tonka gostovao u ovoj epizodi, koji mi je vrlo drag lik i dobar Zagorov prijatelj. Bignotti OK, malo sam možda popustio s ocjenom, ali eto, da ne budu loše ocjene zbog crteža. Naslovnice odlične, a druga mi je možda i naj Zagor naslovnica svih vremena.

    17.10.2014
    17:47:00 sati
    AmW1
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    nisam imao prilike čitati ovu epizodu kada je ZS carevao na ovim prostorima.vidio sam par puta ta dva stripa na štandovima uličnih prodavača ali nisam imao toliko love koliko su oni tražili pa je ta epizoda ostala nedosanjani san..do danas

    dugo sam iščekivao i u glavi milijun puta prevrtio kako izgleda ta borba sjekire i sablje,istočnjačke samodiscipline i američke nonšalancije i arogantnosti.šteta što te stripove nisam kao klinac imao,dao bi im veću ocjernu nego danas.

    dobra je to epizoda,scenaristički i pričom lako nas vodi do kraja i poraza samuraja(zar je netko i očekivao pobjedu?)

    Sjekira i sablja.Katana protiv tomahawka.Istočnjačka samodisciplina protiv zapadnjačke arogancije i nonšalancije.
    Ne ona samodisciplina iz knjiga na tisak kiosku po 29, 99 kn..već disciplina i život samuraja od malih nogu po strogom kodeksu zvanom bushido..Kasnije se bushido proširio u cjelokupno japansko društvo.Car je bog,za boga se umire.Guadalcanal,Tarawa,Iwo Jima,Okinawa..jedna od bojišta gdje su amerikanci gorko kusali samurajsku taktiku pobjeda ili smrt.Samuraji,ratnici koji cijeli život žive po pravilu a neuspjeh smatraju osobnom sramotom zbog kojeg su spremni i na ritualno samoubojstvo.
    I baš takvi ratnici stižu u Darkwood..
    Pozvao ih je Ferguson,stočar kojem kradljivci stoke rade veliku štetu.Ali iza spriječavanja kradljivaca krije se puno veća igra i motiv,prava urota a ulog je Darkwood.
    Isprva,Zagor je iznenađen ratnicima zemlje izlazećeg sunca.Osjeti se i neka poruga u njegovu glasu kada prvi put vidi samuraja u svom ratnom oklopu.Ali kroz Minamotovu priču polako počinje biti fasciniran njima.Potresen je kada dozna da ratuju samo radi ratovanja,prolijevaju krv ne štedeći ni sebe ni neprijatelja.Ali njegovo poštovanje naglo pada kada na svoje oči vidi okrutnost koju ispoljavaju u borbi masakrirajući pleme Delawara.U namjeri da im se suprotstavi,Zagor okuplja tridesetak najboljih i najsrčanijih ratnika iz svih šumskih plemena i kroz žestoku obuku pokušava im približiti samurajski način borbe ali ne uspijeva u tome.Pa lukav kakav je,smišlja zamku u koju će upasti nepobjedivi ratnici istoka.Tu smo ostali uskraćeni za borbu samuraja i indijanaca ali smo dobili završni dvoboj,dvoboj sjekire i sablje.

    25.01.2015
    08:56:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    11.04.2015
    21:49:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 85%

    9, 7, 9, 10

    Imao kao mali ZS 346 - koja je to naslovnica bila. Samuraji i Zagor! Sad konačno nakon više od 25g pročitah tu priču. Ne mogu reći da sam razočaran, dapače, ali niti previše oduševljen. Solidno, čitko, jednostavno!

    24.09.2015
    12:30:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    12.10.2015
    17:36:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    10, 10, 1, 10

    STRAŠNO ! Opet taj Bignotti ! A radi se o savršenoj priči, naslovnicama...

    08.05.2016
    02:55:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    Ovo je svakako evergreen epizoda.. Pravi Zagorov klasik.. Pred puno godina ova je epizoda ostavila snažan dojam na mene koji niti dan danas nije nestao.. Scena u kojoj princ Minamoto odluči izvršiti harakiri je jednostavno odlična..

    Crtež naravno nije na Donatellijevom ili Ferrijevom nivou, ali je dobar.. Stari majstor Bignotti je u ovoj epizodi korektno obavio svoj posao.. Naslovnice su izvanvremenske, o njma ne treba puno pričati, njih treba samo gledati..

    16.01.2017
    21:18:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    28.07.2017
    20:32:00 sati
    suply1
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    Posted - 13/02/2018 :  14:19:56             


    Pročitao:

    LUX 123. Poslednja Žrtva (od 58 str.)
    LUX 124. Dolaze Samuraji
    LUX 125. Sjekira i Sablja

    Još jedna zanimljiva avantura u nizu. Zagor i Čiko se odmaraju kod svoje kolibe (koja je ovdje napokon obnovljena), te dolazi im papiga (zračna pošta), vlasništvo ludog Drunky Ducka. Dobivaju poziv od Fergusona, lika kojem netko krade stoku te formira svoju vojsku i to ne bilo kakvu, već od samuraja! Ovo me odmah podsjetilo malo na onog šeika što sam imao prilike ne tako davno pročitati (i oni su bili nasilni). Zagor je naravno trebao pomoći kao vodič tim samurajima.

    Ali vidjelo se tu da nešto neće štimati, predobro je započelo i brzo završio taj okršaj sa kradljivcima stoke. Možda najbolji dio ove priče onaj dio kad su ih uhvatili u zamku (Zagor, Tonka i ekipa) u onom uskom kanjonu, te jednostavno odranjanjem kamenja svladali te opasne samuraje. Svidio mi se i nastavak priče, način na koji su zauzeli tu malu "utvrdu" Fergusona, te konačni obračun sa onim glavnim samurajem. A i naravno, da ne zaboravim, one vježbe (neuspješne) indijanaca, koje je trenirao Zagor je isto bilo dobro, u jednom dijelu i smiješno Lol.

     

    Primjetio sam da ova zadnja epizoda nešto duže traje (104 str.), vjerojatno su htjeli u ovom stripu završiti priču.

    13.02.2018
    18:19:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 6, 10

    10.06.2018
    21:31:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Zanimljiva ideja, ali slazem se da nedostaje obracun indijanaca sa samurajima. U ovoj avanturi indijanci ispadaju potpuno nesposobni da se odbrane, kao da su mentalno retardirani. Gde su puske indijancima? Zasto bi samuraji bili vestiji u upotrebi luka i strele od severnoamerickih ratnika? Ne razumem postavku price. Ako bi smo izuzeli indijance iz dogadjaja, ovo bi bila veoma dobra epizoda.

    22.06.2018
    23:57:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 92%

    8, 10, 10, 8

    Iz, naoko, nikakve priče ili krajnje jednostavne izvučen vrhunski scenarij, što je mogao samo i jedino nenadmašni Nolitta.Savršen prikaz istočnjačkih tradicija, rituala i kodeksa časti, koji kroz Bignottijev crtež izgledaju još boljima.

    12.06.2019
    10:01:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1492
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 581
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 630
    • Otvorene karte
      Kod: TX ZS 1095/1097
      Ocjena: 86%
      Vrijeme: 30.6.2020. 1:23:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 696
    • Pero Komanča
      Kod: TX ZS 581/582
      Ocjena: 72%
      Vrijeme: 27.6.2020. 17:44:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 853

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2545
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2431
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1559
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1492
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1379

      Aukcije

      Forum