Bijes ratnika Osaga

Zagor

ZG LEX 126/129 | 341 str.

Nakon Chicove pustolovine s Trampyem, Zagor i Chico stižu u Stoneville gdje pijani mladić ubija skvo poglavice Osaga, Wakope, koji zatim kreće u krvavu osvetu...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 96%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 89%

P*9

S*9

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Bijes ratnika Osaga
    ZG LEX 126
  • Billy Boy iza rešetaka
    ZG LEX 127
  • Dan pravde
    ZG LEX 128
  • Zbogom, crveni brate
    ZG LEX 129
  • Gnev Osaga
    ZG ZS 352
  • Trenuci zebnje
    ZG ZS 353
  • Dan presude
    ZG ZS 354

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La rabbia degli Osages
    ZG SR 119
  • Arrestate Billy Boy!
    ZG SR 120
  • Il giorno della giustizia
    ZG SR 121
  • Addio, fratello rosso!
    ZG SR 122
  • La rabbia degli Osages
    ZG TT 119
  • Arrestate Billy Boy!
    ZG TT 120
  • Il giorno della giustizia
    ZG TT 121
  • Addio, fratello rosso!
    ZG TT 122

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova epizoda trenutačno spada u top 10 UBC-a i to kao 7
  • Prvi susret Chica i Trampya još od "ZGEX #95 Tjeskoba"
  • U ovoj epizodi ne pojavljuje se niti jedan vojnik
  • U samom tiskanju dogodila se pogreška tako su naslovnice orginala 121 i 122 krivo postavljene, ali sve je to ispravila Tutto edicija.
  • Nismo saznali ime Wakopine skvo iako je ona pokretač svih kasnijih događaja

Evo odlučio sam i ja napisati recenziju i nadam se da će vam se svidjeti (bolje da vam se svidi jer imam namjeru još pisat). Ova epizoda zasigurno spada u sam vrh serijala što potvrđuje i visoko 7 mjesto na UBC top 10 popisu. Inače svom prijatelju koji još u životu nije pročitao strip preporučio sam baš ovaj za start jer sam uvjeren da ga ova priča najbolje može uvest u Zagorov svijet. Priča je sjajna čak bih rekao perfektna i zasigurno najbolja uopće sa ovom tematikom. Mislim da je Nolitta sjajno pogodio sa dužinom ovog stripa jer ništa nije glupo produženo, a iako će neki reći da se moglo malo skratiti onaj dio povratka kroz nekakvu polupustinju ja mislim da baš taj dio obiluje akcijom pa čak i humorom (glupost Kirbyevih plaćenika) najviše od svih ostalih i da bi s izostavljanjem i sama priča doživjela pad. Likovi su lijepo okarakterizirani, pogotovo mislim na pijanaca Bennya koji je u par puta Zagoru objašnjavao kako nema pravde pri suđenju bogatašima, a ovaj to još nije shvatio, čini se. Nakon kratkog uvoda evo malo dužeg kratkog sadržaja (recenzent se unaprijed ispričava na spoilerima, zar ne?)...

Nakon 26 stranica dugog uvoda sa zgodama Chica i Trampya, Zagor i njegov nerazdvojni prijatelj stižu u Stoneville. Stoneville je dosta dobro naseljen gradić, a najveći razlog tome je što se u blizini nalazi rudnik. Tijekom prve šetnje gradom Zagor ugleda poznanika Divljeg Konja iz plemena Osaga. Prvotno Zagorovo čuđenje što indijanac šeta gradom, a ne šumskim stazama Divlji konj objašnjava da je sada došlo drugo vrijeme i da Osage žive u miru s bijelim ljudima i da je on upravo doveo poglavicu, njegovog brata Wakopu i njegovu skvo na prvi posjet gradu. Nakon pozdrava Zagor i Chico odlaze u salon u kojem baš pričaju o miru u ovom gradu kad iz salona izađu Billy Boy i njegovi prijatelji. Vidno pijani prisiljavaju Wakopinu skvo na ples pucanjem u noge, a na pokušaj pobune ubijaju Divljeg Konja i mladu skvo te ranjavaju Wakopu. Zagor uspijeva poraziti sve protivnike ali nakon dolaska pojačanja mora se predati te pustiti u bijeg Billy Boya i njegovu družinu. Wakopa bijesan zbog smrti brata i skvo obećaje stanovnicima Stonevilla tešku osvetu.

Jutro nakon ubojstava Zagor odlazi prijaviti ovaj slučaj kod šerifa koji uporno tvrdi da je to bila samo nesreća i da su i jedna i druga strana podjednako krive. Ali nakon njihovog raspravljanja u grad dolazi diližansa s ubijenim vozačem i putnicima što znači da Osage odnosno Wakopa nisu gubili na vremenu u svojoj osveti, a isto tako ubili su i jednu mirnu obitelj Harperovih. Nakon toga Zagor kreće pronaći Wakopi i u razgovoru s njim obećaje da će on uhvatiti Billy Boya te ga odvesti na sud bijelaca. Wakopa mu povjeruje te obeća da neće napadati grad ako Zagor izvrši obećanje. Zagor kreće na dugačak put sa šerifovim pomoćnicima Rattiganom i Duganom, koji ga pokušavaju smaknuti, ali Zagor uspijeva ubiti Rattigana, a teško ozlijeđuje i Dugana te s njim nastavlja put. Nakon dolaska u kuću Kirbyjevih, otac mladog Billy Boya pokušava podmititi Zagora, ali Zagor nam još jednom dokazuje kako mu novac nije bitan te uspijeva zarobiti Billya. Zagor sada mora proći veliki put kroz polupustinju dok ga prate Kirbyevi plaćenici. Nakon 2 neprospavne noći zagorova koncentracija je popustila te ga je najpametniji plaćenik Paco uspio uhvatiti, ali u posljednji trenutak Osage ulaze u priču i spašavaju Zagora te on uspijeva odvesti Billy Boya na suđenje. Jedini svjedok protiv Billya osim Zagora i Chica bio je pijanac Benny kojem na suđenju nitko nije povjerovao a stari Kirby je usto potplatio nekoliko ljudi koji su bili svjedoci obrane i tako je Billy Boy bio oslobođen optužbe, ali Wakopa koji se prerušio ipak je uspio izvršiti svoju pravdu te je ubio Billy Boya i šerifa.

Mislim da je Donatellijev crtež ovdje dosegao vrhunac. Sjajan crtež ponajprije okoline, a i sjajno nacrtan Billy Boy baš da ti ostane u pamćenju. Preporučio bih svakom ko nije pročitao ovaj strip da obavezno to učini i nadam se da će i moja recenzija pomoći u tome. Inače, Zagor me oduševio reakcijom nakon što smo saznali da je Billy Boy pušten na slobodu na str. 37. #129 "Zbogom crveni brate" kad je napokon htio sam provesti pravdu, ali ga je ipak Chico zaustavio. Također još nam je jednom Zagor pokazao snagu volje kada nije prihvatio ponuđeno mito da ostavi Kirbya i Billy Boya na miru (a što drugo očekivati od Te-Neya). Što se tiče naslovnica tu je Ferri jako dobro odradio posao. 9 zbog zamjene naslovnica i malo lošije u epizodi "Billy Boy iza rešetaka".

Naprijed

ZG LEX 123/125 Sjekira i sablja

ZG LEX 129/132 Zagor protiv Supermikea

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Period Zagora sa vrhunskim epizodama.....A ova stoji daleko na vrhu među top 10.
    21.08.2007
    16:30:00 sati
    kico
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    BIBLIJA
    21.08.2007
    19:57:00 sati
    Koresh
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Odlicna epizoda, meni medu najboljih 20 ili 30 Zagora ikada. Volim te emocionalne vrste epizoda u kojima Nollita iz jednostavne price napravi puno kao i u drugom pojavljivanju Seminola (Sloboda ili Smrt), Kazneni Odred (Poklic Sauka), Neravna Borba itd.
    21.08.2007
    21:45:00 sati
    D.J.
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 70%

    8, 7, 6, 7

    dobra je to, jednostavna priča, ipak, razvučena mi je i nikako mi nije tako dobra pa da uđe u top 10 ili 20, suđenje je dobro prikazano i podiže kvalitetu priče, za razliku od sličnog, u vuku samotnjaku, gdje suđenje na kraju kvari cjeloupni dojam donatelija nikad nisam volio, iako ovdje i nije tako loš, od naslovnica mi se sviđa jedino zadnja, za dan presude, odnosno, zbogom crveni brate, ostale nemaju veze s pričom
    21.08.2007
    22:49:00 sati
    ken2
    uredi
  • William_Wallace

    Ukupna ocjena 56%

    6, 6, 4, 8

    Prica nista posebno. Scenarijo standardan. Crtez ocaj(sta reci osim Donateli!). Naslovnica najbolja mi je poslednja a a ove prethodne kao i crtez ocaj. Sve u ukupno epizoda za zaborav!
    21.08.2007
    23:38:00 sati
    William_Wallace
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Dobar Zagor, al daaaleko od top 10, pa ni u top 50.
    22.08.2007
    13:18:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10


    ...od ve? stoput prožvakane teme napravljena je odli?na pri?a..kraj neo?ekivan, pri?a nije razvu?ena..
    ..donattelli grozan ko i uvijek,osmica samo zato da ne ruši prosjek....naslovnice su dobre
    22.08.2007
    19:26:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    U usporedbi s većinom ostalih Zagorovih priča - odlično.
    22.08.2007
    19:29:00 sati
    76
    uredi
  • Žiga

    Ukupna ocjena 55%

    6, 6, 4, 7

    Meni ova priča nije ništa posebno, najviše je kvari Donatelli sa dječjim crtežom.Priča nije originalna i previše je razvučena, strip me nije toliko interesirao, da bi ga prečitao odmah i u jednom dahu, to se dogodi samo kod stvarno dobrih epizoda.Naslovnice su sasvim obične,Zbogom Crveni Brate je malo bolja, ostale su obične i ne prikazuju nikakvu posebu scenu.Svakako mi ova priče nije u Top 10, ni u Top 20, več negdje u sredini, mislim da ove epizode u nekoliko sljedečih godina neču opet pročitati.
    23.08.2007
    12:07:00 sati
    Žiga
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Epizoda nastala u vrhuncu Nollitinog doba, iza samuraja, prije Supermikea, slična Kaznenom odredu, poklanjam desetke legendama!
    23.08.2007
    14:52:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najboljih prica iz najboljeg i najplodnijeg perioda Nolitte, Ferrija i Donatellija. Druga naslovna strana koja se, izgleda, malo kome svidja, na italijanskim listama je, ako se dobro secam, medju top 10 naslovnica Zagora svih vremena. Iako crtez na njoj nema neke veze sa radnjom, sam polozaj Zagora je jedinstven i neverovatno dobro docaran kad je takav polozaj tela u pitanju (ne secam se da sam igde ikada video ista slicno, pa joj za originalnost sledi ne ocena 10 vec 20). Prica je takodje vrhunska i pokazuje kako nepravdu prema indijancima koja se desavala konstantno, tako i apsurd i nepravde i trke za novcem obzirom da mocni Kirby na kraju ostaje bez jedinog sina i napusta i rudnik i grad i ceo posao koji nakon takve sudbine ostaju bez ikakvog smisla. Obzirom na to, prica iako je gorka zbog nepravde prema indijancima, jako je dobra jer su negativci prosli mnogo gore nego sto su zasluzili. U sustini, na kraju svih desavanja svi bivaju na ogromnom gubitku cime se jasno pokazuje besmisao surove stvarnosti tog vremena na severnoamerickom kontinentu i na neki nacin su najmanji gubitak pretrpeli najpozitivniji likovi - Wakopa sa porodicom - jer su napustili surovi svet koji ih nije vredan.
    25.08.2007
    02:14:00 sati
    ---dp---
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    solidna priča o razmaženom sinu močnika koji misli da mu je sve dozvoljeno.
    25.08.2007
    17:31:00 sati
    lwood
    uredi
  • satko

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Golden age Duha sa sjekirom i Nolitte. U ovom periodu nije bilo lose price. Poza na drugoj naslovnici yaista je neobicna iygleda da je yagor malo pretjerao sa istezanjem hehe. Sasvim solidno.
    25.08.2007
    20:45:00 sati
    satko
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 81%

    9, 9, 7, 6

    Ne volim priče s gorkim okusom na kraju (pogotovo u Zagoru), ali ova je stvarno dobra. Zagorova upornost, tvrdoglavost, a pogotovo naivost koja graniči sa glupošću. Očekivano, na kraju sav njegov trud pada u vodu i dovodi do tragičnog kraja. Ni danas nebi bilo drugačije. Zakon je u onoga tko ima novac. Ovakve priče nas pripremaju na surovu stvarnost od malih nogu i zato mi nisu drage. Puno je bolje kad (dobro) Zagor pobijedi zlo. Bolji je osječaj na kraju čitanja; pogotovo kad si dijete.Crtež i naslovnice nisu na nivou priče.
    26.08.2007
    23:38:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    8, 7, 6, 7

    solidna epizoda al nista posebno
    31.08.2007
    18:53:00 sati
    slash
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Meni lično ne u Top 10, već u Top 5 Zagorovih epizoda. Iz komentara se vidi da ovakva jedna, realna, priča, sa univerzalnom temom o besmislenosti i zatvorenom krugu nasilja i osvete, te gorkim,"životnim", krajem, nije baš naišla na oduševljenje Zagorovih fanova koji više vole "lagane" epizode o Supermajku i sl. Šteta...za njih,naravno.
    01.09.2007
    23:41:00 sati
    Cenga
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Oduševljen ovom pričom pročitao sam je u jednom dahu, što mi se ne događa često.  Jednostavno je savršena, pa dajem svoje prve desetke.  Ne znam zapravo što bih pohvalio prvo.  Priča nije površna, nego pobuđuje puno emocija.  To je meni znak da je nešto dobro napravljeno.  Tijekom cijelog čitanja prisutan je dojam bezizlaznosti situacije, ne samo u tom konkretnom slučaju, nego općenito o nemogućnosti nekakvog normalnog rješenja za suživot bijelaca i indijanaca.  I idealist Zagor, sam protiv svih...  Jako napeto i zanimljivo od početka do kraja.  Osobno bih izbacio uvod s Trampijem, jer mislim da to ničemu ne služi, a nije mi ni duhovito.  No ne može umanjiti kvalitetu ove priče.  Crtež je odličan, a naslovnicama dajem manju ocjenu jer su dobre, ali ništa ekstra.  Najbolja mi je zadnja, a pohvalio bih i naslov tog broja koji je odlično pogođen.  Prvim pogledom na naziv epizode i naslovnicu jasno je da se nešto jako tužno dogodilo, a posljednjih pet, šest vinjeta stripa koje to dočaravaju jednostavno su fenomenalne.Može li bolje od ovoga? 
    02.09.2007
    23:27:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 10, 8, 7

    Odlična priča koja savršeno oslikava našeg junaka; njegove brojne vrline i manu, bolje reći određenu naivnost koja zapravo proizlazi iz njegovih vrlina. Tragična nemoć svih protagonista i antagonista, pa tako i Zagora samog, da promijene i učine boljim ono što je neminovno prikazana je u gotovo svim licima i čini ovu epizodu jednom od najdepresivnijih i najpesimističnijih u serijalu. Sudbina - onako kako su na nju gledali u antičko vrijeme - rijetko je ili nikako tretirana u Bonellijevim stripovima, a u ovoj je priči tako plastično i jednostavno prikazana da njezina uvjerljivost daleko nadmašuje sve prethodne ili kasnije pustolovine. Uostalo, to jest i Zagor, spektakularan junak koji se s jednakom strašću bori s nepravdama, bilo da ih izazivaju podmićeni šerifi, bogati rančeri, odmetnuti Indijanci ili vanzemaljci. Donateli je standardno odličan, vrstan stilist i tumač psiholoških stanja, pravi izbor za surovi realizam ove priče. Naslovnice su, izuzev druge i četvrte, mogle biti bolje.
    03.09.2007
    20:38:00 sati
    cromosom
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Stvarno dobra epizoda. Iako napisana prije 30-ak godina, i danas je ova priča aktualna jer itekako imamo prilike svjedočiti kako i u 21.stoljeću zakon nije jednak za sve i kako su tatini sinovi uvijek privilegirani. Epizoda je to koja ujedno jasno daje do znanja Zagoru da je njegova misija zaštitnika mira/Indijanaca totalno promašena i neostvariva a i on sam je toliko vjerujući i trudeći se za suđenje ispao poprilično glup i naivan. Za razliku od većine Nolittinih priča, ova i nije tako razvučena. Čak sem se i Chicu nasmijao kad se kladio sa cijelim gradom da će Zagor stići i od oklade žderao ko svinja ;-). Suđenje i sam kraj vrlo dojmljivi. DOnatelli mi se nikad nije sviđao ali ovo mu je sigurno najbolji rad u karijeri. Posebno mu je dobra zadnja stranica koja efektno i bez riječi(to sam uvijek cijenio kod crtača) završava priču. Prva naslovnica dobra a ostale prosječne.  Sve u svemu - jedan jako dobar Zagor!
    07.09.2007
    11:31:00 sati
    Aco
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nemam komentara.
    16.09.2007
    10:14:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • sed1

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    no
    22.09.2007
    11:49:00 sati
    sed1
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 7, 10

    Vidim da je mnogima ovo jedna od najboljih epizoda ali meni nije. Previše je razvučena a i ne sviđa mi se ideja epizode. Naslovnice su odlične...
    14.10.2007
    12:00:00 sati
    jack 50
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od boljih Zagorovih prica koja bukvalno ulazi pod kozu.Ovdje se moze dobro vidjeti i prava istina kako su se bijelci odnosili prema Indijancima, sto je na kraju dovelo do njihovog istrebljenja.
    03.03.2008
    08:56:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 60%

    6, 7, 5, 6

    Nolittin vrhunac, inače ništa posebno. Najgluplji dio je na početku kada Billy Boy navali na one jadne Indijance, a Zagor uopće ne uskače u vatru nego nakon određenog vremena dobacuje nešto u stilu: ''E sad je dosta!'', što je u totalnoj suprotnosti sa Zagorovim karakterom i samom epizodom. Tu je još i Zagorovo iritantno ulizivanje indijanskim koljačima koji su poubijali nedužne građane, a veliki im Zagor to sve oprosti! Kakvo sranje! Šta su oni ikome skrivili?! Zar nije i Indijance trebalo kazniti za zločine? OK, poglavica je bio zasljepljen mržnjom radi smrti žene, ali šta to znači da nedužni masakrirani građani nemaju pravo da ih netko osveti samo zato jer je negdje netko iste boje kože ubio nekog Indijanca? Ponavljam - Kakvo sranje!!
    08.03.2008
    00:23:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 84%

    9, 7, 9, 9

    Vrlo dobra priča, ali slažem se sa manje-više svime što je Flamboyant rekao. Zbilja mi nema previše smisla da Osage krenu ubijati svakog bijelca koji im stane na put i pogotovo da bezveze pobiju cijelu onu obitelj koja je živjela izvan grada i nije ništa kriva...Billy boy ubije dvoje nedužnih indijanaca, a ovi vraćaju tako da pobiju cijelu hrpu bijelaca, umjesto da se osvete samo Billyu. A ni ona scena na početku, kad Billy ubije Divljeg konja pa počne pucati pod noge onoj skvo i tek se onda Zagor aktivira i kaže:"Ovo je previše! ", isto mi nejde u glavu. Uglavnom, druga polovica priče mi je bolja od prve. Mogao je ovo biti jedan od najboljih Zagora, ali ovako samo vrlo dobar....Donatelli je ovdje odličan, a ni naslovnice nisu loše, jedino mi ova druga nije baš nešto.
    10.03.2008
    14:30:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

          E ovo se zove Zagor...
    15.11.2008
    19:08:00 sati
    cibalia
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Potpuno se slažem da je ovo pravi Zagor.Priča diše na poseban način, nema pravde za indijance iako se Zagor trudio do jaja. Inače smatram da je Donatelli imao najbolju ruku do zs broja 600 ili 700 a kasnije je dosta oslabio, tako da je ovo period kad je davao sve od sebe i svaka mu čast. Nollita nezaboravan. Možda ću izletit sa ovime ali mislim da mi je ovo najbolja western priča u ovom serijalu. Stvarno ih ima nekoliko ovako dobrih a ovo mi pada na pamet kao najbolja. Donatelli je napravio grešku u vezi crteža, ne znam koliko to drugi primjete ali nema veze za sitnu grešku na kraju, strip je fantastičan.
    30.11.2008
    17:40:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    07.05.2009
    23:38:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    09.06.2009
    02:31:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Izuzetna prica!
    08.07.2009
    16:36:00 sati
    14act3
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prosto sam se iznenadio kada sam vidio da je ova prica relativno nisko ocijenjena!!!Misljenja su ocigledno podijeljena ali ja srecom spadam u grupu koja smatra da je ova epizoda pravi klasik!!! Nolitta je napravio savrsenu pricu koja svojom temom nikada ne zastarjeva!!!Dok je svjeta bice i ovakvih ,,tatinih sinova,,  kakav je Billy Boy koji smatraju da im je sve u zivotu  dozvoljeno(pa cak i ubistvo) samo zato sto ima bogatog starog!!!Prica po meni nije uopste duga vec traje taman koliko treba!!!Posebno mi je impresivan onaj dio kada Zagor vodi zatvorenika kroz pustinju gdje i pored velikih iskusenja samo snagom sopstvene volje ne posustaje da zlocinca odvede pred lice pravde!!!Zbog ovakvih postupaka Zagora sam nekada davno i zavolio a ta ,,ljubav,, traje i dan danas!!!Mnogi ce reci da je Zagor naivan i djetinjast(mozda su i u pravu)ali ova epizoda nam nudi puno vise od toga!!!Nudi nam jednu obicnu ljudsku pricu u kojoj na kraju svi gube,nema pobjednika!!!I upravo ovakav kraj je i svrstava u klasike jer da je prica sretno zavrsena bila bi relativno brzo zaboravljena i po meni ne bi` imala onu dubinu koja je i dan danas krasi!!!Nolitta nam porucuje da u zivotu ne podjedjuje uvijek pravda i da nas u sustini cekaju mnoga razocarenja!!!Donatelli je odradio odlican posao,ovo mu je definitivno jedan od boljih radova!!!Naslovnice su takodje odlicne,posebno mi se svidja poslednja!!!
    30.07.2009
    01:08:00 sati
    kandraks
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Još jedna epizoda sa daškom Nolittine genijalnosti. Što taj čovik radi, pa to nije normalno. Napisa je jedno brdo epizoda i uvik ima ovakvih ideja da obori čitatelje s nogu. Priča je teški klasik, nepravda nad Indijancima, svi odreda korumpirani i potkupljivi. Nolitta samo niže nezaboravne scene i ništa nije suvišno, sam kraj je jedan od najupečatljivijih u cijelom Bonelliju. Uvati me tuga kad se sitim da trenutno u Zex seriji ima još samo par Nolittinih epizoda koje će izaći, taj neponovljivi ciklus će završiti Terorom šeste planete i Hellingenom. Donatelli jednostavan i savršen, treća i četvrta naslovnica nezaboravne.
    01.10.2009
    14:00:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    zaslužuje mjesto u top 10
    12.11.2009
    15:54:00 sati
    adriano
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Odlična epizoda, spada u sam vrh serijala.Tema je, iako neki kažu "100 puta prožvakana" vrlo orginalna, i, nažalost, još uvijek aktualna.Ne razumijem kako neki mogu reći da je 100 puta prožvakana? Molim vas, jednu epizodu sa temom poput ove. Znači, ne neku o pravima Indijanaca, već neku o razmaženom tatinom sinu. Donatelli jako, jako dobar, vrhunac njegove karijere, no, čak ni njegov vrhunac nije bolji od ocjene 8. Prve dvije naslovnice bezvezne, nemaju veze s vezom, treća odlična, ali isto nema veze s epizodom, četvrta previše otkriva.
    24.11.2009
    21:24:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je pravi, ozbiljni i vrlo tuzni Zagor - nije za djecu, nego za one koje ga citaju godinama i koje ga dobro znaju.  Ovdje nema obicnih ljudi i karaktera iz romana i iz stripova: ovdje je svaki tip pravi covjek, iz naseg svjeta, i svaki se ponasa kao nekog koga mi znamo.  Billy Boy je tip kojega sam ja znao u skoli, a tipa kao sto je njegov otac - bogat, mocan i surov - ja znam ovih dana (pa i radim sa takvim ljudima).  Kakve sanse imaju indijianci, ili bilo kakva rasa ljudi koji su slabiji, koji nemaju toliko para, i na koje svi pljuju bez ikakvog razloga?  Ovo je prica o svijetu u kojem smo mi zivili, u kojem zivimo sad, i u kojem cemo zauvijek zivjeti; prica o nepostenom svijetu gdje nepravda vlada svaki dan, a velicine ti nepravdi mnogi od nas nikad ne vide i nikad za njih ne cuju.

    Ja razumijem da je "Zimska Zmija" za velicinu Zagorovih citaoca najbolja njegova avantura, i ja tu nemam nista da dodam; ali meni uvijek nije lego onaj crtez od Bignotija, koji je uskocio i usro ono remek djelo koje je Ferri zgradio svojim crtezom u toj prici.  Ovdje, u razliku od te price, makar Donateli je poceo crtat ovu pricu i on je sam zavrsio; iako Donateli nije na Ferrijevom nivou, ipak je drugi najbolji crtac Zagora, i ovdje to pokazuje, a jos pogotova ima uspjeha zato sto mu niko drugi ne uskace u njegov crtez (kao Bignoti u "Zimsku Zmiju").  Ovo, zajedno sa "Sloboda ili Smrt", je najbolji rad Donatelija, i za mene jedna od tri najbolje Zagorove price svih vremena.  Prica super, tekst savrsen (ko bi rekao da je i onaj Paco originalan tip?  Da je neko drugi nego Nolita pisao ovu pricu, Paco bi bio cliche, neko koga smo vidjeli sto puta prije: surov, dosadan i brz da ubije.  Ali ne ovdje: ovdje je komplikovan, ne vjeruje u hladnokrvnost, i jedino je pristo da ubije Zagora zato sto je Zagor odbio da nestane sa ove teritorije i da vise ne trazi Billija.  Kakav tip!  Treba vise vakih ljudi u danasnjim stripovima, pa bili oni dobri ili zli!), a naslovnice zakon.  Prvi put ikad da su tri glavne stranice pune desetke (Zagor EX 127, 128, 129), a i ona 126 je skoro 9, pa zajedno je to oko 10.  Ovake price vise ne pisu, i meni je zbog toga tako zao da se osjecam kao Zagor na kraju ove price, koja je MASTERPIECE!!!

    06.04.2010
    02:51:00 sati
    acestroke
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ODLIČNO.

    01.07.2010
    19:39:00 sati
    legaz
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Iako u zagoru ima puno epizoda koje se bave nepravdom prema indijancima, koju su neki scenaristi pokušali prikazati više puta, nitko nije to znao bolje realizirati od Sergia Bonellija, a u Bijesu ratnika Osaga je to dovedeno na skroz drugi level. Sva raskoš njegovog scenarija ovdje dolazi na vidjelo.

     

    I Donatteli je ovdje na svom crtačkom vrhuncu, a ova epizoda je definitivno jedan od  vrhunaca serijala

    19.07.2010
    16:14:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Galis

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Jedna od onih Zagorovih priča koje govore o indijanskom pitanju, i sigurno jedna od onih koje najviše emocija bude nakon čitanja. Crtež mog omiljenog Zagorovog crtača Donatellija ne treba puno komentarisati, naslovnice dobre, ali ima i boljih i čuvenijih. Bio je to najbolji period Zagora između 250. i 400. broja Zlatne serije.

    11.09.2010
    13:26:00 sati
    Galis
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Jedna od vrlo kvalitetnih priča iz zlatnog Nolittinog razdoblja. Da bi je u potpunosti cijenili moramo je gledati u kontekstu vremena u kojem je izašla.

    22.11.2010
    12:39:00 sati
    solar
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Ja u suštini više volim priče sa više fantazije, mistike, avanture, ali ova zapravo klasična priča sa divljeg zapada je jedna od boljih Zagorovih epizoda. Odlična priča, odličano razvijena i sve vrijeme zanimljiva. Likovi upečatljivi od Bili Boya, pijanca Benija, do poglavice Wakope. Dopada mi se emocionalnost ove epizode koja pokazuje i naivnost i odlučnost Zagora a i jegova reakcija na oslobađajuću presudu kaže da je ipak samo čovjek. Zapravo svaka epizoda koja nema hepi end je dobra i kako ih čitam kao ozbiljniji čitalac sve mi se više dopadaju. Ostale elemente kao crtež i naslovne strane suvišno je komentarisati.

    25.12.2010
    16:02:00 sati
    malek
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Prica vrhunska nolita kralj kraljeva donateli vruhnac karijere.Toliko dobrih scena da je to za nepovjerovati strip sam procitao preksinoc prvi puta fenomenalno da su naslovnice malo bolje 100% ovako 99 %(koliko god se trudio nemogu prozvakat jednostavnost naslovnica i dati desetku :((  )

    Dalje:vidim da neko u ovom scenariju brani bijelce ja cu samo reci svaka cast poglavici osaga Wakopeu sto nije grad sravnija sa zemljom istog trena sa svojim ratnicima ja mu skidam kapu...

    Zagor vrhunski karakter cak i u smrt radi jebene ISTINE I PRAVDE svaka cast.Koliko ovakvih situacija imamo u svakodnevnom zivotu šugavi tatini sinovi kao ovaj Billy Boy smradovi svaki takav treba zavrsiti kaoovaj u stripu.Znam masu momaka koji imaju novca pa su pravedni i normalni a ove ostale sve koji citaju nabijem na kolac.

    Kraj stripa perfektan mozda sam uzivljen mozda sam nerealan ali nista na svijetu nem mrzim kao sto mrzim nepravdu da sam bio na mjestu Wakope isto bih reagirao i u smrt samo da povucen za sobom takve odvratne tipove koji ne zasluzuju udisati ovaj zark.Nolita kralj nad kraljevima ponavljam sviđa mi se kad je Billijev otac zaustavio gomilu da rastrga Zagora znaci Nolita je poslo jos jednu vaznu poruku tipovi poput Bilijevog oca mogu se smeksati kad ih se udari tamo gdje najvise boli kakva poruka nolite vrhunska.Jos mi se svida kad se zagor borio sa snom (vracanje u proslost rakosi...) i na kraju isprika modovima na malo grubim rijecima i svima koje je moj komentar uvrijedio.Znam mozda sam malo pretjerao ali tako razmisljam sto nema veze sa stripom mene je ovaj strip podsjetio da rađe biram dostojnu smrt nego sramotan život doslovno.

    21.01.2011
    17:01:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Snažna i emotivna priča. Skeč na početku legendran i geijalan.

    11.06.2011
    14:56:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Davor2403

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Solidna priča i ništa više, čak malo i nepotrebno razvučena...

     

    A ja ovog Donatellija ne mogu nikako prožvakati, ne kažem da čovjek uopće loše crta, ali meni nešto nikako ne odgovara njegov crtež.. :(

    23.07.2011
    11:24:00 sati
    Davor2403
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ne mogu vjerovati da sam ovu preskočio. Jedna od klasika i remek - djelo koje se mora pročitati.

    07.09.2011
    20:59:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dobra priča, odlična atmosfera, i perfektan crtež.

    21.10.2011
    14:45:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    To je to. Jedna od najboljih epizoda zagora.Zagor veliki zaštitnik indijanaca. Ova epizoda pogađa u sam centar šta bi zagor trebao biti. Uvujek na strani pravde.

    21.05.2012
    12:05:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Klasik

    20.07.2012
    09:00:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Odlično,najviše mi se svidjelo kad je Zagor odlazio s Billy Boyem u grad na suđenje

    20.07.2012
    09:13:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Elderane84

    Ukupna ocjena 73%

    9, 5, 8, 7

    Ovo su price koje Donateliju leze, i naslovnice koje plijene, osim prve. Ali nikad necu shvatiti kako je Nolita uspio da dopusti da Wakopa pobije neduzne zene, djecu, starce, a da ga Zagor i dalje gleda kao brata. Nelogicno. Samo zbog toga, 5 za scenario, a izuzimajuci takve stvari, prica bar za 9. Potresan i realan kraj, suocavanje Zagora sa nadolazecom buducnoscu.

    01.09.2012
    18:44:00 sati
    Elderane84
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    10.03.2013
    11:40:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Momo10

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    01.10.2013
    15:19:00 sati
    Momo10
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Nevjerovatno je da sam u prvom komentaru dao tako slabe ocjene naslovnicama,zapravo je problem u kolorizaciji,ili mozda nije? Druga naslovnica je stvarno briljantna,ko zna kako bi izgledala da je plavo nebo,ipak je četvrta najbolja i najbolje opisuje samu priču,jedina joj je mana preveliki mjesec,prva naslovnica je ok a treća mi je najlošija! Inace sto se tiče price meni je ovo top 5 Zagora i jedna od najdražih epizoda i jedan od najdražih stripova uopce,priča je naprosto fantastična i vrlo dobro opisuje svu uzaludnost Zagorove borbe za Indijance i njihovu jednakost u odnosu na bijelce,Chicho i Trampy su napocetku odlični,čak mi se i ne bas omiljeni Donatelli svidio,jedina mu je mana sam Zagorov lik,odnosno njegova manekenska frizura!!
    11.10.2013
    01:31:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Napeto i emotivo. Uz "Ocean" jedan od meni najboljih Zagora. Scena kada stari Kirby stoj kraj mrtvog sina a Zagor odlazi s mrtvim Wakopom u rukama je jako dirljiva. Donatellijev crtež je dobar, iako sam mu malo progledala kroz prste, bilo mi je krivo rušiti sveukupnu ocjenu za priču :)

    04.11.2013
    08:45:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    Ako zanemarimo par nelogičnosti i naivnosti koje te tjeraju da kolutaš očima, ovo je jedna jako dobra priča, za preporuku.

    Donateli... iznad svojih limitiranih mogućnosti.

    04.11.2013
    10:03:00 sati
    wele
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    26.12.2013
    17:04:00 sati
    dylan_dog12
    uredi
  • SuperHrvoje

    Ukupna ocjena 89%

    10, 10, 7, 8

    Priča o korupciji i pravdi, razumu i toleranciji, kakve bi u našim krajevima što ćešće trebalo pričat, ovjdje scenaristički razrađena tako da od početka do kraja održava napetost i akciju. Izvrstan završni dio. Crtež u zagorovom prosjeku, a naslovnice variraju od općenitih do pogođenih. Izbor naslovnice zbogom crveni brate za naslovnicu Klasik izdanja izvrsno pogođen
    22.01.2014
    07:39:00 sati
    SuperHrvoje
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    10, 10, 7, 8

    Epizoda bolja od prosječne, ali ipak ne u rangu onih najboljih epizoda.

    24.06.2014
    14:56:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Ova priča ima sve, od početnog humora, nasilja, utjerivanja pravde, podmićivanja pa do završne tragedije. Navikao sam da Zagorove epizode u velikoj većini slučajeva imaju sretan završetak ali ova je upravo suprotna i zbog toga mi je posebno draga. 

    Počeci sa Chicom i Trampyjem su mi uvijek zanimljivi i znaju me nasmijati a ovaj sa pušenjem lažnog opijuma i lažnim erotskim vizijama je možda i najbolji od svih. Scena na kojoj sam se pokidao je ona kada je Chico bježeći pred razjarenom gomilom trčeći prestigao čak i zeca a ovaj ostao potpuno zbunjen i iznenađen.

    I meni je malo upalo u oko to što se Wakopa išao osvećivati nedužnim stanovnicima ali treba razumjeti da su za indijance svi bijelci isti kao što je u dosta situacija i obrnuti slučaj. Zagor je bio naivan u razmišljanjima da će uspjeti privesti pravdi sina bogatog moćnika ali s druge strane to je jedna od vrlina ljudi koji slijepo vjeruju da je borba za ravnopravnost sviju jedini ispravni put koji nikako ne može zakazati. Kraj je odlično razrađen i čitajući ga ostaje dojam da je jedino tako i moglo završiti, svaki drugačiji scenarij bi bio previše napadan i vjerojatno nerealan s obzirom na nastalu situaciju.

    Iako nema Ferrijevo umijeće Donatelli mi je uvijek rado viđen gost i ovdje je stvarno napravio izvrstan posao, usudio bih se reći da je ovo vrhunac njegovog stvaralaštva. Vjerojatno je ovo njegova najbolja epizoda a u svakom slučaju može ući i među 10 najboljih Zagorovog serijala općenito.

    02.07.2014
    18:41:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    Odlična epizoda, sem Donatellijevog crteža sve je super. Možda je malo previše razvučen Zagorov put sa uhapšenim Billy Boyem do Stonevilla, a sve ostalo je odlično

    23.07.2014
    22:58:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Odlična recenzija još bolje priče. Nažalost ovde nailazimo na stvari koje su aktualne i u 21 veku. Kako glasi ono... "Ništa novo pod kapom nebeskom"

    20.09.2014
    16:21:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrlo tužna i realna priča. Ovo je jedna od najuvjerljivijih priča o tome kako su Indijanci bili istrebljivani i protjeravani u rezervate. Ovdje imamo scenu u kojoj Billy Boy ubija mrtav-hladan dvoje nedužnih Indijanaca, i njegov glupi potez stvara nemir u Stonevilleu. Ne razumijem zašto toliko ljudi misle da su Osage prveiše ubijali? Osage su se naljutili, jer žive u nasliju i naslijem uzvraćaju udarac. Čak i šerif je na strani bogataša Kirbya, tvrdeći da se Billy Boy branio od "skupine divljaka". Kirby je beskrupulozan tip, pravi bogataš koji drži grad u šaci i ne muči se zbog problema s Osagama, misleći da je to njegov sin preventivno uradio, dok građani ginu zbog njegove gluposti! Ovdje je to bolje prikazano nego igdje drugo. Ovdje imamo i plaćenika Paca, koji misli svojom glavom i najsvjesniji je (pored Zagora) situacije koja se dešava i ne voli ubijati. E to mi se dopada, a ne oni tipovi kao "Joj, kako bih samljeo onog prokletog Zagora! Čim ga se dočepam...".  Takvih likova treba više u pričama. Mislim da uopšte nije razvučen onaj dio kad Zagor odvodi Billy Boya. Tu ima puno akcije i humora. Vrlo je tužan i netipičan kraj za Zagora, gdje smo navikli da svi završe sretno. Suđenje je odlično prikazano. Baš se vidi kako su mito i korupcija velik problem bili kako tada, tako i danas. Donatelli vrhunski. Mislim da on bolje od Ferrija crta western epizode, i da bi Nolitta ispravno postupio kada bi njega stavio da crta western priče, kao što je ova. Naslovnice odlične. Treća je baš za antologiju. Ostale naslovnice na nivou.

    17.10.2014
    17:55:00 sati
    AmW1
    uredi
  • Boston Jack

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Jedna mi od najboljih epizoda zlatnog perioda. Prilično dobro dočarava sraz i nepremostive prepreke između dviju kultura, bjelačke i indijanske. Portretira onaj istinski indijanski kodeks za čašću i pravdom, kodeks koji je zagor razumio i poštovao...

    10.12.2014
    19:25:00 sati
    Boston Jack
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 9, 7

    fenomenalno,ova epizoda u čitatelju budi toliko različitih osjećaja,toliko je scenaristički i pričom oduševila me da sam ju pročitao u dahu.

    jedna od rijetkih epizoda sa tako tragičnim krajem,čovjek jednostavno čitajući je nasmije se čikovim gegovima,razbjesni se na bijeli ološ i kukavice,rastuži se nad sudbinom wakope i njegovim proročanskim riječima prije nego je njegov nož ostvario pravdu onakvu kakva bi i trebala biti.

     

     

    25.01.2015
    11:26:00 sati
    igor 12
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    24.05.2015
    13:39:00 sati
    hamzik
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.06.2015
    21:06:00 sati
    velka031
    uredi
  • Darkwood Monty

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Iako nijansu razvučeno, ipak odlično ispričano u Nolitta stilu.

    Klasična, epska priča sa poantom iz stvarnog života.

    Donatellijev crtež vrlo dobar, ako zanemarimo debilne ''Donatelli njuške'' likova.

    Ferri korektan na naslovnicama.

    22.08.2015
    10:14:00 sati
    Darkwood Monty
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    E, kad sam imao ZS 352, i s čežnjjom gledao u malu sličici sljedećeg broja. Koliko sam samo puta pročitao!? Sad nakon više od 25g., vidim da je sve to ostalo u podsvjesti, kao da sam svaku sličicu znao unaprijed. Početak Chico-Trampy - po meni jedna od najboljih njihovih egzibicija. Sama priča odlična, ima u ponekim dijelovima patetike, ali nemam zamjerke u konačnici. Samo mi nije jasno zašto Zagor nije uzeo konje kad je odlazio od Kirbiya!? Što se tiče crteža, epizoda je Donatellijev biser! Može biti mjerilo za sve ostale. Naslovnice odlične.

    02.10.2015
    12:45:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Odlična priča. Definitivno jedna od najboljih. Pravi Zagor klasik!

    Donatellijev crtež kao i uvijek na nivou, naslovnice solidne.

    04.10.2015
    18:23:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    9, 7, 7, 8

    Dobra prica, da sam je citao sedamdesetih sigurno bi mi bila vrhunska, ali danas mi ipak ne ide u top 10 Zagora kao sto je mnogi stavljaju. Prvo, crtez mi nije nesto, Donatelli moze bolje. Drugo, u scenariju ima par gluposti koji mi bas pokvare gust, npr. Zagor kad primjeti one vukove kaze kako nema puno metaka, a zatim na onu budalu koja se prerusi u vucju kozu ispali desetak metaka onako iz zajebancije? I zar Zagor i serifovi pomocnici nisu mogli uzeti konje kad su isli do rudnika nego krecu na cetverodnevno pjesacenje? Previse gluposti za scenarista kojeg drze vrhunskim i za pricu koja ide u top 10. Kraj je emotivan i efektan, nema happy enda, to je dobro izvedeno.

    20.03.2016
    15:13:00 sati
    Minotauro
    uredi
  • darkw00d

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Odlično!
    18.04.2016
    23:48:00 sati
    darkw00d
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    08.05.2016
    15:09:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Dobar strip s dobrim crtežom i naslovnicama (ocjenjujem Dnevnikova izdanja). Recenzent navodi kako nema ni jednog vojnika u stripu, ali na suđenju i nešto prije toga se pojavljuju i komandant i vojnici, koje je u međuvremenu kad Zagora nije bilo doveo šerif, zajedno sa sucem. Također mi je nelogično kako poglavica Wakopa ubija s 2 udarca šakom Billy Boya (vjerovatno je trebao biti nacrtan nož u ruci).

    23.06.2016
    10:32:00 sati
    dudo1
    uredi
  • RadioClash

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    17.01.2017
    14:03:00 sati
    RadioClash
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    25.07.2017
    15:17:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    12.10.2017
    00:42:00 sati
    suply1
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    LUX 126. Bijes Ratnika Osaga
    LUX 127. Billy Boy iza Rešetaka
    LUX 128. Dan Pravde
    LUX 129. Zbogom, Crveni Brate (do 52 str.)

     

    Vrhunska priča! Ovo je jedna od onih priča kad pročitaš jedan strip, brzo taj vraćaš u policu i odmah uzimaš drugi! Ne znam uopće što ovdje izdvojiti, vjerojatno najbolji dio onaj kad Zagor odvaja Billy Boya od oca i obojica kreću na mukotrpan put prema gradu na suđenje, a iza svakog "grma" leži opasnost od ljudi Billy Boy-ovog oca koji ih prate u stopu. I kako je Zagor bio iscrpljen i nije smio utonuti u san. Predobro i sam crtež na nivou. Kako je tužno počelo ubojstvom onih jadnih indijanaca, tako je tužno nažalost i završilo :( Zadnja naslovnica i naziv epizode sve govori "Zbogom, Crveni Brate"..

    14.02.2018
    23:00:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Jednostavno vrhunski! Maestralno profiliranje likova, koji nisu prikazani dualistički, odnosno s krajnje pozitivnim ili krajnje negativnim odredicama; nego se u njima pretapa svo sivilo Zapada, koje je, često, ovisilo o razvoju situacije u datom trenutku. Možda i najbolji primjer za to je i Kirbyev predradnik Paco koji; iako na strani protivnoj Zagoru; izaziva empatije kod čitatelja upravo zbog tog karakternog prikaza koji nije bio stereotipan. A samog Billya Boya lako je i danas zamisliti kao nekog od pripadnika balkanske "zlatne mladeži" kojoj je, često, dopušteno ono što drugima nije.

    Šteta je što ovu priču nisu pratile i puno efektnije naslovnice.Osim one u kojoj Zagor drži mrvog Indijanca u naručju, ostale nisu vrijedne spomene, što je šteta u kontekstu ovako dobre epizode.

    12.06.2019
    10:13:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    10.07.2019
    18:22:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ide medju top 10 stripova o Zagoru. Ova priča prevazilazi granice stripa i zalazi u klasike omladinske književnosti.

    08.08.2019
    09:29:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Ma ovo je Zagor kakvog volim.Kultna epizoda.

    02.04.2020
    14:17:00 sati
    Liverpool
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Davne 2008. ili 9. godine medju mojim prvim posetama stripoteci Dakrvud u Lominoj ulici, sam ugledao i istog trenutka kupio Zagor extra Dan pravde. Naslovna strana kojoj nije moglo da se odoli. Zagor frontalno stoji s pistoljem i odlucno gleda direktno u nas publiku a iznad naslov Dan pravde. Klincu od 11 godina koji se tek upoznavao sa Zagorom i raznim edicijama extra, redovna, odabrane price, specijal, klasik, nisam se obazirao na numeraciju niti sam uopste znao ko su autori price ili da li je nastavak ili ne. Ali znam da sam je odmah  uzeo. I nastavak i kraj price procitao bez citanja prva dva dela. Jer nikako nisam uspevao da ih nadjem jer su se ti brojevi raspordali. I onda vremenom uzecu te brojeve kasnije i tako dalje i tako dalje i eto nepravda iz 2008. je ispravljena tek sada 2020. kada sam nabavio prve dve svescice ove price i po prvi put je u celosti procitao.

    Secam se da je ostavila duboki trag i utisak na mene cak i tako okrnjena na pola, a mogu misliti koliko bih bio odusevljen da sam je celu procitao tada. Medjutim i danas posle toliko godina i kao daleko iskusniji i raznovrsniji citalac raznih stripova, Bes ratnika Osage je idalje jedna od najboljih Zagorovih prica i klasik za sva vremena. Mislim da sva deca u kljucnom razdoblju od 10. do neke 14. godine treba da citaju Zagora, da u njih usadi osecaj za ispravno, pravdu, toleranciju prema ljudima razlicitm od nas po boji koze, nacionalnosti, zelju i potrebu da budemo pravedni i da pomognemo i odbranimo one slabije od nas. Verujem da sam danas ovakvav covek umnogome zbog toga sto sam kao klinac obozavao Zagora i citao ga kao lud. I idalje ga volim i citam.

    Ova prica je izasla u doba kada je Nolitta bio na vrhuncu, nizao je maestralne epizode jednu za drugom i sve su za pamcenje. Bes ratnika Osaga se posebno istice zbog surovog i realnog gorkog kraja koji osatje urezan u pamcenje. Takodje sve epizode u kojima Zagor pusti bradu zbog raznih muka koje su ga strefile su uvek odlicne (Zagorova odiseja, Dobar i los itd). Donatelli je ovde isto na vrhuncu svog crtackog umeca i ovo je medju najboljim radovima ali ipak nije za 10. Naslovne strane legendarne pogotovo one za Dan pravde i Zbogom, crveni brate. 

    22.06.2020
    20:45:00 sati
    going going
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 344
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 779
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 525
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1859
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 696

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2561
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2440
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 1859
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1567
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1306

      Aukcije

      Forum