U službi cara

Zagor

ZG LEX 132-135 | 339 str.

Dvije tisuće dolara, tko bi odbio takvu svotu? Nitko, a pogotovo ne Pablo Rochas, simpatični baskijski traper i prijatelj poznatog Zagora. No ipak bih svakom preporučio da odbije tu svotu u slučaju da vam je nude pukovnik Potosky, kapetan Borda i poručnik Rostov, trojica plaćenika generala Tarasenka i ruskog cara koji su u Darkwood došli s namjerom da eliminiraju mladog odbjeglog princa Alexisa Pougatchewa. No Rochas nije znao za njihove planove te upada u zamku…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 70%

Priča 8

Scenarij 7

Crtež 6

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 81%

P*8

S*7

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Sedma runda
    ZG LEX 132
  • U službi cara
    ZG LEX 133
  • Jama smrti
    ZG LEX 134
  • Kraj tiranina
    ZG LEX 135
  • Došljaci sa Aljaske
    ZG ZS 366
  • Zagorov ponos
    ZG ZS 367
  • Kraj tiranina
    ZG ZS 368

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La settima prova
    ZG SR 125
  • Agli ordini dello zar
    ZG SR 126
  • La fossa della morte
    ZG SR 127
  • La fine di un tiranno
    ZG SR 128
  • La settima prova
    ZG TT 125
  • Agli ordini dello zar
    ZG TT 126
  • La fossa della morte
    ZG TT 127
  • La fine di un tiranno
    ZG TT 128

ZANIMLJIVOSTI

  • Str. 27. „Jama smrti“. Saznali smo da Zagor teži najmanje devedeset kila, teško je pretpostaviti koliko onda teži Chico.
  • Ludens je posljednji broj ove priče Kraj tiranina, produžio na 104 stranice kako bi priču završio u istome broju.
  • Veliki propust Nolitte, nakon što se Donald rastao na kratko od ostatka grupe više se nije pojavio u stripu, jednostavno je ostao zaboravljen.

Spremni za kazačok?

Stigao je predblagdanski dio godine, svi su nečime zauzeti, netko se uhvatio potrošnje kako bi iskoristio blagdanske popuste, netko misli na druge pa traži što bolje poklone za staviti ih pod bor svojih bližnjih, neki blesani pišu recenzije za Zagora, dok oni najpametniji uživaju u zimskim radostima, ponajviše u snijegu. Ako u nečijem gradu nema snijega, nema problema, u ovom Zagoru ima ga na pretek. Snježne epizode su u Zagoru na mene gotovo uvijek dobro utjecale. Od „Snježnih sokola“, preko „Vuka samotnjaka“, pa do „Stazama sjevera“ i „Demonske knjige“ , sve su to uglavnom iznad prosječne ili barem prosječne epizode, ni ova priča nije iznimka, zanimljiva Nolittina priča s malo lošijim Donatellijevim crtežom i relativno dobrim Ferrijevim naslovnicama.

Zima, snijeg, bjelina

Kako to uvijek biva, u priču nas scenarist mora uvesti. Ovaj put priča počinje u jednoj tvrđavi negdje u Darkwoodu poznatim nadmetanjem Zagora i Rochasa – lupi, pa 'ko dalje poleti. U nadmetanju je pobijedio naravno Zagor na opću radost dvojice gledatelja, simpatičnog Meksikanca Chica i lovca na krzna Donalda, s obzirom da je dobrovoljni prvak u udarcima na dalj svima obećao ručak. No, naravno da se ova priča ne temelji na neprijateljski raspoloženim batacima i pljeskavicama, već pravi problemi dolaze kad je zapovjednik utvrde pozvao Zagora i prijatelje mu u svoj ured. Tamo ih upoznaje s Potoskyjem, Bordom i Rostovom, trojicom Rusa s Aljaske koji navodno žele vratiti princa Alexisa na vlast te traže Rochasa za vodiča. I eto vam nevolje, kako vam ne bih pokvario čitanje, daljnje događaje neću prepričavati, nego ću se osvrnuti na novinu u ovoj epizodi.

Nakon Mađara, Indijaca i Japanaca kao gosti u Darkwood došli su Rusi, i to ne bilo kakvi Rusi, već ni manje, ni više nego Donski kozaci i njihov voljeni vođa Boris Prilov (koji btw. dosta podsjeća na Lenjina).

Uvođenje kozaka u jednu epizodu doživio sam kao odličnu ideju koja dokazuje da je Nolitta stvarno imao ideje par exellence i talent koji mu je omogućavao provedbu istih tih ideja u djelo. Pa iako sam pobornik modernijeg Zagora i bez obzira što mi je Boselli draži od Nolitte, moram priznati da je ova priča napravljena majstorski. Šteta što nije začinjena boljim crtežom. Donatelli inače na Zagoru nije loš crtač, daleko od toga da je vrlo dobar, ali za jednu sedmicu je, na žalost ovog puta nije bio na tom nivou. Neka lica poput onih na drugom i trećem kadru „Jame smrti“ mi dižu kosu na glavi, dok neki propusti izgledaju kao jednostavni rezultati nemarljivosti.

Ferri je slabo obavio svoj dio posla. Na prvoj naslovnici, gdje se Zagor bori protiv kozaka lijeva kozakova ruka je veličine ruke malog djeteta. Mogao bih nabrojiti još mnoge greške na ovoj naslovnici, ali ću spomenuti samo katastrofalan kolor pozadinskih stabala i neba. Druga naslovnica je jako dobra, jedino što je lijeva Zagorova šaka toliko mala da se praktički može izvući iz lanaca. Treća naslovnica ima isti problem kolora kao i prva. Nebo je crveno, a stabla u pozadini koje je Ferri samo iscrtao paralelnim crtama su jednolično obojana. Dobro bi to izgledalo crno i bijelo, ali ovako u koloru ne paše. S obzirom na sve pogreške ocjena naslovnici je čak i popustljiva.

Završavajući pisanje ove recenzije u blagdanskim danima svim članovima stripovi.com želim čestit Božić i sretnu Novu godinu! (možda s malim zaostatkom, no najvažnija je dobra namjera, nije li tako?)

Naprijed

ZG LEX 129/132 Zagor protiv Supermikea

ZG LEX 136/140 Čarobnjak Kandrax

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 88%

    10, 8, 8, 10

    Ovo mi je jedna od dragih epizoda koje se rado sjetim.

    06.01.2013
    00:28:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • DeeCay

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Klasik, Nolittinih ruku djelo, u ovom razdoblju su prave epizode... Dašak ruskog Istoka u Darkwoodu.

    06.01.2013
    00:57:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    U ovoj priči Zagor je dva puta obmanut, ipak te obmane nisu počinili ljudi istih moralnih vrijednosti. Korsakoff jest pokvaren do neke mjere, on je lopov koji radi za vlastiti interes, ne zanima ga opće dobro.

    S druge strane pukovnik Potosky je već prešao onu granicu koja ga u zagorijanskom sustavu vrijednosti čini nepovratno zlim. On ne radi za svoj partikularni interes nego se priključuje tiraninu na vlasti u Novogradu i caru koji također zlorabi svoju poziciju moći da bi privilegirao njemu podobne. Dok loša djela Korsakoffa utječu na razmjerno mali broj ljudi i ne ostavljaju mrtvace za sobom, pukovnik Potosky je puno opasniji jer ne preže od ubojstava i njegovi čini utječu negativno na veće društvene skupine.

    Postupci Rusa u sebi sadrže nekoliko stupnjeva. Prva stvar u kojoj su pogriješili jest remećenje darkvudskog mira, to je prva razina. Došli su iz vana i napali (lažnog) princa, koji samim svojim prisustvom u Darkvudu spada pod Zagorovu jurisdikciju, a ako je nevin i pod njegovu zaštitu. Već po tim točkama spadaju u prekršitelje "zakona".

    Drugu grešku je napravio Potosky i njegovi pratioci, koji su pokušali ubiti Rochasa čime su napali Zagora na osobnoj razini.

    Treća razina nam se pokazuje u potrebi da se zaštiti život mladog Aleksisa koji utjelovljuje nadu za bolji život svih građana ruske kolonije. Tim činom Duh sa sjekirom neizravno utječe i na unutarnji poredak ruske carevine.

    Četvrta razina o kojoj možemo govoriti jest da Zagor opet pomaže vojsci, odnosno državnom aparatu SAD-a i čini ono što oni ne žele ili zbog osjetljivih diplomatskih odnosa se ne usude javno učiniti.

     

    Kako sam već ranije spomenuo, karakteri, odnosno stupanj zločina negativaca u priči nisu jednaki. Zbog toga ih ne možemo promatrati kroz iste "naočale". Kod razgovora u kolibi vidljivo je da se Korsakoff osjeća moralno superiornijim od pukovnika Potoskyog i samog cara. To ukazuje na činjenicu da Korsakoff nije u potpunosti zao, nego egzistira negdje u "sivoj zoni" (poput Zimske Zmije) gdje Nolitta redovito poentira uvodeći u serijal i katarzički momenat, pitanje grijeha i pokajanja, daje priliku ljudima da se poprave. Time se približavajući stvarnim moralnim dilemama. Također, Nolitta kroz usta Korsakoffa na 48. str. (LUEX #133) čak kritizira pokvarenost pukovnika Potoskyog a i sve pokvarene vlastodršce.

     

    Ipak, jedna od Nolittinih najvećih poanti dolazi na kraju. Traperi i Indijanci ujedinjeni dolaze u pomoć Zagoru. Darkvudski narod se spontano ujedinio da spasi Zagora, njihovog "kralja" i tim činom poručuju svim vlastodršcima, ali prvenstveno Rusima i grofu Borisu kakav u stvari vladar mora biti.

     

    Pripovjedački dio je vrlo dobar. Nolitta svako malo iznenađuje čitatelje i samog Zagora nekim novim saznanjem i neočekivanim obratima poput donskih kozaka koji ulaze u kolibu ili ona tajanstvena dolina gdje su Rusi podigli svog grad. Također, Nolitta sa likom grofa Borisa "govori" da vlast koja se želi radi nje same kvari i često pretvara dobre ljude u krvožedne ubojice.

     

    Ipak imam dvije zamjerke na Nolittin scenarij. Prva se odnosi na Korsakoffa koji je po mom sudu previše rano poginuo. Već sam ranije govorio kako je on u onoj "sivoj zoni", baš zato je bio savršeni "kandidat" da se pod Zagorovim utjecajem pokaje i zažali za potraćenim životom. Nolitta ga je mogao uzvisiti na razinu žrtve koja pada nakon spoznaje istine i iskupljuje se gineći uz Zagorov bok, umjesto toga on se odlučio za manje vrijednu pouku čitateljima, otprilike kao - pohlepa i lakomost ubijaju.

    Druga zamjerka je Nolittino propagiranje neke vrste kukavičluka mladog princa Aleksisa koji  odlučuje da će živjeti u Darkvudu mirnim životom, umjesto da skupi hrabrost i preuzme na sebe odgovornost koju po naravi ima i oslobodi svoj narod od tiranina.

    Tu bi se također moglo prigovoriti i prinčevo prihvaćanje američkog državljanstva, jer time se američka država uzdiže kao bolja od ruske carevine, kad je u stvarnosti obratno, jer u to vrijeme su Indijanci protjerivani i istrebljivani sa svoje zemlje.

    Uglavnom ovdje ima nekoliko stvari koje se Nolitti mogu uzeti kao negativne. Ipak, Duh sa sjekirom u ovom slučaju održava ravnotežu i pokazuje ispravni model djelovanja kako za Amerikance tako i za Ruse.

    06.01.2013
    01:03:00 sati
    solar
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Odlična priča kao uostalom i sve iz "zlatnog perioda". Nolittin način pripovjedanja iz tog, sada već davnog, doba ni dan danas ne gubi na kvaliteti, a Donatelliju je ovo jedan od najboljih radova (uz preostale iz "perioda") na Zagoru, ujedno i u crtačkoj karijeri.

    06.01.2013
    01:12:00 sati
    drogsy
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    06.01.2013
    07:09:00 sati
    goghy
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    6, 5, 9, 9

    Zanimljiva priča sa Rusima na Američkom tlu koja je bila više puta upotrebljena u Bonelli stripovima (Tex Willer).

    06.01.2013
    11:05:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    06.01.2013
    13:11:00 sati
    Koresh
    uredi
  • PAJDO

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 8, 6

    Zima, hladnoća, snijeg kao protuteža vatrenoj akciji, prevari i izdaji.

    Odličan Donattelijev crtež i lošnjikave Ferrijeve naslovnice (osim prve).

    06.01.2013
    13:55:00 sati
    PAJDO
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ala ste se stisli sa ocenama. Meni je ovo jedna od najdrazih Zagorovih zimskoh pustolovina i cesto j eprelistavam i ponovo citam.

    Nolitti u svom zlatnom razdoblju nije ponestajalo ideja,  prica o izdaji i prevratima {cega je bilo dosta u Ruskoj istoriji}

    Donatelli jeste malo slabiji ali ne mogu da mu dam manju ocenu.

    U Ferrijevima naslovnicama ne vidim  nikakve njegove propuste{sem ruke ovog kozaka} vec su to sve propusti koloriste.

    06.01.2013
    15:31:00 sati
    going going
    uredi
  • skot

    Ukupna ocjena 66%

    6, 7, 7, 6

    prosječna epizoda koju se može izdvojiti samo zbog rusko-zimske egzotike...uvijek me zanimalo jesu li ovom liku na trećoj naslovnici zlatne serije namjerno docrtali kosu da liči na lenjina

    06.01.2013
    21:38:00 sati
    skot
    uredi
  • herzegovina.boy

    Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 9, 10

    07.01.2013
    01:45:00 sati
    herzegovina.boy
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    07.01.2013
    11:47:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    07.01.2013
    13:43:00 sati
    14act3
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    Klasik, vreme ide ovoj epizodi na ruku.

    07.01.2013
    19:27:00 sati
    kasper
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Naprosto obožavam ovakve epizode u kojima Nolita radi izlete u dalju (Zagorov susret s vikinzima u "Izazovu kitolovcima") ili bližu europsku povijest (epizoda "Ocean" s piratima i ovaj troplet s kozacima). Uz njih bih dodao i uspješne 'interkulturalne kontakte' s egzotičnim Orijentom (Crni šeik, Bijeli tigar, Zlatni pečat). "U službi cara" mi je definitivno najbolja epizoda tandema Nolita-Donatelli. Intrigantan zaplet, duhoviti skečevi (najbolji je onaj kad Chico ne razlikuje vitraj od freske) i eksplozivan rasplet u kojem Zagoru pomaže odana škvadra: traperi i Tonkina ekipa. Nolita u punom sjaju, Donatelli čvrsta, profesionalna četvorka, priča za antologiju.

    09.01.2013
    22:07:00 sati
    Godot
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Napokon da je i ova odlična epizoda dobila recenziju! :)

    09.01.2013
    23:15:00 sati
    macca1985
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Jedna odlicna prica iz perioda kada skoro pa nije bilo promasaja. 

    10.01.2013
    11:26:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    17.01.2013
    22:41:00 sati
    teller
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 9, 10

    Oke epizoda,Donatelli solidan,naslovnice dobre,sve u svemu,može ju se više puta čitat.

    02.02.2013
    22:51:00 sati
    Patrix
    uredi
  • darkw00d

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Skroz dobra Zagorova pustolovina!
    19.02.2013
    01:29:00 sati
    darkw00d
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    03.03.2013
    19:35:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 73%

    8, 9, 5, 7

    10.03.2013
    11:42:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 62%

    6, 6, 6, 8

    Kozaci u Sj.Ameriki,naslovnice vrlo zanimljive.E ovo bi mogla odlicna prica biti. To je bilo moje razmisljanje drzeci te stripove u ruci.Sve lijepo pocinje. Onda slijedi vec prvo razocarenje.  Ruska kolonija u nekoj skrivenoj dolini,aj ok, al nije morala bas blizu Darkwooda bit. Snijeg,hladnoca,nas Zagi u svojoj majici,da ga slucajno ne bi zamjenili. Scenario onda ide svojim tokom,sa dosta preglupih/nelogicnih scena.Steta.Crtez se proteze jedva 5 do ponekad jedva 8. Snjezna atmosfera,ruska tvrdjava,ikone,sam Zagor...puno je se vise moglo ocekivati. Kazem,sve u svemu je ok, al ne mogu prikriti svoje malo razocarenje. Naslovnice su,ne trazeci dlaku u jajetu,poprilicno ok.

    11.03.2013
    13:33:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 8, 9

    17.03.2013
    02:16:00 sati
    Fran
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Nakon Japanaca, Kineza i ostalih nacija došli su na red i Rusi. Epizoda je jedna od slabijih iz ovog razdoblja. Ideja je svakako zanimljiva ali izvedba je malo šupljikava. Neke scene su pomalo glupave a posebno je naivna scena na kraju kad Zagor ide gledati je li konj ozlijeđen na molbu pokvarenog tiranina. Zagor mu poviruje odmah kao prava naivčina, kao da bi Rusa bila briga za nekog tamo konja!? Ta glupava scena je i poslužila da Rochas ubije tiranina jer izgleda da je Zagoru zabranjeno ubijati te glavne negativce, uvik mu pobignu ili ih poštedi dok one njihove sluge potamani u tren oka. Crtež je dobar, naslovnica za Jamu smrti mi je čista desetka. Ove ostale dvi su bezveze.

    03.09.2013
    20:12:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    9, 6, 8, 9

    12.09.2013
    12:22:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • Momo10

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    01.10.2013
    15:22:00 sati
    Momo10
    uredi
  • Gru

    Ukupna ocjena 58%

    6, 5, 6, 7

    Vrlo loše, prerazvučena i dosadna priča, Donatelli onako svoj prosjek, čak ni Ferri nije na nivou. Sve u svemu, priča za pročitati i zaboraviti na polici...

    15.03.2014
    13:28:00 sati
    Gru
    uredi
  • lasa22

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    Meni je ovo extra,samo sto ne volim ovoga Donatellia,al' ovde nije toliko los posao uradio.

     

    12.04.2014
    13:49:00 sati
    lasa22
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    dosta dobra epizoda,ali nije mi ovo zagorov vrh,crtez je ok!

    20.04.2014
    20:04:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 82%

    9, 7, 9, 7

    Ovdje ima spletki koliko hoćeš, to inače nije svojstveno za Nolittu ali je ipak uradio dobar posao ako izuzmem naivnosti kod glavnog lika. Zagor je bio nasamaren čak 4 puta, prva 2 puta se još mogu i tolerirati jer nije mogao znati pravi razlog zašto one skupine zločinaca i lopova traže princa Alexisa. Ali što reći za onu scenu kada ga je nadmudrila nemoćna starica i to još u gradu u kojemu ne može nikome vjerovati. Zadnji slučaj ga je skoro koštao života ali tu se u zadnji tren pojavio Rochas i spasio stvar.

    Izgleda da je Darkwood ogromno područje jer svako malo iskrsne neki grad, naselje, skrivena dolina i nitko godinama ne zna za to a da nije Zagora nikada se ne bi ni otkrilo. Nije da mi nešto smeta ali takva mjesta bi ipak trebala biti razbacana širom Amerike.

    Što se tiče naslovnica tu je samo ova sa Zagorom u lancima dobro izvedena dok su ostale za zaborav. Kada se sve zbroji ispadne dosta dobra epizoda ali sa nekim naivnostima u scenariju.

    11.07.2014
    08:59:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Malo mi je razvučena ova epizoda, ono što mi se najviše sviđa u njoj je kraj odnosno od momenta kada traperi i indijanci počnu napadati Borisgrad.

    20.09.2014
    16:29:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Odlična epizoda, koja ima dobar zaplet. Sviđa mi se što ovaj put Zagor ima probleme s Rusima. Ne viđamo to često u Zagor pričama. Ovdje se ne zna ko je pravi zlikovac.

    1. Imamo Ivana Korsakoffa, koji nije negativac, ali je u svakom slučaju upetljao Zagora u sve ovo, i nažalost prekasno pokazuje svoju dobru stranu. No, on je platio životom zbog svojeg cilja - krune princa Alexisa.

    2. Pukovnik Potosky - Definitivno prelazi tu barijeru zla, s obzirom da je pokušao ubiti Rochasa (btw. Mislio sam da su ga stvarno ubili onda, no srećom, grdno sam se prevario)

    3. Grof Boris Prilov - Pametan čovjek. koji je osmislio lažnu priču o traperu radi prevencije, no nije računao na opasnost zvanu Za-Gor-Te-Nay.

    Donatelli ovdje odličan. Naslovnice nisu vrhunske, ali jesu odlične.

    17.10.2014
    18:05:00 sati
    AmW1
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    vrlo dobra epizoda

    naslovnice odlične,pogotovo druga sa međedom

    donatelli nešto slabiji

    spletke i intrige ko u starim ruskim klasicima.dok ja skužim ko tu koga, zagor našamara negativce.

    28.01.2015
    08:29:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    12.10.2015
    17:35:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 78%

    9, 5, 9, 9

    Opet neki skriveno pleme (da plema, grad, nacija) za koje nitko niti čuo nije! Zagor standardno praši po snijegu u svojoj košuljici. Sve u svemu, očekivao sam puno puno više. Rusi, snijeg, planine....

    15.10.2015
    16:23:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je svakako KULTNA epizoda. Savršenstvo koje ne treba komentirati i previše filozofirati oko detalja. To znamo mi koji smo čitali ovo izdanje u ZLATNOJ SERIJI kao djeca, napeto iščekujući nastavak. Priča, tema, crtež, zabava...snježni ambijent... Jedna od priča koje se čitaju uz vatru u peći...nakon krumpira sa slaninom fino pečenog na pole. Savršen mali užitak. Među TOP 20 najboljih epizoda, po mom odabiru. Šteta što LUDENSOVO izdanje nije u tvrdim koricama.

    08.05.2016
    01:29:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    5, 6, 8, 10

    Osrednji strip s Rusima izgubljenim u Darkwoodu. Dosta akcije, loše isceniran lik Pugačova, najprije je kukavica, na kraju stripa dijeli udarce i ubija patku u letu.

    09.06.2016
    15:24:00 sati
    dudo1
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 83%

    6, 10, 9, 8

    Imali smo do sad raznih naroda koji žive u tiraniji i izolaciji i koje je Zagor spasio. Hoćeš patuljaka, Francuza, Vikinga, Maya, Runokovih praljudi...  Autoru nije pala na pamet neka originalna misao vodilja kad je odlučio stvorit ovu pustolovinu. Ipak, Ruski konjanici, njihov princ - mrtvo puhalo i snijeg unjeli su nešto svježine.

    Zanimljivo je što obje grupe Rusa koje su tražile vodiča u utvrdi, nisu imale dobre namjere. Za prvu grupu, koju je vodio Rochas,  je bilo očito da su pokvarenjaci. I Ferri i Donatelli su imali naviku crtat face negativaca tako da odmah znaš da su gnjusovi. Ali zato me pokvarenost druge grupa, koju je vodio Zagor, iznenadila. Iznenadio me i grof Boris, jer po priči koju su Rusi ispričali zaključila sam da je spasio princa iz plemenitih ideala. A onda, dođosmo u Rusko selo i vidjesmo da je i grof tiranin. (S pokvarenom facom također.)

    Moram spomenuti i dirljivu scenu u raspletu, kad su i traperi i Indijanci došli braniti svog Zagora. Sa stavom – predajte Zagora ili ćemo napraviti barufu! Pa lijepo je imati prijatelje koji bi i u rat zbog tebe.

    Iako po nekoj maštovitosti ovo spada u debeli prosjek ipak je Nolitta izmanipulirao moj misaoni tok tijekom čitanja. Ili što bi se slikovito reklo – progutala sam mamac skupa s udicom ko najgluplja riba.

    25.09.2016
    12:26:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 69%

    5, 6, 9, 9

    Prica kao prica je slaba, jedna od losih Nolitinih iz ovog doba, koji je pun odlicnih epizoda (obe price koje ispred ove su vrhunske).  Ima dosta dobrih likova, pogotovo Rochas i Doc, ali prvih 100 stranica je bilo zbunljivo sto se tice radnje (oni traze nekog Ruskog princa koji je sad stariji nego sto je prije bio?  Whaaaaat?), tako da, kad smo stiglu u onu Rusku tvrdjavu, novi likovi koje smo upoznali su bili ocajni izmisljeni, pogotovo onaj Grof Boris i njegov pickasti Alexis.  Donatelijev stil je dobar ovakvim snijeznim epizodama, a pogotovo kad crta Rochasa, Doca i ostale trapere.  Naslovnice su super, Ferri u svojim najboljim godinama.  Scenario i prica najslabiji elemenat, rijetkost za Nolitu.  

    09.11.2016
    16:39:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    20.10.2017
    22:35:00 sati
    suply1
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    LUX 132. Sedma Runda (od 54 str.)
    LUX 133. U Službi Cara
    LUX 134. Jama Smrti
    LUX 135. Kraj Tiranina

     

    I ova priča mi se svidjela! Počinje sve sa mini natjecanjem Zagora i Rochasa, tko će dalje odletit od udarca Lol. A ubrzo potom uvod sa Čikom i Rochasom sa onim "gljivama", bolje rečeno zmijama xD.

    I ova priča je zanimljiva, gdje je Zagor ne jednom, već dvaput nasjeo na prevaru zločinaca. Kad sam okrenuo 41. stranicu od epizode "U Službi Cara", jako sam se oduševio - Obožavam snijeg u Zagoru :) i odlična atmosfera u toj brvnari. Žao mi onog dečka što su ga ubili, misleći da je princ :( vjerojatno najbolji dio finale na kraju kad su se traperi i indijanci (Tonka) udružili da oslobode Zagora. U najtežim situacijama se najbolje skuži tko ti je pravi prijatelj.

    Zadnja je epizoda isto na 104 str. u kojoj je kraj ove priče.

    17.02.2018
    23:32:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    Lijep klasik, lagan za zimsko čitanje uz jednu lijepu limenu šolju tople čokolade...

    Elem, epizoda od koje sam po naslovnicama očekivao mnogo a dobio priču o političkim zavjerama, spletkama i izdajama koja se na sredini stripa pretvorila u zimsku western pucačinu što je osobito karateristično za Donatellijevo doba. Ideja o Rusima u Darkwoodu se na početku činila zabavnom i davala je fin dojam o boljoj priči koja je imala potencijala da bude mnogo bolja nego što je na kraju bila izvedena. Dio sa vođom i prinčem totalno bezveze, Alexis kao lik nije uopšte zanimljiv, ima određene sposobnosti koje će da pokaže na kraju ali nema onu karakterizaciju da pređe u nešta vrijedno za daljeg spomena. Bitka sa međedom je po mom mišljenju mogla mnogo bolje da se odradi i da se unese više one nollitanske napetosti tokom sukoba. Crtež je klasični Donatelli, nekako mi njegov crtež ne leži najbolje uz zimske epizode ali ovdje nije bio loš iako i dalje smatram da je njegova najbolje nacrtana epizoda "Pobunjenici iz Loussiane."

    Ferri legenda je ponovo na svome elementu, skoro svaka naslovnica oduzima dah, naročito treća koja mi je ispala najbolja i najdraža što se tiče ove cjelokupne epizode. Sve u svemu zabavna epizoda, nije najbolja ali nije ni neko smeće tako da definitivno nešta uz čega se čovjek može fino opustiti a da nije napadnut nepotrebnim raspravama i urnebesnim razmotavanjima likova i situacija. Trenutno u Italiji izlazi povratak Alexisa za šta se otvoreno mogu zapitati koliko je zapravo to potrebno jer Alexis kao lik nije uopšte zanimljiv i sumnjam da se od njega može napravit dobra epizoda a da pri tome nisu uključeni elementi politike i zavjera...

    02.05.2018
    00:35:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    10.06.2018
    21:37:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Premalo dinamike u priči, ako se izuzmu svi oni akcijski elementi Zagorovih obračuna s Kozacima.

    12.06.2019
    10:22:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    7, 7, 5, 7

    13.11.2019
    20:54:00 sati
    savas
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 8, 10, 9

    Priča mi se u celini dopada, iako je osnovni zaplet prilično nategnut. Verovatno je zbog toga sekvencijalno zalpet pojačavan višestrukim prevarama da se dobije na uzbudljivosti. Kao posledica toga, izgubilo se na fluidnosti priče. Sve u svemu, ovaj čitalac je zadovoljan, ali je moglo dosta bolje uz mali napor scenariste.

     

    Crtež veoma dobar, naslovnice zadovoljavajuće.

    01.09.2020
    18:17:00 sati
    Batacele
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Sjećam se...
    Kod: AF SA 76
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 1.10.2020. 12:49:00
    Autor: paro
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 216
  • Bog Puma
    Kod: TX ZS 45
    Ocjena: 53%
    Vrijeme: 30.9.2020. 13:04:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 458
  • Leglo otrovnica
    Kod: KM ZS 806
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 29.9.2020. 13:13:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 490
  • Vremenska mašina
    Kod: MM LIB 39
    Ocjena: 54%
    Vrijeme: 28.9.2020. 13:46:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 539
  • Pipci!
    Kod: ZG VEC 158/159
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 27.9.2020. 21:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1120

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1901
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1488
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1286
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1198
  • Njihalo strave
    Kod: VB PO 1
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1142

Aukcije

Forum