Čarobnjak Kandrax

Zagor

ZG LEX 136/140 | 410 str.

Zagor i Chico ni ne slute u kakvu će ih pustolovinu odvesti ponovni susret sa starim prijateljem, šeprtljavim detektivom Battom Battertonom. On je, naime, trenutno tjelesni čuvar škotskom arheologu čiji posjet Americi nije turističkih ni avanturističkih razloga. Ime mu je George Mac Leod, i došao je na poziv svog prijatelja sunarodnjaka koji već duže vrijeme živi na miroljubivom području Stone-Hilla, no isto tako na tom području nalaze se stari keltski spomenici, koji za jednog profesionalnog arheologa kao što je George predstavljaju pravo blago. No, ono skriva i nešto mnogo, mnogo mračnije i tajanstvenije: drevnog keltskog svećenika koji se budi iz višestoljetnog sna, te bijesan zbog propasti svoje civilizacije, kreće u strašnu osvetu i osnutak novog kraljevstva.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 94%

Priča 8

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 85%

P*8

S*8

C*8

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Ubilačko ludilo
    ZG LEX 136
  • Duh iz Stone-hilla
    ZG LEX 137
  • Čarobnjak Kandrax
    ZG LEX 138
  • Šesta noć mjeseca
    ZG LEX 139
  • Sandy river
    ZG LEX 140
  • Čarobnjak Kandraks
    ZG VEOP 23
  • Meklaudov karavan
    ZG ZS 381
  • Kandraksova mumija
    ZG ZS 382
  • Kobna noć
    ZG ZS 383

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Follia omicida
    ZG SR 129
  • Il fantasma di Stone-Hill
    ZG SR 130
  • Kandrax il mago
    ZG SR 131
  • La sesta luna
    ZG SR 132
  • Sandy River
    ZG SR 133
  • Follia omicida
    ZG TT 129
  • Il fantasma di Stone-Hill
    ZG TT 130
  • Kandrax il mago
    ZG TT 131
  • La sesta luna
    ZG TT 132
  • Sandy River
    ZG TT 133

ZANIMLJIVOSTI

  • radi se o prvom susretu Zagora sa jednim od svojih najljućih neprijatelja, druidom Kandraxom, koji se kasnije pojavljuje još dva puta: ZG ZS 828/830 "Moćni Kandraks", ZG LU 114/118 "Povratak Kandraxa".
  • također se prvi put zajedno pojavljuju i dva klasična lika iz Zagorova svijeta, oba specifična, komična i originalna na svoj način: Batt Baterton i Digging Bill.
  • kip Mračnog Donna, kojeg Kandrax u ovoj epizodi koristi za svoje obrede, očito je Boselliju, autoru trećeg susreta s ovim paklenim druidom, poslužio kao inspiracija za Kandraxovog gospodara, jer se u toj epizodi pojavljuje glavom i bradom Donn the Dark (vidi "Povratak Kandraxa").
  • sličnu moć hipnoze koju ima Kandrax posjeduje i kasniji Zagorov neprijatelj, čovjek sa dva mozga: Collin "Skull" Randall (vidi ZG ZS 724/726 "Rendal mutant"), samo što on tu moć ima iz anatomskih razloga, a Kandrax je crpi iz magije.

Spadam među one Zagorove fanove, nazivamo ih "novijima", koji nikad nisu proživjeli ono iščekivanje svakog broja tadašnje Zlatne serije u kojima bi bile Zagorove pustolovine, ono doba pred dvadeset godina kada nije bilo Interneta i ostalih izvora informacija o omiljenim nam junacima, kad su stripovi bili zapravo glavni izvor zabave, i čitali su ih svi, ne samo okorjeli stripoljupci kao danas. Iz tog razloga, moj prvi "pravi" susret sa Zagorom bio je u Slobodnoj dalmaciji, tako da sve dosada, tj. do objavljivanja ove epizode, toliko iščekivane, i u Ludens Extra seriji, nisam čitao tu epizodu. Uvjeren sam da su svi koji su u takvom položaju, sada i u istoj situaciji s Kandrax trilogijom u Zagorovom svijetu, jer smo svi prije pročitali zasad zadnji, treći susret s tim druidom, koji toliko odskače od ovog. U tom slučaju, javlja se obavezno blago razočarenje. Naime, nije to ništa čudno, jer taj treći susret nalazi se 300 brojeva iza ovog, prvog, te je razumljivo da će epizoda poprimiti sasvim nove dimenzije, ne samo iz razloga što se radi o drugom, modernijem autoru, već i stoga što veći spektakl očekuju i fanovi. Taj, nazovimo ga evolucijski proces savršeno će sjesti onima koji su susrete s Kandraxom čitali kronološkim redom (mada to ne znači i da će im se to sve svidjeti), no kod onih poput mene, kako sam rekao, javlja se zanimljiva reakcija. Dakle, nakon pročitanog izvrsnog "Povratak Kandraxa", bio sam oduševljen mnoštvom likova, upletanjem fantasy žanra, produbljenjem priče o Zagorovom podrijetlu i sveukupnim spektaklom. Dodatno, potaknut brojnim iščekivanjima ponovnog objavljivanja kultne epizode za koju, čitajući kratke sadržaje na SBE sajtu, saznajem da sadrži čak 4 i pol broja, i još vidim pojavu i Batta i Digging Billa, sasvim očekivano, ja očekujem također spektakularnu epizodu, zaboravljajući pritom da ću, čitajući je biti vraćen u prošlost, doba u Zagorovom svijetu kada takvih, bolje reći onih poput sadašnjih epizoda, nije bilo, i moj evolucijski proces ide unatrag. Razočarenje je, u tom slučaju jednostavno neizbježno. No, ne ono razočarenje kao kod sasvim loših epizoda, već razočarenje u smislu osjećaja čudnog iznenađenja, jer nije onako kao prije (bolje reći poslije), već sasvim drugačije, ALI, nikako i loše.

Dakle, prva pojava svima nam dobro znanog druida Kandraxa. Jako maštoviti Zagorov tvorac Nolitta očito je osjećao potrebu da paleti Zagorovih neprijatelja doda još jednu vrstu. I nakon mnogih razbojnika, zlih indijanaca, raznih čudovišta, vampira, zlog znanstvenika, supertalentiranog mladića s krivim poimanjem života i mnogih drugih na pamet mu je pala izvrsna zamisao - stari keltski svećenik. Kreće u lagano proučavanje keltske mitologije i stvara ovo djelce. Meni se bar čini, da je Nolitta njega u startu zamislio kao jednog od arch-enemyja, jer je nekako prilično naivno misliti da bi takvog potencijalnog lika ostavio samo za jednu epizodu, pogotovo konkretno ovakvu. Pod time mislim reći da ona ne samo da ne sadrži dovoljno spektakla za jednog takvog neprijatelja, već je cijela priča upravo jedan dugi uvod. Tu dolazimo do njenog ključnog aduta - fantastično jezovite atmosfere koja tako snažno upije čitavu čitateljevu dušu i stopi ga s pričom, te profesionalan scenarij, u kojem se u pravom omjeru izmjenjuju dinamika i statika, jeza i akcija. Tu atmosferu Bosellijeva umotvorina ne sadrži u tolikoj mjeri kao ova, najviše iz razloga što se radnja prebrzo odvija, i ta pomalo pretjerana dinamika guši dušu epizode i tako onemogućava čitatelju da doslovno uđe u pustolovinu. To ne znači da je Boselli loše napisao taj treći susret, dapače, radi se o izvrsnom ostvarenju, nego je jednostavno sve toliko drugačije, i njegova i Nolittina epizoda je izvrsna na svoj način. To su jednostavno različiti stilovi, i njih ne možemo baš tako lako uspoređivati, osim u nekim općim segmentima. Kod Bosellija/Nolitte, prvome leži višestruka razgranatost u radnji ia drugome atmosfera i polagano razvijanje priče (što je i razlog zašto ova epizoda sadrži čak 4 i pol broja, a ne događa se uopće mnogo toga, sve bi to stalo u jednu dvodijelnu epizodu).

I tako, nisam dobio ono što sam očekivao, ali sam dobio nešto jednako dobro na svoj način. Nekima je možda ova epizoda i dosadna, a to je lako moguće ukoliko nisu osjetili tu atmosferu. Inače, isto mi se dogodilo i sa Rakosijem, čak je slučaj identičan jer se također radilo o prvo pročitanom posljednjem, trećem susretu, pa tek onda prvome u LU EX, i također se radilo o Nolitti i Boselliju. Meni su osobno, za nijansu draže ove novije epizode, jer više volim veći broj likova, i kako ja to nazivam, spektakl.

Ono što je još zanimljivo za spomenuti je činjenica da Nolitta očito nije imao u planu ništa u vezi famoznog Zagorovog podrijetla, već je za sve to zaslužan samo Boselli. Nisam stoposto siguran, ali čini mi se da Nolitta nije niti idejni tvorac činjenice da je Zagorov otac Mike Irac, jer bi onda Zagor reagirao na Mac Leodovu priču o Keltima i Velikoj Britaniji, budući da on potiče odatle. Dakle, i tu činjenicu je onda dodao Boselli, naravno, sigurno u suglasju s Nolittom, tj. Bonellijem i tako spojio Kelte, Kandraxa i Zagora na jedan "origin" način. Više u tome vidjeti u recenziji "Povratak Kandraxa". Što se tiče ove priče rečeno je sve što je potrebno. Ukratko, sasvim zadovoljavajuće i iznenađujuće.

O crtežu se nema što puno reći, klasičan Ferri, ni manje, ni više. Isto vrijedi i za naslovnice. Ako čitate ovu recenziju, a niste još pročitali epizodu, jedan savjet: čitajte je u apsolutnom miru, kojeg može narušiti samo vaša omiljena glazba, jer ćete tako imati mogućnost iskusiti onu pravu vrijednost i snagu ove epizode, skrivenu ispod tankog sloja prividne dosade, razvučenosti i amaterstva.

Naprijed

ZG LEX 132-135 U službi cara

ZG LEX 140/143 Vanatina zamka

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Počinje odlično!Bat Batterton i Digging Bill prvi put zajedno protiv tada vrlo nepoznatog keltskog čarobnjaka Kandraxa!Ali onda se priča rasteže i rasteže i rasteže na pet brojeva i na kraju ostane samo dosada.Šteta!A tako je moglo spektakularno da završi,međutim kao da im je u Bonelliju bilo žao završiti,pa su nas peglali još malo i još malo i još malo....
    02.03.2007
    15:46:00 sati
    kico
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    7, 6, 10, 10

    Malo duzi uvod,solidan zaplet i nikakav rasplet.Ni tuca ni bilo sta slicno.Samo jedno buc.Najlosiji deo od cele trilogije.Plus za pojavu Bata i Bila.
    02.03.2007
    17:23:00 sati
    Vili Garvin
    uredi
  • Curunir

    Ukupna ocjena 70%

    9, 6, 6, 7

    Vrhunska atmosfera, odlična priča, ali traljava izvedba drugog dijela iste. Da o svršetku ni ne govborimo. Recenzentu promaklo da dobrim dijelom Ferri nije klasičan Ferri, mrzili ga mi ili voljeli. Crtež netipično žuran, traljav, i čini se potpomognut Bignottijem koji jednostavno ne paše Zagoru nimalo. Ipak, i ovakav, 100 puta bolji od tužnog i jadnog Kandraxova (drugog) povratka. Zapravo je njegov prvi povratak najbolji dio sage.
    02.03.2007
    17:58:00 sati
    Curunir
    uredi
  • Raspucin

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Legendaran strip. Bravo i za Sonora.
    02.03.2007
    20:08:00 sati
    Raspucin
    uredi
  • Ukupna ocjena 56%

    7, 4, 5, 8

    Radnja nije loša,crtež solidan,ali ipak mu fali puno toga.
    04.03.2007
    12:31:00 sati
    super
    uredi
  • karven

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    sta reci, pa ovo je kamen temeljac zagora i jedan od prvih koje sam procitao
    04.03.2007
    13:26:00 sati
    karven
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...meni je oli?an...pogotovo atmosfera...plus su i bat i bill...svakako jedna od najbooljih iz ludens extra serije dosad...
    04.03.2007
    14:05:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • satko

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Ovo je Zagorov klasik u najboljem svjetlu i zato po mom skromnom i subjektivnom mišljenju i zaslužuje ovakve ocjene. Već nekih 30-tak brojeva Ludens Extra izdaje priče koje se protežu na preko tri epizode (još od prvog pojavljivanja vampira, tj.93,94,95 čini mi se)i mislim da ne treba biti puno pametan pa reći da je ovo zlatno doba Nolitinog rada na Zagoru. Ono što rade Bosseli i Buratini je super ali ovakve epizode su Zagora učinile onim što jeste.Tužno je samo što ima još manji broj nolitinih priča jer upravo nakon sledećih desetak priča počinju se javljati novi autori tipa Casteli i Canzi ali i tu ima fantastričnih priča. Sama ova epizoda je vrlo dobra kao i recenzija koja je napisana za nju. Meni je čak i bolja od zadnjeg susreta sa kandraksom ali to je možda zbog tri različita crtača, neznam i radnja mi je nekako prebrza a opet nedorečena do kraja. Ipak sam ja stari zagorovac i više me privlače ove epizode.
    04.03.2007
    22:25:00 sati
    satko
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 5, 10, 8

    Priča traje dvostruko više od potrebnog, prvi i dobar dio drugoga nastavka se komotno mogu preskočiti. Ferri sjajan.
    05.03.2007
    13:29:00 sati
    76
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    10, 7, 10, 10

    Odlična recenzija i satkov komentar, priča je mogla biti bolja, no ovakav klasik i prvo pojavljivanje najvećeg neprijatelja iza Hellingena nije zaslužilo opću pljuvačinu do stupnja da se slavi završetak serijala.
    09.03.2007
    12:14:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    Priča počinje poprilično dobro sa onim ubojicom pa je prvo što sam pomislio da je on pod utjecajem Kandraxa, a poslije se otkrije da nema baš nikakve veze s njim. I to je jedan od razloga zašto se ova priča proširila na više od 400 stranica. (Dobro sam se nasmijao kad je legenda Bat glumio onog revolveraša :))) Pri prvom pojavljivanju Kandraxa atmosfera je odlična- tajanstvena i mračna, a ekipu je strah jer ne znaju s čime imaju posla. Nakon toga se sve to rasteže- Kandrax se pojavljuje još par puta i samo brblja o tome kako će žrtvovati Margie i pokušava iskoristiti hipnozu. (Zatim slijedi indijanski napad u kojem smo mogli vidjeti još jedan biser prevoditeljice.) Od svega ovoga što smo vidjeli u ovih 5 brojeva najbolji i najnapetiji dio mi je Zagorova borba sa Chinom, Musky-Hanom i Willijem. Kraj jednostavno nije mogao biti gluplji: Kandrax se spotakne i padne u rijeku. Tako ispada da mi je treće pojavljivanje Kandraxa ipak malo bolje (drugo još nisam pročitao). Crtež je odličan u prvom i drugom dijelu. Poslije je Ferri malo zakazao a još mu se pridružio i Bignotti pa to sve izgleda loše i nacrtano nabrzinu. Sve 4 naslovnice su genijalne i odlično obojane (pogotovo prva). Zanimljivo je da samo na jednoj Zagor ima sjekiru u ruci a na ostalima pištolj.
    10.03.2007
    20:12:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 72%

    9, 7, 6, 6

    Da nema priglupog uvodnog dijela koji se proteže na 100-ak stranica a bez da ikakvog pametnog događanja,ovo bi bila vrhunska epizoda.Ipak,radi se o dostojnoj premijeri Kandraxa,uz Vampira i Hellingena sigurno najzanimljivijeg Zagorovog neprijatelja.Odlično osmišljen,dobro nacrtan od strane Ferrija(posebno oči) a konačna borba između njega i Zagora je odlična,ono tko ima jaču snagu volje itd.Kao što su i prethodnici primjetili,kroz cijelu radnju se provlači sjajna mračna atmosfera pa tako i neki nedostaci padaju u zaborav.Prije svega se to odnosi na crtež.Naime,Maggie izgleda očajno a ukupno gledano,ne znam što je bilo sa Ferrijem dok je crtao ovu epizodu.Zbrzan,neprecizan crtež sa očajnim proporcijama potpuno je netipičan za njega u toj "zlatnoj" fazi.Uskakali su i drugi što samo još više kvari dojam,a baš me zanima zbog čega se to događalo..Uprokos tome,za razliku od Bosellijevog pretjerivanja u Povratak Kandraxa,sasvim solidna i lijepa epizoda.
    12.03.2007
    18:37:00 sati
    Aco
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 73%

    8, 6, 7, 10

    razvučeno do daske, loše... najgori Kandrax.
    Što je čudno,zapravo
    15.04.2007
    14:52:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 70%

    7, 5, 8, 10

    Umalo sam samog sebe udavio pokusavajuci procitat ponovo ovu epizodu.Stvarno ko trcanje marathona na kojem treba odustat u prvih par kilometara.Opet Chico debilarije otvaraju epizodu,i dave nas cijeli prvi svezak,a onda kad i krene radnja,sve je razvuceno do zla boga!Dnevnik je to malo "skresao" u svojim izdanjima,a mogao je i bolje.Ferri na nivou zadatka(kak je njemu bilo crtat kad je meni bilo ovak dosadno za citat?!)Cudi me da je Kandrax dozivio "reborn" nakon ove jadne epizode,kud ga Zagi ne ubi na mrtvo!Steta,ideja Kelta i druida mogla se puno bolje iskoristiti.Naslovnice - prva liga,kad vidis njih netreba ni citat strip,sve sto je unutra razvucena je prica kju polovis pogledom na naslovnice!  
    15.04.2007
    21:31:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • jaki

    Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 6, 9

    Nekad mi bilo odlično,ali sada kad sam ga ponovo pročitao vidim koliko je to prosječno!
    17.04.2007
    16:38:00 sati
    jaki
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    10, 8, 8, 10

    Ovo nisam čitao kao klinac, moram reći kako sam ostao pomalo razočaran. Već dugo nisam čitao prvi povratak, ali u sjećanju mi je ostao kao puno bolji od ovog izvornog pojavljivanja. Ono što primijećujem oko epizoda koje su iz ovog razdoblja, svuda su Bignotti i Gamba dovršavali poneke crteže i to ruši dojam. Od ugođaja, jedino me posebno dojmilo Kandraxovo oživljavanje u kupoli, to je bilo odlično. Kraj isforsiran, za zaborav. Sve u svemu, osim poslovično izvrsnih naslovnica, blagi podbačaj.
    01.06.2007
    14:28:00 sati
    Panoramix
    uredi
  • srdjandj

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična epizoda, pročitao i u zlatnoj seriji i sad opet, zadovoljava moje kriterijume!
    05.06.2007
    23:54:00 sati
    srdjandj
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 65%

    6, 5, 8, 8

    uh, šta je ovo dugačko, razvučeno bez valjanog razloga, očito sam kao mali imao više strpljenja, jer tada mi je ovo bila jedna od omiljenih epizoda, ima tu i dobre atmosfere, nelošeg ferrija... a bila je vidno izrezana, pa sam je iz tog razloga i odlučio ponovno pročitati, ili da budem precizniji, pokušao sam, imam boljeg štiva na lageru
    22.06.2007
    20:50:00 sati
    ken2
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 6, 7

    Dobra pricha sa normalnim tokom,kraj nidje veze...
    06.07.2007
    23:38:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • zagorovsky

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Po meni spada u top 10. Odlicno
    08.08.2007
    13:12:00 sati
    zagorovsky
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    Da, ipak ima dosta mana, klasik je, ali koliko ima boljih priča...
    10.08.2007
    15:04:00 sati
    Koresh
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    prvi susret s Kandraxom.vrlo dobra epizoda.naslovnice odlične
    25.08.2007
    17:33:00 sati
    lwood
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 65%

    7, 6, 6, 8

    Zanimljivo je da su mnogi bili razocarani zadnjom pojavom Kandraxa od pera Bosellija. Ocito su ocekivanja bila bazirana na Bosellijevim drugim radovima rade nego na prijasnjoj pojavi Kandraxa :))) Kao sto su i drugi napisali, razvucena, precijenjena epizoda. Mislim strip nije los, ali nije mi ni u najboljih 200 Zagora :)) Sto je najzanimljivije, Ferrijev crtez je katastrofa, na trenutke izgleda kao Darchangelo, kao da je bio u veeelikoj zurbi! Iako je uskakao i Bignotti ni njegov crtez tako ne izgleda. Kraj price je takoder razocarajuci, jedan udarac sakom i zbogom mocni Kandrax! :)))
    20.09.2007
    02:58:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    EDIT 20.11.2016.
    Pročitavši (meni) katastrofalan Nicolaiev nastavak, jednostavno sam morao ponovno pročitati i Nolittin prvi dio. Nije mi bilo jasno u čemu je kvaka i jeli problem u meni. Nakon čitanja ostao sam zadivljen načinom kako majstor priča priču. Neki pišu da je prerazvučeno i dosadno, ali ja sam jednostavno bio uvučen u priču i očaran atmosferom. Možda me Kandrax hipnotizirao ili je to ipak bio Nolitta!? Mislim da je, ipak, pravi razlog višegodišnja tortura od strane novijih autora u Zagoru (čitaj: Nicolai, Tonninelli, Canzio, Burratini). Nakon godina provedenih čitajući štivo na razini prvih razreda osnovne, ovakvo nešto je pravi odmor za dušu. Iz tog razloga dižem ocjenu za priču i scenarij na deset, iako završni dio nije na toj razini, ali nije ni daleko. Crtežu ću također povećati ocjenu na deset, jer atmosfera i jeza koja se proteže kroz cijelu priču je zaslužuje. Istina, imao je majstor Ferri bolje i precizinije uratke, ali rijetki su takvi majstori koji te crtežom uvuku u priču. Više mi ni ne smeta Bignottijevo uskakanje, jer njegovo docrtavanje okoliša je još i pomoglo. Ipak je u tome bio najbolji u Bonelliju.


    Prvotni komentar:
    Lagani i komični uvod u radnju sa 3 najveća asa zagorova svijeta je za svaku pohvalu i sve je više nego odlično do trenutka kada se Kandrax oslobodi. Poslije radnja pada i nije više tako zanimljivo. Posebno su završni obračuni isforsirani i ne pretjerano zanimljivi. Daleko od toga da je loše, ali iz tog razdoblja ima puno zanimljivijih Zagora (ovo se poglavito odnosi na drugi dio epizode).
    Ferri je daleko od svojih najboljih radova. Očito je da je Bignotti pomagao. Naslovnice možda i najbolje od Zagora, sa odličnim bojama - predivno. (P-8,S-6,C-8,N-10) - 76%
    21.09.2007
    23:23:00 sati
    Spock
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 93%

    10, 8, 10, 9

    Mogli su i bolje prikazati Kandraksovo prvo pojavljivanje.
    29.09.2007
    15:23:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    8, 6, 6, 7

    Slažem se s većinom - ovo je brate dosadno.  Koliki uvod, priča o bolesniku koja nema veze ni sa čim, nego valjda služi da Zagora i Čika dovede u karavanu i na ranč.  Razvučeno... Iako mi ideja za priču nije loša, a i sviđa mi se dio oko oživljavanja Kandraxa.  Primijetih i ja loš crtež, pomislio sam da se čovjeku jako žurilo.  Naslovnice solidne, ali ni taj dio ne bih ubrojio u vrh.  Sve u svemu neki prosjek.  I to zbog važnosti neprijatelja...
    11.10.2007
    22:47:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Meni je ovo super bilo, pogotovo crtež.
    18.02.2008
    19:14:00 sati
    Deimos
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 75%

    9, 6, 8, 6

    Ah, još jedna od onih epizoda koje je pregazilo vrijeme. I ja sam kao klinac otkidao na ovo, ali mi je danas sve to dosta slabo. Nolitta je (kako sam već negdje rekao) 'kralj bespotrebnog razvlačenja', jer strašno je koliko tu ima uzaludnih stranica. Uvod traje nekih 120 stranica, jednostavno previše, čak i kad ima ovako relativno malo teksta, a da ni ne govorim kako Chico i Bat Batterton umore čovjeka sa svojim budalaštinama. Ferri odličan, prosjek mu kvari samo onih nekoliko ubacivanja drugih crtača. Naslovnice su mogle biti i bolje. Slabo.
    23.02.2008
    03:47:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Upitno je to da li je Ferri zaista nacrtao sve naslovnice ove epizode. Ima dosta elemenata koji ukazuju na to da je imao pomoc sa strane.
    U drugom dijelu price Ferri dobiva pomoc od Bignottija, sto kako se moze primijetiti kvari ukupni dojam price.
    03.03.2008
    08:40:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Raga

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Razvučeno...moglo je i bez prve 2 epizode...A i očekivalo se više o borbi Zagora i Kandraxa, kad on se počkalji i padne u rijeku... Al ima i dobrih djelova, npr. Zagorova borba s Musky-hanom i onim revolverašom, a posebno ona s Willy Howellom, kad ovaj baci onu kamenčinu na Zagora...
    11.06.2008
    22:24:00 sati
    Raga
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Što se atmosfere tiče,meni jedan od najboljih Zagora. Sve je odlično osim kraja. Nakon 380 odlično odrađenih,uzbudljivih stranica na samom kraju očekujemo neki veliki dvoboj kad Zagor SPOILER!!! Kandraxa jednom opali po glavi, a ovaj otetura unatrag,spotakne se te padne u vodu. Mogao je i morao kraj biti bolji. Ferri standardno vrlo dobar što se crteža tiče,a naslovnice su mu sve odlične (pogotovo prva) osim Sandy Rivera (mislim pogledajte kakvu lijevu nogu ima taj koji visi na Zagoru).
    28.10.2008
    17:31:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolji susret sa kandraxom.Da pojasnim zašto tako mislim.To je pravi stari zagor kad se radnja sporo odvija i uvlači te u sebe,više od 4 broja a nema 10 mrtvih ljudi kad sve to zbrojiš imaš neku dozu realnosti naspram trećeg susreta koji je izfantaziran do bola ne mislim da je treći susret smeće ali ni blizu prvog susretanije. Ova priča mi je bila odlična i kao djetetu kad sam ju imao u zs izdanju kojem je falilo više od 40 strana a o prijevodu da i ne pričamo, sad napokon sa svim odličnim stranama koje su bile izbačene mislim da je među 5 najboljih priča o zagoru uopće.
    30.11.2008
    01:26:00 sati
    jmile3
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlično. Ova priča za raziku od drugih susreta ima dušu. Najviša ocijena u svakom slučaju, i meni jedna od 10 najboljih. Izbačene stranice i Z.S. izdanje je katastrofa. LEGENDARNO
    30.11.2008
    20:51:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Mislim da su loše uspomene mnogih čitalaca, pa i moje lično, uzrokovane užasnim kasapljenjem ove priče od strane "Dnevnika", koje ju je učinilo vrlo konfuznom. Tek sam nedavno pročitao priču u integralnom obliku ( U "Ludens extra" ), uključujući dijelove koje je Dnevnik izbacio, kao i njihove providne i odvratne cenzure crteža. To što su učinili sa ovom epizodom pravi je zločin! Bolje da su je potpuno izostavili, kao što su učinili sa prvim susretom sa vampirom, nego što su ovo napravili. Očito im je smetala svaka aluzija na religiju, pa i tako primitivnu, kao što je starokeltska. A tek brisanje Kandraksove krune, te davanje "ljudskijeg" oblika njegovim očima...Moja je teorija da su "dnevnikovci" nastojali da nas uvjere da je Kandraks ustvari neka preobučena varalica, a ne oživjeli sveštenik ( odatle i "korekcija" očiju i isijecanje svih dijelova koji prikazuju nadrealne stvari koje Kandraks izvodi ), ali su to učinili tako smotano...ma fuj, gadi mi se više pisati! Jebeš totalitarizam i cenzuru umjetnosti!
    16.12.2008
    21:48:00 sati
    Cenga
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    09.06.2009
    02:59:00 sati
    Ferri
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 76%

    7, 9, 7, 7

    Strip u onim prizvucima horora 60tih godina je jako simpatičan.Mistična atmosfera i buđenje stoljetne mumije keltskog druida nisu ono što ovoj priči pridali takvu kvalitetu.Sviđa mi se kako Nolitta uvlači Zagora u srž priče.Sve je kriv jedan luletiko koji nakon meksikanske riječi poludi pa postane serijski ubojica.Nakon što Zagor riješi taj slučaj primoran je ostati s ostatkom društva u iskopavanju menhira i dolomita.Volio bi iskreno da je više bilo tog arheološkog pričanja, ali što se može.Ovdje baš Zagora i ne zanimaju takve stvari.Strip malo pada u drugom dijelu kad ne vidim neku veliku magiju od strane Kandraksa osim hipnoze i teleporta.Sve se svodi na istragu Zagora i križanje područja gdje se Kandraks ne nalazi.Taj dio je mogao biti bitno zanimljiviji sa strašenjima tipa koje Mefisto radi u Texu, ali to je izostalo i dolazimo  do meni najneoriginalnijeg dijela da se Zagor odupre Kandraksovoj hipnozi.Tu je Nolitta zabrlja i trebao je na neki drugi način okončati epizodu.Ipak je riječ o keltskom druidu, a ne o drugorazrednom magičaru koji zna malo više od trikova s kartama.Crtež iako Ferrijev, a izgleda da je pomagao Bignotti nije na nekoj visokoj kvaliteti, a i naslovnice su prosječne.
    28.06.2009
    23:52:00 sati
    provodina
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 77%

    10, 7, 6, 8

    Sramota kakve su strahote Dnevnikovci radili od stripova... Za one neupućene, cenzurirali su sav dijalog koji se odnosi na Kandraxa kao keltskog druida već su mu "snizili rank", tako da je on postao nekakav šarlatan koji uopće ne radi išta povezano s magijom (zamislite samo koliko je stranica izbačeno). A što se samog stripa tiče, ideja je fenomenalna, i neke scene su odlično urađene, kao kad razbiju Kandraxov sarkofag, ili odličan nastavak gdje se Zagor bori protiv China, Howella i Musky-Hana. Pojavljivanje Bata i Billa je plus samo po sebi. Glavni problem jest što je priča preprePRErazvučena, početak s onim ubojicom je potpuno nepotreban, a o konačnoj "borbi" protiv Kandraxa da i ne pričam koliko je zbrzana ispala.
    Ferrijev crtež je jako blijed, crte su nabacane navrat-nanos kao da je bio u nekoj žurbi, a posebno je loše nacrtao Margie. Naslovnice su sve odlične, osim prve gdje je Zagorova lijeva ruka valjda mutirala.
    17.07.2009
    20:42:00 sati
    Opti
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    UFF! Volim ove stare atmosferične priče s natprirodnim neprijateljima i mnoštvom novih i starih likova. Ova priča je za mene druga najbolja, nešto ispod legendarnog Boselijevog Vampira. Odličan početak, zaplet i kraj, sve je na svome mjestu, Kandraks definitivno najbolji Zagijev protivnik. Veliki plus je pojavljivanje nekih starih likova koji u kombinaciji s Chicom daju dozu humora koja nedostaje novijim epizodama. Crtež je vrh, Ferri rastura, ovo je njegov najbolji period, nema boljeg crtača za napraviti ovakvu atmosferu, to može još samo Della Monica, ostali više leže drugim tipovima priče. Naslovnice su intrigantne, zanimljive scene su prikazane na njima, jako dobra izvedba.
    30.08.2009
    13:27:00 sati
    jasa
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Place mi se koliko je dobro...Nollita ubija ovde. Lagani uvod, gomile  likova, odlicna karakterizacija. Scena oslobadjanja Kandraxa sjajna.. tri velikana na delu, horor atmosfera, mistika koja je obavijena oko grobnice predhodno. I posle toga samo raste tenzija, lagano, onako kako samo Nollita moze, mic po mic. Svaka scena sa mocnim magom je za pamtiti je....Zadnji okrsaj fenomenalan.
    03.09.2009
    09:42:00 sati
    kasper
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 88%

    10, 6, 10, 10

    Crtez-odličan, čak i daleko bolje od toga! Naslovncie-interesantne, noćne, Zagor skoro na svakoj drzi pistolj. Priča je super zamisljena, ali ipak sam puno puno puno više ocekivao. Na kraju je naravno razočaranje. Na kraju ostaje bljedilo!

    25.08.2010
    12:10:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Dobra Nolitina prica, ali kao velicina citaoca, ocekivo sam malo vise.  Super mi je to da su Batterton i Digging Bill sada u jednoj istoj prici - oba su simpaticna tipa, i trebalo bi ih vise upotrebljivat u Zagorovom serijalu.  Ipak, crtez je dobar, ali nije ono vrhunski kao sto Ferri inace zna da bude (sigurno zato sto je Bignoti uskako i crto neke vinjete).  Naslovnice su dobre, i ne razumijem kad ljudi kazu da prve dvije Ferri nije nacrto - koliko ja znam, zar covjek nije nacrto svaku Zagorovu naslovnicu koja je do sad izasla?

    Sto se tice price, pocinje dobro, pravo atmosfericno i strasljivo, i one prve dvije sveske mi se svidjaju; ipak, zadnje dvije nisu tako interesantne.  Kandrax kao Zagorov protivnik mi se nikako ne svidja: ono glupo zrtvovanje zene pri kraju je naivno i djetinjasto, i skoro nimalo napeto.  Da je citava prica bila dobra kao prve dvije sveske, ovo bi bilo remek djelo.  Ali sta ces, ne moze svaka da bude klasik, pa ovako kako jest, ova je nekako dobra.  Znam da ce se Kandrax vratiti jos dva puta u Zagorovom serijalu, ali ja se nadam da je njegov treci susret sa Zagorom bas zadnji: bilo bi glupo i nepotrebljivo vracati ovako jedno-dimensionalnog protivnika po cetvrti put, pogotovo kad je citav tip ovako dosadan i neuvjerljiv.  

    04.09.2010
    22:38:00 sati
    acestroke
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    E ovo je stripčina. Uvesti natprirodno a ne izgubiti nit realnosti. Možda je kraj i zbrzan ala Nolita ali nije izgubilo draž.

    05.12.2010
    17:52:00 sati
    legaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nešto neopisivo,a isto toliko dobro.Spada u prvih10 Zagora.

    29.12.2010
    11:13:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 81%

    8, 6, 10, 9

    Razvučeno. Prvi dio najbolji, treći najzamorniji. Chico, Bat i Bill su genijalni. Margie mi je bezveze ženska.

    17.02.2011
    20:11:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Nije loše, ali scenarij ima par mana, kao i Ferrijev crtež; tamo negdje prije kraja priče jasno se vidi da mu je kvalitet opao ili je jdnostavno bio brzoplet. Naslovnice su gotovo odlične.

    26.04.2011
    16:18:00 sati
    drogsy
    uredi
  • jimy1968

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Zagorova zlatna vremena

    02.05.2011
    16:46:00 sati
    jimy1968
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Pravi klasik. Kada bi mi netko rekao: " Kako da u 10 epizoda upoznam Zagora" Ova bi sigurno bila tamo

    08.06.2011
    20:39:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Davor2403

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Jedna od najboljih i najzanimljivih epizoda.

    Chico, Bat Batterton i Digging Bill zajedno u kompletu :) A tu su i mračna atmosfera, vukovi, Kelti, blago i Druid Kandrax, kud će bolje...! Doista epizoda puna zanimljivosti i akcije, pročita se u jednom dahu ;)

     

    Jedina mana je uvodna priča koja traje duže od čitavog prvog broja i koja nema praktično nikakve veze s ovom glavnom pričom o Kandraxu, ali što se tu može... :(

    23.07.2011
    11:37:00 sati
    Davor2403
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Uff razvučeno dosta. Ipak kandraxsova magija i njegovo pojavljivanje je extra. Odličan je zagorov obračun satrojkom koju je kandrax hipnotizirao.Malo zbrzan kraj ali ok priča je dosta mistična,jezovita i tajanstvena.Osobno nisam primjetio utjecaj bignottija u crtežu. Naslovnice su blizu desetki.Ovo sto kaze king warior stvarno zagor izgleda na prve dvije naslovne netipično za ferrija.

    08.09.2011
    15:55:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 66%

    8, 7, 5, 6

    Priča je previše razvučena. Sama ideja je dobra, ali mnogo toga mi se ovdje ne sviđa kako je izvedeno. Crtež izgleda kao da se Ferriju negdje žurilo.

    25.10.2011
    23:19:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Klasika

    13.01.2012
    19:48:00 sati
    Fran
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Ponovit ću par stvari koje su ljudi prije mene također napisali.

     

    Danas, nakon toliko godina, naravno da nisam oduševljen. Ali shvaćam što je Nolitta tada želio postići s Kandraksom i uspio je! Dok smo bili manji, dobro nas je isprepadao s nama tada nepoznatim civilizacijama, krvavim obredima, i sličnim stvarim. I to je upalilo. Kandraks je jedan od trojice naj-Zagorovih protivnika. A to je velikim dijelom zasluga Nolitte.

     

    Nastavak u Nicolaievoj izvedbi mi je ipak bolji od "originala".

    Jedna stvar me zasmetala. Zagor ima onu kartu gdje su na njoj označeni kvadrati koje je pregledao i baš u onom posljednjem, zadnjem se Kandraks skrivao. Nolitta je barem mogao staviti da je bio u predzadnjem, a ne baš zadnjem. :D

     

    Također, kao i u većini priča iz tog doba Bignotti je pomagao Ferriju da završi posao. Ali ovdje je samo sjenčao i docrtavao pozadinu i crtao neke nevažne detalje poput Zagorovog znaka na majici. Vjerovatno Ferri nije mogao na vrijeme završiti table pa mu je ovaj pomagao. Ovo još i nekako, ali najgora mi je ona solucija kada u sred priče Bignotti uskače pa crta cijele table kao u "Zimskoj zmiji" i "Svemirskoj braći". U ovoj priči je to donekle podnošljivo jer je u pitanju obično docrtavanje.

    16.01.2012
    01:00:00 sati
    solar
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    11.02.2012
    05:31:00 sati
    s1708p
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Odlicna prica, misteriozna i tajanstvena, uz to prvo pojavljivanje Kandraksa! Tu su jos i Bat Baterton i Diging Bil pa imamo i komicnih situacija! Mala zamjerka samo za kraj koji mi je pomalo zbrzan! Crtez izvanredan, naslovnice odlicne!

    25.03.2012
    18:41:00 sati
    kandraks
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolji susret s Kandraxom.

    15.04.2012
    13:30:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prvi i najbolji susret Zagora i Kandraksa.  Bat Baterton, Diging Bil i Ciko su odlican trio!

    Epizoda odusevljava i svaka strana zrraci mastovitoscu Ferija i Nollite

    Mogao je kraj da bude malo bolji ili neki okrsaj ali nema veze zato je Zagor dobio lep poljubac za kraj

    Boselli mi je posle usrao svu pricu sa Kandraxom. Nije Trebalo Nolllita da mu dopusti da unisti tako dobrog lika.

    Naslovnice odlicne

    04.05.2012
    11:44:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    Najviiše mi se sviđa što se polako gradi priča i atmosfera. Da če Kandrax preživiti nije bilo dvojbe, šteta samo što u iduče priče nisu na ovoj razini.

    21.05.2012
    12:06:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Elderane84

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Bespotreban uvod. Ideja o keltskom druidu u Darkvudu totalno lezi Zagorovom svijetu, ali nije ovo izvedeno bas kako valja. Ima mnogo boljih prica u ovom periodu. Barem su naslovnice odlicne, a i Ferrijev crtez je solidan.

    07.09.2012
    20:08:00 sati
    Elderane84
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    04.12.2012
    18:15:00 sati
    macca1985
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 50%

    3, 3, 8, 8

    10.03.2013
    11:44:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    Ok prica. Malo se razvukla i nisam vidio neki spektularan kraj. Falila je mozda jedna prava tragedija. Crtez mi je od ocjene 6 do 9. Naslovnice su svegledajuci,ok,najbolja mi je ZgEx 137.

    15.03.2013
    11:38:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Momo10

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Najbolji susret sa Kandraksom. Zamjerka samo za prerazvucenost, moglo je to sve u 3 stripa da stane

    01.10.2013
    15:24:00 sati
    Momo10
    uredi
  • Floyd98

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Ova epizoda definitivno spada među one najdraže, prva priča koju sam pročitao u potpunosti, oduševila me i počeo sam čitati Zagora, klasik!

    28.10.2013
    11:36:00 sati
    Floyd98
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Crtez odlican, ali prica za moj ukus malo razvucena

    Sve u svemu vrlo dobro

    20.11.2013
    19:51:00 sati
    Kandrax
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Najbolja epizoda sa Kandraxom, ove ostale su već čista glupost.

    24.06.2014
    14:53:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Iako će mnogi reći da je ovo razvučeno, ja nisam imao takav dojam. Čak bih rekao da tu još fali dodatnih 20-ak stranica jer mi završni dvoboj Zagora i Kandraxa djeluje prekratko ali je svejedno dobro izveden.

    Nolitta je majstor kada treba ubaciti i dozu humora, ovdje me se posebno dojmila legendarna scena Chica na straži i njegova razmišljanja koja idu ovako nekako:

    - Vražji peh...

    - Ponoćna smjena morala je, naravno, dopasti baš mene!

    - Zagor je rekao: 'neka o smjenama odluči sudbina', ja sam odgovorio: 'u redu'...

    - Napisali smo imena na ceduljicama... i to je u redu...

    - Stavili smo ceduljice u Batov šešir... i to je u redu...

    - Tada su se počele izvlačiti cedulje...

    - Caramba i carambita! Tu je već prestalo biti u redu.

    - Ha... svi znaju da je ponoć pravo vrijeme za duhove.

    - I svih mu brkova iz familije, koga je dopala ponoćna smjena?

    - Mene, naravno. Koga bi ako ne Felipea Cayetana Lopez Martinez Y Gonzalesa!?

    20.07.2014
    23:42:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Klasika...

    26.07.2014
    12:47:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Dosta dobra epizoda nebi se slozio s tim da je zagor lako sredio kandraxa ipak ih je namucio 250 stranica,na kraju to izgleda malo zbrzano al moze kandrax bit neznam kolko opasan ali kad ide sa zagorom jedan na jedan sakama mislim da nema nikakvih sansi!!Crtez je odličan,naslovnice su ok ova ubilacko ludilo i duh iz stone hilla su mi najbolje ove ostale nesto losije ali ok!!

    10.08.2014
    19:31:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Kada sam kao manji pročitao ovu priču činila mi se predosadnom i prerazvučenom, ali danas nemislim tako nabavio sam je u extra i u klasik izdanju i moram reći da sam uživao od prve do poslednje stranice. Inače Kandrax je moj omiljeni Zagorov negativac.

    20.09.2014
    16:36:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Za jednog Zagorovog obožavatelja, ovu epizodu je jednostavno nemoguće ne voljeti.. Ovo je klasika, početak, prvo upoznavanje sa Kandraxom.. I da, nije to možda baš vrhunski kao novije epizode, nije to toliko razgranato i spektakularno, ali je svejedno odlično i vrijedi čitati i imati u kolekciji..

    Na trenutke postaje dosadno, ali ima odličnu atmosferu, ima odličan crtež i jako je bitan dio kompletne Zagorove mitologije..

    Crtež je meni fenomenalan, standardno Ferrijevski.. Ja sam pročitao samo Ludensovo Klasik izdanje (dakle sve u jednom komadu) i nisam nimalo razočaran.. Naslovnice su sve redom napete, mistične i odlično dočaravaju atmosferu epizode..

    21.09.2014
    13:20:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Ne znam šta bih rekao za ovu epizodu. Nekako mi je drago što se prvi put pojavljuje Kandrax, jedan od naj Zagorovih negativaca svih vremena, a opet, mislim da je ovo malo predugo za Zagora. Ona prva sveska bila je apsolutno bespotrebna. Možda bi bilo dobro da je onu bolest psihopasta Nolitta spomenuo kao Kandraxov utijac (posredno,naravno). To bi bilo puno misterioznije i bolje, no šta je tu je. Ne znam zašto se Digging Bill pojavljuje ovdje. Mislim da mu nije baš ovdje mjesto, ali neka se upoznao s Bat Battertonom. Ne vidim čemu tolike zamjerke za Ferrijev crtež, koji je odličan, po meni. Pa, čovjek morao crtati 410 strana (uz malu pomoć Bignottija, koji srečom nije ništa upropastio ovdje)! Naslovnice odlične, malo prva kvari prosjek, ali nema veze. Sve u svemu, OK priča.

    17.10.2014
    18:10:00 sati
    AmW1
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    KANDRAX.da u dva ujutro cimneš iz sna svakog zagorovca i pitaš ga:brzo izrecitiraj tri najveća Zagorova neprijatelja on bi ko iz puške:Hellingen,Rakosi,Kandrax.
    Profesor Hellingen,vampir Rakosi i keltski druid Kandrax.Nolittino trojstvo zla.Kombinacija vrhunske tehnologije,starih legendi i priča i prstohvat druidske magije.Svaki od njih iskrsnuo je iz mrtvih više puta.Rakosi i Kandrax po tri,Hellingen je rekorder od svih Zagorovih neprijatelja,čak sedam puta.

    Nolittin Hellingen.Poremećeni genijalni znanstvenik.Neurotik i paranoik.Cilj mu je zavladati Amerikom kako bi pokazao svojim dojučerašnjim kolegama znanstvenicima koja je on veličina.Pri tome se koristi svojim igračkama:robotom Titanom,podmornicom Squalus,krstarećim raketama.U četvrtom pojavljivanju sklapa savez sa Akkronijanima,došljacima iz svemira koji nemaju dobre namjere.Idealna su kombinacijA.Hellingen je na pladnju dobio vrhunsku svemirsku tehnologiju.

    Sclavijev Hellingen.Bezvremenski i beskonačan,tijela raspršena svemirom u sitnim atomima,duha zarobljena u svemirskom brodu.Pod Sclavijevim perom konačno je našao mir.

    Ali ne.Taj mir je trebalo narušiti.I ko će ako neće Boselli.
    Zahvaljujući Wendigu koji je pokupio njegove raspršene atome i sastavio ga.Ustvari Boselli sebe projicira kroz Wendiga.Sastavio je Hellingena po šesti put i ovaj ga prevario.Klasični narcistički poremećaj ličnosti.Boselijeva boljka..Neće okriviti sebe za ovu katastrofu već Wendiga koji je sastavio ludog profu.

    Burattinijev.dao je ime Helingenu.Garth.Napravio od njega rasista i nacista.Neutemeljeno.I klonirao ga.

    Nolittin vampir.Ha,ispada čak i simpatičan dok pokušava gablecovat Čika.

    Castellijev.To je pravi vampir.To je to.Selo prepuno vampira,kralj među svojim podanicima.

    BoselLi.Sveo je princa noći,kralja tame na običnog zaljubljenog adolescenta.

    Nolittin Kandrax.Olinjali stari druid kojem je najveća fora hipnotizirati druge i plašiti ih svojim projiciranjem tijela na daljinu.I ganja djevice kako bi ih žrtvovao svojim bogovima

    Nicolai.Isti ko i Nolitin.Čak je uspio i osnovati neko svoje malo kelltsko carstvo.Niš posebno.

    I fajnali Boselli.Malo remek djelo.Dao je olinjalom druidu sporednu ulogu,uveo u igru mračnog Donna i hrpu novih likova.Kandrax se pojavljuje tek kao sjena,najava,prijetnja.Na kraju uskače kad su zakazali njegovi mračni bogovi ali i on prolazi neslavno.

    Što se tiče ove priče na 400-tinjak stranica ,početak je doista neobičan,samim time što se praktično ništa ne dešava do skoro devedesete stranice.Nema akcije,nema nekog većeg uzbuđenja.Tek pratimo Čika u njegovom novopokrenutom biznisu i nekoliko likova koji će nas pratiti do samog kraja.Profesor MacLeod,znanstvenik i arheolog kojem je specijalnost proučavanje keltske civilizacije.Njegov tjelohranitelj,opasan revolveraš po imenu Johnny Krvnik.Kada skinemo masku,prepoznajemo Bata Battertona.Tu je i Digging Bill koji se prilično neuobičajeno po njega priključio MacLeodovom timu.Nije ukrao stare karte,tajne mape sa ucrtanim blagom,već je vidio lopate i krampove,načuo da pričaju o arheologiji i odlučio im se pridružiti.
    Prave stvari i akcija se počinju dešavati puno kasnije,tek na otprilike 130-oj stranici.Pronalaze ulaz u tajnu grobnicu a Indijanci koji pomažu pri iskapanju postaju uznemireni.Utisak dodatno pojačava zavijanje kojota i tajanstvena sjena.I onda trojica največih kukavica sjeverne Amerike odlaze u grobnicu i traljavi kakvi jesu,oslobađaju zlo koje je bilo stoljećima zakopano.
    Nolitta je imao dobru ideju kako okarakterizirati svog novog neprijatelja.Stari keltski druid,koji je najbolje od svih druida upućen u tajne crne magije odlučuje pobijediti smrt.Ubačeno je i malo mitologije i mistike.Za sad odlično.Daje naputak svojim učenicima kako da ga zatvore u prozirni sarkofag pun nekog tajanstvenog plina koji održava tijelo i mozak na životu i stoljećima kasnije.I sad kad su ga ona trojica nespretnjakovića probudila,pogleda oko sebe i vidi da više nema keltske civilizacije , nema žrtvovanja djevica bogovima i raspižđ en ide vatat prvu žensku na koju naiđe da ju prikolje..I sad on nju hvata na idučih stopedeset stranica kako bi je žrtvovao svom bogu.(te smo bogove imali prilike upoznati u Bosellijevom Kandraxu).
    Od nekih posebnih moći sa kojim barata istaknuo bi dvije,hipnoza kojom druge ljude povinjuje svojoj volji i projiciranje slike svoga tijela na daljinu,koje isto može hipnotizirati.
    Sve u svemu,temelji su udareni i još ćemo ga susresti dva puta.
    I ovaj Nolittin uradak ima neki šmek,prvenstveno u čitatelja koji su odrasli na prvom Kandraxu.Epizodi se ne može poreći doza mračne i tajanstvene atmosfere,ali Ferri ovdje nije bio na vrhuncu.Podbacio je.na nekim mjestima crtež zbrzan i neprecizan,vidi se uskakanje drugih crtača ali je Kandraxa odlično nacrtao

    28.01.2015
    08:37:00 sati
    igor 12
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    26.04.2015
    00:21:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    06.05.2015
    20:22:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    19.06.2015
    18:04:00 sati
    14act3
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    02.09.2015
    14:59:00 sati
    Petar
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    12.10.2015
    17:34:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    08.05.2016
    15:12:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Lenco

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    21.05.2016
    19:12:00 sati
    Lenco
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ja očekivala same stotke a ono...

    Ne bih baš rekla da je finalna borba bila zbrzana što ovdje mnogi zamjeraju. Kandrax je čarobnjak i veliki manipulator, ali unatoč tome je djedica i nije za očekivati da se on na kraju ravnopravno šaketa sa Zagorom. To su činili Chino, Musky Han i onaj ogromni bradonja umjesto njega. I imali smo Zagorovo opiranje hipnozi i iskazivanje njegove duhovne snage i volje koja može nadvladati Kandraxovu. Sve to zajedno je bila finalna borba a ne samo taj zadnji čin nakon kojeg je Kandrax pao u rijeku.

     Što se tiče Bignotijeve pomoći Ferriju, ne sjećam se da sam to primjetila dok sam ga čitala. A sada dok sam ga prelistavala i pogledala samo najzanimljivije dijelove uopće nisam išla za tim. U svakom slučaju ako mu je i pomogao bolje da je to učinjeno na ovaj diskretniji način nego kada uvale cijele table u sred stripa.

     

    16.09.2016
    11:27:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 58%

    5, 5, 7, 7

    kako možemo lako pretpostaviti da će se negativac ponovno pojaviti u serijalu, takoreći uskrsnuti iz mrtvih? tako što će u premijernom pojavljivanju biti poražen nestankom tj. padom u duboku i mračnu rijeku. jeftin trik koji je već par puta iskorišten u zagoru.

     

    vidim tj. čitam da je kandrax fanovima omiljeni negativac iako i ne znam zašto. u svome prvom pojavljivanju ostavlja dojam klasičnog, drvenog, neobrađenog i jednodimenzijalnog negativca kojega se neopravdano stavlja uz bok najvećih zlikovaca kao što je hellingen, koji je neusporedivo više profiliran i dimenzionalan. da li se kandrax kao lik karakterno popravio u kasnijim pojavljivanjima ostaje meni za provjeriti, no prvi dojam kao što napisah i nije osobit.

     

    niti išta ostalo nije naročito osobito u ovoj predugačkoj priči, ispunjenoj budalama, usiljenom atmosferom, otezanjem događaja i napornim mrcvarenjem keltske kulture i poganskih običaja. zapravo, jedna od rijetkih epizoda gdje humoristični trenutci, a koji se odvijaju oko čika, čak i povećavaju konačnu ocjenu.

    19.02.2017
    18:10:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 7, 10, 10

    21.02.2017
    18:32:00 sati
    suply1
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    20.03.2017
    08:20:00 sati
    Gris
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 9, 10

    Veoma zanimljiv i markantan način uvoda jednog od najvažnijih protivnika Duha Sa Sjekirom koji nažalost nije dovoljno iskorišten da bi postao neprijatelj broj jedan. Iako je malo uvod dosadan sa dosta nepotrebnim stvarima što je na kraju razvučeno na preko 400 stranica, dobro ostvarenje koje vrijedi za pročitati.

     

    Kandrax kao lik je zanimljiv ali imam utisak da ovdje nije dovoljno iskorišten i da se njegovim slabijim aspektom htjelo stvoriti bogatiju mogućnost za sljedeće nastavke. Scenario dobar kao i priča dok je crtež naravno odličan a naslovnice fenomenalne...

    17.01.2018
    13:33:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    LUX 136. Ubilačko Ludilo
    LUX 137. Duh iz Stone-Hilla
    LUX 138. Čarobnjak Kandrax
    LUX 139. Šesta Noć Mjeseca
    LUX 140. Sandy River (do 26 str.)

    Volim ovakve pustolovine kad je neki profesor/znanstvenik u pitanju, pa kad idu na put u istraživanje nečega! Prvi susret sa Kandraxom, ali ono što mi je pružilo pogotovo zadovoljstvo, Digging Bill i Bat Batterton u istoj priči! Skupa naravno sa Čikom xD. Prenošenje žena na početku da se ne umažu u blato, predobro Lol.

    19.02.2018
    22:29:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Apsolutno savršenstvo. Kandrax, jedan od najvećih u punom izdanju. Veliki klasik koji se ne zaboravlja. Ne priznaju se riječi poput "loše, solidno, prosječno", crtež fenomenalan, 9 bodova za naslovnicu zbog prve,traljave. Bravo!

    19.03.2018
    13:59:00 sati
    Zagorfan01
    uredi
  • logo111

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Klasik

    02.06.2018
    20:43:00 sati
    logo111
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zagor u okvirima priče koje se, na ovaj ili onaj način, dotiču različitih svjetskih mitologija; izgleda stvarno izvrsno, a još kada se u takvim pričama nađe mjesta za jednog od najupečatljivijih neprijatelja, onda je stvarno suvišno tražiti išta više.

    12.06.2019
    10:27:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2762
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1861
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1419
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1269
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1191

Aukcije

Forum