Masai killer

Zagor

ZG LEX 141/144 | 286 str.

Šuma Georgije na području Green Spota gdje vlada tropska klima skriva jedno selo odbjeglih crnih robova. Jesu li to ljudožderi i pogani ljudi koji zaslužuju vojni napad ili selo ljudi koji samo žele slobodno živjeti? Na to pitanje odgovorit će Zagor i njegova pustolovina s ljudožderima iz Green Spota.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 69%

Priča 6

Scenarij 8

Crtež 6

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 69%

P*7

S*7

C*5

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Ljudožderi iz Green Spota
    ZG KL 37
  • Dvojica talaca
    ZG LEX 148
  • Ljudožderi iz Green Spota
    ZG LEX 149
  • Massai killer
    ZG LEX 150
  • Gospodar zmija
    ZG LEX 151
  • Masai Killer
    ZG LIBKB 52
  • Tropska šuma
    ZG ZS 404
  • Osvetnik Masaj
    ZG ZS 405

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • I due ostaggi
    ZG SR 141
  • I cannibali di Green Spot
    ZG SR 142
  • Masai Killer
    ZG SR 143
  • Il signore dei serpenti
    ZG SR 144
  • I due ostaggi
    ZG TT 141
  • I cannibali di Green Spot
    ZG TT 142
  • Masai Killer
    ZG TT 143
  • Il signore dei serpenti
    ZG TT 144

ZANIMLJIVOSTI

  • Crtački prvijenac Pinija Segne. Priča je u originalu izlazila u travnju, svibnju, lipnju i srpnju 1977. godine.
  • Dnevnik je i ovu priču podvrgnuo škarama, u recenziji pogledajte upropašteni niz stranica.
  • Na 57. stranici „Ljudožderi iz Green Spota“ prikazana je ogrlica sa statuom lutke srećonoše božice Akuaba naroda Achanti iz Gane. Radi se o božici plodnosti, pa je iz tog razloga falusoidna i velike glave (vidi sliku 1. u recenziji ). Statua donosi sreću u trudnoći, uspješno nošenje djeteta i porod, te zdrav i lijep pomladak.
  • Glavna usijana glava se zove Masai Killer, po narodu Masai koji živi na području Kenije i Tanzanije. Bave se stočarstvom pa iz tog razloga žive nomadskim životom jer prate kretanje stoke i mijenjaju stanište ovisno o tome gdje stoka ide na ispašu. Zanimljivo je da kod njih vlada poligamija i da muškarac može imati žena i ljubavnica koliko god može uzdržavati. Poštuju dobnu hijerarhiju, pa su muškarci podijeljeni na nezrele mladiće, ratnike i starce. Ratnici su strogo predodređeni da čuvaju sela pa se ne smiju ženiti sve dok ne prestanu biti ratnici.

Na prvi pogled ova priča izgleda kao već sto puta viđena. Mjesto radnje egzotična šuma, u tom mjestu opet žive neki ljudi koji su izolirani od ostalih, opet je glavni negativac neki gadni rasist i fašist, opet neki buntovni vođa nekog plemena, Zagor će se plemenu prikazati u svom mađioničarskom stilu, opet je netko popušio da je Zagor mrtav uz ono klasično zbunjivanje, umjesto da sašije 5 metaka u njega dok mu njegov „duh“ stoji na dva metra udaljenosti... Ali eto, nisam se u niti jednom trenutku dosađivala čitajući sve to, jer priča ide lagano, non stop se nešto događa i sve zajedno mi je baš dobro sjelo. Iz tog razloga je scenarij bolje ocijenjen od priče.

Akuaba

Zagor i Chico se nalaze u šumama Georgije, a krenuli su u utvrdu Overset kod pukovnika Watforda. U šumi su sreli Sidneya Lucasa Jordana, lovca i pustolova koji je dugi niz godina proveo u Africi. On je nasilni rasist i odmah u početku je dano na znanje kako se on i Zagor ne mogu smisliti. Slučajno je i Jordan krenuo u utvrdu Overset , pa su zajedno nastavili put. Umjesto da ih tamo dočeka manji vojni garnizon, dočekao ih je veći broj vojnika jer pukovnik sprema izviđačku akciju za Green Spot. Tamo se nalazi selo crnaca koji su pobjegli s plantaža i koji stvaraju probleme. Navodno su ljudožderi, napadaju ljude koji se slučajno zateknu u Green Spotu, a napadaju i karavane i rančeve. Da bi stvar bila bolja, Jordan je u utvrdu pozvan da bi bio vodič te vojne akcije zbog iskustva kojeg je stekao u Africi. Naime, Green Spot se po klimi i vegetaciji razlikuje od ostatka Georgije, jer se na tom području nalazi tropska šuma slična afričkoj i upravo iz tog razloga su izbjeglice s plantaža izabrale to mjesto za obitavanje.

Masai Killer - Suncokret

Šaptač zmijama

Ali priča ima dvije strane medalje. U utvrdi kao sluga pukovniku, radi jedan špijun s Green Spota – Malaka. On je u utvrdi prepoznao Zagora jer je u epizodi SDEXT 49 Trgovci robljem bio u skupini robova koje je Zagor spasio i na temelju povjerenja kojeg je još onda stekao u njega, ispričao svoju verziju priče. On tvrdi da je njegov brat Ochori doveo prvu skupinu bivših robova na to područje i da je njegov cilj bio pregovaranje s vlastima sa zahtjevom da dobije brod i slobodan put za Afriku. Ali mu planove brka Masai Killer, karizmatična usijana glava, koji smatra da Okori ima blagu politiku, te napada karavane i rančeve i širi strah i trepet. Spletom okolnosti Zagor postaje pregovarač u ime pukovnika Watforda i zaputi se prema selu „ljudoždera “... Koga zanima dalje neka nabavi strip i pročita ;)

Jedina scenaristička mana koju bi spomenula je to što je Zagor u selu crnaca bio već poznat na temelju pothvata u epizodi „Trgovci robljem“. On tamo uleti kao predstavnik vojske, malo se pošaketa s Masai Killerom i za pet minuta cijelo selo – pa znamo mi tebe legendo, di si Zagore faco, što ima? U slučaju Malake u utvrdi mi je to bilo skroz ok, ali mi nije neka fora da baš svaki crnac u Americi zna kako je Zagor faca jer je spasio brod robova.

Crtački dio je odradio omraženi Pini Segna i ova epizoda mu je bila prva objavljena. Na samom početku priče se vidi kako je nastojao da Zagorova faca bude sličnija onom standardu koji je postavio Ferri , a kako su stranice odmicale tako su likovi počeli dobivati one velike oči po kojima je njegov rad prepoznatljiv (barem meni). Osobno mi uvjet dobrog crteža nije poštivanje Ferrijevih standarda, pa smatram da Segnin crtež uopće ne bi bio toliko strašan da ne crta oči kao da su prekuhane ribe u pitanju. Masai Killer izgleda kao suncokret.

Ocjena naslovnica je bio zeznut posao. „Ljudožderi iz Green Spota“ nije baš dobra, Zagor je zdepast i ima veliku glavu, dok su druge dvije jako dobre. Originalna naslovnica za „Gospodar Zmija“ ima na sebi roza boju i kao takva mi se ne sviđa, jer je Zagor upao među zmije, a ne na Gay Pride i to roza mi bode oči. Naslovnica mi je puno bolja s bojama koje su stavili u tutto seriji pa sam tu ocijenila.

Zagor odvjetnik - uvijek pravi argumenti za ljudska prava

Dnevnik je i ovu priču lijepo skratio. Ovog puta su me uistinu iznervirali time jer su otkinuli jako bitan detalj, u kojemu je Malaka pokušao ubiti Jordana. Kada otkinu 5-6 vinjetica nekih manje bitnih scena potočića, šume i planina onda mi to nije neki dramatičan problem, ali ovakvo kasapljenja događanja koji su bitni po fabulu itekako iritiraju. Kao što sam već rekla gola priča je klišej, ali je scenaristički odrađena vrlo dobro. Nolitta se nerijetko igrao s klišejima, u početku u onima iz klasičnih priča u filmovima, knjigama i stripovima, a kasnije i klišejima koje je sam stvorio u Zagoru. U svakom slučaju, isplati se pročitati!

ZS - Ludens

Izbačene stranice iz ZS izdanja

Naprijed

ZG LEX 140/141 Tajanstveni jahač

ZG LEX 151-153 Šake i zlatno grumenje

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    Kada sam ga ponovo procitao u Ludensovom izdanju mogu reci da je ostavio dobar dojam...ovaj strip sa nostalgijom me seca na decacke dane...i gle cuda,ponovno citanje mi nije znacajno umanjilo pozitivan utisak!

    Segna mi je ok za Zagora ...istina malo smetaju te riblje oci ali crtacki odgovara ta atmosfera koju on prenosi citaocima.

    Grofica Varga je lepo sve ovo recenzirala..i zaista sam sve vise zainteresovan da saznam vise o doticnoj dami:))

    03.06.2011
    01:07:00 sati
    draskomisterno
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 48%

    7, 5, 1, 9

    Moja pokojna baba, koja nikad u zivotu nije crtala, bila bi bolja od Segne. Tip je antitalenat, najveci koji se pojavio u SBE. Bijedno je vidjeti kako u nekim scenama precrtava lice Ferrijevog Zagora, tek toliko da mu likovi ne bi licili na zabe. Dzaba dobar scenario kada ovakav covjek cijeli strip unakazi.

    03.06.2011
    06:38:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 59%

    8, 7, 3, 5

    Scenario i prica su vrlo dobri, i steta sto nemaju bolji crtez.  Prica je prilicno uzbudljiva i zanimljiva, i fino sam se iznenadio kad sam je prvi put procit'o.  Onaj dio sa gospodarom Zmija je bio pogotovo interesantan, a citav dio s onim lovcem me je fino iznenadio.  Pini Segna mozda i jeste jedan od najgorih crtaca ikad u SBE, ali je ipak sudjelovao u nekim uzbudljivim Zagorovim avanturama, kao "Poslednji Viking", koja je u stvari vrlo dobra.  Ova isto tako nije losa, i da ju je Ferri ili Donatelli crto bila bi puno bolja.  Ferrijeve naslovnice su mi ovdje samo ok; nisam bas impresiran, tako da ne dajem ni njima velike ocjene. 

    03.06.2011
    07:24:00 sati
    acestroke
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    03.06.2011
    07:37:00 sati
    teller
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 54%

    6, 7, 2, 9

    Da nije Segna ovo crtao bilo bi iznadposječno, ovako je utonulo u debeli prosjek.

    03.06.2011
    07:51:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    03.06.2011
    13:06:00 sati
    dabraka
    uredi
  • Ukupna ocjena 56%

    7, 8, 1, 8

    Prosjek,Nolitta je posao obavio dobro.Ali,ne znam zašto su dopustili Segni uopće da crta?Grozan crtač,kopira Ferrija u nekim dijelovima.Naslovnice odlične! 

    03.06.2011
    13:33:00 sati
    Patrix
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 66%

    7, 7, 5, 9

    Velika zamjerka za crtež.

    03.06.2011
    13:55:00 sati
    split85
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 67%

    6, 7, 6, 10

    Veliko mi je zadovoljstvo vidjeti da žene čitaju stripove a ako ih još i recenziraju, onda stvarno nemam riječi, svaka čast! Htio bih samo napomenuti da si zaboravila za kultnu scenu u ovim brojevima a to je ona kada Zagor ubija nenaoružanog protivnika u originalnom broju, koja je kasnije u extra izdanju prepravljena. Inače su ti recenzije poput ove jako dobre!

    03.06.2011
    14:37:00 sati
    supermike
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    Između osrednje i dobre Zg-epizode. Zaplet mi se nekako najviše svidio, valjda zato što je početak ukazivao na neku izvanrednu radnju što se baš i nije ispostavilo na kraju. Segna definitivno nije najgori crtač u SBE-u.

    03.06.2011
    14:58:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    Vremena kada su brda dolazila Muhamedu.

    03.06.2011
    16:23:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    03.06.2011
    20:29:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 50%

    6, 6, 2, 8

    crtež srozava cijelu priču za 2-3 ocjene

    03.06.2011
    20:49:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    Ovo je jedna od najzabavnijih Zagorovih epizoda u kasnom Nolittinom periodu. Ističem duhovit zavšetak s vojnikom.

    Segna mi nije loš. Likovi mu čudno izgledaju, ali ne mogu zamisliti kako bi ova prića izgledala da ju je crtao netko drugi. Ferrijeve naslovnice su jako maštovite.

    04.06.2011
    10:44:00 sati
    Opti
    uredi
  • Bruce Springsteen

    Ukupna ocjena 72%

    8, 8, 5, 9

    Priča budi nostalgiju, sećanje i strah dali će Zagor preživeti ujede zmija! Priča odlična, crtež začuđujuće loš!!!

    05.06.2011
    16:16:00 sati
    Bruce Springsteen
    uredi
  • Porter

    Ukupna ocjena 80%

    8, 6, 10, 8

    Volim crtez od Pinia Segne,bez obzira na neke nedostatke ojsecam mistiku prilikom citanja.

    07.06.2011
    02:20:00 sati
    Porter
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    7, 10, 5, 10

    07.06.2011
    19:48:00 sati
    14act3
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    9, 8, 6, 8

    medju prvim stripovima koje sam procitao i tada mi se bas svideo.

    12.06.2011
    12:42:00 sati
    zebrina glava
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 63%

    8, 8, 2, 9

    Daj debilu da crta.

    29.06.2011
    09:13:00 sati
    legaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Meni je crtez dobar, kakvi su neki od novih crtaca Zagora ovo je premija! Bolje i da se kopira Ferri nego da ima stil kao Laurenti!Steta sto poglavica Massai nije malo nolje iskoriscen!

    12.12.2011
    16:58:00 sati
    cercil
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 64%

    7, 8, 4, 7

    Priča je više manje ok, vrlo dobra za ono vrijeme. U zagorovom svijetu bitnu ulogu je odigrao GOSPODAR ZMIJA, te su mi se scene jako svidjele, ujedno to je po meni najbolji dio stripa. Crtež, ha ha, a što uopće reči? Segna crta žabe kao ljude i to je to, ovdje mu je još donekle crtež ok, ali u onoj epizodi DUHOVI, ajme majko. Četvrta naslovnica legendarna.

    Cura jako dobro radi ove recenzije, samo naprijed.

    23.03.2012
    23:16:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Zagooor

    Ukupna ocjena 70%

    6, 7, 8, 7

    P. Segna nekako nije za Zagora,bolje bi mu stajao Mister No. Priča je ok,ništa posebno

    01.05.2012
    11:15:00 sati
    Zagooor
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Jeste da Segna zna da ponekad bas lose da crta ali ovde je sasvim dobar najvise mi se svidjaju scene kako je nacrtao zagora kako skace sa lijane na lijanu i ona scena sa zmijama

    04.05.2012
    11:55:00 sati
    going going
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    Epizoda koja se pamti. Segna je meni jako drag!

    19.05.2012
    13:00:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    7, 4, 8, 8

    Meni crtež uopšte ne smeta. Malo je drugčiji ali se navikneš. Da bi barem danas bilo takvih priča i crteža.

    20.05.2012
    21:58:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Neobična epizoda, neobičan crtež, ali u konačnici mogu reči da sam uživao! Naslovnice odlične!

    20.10.2012
    14:20:00 sati
    Deki86
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 64%

    7, 7, 5, 7

    Užasan Segnin crtež uništava i priču! Da je ovo crtao bilo tko drugi i priča bi dobila još veće ocjene!

    Gamba je šampion naspram ovog "umjetnika" zvanog Segna! 

    22.01.2013
    17:31:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 53%

    5, 5, 5, 8

    Ovo mi je baš bilo muka čitati... A nije Segna pisao scenarij. Dakle, Nolitta kumuje

    02.03.2013
    19:40:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 70%

    6, 9, 7, 4

    16.03.2013
    21:51:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    5, 6, 5, 7

    17.03.2013
    02:07:00 sati
    Fran
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 44%

    6, 4, 2, 8

    Prica ima smisla.Al scenario je tako jadan i sa vrlo losim crtezom totalno unisten. Naslovnice su dobre do vrlo dobre. Al ukupno je steta. Covjek vidi vrlo dobre naslovnice,ponada se dobrom stripu,rezultat je tesko razocarenje.

    20.03.2013
    22:19:00 sati
    Tutta
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    Priča je već viđena samo što su ovaj put crnci u pitanju. Nolitta se malo počeo ponavljati a i neke scene su baš brzopleto i nespretno odrađene. Crtež na nekim dijelovima odličan a na nekima presmiješan zbog izbuljenih očiju i čudnih iskrivljenih faca kao naprimjer kod Chica na kraju kad oće ispeći onog vojnika, urnebes. Čudno kako nitko dosad nije spomenuo ali u ovom broju je Segna nekoliko puta precrtao Ferrijeve naslovnice pa ću se potruditi da sve navedem.

    U Ljudožderima iz Green Spota:

    -str. 10 donekle precrtana Zagorova poza iz naslovnice Osvetnici (LEX 82)

    -str. 57 precrtan Zagor iz LEX 98 Zagor Odmetnik

    -str. 67 doslovno precrtano Zagorovo lice s naslovnice Američke odiseje

    -str. 69 ponovno Zagor odmetnik (LEX 98)

    U Masai Killer:

    -str. 34. poza s naslovnice Dečko pik

    -str. 36 poza s naslovnice Satko

    -str. 36 sličnost Zagora s naslovnicom Divlje planine

    -str. 73 poza s naslovnice Dvojica talaca

    -str. 84 Paklena magla LEX 97

    U Gospodar zmija:

    -str. 23 lice s naslovnice Indijanski cirkus

    -str. 28 prekopiran Zagor s naslovnice Tjeskoba

    04.09.2013
    09:43:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 56%

    7, 6, 3, 8

    Priča je imala pontecijala ali sve je to nekako traljavo i zbrzano napravljeno, jedina dobra stvar u ovom stripu je Gospodar Zmija.

    21.09.2014
    11:20:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    9, 8, 6, 8

    Vrlo dobra priča, i ne razumijem zašto je ovako loše ocijenjena? Priča na početku op crncima koji se žele osloboditi je dirljiva, i Nolitta se često znao pozabaviti tom tematikom - nepravda, rasizam,... Onaj lik, Jordan, me podsjeća na O'Keefea iz epizode Vudu, koji želi uništiti tuđu vjeru i običaje. Drugi dio s Massai Killerom i Zagorovim spektakularnim pojavljivanjem je također dosta dobra. Imamo i provaliju zmija, te gospodara zmija, i to je bio samo šlag na tortu. Najbolja mi je scena na kraju s Chicom ljudožderom - humor alla Nolitta. Mislim da je glavni razlog zbog kojeg se ljudima ne sviđa ova epizoda - crtež. Segna se nije proslavio svojim crtačkim prvijencem. Ljudi mu u nekim kadrovima čudno izgledaju. Dobio bi i lošije ocjene od mene da se ne radi o ovakvoj uzbudljivoj epizodi. Ferri je dost dobar na naslovnicama, koje dočaravaju tropski ambijent i ugođaj koji se proteže kroz cijelu priču.

    05.01.2015
    10:07:00 sati
    AmW1
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 53%

    8, 4, 3, 8

    ovo bi bilo jako dobro da je scenarij malo bolje razrađen i da ju ne crta Segna.Bignotti je za ovakvu epizodu rođen.

    ajde još mogu prežvakati mjesto u Georgiji koje klimom i vegetacijom podsjeća na Afriku.

    ali vidjeti afričke orikse i kobre u srcu Amerike je već malo previše

    Crni robovi koje je Zagor spasio iz šapa Timber Billa u epizodi Trgovci robljem osnovali su svoju koloniju u jednom zabačenom dijelu Georgije koja ih svojom klimom i vegetacijom podsjeća na Afriku.Uskoro im se pridružuju odbjegli robovi sa plantaža iz okolnih južnih država.U to vrijeme kada se dešava radnja robovlasništvo je bilo ozakonjeno i čitava ekonomija južnih država je opstajala upravo na robovlasništvu.
    Naselili su se u Green spot i od tamo su vodili pregovore sa vlastima tražeći samo jedno:brod koji bi ih prebacio u Afriku.Bijelci su ih čak su ih proglasili ljudožderima,valjda kako bi lakše imali opravdanja da potamane cijelu zajednicu.
    Međutim kao i u svakoj zajednici i u ovoj ima usijanih mladih glava.Jedan od njih, vođa im imenom Masai ubojica ubrzo pokreće napade na karavane i farme izvan Točke.To se ne sviđa utemeljiteljima zajednice jer je opasno ugrozilo pregovore a i vojska počinje okupljati i jačati svoje snage spremna da upadne i riješi problem.
    Tu se pojavljuje naš Zagor i nudi se da pokuša riješiti problem pregovorima.U tome će mu pokušati pomoći(čitaj odmoći) Sidney Yordan,lovac koji je dugo godina proveo u Africi tamaneći životinje.
    Nije mi baš najbolje sjeo ovaj Nolitin uradak.Zagor i Čiko samo su se odjednom našli u Georgiji,nitko ih nije zvao,nitko tražio pomoć,samo odjednom paf,evo ih tamo i kad su već tu ajmo posjetit utvrdu.A i pretjerao je sa onim gospodarom zmija majko mila.Ajde da je Zagora ugrizla jedna zmije il dvije,ne,već cijeli čopor od bar trideset komada ga čvaknuo.I onda ga šaptač zmija izliječi nekakvim travama.Moglo je sve fino savršeno funkcionirati i bez tog pretjerivanja.Ali kao da Nolitta nije znao kako bi izbacio iz igre Zagora na tih par dana koliko je trebalo Jordanu da dovede vojsku i potaraca selo.
    Pini Segna je nacrtao tek nekoliko Zagorovih epizoda.Uz ovu,nacrtao je Duhovi,Nevidljivi čovjek,Posljednji viking i zadnji Prorok.Mnogima se ne sviđa njegov crtež,ali kad danas gledam kakvi sve crtači rade na Zagoru, komotno mogu Segnu proglasiti umjetnikom i Da Vincijem naspram njih.Ali one zmije je zaista užasno nacrtao,katastrofa.

    28.01.2015
    17:50:00 sati
    igor 12
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 79%

    9, 9, 6, 7

    Nakon dužeg vremena pročitao sam opet ovu priču u Klasiku i ona za mene stvarno predstavlja klasik bez obzira na neke sitnije nedostatke. Jest da je tematika dosta puta obrađena i ne donosi ništa novo, ali u vrijeme njezinog nastanka još nije bilo toliko puno sličnih priča kao što je slučaj danas. Rijetke su takve situacije kada Zagor ne uspije spasiti neko pleme ili određenu skupinu ljudi od teških posljedica a sada se upravo to dogodilo. Bio je nemoćan išta poduzeti a kada je ponovo povratio snagu bilo je već prekasno. Zagorovo pojavljivanje pred Jordanom u kolibi me jako podsjeća na scenu iz Kralja orlova gdje je izveo skoro identičan potez. Dobra je scena na kraju kada je sa Chicom prestrašio vojnika izigravajući ljudoždere.

    Crtež nije nešto, imao je Segna boljih (ali i lošijih) radova. Najveća zamjerka je neujednačenost kod likova ali treba priznati da je jezivo dobro prikazao vrača gubavca u one dvije scene.

    30.06.2015
    01:57:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    01.07.2015
    09:45:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    Prvi put sam pročitao ovu epizodu u Ludensovom Klasik izdanju i mogu reći da mi je ostavila sasvim pozitivan dojam.. S obzirom na vrijeme kada je objavljena, tako kvalitetno ispričana priča se rijetko viđala.. Nije vrh vrhova, ali je sasvim solidna za čitanje za jedno ugodno poslijepodne..

    Scenaristički je to Nolitta dobro odradio, priča ima i glavu i rep.. Sve u svemu, sve je to dobro ukalupljeno, da sad ne izdvajam pojedine upečatljive scene priče..

    Crtež uopće nije loš.. Meni osobno, sve što usporedim s Chiarollom, ako je bolje od Chiarollinog crteža, onda je to odlično.. Prema tome, crtež je ok.. Naslovnice tako tako, moglo je to i bolje..

    09.08.2015
    10:04:00 sati
    allessi
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    19.08.2015
    01:38:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 6, 9

    12.10.2015
    17:31:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • RadioClash

    Ukupna ocjena 60%

    7, 7, 3, 9

    Gamba pored Segne izgleda ko Da Vinci.

     

     

    05.12.2015
    19:08:00 sati
    RadioClash
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Vrlo dobro. Iako sam bio skeptičan glede Segne, ispalo je sasvim ok. Kad sam kao klinac listao one Zs specijale u kojima je bio njegov crtež, mislio sam da je to crtao netko od YU majstora koji su crtali Bleka. Posebno ističem jezoviti dio sa zmijama.

    21.12.2015
    13:49:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Solidan strip i prosječan crtež, pogotovo priroda. Nije otkriveno ko je onaj tajanstveni čarobnjak (vrač), koji je žrtvovao život za Zagora. Glavni negativac Jordan prebrzo umire, radnja je brza i dinamična, te se strip jako brzo čita. Fora s Čikom ljudožderom mi nije nikako sjela. Naslovnice odlične (ocjenjujem Dnevnikove).

    09.06.2016
    15:31:00 sati
    dudo1
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 58%

    6, 5, 6, 7

    Nije loše iako je dosta toga tu nedostajalo da se priča proguta. Odmetnuli se robovi u želji za slobodom ali bez jasnog plana šta i kako dalje, koji je zapravo njihov cilj. Onako odsječeni od svijeta u Green Spotu nikome nisu mogli smetati ali su valjda trebali znati i da malobrojni i bez oružja ne mogu napraviti neku pametnu akciju da bi se domogli broda i slično. Ipak, vojska se okuplja kao da su u pitanju Apači. Sva ta nagađanja da su ljudožderi i slično je bilo da se pojača dojam dok nas scenarij ne odvede u Green Spot. A tad je razočaranje jer su malobrojni i bez oružja a lik po kojem epizoda nosi ime, čuveni Masai killer, postoji svega 10-ak stranica. Naravno da stoji sve oko toga da su brzo od razbojnika postali dobre duše koje slušaju Zagora.

    Nolitta previše ocrnjuje Jordana, jednostavno mu je trebao neki zloćo koji će nastradati. Mrzi crnce do zla boga ali nikako opipljiv razlog za to osim čiste zabave. Inače, već se od prvog susreta s njim vidjelo da stoji na Zagorovom nišanu i da neće dočekati kraj pa taman 5 puta spasio Zagoru kožu. U epizodi je inače i previše spašavanja života za moj ukus, što metkom na neprijatelja, što izrazitom medicinskom sposobnošću, što povikom (kad je Chico upozorio Zagora da je Masai killer dobio koplje na poklon dok ovaj drži predavanje ostalim u plemenu). Dobra stvar je da Zagor ne uspijeva ništa učiniti.

    Segna vrhunski za svoje sposobnosti i renome, kakve god metode koristio bolji nego u kasnijim epizodama. Na str. 142 klasika se vidi greška jer poslije smrti crnca u jami nema nijedne zmije oko njegova leša iako ih je mnogo bilo pobijeno. Inače, face su posebna priča a na nekim mjestima je bio lijen i s prirodom u drugom planu, samo bi prikazao glavu i tamo iza kao neki busen trave i idemo dalje. 

     

    22.10.2016
    11:19:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    fino i korektno je nolitta ispričao priču o odnosu rasa, bez da je ispao nepodnošljivo tendenciozan i patetičan. naravno, bijelci ispadnu oni nešto lošiji dečki, ali samim time što je i par crnačkih likova ovdje usijane i prgave glave, govori samo to da pjesnik želi poručiti kako smo ispod kože zapravo svi isti, i na dobar i na loš način. dio sa Gospodarom Zmija i Zagorovo "šamansko" iscijeljenje je interesantno, kao dokaz ultimativne i plemenite žrtve jednog vrača za svoju rasu, narod i uvjerenje. 

    09.01.2017
    20:04:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    9, 8, 5, 10

    20.10.2017
    22:24:00 sati
    suply1
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 7, 10

    LUX 148: Dvojica Talaca (od 58 str.)
    LUX 149: Ljudožderi iz Green Spota
    LUX 150: Massai Killer
    LUX 151: Gospodar Zmija (do 50 str.)

    Dobra mi i ova priča bila, ali osjeti se da je ovdje stalo to "zlatno doba", možda ponajviše sa nešto drugačijim crtežom (Segna). Moram priznati da sam se dosta začudio kad sam vidio onu scenu Zagora sa zmijama, nekako mi to bilo dosta nerealno da je uspio to preživjeti. Taj dio mi malo bio prenapuhan. Inače, solidna priča, a isto tako spomenuo bi kad je onaj crnac/sluga rekao Zagoru da se znaju od prije, ja pomislio da Liberty Sam, upss Lol. malo sam se zeznuo.

    13.03.2018
    17:12:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 51%

    6, 7, 1, 9

    Priča koju je trebao iskoristiti neki drugi crtač, ovo je svojevrsni "kanibalizam" u Zagoru kojeg je sproveo Segna.

    12.06.2019
    10:48:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    9, 7, 6, 9

    Priča je u celini zanimljiva, ali delovi scenarija nisu dobro složeni. Nekako su prelazi oštri, priča ne teče, iscepkana je.

     

    Crtež loš, naslovnice vrlo dobre.

    16.09.2020
    14:54:00 sati
    Batacele
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Vremenska mašina
    Kod: MM LIB 39
    Ocjena: 54%
    Vrijeme: 28.9.2020. 13:46:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 268
  • Pipci!
    Kod: ZG VEC 158/159
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 27.9.2020. 21:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 762
  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 493
  • Prvi ciklus: Iza i Oel
    Kod: NV STKON 1
    Ocjena: 97%
    Vrijeme: 22.9.2020. 15:07:00
    Autor: koze123
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 557
  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 875

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2769
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1886
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1464
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1279
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1194

Aukcije

Forum