Bijeli tigar

Zagor

ZG LEX 143/145 | 264 str.

Tigar terorizira Indijance iz plemena Cheraw. Ali otkud tigar u krajevima gdje je najveća životinja puma?! Da bi odgonetnuli misterij Zagor i Chico bivaju odvučeni u svijet drevne magije, ljudske lakomosti i neumoljive osvete prokletstva radže Kubala Singha i vještice Dharme. No ni tu nije kraj iznenađenjima jer naše junake iz grmlja promatraju oči čovjeka–tigra!!!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 92%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 91%

P*8

S*8

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Tigar
    ZG KL 35
  • Tigar
    ZG LEX 143
  • Vještica Dharma
    ZG LEX 144
  • Magija užasa
    ZG LEX 145
  • Čovjek i zvijer
    ZG LIBKB 50
  • Stravična magija
    ZG VEOP 44
  • Lov iznenađenja
    ZG ZS 389
  • Beli tigar
    ZG ZS 390

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Tigre!
    ZG SR 136
  • Dharma la strega
    ZG SR 137
  • L'orrenda magia
    ZG SR 138
  • Tigre!
    ZG TT 136
  • Dharma la strega
    ZG TT 137
  • L'orrenda magia
    ZG TT 138

ZANIMLJIVOSTI

  • Puška Flintock iz 1795. koju Zagoru poklanja poglavica Cherawa za lov na tigra zaista je postojala; model je Springfield, a koristila je .70 kalibarsku kuglicu, kao i Snider kalibra 45.
  • Glavnina priča se odvija u jednom danu, a ovaj put znamo da je to 7. srpanj.
  • Dnevnik je pristojno ˝iskasapio˝ ovu priču pa je u odnosu na original skraćena za nekih 60-ak strana, srećom Ludens je ispravio tu grešku. Pozadina naslovnice prve epizode Tigar je u extra izdanju plava, a u originalu je zelena.
  • Naslovnica posljednje epizode ˝Magija užasa˝iskorištena je u ZS #436 ˝Ostrvo magle˝ i spada u neke od najljepših ikad objavljenih.
  • Zagor u priči ne susreće vješticu Dharmu, iako je etiketirana kao Zagorov neprijatelj, kao ni Kubala Singha (ali ćemo registrirati ovo kao njihovo prvo pojavljivanje). Dharma se vraća u novijoj Burattinijevoj priči "Thugsi" (LEX 127-130).
  • Kao dio inspiracije za priču poslužio je film "The oblong box", redatelja Gordona Hesslera iz 1969. godine s Alisterom Williamsonom (u priči Harry Kellog), Vincentom Priceom i Christopherom Leejom (posljednja dva u priči tvore lik Willfreda Kelloga) u glavnim ulogama. Drugi dio inspiracije bilo je Nolittino putovanje u grad Puri u Indiji.

Brojne su priče o Zagoru u kojima je Nolitta dovodio različite kulture u Darkwood ili barem u njegovo predvorje ("Alahova ruka", "Snježni sokolovi", priče sa samurajima, donskim Kozacima, Kinezima itd.). Tako nam Nolitta ovaj put donosi dašak Indije u Zagorov svijet. Sama priča je jednostavna, tigar terorizira indijansko pleme kod kojeg su se Zagor i Chico našli u gostima. No, slojevito obrađena i izrazito dinamična, ova priča spada u sam vrh stripova o Zagoru! A naravno, ni uspjeh kod čitatelja nije izostao.

O radnji… Za vrijeme boravka u selu Indijanaca Cheraw Zagor doznaje za misteriozne napade za koje se ispostavlja da ih je izveo tigar. Za vrijeme lova na tigra Zagor upoznaje plantažera čaja Harrya Kelloga. Nakon opetovanih tigrovih napada Zagor i Chico dolaze u goste Kellogu gdje se upoznaju s razlozima njegovog dolaska u Ameriku. No, priča ima svoju mračnu stranu. Nakon što bivaju zarobljeni Zagor i Chico je saznavaju. Harry Kellog je u stvari došao u Ameriku pokušati izliječiti svog mlađeg brata, Willfreda Kelloga, na kojeg je bačeno strašno prokletstvo te je mladi Willfred pretvoren u tigra. Pri pokušaju uspavljivanja čovjek-tigar se oslobađa i u luđačkom bijesu bježi u šumu gdje napada karavan. Od nekad velikog lovca Willfred postaje lovina te na kraju stradava od bratovog metka koji nakon toga presuđuje sebi, te se tim činom zaključuje ova priča.

Čovjek-tigar

Nolitta je na pripovjedačkom vrhuncu; priča počinje tmurnim temama za Zagora (indijanski problemi), nastavlja se sa saznanjem mračne tajne iz života braće Kellog, slijedi zaplet u kojem saznajemo uzroke svim nedaćama, te finale koje je obilježeno lovom na čovjeka-tigra. Sve je obavijeno nekom misterijom što samo pojačava svu misterioznost Indije kao zemlje, gdje se odvija podradnja , i svu fantastiku kojom je obavijen čovjek tigar. Ono što je mene oduševilo u ovoj priči su sitni detalji kojima je Nolitta prožeo cijelu priču, te njena nelinearnost. Neki od tih detalja su: u priči se spominju čak dvije vrste pušaka: Flintock 1795 – koja se proizvodila u Springfieldu između 1799. i 1806. te je prva puška koja se proizvodila u toj tvornici. Druga puška koja se spominje je Snider kalibra 45 koja se zaista koristila u britanskoj vojsci u Indiji. Sljedeća zanimljiva pojedinost vezana je uz sveti dan Jagannatha koji se zaista održava u Puriju u Indiji na drugi dan lunarnog mjeseca, pa je tako moguće da je taj dan zaista padao na 7. srpnja kako je rečeno u stripu. Zanimljivost ove epizode je također da se glavna radnja, od Zagorovog dolaska u Kellogovu kuću pa sve do kraja, odvija u jednom danu točnije 7. srpnja.

Likovi koji se pojavljuju u ovoj priči, naravno uz Zagora i Chica su: čovjek-tigar (Willfred Kellog), Harry Kellog, Kubal Singh, radža od Jagdalpura i vještica Dharma.

Harry Kellog je stariji brat Willfredov. Lik Harryja Kelloga spoj je dvojice likova, Vincenta Pricea (starijeg brata) i Christophera Leeja (genijalno znanstvenika) iz filma "The Oblong Box". U priči on je čovjek koji je došao u stranu zemlju i usprkos činjenici da je ta zemlja pod vlašću njegovih zemljaka (Engleza), poštuje njen način života i običaje te stanovništvo s kojim živi. Spominje ga i Burattini u trodijelnoj epizodi Thugsi gdje uvodi lik majora Kelloga koji je rođak spomenute braće iz ove priče!!!

Willfred Kellog, koji doživljava strašnu preobrazbu u čovjeka-tigra, mladić je prepredene naravi kakve često srećemo u Nolittinim stripovima. Interesantno je za primijetiti da, kao i često puta danas, takve osobe najčešće zamišljamo kao razmažene plavušane ili kao pjegave riđavce pa ga je takvim i Ferri oslikao. Opet, odgovara profilu lika kojeg u filmu glumi Alister Williamson, strahovito izobličenog mlađeg brata – kaznili su ga voodoo svećenici zbog njegovih grijeha naspram urođenika.

Vještica Dharma je jedini Zagorov neprijatelj, barem po albumu sa sličicama, s kojom se Zagor nije sreo licem u lice. Godinama kasnije to se promijenilo u već spomenutoj epizodi "Thugsi" gdje Dharma pokušava od Ramatha, starog Zagorovog prijatelja, oteti amajliju od žada koja bi joj donijela ogromne moći.

Kubal Singh. Teško bi bilo karakterizirati lik Kubala Singha gledajući samo ovu epizodu, ali po svemu prikazanom onda je radža od Jagdalpura lokalni moćnik koji se pomirio s engleskom okupacijom Indije, ali isto tako ne dopušta skrnavljenje tradicionalnih zakona. Kasnije ćemo vidjeti da to i nije baš tako jer mu je Burattini namijenio ulogu borca protiv engleske okupacije.

Dvije su važne stvari dovele do nastanka ovog stripa; prvo Nolittino putovanje u Indiju te film "The Oblong Box". Na svome prvom putovanju u Indiju, točnije u grad Puri, Nolitta se fascinirao kulturnom baštinom te zemlje, pa je tako cijela priča posveta toj velikoj zemlji. Kao što sam već rekao u Puriju se zaista održava sveti dan Jagannatha, te je Nolitta vjerovatno prisustvovao velikoj svečanosti na koju dolaze tisuće hinduista iz cijelog svijeta pa joj je u samom stripu posvetio noć ˝rođenja˝ čovjeka tigra. Druga bitna inspiracija za strip je film "The Oblong Box" redatelja Gordona Hesslera iz 1969. godine s Vincentom Priceom i Christopher Leejom u glavnim ulogama. U filmu je riječ o dva brata Julianu i Edwardu. Na Edwarda je bačeno voodoo prokletstvo. Lica užasno izobličenog Julian ga drži zatočenog u podrumu svoje kuće.

Ferri se ovdje stvarno iskazao, predivno je kako je dao život mistici Indije te dočarao horror atmosferu kojom je prožeta cijela priča. Potrudio se oko detalja bilo da je riječ o indijanskom selu ili indijskim plantažama. Posebno je lijepo nacrtan tigar dok se sprema za napad te bijeg čovjeka-tigra kad bježi kroz šumu dok ga progone zlokobne riječi Kubala Singha i vještice Dharme. Posebna priča su naslovnice i to zadnja ˝Magija užasa˝ koja je jedna od legendarnih u stripovima o Zagoru.

Vrag na kraju dođe po svoje…

Za kraj mogu samo reći da je ovo jedna od epizoda koja me je kao mladog ljubitelja Zagora još više približila pustolovinama Duha Sa Sjekirom. Epizoda Beli tigar u izdanju Zlatne serije za mene je jedan od najdražih stripova o Zagoru, unatoč mani o kojoj možete pročitati u zanimljivostima. Interesantno je također da iz današnje perspektive, ova priča predstavlja prvi dio Zagorovog susreta s Kubalom Singhom i vješticom Dharmom, a u koju je briljantno uvučena i kratka priča iz specijalnog broja 11 o fakiru Ramathu. Dakle, ako još niste pročitali ovu priču a htjeli bi nešto zanimljivo, misteriozno i dinamično, Bijeli tigar epizoda je koju trebate pročitati.

Naprijed

ZG LEX 140/143 Vanatina zamka

ZG LEX 140/141 Tajanstveni jahač

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Vrlo dobra atmosferična epizoda s odlično koncipiranim scenarijem. Pažljivo izmjenjujući mistični doživljaj Indije (kombiniran s njegovim putovanjem u Indiju i pustolovnim romanima Emilija Saligaryja) i šarm britanskih horor filmova šezdesetih Nolitta je opet stvorio uspješnu formulu. Iako je baza definitivno bila film "The Oblong Box" Gordona Hesslera iz 1969. (u talijanskoj verziji "La rossa maschera del terrore" koja se vrlo lako moje zamijeniti s "Maskom crvene smrti" iz 1964. jer u obadva Vincent Price glumi dijabolične likove i oba dijele naslov Poevih priča), odnosno problematičan odnos između dva izmučena brata. I dok lik Harryja Kelloga u stripu pokušava naći lijek za bratovo stanje i na kraju se parcijalno iskupljuje okončanjem bratovog prokletstva (kao i svog vlastitog života), njegov alter-ego u filmu (Vincent Price) stripu srami se svog brata i doživljava ga čudovištem, ali i završava tako što njegov nesretni brat prenese svoje prokletstvo na njega. Nolittina priča ima kao i obično sve neophodne tragikomične elemente. Hommage se odnosi na film u kojem je Vincent Price ostvario svoju zapaženiju ulogu, no Ferri nije u strip unio vizualne elemente iz filma, odnosno nijedan od likova ne zasniva se na izgledu likova iz filma. Ako ste čitali tekstualni dodatak "1000 Zagorovih svjetova", dio o čovjeku-tigru malo je nespretno preveden. Harry ujedno predstavlja i lik "ludog znanstvenika" poput Hellingena ili Prometeja, likovi koji su također nezaobilazni dio hororaca iz onog razdoblja… Također se pojavljuju likovi Dharme i Kubala Singha koji će biti u središtu kasnije Burattinijeve priče "Prošlost fakira Ramatha". Zaista jedna od boljih epizoda iz tog Nolittinog razdoblja s odličnim Ferrijem…

    27.01.2011
    23:43:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Odlična epizoda. Kad sam bila manja sam sanjala čovjeka tigra i imala noćne more. To znaći da je Ferri dobro odradio svoju stranu. Vinjeta u kojoj čovjek - tigar bježi od Zagora mi je ostala u pamćenju već 20 godina. Cijeli je užasan i stravičan a u očima mu se vidi strah. Tu mi ga je kao djetetu bilo malo i žao.

    Kada sam je opet čitala u izdanju Ludensa isto mi je bila dobra tako da su ocjene bez nostalgije.

    28.01.2011
    00:17:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Odlicna epizoda, sa savrsenim crtezom i legendarnim naslovnicama.  Prica je kultna, atmosfericna i tuzna; da se ova radnja razvija u Njemackoj i da je Dylan ovdje junak, a ne Zagor, stvar bi ovdje bilo u vukodlaku, a ne tigru.  Ali zato sto je ovo prica sa indijskim porijeklom, zato imamo covjeka-tigra, sto je meni na pocetku bilo glupo, ali polako me je scenarij ubjedio da je ovo dublja i vise emotivna prica nego sto sam mislio.  Ne sjecam se ni jedne druge Zagorove price gdje ima onoliko stranica posvjeceno flash-backu (prica o covjek tigru, i kako je postao takav).  Cini mi se da je vise nego 50 stranica, ili tako nesto.  Da je bogdom Nolitta jos uvijek Zagorov glavni scenarist, vidi se ovdje i u velicini epizoda da niko ne zna Zagora kao on.  

    28.01.2011
    01:57:00 sati
    acestroke
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    Dobra epizoda koja je uvijek bila u sjenci drugih legendarnih prica iz tog perioda zlatnog doba. Mada ima dosta paralela sa epizodom "Vukodlak", koja je izasla nekoliko godina prije ove, ipak se moze reci da ima originaln tok price.

    Ferri u to vrijeme je jednostavno fenomenalan. Ferri=Zagor.

    28.01.2011
    06:33:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Priča budi nostalgiju prema crtežu koji je još uvijek neprelazan u Zagoru, a bojim se da će tako i ostati... Odlična su mi ova Nolittina zadiranja u različite kulture... Kad se spoje dva ovakva majstora, može biti samo odlična priča...

    28.01.2011
    07:20:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sjajna epizoda, poslednja u sjajnom neponovljivom nizu Nollite & Ferija/Donatellija. Deo u Indiji Ferri je nevidjeno dobro nacrtao, jedna od njegovih najboljih radova u karijeri.

    Ovu epizodu sam nabavio negde 1992 i odmah se videlo da tu nesto fali. Sto je najgore, slicno je bilo i sa susednom epizodom gde je nastupio Kandrax. Al i pored toga te dve epizode su mi odmah postale jedne od najboljih epizoda Zagora. I tako 1996 setam se ja Instambulom i naletim na Turskog Zagora. Prelistavajuci stripove tamo vidim da su to neke epizode na koje su odgovarale periodu ZS 200-400. I naravno, nadjem i Belog Tigra i Kandraxa, celovite. Taj dan mi je jedan od najlepsih u zivotu.

    28.01.2011
    07:29:00 sati
    kasper
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    I meni je ovo jedna od omiljenih epizoda. Kad sam je prvi put čitao bio sam oduševljen. Atmosfera priče je fantastično dočarana, kostantno drži tenziju. nijesam znao da je verzija ZS toliko skraćena tako da ću sa zadovoljstvom pročitati extra izdanje. Crtež i naslovnice su za desetku! Sve preporuke za ovu epizodu!

    28.01.2011
    08:25:00 sati
    malek
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Ocjena 9 za Ferria da se ne umisli.
    Obožavam ovakve priče temeljene na nekim drevnim legendama.

    28.01.2011
    09:28:00 sati
    split85
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Fenomenalna prica

    28.01.2011
    10:11:00 sati
    Kandrax
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Meni svakako jedna od najdražih Zagorovih epizoda.Ferri briljantan,majstor za stvaranje atmosfere horror/sf-a,sa dvije predivne naslovnice.

    28.01.2011
    10:24:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Savršenstvo,najbolji Zagorov period,čemu trošit reći?

    28.01.2011
    12:06:00 sati
    teller
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    28.01.2011
    12:53:00 sati
    14act3
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Manje ocene od ovih bila bi sramota. Ah prošli dani, što vas vetar odnese. Šta bih dao za ovakve bar dve epizode godišnje sada. Verni nije maestro( kada bi bar shvatio da treba da ubaci više dinamike), da nucio crta više, lakše ih podneo ove nove dileje što rade na Zagoru.

    Feri maestralan.

     

    28.01.2011
    13:27:00 sati
    legaz
    uredi
  • poison

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Klasika
    28.01.2011
    14:07:00 sati
    poison
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Strip je u top 20 Zagora zasigurno.Nolitta je napravio scenarij dostojan kraljeva(tako rečeno).Ferrijev crtež je odličan.On je među top 3 najboljih crtača Zagora.

    28.01.2011
    14:17:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    To Pajdo, čestitam na prvoj recenziji. Inaće priča mi nikad nije legla do kraja, neznam... Ide mi na k šta ovi tigrovi pobiju tamo pola sela, pa opet, a ovi zagor kao mrtav ladan, šta, pobilo je par indijanaca, kakva nespretna greška, ajmo dalje, di si grofe...ono...čudno!

    28.01.2011
    14:31:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 84%

    9, 7, 9, 9

    Dobra priča s vrlo dobrom atmosferom.

    Šteta samo što Ferri nije istu kvalitetu crteža odražo do samog kraja priče gdje je ,nažalost, malo posustao.Jedino što zamjeram su neki povremeni djetinjasti dijalozi i monolozi .

    28.01.2011
    14:59:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Leonid

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Ova epizoda se meni osobno jako dopala,crtež je fenomenalan a priča je skroz napeta,događaju se ubojstva,pa je jedan tigar pa nije pa su dva tigra.Na kraju Kellog se pokaje i izvršava samoubojstvo.Stvarno jedna odlična epizoda.

    28.01.2011
    16:46:00 sati
    Leonid
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ova epizoda mi je apsolutno fantastična, vjerojatno moj omiljeni Zagorov strip svih vremena, jedna od Bonellijevih priča koje bi trebalo ekranizirati, čak štoviše... Ne postoji niti jedna slaba karika u ovoj priči, sve je odrađeno tako efektivno i napeto, upliv egzotične indijske tradicije i čovjek-tigar fenomenalno iskorišteni. Vjerojatno ne postoji ništa loše što bih mogao reći o ovoj epizodi.

    Čak i Ferrijev crtež, kojeg obično ne obožavam previše, odlično se uklopio. Naslovnice su predobre, sve do jedne.

    28.01.2011
    17:15:00 sati
    Opti
    uredi
  • Bruce Springsteen

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Kao klinac sam obožavao ovu priču, naročito i zbog toga što su obadva nastavka u ZS popunjavala tadašnji broj strana izdanja ZS (144). Inače priča kojom se završava takozvani Zagorov zlatni period, i to baš na jedan fantastičan način sa onim dobro poznatim "fantastična priča" (ZS).

    28.01.2011
    18:32:00 sati
    Bruce Springsteen
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Stari dobri Zagor! Jedna od onih epizoda koje su patile od Dnevnikovog reckanja i to u zadnjoj knjizi. To mi je oduvijek smetalo kao klincu, no dobro vec duze imamo kompletno Ludensovo izdanje. Inace prica mi je zanimljiva, ali mi nikad nije imala takvu napetost kao npr. Hiljadu lica straha ili cak nova epizoda s vukodlakom. Ferri je na vrhuncu, naslonice su mi jedne od najboljih u serijalu. Cekaj! Ustvari naslovnica Magije uzasa mi je najbolja naslovnica Zagora ikada, a Tigar mi je u top 10, 20!

    29.01.2011
    10:29:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Vrlo dobra epizoda. Crtež fantastičan, a naslovnicama dajem desetku zbog prelijepo nacrtnog tigra na prvoj naslovnici.

    29.01.2011
    11:00:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • emirem

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Jedne od prvih Zagorovih avantura koje sam citao davnih godina,pocetakom osamdesetih.

    Prica je bila strasna i nezamisliva i ostavila je trag o Zagorovim stripovima sto ne treba zaobilaziti ni u kojem slucaju.

    Klasicna prica o transformaciji covjeka u zivotinju.

    Dotada su bili popularni vukodlaci a onda se pojavio i "tigrodlak" :-) sto je bilo osvjezenje u pricama fantastike.

    30.01.2011
    02:07:00 sati
    emirem
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nema tu puno mudrosti! Ako se radi o stripu i cjelokupnom razdoblju koje je probudilo tu ljubav, skonost i naklonost, sve osim čistih desetki je cjepidlačenje!

    30.01.2011
    20:01:00 sati
    Cochise
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    01.02.2011
    18:33:00 sati
    dabraka
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Klasik!

    09.02.2011
    16:23:00 sati
    supermike
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Kada sam prvi put procitao ovaj strip bio sam skeptican nakon duzeg vremena samo sinoc procitao bar 3 ocjene vise.Crtež je odlican naslovnicama ocjena vise samo zbog epizode tigar koji je nacrtan perfektno.Zao mi je smanjivat ocjene ali razliciti smo :)

    11.02.2011
    14:20:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • vknez

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    remek dijelo

    26.02.2011
    11:56:00 sati
    vknez
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    odlična priča, jedna od onih koje se teško zaboravljaju, još se sjećam dana kada sam išao na kiosk po belog tigra, a ima tome preko 30 godina

    20.03.2011
    20:50:00 sati
    ken2
    uredi
  • jimy1968

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    kao klinac nisam bio odusevljen,ali sada mogu reci da je ovo vrhunska prica sa Ferrijem iz najboljih dana

    16.04.2011
    03:40:00 sati
    jimy1968
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Čovjek tigar je lik koji se ne zaboravlja.

    09.06.2011
    09:01:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    21.06.2011
    13:01:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 41%

    2, 2, 7, 8

    Koja gomila paranormalnih gluposti u samo jednom stripu.

    26.10.2011
    13:24:00 sati
    Deki86
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    29.12.2011
    23:40:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Divna priča, mistični ugođaj, vrhunski crtež ... čista klasika!

    13.01.2012
    19:57:00 sati
    Fran
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Kultna.

    05.02.2012
    22:34:00 sati
    writer
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Legendarno.

    15.04.2012
    13:56:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Greh je ovoj epizodi dati manje od 100posto

    Odlican zaplet, rasplet

    Nollita i Ferri su nam dali toliko odlicnih prica da ne mogu sve da se ubace u top 10

    Sve nollitine price zasluzuju da udju u top 10

    04.05.2012
    11:49:00 sati
    going going
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    zlatna epizoda, klasik

    20.05.2012
    09:56:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    7, 9, 9, 9

    Odlična priča.

     

    20.05.2012
    22:43:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Elderane84

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Nikad mi nije narocito "sjela" ova epizoda. Sve je to solidno odradjeno, ali fali nesto da se uvrsti u legendarne epizode.

    09.09.2012
    19:55:00 sati
    Elderane84
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Odlična epizoda koja se čita u jednom dahu.

    02.10.2012
    14:21:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    10.03.2013
    11:52:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 9, 7

    Ok prica. Samo scenario je prebrzopletan. Sve se vec nekako od pocetka zna. Sa crtezom sam vrlo zadovoljan. Ima previse sume i podruma.Za to se ne moze odlicnim ocijenit. Naslovnice ZG-EX. br.145 i 144 su doneklen ok a br.143,jadno,uzasno. 

    18.03.2013
    15:39:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Floyd98

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    01.09.2013
    19:31:00 sati
    Floyd98
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Vrlo dobro, Nolitta se i ovdje koristi nekim poznatim elementima koje smo već vidili u prijašnjim epizodama samo što to sada stvara posve drugi ugođaj jer su Indijske magije u pitanju. Ferri je stvorio fenomenalnu atsmoferu i to je najjača strana ove epizode (btw. Bignotti je na par stranica crtao okolinu, a Ferri likove). Treća naslovnica je odlična.

    04.09.2013
    08:40:00 sati
    mpavin
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Priča u kojoj nema poslovično suvišnih detalja i scena- sve je na svom mjestu, sve savršeno leži i uklapa se u jednu odličnu priču.

    U mojih top 10 definitivno.

    18.12.2013
    10:18:00 sati
    wele
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 90%

    10, 8, 9, 9

    Kad čitate ovakvu priču morate biti svjesni da su "djetinjasti" (trash) elementi samo površinski kolorit, sredstvo komunikacije drugih, važnijih poanti. Tek nakon tog odmaka možete cijeniti "Tigra" u svoj njegovoj punini.

    Najbolja i najkompletnija analiza ove avanture je napravljena na darkwoodskom forumu u temi "Zagor - kako se filozofira sjekirom". Svima savjetujem da pogledate te rasprave ako želite "zagrebati ispod površine", tu su prezentirani politički, kulturološki, moralni, filozofski aspekti priče.

                                                                 LINK 1         LINK 2

     

    Indijanci su pognuli glavu, pristali su biti "robovi" bijelog gospodara. Tigar simbolizira posljedice te kukavičke odluke. Ne samo to, Nakayevo pleme je sada zamljoradničko oni su se toliko udaljili od "izvora", od svoje vlastite biti, da su izgubili hrabrost, od lovaca su se pretvorili u lovinu. Ipak, tu je Zagor da ih vrati na pravi put.

    Braća Kellog su simboli pokvarenih kolonizatora, koji su lakomisleno željeli uživati plodove tuđeg rada (pogotovo mlađi), ali Pravda kad tad dolazi na svoje. Oni su isto kao i pleme Cherawa od lovaca postali lovina.

    Nolitta je u priču uveo Indijce i to s dobrim razlogom. Oni predstavljaju kritiku upućenu Indijancima, pokazuju način na koji se treba boriti protiv bijelaca. Evo citata iz gorespomenutog topica: Kubal Singh predstavlja sve razine otpora: 1. na terenu protivnika – studij u Engleskoj 2. ožiljci i rane – oružjem 3. na domaćem terenu, kultovi predaka – indijska magija.


    Nakay je 'primio' progres – dakle, čista pasiva. Nije se izborio za novi svijet i u novom svijetu. Uguran mu je izvana. S druge strane, nije se pouzdao u pretke, u magiju (što jesu, recimo, pleme u "Hiljadu lica straha"; oni su vjerovali u Zakon Predaka i time uništili vojnu utvrdu, dakle simbol bijelog čovjeka).


    Ipak ni Indijska magija i njena iracionalnost nije cilj, nego može biti samo sredstvo. Cilj je postizanje ravnoteže, izvlačenje onog najboljeg iz ljudi na površinu, to je Zagorova uloga. Ipak Duh sa sjekirom može pomoći samo onima koji pomoć žele (Indijanci), Harry Kellog je i nakon Zagorove intervencije vjerovao samo sebi a druge je upotrebljavao kao sredstvo da vrati ono što se vratiti ne da. Na kraju ga je uhvatilo očajanje, nije shvatio Istinu i nije se okrenuo dobru zato Duh sa sjekirom nije mogao ništa učiniti za njega. S druge je strane Zagor vratio hrabrost Indijancima, a mladi ratnik Cherawa je simbol novog, preporođenog naroda.

     

    Tu dolazimo do poante o Indijcima koju je Nolitta ipak mogao efektnije napraviti. Veza između Indijanske pasivnosti i gubljena identiteta te s druge strane Indijskog (magijskog) otpora prema bijelcima je jače morala biti pokazana. Nolitta se odlučio cijelu Kellogovu pripovijest o sukobu i boravku u Indiji staviti u retrospektivno pripovijedanje. Tehnički gledano, ono je izvrsno odrađeno jer služi kao pokretač radnje a ne kao objašnjavanje već prevladanih dijelova priče (kao u Burattinija), ali suštinski promatrano, glavni dio Indijske priče je trebao biti odigran u Darkvudu. Na taj način bi došli do kulturalnog ukrštavanja Indijanaca i Indijaca, poanta o "otporu" bi se direktno pokazala, ne bi ju Zagor posredno (preko sukoba s braćom Kellog i njegovim prisjećanjem) morao prenijeti Nakayu i njegovima.

    To je ono što je nedostajalo da priča bude "kompletna". Ferri je bio odličan, jedino je u posljednjoj epizodi dojam malo pokvaren jer mu je neko, vjerovatno zbog kratkih rokova, morao docrtavati neke detalje u pozadini.

    27.12.2013
    20:26:00 sati
    solar
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Nesmatrm ovu priču nešto naročito strašnom, možda zato što sam veliki ljubitelj horora pa sam dosta otupio kada je reč o "strašnim" stvarima. Ali ovoj se priči mora odati priznanje zbog fantastične atmosfere koja se proteže kroz priču kako vizualnom tako i čitalačkom. Čoveka tigra nisam nikada smatrao negativcem više sam ga smatraoo žrtvom okolnosti, nemojteme pogrešno shvatiti nije mi drago kada ljudi love životilje iz razonode ali kazniti nekoga ovako zbog ubistva jednog tigra je preterano okrutno.

    21.09.2014
    10:34:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odlična priča

    05.12.2014
    18:01:00 sati
    markotamara
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Definitivno jedan od Zagorovih klasika kojeg mnogi od nas pamte iz mlađih dana.. Epizoda je odlična, ima sve elemente odlično ispripovijedane priče, a posebno bih izdvojio crtež koji tako dobro dočarava osjećaje i atmosferu da to nije normalno  :)  Same pohvale za ovu odličnu epizodu..

    26.12.2014
    11:22:00 sati
    allessi
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Bez obzira što je potpuno nerealna, ovo je bez ikakve dileme izvrsna priča prepuna patnje koja može obilježiti ljudski život na tako strašan način. Čovjek je u takvim trenutcima spreman na stvari na koje inače u normalnim okolnostima nikada ne bi ni pomislio, pa iako zna da to nije u skladu sa njegovom osobnošću jednostavno si ne može pomoći. Tako je i Harry Kellog bio spreman na sve što je bilo u njegovoj moći, pa čak i na nevinu žrtvu, samo da nekako spasi svoga brata od užasnog prokletstva. Ali kada se sve izmaklo kontroli i krenulo neočekivanim smjerom, s naznakama na potpunu tragediju, u njemu je ipak proradila i humanost za druge ljude pa je odlučio sve prekinuti na sebi najbolniji mogući način.

    Iako je u tom trenutku bio zvijer bez sposobnosti racionalnog razmišljanja, na licu čovjeka tigra se mogao isčitati sav užas progonjenog plijena dok je bježao kroz šumu u borbi za goli život. To je scena koja dugo ostaje u sjećanju i tu su Nolitta i Ferri dočarali emocije koje na prvi pogled djeluju svakidašnje jer su svojstvene svim živim bićima, ali s druge strane su napravljene tako posebno da imaju i svoj vlastiti pečat. Priča za sva vremena koju zub vremena ne može dodirnuti i baciti u široka prostranstva zaborava.

    27.12.2014
    02:01:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Ovakve epizode kod zagora su me oduvijek privlacile,misticnost s elementima horora!!

    28.01.2015
    04:36:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Indija.Tajanstvena i očaravajuća,nama zapadnjacima često nerazumljiva i neshvatljiva.Istovremeno brutalna i surova ali i prelijepa.Putnik namjernik ako se uputi na sjeverozapad Indije doći će u Rajasthan,zemlju kraljevstva i Radžputa,hinduističke ratničke sekte koja se stoljećima odupirala islamskoj invaziji.Zajašiti devu, pustinjsku lađu i prijeći Thar,veliku indijsku pustinju.Put ga vodi dalje,sjeveroistočno u Varanasi,grad mrtvih,najsvetiji hinduistički grad na svetoj rijeci Ganges.U njeha ljudi dolaze umrijeti.Tko želi,može se i okupati u Gangesu, iznimno prljavoj i zagađenoj rijeci da opere svoje grijehe.Svratit ćemo i u Taj-Mahal,najljepše ostvarenje ljudske mašte.Palača izgrađena u znak sjećanja na beskrajnu ljubav prema voljenoj ženi.Ako imate kondicije,popet ćemo se na Himalaju,najveći planinski lanac na kugli zemaljskoj.Snijegom i ledom okovani vrhovi čuvaju tijela poginulih planinara.Ako imate sreće,možda nabasate na Jetija,strašnog snježnog čovjeka.Spustit ćemo se sa svete planine malo južnije,u malo selo Khajuraho.U njemu se nalazi više od tisuću hramova sa erotskim reljefima iz Kamasutre.Zov divljine možda vas odnese u jednu od džungli.Tamo vas čekaju Mowgli,crna pantera Bagheera,medvjed Baloo,tigar Shere Kaan i ostali likovi iz Kiplingove Knjiga o džungli.Indija je sjecište gotovo svih vjera i religija.Hinduizam,budizam,taoizam,sikizam,jainizam,kršćanstvo,islam,agnosticizam,ateizam…miks raznih kultura,vjera i idolopoklonstva.Zemlja mistika,fakira,gurua,sekti i podjela ljudi na kaste.Zemlja prenapučenih gradova i pretrpanih vlakova,svetih krava i majmuna koji slobodno vršljaju gradovima.Svijet joge,čaja i Bollywooda.Stanište kraljevskih kobri iz kišnih šuma,bengalskih tigrova iz šuma manga,krokodila iz Gangesa,velikog indijskog nosoroga pred istrebljenjem,medvjeda,lavova…Zemlja misticizma,bijele i crne magije,uroka,čaranja…I Aleksandar Veliki dojahao je do nje na svom vjernom Bukefalu i osvojio je.Došao je do najistočnijeg dijela svog osvajanja,rijeke Hifasisa,okrenuo vojsku i vratio se.
    Malu dozu Indije upoznali smo preko fakira Ramatha i njegovih tajanstvenih moći(Odlazak u nepoznato,Kineski idol,Thugsi…)
    I sada nam Nolitta servira maleni dio Indije,kroz običaje i kulturu,crnu magiju i užas,u svetoj noći Jagganatha,gospodara svemira,kada je mjesec visoko na nebu.



    U priču nas uvodi Harry Kellog,englez,profesor i znanstvenik koji je desetljećima živio u Indiji i bavio se uzgojem čaja na svojoj mirnoj plantaži.Poštovao je lokalnu kulturu,ljude i običaje,diveći se i upijajući svaki detalj.U posjet mu dolazi brat,dokoni bahati mladić nezainteresiran za običaje i kulturu.Provodi vrijeme u lovu na divlje životinje kojih je Indija prepuna.Za svaku ubijenu i prepariranu ima mjesto za izložiti trofej,ali jedno je prazno.Mjesto za bijelog tigra,koji su rijetkost,a nalaze se u posjedu i zaštiti Kubal Singha,Rajaha od Jagdalpura.I naravno da će se mladić oglušiti na molbe starijeg brata i ubiti tigra.Rajahine sluge ga hvataju a vještica Dharma baca kletvu na njega i oslobađaju ga.Wilfred je veselo čavrlja sa bratom i pijucka whiskey misleći da je prošao bez kazne.Sve do svete noći Jagganatha.
    Nolita nam je servirao majstorski uradak,bez imalo zadrške jedan od tri njegova najbolja,a epizodnu komotno možemo uvrstiti u top pet avantura.
    I početak avanture je neobičan,poglavica se jada Zagoru kako su se nekad ponosni lovci i ratnici da bi opstali,morali baciti u poljoprivredu.Točnije,uzgoj čaja.Koji k..c?Indijanci i čaj?Već vidim ratnika Brznu nogu kako zove Slomljenog nosa:hallo mate,do you want cup of tea?its five o clock.Osim što muku muče sa uzgojem čaja,nevolje im zadaje i krvoločna zvijer koja ih ubija.Zagor ko Zagor,nesebično se nudi da pomogne.Ubivši tigra samo nožem,Zagor se malo pravi važan pred Indijancima i koristi priliku da potvrdi svoj status gospodara Darkwooda.Tigar u šumama Darkwoda?E tu se u igru ubacuje naš englez i spašava Zagoru život upucavši drugog tigra.Još jedan tigar?Pa koliko ih ima..Još samo jedan,u podrumu profesora Kelloga.Ali to nije tigar,to je čovjek tigar.
    Kraj je jedan od najboljih ikad.Nolitta nas kroz ovaj uradak propitkuje,golica našu savjest.Da li su opravdani postupci Harryja u pokušaju da skine prokletstvo sa brata?Da li je bratska ljubav neizmjerna ili ima svoje granice?
    Kapa dolje Nolitti na ovoj epizodi,atmosferičnosti,hororu koju je odlično Ferri dočarao.

    28.01.2015
    17:40:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Vrlo tužna priča koja je pravi pokazatelj da stvari nisu uvijek onakve kakvima se čine na prvi pogled. Nolitta je u ovom produktivnom periodu imao mnogo takvih epizoda (Bijes ratnika Osaga, Sandy River,...). Ovdje imamo taj "bratski" nagon, gdje Kellog, koji je dugo živio u Indiji, želi i najsurovijim metodama učiniti sve samo da bi život svog mlađeg brata sveo na normalu, zbog čega je izvršio i samoubistvo na kraju. Stvarno tužna epizoda, od koje nisam mnogo očekivao na početku, ali kada je pročitate, preplavi neki val emocija. Šteta što se ovaj Nolittin period bliži kraju jer je pružio odličnu epizodu ovaj put. Ferri je odličan, i onaj tigar mu izgleda i jezivo na momente. Naslovnice su vrhunske, mame čitaoca da sazna šta će se dalje desiti, a ne odaju puno radnju.

    10.03.2015
    20:34:00 sati
    AmW1
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Sama prica i nije pretjerano originalna ali scenario jednostavno tece i uvlaci citaoca u fantasticnu Ferrijansku atmosferu. Ovo je nasilna prica koja dobiva nasilan i iznenadjujuce tragican kraj. Crtez je klasicni Ferri u najboljem izvodu a naslovnice su prica za sebe, ciste desetke.
    01.06.2015
    23:35:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Priča za čiste desetke, ali ima još boljih epizoda od ove... Stoga devetke.

    21.06.2015
    17:31:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    12.10.2015
    17:32:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 91%

    10, 7, 10, 10

    Kao mali imao 390 Beli tigar! Kakva je to naslovnica bila! Nažalost, nisam imao ostale nastavke, pa tek sad čitam sve... Sve je to ok, ali kao da mi nešto fali. Više sam očekivao, ali svejedno visoke oscjene su zaslužene!

    30.11.2015
    10:59:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    08.05.2016
    02:43:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • jvucica3

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    Jako dobar strip koji sadrži dovoljno dobrih elemenata da ga drže iznad prosjeka. U prvom redu posjeduje odličnu atmosferu, dok je dio priče iz Indije najbolji dio stripa. Sviđa mi se i ta neka poetska pravda kako lovac na kraju spoznaje kako je to biti lovina. Jest da je Willfred malo prebrutalno kažnjen za svoje djelo al dobro,valjda i vještica Dharma mora nekako da zaradi svoju dnevnicu.

    Uglavnom, prstohvat indijske mitologije, žlica Nolittine lakoće pripovjedanja, šaka Ferrijeve crtačke virtuoznosti i dobili smo ukusnu čorbu od koje se možemo zasitit, barem do večere. a onda udri po nutelli

    19.01.2017
    21:03:00 sati
    jvucica3
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    21.03.2017
    13:34:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    20.10.2017
    22:26:00 sati
    suply1
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Jedna među najboljim epizodama Zagora, ali i takođe epizoda iz dobre, stare zlatne ere kada je zaista bilo duše u epizodama ali i veliki broj dobrih ideja. Zanimljivo je koliko je samo unjeto emocija u ovu jednu epizodu, zaista nešto što vrijedi da se pročita više puta i malo bolje razmisli o ljudima i zvijerima... Meni jedan od favorita Nollitinog doba, ali također i dio kada je Ferri zaista sjajio svojim stilom. 

    Gledajući sada njegov stil i stil iz ove epizode, pa mrvu mu koliki se kontrast može uočiti u izrazima lica. Scenario jako dobar sa odličnom izvedenom pričom i još zanimljivijim likovima, te mi je drago što ova epizoda nije dobila skroz sužben nastavak sa tematikom čovjeka-tigra. A bilo je zanimljivo gledati najveću mačku na svijetu među crvenokošcima... Pogotovo mi se svidila naslovnica "Tigar" gdje je zvijer zaista dobro urađena. Sama atmosfera je mistična i napeta u mnogim trenucima.

    Ovo je nešta što se treba posjedovati u kolekciji :)

    05.11.2017
    12:34:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    LUX 143. Tigar (od 24 str.)
    LUX 144. Vještica Dharma
    LUX 145. Magija Užasa

    Još jedna zanimljiva priča, svakako neuobičajna sa odličnom atmosferom! U početku je bilo dosta misteriozno tko to ubija indijance, a kad su sredili ona 2 tigra, tek poslije počinje pravi zaplet u podrumu Kelloga..

    Nevjerojatna sudbina njegovog brata i samog Kelloga koji je bio spreman sve učiniti ne bi li povratio prvobitno stanje svog brata. A i kad se taj polu-čovjek/polu-tigar oslobodio i ubio skoro sve u podrumu, baš je bilo napeto kako će se jadni Čiko i Zagor izvući onako svezani u praktički bezizlaznoj situaciji. Dobra i ona potjera na kraju, odnosno "lov"... svakako nezaboravna epizoda.

    23.02.2018
    22:38:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Vlladimir

    Ukupna ocjena 53%

    5, 4, 6, 8

    *Za uzrast od 10-17 godina, ovo je super štivo, drži pažnju, deluje napeto, ima akcije, mistike, fantastike... ali za poznije godine, ova priča je, prenaivna, pa i većim delom, zbog svoje plitkosti i razvodnjenosti, naporna za čitanje. Filmovi kao što su pomenuti ’’Oblong box’’, jeste poslužio kao inspiracija, ali mnogo više se crpelo iz filma ’’The Ghoul’’ iz 1975, što po indijskim motivima i kletvi, što po izgledu Hari Keloga, koji je primetno inspirisan izgledom glumca Petera Cushinga u tom filmu. Pored tih filmova, primetno je i pozajmljivanje scena i delova radnje iz filma ’’Curse of the Werewolf’’.

    *Za osnovu priče, uzeti su ok filmovi, ali da l’ zbog inertnosti ili manjka vremena za kompletiranje priče, primetno je da se Serđo nije puno trudio oko ove epizode, pa je strip pun trash naive, apsurdnih poteza likova, plitkog dijaloga, i scena koji se razvlače bez potrebe (primer – kad Zagor namerava da upuca provog tigra koji se pojavljuje u stripu). Tučnjava sa likovima koji sa Zagorom love tigra, takođe je jedna od scena koja bespotrebno razvlači strip, a Zagorova replika, ’’Pušti mi ruku’’, koliko predstavlja blentav razlog započinjanja tuče, toliko spada i u red kultnijih blentavština u serijalu. Kao lik, u ovoj priči je prikazano da Zagor i nema neku empatiju prema indijancima, dok Hari Kelog slovi za jednog od glupljih likova koji se do sada pojavio u serijalu.

     

    *Iako to za nekog klinca neće biti bitno, da se primetiti da, iako je bio u Indiji, Serđo nije baš najbolje shvatio tamošnja božanstva pa je pomešao babe i žabe, tj. S jedne strane pominje se božanstvo Jagannatha, dok je za personifikaciju tog božanstva , u određenoj meri (jer ima tu i slobodne interpretacije), korišćen izgled božanstva Bhairave. Ovde je bitno pomenuti da Jagannath ima ekvivalent univerzalnog bića, dok je Bahairava ima mračnije tendencije, pa čak slovi za ‘’onog koji stvara da bi uništio’’ (u generalnim okvirima), i bliži je panteonu demona nego li božanstava, iako je od sinova Shivinih. Zatim tu je i veštica Darma, čije ime znači ‘’zaštitnik’’, i predstavlja koncept pravednog načina življenja (po svim životnim načelima i merilima). To donekle ima neke veze sa ‘’preobraženjem’’ Vilfreda Keloga, ali je to urađeno na pogrešan način, jer Darma takvu vrstu preobraženja ne predstavlja. I generalno, u domenu Indije, problem je što su korišćenja imena pozitivnih aspekata i božanstava Hinduizma u svrhu kletve i naplate bahatosti.

    *Što se Ferrija tiče, ne mogu reći da je bio preterano motivisan na radu za ovu priču, te ne čudi (iako je ostao nepotpisan) da je gomilu korekcija na likovima, crtanje pozadina i okoliša, pa čak i exterijer Kelogovoe kuće radio Franco Bignotti, a i tuširanje likova koji u trećem delu priče love tigra, takođe je pripalo Bignottiju, pa i sam Vilfred Kelog u formi tigra – u par kadrova.

    *Sve u svemu... priča je prosek,a i da zanemarimo sve loše aspekte postavke priče, fali joj dobar završni punch. Snaga završnice je izostala...

    07.11.2018
    13:57:00 sati
    Vlladimir
    uredi
  • logo111

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Odličan Zagor. Kombinacija mistike, tradicije, horrora, magije, osvete..... Uz odličan crtež i naslovnice.

    16.05.2019
    21:44:00 sati
    logo111
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Davno smo naučili lekciju kako Zagor super izgleda u pričama koje su vezane uz različite europske mitologije, a dokaz da odlično funkcionira i u pričama koje su povezane s nekim od azijskih mitologija nalazi se u ovoj priči.Indija sa svoji posebnostima koje su tako često nerazumljive prosječnoj osobi sa suvremenog zapada, savršeno su uklopila u onaj mitološki, mistični pa i okultni dio u ovoj priči.

    12.06.2019
    10:41:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Karakterna crta koju samo Zagor ima - uvek teži da spase najokorelije ubice i kriminalce. Ovaj put, Zagor je nemoćan da pomogne razmaženom milioneru i kosmička pravda stiže zločinca.

    01.09.2020
    18:43:00 sati
    Batacele
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Odlicna epizoda.

    25.01.2021
    19:20:00 sati
    karuro
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    06.04.2021
    21:27:00 sati
    benx40
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 7, 10

    Vjerovali vi meni ili ne, ja sam ovu epizodu jučer prvi puta pročitao i pojma nisam imao da se u njoj pojavljuje ČOVJEK TIGAR!!! Nikad čuo, nikad vidio tako nešto:) Nije loše...čudna i nasvakodnevna priča ima svoju poantu za lovca i lovinu. Ferri unutra dosta lošiji nego inače, ali zato su naslovnice jedne od najupečatljivijih kod Zagora.
    24.05.2021
    14:26:00 sati
    Oki
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 9, 6

    Nikako mi nije legla ova priča!

    19.07.2021
    14:08:00 sati
    tex2
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kad grad umire
    Kod: NN LIB 65c/66
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 2160
  • Osveta
    Kod: NN LIB 67a, b
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2141
  • Uz rijeku
    Kod: ZG MX 40
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 15.6.2021. 1:33:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 2008
  • Očeva sablja
    Kod: KM ZS 236
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 7.6.2021. 1:45:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1780
  • Rodijevi otmičari
    Kod: VB LMS 728
    Ocjena: 63%
    Vrijeme: 28.5.2021. 23:06:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1654

Aukcije

Forum