Šake i zlatno grumenje

Zagor

ZG LEX 151-153 | 238 str.

Dolaskom na sastanak trapera Zagor i Chico otkrivaju da su svi traperi odlučili postati rudari jer je otkriveno zlato u Goose Creeku. Zbog nepredviđenih događaja Zagor isto kreće prema Goose Creeku. Tamo nailazi na stare prijatelje, ali i šake i zlatno grumenje.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 87%

P*8

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Šake i zlatno grumenje
    ZG KL 38
  • Gospodar zmija
    ZG LEX 151
  • Šake i zlatno grumenje
    ZG LEX 152
  • Kad Zagor pobjesni
    ZG LEX 153
  • Pesnice i zlatno grumenje
    ZG VEOP 46
  • Mađioničar Saliven
    ZG ZS 412
  • Zagorova pravda
    ZG ZS 413

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Pugni e pepite
    ZG SR 145
  • Zagor si scatena
    ZG SR 146
  • Il signore dei serpenti
    ZG TT 144
  • Pugni e pepite
    ZG TT 145
  • Zagor si scatena
    ZG TT 146

ZANIMLJIVOSTI

  • Goose Creek znači potok gusaka, a ako uzmemo u obzir inteligenciju guski moguće je da je Canzio želio poručiti što misli o lakom i brzom bogaćenju.
  • Ponovno srećemo obitelj Sullivan koji su omogućili Zagoru da postane to što je. Prvi put smo ih sreli u priči Zagor priča. Osim njih susrećemo i brojne stare prijatelje trapere.
  • Zlato (gold) je jedan od plemenitih metala. U „starom svijetu“ je oduvijek bio simbol moći dok u „novome svijetu“ imao je samo ritualnu ulogu, barem do dolaska bijelaca. Često se zna dogoditi da se zlato (Au) zamjeni piritom (FeS2) te se ta željezna rudača još naziva „zlato za budale“.

Svatko od nas bio mogao nabrojati barem deset epizoda u kojima Chico očekuje Zagora da se vrati u mjesto jer je mali Meksikanac ostao bez centa. Za razliku od Texa koji uvijek nosi novac sa sobom da bi mogao platiti gimnastiku u saloonu i platiti sebi i Kitu jelo (bifteke dva prsta debele, prekrivene brdom krumpirića, pivu i pitu od jabuke), Zagor i Chico krstare svijetom s gotovo praznim džepom. Razlog tome asketskom životu leži u činjenici da Zagor nema stalni posao, da živi u šumi bogatoj divljači (a ne u pustinji) i da odbija primiti ikakvu poštenu nagradu. Tu se može primijetiti sličnost s Mister Noom jer je Nolitta u svoje sinove utkao crtu skromnosti u kojoj njihov dobitak za dobro djelo mora biti dovoljan da oni mogu otići u sljedeću avanturu. Jerry bi uvijek završio bez para od klijenta, ali vidi vraga uvijek bi našao novca za tankanje pipera i odlazak dok bi Duh Sa Sjekirom uvijek osigurao konja, kanu ili neko treće prijevozno sredstvo, mada bi često i pješačio na Chicovo nezadovoljstvo.

Zagor, Chico, Doc i Chapman odlaze na još jedan uobičajen sastanak trapera, ali tamo većina trapera žuri što prije otploviti niz rijeku. Ubrzo od Rochasa saznaju da je u blizini otkriveno zlato i da se svi žure što prije obogatiti. Kada dođu na mjesto događaja, Zagoru za oko zapinje natpis "The Sullivan in magic show" i ubrzo se naša dvojica junaka pridružuju ovoj veseloj obitelji i njihovom pomoćniku Durgi. Otkrivaju da je stanoviti Wallace na vrlo sumnjiv način došao do nekih nalazišta zlata i da je bacio oko i na nalazište tate Sullivana. Nakon sukoba s Wallaceovim ljudima glava obitelji Sullvan biva optužen za krađu zlata te osuđen na smrt. Zagor ga oslobađa i nakon brojnih opasnosti otkriva šokantnu istinu o kradljivcu zlata. Za više informacija o radnji pročitajte strip.

Doc talks about pain in the ass

Razlog zašto sam dao ovako visoku ocjenu za prva dva segmenta leži u Chicu. U pričama koje je potpisivao Nolitta Chico bi na početku dobio veliki prostor da izvede svoj geg te bi se ta dogodovština znala protezati i na nekoliko desetaka stranica (npr. ZG LEX 126 Bijes ratnika Osaga) te bi onda Zagor preuzeo komandu. Ovdje ozbiljnost preuzima kontrolu tek u stripu „Kad Zagor pobjesni“ dok do tada se Chicovi gegovi pojavljuju u određenim razmacima te tako sama priča dobiva na dinamičnosti i odlično može zabaviti. S druge strane Zagor se našao pred prilično jednostavnim problemom. Trebao je dokazati nevinost Sullivana starijeg i dobro je zagrijao sve svoje mišiće te dokazao nevinost svojeg starog poznanika. Za razliku od Nolitte koji bi kritizirao pohlepu za zlatom, ali bi stavio i težište na ekologiju i kritizirao čovjekov odnos prema prirodi dok Canzio to ne čini. Možda je Canzio imao u sjećanju film „North to Alaska“ u kojoj se isto bave iskapanjem zlata uz veliku dozu humora koja kritizira pohlepu. Ferrijev crtež ovdje spada u doba njegovog najboljeg rada tako da na Maestra ne treba trošiti dodatne riječi.

Rastanci su uvijek tužni / Kad se dijele duše dvije / Ali nikad još ovako / Srcu teško bilo nije

Naprijed

ZG LEX 141/144 Masai killer

ZG LEX 154/155 Zelena prijetnja

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Decio ovdje uskače u pomoć Sergiju Bonelliju u Zagorov staff (bilo je to davne 1977.), te radi pravu western epizodu bez primjese fantastike ili mistike... Sljedeća Canzijeva epizoda, megalomanski "Potopite Destroyer" puno je bolji, tako da se ne mogu složiti s apsolutnim recenzentovim ocjenama. Decio odnedavno nije više s nama, te ga se možemo lijepo sjetiti kroz ovakve priče.

    15.01.2013
    17:30:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    15.01.2013
    17:43:00 sati
    teller
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 80%

    7, 7, 10, 8

    Sasvim ok epizoda koja je sluzila kao mali predah medju mnogim drugim vrhunskim pricama tog vremena. 

    15.01.2013
    17:43:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Johnny Difool

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    Nekad mi je ova epizoda bila jako draga zbog Sullivanovih, traganja za zlatom i tako to, ali danas više i nije toliko. Ipak, nostalgija čini svoje...

    15.01.2013
    17:47:00 sati
    Johnny Difool
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Sullivanovi su od izgubljenog siročeta Patricka 'kreirali' Zagora ,Duha sa sjekirom', a neopravdano rijetko su se pojavljivali u kasnijim Zagorovim pustolovinama. Zato ova priča ima posebnu težinu jer  Sullivanovi uz Fishlegovu ekipu i Jimmya Gitaru idu u red najživopisnijih Zagorovih frendova (izuzmemo li antiheroje poput Bata Batertona i Digging Billa). Istina, Canziov scenarij (bez obzira je li radio na Zagoru ili Texu) uvijek je malo sentimentalan u odnosu na Nolittinu humorom prožetu akciju, ali u ovom slučaju to sasvim dobro funkcionira. Pogotovo zaplet koji 'odanog' Durgu naposlijetku razotkriva kao dvoličnog spletkara. Ukupno uzevši jedna od boljih 'malih' epizoda iz Zagorova 'zlatnog doba', sa standardno dobrim Ferrijem.        

    15.01.2013
    18:19:00 sati
    Godot
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    odlično štivo, zabavan strip, ukratko meni jedna jako draga epizoda

    15.01.2013
    18:40:00 sati
    Koresh
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    15.01.2013
    18:58:00 sati
    goghy
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Na početku imamo nekoliko uvijek dobrodošlih smiješnih situacija... Vidjeli smo Čikovu izvedbu Williama Tella koja je umalo ubila trapera! :D

    Zanimljiv je bio način pripovijedanja u doba kada je izašla ova priča, nakon 80-tak stranica, raznih, ne pretjerano važnih dogodovština, tek na 42. str. druge epizode dolazimo do zapleta.

    Interesantno Zagorovo priznanje na 38. i 39. stranici "Šaka i zlatnog grumenja", gdje govori da u prošlosti nije uvijek bio pravedan! Da to možda nije Canziova kritika ranog Nolittinog Zagora? Zanimljivo.

     

    Solidna priča, Canzio se dobro snašao i dao nam interesantnu priču s obratom na kraju, jer je ispalo da je Wallace nevin. Volio bih da se radnja u nekim djelovima brže odvijala, ali i ovako je dobro.

    Imam zamjerku na onu scenu gdje Zagor Čiku pregledava ranjenu guzicu, to u najmanju ruku ne izgleda dobro! :D Otkud Canziu takva blesava ideja, pa zar ga Rochas nije mogao raniti u rame, a ne u guzicu!

    Pjesma na kraju je otpjevana na cd-u Graziana Romanija, evo linka na youtubeu.

     

    p.s.

    Slažem se s karvenom, recenzija je morala biti bolja.

    15.01.2013
    19:35:00 sati
    solar
    uredi
  • Leonid

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Crtež fantastičan,priča sasvim dobra.Zbilja se nema čemu prigovoriti.

    Tko bi posumnjao na pravog krivca.

    15.01.2013
    20:08:00 sati
    Leonid
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 4, 9, 8

    Crtež odličan, kao uvijek kad je Ferri u pitanju, naslovnice dobre ali priča ima svoje minuse, največi je kada Zagor kao iz topa razotkriva glavnog krivca.  Inače malo me podsječa na kasniju priču Put straha kada je Sullivan isto krivo optužen krađe.

    15.01.2013
    20:15:00 sati
    tekumze
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Predobra epizoda! Pri prvome čitanju nisam mogao vjerovati da ju nije napisao Nolitta, već Decio Canzio kojemu je ovo ujedno i najbolji scenarij za Zagora. Ovo je toliko zabavna i dobra epizoda da se zahvaljujući njoj "dah" zlatnog perioda osjeti i nekoliko brojeva nakon što je isti završio. Izvrsno prikrivanje glavnog krivca, način pripovjedanja identičan onom Nollitinom, vrlo dobar Ferrijev crtež i prva naslovnica. Način na koji je Zagor ponovno susreo Sullivane je jednistven u cijelom serijalu.

    15.01.2013
    22:29:00 sati
    drogsy
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    15.01.2013
    23:06:00 sati
    velka031
    uredi
  • karven

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Dobra priča, voljeni klasik....ali zašto tako štura recenzija?!

    15.01.2013
    23:24:00 sati
    karven
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    16.01.2013
    00:02:00 sati
    babayaro
    uredi
  • vknez

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    dobri stari klasik

    16.01.2013
    00:35:00 sati
    vknez
    uredi
  • PAJDO

    Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    Jako zabavna epizoda koju je Ferri majstorski nacrtao.

    16.01.2013
    08:57:00 sati
    PAJDO
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    Fin klasik.

    16.01.2013
    14:04:00 sati
    kasper
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Obozavam sve epizode sa traperima i Cikom u punom humoristickom zamahu. Feri maestralan.

    16.01.2013
    19:02:00 sati
    kris77
    uredi
  • nest

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    16.01.2013
    20:08:00 sati
    nest
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Kakav odaziv na recenziju, s pravom. Ovo je jedna toliko jednostavna epizoda koja se s guštom čita, ima humora, akcije ma divota, Canzio je pokaza kako se to radi.

    16.01.2013
    23:51:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • herzegovina.boy

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    17.01.2013
    23:24:00 sati
    herzegovina.boy
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Prava western priča. Svaka čast Canziu i Ferriju

    18.01.2013
    17:53:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Zabavna epizoda sa par nezaboravnih scena.

    21.01.2013
    14:49:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Sasvim ok epizoda nije najsavršenija al je solidna.

    02.02.2013
    22:35:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Sjajna priča, najviše zbog svoje odmjerene dužine i humora. Čita se u jednom dahu. Ferri na vrhuncu, ipak manja ocjena zbog naslovnica

    03.03.2013
    18:40:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    16.03.2013
    21:55:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 9, 6

    Klasicna western prica. Kako kom se svidjelo. Zagorove akcije su mi malo dokurcile. Crtez je vrlo dobar. Naslovnice nisu bas nesto za zapamtit.

    22.03.2013
    17:44:00 sati
    Tutta
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 10, 7

    Sjajna epizoda!!! Drago mi je ponovno vidjeti tatu Sullivana i njegove sinove :)

    Chico me sa svojim gegovima nasmijao do suza! :D

    09.06.2013
    01:12:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 75%

    8, 8, 7, 6

    Krivac je neočekivan, i ima nekoliko dobrih fora s traperima i vađenjem zlata. Osim toga, vjerojatno jedina stvar vrijedna spomena jest Ludensov genijalni prijevod "Kad Zagor pobjesni". :))

    Vidim da je Ferri u nekim mjestima kopirao samog sebe (kadar gdje Zagor urliče nakon što Chica upucaju preuzet je iz Kralja Darkwooda), a naslovnice su nezanimljive. Ova druga praktički može poslužiti za bilo koju epizodu.

    18.07.2013
    08:43:00 sati
    Opti
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Početak je skroz simpatičan. :) Tempo malo opada na sredini priče ali iznenađujući kraj ponovno dovodi stvari na svoje misto. U broju 152 na stranici 69 Wallace na jednoj sličici isti Charles Bronson!

    04.09.2013
    10:05:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    klasika

    15.11.2013
    00:58:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    Klasik.

    21.09.2014
    17:22:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    Po mom mišljenju priča koja je imala velik potencijal koji je nešto slabije iskorišten. U početku vidimo kako se autor priče dosjetio ideje da dokaže ljudsku potkupljivost. Traperi su odjednom počeli ignorisati Zagora, našli su put zlata. Taj početak priče je misteriozan i vuče čitaoca da nastavi. Kasnije počinje opadati taj ton napetosti, pogotovo sa scenom kada dolazi Wallace sa svojom bandom i oni Sullivanovi ih premlate svojim akrobatskim trikovima. Hmmm... Na kraju se i ova priča morala svesti na ubijanje, što nije trebalo ovoj priči koja je trebala biti simpatična epizodica humorističnog tona. No dobro, ne mogu reći da ova priča nije dobra, zapravo je prilično dobra u odnosu na neke kasnije priče. Vidi se da ovo nije pisao Nolitta, ali je Canzio odradio posao solidno. Ferrijev crtež je sjajan i odgovara ovakvoj epizodi. Ne bi bio isti ugođaj da je crtao Donatelli ili neko drugi. Prva naslovnica je obećavajuća, ali druga ne dočarava radnju koliko i prva.

    06.01.2015
    10:06:00 sati
    AmW1
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Zlato.Ta magična riječ koja je nagnala stotine tisuća ljudi da se upute u nove i nepoznate krajeve lomeći kičmu u rudnicima i potocima za šaku zlatnog grumenja.
    Zlatne groznice nisu bile pošteđene ni Australija,Brazil,Kanada,Južna Afrika ali nekako o njoj najviše znamo iz knjiga,stripova i filmova o divljem zapadu.
    Prvi gold rush dogodio se 1828 u državi Georgiji,kod mjesta Dahlongea.Priča ide nekako ovako.Benjamin Parks lovio je jelene i sapleo se o kamen veličine jajeta,zlatne boje.
    U jednom danu pronašao je 25kg zlata u vrijednosti 13 000 dolara.U jednoj godini,na taj maleni prostor sjatilo se oko 15 000 rudara.Od 1828 do 1839 iskopano je više desetaka miliona dolara u zlatu.Skupu cijenu platili su Cherokee Indijanci koji su nastanjivali to područje.Iako im je zemlja bila zagarantirana sporazumom sa vladom preseljeni su u Oklahomu.1838 počinje njihov egzodus.Od oko 16 000 indijanaca četvrtina ih je pomrla tijekom petomjesečnog putovanja na zapad.Taj put je poznatiji kao Put suza.Ili po Cherokee Nu-No-Du-Na Tlo-Hi-Lu, Put na kojem su plakli..
    Druga groznica,najveća i najpoznatija odigrala se u Kaliforniji.Zlato je otkriveno 1842g. ali tek izvještajem o stanju nacije ondašnjeg predsjednika Polka 1848,u kojem stoji da je pronađena velika količina zlata na području Sierra Nevade i sjeverne Kalifornije,kreće groznica.
    Do 1853 broj kopača dosegao je oko 300 000.
    I Lakote su muku mučile sa zlatnom groznicom kada je u Crnim brdima,za njih svetim,otkriveno zlato.Nahrupilo je tisuće rudara i pustolova u to područje.Krvavi sukobi bili su neizbježni.1875.odbijaju ponuđenih šest miliona dolara da prodaju Sveta brda i kreće rat.Godinu dana kasnije Dakote su u bitci kod Little Bighorna masakrirale generala Custera i Sedmu konjičku.To je najveći poraz američke vojske u indijanskim ratovima.Ali je i zapečatila indijansku sudbinu.
    Još jedna pojava vezana je uz gold rush.Ghost town ili grad duhova.Gradovi koji su nicali brzinom munje na područjima gdje je otkrivena zlatna i srebrna žila.A još brže su se praznili kada je žila iscrpljena.
    Ovaj Canziov solidan uradak posvećen je ljudskoj želji za brzim bogaćenjem i pohlepi.
    Čak su i naši traperi,slobodni ljudi kojima je šuma dom,nebeski svod krov a mahovina krevet podlegli iskušenju.
    U Goose Creeku (ime sugerira na Ezopovu basnu Guska koja nese zlatna jaja)otkriveno je bogato nalazište zlata.I naši junaci hitaju tamo.Pridružuju im se Zagor i Čiko,stjecajem nespretnih i smiješnih okolnosti.Većina scenarista uvodi humoristični splet događaja sa Čikom u glavnoj ulozi odmah na početku.Ni Canzio nije iznimka.
    Goose Crek je tipično naselje izraslo u zlatnoj groznici i naseljeno rudarima,kopačima,lopovima,varalicama,kockarima..ljudima željnih brzog bogaćenja.Svi žele svoj dio kolača prije nego Gosse Creek postane ghost town.
    Canzio je za glavnog negativnog lika stavio Charles Bronsona.Samo izgledom.Ime mu je Tom Walace i doista liči na slavnog glumca ko jaje jajetu.Za razliku od Bronsona koji je u filmovima tumačio opasne likove,većinom pozitivce,Walace je sušta suprotnost.Možda se Canzio htio našaliti sa slavnim glumcem.
    Wallace je bacio oko na bogato nalazište koje drže Sullivanovi.Iluzionisti,glumci,akrobati i tvorci Zagor Te Naya,Duha sa sjekirom.Ovo je drugi put da ih susrećemo,prvi je bio u Zagor priča.Pojavit će se u epizodama Izazivač,Gotova stvar,Protunapad,Nulta godina Darkwooda.O njima se sve zna,oni su konstanta u Zagorovom životu i Canzio nije imao potrebe produbljivati njihove karaktere.Tek im pokoji novi scenarist doda novo zanimanje i vještinu,kao Pezzin boks.Dok smo još kod njih,Tonineli je stvorio njihov pandan u Ukletoj zemlji.
    Tu je i Durga,Egipćanin kojeg su Sulivanovi prihvatili kao svoga.Za njega vrijedi ona stara: prilika čini lopova ili lopov čini priliku.
    Sve u svemu dobra epizoda,sa dosta humora,pogotovo u prikazu trapera,njihovoj želji za brzim bogaćenjem i na kraju razočarenjem.Fino je Canzio sve to upakirao a Ferri dočarao.

    28.01.2015
    17:57:00 sati
    igor 12
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 9, 7

    Sasvim ok western. Ali pretanko je ovo za neke vrhunske ocjene. Prica je na trenutke prilicno zabavna i radnja tece fino, ali negativci su plitki i Zagoru sve ide od ruke sasvim prelako da bi ovo bilo i najmanje uzbudljivo. Sake i zlatno grumenje je prosjek (za ovaj sjajni period) sa ljepim klasicnim crtezom od maestra. 

    09.06.2015
    08:20:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    21.06.2015
    17:24:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Darkwood Monty

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Sasvim solidno izvedena klasična western priča o zlatnoj groznici, ljudskoj pohlepi i slabostima.

    Priča ide laganim tempom(djelomično djeluje i razvučeno), ne ide se u neku širinu, tako da su mnogi omiljeni likovi od Sullivana do trapera dobili svoj dio prostora, pogotovo Čiko.

    Ferrijev klasičan crtež u punoj snazi, maestralan.

    Naslovnice također jako dobre.

    06.09.2015
    12:45:00 sati
    Darkwood Monty
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Dobra i na trenutke poučna priča o zlatu, pohlepi, prijateljstvu i prevari, za koju se vrlo lako može skužiti da je produkt 70-ih godina prošlog stoljeća. Ima tu svega pomalo i koliko god se u prvoj polovini isticao humoristični ton bilo je jasno da će kasnije sve poprimiti ozbiljnije razmjere. Kada je u pitanju smiješna strana meni je najbolja bila situacija kada je Chico nesretnim slučajem ostao bez velikog grumena zlata a stari kopač mu stručnim rječnikom objasnio čije vlasništvo je isti postao. Ima tu malo i predvidljivosti što se tiče krivca za pljačku banke; kada je Wallace ne znajući da ga Zagor prisluškuje priznao da je nije izmislio ili namjestio samo da optuži Sullivana klupko se počelo odmotavati i nije trebalo čekati do trenutka da Zagor sve razotkrije. Nije išla u korist ni ranija situacija u kojoj se Durga ''pohvalio'' da je prepisao claim na svoje ime da bi ga kao zaštitio od pohlepnog Wallacea. Unatoč tome nije mi pokvaren užitak čitanja ove priče, pa iako nije vrhunska sigurno je jedna od onih koje se duže vrijeme zadržavaju u sjećanju.  

    23.09.2015
    22:46:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    12.10.2015
    17:30:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    Ova epizoda je svakako klasik.. Mada je izašla davnih 70-ih, i danas pruža dosta napetosti, te je moguće iz nje izvući pouku.. Nije to više razina epizode kakve danas očekujemo, ali je svakako vrijedna pažnje.. Canzio je odradio jako dobar posao..

    Crtež odličan, naslovnce solidne..

    30.11.2015
    16:15:00 sati
    allessi
    uredi
  • RadioClash

    Ukupna ocjena 83%

    7, 9, 9, 8

    05.12.2015
    18:58:00 sati
    RadioClash
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    17.12.2015
    18:31:00 sati
    14act3
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Vrlo lijepa i lagana epizoda. Crtež odličan! Kao i naslovnica ex-152. Imao sam davno i ZS 412 koji mi je neki daljnji rođak uzeo i nikad vratio. Kasnije je opovrgavao, ali ni danas to nisam zaboravio...

    21.12.2015
    13:51:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    IZVRSNO, TIPIČNA ZAGOROVSKA EPIZODA IZ "ZLATNOG DOBA". Naslovnice nisu naj ali ova s Indijancom je izvrsna i zato desetka.

    08.05.2016
    01:15:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 83%

    6, 9, 10, 8

    Ideja ne baš originalna, ali smo dobili ok vestern epizodu koju vrijedi pročitati. Prvenstveno, ima humora. Izdvojila bi situaciju kada Doc mrtav hladan lovi ribu na nalazištu, jer zlata naravno nema. A „tanjur“ za vađenje grumenja služi mu kao lonac. Dobar stav! Sad kad smo već tu, malo ćemo poist, popit i ko ga jebe.

    Sviđa mi se što je Wallace ispao nevin u pogledu podvale koja je napravljena starom Sullivanu i što je Zagor bio odveden na krivi trag. Međutim, pitanje je koliko su čitatelji bili odvedeni na krivi trag. Durga je sumnjiv od trenutka kad je priznao da je claim prepisao na sebe. (Usput, nisam baš sigurna jel moguće tek tako prepisati nečiju imovinu na sebe. Ali se neću uhvatiti tog detalja jer onda ništa ne bi imalo smisla, pa bi mogla zakucati same jedinice. I pisati frustrirane komentare.)

    S naslovnicama nisam baš oduševljena, prva mi je dobra, a druga... Pa izgleda kao da bi se Indijancu vidjela ona stvar ukoliko bi ispružio nogu. Gdje mu je nestala ona krpa s kojom pokriva genitalije?

    22.09.2016
    23:27:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    Dobra epizoda a neizvjesnost današnjeg, ponovnog čitanja mi je uskratila mala iskrica pamćenja koja se pojavila u ključnom trenutku: kada ekipa Durgu, koji je u kolima, zove na zdravicu. Tad sam znao/se sjetio da je on krivac. Međutim, u prvom čitanju nije bilo tako a epizoda je sve u svemu vrlo dobra. Jedina prava zamjerka je što Zagor ekipi rekonstrukciju radi u trenutku dok Durga drži pušku u ruci. E pa jbg... ali Zagor to ne bi uradio. Manja zamjerka ide na ovo što iznad mene grofica spominje, kako je Durga prebacio claim na sebe i preduhitrio Wallaceove nasrtaje. Humora nema puno, u prvom dijelu je usiljen a najbolja su mi stručna objašnjenja onog djedice iz susjednog claima Chicu.

    Crtež odličan.

    02.12.2016
    18:32:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    20.10.2017
    22:23:00 sati
    suply1
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    LUX 151: Gospodar Zmija (od 51 str.)
    LUX 152: Šake i Zlatno Grumenje
    LUX 153: Kad Zagor pobjesni

    Ovo mi je bila dobra priča, a pogotovo što se Zagor susreo sa obitelji Sullivan, koji su zapravo i osmislili njegov lik :) inače, skoro u svakoj epizodi nevolje i avanture u Zagoru brzo krenu, ali ovdje čak prvih cca 130 str. je neka ležerna situacija, nema nevolja ni na vidiku. Tek prve počinju kad se moraju sukobiti sa ljudima od onog Wallacea.. također bio dodao da je veliki plus u ovoj epizodi pojava trapera i to onih najvažnijih u Zagorovom svijetu. Ali, kako su se samo polakomili kad se trebalo ići tražiti zlato, a i ona scena kad im Čiko odbrusio da oni idu tražiti zlato na claimu od Sullivana (koji je inače naj nalazište), ovi poludjeli, kao došao je zadnji i odmah na najbogatije nalazište ide Lol.

    17.03.2018
    08:34:00 sati
    ReemCP
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Gospodari pretpovijesti
    Kod: NN LIB 39
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 18.5.2019. 18:49:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 429
  • Monstrum iz Philadelphie
    Kod: ZG VC 137/138
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 14.5.2019. 18:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 596
  • Spirale multiverzuma
    Kod: NN LIB 64b
    Ocjena: 60%
    Vrijeme: 14.5.2019. 0:36:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 847
  • Ledene zemlje
    Kod: ZG MX 33
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 3.5.2019. 1:04:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1265
  • Buntovnik
    Kod: KT LMS 619/620
    Ocjena: 44%
    Vrijeme: 27.4.2019. 19:30:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 839

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Tajna druida
    Kod: ZG MX 32
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 22.2.2019. 2:20:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 3467
  • Zemlja
    Kod: NN LIB SB 11g
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 2.3.2019. 0:09:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2252
  • Riječni pirati
    Kod: MN LIB 5
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 19.3.2019. 0:10:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 18
    Broj pogleda: 1867
  • Španjolska kopča
    Kod: TX LIB 90
    Ocjena: 35%
    Vrijeme: 22.2.2019. 2:09:00
    Autor: selanne
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1664
  • Na koži
    Kod: DD LU 153
    Ocjena: 56%
    Vrijeme: 2.3.2019. 10:15:00
    Autor: Mhejl
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1598

Aukcije

Forum