Tropical Corp

Zagor

ZG LEX 161/164 | 321 str.

Drunky Duck je skoro poginuo zbog poruke napisane Zagoru. Vojnici u čudnim odorama haraju krajem. Pukovnik Perry je zatvoren u umobolnici. Hmm… Nešto je trulo u „državi“ Darkwood!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 97%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 9

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 85%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Bez predaha
    ZG KL 41
  • Bez predaha
    ZG LEX 161
  • Tropical Corp
    ZG LEX 162
  • Žuta groznica
    ZG LEX 163
  • Sovina krčma
    ZG LEX 164
  • Tropski korpus
    ZG LIBKB 56
  • Naivčine iz Elkinsa
    ZG LIBKB 57
  • Zagor-Te-Nej
    SZM 74
  • Tropski korpus
    ZG VEOP 39
  • Zagor-te-nej
    ZG ZS 442
  • Odred straha
    ZG ZS 443
  • Veliki skok
    ZG ZS 448
  • Zatočeni Zagor
    ZG ZS 449
  • Zagor Te-nej
    ZG ZSSP 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Senza tregua
    ZG SR 154
  • Tropical Corp
    ZG SR 155
  • Febbre gialla
    ZG SR 156
  • La Taverna del Gufo
    ZG SR 157
  • Senza tregua
    ZG TT 154
  • Tropical Corp
    ZG TT 155
  • Febbre gialla
    ZG TT 156
  • La Taverna del Gufo
    ZG TT 157

ZANIMLJIVOSTI

  • Drunky Duck je ovaj put dobio malo jaču ulogu (a deveti put se već pojavljuje!). O uspjehu njegovog pothvata ovisio je čitav narod Darkwooda.
  • Ponovno pojavljivanje ministra Harolda Pickenza. Upoznali smo ga u trećem susretu s Hellingenom „Povratak u Darkwood“
  • Pojavljuju se i Going – Going (po treći put), Mnoogooki (po treći put), pukovnik Perry (susrećemo ga po prvi put!) i Tonka.
  • Žuta groznica je virusna zarazna bolest koju prenose komarci. Zbog oštećenja krvnih žila i poremećaja u zgrušavanju krvi, dolazi do krvarenja u mnogim organima. Smrtnost od žute groznice kreće se od 20-50%. Bolest se javlja u tropskom području Južne Amerike i Afrike. (Vidi sliku na u recenziji!) Kada se ide u posjetu tim zemljama treba se cijepiti.
  • U povijesti biološkog ratovanja poznat je pokušaj britanske strane da istrijebi Indijance pomoću boginja. Odmah nakon Francusko-indijanskog rata (1754. -1763.) uslijedio je jedan od većih ustanaka plemena protiv britanske vlasti. Poznat je po nazivu Pontiac's War, a dobio je ime po Pontiacu, značajnom i uglednom poglavici Ottawa. Ustanak se zbivao na području Velikih jezera, Illinooisa i Ohia a u njemu su sudjelovala sva plemena s tog područja, kao što su Ottawa, Potawatomis, Huroni, Kickapoosi, Delaware, Shawnees, Wyandoti, Mingo itd. Britanskom stranom je zapovijedao general Jeffry Amherst. Indijanski saveznici su osvojili velik broj utvrda te su žarili i palili područjem. Bijeli doseljenici su bježali u utvrde, a jedan glasnik iz utvrde Pitt je pisao kako je u utvrdi toliko ljudi koji žive u jako lošim životnim uvjetima i da bi svakog trena mogle izbiti boginje. Utvrdu Pitt napale su Delaware, bila je prejaka za osvajanje, ali su je dugo držale pod opsadnim stanjem. Prodor do Fort Pitta i oslobađanje iz opsadnog stanja bilo je povjereno Henryju Bouquet-u britanskom vojnom oficiru. Amherst je predložio Bouqetu da nakon što se probije do Fort Pitta poraženim skupima podjeli deke zaražene boginjama i da će ratnici kada se vrate u svoja sela zarazu širiti i dalje. Za vrijeme ovog rata velik broj Indijanaca je umrlo od boginja. Neki izvori tvrde da je epidemija boginja harala po indijanskim naseljima i prije incidenta u Fort Pittu te da su indijanci mogli zarazu dobiti i preko drugih izvora. S druge strane u United States Library of Congress sačuvane su (navodno) autentične poruke koje su izmjenjivali Bouqet i Amherst. (Vidi u recenziji drugi redak zadnje dvije riječi pa do kraja rečenice. Piše -"to try Every other method that can serve to Extirpate this rable Race." To je pisao Amherst.)
  • Ovo nije prva Zagorova bitka s paravojnim jedinicama. U svojoj prošlosti se susreo s jedinicom „Crni Vukovi“ u epizodi „Rat“.
  • Originali su objavljeni u svibnju, lipnju, srpnju i kolovozu 1978. god.

Naši su se junaci odmarali na obali jedne od mnogih rijeka u Darkwoodu. Odmor je prekinula nevolja u kojoj se našao Drunky Duck. Po rijeci su ga hvatala neka dva čovjeka u čudnim, nepoznatim odorama, koje nisu pripadale niti jednom poznatom vojnom garnizonu. Ulovili su ga i zamalo ubili zbog pisma koje je bilo namijenjeno Zagoru. Ali poštar je uz pomoć sudbine koja je potjeru dovela do mjesta odmora naših junaka ipak uspio dostaviti pismo na pravu adresu. Poruku je napisao pukovnik Perry, a sadržaj upozorava na prijetnju koja se nadvila nad Darkwoodom. Kada je Drunky još rekao da mu je Perry poruku dobacio s balkona umobolnice u Charlestownu, Zagor se još više zabrinuo.

Jedini način za doznati o kojoj je prijetnji ovaj put riječ jest što prije stupiti u kontakt s Perryjem. Uputili su se u umobolnicu ali posjete „bolesniku“ nisu bile dopuštene. Štoviše, čuvala ga je garda istih čudnih vojnika koji su ganjali poštara, a na njihovom čelu je bio satnik Nicholson. U tom trenutku je bilo jasno da Perry nije običan bolesnik, on je u biti zarobljen u umobolnici. Nakon peripetija s njegovim oslobađanjem i bijega iz Charlestowna, pukovnik Perry napokon progovara o velikoj prijetnji.

Epidemije Žute groznice

Jednog dana je u utvrdu Pitt stigao garnizon u neobičnim odorama kojemu je zapovijedao pukovnik Caniff. To je bio Tropical Corp , posebna vojna jedinica koju je formiralo ministarstvo rata. Njihova jedinica ima potpunu autonomnost, ne odgovara nikome od ljudi iz „klasične“ vojske, a sve druge jedinice su dobile naređenje da napuste Darkwood. Pukovnik Caniff nije dozvolio da Perry ode jer mu je trebao liječnik i znanstvenik njegovog kalibra. Ovaj je pristao na suradnju s Tropical Corpom, ne sluteći da će se tako uplesti u veliku stvar koja mu je umalo upropastila život. Riječ je o projektu „Big Step“. Cilj tog projekta je pronaći lijek za žutu groznicu, tropsku bolest koja ometa napredovanje vojnih jedinica po Africi. Misleći kako se radi o „normalnim“ vojnim projektima, Perry im odluči pomoći te im još sugerira da okupiraju napuštenu utvrdu Fort McKinley na sjeverozapadnom teritoriju Darkwooda.

Sve je bilo u redu dok Perry nije doznao da je projekt Big Step u biti jedan krajnje odvratan i monstruozan čin. Indijancima u okolici dijele namirnice zaražene žutom groznicom, pa ih nakon što obole dovode u utvrdu da bi na njima ispitivali lijekove. Prvi zadatak u cilju spašavanja Darkwooda je otići na sastanak s poglavicama i reći im da se klone Tropical Corpa, strogo odbijaju njihove darove i spale sve namirnice koje su do sad dijelili po plemenima. Drugi važan zadatak pao je na leđa Drunky Ducka. Ovaj put će morati odnijeti Zagorovo pismo ministru rata Haroldu Picknezu koji je i Zagoru i Indijancima dužan zbog epizode s Hellingenom i njegovim prijetnjama da osvoji vlast u Washingtonu. U kulminaciji ove uzbudljive epizode svoj dio borbe protiv Tropical Corpa će obaviti i Tonka i Mnogooki.

Donatelli je crtež odradio u svom stilu. Škrto na detaljima, lica ponekad malo karikirana, Zagor s frizurom Duška Lokina…Ali to me ne živcira, njegov crtež se jednostavno uklapa u Zagorovu sagu ma što mi mislili o njemu.

Nolitta je vjerojatno inspiraciju za ovu priču pronašao u događaju nazvanom Pontiac's War i navodnom dijeljenju deka zaraženih boginjama Indijancima. (Vidi u zanimljivosti). Odradio ju je u svom stilu u kojem nas drži u laganoj neizvjesnosti i konstantnoj drami koju proživljavamo skupa s likovima. Jedino me je mrvicu iznervirala ta indijanska poslušnost i to vječito Zagorovo zalaganje za mir. E pa ja sam žarko željela da je izbio jedan pravi rat u kojem će Indijanci jednostavno napasti Tropical Corp i otjerati ih iz Darkwooda. Ova epizoda također ostavlja neku gorčinu jer sva ova mašta i fikcija nije daleko od stvarnosti. Bi li se itko od nas začudio da u novinama pročita vijest o tome kako su na nekom plemenu u Africi testirali nekakve supstance?

Naprijed

ZG LEX 159/160 Tajna gejzira

ZG ZS 464/467 Zlatni pečat

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • King Warrior

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Fenomenalno razradjena epizoda koja ima sve, akciju, triler, komediju.

    Donatelli u to vrijeme liga za sebe.

    06.10.2010
    17:31:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • kemo2012

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Nije losa prica.

    06.10.2010
    17:46:00 sati
    kemo2012
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    06.10.2010
    18:14:00 sati
    velka031
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    06.10.2010
    18:18:00 sati
    Koresh
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 65%

    7, 5, 7, 8

    Osjeća se da Zg kvalitet  priče opada u odnosu na onog iz zlatnog perioda. ideja za priču i nije loša, ali scenarij...

    06.10.2010
    19:31:00 sati
    drogsy
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Šta bih dao za ovakvu priču i ovakvog Donatelija sada.

    06.10.2010
    19:38:00 sati
    legaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Huuuh, ova priča je fenomenalna. Hvala za recenziju.

    06.10.2010
    19:47:00 sati
    14act3
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 10, 6

    Pričam iz sjećanja, ali ovaj Caniffov plan nema nikakvog smisla. On će sad poubijati 90% stanovništva Darkwooda samo da stvori lijek za neku bolest? Kako solidarno... Zapravo je dio s vojnicima Tropskog Odreda najslabiji dio priče. Puno bolji/smiješniji je dio u "kući sretnih ljudi", a početna fora s Drunky Duckom mi je najjača ikad, presmiješna je.

    Donatellijev crtež super, posebno dobro je nacrtao Zagora u bolesnom stanju i početne gegove. Prva naslovnica dosadna, druga odlična, a treća smiješna, kao da Zagora okružuje neka aura.

    06.10.2010
    20:40:00 sati
    Opti
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 68%

    6, 5, 9, 8

    Hmmm... gdje da pocnem... sve je ovo osrednje, pogotovo scenario i prica kao prica, koja je stvarno razvucena na previse svesaka.  Neke scene mi jednostavno ne ulaze u glavu, iako je ovo samo Zagor, i moramo dozvoljavati mozgu da vjeruje u stvari koje u nasem svijetu nisu normalne.  Na primjer, kad je Zagor odjeven kao starac i dolazi da odnese prljavi ves, i u veliko korpi na ramenu nosi dva covjeka - Chica i pukovnika Perry-ja: Prvo, ona korpa na njegovom ramenu ne izgleda da je toliko velika da obadvojica mogu da sjednu u nju, a drugo, iako je Zagor veoma jak, ne pokazuje nikakav otpor kad ima tezinu dva covjeka na sebi, nego jednostavno silazi nis stepenice, bez ikakvih problema.  Znam da ovo nije neki veliki poent price, ali previse mi je naivno, iako je u pitanju Zagorovo serijal, gdje se puno nemogucih stvari dogadjaju.

    Scena koja mi se najvise svidja je kad Zagor, Chico i Perry bjeze od Tropical Corp vojske, i onda pokusaju da se sakriju u mlinu, gdje dvojica razbojnika prvo pokusaju da im pomognu za gomilu para, i onda kad vide da mogu vise da izvuku od njih, pokusaju da ih opljackaju i predaju vojsci.  To je bilo napeto, i stvarno realisticno, i posle toga nista se bolje niti interesantnije desilo.  Crtez je ok, meni se Donatelli uvijek svidja, ali kao i svi ostali stripovi svih razlicitih crtaca, svidja mi se crtez puno vise kad mi je i scenario super, sto ovdje uopste nije slucaj.

    Sto se tice recenzije, nemam nista protiv recentatkinje, ali treba li nam stvarno onoliko prepricavnja radnje u prva cetiri clanka?  Svi koji komentiraju ionako znaju pricu i radnju; vise ideje i konstruktivnosti nam ovdje treba.  Ova prica, kao i sve ostale, moze se prepricat u par recenica.  

    I zadnje, meni se cini da je ova prica isto tako bila objavljena u Dnevnikovom izdanju Specijalni broj 1, zvani Zagor-te-ney?  Zar to nije ova ista, iako su je u tom izdanju dosta rasjekli?  Cini mi se da jeste, ali nisam sto-posto siguran.  

    07.10.2010
    05:22:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 8, 6

    Osrednja epizoda koja nikako nije zaslužila onako visoke ocjene kao u recenziji i većini prethodnih komentara,

    10.10.2010
    14:48:00 sati
    Spock
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 90%

    10, 8, 9, 9

    Odlična priča sa par sitnijih propusta koji ne umanjuju previše ovu napetu epizodu. Početak pa sve do Perryjevog oslobađanja je misteriozan i zanimljiv kao i onaj početak trećeg susreta sa Hellingenom. Donatelli je ovdje još u top formi a druga naslovnica mi je jedna od najboljih.

    14.10.2010
    22:12:00 sati
    supermike
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od mojih omiljenih priča bar što se Zagora tiče.

    15.10.2010
    15:27:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Pravo remek-djelo.

    27.12.2010
    11:54:00 sati
    Patrix
    uredi
  • vknez

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    dojmljiva priča.

    09.01.2011
    22:48:00 sati
    vknez
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 68%

    6, 7, 7, 8

    Dio u ludnici- super! Ovo ostalo- prosjek.

    Sve u svemu, razvučena i nezanimljiva priča.

    22.01.2011
    21:38:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    17.02.2011
    20:49:00 sati
    split85
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    13.04.2011
    19:44:00 sati
    tc 82
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Drago mi je da kada se Mnogo očiju, Tonka i Perry pojave zajedno to dobro ispadne.

    03.06.2011
    16:38:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    12.12.2011
    09:08:00 sati
    amaretto
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    15.04.2012
    13:22:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Brza prica sa puno akcije.

    Druncky Duck, pukovnik Peri, Tonka i Mnogoociju svi zajedno u jednoj epizodi

    04.05.2012
    12:05:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 5, 9, 7

    Fenomenalni Chico u prvom broju sa scenama sa Drunky Duckum i u ludnici diže ovu epizodu na dve razine više. Priča sama po sebi mi nije ništa ekstra.

    20.05.2012
    23:05:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    18.08.2012
    14:58:00 sati
    shrek1278
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 68%

    7, 8, 6, 5

    16.03.2013
    22:06:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 59%

    6, 5, 6, 8

    Prica je se nepotrebno razduzila i scenario je sa svojim glupostima bio rezultat svega. Crtez od 3 do 10tke. Donatelli je imao veliki problema sa propocijom predmeta. Nesto sto se vidi iz daljine je takodjer ocajno. Naslovnice,ZG-EX 162 je cista desetka. Ostale nisu bas na najboljem nivou.

    28.03.2013
    00:51:00 sati
    Tutta
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Napokon je Chico došao na svoje - strpalo ga je u ludnicu! :D To je stvarno neponovljiv i nezaboravan dio ove priče. Odličan je i dio s Drunkyjem na početku. Ni ostatak nije loš uopće, ideja je odlična, napetosti ima napretek a i akcije. Jedino mi je rasplet malo previše jednostavan.

    04.09.2013
    20:34:00 sati
    mpavin
    uredi
  • ZagorXXL

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Iznadprosječna priča,odličan scenarijo i isto tako dobar crtež.

    U prvom dijelu ima puno komedije a u ostatku dosta napetosti uzbuđenja i akacije.

    Preporuka svima da pročitaju ako nisu!

    17.10.2013
    21:14:00 sati
    ZagorXXL
    uredi
  • Galis

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Ovo dugo nisam čitao. Zanimljiva priča, Donateli na vrhuncu, naslovnice solidne. U ono vrijeme Zlatne serije trebalo mi je malo više vremena da kompletiram sve epizode.

    Mada se ne sjećam ničeg posebnog u priči osim da je Čiko bio u ludnici, ostao mi je generalno dobar utisak o priči.

     

    21.11.2013
    16:24:00 sati
    Galis
    uredi
  • lasa22

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    27.06.2014
    00:13:00 sati
    lasa22
    uredi
  • Utoka

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Priča i scenarij nisu tolko dobri,ali ima svega i akcije i dobrih priča tako da vrijedi procitat.

    18.08.2014
    22:02:00 sati
    Utoka
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Odlična epizoda koja obiluje akcijom, pa čak i humorom u nekim dijelovima. Ovo je prava Darkwood style epizoda u kojoj srećemo mnogo poznatih likova u borbi protiv žute groznice. Na 320 čitavih strana ima akcije bez predaha (zato se tako i zove prvi dio, je li?). Tropical Corp i pukovnik Cannif su među opasnijim negativcima, i moram priznati da me je hvatalo uzbuđenje tokom posljednje borbe, dok nisu došli vojnici (na čelu sa nama poznatim senatorom Pickenzom). Zanimljivo je vidjeti i Zagora koji je zaražen virusom, ali i pored toga puca kao da je zdrav k'o drijen. Donatellijev crtež je odličan, i ne bih mogao zamisliti ovu epizodu da je neko drugi crtao. Ferrijeve naslovnice su sve u svemu vrlo dobre. Možda je zadnja malo čudna, no dobro - dakle, priča koju vrijedi pročitati!

    15.01.2015
    13:26:00 sati
    AmW1
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Pliva patka preko Save
    Nosi pismo na vrh glave.
    U tom pismu piše
    ne volim te više
    Ne piše tako nešto već u njem piše:Zagore,zbuksali su me u ludaru.Pomagaj brate mili,pukovnik Caniff Darkwoodom sili.Srdačno tvoj pukovnik Perry.
    Drunky Duck,poštar iz Mračne šume koji voli zaviriti u čašicu i jako je kreativan u osmišljavanju novih načina dostave pošte a koji našeg debeljka redovito koštaju strahova i infarkta,nosi pismo Zagoru.U njemu Perry šturo upozorava na novu opasnost koja se nadvila nad Mračnu šumu.Ali da bi saznao detalje,Zagor najprije mora dobrog pukovnika spasiti iz žute kuće.
    Pukovnik Perry je novi lik u bogatoj plejadi likova.Pojavljivao se kasnije još nekoliko puta ali o njemu se zna jako malo,tek da je vojni liječnik i Zagorov frend.
    Spasivši pukovnika iz žute kuće saznaje istinu.Darkwoodom haraju novi vojnici neobičnih uniformi a zapovjednik im je pukovnik Cannif.Pripadnici su Tropskog odreda,nove vojne postrojbe tek osnovane u Ministarstvu rata.Ne podliježu pravilima obične vojske i imaju potpunu autonomiju u djelovanju.Dijele Indijancima pokrivače i hranu zaražene virusom žute groznice sa namjerom da ih zaraze i pokušaju pronaći antivirus.Opak je to virus,smrtnost je 50%.Čudovišno.Indijanci se masovno razbolijevaju i umiru.Selima odjekuje pjesma smrti.Mnogoočiju pokušava napraviti lijek nekakvim travama a Zagor kreće u akciju.
    Još jedan Nolittin odličan uradak koji nam je Darkwood pretvorio u poligon za biološko ratovanje.Akcije,humora,Čikovih gluparija,preokreta i iznenađenja ne nedostaje.Ritmičnost epizode drži čitatelja prikovanog cijelo vrijeme.Priča za pročitati odmah sada,ako još niste.Ako jeste,ponovite gradivo.
    Prilikom kolonizacija Amerika došlo do velikog pomora domorodačkog stanovništva.Gripa,tifus,boginje samo su neke od zaraznih bolesti koje su kosile Indijance kao snoplje.Domorodci nisu imali razvijen imunološki sustav .Primjer namjernog širenja bolesti među Indijancima dogodio se tijekom francusko engleskog sedmogodišnjeg rata,u Americi nazvan francuski indijanski rat,kada su englezi dali pokrivače zaražene boginjama Indijancima koji su bili na strani Francuza.Teško je reći kada je prvi put upotrijebljen biološki način ratovanja.Još su naši preci umakali vrhove strelica i kopalja u leševe raspadnutih životinja i koristili ih u ratovanju.Zagađivanje izvora pitke vode i bunara je jedan od načina biološkog ratovanja u povijesti.
    Tatarska opsada Caffe kada su bacali tijela umrlih od kuge preko neprijateljskih zidina.
    Ili američki Projekt 4.1,Sifilis eksperiment i CIA-in MK-ULTRA.Zatvorski eksperimenti Sjeverne Koreje.Sovjetski otrovni laboratorij.Japanska jedinica 731.Nacistički eksperimenti.
    Boginje su i u Europi odnijele masovne žrtve,početkom 18-og stoljeća preko 400000 ljudi godišnje je umiralo.
    Boginje su uveliko pomogle i Cortezu u pokoravanju Azteka.Procjena je da je oko polovice stanovništva umrlo od te opake bolesti.
    Pleme Mandan 1837 godine gotovo je istrijebljeno tom bolesti.OD 1500 pripadnika plemena samo je 31 preživio.To je i tema Toninellijeva uratka Neumoljivi Zagor.
    George Washington,Abraham Lincoln i Mozart su neke od poznatih povijesnih osoba koje su preboljele tu bolest.
    I na prostoru bivše države 1972 godine izbila je epidemija boginja.Počelo je u Đakovici na Kosovu a došla je sve do Beograda.Po službenim podatcima cijepljeno je oko 18 miliona ljudi,oko dvjestotinjak ih je bilo zaraženo a 35 je umrlo.Po neslužbenim podatcima žrtava je puno više a vlasti su ovaj događaj pokušavale zataškati.Čak je io jedan morbidan vic kružio u to vrijeme.Kad su pitali boginjama zaraženog Srbina na samrti koja mu je posljednja želja,on odgovori:da poljubim brata Hrvata.Malo crnog humora.Inače je po tom događaju snimljen film Variola vera 1982 godine u režiji Gorana Markovića sa Šerbedžijom u glavnoj ulozi.

    30.01.2015
    08:54:00 sati
    igor 12
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Ovo je jedna odlicna klasicna Darkwoodska prica. Ima humoristican pocetak koji se preljeva u veoma napet i misteriozan srednji dio. Nazalost rasplet je donekle prejednostavan. Ali opet, Tropical Corp ostavlja odlican utisak. Jel sto se tice Darkwoodskih prica radnja je originalna, a tempo je savrsen. Plus ide tome sto Chico igra veliku ulogu u prvom djelu sa odlicnim humoristicnim rezultatom. Minus za par pretjeranih poduhvata od strane naseg junaka. Ono dizanje korpe i kasnije borbenost uprkos sto je bolestan malo doprinosi naivnosti ove price. Sto se tice crteza ovo je meni jedan od Donatellijevih najboljih radova, mozda cak i najbolji.
    17.06.2015
    22:47:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    04.10.2015
    18:53:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Nevjerojatno dragi početak stripa, jer ne znam niti sam koliko sam puta pročitao 'Zagor Te-Nej' specijalni broj 1. I još kao malome bilo mi je jasno da nešto tu fali na kraju! Donatelli perfektan!. Na jednoj od naslovnica i dalje mi nije jasno zašto je Zagor okružen bijelom bojom...

    29.03.2016
    12:44:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 72%

    8, 8, 6, 6

    Dobra epizoda,iako je daleko od najboljih Zagorovih,Donatellijev crtez mi je nekako neozbiljan a tu je i malko los,daleko je od njegovih najboljih radova,Sloboda ili smrt,Bijes Osaga...Naslovnice su jako loše i kvare skupa sa crtežom jedno jako dobru epizodu!
    05.08.2016
    23:08:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Ovu sam epizodu prvi out pročitao ovih dana i to u Ludens Klasik izdanju.. I mogu reći da je ostavila jako dobar dojam na mene.. Epizoda je humoristična sa puno štoseva i smiješnih scena, napeta sa neizvjesnom radnjom, sa stalnom akcijom i potjerama, te ponajviše jedinstvena, jer se tematika sa proglašavanjem nekoga ludim da ga se na taj način diskreditira rijetko koristi u stripovima..

    Crtež je odličan, Donatelli je majstorski to odradio, a i naslovnice imaju neku svoju posebnu čar..

    20.01.2017
    11:44:00 sati
    allessi
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Ovo mi je jedna od omiljenih epizoda, još mi je u sjećanju ostalo kada sam kupio Dnevnikov specijal na kiosku.

    Početak sa Drunky Duckyjem preobučenim u žabu je vrhunski, a također i Chicov izljev bijesa kada puca na njega pa zatim na žabe iz močvare: pobit ću sve žabe na ovome svijetu, pobit ću velike, male, srednje, zelene, žute, napravit ću pokolj. Scena koja se ne zaboravlja ni nakon toliko godina. 

    Malo mi je čudan podatak da se pukovnik Perry nije spominjao prije ove epizode jer nekako nemam osjećaj da se toliko dugo čekalo sa ubacivanjem njegovog lika u serijal.  Ona scena kada Zagor nosi u košari Chica i Perryja jest naivna, ali u tom trenutku se nije mogao drugačije izvesti bijeg iz bolnice, recimo da je ta scena bila nužno zlo. Dobra je ona fora sa luđakom koji u Chicu vidi purana punjenog kestenima. Vrlo napeti dio je bijeg rijekom pa pregovori i okršaj u mlinu sa dvojicom ucjenjivača. Jedino mi je žao što na kraju pukovnik Caniff nije životom platio za svoje postupke kao što je recimo platio satnik Nicholson. Istina, Nicholson je još iritantniji lik od Caniffa, pa ako se moralo birati između njih dvojice onda je dobro napravljeno. Najsmješnije mi je bilo na kraju kada se ispostavilo da su trave od Mnogookog bile potpuno nedjelotvorne, iako je on bio ubijeđen da je otkrio lijek protiv žute groznice. Sve u svemu, jako dobra priča koja se čita u jednom dahu.

    Crtež Donatellija na visokom nivou a ni naslovnice ni malo ne zaostaju

    28.01.2017
    17:54:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    05.07.2017
    20:01:00 sati
    suply1
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    I nije neka epizoda čemu sam se ponadao, očekivao sam mnogo više. Sama radnja nije nešta posebna i ima poprilično puno stranica za epizodu sa vojnicima. U redu, ideja o bolesti i njezinoj metodi liječenja je zanimljiva ali svejedno nisam mogao da uživam toliko u njoj koliko u nekim drugim klasicima. Crtež me je razočarao, sada da li je u pitanju štampa ili mi Donatelli s vremenom počinje biti loš. Naslovnice su manje više solidne, ništa posebno... 

    Epizoda mi je bila onako više za pročitati kada nemate šta da radite ili čekate, a ovako samo radi kolekcije imati ali i radi zlatnog doba...

    05.11.2017
    12:41:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Zagor u klinču sa farmaceutskom i vojnom mafijom. Uz nekoliko krupnih izazova, na kolenima, ustaje kao Feniks i razjebava zločinačko udruženje. Zagor kakvog sam upoznao i zavoleo davno.

    09.03.2018
    15:34:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Pročitao:

    LUX 161: Bez predaha
    LUX 162: Tropical Corp
    LUX 163: Žuta Groznica
    LUX 164: Sovina Krčma (do 33 str.)

    Koje osvježenje nakon prethodne priče! Razlika dan i noć. Sjajna epizoda, od samog uvoda koji je obećavao, pa do kraja. Iako se na samom početku pojavio Drunky Duck (gdje se skoro uvijek nasmijem njegovom susretu), pojavio se opet malo kasnije kad su ga ganjali oni vojnici Tropical Corpa. Zagor mu je spasio život i tu saznaje da je njegov veliki prijatelj pukovnik Perry zatočen u "ludari", da nešto nije u redu..

    Baš mi je bilo zanimljivo za čitati, jako me zanimalo kako će uopće ući i doći u kontakt sa Perryem, kako će ga izbaviti iz te ludare, ali i najvažnije, što je to Perry htio reći Zagoru, koji je to misterij koji se događa u Darkwoodu? Točno te tjera da čitaš.

    Taman kad su i uspjeli malo pobjeći i kad si očekivao da ćemo nešto više saznati, Perry je zaspao od umora  Ali sjajna priča, Tonka isto u akciji i po tko zna koji put vidimo to veliko prijateljstvo između njega i Zagora. Zabavna epizoda, ovakve priče su razlog zbog kojih se čita Zagor :)

    E da, zaboravih spomenuti i onu scenu sa ucjenjivačima u mlinu tijekom bijega, vrhunski!

    31.03.2018
    15:22:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    14.07.2018
    16:13:00 sati
    Zoran024
    uredi
  • jova

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    27.01.2019
    10:04:00 sati
    jova
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Neponovljivo dobro za mnoge današnje Zagorove scenariste, jednostavno, ovomu se ne mogu ni približiti.

    13.06.2019
    16:28:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    12.04.2020
    16:11:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    18.06.2020
    01:06:00 sati
    benx40
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    14.12.2020
    20:30:00 sati
    lwood
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 39%

    4, 4, 3, 6

    Uvod suludo i bespotrebno dugacak, citavih 160 strana, pa Zagor koji bez problema u korpi za ves nosi deeblog cika i pukovnika perija, pa vecito naivni indijanci, pa napola mrtvi tonka koji najederd vasksrsava i pali u sestu brzinu svoja kola u trci 24 casa le darkvuda... da nastavim?

    29.04.2021
    22:40:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • RAKOSI4

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Stara klasik priča zbog čega se Zagor voli.Scene sa Čikom u ,,kući sretnih ljudi,, nezaboravne.

    02.05.2021
    03:19:00 sati
    RAKOSI4
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    20.05.2021
    20:20:00 sati
    Salkan
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    7, 5, 7, 8

    05.08.2021
    09:12:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 62%

    6, 6, 7, 5

    Ovoj priči fali turobnije atmosfere, više scena bolesnih, te naravno više gnjeva i želje za osvetom…ovako jedna prosječna priča i Ferri dosta lošiji na naslovnicama.
    23.08.2021
    18:04:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nakon malog pada u kvaliteti u prethodnim Zagorovim epizodama, evo jedne odlicne! Akcijska epizoda prepuna humora koja se na neki nacin moze i promatrati u kontekstu danasnje situacije sa covidom. Tko zna, mozda je netko namjerno i prosirio tu bolest da bi mogao izmisljati nove lijekove. Ali necemo sada o tome... Samo sam htio istaknuti kako je tema price dosta aktualna i danas i da upravo kao sto je grofica u svojoj recenziji i rekla na kraju, ne bi bilo cudno da se i danas na nekim plemenima u Africi vrsi testiranje raznih lijekova.

     

    Najbolji dio ove epizode mi je definitivno bio u ludnici. Ajme koja komedija, a i kako je samo Donatelli fantasticno nacrtao te ludake u "kuci sretnih ljudi". A ti ludaci su me pdosjetili i na one ludake u spotu pjesme Madhouse od Anthraxa. 

     

    Zanimljivo kako je ovo prvo pojavljivanje pukovnika Perryja u serijalu, a meni osobno je on oduvijek u sjecanju kao jedan od najvecih Zagorovih prijatelja. Moze biti da je to zbog toga sto sam jos kao mali imao zavrsni dio ove price u extra seriji + maxi "Tonkin gnjev" u kojem se takoder on pojavljuje. Tako da mi je djelovalo na prvu da se cesce pojavljuje, no eto tek ovdje ga prvi put upoznajemo. Druncky Duck takoder dobiva vecu ulogu u ovom broju, a zanimljivo je i promatrati njegov odnos s Chicom. Na pocetku epizode opet imamo jedan geg izmedu njih dvojice nakon kojega je Chico skoro napravio pokolj nad svim zabama u mocvari (steta sto nije ni jednu upucao, imao bi bar za jednu laksu marendu ;) ), kasnije uziva dok ga vojnici napadaju, no ipak, kad je uvidio da su oni vojnici opasnost i za njih dvojicu i za Zagora, imamo scenu u kojoj se Zagor bori protiv njih dok Chico i Drunky zagrljeni promatraju preplaseno bitku. I jos nakon toga Chico mu nudi da se slobodno posluzi sa svim sto ima u njihovoj kolibi dok on i Zagor ne dodu natrag. Eto, jednom za promjenu i malo drugaciji odnos Chica i veselog postara.

    16.10.2021
    22:54:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Žrtve i krvnici
    Kod: NN LIB 71c
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2266
  • Crne suze
    Kod: ZG LU 321
    Ocjena: 34%
    Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 2236
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2234
  • Vigilanti
    Kod: ZG LU 316/317
    Ocjena: 41%
    Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1996
  • Oči sudbine
    Kod: ZG PRIDA 1
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1992

Aukcije

Forum