Sedmorica neustrašivih

Zagor

ZG LEX 168/172 | 390 str.

Oklopljeni ratni brod ’Destroyer’ potapa ratne i ribarske brodove u američkim teritorijalnim vodama na Gornjem Jezeru. Zagor i Chico pridružuju se skupini dobrovoljaca u misiji uništenja ’Destroyera’ na njegovom sidrištu u britanskoj Kanadi.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 83%

Priča 9

Scenarij 8

Crtež 8

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 81%

P*8

S*7

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Tiranin s jezera
    ZG LEX 168
  • Junački vod
    ZG LEX 169
  • Potopite "Destroyer"!
    ZG LEX 170
  • Preokret
    ZG LEX 171
  • Konačni obračun
    ZG LEX 172
  • Tvrđava na moru
    ZG ZS 498
  • Eksploziv A-Z 119
    ZG ZS 499
  • 7 neustrašivih
    ZG ZS 506
  • Izvidnica straha
    ZG ZS 507
  • Obračun kod Big Beja
    ZG ZS 508

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il tiranno del lago
    ZG SR 161
  • Pattuglia eroica
    ZG SR 162
  • Affondate il "Destroyer"!
    ZG SR 163
  • Colpo di scena
    ZG SR 164
  • La resa dei conti
    ZG SR 165

ZANIMLJIVOSTI

  • drugi Zagorov okršaj s ’Crvenim mundirima’, nakon ZG SDEX br. 4./6. ’Strijeljanje’ (LMS br. 5. ’Svirepa ceremonija’, ZG SR 58./60.)
  • Daniel Bowie spominje Zagorovu pustolovinu u kojoj je pod drugi puta porazio Hellingena, ZG LEX 77./79. (LMS 46. ’Čelična neman’, ZG SR 39./41.)
  • Konačni obračun s Butcherom dogodit će se u prvom Zagorovom Specijalnom broju ’Kožno lice’ ( ZS specijalni broj 8., ZG SP 1. ’Zagor alla riscossa!’)
  • George IV. (1820. – 1830.), britanski monarh iz kuće Brunswick (tzv. hanoverovci), spominje se nekoliko puta i na taj način otkriva, barem približno, vrijeme radnje stripa (na stranici 83. u ZS 499. ’Eksploziv AZ 119’ greškom je naveden George VI., koji je vladao od 1937. do 1952.)
  • na početku priče spominje se da je područje u kojemu se nalazi Big Bay «tek nedavno» prešlo iz britanskih u američke ruke; međutim Ugovorom iz g .1818. granična je crta utvrđena na prostoru zapadno od Velikih jezera, dok je na jezerskom području postojana još od Ugovora o miru potpisanog 1783. u Versaillesu između Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država
  • više o nastanku oklopljenih ratnih brodova pročitajte na http://sh.wikipedia.org/wiki/Oklopnja%C4%8Da

Pomalo je iznenađujuće što je, tijekom pet godina postojanja ovog sajta, ova priča u pet nastavaka ostala nerecenzirana, jer mnogi će je fanovi ubrojiti u vrhunce serijala, unatoč određenim manjkavostima. Tandem Nolitta – Canzio ovdje je Zagora smjestio u grupu čiji je cilj izvesti diverzantsku akciju na neprijateljskom teritoriju; očito su bili inspirirani klasičnim ratnim filmovima kao što su ’The Dirty Dozen’ i ’Where Eagles Dare’. Što se mene tiče, uspjeli su – Zagor vrlo dobro funkcionira u ovakvome okruženju, u kojemu se uz ’komandoski’ štih osjeti i diplomatska osjetljivost usmjerena na sprečavanje izbijanja otvorenog ratnog sukoba između Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država. Poprilično drugačije od izigravanja Manituovog poslanika. Dakako, nedostaje tu ozbiljnosti, pa i brutalnosti kakvu bi zahtijevala takva akcija, no radi se ipak o Zagoru, stripu kojeg čitaju (čitali su?) i najmlađi, pa je vjerojatno stoga izostalo vješanje Butchera na jarbol ili smaknuće zarobljenih britanskih vojnika u cilju očuvanja tajnosti misije, a i takvi bi postupci, koliko god bili logični i potrebni u opisanim situacijama, bili oprečni Zagorovoj prirodi..

Zagor i Chico odazivaju se na poziv Zagorova prijatelja Daniela Bowiea i dolaze u gradić Big Bay na obali Gornjeg Jezera. Razlog Bowieva poziva je problem koji tišti ribare iz pogranične zone, područja koje je tek nedavno (!?) iz britanskog okrilja prešlo pod suverenitet Sjedinjenih Država: oklopljena topovnjača Destroyer pod zapovjedništvom svirepog kapetana Butchera nemilosrdno potapa ribarske brodove na Gornjem Jezeru. Pošto je ribarenje okosnica gospodarstva u tom kraju, u narodu se javlja ogorčenje, bijes prema nemoći koju pokazuju američke vlasti, čiji ratni brodovi također bivaju potopljeni od strane Destroyera. Formira se pokret za ponovno pripojenje jezerskih područja Velikoj Britaniji. Čini se da je skrovište Destroyera na kanadskoj obali Gornjega Jezera, no britanski admiral Ripley odbija molbe američkog kolege za potragom u britanskim teritorijalnim vodama, prijeteći se ratom dođe li do povrede granične crte od strane američke jezerske mornarice.

Traper Mac Enroe jednom je prilikom uočio sidrište ’Destroyera’ na Camp Royaleu s kanadske strane granice, a vojni stručnjak za eksplozive, kapetan Jack Arnold, izumio je eksplozivnu napravu kojom je moguće potopiti oklopljeno plovilo. Formirana je malena ekspedicija, na čijem je čelu pukovnik Jim Grant, a uz neizbježnog Zagora, Chica i vodiča Mac Enroea, čine ju još i poručnik Ryan O’Neil i lovci Kerry, Jagger i Buckton, Cilj: uništiti ’Destroyer’, ali na način da se Velikoj Britaniji ne pruži povod za rat, što bi se dogodilo otkrije li se sudjelovanje američkih časnika u operaciji na teritoriju pod britanskim suverenitetom. Pogranična ’policija’ sastavljena od Chippewa Indijanaca predvođenih britanskim časnikom i jedna tvrđava prepreke su koje grupa treba svladati na putu do zaljeva u kojem je usidren oklopljeni brod. Neki će izgubiti živote, ali cilj će na kraju biti ispunjen, dakako, zahvaljujući Zagoru.

Terorizam s ciljem teritorijalnog širenja Britanskog Carstva oličen u ’Destroyerovom’ djelovanju na Gornjem Jezeru; tajna diverzantska misija; izdaja potaknuta osjećajem lojalnosti prema ’staroj domovini’; Butcherova gotovo karikaturalna zloća – sastavnice su to ove petodijelne priče. Atmosfera je napeta i mračna, baš kao u filmovima s tematikom iz Drugog svjetskog rata. Scenaristi su možda trebali više poraditi na liku Ryana O’Neila i njegovoj različitosti u odnosu na Butchera, krvoloka koji ubija zbog novca i uživa u tome, no to su stvari koje u Zagoru možemo oprostiti. Rasplet je prerazvučen, Butcheru je prenaivno dana šansa da ponovno zapapri pobjednicima, i to je ono što mi je malo zasmetalo u ovoj priči. Humor koji u serijal tobože udahnjuje lik Chica uglavnom je loš i djetinjast, no ovdje imamo dvije solidne fore: Chicova nabavka hrane na farmi i sukob s Butcherom u potpalublju Destroyera («Svi maštaju da budu kao Vi!»).

Donatellijev jednostavan i čist stil sasvim je u funkciji priče, nema mjesta velikim zamjerkama niti pohvalama; lijepo su dočarani hladni, šumski jezerski predjeli u kojima se radnja priče odvija. Pripomogao je i Francesco Gamba, što se vjerojatno ponajviše očituje u prenaglašeno grotesknoj pojavi kapetana Butchera.

Sve u svemu, priča koja bi se, zbog svoje netipičnosti u odnosu na ostatak serijala, bez sumnje svidjela i mnogima koji ne vole Zagora.

Položaj Big Baya na obali Gornjega Jezera

’Destroyer’ na djelu

Butcher i Zagor

Chico, ’Crveni mundir’ i Indijanci iz plemena Chippewa

Naprijed

ZG ZS 464/467 Zlatni pečat

ZG LEX 172/174 Nevidljivi čovjek

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • jack 50

    Ukupna ocjena 86%

    10, 9, 7, 8

    Odlična recenzija!!
    Jako dobra epizoda, jedna od meni najdražih uopče. Crtež na standardu. I naslovnice dobre. I još jednom moram reči:Odlična recenzija!!!
    13.08.2006
    22:59:00 sati
    jack 50
    uredi
  • GTI_TURBO

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Svaka cast za ovu recenziju. Prica mi je super, ovi stripovi mi nisu bas glanceri ali ih drzim u vrecicama. Ima puno raznolikosti u stripovima, radnja nije stalno na istom mjestu, nikako mi nije bilo dosadno citajuci.
    14.08.2006
    00:10:00 sati
    GTI_TURBO
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Odlična recenzija!!!ovu priču nažalost nisam nikad pročitao ali sam čuo puno toga o njoj i to mi je jedina od rijetkih kojih nisam nikad imao prilike pročitati,pa sam stavrno zahvalan na toj recenziji.Moje su ocjene samo formalne pošto nisam pročitao ovu priču zato nemaju veze-dao sam onako po feelingu.Ali javio sam se da pohvalim recenziju in sad bar imam malo više pojma o čemu ta priča govori i sad mi ostane samo da čekam i čekam na zagor extra pa da izađe ova priča za nekoliko godina :-(((
    16.08.2006
    14:47:00 sati
    Genij
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 76%

    9, 8, 6, 7

    kada sam prvi put nabavio ove epizode, imao sam negdje 13-14 godina i bio sam, malo je reći, oduševljen. sad nakon svih tih godina uvijek je se rado sjećam u pozitivnom kontekstu, samo što mi ni tada, a ni sada gamba nikako nije ležao kao crtač zagora. sve bi bilo još bolje da je donatelli crtao kompletnu priču.
    16.08.2006
    19:37:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 67%

    8, 6, 6, 7

    dobra priča, živo je se sjećam kada je izlazila, bila je prekinuta nekim markovima, mikijima, ne sjećam se više, uh što smo psovali kada smo gledali što je u slijedećem broju... tada je na mene ostavila dobar dojam, a i prije nekoliko godina kada sam ju ponovo pročitao nije me razočarala, iako ima puno praznog hoda, previše, crtežu dajem visoku šesticu, jer je ovo gambi najbolji rad na zagoru, trudio se čovjek da bude sličan donateliju, kojeg također ne volim, zamišljam kako bi ova epizoda izgledala da ju je crtao andreucci, laurenti ili chiarolla, to bi bio strašan strip, naslovnice su neujednačene, za obračun kod big beja je jako dobra, i za eksploziv isto, a ostale dvije su više nego loše
    18.08.2006
    11:58:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    8, 6, 6, 8

    Donateli i Gamba me uzasno zivciraju,prica je dobra,na momente razvucena,pitam se kako bi to sve izgledalo da je crtao neko drugi..odlicna recenzija
    27.08.2006
    08:56:00 sati
    draskomisterno
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 6, 8

    Prica koja je imala potencijala, na zalost, previse je razvucena nekakvim nebitinim epizodicama unutar same price(ono sto ja zovem chico-ve debilarije).Pre slaba karekterizacija likova,gotovo nikakva.Tko je izdajnik - ja uopce nisam imao ni trenutka dileme.I ne volim Donatellija a bogami ni Gambu,uvjek su u najboljem slucaju samo prosjecni.U nekoliko navrata mi se cinilo da je strip sakacen preskakanjem tabli zbog par nelogicnosti u razgovorima izmedju likova.Cekam ga u Ludensovom extra izdanju da sam sebe potvrdim.Naslovnice opet prosjecne,osim 507 i 508 koje su mi odlicne pa podizu ukupnu ocjenu.
    23.09.2006
    19:41:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Vrlo dobra epizoda. Nije jedan od klasika, ali ipak zanimljiva i uzbudljiva prica. Stvarno steta sto Donatelli nije crtao vise od prvih 160-ak stranica. Gamba je solidno odradio posao, kao sto kaze Ken2, ovo mu je vjerovatno najbolji crtez u regularnoj seriji Zagora, ali bi puno bolje pasao "ozbiljan" crtez. Zadnja naslovnica je vrhunska, jedna od meni najomiljenijih u svijetu Zagora!
    11.11.2006
    00:37:00 sati
    D.J.
    uredi
  • senad7

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Medju pet najboljih epizoda.Unistavanje Destroyera-misija nemoguca-Kad je nas Zagor u toj akciji onda nista nije nemoguce.
    Vrlo dobra recenzija...cudno je da niko nije recenzirao ovu fantasticnu pricu ranije!?!
    11.02.2007
    18:51:00 sati
    senad7
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 85%

    9, 7, 9, 10

    Po meni ovo je odlična epizoda iako ima nekih nedostataka, možda bi bilo bolje da je Nollita sve sam uradio. I uopće mi ne smeta što je možda malo razvučeno, i odma sam skužio ko jie izdajnik... Sve u svemu odlična avantura. A Gamba i Donatelli? To je vjerojatno njihov najbolji crtež, pogotovo Gambin, poslije je katastrofa. Ferri na naslovnicama je jednostavno savršen!
    15.04.2007
    14:46:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odlična akcijska priča.Zagor u najboljem izdanju.pohvala za recenziju i umetnutu kartu jezera
    25.08.2007
    22:27:00 sati
    lwood
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Dobra priča, ali malo prerazvučena. Moglo se i bolje izvesti, ali i ovako je dobro.
    20.05.2008
    15:59:00 sati
    mars1
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 10, 7

    jadan kraj
    07.01.2009
    09:55:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Početak odličan i većina stranica je zanimljiva ali nije među najboljim starijim epizodama (barem meni), očito je netko malo zakazao Nolitta ili Canzio. Nisam siguran tko je dao ideju a tko vodio scenarij do kraja, vjerojatno je ideja bila Nolittina a zbog rada na Mr.No-u ju je proslijedio manje sposobnom scenaristu!
    08.01.2009
    18:36:00 sati
    supermike
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 7, 9

    Koji je ovo napor bilo pročitati samo....al nisam vam htio kvariti ocjene.
    28.04.2009
    15:38:00 sati
    kico
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    Prilično dobra epizoda, zadovoljan sam.  Ima dosta strana, a nikako nije dosadna ni razvučena.  Naprotiv!  Odmah počinje zaplet, bez nepotrebnih uvoda i Čiko budalaština, te ostaje dinamično do kraja.  Možda mi je nijansu slabiji kraj s tim Butcherovim povratkom na brod, ali nije strašno...  Kod crteža me malo smeta miješanje crtača, ali je inače solidan.  Naslovnice nisu ništa posebno, najbolja je zadnja.  Posebna je...
    03.05.2009
    21:24:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 90%

    10, 8, 9, 9

    Sjajno! Vrhunac serijala. Pratimo skupinu komandosa na čelu sa Zagorom, a cilj im je unišiti strašni Destroyer koji hara Velikim jezerima. Same prilike u tom pograničnom teritoriju kao i diplomatski odnosi dviju država su odlično dočarani. Radnja se fino odvija, iako tu i tamo ima naivnosti. Kraj je mogao biti bolji, također. Ništa strašno. Obožavam ove klasične priče. Donatelli & Gamba - nikad bolji.
    15.05.2009
    19:49:00 sati
    Inferno
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 82%

    9, 6, 9, 10

    Dakle, zanimljivo je zbog toga što je ovo jedna netipična tema za Zagora. Političke spletke, razmirice i nadmudrivanja, a i Zagor mora paziti na granicu i na to da ne izazovu rat. Svakako jedno malo osvježenje u serijalu, ovakvih epizoda nema puno. To mi se svidjelo. Još jedna stvar mi se svidjela: Zagorovo hladnokrvno skidanje Neala i ostale nožem u leđa, bez pardona i milosti. Stvarno imamo malo prilika vidjeti Zagora u takvoj akciji, to je više u stilu Magičnog. Kao većina ovih starijih epizoda ima par nelogičnosti koje kvare ukupan dojam. Npr. nelogična pucnjava u utvrdi kad su uhvatili Zagora i ekipu u nezgodan položaj. Pucaju na sve strane, a samo jedan ubijen na kraju, dok su protivnici svi na brzinu popadali iako ih je bilo više...hmm, da... Zatim još veća: Grant aktivira eksploziv i kaže Butcheru  da ga je nemoguće isključiti. Pa pitam se ja, kako im je onda to uspjelo kad ga je Zagor postavio po prvi put? Također, ukupan dojam kvari prerazdužena radnja, moglo je na 100 stranica manje. Također, i kraj mi je slabašan. Donatelli je solidno odradio svoj posao, a Gambi je ovo vjerojatno najbolje izdanje. Naslovnice: prva i peta odlične, ostale 3 također jako dobre.
    28.05.2009
    13:44:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 70%

    9, 6, 6, 7

    Da ju je crtao netko drugo,da je barem 100-ak stranica kraća i da nema glupih Chicovih idiotarija koje se provlače sve do samog kraja, bila bi sigurno jedna od najboljih epizoda u serijalu ali ovako, uzalud je potrošena dobra priča.Kao što rekoh, Chicove idiotarije i kuknjava dok svi ostali krvare da obave misiju su pomalo groteskne, a što je najgore, ponavljaju se više puta, nakon teških obračuna i preokreta te ne staju do samog kraja što totalno ubije radnju.Nadalje, taj koncept komandosa koji idu u misiju je dobar, pravo osvježenje u Zagoru,ali na kraju ispade da 4 totalno premorenih ljudi na običnom čamcu bez problema osvoje strašni Destroyer što i nije baš u skladu sa proteklim događanjima. Interesantna je scena kad Zagor odjednom poludi i kaže "dosta sam ja vas slušao kao nekakav ponizni vojnik, od sada radimo po mom!" Znao sam ja da nije baš timski igrač (barem dok ga je Nolitta pisao ;-)).Ima i jedna zanimlivost. a to je da se jedan od engleskih časnika na regati sa kojom se Destroyer sukobljava na kraju zove Wilding, pa je moguće da je to neki Zagorov daljni rođak.Crtež bezveze, Donatelli statičan i dosadan kao uvijek a Gambi bi trebalo zabraniti da crta.Ipak, ocjena više zbog ukupnog dojma. Naslovnice su dobre osim one na kojoj Mesar bičuje Zagora, koji ima ruke duge 2 metra - baš težak Ferrijev propust..
    21.06.2009
    20:25:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrlo dobra prica.
    08.07.2009
    16:45:00 sati
    14act3
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 84%

    10, 7, 9, 6

    Prerazvučeno, moglo je komotno stati u dva ili tri dijela, jer ima i previše dijelova koji su mogli biti izrezani bez da se poremeti tok radnje. Počinje odlično, s tajanstvenim Destroyerom i njegovim kapetanom Butcherom (jedan od mojih omiljenih ZG negativaca), a s ovim sukobljenim međunarodnim interesima kao da se Castelli upleo. :))
    Crtež je super, i Gamba je čini se isto malo pripomogao. Naslovnice grozne. Prva s ogromnim glavama, druga s likovima koji izgledaju skroz drugačije nego u stripu, treća s disproporcijama, nemogućim perspektivama i ružnim bojama i četvrta bez epizodnih značajki. Jedino je ova peta odlična.
    17.07.2009
    20:51:00 sati
    Opti
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 62%

    5, 5, 8, 8

    Ovaj strip više sliči na ribičku prognozu.Prvi strip je super jer malo podsjeća na drugu priču sa Hellingenom.Imamo prikaz broda koji je strah i trepet na moru pa onda nakon toga zamor od drugog i trećeg stripa.Toliko okolišanja i skakanja u prazno da je krenilo izlistavanje.Idemo dalje opet odlično sa 4 stripom stiglo se na Destroyera i sama priča oko zauzimanja broda mi se sviđa.I onda ne završit strip nego još jedan posljedni napad negativca Butchera koji je izveden blesavo i onda bum kraj priče.Ribe više ne grizu. 
    18.07.2009
    16:22:00 sati
    provodina
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 80%

    10, 5, 9, 8

    Odlična tema s zanimljivo postavljenom pričom. Sviđa mi se ovo ubacivanje povijesnih okolnosti čak i kad nisu potpuno točni. Problem nastaje kod scenarija, a sigurno je tome kriv onaj diletant Canzio. Taj čovjek nije normalan. Pa njemu ne bih dao ni scenarij za Miki Mausa da piše. Dakle, vjerojatno je on preuzeo palicu u završnom dijelu, kod zauzimanja Destroyera. Tu vidimo nevjerojatne naivnosti i idiotarije. Nije čak ni problem u jednostavnom zauzimanju broda, ali ne mogu oprostit scene kada Zagor nagovori engleske vojnike da prijeđu na njegovu stranu, pokažu mu kako se barata topovima i pucaju po vlastitim suborcima, da bi, nakon najgore vrste izdaje, oni napustili brod tako što su odveslali onima na koje su pucali nedugo prije toga.
    16.08.2009
    06:56:00 sati
    Spock
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 84%

    9, 7, 9, 9

    Do zadnjih 50-ak stranica ovo je bio jedan od najboljih Zagora ikad. Ali kraj je skroz upropašten, makar sumnjam da je to Nollitina krivnja. Točno se vidi da je netko drugi završio strip jer kraj je bio na razini Komandanta Marka. Nakon svega kaj je Butcher napravio, Zagor i ostali odluče da ga lijepo puste da se vrati na slobodu. Najveće iznenađenje je skoro pa odličan crtež Donatellija (Gamba se zapravo poprilično uspješno priljučio). Vidi se da je ovo vrijeme kad je Donatelli bio onaj pravi. Ferri je jedino malo zeznuo stvar na trećoj naslovnici s onim Zagorovim ručetinama (baš upada u oči).
    08.10.2009
    15:49:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    10, 9, 7, 9

    mene je ovdje najviše iznenadilo kako je Zagor nakon šta je mučen, u bijesu pobio svoje stražare, jednom je slomio vrat, a drugog ubo nožem u trbuh, bez borbe.čista egzekucija. priča je inače odlična, osim onog gafa na kraju kad se mesar vraća sam na destroyer. to je prenaivno.  
    16.11.2009
    16:06:00 sati
    adriano
    uredi
  • zagorovsky

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Čisti klasik!! Sjajna epizoda iz najboljeg zagorovog perioda.Donatelli odličan, Gamba gotovo neprimjetan zbog očitog pokušaja kopiranja Donatellijevog stila, nije pohvalno kopirati al da je Gamba ostao pri ovom stilu mislim da bi se i par njegovih epizoda moglo s guštom pročitati.

    Što se tiče same radnje, sve do same završnice odnosno dolaska engleskog jedrenjaka je čista desetka, a zadnjih par desetaka stranica se moglo puno bolje iskoristiti, i stvarno šteta zbog toga.

    Isto tako i od samog početka jasno je da je Neil špijun, al to neumanjuje previše zaključnu ocjenu ovog istinskog klasika

    19.05.2010
    21:45:00 sati
    zagorovsky
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Prilicno dobra prica, podsjeca me na ratne filmove, pogotov "Most na rijeci Kwai", gdje grupa ide u misiju da unisti most, koji se u ovoj epizodi pokazuje kao veliki metalni brod "destroyer".  Scneario mi je veoma dobar, ali onaj crtez gdje Gamba uskace mi bas ne godi; da je Donateli sve crto sam, bilo bi jos i bolje, ali sta ces...

    Ferrijeve naslovnice su dobre, i puno su bolje one koje je Ludens objavio u Extra seriji nego one iz Zlatne Serije, koje su stvarno usrane i mutne.  Neki detalji u prici su previse predvidljivi, kao onaj sa Nealom, koga sam ja odmah zakljucio da je Engleski spijun.  To se vrlo lako vidi, i cudo je da drugi tipovi u prici to nisu primjetili.  Ali barem nam je ova epizoda dala nezaboravnog Zagorovog neprijatelja "butchera", koji ce se vratiti u Specijalu "Protunapad".  Dobra epska ratna prica, koja ce stvarno biti objavljena kako treba za jedno 6 ili 7 godina, kad je Klasik edicija objavi u jednoj knjizi u 360 + stranica.  

    22.06.2010
    17:26:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Ovo mi se bas dopalo. Na tragu Dirty Dozena, super. Cak mi je i Donatelli jako dobar. Sama prica je odlicna, mozda scenarij ima malih propusta i naivnih situacija ali to mi ne kvari ukupni dojam. Moram spomenuti scenu koja mi se posebno svidila, situacija na samom pocetku: Daniel i groblje - odlicno, bas mocno. Pario je zanimljiv lik, zao mi je sto kasnije nije igrao neku vazniju ulogu. U biti vise bi mi odgovaralo da pogine junackom smrcu i na taj nacin se iskupi palim "drugovima". Prica bi bila jos mocnija da ima taj tragicni, junacki kraj.

    09.08.2010
    17:45:00 sati
    Manetola
    uredi
  • Galis

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Jedan od klasika, ili barem do njih. Davno sam to čitao, ali još uvijek se sjećam radnje i nekih scena. Danas takvih epizoda, na žalost, nema.

    12.09.2010
    23:10:00 sati
    Galis
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    Solidna prica koja je imala mozda nekoliko stranica vise nego sto je potrebno uz najmanje tri kraja.

    Butcher je dobar negativac, njegov povratak je izveden na dobar nacin u "Protivnapadu".

    Interesantno je bilo vidjeti saradnju Donatellija i Gambe.

    27.09.2010
    18:07:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Odlična epizoda! I ovdje je Zagor izašao iz svog uobičajenog miljea što najčešće obezbjeđuje dobru priču. Malo diplomatskog rata, malo gerile, međudržavni sukob... Dosta zanimljivih tema u ovoj dosta dinamičnoj avanturi. Dobri sporedni likovi, adekvatan negativac, dobro vođena priča, zadržava pažnju iako se proteće na pet izdanja. Sve u svemu, za svaku preporuku!

    25.12.2010
    17:53:00 sati
    malek
    uredi
  • Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Odličan strip.Nolitta i Canzio su se potrudili i njima idu desetke.Donatelli i Gamba su također fenomenalno obavili posao.Naslovnice su predobre.Treba spomenuti da su ovi brojevi Zagora izašli i u Ludensovom extra izdanju(brojevi 168.-172.). 

    05.01.2011
    10:34:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ocajan strip. Nolitta i Canzio se uopšte nisu trudili i njima idu jedinice. Donatelli i Gamba su takođe očajno odradili posao. Naslovnice su nikakve. Treba citati iskljucivo posle ocena koje je dao Patrix.

    22.01.2011
    16:04:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 82%

    9, 7, 8, 10

    I više nego dobra ideja, ali scenarij u bitnim momentima naglo pada, makar samo na kratko ali opet...

    Svih pet naslovnica su odlične.

    26.04.2011
    16:31:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    03.05.2011
    00:40:00 sati
    jojboli
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Iako su ovaj puta malo fulali razdoblje ipak dobro izvedeno.

    05.06.2011
    12:21:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 81%

    8, 9, 7, 9

    Priča nije loša, crtež solidan, iako mi se ne sviđa promjena crtača usred radnje... I ne sviđa mi se izgled Destroyera. Ostalo sve vrlo dobro, volim ove komandos fore u Zagoru. E da, scene iskrcavanja vojske na obalu i napad na stanovništvo vrlo dobro izvedeno, atmosfera do vrha. Za razliku od kraja, koji se je nepotrebno odužio.

    05.11.2011
    02:17:00 sati
    Deki86
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prava Nollitina epizoda. Odlicno odradjeno

    17.05.2012
    20:15:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    7, 4, 8, 8

    Vrlo predvidljivo. Isprve se zna, ko je izdajnik. Pa onda one gluposti sa Butcherom na kraju.

    21.05.2012
    12:08:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    28.05.2012
    18:47:00 sati
    Koresh
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 90%

    10, 10, 7, 9

    Odlična epizoda!!! Najviše mi se svidjela zadnja naslovnica i također odlična atmosfera

    18.07.2012
    19:38:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 7, 10

    20.07.2012
    08:57:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 67%

    7, 8, 5, 7

    16.03.2013
    22:09:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 75%

    8, 6, 8, 9

    Dobra,cak vrlo dobra prica. Problem nastaje,scenario sa vremenom dobiva naivne poteze i prica se je razduzila, sto na kraju krajeva djeluje vise stetno negoli korisno. Valter je napisao odlicnu recenziju i pojasnio je neke, ajmo rec glupe il nerazumljive poteze.  Butcher "Mesar",interesantan lik,Daniel,Grant,takodjer. 

    11.04.2013
    10:09:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Floyd98

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Ova epizoda nije ostavila na meni neki poseban utisak, nekako mi se kod Donatellija nikad nisu sviđale glave indijanaca, sve u svemu nije loše

    01.09.2013
    18:39:00 sati
    Floyd98
    uredi
  • lasa22

    Ukupna ocjena 83%

    10, 10, 5, 8

    Meni je ovo vrh stvarno,sve sto se moglo ubaciti u ovu pricu ubaceno je. Epizoda je napeta do zadnjeg trenutka,nema brzanja u prici,sve se desava kako bi trebalo. Stvarno odlicno,ne zaboravna epizoda.

    12.04.2014
    13:45:00 sati
    lasa22
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 92%

    10, 8, 10, 8

    Odlična epizoda u kojoj se sve humor, akcija, napetost, tajanstvenost i naivnost odlično funkcionišu. Da je kojim slučajem ova epizoda ozbiljnija mislim da bi bila među top 10 Zagorovih priča.

    21.09.2014
    17:45:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    Englezi su smislili pakleni plan kako uzdrmati mlade temelje Sjedinjenih Američkih Država.
    Destroyer,parna oklopnjača i topovnjača pod zapovjedništvom nemilosrdnog Butchera sije smrt i strah na američkoj strani jezera.Naravno,maskirani su u civile kako se ne bi mogli dovesti u vezu sa Englezima.
    Istovremeno engleski provokatori i agitatori potiču nerede i lokalno stanovništvo na pobunu protiv američke vlade.Dio jezerske obale Lake Superiora je veliko bure baruta koje samo što ne eksplodira.
    Stvar je veoma politički osjetljiva pa američke vlasti ne mogu poslati vojne trupe,već devetorica neustrašivih diverzanata uzimaju stvar u svoje ruke.Pod krinkom lovaca i trapera pokušati će se ubaciti na kanadski dio teritorija pod dominacijom britanske krune i razarajućim eksplozivom potopiti Destroyer.
    Zvuči kao scenarij nekog ratnog filma,samo nisu negativci Nijemci već Englezi,radnja se ne odvija u WWII već u prvoj polovici 19.stoljeća i glavni glumci nisu Charles Bronson i Clint Eastwod već Zagor i Čiko.
    Tandem Nolitta/Canzio daje povijesnu podlogu ovoj epizodi kroz jedan manje poznati rat u američkoj povijesti,Anglo-američki rat koji se vodio od 1812-1815.
    Predstavlja nam domoljubni zanos pojedinca na obje strane.Američki patriot Daniel Bowie spreman je ubiti i poginuti za svoju stvar.Sa druge strane imamo poručnika O Neila,odraslog u Americi,školovanog u američkoj vojsci,također patriota ali odanog britanskoj kruni,spremnog poginuti za svoje ideale.Dvije nepomirljive strane koje veže isti ideal,odanost domovini.I svako se na svoj način tuče za te ideale.Samo što je O Neil prljavije odigrao svoju ulogu,nemilosrdno koljući svoje dojučerašnje suborce.
    Njima sušta suprotnost je Butcher,čovjek jednostavno sve to radi u interesu novca i bogaćenja,on također kolje ali fućka se njemu za domovinu i ideale.
    Ovo je jedna od onih epizoda,odlična je i dinamična ali ipak će ju tek poneki fan staviti u top 25.Nema karizmu, ona je čitljiva i zanimljiva ali kao da joj fali neki detalj,još ono nešto da bude legendarna.
    Možda je stvar u scenariju,možda u crtačima.Iako,Donateli je odličan a ni Gamba ništa lošiji nije,pravo je odlično iznenađenje u ovom svom prvijencu.Možda jer se trudio kopirati Donatelija,ja se ne bi bunio da je nastavio i dalje tim stilom.Ima tu i podosta klišeja kad je riječ o diverzantima i takvoj temi,u svakoj akciji netko od njih strada,izdajica je među njima,ali ovoga možemo odmah raskrinkati.
    To je jedna od mana epizode,kao i zamjerka ako su se već odlučili na ovakav pristup epizodi,mogli su i Zagora preobući u civila,da se sa pojača dojam.A Zagor je u jednom trenutku pokazao svoju diverzantsku vještinu,nemilosrdnost nožem rješava čuvare.Baš po propisu,bešumno i brzo.Ali onda su ukenjali stvar sa zarobljenim Butcherom,umjesto da ga ubiju ili bar privedu kao zarobljenika i ratnog huškača,oni ga puštaju.Totalno neprobavljivi dio epizode.

    31.01.2015
    18:00:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Odlična ratna priča inspirisana vjerovatno nekim stvarnim dešavanjima na području gdje se nalazio Big Bay. U ovom drugom susretu s crvenim mundirima ton priče je vrlo diplomatski i melanholičniji nego u prošlom susretu (Tajna služba). Ustvari, ova epizoda iznijela je puku da kad se ljudi udruže zajedničkim snagama, sve je moguće. Naravno, nekoliko njih je, nažalost, platilo to životom. Onaj Neal je ispao totalni gad na kraju, te je to prilično dobro sakrivao od ostatka skupine. Butcher je klasični ratni zločinac, kojem je stalo do ratne slave i neke monotonije naroda u Big Bayu, i kao takav, ne preže ni od najsurovijih metoda. Ova epska priča zaista je puna  napetih momenata, a pogotovo scena s posljednjim okršajem na "Destroyeru". Donatelli je super crtao dok nije Gamba uskočio. Mislim, Gamba nije tako loš, ali jednostavno nije na nivou Donatellija i ne vidim zašto je Nolitta (ili pak Canzio?) dao da on radi završnicu ove epske priče. Naslovnice su odlične, prva mi je možda najlošija, jer Butcher u čudnom položaju drži pištolj.

    11.02.2015
    08:38:00 sati
    AmW1
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    Prvo smor pa tek onda solidna priča. Ali samo solidna

    30.06.2015
    12:44:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Ovo je prava avantura i jedan malo netipican Zagor koji ubacuje naseg junaka u politicku igru. Ali na srecu, prica samo upotrebljava politiku kao ispriku za Zagora i drustvo da se pretvore u komandose i vode gerilski rat. To rezultira u jednu veoma prijatnu, uzbudljivu pricu punu akcije i bez pretjeranog humora. Prica, kao i nasi junaci su u stalnom pokretu i to daje radnji odlican tempo. Moguce je da je sam kraj malo razvucen. Prica je mogla imati 20-30 stranica manje ali to je mali minus. Ja sam jedan od onih koji vole Donatellija. Ferri je broj jedan ali Donatellijev Zagor je meni "pravi" klasicni Zagor koliko i onaj od maestra. Zato mi je malo zao sto Donatelli crta samo prvu polovini price i olovku onda preuzima Gamba. Ali moram priznati, Gamba je ovdje odradio dobar poso i nimalo ne smeta promjena crtaca. Nije ovo onaj uzas koji covjek dozivi kad cita Zimsku zmiju, daleko od toga. Zanimljivo je da Zagor na dvi od pet naslovnica ima poderanu odjecu ali da se radi o hlacama na samo jednoj. Na drugoj je riknula kosulja.
    08.07.2015
    22:03:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    10, 10, 7, 8

    04.10.2015
    18:51:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 81%

    9, 6, 9, 9

    Solidno, iako sam očekivao više od ovako duge priče. Najviše me zasmetao onaj klišej kad puste Mesara... joj-joj...

    29.04.2016
    13:03:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 71%

    8, 7, 6, 8

    Počelo ambiciozno i ozbiljno, sa scenama protagonista na groblju i sukobima koji mogu izazvati međunarodni problem, da bi se na kraju pretvorilo u neki dječji strip. Po meni je bolje da je završilo nakon što su porazili mornare i Butchera na samom brodu  i da su izbacili čitav niz naivnih događaja koji su uslijedili nakon toga. Sve je postalo bezveznjikavo od trena kad su prisilili poražene mornare da pucaju po kolegama u selu. A onda ono pranje broda i vješanje zastavica...  Butcherov kraj je nedostojan dobrog protivnika kakav je bio u početku. Na kraju je ispao netaktični glupan koji je skrenuo s uma. Gamba je dobro kopirao Donatellija kad je riječ o Zagorovoj faci, ali badava to kada su ostali likovi imali gambina "sladunjava i bebasta" lica. To mi je još dodatno učinilo strip djetinjastim.  Volim ovu epizodu ali zbog svega navedenog mi nije za  stotku.

    19.09.2016
    12:24:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    25.11.2016
    17:38:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 80%

    9, 7, 8, 8

    Dugačka avantura koja je dosta dugo držala zanimljivost, ali se u zadnjoj četvrtini priče i ona razvodnila. Počelo je malo neobično, Zagora u pomoć zove prijatelj koji se ranije nije spominjao u serijalu a kojeg čak ni Chico ne poznaje. Nakon što su putem sreli pukovnika Granta nije bilo teško pogoditi da su problemi te dvojice likova usko povezani. Izdajnik u maloj skupini dobrovoljaca je bio vidljiv od kako je krenula njihova misija uništavanja Destroyera. I Zagor se kasnije sam sebi čudio kako su mu promakli očiti znakovi koji su ukazivali na problematičnog lika. Paljenje cigare onom časniku nakon čega je on odmah inzistirao na pregledu brodice se još i mogao zanemariti, ali kasnije situacije ipak nisu. Najčudnija od svega mi je Zagorova naivnost prilikom ulaska u britansku utvrdu, kako mu nije bilo sumnjivo što tamo nisu postavili niti jednog stražara. I onda nakon toga on još uvijek nije uspio povezati tko je bio odgovoran za postavljenu zamku unutar utvrde, previše propusta za jednog takvog iskusnog čovjeka. Unatoč svemu tome priča mi je bila napeta jer sam čekao trenutak kada će se Neal razotkriti i on se dogodio u najidealnije moguće vrijeme. Prilikom Zagorovog oslobađanja iz neugodne situacije treba pohvaliti njegovu odlučnost kada je hladnokrvno ubio trojicu protivnika. Sve ono što dolazi nakon toga nije vrijedno spomena, priča je počela padati i gubiti na zanimljivosti i jedva sam čekao da dođem do kraja. Imam dojam da su četvorica preživjelih malo prelako uspjela zarobiti posadu Destroyera i još ih natjerati da pucaju po svojima. Ne razumijem ni puštanje Butchera na slobodu iako je bilo jasno da se radi o zločincu koji ubija zbog novca i da će to opet pokušati napraviti ako mu se ukaže prilika. Trebalo je nekako napraviti da se sam uspio osloboditi, ovako je to ispalo loše scenarističko rješenje. 

    Šteta što Donatelli nije crtao cijelu priču, iako se Gamba trudio da kopira njegov stil pa se razlike ne primjete previše to ipak nije to i zato ide ocjena niže. U svakom slučaju, treba priznati da je ovo Gambin najbolji rad na Zagoru i sve što je napravio kasnije nije bilo na toj razini. 

    29.03.2017
    22:58:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    Dobronamjerni dodatak zanimljivostima važan za ukupni dojam. Lik Buchera baziran je na liku kapetana Blighta iz filma Pobuna na brodu Bounty iz 1935. u režiji Franka Lloyda koga je tada u pompoznoj maniri tumačio slavni Charles Laughton. Bucher je i vizualno i po karakternim osobinama poput oholosti i arogantnosti nalik Blightu mada je kod Buchera još dodatno produbljena tiranska i mračna osobnost. 

     

     

    31.03.2017
    11:13:00 sati
    aristotel skotos
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od vremenskih klasika
    07.04.2017
    14:40:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    20.10.2017
    22:19:00 sati
    suply1
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    17.03.2018
    14:58:00 sati
    Zagorfan01
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    26.06.2018
    14:44:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    14.07.2018
    16:14:00 sati
    Zoran024
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 88%

    10, 10, 7, 7

    Da se ova priča protegnula na dodatnih pet ili šest stripova, ne bi bila dosadna, što samo znači kako je zanimljiva i dobra.

    13.06.2019
    16:32:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    05.10.2019
    02:00:00 sati
    branimir.kaleb
    uredi
  • Beren

    Ukupna ocjena 63%

    8, 5, 6, 6

    Idejno, ova priča mi je bila osvježenje u Zagorovom svijetu ali izvedba to nije ispratila. Stare boljke priča o Zagoru su i ovdje prisutne:

     

    1. neujednačenost u dinamici priče,

    2. neujednačenost u ponašanju likova i slaba karakterizacija,

    3. neprijatelji bez ikakve dubine iz kojih zlo samo izbija (blam me uhvatio čitajući Kasapinovo objašnjenje zašto mrzi Zagora, a isto tako i Zagorov razlog za puštanje čovjeka koji je toliko ljudi ubio i unesrećio, pogotovo nakon što je isti taj Zagor nekoliko desetina strana prije hladnokrvno ubio nekolicinu stražara iako je mogao samo da ih onesposobi),

    4. Čikove gluparije koje ruše koncept ozbiljnosti priče na kojoj autori insistiraju (zašto pobogu po svaku cijenu, u svakoj priči gurati Čikove gluposti na silu?),

    5. neinspirativan i naivan završni dio priče (naročito me "oduševila" Zagorova briga za Kasapinovo zdravlje posle svega što se desilo - još jedan blam),

    6.  Ostavljanje mogućnosti za povratak jednog ovako loše okarakteriziranog neprijatelja, koji se naravno opet pojavio da zagorča život Zagoru, iako svi zakoni razuma i nauke govore da nije postojala šansa da se tako nešto dogodi.

     

    Zbog gore navedenog je i ovdje propuštena šansa da priča bude mnogo bolja nego što je ispala na kraju. Šteta.

     

    10.07.2020
    08:41:00 sati
    Beren
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    9, 7, 9, 9

    Dobra akcija, dobar crtež, dobre naslovnice. Škripi motivacija glavnih likova za čudne postupke, nema logike u razmišljanju Butchera, Nila, niti Zagora.

    22.09.2020
    18:14:00 sati
    Batacele
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2762
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1861
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1420
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1270
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1191

Aukcije

Forum