Na tragu titana

Zagor

ZG LEX 46/47 | 123 str.

Ludi genij Hellingen sa grupicom plaćenika terorizira mali otok na jezeru Erie. Zagor i Čiko sasvim slučajno stižu na otok...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 76%

Priča 6

Scenarij 6

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 73%

P*7

S*6

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Indijanski zakon - Ples sjekire - Otok straha - Na tragu Titana
    ZG BBZG 3
  • Otok straha
    ZG EXT 45
  • Na tragu titana
    ZG EXT 46
  • Otok straha
    ZG KL 63
  • Čelično čudovište
    ZG LIBKB 6
  • Uragan
    ZG LUORG 17
  • Čelična neman
    ZG LUORG 18
  • Sveti jelen
    ZG LUORG 19
  • Uragan nad močurišteto
    ZG MP33 11
  • Železnoto čudovište
    ZG MP33 12
  • Tajna jezera Iri - Pohlepna braća - Beli jelen Irokeza - Zelena provalija - Vrač Vabaši
    ZG VCBZ 5
  • Tajna jezera Iri
    ZG ZS 39
  • Uragan nad močvarom
    ZG ZS 535
  • Železno čudovište
    ZG ZS 536

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L'isola della paura
    ZG SR 11
  • Sulle orme di Titan
    ZG SR 12
  • L'isola della paura
    ZG TT 11
  • Sulle orme di Titan
    ZG TT 12

ZANIMLJIVOSTI

  • Radi se o prvom susretu Zagora sa Hellingenom
  • Radi se o prvom susretu Zagora sa Titanom
  • Titan golemi željezni div po prvi put je postavljen na noge

Priča je jednostavna Zagor i Čiko nakon brodoloma dolaze na otok jezera Erie gdje im pružaju pomoć pripadnici miroljubivog indijanskog plemena Ottawasa na čelu sa mudrim poglavicom Tesekom. Ubrzo naši prijatelji shvačaju kako je miroljubivo pleme terorizirano od male grupe bijelaca na način ropstva tj. svakodnevnog prikupljanja hrane za njih. Zagoru nikako nije jasno što je toliko jako kod grupice bijelaca da mogu držati cijelo pleme u šaci. Ubrzo otkriva glavni problem iz usta ratnika Ananka: “Golemi željezni stvor viši od svetog totema hoda polako rušeći mlada stabla dok tlo drhti pod njegovim nogama kao da prolazi krdo bizona!” Titan stroj izgrađen iz najdubljeg ljudskog uma. Naravno netko mora upravljati njime i Zagor želi to saznati. Ubrzo upoznaje Hellingena, čovjeka koji je stvorio golemog diva. Nakon nekoliko izmjenjenih udaraca Zagor uz prisilu tjera Hellingena da vlastitim rukama uništi Titana što ovoj čini. Nespretnim hicem jedan član Hellingenove bande uspjeva dignuti u zrak cijeli laboratorij iz kojeg se uspjeva spasit samo Zagor, ili možda ne?

Kontrarecenzija

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 80%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 8

Naslovnica 8

ZANIMLJIVOSTI

  • Treća Nolittina priča objavljena je u Collana Lampo (II. serija striscia) u periodu između srpnja i rujna 1963. godine, u Zenith izdanju u svibnju i lipnju 1966., a u Tutto izdanju u travnju i svibnju 1987.
  • Dnevnik je priču objavio 1969. u 39. broju Zlatne serije kao osmi Zagorov strip u toj ediciji naslovivši ga „Tajna jezera Iri“, te 1980. u reizdanjima 535 „Uragan nad močvarom“ i 536 „Železno čudovište“.
  • Prvo pojavljivanje Hellingena i njegove kreacije Titana, kao i prvo pojavljivanje Trampyja, koji će tek u idućim pojavljivanjima dobiti ime i definirani izgled. Također i prvo pojavljivanje Teseke, poglavice Ottawa.
  • Str. 34/35 prve priče; Čiko po prvi put opširnije spominje svoje pretke, među kojima navodi kormilara na Magellanovom brodu, noštroma na jednom od Cookovih brodova i naposljetku jednoga koji se drznuo 1492. preploviti Atlantik u bačvi, ali ga je u startu sabotirao Kristofor Kolumbo.
  • Str. 86/87 druge priče; iako je maskiranje uglavnom Čikovo sredstvo u svrhu zavaravanja neprijatelja, ovdje vidimo da se ni Zagor ne libi te metode. Ovo je njegovo drugo maskiranje (maskira se u odjeću jednog od stražara), a prvo je bilo u prošloj, povratničkoj Nolittinoj priči, gdje se Zagor maskira u Crnog Orla, poglavicu Tuscarora.
  • Ova priča ima i kratki dodatak od 18 stranica, a koji nije povezan s događajima u glavnoj priči.

Hellingen! S njim je Nolitta zaozbiljno krenuo i u idućih 17 godina proveo Zagora i Čika kroz nezaboravne avanture koje zauvijek ostaju u srcu Zagorovaca, u pričama u kojima je sve bilo moguće jer je u njih unio svu svoju kreativnu maštu i strast. Hellingen. S njim se Nolitta oprostio od Zagora, i to na kakav način! Ludi se znanstvenik u toj priči čini nepobjediv jer se udružio s vanzemaljcima i uz njihovu pomoć želi osvojiti svijet. Ostaje nejasno, tj dano je svakom čitatelju na proizvoljno tumačenje što se točno desilo u „makromolekularnom modulatoru ioniziranog polja“ (fensi šmensi naziv kabine za teleportaciju). Ako usporedim uspješnu Čikovu teleportaciju s Hellingenovom, izgleda da je nešto pošlo po zlu. Je li ga taj uređaj trebao dovesti negdje na sigurno i je li se nešto nepredviđeno desilo jedan autor tumači na svoj način, radikalno modificirajući Hellingena u pravu inkarnaciju Zla kojeg ni smrt ga nije uspjela zaustaviti; genije zla se ponadao da pod drugim perom može poraziti Zagora, no grdno se prevario, Tiziano Sclavi mu je pokazao kako stvari stoje. Hellingena, zlog profesora s klasičnim deluzijama svemoći, u život je vratio Wendigo zahvaljujući stroju koji je spojio njegove atome razasute po svemiru, a ludi znanstvenik gubi svaki trag ljudskosti (ako ga je ikad imao), postajući sluga Kaosa. Čak je i kloniran, klon je eliminiran, vratio se izvorni Hellingen (koliko može biti s obzirom da ga je Burattini nabrijao znanjem crne magije naučene u Wendigovoj dimenziji kaosa), za kojeg Zagor vjeruje da je mrtav, ali je zapravo zatočen u tajnom vojnom objektu.

Ma znate što, neću vam govoriti o Sclavijevom Hellingenu, niti Bosellijevom, još manje o Burattinijevom. Govorit ću vam o Hellingenu kakvog ga je Guido Nolitta zamislio, o ludom genijalnom znanstveniku posvađanim s cijelim svijetom, koji je izumio dvadesetmetarsko čelično čudovište. Govorit ću vam o Hellingenu koji još ne posjeduje onu zastrašujuću karizmu koju će steći u narednim pričama. No prije toga valja se vratiti na početak ovog prvog, sudbonosnog susreta Zagora i Hellingena, koji će definirati sve njihove buduće susrete.

U svojoj povratničkoj priči Nolitta je odredio pravac kojim će se čvrsto kretati naš dinamični duo. Za razliku od oca mu, koji je često Zagora i Čika frenetičnim tempom uvodio u avanture, konstrukcija uvoda u priču je nolittovska: otvara priču dugim Čikovim komičnim gegom, a što je još važnije za napomenuti je lik Trampyja, koji se pojavljuje prvi put. Ovdje još ne doznajemo ime stare skitnice, nema ni definirani izgled kojeg će Ferri i Donatelli u idućim pojavljivanjima usavršiti, ali je već sada razvidno o kakvom se popratnom liku u serijalu radi. Simpatično potucalo živi američki san na svoj način, lutajući od mjesta do mjesta u vječitoj potrazi za naivcima na čiji će račun napuniti želudac. Trampy je ponekad Čikov ortak, ponekad life coach koji ga uči životnim mudrostima u stilu kako napuniti trbušinu na tuđi račun ili zaraditi lovu varajući ljude, ali njihovo ortaštvo počesto pođe po zlu na simpatičan i duhovit način. S vremenom će dugi Čikovi gegovi s ili bez Trampyja postati zaštitni Nolittin znak kojeg će koristiti gotovo svi scenaristi i siguran sam da svaki Zagorovac koji drži do sebe ponekad pročita te priče i prisjeti se emocija i strasti koje su mu u djetinjstvu i mladosti dale Nolittine priče o Duhu sa Sjekirom.


Komični Nolittini prolozi ujedno su najava velikih avantura i priprema čitatelja za ozbiljnije događaje koje uvijek željno očekujemo nakon takvih uvoda. A ti događaji su ujedno dramatični i pustolovni, često obojeni misterioznošću onoga što je pred nama i našim junacima. Još jedna Nolittna karakteristika je polako ulaženje u srž priče. Kako se radnja ne odvija u Darkwoodu i ovaj put nevolje ne dolaze k njima, potrebno je Zagora i Čika pokrenuti u avanturu, a Nolitta to radi uraganom. Jer ono što se čini da će biti tek još jedna priča o Zagorovoj intervenciji pri smirivanju indijanske pobune na drugoj obali jezera, Nolitta vremenskom nepogodom pretvara u nešto neslućeno i neviđeno do sada, pretvara avanturu u livestreaming na jednom malom jezerskom otoku.


Smrtnu opasnost u kojoj su se našli, Nolitta koristi kako bi još više učvrstio odnos Zagora i Čika, jer scena u kojoj Zagor bez imalo razmišljanja skače u podivljale vode kako bi spasio malaksalog Čika i potom ga hrabri da izdrži jednostavno je predivna, baš kao i scena Zagora koji iscrpljen pada u nesvijest. Potom ih Tesekine Ottawe odvode u selo, no Zagor odmah primjećuje neke čudne stvari. Ottawe, mirni ribari, žive u strahu. Pod prijetnjom, moraju opskrbljivati namirnicama skupinu bijelih kriminalaca. Klasični reket, rekli bi, no iza toga se krije nešto daleko opasnije, i to po cijelu Ameriku. U Zagorovoj je naravi da misterij mora biti razjašnjen, i on kreće u akciju. Nolitta ne krije da je velikom palisadom oko indijanskog sela i namirnicama koje Ottawe negdje nose bio inspiriran Cooperovim i Schoedsackovim filmskim klasikom, a događajima koje će uslijediti još jednim filmskim klasikom i negativcem iz stripa Brick Bradford, preciznije Avilom Blueom, ludim genijalnim izumiteljem divovskog robota, kao i Virusom, kako osobnošću, tako i izgledom, protagonistom znanstveno fantastičnog stripa iz 1939. Pedrocchija & Molina.


Dakle, ideja o ludom profesoru i ogromnom robotu nije originalna, ali je briljantno smještena u kontekst koji nema veze sa znanstvenom fantastikom. Ovo je prva Zagorova avantura koja je ambiciozna i domišljata idejama, stoga odskače od svih prethodnih. Avanturu, koja se danas nekima čini naivna i zastarjela, smatram najznačajnijom i najvažnijom pričom tog doba, jer Nolitta po prvi put unosi famozni sense of wonder karakterizirajući priču na pamtljiv način. Moglo bi se reći da je znanstvenu fantastiku prilagodio Zagoru na najbolji mogući način, jer pričom dominira divovski robot jednostavne estetike i velike razorne moći. Zagor je apsolutno nemoćan pred tim divom, a prizori dolaska čeličnog čudovišta, Zagorovog lica straha i iznenađenja i panike i smrti posijane među Ottawama jednostavno se ne zaboravljaju. Ili prizor kada Zagor može u miru pogledati Titana, u velikoj baraci u gnijezdu bandita. Zagor ga je vidio na djelu i zna njegovu destruktivnu moć, a vidjevši ga kako mirno leži, izražava čuđenje pred tim mehaničkim divom. Tako Nolitta naglašava Zagorovo spontano divljenje prema geniju koji je Titanu dao život.


A taj genije je Hellingen. Heroj plemenite duše prvi put protiv sadističkog i nemilosrdnog zločinca obdarenog vrhunskom inteligencijom, i već u ovom prvom pojavljivanju nagovještava tek kasnije zasluženu reputaciju ultimativnog Zagorovog neprijatelja. Primarna vodilja tog ludog i genijalnog znanstvenika je ogorčenost prema znanstvenoj zajednici jer su ismijavali njegovu kreativnost i izume. Ismijavan od svojih kolega znanstvenika, briljantni i zli profesor Hellingen povlači se na mirni otok u jezeru Erie, gdje nastavlja s izgradnjom svog Titana. Ipak, uz svu njegovu genijalnost, mora koristiti i pomoćnike. Zahvaljujući kriminalcima koje predvodi okrutni Craven, Hellingen je porobio mirne stanovnike otoka koji im plaćaju reket u namirnicama. On želi pokazati da je iznad akademskih kolega kako iz puke osvete, tako i da pokaže svoju genijalnost i osvoji svijet. Upravo zbog tog njegovog megalomanskog cilja, Nolitta ovdje po prvi put koristi Zagora kao arhetipsku figuru dobra koja se suprotstavlja zlu.


U ovoj su priči Zagor i Čiko na svojim veličanstvenim vrhuncima, a takvih će pod Nolittinim perom biti još. Čiko je protagonist šaljivih gegova kojih u ovoj priči ne manjka, ali koji ne umanjuju njegov altruizam i herojstvo kada spašava indijanskog dječaka pred nezaustavljivim Titanom. Vidimo Zagora koji Ottawama usađuje ponos i bunt, obučava ih u korištenju oružja i podsjeća ih, kada klonu duhom nakon Titanovog destruktivnog pohoda, parafrazirajući slavni Churchillov govor o krvi, znoju i suzama, da sloboda zahtijeva borbe i žrtve. Vidimo Zagora, priprostog čovjeka iz darkvudske šume, protiv ciničnog zlog genija. Plemenitost, srce i sirova snaga protiv genijalnog intelekta u službi zla. Nemogući i neravnopravan dvoboj između čeličnog čudovišta i Zagora, Nolitta potom pretvara u stvarnost. Zagor ne prihvaća prijedlog o savezništvu kojeg mu Hellingen nudi, iako je sputan čeličnim okovima i nemoćno gleda kako Titan uništava sve pred sobom. Naravno, čak i junak poput Zagora bi mogao lagati u svrhu da se oslobodi okova i spasi Indijance. Ali, kakva bi ti onda pobjeda bila?! Ne, to nije Zagor kakvog ga je Nolitta zamislio, i Zagor oslobađa svoj bijes i nadljudsku odlučnost sve dok čelik ne popusti! Kakav preokret! Jacopo Rauch je prepoznao taj element nadljudskog heroja i upotrijebio u svome jubilarcu (vidi str. 83).


Na kraju, Zagor koji vjeruje u iskupljenje, žali što nije imao prilike dovesti Hellingena, za kojeg vjeruje da je mrtav, na stranu dobra, u službu čovječanstva. Koliko smo samo puta vidjeli Zagora kako riskira vlastiti život da antagoniste spasi iz pogibelji, pružajući im priliku da se preobrate i iskupe, i čovjek se ponekad zapita nije li to naivno od njega? Svijet bi puno ljepši i mirniji bio bez tih monstruma u ljudskom obliku. Moguće da je Nolitta u ovoj priči polako počeo razvijati jednu ideju, koju će tek godinama kasnije realizirati. Ideju da je i Zagor jednom davno bio loš čovjek obuzet bijesom, mržnjom i osvetom, pa se iskupio, tj. još se iskupljuje za svoj grijeh. Volim misliti da baš zbog toga svojim neprijateljima nudi šansu, nadajući se da će se oni iskupiti za svoja nedjela.

Moram spomenuti i svojevrsni dodatak priči, koji nema veze s glavnom radnjom. Ipak je to vrijeme striscia formata i to je bila uobičajena praksa tog vremena. Na putu u Darkwood, Zagor i Čiko staju da se odmore u svratištu Isaaca i Abrahama Bakerfielda, gdje postaju žrtve krađe i pokušaja ubojstva dijaboličnih blizanaca. Ima tek 18 stranica, ali ono što je Nolitta u njima izveo je prava mala majstorija. Iako je razvoj priče prejednostavan, iako su negativci smiješni naspram Hellingena, ono što je znakovito je način na koji ih je Zagor porazio. Dok pri porazu Hellingena, genija, koristi nadljudsku snagu, protiv blizanaca, koji i nisu najbistriji likovi, koristi pamet i lukavštinu. Baš sočan kontrapunkt da zaokruži priču.


Naprijed

ZG EXT 44/45 Čudnovati violinist

ZG EXT 46/47 Sveti jelen

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlično!!!!!!Ferri zna napraviti dobar crtež.Priča fantastična!!!!!!!
    15.03.2003
    21:05:00 sati
    eagle
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 6, 7

    A što da kažem..Iako jednostavna i pomalo naivna,priča mi je baš sjela i uvijek je rado pročitam.Ferrijev crtež iz njegovog ranijeg razdoblja mi se nikako ne sviđa pa zato niža ocjena...
    28.03.2003
    22:25:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 29%

    4, 2, 2, 5

    Bah.
    30.03.2003
    18:51:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    osrednje,ali budući da je prvi susret s Hellingenom...
    25.04.2003
    20:25:00 sati
    ante
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    7, 5, 4, 4

    Epizodu karakteriziraju dobra priča, malo naivna i djetinjasta, ali dobra priča i katastrofalan crtež. Mada su naslovnice malo bolje. Rasplet mi je malo zbrzan: ZG pukao lance ili šta je ono već(?!) i Hellingena malo za vrat, ulete dvojica razbojnika, malo se pripuca i to je to. Kraj Hellingena. Ma daj! Moglo je to i bolje.
    14.07.2003
    10:01:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Prvi susret sa najvecim neprijateljem Helingenom,odlicna prica i sve je odlicno samo sto se nekako sve brzo zavrsava,to me jedino malo smeta inace za prvi susret s Helingenom odlicno i zasluzuje veliku ocjenu.S vremena na vrijeme novi susreti s Helingenom postaju odlicni,vise doradeni,duzi,puno dobrih likova(sjene nad Darkwoodom-dvoboj u svemiru),zanimljivo,napeto....za pocetak protiv velikog prof. Helingena-ODLICNO!!!!!!!!!!!!!!!!
    12.10.2003
    22:06:00 sati
    Kralj Darkwooda
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Fina epizoda.S obzirom da je jedna od prvih, to bi mogli uzeti kao olaksavajucu okolnost. Ferriev crtez je dosta dobar dok je Nolitta ipak nesto slabiji ali treba imati u vidu da verovatno ni on sam nije znao da ce Hellingen ubrzo postati to sto jeste. Za prvi susret sasvim solidno.
    23.10.2003
    17:36:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    6, 6, 10, 10

    Pa strip nije loš premda mi se kasnije epizode bolje sviđaju
    25.10.2003
    01:13:00 sati
    hrvoje5
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    12.11.2003
    11:49:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Apsolutna klasika. Indijanci plačaju porez svojim robovlasnicima u naturalijama i to se Zagoru ne sviđa, on jih nagovori na pobunu, da bi se ispostavilo da je ovaj put naletio na malo jačeg protivnika od sebe, jačeg i višeg od sebe za 15 metera.
    02.02.2004
    22:08:00 sati
    miha
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    nis posebno
    05.02.2004
    18:44:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 9, 7

    Nije loša,ali se nemože usporediti sa ostalim epizodama sa Hellingenom!
    27.02.2004
    17:52:00 sati
    Mate
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    8, 7, 7, 6

    Meni se priča sviđa, pogotovo jer Zagor i čiko idu na put iz posve drugog razloga, dobar je prolog s Trampyem i epilog s onima braćama. Isto tako je dobar kraj titana, nemoguče bi bilo da ga sam Zagor pobedi sa svojom sekiricom. Crtež je več malo bolji, osim Titana koji se pojavljuje u različitim dimenzijama. Prva naslovnica je dobra ali nema veze sa pričom, a druga je previše pozerska.
    10.06.2004
    21:24:00 sati
    marvin
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Hellingen prvi put-100% inače san baš gušta čitajući je.
    31.07.2005
    01:01:00 sati
    vice
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 80%

    7, 7, 10, 8

    naivno dočarano,ali sve u svemu,nije loše za prvog helingena...
    03.10.2005
    01:49:00 sati
    globinjo
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    prosjek.moglo je puno bolje.
    10.12.2005
    13:14:00 sati
    lwood
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 53%

    3, 3, 9, 8

    Veoma, veoma naivno i jednostavno. No ovdje se radi o prvim epizodama pa se ne treba previše nervirati.
    15.02.2006
    12:55:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 51%

    5, 5, 5, 6

    He, ko bi rekao da će se iz ove epizode razviti čitava mitilogija..Naivno i detinjasto.
    21.04.2006
    16:22:00 sati
    manhunter
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Solar je sve reka...Ali ne slažen se da su "Divovi" najbolji Zagor
    21.04.2006
    17:54:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 93%

    8, 10, 10, 9

    Dobro, ipak prvi susret s Hellingenom.
    22.04.2006
    17:20:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    ...kaj se tu ima za reć...za prvi susret s hellingenom je super...crtež odličan...naslovnice dobre...
    03.06.2006
    15:41:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • acika

    Ukupna ocjena 51%

    5, 1, 8, 9

    uvod u mistiku...kad ce ovaj covjek da umre ili opet ozivi..covjek je,tako? :)
    08.06.2006
    00:05:00 sati
    acika
    uredi
  • Obi-wan

    Ukupna ocjena 45%

    4, 4, 5, 6

    Dobro je za prvi susret...Zadovoljan sam :-)
    31.07.2006
    16:37:00 sati
    Obi-wan
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    jest da je ferrijev crtez iz ranih dana nesto slabiji,prica malo prejednostavna ali je taj serijal zato ostao legendaran i jedan od najomiljenijih kod kolekcionara,prvi susret Zagora sa Hellingenom,prava poslastica kao i prvo izdanje tajna jezera Iri,blago se onom ko ima to u vitrini...
    05.09.2006
    23:56:00 sati
    blackacid
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 58%

    7, 5, 5, 7

    Vrlo dobra epizoda s obzirom da je to jedna od prvih. Daleko je to od kasnijih epizoda, ali pomalo ide nabolje. Nolitta nam je ovdje predstavio čak dvije okosnice serijala: TRAMPYija kao glavnog komičara uz Chica i Drunky Ducka i HELLINGENa kao najvećeg Zagorovog neprijatelja.
    26.12.2006
    19:41:00 sati
    Spock
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Ovo je prvo pojavljivanje Hellingena, ali ujedno i moj prvi susret s njim. Dobro je da sam prvo pročitao ovo, a tek poslje druge legendarne epizode s Hellingenom. Ovdje se jasno vidi da u Bonelliu nisu bili svjesni posljedica ove epizode. A posljedice svi znamo - besmrtne epizode sa Zagorovim najvećim neprijateljem. Razlog koji je Nolittu gonio da napiše ovu epizodu je taj da se i u Zagoru iskoristi ideja o ludom znanstveniku (najčešče Nijemci igraju ulogu ludih znanstvenika!). Relativno uspješno je predstavljen poslje i lik Verybada (Vrlozločestoga) koji je djelomična suprotnost Hellingenu. I na kraju, ovo je fina epizoda koja je mogla itekako oduševiti najstarije generacije stripoljubaca, ali i danas ona ima velik značaj, ako ništa onda zato jer je ovo prvo pojavljivanje Hellingena. Ferri u početnoj fazi - sasvim zadovoljavajuči. P.S. Hellingen je ovdje pomalo jadan u odnosu na ostale epizode i nedostaju mu gadgeti!
    05.06.2007
    17:26:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    6, 6, 6, 5

    Nije loše za razdoblje nastanka.  Priča i sve to - nije loše.  Naravno ima nedostataka, što će onaj završetak s blizancima?  Bez veze, popunjavanje rupa.  Ni uvod sa Čikovim budalaštinama me ne oduševljava, ali...  Naslovnice bez veze, najviše mi smeta Zagorova faca na drugoj, al ni ostalo na njima nije za pamćenje.
    15.06.2007
    17:24:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 73%

    9, 6, 7, 7

    Dobre ocjene su tu uglavnom zbog toga sto je u ovoj epizodi stvoren lik koji ce postati legendom Zagor serijala. Naivno i bedasto, ali sa cvrstim temeljima za dalje.
    12.07.2007
    13:51:00 sati
    alen
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 38%

    4, 3, 4, 5

    loše, loše, i ništa nije dalo naslutiti koje će se velike stvari izroditi u 4. i 5. susretu (ali i u 6.) s ovim ludim starčićem
    12.07.2007
    15:32:00 sati
    ken2
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 60%

    6, 4, 8, 6

    Ah... Naivno i bedasto... Nisan ni slutio da susret sa hellingenom može biti loš... Ma sve na stranu, ali scena kad zagor lomi željezne okove?!?!?
    02.09.2007
    14:21:00 sati
    Poncho
    uredi
  • zagorovsky

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ne razumin vas ljudi zašto tako loše ocjene za strip koji je izišao 61,62.
    02.09.2007
    14:26:00 sati
    zagorovsky
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 60%

    7, 4, 7, 6

    Naivno i pomalo dosadno, ali postavlja temelje za buduće (puno bolje) susrete Zagora i Hellingena. Ferri se ovdje već dosta popravio, ali tek kasnije će doći na svoju razinu. Idemo dalje, narode, u nove pobjede. Bit će bolje.
    22.12.2007
    20:19:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    klasik
    15.11.2008
    19:49:00 sati
    cibalia
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Pravim strarim fanovima ne treba puno objašnjavati šta je to prvi susret sa Hellingenom. 1962 je izašlo a mnoge nove epizode nisu u rangu sa Ferrijevim počecima crtanja a Nollita prikazuje legendarnog mad doctora po prvi put.
    04.12.2008
    02:25:00 sati
    supermike
    uredi
  • Archy

    Ukupna ocjena 44%

    3, 1, 8, 8

    Ovo sam prvi put pročitao u extra izdanju. Kad sam vidio korice i kad sam skužio da će se pojaviti Hellingen, sav sam se zapalio. Prvi dio je još ok, sve 5, ali drugi dio je takvo razočaranje da to ne mogu opisati. Tu još traje naivna faza Zagora.
    14.05.2009
    23:06:00 sati
    Archy
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ipak je ovo Helingen, to nikako nemojte zaboraviti. I to prvo pojavljivanje Helingena. Zasluzuje 10
    27.05.2009
    18:41:00 sati
    misa
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 82%

    9, 7, 8, 10

    Legendarna epizoda, prvo pojavljivanje Hellingena i Titana je poseban dogadjaj. Ovdje Hellingen jos nije bio arhinperijatelj, koji ce postati kasnije, ali svakako je vec tada bio zanimljiv lik. 
    08.06.2009
    17:03:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrlo dobro!
    17.07.2009
    09:59:00 sati
    14act3
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 52%

    5, 4, 6, 7

    Najzanimljiviji neprijatelj početnog perioda, ali svejedno pričai nije nešto posebno, a dojam kvari kraj s onim varalicama koji služe samo da se popuni predviđeni broj stranica.
    Crtež lošnjikav, prva naslovnica u redu, druga je dobra iako Zagorova faca izgleda majmunski i što ne čuje ogromnog robota u pozadini.
    08.08.2009
    08:52:00 sati
    Opti
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 56%

    7, 6, 4, 5

    Vrlo loša epizoda. Neznam kako nekome može biti alibi to što je prvi susret sa Helingenom.Epizoda pripada naivnom dobu Zagora, kasniji susreti sa Helingenom su mnogo bolji.Ferri užasan.Naslovnice prilično loše.
    24.11.2009
    22:08:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Kasnije epizode sa Hellingenom su mnogo bolje,mada ni ova nije losa

    05.06.2010
    19:48:00 sati
    Kandrax
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 67%

    7, 5, 8, 7

    Iako je kopirana ideja, titan će mi se tek kasnije svidjeti pri svojim daljnjim pojavljivanjima, kao i Helingen.

    15.03.2011
    18:11:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Odličan strip pogotovo kad se uzme u obzir vrijeme u kojem je nastao.Prvi susret chica sa trampyem.prvi susret zagora sa hellingenom i titanom.Istina ovdje je hellingen pomalo naivan ali ipak je to prvi susret.Zagor počinje biti zagor!

    Naslovnica druga vrlo dobra!Ali legendarna je ona tajna jezera iri.

    09.04.2011
    03:39:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Lastsioux

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Naslovnica me podsjeca na LMS br. 783 "Let Za Rio" a scenario na film "The Time Machine". Ovo je prica iz zlatnih vremena i jedna od legendarnih avantura koja zasluzuje mnogo bolju recenziju od ove koju je Darkwood Devil napiso. Ovde imamo prvi susret Zagora sa Helingenom koji se pokazuje kao pravi Genijalac. Moja omiljena scena je na stranici 84 kada Helingen pozdravlja Zagora: "Srecno vam budenje delijo! Bas sam bio znatizeljan da vas upoznam!" Bio je to pocetak nove ere u Zagorovom zivotu.

    23.04.2011
    10:43:00 sati
    Lastsioux
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Kao klinac kada sam počeo da skupljam Zagora sećam se one dve naslovnice uragan nad močvarom i železno čudovište. Uf kavi su to dani bili zato i malo jače ocene.

    27.04.2011
    22:18:00 sati
    legaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    15.07.2011
    17:01:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 66%

    7, 7, 6, 6

    Epizoda mi je jedino posebna po tome što je to prvi susret sa Hellingenom i sa Titanom.. Imaju neki šarm te stare epizode, ali ipak, nije to više to ko nekada.. Ferrijev početni crtež mi nije sjeo.. Naslovnice također, ne pobuđuju neku preveliku želju u meni da čitam ovu epizodu..

    17.07.2011
    09:55:00 sati
    allessi
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 57%

    9, 4, 5, 3

    Osrednje. Kada gledam Ferrijev crtež, odličan je u stripovima koje je crtao 80-ih. Ovaj početni crtež mi nekako nije sjeo, ali je opet duplo bolji od današnjeg, u kojem izgleda kao da mu se trese ruka dok crta.

    27.07.2011
    13:34:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    Odlično za prvi susret.

    15.04.2012
    14:12:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 6, 9, 9

    Prvi susret s Helingenom.

    21.05.2012
    13:48:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    28.05.2012
    19:04:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    02.11.2012
    23:13:00 sati
    Fran
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 72%

    8, 5, 8, 9

    Rakla bi da je ovaj strip dobar bez obzira gledali ga kao staro ili novo. Jednostavno je zabavan, Nolitta je tu pisao onim njegovim ugodnim stilom, punim jednostavnih i na momente humorističnih dijaloga koji lagano prate radnju.

    Naravno, tu je i prvo pojavljivanje Helingena i njegovog legendarnog Titana koji u meni budi mrvicu subjektivnosti. Ferrijev crtež bogat je Zagorovim glavama (lol) u velikom kadru gdje se potrudio nacrtati i emocije. Ukratko, sve ono što nas veseli u kasnijim epizodama, stil priče, Chicovi pehovi u potrazi za hranom, Zagorova "smekšana" i dobročudna priroda (u odnosu na G.L. Bonelijev) tu je po prvi put uspješno ukomponirano u priču. To je Zagor kakvog volim!

    07.11.2012
    14:58:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 79%

    6, 8, 9, 10

    25.12.2012
    17:32:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    Jedna odlična epizoda za djecu i mladež i sve koji se tako osjećaju....;)
    03.03.2013
    22:26:00 sati
    Oki
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Za godinu proizvodnje sasvim solidno. Prvo pojavljivanje Hellingena i što je još važnije, prvo pojavljivanje Trampya. Crtež je ok, ali se cijelo vrijeme provlače greške u proporcijama (Titan je prvo div pa onda u visini stabala pa onda u skladištu još manji) i scenariju (zlikovci ulete pomoći Hellingenu u prizemlju, a Zagor se spašava skokom sa prozora). Kraj mi je skroz nepotreban (s onom braćom razbojnika), ali ajde...nije loše sve to skupa.

    26.04.2013
    14:57:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 82%

    8, 6, 10, 10

    06.08.2013
    17:38:00 sati
    velka031
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    E, ovo je već malo bolja priča, prvo pojavljivanje legendarnog Hellingena! Jedini minus je onako brzi rasplet. Kao da Nolitta više nije ima stranica za napisati nešto bolje a kad ono potpuno suprotno - kraj epizode zauzima bezvezna pričica o blizancima. Čudno. Ferri je već tu pokazao napredak. Prva naslovnica mi se sviđa, druga baš i ne zbog ružne boje i Zagorovog lica.

    26.10.2013
    09:52:00 sati
    mpavin
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kakav je to dozivljaj bija ovo prvi put kupitit,neopisivo
    25.06.2014
    13:03:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Ukupna ocjena 58%

    6, 6, 5, 7

    Ako je ovo dobar crtež...

    10.07.2014
    14:16:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 67%

    7, 5, 7, 10

    Šta reći o ovome? Legendarna epizoda koja je postala podloga za tri odlična nastavka i dva remekdela

    11.09.2014
    16:17:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 78%

    9, 6, 8, 9

    Prvi susret s titanom, i Hellingenom, i vrlo je dobro. Početak je to dijela sage koja će obilježiti mnogima čitalački put.

    21.09.2014
    15:38:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    Treća priča Nolitte ali prva sa komičnim početkom u kojem Chico ima glavnu ulogu, to će kasnije postati zaštitni znak mnogih avantura iz zrelijeg perioda. I Trampy je doživio svoje debitantsko pojavljivanje samo što ovdje nigdje nije spomenuto njegovo ime jer ga još nije dobio pa čitatelji iz toga vremena koji su serijal čitali po kronologiji nisu mogli znati o kome se točno radi. Vjerojatno je Nolitta mislio samo jednokratno upotrijebiti lik Trampyja pa se nije zamarao s time da mu smišlja bilo kakvo ime. Na sreću, kasnije ga je vraćao dobar broj puta i neki njegovi susreti sa Chicom su već postali antologijski. I njihov prvi susret je dobar samo što su se spustili prilično nisko u sceni gdje pokušavaju utažiti glad psećom hranom. Ipak mi je komičnija ona scena kada je Chico uz začuđeni izraz lica izvukao iz džepa mladunče kormorana i potom ga ljutito šutnuo nogom. Susret sa Hellingenom je mogao i bolje ispasti ali kako je to početak jednog velikog rivalstva neću previše zamjeriti zbog određenih naivnosti u scenariju. Završni dio sa dvojicom lopovske braće je nepotreban ili ga je barem trebalo staviti u neki dio gdje priča još nije stigla do svoga zapleta, ovako na kraju kada se sve već rasplelo nema poseban značaj. 

    Iako je druga puno poznatija meni se više sviđa prva naslovnica jer je puno bolje izvedena.

    06.10.2014
    20:50:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    Iznenađujuće dobra priča u tom naivnom periodu, Nolittina povratnička, i vidi se sasvim drukčiji pristup od očevog. Započinje gegom u kojem se pojavljuje Trampy, a zatim polako dolazimo do srži problema. Prijetnja ovaj put nije u Darkwoodu, i to je još jedan plus. Nolitta izaziva čitatelja spominjanjem nepoznate prijetnje, otokom straha, a misterij privlači Zagora poput magneta. Priča je klasične konstrukcije i sporijeg, razumnijeg, manje mahnitog razvoja od pustolovina po scenariju Ferrija i GL Bonellija, u kojoj nam Nolitta naglašava da trebamo ozbiljno shvatiti pojavu ludog znanstvenika. Hellingen je stupio na scenu, ali je pravi šou ukrao Titan, njegova željezna divovska senzacija. Prilično jednostavna priča, ali Nolitti se mora pripisati uspješno umetanje robota u kontekst koji je izvan vremena, robota koji je zastrašujuć u svojoj estetskoj jednostavnosti, a njegove scene dolaska i panika koju sije među Ottawama imaju emocionalne implikacije. Hellingen je očito nadahnut Pedrocchijevim Virusom, klasični ludi znanstvenik, koliko briljantan toliko i lud, opsjednut osvajanjem svijeta i osvetom akademskim kolegama i već možemo vidjeti obrise velikog negativca. Impresivne su scene željeznog diva koji uništava indijansko selo, pa tone u jezero i Zagora koji, na korak od poraza, u posljednjoj minuti pokazuje ​klišej heroja, lomeći željezne okove.

    31.12.2014
    08:52:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 59%

    5, 5, 7, 8

    Tko bi rekao da će se Hellingen razviti u arch-nemesisa serijala nakon ove priče. Ovdje je on stereotipični ludi znanstvenik, iako mnogo razrađeniji od ostalih Zagorovih neprijatelja s početka serijala. Zanimljivo je kako je Nolitta ovdje nabacio prve primjese nekih dubljih poruka (koje će se u budućnosti još dosta puta ponoviti), kao što je iskorištavanje genijalnog uma u krive svrhe. Još je uvijek to jako naivno, ali je i bolje. Kod Ferrija možemo primijetiti prve crte onog pravog Zagorovog lica kojega je kasnije razvio u potpunosti. Naslovnice mi se sviđaju, posebno druga jer je vrlo upečatljiva, podsjeća na kakav retro filmski plakat.

    18.01.2015
    13:11:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 61%

    5, 6, 7, 7

    Sjecam se kada sam prvi put vidio ovu naslocnicu, Zagor pravim stavom stoji i nadvija pogled nad otokom dok veliki Titan stoji iza njega donoseci za sobom unistenje. Sta da kazem? Slabo prvo pojavljivanje nekoga ko ce kasnije da unisti pola Darkwooda. Mada svaki pocetak je lak a tako je i Nollita krenuo. Hellingen je lik i djelo koji je obiljezio jedne od najboljih epizoda. Ferri je ovdje bio ok jer je tek bio na pocetku crtacke karijere. Ali, jedino sto mi se ne svida na naslovnici jeste to sto je Zagoru kosa obojena zuta dok je ostalo sve ok. Lijepa prica.

    09.08.2015
    19:36:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    Dosta dobra epizoda, mrvicu naivna, ali gušt ju je pročitati, radije se sad odlučujem na to nego započeti JA sagu, ovo mi baš godi ovih dana.

    Nolitta je tad očito želio napraviti što bolju epizodu bez misli u budućnost i "uskrsnuće" Hellingena jer je izgledalo da je neprijatelj baš sravnjen sa zemljom, tipično za tadašnje epizode. Međutim, epizoda ima taj smiješni uvod koji će mu kasnije biti zaštitni znak, zanimljiv zaplet i malo neuvjerljiv rasplet jer to Zagorovo oslobađanje je na razini Bleka. Inače, Ferri je tu scenu pogrešno kadrirao: jednom mu je iza leđa, jednom ga gleda iskosa, a majstor je još griješio i kod Zagorove obuće nakon što svuče onog raspjevušenog slavuja te se htjedne uvući u neprijateljski logor. Jednom mu je Zagor ukrao jaknu pa u drugom kadru je to majica pa u trećem je zaboravio sve i Zagor je u svojoj majici. To se često pojavljivalo u ranijim epizodama, valjda je Ferri volio potegnuti malo alkohola dok je radio ili je baš bio brzoplet. Što se tiče one zadnje avanturice mislim da je nepotrebna, ali vjerojatno je trebalo popuniti prostor.

    I na kraju, susret s Trampyjem zanimljiv, tom se linijom išlo i kasnije samo što je uznapredovalo i drago mi je da mu je promijenjen izgled.

     

    03.01.2017
    12:43:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    20.01.2017
    18:52:00 sati
    suply1
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Konačno nešto dobro iz ove loše faze.

    08.06.2019
    11:37:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    16.04.2020
    20:08:00 sati
    Gris
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Prvi susret sa Hellingenom je bila odlična priča . Atmosfera na otoku sa prestrašenim Indijancima je baš dobro pogođena .Prvi susret sa Titanom odličan . Kako kasnije budu bolje priče sa Hellingenom , pa je baš bila dobra za uvod .Dobar je bio onaj smiješni uvod sa Chicom i psom .

    26.07.2020
    13:30:00 sati
    Altairfan
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 61%

    5, 6, 7, 7

    Kada sam po prvi put citao ovu epizodu prije par godina, znao sam da je Hellingen najveci Zagorov neprijatelj, no nakon citanja te epizode, stvarno nisam vidio po cemu bi bio tako psoeban da bude najveci. Slicno kao i kod Texa nakon citanja prve epizode s Mefistom. Kasnije sam citao i ostala Hellingenova pojavljivanja koja su vecinom bolja od ovoga (mada ima i gorih). Ova ovdje prica mi se i nije pretjerano svidjela. Odnosno, nije ispunila moja ocekivanja koja sam imao znajuci tko je Hellingen. Stvarno mislim da rijetko tko, tko procita ovu epizodu, bez da cita dalje, moze ocekivati da bi se Hellingen mogao jos koji put pojaviti. Ovdje je on prikazan kao ludi znanstvenik koji posjeduje naprednu tehnologiju i zeli osvojiti svijet sa svojim Titanom. Roboti mi nikad nisu bili dragi, tako da ni Titan mi se nije svidio kao ideja. Scene s njim su mi svaki put kad citam ovu pricu sve blesavije.

     

    No, epizoda i nije tako losa kolko bi se mozda dalo iscitati iz ovih mojih kritika. Predstavlja odredeni napredak u odnosu na prethodne epizode, ipak vidi se po tome tko je pisao tu epizodu. Osim Hellingena, jos jedna kultna osoba iz serijala ima svoju premijeru, a to je Trampy. Iako se ovdje ne spominje njegovo ime, ali prema tome kako je nacrtan, ako to nije Trampy, onda je njegov brat blizanac hahaha. Ovdje po prvi put u serijalu vidimo njegovu ideju kako se najesti. Njemu to uvijek polazi za rukom, no Chico kad god proba to isto napraviti, uvijek mu propadne. Cak mi zavrsni dio s onom dvojicom blizanaca i dize ukupni dojam ove price.

     

    Crtez je na razini koju Ferri nudi u ovom dijelu serijala, ali uskoro ce to ici malo po malo ka sve boljem. Zanimljiv mi je ovdje bio onaj mornar koji me izgledom podsjetio na jednog morana s Golden Babyja. Naslovnica s titanom solidna.

     

    Zanimljivosti:

    - Kronoloski gledano 17. Zagorova avantura

    - 3. Nolittin rad na scenariju, 17. Ferrijev na crtezu, a ovo je 3. kombinacija Nolitta/Ferri.

    - Likovi: Zagor (17), Chico (17), Teseka - poglavica Ottawa, Trampy

    - Negativci: Hellingen

    - Indijanaci: Ottawe

    Gradovi: Saint Thomas, Lakewood

    09.08.2021
    20:05:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Baš me zanima je li Nolitta uopće mogao zamisliti u kakvim razmjerima će eksplodirati njegova kreacija iz ove kratke epizode i kakve epske sukobe između njega i Zagora ćemo moći čitati u budućnosti.

    U jednostavnoj pričici, naši prijatelji slučajno, nakon brodoloma, dolaze na otočić na jezeru Erie. Od lokalnog plemena Ottawa saznaju da ih terorizira strašno metalno čudovište. 

    Logičkim zaključivanjem, Zagor konstatira da čudovište ne može funkcionirati samo i da ga je netko trebao stvoriti. Naravno, ista osoba ga najvjerojatnije i kontrolira. 

    Da, u pravu je. To je dijabolični profesor Hellingen. Ova je epizoda prvi susret s njime i tu još nije razvijen u onog epskog negativca koji je danas. (Ili je barem bio, dok Burattini nije napisao one zadnje 2 splačine). Tu je još samo onaj najobičniji, iskreno i gotovo simpatično ludi znanstvenik koji deluzijonalno želi pokoriti svijet.

    Radnja se zatim odvija jako brzo. Zagor je zarobljen, Hellingen otkriva svoj plan, Zagor se oslobađa i tjera Hellingena da potopi svoju kreaciju. Tada u laboratorij uletavaju profesorevi pomoćnici i dižu ga u zrak. Zagor se izbavio, a Hellingen je brutalno preminuo u plamenu.

    Barem se u tom trenutku tako činilo. Ipak, Nolitta je ubrzo uvidio da Hellingenov lik ima više potencijala od ovakvog one-shot pojavljivanja. Bio je u pravu!!!

    Solidni priča i scenarij, pogotovo za ovu ranu fazu stripa. Priča je prilično kratka, ali ima nekoliko napetih trenutaka. Sedmice za priču i scenarij. Crtež je jako dobar, ali, s obzirom da je Ferri u budućnosti pokazao da može i zna puno bolje, ide osmica. Naslovnica s titanom je brilijantna, ali druga je malo lošija, Indijanac kao da gađa Zagora nekom lopatom, a ne kopljem. Osmica za naslovnice.

    Solidan početak sage o Hellingenu.

    23.02.2022
    19:02:00 sati
    Qwertz
    uredi
  • Salkan

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Zbog lične emotivne povezanosti sa famoznim brojevima ZS535 i ZS536, te zbog činjenice da je ovo prvi susret Zagora sa nedvojbeno najvećim antagonistom u serijalu, automatski dajem više ocjene od realnih. Sama po sebi, priča i nije nešto spektakularno, mada ima interesantnih relacija - kao npr.Zagorova želja da pomogne Otavama iako se to od njega ne traži (govorimo o 11.broju Duha sa sekirom, gdje i dalje postepeno upoznajemo njegovu ćud i karakterne linije koje opisuju kako funkcioniše um "pravednika"), pa donekle i njegove uzaludne pokušaje da od zloća napravi ljude (momenat kada, nakon što Helingenova "baza" izgori, razmišlja na način "a htio sam njegov genij usmjerit na dobrobit čovječanstva"). Ovo nisu veličanstveni momenti i za očekivati je da takav heroj razmišlja upravo na taj način, ali ove osobine dolaze do izražaja kada se radi o vrlo zlim protivnicima kakav je Helingen - i naposljetku njegova svita pljačkaša i ubica, koji ugnjetavaju mirne Otave. Ako pogledam unazad sa ove distance, po kvalitetu ovaj susret sa ludim nizozemskim profesorom dolazi daleko iza Bleštavog traga, a pogotovo daleko daleko iza Terora šeste planete, no to ne umanjuje njegov značaj. Imam sreću pa sam u posjedu originalnog talijanskog broja 11 (ova priča počinje od stranice 91), i mogu reći da ne vidim da je Dnevnik išta iskasapio ili cenzurisao u odnosu na to izdanje. Crtež se očigledno razvija u nešto što će postati jako moćno i prepoznatljivo; Zagor još uvijek nema taj lik koji će mi zauvijek ostati u sjećanju kao jedini pravi Zagor (uz naravno Donatelijevog neošišanog i zalizanog Zagora), ali svi detalji su tu, a Čiko je taj kakav će i ostati kao najbolje nacrtan. Naslovne, pošto su kultne, iako nedobro nacrtane, dobijaju takođe nadrealne ocjene od mene.

    27.06.2022
    08:15:00 sati
    Salkan
    uredi
  • Kila Banana

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 6, 10

    Početak Hellingena i nije loš, čak i kad se promatra kao zasebna cjelina jer se odavde nikako ne može vidjeti da će on postati to što je postao.

    02.10.2022
    20:16:00 sati
    Kila Banana
    uredi
  • Cero

    Ukupna ocjena 72%

    7, 8, 6, 9

    Jako je neobično vidjeti Hellingena da čini zločine ovako malih razmjera

    Naravno, nitko nije mogao znati koliko će velik zlikovac Hellingen postati

    Prosječan Zagor

    22.11.2022
    19:52:00 sati
    Cero
    uredi
  • Macbeth

    Ukupna ocjena 49%

    5, 5, 5, 4

    Za standarde tog vremena, solidna epizoda. Danas je ovo ipak ispodprosječna epizoda, ali ne mogu reći da je loša. Crtež je slab, naslovnica bezvezna. Hellingen mi nikad nije legao...

    17.02.2023
    23:31:00 sati
    Macbeth
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 75%

    5, 8, 9, 9

    Naivna, ali jako upečatljiva i napeta epizoda. Osjetio se strah u zraku kad god je Titan hodao. Jednostavno, ali jako učinkovito.

    02.03.2023
    12:15:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    8, 6, 8, 9

    29.07.2023
    18:49:00 sati
    liliputanac
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    20.02.2024
    11:43:00 sati
    goghy
    uredi
  • Darchi

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    niti smrdi, niti miriši...da se pročitati i to je to.

    20.02.2024
    11:50:00 sati
    Darchi
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    9, 6, 3, 9

    20.02.2024
    12:14:00 sati
    gkosovic
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Gallieno Ferri

    20.02.2024
    15:17:00 sati
    srlekralj
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 7, 6

    Prvi susret Chica i Trampyja, prvi Hellingen, dovoljno za epitet antologijska priča, ali osim početka priče sve je puno naivnosti: Zagor koji ide u uragan kontra preporuke iskusnog mornara, oslobađanje iz okova i za kraj bez trunke intuicije srede ih 2 štrkljava brata. Početaj eserijala, očvrsnut će zagor. Crtež solidan, naslovnice skromne, bez puno detalja. Bez obzira na sve ovo je jedna od boljih priča sa početka serijala.

    01.03.2024
    08:48:00 sati
    tex2
    uredi
  • pajawizard

    Ukupna ocjena 66%

    5, 7, 8, 6

    Prošlo je dosta vremena, od kada sam čitao ovaj strip i tada je on bio relativno zanimljiv, jer je dosta naivna priča, mada su sve Zagorove priče naivne i zabavne, pa su nam kao takve, u to vreme bile veoma drage. 

    10.03.2024
    09:25:00 sati
    pajawizard
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    28.03.2024
    09:54:00 sati
    reso1991
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Osvetnička braća
    Kod: KM ZS 614
    Ocjena: 69%
    Vrijeme: 14.4.2024. 21:49:00
    Autor: Salkan
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 210
  • Košmar
    Kod: NR GOLCS 3a
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 13.4.2024. 19:36:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 874
  • Zidovi koji plaču
    Kod: GL BO 17
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 12.4.2024. 0:12:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 884
  • Hellraisers
    Kod: LL SD 2
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 10.4.2024. 21:31:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1140
  • Dječak sa Divljeg zapada
    Kod: TD ROS 1a
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 9.4.2024. 12:46:00
    Autor: Salkan
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1164

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Sjene nad „Golden Baby“
    Kod: ZG LU 318/320
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 8.3.2024. 0:26:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1879
  • Rat za vodu
    Kod: NN LIB 71a
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 30.1.2024. 11:44:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1766
  • Južnjačko zlato
    Kod: KT LU 57b/58a
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 17.1.2024. 10:27:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1648
  • Hitroruki
    Kod: TX ZS 688/690
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 13.3.2024. 20:31:00
    Autor: Koresh
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1620
  • Kalahari
    Kod: MN LIB 78
    Ocjena: 59%
    Vrijeme: 2.3.2024. 20:51:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1609

Aukcije

Forum