Na tragu titana

Zagor

ZG LEX 46/47 | 123 str.

Ludi genij Hellingen sa grupicom plaćenika terorizira mali otok na jezeru Erie. Zagor i Čiko sasvim slučajno stižu na otok...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 76%

Priča 6

Scenarij 6

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 73%

P*7

S*6

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Indijanski zakon - Ples sjekire - Otok straha - Na tragu Titana
    ZG BBZG 3
  • Otok straha
    ZG EXT 45
  • Na tragu titana
    ZG EXT 46
  • Čelično čudovište
    ZG LIBKB 6
  • Uragan nad močurišteto
    ZG MP33 11
  • Železnoto čudovište
    ZG MP33 12
  • Tajna jezera Iri - Pohlepna braća - Beli jelen Irokeza - Zelena provalija - Vrač Vabaši
    ZG VCBZ 5
  • Tajna jezera Iri
    ZG ZS 39
  • Uragan nad močvarom
    ZG ZS 535
  • Železno čudovište
    ZG ZS 536

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L'isola della paura
    ZG SR 11
  • Sulle orme di Titan
    ZG SR 12
  • L'isola della paura
    ZG TT 11
  • Sulle orme di Titan
    ZG TT 12

ZANIMLJIVOSTI

  • Radi se o prvom susretu Zagora sa Hellingenom
  • Radi se o prvom susretu Zagora sa Titanom
  • Titan golemi željezni div po prvi put je postavljen na noge

Priča je jednostavna Zagor i Čiko nakon brodoloma dolaze na otok jezera Erie gdje im pružaju pomoć pripadnici miroljubivog indijanskog plemena Ottawasa na čelu sa mudrim poglavicom Tesekom. Ubrzo naši prijatelji shvačaju kako je miroljubivo pleme terorizirano od male grupe bijelaca na način ropstva tj. svakodnevnog prikupljanja hrane za njih. Zagoru nikako nije jasno što je toliko jako kod grupice bijelaca da mogu držati cijelo pleme u šaci. Ubrzo otkriva glavni problem iz usta ratnika Ananka: “Golemi željezni stvor viši od svetog totema hoda polako rušeći mlada stabla dok tlo drhti pod njegovim nogama kao da prolazi krdo bizona!” Titan stroj izgrađen iz najdubljeg ljudskog uma. Naravno netko mora upravljati njime i Zagor želi to saznati. Ubrzo upoznaje Hellingena, čovjeka koji je stvorio golemog diva. Nakon nekoliko izmjenjenih udaraca Zagor uz prisilu tjera Hellingena da vlastitim rukama uništi Titana što ovoj čini. Nespretnim hicem jedan član Hellingenove bande uspjeva dignuti u zrak cijeli laboratorij iz kojeg se uspjeva spasit samo Zagor, ili možda ne?

Naprijed

ZG EXT 43/44 Ples sjekire

ZG EXT 46/47 Sveti jelen

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlično!!!!!!Ferri zna napraviti dobar crtež.Priča fantastična!!!!!!!
    15.03.2003
    21:05:00 sati
    eagle
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 6, 7

    A što da kažem..Iako jednostavna i pomalo naivna,priča mi je baš sjela i uvijek je rado pročitam.Ferrijev crtež iz njegovog ranijeg razdoblja mi se nikako ne sviđa pa zato niža ocjena...
    28.03.2003
    22:25:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 29%

    4, 2, 2, 5

    Bah.
    30.03.2003
    18:51:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    osrednje,ali budući da je prvi susret s Hellingenom...
    25.04.2003
    20:25:00 sati
    ante
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    7, 5, 4, 4

    Epizodu karakteriziraju dobra priča, malo naivna i djetinjasta, ali dobra priča i katastrofalan crtež. Mada su naslovnice malo bolje. Rasplet mi je malo zbrzan: ZG pukao lance ili šta je ono već(?!) i Hellingena malo za vrat, ulete dvojica razbojnika, malo se pripuca i to je to. Kraj Hellingena. Ma daj! Moglo je to i bolje.
    14.07.2003
    10:01:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Prvi susret sa najvecim neprijateljem Helingenom,odlicna prica i sve je odlicno samo sto se nekako sve brzo zavrsava,to me jedino malo smeta inace za prvi susret s Helingenom odlicno i zasluzuje veliku ocjenu.S vremena na vrijeme novi susreti s Helingenom postaju odlicni,vise doradeni,duzi,puno dobrih likova(sjene nad Darkwoodom-dvoboj u svemiru),zanimljivo,napeto....za pocetak protiv velikog prof. Helingena-ODLICNO!!!!!!!!!!!!!!!!
    12.10.2003
    22:06:00 sati
    Kralj Darkwooda
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Fina epizoda.S obzirom da je jedna od prvih, to bi mogli uzeti kao olaksavajucu okolnost. Ferriev crtez je dosta dobar dok je Nolitta ipak nesto slabiji ali treba imati u vidu da verovatno ni on sam nije znao da ce Hellingen ubrzo postati to sto jeste. Za prvi susret sasvim solidno.
    23.10.2003
    17:36:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    6, 6, 10, 10

    Pa strip nije loš premda mi se kasnije epizode bolje sviđaju
    25.10.2003
    01:13:00 sati
    hrvoje5
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    12.11.2003
    11:49:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Apsolutna klasika. Indijanci plačaju porez svojim robovlasnicima u naturalijama i to se Zagoru ne sviđa, on jih nagovori na pobunu, da bi se ispostavilo da je ovaj put naletio na malo jačeg protivnika od sebe, jačeg i višeg od sebe za 15 metera.
    02.02.2004
    22:08:00 sati
    miha
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    nis posebno
    05.02.2004
    18:44:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 9, 7

    Nije loša,ali se nemože usporediti sa ostalim epizodama sa Hellingenom!
    27.02.2004
    17:52:00 sati
    Mate
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    8, 7, 7, 6

    Meni se priča sviđa, pogotovo jer Zagor i čiko idu na put iz posve drugog razloga, dobar je prolog s Trampyem i epilog s onima braćama. Isto tako je dobar kraj titana, nemoguče bi bilo da ga sam Zagor pobedi sa svojom sekiricom. Crtež je več malo bolji, osim Titana koji se pojavljuje u različitim dimenzijama. Prva naslovnica je dobra ali nema veze sa pričom, a druga je previše pozerska.
    10.06.2004
    21:24:00 sati
    marvin
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Hellingen prvi put-100% inače san baš gušta čitajući je.
    31.07.2005
    01:01:00 sati
    vice
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 80%

    7, 7, 10, 8

    naivno dočarano,ali sve u svemu,nije loše za prvog helingena...
    03.10.2005
    01:49:00 sati
    globinjo
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    prosjek.moglo je puno bolje.
    10.12.2005
    13:14:00 sati
    lwood
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 53%

    3, 3, 9, 8

    Veoma, veoma naivno i jednostavno. No ovdje se radi o prvim epizodama pa se ne treba previše nervirati.
    15.02.2006
    12:55:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 51%

    5, 5, 5, 6

    He, ko bi rekao da će se iz ove epizode razviti čitava mitilogija..Naivno i detinjasto.
    21.04.2006
    16:22:00 sati
    manhunter
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Solar je sve reka...Ali ne slažen se da su "Divovi" najbolji Zagor
    21.04.2006
    17:54:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 93%

    8, 10, 10, 9

    Dobro, ipak prvi susret s Hellingenom.
    22.04.2006
    17:20:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    ...kaj se tu ima za reć...za prvi susret s hellingenom je super...crtež odličan...naslovnice dobre...
    03.06.2006
    15:41:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • acika

    Ukupna ocjena 51%

    5, 1, 8, 9

    uvod u mistiku...kad ce ovaj covjek da umre ili opet ozivi..covjek je,tako? :)
    08.06.2006
    00:05:00 sati
    acika
    uredi
  • Obi-wan

    Ukupna ocjena 45%

    4, 4, 5, 6

    Dobro je za prvi susret...Zadovoljan sam :-)
    31.07.2006
    16:37:00 sati
    Obi-wan
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    jest da je ferrijev crtez iz ranih dana nesto slabiji,prica malo prejednostavna ali je taj serijal zato ostao legendaran i jedan od najomiljenijih kod kolekcionara,prvi susret Zagora sa Hellingenom,prava poslastica kao i prvo izdanje tajna jezera Iri,blago se onom ko ima to u vitrini...
    05.09.2006
    23:56:00 sati
    blackacid
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 58%

    7, 5, 5, 7

    Vrlo dobra epizoda s obzirom da je to jedna od prvih. Daleko je to od kasnijih epizoda, ali pomalo ide nabolje. Nolitta nam je ovdje predstavio čak dvije okosnice serijala: TRAMPYija kao glavnog komičara uz Chica i Drunky Ducka i HELLINGENa kao najvećeg Zagorovog neprijatelja.
    26.12.2006
    19:41:00 sati
    Spock
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Ovo je prvo pojavljivanje Hellingena, ali ujedno i moj prvi susret s njim. Dobro je da sam prvo pročitao ovo, a tek poslje druge legendarne epizode s Hellingenom. Ovdje se jasno vidi da u Bonelliu nisu bili svjesni posljedica ove epizode. A posljedice svi znamo - besmrtne epizode sa Zagorovim najvećim neprijateljem. Razlog koji je Nolittu gonio da napiše ovu epizodu je taj da se i u Zagoru iskoristi ideja o ludom znanstveniku (najčešče Nijemci igraju ulogu ludih znanstvenika!). Relativno uspješno je predstavljen poslje i lik Verybada (Vrlozločestoga) koji je djelomična suprotnost Hellingenu. I na kraju, ovo je fina epizoda koja je mogla itekako oduševiti najstarije generacije stripoljubaca, ali i danas ona ima velik značaj, ako ništa onda zato jer je ovo prvo pojavljivanje Hellingena. Ferri u početnoj fazi - sasvim zadovoljavajuči. P.S. Hellingen je ovdje pomalo jadan u odnosu na ostale epizode i nedostaju mu gadgeti!
    05.06.2007
    17:26:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    6, 6, 6, 5

    Nije loše za razdoblje nastanka.  Priča i sve to - nije loše.  Naravno ima nedostataka, što će onaj završetak s blizancima?  Bez veze, popunjavanje rupa.  Ni uvod sa Čikovim budalaštinama me ne oduševljava, ali...  Naslovnice bez veze, najviše mi smeta Zagorova faca na drugoj, al ni ostalo na njima nije za pamćenje.
    15.06.2007
    17:24:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 73%

    9, 6, 7, 7

    Dobre ocjene su tu uglavnom zbog toga sto je u ovoj epizodi stvoren lik koji ce postati legendom Zagor serijala. Naivno i bedasto, ali sa cvrstim temeljima za dalje.
    12.07.2007
    13:51:00 sati
    alen
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 38%

    4, 3, 4, 5

    loše, loše, i ništa nije dalo naslutiti koje će se velike stvari izroditi u 4. i 5. susretu (ali i u 6.) s ovim ludim starčićem
    12.07.2007
    15:32:00 sati
    ken2
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 60%

    6, 4, 8, 6

    Ah... Naivno i bedasto... Nisan ni slutio da susret sa hellingenom može biti loš... Ma sve na stranu, ali scena kad zagor lomi željezne okove?!?!?
    02.09.2007
    14:21:00 sati
    Poncho
    uredi
  • zagorovsky

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ne razumin vas ljudi zašto tako loše ocjene za strip koji je izišao 61,62.
    02.09.2007
    14:26:00 sati
    zagorovsky
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 60%

    7, 4, 7, 6

    Naivno i pomalo dosadno, ali postavlja temelje za buduće (puno bolje) susrete Zagora i Hellingena. Ferri se ovdje već dosta popravio, ali tek kasnije će doći na svoju razinu. Idemo dalje, narode, u nove pobjede. Bit će bolje.
    22.12.2007
    20:19:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    klasik
    15.11.2008
    19:49:00 sati
    cibalia
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Pravim strarim fanovima ne treba puno objašnjavati šta je to prvi susret sa Hellingenom. 1962 je izašlo a mnoge nove epizode nisu u rangu sa Ferrijevim počecima crtanja a Nollita prikazuje legendarnog mad doctora po prvi put.
    04.12.2008
    02:25:00 sati
    supermike
    uredi
  • Archy

    Ukupna ocjena 44%

    3, 1, 8, 8

    Ovo sam prvi put pročitao u extra izdanju. Kad sam vidio korice i kad sam skužio da će se pojaviti Hellingen, sav sam se zapalio. Prvi dio je još ok, sve 5, ali drugi dio je takvo razočaranje da to ne mogu opisati. Tu još traje naivna faza Zagora.
    14.05.2009
    23:06:00 sati
    Archy
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ipak je ovo Helingen, to nikako nemojte zaboraviti. I to prvo pojavljivanje Helingena. Zasluzuje 10
    27.05.2009
    18:41:00 sati
    misa
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 82%

    9, 7, 8, 10

    Legendarna epizoda, prvo pojavljivanje Hellingena i Titana je poseban dogadjaj. Ovdje Hellingen jos nije bio arhinperijatelj, koji ce postati kasnije, ali svakako je vec tada bio zanimljiv lik. 
    08.06.2009
    17:03:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrlo dobro!
    17.07.2009
    09:59:00 sati
    14act3
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 52%

    5, 4, 6, 7

    Najzanimljiviji neprijatelj početnog perioda, ali svejedno pričai nije nešto posebno, a dojam kvari kraj s onim varalicama koji služe samo da se popuni predviđeni broj stranica.
    Crtež lošnjikav, prva naslovnica u redu, druga je dobra iako Zagorova faca izgleda majmunski i što ne čuje ogromnog robota u pozadini.
    08.08.2009
    08:52:00 sati
    Opti
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 56%

    7, 6, 4, 5

    Vrlo loša epizoda. Neznam kako nekome može biti alibi to što je prvi susret sa Helingenom.Epizoda pripada naivnom dobu Zagora, kasniji susreti sa Helingenom su mnogo bolji.Ferri užasan.Naslovnice prilično loše.
    24.11.2009
    22:08:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Kasnije epizode sa Hellingenom su mnogo bolje,mada ni ova nije losa

    05.06.2010
    19:48:00 sati
    Kandrax
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 67%

    7, 5, 8, 7

    Iako je kopirana ideja, titan će mi se tek kasnije svidjeti pri svojim daljnjim pojavljivanjima, kao i Helingen.

    15.03.2011
    18:11:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Odličan strip pogotovo kad se uzme u obzir vrijeme u kojem je nastao.Prvi susret chica sa trampyem.prvi susret zagora sa hellingenom i titanom.Istina ovdje je hellingen pomalo naivan ali ipak je to prvi susret.Zagor počinje biti zagor!

    Naslovnica druga vrlo dobra!Ali legendarna je ona tajna jezera iri.

    09.04.2011
    03:39:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Lastsioux

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Naslovnica me podsjeca na LMS br. 783 "Let Za Rio" a scenario na film "The Time Machine". Ovo je prica iz zlatnih vremena i jedna od legendarnih avantura koja zasluzuje mnogo bolju recenziju od ove koju je Darkwood Devil napiso. Ovde imamo prvi susret Zagora sa Helingenom koji se pokazuje kao pravi Genijalac. Moja omiljena scena je na stranici 84 kada Helingen pozdravlja Zagora: "Srecno vam budenje delijo! Bas sam bio znatizeljan da vas upoznam!" Bio je to pocetak nove ere u Zagorovom zivotu.

    23.04.2011
    10:43:00 sati
    Lastsioux
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Kao klinac kada sam počeo da skupljam Zagora sećam se one dve naslovnice uragan nad močvarom i železno čudovište. Uf kavi su to dani bili zato i malo jače ocene.

    27.04.2011
    22:18:00 sati
    legaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    15.07.2011
    17:01:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 66%

    7, 7, 6, 6

    Epizoda mi je jedino posebna po tome što je to prvi susret sa Hellingenom i sa Titanom.. Imaju neki šarm te stare epizode, ali ipak, nije to više to ko nekada.. Ferrijev početni crtež mi nije sjeo.. Naslovnice također, ne pobuđuju neku preveliku želju u meni da čitam ovu epizodu..

    17.07.2011
    09:55:00 sati
    allessi
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 57%

    9, 4, 5, 3

    Osrednje. Kada gledam Ferrijev crtež, odličan je u stripovima koje je crtao 80-ih. Ovaj početni crtež mi nekako nije sjeo, ali je opet duplo bolji od današnjeg, u kojem izgleda kao da mu se trese ruka dok crta.

    27.07.2011
    13:34:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    Odlično za prvi susret.

    15.04.2012
    14:12:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 6, 9, 9

    Prvi susret s Helingenom.

    21.05.2012
    13:48:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    28.05.2012
    19:04:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    02.11.2012
    23:13:00 sati
    Fran
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 72%

    8, 5, 8, 9

    Rakla bi da je ovaj strip dobar bez obzira gledali ga kao staro ili novo. Jednostavno je zabavan, Nolitta je tu pisao onim njegovim ugodnim stilom, punim jednostavnih i na momente humorističnih dijaloga koji lagano prate radnju.

    Naravno, tu je i prvo pojavljivanje Helingena i njegovog legendarnog Titana koji u meni budi mrvicu subjektivnosti. Ferrijev crtež bogat je Zagorovim glavama (lol) u velikom kadru gdje se potrudio nacrtati i emocije. Ukratko, sve ono što nas veseli u kasnijim epizodama, stil priče, Chicovi pehovi u potrazi za hranom, Zagorova "smekšana" i dobročudna priroda (u odnosu na G.L. Bonelijev) tu je po prvi put uspješno ukomponirano u priču. To je Zagor kakvog volim!

    07.11.2012
    14:58:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 79%

    6, 8, 9, 10

    25.12.2012
    17:32:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    Jedna odlična epizoda za djecu i mladež i sve koji se tako osjećaju....;)
    03.03.2013
    22:26:00 sati
    Oki
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Za godinu proizvodnje sasvim solidno. Prvo pojavljivanje Hellingena i što je još važnije, prvo pojavljivanje Trampya. Crtež je ok, ali se cijelo vrijeme provlače greške u proporcijama (Titan je prvo div pa onda u visini stabala pa onda u skladištu još manji) i scenariju (zlikovci ulete pomoći Hellingenu u prizemlju, a Zagor se spašava skokom sa prozora). Kraj mi je skroz nepotreban (s onom braćom razbojnika), ali ajde...nije loše sve to skupa.

    26.04.2013
    14:57:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 82%

    8, 6, 10, 10

    06.08.2013
    17:38:00 sati
    velka031
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    E, ovo je već malo bolja priča, prvo pojavljivanje legendarnog Hellingena! Jedini minus je onako brzi rasplet. Kao da Nolitta više nije ima stranica za napisati nešto bolje a kad ono potpuno suprotno - kraj epizode zauzima bezvezna pričica o blizancima. Čudno. Ferri je već tu pokazao napredak. Prva naslovnica mi se sviđa, druga baš i ne zbog ružne boje i Zagorovog lica.

    26.10.2013
    09:52:00 sati
    mpavin
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kakav je to dozivljaj bija ovo prvi put kupitit,neopisivo
    25.06.2014
    13:03:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Ukupna ocjena 58%

    6, 6, 5, 7

    Ako je ovo dobar crtež...

    10.07.2014
    14:16:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 67%

    7, 5, 7, 10

    Šta reći o ovome? Legendarna epizoda koja je postala podloga za tri odlična nastavka i dva remekdela

    11.09.2014
    16:17:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 78%

    9, 6, 8, 9

    Prvi susret s titanom, i Hellingenom, i vrlo je dobro. Početak je to dijela sage koja će obilježiti mnogima čitalački put.

    21.09.2014
    15:38:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    Treća priča Nolitte ali prva sa komičnim početkom u kojem Chico ima glavnu ulogu, to će kasnije postati zaštitni znak mnogih avantura iz zrelijeg perioda. I Trampy je doživio svoje debitantsko pojavljivanje samo što ovdje nigdje nije spomenuto njegovo ime jer ga još nije dobio pa čitatelji iz toga vremena koji su serijal čitali po kronologiji nisu mogli znati o kome se točno radi. Vjerojatno je Nolitta mislio samo jednokratno upotrijebiti lik Trampyja pa se nije zamarao s time da mu smišlja bilo kakvo ime. Na sreću, kasnije ga je vraćao dobar broj puta i neki njegovi susreti sa Chicom su već postali antologijski. I njihov prvi susret je dobar samo što su se spustili prilično nisko u sceni gdje pokušavaju utažiti glad psećom hranom. Ipak mi je komičnija ona scena kada je Chico uz začuđeni izraz lica izvukao iz džepa mladunče kormorana i potom ga ljutito šutnuo nogom. Susret sa Hellingenom je mogao i bolje ispasti ali kako je to početak jednog velikog rivalstva neću previše zamjeriti zbog određenih naivnosti u scenariju. Završni dio sa dvojicom lopovske braće je nepotreban ili ga je barem trebalo staviti u neki dio gdje priča još nije stigla do svoga zapleta, ovako na kraju kada se sve već rasplelo nema poseban značaj. 

    Iako je druga puno poznatija meni se više sviđa prva naslovnica jer je puno bolje izvedena.

    06.10.2014
    20:50:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    Iznenađujuće dobra priča u tom naivnom periodu, Nolittina povratnička, i vidi se sasvim drukčiji pristup od očevog. Započinje gegom u kojem se pojavljuje Trampy, a zatim polako dolazimo do srži problema. Prijetnja ovaj put nije u Darkwoodu, i to je još jedan plus. Nolitta izaziva čitatelja spominjanjem nepoznate prijetnje, otokom straha, a misterij privlači Zagora poput magneta. Priča je klasične konstrukcije i sporijeg, razumnijeg, manje mahnitog razvoja od pustolovina po scenariju Ferrija i GL Bonellija, u kojoj nam Nolitta naglašava da trebamo ozbiljno shvatiti pojavu ludog znanstvenika. Hellingen je stupio na scenu, ali je pravi šou ukrao Titan, njegova željezna divovska senzacija. Prilično jednostavna priča, ali Nolitti se mora pripisati uspješno umetanje robota u kontekst koji je izvan vremena, robota koji je zastrašujuć u svojoj estetskoj jednostavnosti, a njegove scene dolaska i panika koju sije među Ottawama imaju emocionalne implikacije. Hellingen je očito nadahnut Pedrocchijevim Virusom, klasični ludi znanstvenik, koliko briljantan toliko i lud, opsjednut osvajanjem svijeta i osvetom akademskim kolegama i već možemo vidjeti obrise velikog negativca. Impresivne su scene željeznog diva koji uništava indijansko selo, pa tone u jezero i Zagora koji, na korak od poraza, u posljednjoj minuti pokazuje ​klišej heroja, lomeći željezne okove.

    31.12.2014
    08:52:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 59%

    5, 5, 7, 8

    Tko bi rekao da će se Hellingen razviti u arch-nemesisa serijala nakon ove priče. Ovdje je on stereotipični ludi znanstvenik, iako mnogo razrađeniji od ostalih Zagorovih neprijatelja s početka serijala. Zanimljivo je kako je Nolitta ovdje nabacio prve primjese nekih dubljih poruka (koje će se u budućnosti još dosta puta ponoviti), kao što je iskorištavanje genijalnog uma u krive svrhe. Još je uvijek to jako naivno, ali je i bolje. Kod Ferrija možemo primijetiti prve crte onog pravog Zagorovog lica kojega je kasnije razvio u potpunosti. Naslovnice mi se sviđaju, posebno druga jer je vrlo upečatljiva, podsjeća na kakav retro filmski plakat.

    18.01.2015
    13:11:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 61%

    5, 6, 7, 7

    Sjecam se kada sam prvi put vidio ovu naslocnicu, Zagor pravim stavom stoji i nadvija pogled nad otokom dok veliki Titan stoji iza njega donoseci za sobom unistenje. Sta da kazem? Slabo prvo pojavljivanje nekoga ko ce kasnije da unisti pola Darkwooda. Mada svaki pocetak je lak a tako je i Nollita krenuo. Hellingen je lik i djelo koji je obiljezio jedne od najboljih epizoda. Ferri je ovdje bio ok jer je tek bio na pocetku crtacke karijere. Ali, jedino sto mi se ne svida na naslovnici jeste to sto je Zagoru kosa obojena zuta dok je ostalo sve ok. Lijepa prica.

    09.08.2015
    19:36:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    Dosta dobra epizoda, mrvicu naivna ali gušt ju je pročitati, radije se sad odlučujem na to nego započeti JA sagu, ovo mi baš godi ovih dana.

    Nolitta je tad očito želio napraviti što bolju epizodu bez misli u budućnost i "uskrsnuće" Hellingena jer je izgledalo da je neprijatelj baš sravnjen sa zemljom, tipično za tadašnje epizode. Međutim, epizoda ima taj smiješni uvod koji će mu kasnije biti zaštitni znak, zanimljiv zaplet i malo neuvjerljiv rasplet jer to Zagorovo oslobađanje je na razini Bleka. Inače, Ferri je tu scenu pogrešno kadrirao, jednom mu je iza leđa, jednom ga gleda iskosa a majstor je još griješio i kod Zagorove obuće nakon što svuče onog raspjevušenog slavuja te se htjedne uvući u neprijateljski logor. Jednom mu je Zagor ukrao jaknu pa u drugom kadru je to majica pa u trećem je zaboravio sve i Zagor je u svojoj majici. To se često pojavljivalo u ranijim epizodama, valjda je Ferri volio potegnuti malo alkohola dok je radio ili je baš bio brzoplet. Što se tiče one zadnje avanturice mislim da je nepotrebna ali vjerojatno je trebalo popuniti prostor.

    I na kraju, susret s Trampyjem zanimljiv, tom se linijom išlo i kasnije samo što je uznapredovalo i drago mi je da mu je promijenjen izgled.

     

    03.01.2017
    12:43:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    20.01.2017
    18:52:00 sati
    suply1
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Konačno nešto dobro iz ove loše faze.

    08.06.2019
    11:37:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    16.04.2020
    20:08:00 sati
    Gris
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Prvi susret sa Hellingenom je bila odlična priča . Atmosfera na otoku sa prestrašenim Indijancima je baš dobro pogođena .Prvi susret sa Titanom odličan . Kako kasnije budu bolje priče sa Hellingenom , pa je baš bila dobra za uvod .Dobar je bio onaj smiješni uvod sa Chicom i psom .

    26.07.2020
    13:30:00 sati
    Altairfan
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kad grad umire
    Kod: NN LIB 65c/66
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 2160
  • Osveta
    Kod: NN LIB 67a, b
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2141
  • Uz rijeku
    Kod: ZG MX 40
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 15.6.2021. 1:33:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 2008
  • Očeva sablja
    Kod: KM ZS 236
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 7.6.2021. 1:45:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1780
  • Rodijevi otmičari
    Kod: VB LMS 728
    Ocjena: 63%
    Vrijeme: 28.5.2021. 23:06:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1654

Aukcije

Forum