Mržnja

Zagor

ZG LEX 77/79 | 212 str.

Ludi genij Hellingen dolazi na ideju da postavi po drugi puta na noge golemog Titana i to uz pomoć Zagora. Šalje Duha sa sjekirom na dno jezera Erie. Plan je dobar, ali...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 90%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 72%

P*7

S*6

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Mržnja - Prikaza iz prošlosti - Pobjeda - Neman iz lagune
  ZG BBZG 10
 • Mržnja
  ZG LEX 77
 • Duh prošlosti
  ZG LEX 78
 • Pobjeda
  ZG LEX 79
 • Blago Crvene planine
  ZG LIBKB 17
 • Zarobljenici Crvene vještice
  ZG LIBKB 18
 • Igra pet strela
  ZG LMS 45
 • Čelična neman
  ZG LMS 46
 • Blago Crvene planine - Čelična neman
  ZG VCBZ 13

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Odio!
  ZG SR 39
 • Lo spettro del passato
  ZG SR 40
 • Vittoria!
  ZG SR 41
 • Odio!
  ZG TT 39
 • Lo spettro del passato
  ZG TT 40
 • Vittoria!
  ZG TT 41

ZANIMLJIVOSTI

 • Radi se o drugom susretu Zagora s njegovim najvećim neprijateljem Hellingenom
 • Upravo u ovoj epizodi Zagor upoznaje svog velikog prijatelja kapetana Fishlega
 • Drugi susret s Tesekom (poglavica Otawa), osmi susret s Trampyjem.

Na početku ove pustolovine Zagora nekoliko puta tajanstvena banda pokušava lišiti života. Svaki puta Duh sa sjekirom uspjeva se riješiti nasilnika, ali nikako ne dolazi do odgovora tko zapravo stoji iza njih. U jednoj od zasjeda Zagor i Čiko bivaju ozljeđeni i bez svijesti.

Ubrzo ih nalaze pripadnici plemena Mosolopea koji im pružaju svu potrebnu pomoć. Nakon oporavka Zagor saznaje kako se priprema rat između Mosolopea i Ottawa, i to samo zato jer su Ottawe bile primorene promjeniti područje zbog nedostatka hrane. Budući da su Ottawe poznate kao vrsni ribolovci Zagoru nije jasno zašto su se maknuli sa svog drevnog obitavališta. Ubrzo dobiva odgovor od svog starog prijatelja poglavice Ottawa velikog Teseka. Vode jezera Erie uzburkane su čudnim bićem koje uništava svaki kanu koji uđe u jezero i zbog toga je nemoguće vršiti ribolov, naravno indijanci su u strahu. Da bi smirio situaciju između dva plemena Zagor obećaje da će vidjeti o ćemu se radi te kreće sa Čikom u spomenuto područje.

Ubrzo nalazi napušteno selo Ottawa i prepoznaje mjesto jednih davnih ne baš lijepih događaja vezanih za profesora Hellingena. Nakon što su popravili jedini dostupni kanu Zagor i Čiko kreću na sredinu jezera. Scenario se ponavlja nepoznata neman obara kanu i naši prijatelji se nalaze u vodi. Vrlo brzo do njih stiže brod sa kojeg im je pružana pomoć.

Radi se o grupi kitolovaca sa prekaljenim morskim vukom na čelu, Fishlegom kapetanom broda s kojim će Zagor ostvariti neraskidivo prijateljstvo koje je započeto upravo ovom epizodom. Nakon što Zagor zajedno sa vjernim prijateljem Čikom upoznaje simpatičnu posadu broda pridružuje im se u lovu na tajanstvenog kita. U jednom od lovova umjesto na pravog kita posada naleče na metalnog kita za kojeg se ubrzo uspostavlja da je neka vrsta podmornice iz koje izlaze ne baš simpatična lica. Ubrzo nakon brodoloma Zagor, Čiko i Fishleg bivaju oteta i smještena u skrivenu bazu.

Tajanstveni otmičar još se ne odaje, no baš za Zagora pokazuje veliki interes. Naravno kao u svakom napetom thrilleru pojavljuje se zagonetni profesor kojeg Zagor ne prepoznaje po vanjskom izgledu, ali poznatom glasu. Neznanac pred začuđenim Zagorom skida gumenu masku riječima: “…pomisli na jednog drugog profesora! Na tvog starog poznanika koji se skriva iza ove maske, na lice uništeno i užasno! LICE PROFESORA HELLINGENA!”. Zagor sa nevjericom gleda u preživjelog profesora za kojeg je bio siguran kako je izgubio život u ruševinama laboratorija na obali jezera Erie. Hellingenova nova pojava je zaista zaštrašujuča, izgoreno lice puno ožiljaka odaje još veću dozu zlobe i lucidnosti za nova nedijela. Ovog puta Hellingen ima novi plan, Zagora će pod dijelovanjem opijata spustiti na dno jezera Erie kako bi povratio život Titanu.

Rečeno-učinjeno, Zagor pod utjecajem opijata prima Hellingenove zapovjedi zamjenjuje dotrajale dijelove Titana sa novim, ispravnim. Titan je spreman za novi život i diže se sa dna jezera Erie, no zahvaljujuči dobrom Čiki koji uspjeva zamjeniti opijat (običnom vodom!) koji je potreban da se Zagoru slomi volja omogučuje Zagoru promjenu situacije u svoju korist. Podmornica koja je služila za oživljavanje golemog diva sprema ga po drugi put na dno jezera. Hellingen pokušava učiniti svoj posljednji potez no harpun kapetana Fishlega ga spriječava u tom naumu.

Autori su odlučili vratiti jednog od Zagorovih neprijatelja nakon nepune 3 godine. Radilo se o vrlo uspješnom povratku jer golemi Titan uspio je zadobiti u prvoj pustolovini velike simpatije. Povratak nije traja dugo, ali je širom otvorio vrata za njegovog tvorca u budućnosti. Hellingen će kroz godine postato najveći Zagorov neprijatelj i njihovi susreti biti će sve žešči.

Naprijed

ZG LEX 76/77 Blago Crvene planine

ZG LEX 79/81 Zarobljenici Crvene vještice

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Ukupna ocjena 87%

  10, 7, 9, 9

  Najbolji ili jedan od najboljih iz serijala u svakom slucaju u samom vrhu
  22.07.2002
  01:54:00 sati
  marjukic
  uredi
 • Ukupna ocjena 62%

  7, 6, 5, 8

  Možda najlošiji Zagor iz serijala o Helingenu. Najveće razočaranje je konačno uništenje Titana. To bi, kao trebao biti vrhunac priče, no previše banalno rješenje - sudar Titana i podmornice, i jednim potezom eliminirana oba "velika neprijatelja". Crtež prilično dosadan.
  22.07.2002
  21:44:00 sati
  stinky
  uredi
 • Top

  Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  sta da kazem, prilicno naivna prica, iako je ideja dobra, samo nije razradjeno dovoljno. ipak spasavaju je heligen i fishleg, te titan. naslovnice dvije dobre , treca losa do boga, crtez pocetnicki Donatelijev , nije skoro nizasta. sve u svemu prosjecan zagor, nista specijalno.
  30.07.2002
  18:09:00 sati
  Top
  uredi
 • Ukupna ocjena 50%

  4, 4, 6, 8

  Mlaka priča gubi previše vremena na uvod u radnju i još gubi na kredibilitetu i ritmu. Crtež je korektan ali daleko od neke kvalitete koja se Donatelliju pripisuje. Odlične naslovnice
  03.08.2002
  18:25:00 sati
  Billy
  uredi
 • Ukupna ocjena 56%

  6, 3, 7, 8

  Kad sam prvi put citao ovu epizodu,pre dosta godina,bio sam odusevljen.Sada,kad sam je ponovo "obradio" izgleda mi jako prosecno....sta reci,godine prolaze.
  03.08.2002
  20:59:00 sati
  Colt
  uredi
 • Ukupna ocjena 71%

  8, 7, 6, 8

  odlicne epizode,samo u nekim momentima pomalo naivne
  12.09.2002
  18:55:00 sati
  deftones
  uredi
 • Ukupna ocjena 47%

  5, 3, 7, 2

  Nisam duuugo čitao Zagora, pa ocijene možda nisu previše objektivne, ali ne moraju ni biti. Usput pitanje se postavlja da li se ocjene daju u okviru Zagor serijala ili općenito...???
  Recimo da je u okvirima Zagor serijala...
  Priča 5 : Nijedna priča s Hellingenom nije dosadna niti predvidljiva.ok.
  Scenario 3 : Uvijek može puno bolje. Ipak se općenito u Zagoru čitatelji smatraju djecom ili se pak zbog brzine u Bonneliju previše vremena ne posvećuje umovanju kako unaprijediti scenarij. Ipak priča ide bez prevelikog zastoja istim, akcijskim, tempom dokraja, osim Čikovih skečeva koji su neizbježni i simpatični dio serijala, u ovoj ih priči ima barem 5 x 4/5 strana.
  Crtež 7 : Crtež je zbog prisustva velikih majstora Ferrija i Donatellija možda i najjače oružje starih epizoda. Tako i u ovom slučaju, crtež je jako dobar, možda je Donatellijev malo statičniji od Ferrijevog, što se najbolje vidi već u sljedećoj epizodi "Crvena Vještica", gdje Ferri caruje.
  Naslovnice 2 : Ništa posebno idejno ni crtački, ali vrhunac je redosljed i to što 2. nema veze s ovom već eventualno sa sljedećom epizodom, a kad bi se zamijenila 2. i 3., što bi bilo logično, 3. bi otkrivala sadržaj oba nastavka... Možda su ih zato na brzinu zamijenili. Inače prva je u biti ok, ne otkriva previše priču, a privlačna je, čak pomalo i zavarava bez da se može prigovoriti da je previše netočna s obzirom na sadržaj...
  18.10.2002
  10:04:00 sati
  edvin
  uredi
 • Ukupna ocjena 64%

  7, 6, 6, 7

  sasvim solidna priča
  20.11.2002
  19:27:00 sati
  ante
  uredi
 • Ukupna ocjena 52%

  6, 6, 2, 10

  Dosta slaba epizoda. razočarala me, i nekako je previše amaterska. još to uključuje i loš crtež, a Fishleg je mogao malo bolje gađati. Kako samo to Helingen uspijeva preživljeti?
  27.04.2003
  11:21:00 sati
  jura
  uredi
 • Ukupna ocjena 84%

  9, 8, 8, 9

  Što se tiče Hellingena, slažem se s Jurom. Često mi neka naivna nelogičnost pokvari dobar dio uživanja u stripu, a ovaj put je to Hellingenovo preživljavanje nakon Fishlegove (ne)preciznosti(Hellingen se nakon toga vratio u epizodi ZS 323-Povratak u Darkvud). Inače, strip je O.K. Fabula je dinamična i napeta. Donatellijev crtež ipak zaostaje za poslovično korektnim Ferrijevim naslovnicama.
  22.05.2003
  23:53:00 sati
  Berger
  uredi
 • D.J.

  Ukupna ocjena 78%

  8, 7, 8, 9

  Iako dosta naivna i neozbiljna prica, ovo mi je ujedno i jedna od najsmijesnijih i najzabavnijih Zagorovih epizoda koje sam ikada citao! Cikove nespretnosti su me bas nasmijale.
  20.06.2003
  20:34:00 sati
  D.J.
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  Ja obožavam Zagorove priče sa Hellingenom, tako mi se svidjela i mržnja. Priznajem, da mi je bio Bauer pomalo sumnjiv, jer se pojavio "bez" pomena. Ali svidjelo mi se koliko je morao raditi Hellingen, da se je napokon probao suprotstaviti Zagoru. No na kraju nije uspio, ali logično, on nije mrtav.
  03.07.2003
  12:41:00 sati
  FALCON
  uredi
 • Ukupna ocjena 70%

  8, 6, 7, 7

  Naslovnice su osrednje, ako i Donatelliev crtež. Što se tiče priče, malo mi je glupo da Hellingen odjednom ima TOLIKU tehnologiju... Baš me zanima kako je uspio preživjeti Fishlegov udar harpunom...
  14.07.2003
  10:14:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 55%

  7, 5, 4, 7

  Sama priča i nije tako loša ali jako glup kraj kvari cjelokupni dojam.Mislim,previše je zbrzano to sa uništenjem titana a vrhunac gluposti je kad Zagor potvrdi da je Fishleg gađao na pravo mjesto i tako ubio Hellingena.Pa kako je onda ostao živ?!Crtež?Klasični dosadni Donatelli s tim da mu za ovu epizodu dajem još nižu ocjenu jer je njegov Hellingen ispod svake kritike.Nasovnice osim one zadnje baš i nemaju neke veze sa ovom pričom.Sve u svemu,od svih susreta sa Hellingenom,ovaj je definitivno najgori.
  06.10.2003
  15:02:00 sati
  Aco
  uredi
 • johnhartson

  Ukupna ocjena 83%

  9, 8, 8, 8

  Kada je u epizodi Hellingen tesko je negativno oceniti strip. Mozda je problem navika na one novije Sclavieve epizode koje, cini se, vise odslikavaju Hellingena. Prica je u principu zanimljiva, jedino bi se mozda moglo reci da je kraj pomalo isforsiran. Crtez je prosecan ali treba imati na umu da je ovo jedan od prvih Donatellievih crteza, i da je ubrzo uspeo da postavi svoj prepoznatljivi standard. Jedina zamerka na crtezu sto se mene tice je sto je Donatelli (vecna mu slava) nekako suvise monstruozno crtao Hellingena (izduzivao mu bradu, itd), ali ja to ne bih nazvao njegovom greskom jer mislim daje on najbolji crtac Zagora posle Ferrija, vec time da su neki junaci stvoreni samo za jednog crtaca.
  21.10.2003
  12:36:00 sati
  johnhartson
  uredi
 • fishleg

  Ukupna ocjena 67%

  7, 6, 7, 7

  Prosjecna prica, naslovnice bi mogle biti malo bolje, jedino mi se prva svidja. Sto se crteza tice, Donatelli bi mogao malo bolje odraditi posao, ali dobro...
  07.11.2003
  21:32:00 sati
  fishleg
  uredi
 • Ukupna ocjena 61%

  6, 6, 6, 7

  12.11.2003
  11:48:00 sati
  Brdar
  uredi
 • Ukupna ocjena 61%

  8, 7, 3, 7

  Priča nije loša.Crtež ne valja ništa.Hellingen je jako loše crtan!
  07.03.2004
  21:45:00 sati
  Mate
  uredi
 • darkwoodski kralj

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Ovo je jedina epizoda gdje mi naslovnice nisu neke. Premda sam dao ocjenu 8. Kao i svaki susret sa Hellingenom tako i ovaj je bio zanimljiv ali nekako prekratak. Super je sto se pojavio Fishleg i kako zavrsava strip,malo cudno ali zanimljivo. sve u svemu vrijedno citanja....
  22.03.2004
  06:29:00 sati
  darkwoodski kralj
  uredi
 • Ukupna ocjena 73%

  9, 7, 6, 7

  Priča je na početku malo preduga sa svim Čikovim gag-ovima (Trampy, dječak, tikvin cvijet), koji su još i naivni, umjesto toga bi bilo bolje više uraditi na samoj priči. Ali, pojava profesor Bauera u Clevelandu je dobra, malo je sumnjičavo kako Zagor preživi ispod tolikih metaka. Od indijanaca naprijed, preko Fishlega i duhovite posade pa sve do Helingena je uzbudljiva priča i scenarij, malo čudno je na kraju kad Čiko sa nekoliko dugmadi uništi cijelu laboratoriju. Crtež nije baš nešto, Donatelli u početku. Prve dve naslovnice su veoma beznačajne, a je zato treča(Pobjeda) toliko bolja.
  15.08.2004
  23:12:00 sati
  marvin
  uredi
 • Ukupna ocjena 70%

  7, 6, 8, 7

  čist prosječno!
  18.09.2004
  12:51:00 sati
  brzopotezni
  uredi
 • globinjo

  Ukupna ocjena 80%

  7, 8, 9, 8

  u ovom serijalu po prvi put vidimo kapetana fishlega,po meni jednog od najboljih likova u zagorovim epizodama...priča ništa posebno...
  24.10.2004
  10:07:00 sati
  globinjo
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 78%

  8, 7, 8, 9

  Priča dobiva Hellingenovim prisustvom, posebna pohvala zadnjoj naslovnici.
  13.01.2005
  08:35:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Odlično samo mi je žao što nije crtao Ferri.
  17.07.2005
  13:22:00 sati
  vice
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 8, 10

  Malo san se teže privika na Donattellijev Hellingen ali sve u svemu dobro je.Ne kužin ovu prvu naslovnicu...opet nema veze s pričom.To je već postao običaj
  21.04.2006
  21:51:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • jack 50

  Ukupna ocjena 59%

  5, 6, 6, 8

  nije baš nešto.
  22.04.2006
  18:53:00 sati
  jack 50
  uredi
 • Ukupna ocjena 73%

  8, 8, 6, 7

  ...Caramba I Carambita !!!...priča baš i nije nešto..ono je hellingen i to al ovo mi je možda i njihov najlošiji susret...ocjena više zbog Filsega i ekipe...hmm crtež...mrzim donatelija...naslovnice solidne...sve u svemu važno pročitati kao i svaki zagorov strip...
  02.06.2006
  15:02:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 54%

  7, 4, 5, 6

  Puno više sam očekivao od ove epizode, pogotovo zato što čitam Zagora kronološki i prethodne 2 epizode su bile puno bolje i razrađenije. Ova je previše naivna sa dosta nelogičnosti koje su navedene u prethodnim komentarima. Crtež mi se baš ne sviđa, ali prolazna ocjena kao i za naslovnice. Dobra stvar je što zadnja naslovnica nije objavljena kao druga jer bi se odmah otkrile glavne pojedinosti priče.
  07.01.2007
  18:27:00 sati
  Spock
  uredi
 • alen

  Ukupna ocjena 74%

  9, 6, 7, 8

  Hellingenov povratak je manje vise u dugu prve epizode, s iznimkom sto je dobio jos nekoliko gadgeta vise. Te prve dvije Hellingen epizode jesu naivne, ali lijepo je citati kako njihov odnos raste do epskih razmjera Divova dobra i zla. Epski su i pomaci u kvaliteti scenarija i crteza :-). I jos jedna meni bitna stvar - prva pojava Fishlega! Bez obzira na ona tri morona koja stradaju i ocajno lose nacrtan brod stvoren je taj lik koji je u kasnijim Zagorima garantirao dobru epizodu.
  12.07.2007
  13:48:00 sati
  alen
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 25%

  2, 3, 2, 4

  najlošiji Zagor s helingenom.priča ispod prosjeka
  25.08.2007
  17:03:00 sati
  lwood
  uredi
 • mali od palube

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Klasika.
  20.09.2007
  18:43:00 sati
  mali od palube
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 49%

  6, 4, 4, 7

  Teško je ovako nešto uopće ocjenjivati, jer je jasno da gledano kroz današnje standarde to djeluje extra naivno i dosadno. Vrijeme je te epizode jednostavno prešišalo, tako da je ovo dobro samo nekome tko uz to veže određenu lijepu uspomenu, na djetinjstvo ili što već...Evo što je kolega @solar rek'o, i ja se apsolutno slažem s njim:
  ''Ovo je prestaro za današnju djecu, zato to i citaju nostalgicni tridesetogodišnjaci. Dajte ovu epizodu nekom djetetu od deset godina da je procita, nece doci ni do polovice stripa a da ne crkne od smijeha, jebi ga, tako je to danas. Tko bi normalan, sada, uzeo Batmana iz 60-tih godina i citao ga sa zanimanjem - nitko, osim fanova koji su odrasli u tom vremenu i sentimentalno su vezani za te price iz djetinjstva.''
  24.12.2007
  17:57:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 82%

  9, 7, 8, 10

  Mislim da je glavni razlog sto mnogi daju ovako niske ocjene upravo taj sto su procitali prvo Svemirsku bracu i Divove dobre i zla pa prema tome sudili i ovoj epizodi. Ipak je ovo prica koja je nastala mnogo ranije, steta sto je nismo citali u skladu sa vremenom.
  Radi se o jednoj solidnoj epizodi, sa jednim negativcem koji u to vrijeme nije imao status kao poslije nekoliko godina. Naime, Hellingen ovdje jos nije bio poznati arhineprijatelj od danas, nije nista drugo bio do jedan tipicni negativac u rangu sa Jednookim Jackom, koji je epizodu prije slavio u serijalu svoj drugi nastup. Tek sa epizodom Nulti cas, Hellingen postaje ozbiljan protivnik, a nakon Svemirske brace, broj jedan od Zagorovih neprijatelja. Sve do tada taj status nije imao.
   
   Ovdje moze da se vidi da u to vrijeme ni sam Nolitta nije znao sta sa Hellingenom, vratio ga je da bi ga i definitivno ubio. Nakon sto ga je Fishleg sasvim jasno probio harpunom, Zagor se nadvio nad Hellingenovim tijelom, opipao ga i utvrdio smrt. Dakle, tu je trebao da bude Hellingenov kraj, za sva vremena. Kao sto danas znamo, to nije bio slucaj, Hellingen ce jos mnogo puta da zagorca nasem junaku zivot.
  Interesantno je vidjeti prvu Fishlegovu posadu, jos u vrijeme dok nije imao Golden Baby. Da budem iskren, meni su ova trojica debila interesantniji od kasnije posade. Steta sto su vec u svojoj prvoj epizodi svi izginuli.
  Sto se tice Donatellija, u ono vrijeme je bio zaista dobar, ali mislim da price sa Hellingenom jednostavno nisu za njega. Pretjerao je u prikazivanju ranjenog Hellingenovog lica, tako da je ispao skoro pa karikaturan sa velikim crnim podocnjacima.
   
  Eto, Hellingen je najbolji primjer da se sa malo maste moze od svakog tipa da se napravi jedna dobra ili odlicna epizoda. U to vrijeme je on bio vec istrosen lik, spreman da bude sahranjen jednom i zauvijek, a onda u naredna dva puta vidjeli smo ga u najvecim klasicima cijelog serijala. Sreca pa se Sergio nekoliko godina kasnije predomislio i opet ga vratio iz mrtvih.
  09.03.2008
  09:25:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 36%

  2, 3, 5, 6

  ne znam na koju foru je helingen dobio drugi susret, a bogme ni treći, ajde taj je bio podnošljiv, i da je bilo razuma to bi bio kraj poludjelog starčića genijalca, jer sve je to loše, dosadno, katastrofasva sreća da je boneli na neku foru odlučio nastaviti s njim i da dobijemo još tri, fantastična susreta
  04.07.2008
  22:56:00 sati
  ken2
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Zagor u nazovimo to tako, stripovskom ''pubertetu''. Zanimljiva epizoda, ali ona maskarada je nepotrebna. Ipak za nešto napravljeno prije četrdeset godina od mene dobiva desetke. Svaka čast Nollita!!! I ovaj strip me veže snažno za djetinjstvo pa mi nemojte zamjeriti toliku simpatičnost! ;)
  15.11.2008
  00:50:00 sati
  cibalia
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  Dobri stari Zagorov znanac. Stara dobra epizoda. Najzanimljivije je to što i u prvom susretu, čitaš i čitaš i onda se radnja transformira odjednom u Hellingen klasik priču. U biti koja priča sa profesorom nije dobra? Nostalgično
  04.12.2008
  02:06:00 sati
  supermike
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 83%

  8, 9, 8, 8

  Bolje od prvog pojavljivanja (normalno), ali i dalje tu nema neke velike napetosti i spektakla. Tek od trećeg pojavljivanja Hellingen pokazuje svoju pravu vrijednost. Veliki plus ovoj priči je prvo pojavljivanje legendarnog Fishlega. Što se tiče scenarija, normalno da mi je zasmetalo kako se Zagor izvukao nakon ranjavanja i pada u provaliju, to bi scenaristi tribali izbjegavati. Također su barem mogli objasniti kako se to Hellingen izvukao i tko mu je uopće pomoga da preživi i opet sve ono izgradi. Donatellijev crtež je još u onoj početnoj fazi, poslije će biti bolji. Naslovnice su dosta dobre iako ni prva, a ni druga nemaju veze s pričom.
  31.03.2009
  13:17:00 sati
  mpavin
  uredi
 • mladjo

  Ukupna ocjena 58%

  6, 5, 6, 7

  Xexexe, Chico razrijedi serum koji Zagora pretvara u Hellingenovu igračku tako da dolije vode u njega.Čovječe, pa voda u krvi bi ga ubila na licu mjesta. A onda na kraju Chico slučajno stisne dugme za samouništenje...
  04.08.2009
  10:27:00 sati
  mladjo
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 79%

  7, 7, 9, 10

  Nije loše,pogotovo ako se gleda vrijeme kad je ova priča nastala. Kraj je najbolji dio. Crtež sjajan,naslovnice odlične iako mislim da su naslovnice brojeva 40-41 trebali zamijeniti,jer u drugom nastavku priče Zagor pobjeđuje Titana,a u trećem počinje nova priča na brodu.
  08.08.2009
  08:55:00 sati
  Opti
  uredi
 • Rock.Bob Rock

  Ukupna ocjena 53%

  8, 3, 5, 5

  Odlično iz početka, no, naivan kraj ruši cijelokupan dojam. Crtež donatelijevski, naslovnice loše.

  02.01.2010
  18:42:00 sati
  Rock.Bob Rock
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 73%

  7, 6, 8, 10

  Hellingen, as drawn by Donatelli, is not nearly as good or as convincing as when he is draw by Ferri.  The story is okay, and definitely better than the first encounter between Zagor and Hellingen, but it's still just a set-up for their fourth and best meeting ever, in "TERROR OF SIXTH PLANET".  That was the best Hellingen story of all time.  Now, as for this one, the scenario is just okay, story is not bad, but Donatelli's drawings are on their way to becoming better, whereas here they are merely growing.  The covers by Ferri are excellent.  All in all, a good Zagor story, but not a great one.

  23.02.2010
  01:16:00 sati
  acestroke
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 74%

  8, 8, 6, 8

  Doista, ova priča je zapravo vrlo dobra. U prvome dijelu se uopće nije moglo rasaznati da li je Helingen opet u pitanju, tako da me je drugi dio iznenadio, nije loše.

  31.07.2010
  15:58:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 88%

  8, 10, 8, 10

  Meni je ovo najbolji susret s Hellingenom poslije Svemirske braćei Demona ludila. Nolitta briljira, Donatelli je vrlo dobar, naslovnice su izvrsne, sve tri.

  01.09.2010
  10:22:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • Bat Baterton

  Ukupna ocjena 76%

  8, 8, 7, 7

  Uz izlet do Cikaga i susret sa generalom Blou, ova prica je po mom misljenju definitivno pocetak nesto ozbiljnijih i boljih Zagorovih avantura. Nolitin uvod mi se jako svidja, stvaranje tenzije i mistike vezane za coveka koji hoce Zagorovu smrt i velike ribe koja isteruje citavo pleme. Posebno mi je ostalo u pamcenju crtanje podmornice u pesku od strane indijanaca. Novi susret sa Helingenom je definitivno bolji od prvog, ali naravno oni uzbudljiviji tek dolaze. Donateli vec u svojoj drugoj prici prikazuje napredak. Jedinu pravu zamerku imam na "ubistvo" Helingena, gde ogromni harpun stoji cvrsto zabijen u njegovo telo i Zagor "potvrdjuje" smrt, ali ipak nije tako.

  13.01.2011
  16:06:00 sati
  Bat Baterton
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Odlično!Taj broj mi je ostao u sjećanju.Ostalo govori za sebe.

  07.02.2011
  22:15:00 sati
  Patrix
  uredi
 • Tonka24

  Ukupna ocjena 85%

  9, 8, 8, 10

  Netko je komentirao prije mene koja epizoda sa profesorom nije dobra ?:)

  Vrlo dobra prića sa dosta chichovih gegova...Fishing,podmornica,titan,hellingen iako naivno jako dobro kombinirano.Možda bi bilo dobro ako izađe nova legendarana borba zagora i hellingena ponovo staviti fishinga kao saveznika zagoru.

  Crtež solidan.Naslovnica prva  aposebno treća odlične.Sviđa mi se naslov lms-a Čelična neman.

  20.06.2011
  01:04:00 sati
  Tonka24
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Priče s Hellingenom su ovjek 100%

  03.07.2011
  12:40:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 82%

  9, 8, 8, 7

  Nazvat ću ovo Hellingenovo zagrijavanje za buduće susrete.. Epizoda nije ništa posebno sama po sebi, ali je klasik koji svaki Zagorov fan treba pročitati.. Jedina posebnost je, jasno, prvi susret i upoznavanje sa legendarnim Fishlegom.. Donatelli mi je inače sasvim ok, ali ovaj njegov Hellingen je katastrofa.. Naslovnice nisu ništa posebno, treća jedino malo odudara..

  23.07.2011
  08:23:00 sati
  allessi
  uredi
 • Davor2403

  Ukupna ocjena 76%

  8, 6, 8, 10

  Pa, pomalo naivan susret s Hellingenom, ali kao što je netko rekao zagrijavanje za budeće susrete njega i Zagora..

  Dobro je što se prvi put pojavlluje Fishleg, a i sve tri naslovnice vezane za ovu priču su odlične!

  23.07.2011
  12:05:00 sati
  Davor2403
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 48%

  4, 2, 8, 6

  Previše gluposti u cijeloj priči. I dosadni su mi čikovi gegovi.

  27.07.2011
  15:37:00 sati
  Deki86
  uredi
 • Duje Belak

  Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 6, 10

  Po meni najlošiji susret sa Hellingenom, ali ne znači da nije dobra epizoda :) Donatelli puno puno bolji u sjedećem susretu...

  23.04.2012
  15:11:00 sati
  Duje Belak
  uredi
 • Ukupna ocjena 67%

  5, 6, 9, 7

  21.05.2012
  13:49:00 sati
  tekumze
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 78%

  8, 8, 8, 6

  22.08.2012
  23:01:00 sati
  macca1985
  uredi
 • PAJDO

  Ukupna ocjena 72%

  8, 7, 6, 9

  Zagor vs. Hellingen klapa 2.

  Super zanimljiva priča možda malo slabije realizirana, a i Donatelli baš ne djeluje u formi.

  10.03.2013
  16:30:00 sati
  PAJDO
  uredi
 • sergej773

  Ukupna ocjena 33%

  3, 2, 3, 9

  11.06.2013
  09:53:00 sati
  sergej773
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 68%

  7, 6, 7, 8

  Ipak je ovo najgore pojavljivanje Hellingena, uvod je predug a kraj zbrzan. A da ne spominjem kako se Nolitta brzo riješio Fishlegove posade, brod otišao u papar, ljudi pomrli i za par vinjeta kao da nikad ni nisu bili tu. Jadničci, baš mi ih je žao.

  13.07.2013
  19:52:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 69%

  7, 7, 6, 9

  06.08.2013
  17:46:00 sati
  velka031
  uredi
 • Ukupna ocjena 75%

  8, 7, 7, 9

  da li je ova priča izišla negdje osim u LMS-u i LUDENS-u?

  07.01.2014
  23:16:00 sati
  HEJZI1
  uredi
 • Ukupna ocjena 75%

  8, 8, 7, 6

  Ove prve epizode sa Hellingenom su još dobre dok ne počne sa svemircima i drugim budalaščinama.

  10.07.2014
  14:21:00 sati
  Tintilinic
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 85%

  8, 7, 10, 10

  Da budem iskren iznenađen sam koiko ljudi slabo ceni ovu epizodu, moja neka pretpostavka zašto uvažene kolege "mrze" ovaj strip je zbog naslova :-). Meni je priča dosta napeta i tajanstvena dobro biću pošten pa priznati i dosta naivna no to nekvari ukupan dojam stripa. Neznam zašto se svi žale kako je Zagor uništio podmornicu i Titanna Mislim da je to bilo brilijantno rešenje. Kako se ono kaže "ubiti dve muve jednim udarcem"

  15.09.2014
  20:41:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • caramba

  Ukupna ocjena 84%

  8, 8, 9, 9

  Epizoda koja je vratila Hellingena i stvorila jednog od najboljih i najdražih likova iz Zagorova svijeta - Kapetana Fishlega - u početku okružena hrpom debila, koji su vrlo brzo otišli sa scene, iako mi ih je bilo pomalo žao - sva sreća da se to dogodilo. Kasnije - Fishleg s njegovom novom posadom i Golden Baby - sudjelovat će u jednim od najboljih epizoda čitavog serijala. Divota!

  15.11.2014
  16:01:00 sati
  caramba
  uredi
 • DODSFERD

  Ukupna ocjena 78%

  9, 7, 8, 6

  Priča ima svojih naivnosti ali koja sa Hellingenom ih nema, on je jednostavno takav lik kod kojega se mogu zaboraviti nekakve realne scene. Ipak se trebalo malo više potruditi i drugačije prikazati njegovu prividnu smrt jer ono sa harpunom izgleda dosta neozbiljno ali barem sam se nasmijao dijalozima;

  Zagor: Mrtav je, Fishleg... Tvoj harpun ga je pogodio nevjerojatnom snagom i preciznošću.

  Fishleg: Da... i nema tu nekog razloga za čuđenje, Zagore, jer svi znaju da sam jedan od najboljih kitolovaca sjeveroistoka.

  Sviđa mi se zamisao da je Hellingen veliku većinu svoga vremena djelovao ispod maske koja je skrivala njegov identitet iako ona u neku ruku može prikriti i važnost takvoga lika. Bez obzira na to on je veću važnost ionako dobio u slijedećem pojavljivanju dok je u epizodi Terror šeste planete to otišlo do razmjera kultne ličnosti serijala. Ova epizoda obiluje i smiješnim scenama s Chicom a meni je vrhunac ona kada je stiskao gumbe na Hellingenovom uređaju, iako vidno prestrašen ipak je išao pokušati pa se možda ''kojim slučajem'' sve vrati u normalu.

  Crtež Donatellija nešto bolji nego u prethodnoj priči dok me naslovnice nisu oduševile, prve dvije su promašene i jedino je treća vrijedna spomena.

  27.11.2014
  15:34:00 sati
  DODSFERD
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 50%

  4, 4, 7, 5

  Povratak Helingena. Kada je stari dijabolični neprijatelj u igri, čovjek bi rekao priča jednostavno ne može da promaši. Može,može,i priča i crtež. Stvarno ne znam da li je i Nolitti i Donatelliju u cilju bilo napraviti nekakvu humorističnu epizodu, na trenutke i jako neozbiljnu i bedastu. Kao da je sve amaterski odrađeno. Možda i stoga što su htjeli upokojiti Helingena harpunom u prsa, da se stavi točka na njegovu budućnost. Stari vrag u prva dva susreta i nije se pokazao kao neki veliki protivnik, genije zla, profesor ludila, bla bla…Tek od trećeg pojavljivanja dobiva svoj dijabolični karakter, a status Zagorova arhneprijatelja betonira u iduća dva pojavljivanja.
  Svašta je Nolitta ovdje nabacao, a Donatelli upotpunio svojim karikaturalnim crtežom koji dodatno daje neozbiljnost epizodi. Maska ispod koje se krije profesor, pokušaji ubojstva naših junaka, događanja u indijanskom selu…da ne pričam o Fishlegovim pomoćnicima. Hodajuće kreature. Bedasta komedija. Čak i nakon što profesor Bauer skida masku i konačno pokazuje pravo lice neprijatelja, čitatelj ostaje ravnodušan. Nema ni nova oružja kojim bi impresionirao čitatelja. Daljnja događanja vode nas u najnoviji izum, podmornicu Squalus kojom namjerava iz dubina jezera i duboka mulja, travama prekrivenog Titana izvući na površinu i osvojiti Ameriku. Ali Zagor vještim manevriranjem zabija podmornicu u kičmu Titana i zauvijek ih uništava i potaplja na dnu jezera. Iz sveg ovog ispala je jedna dobra stvar. Pojava Fishlega, koji će naše junake sa svojom novom posadom i brodom odvesti u najbolje i nezaboravne avanture. Ne znam,da sam ovo čitao prije tridesetak godina, možda bi faktor nostalgije malo podigao sveukupan dojam ove epizode.

  03.01.2015
  17:46:00 sati
  igor 12
  uredi
 • hamzik

  Ukupna ocjena 63%

  6, 6, 7, 6

  Naivnost i tanak humor vlada ovom pricom. Ima tu par dobrih scena i sama cinjenica da je Hellingen neprijatelj donekle dize epizodu. I prvo pojavljivanje Fishlega daje prici jos veci znacaj. Ali sve u svenu, vrijeme je pretrcalo ovake avanture. Tempo je nejednak, uvod sa Cikovim gegovima previse otegnut a onda kasnije klimaks sa unistvanjem titana i podmornice sasvim zbrzan i antiklimatican. Sve je na neki nacin neozbiljno i Donatellijeve karikature mnogih karaktera doprimaju tom utisku. Naslovnice nije da su ruzne ali, pored zadnje, i nemaju veze sa pricom.

  16.03.2015
  10:05:00 sati
  hamzik
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 75%

  9, 5, 8, 9

  Očekivah više. Sve u svemu - solidno. Donatelli još daleko od svoje prepoznatljive razine.

  13.04.2015
  21:36:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Zoroasterixx

  Ukupna ocjena 61%

  7, 5, 6, 7

  Drugi susret s Hellingenom je skoro isti kao i prvi, samo sa slabim crtežom u to vrijeme početničkog Donatellija. Priča je neozbiljna i naivna i vrijedna pažnje samo po tome što se ovdje po prvi put pojavljuje Fishleg.

  07.06.2015
  14:17:00 sati
  Zoroasterixx
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  Fora mi je to što sam uzeo ove dvije libellusove knjige da malo ubijem vrijeme odmarajući, a da mi pri tome niti jednom nije palo na pamet da se radi o epizodi sa Helingenom, pa je doživljaj čitanja bio mnogo bolji nego da sam znao taj podatak...ne znam kako, ali pretpostavljam da ovu epizodu nisam nikada prije ni čitao:)
  28.03.2016
  16:38:00 sati
  Oki
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  9, 8, 9, 10

  17.01.2017
  17:05:00 sati
  suply1
  uredi
 • Dwayne_Looney

  Ukupna ocjena 67%

  7, 6, 7, 7

  Solidna epizoda, upitno je li bolja od Hellingenova prvog pojavljivanja (evo sad vidim po svojim ocjenama da nije). Najviše mi je zasmetala naivnost ključnog poteza: kada je Chico iza leđa Hellingena i pomoćnika razrijedio serum koji je korišten da Zagor izgubi vlastitu volju. Ipak, bolje naivnost nego ono što će biti kasnije iz pojavljivanje u pojavljivanje. Žao mi je zbog smrti Fishlegovih smotanih pomoćnika. :(

  Kako je Donatelli ružno crtao Trampyja, majko mila ali poslije se popravio i uskladio ga s Ferrijevom verzijom.

  02.07.2017
  16:22:00 sati
  Dwayne_Looney
  uredi
 • ReemCP

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  LUX 077. Mržnja
  LUX 078. Duh prošlosti
  LUX 079. Pobjeda (do 20 str.)

   

  Svidjela mi se i ova epizoda, iako ima neke svoje naivnosti. Ali ako se to zanemari, nije uopce lose. Prvi susret sa dobrim kapetanom Fishlegom :) drugo pojavljivanje Hellingena,  ali i ponovni susret sa Tesekom, poglavicom Otawa koje je Zagor spasio od Titana. Bas sam se nasmijao nekim scenama na brodu, kad je lik doslovno uzeo kormilo u ruke, jer mu je kapetan tako rekao :D  ne znas koji je smotaniji od kog, ali opet steta da su tako zavrsili. 

   

  Epizoda je prakticki pocela sa jos jednim susretom Cika i Trampya, ali moram priznati da sam jedva skuzio Trampya jer je po meni dosta lose nacrtan u ovoj epizodi. Znam da se Hellingen ponovno pojavljuje kasnije i jasno mi je to, ali kako je prezivio ono. Harpun, eksplozija.. Ali ipak to je Hellingen pa se ne treba cudit :D

  13.01.2018
  21:06:00 sati
  ReemCP
  uredi
 • Gris

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  07.04.2018
  09:10:00 sati
  Gris
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 88%

  9, 8, 10, 7

  Nepravedno podcijenjen okršaj s Hellingenom.

  10.06.2019
  15:29:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 8, 10

  Zanimljiva priča, dinamična, duhovita. Helingen je strpljivo gradio "imidž" Zagorovog neprijatelja broj 1. Fišleg se veoma lepo predstavio čitaocima, s tim da je svako njegovo sledeće pojavljivanje bilo bolje od prethodnog. Crtež Donatelija je uvek bio po malo karikaturalan, ovde čak i više nego uobičajeno, ali to ne utiče na kvalitet stripa. Sve u svemu, od epizode "Lovci na ljude" praktično nema loše avanture, pa ni ova nije izuzetak.

  04.09.2019
  17:06:00 sati
  Batacele
  uredi
 • karuro

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Hellingen u epizodi i to ne moze biti lose :D. Jos jedna dobra epizoda. Crtez mi odlican.

  19.09.2019
  12:49:00 sati
  karuro
  uredi
 • Ukupna ocjena 76%

  6, 6, 10, 10

  14.02.2021
  22:42:00 sati
  Salkan
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Kad grad umire
  Kod: NN LIB 65c/66
  Ocjena: 94%
  Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 2160
 • Osveta
  Kod: NN LIB 67a, b
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 2141
 • Uz rijeku
  Kod: ZG MX 40
  Ocjena: 62%
  Vrijeme: 15.6.2021. 1:33:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 2008
 • Očeva sablja
  Kod: KM ZS 236
  Ocjena: 85%
  Vrijeme: 7.6.2021. 1:45:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1780
 • Rodijevi otmičari
  Kod: VB LMS 728
  Ocjena: 63%
  Vrijeme: 28.5.2021. 23:06:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 1654

Aukcije

Forum