Zarobljenici Crvene vještice

Zagor

ZG LEX 79/81 | 189 str.

Zagor i Čiko su prisilno ukrcani na brod “Crvena vještica” vođen pohlepnim kapetanom Nilsenom koji se uputio k malom otočiću Maloj Africi na Bahamima radi potrage za rijetkim insektom Pisum Alatum-om po nalogu ekcentričnog britanskog zoologa.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 94%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 90%

P*9

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Mržnja - Prikaza iz prošlosti - Pobjeda - Neman iz lagune
    ZG BBZG 10
  • Pobjeda
    ZG LEX 79
  • Neman iz lagune
    ZG LEX 80
  • Seminole
    ZG LEX 81
  • Zarobljenici Crvene vještice
    ZG LIBKB 18
  • Zarobljenici ›crvene veštice‹
    ZG LMS 7
  • Zarobljenici crvene veštice - Pukovnikova podvala
    ZG VCBZ 14

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Vittoria!
    ZG SR 41
  • Il mostro della laguna
    ZG SR 42
  • Seminoles
    ZG SR 43
  • Vittoria!
    ZG TT 41
  • Il mostro della laguna
    ZG TT 42
  • Seminoles
    ZG TT 43

ZANIMLJIVOSTI

  • Prva Zagorova pustolovina na moru.
  • Druga Zagorova epizoda objavljena u Jugoslaviji u ediciji “Lunov Magnus Strip” kao broj 7, jedan od rijeđih i vrijednijih stripova među kolekcionarskim krugovima.

Klasična epizoda Zagora u svakom pogledu - zanimljiva, uzbudljiva i nepredviljiva avantura puna humora sa zanimljivim protagonistima. Po mojoj ocijeni ova epizoda je bolja i od poznate Zagorove Odiseje (ZS 279-280). Mislim da je kompletnija i bolje razvijena prica iako ima 26 stranica manje. Najjača strana ove priče i scenarija je sto izgleda da uzbudenjima i iznenadenjima nema kraja. Nolitta svaku proteklu scenu nadmašuje svakom narednom, tako da je ovo je strip koji nas ne prestaje iznenađivati do samog kraja jer kad sve izgleda jasno, Nolitta ubacuje još jedan twist, u ovom slučaju komicni:-) Taj zadnji komični rasplet kao i Zagorov konačni sukob sa kapetanom Nilsenom su samo dvije od scena koje nam ostaju u sjećanju. U jednoj od tih scena, na tonućem brodu, poslije hladnokrvnog obračuna sa kapetanom, vidimo Zagorovo izmoreno i ispaćeno lice i njegove riječi “Sve je gotovo…Fuj” i zatim vidimo Zagora kako baca u more bisere zbog kojih su mnogi izgubili živote. A da ni ne govorim o uzbudljivim Zagorovim borbama sa raznim morskim nemanima…

Što mi se jos svidjelo kod ove epizode je kraći uvod nego što je to inače slučaj u Zagorovim epizodama ovog stila. Znači nema previše odugovlačenja, uskače se u akciju vrlo brzo. Već kod prvog velikog Zagorovog putovanja brodom Nolitta i Ferri su dostigli vrhunac što se tiče Zagorovih epizoda na vodi. Ferri je još više usavršio svoj crtež u odnosu svoju zadnju epizodu (EXT 73-74). Iako to još uvijek po stilu nije potpuno crtež iz Ferrijevog “klasičnog” razdoblja ni ovaj nije ništa manje impresivan jer je vrlo zahtijevan i detaljan.

Kad bi me netko tko nikad nije čitao Zagora pitao koju epizodu da pročita prvu, ovo bi definitivno bio jedan od glavnih kandidata, kao epizoda sa svim “tipičnim” elementima Zagora, iako se radnja ne dešava u Darkwoodu. Kronološki gledano, ovo je meni uvjerljivo najkvalitetnija epizoda Zagora sve do broja 89-90 Sloboda ili Smrt.

Naprijed

ZG LEX 77/79 Mržnja

ZG LEX 81/83 Pukovnikova podvala

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Darkwood Devil

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Apsolutno remek-dijelo! Sam pocetakj serijala Zagora na nasim prostorima. Nikada necu zaboraviti kad sam kao klinac na Cvijetnom trgu u Zg kupio taj kapitalni primjerak na skoro 200 stranica:-)
    Pricu sam procitao u jednom dahu. Danas sa velikim vremenskim odmakom i dalje imam samo najbolje misljenje o prici, scenariju i crtezu. Uz dvije epizode o Hellingenu ("Svemirska Braca" i "Duhovi Dobra i Zla") ovo mi je bez presedana najbolja Zagorova prica:-) Avantura koja se prostire na 200 stranica drzi nas prikovani citavo vrijeme. Guido Nollita napisao je nesto fantasticno, visok ritam akcije ne prestaje od pocetka do kraja.
    Gotovo da je tesko odvojiti koji dio price je ostavio najjaci dojam na mene. Osim pregrst akcije prica obiluje vrlo kvalitetnim humorom. Vrhunac dobrog humora je sam kraj price nakon potonuca "Crvene vjestice":-) Likovi su također odigrali veliku ulogu u kvaliteti price. Za dobru pricu treba biti dobar negativac, a kapetan Nielsen i njegova posada olosa to svakako jest. S druge strane tu je smjesni kolekcionar koji je odlicna protuteza negativcima...
    Bilo kako bilo, ovo je prica koju nemojte nikako propustiti prvo procitati, a zatim i arhivirati u svoje kolekcije!
    20.06.2003
    08:46:00 sati
    Darkwood Devil
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od meni najboljih nastavaka. Ozbiljna pustolovna morska priča za elementima horora i humora. od ostalih negativaca u Zagoru, kapetan Nielsen je bio pravi gad. Zagor je ubijao toliko neprijatelja, ali kapetanova smrt ga je pogodila, tog nenaoružanog i starog čovjeka. Kao i Lazarus kad je ubio Banderasa. Najbolja je ona scena za divovskom hobotnicom. pravi spetakl. Jedna od najboljih epizoda, čak i od Opasnog mora ili Zagorove odiseje.
    25.06.2003
    11:35:00 sati
    jura
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Odlična priča.Pročitao sam je tek u Extra izdanju i mogu reći da je stvarno fenomenalna,iako se radi o staroj epizodi.Najbolja scena je kad Zagor spašava Nilsena za vrijeme oluje gdje napetost dostiže vrhunac a Ferri naprosto briljira, a nezaboravan mi je nastup Chica na samom početku("Chico,nerazdvojni Zagorov drug.." - u ovoj rečenici je obuhvaćeno sve,čista klasika).Od naslovnica,ocijenio sam samo drugu jer ostale dvije u biti i ne pripadaju ovoj epizodi.
    26.06.2003
    17:06:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    10, 8, 10, 8

    Jedna od zbilja dobrih Zagorovih priča. Svidjelo mi se, kako se Zagor osvetio Nielosonovima mornarina, a na kraju nije očekivao kako če umrijeti zločesti kapitan. A da i ne spominjem onog s hobotnico! I ne zaboravite...
    02.07.2003
    22:57:00 sati
    FALCON
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Izvanredan strip, jedan od najboljih koje sam procitao o zagoru, ako ne i najbolji.Prava avantura, napet, dinamican, uzbudljiv dogadjaji se smenjuju velikom brzinom, ostavlja citaoca bez daha. Mogao bih ga uporediti sa najboljim avanturistickim filmom. Mesto radnje takodje odlicno izabrano. Jedina zamerka je to sto naslovna strana nije bolje uradjena, onda bi sve bilo fenomenalno. Inace citao sam original ovog stripa, broj 7 u LMS-u.
    07.07.2003
    14:29:00 sati
    darko1707
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    sve epizode sa Helingen su odlicne.Definitivno jedna od najboljih zagorovih epizoda ;)
    03.08.2003
    00:37:00 sati
    comicman
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    Svidjela mi se Crvena vještica, ali neke stvari ipak mi dosađuju.Zagor i Chico nemaju baš neke uloge u ovom stripu, sve se vrti okoli Nilsona i njegovih potrčkala.Pa dobro, valja priznati da je Nilsen zbilja jedan od onih vrlo zločestih, koji ubija čak svoje ljude.Smeta mi što nije do kraja pokazalo kako je završio Nilsen, no ovo se več dogodilo u stripu Poslednji izazov!Ali nakon svega, sviđa mi se ovaj strip, ali nije mi najbolji!
    04.08.2003
    11:10:00 sati
    Anton Mikl
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    Nije loše, dobre su te priče o dalekim plovidbama. Samo su kapetan i posada trebali biti malo žešće prikazani, ovako su mi previše "obični". Pisum alatum je super, na njega se može uloviti velika tuna :))))) Crnci su ispali pušiona, ko i uvijek, ali to nikoga nije previše brinulo, mislim, smrt cjelokupnog stanovništva otoka. Važno da je Zagor zajahao morskog psa, a potom, omanjim zašiljenim deblom, pogodio hobotnicu među oči. Očito mrzi morske stvorove.
    05.08.2003
    23:54:00 sati
    stinky
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    Jedna od rijetkih epizoda koje nisam pročitao u djetinjstvu, šteta, odlična epizoda, napeta i dobro ispričana, a kao šlag na kraju najbolja čikova fora koje se mogu sjetit.
    09.08.2003
    09:26:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Jedan od 10 Zagora koji ču da ocenim sa čistom 10. Sve mi se u stripu dopada, crtež pre svega. Tokom 190 stranica priče uživeo sam se toliko, da nije Zagor zadavio Nilsena, ja bih to učinio. AAAAAAAAAAAAAA.
    13.08.2003
    21:28:00 sati
    miha
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Odlično. Prisilno ukrcavanje na brod, kapetan i sve drugo odlično Najbolji Čikov potez svih vremena je lov one ribe.
    29.08.2003
    20:22:00 sati
    don felipe
    uredi
  • Dzimi Gitara

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 8, 5

    mada ne volim previse te prve Zagore, ovo je jako dobro, i trasje skoro 200 strana, te ima prostora zam ozbiljniju radnju. Nekada pomalo naivno, ali to je nekada i draz.
    02.09.2003
    22:32:00 sati
    Dzimi Gitara
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Da je ova ideja razradjena u zlatnoj eri zagora (zs 200-400) i crtez i text bi bili za nijansu zreliji, pa prakticno i ne bi bilo zamerki.
    04.09.2003
    03:12:00 sati
    helindzen
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Ništa posebno.
    29.09.2003
    03:01:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Apsolutno jedna od 10 najboljih prica koju je Nolitta ikad napisao. Tesko je reci sta je od svega u ovoj prici najvrednije pomena. Da li crtez koji je perfektan da ne moze (i licno mislim da ni u jednoj epizodi nije bio) biti bolji, da li prica koja na citavih 189 stranica nije dosadna ni na sekundu, Po meni ovo je sigurno jedna od tri najbolje epizode u kojima nema hellingena.
    21.10.2003
    12:43:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    12.11.2003
    11:57:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Dobra priča uključivo i s Čikovim vragolijama, koje su mi ovaj put najbolje. Lookford je simpatičan, a dobre su i Zagorove akcije sa morskim pasom i hobotnicom. Nije puno gluposti, osim ona sa dinamitom koji zbriše cijeli otok. A na kraju je dobar pristanak u Floridi koji nam najavljuje dugi put kući. Jedan boljih Ferrijevih crteža. Isto dobre su i naslovnice, koje imaju i vezu sa pričom.
    19.08.2004
    15:36:00 sati
    marvin
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Malo iznad prosjeka.
    24.08.2004
    17:47:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Odlično!!
    18.07.2005
    16:41:00 sati
    vice
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    komentar je suvišan,ali 5 je ujutro,pa kratim vrijeme!!!!
    GENIJALNO!
    02.10.2005
    05:13:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Dobra priča, vrlo dobar crtež. Mislim da su u Bonelliju pogriješili i zamijenili naslovnice brojeva 40 i 41 (kao što im se je to poslije dogodilo s brojevima 121 i 122, što su ispravili u seriji Tuttozagor), dakle, da ovoj priči pripada i naslovnica broja 40.
    27.12.2005
    19:38:00 sati
    Stari borac
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od onih epizoda zbog kojih se Zagor čita i nakon trideset godina.
    09.01.2006
    09:37:00 sati
    doran
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    NOLLITA JE LEGENDAAA!!!!!!! Jednostavno fenomenalno! Nakon ove epizode serijal se jednostavno prelomio i dolazila su bolja vremena, bolje epizode! Priča obiluje najkvalitetnijom dozom humora: -"Mene zanima što mi možete reći o hrani? -Jesti ćete svaki dan svježu ribu. -Uh, toga sam se bojao. Ja sam vegetarijanac." Pa onda: -"Steffen hajde skači! Sad je lako kao ubrati tratinčice! -dobro, kapetane... ali jesmo li sigurni da je neman mrtva? -Skači, rekao sam!!! ...da, gospodine. hahahahhaha! Iz stranice u stranicu Nollita dokazuje da je legenda! I još nešto: mornar Gitanillo kroz cijelu priču spašava kapetana i pomaže mu... Nilsen: odlično Gitanillo, bravo Gitanillo... A onda ga na samrti ubije kad su bježali od indijanaca: "Žao mi je Gitanillo, ali na samo jedan način ti mogu olakšati patnju! Ovaj! bang,bang!! -Chico: Jesi li vidio zagore, onom Nilsenu ništa nije sveto!"

    -Nilsen: Hej ti, koliko tu ima robe?
    -malo kapetane, hrane malo, budući da nas je šest hrane ima za dva dana
    -Nilsen: Da ali bit će dovoljno za dvanaest dana za samo jedna usta! Moja naravno! Bang,bang!...
    Ovo je priča koja ne bi dosadila ni nakon 20 puta čitanja!
    -"Ha,ha,ha! Što mislite ljudi, treba li se brinuti o hobotnici kad je među nama čovjek koji morske pse sređuje kao sardine?!"  Nollita se u ovoj epizodi jednostavno razmahao, poludio je kad je napravio ovako dobru priču! Svakako se slažem sa recenzentom da onaj ko nikad nije čita zagora pročita prvo ovu epizodu! I naravno ono je n-e-i-z-o-s-t-a-v-n-o:

    -Eno ga, dolazi... Bolje reći leti! Ma lud je ljudi , rekao sam ja da je on lud! I tko je on zapravo? Taj njegov kostim...način kretanja...sve je tajanstveno...
    -Nilsen: "Zagor je samo čovjek koji na osobit način ujedinjuje mnoge atletske talente!!!"
      AAAAAAAAHHHHHHHHHJJJJJJJJAAAAAAAAAAAKKK!!!
    02.04.2006
    22:26:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Prića je odlična, najviše mi se sviđa što je zagor prisiljen biti na brodu.A onaj profesor me malo živcira.
    14.04.2006
    17:05:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    ...nema se niš puno za reć..onaj ludi smješni profesor je fakat fora...kapetan je sjajno okarakteriziran...crtef odličan...naslovnice ok...
    05.06.2006
    17:08:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • acika

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Predivna prica...mozda najbolja....
    07.06.2006
    23:58:00 sati
    acika
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Zagor u ovoj epizodi potvrđuje da je najveći ubojica Sj. Amerike! :-)) Priča je dobra - ljudska pohlepa koja je sposobna uništiti raj na zemlji zbog zarade. Nelogičnost sa otokom koji nestaje u oceanu i svi njegovi stanovnici skupa s njim, bez da se itko osvrne na to. Dosta humora i zanimljivo, sa iznenađenjem na kraju. Crtež fantastičan! Ferri je zakon!!!
    09.01.2007
    18:36:00 sati
    Spock
    uredi
  • sed1

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    veoma dobra prica mozda jedna od 10 najboljih uopste.
    20.01.2007
    14:08:00 sati
    sed1
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Čisto savršenstvo! Ova epizoda je, bukvalno, bez ikakve mane! Napetost postoji u svakoj vinjeti. Događaji, to jest, pustolovine se nižu jedna za drugom nezaustavljivom brzinom. Lepršavi scenarij pun doskočica i legendarnih dijaloga čini ovu priču još većim remek djelom. tek s ovom pričom sam počeo čitati stare Nolittine Zagore i nesumnjivo sam došao do zaključka da postoju dva Zagorova zlatna doba: Prvo SD Zagor sa Boselliem i Burattiniem na čelu, te drugo doba pod kojim podrazumjevam Nolittino doba pomješano klasičnim Ferrievim crtežom. Ferri, po meni, nikad nije nacrato bolje neku epizodu do ove. Takva lepršavost, nonšalantost i dinamičnost... I na kraju, za naslovnicu sve pohvale.
    24.05.2007
    00:53:00 sati
    Inferno
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Dobra ideja, dobra realizacija. Lijepa avantura na moru kakvih ce kasnije u Zagoru biti sve vise. Mala zamjerka mene kao dipl.ing.brodogradnje -> Ferri, Donatelli i daljnja ekipa crtaju brodove jako lose. Ne bi im se zamjerilo da precrtaju od negdje neki brod, ali ovo je koma.
    12.07.2007
    14:16:00 sati
    alen
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    odlična priča.morski đir je uvik za pohvalu
    25.08.2007
    17:05:00 sati
    lwood
    uredi
  • bacho

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Savršena epizoda. Potpuno drugačija ideja od svih ostalih Zagorovih doživljaja. Napeto i puno akcije, a pomalo i preko naivnosti koja ide nužno uz stripove. Likovi fenomenalno oblikovani. Chiko i blesavi profesor savršeni. Kao da se sve poklopilo. Crtež je izvanredan, jedino mala zamjerka što kapetanu Nilsenu za one jake oluje na moru vjetar nikako da odnese kapu. Naslovnica je korektno izrađena i pogađa priču, ali mi se baš ne sviđa. Ne znam nekako je neuvjerljiva, Zagor kao da nije pod vodom. Ali sve u svemu top 5 Zagora.
    15.09.2007
    20:27:00 sati
    bacho
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    Nisam oduševljen, ali dosta dobra epizoda.
    16.09.2007
    13:32:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    Nolittine priče su uvijek imale neku poantu tako ni ova nije iznimka. Odmah je jasno kako je kapetan najveći negativac koji ima sve klasične "simptome", znači pohlepa, beskrupuloznost, bezobzirnost, egoizam što rezultira patnjom za njega i za sve oko njega. Nolitta je cijelu priču dosta simplificirao, tu je još ona vedrina, duhovitost iz njegove ranije faze tako se ritam scenarija mijenja između duhovitosti i relativno ozbiljne akcije, ali interesantan je način na koji je to izvedeno jer se cijeli scenarij drži kao cjelina, nije kao u današnjim danima gdje neki scenaristi upotrebljavaju kolaž-tehniku pa usiljeno spajaju dijelove gdje je na kraju ritam neprirodan i isjeckan. Ovdje se osjeća jasna ideja iza svega, tako smo vidjeli da osim uočljive kapetanove pokvarenosti postoji i druga vrsta zasljepljenosti koju je iskazao i profesor jer je stavio svoju opsesiju Pisum Alatumom ispred svega ostaloga pa je tako bio u stanju ugroziti svoj život i živote drugih ne bi li došao do njega, tu je Nolitta bio malo suptilniji ali je poruka ipak jasna. Ona scena na kraju gdje Čiko govori kako je uspio uhvatiti tunu koja im je spasila život je apsolutni "highlight" priče i jedino je Nolitta bio u stanju na takav genijalan način izvući poantu cijele avanture.
    Kao što sam već ranije spominjao ova priča je još uvijek dio ranije faze gdje se Nolitta i Ferri počinju razmahivati ali ovdje se već naslućuju obrisi onih vrhunaca koji će uslijediti.
    Nolitta, Gallieno i Pisum alatum, što još reći!
    20.12.2007
    14:03:00 sati
    solar
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Odlična avantura, pomorska naravno, takve su oduvijek i bile najjače. Ima i tu dosta naive; Zagor sa jednim nožem rješava 81 morskog psa, a sa ušiljenim drvom ogromnu hobotnicu. Jeben neki tip! ;)) Nije jedna od meni najdražih epizoda, ali se u njoj može uživati.
    24.12.2007
    18:20:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Odlicna epizoda, sasvim u stilu avanturistickih filmova iz proslog vijeka.
    Prvi susret Zagora sa okeanom i cunamijem, doduse na otvorenom moru.
    09.03.2008
    09:37:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Raga

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Remek djelo!!! U ovoj priči sam se nasmijao više nego svim Chicovim specijalima zajedno...
    05.06.2008
    15:33:00 sati
    Raga
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Moram reći da po meni ova epizoda spada u sam vrh. Nije to samo klasik, to je evergreen!!!! Nešto nevjerovatno dobro. Nema do Nollite!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    15.11.2008
    00:53:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    priča među najboljima u seriji, inače mi se sviđaju te priče tipa Američka odiseja i ovo. jako zabavno i puno bolje nego današnje Zagorove priče koje se izdaju. crtež za 10 bez sumnje
    19.12.2008
    18:08:00 sati
    Koresh
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Nezaboravni Nollita. Remek djelo starih majstora stripa!
    04.01.2009
    15:19:00 sati
    supermike
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Hehehe, dovoljno je pročitati npetrosovo oduševljenje da shvatiš kako je ova epizoda nešto stvarno posebno. Nemoćan Zagor, otet i doveden na brod ni kriv ni dužan. Ima san osjećaj da na svakoj stranici mogu osjetiti taj bijes koji izlazi iz njega. Nielsen čini epizodu još jačom, ta njegova surovost i životna filozofija. Jednostavno: opet ničega ne nedostaje. Savršeno.
    31.03.2009
    13:19:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    09.06.2009
    04:47:00 sati
    Ferri
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Ove je prva fantasticna Zagorova prica po originalnom kronoloskom Italijanskom izdanju (originalni broj 42).  Prije ovog broja price su bile dobre, ali puno naivne, ponekad dosadne, a i crtez je bio slab, samo se polako razvijao da bio dosao do ovog momenta.

    Ovdje su Feri i Nolita prvi put obadvoje savrseno uradili svoj posao, pa zato je ova jedna od najboljih Zagorovi prica koju puno ljudi ne spominju puno.  Avantura na Malu Afriku je uzbudljiva, Kapetan Nielsen je pravi neprijatelj, a i onaj insekt koga profesor trazi je perfektan komicni dio radnje, uglavnom pri kraju.

    Nema se sto reci nego jedna rijec: MASTERPIECE !!!

    23.02.2010
    17:34:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Galis

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Mislim da je ovo prvi put "oko svijeta" Zagora i Čika kada se udaljavaju od Darkvuda pa zatim vraćaju. Ja te starije epizode nisam nešto naročito gotivio, ali ova je po meni iz prvog velikog Zagorovog ciklusa. Jedna od onih koje bih rado opet imao u svojoj kolekciji.

     

    11.09.2010
    13:33:00 sati
    Galis
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Lagano, dinamično i nabijeno pustolovinom!

    16.01.2011
    21:25:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlicno. Zagor u svom pravom svetlu. Nervozan, lud, nabijen emocijama, spreman na sve. Negativci potpuno zbunjeni, sizofreni izmedju divljenja i straha prema Duhu sa sekirom. Spasava im zivote, da bi im posle sve vratio sa kamatom. Glavnog negativca udavi. Ciko fenomenalan. Legendarna epizoda koja trasira put enormne popularnosti Zagora.

    22.01.2011
    15:49:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    Dobro, pogotovo crtež. Naslovnica s hobotnicom je također zakon.

    27.04.2011
    20:25:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Perfektno jedina ispravna riječ za ovo.Nezaboravne vinjete zagora kako visi obješen za ruke,chicovi gegovi,borba zagora sa morskim psima pogotovo divovskom hobotnicom,brodolom... mislim neman riječi.Crtež perfektan također.Puno akcije,sukoba što verbalnih što fizičkih...toliko muke i znoja za tako malog kukca kao što je pisum alatum...LMS naslovnica kultna vinjeta unutar stripa...Ne znam što više napisati jednostavno priča koja zaslužuje duplikat koji će biti uokviren.Naslovnicu ocjenjujem samo onu sa hobotnicom koja je genijalna.Ovo su priče zbog kojih ćesto želim biti sam u sobi na krevetu čitajući i jedući kokice :))) Čistih 100% bez jedne dileme.

    26.06.2011
    17:40:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Davor2403

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Jako dobra priča, pogotovo što je prva Zagorova na moru ;)

    23.07.2011
    12:03:00 sati
    Davor2403
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    22.04.2012
    19:17:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Bez Chica nema nista

    26.04.2012
    18:29:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    6, 7, 9, 8

    21.05.2012
    13:18:00 sati
    tekumze
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zanimljiva priča

    20.07.2012
    11:39:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • PAJDO

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Avantura u pravom smislu te riječi. Ova priča možda najbolje dočarava sve ono što strip o zagoru jest i sve ono što volimo u tome junaku.

    Kao pravi majstor scenarija i priče Nolitta nas u priču uvodi smiješnim gegom sa Chicom i "nijemim" indijancem. A onda ide čista avantura. Nasilu odvučeni na brod "Crvena vještica" Zagor se bori s morskim psima, zaboravljenim plemenom na malom otočiću, divovskom hobotnicom itd Sve je začinjeno predivnim Ferrijevim crtežom za koji se vidi da napreduje prema onome što će postati u zlatnom razdoblju.

    Strip koji zove na ponovno čitanje. Velika preporuka.

    10.03.2013
    15:41:00 sati
    PAJDO
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 79%

    3, 10, 10, 10

    11.06.2013
    09:57:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    10, 7, 10, 10

    14.06.2013
    12:25:00 sati
    sreba
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Volim epizode u kojima naši nepokolebljivi junaci, nabrijani osjećajima za pravdu igraju za tim zločinačke momčadi. Premda Zagoru to nije bio vlastiti izbor i radilo se o ucjeni, ipak je cijelo vrijeme bio uz bok kapetana Nilsena i pomagao mu oko svakog njegovog zločinačkog nauma pa čak i onda kada su uništili čitavo jedno pleme skupa sa otokom na kojem su živjeli. Naravno, na kraju mu je sve to stavio na račun. U tome mi je najveća čar ove epizode a kad tome još pribrojim pregršt akcije i jako dinamičan scenario onda je ovo strip za visoku ocjenu.

    14.07.2013
    11:44:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 88%

    10, 7, 9, 10

    Ovo je vjerojatno jedna od najduhovitijih Zagorovih priča koje sam imao prilike pročitati. Gegovi s prof. Lookfordom i Chicom su mi vrhunac a rijetko kad se viđa epizoda gdje glavni negativac, u ovom slučaju Nielsen, ima genijalnih provala. Kad već spominjem Nielsena, je li Dnevnik možda izrezao nekoliko stranica od scene njegove smrti? Nemam pojma što mu se desilo. E da, i šteta šta je Pisum alatum uginuo. :((

    Stari Ferrijev crtež mi se sviđa, izgleda baš nekako avanturistički. Jedina naslovnica ove epizode (osim LMS izdanja) je ova s hobotnicom koja je predobra, ali mislim da su u Bonelliju zamijenili naslovnice Duha prošlosti i Pobjede. Naslov "Neman iz lagune" koju je odabrao Ludens baš mi je zvučan. 

    07.08.2013
    17:47:00 sati
    Opti
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    KLASIK šta reći? Da budem iskren neznam koja mi je epizoda bolja ova ili "odiseja" no ako u ičemu drugom ova epizoda tuče "odiseju" u humoru koji je fenomenalan.

    15.09.2014
    20:50:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Odlična priča sa nekoliko upečatljivih scena kao prisila ukrcavanja na brod, okršaj s hobotnicom i one eksplozije na kraju s nestankom otoka, ali šteta kapetana Nielsena.

    15.11.2014
    15:51:00 sati
    caramba
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Tko bi rekao da će se izroditi ovakva fantastična pustolovina iz prilično neobičnog nauma jednog zaluđenog profesora da na udaljenom otoku pronađe malog kukca, bez obzira koliko on bio rijetka pojava. Sve je ovdje na visokom nivou i posebno je zanimljivo promatrati transformaciju kapetana Nilsena iz oštrog zapovjedničkog ali donekle humanog stava na početku do zločinca najgore vrste na kraju. Njegov lik je pravi simbol ljudske pohlepe i pokvarenosti koja ne poznaje granice i kako se ono kaže takvim ljudima ponudiš jedan prst a oni će ti uzeti cijelu ruku. Sam kraj je legendaran i vjerojatno spada u najsmješnije scene ikada napravljene na Zagoru; kada su već bili na izmaku snaga Chico ulovi tunu a da nikome nije rekao s kojim mamcem, pa onda ono nestrpljivo iščekivanje kada su mornari na brodu pogađali o čemu se točno radi i na kraju otkrivanje istine o pisum alatumu koja je tako pogodila profesora Lookforda i ona njegova nezaboravna faca;

    - Moj pisum alatum! Jedini pisum alatum na svijetu... upotrijebljen kao mamac za odvratnu ribu...

    - Uh... s obzirom na brzinu kojom ste je pojeli nije mi se baš činilo da vam je riba bila odvratna...

    Legendarno i nezaboravno... scena za sva vremena.

     

    28.11.2014
    23:54:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    ovu epizodu sam obožavao kao klinac.nije bilo ferija a da ga ja ne izvadim iz starog bakinog kredenca i pročitam i prelistam bar dvadesetak puta.

    sve je bilo ukomponirano:putovanje u nepoznato,morske nemani,zločinci...

    ovaj strip sam imao u kolekciji ZS/LMS Zagora i to izuzetno dobro sačuvan..moje blago

    dajem visoku ocjenu naslovnici iz LMS,čisto zbog nostalgije

    Nakon doživljene i proživljene avanture sa Hellingenom i kupanjem u hladnim vodama jezera Erie,naši su junaci odlučili zaliječiti svoje rane, uzeti neplaćeni godišnji i slobodno vrijeme provesti na krstarenju.Doduše ne svojom voljom,već zahvaljujući starom mornarskom potezu,šangajskom načinu.Nolitta naše šumske ljude po prvi put odvodi na morsku pučinu,na brod imena Crvena vještica,kapetana Nilsena.
    Odredište im je Mala Afrika,izmišljeni vulkanski otočić Bahamskog otočja.Cilj:Tamo odvesti profesora Lookforda koji želi pronaći i uhvatiti Pisum Alatum,rijetkog kukca neobičnog imena i još neobičnijeg izgleda.
    Kapetan Nilsen je pravi antipod Fishlegu.Zloban,pokvaren do srži i lakom,žrtvuje svoju posadu kao pijune,nije se libio pobiti ljude zbog hrane i vode.Čak su i imena brodova sušta suprotnost.Dok Golden baby milozvučno klizi niz usne u ulazi u uho,Crvena vještica zvuči zlokobno i opasno.Konačno došavši na odredište,Crvena vještica spušta svoja jedra i posada izlazi na kopno.Tamo ih dočekuju domoroci,nekadašnji ljudožderi,danas ribari.Da su znali kakve će im nevolje prirediti došljaci,vratili bi se starim prehrambenim navikama i okrenuli bi ih na ražnju bez pardona.
    Ovo je jedna od onih epizoda.Nolittinih legendarnih,koji su se sa guštom i uzbuđenjem čitali prije 30-40 godina a ni danas ne gubi na svježini i šarmu.Pregršt jakih i nezaboravnih scena.Kome može ispariti iz sjećanja Zagorov rodeo sa morskim psom,bitka protiv divovske hobotnice,otočić kojeg guta vulkan i more,tsunami…i Čikovo pecanje sa neobičnim mamcem.

    04.01.2015
    07:55:00 sati
    igor 12
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    07.04.2015
    20:10:00 sati
    hamzik
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Odlično! Sve je več rečeno. Mala zamjerka crtežu - na otoku u borbi s crncima, u jednom trenutku niti Chico, niti Zagor nemaju oružje, a več u sjedećoj slici imaju pušku i pištolj. + pomiješane naslovnice...

    08.04.2015
    00:17:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    Odlična priča, jedan od najdražih stripova koje imam. Čiko nenadmašan u ribolovu, atmosfera na otoku, puno stranica.

    09.04.2015
    23:46:00 sati
    dudo1
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    30.04.2015
    00:36:00 sati
    Hrvojek
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    05.01.2016
    09:57:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    U spomen na Ferria sam odlučio pročitati nekoliko starih Zagorovih epizozoda. Zarobljenici crvene vještice je opuštajuća standardno dobra Zagorova epizoda. Zapitah se jedino...500-tinjak epizoda kasnije ili 50 godina kasnije kada bi zbrajali koliko je morskih pasa Zagor ubio nožem...dali bi nam bilo dovoljno prstiju na obje ruke da ih izbrojimo??? ;)
    05.04.2016
    08:52:00 sati
    Oki
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Eh, pa ovakvih stripova nema više, ovako nešto se ne rađa danas...kakva prirodna radnja, kako napeto, kakva akcija...ovo se čita 30 puta za života...najmanje. To je to, to je strip u globalu.

    19.04.2016
    19:27:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • vangelis

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    02.05.2016
    16:40:00 sati
    vangelis
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.05.2016
    00:25:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    17.01.2017
    17:06:00 sati
    suply1
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Napeta i zabavna epizoda! Jedna od najboljih u ovom periodu.

    14.06.2017
    14:42:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 62%

    4, 5, 9, 8

    Meni je ovo bilo poprilično dosadno i razvučeno, ne volim te morske epizode i ljuljanja brodova, oluje i bonace... Priču odavno pamtim upravo po Pisum Alatumu i završnici kad ga je Chico iskoristio da ulovi ribetinu i taj smiješni kraj je najbolji dio epizode. Nolitta je opet prikazao kako prilika da se obogati čovjeka pretvara u zvijer. 

    09.07.2017
    17:18:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    LUX 079. Pobjeda (od 21 str.)
    LUX 080. Neman iz lagune
    LUX 081. Seminole (do 17 str.)

     

    Jako zanimljiva i uzbudljiva prica. Cista uzivancija. Bas se cita u jednom dahu. Sve je pocelo s time kad su Zagor i Ciko prisilno odvedeni na brod kapetana Nilsena i tu pocinje avantura. Jos kad dodju na onaj otocic Mala Afrika, postaje sve bolje i bolje.

    I kad covjek pomisli na trenutak da bi taj Nilsen mogao postati dobar i da nije toliko los, vec u sljedecem trenutku ispliva na povrsinu njegova prava, pokvarena osobnost, cisti egoist i ubojica. Taman i kad su bili otisli sa otoka kojeg je zahvatio potres, kad pomislis da je na kraju sve relativno dobro proslo i da su se spasili, opet nevolje, brod tone..

    Ovo je prica koju cu definitivno zapamtiti i jednog dana ponovno citati , ali i ono je bilo dobro na kraju sa kukcem "Pisum alatum" kako je zavrsio , predobro Lol.

    13.01.2018
    21:09:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    29.12.2018
    18:14:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Izvrsna priča koja ne gubi na zanimljivosti do posljednje stranice. Vrhunski!

    10.06.2019
    16:37:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nakon proteklog vremena, drugi put sam pročitao ovu avanturu i nije izgubila na kvalitetu ni za jotu. Sve je uradjeno vrhunski - od scenarija preko crteža do naslovnice. Kapa dole za fantastični trio Nolita/Feri/Donateli.

    05.09.2019
    12:27:00 sati
    Batacele
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Jako dobra epizoda sa zapravo tragicnim zavrsetkom posto na kraju svi pogibaju osim nasih dvoje glavnih junaka i profesora ( malo odiseja vuce na ovu epizodu sto se toga tice). Upecatljiva scena koja mi je ostala u sjecanju u vezi ove epizode je kada Zagor nakon svih prevrata koje ima u odnosu sa kapetanom ipak odluci rijesiti kapetana Nilsena i doslovno ga  zadaviti do smrti. Opcenito u samoj epizodi posebno mi se sviđa lik kapetana Nilsena koj je na pocetku na momente ok, pa prevagne u negativaca, pa je opet ok, pa ga pred kraj  opet ga okrene u  totalnog negativca i hladnokrvnog egzekutora koj u par scena iznenada potegne pistolj i smakne nekog. Crtez je super, naslovnica ok

    27.09.2019
    23:16:00 sati
    karuro
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 21
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 505
    • Otvorene karte
      Kod: TX ZS 1095/1097
      Ocjena: 86%
      Vrijeme: 30.6.2020. 1:23:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 603
    • Pero Komanča
      Kod: TX ZS 581/582
      Ocjena: 72%
      Vrijeme: 27.6.2020. 17:44:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 740
    • Prijatelj u opasnosti
      Kod: KT VG 4
      Ocjena: 53%
      Vrijeme: 26.6.2020. 23:44:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 2
      Broj pogleda: 403

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2531
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2425
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1557
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1376
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 1230

      Aukcije

      Forum