Vukodlak

Zagor

ZG LEX 86/87 | 162 str.

Putujući kući na sjever Zagor i Chico dolaze do Stormy Passa, malog planinskog naselja čiji stanovnici žive u strahu od vukodlaka...Čudnog bića koje je pola čovjek, a pola zvijer.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 57%

Priča 5

Scenarij 5

Crtež 7

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 72%

P*7

S*6

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Zvijeri - Vukodlak - Skriveni grad - Bjegunci - Smrt na rijeci
    ZG BBZG 12
  • Zvijeri
    ZG LEX 86
  • Vukodlak
    ZG LEX 87
  • Vukodlak
    ZG LIBKB 21
  • Zveri - Vukodlak - Skriveni grad - Begunci
    ZG VCBZ 16

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Belve!
    ZG SR 48
  • L'uomo lupo
    ZG SR 49
  • Belve!
    ZG TT 48
  • L'uomo lupo
    ZG TT 49

ZANIMLJIVOSTI

  • Radi se o do sada neobjavljenoj epizodi kod nas
  • Ova epizoda objavljena je u Italiju u 7. i 8. mjesecu 1969 godine

Ova epizoda je dokument prošlog vremena u kojem je mozda i dobro funkcionirala, ali sa današnje točke gledišta izgleda istrošeno i zastarjelo. Radnja je porilično jednostavna i predvidljiva. Upravo ta predvidljivost ubija bilo kakvu napetost kod čitanja.

Likovi su sasvim površno obrađeni, tako da nakon kratkog vremena možemo zaboraviti na njih. Glavni lik je doktor Stubb čiju tragediju pratimo u ovoj priči. No niti on nije baš previše karakteran lik...

Tanak scenario, ispodprosječan scenario i naslovnice koje su solidne, ukupan je zbroj ove epizode. Dovoljno da bi se zadržalo u kolekciji, ali nikako kvalitetno!

Kontrarecenzija

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 85%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 10

ZANIMLJIVOSTI

  • Sam čin metamorfoze čovjeka u vuka datira još iz Epa o Gilgamešu, koji je jedan od najstarijih poznatih književnih djela. Tamo se spominje situacija u kojoj je boginja Ištar pretvorila nekog pastira u vuka.
  • Pojam likantropija dolazi od grčkog mita o vrlo zlom kralju Likaonu koji je Zeusu servirao ljudsko meso za večeru. Ljut zbog tog čina, Zeus ga je pretvorio u vuka.
  • U zbirki pripovijetki Satirikon, koju je napisao Gaj Petronije, bilježi se prva priča o vukodlaku. Priča je o vojniku koji je putovao sa svojim prijateljem. Kada su se našli kraj groblja, prijatelj se pretvorio u vuka.
  • Sv. Kristofor je navodno također bio vukodlak. Pripadao je narodu koji je umjesto ljudske imao vučju glavu. Napadali su ljude i sisali im krv. Kristofor se zahvaljujući misionarima preobratio na kršćanstvo. Danas je zaštitnik putnika, a što mu je bilo s vučjom glavom ne znam. Valjda mu je u međuvremenu narasla ljudska glava.
  • Laignach Faelad su legendarni ratnici iz Irske, okrug Tipperary. Za njih se vjerovalo da su polu-ljudi, polu-vukovi. Bili su zastrašujući i brutalni, a ratovali su za onog tko je bolje platio. Cijena nije bila zlato, nego meso novorođenčadi.
  • Loup-Garou je legenda koja stiže iz Francuske. To je čovjek koji ima vučju glavu. Žrtvama pije krv, nakon čega i oni sami postanu vukodlaci.
  • Il Benandanti su dobri vješci koji su čuvali ljude, usjeve i stoku od zloduha i zlih vještica. Navodno su i oni imali moć transformacije u životinje, a vuk je bio jedna od njih.
  • Aconitum napellus ili po domaćem Modri Jedić otrovni je cvijet koji raste i u našim krajevima. Kada kažem otrovni, mislim na smrtonosno otrovni. Čak ga nije poželjno brati bez rukavica, jer se otrov može apsorbirati i preko kože.
  • Priča je originalno izašla u Zagor Collana Lampo (IV serie). Riječ je o brojevima 50 Belve, 51 Ombre nella notte, obje u siječnju 1969. Zatim 52 L'uomo lupo, 53 Negli artigli del mostro u veljači 1969. I zadnja dva dijela, brojevi 54 Il diario segreto i 55 Plenilunio! u ožujku 1969.

„Vukodlak je - batler!“

Gornja recenzija je dokument prošlog vremena u kojem je možda i dobro funkcionirala, ali s današnje točke gledišta izgleda zastarjelo. U usporedbi s recenzijama koje se danas objavljuju, izgleda kao jedan malo suvisliji komentar. To je glavni razlog koji me je naveo na pisanje kontrarecenzije. Iako ova epizoda nije među najvećima, smatram da prvo pojavljivanje vukodlaka u Zagoru zaslužuje malu veću pozornost.

Vukodlak je popularno biće iz noćnih mora i stoga ne čudi što je već u 1969. godini dobio mjesto u Zagorovim pustolovinama. Varijacije na temu vukodlaka su obrađivane i kod drugih Bonelijevih junaka. Meni jedna od najsimpatičnijih Martijevih epizoda „Druidov Srp“ i po pitanju horor tematike neizbježni Dylan „Noći punog mjeseca“ i „Posljednji uštap“.

Ketty i Marty Marwick

Po suvremenim definicijama vukodlak je čovjek koji je obolio od zarazne bolesti zvana likantropija. Oboljeli se za vrijeme punog mjeseca preobražava u biće nalik vuku, prekriven je dlakom, ima očnjake i pandže, te hoda na dvije noge. Izuzetno je spretan, snažan, agresivan, nema razum i vođen je isključivo životinjskim nagonima. Sve te osobine sadržava i ova Nolittina verzija.

Put do današnjeg poimanja vukodlaka proteže se kroz čitavu ljudsku povijest (vidi zanimljivosti!). Nolitta nije pokupio inspiraciju odlazeći baš do Epa o Gilgamešu. Najočitija inspiracija dolazi iz filmova koje je gledao kao mladić, Werewolf of London (1935.) i The Wolf Man (1941.).

U mnogim narodnim legendama, transformacija čovjeka u vuka polazi od toga da su ti ljudi bili zločesti, pakosni, uništavali su usjev, strašili ljude, pa ih je stiglo prokletstvo, kažnjeni su od bogova i slično. Često se radi i o legendama vezanim za šamanizam. Tu je riječ o posebnim ljudima koji se pomoću vlastitih moći mogu pretvoriti u životinje. Transformacijom u životinje koje utjelovljuju razna božanstva oni dobivaju još veće strahopoštovanje od zajednice.
Za razliku od slučajeva u narodnoj predaji, u ovoj epizodi se više stavlja naglasak na običnog čovjeka. On može biti dobar, pošten i nikom ne činiti zlo. Niti je šaman, niti je uklet, jednostavno se zarazi likantropijom i noćna mora može početi.

Kada sam prvi put čitala ovu epizodu znala sam tko je vukodlak. Zagor ga je spomenuo u razgovoru s pukovnikom Korasijem u priči „Tajna Fride Lang“. Nisam mogla imati veću spojlerčinu, ali sam unatoč tome i dalje istinski uživala čitajući. Ova epizoda na žalost nije izašla u Zlatnoj Seriji, preskočena je iz nekog meni nedokučivog razloga. Na njenu premijeru morali smo čekati sve do 2003. godine u izdanju „Ludens Extra“. Dočekana je, ali nitko nije mogao izbrisati kolektivni spojler koji se nataložio u generacijama čitatelja. Chico i Zagor nerijetko komentiraju kako su se već susretali s raznim pojavama. Tada nam doleti koji detalj u vezi Kandraksa, Rakosija... Ili u mom slučaju, vezano za ovu epizodu - tko je vukodlak imenom i prezimenom, što je po zanimanju, njegov broj cipela i kako je priča završila. Spomenula bih i samoljepljive sličice, postere, tekstove i fanovske osvrte na razne neprijatelje. Svako toliko stigne i koja referenca na prvo pojavljivanje vukodlaka. Podatak tu, podatak tamo i eto nama stripa o kojem velik broj čitatelja sve zna prije nego je i izašao. Vjerujem da je i to jedan od razloga zašto je ova epizoda loše ocijenjena. Nostalgije nema, sama po sebi kiksa u nekim dijelovima i još pridodamo efekt spojlera. Zbilja loša kombinacija za „reputaciju“ neke priče.

Dr. Stubb i njegov cvijetak

Sama činjenica da smo znali kako je ovo prvo pojavljivanje vukodlaka, uništila je draž onog osnovnog pitanja. „Postoji li uistinu vukodlak u Stormy Passu ili je to maskirani čovjek?“. Zvuči banalno, ali je vrlo bitno za neizvjesnost prvog dijela stripa. Povucimo paralelu s tipom epizoda koje počinju s nadnaravnim štihom, a na kraju se utvrdi kako se iza svega krije običan čovjek. Maskiran u neku babu rogu. Teoretski je i vukodlak mogao biti to. Običan čovjek preobučen u vuka, koji straši i ubija sugrađane (zbog krijumčarenja alkohola Indijancima, ako bi pisao Toninelli). Nolitta je veći dio energije uložio u pitanje događa li se nešto nadnaravno u selu, nego u skrivanje identiteta vukodlaka. Nema šanse da itko dokuči odgovor na pitanje postoji li vukodlak, sve do trenutka kada ga vidi Chico. Konačna potvrda dolazi u prvom Zagorovom okršaju s njim. Do tog trena, sam čitatelj ne svjedoči niti jednom događaju iz prve ruke. Sve što doznajemo su u biti prepričavanja bračnog para Marwick koji su ugostili naše junake. Na nama samima je bilo hoćemo li im vjerovati ili ne. Hoćemo li biti uvjereni u postojanje vukodlaka ili ćemo pomisliti kako netko izvodi maškaradu.

U točki kada se čitatelj uvjeri u postojanje vukodlaka, slijedi odgonetanje njegovog identiteta. Kao netko tko je bio upoznat sa svim detaljima, ne mogu komentirati koliko je strip predvidiv u tom segmentu. Mogu se jedino baviti tehnikalijama. U priči ne postoji dovoljan broj likova bez alibija. Nema dovoljno kandidata koji bi napravili pomutnju, skrenuli fokus, odvukli nas na krivi trag. Čitatelj lako može biti vođen mišlju - ako je netko vukodlak, onda je to upravo taj, takoreći jedini lik koji postoji u stripu. Međutim i on ima alibi, jer pojava vukodlaka počinje prije nego se on sam našao u gradu. Njegov alibi dodatno začinjava stvari, ali nije dovoljno snažan za biti glavni adut uspješnosti jednog trilera. Zbog toga smatram da Nolitta ovu epizodu nije ni zamišljao kao neku vrstu mozgalice. Ne vjerujem da bi takav kalibar autora napravio toliko amatersku grešku.

Svatko ima svoje prioritete

Prvi dio priče je odličan. Da se nastavilo u tom tonu, dala bih joj desetke. Stil uvoda u radnju je svojstven Nolitti i izumro je s njim. Bilo je pokušaja imitacije, osobito kod Burattinija, ali uspješnost je rijetka. Lagana razvučenost, životni i čitki dijalozi, prijateljska podbadanja između Chica i Zagora. Sve to je još dodatno obojeno jezom i tajanstvenošću u hladnoj snježnoj atmosferi. Zavijanje podivljalih vukova, oluja, gromovi i nevrijeme. Meni osobno uz prvog Kandraxa i prvog vampira jedan od najdražih početaka.

Tamo negdje od pojave samog vukodlaka strip počinje padati. Djeluje kao da autor nema više elana, pa brže bolje privodi stvari kraju. Pogotovo je loše objašnjenje koje je Zagor dao građanima kada je noćna mora završila.

Odgonetavanje priče s čitanjem dnevnika nije loše. U tom dijelu imamo priliku čuti drugu stranu medalje, priču s vukodlakove perspektive. Jednako kako smo suosjećali i proživljavali strahovanja stanovništva Stormy Passa, u samoj završnici suosjećamo s vukodlakom. Njega također stavljamo u poziciju žrtve okolnosti. Jedna obrazovana, uljudna, ljubazna osoba, proživljava užasnu transformaciju koja mu onako nesvjesnom okrvavi ruke. Tragedija!

Pad priče nakon pojave vukodlaka, djelomično je i zbog samog njegovog crteža. On je više simpatičan nego što je jezovit. Gotovo šarmantan na jedan retro način. Poput Akronijanaca ili čudovišta iz močvare, koji su također inspirirani starim filmovima. Crtač ove epizode je ljubljeni Donatelli. Velika je sličnost njegove interpretacije i vukodlaka kojeg je utjelovio glumac Lon Chaney u filmu The Wolf Man. S te strane gledano nacrtao ga je odlično. Zato zaključujem da vukodlak nije ni glupo, ni bezvezno nacrtan. On je jednostavno starinski i nedovoljno strašan za današnje standarde. Pogotovo nakon Nucciovog vukodlaka na steroidima. Zbog samog njegovog crteža, u točki kada se Chico napokon sretne s njim, čitava jeza kojom je odisao početak priče ne kulminira u vrhunac jezovitosti.

The Wolf Man

Sveukupno gledajući, Donatelli je ovdje super. Atmosferu je pogodio vrhunski, a njegov Chico je najbolji. Način na koji crta zbunjene životinje također je odličan. Ima smisla za karikaturu i geg, te je pravi propust što nije nacrtao niti jednog Chico specijalca.

Ova epizoda nije dobra poput Zarobljenici Crvene Vještice ili Bjegunci, koje su izašle u istom periodu, ali moram priznati da su me iznenadile toliko skromne ocjene. Da je ovo bilo izdano u Zlatnoj Seriji pljuštale bi stotke na sve strane. Kao što sam već rekla, nostalgije nema, dočekana je s puno spojlera i nesumnjivo ima svoje mane.

Naprijed

ZG LEX 84/86 Dečko pik

ZG LEX 88/89 Skriveni grad

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 49%

    4, 4, 6, 7

    Totalno naivno! S prvom pojavom doktora smo odmah otkrili ko je vukodlak! Dnevnik nije nista propustio sa neobjavljivanjem ove price!
    27.08.2003
    22:00:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 7, 9

    prosecna epizoda
    28.08.2003
    00:29:00 sati
    comicman
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 7, 10

    Priča nije tako loša, samo smeta jer se zbilja več zna, da je Stubb vukodlak.Ovo se može več saznati u epizodi SD ZAGOR VAMPIR ali i ovdje več tragovi vode k njegovi kuči.Ali ja nekako ne obožavam zvijeri.
    28.08.2003
    14:21:00 sati
    Anton Mikl
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Obzirom da je ovo do pre neki mesec bila neobjavljena epizoda kod nas, zeljno sam ocekivao Zagorov susret sa vukodlakom. Prica bi mogla biti malo bolja, ali jednostavno sam je toliko zeleo konacno imati u rukama da su mi nedostaci te price pali u drugi plan, pa mi se i ne cini tako losom kao sto mozda realno jeste, pa sam, mozda, u toj oceni pomalo subjektivan. Crtez je vrhunski, licno meni je taj rani Donatelli mnogo simpaticniji i prijemciviji od njegovih kasnijih radova na Zagoru
    28.08.2003
    21:27:00 sati
    ---dp---
    uredi
  • Ukupna ocjena 50%

    3, 1, 10, 8

    :)
    28.08.2003
    23:48:00 sati
    mandrak
    uredi
  • Ukupna ocjena 39%

    4, 2, 4, 9

    Ajoj, uludo straćena ideja o vukodlaku. Plitko i dosadno. Još povrh svega, odmah upada u oči ekstremno loše crtan vukodlak. Pa daj, koji je ono vrag, dlakavo dupe sa svinjskom facom??? Sve je to skupa jadno.
    29.08.2003
    12:25:00 sati
    stinky
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 56%

    7, 6, 3, 8

    Smjesno,smjesno,smjesno.prica je ok u neku ruku,scenario manje vise prosjecan,crtez buhahahahahahahahahahah,ocajnost ziva,ali ipak ponovo su naslovnice dobre.uglavnom su upropastili su epizodu ma smjesnost ziva
    30.08.2003
    13:10:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vidim da su mnogi popljuvali ovu epizodu. sigurno jer nikad niste gledali stare filmove za vukodlacima, već samo psiho 2 ili petak 13.
    pošto sam ljubitelj starih horora, ova epizoda uprkos manama mi je bila dobra.
    03.09.2003
    18:06:00 sati
    jura
    uredi
  • Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Prvi dio epizode ZVIJERI obecava dobru pricu..
    Blaga jeza sa svakom novom stranicom i sumorni
    izgled prirodnog okolisa govori dasu scenaristi pogodili
    u sam vrh majstorstva...Vise nego odlicni DONATELLI
    izvrsno crta malo selo, sa par kucica kojesu vrlo dobro rasporedjene duz puta i stubbova kuca na samku prava je scena uradjena rukom istinskog majstora.Cikovi gegovi su upravo oni koisu i proslavili ZAGORA
    BLAGI HOROR koliko je i dovoljno dase ipak napravi dobra prica
    koju smo eto cekali nekih 30 g.I opet eto koliko vidim nije niti do
    koljena BLAGU CRVENE PLANINE,ili nekim ovdje navedenim
    koje nezasluzuju niti dase navedu,a ko bajagi bolje su
    ocijenjene.Izgleda danas je sve vise koi u sustini
    niti neznaju svrhu ovakve price..Zalosno daje ovakva
    prica o VUKODLAKU ovako lose prihvacena...
    12.09.2003
    02:42:00 sati
    KOLEKCIONAR
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 58%

    8, 5, 4, 7

    Meni se sama priča poprilično sviđa i puno je bolja od nekih novijih epizoda.Siromašno i zabačeno mjesto koje živi u strahu od čudovišta je motiv koji se pojavio bezbroj puta ali to je klasika i to mi se sviđa.Međutim,tu je i težak promašaj scenarista koji se zove Chico i njegove debilane a koje zauzimaju pola stripa i tako kvare ukupni dojam.Pa kome je taj idijot uopće smiješan?!Druga stvar koja me užasno smeta je ona koju je i legendarni Stinky primjetio a to je crtež vukodlaka.Mislim,nije mi jasno kako su odgovorni u Bonelliju dozvolili da to smeće ide u tisak?Potpuni promašaj ionako lošeg i dosadnog Donatellija.Sramotno.
    13.09.2003
    19:30:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 40%

    5, 3, 3, 7

    Priča u prvom dijelu je OK, pa i u drugom, ali crtež. Majko mila! Da je ovo Ferri crtao bilo bi puno bolje. Btw. na drugoj naslovnici Zagor ima veliku glavu. :-)
    29.09.2003
    02:12:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 54%

    6, 2, 7, 9

    Prosjecna prica sa slabim scenarijem radi kojeg sam se morao prisiljavati da procitam cijeli strip. Stvarno steta sto je sve pre ocito. Tome je razlog vrijeme kad je ova prica pisana. Ipak smo svi mi navikli na teske thrillere tipa "Sixth Sense" ili "Usual Suspects" tako da radnja ovog stripa dijeluje jako naivno :) Podsjeca me na epizodu "Molok" koja je takoder ima temu klasicnog horora--frankenstajna, i koja takoder izgleda jako naivno kad se cita danas.
    Za izgled vukodlaka, moram kvotirati Stinkya: "koji je ono vrag, dlakavo dupe sa svinjskom facom" :))))
    Inace crtez mi je simpatican i O.K.

    17.10.2003
    04:59:00 sati
    D.J.
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    Ovo je jedna nepravedno potcenjena epizoda, jer pre svega mislim da se odlikuje jako dobrim i konstantnim tempom pripovedanja, bez naglih skokova i nije tesko pratiti je. U pitanju je to sto je s ove vremenske distance (jer retko ko ju je citao do pre vise od godinu dana) lik vukodlaka kao horror stvorenja potpuno degradiran i izandjao raznom filmskom instant produkcijom (ko je spomenuo Mladog Vukodlaka). Verovatno epizoda i nije bila zamisljana kao triler. Najbolja stvar su svakako naslovnice za koje mislim da su besprekorno uradjene.
    24.10.2003
    14:25:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    6, 6, 6, 8

    26.10.2003
    20:25:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 8, 6

    Kad sam vidia naslov mislia sam da je priča odlična,ali kad sam je pročita nije bila baš nešto,vidia sam da se drugima uopče ne sviđa,ali meni je OK!
    27.02.2004
    17:46:00 sati
    Mate
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 44%

    3, 3, 6, 8

    Sama činjenica da su naslovnice bolji dio stripa je dovoljan znak da je nešto pošlo ukrivo!
    13.05.2004
    21:33:00 sati
    solar
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    8, 5, 5, 9

    Naslovnice su odlične, jedne boljih. Donatelli se ni ovaj put nije izkazao. Vukodlak bi morao imati strašan izgled, umjesto toga je smiješan. Isto tako se likovi mijenjaju. Martyeva žena izgleda na jednoj sličici lepotica, a na drugoj je 20 godina starija. Priča i ideja su dobre, a scenarij je izpod prosijeka, ni Čiko nije više smiješan.
    04.09.2004
    13:57:00 sati
    marvin
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    7, 2, 5, 10

    I meni se puno više svidio prvi dio i sam zaplet priće, koji je obećavao a i morao biti bolje "odrađen". A onda se sve nekako razvodnilo i postalo malo dosadno. Malo previše mi je bilo i onih gluposti sa Chicom. Ali, sve u svemu ima prolaznu ocjenu.
    08.09.2004
    00:57:00 sati
    Alemao
    uredi
  • darkwoodski kralj

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Eto kako vidim vecinu je ova epizoda razocarala, pa tako i mene...Jednostavno se sve brzo i naivno zavrsi. to me najvise smeta kod epizoda. sto znan kako ce koja zavrsiti i sve se dogodi na zadnje 2 stranice. Vukodlak sam po sebi je mogao solidno kao i hellingen ili rakosi da se provuce kroz 3 stripa ali sto je tu je.
    02.10.2004
    05:26:00 sati
    darkwoodski kralj
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 54%

    5, 3, 8, 6

    Bezveze, bilo pa prošlo.
    17.01.2005
    07:31:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ljudi ovo je fenomenalno baš ka u starim horrorima koje isto obožavan.
    28.07.2005
    14:13:00 sati
    vice
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 65%

    5, 5, 9, 8

    klasika jest,ali ponavljana i dosadna...
    03.10.2005
    02:28:00 sati
    globinjo
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    prosječna epizoda.moglo se izvuć puno više.ovako je ispalo prilično naivno.
    09.12.2005
    20:18:00 sati
    lwood
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    CLASSIC
    21.04.2006
    21:06:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 73%

    7, 9, 5, 10

    Vukodlak je malo jadan.
    22.04.2006
    19:01:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    ...uzmimo u obzir godinu izdanja i sve će bit jasno...
    01.09.2006
    17:09:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 77%

    9, 7, 7, 8

    Očekivao sam više od vukodlaka. Priča je trebala biti duža barem za još jedan strip. Scenarij je slab, nema baš puno napetosti a i način na koji je umro Stubbs je bezvezan. Donatellijev crtez mi je uglavnom dobar, ali ovdje je zakazao jer mu vukodlak liči na nekog majmuna. Prva naslovnica solidna, druga još bolja.
    09.11.2006
    23:14:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 67%

    6, 5, 8, 10

    Kratki sadržaj:
    Negdje u planinama Shenandoah Zagora (bez jakne) i Chica je zadesila oluja na putu iz toplih južnih krajeva. Samo što je oluja najmanji problem u tom kraju, jer osim izgladnjelih vukova, malo naselje na njihovom putu terorizira vukodlak. 
     
    Komentar:
    Zahvaljujući našoj dragoj grofici konačno imamo recenziju ove (ipak) kultne epizode. Kultna je zbog prvog pojavljivanja vukodlaka, a i stoga što nije objavljena u našim krajevima sve do 2003. godine, pa je i najviše iščekivana neobjavljena epizoda, poglavito zbog u recenziji spomenutih referenci na nju u kasnijim pojavljivanjima vukodlaka. Meni nije ostavila dobar dojam, a nisam jedan od tih koji ju je željno iščekivao, već sam tada bio u dugogodišnjoj apstinenciji od stripova. Nakon sadašnjeg drugog čitanja, ublažio sam svoje kritike i malo neobaveznije shvatio ovu ipak neosporno kultnu priču!
    Lagani uvod tako tipičan za Nolittu krasi i ovu epizodu. Raritet je da u njemu saznajemo da je nepogriješivi Zagor zalutao, pa Chico iskorištava priliku da ispuše malo nagomilanih frustracija zbog konsantnog omalovažavanja kojeg trpi u njihovom zajedničkom životu. Kasnije je ponovno Nolitta išao u krajnosti prikazujući Chica kao totalnog debila u uzbudljivom napadu vukova. 
    Zanimljivo je da Zagor (za razliku od Chica) nije čuo za pojam "vukodlak", a Chico zna čak i za tada još neizmišljen pojam "dinosaur", još zna naći i losa (u Ludensu krivo preveden kao sob) usred Virginie. Ove zanimljivosti su smiješne iz današnje perspektive, baš kao i "trash" izgled vukodlaka. Nolitta je u ovim ranim Zagorima uvelike pustio mašti na volju, stoga još više čudi njegov činjenično potpuno nepogriješivi rad na Mister Nou. Svejedno, što je tu je, s tim nelogičnostima u Zagoru sam se pomirio, ali ne mogu si pomoći da ne ukažem na njih.
    Čak i kada zanemarim sve gluposti u scenariju i uvažim taj starinski tip naracije koji je Nolitta očigledno htio postići, ne mogu kazati da je ovo dobra epizoda. Ima određenih draži, pa i dobrih scena, ali da je moglo bolje - moglo je! Točka na "i" je završno Zagorovo prodavanje magle isprepadanim seljanima. U biti, to je i simpatično ako priču gledamo kao svojevrsnu parodiju starinskih filmova - samo što Nolitta nije imao tu namjeru!
    Donatellijev crtež mi je u nekim stvarima dobar (npr. selo, atmosfera, kuća doktora Stubbsa), ali ponegdje je izrazito loš, posebno na dinamici crteža. Atmosferične i efektno obojane naslovnice su i najbolji dio ove epizode.
    EDIT: 06.03.2020.
    01.02.2007
    13:25:00 sati
    Spock
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 76%

    9, 6, 7, 10

    Ovo je zapravo prica o bolesti. Dr.Stubbs nije vukodlak nego boluje od Likantropije, rijetke ali stvarne bolesti. Autori su se potrudili napraviti horror pricu, ali na koncu ipak izvire cinjenica da je covjek bio bolestan. Stoga visoka ocjena prici a niska scenariju. Naslovnice ok, ali 10-ka zbog one druge s vukodlakom!
    12.07.2007
    15:55:00 sati
    alen
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 35%

    3, 2, 4, 8

    da je izašla u lms, da sam je ko mali čitao, i da je tada bilo interneta, epizoda bi dobila neke osmice ili devetke, ovako joj prosjek dižu sasvim solidne naslovnice, pogotovo ova s vukovima
    13.07.2007
    12:24:00 sati
    ken2
    uredi
  • zagorovsky

    Ukupna ocjena 47%

    8, 3, 2, 8

    Odlična ideja ali nikako odrađena a i Donatelli je jako loš
    22.08.2007
    10:29:00 sati
    zagorovsky
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 37%

    5, 3, 3, 4

    Epizoda iz nekih drugih vremena, jednostavna i neambiciozna, u paketu sa Donatellijem. Sveukupan dojam - slabo. Dajem plus radi Zagorovog PREJAKOG objašnjenja čitave situacije na kraju: ''Ljudi, vratite se svojim kućama, ništa se čudno nije dogodilo u vašem selu. To je bio samo ovaj gladni vuk, evo, pogledajte ga slobodno. Ponavljam, NIŠTA se neobično nije dogodilo. Slobodno se mirne duše vratite svojim kućama.'', lik kao da radi u nekoj državnoj službi.
    24.12.2007
    02:21:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 72%

    7, 6, 8, 9

    Epizoda sa vukodlakom je ipak bolja od ovih ocjena ovdje. Nije nešto posebno ali nije ni tako loše. Naslovnice su odlične.
    24.12.2007
    09:47:00 sati
    delboj
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 91%

    10, 7, 10, 10

    Prica je fenomenalna, po uzoru horror filmova iz cetrdesetih godina, prije svega Wolf-Man je bio podloga za ovu pricu, pogotovo vizuelno. Štima sigurno da je scenario mogao tik bolje da se napravi i prije svega jos mracnija i napetija atmosfera.Donatellijev crez je bio fenomenalan, s obzirom da je on po meni tu bio na vrhuncu.Naslovnice su legendarne i spadaju u klasicne i najbolje.
    09.03.2008
    09:27:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Raga

    Ukupna ocjena 58%

    7, 5, 4, 10

    Početak priče je odlično dočaran, pogotovo atmosfera; strah, trepet, tjeskoba, sranje u gaće, zabačeno mjesto čiji prestrašeni stanovnici pucaju na sve živo i mrtvo što hoda i ne hoda. Al kasnije postaje prenaivno; ono dlakavo nije Vukodlak već neki zaostali čovjek na kojeg su naljepili dlake s jaja - preloše nacrtan, a i pisac malo pretjeruje s Lopezom, recimo kad ga je Vukodlak ugrizao za ruku, njemu ništa al samo zato što je nosio onu dašćicu s kojom se tuku orasi i melje karfiol. Prenaivno! Naslovnice... nikad bolje u tom periodu!
    06.06.2008
    00:16:00 sati
    Raga
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ma ljudi klasik...klasik
    15.11.2008
    17:32:00 sati
    cibalia
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Pošto je bila neobjavljena ja sam očekivao više jer prvi put sam ju pročitao u piratskom izdanju krajem 90-tih i malo je ispalo drugačije nego sam očekivao ali klasik je kao što su i stari horrori klasici a Donatelli je vukodlake gledao iz starih filomova i vjerujte da ih je vrlo vjerno prenjeo u Zagora. Inače mi je malo glupo što se bacio sam sa stijene gotovo bez borbe ali ovo je jedan od prvih pedeset Zagora tako da treba imati obzira bar malo!
    01.12.2008
    02:48:00 sati
    supermike
    uredi
  • profesor-inz

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Zanimljiva i simpatična priča, dugo smo je očekivali, možda neće  nikada stati u red najboljih ali će zauvek imati svoje mesto. Što se tiče ove recenzije Darkwood Devila može se reći da je sramna , jer ovo nije recenzija već obaveštenje, najava kakva se davala za narednu priču. (ocena 0) Pozivam DeeCay-a da povuče ovako šture recenzije ili da dozvoli pisanje kontrarecenzija, zanimljivosti je bilo napretek, počevši od činjenice da se dugo čekalo na ovu priču, motivima za neobjavljivanje, te široke tema kao što je linkatropija.
    24.06.2009
    16:59:00 sati
    profesor-inz
    uredi
  • kenan92

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    06.02.2010
    22:38:00 sati
    kenan92
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    As far as previously unpublished Zagor stories, to me this is one of the better ones, a little better than Decko Pik, which I did not care for all that much.  The first part is a little better than the second, where the story shows that it might actually be exciting and new.

    then, when the Werewolf (Vukodlak) first appears, it looks very cheap, not very scary, and is able to actually have a fist fight with Zagor, whereas it should just be able to tear him to pieces too.  A little predictable, but not at all as bad as some claim it is.  The drawings are good, I think, and I especially like the covers - 2nd one most of all.  Good early Zagor.

    02.03.2010
    19:51:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Dobra epizoda u stilu starih horora.Steta sto je toliko ocigledno ko je vukodlak

    05.06.2010
    19:45:00 sati
    Kandrax
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 61%

    8, 4, 6, 7

    Dosadna epizoda.

    30.01.2011
    11:48:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Mislio sam da ova epizoda uživa veći kultni status jer meni je baš zakon, ujedno i prvi Zg kojeg sam pročitao, ali ne i kupio jer mi ga je poklonio prijatelj kada sam imao 10 godina i po završetku priče sam bio fasciniran.

    27.04.2011
    20:32:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 7, 9

    Tipična priča za rani Nolitin period, po modelu klasičnih filmova iz kojih je često crpio teme. Verno je prikazana atmosfera koju su imali ti stari filmovi i čak i danas, kada imamo priliku da pročitamo ovu priču jer u vreme Dnevnika nismo mogli, imamo jednu sasvim zadovoljavajuću epizodu. Šteta što nije crtao Feri, njemu više odgovaraju ovakve mračne i horor teme. Scenario je mogao da bude malo neizvesniji, ali ipak je ovo pisano pre više od 40 godina. Naslovnice su odlične, pogotovo druga!

     

    Ovo je priča koja definitivno zaslužuje detaljniju recenziju!

    19.06.2011
    20:13:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • Sneaksie Thiefsie

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zagor...sneg...vukodlak...nema bolje!

    19.06.2011
    21:19:00 sati
    Sneaksie Thiefsie
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    Ova epizoda mi je uvijek bila jedna od veoma dragih.

    24.06.2011
    21:38:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 84%

    10, 9, 6, 9

    Prva stvar rcenzija je doslovno nula... ovo treba pod kontrarecenzije hitno... Priča mi je vrlo dobra pogotovo putovanje na brdo borba sa vukovima, samo nije mi jasan crtež vukodlaka ono je teško razočarenje sve ostalo jako dobro. Naslovnica prva odlična druga malo lošija btw: vidi se na naslovnici kako bi ferri crtao vukodlaka i to bi ispalo 50 puta bolje.

    05.07.2011
    23:27:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Davor2403

    Ukupna ocjena 72%

    9, 5, 7, 9

    Priča mi je dobro počela i vukodlaci su uvijek zanimljivi. Međutim scenarij ovdje nije dobar, crtež je očajan (pogotovo crtež samog vukodlaka) tako da smo na kraju dobili jednu naivnu i prolazu epizodu koju ne treba puno spominjati, jedino su naslovnice jako kvalitetne!

    23.07.2011
    11:55:00 sati
    Davor2403
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    10.10.2011
    10:13:00 sati
    teller
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    5, 5, 9, 9

    21.05.2012
    13:05:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Meni je ovo vrlo dobra epizoda (ima nostalgije).... ne kontam recenziju.

    03.03.2013
    18:29:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • PAJDO

    Ukupna ocjena 73%

    6, 7, 8, 10

    No school like old school:)

    Viva trash hororci:)

    10.03.2013
    16:02:00 sati
    PAJDO
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    17.03.2013
    00:52:00 sati
    Fran
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Meni je ovo zakon epizoda. Nekako je baš retro i minimalistička, ali ne na onaj dosadan način kao početne zagorove epizode. Naslovnice su odlične, pogotovo prva.

    28.07.2013
    01:48:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 5, 10

    16.08.2013
    23:31:00 sati
    velka031
    uredi
  • lasa22

    Ukupna ocjena 62%

    5, 5, 8, 8

    Jako predvidljivo i jednostavno,mogli su ovo malo zakuhat. Tajanstvene Vode i Prokleta Koliba me malo podsjecaju na ovu pricu.

    11.04.2014
    18:34:00 sati
    lasa22
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Mogu razumeti zašto mnogi nevole ovu priču. No ja nisam međunjima kao ljubitelj crno belog horora jako mi se sviđa epizoda. Znam da je produkt svog vremena i da je zbrzana i šlampavo napisana no ja je volim od prve do zadnje stranice volim misteriju (ono malo što je ima), obožavam Čikin humor u ovoj priči (meni nije jasno kako neko nemože da nevoli Čikin humor? razumem za čikine specijale ni ja ih nevolim izuzev legendarne petorke) i sviđa mi se atmosfera tokom cele epizode. Nerazumem zašto ljudi nevole vukodlakov dizajn? isti je kao u starim hororima i fantastično je prenesen na papir. Naslovnice su mi fenomenalne posebno druga. Crtež je fantastičan.

    16.09.2014
    21:10:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    Puno bolji dojam sam imao o ovoj epizodi kada sam je pročitao u crno bijelom izdanju extra serije. Nakon ponovnog čitanja u koloru, mislim da mi ipak nije nešto posebno. Zato su naslovnice prva liga.

    15.11.2014
    15:36:00 sati
    caramba
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 73%

    8, 6, 7, 10

    Solidna je ovo priča ali ništa više od toga, ipak je tu prisutno nekoliko stvari koje koče napredak prema boljitku. Prva stvar je očita predvidljivost, ne smeta mi toliko kada ja sam na temelju veće ili manje logike uspijem odgonetnuti rasplet ali potpuno je druga situacija kada scenarij ili čak crtež previše toga otkrivaju. Ovdje je taj slučaj, već kod prvog pojavljivanja vukodlaka kada je napao Chica vidjelo se da je to doktor Stubb jer je nosio potpuno iste hlače na sebi (to je vidljivo u sceni kada vukodlak ugrize Chica za ruku). Možda je tu scenarij zakazao, možda Donatelli jer je nacrtao takve hlače ili čak kolorista koji ih je tako obojao jer je činjenica da sam ovu priču čitao u kolorcu gdje je sve bilo toliko očito da ne može biti očitije. Ali već i prije tog napada su postojale određene sumnje koje su se javile prilikom posjeta dvojice prijatelja doktoru koji je odmah zanijekao ikakvo postojanje vukodlaka (a ljudi obično slažu kada nešto žele sakriti). Sam izgled vukodlaka je za mene prilično neuvjerljiv jer mi više sliči na križanca čovjeka i majmuna nego na zvijer koja bi trebala tjerati strah u kosti. Razumijem da je priča rađena 1969. ali mislim da se već i tada moglo napraviti nešto bolje i strašnije ali ako je Donatelli uzeo lik iz prastarog filma iz 30-ih ili 40-ih godina onda nije ni čudo što je ispalo ovako. U svakom slučaju, Nuccijeva verzija iz puno kasnije epizode je puno bolja i uvjerljivija a i sama priča je puno duže držala neizvjesnost. Ovdje na kraju ispada da je bio zanimljiviji prvi dio epizode i sve ono što se dešavalo prije odlaska kod doktora Stubba nego sve ono poslije toga. Ne ide mi u glavu ni ono Zagorovo objašnjenje na kraju gdje je u oči slagao sve okupljene ljude, nikakve potrebe nije bilo za time pošto je ionako problem bio riješen i nije bilo daljnje opasnosti za stanovnike sela. Završetak epizode i Chicova jurnjava sa malim i velikim losom je baš nepotrebno napravljena a usput je razvučena na više stranica nego što treba. Tu se vidi očita namjera da se priča navuče skroz do kraja aktualnog broja, puno bolje bi bilo da je obračun sa vukodlakom trajao nešto dulje i tako popunio taj broj stranica. 

    Naslovnice su odlične i tu nemam nikakvih zamjerki pa će i ukupna ocjena ove priče biti veća nego što realno zaslužuje biti, prvenstveno zbog prvog dijela kada je još i bilo prisustva napetog isčekivanja. 

    07.12.2014
    18:17:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

     

    Još jedan u nizu suludih Dnevnikovih poteza.Uz Zagor u napadu,Sjene,Lovci na ljude,Satko,Dečko pik,prvi Vampir,Jack Mohikanac,Krilati osvetnik ni ova epizoda nije objavljena.

    Nevjerojatno,ali i to se događa.Od silnih udaraca u glavu i okrznuća sljepoočnice metkom,Zagorov GPS se malo poremetio pa su se Čiko i on izgubili na putu do Pennsylvanije.Dečki su malo promašili put i našli se u vojnoj utvrdi podno planine Shenandoah.He,he,ovdje Čiko koristi priliku i podjebava Zagora nabijajući mu na nos njegovu nepogrešivost.
    Vojni časnik ih upućuje na pravi smjer,prolaz zlokobna imena Stormy Pass,gdje caruju čopori izgladnjelih vukova.
    Nakon što su se sukobili i pobjegli vukovima(Donatelli je to odlično dočarao)nastavljaju put.Ovdje zamjeram Nolitti jer je Čika u tom sukobu sa vukovima sveo na potpunog idiota.Dobro,Čiko je naivni gladuš,lakom,da se zavarati i nagovoriti na idiotarije,ali ovdje je fakat sveden na kompletnog idiota.To mi se ne sviđa u Nolittinoj karakterizaciji našeg debelog junaka.
    Nakon što su zbrisali gladnim vukovima nastavljaju putovanje ali ih stanovnici ne dočekuju raširenih ruku i bogatom trpezom,već metkom.Na jednoj farmi saznaju i zašto.Okolinom hara demonsko stvorenje,pravi pravcati vukodlak.
    Ovo je u fanova jedna od ozloglašenih i loše odrađenih epizoda tandema Nolitta/Donatelli.Tome su obojica kumovali.Prvi lošom karakterizacijom samog vukodlaka i doktora Stubbsa i naivnim rješenjem raspleta priče.Potonji pak svojim katastrofalnim prikazom vukodlaka.Osjećaj jeze nestaje i pretvara se u komediju kad po prvi put ugledamo vukodlaka.O.K. to je možda svojevrsni omaž starim horor filmovima na temu vukodlaka,ali ovdje doista ispada smiješan.U svemu tome jedino su naslovnice fenomenalne.

    05.01.2015
    17:36:00 sati
    igor 12
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 79%

    8, 6, 9, 10

    Ok, ali nimalo napeto. Crtežom sam zadovoljan.

    30.05.2015
    20:28:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 63%

    5, 6, 7, 9

    Moramo uzeti u obzir, da je ovo izašlo 1969e godine. Istina, priča je plitka, ali barem imamo nešto po čemu ćemo je pamtiti... skroz retro-trashovski prikaz vukodlaka u režiji Donatellija, tragičan i šarmantan lik doktora Stubba i Čiko, koji je dobio dosta prostora ovdje... dodat ćemo na to dobre naslovnice i Zagorovo komično objašnjenje na kraju: "Ljudi, znam da ste u živo vidjeli čudovište, ali vjerujte mi na riječ kad vam kažem, da je to bio samo ovaj vuk... Stubb? Otišo je doma".

    13.06.2015
    21:03:00 sati
    nagor
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    9, 7, 8, 10

    12.10.2015
    18:26:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Atmosferičan i ljep početak epizode, napad vukova se odlično uklopio na daljnju priču o vukodlaku, ali tu se onda sve pomalo gubi i djeluje neuvjerljivo. Naslovnica sa vukovima mi je vrhunska.
    11.04.2016
    05:24:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    19.01.2017
    18:42:00 sati
    suply1
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    LUX 086. Zvijeri (od 31 str.)
    LUX 087. Vukodlak

     

    Uh što volim ovakve priče :) iako nije crtao Ferri, Donatelli se pokazao dosta dobrim, pri tom pogotovo mislim na sam krajolik, šumu i taj jezivi kraj Stormy Pass.. Jedino mi sam vukodlak (lice) nije baš najsretnije nacrtano.

    Meni se svidjela sama atmosfera, pogotovo na samom početku kad su Zagor i Čiko napustili utvrdu i krenuli u brda, a tamo se vrijeme počelo mijenjati, jak vjetar, grmljavina, hladnoća, mrak - izvrsno. Pa kad su se sakrili na početku one nekakve pećine, a došli vukovi, i onda kad su došli u to zabačeno mjesto, kod onih domaćina koji su ih smjestili i ispričali priču o vukodlaku..

    Možda je malo naivno kad upoznamo jednog lika, pomisli se odmah da bi to mogao biti on. Ali meni to nije zasmetalo, fora mi je bilo, i naglasio bi da kod ovakvih priča treba gledat kad je taj strip nastao (1969.). Ja volim stare stvari, pa sam tako uživao i u ovoj priči.

    Preporučujem čitati ovu priču po noći, po mogućnosti za vrijeme punog mjeseca brrrrrr..

    13.01.2018
    21:31:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    19.10.2018
    16:40:00 sati
    Gris
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 91%

    10, 8, 9, 10

    Odlična, jeziva atmosfera u stripu, volim Nolittine priče s vukodlacima i vampirima kao Zagorovim protivnicima, ovo mi je uvijek iznova drago pročitati iako je završnica nekako prejednostavna, Zagor tek tako pročita Stubbov dnevnik i spasi Chica u zadnji čas a onda seljacima proda priču da su sva ubojstva djelo nekog malo većeg vuka. Moglo je to bolje i uvjeljivije ali važan je doživljaj tijekom čitanja stripa, nema zijevanja, nema sklapanja očiju... 

    Donatelli skoro pa odličan, leži njegov crtež priči (osim što je vukodlak mogao bolje, kako većina kaže) a ovdje imamo duo ponajboljih naslovnica u serijalu.

    24.12.2018
    00:40:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Paco

    Ukupna ocjena 85%

    9, 7, 9, 10

    Ovu pricu treba gledati iz aspekta kada je pisana.l.

    16.05.2019
    20:48:00 sati
    Paco
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 54%

    3, 3, 10, 6

    Šteta što  tema vukodlaka nije znatno, znatno bolje iskorištena u priči. Ovako se sve svelo na običnu, da ne kažem karikaturalnu, transformaciju jednog nesretnog liječnika. I još ga smjeste na izolirano područje, ne ostavljajući mašti na volju da bi netko drugi mogao možda biti krivac. Prava šteta.

    10.06.2019
    16:48:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 65%

    7, 6, 6, 8

    Prica je u pocetku super pocela, ali onda lagao gubi na kvaliteti kako radnja odmice. Sve u svemu meni nije losa epizoda. Onaj stari horor stih kojeg je vrijeme pregazilo. 

    15.08.2019
    20:49:00 sati
    karuro
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Napeta atmosfera se uspešno drži od početka do kraja, bez suvišnih kenjanja o neranjivosti i srebrnim mecima. Posebno mi se dopadaju dijalozi koji ne opterećuju čitaoca (imao bi Buratini šta da nauči iz ove epizode). Crtež veoma lep, kao i naslovnice. Nije mi smetalo što vukodlak nije baš najbolje nacrtan.

    10.09.2019
    15:34:00 sati
    Batacele
    uredi
  • mikikiki

    Ukupna ocjena 84%

    9, 7, 9, 9

    01.03.2020
    19:10:00 sati
    mikikiki
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    01.03.2020
    19:11:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    02.03.2020
    06:42:00 sati
    goghy
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 85%

    9, 7, 9, 10

    Svaka čast na kontrarecenziji :) 

    Ona u potpunosti odgovara mom doživljaju ove epizode - atmosferično sa lijepim Nolittinim uvodom, ali nažalost sa ne baš sjajnim raspletom. Neovisno od cjelokupne kvalitete, za mene je ovo jedna od najupečatljivijh priča i ima specijalno mjesto u Zagorovm svijetu. 

    Nedavni "nastavak" koji je crtao Nuccio je vrlo dobra priča, ali tema vukodlaka se može daleko bolje iskoristiti u nekim budućim pričama.

    Naslovnice su odlične.

    03.03.2020
    07:50:00 sati
    jasa
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    9, 8, 7, 9

    04.03.2020
    12:05:00 sati
    Dalibor.V
    uredi
  • J.Stickman

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Dopala mi se recenzija. Naročito što i sam volim vukodlake i uvijek im se radujem kad se pojave u stripu. Inače, dopadaju mi se Bonelijeve horor priče. Čak i kad su ovako naivne. Moram priznati da ima lijepu atmosferu i da joj se s vremena na vrijeme vraćam, naročito u izdanju Veselog Četvrtka. Šteta što nije bolje razrađena. 

    04.03.2020
    18:53:00 sati
    J.Stickman
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • When In Rome
    Kod: CTW DC 1
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 23.3.2020. 0:03:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 445
  • Farma Jane Russell
    Kod: KT VG 2/3
    Ocjena: 44%
    Vrijeme: 21.3.2020. 23:45:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 525
  • Mortimer: Zadnji čin
    Kod: ZG LU 271/274
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1086
  • Knjiga prva
    Kod: JKJB FB 1
    Ocjena: 92%
    Vrijeme: 18.3.2020. 18:05:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 740
  • Savage Wolverine: Kill Island
    Kod: WLV TPB 1
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 15.3.2020. 23:19:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 427

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Newfoundland!
    Kod: ZG VEC 151/153
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 10.1.2020. 15:02:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1865
  • Zeleni labirint
    Kod: ZG VEC 97/99
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 6.2.2020. 0:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1733
  • Ratnice
    Kod: ZG VEC 99/102
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1434
  • Početak raspleta
    Kod: AF SS 412
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 11.2.2020. 19:31:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1302
  • Stroj za snove
    Kod: AA LIB 18c
    Ocjena: 69%
    Vrijeme: 1.1.2020. 20:07:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1221

Aukcije

Forum