Vukodlak

Zagor

ZG LEX 86/87 | 162 str.

Putujući kući na sjever Zagor i Chico dolaze do Stormy Passa, malog planinskog naselja čiji stanovnici žive u strahu od vukodlaka...Čudnog bića koje je pola čovjek, a pola zvijer.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 57%

Priča 5

Scenarij 5

Crtež 7

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 73%

P*7

S*6

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Zvijeri - Vukodlak - Skriveni grad - Bjegunci - Smrt na rijeci
  ZG BBZG 12
 • Zvijeri
  ZG LEX 86
 • Vukodlak
  ZG LEX 87
 • Pandže čudovišta
  ZG LIBKB 20
 • Vukodlak
  ZG LIBKB 21
 • Zveri - Vukodlak - Skriveni grad - Begunci
  ZG VCBZ 16

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Belve!
  ZG SR 48
 • L'uomo lupo
  ZG SR 49
 • Belve!
  ZG TT 48
 • L'uomo lupo
  ZG TT 49

ZANIMLJIVOSTI

 • Radi se o do sada neobjavljenoj epizodi kod nas
 • Ova epizoda objavljena je u Italiju u 7. i 8. mjesecu 1969 godine

Ova epizoda je dokument prošlog vremena u kojem je mozda i dobro funkcionirala, ali sa današnje točke gledišta izgleda istrošeno i zastarjelo. Radnja je porilično jednostavna i predvidljiva. Upravo ta predvidljivost ubija bilo kakvu napetost kod čitanja.

Likovi su sasvim površno obrađeni, tako da nakon kratkog vremena možemo zaboraviti na njih. Glavni lik je doktor Stubb čiju tragediju pratimo u ovoj priči. No niti on nije baš previše karakteran lik...

Tanak scenario, ispodprosječan scenario i naslovnice koje su solidne, ukupan je zbroj ove epizode. Dovoljno da bi se zadržalo u kolekciji, ali nikako kvalitetno!

Kontrarecenzija

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 85%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 10

ZANIMLJIVOSTI

 • Sam čin metamorfoze čovjeka u vuka datira još iz Epa o Gilgamešu, koji je jedan od najstarijih poznatih književnih djela. Tamo se spominje situacija u kojoj je boginja Ištar pretvorila nekog pastira u vuka.
 • Pojam likantropija dolazi od grčkog mita o vrlo zlom kralju Likaonu koji je Zeusu servirao ljudsko meso za večeru. Ljut zbog tog čina, Zeus ga je pretvorio u vuka.
 • U zbirki pripovijetki Satirikon, koju je napisao Gaj Petronije, bilježi se prva priča o vukodlaku. Priča je o vojniku koji je putovao sa svojim prijateljem. Kada su se našli kraj groblja, prijatelj se pretvorio u vuka.
 • Sv. Kristofor je navodno također bio vukodlak. Pripadao je narodu koji je umjesto ljudske imao vučju glavu. Napadali su ljude i sisali im krv. Kristofor se zahvaljujući misionarima preobratio na kršćanstvo. Danas je zaštitnik putnika, a što mu je bilo s vučjom glavom ne znam. Valjda mu je u međuvremenu narasla ljudska glava.
 • Laignach Faelad su legendarni ratnici iz Irske, okrug Tipperary. Za njih se vjerovalo da su polu-ljudi, polu-vukovi. Bili su zastrašujući i brutalni, a ratovali su za onog tko je bolje platio. Cijena nije bila zlato, nego meso novorođenčadi.
 • Loup-Garou je legenda koja stiže iz Francuske. To je čovjek koji ima vučju glavu. Žrtvama pije krv, nakon čega i oni sami postanu vukodlaci.
 • Il Benandanti su dobri vješci koji su čuvali ljude, usjeve i stoku od zloduha i zlih vještica. Navodno su i oni imali moć transformacije u životinje, a vuk je bio jedna od njih.
 • Aconitum napellus ili po domaćem Modri Jedić otrovni je cvijet koji raste i u našim krajevima. Kada kažem otrovni, mislim na smrtonosno otrovni. Čak ga nije poželjno brati bez rukavica, jer se otrov može apsorbirati i preko kože.
 • Priča je originalno izašla u Zagor Collana Lampo (IV serie). Riječ je o brojevima 50 Belve, 51 Ombre nella notte, obje u siječnju 1969. Zatim 52 L'uomo lupo, 53 Negli artigli del mostro u veljači 1969. I zadnja dva dijela, brojevi 54 Il diario segreto i 55 Plenilunio! u ožujku 1969.

„Vukodlak je - batler!“

Gornja recenzija je dokument prošlog vremena u kojem je možda i dobro funkcionirala, ali s današnje točke gledišta izgleda zastarjelo. U usporedbi s recenzijama koje se danas objavljuju, izgleda kao jedan malo suvisliji komentar. To je glavni razlog koji me je naveo na pisanje kontrarecenzije. Iako ova epizoda nije među najvećima, smatram da prvo pojavljivanje vukodlaka u Zagoru zaslužuje malu veću pozornost.

Vukodlak je popularno biće iz noćnih mora i stoga ne čudi što je već u 1969. godini dobio mjesto u Zagorovim pustolovinama. Varijacije na temu vukodlaka su obrađivane i kod drugih Bonelijevih junaka. Meni jedna od najsimpatičnijih Martijevih epizoda „Druidov Srp“ i po pitanju horor tematike neizbježni Dylan „Noći punog mjeseca“ i „Posljednji uštap“.

Ketty i Marty Marwick

Po suvremenim definicijama vukodlak je čovjek koji je obolio od zarazne bolesti zvana likantropija. Oboljeli se za vrijeme punog mjeseca preobražava u biće nalik vuku, prekriven je dlakom, ima očnjake i pandže, te hoda na dvije noge. Izuzetno je spretan, snažan, agresivan, nema razum i vođen je isključivo životinjskim nagonima. Sve te osobine sadržava i ova Nolittina verzija.

Put do današnjeg poimanja vukodlaka proteže se kroz čitavu ljudsku povijest (vidi zanimljivosti!). Nolitta nije pokupio inspiraciju odlazeći baš do Epa o Gilgamešu. Najočitija inspiracija dolazi iz filmova koje je gledao kao mladić, Werewolf of London (1935.) i The Wolf Man (1941.).

U mnogim narodnim legendama, transformacija čovjeka u vuka polazi od toga da su ti ljudi bili zločesti, pakosni, uništavali su usjev, strašili ljude, pa ih je stiglo prokletstvo, kažnjeni su od bogova i slično. Često se radi i o legendama vezanim za šamanizam. Tu je riječ o posebnim ljudima koji se pomoću vlastitih moći mogu pretvoriti u životinje. Transformacijom u životinje koje utjelovljuju razna božanstva oni dobivaju još veće strahopoštovanje od zajednice.
Za razliku od slučajeva u narodnoj predaji, u ovoj epizodi se više stavlja naglasak na običnog čovjeka. On može biti dobar, pošten i nikom ne činiti zlo. Niti je šaman, niti je uklet, jednostavno se zarazi likantropijom i noćna mora može početi.

Kada sam prvi put čitala ovu epizodu znala sam tko je vukodlak. Zagor ga je spomenuo u razgovoru s pukovnikom Korasijem u priči „Tajna Fride Lang“. Nisam mogla imati veću spojlerčinu, ali sam unatoč tome i dalje istinski uživala čitajući. Ova epizoda na žalost nije izašla u Zlatnoj Seriji, preskočena je iz nekog meni nedokučivog razloga. Na njenu premijeru morali smo čekati sve do 2003. godine u izdanju „Ludens Extra“. Dočekana je, ali nitko nije mogao izbrisati kolektivni spojler koji se nataložio u generacijama čitatelja. Chico i Zagor nerijetko komentiraju kako su se već susretali s raznim pojavama. Tada nam doleti koji detalj u vezi Kandraksa, Rakosija... Ili u mom slučaju, vezano za ovu epizodu - tko je vukodlak imenom i prezimenom, što je po zanimanju, njegov broj cipela i kako je priča završila. Spomenula bih i samoljepljive sličice, postere, tekstove i fanovske osvrte na razne neprijatelje. Svako toliko stigne i koja referenca na prvo pojavljivanje vukodlaka. Podatak tu, podatak tamo i eto nama stripa o kojem velik broj čitatelja sve zna prije nego je i izašao. Vjerujem da je i to jedan od razloga zašto je ova epizoda loše ocijenjena. Nostalgije nema, sama po sebi kiksa u nekim dijelovima i još pridodamo efekt spojlera. Zbilja loša kombinacija za „reputaciju“ neke priče.

Dr. Stubb i njegov cvijetak

Sama činjenica da smo znali kako je ovo prvo pojavljivanje vukodlaka, uništila je draž onog osnovnog pitanja. „Postoji li uistinu vukodlak u Stormy Passu ili je to maskirani čovjek?“. Zvuči banalno, ali je vrlo bitno za neizvjesnost prvog dijela stripa. Povucimo paralelu s tipom epizoda koje počinju s nadnaravnim štihom, a na kraju se utvrdi kako se iza svega krije običan čovjek. Maskiran u neku babu rogu. Teoretski je i vukodlak mogao biti to. Običan čovjek preobučen u vuka, koji straši i ubija sugrađane (zbog krijumčarenja alkohola Indijancima, ako bi pisao Toninelli). Nolitta je veći dio energije uložio u pitanje događa li se nešto nadnaravno u selu, nego u skrivanje identiteta vukodlaka. Nema šanse da itko dokuči odgovor na pitanje postoji li vukodlak, sve do trenutka kada ga vidi Chico. Konačna potvrda dolazi u prvom Zagorovom okršaju s njim. Do tog trena, sam čitatelj ne svjedoči niti jednom događaju iz prve ruke. Sve što doznajemo su u biti prepričavanja bračnog para Marwick koji su ugostili naše junake. Na nama samima je bilo hoćemo li im vjerovati ili ne. Hoćemo li biti uvjereni u postojanje vukodlaka ili ćemo pomisliti kako netko izvodi maškaradu.

U točki kada se čitatelj uvjeri u postojanje vukodlaka, slijedi odgonetanje njegovog identiteta. Kao netko tko je bio upoznat sa svim detaljima, ne mogu komentirati koliko je strip predvidiv u tom segmentu. Mogu se jedino baviti tehnikalijama. U priči ne postoji dovoljan broj likova bez alibija. Nema dovoljno kandidata koji bi napravili pomutnju, skrenuli fokus, odvukli nas na krivi trag. Čitatelj lako može biti vođen mišlju - ako je netko vukodlak, onda je to upravo taj, takoreći jedini lik koji postoji u stripu. Međutim i on ima alibi, jer pojava vukodlaka počinje prije nego se on sam našao u gradu. Njegov alibi dodatno začinjava stvari, ali nije dovoljno snažan za biti glavni adut uspješnosti jednog trilera. Zbog toga smatram da Nolitta ovu epizodu nije ni zamišljao kao neku vrstu mozgalice. Ne vjerujem da bi takav kalibar autora napravio toliko amatersku grešku.

Svatko ima svoje prioritete

Prvi dio priče je odličan. Da se nastavilo u tom tonu, dala bih joj desetke. Stil uvoda u radnju je svojstven Nolitti i izumro je s njim. Bilo je pokušaja imitacije, osobito kod Burattinija, ali uspješnost je rijetka. Lagana razvučenost, životni i čitki dijalozi, prijateljska podbadanja između Chica i Zagora. Sve to je još dodatno obojeno jezom i tajanstvenošću u hladnoj snježnoj atmosferi. Zavijanje podivljalih vukova, oluja, gromovi i nevrijeme. Meni osobno uz prvog Kandraxa i prvog vampira jedan od najdražih početaka.

Tamo negdje od pojave samog vukodlaka strip počinje padati. Djeluje kao da autor nema više elana, pa brže bolje privodi stvari kraju. Pogotovo je loše objašnjenje koje je Zagor dao građanima kada je noćna mora završila.

Odgonetavanje priče s čitanjem dnevnika nije loše. U tom dijelu imamo priliku čuti drugu stranu medalje, priču s vukodlakove perspektive. Jednako kako smo suosjećali i proživljavali strahovanja stanovništva Stormy Passa, u samoj završnici suosjećamo s vukodlakom. Njega također stavljamo u poziciju žrtve okolnosti. Jedna obrazovana, uljudna, ljubazna osoba, proživljava užasnu transformaciju koja mu onako nesvjesnom okrvavi ruke. Tragedija!

Pad priče nakon pojave vukodlaka, djelomično je i zbog samog njegovog crteža. On je više simpatičan nego što je jezovit. Gotovo šarmantan na jedan retro način. Poput Akronijanaca ili čudovišta iz močvare, koji su također inspirirani starim filmovima. Crtač ove epizode je ljubljeni Donatelli. Velika je sličnost njegove interpretacije i vukodlaka kojeg je utjelovio glumac Lon Chaney u filmu The Wolf Man. S te strane gledano nacrtao ga je odlično. Zato zaključujem da vukodlak nije ni glupo, ni bezvezno nacrtan. On je jednostavno starinski i nedovoljno strašan za današnje standarde. Pogotovo nakon Nucciovog vukodlaka na steroidima. Zbog samog njegovog crteža, u točki kada se Chico napokon sretne s njim, čitava jeza kojom je odisao početak priče ne kulminira u vrhunac jezovitosti.

The Wolf Man

Sveukupno gledajući, Donatelli je ovdje super. Atmosferu je pogodio vrhunski, a njegov Chico je najbolji. Način na koji crta zbunjene životinje također je odličan. Ima smisla za karikaturu i geg, te je pravi propust što nije nacrtao niti jednog Chico specijalca.

Ova epizoda nije dobra poput Zarobljenici Crvene Vještice ili Bjegunci, koje su izašle u istom periodu, ali moram priznati da su me iznenadile toliko skromne ocjene. Da je ovo bilo izdano u Zlatnoj Seriji pljuštale bi stotke na sve strane. Kao što sam već rekla, nostalgije nema, dočekana je s puno spojlera i nesumnjivo ima svoje mane.

Naprijed

ZG LEX 84/86 Dečko pik

ZG LEX 88/89 Skriveni grad

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • SejoSexon

  Ukupna ocjena 49%

  4, 4, 6, 7

  Totalno naivno! S prvom pojavom doktora smo odmah otkrili ko je vukodlak! Dnevnik nije nista propustio sa neobjavljivanjem ove price!
  27.08.2003
  22:00:00 sati
  SejoSexon
  uredi
 • Ukupna ocjena 66%

  6, 6, 7, 9

  prosecna epizoda
  28.08.2003
  00:29:00 sati
  comicman
  uredi
 • Ukupna ocjena 79%

  8, 8, 7, 10

  Priča nije tako loša, samo smeta jer se zbilja več zna, da je Stubb vukodlak.Ovo se može več saznati u epizodi SD ZAGOR VAMPIR ali i ovdje več tragovi vode k njegovi kuči.Ali ja nekako ne obožavam zvijeri.
  28.08.2003
  14:21:00 sati
  Anton Mikl
  uredi
 • Ukupna ocjena 78%

  7, 7, 9, 9

  Obzirom da je ovo do pre neki mesec bila neobjavljena epizoda kod nas, zeljno sam ocekivao Zagorov susret sa vukodlakom. Prica bi mogla biti malo bolja, ali jednostavno sam je toliko zeleo konacno imati u rukama da su mi nedostaci te price pali u drugi plan, pa mi se i ne cini tako losom kao sto mozda realno jeste, pa sam, mozda, u toj oceni pomalo subjektivan. Crtez je vrhunski, licno meni je taj rani Donatelli mnogo simpaticniji i prijemciviji od njegovih kasnijih radova na Zagoru
  28.08.2003
  21:27:00 sati
  ---dp---
  uredi
 • Ukupna ocjena 50%

  3, 1, 10, 8

  :)
  28.08.2003
  23:48:00 sati
  mandrak
  uredi
 • Ukupna ocjena 39%

  4, 2, 4, 9

  Ajoj, uludo straćena ideja o vukodlaku. Plitko i dosadno. Još povrh svega, odmah upada u oči ekstremno loše crtan vukodlak. Pa daj, koji je ono vrag, dlakavo dupe sa svinjskom facom??? Sve je to skupa jadno.
  29.08.2003
  12:25:00 sati
  stinky
  uredi
 • SnotMan

  Ukupna ocjena 56%

  7, 6, 3, 8

  Smjesno,smjesno,smjesno.prica je ok u neku ruku,scenario manje vise prosjecan,crtez buhahahahahahahahahahah,ocajnost ziva,ali ipak ponovo su naslovnice dobre.uglavnom su upropastili su epizodu ma smjesnost ziva
  30.08.2003
  13:10:00 sati
  SnotMan
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Vidim da su mnogi popljuvali ovu epizodu. sigurno jer nikad niste gledali stare filmove za vukodlacima, već samo psiho 2 ili petak 13.
  pošto sam ljubitelj starih horora, ova epizoda uprkos manama mi je bila dobra.
  03.09.2003
  18:06:00 sati
  jura
  uredi
 • Ukupna ocjena 10%

  1, 1, 1, 1

  Prvi dio epizode ZVIJERI obecava dobru pricu..
  Blaga jeza sa svakom novom stranicom i sumorni
  izgled prirodnog okolisa govori dasu scenaristi pogodili
  u sam vrh majstorstva...Vise nego odlicni DONATELLI
  izvrsno crta malo selo, sa par kucica kojesu vrlo dobro rasporedjene duz puta i stubbova kuca na samku prava je scena uradjena rukom istinskog majstora.Cikovi gegovi su upravo oni koisu i proslavili ZAGORA
  BLAGI HOROR koliko je i dovoljno dase ipak napravi dobra prica
  koju smo eto cekali nekih 30 g.I opet eto koliko vidim nije niti do
  koljena BLAGU CRVENE PLANINE,ili nekim ovdje navedenim
  koje nezasluzuju niti dase navedu,a ko bajagi bolje su
  ocijenjene.Izgleda danas je sve vise koi u sustini
  niti neznaju svrhu ovakve price..Zalosno daje ovakva
  prica o VUKODLAKU ovako lose prihvacena...
  12.09.2003
  02:42:00 sati
  KOLEKCIONAR
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 58%

  8, 5, 4, 7

  Meni se sama priča poprilično sviđa i puno je bolja od nekih novijih epizoda.Siromašno i zabačeno mjesto koje živi u strahu od čudovišta je motiv koji se pojavio bezbroj puta ali to je klasika i to mi se sviđa.Međutim,tu je i težak promašaj scenarista koji se zove Chico i njegove debilane a koje zauzimaju pola stripa i tako kvare ukupni dojam.Pa kome je taj idijot uopće smiješan?!Druga stvar koja me užasno smeta je ona koju je i legendarni Stinky primjetio a to je crtež vukodlaka.Mislim,nije mi jasno kako su odgovorni u Bonelliju dozvolili da to smeće ide u tisak?Potpuni promašaj ionako lošeg i dosadnog Donatellija.Sramotno.
  13.09.2003
  19:30:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 40%

  5, 3, 3, 7

  Priča u prvom dijelu je OK, pa i u drugom, ali crtež. Majko mila! Da je ovo Ferri crtao bilo bi puno bolje. Btw. na drugoj naslovnici Zagor ima veliku glavu. :-)
  29.09.2003
  02:12:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • D.J.

  Ukupna ocjena 54%

  6, 2, 7, 9

  Prosjecna prica sa slabim scenarijem radi kojeg sam se morao prisiljavati da procitam cijeli strip. Stvarno steta sto je sve pre ocito. Tome je razlog vrijeme kad je ova prica pisana. Ipak smo svi mi navikli na teske thrillere tipa "Sixth Sense" ili "Usual Suspects" tako da radnja ovog stripa dijeluje jako naivno :) Podsjeca me na epizodu "Molok" koja je takoder ima temu klasicnog horora--frankenstajna, i koja takoder izgleda jako naivno kad se cita danas.
  Za izgled vukodlaka, moram kvotirati Stinkya: "koji je ono vrag, dlakavo dupe sa svinjskom facom" :))))
  Inace crtez mi je simpatican i O.K.

  17.10.2003
  04:59:00 sati
  D.J.
  uredi
 • johnhartson

  Ukupna ocjena 76%

  7, 7, 8, 10

  Ovo je jedna nepravedno potcenjena epizoda, jer pre svega mislim da se odlikuje jako dobrim i konstantnim tempom pripovedanja, bez naglih skokova i nije tesko pratiti je. U pitanju je to sto je s ove vremenske distance (jer retko ko ju je citao do pre vise od godinu dana) lik vukodlaka kao horror stvorenja potpuno degradiran i izandjao raznom filmskom instant produkcijom (ko je spomenuo Mladog Vukodlaka). Verovatno epizoda i nije bila zamisljana kao triler. Najbolja stvar su svakako naslovnice za koje mislim da su besprekorno uradjene.
  24.10.2003
  14:25:00 sati
  johnhartson
  uredi
 • Ukupna ocjena 62%

  6, 6, 6, 8

  26.10.2003
  20:25:00 sati
  Brdar
  uredi
 • Ukupna ocjena 78%

  8, 8, 8, 6

  Kad sam vidia naslov mislia sam da je priča odlična,ali kad sam je pročita nije bila baš nešto,vidia sam da se drugima uopče ne sviđa,ali meni je OK!
  27.02.2004
  17:46:00 sati
  Mate
  uredi
 • solar

  Ukupna ocjena 44%

  3, 3, 6, 8

  Sama činjenica da su naslovnice bolji dio stripa je dovoljan znak da je nešto pošlo ukrivo!
  13.05.2004
  21:33:00 sati
  solar
  uredi
 • Ukupna ocjena 63%

  8, 5, 5, 9

  Naslovnice su odlične, jedne boljih. Donatelli se ni ovaj put nije izkazao. Vukodlak bi morao imati strašan izgled, umjesto toga je smiješan. Isto tako se likovi mijenjaju. Martyeva žena izgleda na jednoj sličici lepotica, a na drugoj je 20 godina starija. Priča i ideja su dobre, a scenarij je izpod prosijeka, ni Čiko nije više smiješan.
  04.09.2004
  13:57:00 sati
  marvin
  uredi
 • Ukupna ocjena 52%

  7, 2, 5, 10

  I meni se puno više svidio prvi dio i sam zaplet priće, koji je obećavao a i morao biti bolje "odrađen". A onda se sve nekako razvodnilo i postalo malo dosadno. Malo previše mi je bilo i onih gluposti sa Chicom. Ali, sve u svemu ima prolaznu ocjenu.
  08.09.2004
  00:57:00 sati
  Alemao
  uredi
 • darkwoodski kralj

  Ukupna ocjena 85%

  8, 7, 10, 10

  Eto kako vidim vecinu je ova epizoda razocarala, pa tako i mene...Jednostavno se sve brzo i naivno zavrsi. to me najvise smeta kod epizoda. sto znan kako ce koja zavrsiti i sve se dogodi na zadnje 2 stranice. Vukodlak sam po sebi je mogao solidno kao i hellingen ili rakosi da se provuce kroz 3 stripa ali sto je tu je.
  02.10.2004
  05:26:00 sati
  darkwoodski kralj
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 54%

  5, 3, 8, 6

  Bezveze, bilo pa prošlo.
  17.01.2005
  07:31:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ljudi ovo je fenomenalno baš ka u starim horrorima koje isto obožavan.
  28.07.2005
  14:13:00 sati
  vice
  uredi
 • globinjo

  Ukupna ocjena 65%

  5, 5, 9, 8

  klasika jest,ali ponavljana i dosadna...
  03.10.2005
  02:28:00 sati
  globinjo
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  09.12.2005
  20:18:00 sati
  lwood
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  CLASSIC
  21.04.2006
  21:06:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • jack 50

  Ukupna ocjena 73%

  7, 9, 5, 10

  Vukodlak je malo jadan.
  22.04.2006
  19:01:00 sati
  jack 50
  uredi
 • Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 8, 9

  ...uzmimo u obzir godinu izdanja i sve će bit jasno...
  01.09.2006
  17:09:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 77%

  9, 7, 7, 8

  Očekivao sam više od vukodlaka. Priča je trebala biti duža barem za još jedan strip. Scenarij je slab, nema baš puno napetosti a i način na koji je umro Stubbs je bezvezan. Donatellijev crtez mi je uglavnom dobar, ali ovdje je zakazao jer mu vukodlak liči na nekog majmuna. Prva naslovnica solidna, druga još bolja.
  09.11.2006
  23:14:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 67%

  6, 5, 8, 10

  Kratki sadržaj:
  Negdje u planinama Shenandoah Zagora (bez jakne) i Chica je zadesila oluja na putu iz toplih južnih krajeva. Samo što je oluja najmanji problem u tom kraju, jer osim izgladnjelih vukova, malo naselje na njihovom putu terorizira vukodlak. 
   
  Komentar:
  Zahvaljujući našoj dragoj grofici konačno imamo recenziju ove (ipak) kultne epizode. Kultna je zbog prvog pojavljivanja vukodlaka, a i stoga što nije objavljena u našim krajevima sve do 2003. godine, pa je i najviše iščekivana neobjavljena epizoda, poglavito zbog u recenziji spomenutih referenci na nju u kasnijim pojavljivanjima vukodlaka. Meni nije ostavila dobar dojam, a nisam jedan od tih koji ju je željno iščekivao, već sam tada bio u dugogodišnjoj apstinenciji od stripova. Nakon sadašnjeg drugog čitanja, ublažio sam svoje kritike i malo neobaveznije shvatio ovu ipak neosporno kultnu priču!
  Lagani uvod tako tipičan za Nolittu krasi i ovu epizodu. Raritet je da u njemu saznajemo da je nepogriješivi Zagor zalutao, pa Chico iskorištava priliku da ispuše malo nagomilanih frustracija zbog konsantnog omalovažavanja kojeg trpi u njihovom zajedničkom životu. Kasnije je ponovno Nolitta išao u krajnosti prikazujući Chica kao totalnog debila u uzbudljivom napadu vukova. 
  Zanimljivo je da Zagor (za razliku od Chica) nije čuo za pojam "vukodlak", a Chico zna čak i za tada još neizmišljen pojam "dinosaur", još zna naći i losa (u Ludensu krivo preveden kao sob) usred Virginie. Ove zanimljivosti su smiješne iz današnje perspektive, baš kao i "trash" izgled vukodlaka. Nolitta je u ovim ranim Zagorima uvelike pustio mašti na volju, stoga još više čudi njegov činjenično potpuno nepogriješivi rad na Mister Nou. Svejedno, što je tu je, s tim nelogičnostima u Zagoru sam se pomirio, ali ne mogu si pomoći da ne ukažem na njih.
  Čak i kada zanemarim sve gluposti u scenariju i uvažim taj starinski tip naracije koji je Nolitta očigledno htio postići, ne mogu kazati da je ovo dobra epizoda. Ima određenih draži, pa i dobrih scena, ali da je moglo bolje - moglo je! Točka na "i" je završno Zagorovo prodavanje magle isprepadanim seljanima. U biti, to je i simpatično ako priču gledamo kao svojevrsnu parodiju starinskih filmova - samo što Nolitta nije imao tu namjeru!
  Donatellijev crtež mi je u nekim stvarima dobar (npr. selo, atmosfera, kuća doktora Stubbsa), ali ponegdje je izrazito loš, posebno na dinamici crteža. Atmosferične i efektno obojane naslovnice su i najbolji dio ove epizode.
  EDIT: 06.03.2020.
  01.02.2007
  13:25:00 sati
  Spock
  uredi
 • alen

  Ukupna ocjena 76%

  9, 6, 7, 10

  Ovo je zapravo prica o bolesti. Dr.Stubbs nije vukodlak nego boluje od Likantropije, rijetke ali stvarne bolesti. Autori su se potrudili napraviti horror pricu, ali na koncu ipak izvire cinjenica da je covjek bio bolestan. Stoga visoka ocjena prici a niska scenariju. Naslovnice ok, ali 10-ka zbog one druge s vukodlakom!
  12.07.2007
  15:55:00 sati
  alen
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 35%

  3, 2, 4, 8

  da je izašla u lms, da sam je ko mali čitao, i da je tada bilo interneta, epizoda bi dobila neke osmice ili devetke, ovako joj prosjek dižu sasvim solidne naslovnice, pogotovo ova s vukovima
  13.07.2007
  12:24:00 sati
  ken2
  uredi
 • zagorovsky

  Ukupna ocjena 47%

  8, 3, 2, 8

  Odlična ideja ali nikako odrađena a i Donatelli je jako loš
  22.08.2007
  10:29:00 sati
  zagorovsky
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 37%

  5, 3, 3, 4

  Epizoda iz nekih drugih vremena, jednostavna i neambiciozna, u paketu sa Donatellijem. Sveukupan dojam - slabo. Dajem plus radi Zagorovog PREJAKOG objašnjenja čitave situacije na kraju: ''Ljudi, vratite se svojim kućama, ništa se čudno nije dogodilo u vašem selu. To je bio samo ovaj gladni vuk, evo, pogledajte ga slobodno. Ponavljam, NIŠTA se neobično nije dogodilo. Slobodno se mirne duše vratite svojim kućama.'', lik kao da radi u nekoj državnoj službi.
  24.12.2007
  02:21:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 72%

  7, 6, 8, 9

  Epizoda sa vukodlakom je ipak bolja od ovih ocjena ovdje. Nije nešto posebno ali nije ni tako loše. Naslovnice su odlične.
  24.12.2007
  09:47:00 sati
  delboj
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 91%

  10, 7, 10, 10

  Prica je fenomenalna, po uzoru horror filmova iz cetrdesetih godina, prije svega Wolf-Man je bio podloga za ovu pricu, pogotovo vizuelno. Štima sigurno da je scenario mogao tik bolje da se napravi i prije svega jos mracnija i napetija atmosfera.Donatellijev crez je bio fenomenalan, s obzirom da je on po meni tu bio na vrhuncu.Naslovnice su legendarne i spadaju u klasicne i najbolje.
  09.03.2008
  09:27:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Raga

  Ukupna ocjena 58%

  7, 5, 4, 10

  Početak priče je odlično dočaran, pogotovo atmosfera; strah, trepet, tjeskoba, sranje u gaće, zabačeno mjesto čiji prestrašeni stanovnici pucaju na sve živo i mrtvo što hoda i ne hoda. Al kasnije postaje prenaivno; ono dlakavo nije Vukodlak već neki zaostali čovjek na kojeg su naljepili dlake s jaja - preloše nacrtan, a i pisac malo pretjeruje s Lopezom, recimo kad ga je Vukodlak ugrizao za ruku, njemu ništa al samo zato što je nosio onu dašćicu s kojom se tuku orasi i melje karfiol. Prenaivno! Naslovnice... nikad bolje u tom periodu!
  06.06.2008
  00:16:00 sati
  Raga
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ma ljudi klasik...klasik
  15.11.2008
  17:32:00 sati
  cibalia
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 88%

  9, 8, 9, 10

  Pošto je bila neobjavljena ja sam očekivao više jer prvi put sam ju pročitao u piratskom izdanju krajem 90-tih i malo je ispalo drugačije nego sam očekivao ali klasik je kao što su i stari horrori klasici a Donatelli je vukodlake gledao iz starih filomova i vjerujte da ih je vrlo vjerno prenjeo u Zagora. Inače mi je malo glupo što se bacio sam sa stijene gotovo bez borbe ali ovo je jedan od prvih pedeset Zagora tako da treba imati obzira bar malo!
  01.12.2008
  02:48:00 sati
  supermike
  uredi
 • profesor-inz

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  Zanimljiva i simpatična priča, dugo smo je očekivali, možda neće  nikada stati u red najboljih ali će zauvek imati svoje mesto. Što se tiče ove recenzije Darkwood Devila može se reći da je sramna , jer ovo nije recenzija već obaveštenje, najava kakva se davala za narednu priču. (ocena 0) Pozivam DeeCay-a da povuče ovako šture recenzije ili da dozvoli pisanje kontrarecenzija, zanimljivosti je bilo napretek, počevši od činjenice da se dugo čekalo na ovu priču, motivima za neobjavljivanje, te široke tema kao što je linkatropija.
  24.06.2009
  16:59:00 sati
  profesor-inz
  uredi
 • kenan92

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  06.02.2010
  22:38:00 sati
  kenan92
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 75%

  7, 7, 8, 9

  As far as previously unpublished Zagor stories, to me this is one of the better ones, a little better than Decko Pik, which I did not care for all that much.  The first part is a little better than the second, where the story shows that it might actually be exciting and new.

  then, when the Werewolf (Vukodlak) first appears, it looks very cheap, not very scary, and is able to actually have a fist fight with Zagor, whereas it should just be able to tear him to pieces too.  A little predictable, but not at all as bad as some claim it is.  The drawings are good, I think, and I especially like the covers - 2nd one most of all.  Good early Zagor.

  02.03.2010
  19:51:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  Dobra epizoda u stilu starih horora.Steta sto je toliko ocigledno ko je vukodlak

  05.06.2010
  19:45:00 sati
  Kandrax
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 61%

  8, 4, 6, 7

  Dosadna epizoda.

  30.01.2011
  11:48:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 84%

  9, 8, 8, 9

  Mislio sam da ova epizoda uživa veći kultni status jer meni je baš zakon, ujedno i prvi Zg kojeg sam pročitao, ali ne i kupio jer mi ga je poklonio prijatelj kada sam imao 10 godina i po završetku priče sam bio fasciniran.

  27.04.2011
  20:32:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Bat Baterton

  Ukupna ocjena 75%

  8, 7, 7, 9

  Tipična priča za rani Nolitin period, po modelu klasičnih filmova iz kojih je često crpio teme. Verno je prikazana atmosfera koju su imali ti stari filmovi i čak i danas, kada imamo priliku da pročitamo ovu priču jer u vreme Dnevnika nismo mogli, imamo jednu sasvim zadovoljavajuću epizodu. Šteta što nije crtao Feri, njemu više odgovaraju ovakve mračne i horor teme. Scenario je mogao da bude malo neizvesniji, ali ipak je ovo pisano pre više od 40 godina. Naslovnice su odlične, pogotovo druga!

   

  Ovo je priča koja definitivno zaslužuje detaljniju recenziju!

  19.06.2011
  20:13:00 sati
  Bat Baterton
  uredi
 • Sneaksie Thiefsie

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Zagor...sneg...vukodlak...nema bolje!

  19.06.2011
  21:19:00 sati
  Sneaksie Thiefsie
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 82%

  9, 8, 8, 7

  Ova epizoda mi je uvijek bila jedna od veoma dragih.

  24.06.2011
  21:38:00 sati
  macca1985
  uredi
 • Tonka24

  Ukupna ocjena 84%

  10, 9, 6, 9

  Prva stvar rcenzija je doslovno nula... ovo treba pod kontrarecenzije hitno... Priča mi je vrlo dobra pogotovo putovanje na brdo borba sa vukovima, samo nije mi jasan crtež vukodlaka ono je teško razočarenje sve ostalo jako dobro. Naslovnica prva odlična druga malo lošija btw: vidi se na naslovnici kako bi ferri crtao vukodlaka i to bi ispalo 50 puta bolje.

  05.07.2011
  23:27:00 sati
  Tonka24
  uredi
 • Davor2403

  Ukupna ocjena 72%

  9, 5, 7, 9

  Priča mi je dobro počela i vukodlaci su uvijek zanimljivi. Međutim scenarij ovdje nije dobar, crtež je očajan (pogotovo crtež samog vukodlaka) tako da smo na kraju dobili jednu naivnu i prolazu epizodu koju ne treba puno spominjati, jedino su naslovnice jako kvalitetne!

  23.07.2011
  11:55:00 sati
  Davor2403
  uredi
 • teller

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  10.10.2011
  10:13:00 sati
  teller
  uredi
 • Ukupna ocjena 66%

  5, 5, 9, 9

  21.05.2012
  13:05:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Maki_Mostar

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 8, 10

  Meni je ovo vrlo dobra epizoda (ima nostalgije).... ne kontam recenziju.

  03.03.2013
  18:29:00 sati
  Maki_Mostar
  uredi
 • PAJDO

  Ukupna ocjena 73%

  6, 7, 8, 10

  No school like old school:)

  Viva trash hororci:)

  10.03.2013
  16:02:00 sati
  PAJDO
  uredi
 • Ukupna ocjena 74%

  8, 7, 7, 8

  17.03.2013
  00:52:00 sati
  Fran
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 88%

  9, 8, 9, 10

  Meni je ovo zakon epizoda. Nekako je baš retro i minimalistička, ali ne na onaj dosadan način kao početne zagorove epizode. Naslovnice su odlične, pogotovo prva.

  28.07.2013
  01:48:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 55%

  5, 5, 5, 10

  16.08.2013
  23:31:00 sati
  velka031
  uredi
 • lasa22

  Ukupna ocjena 62%

  5, 5, 8, 8

  Jako predvidljivo i jednostavno,mogli su ovo malo zakuhat. Tajanstvene Vode i Prokleta Koliba me malo podsjecaju na ovu pricu.

  11.04.2014
  18:34:00 sati
  lasa22
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 85%

  8, 7, 10, 10

  Mogu razumeti zašto mnogi nevole ovu priču. No ja nisam međunjima kao ljubitelj crno belog horora jako mi se sviđa epizoda. Znam da je produkt svog vremena i da je zbrzana i šlampavo napisana no ja je volim od prve do zadnje stranice volim misteriju (ono malo što je ima), obožavam Čikin humor u ovoj priči (meni nije jasno kako neko nemože da nevoli Čikin humor? razumem za čikine specijale ni ja ih nevolim izuzev legendarne petorke) i sviđa mi se atmosfera tokom cele epizode. Nerazumem zašto ljudi nevole vukodlakov dizajn? isti je kao u starim hororima i fantastično je prenesen na papir. Naslovnice su mi fenomenalne posebno druga. Crtež je fantastičan.

  16.09.2014
  21:10:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • caramba

  Ukupna ocjena 76%

  7, 7, 8, 10

  Puno bolji dojam sam imao o ovoj epizodi kada sam je pročitao u crno bijelom izdanju extra serije. Nakon ponovnog čitanja u koloru, mislim da mi ipak nije nešto posebno. Zato su naslovnice prva liga.

  15.11.2014
  15:36:00 sati
  caramba
  uredi
 • DODSFERD

  Ukupna ocjena 73%

  8, 6, 7, 10

  Solidna je ovo priča ali ništa više od toga, ipak je tu prisutno nekoliko stvari koje koče napredak prema boljitku. Prva stvar je očita predvidljivost, ne smeta mi toliko kada ja sam na temelju veće ili manje logike uspijem odgonetnuti rasplet ali potpuno je druga situacija kada scenarij ili čak crtež previše toga otkrivaju. Ovdje je taj slučaj, već kod prvog pojavljivanja vukodlaka kada je napao Chica vidjelo se da je to doktor Stubb jer je nosio potpuno iste hlače na sebi (to je vidljivo u sceni kada vukodlak ugrize Chica za ruku). Možda je tu scenarij zakazao, možda Donatelli jer je nacrtao takve hlače ili čak kolorista koji ih je tako obojao jer je činjenica da sam ovu priču čitao u kolorcu gdje je sve bilo toliko očito da ne može biti očitije. Ali već i prije tog napada su postojale određene sumnje koje su se javile prilikom posjeta dvojice prijatelja doktoru koji je odmah zanijekao ikakvo postojanje vukodlaka (a ljudi obično slažu kada nešto žele sakriti). Sam izgled vukodlaka je za mene prilično neuvjerljiv jer mi više sliči na križanca čovjeka i majmuna nego na zvijer koja bi trebala tjerati strah u kosti. Razumijem da je priča rađena 1969. ali mislim da se već i tada moglo napraviti nešto bolje i strašnije ali ako je Donatelli uzeo lik iz prastarog filma iz 30-ih ili 40-ih godina onda nije ni čudo što je ispalo ovako. U svakom slučaju, Nuccijeva verzija iz puno kasnije epizode je puno bolja i uvjerljivija a i sama priča je puno duže držala neizvjesnost. Ovdje na kraju ispada da je bio zanimljiviji prvi dio epizode i sve ono što se dešavalo prije odlaska kod doktora Stubba nego sve ono poslije toga. Ne ide mi u glavu ni ono Zagorovo objašnjenje na kraju gdje je u oči slagao sve okupljene ljude, nikakve potrebe nije bilo za time pošto je ionako problem bio riješen i nije bilo daljnje opasnosti za stanovnike sela. Završetak epizode i Chicova jurnjava sa malim i velikim losom je baš nepotrebno napravljena a usput je razvučena na više stranica nego što treba. Tu se vidi očita namjera da se priča navuče skroz do kraja aktualnog broja, puno bolje bi bilo da je obračun sa vukodlakom trajao nešto dulje i tako popunio taj broj stranica. 

  Naslovnice su odlične i tu nemam nikakvih zamjerki pa će i ukupna ocjena ove priče biti veća nego što realno zaslužuje biti, prvenstveno zbog prvog dijela kada je još i bilo prisustva napetog isčekivanja. 

  07.12.2014
  18:17:00 sati
  DODSFERD
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 8, 10

  Nevjerojatno, ali i to se događa. Od silnih udaraca u glavu i okrznuća sljepoočnice metkom, Zagorov GPS se malo poremetio pa su se Čiko i on izgubili na putu do Pennsylvanije. Dečki su malo promašili put i našli se u vojnoj utvrdi podno planine Shenandoah. He,he,ovdje Čiko koristi priliku i podjebava Zagora nabijajući mu na nos njegovu nepogrešivost. Vojni časnik ih upućuje na pravi smjer, prolaz zlokobna imena Stormy Pass, gdje caruju čopori izgladnjelih vukova, prolaz koji predstavlja novi žanr u serijalu, horor žanr. Solidna priča s trenucima izvrsne atmosfere posebno u prvom dijelu, kada je čudovište još uvijek samo priča koja kruži među doseljenicima. Nolitta mudro dozira misterij, humor, strah i radnju, ukazuje na snažnu narativnu napetost koja slijedi jedna drugu: borba protiv čopora gladnih vukova, susret s drvosječom koji nošen strahom puca na naše junake, prestrašeni supružnici, smrt psa. Nadalje, ne nedostaje drame oko dr. Stubba, čovjeka koji je u osnovi pravedan i ljubazan naklonjen ljudima i znanosti, ali kojeg je pogodila užasna sudbina. Unatoč nekoliko očitih nedostataka: za doktora Stubba odmah znaš da je likantrop jer drugi sumnjivi likovi nisu predstavljeni i dnevniku iskopanom čistom igrom slučaja i Zagoru se predstavlja rješenje servirano nasumičnim otvaranjem knjige među 10 000 drugih u Stubbovoj biblioteci, ima priča određeni retro šarm jer je Donatelli poštovao model vukodlaka iz Waggnerova filma "The Wolf Man" iz 1941.

  05.01.2015
  17:36:00 sati
  igor 12
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 79%

  8, 6, 9, 10

  Ok, ali nimalo napeto. Crtežom sam zadovoljan.

  30.05.2015
  20:28:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • nagor

  Ukupna ocjena 63%

  5, 6, 7, 9

  Moramo uzeti u obzir, da je ovo izašlo 1969e godine. Istina, priča je plitka, ali barem imamo nešto po čemu ćemo je pamtiti... skroz retro-trashovski prikaz vukodlaka u režiji Donatellija, tragičan i šarmantan lik doktora Stubba i Čiko, koji je dobio dosta prostora ovdje... dodat ćemo na to dobre naslovnice i Zagorovo komično objašnjenje na kraju: "Ljudi, znam da ste u živo vidjeli čudovište, ali vjerujte mi na riječ kad vam kažem, da je to bio samo ovaj vuk... Stubb? Otišo je doma".

  13.06.2015
  21:03:00 sati
  nagor
  uredi
 • Ukupna ocjena 82%

  9, 7, 8, 10

  12.10.2015
  18:26:00 sati
  Jim Gitara
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 78%

  7, 7, 9, 9

  Atmosferičan i ljep početak epizode, napad vukova se odlično uklopio na daljnju priču o vukodlaku, ali tu se onda sve pomalo gubi i djeluje neuvjerljivo. Naslovnica sa vukovima mi je vrhunska.
  11.04.2016
  05:24:00 sati
  Oki
  uredi
 • Ukupna ocjena 76%

  7, 7, 8, 10

  19.01.2017
  18:42:00 sati
  suply1
  uredi
 • ReemCP

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  LUX 086. Zvijeri (od 31 str.)
  LUX 087. Vukodlak

   

  Uh što volim ovakve priče :) iako nije crtao Ferri, Donatelli se pokazao dosta dobrim, pri tom pogotovo mislim na sam krajolik, šumu i taj jezivi kraj Stormy Pass.. Jedino mi sam vukodlak (lice) nije baš najsretnije nacrtano.

  Meni se svidjela sama atmosfera, pogotovo na samom početku kad su Zagor i Čiko napustili utvrdu i krenuli u brda, a tamo se vrijeme počelo mijenjati, jak vjetar, grmljavina, hladnoća, mrak - izvrsno. Pa kad su se sakrili na početku one nekakve pećine, a došli vukovi, i onda kad su došli u to zabačeno mjesto, kod onih domaćina koji su ih smjestili i ispričali priču o vukodlaku..

  Možda je malo naivno kad upoznamo jednog lika, pomisli se odmah da bi to mogao biti on. Ali meni to nije zasmetalo, fora mi je bilo, i naglasio bi da kod ovakvih priča treba gledat kad je taj strip nastao (1969.). Ja volim stare stvari, pa sam tako uživao i u ovoj priči.

  Preporučujem čitati ovu priču po noći, po mogućnosti za vrijeme punog mjeseca brrrrrr..

  13.01.2018
  21:31:00 sati
  ReemCP
  uredi
 • Gris

  Ukupna ocjena 75%

  7, 7, 8, 9

  19.10.2018
  16:40:00 sati
  Gris
  uredi
 • Dwayne_Looney

  Ukupna ocjena 91%

  10, 8, 9, 10

  Odlična, jeziva atmosfera u stripu, volim Nolittine priče s vukodlacima i vampirima kao Zagorovim protivnicima, ovo mi je uvijek iznova drago pročitati iako je završnica nekako prejednostavna, Zagor tek tako pročita Stubbov dnevnik i spasi Chica u zadnji čas a onda seljacima proda priču da su sva ubojstva djelo nekog malo većeg vuka. Moglo je to bolje i uvjerljivije ali važan je doživljaj tijekom čitanja stripa, nema zijevanja, nema sklapanja očiju... 

  Donatelli skoro pa odličan, leži njegov crtež priči (osim što je vukodlak mogao bolje, kako većina kaže) a ovdje imamo duo ponajboljih naslovnica u serijalu.

  24.12.2018
  00:40:00 sati
  Dwayne_Looney
  uredi
 • Paco

  Ukupna ocjena 85%

  9, 7, 9, 10

  Ovu pricu treba gledati iz aspekta kada je pisana.l.

  16.05.2019
  20:48:00 sati
  Paco
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 54%

  3, 3, 10, 6

  Šteta što  tema vukodlaka nije znatno, znatno bolje iskorištena u priči. Ovako se sve svelo na običnu, da ne kažem karikaturalnu, transformaciju jednog nesretnog liječnika. I još ga smjeste na izolirano područje, ne ostavljajući mašti na volju da bi netko drugi mogao možda biti krivac. Prava šteta.

  10.06.2019
  16:48:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • karuro

  Ukupna ocjena 65%

  7, 6, 6, 8

  Prica je u pocetku super pocela, ali onda lagao gubi na kvaliteti kako radnja odmice. Sve u svemu meni nije losa epizoda. Onaj stari horor stih kojeg je vrijeme pregazilo. 

  15.08.2019
  20:49:00 sati
  karuro
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Napeta atmosfera se uspešno drži od početka do kraja, bez suvišnih kenjanja o neranjivosti i srebrnim mecima. Posebno mi se dopadaju dijalozi koji ne opterećuju čitaoca (imao bi Buratini šta da nauči iz ove epizode). Crtež veoma lep, kao i naslovnice. Nije mi smetalo što vukodlak nije baš najbolje nacrtan.

  10.09.2019
  15:34:00 sati
  Batacele
  uredi
 • mikikiki

  Ukupna ocjena 84%

  9, 7, 9, 9

  01.03.2020
  19:10:00 sati
  mikikiki
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  01.03.2020
  19:11:00 sati
  žalosna_sova
  uredi
 • goghy

  Ukupna ocjena 65%

  6, 6, 7, 8

  02.03.2020
  06:42:00 sati
  goghy
  uredi
 • jasa

  Ukupna ocjena 85%

  9, 7, 9, 10

  Svaka čast na kontrarecenziji :) 

  Ona u potpunosti odgovara mom doživljaju ove epizode - atmosferično sa lijepim Nolittinim uvodom, ali nažalost sa ne baš sjajnim raspletom. Neovisno od cjelokupne kvalitete, za mene je ovo jedna od najupečatljivijh priča i ima specijalno mjesto u Zagorovm svijetu. 

  Nedavni "nastavak" koji je crtao Nuccio je vrlo dobra priča, ali tema vukodlaka se može daleko bolje iskoristiti u nekim budućim pričama.

  Naslovnice su odlične.

  03.03.2020
  07:50:00 sati
  jasa
  uredi
 • Ukupna ocjena 81%

  9, 8, 7, 9

  04.03.2020
  12:05:00 sati
  Dalibor.V
  uredi
 • J.Stickman

  Ukupna ocjena 71%

  7, 7, 7, 8

  Dopala mi se recenzija. Naročito što i sam volim vukodlake i uvijek im se radujem kad se pojave u stripu. Inače, dopadaju mi se Bonelijeve horor priče. Čak i kad su ovako naivne. Moram priznati da ima lijepu atmosferu i da joj se s vremena na vrijeme vraćam, naročito u izdanju Veselog Četvrtka. Šteta što nije bolje razrađena. 

  04.03.2020
  18:53:00 sati
  J.Stickman
  uredi
 • Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 8, 9

  baš ljepa epizoda,priča sa Zagorom ........... volim nadnaravne teme,pogotovo horor ..........

  28.03.2020
  17:44:00 sati
  ringo
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 78%

  8, 7, 8, 9

  Sviđa mi se uvod u kontrarecenziju. Slažem se da je epizoda predvidljiva i vukodlak nije nacrtan spektakularno, ali svejedno po mom mišljenju idu visoke ocjene. Uz Donatellijev crzež ni jedan strip mi nije dosadan.

  05.09.2020
  12:47:00 sati
  Deki86
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

 • Suša
  Vrijeme: 09.08.2021 14:35:12
  Prodavač: zkne
  Cijena: 50 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 2
 • Wonder woman Hc vol 1 by Morrison
  Vrijeme: 09.08.2021 14:35:12
  Prodavač: zkne
  Cijena: 65 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 2
 • Darwin
  Vrijeme: 09.08.2021 14:35:12
  Prodavač: zkne
  Cijena: 45 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 2
 • Superman: Kryptonite Sc
  Vrijeme: 09.08.2021 14:35:12
  Prodavač: zkne
  Cijena: 50 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 2
 • Storie Cult-Judok
  Vrijeme: 07.08.2021 14:35:12
  Prodavač: zkne
  Cijena: 15 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 2

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Kad grad umire
  Kod: NN LIB 65c/66
  Ocjena: 94%
  Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 2160
 • Osveta
  Kod: NN LIB 67a, b
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 2141
 • Uz rijeku
  Kod: ZG MX 40
  Ocjena: 62%
  Vrijeme: 15.6.2021. 1:33:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 2009
 • Očeva sablja
  Kod: KM ZS 236
  Ocjena: 85%
  Vrijeme: 7.6.2021. 1:45:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1803
 • Rodijevi otmičari
  Kod: VB LMS 728
  Ocjena: 63%
  Vrijeme: 28.5.2021. 23:06:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 1654

Aukcije

Forum