Zagor protiv vampira

Zagor

ZG LEX 93/95 | 219 str.

Skrivajuči se pod lažnim imenima, Zagor i Chico se pridružuju skupini pionira koje vodi Albert Parkman, sin jednog Zagorovog prijatelja . To je njegov prvi posao vodića karavane. Putovanje, međutim protiče u znaku krvi i nemilih događaja. Kada su stigli na cilj, naši prijatelji zajedno sa mladim Parkmanom prate mađare do njihovog gospodara, Baruna Rakosija. Tjekom boravka u kući Barona Rakosija, Albert Parkman iznenada oboli od neke čudne bolesti, premda nerado, Zagor prihvaća objašnjenje fairmantskog liječnika po kojem je bolesnik pao kao žrtva vampira. Kad je pala noć, otkriva da je gospodar kuće doista nadprirodno biće koji, premda već godinama mrtav, noću živi…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 84%

Priča 7

Scenarij 8

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 88%

P*8

S*8

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Zagor protiv vampira
    ZG KL 18
  • Tjeskoba
    ZG LEX 93
  • Zagor protiv vampira
    ZG LEX 94
  • Tragična zora
    ZG LEX 95
  • Vampirova sjena
    ZG LIBKB 33
  • Indijanski cirkus - Teskoba - Zagor protiv vampira - Tragična zora
    ZG VCBZ 25
  • Zagor protiv vampira
    ZG VEOP 3

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Angoscia!
    ZG SR 85
  • Zagor contro il vampiro
    ZG SR 86
  • Alba tragica
    ZG SR 87
  • Angoscia!
    ZG TT 85
  • Zagor contro il vampiro
    ZG TT 86
  • Alba tragica
    ZG TT 87

ZANIMLJIVOSTI

  • Radi se o do sada neobjavljenoj epizodi kod nas
  • Radi se o prvom susretu Zagora sa vampirom Belom Rakosijem
  • U Italiji je ova epizoda objavljena od 7. do 9. mjeseca 1972 godine
  • O vampirima u Zagorovom serijalalu pogledati tekst Zagor vs. vampiri! (op.ur.)

Trebala je proći 31-na godina da napokon dobijemo ovu epizodu! Razlozi preskakanja od strane Dnevnika, više nego dobro poznati, uplitanje religije i sličnih stvari koje “nikako” nisu smijele doći u ruke čitatelja.

Kada je početkom 80-ih u “zlatnoj strip seriji” objavljen susret Zagora sa vampirom, mnogima je bilo jasno da postoji neki predhodni događaj / epizoda, koji se logički nadovezuje na tu epizodu. Svi likovi već su se odprije znali i imali nerasčišćene račune…

Sada je taj propust ispravljen i konačno imamo početak Zagorove borbe sa jednim od svojih najvećih neprijatelja Baronom Belom Rakosijem. Nakon čitanja ove epizode dojam je kako se radi o odličniom početku sa nešto slabijim krajem same priče. Epizoda se proteže na 200-tinjak stranica na kojima tempo priče nije ujednačen. Tako u prvom nastavku imamo fini uvod i putovanje karavane, u sljedećem nastavku imamo boravak naših prijatelja u kući Bele Rakosija, da bi finale bilo pokriveno na 20-ak stranica što daje dojam zbrzanosti i nedostatka ideje da se razvije u nešto više.

Guido Nolitta je izvrsno napravio jezivu atmosferu, koja je potrebna za priču vampirske tematike, odlično balansirajuči sa dodavanjem humora, za koji je i ovaj put zadužen Chico. Nekoliko puta se zaista čovjke može nasmijati od srca i zapamtiti pojedine gegove na duže vrijeme!

Priča koja se čekala godinam djelomično je opravdala svoju vrijednost. Kako se radi o velikom Zagorovom protivniku Baronu Rakosijem, odličnom crtežu Gallieno Ferrija i nikada prije objavljenoj epizodi kod nas, zaslužuje visoku ocjenu. No što se tiće same priče ona bi trebala biti ocjenjena samo kao tek solidna…

Naprijed

ZG EXT 30 Indijanski cirkus

ZG LEX 95/97 Američka Odiseja

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • seinfeld

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Odlicna prica,odlican crtez tacka
    28.09.2003
    16:40:00 sati
    seinfeld
    uredi
  • Curunir

    Ukupna ocjena 79%

    6, 7, 10, 10

    Dobra recenzija! 1. svezak je fenomenalan, to su ocjene 100 a ne 10! Dijalozi i prica savrseni, kao da nije klasicni Bonellijev strip nego Stokerov roman. Nazalost, sve je zbrzano, neuvjerljivo i lose kako ide kraju. 350 stranica se mirne duse i bez imalo napora moglo napraviti pa bi bila jedna od 10 najepizoda sigurno. Ipak, i ovako je SVE SKUPA prilicno dobro iz vec navedenih razloga.
    28.09.2003
    19:29:00 sati
    Curunir
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Meni je i prica dobra, osim zbrzanog kraja.

    Ipak je to prva Zagorova prica s vampirom. :)
    28.09.2003
    23:08:00 sati
    gari
    uredi
  • Thommo

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    Dobra priča, naslovnice OK, a crtež... što reći nego -- standardno lijep crtež Ferrija! Možda je kraj malo slabiji, t.j. predvidljiv zbog naslova same 3. epizode, ali... Meni jedna od najdopadljivijih priča u Zagor Extra seriji, pogotovo jer je dosad nije bilo moguće pročitati kod nas. Vrlo dobar temelj za kasnije "probleme" s Rakosijem, odmah me je natjerala da pročitam kasniju epizodu sa groficom Varga i Fridom, iz reg. Zagora.
    29.09.2003
    10:46:00 sati
    Thommo
    uredi
  • Dzimi Gitara

    Ukupna ocjena 64%

    7, 6, 7, 4

    manje ocene, jer mi je strip nekako zbrzan na kraju, nakon ok razrade.
    Najzanimljiviji momenat stripa je onaj doktor na pocetku, koji je iz Jugoslavije. U 19. veku!!! ne znam kako je tto u LEX, ali u originalu je tako. Citao sam ga sa ZWS sajta i jako mi se svidelo pesnicka sloboda prevodioca i Chicove psovke na pocetku stripa!
    29.09.2003
    23:02:00 sati
    Dzimi Gitara
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    Dobra priča.Ostale priče sa Rakosijem nisu tako dobre nego ova.Zbilja zanimiv početak, onda tajanstveni život baruna i na kraju napokon pravo otrkivanje Rakosija.Sve se događa sporo lagano, odlična priča.
    30.09.2003
    17:32:00 sati
    Anton Mikl
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Odlicna epizoda.Definitivno edna od najdobrite Zagorovi epizodi
    02.10.2003
    19:44:00 sati
    comicman
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    10, 7, 9, 10

    Klasični Drakula, kao ideja nije loše. Međutim, ne valja obračun Zagora i vampira. Ipak bi vampir trebao biti teži protivnik, a Zagor ga sredi golim rukama. Nema ništa od legendarne vampirske nadljudske snage (osim što jednom tresne Zagora o zid). U biti, barun Rakosi nikoga nije ni ubio u direktnom ogledu, tako da u tom dijelu i nije baš neki "neprijatelj". Po meni, trebalo je napraviti drugačiji kraj, recimo sa hajkom cijelog sela, pa bi barun mogao koknuti nekih desetak sporednjakovića, onako za čitaoce, a onda bi ga ostali skupa sa Zagorom dokrajčili klasičnim probadanjem glogovim kolcima (uz nebrojene zadane druge rane sjekirama i vilama). Naslovnice su odlične, sviđa mi se boja, jedino je čudna ona sjena vampira na drugoj epizodi, ima neke čudne špičaste uši.
    03.10.2003
    14:41:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    5, 5, 10, 10

    Nema se bas sta puno reci..Tjeskoba ima FANTASTICAN pocetak,
    ali vec drugi dio znatno opada, dabi kulminacija dostigla krajnje glup kraj sa Tragicnom zorom...Osim odlicnog FERRIJEVOG crteza,
    i zaista sjajnih naslovnica,prica&scenario, nisu bas na
    zavidnom nivou.Slazem se sa STINKIJEM daje trebalo nesto bolje izvesti sa vampirom..Ipak ono daga sad napada cijelo selo, vec je vidjeno u
    FRANKENSTAJNOVOM CUDOVISTU, (exs almanah) stoje mozda i razlog bas ovakvog kraja.Vampirove izduzene usi na naslovnici su ustvari momenat kada se RAKOSI TRANSFORMISE iz slijepog misa u covjeka...
    Inace stariji holiwoodski filmovi o vampirima imaju bas takve izduzene usi
    tijekom cijelog filma..Ipak isplatilose je cekati 30 godina na ovakvo sto..
    04.10.2003
    16:42:00 sati
    KOLEKCIONAR
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 6, 10, 10

    vrlo dobra priča, ali sa nekoliko takvih nebuloza koje ne mogu preskočiti!
    Prvo - vampiri su iz Rumunjske a ne iz Mađarske. Zatim, kada Rakosi (Mađarsko ime!) objašnjava Zagoru i Chicu zašto su došli u taj kraj, navodi da je isti kao i njegova domovina - puna šuma i planina (planine u Mađarskoj???). Zatim - radnja Zagora zbiva se polovicom 19 stoljeća, u vrijeme kada Jugoslavija iz koje dolazi dr. Metrelevic nije bila nikome ni u peti. Sve to od jednog talijana, kojemu su i Mađarska i Rumunjska i bivša Jugoslavija u susjedstvu je ipak previše. Inače priča je ok, naslovnice odlične, među boljim Zagovorim epizodama
    21.10.2003
    21:52:00 sati
    gordan
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Jedna od najboljih ideja kada su u pitanju epizode iz prvih 100 i prosto je neverovatno da je prica trajala samo nesto vise od 200 stranica. Buduci da je Ferriev crtez besprekoran i ideja vise puta eksploatisana i u filmu i u knjizevnosti epizoda mnogo gubi zbog ne previse ubedljivog kraja.
    22.10.2003
    14:38:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    6, 6, 9, 8

    13.11.2003
    20:35:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Meni se dopao. Drugu naslovnicu, btw., smatram jednom od 5 najboljih Ferrievih.
    15.11.2003
    18:00:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • fishleg

    Ukupna ocjena 73%

    6, 6, 10, 7

    Konacno smo docekali prvi susret Zagora sa Vampirom. Solidna prica, ali smeta mi sto je konacni obracun Zagora i Rakosija previse naivan i lose napisan. Ferri je odlican kao uvijek, jednino naslovnice bi mogle biti bolje. Izgleda da je svaki susret Zagora i Rakosija bolje napravljen. Zanima me hoce li doci do sljedeceg i tko ce ga crtati :=)
    17.11.2003
    19:55:00 sati
    fishleg
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    kul malo za promjenu od klasike nesto nadnaravno kul prica sa kul crtezom sto doprinosi atmosferi sto i pristaje ferri-ju
    20.11.2003
    21:51:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 75%

    9, 7, 8, 3

    Uvod u priču je dobar.Fina i tjeskobna atmosfera u karavani doseljenika,zagonetni Mađari,napetosti sa Indijancima,na kraju puta i jaka kiša koaj pridonosi mračnom ugođaju itd..Sve je OK.Nakon dolaska u Rakosijevu kuću tempo drastično pada a k tome pridonose i Chicove debilane.Kraj je zbrzan,scenaristi očito ni sami nisu znali što žele.Ipak,sama Zagorova borba sa Rakosijem i nije tako loša i jedan mi je od ljepših momenata u ovoj epizodi.Ferri me razočarao a sa naslovnicama se propisno obrukao.Na prvoj,Zagorova faca je živa katastrofa.Na drugoj,očito je Duh sa sjekirom obolio od tetanusa jer onakav grč i pozu nikako drukčije ne mogu objasniti a sjena je valjda Mr.Spock.Na trećoj,iako se radi o vampiru,ne vjerujem da Rakosi ima baš toliko zelenu facu.
    Sve u svemu,naivna ali solidna epizoda,koja u usporedbi sa Vampirom u izvedbi Boselli/DellaMonica ispada smiješna.
    30.11.2003
    20:24:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Super epizoda,prvi susret Zagora sa Rakosijem.Po meni vecina najboljih Zagor serija ima brz i jednostavan kraj i to bas u onom trenutku kad citateljima bude najzanimljivije,ali ipak to ne smeta bas puno.
    Uvjerljivo su najbolje epizode gdje susrecemo Zagorove ili prijatelje ili neprijatelje,a buduci da je Rakosi jedan od glavnih....No sve u svemu dolaze bolje epizode i ja ih sve od gusta citam,premda se slazem sa nekima da Zagora stvarno ne mozes pogoditi ali poanta i je u tome da je on junak sa super snagom,refleksima....U biti ako pogledate bilo koji strip(dylan,tex,nathan,lazarus,noster no...)i sami cete uociti da je i njih nemoguce ubiti,bilo bi potpuno glupo da dode tamo neki sivonja i upuca ga i gotova prica.On mora ziviti isto kao i Chico i tako ce uvik biti iz epizode u epizodu..........AAAAAAAAHHHHHHHHHHJJJJJJJJAKKKKK!!!
    08.12.2003
    00:08:00 sati
    Kralj Darkwooda
    uredi
  • esse

    Ukupna ocjena 91%

    10, 7, 10, 10

    10.03.2004
    14:38:00 sati
    esse
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Solidna epizoda, nije mi u 30 najboljih, ali je preporucujem svima. Nije toliko ozbiljna kao slijedeca dva susreta sa Rakosijem. Meni se najvise svidaju originalne talijanske naslovnice, a ne tutto i nase. Na prvoj originalnoj je neka sjena tako da Zagorove oci izgledaju potpuno prirodno, a ne kao na tutto i nasoj.
    19.03.2004
    22:34:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Izvrsna epizoda.Ferri fantastičan.
    06.04.2004
    02:29:00 sati
    Neven
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Uzbudljiv početak trilogije s vampirom! Radnja postaje od početka sve napetija, ali dovoljno umjereno za prvu epizodu te tematike. Najveća zamjerka koju sam pronašao je PREBRZI RASPLET! Radnja se mogla produžiti još bar 20 str., a razočaralo me je kad sam vidio na koji je glupi način Rakosi odapeo! Očekivao sam da ga dokrajče s kolcem pa onda spale, a kad on ljepo ispari na suncu! No nema veze, scenarij je odličan, kao i naslovnice, koje su mi čak bolje od onih iz Vampira(Princ noći i Tragična zora su dosta slične nažalost). Od epizoda iz trilogije s vampirom ova mi je na drugom mjestu.
    02.09.2004
    21:59:00 sati
    Old Shatterhand
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 10, 7

    Dosta dobra prića, možda fali nešto malo (prvenstveno na kraju i samom raspletu) pa da bude odlična. Ferri je meni osobno najbolji crtać Zagora, a naslovnice (osim druge, koja je po meni odlična) nisu baš najbolje.
    08.09.2004
    01:03:00 sati
    Alemao
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    11.10.2004
    11:48:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Putovanje s karavanom je odlično, dok ne stižu do baronove kuće, tamo je sve malo čudno: komični uložki sa čikom i barunom nisu baš stravični u odnosu na ostalu priću, Parkman je jedina žrtva, koja ne umire u jednoj noči, nisam znao da u jugoslaviji zovu vampire - vroloki. A na kraju kako samo sunce izlazi u par sekundi iz čiste tame. Ali ipak veoma dobar strip.
    16.10.2004
    14:58:00 sati
    marvin
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    ovo mi je najbolja epizoda s vampirom,naslovnice su savršene...
    24.10.2004
    09:32:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Odlična i prenapeta epizoda. Vjerojatno jedana od tri najbolje epizode Zagora uopće! Zanimljiva od samog početka pa sve do kraja!
    Rijetke su takve epizode...
    09.06.2005
    10:51:00 sati
    hrvojehorvat
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Stvarno izvrsna epizoda.Užasno volim kad se Zagor bori
    protiv nekih natpririodnih stvorenja.Što se tiče crteža i
    naslovnice,moglo bi se reći da su kao odbljesci iz filma
    "Drakula".No uza sve to,priči i scenariju nimalo ne nedostaje originalnosti.
    13.06.2005
    21:31:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Jedva san dočeka ovu epizodu i nisan se razočara.Samo bi volija da je okršaj sa barunom bio duži ali i ovako je odlično.
    15.07.2005
    16:27:00 sati
    vice
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 79%

    6, 7, 10, 10

    Još jedan od klasika, stvarno bi volio da sam ovu priču pročitao negdje sa deset, jedanest godina kada je sve moguće, kada nema preispitivanja je li nešto realno ili nije, kada sama pomisao o vampirima budi jezu i raspaljuje maštu. Siguran sam da su mnogi poželjeli vratiti se u to doba naivnosti, doba kada nemaš brige osim one kako će Zagor rasturiti zlo i vratiti mir u Darkvud.
    23.08.2005
    00:59:00 sati
    solar
    uredi
  • ijo

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Priča je odlična. Prva je priča sa vampirom i odlično je što je sve tajnovito, skoro pola priče. Čak i naslovnice počinju tajnovito, dobro je što zagor nije zna protivnika i prvi put upoznaje kako djeluju vampiri. Dobro je što je bilo i malo šale na chikov račun. Ma da ne pišen više jer me ni volja samo da rečen: svaka pohvala za strip i nolliti za priču i ferriju za crtež, stvarno odlična priča!
    26.10.2005
    10:21:00 sati
    ijo
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najboljih epizoda. Početak je skroz dobro odrađen, ta tajanstvenost i tjeskobna atmosfera se stvarno daju osjetiti. Kraj je nešto slabiji jer borba protiv vampira na kraju mi je pomalo nerealna. Zagor ga drži na Suncu iako je ovaj puno jači od njega. Prije toga ga je baca u zidove, a sad najednom ne more mrdnuti. Chicove sprdačine su uvik dobrodošle, ovdi razbijaju mračnu atmosferu i dobro su me nasmijale. Nije mi jasno kako se vampir vratio kad ga je ispržilo sunce(nisam pročitao drugu priču). Ferri je u ovoj priči odličan, njegovo zlatno razdoblje. Prva naslovnica mi nije nešto, Zagorova poza je glupava i boja je promašena. Druge dvi su genijalne (na trećoj Chico uvalio luka vampiru u hranu pa ovaj pozelenio od muke). Odlično prvo pojavljivanje vampira, ja sam prezadovoljan.
    31.10.2005
    00:16:00 sati
    mpavin
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sjajna epizoda! Dobro, daleko je od one Bosselijeve ali ni ova nije loša. I na UBC-u je upravo "angoscia" tj. "muka" proglašena najboljom naslovnicom...Sve desetke iz poštovanja prema dvima legendama - Nolliti & Ferriju
    13.04.2006
    12:41:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni jedna od najdražih zagorovih epizoda. Treći susret s vampirom mi je ipak bolji, ali ipak odlično...
    14.04.2006
    16:37:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    upoznajemo jednog od glavih likova..
    06.01.2007
    21:08:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Izvrsna jezovita atmosfera začinjena sa odličnim komičnim predasima sa Chicom. Čitajući kronološki Zagora ova epizoda je pravo osveženje i odskače iz sivila većine epizoda iz tog razdoblja. Zbog toga i ovako visoke ocjene, unatoč neuvjerljivom završetku. Ferriju svaka čast, a i naslovnice su vrhunske, upečatljivim bojama jednostavno te privlače da pročitaš strip odmah.
    07.05.2007
    15:56:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična epizoda! Nakon vrhunskog početka, priča mrvicu pada kad dolaze do dvorca, ali je još uvijek na visokoj razini. Još kad strip crta legenda poput Ferrija koji je velemajstorski odradio svoj posao(posebno mi se sviđa scena kad Chico upadne u kriptu) i veselju nikad kraja. Na naslovnice ne treba trošiti riječi, sve odlične, a posebno prva.
    09.05.2007
    09:54:00 sati
    Akul
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Ferrijeva omiljena epizoda. Izvanredna epizoda. Imam samo dvije zamjerke: povjesno-geogrefski fuleki (Jugoslavije nema, Madjarska brdovita, nije li Vampirizam vise povezan s Rumunjskom?), a druga je odlicna ideja, odlican zaplet, ali bezidejnost u raspletu. Srecom je tu drugi susret s vampirom. Ono trece sranje ne brojim.
    12.07.2007
    16:07:00 sati
    alen
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Prvo pojavljivanje Rakosija je OK premda je pomalo naivno s današnje perspektive. Likovi u stripu cijelo vrijeme nemaju pojma tko ih napada, a danšnji čitatelj je odmah nakon prvog ugriza svatio da je riječ o vampiru. A i kad Zagor ugleda onog sporog Vampira ostane prestravljen, a mi naviknuti na kojekakve nadvampire i nismo previše šokirani. Ali kako i sam Zagor često kaže da sve ima svoj prvi put, pa tako i ovo staromodno uvođenje vampira u strip (u Zagora) ima kultni značaj. Ferri je dobar i u stripu i na naslovnicama.
    06.08.2007
    22:56:00 sati
    Inferno
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odlična recenzija,odlična epizoda.jedna od najboljih i najzanimljivijih zagorovih epizoda
    25.08.2007
    17:25:00 sati
    lwood
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    jedan od boljih Zagora
    17.09.2007
    19:13:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 9, 6

    S obzirom na recenziju i većinu komentara, te činjenicu da je priča u vrhu UBC liste - užasno sam se razočarao.  Priča je kao prvo dosadna.  Kao drugo i glupa (npr. strašni vampir nikako ne uspijeva napasti Čika zbog razloga koji spadaju u Čiko serijal za malu djecu).  Ma ono, nemam volje previše ni pisati koliko sam negativno iznenađen.  Crtež dobar, a naslovnice isto imaju gluposti.  Naime, barun je na trećoj zelen, pa dajte ljudi moji...
    21.09.2007
    22:38:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od klasicnih Zagorovih epizoda bez mane
    03.03.2008
    08:43:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    7, 10, 10, 10

    dobra priča ali ne i odlicna. vise mi se sviđa vampirov povratak i to 3.
    31.03.2008
    12:54:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    25.08.2008
    15:08:00 sati
    ninny
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Čisto iz respekta prema Nolitti dajem scenariju i priči malo veće ocjene, mada se razumije da ih realno, nakon tolikih godina, baš i ne sazlužuju. Slažem se sa @stinkyjem da fali malo tog balkanskog štiha. Ono, malo tog tridentskog Jugoslavija-Mađarska-Rumunjska mentaliteta. Recimo da čitavo selo kroz noć korača sa bakljama, vilama i sjekirama u rukama. Nabost kakvog vampira, divljaka, Ciganina, stranca,... Koga briga dali je kriv? Daj ga da skviči! Arrrrrgh!!!!!
    29.08.2008
    22:02:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Kamo sreće da je ovo izašlo kad je trebalo... Budući da skoro da nema Zagorove epizode u kojoj se ne valja neka golema nelogičnost/glupost iste i ne treba ozbiljno tretirati, čisto radi opuštenog čitanja. Prvi susret Zagora i Vampira - čekao sam fuckin 15 godina da to pročitam, e da mi je uhvatiti odgovorne za ovu Dnevnikovu blasfemiju!
    29.08.2008
    22:19:00 sati
    vope
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 79%

    8, 6, 9, 10

    najradije bih prepisao acin komentar, od riječi do riječi, početak odličan, ali kasnije se gubi, čikove debilane kontraproduktivne...crtež odličan, a naslovnice sjajne, možda treća s malo promašenim bojama, ali prve dvije su savršene
    30.08.2008
    10:22:00 sati
    ken2
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 76%

    6, 7, 10, 7

    Jako naivno. Na ona sranja s Chicom sam se palio sa 5 godina. Inače je epizoda atmosferična, a Nollita je mislio da će samo pojavljivanje vampira biti dovoljno za odličnu priču. Možda je tako bilo tada, ali danas je ova priča naivna. Naslovnice su OK.
    15.11.2008
    10:33:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je nešto nevjerojatno crtež, priča predobro jednom riječju nenadjebivo.
    30.11.2008
    02:21:00 sati
    jmile3
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    NEPONOVLJIVO!!! Humor na najvišoj razini a mračna atmosfera je legendarna.  Vidim da ima prigovora na dužinu priče što stvarno nije u redu. Pa čar Zagora je prije bila ta da strip može trajati 50 i 500 stranica naravno dok nisu došli Buratinni i Boselli pa ograničili većinu epizoda na točno 2 broja što je glupost. Oni koji prigovaraju ovoj priči vjerojatno nisu ni jedan specijal niti broj u boji dobro ocijenili ili? Među 5 najboljih priča uopće i definitivno najbolji susret sa vampirom! Za one koji ne znaju Bela Rakosi nije kopija Bele Lugosija nego samo njegovog imena, Rakosi je vizualna kopija Christopher Lee-ja poznatog glumca iz nešto novijeg vremena. Crtež je također top 5! 
    30.11.2008
    20:15:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zakon strip!!! MA najbolji je. Cekao sam punih 10 godina na ovaj strip a kada ga je objavio veseli cetvrtak mojo sreci nije bilo kraja!!!!!
    23.03.2009
    12:32:00 sati
    misa
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Sinoć iz čiste dosade uhvatio se tih Oda-branih priča,pa redom....i puff - vampir! Naime,imajući u vidu godinu nastajanja i Ferrijevo stabilno držanje olovke,dajem gore navedene ocijene.
    27.03.2009
    15:42:00 sati
    kico
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.06.2009
    04:30:00 sati
    Ferri
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Strip koji obiluje jezom i hororom Nolitta kasnije pretvara u zabavu pomalo i humorističnu priču.Sve počinje kao tipični filmovi o ''Grofu Drakuli'' samo sa indijancima, a završava sa humorističnim đirom tipa ''Mladi Frankenstein'' sa Zagorom i Bela Rakosijem u glavnim ulogama.Doza humora i jeze izvrsno je posložena u ovaj strip.Nolitta je to sve genijalno iskombinirao i ovaj strip mi se i više nego dopao.Šteta što je u 3 dijelu stripa lik Rakosija ispao totalno promašen, ali to je već neka druga priča.Crtež je famozan koji obiluje gore navedenom atmosferom a naslovnice su među najljepšima u serijalu pogotovo prva koja prikazuje baš ono kako i sam naslov kaže tjeskobu.
    29.06.2009
    00:09:00 sati
    provodina
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 80%

    10, 6, 9, 5

    Neobično je kako ovdje Chico tjera vampira križem od vilica i žlica, dok Boselli u trećem susretu kaže da se to može samo posvećenim križem, trebao je malo bolje proučiti ovu epizodu. Nažalost u prvom susretu ima previše naivnosti. Horor atmosfera je prisutna u samo 2-3 scene, a sve ostalo potpada pod vrste gdje Chico nesvjesno tjera vampira svojim (ne)komičnim ludorijama. Tema nije pristupljena s previše ozbiljnosti i kraj je zbrzan, ali sve u svemu - upečatljivo.
    Crtež dobar. Primjedbe ostalih članova za naslovnice razumijem. Zašto Zagor na prvoj ima kiselu facu i drži opasač u ruci? Na drugoj je sigurno obolio od neke bolesti ili mu se ukočila kičma. Na trećoj je vampir zelen sigurno zato jer se raspada pošto sunce sviće.
    18.07.2009
    08:22:00 sati
    Opti
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 83%

    7, 8, 10, 8

    Jako dobro! Slično kao i prvo pojavljivanje Kandraxa, ova epizoda ima najbolju atmosferu od svih Rakošijevih pojavljivanja, iako je kvalitetom ispod legendarnog "Vampira". Ova epka sadrži sve klasične elemente jednog djela o vampirima, imamo zanimljivu lokaciju, čudne likove, maglu, misteriju, kućnu atmosferu + Zagora koji s mnogo sreće pobjeđuje vampira, nisam baš zadovoljan prikazanom snagom lukofobičnog barona. Sve u svemu, ova avantura predstavlja jednu od boljih epizoda s produženog početka Zagijevog serijala i jeste odličan temelj onoga na čemu je izgrađeno carstvo zvano Zagor! Crtež je ooodličan, Ferri je najbolji Tenejov crtač, odlično prikazana horror atmosfera, nema zamjerki! Naslovnice - gorljive, ispod samog vrha!
    17.08.2009
    17:08:00 sati
    jasa
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Iako se prica malo prebrzo zavrsava(jer citavo vrijeme cekamo Zagorov obracun sa Baronom Rakosijem koji je bio previse kratak i neubjedljiv)moram priznati da mi je epizoda odlicna!!!Ferri sa fenomenalnim crtezom i stripa i naslovnica prosto tjera i mami na citanje!!!Da nije zbrzanog kraja bila bi sigurno medju TOP 5 Zagorovih prica!!!
    24.08.2009
    03:35:00 sati
    kandraks
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

     Dani lepi i predivni. Maestralno. Toliko da zaslepljuje sve sitne nedostatke.
    24.08.2009
    20:30:00 sati
    legaz
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Odlicno.Pocetak zagorove zlatne ere.
    17.09.2009
    12:40:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • alanford

    Ukupna ocjena 84%

    7, 8, 10, 9

    26.10.2009
    18:13:00 sati
    alanford
    uredi
  • PJ24MKD

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    24.11.2009
    03:23:00 sati
    PJ24MKD
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    A great Zagor story, full of spooky atmosphere and horror elements.  From the very begining, as the townspeople are celebrating the opening ceremony of a new ship/boat, we can tell that Nolita is at the top of his game, as he makes sure that Chico screws up a happy mood of innocent people once again.  And then he slowly takes us down the scary road of a very effective vampire story, and a very good one at that.

    I love the fact that you never see Rakosi / vampire actually bite anyone; it's much scarier left to the imagination.  The art of Ferri, as well as his covers, is first class; in fact, his work on Zag EX 93 (Tjeskoba) is probably one of best Zagor covers of all time.  Why this story was not published in former Yugoslavia is beyond me; perhaps the fact that the Doctor in the story is from Yugoslavia was a sensitive issue at the time, and the Yugoslavian government did not want their people to actually think that vampires actually exist... ?  Who knows, there are naive readers out there who would've taken this very seriously, especially young kids who are Zagor fans... either way, I'm glad that they've finally released this story, and that it properly ranks in the 10 best Zagor stories of all time.

    11.03.2010
    17:08:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Vrlo dobro!

    16.07.2010
    10:31:00 sati
    14act3
    uredi
  • PijaniPatak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    27.07.2010
    11:14:00 sati
    PijaniPatak
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Što reći? Genijalno! Ferri najbolji, Chicovi gegovi izvrsni! Ugođaj je čak i pomalo sablastan. Druga naslovnica je za 11.

    23.01.2011
    13:06:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Da smo imali prilike da ovu pricu citamo kao klinci i da postavimo ovde ocene, siguran sam da bi svi do jednog ostavili 100%! Ova prica je svakako jedna od legendi Zagora. Za mene je jako dugo bio veliki san da procitam prvo pojavljivanje mog omiljenog negativca, vampira Bele Rakosija. Tema je apsolutna 10ka, fenomenalna naracija Nolite, kako je samo on uvek znao da postepeno vodi pricu. Pratnja karavana, misticni dogadjaji, pojavljivanje Metrevelica i njegova prica o vampirima. I kako je u ovako mracnu pricu uveo komediju sa Cikom, sjajno! Ipak, posto sam ovu pricu procitao dosta godina nakon tog zaljubljenog detinjstva u stripove, pokusavam da dam malo objektivniju ocenu. Zato, nesto malo manja ocena za scenario, jer je sam sukob sa baronom, po mom misljenju, morao biti nesto duzi i komplikovaniji. Jos jedna cela sveska bila bi pun pogodak. Zbrzan je sam kraj, a i cini se da je Zagor savladao vampira i vise nego lako.

     

    Sta reci o crtezu, Feri u svom najboljem izdanju, njemu su mracne price uvek odlicno odgovarale. Prava steta sto nije on crtao i vampirovo trece pojavljivanje, iako smatram da je i Dela Monikin crtez jako dobar. Kada je jedna od naslovnica Angoscia, mozda i najbolja naslovnica ikada, onda je sve osim 10ke nerealna ocena.

     

    Recenzija je kratka i jasna i uglavnom istice glavne poente. Ipak, ja vise volim opsirnije recenzije i mislim da ova prica zasluzuje nesto detaljniju obradu.

    23.01.2011
    14:55:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 71%

    8, 6, 7, 8

    Očekivao sam od strašnog vampira da će se, nakon što lukavo namami Zagora i ekipu u svoje skrovište, pokazati kao dostojan protivnik, a ne obična kukavica koja izbjegava sukob bježeći u šumu i skrivajući se iza svojih slugu (smrtnika).

    Razvikana epizoda!

    13.02.2011
    20:54:00 sati
    konj87
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    U crtačkom smislu sam vrh Zagora, a epizoda spada među najlegendarnije.

    15.03.2011
    18:20:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    03.05.2011
    00:33:00 sati
    jojboli
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Meni je ovo predobro, prvi susret sa vampirom, odlična priča, uvod, rasplet, neka tajanstvenost tokom čitanja, mračna atmosfera.. Predobro.. Jako sam zadovoljan ovom pričom.. Ferri maestralan kao i uvijek, naslovnice ok..

    10.06.2011
    10:26:00 sati
    allessi
    uredi
  • skuby

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Za mene od svih dosad pročitanih Zagor stripova ovaj mi je najdraži,pre odličan crtež i odlična priča.

    20.06.2011
    13:30:00 sati
    skuby
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Izvrsna priča, legendarna epizoda. Jedino su mi neki određeni dijalozi malo iritantni, no možda je više riječ o Ludensovom prijevodu.

    24.06.2011
    21:34:00 sati
    macca1985
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 9, 10

    Pošto sam kao i svi čitaoci na ovim prostorima, prvo pročitao drugi susret sa Vampirom, ovaj prvi mi se učinio mnogo slabiji, ali ipak je dobra epizoda. Mada mi se baron Rakoši na trenutke ponaša kao debil, a ne biće noći.

    Interesantno je da je Ludens preveo da Metrevelić dolazi iz Hrvatske, a u izdanju Veselog četvrtka stoji da je iz Srbije. To me je navelo da potražim originalno izdanje i u njemu stoji da doktor Metrevelić dolazi iz Srbije, što je i logičnije, s obzirom da Hrvatska u to vreme (oko 1833.god) nije postojala.

    07.07.2011
    17:39:00 sati
    writer
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Čak i vampir ne može protiv Chcovih gegova.

    10.07.2011
    16:45:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Davor2403

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Jako dobra priča, međutim meni ne toliko dobra kao ostalima ovdje ali što se može...

    Za razliku od nekih drugih "kultnih" epizoda, imam osjecaj da mi je ova sve lošija svaki put kad je iznova pročitam ili prelistam :(

    23.07.2011
    10:44:00 sati
    Davor2403
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Starinski napravljena epizoda,ali je zato i dobra.Crtež je fenomenalan,kao i naslovnica.

    03.08.2011
    22:42:00 sati
    Patrix
    uredi
  • general war

    Ukupna ocjena 70%

    3, 8, 10, 7

    nolita,nolita...njegove epizode me nikad nisu fascinirale,pa ni u ovom slucaju.ovo je do te mere nezanimljivo i sturo napisano da sam jedva procitao

    10.08.2011
    01:51:00 sati
    general war
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Meni je ova epizoda jako dobra od početka do kraja... mračna atmosfera,vampir... Ferri crta još jednom savršeno pogotovo dvoras rakosija i kišu...epizoda slična kući strave, možda se malo bolje moglo iskoristiti sluge baruna rakosija. Prva naslovnica jako dobra druga prosječna a treča je odlična bez obzira na zeleno lice baruna rakosija.Odličan uvod za daljnje avanture sa nadvampirom.

    29.08.2011
    20:36:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 79%

    6, 9, 9, 7

    Previše posuđenog materijala za moj ukus. Nedostaje originalnosti, kao da se Zagor ovdje ugurao preko reda.

    07.09.2011
    11:46:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 45%

    4, 4, 5, 6

    Moram reagirati na budalaštine koje su napisane u komentarima. Transilvanija odakle dolazi svaki poštovanja vrijedni vampir u doba radnje stripa spadala je pod Ugarsku i u njoj je posjede imao utjecajan sloj mađarskih velikaša, među kojima i baron Korasi-Rakosi. Drugi nazivi za ovu pokrajinu su Erdelj i Sedmogradska i  u njoj se uz mađarski govorilo dijalektima njemačkog (prevladavali su Sasi) i rumunjskog jezika. I da, ona je valjda dovoljno brdovita za svačiji ukus. Inače precijenjena epizoda, aduti su joj atraktivna priča i poigravanje sa klasičnim motivima žanra.

    14.10.2011
    11:28:00 sati
    aristotel skotos
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 46%

    3, 3, 7, 7

    Uf koja tlaka od epizode. Blesavo...ne znam koju drugu riječ upotrijebiti. Ne mogu vjerovati da je ovo puno bolje ljudima od Bosellijevog Rakosija. Ovo je kao priča za Alan Forda, a ne za Zagora.

    19.11.2011
    14:22:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    Dobra priča s najboljim Chicovim forama.

    29.12.2011
    19:58:00 sati
    tinton
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    13.01.2012
    18:57:00 sati
    Fran
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    uživao sam !!

    čita se u jednom dahu

    18.01.2012
    21:39:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odlicna epizoda !!! zagijevo zlatno doba

    MENI JEDNA OD NAJOMIJLENIJIH EPIZODA

    FERRI 10+

     

    Edit (14.08.2020.) Plasio sam se kakav ce utisak ova legendarna prica ostaviti na mene sada posle vise od 10 godina od prvobitnog citanja, sada kada joj pristupam kao dosta zreliji citalac, i moram da priznam da je moja skepsa bila neopravdana. Sinergija izmedju Nolitte i Ferrija je neponovljiva, ta neverovatna nadarenost za naraciju koju ispoljavaju njih dvojica je zaista neponovljiva. Maestralno. Ni na jedan trenutak nije dosadno, ni na jedan trenutak nije glupo ili naivno. Stvarno je uzivanje citati Zagora s pocetka 70ih kada su pojedinacno i u paketu Nolita i Ferri dostigli potpunu zrelost i vrhunac na Zagoru i njihova usinhronizovanost bila bez mane. Kaze Nolitta u jednom kasnijem pogovoru koji je objavio kako je uzivao pisuci ovu epizodu i kako je ona lako mogla imati i 500 stranica ali se kontrolisao. Ne znam zasto je to ucinio jer ja bih rado citao 500 stranica ove legendarne epizode. 
    Prva sveska pocinje uobicajeno komicno i lagano, zatim se pred Zagora i Cika postavlja cilj, da otprate karavan mladog Alberta Parkmena, i kako putovanje odmice sve je pristunija i sve se vise oseca ta ,,Teskoba" koja je i u naslovu doticne epizode.

    U drugoj svecsi upoznajemo ludog kucepazitelja Zoltana i sto je najvaznije Barona Belu Rakosija. Baron Rakosi u potpunosti pleni svojom prisutnoscu, harizma mu je ogromna, vrlo je zanimljiv lik i zao mi je sto nam Nolitta nije dao vise uvida u razgovore koji su vodili Zagor, Ciko i Baron tokom dve vecere koje su proveli zajedno pre nego sto su shvatili da je on vampir. Moglo je to da bude jako zabavno i zanimljivo da citamo dijaloge i razmene misljenja izmedju glavnih likova (kao sto smo samo malo videli kada Ciko i Baron pricaju o madjarskom kulinarstvu i o vinima iz Portugalije i Spanije). Steta sto to Nolita nije vise razvio ali i na samo 220 stranica ova prica je u potpunosti ispunila sva svoja ocekivanja i ponudila nam odlicnu, zaokruzenu, legendarnu pricu. A tu je i prvi susret sa doktorom Metrevelicem. 

    Legendarna epizoda.

    Ostavicu iste ocene kao kada sam prvi put ostavljao komentar a to su sve desetke. 

    26.04.2012
    14:37:00 sati
    going going
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kultno

    27.04.2012
    20:40:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Zagooor

    Ukupna ocjena 93%

    8, 10, 10, 9

    Madafaka Must Have epizoda !!!!!!

    16.05.2012
    10:05:00 sati
    Zagooor
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    7, 9, 9, 9

    Prva i najbolja priča o vampiru Rakosiju.

    21.05.2012
    13:02:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Gegovi s Chicom odlični. Crtež također odličan.

    12.06.2012
    15:55:00 sati
    zagor2805
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ha, ne mogu virovat da ovo nisam komentira. Ovo je moj povratak romanima, Livno, zima 2002, vani mećava, ja u foruma, vidim zg extra , vampira kojeg nikad nisam čita (nikad nije izaša u jugi), kupim ga, odem na pizzu, snig ne jenjava, i sve se vrati. Ludji nego ikad, poćmen opet skupljat. NEka traje, neka traje!

    08.07.2012
    17:08:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Priča napeta,atmosfera sablasna i sve je odlično

    20.07.2012
    09:29:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    7, 5, 6, 8

    04.10.2012
    15:27:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 10, 6

    Dobra prica! Zadnja 1/3 stripa pre ubrzana. Scenario je tu ostao na putu. Crtez fenomenalan! Ja se jos jezim.  Naslovcnice su mogle bolje biti. 

    25.11.2012
    18:13:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sve desetke... Jednostavno, Nolitta je odradio scenarij, a Ferri je odličan u stvaranju napete i mračne atmosfere. Ovo sam više puta pročitao. Teški klasik, među top 5 epizoda

    01.03.2013
    19:02:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Drakula na jedan neozbiljan i humorističan način, a što se tiče Zagor serijala općenito, ovo je klasik za sva vremena. 

    17.06.2013
    00:21:00 sati
    Oki
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Fenomenalno crtez prekrasan prica odlicna(od svih prica o vampirima ova mi je najdraza nikad nisam vidio lijepse nacrtanog vampira svaka cast majstore)

    27.07.2013
    18:38:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Uvod u priču dobar iako je malo previše rastegnut. Barunov nastup, njegova uglađenost i profinjenost skroz udovoljavaju kriterijima vampira stare garde. Jako mi je drag kao jedan od velikih negativaca. Chicovi gegovi su odlični, taman na granici simpatičnosti i idiotluka. ( Ponekad autori znaju pretjerati pa bude totalni idiot.) Crtež je odličan, samo, eto, Parkman previše nalikuje na plavokosog Zagora. Što se tiče jezive atmosfere ona je pogođena.

    Naslovnice, a što reći. 2. mi je odlična, među boljima u serijalu ali 1. i 3. su loše. U "Tjeskoba" zagor ima predugu ruku i oko jedno manje a drugo veće, a u "Tragična zora" vampir je malo previše zelen. Mali zeleni vampiri napadaju!

    29.10.2013
    11:38:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Galis

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Stara priča, ali kako nije izašla u Zlatnoj seriji nije mi tako dobro sjela. Pročitao sam je u Odabranim pričama od VČ. Šta reći? Druga priča sa vampirom mi je znatno bolja, jer sam je pročitao onomad u Zlatnoj seriji (once upon a time) :-). Ali solidna epizoda, nema govora.

     

     

    21.11.2013
    14:06:00 sati
    Galis
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    14.12.2013
    20:56:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Klasik za sva vremena!

    03.01.2014
    18:11:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    30.05.2014
    21:41:00 sati
    goldengaidin
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 9, 7

    05.08.2014
    21:35:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Utoka

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Hm,hm bilo bi sve deset da nije zbrzano i da je Barun iz Rumunjske,ne iz Mađarske.

    17.08.2014
    21:46:00 sati
    Utoka
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Konačno je i ova epizoda obljavljena kod nas, fantastičan prvi susret sa vampirom koji odiše pravom horor i misterioznom atmosferom, veliki sam ljubitelj prvog Dracule i ovo mi je čak boje nego njegov prvi film.

    19.09.2014
    10:18:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Počinje Zlatno razdoblje Zagora! Ovo je samo jedna u nizu odličnih priča, koja ima razrađenu radnju, interesantne likove, i mađarski ambijent, što nije često u Zagorovim (starim) pričama. Rakosi je jedan od Zagorovih nemezisa i svakako zaslužuje taj status, jer je vrlo opasan, ali to vješto sakriva do kraja drugog dijela ove priče. Imamo i novog lika dr. Metrevelića, koji je naš Ex Yu čovjek. hehe. (Jest da je Nolitta malo pobrkao, jer Juga nije tad postojala, ali eto). Borba s vampirom je napeta, i ne bi falilo da je malo duža. Ovo je uvertira za sljedeća remek djela! Ferri maestralan, nema šta. Naslovnice na nivou. Prva dobra, druga zastrašujuća, a treća je samo OK.

    15.10.2014
    18:11:00 sati
    AmW1
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    16.01.2015
    15:49:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    12.04.2015
    11:28:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Jako dobro, pravi starinski pustolovni horror. Najveća zamjerka ide na izbor boja na zadnjoj naslovnici.

    27.08.2015
    12:34:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    10, 8, 9, 10

    Odlično, osim neuvjerljivog kraja. Čudno da Zagor mladom Parkmanu nije na kraju otkrio svoje pravo ime.

    08.10.2015
    11:36:00 sati
    dudo1
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    10, 8, 9, 10

    12.10.2015
    17:41:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.05.2016
    00:35:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 91%

    10, 7, 10, 10

    Svakako legendarna priča iako ima i svojih nedostataka. Prvi dio sa putovanjem karavane je odličan, atmosfera napetog isčekivanja je dosegla vrhunac i onaj tko nema prethodnog saznanja o bilo čemu iz radnje stripa sigurno ne bi mogao pogoditi o čemu se tu radi. Već nakon dolaska u Rakosijev dvorac taj intenzitet pada a imam dojam da se malo previše otišlo na humorističnu stranu. Da se razumijemo, taj humor jest na vrlo visokoj razini, samo što ne paše toliko za ovakvu vrstu priče. Iako je normalno da je ovdje sve podređeno atmosferi a akcija gurnuta u drugi plan, ipak je trebalo napraviti detaljniji završni obračun sa vampirom. Tu ne mislim na ubacivanje velike skupine ljudi koja bi dugo proganjala Rakosija, ovdje dodatni likovi nisu potrebni jer bi isti narušili ugođaj lokacijske zabačenosti, već je Zagor uz pomoć doktora Metrevelića trebao odigrati značajniju ulogu. Ovako je doktor stupio na scenu tek kada je sve bilo gotovo, a njegov hitac kojim je riješio Zoltana nije dovoljan da bi se smatrao ozbiljnijim učesnikom u ovoj avanturi. 

    Crtež i naslovnice su upravo onakvi kakvi i trebaju biti pa zato zaslužuju najviše ocjene.

    07.11.2016
    21:00:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • kucak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Savršenstvo!!!

    28.11.2016
    02:19:00 sati
    kucak
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    02.01.2017
    18:00:00 sati
    suply1
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Atmosfera kakvu je samo Ferri mogao prikazati. Zaista perfektan crtež! Nolitta je majstorski posudio i prilagodio elemente Drakule i vampira u Zagorov svijet. Zanimljivo mi je i to da Zagor na kraju uopće nije rekao doktoru i Parkmanu svoje pravo ime.

    06.01.2017
    10:30:00 sati
    caramba
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Kao pripadnik stare škole čitatelja Bonelijevih stripova na prostoru ex-YU takođe spadam i u onaj deo "miljea" koji je tamo negde krajem osamdesetih (mada se nesećam da li sam tada uošte i znao da čitam) prvi put uzeo u ruke epizodu ZS "Raskrinkani vampir". Moje prve emocije bile su:

    1. oduševljenje naslovisom koja informiše čitatelja da se radi o nečemu za mene potpuno novom, ni manje ni više nego o sukobu sa vampirom;

    2. oduševljenje crtežom za koji se postaro maestro lično,

    3. razočarenje shvativši da se radi tek o trećem (ili nekom tamo) nastavku priče uz saznanje da definitivno neću biti u mogućnosti da bar ne rako brzo nabavim prethodne sveske ove avanture i

    4. čekaj malo, Zagor se već jednom makljao sa ovim šiljatozubim?!

    I kao što recezent kaže na početku, trebalo je 30 i više godina da prođe da verni fanovi s mojih meridijana dočekaju objavljivanje prvih epizoda sa Rakosijem, al ko čeka - dočeka. Samo da vidimo šta...

    Priča počinje odlično, u Nolitinom duhu gde nas polako upućuje u neku novu Zagorovu avanturu koja spontano počinje ali puno nagoveštava. Odlazak karavana u divljinu i prvi znaci da nešto nije u redu sa zadavljenim psom i potom pooseta Indijanaca uz misteriozne Mađare (btw, gde nađe baš Mađare...) pripremaju tle za novu dozu napetosti, priča teče kao klasičan triler. Elementi horora nastaju s jurnjavom za onom dvojicom probisveta gde jedan potpuno svisne prilikom susreta baronom. Najava onoga što tek sledi. Kasnije priča baš usporava, što mi se ne sviđa previše, misteriozno oboljenje onog mladića i odlazak u zamak i dani provedeni tamo polako me uspavljuju što ni za jednog čitatelja nije dobro. Jedino prvo pojavljivanje barona Rakosija na stepenicama, preslikan Kristofer Li - za sve pohvale scenaristi i crtaču. Međutim, kako radnja dalje odmiče imamo i elemente komedije odnosno ponovo odskakanje od osnovnog žanra... Način na koji se Čiko igrom slučaja i sopstvene lucidnosti, da ne kažem gluposti, izbegava zube svog domaćina, po meni samo degradira odlično smišljen i u priču uveden lik barona Rakosija. U tom delu stripa humor je po meni, suvišan. Ostatak priče, lični potpis Nolite: koliko god bilo razvučeno, kraj je zbrzan, i sama borba ove dvojice dok sunce polako izlazi po meni je opisana na premalom broju slika. Pa ipak i te finalne scene borbe, ako se uzme u obzir kakve sve gluposti od Zagora u modernim epizodama imamo prilike da vidimo, predstavlja sa ove vremenske distance -* superklasik!

    Zbog svega navedenog priča i scenario po meni dobijaju jaku osmicu, dok crtež i naslovice mogu da konkurišu za sam vrh, s obzirom da ih je radio el grande maestro.

     

     

     

    21.03.2017
    13:22:00 sati
    Gris
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    vremenski klasik,dovoljno reci Nollita/Ferri
    07.04.2017
    14:47:00 sati
    markotamara
    uredi
  • magnus

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlično

    22.11.2017
    22:08:00 sati
    magnus
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    LUX 093. Tjeskoba
    LUX 094. Zagor protiv vampira
    LUX 095. Tragična zora (do 27 str.)

    Zakon priča, od samog uvoda sa onim porinućem broda kad je "netko" sabotirao to uzevši zadnje pragove, preko zanimljivog putovanja karavane, Mađari koji se drže postrani tajanstveno do gospodina Baruna Rakosija i njegovog dvorca uz tu kišu i scary atmosferu. Čikovi gegovi, nespretnost koja ga je i izvukla iz nekih neugodnih situacija sa vampirom (kajgana sa češnjakom npr. Lol). Kako mi je žao što ovo nismo imali prilike čitati u djetinstvu, koji bi to tek doživljaj bio. Ovo je epizoda odnosno prvi susret sa Rakosijem koju je Dnevnik preskočio već zbog poznatih nam razloga.

    Tek 2003. Ludens je ovo objavio prvi na našim prostorima. Zanimljivost je i ta da doktor Metrevelić spominje svoje porijeklo iz Jugoslavije, iako ona tada nije postojala (u Zagorovo vrijeme).

    18.01.2018
    00:03:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Golub

    Ukupna ocjena 76%

    6, 7, 9, 10

    Nakon hrpe li-la epizoda koje su redovite gubile svoj naboj što su dulje odmicale, Nolitta nam je priredio jednu jako zabavnu priču. Naravno da se radi o čistoj kopiji Bele Lugosija i filmova o vampirima, ali scenarij uspijeva održati napetost, Chicovi gegovi su fenomenalni, a sve je to uokvireno izvrsnim Ferrijevim crtežom. Čini mi se da je na ovoj epizodi uspio pokazati sav svoj crtački talent. Atmosfera koju je postigao je neponovljiva, a naslovnice su odlične.

    20.06.2018
    16:27:00 sati
    Golub
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrhunska epizoda koja ni nakon više čitanja ne gubi na kvaliteti, odvraćanjem pažnje na manje bitne detalje koji bi mogli umanjiti zadovoljstvo pročitanim.Posebna maestralnost stavljena je na stvaranje atmosfere što je u potpunosti uspjelo, tako da se u priči ne osjeća manjak dinamičnih zbivanja ili nekakva dislokacija priče, za kojom scenaristi često posežu kako im strip ne bi izgubio svojevrsnu "svježinu", ali što opet; naravno; ne uspije svaki put i svima za rukom.

    Prvo pojavljivanje jednog od kultnih Zagorovih neprijatelja, čije je pojavljivanje, dobrim dijelom, obilježilo i čitav serijal.

    11.06.2019
    11:56:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Ne mogu da se odlucim sta je bolje: fenomenalan Ferijev crtez ili vrhunska atmosfera ili upecatljive naslovnice. Mislim da je ovaj strip napravio prekretnicu u serijalu. Ovde Zagor po prvi put prihvata natprirodno kao realnost i kao posledicu takvog pristupa dobili smo Americku odiseju, Akronjane, zemlju Golnor, Hiljadu lica straha, Vendiga itd. Samo je steta sto ova epizoda nije objavljena u okviru "Zlatne serije". Legenda bi bila upotpunjena.

    19.10.2019
    11:01:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    7, 8, 10, 10

    Citajuci komentare naisao sam na tvrdnju kako je Rakosi iz Rumunjske, a ne Madjarske. Iako to za samu pricu i nije toliko bitno, Transilvanija (povijesni naziv Erdelj) koja se danas nalazi u Rumunjskoj je sve do 1918. bila sastavni dio Ugarske. Za Jugu je prigovor na mjestu ali to je Zagor 😉

    14.04.2020
    20:41:00 sati
    Zavelim
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Jednostavna ali pitka, zabavna i fino izbalansirana priča. Napetosti upravo onoliko koliko treba da konstantno drži pozornost, atmosfere točno u skladu sa naslovom i zapletom i humora upravo taman a da ne postane neozbiljno. 

    20.08.2020
    19:02:00 sati
    kiky
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 257
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 336
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 245
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 764
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 756

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2753
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1818
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1703
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1319
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1249

Aukcije

Forum