Američka Odiseja

Zagor

ZG LEX 95/97 | 215 str.

Pozvan da pomogne gradonačelniku Mortimeru Rothmanu u malom gradu Meadowu, Zagor dolazi s Chicom i upoznaje Banningtona, slavnog pisca i potomka pjesničke obitelji koja je pisala epske poeme. Zajedno sa posadom broda Athena, grupa kreće u ekspediciju Sjevernom Amerikom, počevši tako njihovu Odiseju, koja će donijeti sve vrste različitih opasnosti …

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 91%

P*8

S*8

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Američka odiseja
    ZG KL 19
  • Tragična zora
    ZG LEX 95
  • Američka odiseja
    ZG LEX 96
  • Paklena magla
    ZG LEX 97
  • Američka odiseja
    ZG LUGG 1
  • Zagorova odiseja
    ZG ZS 279
  • Opasne vode
    ZG ZS 280
  • Zagorova odiseja
    ZG ZSSP 2
  • Opasne vode
    ZG ZSSP 3

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Alba tragica
    ZG SR 87
  • Odissea americana
    ZG SR 88
  • La nebbia infernale
    ZG SR 89
  • Alba tragica
    ZG TT 87
  • Odissea americana
    ZG TT 88
  • La nebbia infernale
    ZG TT 89

ZANIMLJIVOSTI

  • Naslov epizode (a i cjelokupni koncept epizode) aluzija je na vjekovječiti Homerov klasik "Odiseja", u kojem se iskusni grčki vojskovođa Odisej vraća kući nakon desetogodišnjeg izbivanja (zbog desetogodišnjeg rata podno Troje) sa svog otoka Itake. Zamjerava se bogu Posejdonu na povratku te sa svojim suputnicima doživi mnoštvo smrtonosnih situacija.
  • Odiseja se odvija na rijeci Tallaposa, koja počinje u državi Georgija i teče kroz istočnu Alabamu. Dužine je 235 milja. To područje bilo je u 18. st. gusto napučeno plemenima Indijanaca Creeja.
  • Atena, grčka boginja mudrosti i pravde je Odisejeva zaštitnica, te je stoga takav i naziv Banningtonovog broda. Naziv Odisejevog broda se u Odiseji ne spominje!
  • Odisej se uz druge nedaće suočio i sa smrtonosnim virom zvanim Haribda, te sa sirenama koje svojim slatkim pjevom privlače mornare. Također, napad divovskih kanibala Lestrigonaca s kamenjem malčice jest slično otoku s kamenje koje raste i pada po ljudima i brodu. Zagor se suočava s opasnim virovima na početku svog putovanja, ali i na kraju u maglovitoj močvari preživjeli bivaju privučeni varljivim iluzijama.
  • Za geg Chica i Trampyja još jedna uporaba klasika, narodne priče o "Sviraču iz Hamelina", najpoznatija u verziji braće Grimm.
  • Obitelj Homera Jr. nazivala se imenima važnih književnika: Danteu Alighieriju, grčkom pjesniku Ovidiju, te grčkom Homeru.
  • Centralni dio putovanja je sukob ekipe s plemenom čovjekolikih majmuna, što je očita referenca na Tarzana i njegovo pleme majmuna Mangana.
  • Sličnu odiseju kroz neistraženi američki predio napisao je i Toninelli u svojoj priči ZS 796/798 "Put straha", a tu je i LU EX #177/179 "Putovanje bez povratka"! Jedna, sto, tisuću odiseja!
  • Specijalno izdanje Zagora #1 ima naslovnicu 1. epizode "Zasjeda u šumi”, #2 ima 252. "Genije kriminala"; te redom naslove, "Zagorova Odiseja" umjesto "Američka Odiseja", i “Opasne vode" umjesto "Paklena magla".

Naletio sam na ovu epizodu prije 20 godina, kad je Dnevnik nju izdao kao Specijalni broj 2 i 3 (i Dnevnik ne bi bio Dnevnik da nije masakrirao ne samo naslovnice, koje pripadaju originalnom Zagor broj 1, “Zasjeda u šumi”, i broj 252, “Genije kriminala”, nego i naslove, “Zagorova Odiseja” umjesto “Američka Odiseja”, i “Opasne vode” umjesto “Paklena magla”). U to doba ja, kao klinac od 11 godina, nisam ni znao da je Zlatna Serija već jednom izdala ovu epizodu u 1970-im godinama, pa kad sam je čitao u ovom izdanju nisam mogao dočekati drugi dio koji je trebao izaći jedno mjesec ili dva posle prvog. To su bili dani i sedmice pune napete "nestripljivosti" i nepredviđenog iznenađenja.

Avantura počinje kad Zagor i Chico stignu u mali gradić Meadow, gdje se naš junak javlja na poziv koji mu je poslao gradonačelnik Mortimer Rothman da pomogne jednoj ekspediciji koju vodi Bannington, zvani Homerus Junior, potomak obitelji pjesnika starih epskih poema.

Bannington: “I tako sam rekao sebi: ako Bannigtoni ne mogu svijetu dati novu Illijadu, ponudit će joj drugu Odiseju. Pokupit ću sve o nepoznatim mjestima koja su karakterizirala Odisejevo putovanje… Otkriće novih rasa dati će mi dovoljno materijala za besmrtnu poemu.

Bannington je zainteresiran da Zagor pođe sa njim na ekspediciju u nepoznati dio sjeverne Amerike, gdje su drugi brodovi otplovili i nikad se više nisu vratili. Dok se Zagor i posada broda spremaju za putovanje, Chico i Trampy, pokušavajući da prevare stanovnike Meadowa, neuspješno probaju pozivati štakore svirajući frulom, tačno iz stare priče “Frulaš iz Hamelina”. Ovaj njihov susret se završava kao i svi ostali: obadvojica bježe od stanovnika, koji ih ganjaju sa vilama i drugim alatima.

Ne znajući koja ih opasnost čeka na ovoj misiji, Zagor i Chico krenu sa Banningtonom i posadom broda Athene, koja kreće u pustolovinu u nepoznato. Eh, blago nama kad Zagor sjedne na brod i otpliva u nepoznate teritorije, jer to je siguran znak da ćemo dobiti klasičnu avanturu (Zarobljenici Crvene Vještice, Odlazak u nepoznato, Kapetan Zmija, Put na sjeverozapad, itd.). Ovdje, na brodu Athena, upoznajemo posadu, koji su klasični Nolitini lučni tipovi: kapetan James Moreland, strojar Frisco Kid, Tatoo Lopez i Walter Thompson. Spor između Frisca Kida i Lopeza, koji počne zbog šale o Lopezovim tetovažama na leđima samo je početak problema posade Athene.

U pola noći čuje se pucanj, a onda Frisco nestaje sa broda. Tatoo tvrdi svima da su ga odnijele ‘sjene u noći’, ili neki neobični veliki ‘majmuni’. Ovdje raste sumnja da je Lopez ubio Frisca zbog ranijeg nesporazuma, i sa ovim događajem ova Odiseja pliva u opasnije vode, počevši sa Zagorovim susretom sa ljudi-majmuna, prethistorijskim bićima koje je vrijeme valjda zaboravilo. Hrabar i ponosan onako kako ga mi samo znamo, Zagor i ovdje uspijeva da se rizikuje - da bi spasio članove posade Athene – protiv onog koje niko drugo ne bi smio: vođu ljudi-majmuna. Njihova borba je duga i opasna, i kad Zagor pobjedi, konačno osvaja poštovanje ostalog plemena ovih zvijeri. Kralj Darkwooda, pa i Kralj nepoznatog svijeta: u Nolittinim i Ferrijevim rukama, Zagor to može ne zato što hoće, nego zato što mi hoćemo da on i dalje bude najbolji u svemu.

Pobjeda mužjaka

Tarzan u nekoj drugoj sličnoj situaciji

Iako se predviđa da je ova Odiseja nekako prokleta od početka, način na koji članovi posade počinju da ginu, jedan po jedan, ipak se osjeća originalnim: Nolitta stavlja svoj pečat u klasičnu priču koju smo svi čitali ili gledali već nekoliko puta, u raznim pričama i filmovima. On nam daje staru temu, ali detalji su sopstveno njegovi: divlji virovi, monstruozne biljke, ljudi-majmuni, kamena šuma sa koje stene rastu i padaju, i magla koja stvara halucinacije prošlosti kojima niko ne može odoliti. Kad Zagor - na splavi koju su on i ostali preživjeli napravili, polako plovi kroz ovu paklenu maglu – ‘ugleda’ svoju majku i oca, tu se vidi da je i on spreman da se preda i završi kao Moreland (koji je propao u vodu kad je ‘vidio’ svoju ženu). Jedino izlazak jutrašnjeg sunca, koje je probilo maglu i takođe priviđenje njegovih roditelja, na kraju ga je spasilo. Hvala bogu za prirodu i njene svakodnevne događaje. I na kraju samo preživljavaju naš Zagor i Chico, i Bannington, koji je do sad skroz promijenjen, i koji ima kompletno drugačiju filozofiju nego što je imao na početku Odiseje.

Bannington: “Četvorica mrtvih… četiri mlada života žrtvovana mojoj ludoj ambiciji! Ne, gospodo! Cijena je previsoka i za vrhunsko umjetničko djelo… Ma kakva epska poema! Kakva “Američka Odiseja”! Želim jedino zaboraviti ovo bolno iskustvo.

Mudar je taj koji zna da ne može savladati ono što je nepobjedivo, a još mudriji je taj koji priznaje svoje greške i odluči da promijeni način života koji je već koštao toliko žrtvi. Na kraju, kad Bannington pravi male brodice od papira svoje poeme i stavlja ih u rijeku, zauvijek bacajući svaku nadu pjesničkog uspjeha, ja sam imao osjećaj zadovoljstva i tuge. Zadovoljstva zato što sam bio siguran da je ovo jedini i najbolji način da se ova Nolittina epska pjesma završi, a tužan zato što se završava

.

Za nekog ko je preživio svoju sopstvenu Američku Odiseju prije jedno dvadeset godina (iako, moja je imala psihičke prepreke, ali ne ove fizičke kao Zagorova), ja mogu reći da nemam pojma o nikakvim neistraženim dijelovima zemlje. Ne znam ništa o čudovišnim biljkama, prethistorijskim majmunima ili o divljim vodama koje ostavljaju svoj utisak na one koje plove njima, ali o umjetnosti možda mogu nešto da kažem. “Američka Odiseja” danas ima kultni status u svijetu Zagorovog stripa, i sumnjam da ima Bonnelijev čitaoc koji za nju ne zna. Kao Dylanova “Poslije ponoći” i Mr. Noova “Posljednji Cangaceiro”, ovo je avantura koju svaki čitaoc stripa cijeni na vrhunskom nivou. Ovdje su i Nolitta i Ferri u top formi. Homerova “Odiseja” je klasična literatura, to svako zna, ali meni dajte Nolittinu i Ferrijevu verziju, i ništa mi drugo ne treba.

Priviđenja

Naprijed

ZG LEX 93/95 Zagor protiv vampira

ZG LEX 97/100 Sloboda ili smrt

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • supermike

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Bezvremenski klasik! Ferri na vrhuncu a Nollita rastura!

    14.05.2010
    15:26:00 sati
    supermike
    uredi
  • DeeCay

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Jedna, sto, tisuću odiseja!
    Tako je glasio naslov poglavlja u jednoj od knjižica o Zagoru, a ona nedvojbeno označava mnoštvo izazovnih putovanja u neistražene i divlje predjele na koje ljudska noga u to vrijeme i nije baš kročila. Nolittina namjera da baš prvo putovanje neistraženim predjelima Amerike nazove Američka Odiseja, što je također simboličan uvod i ideja cjelokupne priče. Ono što Zagor susreće na odiseji kombinacija je prave Odisejeve odiseje, ali i splet raznih elemenata iz raznih SF i pustolovnih priča. Središnja priča bavi se Zagorovim sukobom s čovjekolikim gorilama, gdje Zagor poprima pravi oblik svojeg alter-ega  iz kojeg je nastao – Tarzana! Tu na pravi primitivan način mora dokazati mužjačku dominaciju nad svojim podanicima – majmunima! Za ono doba nevjerojatno intrigantna priča s mnoštvom zanimljivih zapleta i rješenja. Antologijska epizoda za sva vremena!

    14.05.2010
    15:28:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    14.05.2010
    15:34:00 sati
    split85
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najboljih prica svih vremena, vanvremenski klasik.

    U ovoj prici je sve na najvecem nivou, od price do crteza.

    14.05.2010
    15:37:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    14.05.2010
    15:51:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Zagor ima bar 50ak epizoda za svršavanje. Ovo je jedna od njih...prava pustolovina stare škole. Nollita je D.J.

    14.05.2010
    16:22:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nebitno je da li je Zagorova ili amarička odiseja, nebitno je da li su opasne vode ili paklena magla ovo RAZBIJA. OVO je besprekorno: crtež, priča naslovnice ( od toga meni Opasne vode ili paklena magla bolja za 15). Svašta bih ovde napisao ali sam se toliko upalio da ću reći samo jedno: GENIJALNO, a i to je malo. Možda ću dodati neki komentar za koji dan kada budem hladne glave. OVO JE ZAGOR ZBOG KOJEG GA I DALJE ČITAM.

    14.05.2010
    19:06:00 sati
    legaz
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Pomalo predvidljivo, ali nema veze. Savršena old-school pustolovina, ima sve; napetost, majmune, iluzije, brodolomce, falusoidne stijene... Super!

    Ferrijev crtež predobar. Naslovnice legendarne.

    14.05.2010
    19:46:00 sati
    Opti
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od najboljih Zagora svih vremena. Remek delo u svakom pogledu.

    14.05.2010
    20:55:00 sati
    14act3
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odiseja za sva vremena, neponovljivo, previiiisoko postavljena letvica...

    14.05.2010
    20:57:00 sati
    velka031
    uredi
  • okiboki

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sta reci.Jedna od najboljih prica.Klasik!

    Ja voli da kazem Zagorova biblija!

    14.05.2010
    21:05:00 sati
    okiboki
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 69%

    7, 5, 8, 9

    Žao mi je što rušim prosjek, ali moram. Ova mi se epizoda nije svidjela - 200 puta prožvakana priča o putovanju u nepoznato, jednostavno se odmah od početka znalo tko će preživjeti do kraja, a tko će izginuti. Gorile Tarzanovska tema, Zagor šora neke velike majmune, jao, neš ti priče. Neki čudni kamenovi lete iz zemlje. Ajde. Magla, to je dobar element. Kraj totalno bezvezan, onaj kvazi-humoristični trenutak u kojem Homerus kaže da počinje pisati slogane za marmeladu nije smiješan, nego tragičan, tragično glup i nepotreban.

    Crtež je Ferri na visini, Ferri iz starih dana, to je jedna solidna osmica.

    Naslovnice su jako dobre, posebice druga.

     

    Zaključak: Znam da neću imati mnogo istomišljenika, ali neka.

    14.05.2010
    21:20:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • PJ24MKD

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    Sasvim solidna prica, posebno za vreme kad je bila izdana bila je pretpostavljam pravo osvezenje! Ali od danasnji aspekt, sve je to 'vec videno'. Ipak prica je interesantna i vredi se procitati!

    14.05.2010
    21:34:00 sati
    PJ24MKD
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 60%

    4, 3, 10, 9

    Da, još jedna legendarna i kultna epizoda iz života duha sa sjekirom. Crtež je iz najboljeg Ferrijevog razdoblja. Ali zbog same priče koju je za današnje standardne poprilicno naceo zub vremena, tako da mi djeluje pomalo praznjikavo, blijedo i naivno. Naravno, ovo zadnje ne vrijedi ako imate manje od 12 godiina.

    14.05.2010
    21:57:00 sati
    marcho
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Prica za koju me vezu lijepe uspomene iz djetinjstva.

    15.05.2010
    15:34:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    16.05.2010
    05:14:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Zlotvor

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Jedna od onih priča što pročitaš jednom pa ti se zauvijek "ureže" u memoriju. Definitivno jedna od boljih u starijem periodu. Morao bih potražit nekako ovo gigant izdanje pa se ponovno podsjetit jedne od ponajboljih Zagorovih avantura!

    16.05.2010
    10:57:00 sati
    Zlotvor
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Majstorija koja će se teško opet ponoviti. Maestralan početak zlatnog perioda.

    18.05.2010
    22:39:00 sati
    drogsy
    uredi
  • superhik-osvetnik

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ovo je za paklenu maglu moj prvi strip

    24.05.2010
    18:31:00 sati
    superhik-osvetnik
    uredi
  • PijaniPatak

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Kod kuce imam "Gigant", dakle u boji, i to mi je malo pokvarilo harmoniju Ferrijeve ruke, ali ne i pricu. U sustini, kako rece i sami recenzent, jedna od nezaobilaznih epizoda obimne Zagorove serije. Ideja o putovanju u nepoznate zemlje gde se kriju dijabolicna stvorenja poput ovih u "...odiseji" je i tad bila poprilicno stara, mnogo puta na mnogo nacina obradjena, ali nikako i dosadna. Kao i uvek, pri ocenjivanju gledam na doba kada je epizoda uradjena. Da idem po ''modernom'' ne bih dao ni jedne desetke, zato sto nasi napaceni mozgovi sada traze nesto zrelije i mracnije. Ova je prica, kao i sve ostale Zagorove, jednostavna i relaksirajuca i samo zbog toga mi se dopada. Dao sam sve desetke, osim na scenario...tu sam Noliti dao devetku zbog nekih sitnih propusta, kao sto je nelogicnost postojanja onolikog vrtloga u reci i jos veca nelogicnost njihovog izvlacenja iz njega. Takodje smrt kapetana se ne uklapa u savrseni profil Duha sa sekirom- kapetan prolazi tik pored njega i nestaje u vodi, a videli smo hiljade puta pre i posle toga da je Zagor uspeo da u mnogo tezim psihickim i fizickim teskocama uspeo da napravi cuda dok je ovde trebao samo malo da zakoraci i ispruzi ruku, kao sto je uradio odmah zatim sa Chicom.

    25.05.2010
    15:02:00 sati
    PijaniPatak
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    01.06.2010
    02:52:00 sati
    Krejzer
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dovoljna je samo jedna rijec: klasik

    06.06.2010
    16:25:00 sati
    kandraks
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Procitao sam ovu epizodu u Gigant-izdanju. Nisam je dugo citao-jos od extra izdanja. Prica je odlična, nije nimalo dosadna, tj.mozda malo monotona. Draza mi je slicna epizoda ZS796,797. Na pocetku je klasičan humor-Chico:Trampy. No, sve u svemu, epizoda koja se pamti!

    10.06.2010
    08:49:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Da, da, ovo je jedna od legendarnih Zagorovih prica. I kad sam je prvi put procitao mom odusevljenju nije bilo kraja. Uvijek su me kao djecaka fascinirale ovakve price, odlazak u nepoznato, razne opasnosti, puno uzbudjenja... Ma jednostavno volim Nolittu i njegov nacin vodjenja price i uvodjenje raznih za njega klasicnih elemenata (cak mi ni ne smeta toliko Chico-Trampy humor i onaj pjesnik Homer) i neka je sve jednostavno predvidljivo u smislu ko ce prvi odleprsati, ko ce prezivjeti, to mi apsolutno ne smeta. Za mene je ovo klasika i zbog toga ovakve ocjene...

     

    18.07.2010
    16:05:00 sati
    Manetola
    uredi
  • Boston Jack

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Vrhunska epizoda! Počevši od ideje da se Homerovu odiseju smjesti u Američko podneblje pa do crteža i scenarija koji su na zavidnom nivou. Naslovnice su legendarne.

    02.08.2010
    14:59:00 sati
    Boston Jack
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantasticna prica!

    03.08.2010
    07:08:00 sati
    kasper
    uredi
  • poison

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    super

    16.08.2010
    11:48:00 sati
    poison
    uredi
  • Galis

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Teško je izabrati 5 najboljih Zagorovih priča, ali ova je sigurno jedna od njih. Sigurno jedna od najčuvenijih. Ja sam prvo čitao "Opasne vode", a potraga za prvim dijelom - "Zagorova Odiseja" prije tridesetak godina nije bila laka misija, a kad sam ga nabavio, mojoj sreći nije bilo kraja. Bio sam klinac od 12-13 godina i crtani romani su mi bili omiljena zabava.

    Sad kad sam prije godinu dana ponovo se vratio ljubavi iz djetinjstva, nakon kakvih 25 godina kako nisam čitao više "crtane romane" mislio sam da će Zagor biti suviše djetinjast, ali snaga nostalgije i istinski kvalitet starih epizoda mi ni danas nisu umanjili vrijednost istih.

    Kako neko reče već: bezvremenski klasik, obavezna literatura svakog ko hoće da se smatra čitaocem Zagora.

    06.09.2010
    23:03:00 sati
    Galis
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolji Zagorov strip!!Stvarno, pročitao sam ovu priču po stoti put, sve događaje sam znao unaprijed, ali to nije umanjilo oduševljenje dok sam čitao.Odlična epizoda.

    06.10.2010
    16:22:00 sati
    HAL10000
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 81%

    9, 8, 7, 9

    Falila mi je nekakva kulminacija na kraju; možda je malo prejednostavno da ga je sunce spasilo... Inače, vrlo uzbudljiva epizoda!

    24.11.2010
    04:54:00 sati
    konj87
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Pridruzio bi se vecini sa laganom kocnicom.Prica je klasik ali za mene nije medu 10 top zagora.Sve je receno samo bih nadodao onaj BJJ zahvat zagora tj giljotina nad majmunom bas sam se uzivio :D...sto dalje rec jako dobro i osmisleno i realizirano .A ove naslovnice ce zauvijek ostati legendarne u sagi o zagoru.

    01.12.2010
    02:03:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • crazyboy993

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    16.12.2010
    21:10:00 sati
    crazyboy993
    uredi
  • spiritoconlascure

    Ukupna ocjena 62%

    5, 5, 8, 8

    rock.bob rock je u potpunosti u pravu strip je previše predvidljiv a majmuni su ubačeni samo kako bi popunile stranice jedino crtež nešto valja

    17.12.2010
    12:09:00 sati
    spiritoconlascure
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Ja i sada a naročito kao dijete obožavao sam ove avanturističke epizode i bio sam oduševljen kad je ova epizoda izašla kao specijal u Dnevniku. Sadržavala je sve što me je natjeralo da čitam Zagorove stripove zanimljiva priča, novi neistraćeni predjeli, zanimljiva ekipa na okupu, neobićni neprijatelji. Avanturi nikad kraja, proćitao sam je u jednom dahu. Kao malo zeliji čitao sam je ponovo i bio sam isto oduševljen. Jedina stvar kod ove a mnogih drugih epizoda što meni smeta jeste činjenica da slične avanture uvijek prežive samo glavni junaci, a da ostali članovi družinekoji nijesu predviđeni za ponovno pojavljivanje u nekoj od budučih epizoda obavezno budu žrtve samog putovanja. Mislim da se opasnost od bilo kog protivnika, naročito prirodnih fenomena ne mora mjeriti žrtvama koje ponese. Ipak sve preporuke za ovu priču.

    25.12.2010
    13:08:00 sati
    malek
    uredi
  • Ukupna ocjena 44%

    4, 4, 5, 5

    visoke ocjene samo zbog nostalgije

    26.12.2010
    17:39:00 sati
    woodchuck
    uredi
  • vknez

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    početak zlatnog doba Zagora i putovanja natrag u Darkwood koje će potrajati u slijedecim epizodama...

    09.01.2011
    23:07:00 sati
    vknez
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ma dala sam joj sve desetke iako bi mogla filozofirati što ne valja da hoću. Ovo je Zagor kakav treba biti. Jedna velika pustolovina.

    12.01.2011
    12:29:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Briljantno i domišljato.Ovo je Zagor kakvoga tražim.Nolitta & Ferri su najbolji par za Zagora.Crtež k'o u raju.Naslovnica također.Nolitta svojim scenarijem opisuje prirodu(na početku)kao neki pjesnik,ali i dodaje pravu akciju koju tražim od Zagora,što daje nevjerojatno odličnu kombinaciju u stripovima poput Zagora.Nešto originalno,nešto neusporedivo,nešto nepobjedivo,kao što je Zagor.Svaki dio stripa je odličan i po meni razrađen do najsitnijih detalja.Svaki dio stripa je uzbudljiv i napet.Crtež je savršen,bez imalo vidljivih grešaka.Ferri je stvarno odlično crtao.Po meni je on još uvijek odličan crtač,ali sada,u novijim brojevima,crtež i nije tako odličan kao što je prije bio(Godine su učinile svoje:)).Ferri zna napraviti odličnu atmosferu.Uz Ferrijevo crtanje i Nolittino izrađivanje,izmišljanje,pa čak i karakteriziranje likova,ovaj strip nisam mogao ispustiti iz ruku dok ga nisam pročitao(hvala nebesima što je ovaj strip izašao u Ludensovom klasik izdanju,pa nisam morao čekati da izađe sljedeći broj,pa broj poslije tog broja,kao u Ludensovom extra izdanju).Naslovnice(LEX-Ludens EXtra izdanje) su stvarno domišljate,originalne i vrlo dobro nacrtane.Imaju veze sa stripom.Naslovnica(Ludens klasik)je jedna od ovih za LEX izdanje(po mojem mišljenju i najbolja).Sve u svemu,preporučam ovaj strip svima koji su željni onog starog,dobrog Zagora,a ne ovog novog,nerazrađenog,neoriginalnog i sl.Ne samo vina već i Zagori vrijede za onu činjenicu:"Što je starije to bolje!":)Za kraj pohvale recenziji kao i stripu.

    17.01.2011
    21:40:00 sati
    Patrix
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Sto je zanimljivo citao sam ovaj strip vise puta od bilo koje druge Zagorove epizode od kad sam bio klinac pa do danas, ali tek mi je kod zadnjeg citanja prica stvarno, stvarno sjela! Ne znam zasto, ali sam tek sad osjetio tu nekakvu emocionalnu tezinu koja je prisutna ovdje kada clanovi posade jedan po jedan svi umiru. Mislim da to dize ovaj strip na vecu visinu jer naravno avantura je zanimljiva i uzbudljiva, ali likovi do kojih nam je stalo ginu, ta tragedija prici daje snagu, barem meni. O crtezu se nema sto raspravljati ;-)

    29.01.2011
    10:42:00 sati
    D.J.
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Izvrsna priča.Jedna od najboljih zagorovih epizoda

     

    25.03.2011
    15:00:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Ukupna ocjena 40%

    2, 2, 7, 7

    10.04.2011
    18:32:00 sati
    malibu8
    uredi
  • jimy1968

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    nebrojeno puta procitao i nebrojeno puta cu procitati,

    16.04.2011
    03:51:00 sati
    jimy1968
    uredi
  • Lastsioux

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od legendarnih epizoda koja je uspjela da osvoji i privuce dosta novih dusa u svjet stripa!

    16.04.2011
    17:09:00 sati
    Lastsioux
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    03.05.2011
    00:34:00 sati
    jojboli
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Prvi put sam pročitao ovu priču u Dnevnikovim specijalcima kada sam imao deset godina. Tada mi je priča bila odlična i čitao sam je više puta, sada mi je bila previše dečija. Ipak nije dosadna kao većina ovih novih epizoda, uzbudljiva je od početka do kraja bez teksta koji smara.

    Da nisam nostalgičan dao bih niže ocene :)

    16.06.2011
    21:00:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    27.06.2011
    00:05:00 sati
    macca1985
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Čisti klasik! Trebalo bi biti više ovakvih priča.

    10.07.2011
    18:59:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    14.07.2011
    02:55:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 40%

    2, 2, 7, 7

    Kakve crne stotke...

    15.07.2011
    07:28:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • Davor2403

    Ukupna ocjena 66%

    7, 5, 7, 9

    Ja sam suglasan s ovim komentoram iznad moga, "kakve crne desetke"...

     

    Ne znam, ali ja koji sam se sa Zagorom upoznao i odrastao na epizodama koje je SD izdavala kroz redovnu seriju, ovakve priče ne mogu nikako svariti... Jednostavno meni je ova epizoda previše djetinjasta, ono čisto samo zato što je toliko hvaljena pročitao je jednom i spremio na policu...

    Priča ovakve teme, gdje se očito uzima ideja iz originalne "Odiseje" mogla je biti puno bolje ispričana.. :(

    23.07.2011
    10:49:00 sati
    Davor2403
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 76%

    5, 8, 9, 10

    Sviđa mi se ovakva ideja, neistražene zemlje, nepoznate opasnosti, gledaš tko će preživjeti... ovo je prvo takvo epsko putovanje u serijalu, a bit će ih još kasnije ohoho... Druga naslovnica mi je odlična!

    07.09.2011
    11:51:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od najboljih Zagora!

    07.09.2011
    14:09:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Real Zagor adventure.

    15.09.2011
    20:30:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    29.12.2011
    20:03:00 sati
    tinton
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    13.01.2012
    17:19:00 sati
    Fran
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    FENOMENALNO, VRHUNSKI ODRAĐENO, KLASIK NAD KLASICIMA !!!
    OBAVEZNO U KOLEKCIJI 

    18.01.2012
    21:37:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Legendarna epizoda...

    28.01.2012
    14:47:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Genijalno. Ona scena kad Zagor dolazi na scenu protiv kralja majmuna je možda jedna od naj legendarnijih ikada..

     

    Meni osbono najdraža naslovnica ZG SR 88. Remek-Djelo

    14.04.2012
    15:49:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 7, 10, 9

    Klasik.

    18.04.2012
    17:15:00 sati
    zagor2805
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Odlična epizoda !

    21.04.2012
    18:07:00 sati
    Onedin
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    SVAKA CAST NOLLITI I FERIJU ! DVOJAC ZA SVA VREMENA!

    26.04.2012
    14:42:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    6, 7, 9, 9

    21.05.2012
    10:06:00 sati
    tekumze
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    13.08.2012
    10:36:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Prica je imala veliki potentcijal,nazalost za vako nesto,premalo je  stranica bilo na raspolaganju.Odiseja pocinje tek od 42.stranici a 215 stranica su na raspolaganju,za ovu pricu. Scenario totalno ogranicen. Trava,majmuni,vulkan,kanjon i halucinacije. Ginulo je se,sta je je.Nije bila potrebna ona "sala" Ciko i Trampy na pocetku. Nebitno, vidjet cemo sto nam odiseja jos donosi. Crtez je dobar,mornar i kapetan slicni zagoru. ??? Naslovnica (klasik) ,ok.

    28.11.2012
    23:33:00 sati
    Tutta
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 81%

    8, 9, 8, 6

    11.02.2013
    16:55:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 78%

    7, 6, 10, 9

    Meni ovo nije klasik... Solidna epizoda, ali čim ju nisam pročitao u kupljenom Gigant izdanju jasno je...

    03.03.2013
    16:55:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Ovakve epizode su mi najdraze!! putovanje u neistrazena podrucja tada jos divlje amerike.Pogotovo kad na njima rade dva majstora feri nolita onda je dozivljaj jos bolji.Prica lagano pocinje kao i vecina nolitinih,zagor i chicho dolaze na pismo gradolnacelnika gdje vlada invazija stakora na kojoj je stari varalica trampy uspio da dobro zaradi,no na kraju ga je skupo stajalo pa je morao zajedno sa chichom pobjeci.Zatim slijedi odlazak u nepoznao divlja rijeka virovi divlji majmuni...Mozda je nolita mogao da se malo vise raspise al mala neprimijetna zamjerka.naslovnica americke odiseje top 5 svih zagorovih.Crtez ni necu komentirat!!

    28.07.2013
    18:25:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Da sastavljam nekakvu top listu Zagora ova epizoda mi svakako ne bi bila pri vrhu ali ipak je to jedna tipična Nolittina epizoda, prava avantura! Zabavna, duhovita ali i pomalo predvidljiva u nekim stvarima. Dati ću devetke iako mi se i to čini previše, ali neka. Ferri savršen.

    03.09.2013
    18:02:00 sati
    mpavin
    uredi
  • brozbiafra

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    27.06.2014
    21:01:00 sati
    brozbiafra
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ovo je Zagor kakav treba biti

    05.09.2014
    16:24:00 sati
    adriano
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odiseja, odiseja staza trnja ili staza orhideja.

    19.09.2014
    10:21:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Odlična epizoda koja je zasluženo prihvaćena kao jedna od kultnih epizoda zlatnog razdoblja među fanovima. Sve se ovdje uklapa u priču, početni humor, kojeg uvijek ima u Nolittinim pričama, zatim biljke mesožderke, ljudi-majmuni, uzdižuće stijene, kanjon u kojeg vlada žega i mnogo toga što pruža ova epizoda. Ovdje nemamo nikakvog negativc u priči (bar ne u ljudskom obličju). Dojmile su me scene kad se Zagor bori protiv kralja majmuna, te borba s mesožderkama. Ferri je ovdje isto odličan, bez ijedne jedine greške! Naslovnice su također odlične, a druga stvara u nama napetost, a ne odaje previše. Vidi se da su to bile zlatne Ferrijeve godine.

    15.10.2014
    20:33:00 sati
    AmW1
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    to je to.putovanje u nepoznato grupe ljudi gdje će njihove psihofizičke sposobnosti biti stavljene na ultimativnu kušnju.borba alfa muškarca protiv alfa majmuna.nezaboravno.legenda od stripa.ovo nisam imao u ZS izdanju,već onom specijalu

     

    18.01.2015
    11:33:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Darkwood Monty

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Klasik.

    Zbog nostalgije i ja dajem 100%, iako mi Ferri nešto bolji od same priče.

     

    22.02.2015
    19:15:00 sati
    Darkwood Monty
    uredi
  • sinian

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    17.06.2015
    16:41:00 sati
    sinian
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    06.10.2015
    18:38:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • RadioClash

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    16.04.2016
    16:23:00 sati
    RadioClash
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    08.05.2016
    14:41:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    30.05.2016
    10:50:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Američka odiseja je definitivno priča koju sam pročitao najviše puta. Čitao sam je u gotovo svim edicijama u kojima je izlazila na ovim prostorima, a sada je na red došao i Libellusov kolorac. I nakon toliko čitanja nije ni malo izgubila na svojoj snazi, a možda ju je ova boja dodatno podigla na razinu više, iako sam ranije bio mišljenja da ista nije potrebna tim starim klasicima u kojima je Ferri bio na svom vrhuncu. Nolitta je ovdje sve posložio gotovo do savršenstva, cijeli tijek putovanja, opasnosti koje su se ispriječile na njemu, pa čak i svakog člana posade Athene. Treba samo pogledati situaciju između Tattooa i Frisco Kida, u jednom trenutku su bili spremni sukobiti se noževima, da bi već sljedeći dan jedan pokušao spasiti drugoga iz nemoguće situacije što je na kraju platio životom. Osjeti se ta skoro obiteljska privrženost putnika na brodu, možda i zbog njihovog malog broja, i to je ispalo puno bolje nego da je natrpana gomila sporednih i nevažnih likova. Ovako čitatelj svakoga od njih zna poimence i nije mu svejedno kada ih zadesi sudbina koja im je bila namijenjena. Neke scene su upravo antologijske, kao što je Zagorova borba sa vođom čopora majmuna i pobjeda nad njime, ili halucinacije kojima su bili izloženi svi prisutni na splavi. Tu je Nolitta pokazao da je i Zagor samo čovjek sa svim svojim prednostima i manama kada je također pokleknuo pred priviđenjima, iako je bio svjestan o postojanju istih. Nekome će možda zasmetati što su poginuli mornari sa broda, dok je na životu ostao čovjek koji je organizirao putovanje i time na neki način postao neizravni krivac za njihovu smrt. Tako je jednostavno moralo biti i neko drugačije rješenje bi bilo previše usiljeno, a možda ova priča šalje i nekakvu poruku da nije dobro bezglavo trčati za novcem. Kraj je jedino što je napravljeno malo slabije, mogao je Bannington napisati pjesmicu o nečem drugom umjesto o marmeladi, ali kako to nema utjecaja na niti jednu fazu priče ne treba tome ni zamjeriti.

    Naslovnicama ipak neću dati maksimalnu ocjeni, jako dobro su nacrtane ali ostavljaju previše običan dojam za jednu ovakvu priču.

     

    12.11.2016
    01:06:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    02.01.2017
    17:59:00 sati
    suply1
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Ovo sam prvi puta čitao u gigant formatu u vrijeme kada je Ludens izbacio kolor verziju. Bez obzira na lošu tehničku stranu tog kolora, ova me je epizoda ponovno vratila aktivnom čitanju Zagora nakon 7-8 godina odsutstva. Sve te naredne epizode za mene su bile prvi susret, skroz tamo do Kandraksa, pa i nakon njega puno toga. Kad bi nešto mogao promjenit u ovoj priči, onda bi to bila završnica gdje bih Banningtona poslao u vodu, umjesto ljudine Morelanda.

    07.01.2017
    12:15:00 sati
    caramba
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prvi Zagorov strip davne 2004., tako da se nema puno za reći....starci su uzeli jedan od onih kompleta od 3 komada, pa smo rođak, brat i ja uzeli svak svoj....nevažno za ostala dva, ali mene je kao najmlađeg dopala upravo Američka Odiseja valjda zbog nezanimljive naslovnice kojoj ću unatoč tome dati desetku....jer je ovo STVARNO najbolja i najuzbudljivija Zagorova epizoda !

    03.12.2017
    23:31:00 sati
    TenthNazgul
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    LUX 095. Tragična zora (od 28 str.)
    LUX 096. Američka odiseja
    LUX 097. Paklena magla (do 51 str.)

    Još jedna sjajna priča koja je usljedila odmah nakon Vampira. Vidim da su mnogi ovoj priči dali čistu desetku, a i stvarno to zaslužuje. Zaista prava uživancija i jedna prava avantura, epizoda koja se pamti. Jedna od najboljih scena je bila ona sa Zagorom i onim glavnim majmunom, njihov dvoboj.

    Zagor ga je dobio čini mi se sa rnc-om (rear naked choke-om), gušenje sa leđa gdje obično takvim načinom zahvata osoba zaspe (ako prije ne tapka, kao u UFC-u primjerice Lol). Ali su komentirali da je taj glavni majmun gotov, da ga je uspio skroz srediti. I one biljke su mi bile fora.

    Nego, žao mi posade kako su završili. Pogotovo one dvojice kod tih majmuna. Iako su se večer prije njih 2 dobro posvađali (čak i noževima si prijetili), tek u pravoj gužvi se pokazalo tko je čovjek, tko ima srce. Nekako mi najviše žao onog tetoviranog.

    A i zanimljivo bilo da smo u onoj Zagorovoj halucinaciji vidjeli njegovog oca i majku. Ovu priču znam da sigurno neću zaboraviti, a i da će se jednom ponovno čitati.

    18.01.2018
    00:07:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Svaki komentar je suvišan.

    27.05.2018
    12:22:00 sati
    Gris
    uredi
  • Golub

    Ukupna ocjena 83%

    7, 9, 9, 8

    Priča kao priča je klasični kingkongovski odlazak u opasni i neistraženi krajolik, a da ne spominjem koliko ima referenci na druge stvari, ali scenarij je izveden gotovo besprijekorno. Ovo je meni prva u nizu "velikih" Zagorovih epizoda, gdje se ispituje njegovo junaštvo, gdje se pred njega kao lika stavljaju brojni izazovi od egzistencijalne važnosti. Ovo je epizoda koja se bavi konceptom Zagora kao junaka i njega kao osobe, a sve je upakirano u jednu zabavnu, ali smrtonosnu avanturu. I Nolitta i Ferri uspjeli su stvoriti odličnu atmosferu, a Ferrijevo kadriranje u nekim je scenama fenomenalno. Naslovnice vrlo dobre, a priča legendarna.

    23.06.2018
    11:15:00 sati
    Golub
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Klasik za sva vremena. Zagorova putovanja u nepoznato, neistraženo i novo, gotovo, da ne mogu razočarati. A ovo je upravo jedno od takvih najzanimljivijih putovanja, odiseja u pravom smislu riječi gdje se očekuje neočekivano i događa nemoguće.

    11.06.2019
    12:03:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Barney

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    07.07.2019
    10:51:00 sati
    Barney
    uredi
  • Ernie Pike

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Legendarna avantura i još legendarnija naslovnica.

    28.07.2019
    15:46:00 sati
    Ernie Pike
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Lako ide u top 10 stripova o Zagoru. Kada sam je prvi put citao (pre 30-ak godina), malo je reci da sam bio odusevljen. Verovatno najsnazniji utisak koji je neki strip ostavio na mene u ranoj mladosti.

    20.10.2019
    15:22:00 sati
    Batacele
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Željeznica neće proći
    Kod: KT LU 2/3
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 25.5.2020. 16:08:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 111
  • Animal Noir
    Kod: ALBUM IDW 1
    Ocjena: 60%
    Vrijeme: 24.5.2020. 22:10:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 161
  • Poslije apokalipse
    Kod: NN LIB 55
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1055
  • Crno zlato
    Kod: TX ZS 645
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 21.5.2020. 17:25:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 727
  • Prokleti novac
    Kod: GL BO 4
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 20.5.2020. 15:46:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 348

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Izgubljeni svijet
    Kod: ZG VEC 107/109
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 2309
  • Mortimer: Zadnji čin
    Kod: ZG LU 271/274
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1946
  • Ratnice
    Kod: ZG VEC 99/102
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 1884
  • Svijet Nancy Porter
    Kod: NN ALM 7a
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1471
  • Gil
    Kod: DJIL LMS 1
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 1.4.2020. 0:55:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1439

Aukcije

Forum