Sloboda ili smrt

Zagor

ZG LEX 97/100 | 307 str.

Zagor i Chico dolaze u Scottfield, gradić u Georgiji i slučajno se nađu u banci za vrijeme pljačke koju izvodi skupina Seminola na čelu s Manetolom. Duh sa sjekirom izmjenjuje nekoliko riječi sa starim prijateljem prije nego u okršaju biva lakše ranjen. Kada se osvijesti stanovnici gradića ga žele objesiti optužujući ga za sudioništvo u pljački. Od vješala ga spašavaju vojnici želeći ga iskoristiti u lovu na Seminole...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 93%

Priča 9

Scenarij 10

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 90%

P*9

S*9

C*8

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Sloboda ili smrt
    ZG KL 20
  • Paklena magla
    ZG LEX 97
  • Zagor odmetnik
    ZG LEX 98
  • Sloboda ili smrt
    ZG LEX 99
  • Do posljednje kapi krvi
    ZG LEX 100
  • Sloboda ili smrt
    ZG ZS 284
  • Do poslednjeg daha
    ZG ZS 285
  • Sloboda ili smrt
    ZG ZS 932
  • Taoci
    ZG ZS 933
  • Do poslednjeg daha
    ZG ZS 934

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La nebbia infernale
    ZG SR 89
  • Zagor il ribelle
    ZG SR 90
  • Liberta o morte
    ZG SR 91
  • All'ultimo sangue
    ZG SR 92

ZANIMLJIVOSTI

  • drugi susret Zagora s Manetolom, prvi je bio u epizodi «Seminole» (Ludens extra 81-83)
  • upoznajemo Liberty Sama, nakon ove epizode ponovo ga susrećemo u epizodama «Liberty Sam» (SD 32-33) i «Zemlja slobode» (Ludens 108-109)
  • ovo je jedna u nizu epizoda koju je Dnevnik reprizirao i to u istoj ediciji u kojoj je bila i premijerno objavljena, Zlatnoj seriji
  • direktni nastavak Zagorovih avantura iz ove epizode pratimo u epizodi «Vudu»
  • ova je epizoda na uBC-u svrstana u Zagorov top-ten najboljih epizoda

Jedna od najpoznatijih Zagorovih pustolovina «Sloboda ili smrt» izravno se referira na prethodnu epizodu sa Seminolama, jednostavno nazvanu «Seminole». I ovaj svojevrsni nastavak navedene epizode u kojoj pratimo daljnji egzodus nesretnog indijanskog plemena realizirao je isti autorski dvojac Nolitta-Donatelli te ovom drugom pričom iz mini ciklusa o Seminolama nadmašio, inače odličnu, prvu priču stvorivši jednu sjajnu i nezaboravnu epizodu, jednu od onih koje bez ikakvih dilema možemo svrstati u Zagor essentials.

Epizode koje prate sudbinu Seminola, naroda iz floridskih močvara u sagi o Zagoru zauzimaju posebno mjesto, ponajviše zbog tužne i melankolićčne atmosfere koja se kroz njih eksplicitno provlači, a na koju u Zagoru baš i nismo navikli. O neuobičajenosti izostanka happy enda ne treba niti govoriti. Tragični usud jednog indijanskog plemena, Nolitta je iskoristio da nama, tada još klincima – kada smo ovu priču prvi put čitali – priopći jednu važnu životnu istinu; da pravda uvijek ne pobjeđuje na kraju. I doista prva priča o Seminolama okončana je dirljivim oproštajnim riječima i rastankom Zagora i Manetole, a druga, o kojoj je ovdje riječ, Manetolinom (i ne samo njegovom) smrću. Na kraju prve naslućuje se kraj druge, netko je rekao da je svaki rastanak mala smrt...

Epizoda poetičkog (da li i patetičkog?), snažnog i dobro odabranog naslova «Sloboda ili smrt», predstavlja, kao što smo kazali, neprijeporni klasik serijala, nastao u doba Nolittinog kreativnog vrhunca, barem kad je Zagor u pitanju, kada su se budući klasici redali kao na traci («Zagor protiv vampira», «Američka odiseja», «Ocean» i nešto kasnije, «Gnjev Osaga», «Marš očajnika», «Stižu Samuraji» itd.). Vodeći se poznatom Aristotelovom definicijom tragedije, po kojoj je to djelo koje započinje komično, a završava tragično, Nolitta čitatelja u ovu priču uvodi lagano i relaksirajuće, jednom od brojnih šaljivih nadmetanja Chica i skitnice Trampyja, da bi ga potpuno nepripremljena prepustio bujici nadolazećih događaja sasvim suprotnog predznaka. Tour de force započinje Manetolinom pljačkom banke, Zagorovim uhićenjem i u zadnji trrenutak izbjegnutim vješanjem, zatim bijegom iz zatvora i pridruživanjem Seminolama. Međutim, tek tada počinje priča u pravom smislu riječi, priča u kojoj će se nade Seminola nasukati na grebene ljudske (zapravo gotovo sotonske) pohlepe i beskrupuloznosti, a jedan narod će umjesto u obećanoj zemlji završiti u ropstvu i naposlijetku, nakon bijega, u izoliranoj utvrdi na litici u kojoj će mu još preostati samo časno umrijeti. I sam sam pišući ove retke pomalo zakoračio na sladunjavo-sentimentalno područje, ali čini se da je neke priče nemoguće ispričati bez određene doze patetike. Ona, u svakom slučaju, u ovoj epizodi nije prenaglašena, jedina eventualna zamjerka mogla bi biti prilično plošno predstavljeni indijanski neprijatelji i stroga crno-bijela podjela protagonista ove priče koja donekle podsjeća na ruske socrealističke i partizanske filmove. Tako kapetan Seabrook predstavlja arhetipsko zlo, riječ je o čovjeku bez ijedne ljudske osobine, liku neusporedivo ljigavijem od primjerice Hellingena ili ostalih, inače živopisnijih, Zagorovih neprijatelja utoliko koliko je od njih realniji. Njegovi antipodi u ovoj priči su Manetola, lik nastao po uzoru na povijesnog poglavicu Seminola, slavnog Osceolu i Liberty Sam, crnac simboličkog imena u čijem slučaju vrijedi ona: nomen est omen. Premda se Manetola pojavljuje u samo dvije, iako vrlo važne, Zagorove pustolovine, on uz Tonku predstavlja možda i najkarizmatičnijeg indijanskog poglavicu u serijalu, po svojim moralno-fizičkim osobinama potpuno ravnopravnog Zagoru, a Liberty Samovu karizmu potvrđuje i njegovo ponovno aktualiziranje u epizodama «Liberty Sam» i «Zemlja slobode». Zanimljivo, oba njegova come-backa crtački je realizirao Ferri, što možda svjedoči o važnosti koju stratezi u Zagorovom staffu pridaju ovom liku, ako znamo da Ferri u zadnje vrijeme crta relativno rijetko u usporedbi s davnim danima. Govoreći o Ferriju kažimo i to da su njegove naslovnice ove epizode koju uporavo recenziramo vrlo solidne, uostalom kao i Donatellijev crtež unutra.

U «Knjigama mog života» Henry Miller je zapisao da svaka knjiga odgovara određenoj životnoj dobi, odnosno da knjiga treba čovjeku doći u ruke u onom životnom razdoblju kada će moći u njoj najviše uživati. Vjerujem da isto vrijedi i za stripove, pogotovo neke. «Slobodu ili smrt» trebalo je uzeti u ruke u dječačkom dobu kada je još mogla izazvati iskreni bijes prema kapetanu Seabrooku i zastajkivanje u grlu nakon Manetoline smrti. Pročitati «Slobodu ili smrt» u tom razdoblju kada ste bili u mogućnosti najdublje je doživjeti i anticipirati, pogotovo ako ste bili pasionirani zagorofil poput mene, znači pamtiti je za cijeli život.

Naprijed

ZG LEX 95/97 Američka Odiseja

ZG LEX 100/103 Vudu

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 88%

    10, 6, 10, 10

    Epizoda je vrlo napeta i uzbudljiva.Jedino je loše što na kraju pomre cijeli narod seminola zajedno sa Manetolom kojega Englezi probodu sa bajunetima kao pile na ražnju.Ovo je jedna od rijetkih Zagorovih epizoda koja završava sa tragičnim krajem.Zagor se ponekad prisjeti ove epizode npr.#32 "Liberty Sam" ili #94 "Krvna braća",a Zagor specijalu "Dugin most" Zagor susreće Manetolu u svijetu mrtvih na nebeskim pašnjacima.
    08.08.2005
    12:57:00 sati
    Pierce
    uredi
  • VALTER

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Nolitta je u ovj prici prikazao Zagora kao Don Quijotea, koji se, boreci se za prava Indijanaca, zapravo bori protiv vjetrenjaca. Politicke spletke (ubojstvo guvernera kojeg Zagor drzi kao taoca), ljudska pokvarenost, pohlepa i rasizam jaci su od Zagorovih iznimnih sposobnosti i napora. Slazem se sa recenzentom da tko ovu pricu procita u djetinjstvu dobiva snaznu lekciju o pobjedi nepravde nad pravdom, zla nad dobrim.
    08.08.2005
    13:44:00 sati
    VALTER
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od najboljih Zagora, a možda uz "Bijes Osaga" i najbolji ikad...
    08.08.2005
    20:05:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Jedna od najboljih epizoda Zagora i objektivno zbog smrti Manetole i prvog pojavljivanja Liberty Sama.Donatelli izvrstan iako mi nije za desetku kao ni naslovnice.
    09.08.2005
    06:19:00 sati
    vice
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    koliko mi je ova priča draga, svjedoči i činjenica da se ne mogu niti približno prisjetiti koliko samo puta sam je iznova i iznova čitao. ovo je jedna od onih priča koja spada u prava remek djela cijelog zagorovog serijala.
    09.08.2005
    17:37:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 7, 9

    iznenađujuće je da recenziju ove epizode dobivamo tek sada, mislio sam da su sve 'velike' zagorove epizode recenzirane, kada sam prije nekoliko godina ponovo počeo skupljat zagora na trešnjevci sam naletio na slobodu ili smrt i do poslednjeg daha, tako da su mi one prvi 'stari' zagori koje sam ponovo nabavio, a i dobre su epizode, nezaboravne, možda u početku malo rastegnute...iako ne volim donatelija,crtežu dajem visoku ocjenu jer mu je ovo, po meni, najbolji rad (možda uz bok s vukom samotnjakom), naslovnica 'do poslednjeg daha' je legendarna, jedna od najboljih
    10.08.2005
    21:08:00 sati
    ken2
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Evo pravog primera kako ni Dnevnikovo kasapljenje ne moze da unisti stvarno dobru i strasno vernu epizodu koja zaista prikazuje neminovnu sudbinu indijanaca. Valjda su mislili da oni koji citaju stripove nisu cepidlake, ili sta vec.
    11.08.2005
    13:59:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 9, 10

    naslovnice su odlicne,prica nema sretan zavrsetak:)))))sve u svemu,nisam ljubitelj epizoda s manetolom,ali uvijek je iznova citam zbog donattellija...
    14.08.2005
    08:51:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    ova epizoda spada među top 5 za sva vremena. ne znam gdje počet. naslovnice su mi najbolje ikada, pogotovo "do posljednje kapi krvi" i "paklena magla". zagora čitam od svoje osme godine i imam hrpu brojeva, ali na ovu epizodu sam najponosniji što ju imam. ovaj zagor mi je posebno zanimljiv što napokon nema sretnog završetka i to čini epizodu posebnom. već mi je bila muka od sretnih rastanaka. crtež je prva liga, predivan je, tjera te da strip čitaš više puta. priča je izvrsna, a zakon mi je što se peglaju sa englezima. seminole su bar meni totalno dosadni, al u ovoj priči prolaze poput robova pa je ok. sve u svemu ovo je jedna od onih epizoda, zbog koje sam se ubijao u nestrpljivosti da dođe na kioske u prodaju. zbog ovakvih pustolovina obožavam zagora!!!! čista petica
    14.08.2005
    22:06:00 sati
    brzopotezni
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 81%

    9, 8, 7, 9

    Odlična recenzija,posebno mi se sviđa završni odlomak.Na trenutke previše patetična ali kao cjelina ipak jedna od legendarnih epizoda.Ono što me smeta kod Nolltinih scenarija je previše razvučena radnja i preduge Chico/Trapy debilane ali kao što kaže recenzent,za to vrijeme dok je nastala epizoda je sasvim dobra.Zanimljiv je Zagorov skok sa bambusovom palicom preko 5metara visokog zida(+ još nešto centimetara zbog bodlji).Za nekog tko ne trenira skok sa motkom to je vrhunski rezultat ali konačni sud o tome ipak mora donijeti kolega Stinky,vrhunski sportaš i stripofil..Donatellija ne volim(Liberty kao crnac mu je komičan) ali ovo mu je vjerojatno najbolji rad na Zagoru.Naslovnice odlične,uostalom kao i sve koje sad dolaze u Extra seriji.Ferri u top-formi.
    16.08.2005
    14:48:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ova serija spada sigurno među prvih 10, ne zbog svoje dinamike već zbog priče koja je prožima. Dakle u njoj se po prvi put stvarno iznosi tragična sudbina indijanaca, kao žrtava američke vlade i njene genocidne politike prema njima, politike koja je dovela do njihovog istrebljenja.
    25.08.2005
    12:39:00 sati
    hakaram
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 66%

    9, 9, 1, 9

    Nism nikakav ljubitelj Donattelli-ja,ali je prica odlicna.
    29.08.2005
    11:07:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    MALA ISPRAVKA ZA AUTORA.PRVI SUSRET ZAGORA I MENATOLE,LUNOV MAGNUS BR 10. PUKOVNIKOVA PODVALA,ZBOG MLADJIH CITALACA,BEZ LJUTNJE.
    19.09.2005
    23:42:00 sati
    zak
    uredi
  • zveky

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Izvrsno!To su brojevi koji su procitani stvarno veliki broj puta i jednostavno ostaju za sva vremena!
    Ispricavam se na zaboravljenim ocjenama na ranijim recenzijama!
    20.09.2005
    01:49:00 sati
    zveky
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    10, 8, 6, 10

    Kao i sve ostale četverodjelne epizode,pred kraj su me počeli napuštati živci zbog iščekivanja.U potpunosti se slažem sa Pierceovom recenzijom osim one opaske "kao pile na ražnju".
    15.10.2005
    16:23:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Tužna je ova priča zbog Manetole, ali takav je život, ne može pravda uvijek pobijediti. Priča je odlična od početka do kraja, jedan od najboljih scenarija dosad. Donatelli solidan kao i uvijek, naslovnice jedne od boljih. Zagor u nekim trenucima glumi facu pa hoce sam pobiti 56 Engleza. Sreća da postoje pametniji ljudi od njega koji će ga zaustaviti u tom naumu(Liberty Sam).
    30.10.2005
    23:18:00 sati
    mpavin
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    priča vrlo solidna.pomalo i brutalna.puno bolje od prvog susreta s Manetolom.
    09.12.2005
    22:53:00 sati
    lwood
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    A što reai nego stvarno odlieno.Ovo mi je najbolja naslovnica od svih u Zagoru.
    Priea je perfektna,a smrt Manetole mi se posebno utisnula u pamaenje i ono kad Liberty Sam baca Zagora s utvrde da mu spasi život.
    Donatelli-odliean kao i uvijek!
    12.02.2006
    21:41:00 sati
    pepopepic
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Jedna od najboljih pustolovina na moru.
    14.04.2006
    19:09:00 sati
    jack 50
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    A što reći - savršeno
    21.04.2006
    21:55:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    To je Zagor,razdoblje vrhunca nollita-ferri ere (kasnije zimska zmija, samuraji,supermike,došljaci s aljaske, kandrax), srednje sedamdesete, pa do kraja desetljeća, tj. terora šeste planete. Nakon tog razdoblja velike stvari su izuzetci (divovi, arktička sfinga...), a lik i dio fanova su postali mutanti.
    23.11.2006
    14:03:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...pa to su trebali stavit sve u jenu epizodu od 6 stripova a ne rascjepkat...isti kom. ko i za nastavljajuće tri...
    13.01.2007
    21:36:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 86%

    10, 8, 8, 8

    Kako je sve jednostavno u zagorovom svijetu. Sve je crno ili bijelo, nema sivo. Ja, nažalost, nisam pročitao ovu epizodu kao dijete, pa me nije baš impresionirala kao druge. Sve u svemu, odlična epizoda sa za Zagora netipičnim završetkom koji je i najbolji dio priče. Donatelli iznadprosječno dobar.
    15.05.2007
    21:06:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Nije me previše impresioniralo, iako je prvi dio priče obećavao.  Međutim kraj me razočarao malo.  Iako je netipičan, odnosno jedna od rijetkih priča bez happy end-a.  Izgleda meni ipak baš to treba...
    20.05.2007
    18:50:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jos jedan od stripova koji sam najvise puta procitao kao klinac. tuzan kraj. Manetola, Liberty Sam..., uvijek me zanimalo sto je bilo sa njima, i da li su poginuli, i hoce li opet se sresti sa Zagorom... Sto se tice naslovnica, one u reprintu 932-934, jesu dobro nacrtane, ali nemaju bas veze s pricom. Ali su mi i sad jako jako drage.
    24.05.2007
    12:42:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od boljih Zagorovih epizoda i drugacija s obzirom da ovdje se ne zavrsava sve onako kako smo navikli u naivnim stripovima.
    03.03.2008
    08:45:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 90%

    10, 10, 7, 9

    Pročitao sam ponovo ovu epizodu prije komentiranja, i ono, da nisam pročitao i ovu recenziju vjerojatno bi opet bio počeo sa svojim primjedbama na račun dvojca Nolitta-Donatelli. Priča je opet strašno razvučena (iako ne kao neke druge), a Donatelli opet užasan (iako za nijansu bolji nego inače), pa opet... Sjetio sam se nečega, neki je dan netko na forumu napisao kako smo postali šupci (u pravom smislu riječi), pa kenjamo i iživljavamo se po svemu što nas je takoreći do jučer zabavljalo i veselilo, a pritom najčešće strada upravo Zagor. Također sam se sjetio kako danas kad uzmem te stripove u ruke, više ih ne gledam kao to što jesu, nego gledam koliko su oštećeni, di je šta odljepljeno, kako su tiskani, kakva je boja, ili dali je prijevod točan. To je ono žalosno, čovjek nešto gubi tokom godina odrastanja, i prestaje stvari doživljavati dječačkim srcem (ispravno). Tu dolazi kraj recenzije, sa istinom, koja pogađa ravno u živac - svaka knjiga (svako iskustvo) ide uz određenu dob, tajming je sve. Stvarno sam nekad kao klinac želio šakom puknuti oličenje zla - kapetana Seabrooka, i našamarati zle rasiste, stislo bi mi se srce kad bi nevini ljudi stradali, nekad je to ostavljalo toliki dojam na mene da sam dugo nakon pročitane epizode razmišljao samo o tome. Uz Zagora se odrastalo, ali što je puno važnije - i sazrijevalo, jer je on bio ispred svog vremena, zahvaljujući svom ocu Guidu Nolitti. Samo ću reći - hvala. Hvala Zagore (odnosno Guido Nolitta), bio je lijepo odrastati uz tebe.
    12.03.2008
    01:09:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Jedna od rijetkih epizoda u kojima dobro ne pobijedi i gdje smo svjedoci Zagorove nemoci (ma koliko mocan bio), gdje vas nepravda zaboli do kosti i gdje mrzite scenaristu sto nije spasio sirote Seminole od kobne sudbine . Jako emotivna prica koja u sebi nosi ruznu ali bolno istinitu pricu o netrpeljivosi bijele u odnosu na crvenu rasu i kao i sve takve price zavrsava tragicno. Mislim da je ova epizoda zajedno sa "Dugim putovanjem" najemotivnija i najozbiljnija u cijelom serijalu i zato ima i posebnu tezinu naravno.Ovdje mi je Donateli vrlo, vrlo dobar, dok su naslovnice mogle biti bolje uradjene.
    17.07.2008
    22:43:00 sati
    vope
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Odličan broj. Scenarij i priča posebno za to vrijeme perfektni. Ima nekoliko grešaka, ali pogledati ću Nolliti kroz prste. Posebno je dobro prikazan Zagorov bijes pri napadu na kapetana. Jedina mana je Donatellijev crtež, koji je čak i dobar u ovom broju. Ferri je OK. Sve u svemu odlična priča, s dušom.
    15.11.2008
    18:56:00 sati
    cibalia
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Jedna od najboljih epizoda. Donattelli na vrhuncu nacrtao je fenomenalno ovaj strip. Ovo ostaje u sjećanju svakom fanu ovog junaka. Jedan od nekoliko brojeva koje je napisao Nolitta u kojima vidimo pravu patnju i nepravedan pokolj nad indijancima. Priča je kao i prvi susret sa seminolama odlična i meni štivo koje se čita mnogo puta, jer ja sam ovo pročitao u zadnjih 20g. gotovo 10 puta.
    15.01.2009
    18:22:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

     
     
    07.05.2009
    23:42:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najtuzniji Zagor ikada. Za ovu pricu ne postoje manje ocene od 10. Engleze posle ove epizode ne mogu da smislim. Jadni Manetola, pojavio se samo jednu epizodu,ali je ostavio dubok trag u svetu Zagorovog stripa.
    09.05.2009
    16:12:00 sati
    misa
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.06.2009
    04:04:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od najboljih Zagora.
    08.07.2009
    16:21:00 sati
    14act3
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 86%

    9, 7, 10, 8

    Jako dobar strip! Smeta mi malo nedorečeni kraj, ali i ovako je dobro. Kapetan Seabrook je jedan od najkarizmatičnijih negativaca dosad, čak je i simpatičan. :D Manetola mi je oduvijek bio turbodosadan kao lik pa među pozitivcima uglavnom ima samo dosadnijih dijelova. Inače, najbolji dio cijele epizode jest urnebesan uvod s Chicom i Trampyjem. Kako se Nolitta samo sjeti takvih stvari? Šteta samo što su ti njegovi uvodi s Chicom često bolji od njegovih Chico specijalaca.
    Crtež odličan, naslovnice također.
    17.07.2009
    21:10:00 sati
    Opti
    uredi
  • vknez

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    dugo vremena sam mislio da nakon ''do posljednjeg daha'' ima jos price...

    odlicno

    26.01.2010
    21:38:00 sati
    vknez
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Odlicna prica, veoma tuzna, poetna, i ozbiljna.  Prve originalne naslovnice i one iz Zagor EXTRA su savrsene, ali one iz Zlatne Serije koje su drugi put stampovane (brojevi 932 - 934) su grozne; ja nikad necu razumiti neke odluke koje je Dnevnik donio u vezi Zagora u Zlatnoj Seriji.  Hvla bogu za Ludens i Slobodnu Dalmaciju, koji su skroz spasili najbolje Zagorove price, a koje je Zlatna Serija skroz unistila.  Sram ih bilo - ja sam sretan da vise nista ne stampaju ovih dana.

    Crtez ove epizode je odlican, i sigurno prvi Donatelli koji je skoro super.   Ferrijeve naslovnice su zakon, i on "Do Poslednje Kapi Krvi" je jedna od mojih omiljenih naslovnica svih vremena.  Manetola je tako tragicna figura u ovoj prici, da me podsjeca na nekog 'junaka' is Shakespeara: ma sta god on proba da uradi, koliko dobro, uvijek mora da pati, zajedno sa svojim narodom, i ni kraju umire za svoje principe, ubijen kao hiljade Indijanaca iz toga doba.  Zagor je za Seminole uradio sve sto je mogao, i da nije bila Sama i on bi poginuo.  Prava klasicna prica od Nolite, koji je legenda Zagorovog svijeta, i nikad niko nece pisat ovakve Zagorove pustolovine. 

    12.03.2010
    17:50:00 sati
    acestroke
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Donateli je tvrd, pa Donateli je fuj, pa ovakav pa onakav, baš me briga. Ja bih se zbog i ovakvih njegovih crteža menjao da mogu sada da ih čitam u novim brojevima. Evo zašto su Nolitove priče bile zakon. Jer nije fantazirao previše kao Boseli. Realno, tužno, remek delo.

    14.05.2010
    19:59:00 sati
    legaz
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 88%

    10, 8, 8, 10

    jedna meni vrlo draga epizoda...

    14.05.2010
    22:19:00 sati
    marcho
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 90%

    9, 10, 8, 9

    Nije loše, pri prvom čitanju početak mi je bio malo čudan jer nisam navik'o da je Zagor, pod navodnicima, na drugoj strani zakona. Inače je priča uvelike dobra, pogotovo radnja. Donatellijev crtež baš paše.

    07.08.2010
    19:55:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Galis

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Još jedna od čuvenih priča, koju ubrajam u one najčuvenije, ali i jedna iz opusa priča o indijanskom pitanju. Naslovnica iz "Do poslednjeg daha" jedna od najboljih i najupečatljivijih. Po meni jedna od 10 najboljih Zagorovih priča.

    11.09.2010
    13:37:00 sati
    Galis
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Po meni jedna od najboljih Zagorovih epizoda. Sama tematika je suština Zagorove misije, borba ljudi za slobodu! Čitajuči kao klinac zaista je na meni ostavila traga više od bilo koje druge priče možda upravo zbog toga što nema hepi enda. Likovi su više nego dobro smišljeni, sama ideja da se rame uz rame bore crnci i indijanci je odlična. Menatola je jedan od najspecifičnijih indijanaca u svim Zagorovim avanturama uz Liberty Sema, pravi pandan našem junaku a sa druge strane kapetan Seabrook je pravi tas na vagi dobra i zla. Sami naslovi ima snagu da vas odmah zainteresuju. Priča odlično smišljena i ispričana još boljim scenarijem uz standardno dobar Donatelijev crtež i Ferrijeve naslovnice.

    25.12.2010
    15:14:00 sati
    malek
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prvi Zagor koji baš prosto obrađuje jednu tešku temu, mada su mu "Seminole" bile prethodnik, više sam tu epizodu shvatio kao uvod u ovu, a i nije bila tako teška. Ova baš jest. Svjedoči pravome malom ratu, propasti jednog naroda, diskriminaciji ljudi itd, itd, da ne nabrajam previše. Svi su na razini u ovoj priči. Odrađena je maksimalno profesionalno i svaka čast Bonelliju. Donatelliju dajem 10, i Ferriju također.

    14.02.2011
    10:46:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Odlična priča. Herojstvo Manetolom za slobodom je veličanstveno.

    16.02.2011
    23:26:00 sati
    split85
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    10.04.2011
    18:35:00 sati
    malibu8
    uredi
  • jimy1968

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    top 20,

    02.05.2011
    16:37:00 sati
    jimy1968
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    03.05.2011
    00:35:00 sati
    jojboli
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Volim priče koje govore o životu.

    11.07.2011
    08:28:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Davor2403

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Jako dobra epizoda. Inače sve epizode gdje se pojavljuju Englezi su mi jake, ne znam zbog čega, a ova ima plus i zbog toga što je kraj brutalan, i nije uništen naivnim raspletima kakvih ima milijun u Zagorovim epizodama.

    23.07.2011
    10:54:00 sati
    Davor2403
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sve je rečeno ocjenama.

    03.08.2011
    22:28:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 10, 7

    Jedna maratonska i jako tužna priča. Jako mi je žao manetole ovaj strip sam pročitao sa 23godine i vjerujem da bi ostavila isti učinak da sam je pročitao sa 13-14. Zbilja veličanstvena poduka da pravda uvijek ne pobijedi. Jedan od najtuznijih stripova o zagoru zbog smrti tako velikog čovjeka kao manetola koji  ide uz bok tonki i henoyki. Crtež odličan od naslovnica odlična mi je ova sloboda ili smrt ostale mi nisu nešto.

    29.08.2011
    21:19:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od najboljih Zagora ikada. Kad sam ovo pročitao kao dijete tako me pogodilo da sam bio u depri par dana. Kakva nepravda:(.

    30.08.2011
    15:02:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Namam šta dodati. klasika. Stara dobra vremena.

    01.09.2011
    17:50:00 sati
    writer
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Pitko kao voda. Volim ovako dobre stripove koje pročitam od početka do kraja u jednom dahu. Klasik i ne mogu dodati ništa što već netko nije rekao. Top 20.

    07.09.2011
    12:09:00 sati
    Deki86
    uredi
  • djule

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    06.10.2011
    10:00:00 sati
    djule
    uredi
  • crazyboy993

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ma fascinantna priča :)

    08.10.2011
    20:39:00 sati
    crazyboy993
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    13.01.2012
    17:26:00 sati
    Fran
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    KLASIK !

    18.01.2012
    21:43:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • Ukupna ocjena 28%

    3, 3, 2, 4

    29.02.2012
    07:46:00 sati
    s1708p
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Koliko sam je samo puta procitao dok sam bio mladji, cak i sa izbacenim stranicama mi je bila odlicna! A tek sada, kad sam je procitao kompletnu...:)

    25.03.2012
    04:16:00 sati
    kandraks
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Vrlo dobra epizoda !

    21.04.2012
    18:12:00 sati
    Onedin
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    21.04.2012
    18:41:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    slazem se sarecezentom da se u odredjeno doba citaju odredjene stvari. ovu epizodu sam procitao sa 11 godina i ostavila je jak utsak na mene i idalje pamtim scenu manetolline smrti i zagorovog besa kad je hto da osveti manetollinu smrt

    donatelli zasluzuje 10 ovakav crtez se nikad nece ponoviti

    naslovnice cista desetka

    26.04.2012
    14:51:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    7, 9, 9, 9

    Jedna od najboljih Zagorovih priča.

    21.05.2012
    12:17:00 sati
    tekumze
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlično!!! Borba do zadnje kapi krvi.Sve je puno emocija i napetosti. Donatelli savršen za ovu priču Sve pohvale.

    19.07.2012
    16:07:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 74%

    8, 8, 6, 8

    Solidna priča (ne bez mana) koju je upropastio loš crtež

    19.11.2012
    13:06:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 86%

    10, 8, 8, 8

    Odlicna prica. Atmosfera na otoku prva liga. Scenario vrlo dobar al ona Zagorova akcija,kako je unisao kod guvanera u staroj tvrdjavi, malo je otislo u krivi smijer. Crtez ok., sa pokojom salom. Naslovnica (Klasik),ok.

    30.11.2012
    14:19:00 sati
    Tutta
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 58%

    7, 6, 4, 7

    11.02.2013
    17:09:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Floyd98

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Priča je čista reala bez nekakvih izvlačenja na kraju, istinita, krvava i potresna , pravi Nolittin zagor kakvog volimo!

    01.09.2013
    14:26:00 sati
    Floyd98
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 89%

    10, 9, 8, 8

    Kad bi biro kojeg bi zagora stavio na filmsko platno to bi(uz zimsku zmiju)sigurno bio ovaj!!Prica je fenomenalna zagor pokusava spasit izgubljeni narod seminola koji na kraju umiru daleko od svoje zemlje s koje su otjerani i prevareni(opet)od strane bijelaca!!crtez dobar naslovnice takoder dobre!!

    11.10.2013
    01:40:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Jako emotivna epizoda baš kao i prva epizoda sa Seminolama. S tim da je ova ima još veću težinu obzirom na to da Zagor nije uspio učiniti ništa. Nije ih uspio spasiti.

    Donatelli je odlično odradio crtež a kada pogledam koliko priča ima stranica mora se priznati da se dobro naradio :). Njemu odgovaraju ovakve epizode koje bi mogli staviti u realistične okvire, gdje spletke dolaze od realnih opasnosti, gdje nema fantazije, SF-a i sličnog. Ferrijeve naslovnice su mi najslabija karika, mogle su biti i atraktivnije.

    23.10.2013
    09:48:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • lasa22

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Vrhunsa epizoda,pogtovo sto je iznenađujuce da nema sretnog zavrsetka i zbog toga je vrlo reala jer ne moze uvijek pravda pobijediti,a naslovnica od epozide Do posljednje kapi krvi mi je vrh.

    12.04.2014
    23:34:00 sati
    lasa22
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od najbooljih Zagoora za sva vremena. Nebih se složio sa recezentom kada je u pitanju kapetan Seabrook, verujem da recezent zaboravlja da i dandanas postoje ljudi koji trguju drugim ljudima i da postoje ljudi koji rade još gore stvari (pedofili,silovatelji itd...)  pa nek mi neko objasni kako oni neprestavljaju čisto zlo u ljudima.

    19.09.2014
    10:31:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Epska epizoda, u smislu dužine i kvaliteta. Ovdje počinje razdoblje onih dugačkih, ali i odličnih Nolittinih priča. Ovo je vrlo tužna priča o Seminolama. Svi ih se žele riješiti ili zarobiti. To je bolno već kao sinopsis, a još bolnije čitati. Zaista je ovdje dobro prikazana ljudks krvoločnost, i kako zao ljudski um može da bude. Prvo kapetan Hunter, koji ne prašta i muči svakoga da bi se saznalo sve o Seminolama. Drago mi je da ga je Zagor nokautirao na početku priče. Imamo zatim i guvernera Britannie, koji i nije krvoločan kao Kubrick Hunter, ali je sve organizovao da njegovi ljudi rade za njega sve u cilju da Seminole nestanu zauvijek. Teški su trenuci rastajanja Zagora i Liberty Sama, koji će se pojavljivati i kasnije, te Manetolina smrt. Manetola se borio do zadnjeg trenutka života. Vrlo emotivna i odlično razrađena priča. Donatellijev crtež je vrhunski. Naslovnice su malo slabije, ali su i dalje na nivou ove zaista odlične epizode.

    15.10.2014
    20:39:00 sati
    AmW1
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Jako interesantno!

    09.11.2014
    23:33:00 sati
    Villain
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    13.12.2014
    22:37:00 sati
    velka031
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    To je to.To je sama Zagorova srž.Stati uz svoje prijatelje i suborce i izginuti do jednoga ako treba.Ne nekakvi drugorazredni trikovi kojim će se predstaviti indijanskim poglavicama,spike sa Kiki-Manituom,spašavanja Amerike od Hellingenovih igračaka...
    Umrijeti slobodan a ne kao rob.Do posljednje kapi krvi.NEMA PREDAJE.

    Odlična,prejaka epizoda nabijena emocijama.Bez lažne skromnosti,jedna od deset najboljih epizoda.Koloplet osjećaja Nolitta je izazvao.I smijeh i neizvjesnost i tugu i bijes.
    Iako je ovaj ep na skoro tristotinjak stranica,nema nepotrebnih dešavanja,nema trokiranja,nema gušenja priče.Izvrsno se nadograđuje radnja na radnju.Jedna od rijetkih Zagorovih priča koja završava sa tužnim i tragičnim krajem.Ha,moglo je sve to otići u drugom smjeru,u sladunjavost,lažnu patetiku.Još tamo otkako su se iskrcali sa broda.Znali smo da će se nešto nepredviđeno dogoditi.
    Seminole su razoružane i slančane.Zagor bježi.Sad je samo pitanje kako će ih osloboditi i izvući se.
    E,tu nam Nolitta servira prvo iznenađenje.
    Brod Meduza,sa kojim su trebali pobjeći sa otoka,gori u vatrenoj buktinji.
    Dobro,ima još nade.Zagor koristi guvernera kao ulog u razmjeni zarobljenika i slobodu.Evo i drugog iznenađenja.Nolitta jednostavnim potezom briše guvernera iz igre i ples smrti može započeti.
    vidi se da je donateli promijenio svoj stil u odnosu na prve epizode.Još je bolji.Najbolji od njegovih radova.

    18.01.2015
    11:36:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    9, 7, 7, 7

    12.06.2015
    22:17:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    23.06.2015
    11:34:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Darkwood Monty

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Upečatljiva epizoda, svakako klasik.

    Nolitta standardan, Donatelli jako dobar (baš njegov crtež nekako sjeo na ovu epizodu), a Ferri odličan sa upečatljivim naslovnicama.

    24.06.2015
    21:38:00 sati
    Darkwood Monty
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Jedna od najboljih prica koje sam procitao. Citljiva i ne tako naporna epizoda. Da se procitati u jednom cugu. Nollita kao i uvijej pokazuje ko je najbolji scenarista na serijalu. Donatelli mi je poslije oldschool crtaca najbolji. Naslovnice su vrhunske zbog cega vrijedi uzeti epizodu, ili jos bolje klasik. Epizoda koja ce mi uvijek ostati na pamcenju.

    08.08.2015
    13:59:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    12.10.2015
    17:41:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    SAVRŠENO...KULTNO...

    09.05.2016
    00:55:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    30.05.2016
    10:51:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • RadioClash

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    11.09.2016
    11:47:00 sati
    RadioClash
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Priča koja ostaje u sjećanju dugo vremena jer je rađena na poseban način. Iako je Nolitta povremeno znao upotrijebiti slične tragične elemente ovdje je to još više došlo do izražaja. Vidimo potpuno nemoćnog Zagora da išta napravi za spasenje potlačenih, nešto na što nismo navikli u njegovoj ulozi zaštitnika i pravednika. Vidimo i malo drugačijeg Zagora koji je morao otići na drugu stranu zakona da bi pružio pomoć starom prijatelju. Jest da mu je išla na ruku činjenica da ga je taj zakon već ionako optužio za stvari u kojima nije bilo njegove krivice. Tragične note su se počele nazirati već kod dolaska na otok Britanniju, iako je prvobitni šok zbog izdaje kapetana Seabrooka ubrzo preobraćen u nadu da se može nešto napraviti za spas Seminola. Ali onda slijedi druga izdaja koja je potpuno pokopala jedinu mogućnost koja se nudila u tom trenutku. Smakni guvernera i njegovom smrću će napredovati nekoliko drugih ljudi; viceguverner, kapetan, pa čak i običan vojnik koji je, naravno, zadužen za taj prljavi zadatak smaknuća. Ljudska pohlepa i pokvarenost su jednako prisutni u svim društvenim granama, a kada se još poklopi da kao treća nezainteresirana strana stojiš na putu ostvarivanja nečijih ciljeva, onda se stvarno može reći da si se našao u krivo vrijeme na krivom mjestu. Jedino mi je na kraju malo nelogičan postupak Bosamba da odluči pomoći Zagoru u onakvoj situaciji i činjenica da je tako brzo promijenio mišljenje. Ako se tome pridoda i nešto slabiji susret Chica i Trampyja tada za sveukupnu scenarističku izvedbu ipak dajem ocjenu niže.

    Jedna od najtužnijih priča na serijalu kojoj ću se s vremena na vrijeme obavezno vraćati.

    29.11.2016
    03:58:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    02.01.2017
    17:56:00 sati
    suply1
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Savršenstvo bez mane, kako kaže B. Čorba. Ovo je stvarno vrh serijala. Od prve do zadnje stranice, bez prekida, čisti užitak za čitanje. Ni Zagorov svijet nije pošteđen zla Britanskog imperija, a on (Zagor) i ne uspjeva u svojoj misiji. Ne pada mi na pamet nijedna druga priča u serijalu koja tako tragično završava. Donatelli u elementu.

    10.01.2017
    19:34:00 sati
    caramba
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    13.01.2017
    19:27:00 sati
    Gris
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Jako dobra epizoda, ponovni susret sa Manetolom i Seminolama, ali i zadnji susret. Dosta je teško bilo čitati zadnje stranice epizode, puno pokolja i onaj tragičan završetak poglavice. Razmišljam si, ne znam da mi je gori zločinac kapetan Nilsen (sa "Crvene vještice") ili ovaj kapetan Seabrook što ih je prevario? Zagor se dosta puta "maskirao" u ovoj epizodi na tom otoku. Tko bi rekao da će mu u spas doći upravo onaj lik koji ga je htio predati neprijateljima.

    10.01.2018
    01:17:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Golub

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    Još jedna izvrsna Zagorova epizoda. Nolitta je još 73.' napravio nešto čime su se pojedini američki scenaristi počeli baviti tek desetak godina kasnije. "Sloboda ili smrt" jasno osuđuje diskriminaciju, rasizam i oduzimanje nečije slobode, daje vrlo poučne poruke, ali ne nameće ih, već ih provlači kroz uzbudljivu i napetu priču. Sve je u ovoj epizodi na vrlo visokoj razini i moram priznati da mi je ovo jedna od najboljih Zagorovih priča.

    23.06.2018
    12:48:00 sati
    Golub
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Možda i ponajveća vrijednost ove priče je ta što ne završava onako kako bi čitatelj priželjkivao, a pritom izaziva nepodijeljene emocije, što je samo jedan u nizu dokaza koji idu u prilog uspješnosti epizode u cjelini.

    11.06.2019
    12:08:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    "Sloboda ili smrt" i "Gnev Osaga" su dve ubedljivo najmoćnije priče o Zagoru. Jesu naslovnice nešto slabije (mislim na originalne), ali unutar svezaka nemam zamerke ni za najsitniji detalj u ovoj epizodi. Pravo remek-delo.

    21.10.2019
    19:46:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najboljih Zagorovih pustolovina.Klasik za sva vrimena.

    20.03.2020
    13:31:00 sati
    Liverpool
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Prokleti crveni mundiri...!
    01.07.2020
    19:14:00 sati
    Oki
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 305
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 772
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 840
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 568
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1954

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2447
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1954
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1574
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1347
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1253

      Aukcije

      Forum