Blago Jeana Lafittea

Zagor

ZG LU 100/102 | 282 str.

Digging Bill i John Connor izvlače robijaša iz zatvora jer im je potreban u lovu na blago gusara Jeana Lafittea i time dolaze u sukob sa zakonom. Vidjevši tjeralicu za Digging Billom, Zagor i Chico ga odlučuju pronaći kako bi ga izvukli iz nevolje. Međutim, stvari su mnogo složenije nego se to čini na prvi pogled...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 81%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 8

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 72%

P*8

S*7

C*6

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Blago Jeana Laffitea
    ZG LU 100
  • Zaljevski gusari
    ZG LU 101
  • Odredište Afrika
    ZG LU 102
  • Blago Žana Lafita
    ZG VA 7
  • Blago Žana Lafita
    ZG VEOP 26

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il Tesoro di Jean Lafitte
    ZG SR 417
  • I pirati del golfo
    ZG SR 418
  • Destinazione Africa!
    ZG SR 419

ZANIMLJIVOSTI

  • ova epizoda je nastavak epizode «Osveta Vudu» (SD 30-31).
  • počinju Zagorove afričke pustolovine.
  • Digging Bill drugi put zaista pronalazi blago, prvi put u epizodi «Sedam gradova Cibole» (SD 19-21).
  • najviše flashbackova u Zagoru dosad.
  • Zagor se prvi put pojavljuje tek na 30. stranici.
  • nakon objavljivanja 1.dijela ove epizode propao je srpski izdavač Vanini, a novi izdavač Abaton nije je završio.
  • izašao je i svojevrsni nastavak ove priče "Krvave piramide" u kojem ponovo susrećemo neke likove iz ove epizode: Jeana Lafittea, Denise Lafitte, Johna Connora. Scenarist je opet Burattini, a crtež radi stari majstor Ferri.

Recenziranje, po mom sudu izvrsne epizode «Osveta Vudu» (SD 30-31), potaklo me na pisanje ovog osvrta o epizodi «Blago Jeana Lafittea», epizodi koja predstavlja svojevrsni nastavak ove, gorespomenute. Doista, malo se koja Zagorova epizoda oslanja na neku prethodnu u tolikoj mjeri kao «BJL» na «Osvetu Vudu». Unatoč mnogim zajedničkim elementima o kojima će biti riječi, ove dvije epizode se i prilično razlikuju. Bosellijeva epizoda je priča drugačije atmosfere i podžanra, tamo su prvenstveno bili naglašeni ljubavni i horror elementi, dok ova Burattinijeva priča odiše nolitijanskom tradicijom klasične avanturističke priče. Sve Zagorove pomorske pustolovine uglavnom su priče natprosječne kvalitete i velikog avanturističkog potencijala, tako i ova Burattinijeva gusarska priča. Lovci na blago, beskrupulozni gusari, pomorske bitke, otok s blagom i ostali motivi «BJL-a» snažno evociraju uspomene na klasike žanra avanturističkog romana, u ovom slučaju prvenstveno na slavni roman Roberta Louisa Stevensona «Otok s blagom».

Recimo odmah, Burattini je vrlo dobro odradio svoj scenaristički posao. Očito je cilj ove epizode bio, naravno na što efektniji način, uvesti Zagora u svijet njegovih afričkih pustolovina. Tom, u Bonelliju, brižno pripremanom uredničkom i scenarističkom projektu «Zagor u Africi» ova epizoda je trebal predstavljati svojevrstan preludij i stoga je njen značaj popriličan. Scenarist se vrlo dobro snašao s velikim brojem likova koje je na scenu uvodio smisleno i pratio ih tijekom cijele epizode na ravnopravan način. Neki od tih likova nisu nam nepoznati. Ponovo susrećemo Digging Billa i pratimo ga u njegovoj novoj avanturi lova na blago kojeg je počeo planirati na završetku «Osvete Vudu». Osim njega, iz te epizode Burattini aktivira još dva lika kojima daje mnogo zapaženiju ulogu nago Boselli u svojoj epizodi. Riječ je Jacquesu Lassalleu, nesretnom mladiću kojim se okrutno poigrala Madame Laveau i gusaru Johnu Connoru. Na velika vrata u radnju ove epizode ulazi i slavni gusar Jean Lafitte o kojem se u «Osveti Vudu» samo pričalo, i za kojeg se držalo da je mrtav, a i duh već spoemenute Marie Laveau se provlači cijelo vrijeme, no njenu fizičku pojavu ćemo dočekati u jednoj od vrlo skorašnjih epizoda iz afričkog ciklusa. U tom velikom broju likova koji defiliraju «Blagom Jeana Lafittea», Zagor figurira samo kao «primus inter pares», mogli bismo reći lik zastupljen poput svih ostalih, ni po čemu se posebno ne ističe u odnosu na 4-5 glavnih protagonista ove avanture. Iako smo u posljednje vrijeme od glavnog scenarističkog dvojca Zagora nove generacije, Burattinija i Bosillija na to i navikli tu činjenicu valja pozdraviti jer ovdje to zanemarivanje Zagora u korist nekih drugih likova je vrlo funkcionalno. Filmskim rječnikom rečeno, uz Burattinijev dobar rad s «glumcima», valja pohvaliti i vješto korištenje određenih povijesnih činjenica kao i flashbackova na nenametljiv način inkorporiranih u priču u niz navrata kad je njihovo pojavljivanje bilo najlogičnije i najpotrebnije. Koliko se sjećam, ni u jednom Zagoru nema toliko flashbackova i reminiscencija na neku od prošlih pustolovina. Dobru kontrolu nad scenarijem i tijekom priče Burattini pokazuje i dobro tempiranom radnjom kroz ovu trodijelnu epizodu, svaki dio završava kad je to najefektnije; prvi u trenutku kad na pozornicu događaja izlazi Jean Lafitte, drugi kad jedrenjak s našim junacima zaplovljava prema Africi, a treći u trenutku zatišja pred buru nadolazećih avantura. Također Burattini dobro vodi priču u dva rukavca, dvije paralelne radnje koje svoje sjecište imaju u kulminaciji ove priče, sukobom na afričkom kontinentu.

Što se tiče crteža, Chiarolla potvrđuje da je jedan od najboljih novih Zagorovih crtača, njegov crtež je i ovdje vrlo zadovoljavajući. Kod zagorofila uživa prilično kontroverzan status, jer mu stil najviše odstupa od kanonskog crteža Zagorovih klasičnih crtača. Njegov lepršavi ilustrativni stil do izražaja posebno dolazi u akcijskim sekvencama. U ovoj epizodi posebno kod pomorskih bitaka. Portreti su mu također uglavnom zanimljivi premda ponekad robuje stereotipima, osobito kod crtanja gusara. Treba izdvojiti jedan ki lik, lijepu Denise Lafitte, gusara staroga kći koja je vrlo atraktivna. Možda bih još malo mogao poraditi na Chickovoj interpretaciji, ali poneki neuspjeliji crtež ovoga lika s obzirom da nmu je ovo tek četvrta crtačka epizoda u Zagorovom stuffu. Ferri, uobičajeno solidan, bez sumnje najuspješniji na trećoj naslovnici.

Što reći na kraju? Zagor, pred iskrcavanje na afričko tlo, u obraćanju Chicu kaže: Osjećam da nam nešto prijeti... I ne samo na ovom otoku nego i tamo na kontinentu. Neka mračna, užasna stvorenja... Naravno, kako sam često kaže, Zagor se rijetko vara u takvim predosjećanjima. Ona će se obistiniti na zadovoljstvo njegovih fanova jer se nadolazeće epizode čine obećavajućima. Ponovo ćemo susresti Caina, Marie Lavea, a onda po povratku u Ameriku i Jima Gitaru. Nakon famoznih i slažem se katastrofalnih 20 preskočenih epizoda za Zagora dolaze bolji dani. « BJL» je jedna solidna epizoda nakon koje slijede još bolje.

Naprijed

ZG LU 98/99 Bijeg u slobodu

ZG LU 103/105 Kainov povratak

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Koresh

    Ukupna ocjena 75%

    8, 8, 6, 9

    Dosta dobra, ali teška epizoda, a Chiarolla je nekad ljepše crtao, ne znam što mu je sad. Prva i treća naslovnica su za 10, ali je druga dosta loša. Sve skupa vrlo dobra epizoda.
    25.01.2005
    08:10:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 10, 7

    Napokon će i Rođobradi-fanovi uzeti Zagora u ruke i pročitati ga!Dosad najbolja epizoda koju je Burattini napisao,svaka mu čast.Opet je Zagor samo dio ekipe i to funkcionira besprijekorno.John Connor(ime podsjeća na Terminator 2,hehe),Denise,Jacques,Jean,Barb en feu itd.Jedina zamjerka ide na ovog poslednjeg,naime zašto ga u Ludensu nisu preveli kao "Vatrena brada"?Bilo bi efektnije..Moram spomenuti i poprilično dosadan i razvučen prvi dio i na nekim mjestima nepotrebno preduge dialoge koji ubijaju dinamiku događanja ali zna se tko je Burattiniju uzor pa to i ne čudi..Kad krene potraga za blagom,onda strip postaje super-uzbudljiv,posebno kad dođu na Otok kostura.Majstorski je vođen paraleleni obračun u pećinama gdje se nalazi blago i u uvali među brodovima.Chiarolla u top formi!Fenomenalno crta gusare,prelijepu Denise,brodove,pejzaže a strašan je i u akcionim scenama.Boljeg trenutno u Zagor staffu jednostavno - nema.Bio je užitak čitati ovu epizodu,jedva čekam nastavke.I mali popravak recenziji - naime Digging Bill se u epizodi 7 gradova Cibole uopće ne pojavljuje.
    25.01.2005
    12:30:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    9, 7, 8, 7

    Priča je zaista kvalitetna, ali me razočarava rasplet. Sve je nekako fino-polako, kikc back and relax ritmu i onda nisam se ni okrenuo kako treba, a blago su već digli u zrak, a Jasques je već nestao. Po mom mišljenju, ovdje je falilo još 20-ak strana da bi priča bila zaista perfektna. Chiarolla nije loš, ali mi je bio bolji u Sedam gradova Cibole, recimo. No, mišljenja sam da će se poboljšati u idućim epizodama. Naslovnice su zaista osrednje i krajnje nemaštovite, no mora se priznati da su neke, recimo, treća dobro nacrtane.
    26.01.2005
    19:01:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 10, 7

    Dobra recenzija. A epizoda je, naravno, odlična. Avanturistička priča, pojačana povijesnim, pa i zemljopisnim, zanimljivostima. Zagor je lijepo napredovao, i u scenarističkom i u crtačkom smislu. Burattini se dobro spremio što se tiče Lafittea, dosta podataka daje. Isto tako, očito je proučio i močvare Louisiane, dobar prikaz. Rasplet je trunkicu zbrzan. Ipak, odličan posao Burattinija, uz zanimljivu priču, majstorski uvodi u daljnja događanja, kroz naznaku Marie Laveau. Bit će spoja misterije i avanture, za Zagora svakako dolaze super dani u vreloj Africi.
    28.01.2005
    14:32:00 sati
    stinky
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 49%

    5, 5, 4, 7

    sasvim prosjecna prica, vec vidjena vise puta sa zagorom i gusarima u glavnoj ulozi. iskreno nisam ljubimac tih prica sa gusarima tako da me ni ova nije nesto posebno dojmila, cak bi mogao reci da je jedna od losijih u tom fazonu. al najvece razocarenje u cijeloj ovoj prici je crtez. chiarolla je ovdje prava katastrofa i upropastio je i ono malo sto je valjalo u ovim epizodama. nekad je bio obecavajuci novi crtac zagora, al ovo prikazano u ovoj prici je jako, jako lose i nadam se da ovakvog chiarollu necemo precesto vidjati u buducim epizodama. naslovne su sasvim solidne, pogotovo ona treca.
    01.02.2005
    14:45:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Thommo

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    Dobra epizoda! Izvrsna atmosfera u močvari, onda naravno i na brodu, iako Fishlegova ekipica nema premca. Zanimljivo je kako svi osim Ferrija znaju nacrtati zgodne komade! Chiarolla je vrlo dobar, njegov stil mi se sviđa, iako je miljama od standarda. Jedino me malo živcira što Zagoru uporno crta nekakvu kovrčavu 'fudbalerku' umjesto uobičajene frizure. Iako, malo su se prelako riješili onog 'opasnog' Barbe-En-Feua.
    08.02.2005
    09:18:00 sati
    Thommo
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 70%

    8, 9, 3, 10

    Jedna od boljih novijih Zagorovih epizoda, jedino crtez kvari prosjek ove price. Moram reci da sam ugodno iznenadjen sa novim epizodama Zagora koje stvarno nisu lose.
    22.03.2005
    08:50:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 49%

    5, 2, 8, 4

    Dobro da su se malo sjetili Digging Billa!Jadnik se načekao!
    21.05.2005
    21:55:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    Prilično dobra epizoda.Gusari a posebno Barbe en feu su jako dojmljivi iako se slažem da je trebala biti napetija zadnja borba sa Barbe en feuom i da je burattini malo zbrzao ali sve je to na mjestu.Chiarola je malo lošiji ali kad se navikneš podnošljiv je.SPIRIT WITH HATCHET LIVES FOREVER!!!!!
    30.06.2005
    21:18:00 sati
    vice
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    5, 6, 6, 10

    dosta naporna priča, a crtež me dosta bode u oči. moglo je biti puno bolje. lako se gubi koncentracija. očekivao sam više od ovih nastavaka.
    jedino su naslovnice za svaku pohvalu, pogotovo treća.
    12.07.2005
    14:37:00 sati
    brzopotezni
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 61%

    7, 8, 3, 7

    jedna od boljih zagorovih epizoda,ali zašto ne i najbolja,pitajte chiarollu:(((((((
    09.10.2005
    08:59:00 sati
    globinjo
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 68%

    9, 8, 3, 8

    Solidna priča, ali moglo je to biti puno bolje. A pogotovo kraj, koji je baš prosječan. Chiarolla - neman komentara. Treća naslovnica me je oduševila, a ni druga nije loša.
    15.10.2005
    23:58:00 sati
    mpavin
    uredi
  • ijo

    Ukupna ocjena 66%

    7, 9, 3, 9

    Priča solidna. Chiarolla je crtao joh i ajme. Sve se odvija dobro malo zahtjevno za skužiti. Naslovnice dosta dobre.
    31.10.2005
    15:06:00 sati
    ijo
    uredi
  • piquet

    Ukupna ocjena 61%

    7, 8, 2, 10

    odličan start afričke avanture. odlično je nastavljanje događanja iz epizode u epizodu. stvarno puno kvalitetnih likova u ovoj avanturi. chiarola opća katastrofa. da sam ja glavni urednik za neke sličice bi ga doslovno pitao da li se on to namjerno zajebava. samo zadnja naslovnica je dovoljna za desetku.
    14.11.2005
    17:03:00 sati
    piquet
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 73%

    9, 7, 6, 7

    Prica je stvarno zanimljiva i dosta nepredvidljiva, ali dojam kvari uzasan i neracionalan okrsaj u pecini. Mislim kapetan je ulozio toliko truda da dode do svog blaga i cak se sa ljudima domogao puski da se sukobe s neprijateljima, ali on odlucue da na neprijatelje (i blago) baci dinamit i tako ostane bez svega! Valjda je Burattini morao naglo zavrsiti pricu da sve stane na 96 stranica pa je to bilo najbrze rijesenje :) Chiarolla mi kvari ugodaj u ovoj epizodi. Svida mi se dinamicnost njegovog crteza, ali se ne mogu toliko uzivjeti koliko bi htio :)
    16.11.2005
    22:45:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Nothing special.Ali kraj mi je zakon kad ono Zagor prisiljen s ovima poa u Afriku:-)
    12.02.2006
    22:26:00 sati
    pepopepic
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Samo da se zna da je Burattini na talijanskom forumurekao da je Ba-rb-enf-ju rađen prema stvarnom liku! I ne samo on, nego i Lafitte i Denise...(i prava kćer mu se zvala Denise)A i rijetkost je kad ne vidimo zagorov znak na naslovnici...
    02.04.2006
    21:09:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 58%

    5, 7, 4, 10

    Ne sviđaju mi se ovakve epizode.
    14.04.2006
    17:22:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 43%

    5, 5, 1, 10

    mada mi se u zadnjem maxiju chiarolla svidio ovdje je katastrofa glava me bolila od citanja i raspoznavanja likova ,prica onako osrednja,malo piratska isfurana,da je mozda crtao donatelli ili ferri,sto se i vidi na naslovnicama, bila bi zanimljivija ovako nista!
    06.09.2006
    00:34:00 sati
    blackacid
    uredi
  • Vega

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Burattini je, koristeći Bosellijevu "Osvetu vudu" kao polazište, napisao zanimljivu priču. John Connor i Digging Bill u lovu na Laffiteovo blago. Laffite, glavom i bradom, vraća se osvetiti bivšim ortacima koji su ga izgirali (u tu kategoriju spada i Connor). A uz sebe ima i lijepu i vatrenu kćerku Denise. Denise pak baca oko na Jacquesa Lassallea kojeg u noćnim morama još uvijek progoni madame Laveau (scenarist nam daje mali preview epizoda koje slijede). Gusar Barbe-En-Feu također se želi dokopati slavnog zlata. Zagor silom prilike staje na Laffiteovu stranu što ga vodi ravno u Afriku do Otoka Kostura (interesantna je Leroyeva priča kako je otok dobio taj naziv). Na kraju Digging Bill opet ostaje bez svog ulova, a Zagor kreće u potragu za Jacquesom koji je misteriozno nestao s broda. Sve u svemu vrlo dobar uvod za pustolovine u Africi. Chiarolla je solidan (bio je bolji u "Sedam gradova Cibole"). Po mom mišljenju više mu odgovara crtanje Martina Mysterije. Naslovnice su sasvim OK.
    20.10.2006
    10:24:00 sati
    Vega
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Prosjek,ustvari malo iznad...
    23.10.2006
    16:23:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Heyoka

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Ispravak: Digging Bill nije prvi put našao blago u "7 gradova Cibole" (u toj se avanturi uopće ne pojavljuje) već u "Izgubljenom rudniku". Što se tiče same epizode, nije loša. Denise Laffite je najljepša od svih žena u Zagorovom svijetu i, kad Duh sa sjekirom ne bi bio džentlmen kakav jest, Jacques bi doživio "nesreću" prilikom jednog od milion spašavanja, a mala gusarica bi završila sa kutljačom u Zagorovoj kolibi u Darkwoodu.
    01.11.2006
    12:46:00 sati
    Heyoka
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    ...epizoda je odlična baą...zagor kreće na put u afriku...i to s gusarima sve,al crteľ je bljak !
    13.01.2007
    21:04:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Dobra epizoda.
    13.01.2007
    21:07:00 sati
    manhunter
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    7, 7, 1, 7

    Chiarolla...
    19.01.2007
    13:51:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 65%

    9, 8, 3, 5

    neloše.ali crtež očajan
    25.08.2007
    19:04:00 sati
    lwood
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Odlično!!! Dobra ideja, rasplet zbrzan i loš, ali ostatak naprosto odličnO!! Puno"sivih" likova, zagor skoro pa sporedan lik(u trećem djelu su zasrali, i Zagoru dali prvu ulogu), Zagor je ovdje morao birat između dva zla, pa koje je manje... S jedne strane gusri, s druge strane gusari, i tragač za zlatom...Dinamična radnja, odlični dijalozi... Čak se i čudan stil crtanja uklopio(zato visoko ocjene inače...),  kako je nacrtana Dennis.... ma čudo jedno...Odavno nije bila jedna ovako realistična epizoda, bez crno-bijelo podjele likova...
    01.09.2007
    14:06:00 sati
    Poncho
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Predobro.
    17.09.2007
    18:59:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 9, 7

    meni su ovi događaji koji prethode odlasku u afriku i put do nje, bolji nego sve epizode koje su se tamo dogodileovu priču odlikuje avanturistički duh, lijepe žene, meni drag crtež chiarolle...
    23.02.2008
    20:13:00 sati
    ken2
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    To, to je ono što volim, dinamična avantura sa zanimljivim likovima, u kojoj će se do kraja iskoristiti potencijal egzotičnih mjesta. To je to. Zagor malo zapostavljen, ali tako najbolje i funkcionira (nakon tolikih brojeva/epizoda). Šteta za kraj, koji je malo zbrzan, Burattini si je slobodno mogao uzeti još 20-ak stranica sljedećeg broja (pošto se i tako priča nastavlja). Tu je i odlični Chiarolla, sa svojim ženskama. Rekao bi da je jedino Laurenti bolji od njega u tom segmentu. Ferri se također potrudio, stari lisac. One good adventure!
    27.02.2008
    00:12:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    9, 8, 5, 10

    ono što mi se sviđa kod Burattinija i Bosellija je:U-T-R-K-A!
    30.03.2008
    20:57:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 56%

    7, 7, 2, 8

    kad se sve zbroji,čisti prosjek i to samo zbog Chiarolle koji je ovdje tako loš da sam jedva imao volju pročitati strip do kraja
    04.04.2008
    10:03:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    06.04.2008
    16:21:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • zagorovsky

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Iako sam mislio da epizoda koju crta Chiarolla nemože bit dobra, moram priznat da me u slučaju 7 gradova Cibole i u ovoj epizodi potpuno razuvjerio.Priča je izvrsna, sve pohvale Burattiniju, mnoštvo likova, Zagor u 2. planu, bilo mi je žao Billa na kraju red je više da i on nađe nešto.Samo jedna ispravka recenziji, Digging Bill je zlato pronašao u epizodi Teksaški rendžeri ne u 7gradova Cibole
    14.07.2008
    14:22:00 sati
    zagorovsky
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    7, 6, 4, 8

    Moram početi s crtežom.  Jako loše.  Kako da se uživiš u strip kad na pola vinjeta ne shvaćaš što se događa?  Pa piljiš, glava boli.  Užas jedan...  Chiarolla ima boljih radova, ovaj je meni najlošiji.  Burattini me, pak, zamorio predugačkim uvodom.  Također i s puno dijaloga koji lako i brzo prelaze u dosadu.  Dojam popravlja treći dio koji je nabijen radnjom, napetošću i akcijom.  I Bure može puno bolje, iako i ovdje ima dobrih elemenata.Najbolja ocjena naslovnicama.  Prva je osrednja, druga bolja, ali treća zakon.Ukupan dojam za strip je dakle osrednje, malo bolje od Zagorovog prosjeka, a za recenziju desetka!  
    26.08.2008
    09:29:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 76%

    9, 9, 4, 10

    Odlična priča, odlična avantura ali, avaj, uvijek nešto pomuti potpuni užitak, a to je, pogađate, ovaj monstruozni fušer Kijarola. I baš njemu zapade da nacrta kultnu epizodu kad naš junak prvi put stupa na afričko tlo... Mnogo je nepravde na ovom svijetu.
    26.08.2008
    21:22:00 sati
    vope
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 52%

    5, 1, 8, 10

    Joj, kako nikako ne mogu progutat ove Afričke priče. Umobolan mi je Zagor u Africi. Baš me briga što čitatelji žele avanturu pa za šta vam je onda Nollita stvorio Darkwood. Vratite ga tamo gdje mu je dom. Neka svaku priču tuče nevaljalce, a ne neke magove i šta ti ja znam šta. Daj te nam još Darkwooda. Neka se indijanci pobune milijun puta, neka se vrati Supermike. Jebala vas Afrika.  
    15.11.2008
    11:58:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 91%

    10, 7, 10, 10

    Dobra stara vremena... Kad je Burattini pisao epske priče u kojima se neki vrag i događao, a ne kao danas gdje se sve svodi na potucanje s 2-3 lokalna bandita. Možda je radnja isklišejizirana, ali uvijek sam otkidao na priče o gusarima. Ovdje je sve to začinjeno referencama na prijašnju epizodu, pa se tako Zagor spanđao s gusarom Lafittom za kojeg se vjerovalo da je otišao u legendu. Prejako! A i taj odnos između Zagora i Lafitta. Jasno da je naš junak prisiljen surađivati, ali Lafitt je gusar koji drži do principa i zato Zagor nema čistog povoda da se okrene protiv njega. Naposljetku, ovaj mu je spasio život. Stvarno zabavna i dinamična epizoda pustolovnog karaktera, a to je ono što se traži (+pitak tekst scenarija). Ipak valja priznati kako rasplet nije baš na razini. U trećem svesku se najprije razvlačilo, da bi kraj ispao zbrzan. Očekivao sam uvođenje još kojeg motiva osim zlata i osvete, ali i kvalitetniji obračun s Vatrenom Bradom. Još mi je zasmetalo učestalo prebacivanje Connora i Leroya s jedne na drugu stranu, ali nebitno jer je u ovoj epizodi naglasak na pustolovini i na gusarskom ugođaju (stari morski vukovi). Chirolla je stvarno legenda. Koji je to car?!! Crtež je tako dobar da nemam riječi. Najveći plus ove epizode. Što se tiče naslovnica, ovo je ponajbolji Ferrijev set. Uvod u afrički ciklus nije mogao bolje početi.
    17.03.2009
    17:43:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 50%

    6, 6, 2, 8

    Chiarolla uzas. 
    01.06.2009
    00:36:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 61%

    8, 7, 3, 7

    Solidna priča, posebna samo po prvom Zagorovom odlasku u Afriku. Chiarolla očajan, bez daljnjeg, možda malo bolji od nekih kasnijih njegovih radova. Naslovnice i nisu bog zna što. Kad se sve zbroji dobiva prolaznu ocjenu.
    20.06.2009
    10:44:00 sati
    allessi
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 75%

    9, 9, 4, 9

    Priča je dobra, mada malo glupo završena. Jeste primetili da u svakom Zagoru u kojem pronađu neko blago, to blago uvek propadne, bilo nas dno okeana, bilo ispod tone kamenja, bilo da ga ajkula proguta. Što me jako nervira. Da znam da ispod neke gomile kamenja ima blaga s kojim ću moći lagodno živeti do kraja života, ne bih otišao dok ga ne  izvadim. A ovde odustaju ko da je u pitanju gvožđe, a ne zlato. Chiarolla mi je jedan od najgorih crtača u Zagoru. Sve neke žvrljotine. Da Zagor ne nosi majicu ne bih ga ni prepoznao.
    28.08.2009
    10:53:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 36%

    4, 4, 1, 9

    Primer gde los crtez sa sobom povlaci na dno i scenario. Apsolutno necitljivo.

    21.02.2010
    08:30:00 sati
    kasper
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    15.05.2010
    00:59:00 sati
    supermike
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 88%

    10, 9, 7, 10

    Jako sam zadovoljna ovom epizodom. Čak mi je i Chiarolla sjeo. Valjda mi se pomalo uvlači pod kožu...

    21.07.2010
    23:58:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 78%

    9, 8, 6, 9

    Ovo je moj treći zagor iz novijih epizoda (nakon brojeva 98 i 99) te ga doživljavam s obzirom na novu sagu i ujedno i novi početak gdje i Burattini počinje  davati svoj doprinos serijalu(na svu sreću dobar).

    a i tu je još nostalgija s obzirom da je več prošlo nepunih 6 godina.Šteta amo što tada kao klinac nisam mogao podnijeti Chiarollu.

    30.08.2010
    21:23:00 sati
    drogsy
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 46%

    7, 4, 2, 7

    Od price je moglo nesto biti, da je nacrtao neko drugi.

    Chiarolla ubija covjeku volju za citanjem, pogotovo kod Zagora je ocajan.

    Ovo nije Zagor, ovo nije strip koji sam nekada davno zavolio. Ovo je...ne znam ni sam sta je, ali nije Zagor.

     

    25.01.2011
    07:29:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    9, 9, 6, 7

    Dobra epizoda, Zagor na putu u Afriku! Malo mi smeta Chiarollin crtež ali ajde. Naslovnice su trebale biti bolje.

    29.01.2011
    01:04:00 sati
    malek
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Malo odskače od uobičajenog Zagora, no vrlo je uzbudljivo i odličan je početak afričke turneje... Chiarola je car, naslovnice su dobro odrađene, posebice druga.

    14.02.2011
    10:30:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlično smještanje Zagora u njegovo nedomincijalno područje.

    08.06.2011
    20:31:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 51%

    8, 5, 3, 3

    12.08.2011
    16:13:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Cool epizoda!

    10.11.2011
    18:57:00 sati
    Patrix
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    jedan od dražih

    18.01.2012
    22:15:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 66%

    10, 8, 1, 9

    Sve uništeno Chariollom, katasrfofalni crtež

    16.04.2012
    06:09:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Odlicna epizoda za pocetak Africke sage.

    Burattini se odlicno nadovezao na Vudu osvetu i nadogradio pricu, dodao jos par vrlo zanimljvih likova kao sto je Zan Lafit i njegova lepa cerka Denise! 

    Chiarolla odlican u mracnim scenama, leze mu ove epizode izvan Darkvuda.

    Ferri odlican, treca naslovna strana je bas efektna.

    05.05.2012
    16:06:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    7, 6, 4, 8

    Ah, da je ovo crtao Ferri, kakva bi to priča bila. Isprva mi se ovaj crtež sviđao ali što je priča odmicla dalje sve je napornije bilo pratiti ove škrabotine. U svakom slučaju jedan od boljih novijih Zagora. Gusari i Digging Bill kod mene uvijek mogu proči. Ali stvarno Chiarolla je uništio priču.

    21.05.2012
    12:26:00 sati
    tekumze
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 74%

    8, 8, 6, 8

    Da je netko drugi crtao npr. Ferri ovo bi bilo maestralno!

    "Majstor" Chiarolla čak i životinje poput lavova crta karikaturno, a kako je tek facu Digging Billa uništio!! No barem je Denise izazovno prikazao ;)

    10.12.2012
    23:33:00 sati
    macca1985
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 72%

    8, 7, 6, 9

    Najsvijetlija točka Chiarollinog crteža je Denise. Inače, jedna zanimljiva priča, ali kraj je zbrzan sve u 16. Stranica. Doslovno. Komotno je Bure trebao trebao još jednu epizodu napisat.

    10.02.2014
    20:36:00 sati
    caramba
    uredi
  • brancika

    Ukupna ocjena 94%

    8, 10, 10, 10

    Vrlo dobro, uvod u sljedeću epizodu(meni najbolju).

     

    05.04.2014
    19:46:00 sati
    brancika
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 72%

    6, 5, 10, 9

    05.07.2014
    12:30:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 8, 9

    06.07.2014
    19:49:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 7, 9

    Solidna epizoda koja je lako predvidiva i ima neki kraj u 2 sekunde,ipak draga mi je posto je ona ,,otvorila,, tu Africku sagu 

    26.07.2014
    12:39:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 84%

    9, 6, 10, 9

    Tema super, nastavak odlične priče (koju sam pomalo već i zaboravio, ali se prisjetih). Likova puno, malo naivni odnosi. Moglo je i bolje, ali uživao sam čitajući ovo na moru...u hladu...

    21.09.2014
    14:29:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 69%

    9, 8, 3, 9

    Odličann uvod u afričku minisagu.

    23.09.2014
    16:04:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 84%

    10, 9, 6, 9

    Ovakve price obozavam.  Ima sve sto treba. Interesantni likovi,zanimljivo mjesto desavanja. Kud ces bolje. Scenario je vrlo dobro razradjen. Crtez mi je najteze za ocjeniti. Negdje je sasvim ok,a negdje na granici srama. Naslovnice su,izuzevsi LU 100,vrlo dobre. Upalo mi je u oko,gusari se koriste oruzjem iz 18.st. Zar je njih modernizacija zaobisla? Al bolje je ovako,kako bi izgledao Gusar sa Coltom il Winchesterkom.lol

    04.10.2014
    12:20:00 sati
    Tutta
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 70%

    8, 7, 6, 7

    Solidna gusarska avantura ali rasplet je nezadovoljavajuci zbrzan. Chiarolla mi ovdje nije bas po ukusu. Likovi ponekad idu previse na karikature.
    15.10.2014
    18:58:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 43%

    8, 1, 3, 7

    Ovo je uvjerljivo najgori rad Chiarolle. Ovdje mu je dosta nerazumljv i nerazgovjetan crtež, kojeg ja ne mogu probaviti. Burattini je, također, žestoko podbacio po pitanju scenarija. Prva dva broja ubija s količinom teksta koja bi bila previše i za Martija, a u zadnjem dijalu sve završava tako zbrzano i neuvjerljivo da je to strašno. Ukratko, priča je imala potencijala, a s drugim scenaristom i crtačem bila bi jedna od antologijskih. Ovako smo dobili prerazvučenu, neuvjerljivu i isforsiranu epizodu s dobrom pričom i katastrofalnom realizacijom.

    15.11.2014
    12:18:00 sati
    Spock
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Odlična Burattinijeva priča koju je ipak malo zakočilo previše dijaloga,teška za čitanja ali oku ugodna za gledanje zahvaljujući odličnom Chiarolli.
    Odlično je prikazao bauljanja po močvarnim kanalima punim krokodila,gusarske brodove i likove.
    Težište priče stavljeno je na pronalazak skrivenog blaga Jeanna Lafitea.O tom gusaru smo načuli ponešto u epizodi Osveta Vudu,smatralo ga se nestalim ili čak i mrtvim a ovdje se pojavljuje živ, glavom i bradom.I želi osvetu i svoje blago.
    A na to blago pikiraju i naš stari poznanik Digging Bill sa Johnom Connorom ali i gusar Vatrena Brada sa svojom ekipom.
    Naravno,Zagor i Čiko upetljat će se u to sasvim slučajno vidjevši potjernicu za ludim tragačem.I Burattini je počeo funkcionirati kao Boselli,uvođenjem hrpe novih likova i njihovom međusobnom interakcijom.I to ništa manje lošije nego kolega mu,čvrsto drži svoje likove koji odlično igraju svoje namijenjene uloge.
    Usmjerava ih prema akciji,baca ih u opake močvare Lousijane,izlaže ih pogibeljnim situacijama,vadi iz njih,sklapa savezništva i odlično kreira jednu ljubavnu priču.Koja se odigrava između mladog Jacquesa i Denise i koja nam u jednoj sceni otkriva svoje pravo ime i porijeklo.
    Burattini se često služio retrospekcijom kroz dijaloge i flashbackove nekih od likova.Pa tako vadi i jedan mračni lik iz prošlosti,prelijepu i tajnovitu,ubojitu i strastvenu vudu svećenicu Marie Laveau koja se ukazuje mladom Jacquesu u noćnim morama.

    21.03.2015
    08:16:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    8, 8, 6, 8

    12.05.2015
    22:02:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    19.05.2015
    00:41:00 sati
    GigaBeer
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    9, 8, 6, 10

    Bure u Boselli stilu.

    28.06.2015
    20:26:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 81%

    9, 8, 7, 9

    Dobra je ovo priča… „najprljavija“ gusarska priča u serijalu. Lijepo je Bure nadogradio »Osvetu vudu« i složio dobar izgovor da se pošalje našeg junaka na crni kontinent gdje nas  čekaju dva vrlo temeljna lika novijeg doba – Cain i Marie Laveau. Dobri su mi bili svi ti flashbackovi, koji zaokružuju kontinuitet i dodaju malo povijesnog začina na cijelu priču. Dobra mi je ta fora sa mornarem Leroyem, koji jedini zna lokaciju blaga i sve se svodi na to tko će ga imati u svojoj »ekipi«.

     

    Da, možda je mogao dojam biti još bolji, da je crtao netko drugi. Chiarolla varira. Dobar je izbor za crtanje ružnih gusara (i očito zgodnih žena) i na početku mi je to bio plus, ali nije mi baš najbolje dočarao Afriku odnosno otok s blagom.

     

    Završnica na otoku mi je oke. Zagor se stvarano efektno riješio onog gusarskog broda. Efektno se osvetio i Jean Lafitte (iako nam je svima žao blaga). Fali mi jači epilog.  Mogao se je prvi dio skratiti i zadnji razdužiti. Kraj prvog djela, odnsno pojavljivanje Jean Lafittea bi bilo puno efektnije, da nam Bure nije već na sredini prvog djela pokazao Lafittea i tu u nekom bezveznom okršaju sa banditom. Neću mu oprostiti ni to što nam nije poklonio barem jednu vinjetu sretnog Digging Billa sa otvorenim sandukom zlata na kraju (Boselli pazi na takve detalje (vidi Izgubljeni rudnik)). Sve u svemu, solidno.  

    02.07.2015
    12:07:00 sati
    nagor
    uredi
  • raic1922

    Ukupna ocjena 84%

    9, 10, 7, 6

    02.07.2015
    13:47:00 sati
    raic1922
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 7, 6

    02.09.2015
    10:46:00 sati
    tinton
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 38%

    2, 2, 6, 8

    Ok, evo ja cu onda biti prvi koji nece bas toliko da kritikuje crtez, jer ipak je ovo Chiarrola, i iskreno, njegov stil ovdje nije bas dno, iako istovremeno nije ni vrh, ali... najveci problem ovdje je Burratinijev scenario.  Ovo je cisto smece od price, pocevsi od nepotrebno dugih razgovora (imam osjecaj da su prve dvije sveske teze za procitati nego Tolstoyev Rat i Mir), i onda likova koji su cisti kliseji, i akcijskih scena koje nemaju nikakve napetosti niti tenzije.  I najgore od svega, sve je ovdje predvidljivo, a pogotovo kraj, i cinjenica da niko ovdje nece zavrsiti sa blagom.  Sta, zar ste stvarno mislili da je ovo blago "pravedno"?  U koliko jebenih epizoda mora da gledamo Digging Billa kako ganja svoj "san", samo da bi na kraju ostao praznih ruku?  Isti kurac svaki put.  Onaj Vatrena Brada je glupost od lika, a i onaj Lafit mi nije jasan... prvo je neprijatelj, onda je prijatelj, i onda opet prijeti Zagoru, itd itd itd... cisto sranje.  Jedva sam ovo zavrsio.

    21.02.2016
    22:30:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 69%

    8, 6, 6, 9

    Meni ova prica nije ispunila ocekivanja nikako,nadao sam se boljoj prici,sklon sam davat dosta visoke ocjene za Zgora tako da  ocjena mozda izgleda bolje nego moj dojam o prici!!

    Ferri je napravio odlican posao,Odrediste Afrika je super naslovnica,ove dvije su takoder dobre,Chiarolla mi se ne svida,iako mi se svida Zagorova faca dok je on crta!!

    04.10.2016
    23:33:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    9, 8, 5, 10

    07.02.2017
    17:03:00 sati
    suply1
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    10, 10, 4, 9

    Crtez mi se uopste ne svidja. Katastrofa. Sve ostalo je vrhunski uradjeno.

    11.06.2018
    17:59:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 6, 7

    24.08.2018
    12:41:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 41%

    8, 3, 1, 5

    Neshvatljivo loše s ovakvom pričom i s jednim Digging Billom, koji sam može stvoriti odličan strip.

    20.06.2019
    11:23:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    21.01.2020
    14:24:00 sati
    goghy
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seljačka buna
    Kod: ALBUM VL 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 24.1.2020. 1:52:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 35
  • Pirati s Kariba
    Kod: KT VG 74/75
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 22.1.2020. 0:20:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 509
  • Šuma mutanata
    Kod: LMS 884/885
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 20.1.2020. 23:18:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 511
  • Kriminal & Comp.
    Kod: AF SA 150
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 18.1.2020. 15:20:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 505
  • Smrt ne zaboravlja
    Kod: DD VEC 140
    Ocjena: 66%
    Vrijeme: 15.1.2020. 0:21:00
    Autor: koze123
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 673

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Terorizam
    Kod: AF SS 361
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 3.12.2019. 14:23:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2199
  • Crni orao
    Kod: ZG MX 35
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.11.2019. 22:51:00
    Autor: WOLF-HUNTER
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1864
  • Jeza iz “Drugdje“
    Kod: ZG MX 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 23.12.2019. 17:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1366
  • Brod misterija
    Kod: ZG ZG_SI5 1/6
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 7.12.2019. 15:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1320
  • Newfoundland!
    Kod: ZG VEC 151/153
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 10.1.2020. 15:02:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1292

Aukcije

Forum