Kainov povratak

Zagor

ZG LU 103/105 | 238 str.

U potrazi za Jacquesom Lassalleom Zagor, Digging Bill i Chico odlaze dublje na afričko tlo gdje ih očekuju arapski trgovci robljem, pustinjski Tuarezi u potrazi za izgubljenim žezlom kraljice Tin-Hinan, stari prijatelj Kain koji dobiva novu misiju pronalaženja zaboravljenog grada antikne Atlantide te uza sve to naše prijatelje konstantno prati sjena moćnih crnih nekromanata Kusha!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 77%

Priča 7

Scenarij 8

Crtež 8

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 81%

P*8

S*8

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Kainov povratak
    ZG LU 103
  • Atlantida
    ZG LU 104
  • Skrivena utvrda
    ZG LU 105
  • Povratak Kejna
    ZG VEOP 27

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il ritorno di Cain
    ZG SR 420
  • Atlantis
    ZG SR 421
  • La fortezza nascosta
    ZG SR 422

ZANIMLJIVOSTI

  • Najkarizmatičnija figura, uz Supermikea jedini dostojni Zagorov sidekick je Andrew Cain (Ludens je pohrvatio ime u Kain) koji je sigurno nastao po Robert E. Howardovom liku Solomonu Kaneu, vještom mačevaocu puritancu koji je davno lutao zemljom u potrazi za pravdom; uz to karizmu jača i činjenica da se on osjeća kao novorođeni Biblijski Kain, stvoren da ispravi svu nepravdu koji je nanio ubojstvom svom Biblijskog brata
  • Crna zemlja Kusha najvećim je dijelom današnji Sudan i južni dio Egipta, a nekadašnji dio Nubije (Grci su je zvali Aethiopia, Rimljani Nubia, a u Starom Zavjetu spominje se kao Cush); Kush neki teozofi povezuju i sa Atlantisom (Atlantida); iznad pustinje Erg na sjeverozapadu Afrike nalazi se gorje Atlas (pa se ovdje vidi i korijen imena Atlas - Atlantis) pa je valjda na temelju toga Boselli ovo stavio kao područje Atlantide
  • Inidrektni nastavci epizoda SD #19/20/21 «Sedam gradova Cibole», SD #31/32 «Osveta Vudu», SD 50/51/52 «Morska strava», te LU Zagor #100/101/102 «Odredište Afrika»
  • Na samom početku, Kaina progoni žaboliki nakot Chultha (ili Dagonovo nasljeđe), produkti Lovecraftove fikcije, a s kojima smo se susreli u SD 50-52 «Morska strava»
  • Kain se vraća svojoj Maradi, mladoj Tuareškoj ljepotici koja mu je obećala vjernosti i vječnu ljubavu u epizodi SD 50-52 «Morska strava»
  • Str. 16. #104; Tareq i Chico gledaju u istu stijenu koju je gledao Mister No tijekom svojeg putovanja po Africi kad se popeo na brdo Hoggar (ili Ahaggarsko gorje) Dnevnik MNo #971-973 «Legionari»– slika s tematikom «Bogovi su bili astronauti!»
  • Za vrijeme boravka Mister Noa u Sahari (Dnevnik MNo #964-967 «Sahara»), bio je sudionikom sukoba između Ahaggarskih (otud potiče Kainovo pleme) i Airskih Tuarega (Ahaggar je masiv u Alžiru, a Air u Nigeru)
  • Tvrđava Gebel Shaat – izvedenica iz nekoliko pojmova vezanih uz Nubijsku kulturu i Kushe; Gebel Barkal bio je hram Kusha tj. kraljevska piramidalna kapela; Shaat je bio dio Nubije, uz Kush i Yam
  • Tin-Hinan – posljednja Tuareška kraljica, Tuarezi vjeruju da su svi potekli od iste majke, Tin Hinan. Njezin grob je u Abalessi i dandanas je mjesto hodočašća. Priča govori da je Tin-Hinan došla sama sa sudrugom Takamat, i tada su dvije žene srele Tuarege u Ahaggaru. Postavili su je za kraljicu. Arheolozi su u današnje vrijeme ekshumirali njezino tijelo, a iako su ljudi znali gdje je grob bio, nitko nije probao ukrasti zlato (no ne znam što je bilo sa njezinim žezlom koga traže naši junaci u stripu)
  • Na više mjesta spominje se barun Wolfingham, bivši Kainov najveći neprijatelj (kojeg je Andreucci prikazao kao Vincenta Pricea) iz SD #50-52 «Morske strave»
  • Smjernice Zagorove prve etape u Africi: Lagos – rijeka Niger (vodopad Bousa) i gradić Yaour– gorje Tedrest (Tuarezi) u Ergu, velikoj pustoši iliti djoufu i konačno utvrda Gebel Shaat
  • Str. 14. #103 pogrešna opaska: Ben nije Kainov nestali prijatelj Tuareg, Ben je ubijen u sukobu sa Kushima u SD #31/32 «Osveta Vudu»
  • Str. 42. #103; panoramski pogled sa vodopada Bouse – potpis autora radi možebitnog copyrighta?
  • Str. 60. #103 – kralj Yaour spominje svoje ratnike leoparde (Mister No je tijekom svog boravka u Africi doživio nezaboravnu avanturu sa Ljudima-leopardima na putu za Kamerun, Dnevnik #930-933 «Čuvari divljine»)
  • Thaylas, posljednji Kushitski kralj ukrao je žezlo Tin-Hinan; Achron – važna luka Atlantide (to je samo pretpostavka iz priče)
  • Str. 22, #104: referenca na Atlantidu i Zagor tal. #364 «Minniera perduta» ili u nas SD #28 «Izgubljeni rudnik»
  • Str. 35; #104; divna sličica sa potpisom autora i datumom ’98., jednako tako na str. 87. sličica sa potpisom crtača i datum ’99., no ti brojevi su orig. izašli u Italiji u 5.-7. mjeseca 2000.!
  • Str. 32; #104, referenca na dolinu smrti i pješčane oluje; Zagor tal. #406 «I dannati della valle» ili u nas SD #69 «Prokleta dolina»
  • Str. 42-46: #104, priča o princu Derimanu i i zanosnom ženskom Djinnu
  • Meksikanci imaju siestu, Dalmatinci imaju marendu dok pleme Tuareg iz Afrike ima gailu – dnevni odmor
  • Usporedo sa #105: «Skrivena utvrda» u Italiji je objavljen Zagor Maxi «Dolina vjetra» koji je izašao u nas u ljeto 2004. godine
  • U #104 na drugoj i trećoj stranici je prvi dio intervjua sa Ferrijem i Burattinijev povodom njihovog boravka u Zagrebu na CRŠ-u 2004. godine; #105 sadrži 3. dio intervjua (dok je ostalo u ZGEX)
  • Negromanti; pravi korijen riječi je NEKRO – mrtvo, a ne NEGRO – crno, jer su nekromanti praktikanti magije koja oživljava mrtve te tako mogu vidjeti neke buduće stvari; «one who interrogates the dead»
  • Na par mjesta u #105 u 1. vinjetama desne strane fali prvo slovo u okviru (oj tiskaro, tiskaro...)
  • «Povratak Kajna» je prva epizoda Zagora u izdanju srpskog Abatona koji je u međuvremenu propao

Zagor: «Nisi se valjda stvarno zabrinuo za mene, debeli moj?»
Chico: «Dobro znam da si živ i zdrav izašao iz tisuću i jedne opasnosti, nesvjesni moj prijatelju... Nikad ne bih sebi dopustio da posumnjam u tvoju natprirodnu moć preživljavanja.»

Napredujući polagano, Zagor je od početnih dječjih priča tijekom tri/četiri decenije izrastao u ikonu balkanskog stripa (ne potiče, naravno, Zagor sa Balkana već je baja na vrhu u Balkanu). Mada nije jak ko recimo traperčina Blek, on je zasigurno najjači u Darkwoodu. Scenaristi su mu dali drugu sposobnost, a to je mudrost i vještina koja zajedno sa njegovom snagom daje smrtonosnu kombinaciju. Unatoč zlim jezicima koji bi mu rado nametnuli neko naveliko mistificirajuće pitanje porijekla (ili totemističko ili primjerice da mu inspiracija dolazi iz uživanja halucinogenih droga). Kako bilo, Zagor je oblikovan kao edicija gdje su priče kombinacija pustolovnog tipa i westerna, mada se u posljednje vrijeme podosta zadire u sfere horrora pa i recimo neki lightversion fantasyja.

Nedavno objavljeni trobrojni prolog («Odredište Afrika») u kojem Zagor stupa na afričko tlo (doduše, u pitanju je otok, tako da njega ne možemo direktno nazvati dijelom afričkog kontinenta) pružio nam je uvid u moguće scenarije koje bi nam Zagorovi scenaristi mogli ponuditi tijekom njegovog boravka u Africi. Nestanak mladog Jacquesa Lassallea koji je jedva svojevremeno izmakao iz stanja prividne smrti kamo ga je stavila opasna woodoo čarobnica Marie Laveau, te već prije nagoviještena veza afričkog kontinenta i izvorne postojbine Boga Dagona ili Carrefoura te kasnije Krakena, ili kako ga već pojedinci nazivaju; zatim neminovni povratak Kaina (ili Caina) lovca na vještice, god/demon-slayera. Sa Bosellijem na kormilu osjećam da će ova nova Zagorova odiseja ponuditi svoj vrhunac. Afrika, taj mistični kontinent koji je u Zagorovo vrijeme još bio središte zaboravljenih i starih civilizacija.

Očito se nedavna Zagorova druga Američka odiseja pokazala izvrsnim magnetom za privlačenje publike (od «Prolaza na Sjeverozapad» pa do povratka u dobri stari Darkwood gdje ga naravno opet dočekuje njegov arch-nemesis Hellingen). U tom miniserijalu su se također značajno isprofilirali mnogi novi crtači poput Laurentija, Andreuccija i Chiarolle, a tu se negdje ubacio i novopečeni scenarista Mauro Boselli koji se više puta iskazao kao dobar izbor za pisca Zagorovih priča. To je još doba kad Burattini nije još došao do izražaja. Ove odiseje, ili jednostavno premještanje glavnih junaka iz njihove matične sredine iskusila je većina Bonellijevih junaka. Najbližu paralelu možemo povući sa Mister Noom jer je on prolazio skoro istim dijelom Afrike kao i Zagor u ovom broju. I Mister No i Zagor posjetili su istu lokaciju na brdu Ahaggar gdje su slikarije Bogova okruglih glava (materija za Daenikenove poklonike), i jedan i drugi sudjeluju sa etničkom skupinom Tuarega koji nastanjuju Saharu. Dok Mister Noova afrička avantura ima izvorne karte kontinenta sa originalnim lokacijama, a i događa se 50-tih godina prošlog stoljeća, Zagorovo putovanje je poduzeto par stoljeća prije i negdje prati stvarne lokacije, a negdje ne. Boselli se odlično drži i u svakom trenutku pokušava biti informativan te se vidi da vlada temeljnom građom priča kojim se bavi. Te afričke Mister Noove avanture skoro su mi najbolje iz cijelog opusa, no vidjet ćemo kako će biti dalje sa Zagorovim...

Slika donja je originalno prikazivala Mister Noove (iscrtkane linije) etape po Aričkog kontinentu, no sada je samo dosta ugrubo dodana prva etapa Zagorovog puta (linije pune crte) u Africi. Mister No je prošao Saharu kroz države Niger i Alžir te onda krenuo prema Egiptu (to su iscrtkane linije). Zagor je krenuo rijekom Niger s kanuom od grada Lagosa, te kod vodopada Bouse sišao s rijeke te krenuo pješice do pustinjskog seoceta Yaoura. Otud krenuše dalje prema sjeveru, prema Sahari gdje se pridružuje Ahaggarskim Tuarezima. S njima dalje ide do planine Tedrest u pustinji Erg, a nakon Tedresta dalje se prostire pustoš ili djouf gdje se nalazi drevni atlantidski i kushitski grad Achron. Gorje Atlas nalazi se na sjeverozapadu i odvaja mediteranski dio od pustinjskog dijela. Kralj Youfa reče da je zemlja crne kraljice Songhaya na jugu, a staro kraljevstvo Kusha na sjeveru. Stvarni Kush je mislim bio dosta istočnije od ovih prostora (Južni Egipat i Sudan) dok je Songhay bio na prostoru današnjeg Malija, Nigera pa sve do Kameruna u doba najveće ekspanzije. Mister No je našao antikne slikarije na planini Tassili, dok u Zagoru, iste slikarije nalaze na planini Tedrest (nadam se da je to sve masiv Ahaggar).

Još u SD #31/32 «Osveta Vudu» i SD #42/43/44 «7 gradova Cibole», te SD #50/51/52 «Morska strava» počelo je bivati jasnije da se Zagorov univerzum počeo polagano križati sa onim Martina Mysterea pa smo dobili elemente drevnih naroda poput Atlantide, drevnih Bogova i religija koji kao da su proizašli iz Lovecraftovog pera, organizacije «Drugdje» čiji pripadnik je bio i E. A. Poe (pod tajnim imenom Raven). Moram to ovdje reći, pošto drugi recenzenti nisu napomenuli da je «Morska strava» zapravo slobodna interpretacija Lovecraftova «The Shadow over Innsmouth» gdje ćete također naći ribarski gradić opsjednut ribolikim (The Deep Ones), a tu je i «Ezoterični kult Dagona» za kojeg Lovecraft navodi da je to Bog iz starih Hebrejskih zapisa. Jednako tako, Zagor je bio identificiran sa reinkarnacijom woodoo Boga Damballaha, pa tako i neki žitelji crnog kontinenta uočavaju tu sličnost. Woodoo uistinu potiče iz Afrike, kako se dalo naslutiti u epizodi «Vudu», te se konačno sam Boselli vraća na izvorište svega, u Afriku, gdje je sjedište tog pradavnog kulta. Zovemo li taj pojam Woodoo, Voodoo, ili Vodun – sve to dolazi od iste riječi - «Duh», a Loe su njihova božanstva, uključujući i Damballaha (Marie Laveau sebe nazovi Ayidom, njegovom Božicom pratiljom). No o tome u idućim brojevima...

Lovecraft je u svojoj priči «The Call of Cthulhu» povezao originalnu Vudu religiju sa magijom crnog kontinenta, o Bogovima koji su se davno obožavali u pijescima Sahare. Tako po Boselliju drevni Bog također postaje istoznačnica, dio «Velikih» (The Great Ones), ili Carrefour ili Dagon ili Kraken. Ako je vjerovati ljudima da se Lovecraftova fikcija naveliko pojavljuje u budućim epizodama MM, moram napomenuti da i Zagor nije lišen tog utjecaja, čak štoviše, eksplicitnije je prikazan. Idući dalje, Lovecraft se dopisivao sa okultistom i teozofom, osnivačicom «Tajne doktrine» Helenom Petrovom Blavatsky, poznatom još kao i Madame Blavatsky koja je «izmislila» mitski grad Shamballah, kraljevstvo Kusha kao drevni Atlantis, Shalmali (iliti Lemuria) i pradavne Bogove. Sve to je imao na umu i naš Robert E. Howard kad je stvarao Conanov svijet. Mogli bismo povući i jednu paralelu sa Howardom (koji je, naravno, bio Conanov literarni otac, ili bolje rečeno, Conan je bio njegov literarni imaginarni sin) i njegovom vizijom svijeta posthyborianskog doba. I on također spominje veliku kataklizmu Atlantide te da se na crnom kontinentu u to vrijeme nalaze ostaci te uništene, ali ne i zaboravljene civilizacije. I tamo imamo carstva Kusha, Songhaya, crnih necromancera i zaboravljenih Bogova.

Da, na okupu je mnoštvo Zagorovih starih prijatelja, Digging Bill (vječiti tragač izgubljenih blaga svijeta koji je u prošlom broju tragao za blagom Jeana Laffitea) te Andrew Kain (koji se u vrijeme SD zvao Cain, no nema veze) osvetnik i Božji pravednik koji donosi pravdu na svjetlo, a zatire bilo kakav oblik zla. Nakon što se pomirio i osvetio smrt svoje voljene Ayleen (vidi # 50-52 «Morska strava»), Kain se vraća u pleme Tuarega Kel-Adrara gdje ga čeka njegova obećana ljubav Marada. Vidljivo promijenjen i smiren jer se njegova osveta privela kraju (no zla još ima!), kreće sa Zagorom u novu avanturu, u potragu za žezlom Tin-Hinan, posljednje kraljice Tuarega. Marada je prekrasna žena, no kako ne bi bila kad su sve djeve u nevolji obvezatno ljepotice (nužni stereotip), sestra Kainovog poginulog prijatelja Adlana Bena Yussura od Kel-Adrara. To žezlo u njezinim rukama postalo bi simbol ujedinjenja i moći Tuarega, a ona bi bila ta, kako je prije mnogo vijekova napravila Tin-Hinan, koja bi ujedinila sve narode Tuarega. Naravno, oličenje je ljepote, ali ima i neke normalnije ljudske karakteristike poput sumnje, tjeskobe i odanosti, a potkraj pronalaženja hrama i smrti nekolicine njezinih sunarodnjaka, u njoj se javlja sumnja u njezinu potragu, da li ona ima pravo žrtvovati tolike živote za svoj hir ili je previše tašta što želi zavladati i ujediniti Tuarege. Tu i crni vodič Dembe, pametan i iskusan tip vodiča te nećak lijepe Marade, ne više bujadi (tuar. dječak), Tarik. U originalu je njegovo ime Tariq, te je to već drugi slučaj (uz Kaina) kad je osobno ime pohrvaćeno.

Interijeri drevnih grobnica by Andreucci



Naravno, gdje ima dobrih, tu je i njihova protuteža, negativci... Šeik Azim, beskrupulozni gazda trgovaca robljem koji je oštar, ali i malo priglupi i kukavički monarh. Takvi monarsi ne bi bili ništa da nemaju svoje sposobne savjetnike poput Yussufa koji uvelike pridonose uspjehu. Sve ideje najčešće dolaze od savjetnika, a šeik je taj koji samo izdaje formalnu naredbu. Najbolji primjer sposobnog savjetnika je Black Adder, iliti Crna Guja u izvedbi fantastičnog Rowana Atkinsona iz potonje serije. Šeik i Yussuf vođeni su materijalnom korišću te osvetom, dok Kain i ekipa sve to rade radi dobrobiti svijeta. Da, istina, dobričine i junaci su takvi... Posvuda gdje je Zagora, kao crna sjena, tu su i dva Kusha necromancera Xalthoom i Kandaar, podanici crne kraljice Songhaya (a tko je crna kraljica Songhaya, vidjet ćete već u drugoj polovici broja koji je već na kioscima kada ja ovo pišem). Kao da nema dosta pravih negativaca, tu su i zombiji, te ghouli (koje Kain naziva Žderačima leševa). Zaista, Corpse Eatere možete vidjeti u Diablu 2 (legendarna RPG igra) u samom Hellu kad idete zatući demona Bhaala (koji je božanstvo koje obožavaju Tuarezi). U više navrata spominju se i Djinnovi, također intrigantna mitska bića.

Počevši od prošlog trobroja, vidljiva je stanovita decentralizacija glavnih likova i smjenjivanje Zagora kao težišta cjelokupne moći. U ovim brojevima moć drži skupina, a naravno, i pojedinac je važan s time da je Zagor poveznica koja drži skupinu na okupu i vezivno sredstvo koje drži serijal. Upravo to mi se i dopada, što u zadnje vrijeme jača i karakterizacija sporednih likova koji su (sjetimo se nekad davno... ) bili samo zrno pod noktom velikog Zagora. Pratioci poput Chica, Digging Billa, Dembea ili neki «potrošni» Tuaregi su tu da ponekad karikiraju te pojašnjavaju radnju. Primijetio sam dosta suptilnog humora te ponekad možda suvišno čavrljanje. Boselli dosta priča radi poput velikih pustolovnih epova. Koliko je superioran ovaj noviji susret sa arch-vampyrom Rakosijem u usporedbi sa prijašnjima, pa Sedam gradova Cibole ili ostali spomenuti stripovi u ovoj recenziji? «Veliki» Nolitta je dobar i ima iza sebe ogromni opus, ali Boselli... Dobra je stvar u epizodama što je Boselli inspiriran tako moćnim podlogama za dobru horror ili čak fantastičnu priču, a još ktome moramo dodati i Bosellijevu sposobnost stvaranja misterioznih i intrigantnih scenarija, sa umjerenom dozom akcije jer to je ipak pustolovniji tip romana. Burattini s druge strane, dobar je scenarist, ali nema tu Bosellijevu crtu za misterije.

Jednako tako, radnja je usporenija, nije sve stavljeno na kartu akcija te tu očito Boselli pokušava imitirati Castellijev pripovjedački stil. No Zagor je više neki križanac Tarzana i Conana, nego Martina i Indiane Jonesa, no prema svim zakonitostima u prirodi, sve što je živo evoluira da bi moglo preživjeti. Koliko god nostalgičari naricali za «starim dobrim danima» Ferrija i Nollite meni se ipak više sviđa što je Zagora postao sada. Pogledajmo ga samo. Od običnog sina siromašnih doseljenika koji je u ranom dječaštvu postao siroče, odrastao u divljini pa do kao mladić kad je postao Gospodar Darwooda, u očima Indijanaca famozni moćni Duh sa Sjekirom, Za-gor-Te-Nej. Bez obzira na nikakvo obrazovanje, Zagor pokazuje izrazitu načitanost i mogućnost shvaćanja mnogih naprednih pojmova. Spreman za akciju u bilo kakvoj situaciji ili «gdje um caruje» ili «gdje snaga klade valja». No moramo priznati da je sa svojim scenaristima proputovao sigurno pola onda poznatog svijeta pa i onog nepoznatog (dobro, u Australiji i na čvrstom kontinentu Europe nije bio) te tako stekao svjetsku reputaciju, ali i neponovljiva iskustva koja uspješno primjenjuje u daljnjim pustolovinama.

Zagorov put vs. Mister Noov put

No, koliko god cjelina zvuči potpunije i interesantnije, recimo i nešto konkretnije vezano uz ovaj segment velike priče. Premještanjem radnje u Afriku, Boselli je zadao sebi veliki zadatak obuhvaćanja velikog broja prijašnjih Zagorovih prijatelja i neprijatelja te ćemo dobiti mnoge daljnje nastavke mnoštva prijašnjih započetih priča. Ovdje se Boselli koristi intenzivnijom naracijom te nešto sporijom radnjom koja odudara od, recimo standardnije radnje tipične za Zagora. Mislim ipak je on gospodar Darkwooda, svemoćni vladar teške, al milostive ruke (nećemo spominjati sve njegove teške grijehe iz mladosti, neke masovne odmazde protiv nekih Indijanaca...). U jednu ruku, imamo čak i elemente putopisa i nekih lekcija iz «povijesti», kojima se Castelli često služi. No nećemo koristiti pojmove, kao ono epizode «skoro ne vrijeđaju inteligenciju». Meni se čak dopao i onaj potkontekstni aspekt, koji čitatelj stvara u svome umu nakon uranjanja u ovaj pustolovni svijet. Posebno me zabavljalo malo istraživanje o pozadini tema koje se obrađuju. Ovo je klasična pustolovna priča gdje imamo sve elemente; i izgubljeno blago, i posjete egzotičnim krajevima, misterije i akciju. Izvrsno sam se zabavljao i čitajući i analizirajući te istraživajući podlogu ovih epizoda. Budući da Zagor uvijek izaziva podijeljena mišljenja, tako će biti ovaj put, nekima će ovo biti ili predosadno, preusporeno, neki će reći ovo je opet nedoraslo pravom stripu, a nekima će se usprkos svemu priča sviđati kako se svidjela meni. Ovo je bila kao kulminacija ili recimo parcijalni rasplet mnoštva prošlih događaja koji zapravo čine jednu zaokruženu cjelinu. Pustolovina i akcija u čistome obliku!

Grafička obrada rađena je od strane Andreuccija, novijeg lica iz Zagorove edicije. Crtač iz druge generacije, rame uz rame Chiarolli i Laurentiju. Dosta izražajnog crteža, ali i dosta promjenjivog i prilagodljivog stila. Nekoliko vinjeta je malo docrtano i sivom koju vidim prvi put kod Zagora (možda malo eksperimentiranja sa strane crtača). Uglavnom u epizodi prevladavaju pustinjski krajolici i izrađeni su vrlo bajkovito i mistično. Prilikom obrade epizode pogledao sam rad Andreuccija u «Morskoj stravi» u izdanju Slobodne Dalmacije koja je, kako znate, imala i malo širi i svjetliji format. Crtež stvarno ljepše izgleda nego kod Ludensa, gdje je kod potonjeg pretaman sken ili tisak, u čemu li je već problem. Naslovnice radi majstor Ferri, i kako to uvijek biva, dopadljive su i skladnih boja. Na više mjesta kad se crtač potpisuje, Andreucci stavi i godinu, tako da u jednom nadnevku imamo i godinu ’98! To bi značilo da se stvarno materijali za neku epizodu rade i do 2 godine unaprijed. Je li to uistinu moguće?

Neki se bakću sa Darwinovom «Izgubljenom karikom», neki pišu «ozbiljne» povijesne knjige bestsellere o Bogovima astronautima, neki pak ispredaju fantastične mitove o izgubljenim narodima, gradovima te Bogovima koji su vladali u samim počecima vremena, a neki pak pišu fantasy romane i stripove te uzimaju samo ono najintrigantnije od svega toga i stvaraju zbiljski svijet temeljen na višem nivou fikcije. Sve to odlazi u kulturno nasljeđe naše civilizacije te u nekoj dalekoj budućnosti tko će znati koji segment nečega je netko izmislio, a što je zbilja desilo. Ponekad vrijeme izbriše tragove, a ljudi na krivi način interpretiraju činjenice te stvaraju nove mitove, a svijet ide dalje... Fikcija je moćna stvar!

Naprijed

ZG LU 100/102 Blago Jeana Lafittea

ZG LU 105/107 Kraljica mrtvog grada

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • I like girlz

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    jedna od boljih prica novije zagorove epohe. mogu samo reci da sam jedva cekao da pocne ovaj serijal zagorovih pustolovina na africkom kontinentu. uzbudjenje raste kada znamo da slijede jos bolje epizode. crtez je odlican, andreucci je svakako jedan od najboljih novih zagorovih crtaca. nisam bas primjetio neku negativnu razliku u kvaliteti i stampi izmedju SD i Ludensa. Ludens mnoooogo ima kvalitetniju stampu i papir. svi se sjecamo ponekad one blijede stampe u SD koja mi je vadila zivce.
    07.02.2005
    14:25:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Ludnica od priče. Stvarno sve je super, a pogotovo scena kad mrtvaci napadaju utvrdu i istraživanje onih građevina. Od naslovnica samo je prva odlična, a crtež je jako dinamičan i idealan za ovu idealnu priču. Od Zagora izdanih od SD i Ludensa možda je jedino epizoda Komanči bolja od ove. Andreucci mi je uvjeljivo najbolji crtač Zagora zadnje vrijeme. Inače mi je malo draža ova nego prva epizoda sa Kainom. Šteta što je ostatak afričke pustolovine bio tako loš jer ova je epizoda vrlo dojmljiva.
    08.02.2005
    11:42:00 sati
    Koresh
    uredi
  • VALTER

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Sjajne epizode, martimistereovska atmosfera i mjesto radnje na "crnom kontinentu" Bosellijev su pun pogodak; mozda se u ovaj africki serijal mogla ubaciti i legenada o starozavjetnom Kovcegu saveza koji se navodno cuva u etiopskom gradu Aksumu.
    Recenzetu pohvale za iscrpnu studiju ove price - ovo je svakako jedna od najboljih dosad objavljenih recenzija.
    08.02.2005
    12:12:00 sati
    VALTER
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 65%

    10, 8, 1, 8

    odlična epizoda,ali crtež-BLJAK!
    09.02.2005
    12:27:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Svaka cast DeeCAay-u za recenziju. Jako dobra prica i odlican crtez Andreuccija.
    13.02.2005
    04:00:00 sati
    ---dp---
    uredi
  • piquet

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    boselli jednostavno ne može promašiti! jedina zamjerka u vezi priče/scenarija što je cain u prvom pojavljivanju doslovce uzeo strip zagoru, a ovdje je ipak puno slabiji. koliko je truda boselli uložio u priču vidi se po tome koliko je truda morao uložiti deecay u recenziju. također ima i doza humora (pogotovo je smiješan čiko). jedino ne znam da li je to do prevodioca ili i u originalu to tako sjeda. čavrljanja po meni nije previše nego baš koliko treba između akcije. odlično mi je kako se juju provlači kroz cijelu priču. što više čitam epizode s novim crtačima sve više mi se sviđaju. naslovnice prolazne.
    16.02.2005
    17:44:00 sati
    piquet
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Super recenzija DeeCaya, s puno informacija (i rekordnim zanimljivostima). Epizoda je naravno odlična, fantastična avantura, a baš mi pašu ovakve teme u posljednje vrijeme. Kush, Songhay, nekromanti, ghouli, Tuarezi, pustinja, drevni narodi… čak me ova pustolovina u Africi potiče da ponovo pročitam spomenute M.No-ove afričke avanture. Zagor je postao svjetski putnik.
    02.03.2005
    18:01:00 sati
    stinky
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 58%

    2, 8, 7, 7

    Boselli plagira Konana, Tarzana, Kejna, MM, i sve skupa, šta god stigne, da bi napravio ovu epizodu Zagora. Rezultat, kada se početna doza neoriginalnosti odbaci, nije toliko loš - imamo jednu solidno zabavnu, ali ni po čemu ekcepcionalnu priču. Što je premija, pošto sledeću epizodu nisam uspeo da završim koliko je bila dosadna.
    03.03.2005
    17:25:00 sati
    Djole
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 8, 7

    kao prvo pohvala za recenziju, očito je ponestalo materijala u dilan dogu, ove afričke pustolovine su me malo razočarale, sve skupa je puno ispod nivoa prošlog zagorovog putovanja, a o morskoj stravi da i ne govorim, to je pravo remek djelo, a ovo je reciklaža, i ne osobito zanimljiva, ne mogu reći da sam uživao u čitanju, možda je sve malo prezgusnuto i naporno, crtež je dobar, ali lošiji nego u morskoj stravi, a zamjerka ide i na sličnost šeika azima i čika, a evo i male anegdote: vozim se ja u autobusu i čitam atlantidu, a iza mene jedan stariji čovjek, malo pod gasom i viri mi u strip, pa kaže: šta to čiko radi...a evo i zagora, morao sam mu objašnjavat da šeik nije čiko i pronaći čika za dokaz, na kraju me pita: a da nisi malo star za čitat zagora? nisam čiča, nisam
    06.03.2005
    22:53:00 sati
    ken2
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Možda najveća ZAgorova avantura do sada.Premještanje radnje u Afriku je pun pogodak i moram priznati da nakon dosta godina ponovno jedva čekam svaki novi broj na kioscima.Boselli je,naravno,car nad carevima i svaka mu čast.Opet je napisao jednu fenomenalnu priču sa bezbroj zanimljivih likova i lokacija te sa obaveznom dozom fantastike i horrora.Opet se radnja dosta nadovezuje na Marti Misteriju a Zagor djeluje kao član ekipe što mi itekako odgovara.A kad tome dodamo i crtače(Laurenti,Andreucci) koji su svi zakon,uspjeh je garantiran(znam da se oni najžešći fanovi ne slažu ali to su činjenice).Dugo smo čekali povratak Caina i slobodno mogu reći da se čekanje isplatilo.Završni obračun sa vojskom (ne)umrlih me jako podjeća na bitku kod Minas Tiritha u Gospodaru prstenova,mada je naravno ovaj strip nastao prije toga.Andreucci odličan,posebno mi se sviđaju crteži na kojima je njegov potpis(kao npr. onaj gdje ekipa gleda na vodopad),vidi se da se tu posebno potrudio a i Ghouli su mu zakon.Naslovnice su također sasvim OK,jedino mi se ne sviđa druga gdje Cain nije baš ispao najbolje.Obavezno pročitati..Naravno,pohvale i Deecayu na odličnoj recenziji.
    21.03.2005
    22:48:00 sati
    Aco
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 70%

    9, 9, 2, 10

    Ponovo mistika a to kod mene automatski znaci dobra prica :-)
    Da je Ferri crtao ovu pricu onda bi mogli govoriti o malom remek djelu.
    22.03.2005
    09:02:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Ja sam mislio da je Cain mrtav nakon bitke s Krakenom,pošto nisam čitao epizodu,ne mogu ni ocijenit...kako to da je živ?
    18.06.2005
    16:56:00 sati
    nakai
    uredi
  • esse

    Ukupna ocjena 62%

    8, 5, 5, 8

    20.06.2005
    12:22:00 sati
    esse
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    U sustini jako zanimljiva prica i izuzetno atipicna za Zagora. Mislim da u pricama iz ovog perioda lezi Zagorov opstanak na trzistu strip junaka.
    22.06.2005
    20:31:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Pustolovina dostojna velikog Kainovog povratka iako mi je morska strava bolja ali ovo je zapravo po okolini čista suprotnost m.stravi(ondje je bilo more i baš se osjećala ona vlaga i smrad onih bića dok je ovdje pustinja i sve je suho a zombiji su u raspadu).Volio bih da je trajala dulje borba kod one utvrde ali i bez toga ovo je jedna legendarna epizoda.Inače volim ovakve SF/horror epizode(Rakosi,Vudu i novijeve Hellingenove) kod Zagora a uz Andreuccija,izvrsnog Bosellija i odlične Ferrijeve naslovnice ovo i nije moglo ispasti loše.Ma vi su Zagori odlični!
    30.06.2005
    21:08:00 sati
    vice
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    10, 9, 1, 7

    Ova epizoda ima vrlo dobru priču i scenarij, čak bi po meni to bila jedna od najboljih epizoda Zagora da nije onog crtača, crtež :-( lošiji nisam vidio nigdje. Za početak ne može se razlikovati one degenerike s kraja "Atlantide" i početka "Skrivene utvrde" nazovipapke, od okoliša i normalnih ljudi i toliko su loše napravljeni da izgledaju poput zavoja nabacanih na krepanog mačka, a ljudi npr. Zagor, Chico, Kain i ostali više sliče na kromanjonce i krapinjskog pračovjeka nego na "Homo sapiense".
    17.07.2005
    15:56:00 sati
    Za-gor-te-nay
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Prvo pohvale Deecayu na dobroj recenziji, a pogotovo na zanimljivostima, iako je napravio grešku. Kainovog prijatelj Bena su ubili u SD 50 Morska strava a ne u Osveti vudu. A od ovog stripa sam ipak mrvicu više očekivao. Kain uopće nije previše ubijao sa svojim mačem i oni zombiji su ponekad glupavi. Osjeti se nedostatak nekog jačeg protivnika kao što je Wolfingham. Unatoč tom malo razočaranju (kojega je vjerojatno uzrokovala nenadmašna Morska strava), ovo je jedan od najboljih Zagora u proteklih nekoliko godina. Pravi spektakl. Naslovnice nisu loše a i Andreucci je bio na visini zadatka premda malo gore nego u prošloj priči.
    08.09.2005
    09:22:00 sati
    mpavin
    uredi
  • ijo

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Priča je dobra ali nisam oduševljen jer sam očekivao više. Naslovnice su mi stvarno dosta dobre skoro odlične. Loše mi je što ima stvarno puno teksta i Kain nije puno pokazivao svoje veliko umijeće baratanja s mačem. Oni zombiji su kao što kaže moj prijatelj pavin(usput ga pozdravljam) su glupavi a njihovi vladari i nisu baš neki jaki dečki. Ali sve u svemu dobra priča!
    31.10.2005
    14:59:00 sati
    ijo
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ODLIENO.Meni je Kain toliko dobar lik da bi ja napravio i strip koji se zove Kain.Inaee je Andreucci meni najbolji crtae Zagora tako da za crtež može samo jedna ocjena
    12.02.2006
    22:21:00 sati
    pepopepic
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Predobro, samo šteta što Andreucci ne crta više zagorovih stripova. Mislin, mora bi skoro svaki on crtati! BTW, jedna od najboljih recenzija na sajtu!
    24.02.2006
    19:03:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 57%

    8, 6, 2, 9

    Pitam se,zar nije Atlantida bila carstvo a ne tri kuće u pustinji.????
    Jedini plus ide Cainu,teško mi je palo ovo oživljavanje,ali neka ga što češće....:-)))
    26.02.2006
    22:20:00 sati
    kico
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Kain mi je bio bolji u "Morskoj stravi",ali sve u svemu odlična epizoda!
    20.04.2006
    08:14:00 sati
    jack 50
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Solidna epizoda, obecavala je vise u pocetku. Taj zadnji obracun je pomalo razocarajuci. Slazem se da Kain bio zanimljiviji u prvom susretu. Ovako je to mogao biti bilo tko uz Zagora, a ne Kain. Bosellijev problem ovdje je sto uzima preveliki zalogaj umjesto da iz manjeg napravi vise kao sto je to davno radio Nollita. Mislim da ima previse suvisnih dialoga koji nicemu ne sluze, Ciko previse melje :) Andreuccijev crtez je dobar, ali za mene ima malo previse crnine koja kao i suvisni dijalozi zamaraju oci i ubijaju tempo ove price. Mogla je biti klasicna epizoda u stilu fenomenalnih Sedam Gradova Cibole, ali je ispalo dosta slabije.
    01.06.2006
    23:51:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Vega

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Evo konačno i povratka Kaina (kojeg smo se načekali zbog Ludensovog povratka na onih zloglasnih dvadesetak preskočenih epizoda). Gorostasni Englez je preživio napad divovskog krakena i vratio se u zemlju svog palog druga Bena Yussura i njegove sestre princeze Marade (u ovoj epizodi upoznajemo i njihovog mlađeg brata Tarika). Zagor je također u Africi (sad barem dolazi u priliku isprobati kvalitetne lijane:) u potrazi za Jacquesom Lassalleom i ubrzo se sretne sa starim prijateljem. Izvrsna je epizoda: prepuna legendi (poput one o Kraljici Pijeska koju Marada priča ekipi), raznih stvorova živih i mrtvih (negromanti iz Kusha, ghoulovi-žderači lešina, mumije starih kraljeva) i duhovitih komentara dvojice smušenjaka - Digging Billa i Chica. Onaj početak, kušnja s idolom Jujujem, me podsjetio na filmsku verziju Flash Gordona (odlično trashoidno kič ostvarenje). Zanimljivi su crteži na stijenama koji prikazuju bića u skafanderima i negromantova izjava da proučava krv ghoula u svojem laboratoriju (znaći ne bave se samo drevnom magijom). Kao što je Aco napomenuo, završni sukob sa vojskom zombija podsjeća na bitku kod Minas Tiritha. Anderucci je vrhunski majstor i podario nam je jedan od najboljih crteža u serijalu. Ferri je prilično dobar kod naslovnica (prva je odlična).
    20.10.2006
    11:00:00 sati
    Vega
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Extra,dugo nisam toliko cejfio uz Zagora:)
    23.10.2006
    16:26:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...među prvih 20 epizoda...odlična epizoda...cain je lud...crteľ super...
    13.01.2007
    21:07:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 67%

    8, 7, 5, 7

    epizoda dobro prolazi za razliku od crteža.i pretjeruju s ovin Cain-om.
    25.08.2007
    21:52:00 sati
    lwood
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Epizoda koja je ipak dosta slabija od "Morske strave", što ne treba značiti da je loša. Međutim nije u rangu najboljih, prejednostavno izvedena i preolako završena. Sviđa mi se pak ovaj pristup Zagoru, kad je sve u kontinuitetu, i kad se epizode nadovezuju jedna na drugu. Samo, trebao je Cain produžiti dalje sa Zagorom i ekipom. Andreucci ipak par ocjena slabiji nego u "Morskoj stravi", neznam zašto je išao mijenjati stil crtanja, a vjerojatno nezna ni on. Naslovnice genijalne.@DeeCay: Čini mi se da su negromanti oni koji se bave crnom magijom (svim njenim oblicima), dok su nekromanti (necromancers) oni koji se bave oživljavanjem mrtvih. Pa bi stoga nekromanti bili samo podskupina negromanata, odnosno jedan od skillova negromanata. Ona dva koja se pojavljuju u ovoj epizodi (Xalthoom i Kandaar) ipak nisu samo nekromanti, nego se bave i crnom magijom općenito, ali i proučavanjem raznih drugih stvari (kad kaže onaj jedan da u laboratoriju ima krv ghoula). Priznajem, however, da nisam siguran.
    31.08.2007
    22:06:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 7, 10

    Hrabar pothvat, zagor u Africi... Ideja dobra, a i izvedba samog scenarija dobra...Problem je što su vratili Caina, to je zaista jak lik koji zaslužuje svoj strip, ali pogiblja u epiozodi s Krakenom je bila junačka i tragična, naprosto savršena, i zašto su ga morali opet vraćati, sad sve gubi svoj smisao! Nažalost to je čestra navika scenarista, vraćanje mrtvih...Anderuccijev stil je dobar, ali čudan, nije to za Zagora, ne znam zašto nije ostao na stilu iz Morske strave.
    01.09.2007
    13:48:00 sati
    Poncho
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    PREDOBRO!!!!!!!
    17.09.2007
    18:36:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    10, 10, 2, 9

    genijalni boselli, kralj naracije, crtež užas 
    13.02.2008
    12:30:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Svaki put kada udari Boselli na Andreuccija dobije se spektakl.
    Iako je Andreucci ovdje nesto slabiji nego u epizodi "Kraken", jos uvijek je odlican.
    Fenomenalna epizoda.
    03.03.2008
    09:06:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 71%

    6, 9, 6, 8

    vrlo dobra priča kojoj je jedina malo veća zamjerka Andreucci koji nije loš u crtanju krajolika i prizora borbe,ali što se tiče crtanja likova,pogotovo izraza njihovih lica to nerijetko ispada kao da je crtao za neki komični strip tipa Alan Forda(kada sam Chica ugledao na 27.stranici Kainova povratka nisam mogao vjerovati da njega gledam).
    18.03.2008
    17:57:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Ovo je predobro! Svaka čast Bosseliju i Andreucciju.
    06.05.2008
    19:28:00 sati
    Deimos
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Nesto malo ispod nenadjebivog Krakena.
    06.05.2008
    23:10:00 sati
    kasper
    uredi
  • Ukupna ocjena 41%

    4, 4, 4, 5

    Nevjerojatno dosadno!  Drugi dio "Atlantida" možda najdosadniji Zagor ikad napisan i zaista sam se herojski borio da doguram do kraja.  A tako kad čitaš samo da pročitaš naravno nemaš pojma na kraju ko je tu koga i zašto.  I onda kraj zbrzan, prekratak.  Al glavno da su stranicama i stranicama čavrljali i čekali da prestane jeb... pješčana oluja.  Mora li se uopće reći da je dosadna priča popraćena katastrofalnim crtežom?  Tko razaznaje u borbama što se zbiva u onom mraku - svaka mu dala!  I kao šlag na tortu, pogledajte drugu naslovnicu i Zagorovu i Cainovu facu - pa je li to stvarno crtao Ferri?Zaboravio sam u cijelom svom očajanju dati jedan "respect" autoru recenzije.  Svaka čast...
    30.09.2008
    09:40:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Uprkos gomili klišea u priči, veoma dobro štivo.
    30.09.2008
    14:04:00 sati
    manhunter
    uredi
  • Ukupna ocjena 34%

    3, 3, 2, 10

    jedan od lošijih zagora meni osobno jedino što valja je naslovnice starog genijalca ferrija
    16.10.2008
    21:14:00 sati
    ninny
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 40%

    3, 2, 6, 7

    Isuse, što je ovo loše. Cijelo vrijeme neka magija i nešto. Među najgorim Zagorima i nikako ovo ne mogu progutat. Andreucci prosječan, ali Ferrijeve malo lošije naslovnice.
    15.11.2008
    12:03:00 sati
    cibalia
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fenomenalna epizoda. Od dosad pročitanih, meni definitivno najbolja epizoda. Vrlo interesantna priča, novi pejsaži (Afrika). Jedino što još s tim ide u rang, možda Morska strava, te Sjene nad Darkwoodom. Obavezno pročitati!
    07.12.2008
    17:31:00 sati
    allessi
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Fantasmagoricna prica, loodilo, akcija, prelijepi krajolici, mistika, Zagor, Kejn, magija, horror uz odlican crtez neprezaljenog Andreucija,nadam se da ce se nekad vratiti u Zagijev staff. Naslovnice su sjajne, prate pricu, Bosseli legendo.
    07.01.2009
    21:45:00 sati
    jasa
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 65%

    6, 7, 6, 8

    Solidno, očekivao sam više od ove avanture kad sam pročitao prvih 50 strana.
    16.02.2009
    04:58:00 sati
    supermike
    uredi
  • Elderane84

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Andreucci sjajan! Bosseli takodje. Africki miniserijal je pun pogodak, mogao bi cesce Zagora tamo da posalje.
    17.05.2009
    21:53:00 sati
    Elderane84
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zakon, Andreuci pogotovo,žao mi ga je.
    18.05.2009
    21:02:00 sati
    teller
    uredi
  • Sandman.

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Od Zagora koje sam dosad čitao ovaj mi je omiljeni.I nisu mi jasni oni koji kažu da Andreući loše crta,pa on je možda čak i najbolji crtač Zgaora(pored Ferrija).
    07.10.2009
    22:49:00 sati
    Sandman.
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Bosselijevo savršenstvo; čovjek koji je od Zagora učinio majstorskim serijalom !

    25.07.2010
    20:04:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Predobro. Fantastično! Andreucci je genijalan u ovoj epizodi!

    14.02.2011
    10:32:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Priča je dobro počela, mada meni nikako ne pašu ta sr...nja oko nestalih kontinenata, Atlantide i sl. Kain = Konan

    04.06.2011
    15:35:00 sati
    writer
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ne mogu vjerovat da netko za ovu epizodu dade 10%.

    08.06.2011
    20:30:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 7, 8

    24.06.2011
    21:29:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Kainov povratak.Na prvi pogled izgleda dobro.Pa,i na drugi isto tako.Ali,na treći...

    Još bolje!Andreuccijev crtež fenomenalan.Naslovnice super!

    10.11.2011
    19:00:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Ukupna ocjena 51%

    8, 3, 5, 3

    Kako bi ovo bila ok epizoda, da nema Zagora u njoj. 

    01.04.2012
    14:02:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Dobra prica, iako pred kraj malo opada tempo, idalje se oseca taj zov nepoznatog i hiljadu cuda koja ocekuju Zagora u blizoj buducnosti(u Africi), a i kasnije(na Islandu i u Juznoj Americi).

     

    Kain je postao miroljubiv, nedostaje malo ona njegova naprasitost, zaludjenost i netrpeljivost sa Zagorom iz Morske strave. I nedostaje na kraju epizode malo vise spektakularnosti, prebrzo su se resili one vojske zivih mrtvaca.

    Ali nema veze, dobili smo izuzetno zanimljiv Kainov povratak i pripremu terena sa Skiptarom Tin-Hinan za epizode koje nam slede.

     

    Andreucci je odlican crtac, neki kadrovi mogu da se uvelicaju i urame i okace na zid, toliko su dobri. Zaista steta sto je napustio Zagorov serijal, ali ko zna mozda se vrati jednog dana, on je valjda izjavio da bas voli da crta Zagora i da mu je to omiljeni junak.

    Ferri odlican.

    05.05.2012
    16:12:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    6, 7, 6, 7

    Priča je dobra. Opet imamo Caina. Događa se u Afriki, što je sve dobro, da se odmorimo od jednih te istih priča. Ovde to sve skupa sliči na Konanov svet ali nije to loše. Ako bi to još i crtao Buschema bilo bi sjajno. Tako, da crtež po meni kvari ovu priču. Neke od ovih novih priča bi mogle biti puno bolje s dobrim crtačem. Kod Zagora je to Ferri, kod Konana Buschema. To su dva sinonima za ta dva strip junaka. Ako priča i nije dobra, užitak je gledati njihov crtež.

    21.05.2012
    12:23:00 sati
    tekumze
    uredi
  • darkw00d

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Genijalno!
    27.12.2012
    02:11:00 sati
    darkw00d
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 75%

    4, 8, 10, 9

    Iskreno, Kain mi je ostavio puno bolji dojam prilikom prvog susreta - mnogo okrutniji i hladniji. No jako je zanimljiv lik, čak mislim da bi on sam mogao imati zaseban mini serijal u stilu Čika. Ali ova potraga za nekim bezveznim žezlom - zbilja nemaštovito od Bosellija, iako je scenarij prilično dobar. Andreucci genijalan.

    16.02.2014
    00:18:00 sati
    caramba
    uredi
  • brancika

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni osobno jedna od najdrazih epizoda ikada...moj prvi strip

    05.04.2014
    19:47:00 sati
    brancika
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 6, 9

    prosjecno Bozeli previse razvuce radnju, uvodi previse likova i tako ih potrosi. NJegov ciko nije smijesan. sva ona cudovista mi isto tako nisu uspijela prizvati nikakav horor ugodaj. jedna prosjecna pustolovina.

    05.09.2014
    16:14:00 sati
    adriano
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 78%

    9, 6, 8, 9

    Puno sam više očekivao od priče, a i crteža. Ni do koljena 'morskoj stravi'.

    21.09.2014
    14:26:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 7, 10

    Nije bolje od morske strave ali morase priznati da je epizoda veoma dobra.

    23.09.2014
    16:06:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 7, 8

    05.10.2014
    13:23:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Dobra prica, nema se tu sta reci,ima stila. Scenario je sasvim ok,ima svoj zanimljiv tok. Vrlo rijetko bi se dosada uvukla. Finalni okrsaji,mozda je se tu moglo nesto malo bolje izvesti. Crtez mi bi cista milina poslije prethodne epizode. Naslovnice, Lu 103, najupecatljivija.

    06.10.2014
    11:29:00 sati
    Tutta
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Recenzija je fenomenalna. A i podloga za nju nije nimalo losa. Kao "pravi" pocetak Africke odiseje ovo je obecavajuce iako sam malo razocaran. Nakon Morske Strave a gledajuci i povezanost sa Sjevernoamerickom odisejom mozda sam i previse ocekivao odjednom. Tandem Boselli i Andreucci su nam poklonili Teksaske rendere i Morsku stravu, dvije prosto fenomenalne epizode. Kainov povratak ne doseze bas te visine. U jednu ruku se radnja ponekad prebrzo krece, a u drugu ponekad uspori previse zbog premasnih dialoga. Sam kraj price je malo antiklimatican. Spektakularan uvod borbe ali sve se prebrzo zavrsi. A jedan mali minus mora ici i majstoru Andreucciju. Desetku mu ne smanjujem ali moram reci da je crtez ponekad previse taman. Sve receno, ovo je opet vrhunska pustolovina. Boselli nadograduje temelj izgraden u Ciboli, Vudu i Morskoj Stravi i nastavlja gurati Zagora u veoma zanimljivom smjeru. Mjesavina klasicne pustolovine, fantastike i Lovecraftianskog horora je ko stvorena za naseg junaka.
    27.10.2014
    18:35:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 59%

    6, 6, 6, 5

    Ova epizoda nije ni do koljena "Morskoj stravi" ili "Izgubljenom rudniku" - epizodama istih autora. Najveća krivnja tome ide Andreucciju čiji crtež samo ponegdje je blizu ranga navedenih epiozoda. Dok kod pejezaža i dočaravanja pustinjskog ugođaja briljira, lica likova i nerazgovjetnost akcijskih scena su razočaravajući. Boselli je, ovdje, zgrabio prevelik kolač. Scenarij stalno varira i ponegdje prelazi granicu neukusa i prezasičenosti. Moje kritike najviše idu završnom megalomanskom okršaju.

    15.12.2014
    10:16:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Izvrsna priča. Da dodamo malo zanimljivosti, naime onaj kipić iz epizode čak i postoji. I to identičan! Dakako,ne govori kao iz stripa. Malo sam čeprkao po internetu, spominje se i pustinja Nubija na području Libije kao i zemlja Kush

    25.12.2014
    17:08:00 sati
    Access Virus
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    fenomenalan uradak,pogotovo ona vojska mrtvih oživljena od negromanata

    i ona čudovišta koja čuvaju žezlo

     

    Burattini je zadao pravac i odredište,Boselli nas je proveo kroz srce crne afrike,uzvodno rijekom Niger,kroz džunglu punu opasnosti,u kojoj vrebaju zvijeri i bubnjevi najavljuju pohod lovaca na robove,otvorio nam vrata Yaoura,posljednjeg mjesta civilizacije prije ulaska u veliku pustinju Saharu.
    Upoznao nas sa Tuarezima i njihovim načinom života,prejahali smo na devama dio pustinje,kuhali se na visokim temperaturama,žeđ utaživali u malenim oazama sa blatnjavom vodom,u šatorima se sakrivali od vrućine i pijeska nošenog vjetrom koji ulazi u svaku poru pri tom ispijajući tri vrste čaja a svaki ima svoje značenje i filozofiju.
    Doveo nas u jedan od gradova mitske Atlantide,Achrona, i upoznao nas sa njegovim stanovnicima žderačima leševa koji vrebaju u mračnim kutevima zgrada.
    I sve to upakirao u odličnu priču prepunu dinamike,akcije,egzotičnih lokacija,mitova i legendi,putopisa pa i mrvu horora.Ali taj horor nije toliko u izvedbi hodajućih mrtvaca ili žderača leševa koliko kroz Maradinu jezivu priču,legendu o mladom ratniku i kraljici pijeska.
    Ali ponajprije,vratio nam je jedan davno nestali lik u dubinama Sargaškog mora,ratnika i osvetnika Andrewa Caina.U prologu nam je efektno rastumačio dešavanja nakon avanture sa poraženim Wolfingamom i njegovim ljudima ribama.
    Cain se vodi onom starom,pomozi si sam i Bog će ti pomoći.Pa tako radi splav koja će ga odvesti u Afriku.Cain je ovdje ponešto drugačiji nego u Morskoj stravi,odnosno njegov psihološki profil više nije isti.Sada je smireniji,pomiren sa grijesima prošlosti,dobio je oprost.Takav je zaključak donio on sam,preživio je borbu sa Krakenom i to ga je uvjerilo da se njegova pokojna žena zauzela kod Boga za njega.
    Ili je to ipak puka sreća i vještina borbe dotičnoga?Kako god bilo,više nije isti Cain kojeg smo upoznali ranije.
    U fokusu priče je potraga za žezlom Tin Hinana,insignijom posljednje kraljice mitske Atlantide,a njega želi Marada,tuareška princeza i Cainova ljubav.Ne zbog njegove materijalne vrijednosti,dragog kamena,već simboličnog.U njenim rukama pretvara se u plemenitu svrhu,simbol ujedinjenja tuareških plemena,da ih povede protiv arapskih osvajača i trgovaca robljem.Toliko ga jako želi da na koncu nakon svih muka i žrtava preispituje samu sebe u ispravnost svoje potrage i postupaka.
    A to žezlo žele i dvojica nekromanata koji su u službi tajanstvene crne kraljice.I prate naše junake kao crna sjena,slutnja smrti koja obavija čvrsti stisak oko njih.I vode nijemu vojsku koja ne treba odmor,hranu i vodu.
    Naravno,tu su i naša dva junaka pojačana sa Digging Billom.Volim Čika u ovakvim epskim nadrealnim avanturama.On je i dalje simpatična kukavica,cendravac i zanovijetalo,ali nije Nolittin debil.Trknuti kopač mi je ovdje više ličio na običnog pljačkaša grobnica i leševa negoli na tragača za blagom,takav dojam daje potraga u Achronskoj grobnici.
    Da ne ostane baš sve na natprirodnim neprijateljima pobrinuli su se klasični negativci, trgovaci robljem šeik Azim i njegov vjerni sluga Yussuf.prst i nokat rekli bi za njihov odnos i sinergiju.
    Mitska Atlantida,davno nestali kontinent drevne kulture.Boselli je udario temelje u 7 gradova Cibole i nadograđivao ga kroz epizode..Dao joj je svoj štih,uzeo je jedan drevni mit i nadogradio ga fantastičnim elementima, razornim oružjem i letjelicama,raznim čudovištima i nepojmljivom vrhunskom tehnologijom.I sve to upakirao u Zagorov svijet,odnosno natjerao je divljaka iz močvare da malo protegne noge diljem svijeta,ne ciljano da traži mit,već ga je zaplet događaja na to primorao.Kao i u ovom slučaju,od prvotne potrage za nestalim Jacquesom skrenuli smo sa pravca,otišli u nadrealno i natprirodno i dobili smo jednu fantastičnu epizodu sa djelićem otkrivenog mita.

    21.03.2015
    08:20:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 10, 5

    25.04.2015
    13:02:00 sati
    tinton
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    12.05.2015
    22:01:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    7, 4, 6, 9

    28.06.2015
    20:27:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Evo nas, Zagor u Africi i ova prva priča stvarno nije razočarala. Ovo je epski, prava „afrikana“, koja nas vodi iz prašume uz rijeku Niger do zemlje pijeska odnosno južnih predjela Sahare da bi nakon posjeta gorju Ahaggar završili u sjevernom predjelu Sahare i našli izgubljene gradove Atlantide, gradove u kojima su živote gubili, između ostalih, i vojnici 11. rimske legije. Boselli opet ide na ono što ga najviše privlači – veliku avanturu, izgubljene civilizacije i alternativnu povijest... i pritom nadograđuje mitologiju i stvara kontinuitet. Meni to sjeda ko naručeno. Obožavam takve priče, volim taj potkovani, taj povijesno-putopisni stil u kojem, uz svog omiljenog junaka i akciju, možeš nešto i naučiti.

     

    AFRIČKA ODISEJA

     

    Vraća nam se Cain, ali on ovdje nije toliko izražen kao u „Morskoj stravi“. Ovo nije njegova priča, ovo je afrička priča i zbog toga su tu još upečatljivi likovi poput tuareške princeze Marade, arapskog trgovca robljem Azima i njegovog sposobnog henchmena Yussufa, tu su još i pomalo praznovjerni vodič Demba iz prašume Nigerije, mladi tuareg Tarik, koji se brzo sprijateljio s Čikom uz kojeg je i naš stari znanac Digging Bill (u ovoj priči je imao ulogu tomb raidera :) ). Ne smijemo zaboraviti na dvojicu baš creepy negromanata, koji dolaze iz dalekog Kusha, prate iz pozadine naše junake i spremaju efektnu završnicu priče, u kojoj se pojavljuju, između ostalih, oni isti rimski vojnici sa početka komentara. To mi je bilo baš hebeno.  Odlično mi je i kako je Zagor nadmudrio onog šarlatana-vrača sa onom otrovnom palicom – „Neki trikovi kod mene ne pale, stari moj“. Pametan je naš Patrick. :)

     

    Andreucci je odradio odličan posao, iako se odmah primjeti, da su mu potezi malo deblji i grublji u usporedbi sa „Morskom stravom“, ali u usporedbi sa ostalim crtačima, to je i dalje vrhunski.  Naslovnice bi mogle biti bolje, ali nije to više onaj stari Ferri.

    12.07.2015
    15:53:00 sati
    nagor
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 69%

    6, 5, 9, 9

    Avanturisticka prica, i u momente je bas uzbudljiva, ali iskreno, ja sam jedan od rijetkihi forumasa kojem ovaj Andrew Cain nije bas sarmatantan, karizmatican niti simpatican.  Stvarno mi je pun kurac njegovih popovijedskih izjava, molenja bogu, kako spominje Alaha non stop, i kako putuje po svijetu da bi borio zlo.  Ne znam... ova tanka linija izmedju dobra i zla u ovim Boselijevim pricama u kojim se Cain pojavljuje je nekako debilna; nema ovdje nikakve dubine niti kompleksije, nego su protivnici skoro uvijek neki monstrumi iz pakla, ili demoni iz nekog drugog svijeta.  Kao u pricama "Morska Strava" i "Skiptar Tin Hinan", ovdje imamo neka cudovista, koja glupavo napadaju svakog, i protiv kojih se Cain i Zagora bore.  Andreucijev crtez u ovoj prici je odlican, kao i u "Morskoj Stravi", ali na zalost, scenario je dosta debilan, jer su protivnici ponovo djavolji proizvodi, a nikako likovi koji su imalo zanimljivi.  Naslovnice su takodje super.  Sve u svemu, crtez odlican, a scenario precijenjen. Steta.

    01.10.2015
    16:09:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Ok prica,Anderucci je jedan od najboljih Zagorovih crtaca,Ferri takoder razvaljuje na naslovnicama!!

     

    S obzirom na to da je crtez perfektan kao i naslovnice,mozda je i prica treala da bude bolja!!

    04.10.2016
    23:35:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Leonid

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    12.11.2016
    12:03:00 sati
    Leonid
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    10.05.2017
    19:53:00 sati
    suply1
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    31.03.2018
    00:40:00 sati
    Zagorfan01
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    10, 9, 6, 6

    Odlican scenario, odlican ritam radnje, kompletni likovi. Dijalozi povremeno infantilni, povremeno pateticni (kako krene borba, tako krene Kainovo kenjanje), ali uglavnom zadovoljavajuci. Crtez slab, naslovnice slabe.

    10.06.2018
    18:12:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 62%

    5, 5, 8, 8

    24.08.2018
    12:41:00 sati
    Gris
    uredi
  • jova

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    27.01.2019
    10:03:00 sati
    jova
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Izvrsno! Pomalo neobičan Zagor, ali takav i treba biti na crnom kontinentu gdje se isprepleću stvarnost i magija.Sjajna atmosfera, reference na prošlost, mistika, novi neprijatelji... Super!

    21.06.2019
    09:47:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • domegus

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Odlična recenzija zanimljive Zagorove pustolovine.

    26.12.2019
    19:47:00 sati
    domegus
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    21.01.2020
    14:25:00 sati
    goghy
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 675
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 386
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 284
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 783
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 824

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2756
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1833
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1353
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1260
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1188

Aukcije

Forum