Kraljica mrtvog grada

Zagor

ZG LU 105/107 | 232 str.

Potraga za Jacquesom Lassalleom u Africi se nastavlja, Zagor, Chico i Digging Bill ne mogu si priuštiti ni trenutak odmora, jer opasnost je još veća nego u prošloj pustolovini, ratnici Kusha, čudovišni divovski crvi, najmoćniji od svih nekromanata samo su dio te opasnosti. Ono glavno je upravo kraljica Mrtvog grada, Marie Laveau, koja se vratila, ovaj put ne kao obična tajanstvena žena sa poznavanjem Vudu magije, ovaj put ona je ondje gdje pripada, na čelu prijestolnice Vudua, Songhaya, ali to nije ni približno sve, jer Zagor biva opsjednut duhovima misteriozne drevne prošlosti i postaje Damballah. Sve se čini izgubljenim, sile zla su prejake, a čak im se ni Zagor ne može oduprijeti, upustite se u ovu izvanrednu pustolovinu i doživite čari Afrike u njenom pravom svjetlu, ili bolje reći tami…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 98%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 77%

P*7

S*7

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Skriveni zamak
    ZG ABA 3
  • Kraljica mrtvog grada
    ZG ABA 4
  • Carstvo Songaja
    ZG ABA 5
  • Skrivena utvrda
    ZG LU 105
  • Kraljica mrtvog grada
    ZG LU 106
  • Carstvo Songhaya
    ZG LU 107
  • Kraljica mrtvog grada
    ZG VEOP 31

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La fortezza nascosta
    ZG SR 422
  • La regina della cita morta
    ZG SR 423
  • L'impero di Songhay
    ZG SR 424

ZANIMLJIVOSTI

  • radi se o drugom pojavljivanju madame Marie Laveau (prvi put u SD 30-31 Osveta Vudu/Laguna živih mrtvaca).
  • ova epizoda se, osim na gorespomenutu nadovezuje i na epizodu s Krakenom i barunom Wolfinghamom u kojoj se prvi put pojavljuje Andrew Cain "Morska strava" (SD 50-52) te izravno na epizodu "Kainov povratak" (LU 103-105).
  • Mokele-Mbembe, drevna divovska crvolika čudovišta izgledom su identični čudovištima protiv kojih se Zagor zajedno sa Chicom i šestoricom odabranih (Tonka, Heyoka, Satko, Sioux Ohiyesa, Apač Natan te šaman Hopa “Bijeli oblak iznad horizonta” ili jednostavno Oblak) borio u zemlji Wakan "Crni plamen" (LUSP #21).
  • ovo je treći put da se Zagor bori protiv nekromanata, prvi put to je bilo u još jednoj paralelnoj zemlji Tir-Nan-Og u specijalu "Princ vilenjaka" (LUSP #19) protiv nekromanta Zondara, a drugi put u epizodi prije ove, dakle “Kainov povratak”, i tu se radilo o dvojici ovih crnih magova, Xalthoomu i Kandaaru, dok se ovaj put radi o najmoćnijem od svih nekromanata, desnoj ruci Crne kraljice, Vendhysu.
  • važnost ove epizode je i u tome što je vezana za samo Zagorovo podrijetlo, jer kako znamo, ono je dosta komplicirano i još uvijek nerazjašnjeno, sam Boselli dao je tri verzije: drevni pretci iz Atlantide (Tajna Anasaza SD 21), zatim najnovija koja govori da je Zagor potomak nekog keltskog junaka (vjerojatno onog najvećeg, Cuchulainna, LU 114-118) te ona koja je u središtu radnje ove epizode, a to je da je Zagor reinkarnacija poluboga Damballaha, i iako se ta verzija javlja još u već spomenutoj epizodi “Osveta vudua”, ovdje ono kulminira, jer Zagor doista postaje Damballah, a kao dokaz da tu doista ima istine i da to nije samo obična spletka Marie Laveau je taj da Zagora Laveauina puma Kreegah nije ubila, prepoznavši u njemu svog gospodara iz prošlosti, Damballaha, dakle imamo tri reinkarnirane duše prema toj verziji, Marie kao reinkarnaciju Crne kraljice, pumu Kreegah, te Zagora kao Damballaha.
  • na unutarnjoj strani naslovnice 105. i 106. broja kao i na drugoj strani (iza klasične slike Zagorova svijeta) je tekst o međunarodnom strip-festivalu Crtani Romani Šou 2005. godine, osobit po gostovanju Galliena Ferrija i Morena Burattinija, a autor je stripovi.com kum Damir Zovko - Zole.

Zagorove pustolovine u Africi bile su zasigurno među najočekivanijima, jer ne samo da se radilo o novoj etapi brojnih Zagorovih odiseja, već se upravo u ovim epizodama vraćaju najzanimljiviji likovi iz Zagorova svijeta, najistaknutiji su naravno Andrew Cain, lovac na čudovišta za kojeg se smatralo da doista više nema šanse da se vrati već da će ostati zapisan u ovom strip- serijalu kao tragični junak, te koji je pokupio simpatije većine Zagorovih fanova, pa i nije čudo što se vratio, ali ovdje se ne radi o njemu već o drugoj najzanimljivijoj osobi, i to nježnijeg spola, ženstvenoj koliko i tajanstvenoj, čarobnici vudu magije, tamnoputoj madame Marie Laveau.

Boselli doista voli žene, jer upravo on uveo je nove likove tog spola u Zagorov svijet koji su svojom karizmom potukli do tada monotone Fridu Lang i Virginiju Humbold, jedna je razmažena grofica toliko zaljubljena u Zagora da bi se odrekla života kao u raju i preselila se u močvaru Mo- Hi- La u kojoj bi jednog dana pri pranju odjeće slučajno nagazila u živi pijesak i ode nam Frida:), a druga još više zacopana studentica nemirna duha kojeg je očito naslijedila od svog ujaka Charlesa alias Fishlega, kapetana Golden Babyja i čiju ljubav ja osobno ne shvaćam preozbiljno, jer kako sam rekao, radi se o običnoj mladenačkoj prolaznoj zaljubljenosti. One prave žene, koje su dostojne takvog junaka kao što je Zagor uveo je Boselli, u prvom redu tu je Gambit, treća Zagorova ljubav, čistog pustolovnog duha koja po mnogima ima najviše izleda biti Zagorova “ona prava”, iako se to vjerojatno neće dogoditi, Frida kao prva ipak ima prednost. Osim Gambit tu su i dvije neprijateljice, Ylenia Varga i Marie Laveau. Kako sam već rekao u recenziji Božice mjeseca, njih dvije slične su po tome što nijedna nije čisti neprijatelj Zagoru, jer to u konačnici jedna takva žena ni ne može biti, no ipak Ylenia kao vampirica posebna je priča, Zagor joj ne znači ništa u ljubavnom smislu, dovoljan joj je kapetan Britanske mornarice. Ali nije ni Buratinni ostao bez takvih sočnih ideja, smislio je on nama prekrasnu i jako zgodnu gusaricu Denise Lafitte, šteta što ona nije zagrijana za Zagora, eh, gdje je i njoj pamet, zaljubiti se u onoga šonju od Jacquesa kojem je Burattini morao malo podignuti ugled stavivši ga rame uz rame Zagoru u konačnoj borbi u epizodi Blago Jeana Lafittea (LU 100-102).

Ovo sam sve napisao da bih došao do sljedećeg: Marie Laveau smatram najposebnijom od svih navedenih, jer ona je ujedno i Zagorova ljubav, ali isto tako i neprijatelj i uzrok strašnih užasa. Ipak, to je kompliciranije nego što izgleda. Naime, kada sve pomno analiziraš dođeš do zaključka da ona skoro pa i da nije Zagorov neprijatelj, jer u Osveti Vudua sve radi iz osvete, kojoj je uzrok ljubav (što i ne čudi, ljubav ionako pokreće svijet) a također, kao vješta poznavateljica vudu magije dolazi do spoznaje da je reinkaranacija drevne Crne kraljice, što je navodi da stane na prijestolje također drevnog carstva Songhaya i organizira oko sebe vojsku ratnika- zombija i za desnu ruku postavi strašnog i moćnog nekromanta Vendhysa. Naravno, ne možemo nikako reći da je posve nevina, ali ni da je posve iskvarena, jer kako u ovoj epizodi vidimo, glavni neprijatelj je zapravo Vendhys. Također moram istaknuti par citata iz stripa u kojem se prati razgovor Zagora i Marie, koji balansira od prijezira zbog događaja koje je Marie prouzročila pa do laganog obostranog nabacivanja:

“Marie, Jesi li to ti?Baš ti?”
“Baš ja , slatki moj neprijatelju. Izgledaš sretan što me vidiš i to me veseli. Kako ti izgledam?”
“Prelijepa, kao i uvijek, Marie…”
“Galantan si, prinče moj. Ni ti mi ne izgledaš loše. ”

To je bilo na samom početku u zagorovom snu u kojem mu se ukazala Marie, a zatim dio razgovora u njihovom pravom ponovnom susretu:

“Želim ponovno izgraditi carstvo svojih predaka. Vratit ću dostojanstvo svojoj rasi. ”
“Bio bi to hvalevrijedan cilj kad se pri tome ne bi ponovno koristila silama zla, Marie. ”
“Ne mogu sve sama…ja sam samo žena. ”
Ali kakva žena!I zato me uvijek razbjesni što imaš crnu dušu!”

Dakle, prisutna je mješavina simpatije i odbojnosti što i čini odnos Zagora i Marie posebnim.

Što se same radnje tiče, Zagor, Chico i Digging Bill (pravim imenom William Loderer) u potrazi za Jacquesom Lasalleom dolaze malo južnije u Afriku uz rijeku Niger, napuštajući tako pustinjska područja sjevernog dijela. Odmah na početku nailaze na opasnosti u napuštenom selu gdje ih napadaju Mekele-Mbembei, najviše onemoćavši Zagora koji nije bio spreman za napad zbog sna u kojem mu se pojavila Marie. Ubrzo nakon toga nailaze na selo patuljastog, miroljubivog ali i hrabrog afričkog plemena Bahmilea koji im pruža utočište u njihovom selu na vrhu baobaba, idealnom jer pruža odlično sklonište. No, ubrzo ih napadaju ratnici Kusha u službi Crne kraljice, te Zagor biva odveden u Songhay, u kojem se u otprilike isto vrijeme nađu i Denise Lafitte i jedan od dvojice gusara koji su pošli za crnokosom gusaricom u potragu za njenom ljubavlju, Van Sutter, dok je drugi ubijen u napadu Kushita koji su ovo dvoje doveli u Songhay. Dakle, Zagor sada spoznaje da je Crna kraljica Marie Laveau, pod njenom hipnozom prestaje imati svoju svijest i postaje Damballah, te se odijene i počne ponašati kao on. No, tu je i Vendhys, koji ima namjeru izvršiti veliki obred prizivanja boga Velikog crva unatoč protivljenju Marie. Detalje radnje nemam namjeru prepričavati, ali zato moram istaknuti sam konačni obračun u kojem je Zagor još uvijek Damballah, i bori se protiv Velikog crva i tada slijedi najupečatljiviji dio, baš onako frajerski:

Veliki crv: ”Prepusti se, Damballah…moj si!”
Dok Zagor na to odgovara: ”Da…Damballah ti pripada, Veliki crve. Učini s njim što hoćeš…Ali ja nisam Damballah. JA SAM ZAGOR!”

I upravo ovdje se zbiva taj ključni trenutak, u kojem se jasno prekida nit iluzije i hipnoze, ako Zagor i ima nekakve veze sa Damballahom, a sigurno ima, ipak to ne smije utjecati na ono što naš junak jest, kako znamo iz Nulte godine Darkwooda, svoje mjesto u Kotaču sudbine u kojem još traži svoje mjesto ispunjavajući svoju sudbinu Zagor ima kao Gospodar Darkwooda, legendarni Duh sa sjekirom, a ne kao polubog iz drevne prošlosti. Ta osobnost toliko je jaka da pobjeđuje bilo koje sile, i ukoliko se i javila koja trunčica sumnje u Zagorovu postojanost ona se briše tako jasno i tako dojmljivo da jednostavno nisam mogao ostati ravnodušan. Inače, sam obračun je pomalo Conanovski, najviše po onom Zagorovom, bolje reći Damballahovom izgledu.

Ono što je zanimljivo u ovoj i prethodnoj epizodi je pojava nekromanata, crnih magova, koje je Boselli zamislio kao nove velike Zagorove neprijatelje još od samog početka, iako se u Osveti Vudua ne pojavljuju. Vudu kakvog smo upoznali pod perom Nolitte je potpuno drukčiji od ovog. Ono je bio čisti klasik, Haiti kao otok vudu magije i zombiji plus pokvareni zemljoposjednici, što je ne čini lošom, dapače, dinamična je i ima svoju draž. No, Boselli je scenarist koji jako voli čudovišta bilo koje vrste i u bilo kojoj mitologiji. Tako je njegov debi na Zagoru upravo epizoda u kojoj se produbljuje indijanska mitologija u Zagoru sa pojavom Wendiga i zemlje Wakan (već spomenuti specijal br. 4 “La fiamma nera”) i u svaku epizodu nastoji unijeti dozu mistike i horrora. Doduše, ne smijemo zaboraviti da nije samo on očiti horror- fan, to je i Nolitta, ali on je kako sam već rekao čista klasika, dok je Boselli moderniji (ne u vremenskom smislu, već u stilskom). Uzmimo za primjer prvi i treći susret s Rakosijem. Prvi, čiji je autor Nolitta je čisti klasik, znači mađarski cigani donose sarkofag sa vampirom iz Transilvanije u Ameriku, a tu je i doctor Metrevelić koji podsjeća na Abrahama van Helsinga, dok je treći ne samo drugačiji po tome što se pojavljuju i nova čudovišta (farkaskoldoi) već se uvode i novi likovi poput Rakosijevog nećaka Korasija i vampirice Ylenie Varge, te Fridinog zaručnika Manfreda Moora i njegovog prijatelja Janoša. Doduše, dijelom je razlog i taj što se radi o povratku pa i treba nešto drugačije no ipak je jasno vidljiva Bosellijeva naklonjenost priči sa obiljem raznoraznih čudovišta i raznih drugih neljudskih stvorenja iz svijeta SF- a i horrora. Ima još mnogo tih primjera, no da ne skrenem s teme ove recenzije, prijeđimo mi na ono što sam htio ovim primjerima reći:ista stvar se događa i kod sage o Vuduu, uz zombije koje sada Zagor tamani kao kruške, tu su i razni demoni i čudovišta poput Krakena ili ljudi- riba. Dakle, što saga o vuduu ide dalje, to je sve bogatija likovima i samim time zanimljivija, jer od običnih zombija iz prvog susreta s ovom magijom prešli smo preko lovca na vještice Caina, madame Marie da bi došli do nekromanata koji inače predstavljaju sam vrh vudua. Zanimljivo je da prvi susret s njima Zagor proživljava u epizodi koja nema veze s vuduom (Princ Elfova, gorespomenuti neobjavljeni specijal br. 11) što zapravo pokazuje koliko su široka njihova djelovanja i tako nam Boselli daje naslutiti da će se nekromanti još vraćati, jer su sigurno prezanimljivi i originalni neprijatelji a da bi s njima bilo gotovo već u ovoj epizodi.

Kako se vidi po ocjenama, i priči i scenariju dao sam deset jer to doista zaslužuju. Znam da je mnogo fanova ostalo razočarano sveukupnim afričkim serijalom, no ja ne razumijem kako. Što točno fali?Spektakl?Mnoštvo likova?Zanimljivi podaci?Dinamičnost? Naravno, svatko ima svoje mišljenje, ali mislim da bi u prosjeku, cijeli ovaj serijal, a posebno ova epizoda trebala imati oko 80%. I Boselli i Buratinni su to zaslužili. Ipak, i ja imam jednu zamjerku, naime, volio bih da je dulje trajalo, nekako su mi tri epizode u samoj Africi (ne računajući Blago Jeana Lafittea koja je većim djelom u New Orleansu) premalo, ali opet kad pogledaš, rečeno je sve što se moglo reći, a to je onda znak da je kraj, jer bi nepotrebno odugovlačenje sigurno samo pogoršalo sveukupni dojam.

No, dakažemo konačno koju i o crtežu. Jednom riječju, savršenstvo! Laurenti mi je jako drag crtač i uopće se ne slažem sa tipičnim komentarima kako Zagora crta kao divljaka, jer mi njegov crtež savršeno paše Zagoru, a u ovoj epizodi je dosad uvjerljivo najbolji. Osim što odlično crta scene akcije i majstor je u kontrastima, fenomenalno crta žene. Kako je samo nacrtao Marie i Denise, doista savršeno. Opet se moram osvrnuti na Ferrijevu jedinu boljku, a to su žene. Pa usporedite samo Laurentijevu Denise i onu Ferrijevu ili na naslovnici još neobjavljene epizode tandema Ferri/Buratinni ili iz same epizode (ZG SR 474 I bassifondi di New Orleans), mislim, razlika je ogromna.

I na kraju, naslovnice, jedina slaba karika ove fenomenalne epizode. Ova prva je dio prethodne epizode, stoga se ocjenjuju ostale dvije. Prva od te dvije je stvarno odlična, ali druga je zato jako loša. Opet ista stvar, radi se o spektakularnoj epizodi, a ono naslovnica potpuno pasivna, mislim, gdje je problem nacrtati Zagora sa sjekirom u ruci a ispred njega Veliki crv, a da o koloru ove naslovnice ne govorimo.

Kao što sam isticao kroz cijeli tekst, Marie nije pravi neprijatelj i kao takva ima i prigodnu sudbinu, a ta je da se prestaje baviti silama zla i ostaje živjeti s narodom Bahmilea, bolje nego da ide natrag sa Zagorom, Chicom i Digging Billom u Ameriku jer, kako je i Van Sutter sam rekao:

”Neke žene na brod donose nesreću. ”

A Marie je sigurno jedna od njih.

Naprijed

ZG LU 103/105 Kainov povratak

ZG LU 108/109 Zemlja slobode

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 40%

    2, 2, 7, 7

    Dobra i zanimljiva prica. < stari komentar od pred skoro točno 9 godina iz 2006. Sad u 2015 i nakon brda pročitanih stripova, ovo je totalno razočaravajuče. Toliko nejasno, u početku dosadno, kako ide ka kraju postaje ipak koliko toliko bolje. Priču sam bio počeo čitati pred koji mjesec, pa odustao, i onda odlučio dovršiti, pa sam je na kraju razvlačio na wc-u skoro 2 tjedna. Boselli se totalno pogubio, i lagano mi počinje i biti dosadan, a i ići na živce. Tako je i Dampyra upropastio. Ima par odličnih priča, nešto solidnih, a ostalo je sranje. Neka se prebaci na MM-a i tamo filozofira i dosađuje! Laurenti može i bolje, kao i Ferri.
    07.04.2006
    14:29:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    da sam mlađi, možda bi mi ovo mnogo bolje leglo. ovako, međutim, jedna sasvim prosječna priča i na česte momente veoma dosadna. inače, generalno govoreći, zagorova odiseja u africi mi je ubjedljivo najlošija od svih ostalih. a imala je sve atribute da bude jedna od najboljih, ali je finalna obrada zakazala.
    07.04.2006
    15:48:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • sonor

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    jako dobra epizoda! kratko i jasno!
    07.04.2006
    15:53:00 sati
    sonor
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 7, 10

    Ništa posebno...čak najgora od ovih u africi.Najbolja je "Kainov povratak" pa "Blago laffitea" pa "Zemlja slobode" pa tek onda ovo
    07.04.2006
    17:21:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    07.04.2006
    19:54:00 sati
    Koresh
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    meni jedan od najboljih zagora bravo za recenzenta
    07.04.2006
    20:34:00 sati
    jasa
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    8, 8, 5, 10

    Pa,epizoda nije tako losa,ali moram priznati da sam ocekivao vise.Mozda da je tu epizodu crtao Ferri,bi ta epizoda imala onu tipicnu atmosferu,ali tak nije to to.Uglavnom prica se moze tu i tamo ponovno pricitati.
    08.04.2006
    08:41:00 sati
    zagorovac
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 8, 5

    Čini mi se da Boselli malo-pomalo popušta.Od njega sam navikao samo na odlične epizode,ali u ovih nekoliko poslednjih kao da se malo izgubio i pretjerao u količini fantastike.Povratak Caina sam bez problema mogao progutati ali ovdje je već očiti pad kvalitete.Zagor kao reinkarnacija poluboga Damballaha,koji zajedno sa Marie Laveau vlada u carstvu Songhaya,uz to nekromanti koju zazivaju divovskog crva(još jedna reinkarnacija demona Carefoura),potraga za Jacquesom,pleme patuljaka koje živi na drvetu itd.Previše različitih elemenata za tek jednu epizodu(standardna Bosellijeva boljka).Međutim,daleko od toga da je priča loša.Ima tu dobrih uzbuđenja,puno akcija a konačno je Zagor opalio i prelijepu M.Laveau.Kad smo već kod nje,ona u interpetaciji perverznjaka Laurentija izgleda fantastično i sigurno nosi titulu najseksipilnije žene u Zagorovom svijetu.Crtež je ukupno gledano vrlo dobar,meni se sviđa što Laurenti crta Zagora kao divljaka sa dugom kosom i mišićima a la Tarzan jer ga i sam tako doživljavam(valjda mi je zato Chiarolla najbolji crtač Zagora).Naslovnice su sramotne,posebno ona na kojoj je M.Laveau i Zagor u smiješnoj pozi najslabija su karika ove priče.Ferri jest car,ali daleko je on od svojih najboljih dana.Nakon ove epizode,Boselli je još napisao pentalogiju Povratak Kandraxa a nakon toga uzeo dužu pauzu.Po mom skromnom mišljenju,to je dobar potez.
    08.04.2006
    12:42:00 sati
    Aco
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 55%

    7, 7, 2, 7

    prosječna priča,afričke epizode su mi pomalo dosadne,fali tu i soli i papra...laurenti očajan,treba mu zakonom zabraniti crtanje zagora...
    10.04.2006
    09:16:00 sati
    globinjo
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 8, 6

    aco je napisao što i ja mislim, boselli je izgubio dah, ništa zato što je sve prefantastično, nego jednostavno nije na nivou velikog putovanja po americi + morska strava, ipak, ima tu dobrih elemenata i nije dosadno, bar ne previše, i još da pohvalim recezenta, da je početkom 80-ih bilo interneta i ovog sajta, možda bi i ja pisao ovako strastvene recenzije, to je ljubav prema zagor serijalu, izvire iz svake rečenice
    10.04.2006
    22:57:00 sati
    ken2
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    priča je dobra, naslovnice bi bile odlične da nema 2 malo mi je glupa ali nema veze.
    15.04.2006
    09:21:00 sati
    jack 50
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Najlošija od svih afričkih priča.Presipanje iz šupljeg u prazno, isuviše,isuviše fantastike i to još loše ispričane!
    Slažem se sa Acom da je dobro što je Boselli uzeo duži odmor, pošto je postalo očigledno da je počeo da gubi dah.
    18.04.2006
    09:06:00 sati
    manhunter
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Je, i ja pohvaljujem recenzenta, ali i kena2 (starog lisca i majstora koji prepoznaje pozitivan duh). Mladi Vice je strastveni zagorljubac i recenzent-entuzijast, unio je dobru energiju u ovo štivo (možda malčice preopširno, ali nema veze, volja tuče razum na svim poljima, i odajem mu priznanje). I stari (stari u smislu iskusni morski vuk) Aco je skenirao i uvidio da nešto tu izmiče, nema tu snagu Morske strave, pa ni Cainovog povratka, možda fali jedna čišća naracija, pravolinijska, previše razgranjavanja tupi oštricu. Svejedno, ostajem pri tome da je i ova afrička odiseja na visokoj razini zabave, pustolovine i uspješnosti. Da, nije kao legendarna druga američka odiseja započeta sa Nestalim istraživačem, no, stara garda (i novi štitonoše) su malčice prekritički, ili im se povećao apetit. Što ovdje dodati, recimo dodatni plus za lovkraftovske interpretacije (premda lovkraftovska atmosfera fali), pa seksi ženske (naguzio bih i Denise i madame), Digging Bill mi je simpatičan. Zamjerka mog gena kamenog ide na popuštanje Bonellija, nije više ona tvrda stara kost, uvađa mlitavu političku korektnost, pa tako imamo iste te seksi žene kao sposobne i superherojke (ovo ne cijenim), te i nepotrebni kozmopolitizam, Zagor kao crnac (ne cijenim ni ovo). Laurenti kao da varira, ima neke prefantastične slike, ali i neke škrabotine, možda je to nacrtao s nosom. Ipak, odličan tip, a globinjo to nikako da prihvati i oda počast novoj gardi crtača - uvijek srozava ocjene pravim epizodama svojim donatelijevskim ukusom hehe. Dajem devetke bez pardona.
    19.04.2006
    12:19:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    IZVRSNA PRICA.BOSELLI JE PONOVO DOKAZAO DA JE MAJSTOR BEZ PREMCA.ANDREUCCIJEV CRTEZ JE VRLO ZANIMLJIV LAURENTIJEV STIL JE PAK LEPRSAV ALI SVE SE IPAK UKLOPILO U JEDNU PRICU KOJA ZASLUZUJE SVE POHVALE I KOJU SVAKAKO PREPORUCUJEM SVIM STRIP FANOVIMA
    01.05.2006
    20:08:00 sati
    miralem
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Budući da ne volim Zagora,dugo sam čekao ove epizode.Zrače atmosfernošču.Jedna od rijetkih Zagor epizoda da mi je sjela kao budali šamar....:)
    21.05.2006
    17:35:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Solidna epizoda, svakako se da procitati, ali imao sam osjecaj kao da citam Tarzana :) Afrika, magija, Laurentijev Zagor, ovaj Dambalah :)))
    Boseli previse fantazira (znam, znam mislite "Cekaj samo dok procitas epizodu s Kandraxom"), a problem je u tome sto likovi kao da ocekuju te stvari i nisu zacudeni divovskim crvima, zombijima i sl. Tako da nema dosta napetosti.
    01.06.2006
    23:58:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Prica je dobra,crtez takodje,ali ipak sam ja Ferri fan i tesko mi je da se naviknem na ovako nacrtanog Zagora.Ali glavna promena kod Zagora nije spoljasnja nego unutrasnja,i upravo to mi najvise smeta kod novih epizoda,koje mi se ipak svidjaju(ja volim svaki Zagorov strip:)).Evo ovo me muci.Po kom kriterijumu Zagor odlucuje koga ce smaknuti a koga nece???Po kojoj osnovi je ostavio onu vesticu u zivotu kad je odgovorna za smrt mnogih nevinih ljudi pocevsi od onog sirotog cuvara groblja u Luizijani?Drugog bi bez milosti ili tresnuo sekirom u glavu ili otpratio na vesala.Jeste Mari Lavo najbolja riba iz celog serijala,ali stari Zagor nije tek tako prastao onome ko bi bacio Cika aligatorima.Po meni niko nema pravo menjati Zagorovu licnost.Mari Lavo je ipak VELIKI plus u stripu,i jasno je da Zagor ne moze ubiti zenu,ali ipak da se spriajtelji i jos vise od toga je prava glupost.Onda nije pravedan,sto on uporno tvrdi da jeste.Sta bi bilo da su Cika izjeli veliki gmizavci??To sve mi nekako daje nerealnost cele prce.Nelogicnost bolje reci.Inace epizode u Africi su cool,i pravo su osvezenje.Nekromanti i njihovi zombiji su dobri kao protivnici gospodara Darkwooda.Takodje bi pohvalio izgled nekromanata.I samo jos nesto,sto se kog vraga boje velikog crva,kao neki mracni bog,a Zagor udario na njega samo sekirom.Taj bi crv trebo pretiti citavom svetu????Opet mala nelogicnost.Treba da se drze dalje od tog fazona...kao celom svetu preti opasnost ako se to i to desi,to je u najmanju ruku jadno i nije sustina Zagora.On nije tu da brani ceo svet od zlih bogova nego indijance od nemilosrdnih belih ljudi.
    17.06.2006
    23:42:00 sati
    Mrtvacka glava
    uredi
  • Vega

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Od početka se vidi da je Boselli povratak Marie Laveau zamislio kao vrhunac afričke pustolovine. Vjerojatno se zbog toga malo zanio i ubacio previše fantastike. Na kraju smo dobili osjetno slabiji nastavak, kako epizode s Kainom, tako i kultnog prvijenca "Osvete vudu". Ipak, ovo je također vrlo zanimljiva priča. Interesantno je vidjeti Zagora kao Damballaha u napadu na selo pigmejaca (a super je i onaj mali Chuma koji se pridružuje Denise Laffite, Van Sutteru te Chicu i Digging Billu). Madame Laveau naravno nije glavni negativac (mada bi joj Kain, da je pošao sa Zagorom, sigurno odrubio glavu:) nego je ta čast pripala ljubitelju mrtvih - negromantu Wendhysu. Tako se na kraju crna madame rastaje s Zagorom i ekipom u prijateljskom tonu. Smatram da je lik Marie Laveau najzanimljiviji i najintrigantiji u cijelom dugovječnom serijalu. Laurenti je svojim izvrsnim crtežom svakako mnogo doprinio njezinoj popularnosti. Naravno, pošto majstor crta gusarica Denise jedva da ima zakopčanu bluzu:)Ferri je naslabija karika. Naslovnice izgledaju traljavo i zbrzano. Recenzija je puna entuzijazma i Mrtvacka glavo pravi ti je komentar:)!
    20.10.2006
    11:32:00 sati
    Vega
    uredi
  • esse

    Ukupna ocjena 19%

    1, 1, 2, 7

    13.01.2007
    18:39:00 sati
    esse
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...Laurenti crta odlično,a naslovnice su tak mogle bi moľda bit bolje al ovak su super...boselli uvijek pretjeruje i stavlja u jednu epizodu hrpu stvari kaj tu ne stanu i sve zakomplicira,al kad se epizoda drugi put pročita ok je...kaj se tiće cijelog serijala o africi mislim da nije razočaro,al nemre nadmaąit ono od nestalog istraľivača pa skkroz do povratka vampira...
    20.01.2007
    20:31:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    18.04.2007
    22:11:00 sati
    Ega
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 70%

    8, 7, 6, 7

    neloše makar bi crtež moga bit bolji
    25.08.2007
    21:54:00 sati
    lwood
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovako nešto nisam očekivao.
    17.09.2007
    19:10:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 80%

    9, 7, 9, 5

    Dobro da čitam tuđe komentare prije nego što napišem svoj. Zato ću, umjesto da (kao po običaju;)) filozofiram, reći samo to da se apsolutno slažem sa onim što je @Aco rekao, potpisujem sve. Svaka čast i @Vici koji piše recenzije od srca, uvijek sam cijenio entuzijazam. Laurentijev crtež fenomenalan, naslovnice jedva prosjek.Laurenti stvarno crta najljepše ženske; Madam Laveau (kao Naomi Campbell sa bujnim poprsjem) i vrckava brkica Denise. Kakve bombe, HOO HA!!
    27.09.2007
    02:43:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Posle price o Kainu i njegovom povratku najbolja africka Zagorova prica. Za razliku od vecine ostalih volim dosta elemenata fantastike u Zagoru a samo mjesto desavanja radnje jednostavno iziskuje ozivljavanje tajanstvenih legendi i strasnih cudovista kojima epizoda obiluje. Bas mi je nesto drago sto se Mari Lavo "dozvala" pameti, mnogo fina cica da bi ostala sa one strane ogledala...Laurenti je vise nego dobar, volim njegov leprsavi stil. Naslovne za deset.
    17.07.2008
    22:30:00 sati
    vope
    uredi
  • Ukupna ocjena 57%

    6, 5, 6, 6

    Ajde za nijansu bolje ocjene nego Kainovom povratku, ali i dalje mislim da je tematika potpuno promašena za Zagora.  Što mi ne bi toliko smetalo da je zanimljivo.  Ali je jako dosadno i jako teško...  Laurenti u skladu s Bosellijem - loše, tamno, nerazumljivo...  A uklopile se i naslovnice.  Sretan sam kaj sam protrčao kroz ovo i kaj sad slijedi "realna" epizoda s Liberty Samom jer to jednostavno ne može bit ovak dosadno...
    06.10.2008
    15:03:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    8, 7, 5, 10

    Nazalost ovo je jedina epizoda koju za sada imam i koju sam procitao.Prvi put vidim Zagora u Africi i mogu da kazem da strip nije los. Pojavljuju se Diging Bil, Deniz Lafit, Van Suter(koji se pojavljuju u stripovima Veselog cetvrtka), medjutim crtez nije na nivou i ta prica o onim cudovistima malo je preterana. Sve u svemu, ne mogu da dam celu ocenu jer nisam procitao sve epizode. Za sada je ovako, a posle... videcemo...
    31.10.2008
    17:17:00 sati
    misa
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 33%

    1, 1, 7, 6

    Slabo. Loše. Stupidno. Šta je Boselli pio kad je ovo radio. Zagor ko Damballah.hahhaaahaa ! Laurenti bolji u močvari. I naslovnice mi nisu nešto
    15.11.2008
    12:11:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Elderane84

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Ne znam zasto se ovo mnogima ne svidja. Ne vidim da je toliko losije od Krakenaa. Meni fenomenalna prica, slabo sta imam da zamjerim, cijeli africki serijal mi jemnogo zanimljiviji od vecine danasnjih darkvudskih epizoda.
    17.05.2009
    21:49:00 sati
    Elderane84
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    dobra je ova Afrička saga-slično ko u pilotu(mister no)Odlično.
    18.05.2009
    21:06:00 sati
    teller
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Zanimljiva epizoda u kojoj se daje još jedna verzija Zagorova podrijetla. Ono što mi je najbolje u ovoj epizodi je Laurentijev ctrež, sviđa mi se kako crta likove. Definitivno je prikazao Denise mnogo ljepšom nego je to Chiarolla učinio... Super mi je i prva naslovnica (ako ne računamo "Skrivena utvrda" koja ne pripada ovoj priči) koja mi djeluje nekako mračno i tajanstveno... baš kako i pogoduje radnji. Zadovoljan sam ovim Afričkim pustolovinama u kojima je prikazano praktički skoro sve - od jednog usamljenog otoka pored obale, preko ogromne pustinje Sahare i mračnih džungli u srcu Afrike punih raznih opasnosti, pa sve do "donekle" civiliziranih gradova uz obalu. I lijepo je prikazana ta različitost života u svakome od spomenutih mjesta. Mislim da nemamo što puno više od ovih pustolovina u Africi i tražiti.
    20.06.2009
    10:59:00 sati
    allessi
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Bosellijeva ideja je bila dobra ali moglo je to bolje. Imamo mnoštvo dobrih likova, zatim zaplet sa Damballahom (koji ipak izgleda previše umjetan), i poprilično predvidljiv kraj sa velikim crvom. Jednostavno, ne štima sve kako bi tribalo. Laurenti je jako dobar ovdje, za razliku od Močvare robijaša. Dobro crta ženske i raspadajuće zombije. Ipak, i dalje mi je njegov najbolji rad Otočka skupina, a izgleda da će tako i ostati.
    03.10.2009
    11:26:00 sati
    mpavin
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 7, 7

    Kainov povratak mi je bio dosta bolji. Možda jednostavno nisam bio raspoložen za čitanje ovakve vrste Zagora, ali mislim da je tu previše fantaziranja. Čak na trenutke naporno za čitati, a to je vrlo rijetki slučaj kod Bosellija. Oduvijek sam imal dojam da se Boselli bolje snalazi u Texu neg u Zagoru. Laurenti mi nikad nije bio na vrhu liste Zagorovih crtača. Dobar mi je, ali ništa više od toga. Čak je i Ferri imal boljih dana.
    09.10.2009
    13:16:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 7, 10

    Boselli malo prebrijava kao i obično! Čovjek bi od svake epizode napravio spektakl ali ne ide to tako!

    26.04.2010
    21:40:00 sati
    supermike
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    Steta sto avanture u Africi nisu duze potrajale. 

    Zagi povali i Marie, sklopio brak i vec se razveo u istoj epizodi. 

    Odnos izmedju Zagora i Marie me podsjeca na Thorgala i Kriss de Valnor. 

    29.01.2011
    06:45:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 78%

    9, 7, 7, 9

    Lijepo zamišljeno, doista, ali ne baš najbolje sprovedeno i na trenutke dosadno. Laurenti solidan.

    04.04.2011
    19:39:00 sati
    drogsy
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    Solidna epizoda, mada Abatonovo izdanje treba zaobići u najširem luku. Najnekvalitetniji materijal za strip su koristili. Zamerka u samoj priči je što je Zagor postao Konan, ali ipak sjajna epizoda. Naslovnica nisu nešto osim treće, koja je za 10.

    04.06.2011
    15:38:00 sati
    writer
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Za prvi dolazak u Afriku dajem 100%.

    08.06.2011
    20:27:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Meni vrlo draga epizoda. Laurenti je ovdje na svom vrhuncu. Usput, on mi je potpisao "Kraljicu mrtvog grada" na CRŠ-u 2007.

    11.06.2011
    14:48:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fenomenalno!!!!

    24.06.2011
    21:25:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Ukupna ocjena 56%

    7, 2, 8, 5

    02.04.2012
    22:08:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    18.04.2012
    13:25:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Ova epizoda je ubitacno dosadna i prepuna dijaloga od kojih su mnogi nepotrebno natrpani tekstom sve do druge sveske ove price tj. dok Zagor ne postane Dambalah! Tada epizoda postaje dinamicnija, ludja i mnogo zanimljivija!

     

    Mogu samo da zamislim Cikovo ocajanje, koje je trebalo temeljnije da se prikaze, kada je otkrio da je Zagor, njegov najbolji prijatelj i drug iz hiljadu zavrzlama i bitaka potpuno zaboravio ko je on, umislio da je drevni polubog Dambalah i sada je Ciko prepusten sam sebi, na nepoznatoj zemlji Afrike gde iza svakog zbuna moze nesto da te ubije bilo to obicna neka zivotinja ili zivi mrtvaci Negromanta iz Kusha. Ja bih zapao u ocajanje. Ali Ciko ne gubi nadu a tu je i Digging Bill da mu pruzi podrsku a i sposobni Van Suter, lepa Denise i pigmejac Chuma.

     

    Zagor kada je postao Dambalah postaje neka ultimativna verzija samog sebe, meni izglda kao da je postao jos jaci, misici su mu ogromni izgleda kao grdosija ali je postao i okrutniji, ipak iz njega izbijaju njegove ,,stare" osobine plemenitosti i miroljubivosti.

     

    Najefektniji deo epizode je kraj kada se priziva bog crva, napetost se povecava, izgleda kao da su svi u bezizlaznoj situaciji, Zagor pomaze(OPET!) da se oslobodi cudoviste i predje granicu medju svetove,ali se na kraju osvescuje i tada ide ona mnogo dobra scena: 

    Cudoviste: ,,Prepusti se Dambalah, moj si!"

    Zagor: ,,Da... Dambalah ti pripada veliki crve. Ucini s njim sta hoces.

    Ali ja nisam Dambalah! JA SAM ZAGOR!" 

    Ali u toj situaciji postavlja se pitanje sta je navelo Zagora na otreznjenje, da li to sto je video sve svoje prijatelje u smrtnoj opasnosti( pa i Mari Lavo medju njima?) ili je cudoviste svojim mocima slanja vizije u njegov mozak mu uzrokovalo nekakvo otreznjenje, to nije objasnjeno.

    Ili je Dambalah oduvek i bio u Zagoru, samo je sad Zagor naucio da ga smiri? Ta ideja mi se bas i ne svidja. 

    Ili su prosto prestale da deluju droge koje je Mari Lavo davala Zagoru?

     

    A imamo  i moguce objasnjenje nestanka starih civilizacija, na 16. stranici sveske Carstvo Songhaya Zagor tada u posedu Dambalaha kaze Mari Lavo da je opasno prizivati stare zle bogove i da se oni ne mogu kontrolisati i i kaze: ,, Cele civilizacije i carstva su unistene kada se na Zemlju oborio njihov uzas."  Da li tada Zagor/Dambalah misli na Atlantidu i Mu? Ali zar nam nije receno u Sedam gradova Cibole da je medjusobni rat Atlantide i Mua i doveo do njihovog samounistenja? To nam jos nije razjasnjeno, ali moguce je da ci biti razjasnjeno u predstojecoj Juznoamerckoj odiseji!

     

    05.05.2012
    16:18:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 56%

    6, 5, 5, 8

    Priča je dobra. Opet imamo Caina. Događa se u Afriki, što je sve dobro, da se odmorimo od jednih te istih priča. Ovde to sve skupa sliči na Konanov svet ali nije to loše. Ako bi to još i crtao Buschema bilo bi sjajno. Tako, da crtež po meni kvari ovu priču. Neke od ovih novih priča bi mogle biti puno bolje s dobrim crtačem. Kod Zagora je to Ferri, kod Konana Buschema. To su dva sinonima za ta dva strip junaka. Ako priča i nije dobra, užitak je gledati njihov crtež.

    21.05.2012
    12:11:00 sati
    tekumze
    uredi
  • darkw00d

    Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 7, 8

    Dobra priča, crtež bi mogao bit bolji, naslovnice ništa posebno.
    27.12.2012
    07:30:00 sati
    darkw00d
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 69%

    6, 5, 9, 9

    Nat Murdo, Yelenija Varga ... i sada Marie - negativci postaju pozitivci, a Boselli postaje predvidljiv. To njegovo opraštanje grijeha svojim negativcima je zbilja pretjerano. Nakraju, uopće mi nije jasno čemu je Jacques u stvari služio u ovoj priči. Sviranje kur*u, eto čemu. Što se crteža tiće, kada sam prvi puta čitao Lagunu živih mrtvaca (u vrijeme kada je i izašla kod nas) - nisam se mogao nikako priviknuti na Laurentija - preodbojan mi je bio taj njegov stil. Sada je sasvim druga priča, i pogotovo mi je drago ako ima komada u epizodama koje on crta, jer crta ih stvarno savršeno. Marie je prava bomba - kao i Denise.

    16.02.2014
    00:38:00 sati
    caramba
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    15.05.2014
    08:45:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 10, 7

    05.07.2014
    12:33:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 63%

    8, 7, 3, 9

    Priča nije loša ali mi je crtež odvtatan pa mi to kvari ukupan dojam priče.

    23.09.2014
    16:12:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Sasvim zadovaljajuca prica. Mada,ok su bili oni zombiji,al kud morade ono sa crvom? Izvedba je mogla bolja biti. To se uglavnom odnosi na zadnju trecinu/cetvrtinu epizode. Imamo interesantnih likova. Svi su svoj udio price,manje vise dobro odigrali. Denise i Sutter,bili su fenomenalni. Chico i D.Bill,kao dva krpelja. Ostali,ne bas za zapamtiti. Zagor ni u kojem trenutku nije bio Damballah.To je samo glumio,da se Marie...(Cenzura) . I naravno, da je steceni polozaj koristio,radi unistavanja zlocinacke jazbine iznutra.(lol). Crtez je vrlo dobar. Mada je Zagor kao Damballah,izgledao puno krupniji tj. misici su bili izrazeni kao u bodybuildera. Laurenti nam je odlicnu atmosferu prenio na papir,a djevojke je crtao za cistu desetku. Naslovnica Lu 106,top!

    12.10.2014
    12:00:00 sati
    Tutta
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    05.11.2014
    07:45:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 46%

    4, 4, 6, 4

    Nažalost, Boselli se potpuno izgubio. U prošoj epizodi još je nekako uspio zadržati konce u rukama, ali ovdje je potpuni raspad sistema. Za razliku od svojih prethodnih radova, ovo je potpuno neuvjerljivo i isforsirano. Žao mi je što priča koju je gradio još od "Osvete Vudu" završava na ovaj način. Laurenti je također podbacio. Samo ponegdje crtež ima kvalitetu prethodnih uradaka. 

    22.12.2014
    16:55:00 sati
    Spock
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Zagor je konačno u svom elementu,ocean su zamijenile afričke rijeke,suhu i vruću pustinju zamijenila je bujna vegetacija vlažne i mračne džungle.
    Boselli nas uvodi u mračne tajne crne Afrike,rituale i crnu magiju.Zagor opet ima svoj status poluboga iskovanog kod primitivnih zajednica.Ovaj puta to nisu Indijanci već afrički ratnici,nije izaslanik Manitua već utjelovljenje Damballaha kroz fizički i psihički karakter.
    Ako je u prve dvije epizode bio tek dio grupe,ova je u cijelosti posvećena njemu,kroz atavistički pristup,uz malu pomoć Marie Laveau,crne kraljice iluzija,varki i hipnotičkog praha.Željela je pretvoriti Zagora u nešto što on nije,ne iz mržne ili osvete,već iz ljubavi.Ona nije izrazito crni,negativni lik,ipak u njoj ima i dobroga,kako je i pokazala na kraju.
    Nije ovo loša priča,ima svojih svijetlih trenutaka,dinamike,uzbuđenja.Svega pomalo je nadrobio u ovo:nekromanta i njegovu malu vojsku nemrtvih,potlačeno pleme pigmejaca koji žive na baobabu,male crve od nekoliko metara ,velikog crva,nekoliko gusara i naši junaci u potrazi za Jacquesom.
    A on se nalazi u rukama crne kraljice,u kraljevstvu bez kralja,samo ostatci i ruševine nekadašnje slavne i sjajne legende.
    I iluzije i tlapnje Marie Laveau o obnovi crnog kraljevstva.Interesantna je preobrazba dotične gospoje.Prvo je bila gusarica,pa prezrena ljubavnica,vudu svećenica a sad su se u njoj probudili stari korijeni Afrike,želi obnoviti staro carstvo i vratiti dostojanstvo crnoj rasi.Ali pri tom tlači i potčinjuje svoju vlastitu rasu.To ne ide skupa,a najbolji primjer je atavistički Zagor kada uzme u ruke Damballahovu sjekiru dvostruke oštrice.Podsvjesno se opire novoj ulozi,bori se protiv nje i na kraju pobjeđuje.
    Inače se Boselli voli poigravati sa karakterima likova,bacati ih iz jedne krajnosti u drugu,kao sa Nat Murdom recimo.Sve u svemu dobra priča,pomalo neobična zbog Zagorove uloge u njoj.
    Laurenti odličan,ne šljivim ni pet posto što neki kažu da njegov Zagor liči na Tarzana.Sve dok on zna majstorski dočarati ljubavnu kemiju i sinergiju među likovima ostaje majstor

    21.03.2015
    08:23:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 56%

    7, 5, 4, 8

    Ovdje je Laurenti otišao u pm totalno, ogroman pad kvalitete nakon Osvete vudu.

    28.06.2015
    20:28:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Mhejl

    Ukupna ocjena 57%

    5, 5, 7, 6

    Majko mila, kakva treščina - i to od najtužnije vrste: koja ima potencijala (dosta) i dobrih pojedinačnih scena/ideja (donekle), duboko sakrivenih u moru loših scenarističkih rješenja. Laurenti je dobar ali, zaboga, ovdje praktično nije imao ništa naročito impresivno ni nacrtati (sem pojedinih scena, kao što rekoh). Repriza kušitskih nekromanata iz prethodnog broja, sa daleko slabije iskorišćenim živim mrtvacima, prvenstveno u ulozi levih smetala/topovskog mesa (za razliku od njih kao neizbježnog dijela nekro- atmosfere užasa u Povratku Kejna), mnoštvo potpuno nepotrebnih digresija i scena (sve sve u pigmejskom selu, scene sa gusarima i ostalom žgadijom koja se lijepi uz Zagora), neubjedljivost (obnovljeno carstvo koje izgleda kao selo sa armijom od 15ak ljudi i 10 zombija), zbrzan kraj i vrlo nelogičan razvoj odnosa Zagor/Mari Lavu... u smislu da je sama Mari Lavu totalno nedefinisan i mutan lik. Ne lik znatne moralne i psihološke kompleksnosti, kako bi Boseli htio (scena kada joj Zagor kaže "zašto ne možeš biti samo dobra ili samo zla"), već potpune nedosljednosti: čas je spremna da vrši genocid nad plemenima i priziva demone koji bi progutali pola svijeta, čas je spremna da provede ostatak života pomažući tim istim plemenima, potpuno pomirena sa tim(bez obzira na potpunu posesivnost u ostatku stripa) da vidi ljubav svog života kako mrtav ladan odlazi nazad u USA. O majko mila...

    Stiče se utisak da je Boseli imao mnogo dobrih elemenata (vudu! Zagor gubi identitet! lavkraftovski crvoliki bogovi! mrak najcrnje Afrike!), ali nije imao nikakvu predstavu na koji način ih iskoristiti - i tako je nastao ovaj bućkuriš, u kome najviše ima - praznog hoda i irelevantnih dijaloga. Jedan od rijetkih zanimljivih momenata je Zagorov preobražaj u Dambalaha, i suprotnost između ratnika/silnika zemaljskog i borca za pravdu koja se razvija kroz preplitanje Zagorovih i Dambalahovih osobina. Korišćenje lavkraftovskih motiva bez ikakvog dubljeg smisla i namjere, čisto zarad popunjavanja strana sa još malo akcije, je ovdje još izraženije i naprosto neoprostivo. Implicitna postavka je, kao u mnogim epizodama, povratak prošlosti: mrtvog carstva, praiskonskog doba, sa njegovim čistim strastima, pobjedama i porazima... a sugeriše se da Mari slijedi ove lude deluzije o slavnoj prošlosti upravo zbog potlačenog položaja njene rase u današnjem dobu. Iz svega ovoga mogao se razviti jedan plodan dijalog: između istorijskog napretka/oslobođenja i povratka prošlosti/tradiciji, ratnika i junaka, strasti i morala...

    Ali se opet vraćamo na nevjerovatnu konfuznost i pogubljenost scenarija: dramaturška nedosljednost, nepotrebne digresije... neuspjeh.

    11.07.2015
    19:04:00 sati
    Mhejl
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 81%

    8, 9, 7, 9

    Nakon odličnog „prašnjavog“ Povratka Kaina dobivamo jednu pomalo fantastičnu priču iz samog srca tropske Afrike.  Carstvo Shonghaya je velik zalogaj za ljubitelje klasičnog Zagora… u biti ovdje skoro više od pola priče Zagora ni nema. Prvi dio je praktički prespavao zbog napada onih velikih „crva“, u drugom dijelu se u Zagorovo tijelo nastanjuje Damballah. Hrabar potez. Potez, koji bi se možda i isplatio da je crtao malo raspoloženiji Laurenti. Ovo je bila priča ko naručena za njega – dinamična afrička prašuma i prekrasna Naomi Campbell… ovoga… Marie Laveau. Bilo je par vrhunskih vinjeta Shonghaya i završnog obračuna, tu su i prekrasne Marie i Denise, ali kad se podvuče crta, Laurenti može puno bolje.

     

    PREGLED AFRIČKE ODISEJE

     

    Priča je malo sporija na početku, ali se rasplamsa nakon što se susretnu Zagor i Marie. Zgodno je bilo gledati njhovu „volimo se, ne volimo se“ igru. Šteta što je Zagora drogama pretvorila u Damballaha, jer se postavlja pitanje tko je poševio Marie? Zagor ili Damballah? U biti, Marie je poševila jednog i drugog iako je jasno je, da joj je Zagor draži. Shvatila je to i sama na kraju. Shvatio je to i naš junak na kraju u epskoj završnici, kad je stavio soli na rep (čitaj: sjekiru u mozak) onom čudovištu i svima jasno dao do znanja tko je on – on je Zagor! Damballah je pičkica. :)

    12.07.2015
    16:04:00 sati
    nagor
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    7, 6, 7, 5

    05.08.2015
    13:22:00 sati
    tinton
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 40%

    3, 2, 6, 7

    Prica je glupa da gluplja ne moze biti.  Iskreno, pun mi je vise kurac Boselijovg sranja, gdje u zadnje vrijeme cesto nam predstavlja neke zombije ili mrtvace ili ljude-ribe koje kobejagi hoce da savladaju svijet u nekom stilu... i onda sta?  Sta ce onda biti?  Kad oni zauzmu svijet, koji ce kurac s njime da rade?  Covjek se ocito potrosio dobrih ideja, i to odavno, i sad jednostavno vadi gluposti kojekakve iz svoje guzice, i servira ih nama u ovim pricama.  Zagor kao Dambala je komican lik, stavise je idiotican, i onaj kraj price, kad je Marie Laveau odjednom dobar lik, i koja ce sad odjednom, iznenada, da bude dobra osoba, i da plemenito vlada nad plemenom, je cisti idiotizam.  Crtez je ok, jedva prosjecan; naslovnice su prilicno dobre, ali nista vise od toga; za scenario sam vec komentirao.

    28.11.2015
    17:50:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Ovakvu ljubavnu romansu izmedu glavnog lika i glavne negativke vec smo gledali u Marku kad je bio Egiptu,sve u svemu solidna prica,Laurenti je odlicno nacrtao,Ferri na naslovnicama nesto slabiji!!

    04.10.2016
    23:38:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    03.02.2017
    06:46:00 sati
    suply1
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    31.03.2018
    00:40:00 sati
    Zagorfan01
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Zagor Gospodar dzungle. Omastio brkove. A indijanke iz Darkvuda mu ne valjaju? Kad se vrati u Darkvud, bice gadno... Video sta valja...

    25.07.2018
    17:38:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 53%

    5, 5, 5, 8

    24.08.2018
    12:42:00 sati
    Gris
    uredi
  • jova

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    27.01.2019
    10:02:00 sati
    jova
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 47%

    4, 4, 5, 8

    Potpuno neuvjerljivo. teško bi prošlo i s drugim junakom, a kamoli sa Zagorom.

    21.06.2019
    09:49:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    21.01.2020
    14:25:00 sati
    goghy
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Son of Superman
    Kod: SU TPB 4
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 29.3.2020. 20:10:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 287
  • Bliski susreti
    Kod: DD SD 34
    Ocjena: 75%
    Vrijeme: 28.3.2020. 20:10:00
    Autor: Jocko
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 419
  • When In Rome
    Kod: CTW DC 1
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 23.3.2020. 0:03:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 504
  • Farma Jane Russell
    Kod: KT VG 2/3
    Ocjena: 44%
    Vrijeme: 21.3.2020. 23:45:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 587
  • Mortimer: Zadnji čin
    Kod: ZG LU 271/274
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1184

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Newfoundland!
    Kod: ZG VEC 151/153
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 10.1.2020. 15:02:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1877
  • Zeleni labirint
    Kod: ZG VEC 97/99
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 6.2.2020. 0:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1742
  • Ratnice
    Kod: ZG VEC 99/102
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1491
  • Početak raspleta
    Kod: AF SS 412
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 11.2.2020. 19:31:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1307
  • Stroj za snove
    Kod: AA LIB 18c
    Ocjena: 69%
    Vrijeme: 1.1.2020. 20:07:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1224

Aukcije

Forum