Zemlja slobode

Zagor

ZG LU 108/109 | 188 str.

Nakon strašnih pustolovina Zagor i Chico nalaze se u Lagosu, Gvinejskoj luci pod engleskom upravom spremni da konačno otplove sa crnog kontinenta koji im sigurno neće buditi lijepe uspomene, no zbog Lafitteove neutažive gladi za krijumčarenjem koji obavi posao sa Portugalcem Rodrigueseom, cijela posada Pridea sa Zagorom, Chicom, Digging Billom i Jacqueseom nađe se na meti engleskih vojnika. Sudbina je htjela da se Zagor, Chico i Rodrigues nađu dajle od Pridea koji otplovi bez njih bježeći pred Englezima, dok oni tada nailaze na nikog drugog do Liberty Sama, koji im pomogne u bijegu, no isto tako i on treba pomoć. Njegov narod umire, ne od prijetnje neke nadnaravne sile što nas ne bi začudilo s obzirom što smo sve imali prilike vidjeti na ovom crnom kontinentu, već od potpuno prirodne stvari, epidemije malarije. Potraga za jedinim lijekom za tu bolest-kininom počinje, i kao i uvijek, priroda nije jedini protivnik našim junacima, tu su i pokvareni liječnik, divlji ratnici Dahomeya i ratnice iz savane, no i sjena izdaje koja se nadvila nad njima.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 87%

Priča 8

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 77%

P*7

S*7

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Zemlja slobode
    ZG ABA 6
  • Zemlja slobode
    ZG LU 108
  • Ratnica iz savane
    ZG LU 109

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La terra della liberta
    ZG SR 425
  • Le guerriere della savana
    ZG SR 426

ZANIMLJIVOSTI

  • radi se o trećem pojavljivanju Liberty Sama, bivšeg crnog roba koji se bori za slobodu svog naroda (prvi put se Zagor s njim susreće u legendarnoj epizodi u kojoj pogiba Manetola a objavljivana je dva puta u ZS: 284-285 te reprint 932-934 te u Ludens Extra seriji 97-100, dok se drugi put susreće u SD 32-33)
  • posljednja afrička epizoda
  • Monrovia je glavni grad Liberije (Papra u to vrijeme)
  • zanimljivo je da je Zagor i netom prije nego je zagazio na afričko tlo doživio sličnu pustolovinu u kojoj također pomaže odbjeglim robovima, a čiji je scenarist također Burattini, i to sigurno nije slučajno jer to daje simboliku ovoj Zagorovoj odiseji, simbol sve intenzivnije borbe za oslobođenje crnih robova pojavom sjevernjačkih pokreta u tu svrhu kao i simbol raznih prepreka tom narodu, čiji je čisti primjer Libertyjeva situacija, iako su se riješili bijelog smeća (trgovaca roblja) i drugi im problemi stoje na putu, ne samo nemogućnost brze prilagodbe na okoliš već i na društvo, o čemu više u samoj recenziji. Ono što hoću naglasiti je da su te dvije epizode realan prikaz svega što je taj narod morao proći da bi konačno našao svoju slobodu koju su bijelci imali otkad postoje i tu se krije snažna antirasistička i plemenita poruka.

Nakon malo fantastike i horrora, slijedi jedna mnogo realnija epizoda, no opet posebna, ne samo po povratku omiljenog nam crnca, već i po drugačijoj, usuđujem se reći i originalnijoj radnji od prošlih epizoda s Libertyjem. Ova epizoda unosi svježinu jer su ovdje neprijatelji drugi crni ljudi, bila to divlja plemena ili miroljubivi domoroci koji se protive doseljenju crnih robova iz Amerike, u strahu da običajima iz kulture bijelaca ne poremete njihov tradicionalni život. Iako naizgled jednostavna, ovo je jedna jako kompleksna epizoda tipična za Burattinija, koji ne samo da ne voli previše fantastike u pričama, već u gotovo svakoj svojoj epizodi šalje pouku čitateljima. Inače, on je zajedno s Bosellijem Zagora izvukao iz krize, a možemo objasniti i kako su to uspjela njih dvojica dok Tonnineli to nije mogao. E, pa kvaka je u kontrastu Burattinija i Bosellija. Za Burattinija sam već rekao da je scenarist koji je Zagorov serijal učinio kompleksnijim ne samo vještijim scenarijom, već i moralnom snagom koju njegove epizode nose, no te moralne poruke i nisu toliko izražene kao recimo u Kenu Parkeru, već ipak akcija dominira, dakle nije se ni Zagorov štih izgubio. Što se tiče Bosellija, on je Zagora uveo u svijet fantastike i horora mnogo otvorenijem od dotadašnjeg, sa mnogo više akcije, kompleksnijom radnjom, novim karizmatičnim likovima i paralelno s tim učinio Zagora mnogo realnijim, jasno nam dajući do znanja da je Zagor konačno s nekim spavao (naravno, sa ženskom osobom i to Gambit u «Laguni živih mrtvaca»:) ili kroz razne šale na Zagorov račun, čime on prestaje biti samo kruti Gospodar Darkwooda i zaštitnik potlačenih, pravednih i nemoćnih već se ističe i njegova «ljudska» strana, sa slabostima što daje priliku i nama čitateljima da se bolje poistovijetimo s omiljenim nam junakom. Dakle, i Boselli i Burattini produbili su lik Zagora pazeći pritom da se ne izgubi ono što Zagora čini Zagorom:nepobjedivi heroj.

Kako sam već rekao, ovo je jedna kompleksna epizoda, jer prikazuje narod spašenih crnih robova koji konačno pronalaze sigurno prebivalište, ili bar misle da je tako. Među njima je i Liberty Sam koji u Lagos u kojem se u tom trenutku nalaze Zagor i Chico s Rodriguesom prepušteni sudbini, stiže zajedno sa još par ratnika po potrepštine za selo gdje u posljednji čas spašava gorespomenutu trojicu. Takav nenadani i nagli susret ostavlja i Zagora i Sama bez daha, no ipak, Sam uhvati zraka i ispriča im svoju priču. Priča je to o snazi jednog izmučenog i potlačenog naroda u potrazi za životom kakvog ljudsko biće zaslužuje, a to je život s mirom i slobodom. No, ubrzo shvaćaju da nije sve tako jednostavno jer moraju pretrpjeti i mnoge žrtve koje umiru od raznih tropskih bolesti na čije uzročnike njihov organizam još nije stvorio imunitet kakav je slučaj kod domorodaca. No, sada su žrtve mnogo brojnije, jer bolest od koje toliki umiru je malarija. Tako se u selu nalaze i tri doktora koji nastoje pomoći bolesnima, no od toga nema koristi kada nema jedniog lijeka protiv tog užasa-kinina. Nakon sve te priče, Zagor, Chico, Rodrigues, Liberty Sam, doktor Gary Leonard i Manko iz plemena Dan specifičan po obrednim maskama kao i još jedan crnac iz plemena po imenu Bankur kreću na put spasa za stanovnike Monrovie, u Libertyjevom slučaju pogotovo za spas njegove žene Rebeke koja također obolijeva. Nakon što dobiju kinin, iako ne uopće s lakoćom zbog pohlepe doktora u čijem je posjedu bio taj lijek, susreću se s novim opasnostima jer nakon oluje i bijega pred Englezima dospijevaju na obalu Dahomey gdje nevolje tek počinju jer se suočavaju sa strašnim kraljem Gezom i njegovom osobnom stražom-amazonkama Dahomeya.

Ova epizoda me uistinu oduševila ponajviše zbog različitosti od dosadašnjih epizoda s crnim robovima, uzmimo za primjer već spomenutu epizodu Bijeg u slobodu (LU 98) u kojoj imamo pomalo monotonu radnju tipičnu za takve epizode. No, ova epizoda doista ima sve: i dinamiku, i akciju, i snažnu moralnu poruku. Pa da konačno i kažemo konkretno nešto o toj moralnoj poruci koju toliko spominjem.

Riječ je, naime o sukobu između crnačkih domorodaca i crnačkih doseljenika, što je posebno zanimljivo jer smo dosad bili navilki na to da su neprijatelji potlačenih crnih robova bili samo bijelci, i zato iznenađuje ovako nešto. No upravo tu se krije taj ključ svega, svrha ove epizode kojom se željelo pokazati neprihvaćanje i sukob i između crnaca, jer u ovom svijetu sa prošlošću koja je bila prepuna rasizma, imamo dojam kako su se crnci uvijek držali zajedno jer im je glavni neprijatelj bio bijeli čovjek, i svi su bili u istom, potlačenom položaju punom nepravde i okrutnosti prema tim jadnim ljudima, što je u biti i istina, no ne smijemo zaboraviti da su i oni ljudi, te da i među njima ima sukoba, čak i mnogo većih i opasnijih nego što su bili oni rasistički. Takav primjer imamo u ovoj epizodi, Manko, inače pripadnik jednog moćnog domorodačkog plemena, bio je izdajica u ovoj ekspediciji, i nadam se da nisam nekome tko još nije pročitao epizodu pokvario čitanje, ali ovo je jednostavno potrebno za daljnje objašnjenje. On je, dakle onaj koji je želio da sve pođe ukrivo iz jednog jedinog razloga:želio je spriječiti opstanak doseljenika u Monroviji s objašnjenjem kako će ti doseljenici unatoč crnoj boji kože donijeti u Monroviju običeje i kulturu bijelaca i tako uništiti njihove običaje i tradiciju. Neupitno je da se radi o jednom sebičnom stavu, no moramo malo stati i ipak analizirati takav stav. Stavimo se na mjesto jednog domoroca koji živi u plemenu sa snažnom tradicijom koja se ne smije nikako mijenjati, u ovom slučaju to je pleme Dana, no sada su se našli u ugroženoj situaciji, barem oni tako misle i potrebno je poduzeti sve da se ta prijetnja makne. Taj se stav donekle i može opravdati no ono što se nikako ne može opravdati je način na koji se taj stav provodi, jer željeti izumiranje jednog cijelog naroda je dovoljno svakog prijezira i kazne. Najprije, i samo mišljenje da će im tako miroljubivi ljudi kao što je narod Libertyja Sama koji je prošao velike muke da bi konačno našao mir, zadirati i pokušati promijeniti ono što je njihovo je zapravo dokaz koliko su ti domoroci uskogrudni, pohlepni i okrutni. Na kraju, sve je jasno, glavni neprijatelj ovdje je Manko, kao simbol domorodačkih osobina koje su već navedene, a čovjek takvih osobina je često i previše ponosan, što mu ne dopušta biti kažnjen od strane drugoga, no to su zapravo za mene obične kukavice, jer ne samo da ne uviđaju svoje greške već nemaju snage ni podnijeti kaznu, pa je radije sami sebi zadaju, tako i Manko bacivši se u more puno morskih pasa riječima:
«Duhovi Afrike. . . primite me!»

Ta njegova ponositost i fanatizam podsjeća dijelom i na samuraje i princa Minamota koji završava sličnom sudbinom. I Minamoto i Manko robovi su nekih pravila i tradicije koji im ne dopuštaju biti ljudska bića, tako Minamoto počini harakiri (samoubojstvo na način specifičan za samuraje) zbog takvog pravila u zakoniku Bushido a Manko zbog jake tradicije svoga plemena i spoznaje da sigurno više neće biti ravnopravan pripadnik plemena Dana ukoliko ne ispuni svoj zadatak.

No, osim Manka, neprijatelji su također i ratnici Dahomeya, koji su zapravo tipični divljaci pod vodstvom hrpe sala pod imenom Gazo koje za svoju osobnu stražu ima žene, iako su one pripadnice nježnijeg spola samo po anatomiji, po svemu drugome nadmašuju muškarce, najviše po snazi i surovosti. Tako ovaj put Zagor ne pazi na uljudnost već im daje ono što i zaslužuju i ta scena i najviše obiluje akcijom koja se nastavlja sve do trenutka kada na scenu stupa Pride koji svojim topovima tjera ratnike Dahomeya koji su proganjali Zagora, Chica, Libertyja i Rodriguesa sve do obale pobješnjeli zbog smrti već spomenute hrpe sala koje je bilo njihov kralj<:) Da, nije Lafitte zaboravio na naše junake, i sada je tu u najboljem mogućem trenutku.

Epizoda koja je malo osvježenje nakon mnogo fantastike, dostojna afričkog serijala. Bravo Burattini!

Isto tako bravo i Ferri, jer crtež mu je doista jako dobar, iako znatno slabiji nego inače, pa stoga i manje ocjene, dok su naslovnice također fenomenalne, pogotovo prva.

Na kraju, kako to uvijek i biva, sve sjeda na svoje mijesto, kinin je stigao u Monroviu, Rebeka je ozdravila, a tako će i svi ostali koji budu obolijevali od te strašne bolesti. Tako je došlo vrijeme rastanka i Zagor i Liberty Sam u zagrljaju izmjenjuju riječi kojima nam je jasno da ovdje nije kraj, borba za slobodu se nastavlja:

«Zagore, prijatelju moj. . . uzalud je reći zbogom. Opet ćemo se mi sresti.
Zato što nas sudbina spaja, Sam. . sudbina slobodnih ljudi koji se bore za slobodu. »

Naprijed

ZG LU 105/107 Kraljica mrtvog grada

ZG LU 110/111 Veracruz

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Kao prvo,hvala Vice na jos jednoj Zagorovoj recenziji.Epizoda je jako dobra,meni najbolja u africi.Ovaj puta se Zagor i prijatelji ne moraju boriti samo protiv neprijatelja,nego i protiv uzasne bolesti,koja ubija polako,i protiv vremena,svaka minuta je dragocjena.Ima puno akcije,puno borbe kao protiv bijelaca,tako i protiv crnaca i bogotovo protiv onih ratobornih zena.Zagor u ovoj epizodi vise koristi vatreno oruzje,nego svoju sjekiru.Dok su Zagora i njegovu skupinu napali divlji crnci,Zagor nije uzeo svoju sjekiru,nego je samo pucao po njima.Zanimljivi je i dvoboj Zagor protiv zena i kako je Zagor bacio sablju u srce onome crncu poglavica.Odlicna prica.
    14.04.2006
    12:06:00 sati
    zagorovac
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    Poslije Kainovog povratka najbolja Zagorova afrička priča, jedina malo realnija od te tri ostale. Uvijek je zanimljivo vidjeti Libertyja, a ova je epizoda meni bolja nego "Liberty Sam" izašla u nakladi SD, pogotovo zato jer se radnja odvija u atraktivnoj Africi. Zanimljiv je početak kada je Laffiteov brod napustio Zagora u Africi ali i kraj, od sela žena ratnica do inače samog kraja. Inače je radnja dobra, zanimljiva. Ferri odličan, naslovnice lošije od nekakvog prosjeka, pogotovo druga, a kod prve Zagor ima podočnjake kao da par dana nije spavao. Završila je po meni solidna afrička pustolovina. Ocjena turneje 4/5
    14.04.2006
    12:41:00 sati
    Koresh
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Odlično!!
    14.04.2006
    16:31:00 sati
    jack 50
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    epizoda je odlična!
    14.04.2006
    21:56:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 9, 6

    Meni najdosadnija Zagorova epizoda od onih u Africi.Među svim Afrikancima Zagor naleti na Liberty Sama.Ma da.
    15.04.2006
    15:46:00 sati
    pepopepic
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 8, 6

    Solidna pričica, mada ništa posebno.
    18.04.2006
    09:09:00 sati
    manhunter
    uredi
  • sonor

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zakon!
    18.04.2006
    11:52:00 sati
    sonor
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    ajme,uvik isto:((((jadni crnci,eskimi,indijanci,kauboji,mornari:))))
    19.04.2006
    01:51:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 59%

    6, 6, 5, 8

    Nakon samo nekoliko stranica,odmah se vidi da je ovo Burattinijevo djelo.Dakle u odnosu na Bosellija puno realnija te ne toliko spektakularna epizoda.Osobno,Liberty Sam mi nije neki lik i moram reći da mi on i njegovi crnci(za koje ispada da nigdje nisu zadovoljni i poželjni)nisu zanimljiv sve od epizoda sa Manetolom.Ratnice savane odnosno Amazonke i nisu baš nešto jer ih Zagor rješava sa pola muke.Ono što me najviše smeta je Ferrijev crtež.Nakon sami početka u 60-ima,ovo mu je sigurno jedan od najlošijih radova.Toliko grešaka u crtanju tijela koje se vide iz aviona i odmah bodu u oči je nedopustivo.Naslovnice su stvarno vrlo dobre i već dugo u redovnoj seriji nisu bile ovako dobre.Nije mi jasno zbog čega je Afrička odiseja završila nakon samo 3 priče.Meni se promjena mjesta radnje dopala i siguran sam da bi se bez problema moglo složiti 10-ak epizoda.
    19.04.2006
    19:56:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Ma da, umjesto da bude u vreloj Africi 10-20 epizoda, Zagor piči ka američkom kontinentu već nakon tri. Sramota i nedopustivo! Početnička pogreška Bonelli-stuffa. Sama epizoda, vrlo korektna, nema fantazije ali ima stare pripovjedačke škole, uspješno odrađene. Nemam što puno reći, možda par mudrosti iz Zagortustrine nepresušive škrinjice - npr. zanimljivo kako Zagor ovdje bez pardona puca u crnce, vrlo direktno i vrlo iz bliza, bez puno razmišljanja. Ovako po sjećanju, i u crvenokošce puca olako, no, u bijelce već odmjerenije - tu mu već ruka zadrhti i rijetko kad imamo priliku vidjeti da bi Zagor ovako napucavao bijelce. Nisam siguran jel mi se ovo sviđa ili ne:) Možda Bonelli ipak balansira oko stare škole i stavova. Pa, i to je ok. Vrlo dobra epizodica je sa doktorom oportunistom, preprodavačem kinina. Tip izgleda kao da je izašao iz bukowski-radionice i lijepo me nasmijao. Čim više ovakvih likova, gospodo Talijani, i svaka vam dala. Aha, ove maske imamo i u M.No afričkoj avanturi, Ritualne maske. Crtež, pa klasika, gledljiv je taj Ferri, jedino nema pojma o ženskama. Nakon Laurentijeve seksi Denise, daje nam pomalo grotesknu, nakaznu Denise. Amazonke je barem nacrtao kao bigass ribice, ajde, nije loše. A to što netko reče, da ih Zagor olako razbije, pa to je divota i bravo za Burattinija, neće mi tu nekakve žene predstavljati strašnu prepreku - nataknem ih sve na kitu (a to je mogao i Zagor). Solidne osmice.
    20.04.2006
    11:55:00 sati
    stinky
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    21.05.2006
    17:41:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Poslije dvije isfantazirane epizode evo i jedna Buratinijeve u duhu klasicnih Zagorovih. Bas se vidi da je stari fan Zagora! Ferri bas i nije u top formi, ali je epizoda uzbudljiva.
    02.06.2006
    00:02:00 sati
    D.J.
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Jako dobra zadnja pustolovina u Africi. Burattini je napisao klasičnu priču o borbi protiv ropstva, borbi sa vremenom itd. Upravo zbog toga mi se i sviđa: zato što je jednostavna. Odlična mi je scena kad Zagor u visokom stilu potuče Amazonke i ubije onog takozvanog kralja. Ferrijev crtež za deset; naslovnice jako dobre-devetka.
    14.09.2006
    01:13:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    ,,,malo mi je naporna ova epizoda...
    24.01.2007
    19:11:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • esse

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    03.02.2007
    00:50:00 sati
    esse
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 7, 6

    meni je ovo smiješno.em kinin,em sabotaže crnca koji poznaje jezik Fon-a(biće ga naučija na sveučilištu u Monroviji).
    25.08.2007
    21:57:00 sati
    lwood
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    Klasika.
    29.09.2007
    15:57:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 72%

    8, 7, 7, 6

    lekcije iz povijesti su uvijek dobrodošlebio sam razočaran  što je afrički period tako brzo završio, ali ruku na srce, i nije bio nešto
    23.02.2008
    19:53:00 sati
    ken2
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    Ustvari mi je ovo i OK epizodica. Naravno, rasizam i robovlasništvo su krajnje neoriginalni, ali zato ima dobre stare avanture. Pogotovo ono upoznavanje Zagorčine i ekipe sa novim običajima i novim plemenima/protivnicima, to je onaj avanturistički dah iz najranijeg razdoblja (koji je nekako kasnije izumro tokom 'evolucije'), kada je sve bilo novo, i kada je Zagor objašnjavao (otkrivao) običaje svakog novog plemena koje bi se pojavilo. Dobro, većina toga su bile najobičnije nebuloze iz Nolittine mašte, ali davale su serijalu određeni štih. Jebiga, o samoj Africi se moglo napisati barem 10-ak epizoda, a ne ovako olako sve okončati. Još samo da kažem nešto u vezi toga kako Ferri crta crnce; dali ste primijetili da svi imaju abnormalno velika stopala i da su redovito bosi? Čak i one prerijske ratnice imaju ogromne nožurdače! ;)))
    24.02.2008
    04:29:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Raga

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Odlična poučna i napeta priča! Nonstop akcija, utrka s vremenom, a nekih scena ću se uvijek sjećat, primjer kad Zagor baci mačinu na onog kralja i one Amazonke!  Čak bi se usudio reć da mi je ovo najbolja afrička epizoda!!!
    07.06.2008
    22:52:00 sati
    Raga
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Najbolja afrička epizoda.  Iako mi je slabija od prethodne s Libertijem.  Što bi Ferriju?  Ovo izgleda kao da mu se jaaaaako žurilo.  Naslovnice solidne, ali ništa više.I meni je najjača scena kako je car riješio problem amazonki i kralja.  Zakon!  :-)
    09.10.2008
    09:12:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    Još jedna vrlo dobra priča Burattinija-jedino mi je Ferri malo lošiji nego nekad,ali ok-nemre nit on biti forever young.
    16.10.2008
    16:24:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Napokon nešto dobro. Samo mi se ne sviđa ono s topovima, ali inače može proći. Naslovnice su popravile s obzirom na zadnjih par.
    15.11.2008
    12:14:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    09.06.2009
    03:41:00 sati
    Ferri
    uredi
  • kenan92

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    06.02.2010
    20:02:00 sati
    kenan92
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 71%

    6, 6, 9, 8

    Prolazna priča. Nakon starih Nollitinih avantura sa Seminolama ovo je osuđeno na propast u startu a ja sam očekivao da će biti epizoda koja se ne pamti baš lako u 500 Zagorovih brojeva. Šteta je trošiti Ferrija na osrednje priče jer čovjek je pred mirovinom ja bih za njega ostavio spektakl priče ili ga čuvao za povratak nekih starih neprijatelja a ne za epizode sa Samom!

    08.05.2010
    22:14:00 sati
    supermike
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 74%

    7, 6, 9, 8

    nije mi nesto posebno dobra ova epizoda, nista novo. Africka odiseja se mogla malo bolje iskoristiti i jos nekoliko dobrih prica napraviti, sto ne bi bio problem naci nove avanture na jednom kontinentu kao sto je Afrika.

    01.02.2011
    07:16:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Baš dobra epizoda!

    19.02.2011
    21:26:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Ah, koliko nostalgije za ovom epizodom. Doista dobar završetak Afričke sage, možda bih trebao dati više ocijene ovoj priči, no nije mi baš za 100%, ali za jednu takvu priču doista vrlo dobro obavljen posao.

    13.03.2011
    22:11:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nakon svih nadnaravnih pojava ova epizoda baš ljiepo sjeda.

    07.06.2011
    17:11:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 26%

    4, 1, 2, 5

    Užasne li epizode..

    10.04.2012
    00:22:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Lagana i jednostavna epizodica posle svih onih natpriridnih dogodovstina

    Ferri je odlican i mislim da mu bolje lezi da radi sa Buratinijem nego sa Boselijem {sto se vidi i po broju odradjenih epizoda sa Buratinijem} zato sto Bure ima onaj neki Nolitinski avanturisticki i humoristicki smek.

    Naslovnice odlicne

    05.05.2012
    16:22:00 sati
    going going
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 89%

    10, 10, 7, 8

    Zagor je najjači; kako je samo sredio onog kralja, odlična scena. Rodriguez mi je super lik, nadam se da ćemo ga još viđati u serijalu. Ferri slabašan, ali naslovnice su ok.

    09.02.2013
    13:58:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    10.02.2013
    20:51:00 sati
    goghy
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    7, 4, 7, 7

    Po mome mišljenju je kraj afričkog ciklusa došao prebrzo. Mister No je imao celo brdo pustolovina u Africi, a Zagor tek 3. Mislim, da bi se tu moglo još svašta napraviti. Šzo se same priče tiče tipiča Zagorova avantura koja je dobra ali se ipak ne može ni s scenarijem, ni crtežem mjeriti sa klasiki poput recimo Sloboda ili smrt i slične. Ferrirejv crtež iako ne na nivoju iz zlatnih dana još uvijek daleko ispred recimo crtača prdhodne priče. Naslovnice vrlo dobre.

    25.08.2013
    20:58:00 sati
    tekumze
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 84%

    7, 8, 10, 9

    Zagor gdje god da se pojavi, sresti će nekoga koga zna. U svakom slučaju, nemam ništa protiv toga. No napokon i jedna ''zemaljska'' epizoda u Africi bez puno filozofije. Isprve sam mislio da će opet biti problem s robovima no Bure je drugačije isplanirao - i to vrlo solidno. Ferri još uvijek odličan.

    16.02.2014
    00:49:00 sati
    caramba
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 28%

    2, 2, 5, 1

    05.07.2014
    12:35:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 76%

    7, 6, 10, 7

    Šteta što se tako brzo završila zagorova afrička saga mislim da je bilo prostora i ideja za još najmanje 12 ili čak 13 epizoda.

    23.09.2014
    16:16:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 56%

    5, 4, 7, 8

    Velika steta, sto ovo bi zavrsna prica Africke odiseje. Zasto? Zato sto je losa i ocekivao sam puno vise. Liberty Sam, Lafitte & ostala ekipa,moglo je tu se bolje nesto izvuci. Scenario,a sto reci,dovoljno je bilo vidjeti kako Zagor one Amazonke jeftino potamani.Crtez mi od Ferrija, sve manje i manje se svidja. Naslovnice su vec bolje.

    13.10.2014
    20:26:00 sati
    Tutta
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 6, 8

    Sasvim prosjecna i jednostavna avantura. Crtez je prilicno slab ali bar su naslovnice fine.
    09.11.2014
    02:05:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 67%

    8, 4, 8, 7

    Nije loše, ali ovdje je bilo materijala za puno više stranica. Ovako sve izgleda prenatrpano i površno. Iako mi je, nakon prethodne tri epizode, crtež odmor za oči, moram priznati da je Ferri imao puno boljih trenutaka. 

    25.12.2014
    09:39:00 sati
    Spock
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 8, 9

    Nakon saharskog vrućeg i suhog pijeska pa vlažne i mračne džungle evo nas u krajoliku koji se prvi dozove u sjećanje kada se spomene Afrika,krajolik koji smo toliko puta vidjeli u čudesnom dokumentarcu Opstanak kao klinci zalijepljeni uz ekran prateći život i sudbinu životinjskog svijeta.
    Afrička savana,suha trava visoka i nekoliko metara iz koje vrebaju lavovi i gepardi a hijene čekaju svoj dio plijena,krda gnua i impala u bijegu pred lovcima i tek poneko grmlje i drveće sa kojeg slonovi i žirafe brste lišće i plodove,…Šteta što Ferri nije ubacio i pokoju životinju iz tog svijeta,na primjer lavicu koja guši svoj plijen a u pozadini opaki ratnici Dahomeja vode zarobljenike svom krvoločnom kralju okruženom nadrkanim amazonkama.
    Jedna zanimljiva i dobra Burattinijeva priča,prvenstveno akcijskog štiha ali ni on za kraj ove afričke odiseje nije odolio mitologiji i mistici pa je ubacio jednu odličnu scenu sa plesom ritualnih maski i čarobnim štapom od koji Liberty pada u trans i vidi svoju ženu u opasnosti,okružena mrtvima..
    Upravo to je i centar ove priče,opaka bolest koja kosi novopridošle stanovnike iz Amerike,nekad robove,ali i ovdje se moraju tući za svoju slobodu i ravnopravnost.I to protiv svoje crne rase.Burattini nam u priču uvodi starog prijatelja Liberty Sama ,oboljele od malarije,kinin i utrku sa vremenom..I sve je to fino upakirao kroz povijesnu podlogu nastanka Monrovije,fino je objasnio socijalno-kulturološko- politički kontekst,ovdje utemeljen na odnosu domoroci-dotepenci.
    Koje razočarenje nakon Chiarolle i Laurentija vidjeti Ferrijevu inačicu posade Pridea,opakog gusara Lafittea i kćerke mu,Denise.Ni mrvu karizme i životnosti koje su unijeli u njih Laurenti i Chiarolla Ferrijevi likovi nemaju.Kao zombiji.

    21.03.2015
    08:26:00 sati
    igor 12
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 62%

    7, 4, 7, 8

    Lijepo je počelo, a kako ide kraj sve lošije. A kraj - može li se to uopće nazvati krajem...

    Mogla je biti još koja afrička epizoda!

    Ferri dosta loš. Pretpostavljam da ona puška iz koje je Zagor pucao nije winchesterka, već neka koja ima 1 punjenje, ali skoro da je on uspio i rafalno opaliti!

    06.05.2015
    21:02:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 9, 10

    28.06.2015
    20:31:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 63%

    4, 5, 9, 9

    Prosjecna epizoda, koja podsjeca na stare, puno bolje pustolovine iz Nolitinog zlatnog doba, pogotovo na epizodu "Ocean".  Stari likovi poput Liberty Sama i Laffita se ovdje pojavljaju, ali uglavnom ova prica pati od dobrihi negativaca.  Uglavnom su vecina cisti kliseji, od onih Engleskih vojnika, do onih zena amazonki koje se (haman) bore bolje od muskaraca.  Tu scenu uopste nisam moga da progutam, ali ok...centar paznje u prici je ona medicina za oboljene ljude od malarije, i taj dio se dosta razvukao, ali sto se tice napetosti i zanimljivosti, nista specijalno.  Jbg, moguce da sam se skroz ohladio na ovaj serijal, tako da me skoro nista vise ovdje ne moze iznenadit, jer posle odredjengo vremena, sve je jedno te isto, Zagor stalno iz epizode u epizodu izbjegava nekakve metke koje su upucane na njega od samo par metara distanca, i tako se sve samo vrti u krug.  Ferrijev still je ovdje dobar, on stvarno zna fino crtati ovu atmosferu brodova i morskih oluja, tako da mu ova okolina pase.  Sto se price i scenarija tice, sve je razvukana limunada.  Naslovnice su dobre, bez Ferrija ova epizoda bi bila jad i cemer.

    15.04.2016
    15:27:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Slabo,mogla je prica da bude puno bolja,Ferri me razocarao!

    04.10.2016
    23:40:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 69%

    5, 6, 9, 9

    24.08.2018
    12:43:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Mnogo slabije od avanture sa Manetolom, ali ipak bolje od prethodne price "Liberty Sam". Mozda najslabiji Ferijev crtez u poslednjih 30 godina, ali jos uvek svetlosnu godinu ispred Chiarole. Naslovnice neubedljive.

    11.01.2019
    15:31:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Kvalitetno i ujednačeno u svim kategorijama.

    21.06.2019
    09:52:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Željeznica neće proći
    Kod: KT LU 2/3
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 25.5.2020. 16:08:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 82
  • Animal Noir
    Kod: ALBUM IDW 1
    Ocjena: 60%
    Vrijeme: 24.5.2020. 22:10:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 157
  • Poslije apokalipse
    Kod: NN LIB 55
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1053
  • Crno zlato
    Kod: TX ZS 645
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 21.5.2020. 17:25:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 726
  • Prokleti novac
    Kod: GL BO 4
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 20.5.2020. 15:46:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 347

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Izgubljeni svijet
    Kod: ZG VEC 107/109
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 2308
  • Mortimer: Zadnji čin
    Kod: ZG LU 271/274
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1946
  • Ratnice
    Kod: ZG VEC 99/102
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 1884
  • Svijet Nancy Porter
    Kod: NN ALM 7a
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1471
  • Gil
    Kod: DJIL LMS 1
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 1.4.2020. 0:55:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1439

Aukcije

Forum