Veracruz

Zagor

ZG LU 110/111 | 192 str.

Po povratku iz Afrike Zagor i Chico svraćaju u Chicov rodni grad – Veracruz. Tamo susreću poznatu skitnicu Jima Gitaru koji u tim krajevima namjerava izvršiti pljačku zlatnika meksičke vojske, a isti cilj ima i lijepa pustolovka Pearl Nightshade koja mu je podmetnula pljačku banke u Veracruzu.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 83%

Priča 7

Scenarij 10

Crtež 8

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 67%

P*6

S*6

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Veracruz
  ZG LU 110
 • Streljački vod
  ZG LU 111

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Veracruz
  ZG SR 427
 • Plotone d'esecuzione
  ZG SR 428

ZANIMLJIVOSTI

 • Šesti Zagorov susret sa Jimom Gitarom (SD EX 21/22, 68, 72/73, spec. ˝Moj prijatelj Jim Gitara˝, ZS 576/577).

Ovom epizodom napokon je završila kratka, ali opasna Zagorova afrička pustolovina, ali i tjeskoba koja ju je pratila. Taj nemir je prekinut stupanjem na meksičko tlo, u gradu Veracruzu, na obali Meksičkog zaljeva, rodnom gradu našeg Chica gdje smo opet upoznali jedan mali dio po cijelom Meksiku raširene njegove porodice. Ali ono po čemu je ova epizoda posebnija od drugih je i pojavljivanje Jima Gitare, najčudijeg lika Zagorova svijeta s kojim je Zagor imao posla već u ranom broju 29, a zaslužio je i posebno mjesto 100. broja, ljubilarca u boji. U svakom slučaju poseban i simpatičan lik, na neki način omiljen, jedan od rijetkih koji se u seriji zadržao od samih početaka. On je zapravo živahan mladić, uvijek spreman na pustolovinu, neustrašiv. Gitara i prijateljstvo važniji su mu od života, a željan je lagodnijeg života pa s vremena na vrijeme odluči orobiti koju banku ili kola sa zlatnim šipkama kao u ovoj epizodi. Može se reći da je razapet između pravde i opasnijeg života, koji mu može donijeti puno, ali i oduzeti. Vrlo je složen lik i nikad se ne zna što očekivati od njega, u jednom trenutku te može prevariti, a poslije riskirati život za tebe. Sličan mu je Nat Murdo, ali Jim Gitara više gura prema pravdi dok Nat Murdo malo više prema zločinu. Zagor se prema Jimu odnosi s nepovjerenjem, što je i razumljivo, ali nema apsolutno nikakvih loših namjera prema njemu. Jim Gitara, pak, Zagora smatra velikim prijateljem, divi mu se i u nekoliko navrata spasio mu je život, ali Zagor je isto spasio Jima par puta. U ovoj epizodi, više nego ikad prije kod susreta Zagora i Jima Gitare, Boselli se pozabavio odnosom ta dva lika koji se, iako je bilo malih nesuglasica, najbolje može opisati Zagorovim riječima na posljednjim stranicama stripa:

Najbolji si prijatelj kojega čovijek može poželjeti, Jime.

Ma koliko bio simpatičan, nevolje ga prate uz stopu. Otprilike tih dana kada su se Zagor i Chico spustili na toliko očekivano čvrsto tlo Veracruza, Jim Gitara namjeravao je opljačkati vojni konvoj sa zlatom koje je bilo namjenjeno vojnicima u borbi protiv gerile. Tih dana optužen je i za pljačku banke u Veracruzu koju mu je podmetnula Pearl Nightshade, lijepa pljačkašica koja sa Jimom već duže vrijeme vodi utrku u obijanju banaka širom Meksika. I od toga trenutka razvija se priča, sa nekoliko strana: Jimom Gitarom sa svojom bandom, Pearl sa svojom, meksičkom vojskom u lovu na bandite i Zagorom koji u svemu tome pokušava izvući Jima Gitaru iz nevolja, vratiti zlato i otići na miru u Darkwood nakon mjeseci izbivanja. No, problemi su i veći nego što izgledaju pa Zagor i Chico nakon mnogih zavrzlama čak završavaju pred četom za strijeljanje koju im je pripremio pokvareni major Martinez iz meksičke vojske.

Moram se pridružiti velikoj većini čitaoca pa samo ponoviti ono što se ponavlja svaki put kada se napiše recenzija neke Bosellijeve epizode, to da je jedan od najboljih scenarista Zagora i kuće Bonelli. Da li je najbolji, to nije ključno pitanje jer su i Nolitta i Burattini isto tako vrhunski scenaristi koji su, svaki u svoje vrijeme, pružili najbolje što znamo od Zagora. Pogotovo Burattini koji je zadnjih godina zajedno sa Bosellijem neprocijenjivo pridonio razvoju romana o Zagoru. Od čestih priglupih epizoda koje dobrano vrijeđaju prosječno vrlo dobru inteligenciju stripaša, iz vremena ničije zemlje, doba kada se tražio Nolittin nasljednik oni su nanovo rodili novog, potpunijeg i stvarnijeg Zagora i digli granicu kvalitete tog stripa za klasu više od prijašnje koja je jedva mogla zadovoljiti čitatelja (iako je, naravno, bilo i vrlo dobrih epizoda, pogotovo Sclavijevih). Da ne bude zabune, govorim o razdoblju poslije Nolitte. Boselli se najčešće spominje kao najbolji scenarist Zagora, ali ja gajim isti respekt prema svoj trojici i nijedan mi nije ˝prvi među jednakima˝. U ovoj epizodi ne može se ne izdvojiti nekoliko važnih i zanimljivih trenutaka. Jako su dojmljivi trenuci kada je Jim Gitara posvetio pjesmu Zagoru uz dirljiv govor rijedak u Zagorovim pričama:

Otpjevat ću nešto na svom jeziku, jednu staru irsku baladu za koju znam da je draga mom starom prijatelju... Čovjeku kojega volim kao brata, iako mu nikad nisam imao hrabrosti to reći. Posvećujem ˝Molly Malone˝ svom prijatelju Zagoru.

To je jedna od meni najdražih scena u stripovima o Zagoru, točnije od onim koje sam pročitao. Za izdvojiti su još trenuci kada je Jim pokušao nagovoriti Zagora da skupa ukradu zlatnike(!) podsjećajući ga na njegovu Fridu i lagodan život koji bi mogli imati uz pomoć tog ukradenog zlata. To je vrlo zanimljiva situacija, rijetka kod Zagora. Može se sa sigurnošću pretpostaviti kamo je odveo taj kratak razgovor. Posebni su trenuci i kada su Zagor i Chico trebali biti strijeljani. Nakon ove epizode Jim je postao još simpatičniji, a mislim da je i Zagor shvatio kako je on samo buntovna poštenjačina.

Ferri je još jedanput rutinski odradio naslovnice, nema neka posebna napomena. On je, inače, crtao prve četiri epizode sa Jimom Gitarom, ali u epizodi prije ove imao je za crtati priču sa Liberty Samom u Africi, pa je uskočio Pesce, koji je, što se tiče crtanja lika Jima Gitare, napravio vrlo dobar posao. Treći je susret sa Jimom crtao Franco Donatelli. Ovo je tek treća Pesceova epizoda koju sam čitao, uopće treća koja je izašla u našim izdanjima. U prijašnje dvije njegov mi se crtež nije baš naročito svidio dok se u ovoj predstavio u dosta dobrom svijetlu. Ima dosta netipičan crtež pa zbog toga je nacrtao samo četiri epizode u serijalu. No, crtež je dobar, od emocija na licima likova pa do bitki i ugođaja Meksika. Još jedna meksička epizoda nije razočarala već je dala posebnu atmosferu. Jer kako bi Jim Gitara rekao:

Radije ću ostati u Meksiku. Ovo je romantična zemlja.

Naprijed

ZG LU 108/109 Zemlja slobode

ZG LU 112/113 Božica mjeseca

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • manhunter

  Ukupna ocjena 38%

  3, 3, 5, 5

  Najgori crtež,priča i naslovnice još od LU 80-81-82.Drugi nastavak sam jedva pročitao do kraja..
  08.09.2005
  14:45:00 sati
  manhunter
  uredi
 • Ukupna ocjena 52%

  5, 6, 4, 7

  Zanimljivo kako kod Bosellija gotovo da nema prosječnih epizoda: ili su jako loše ili odlične.Meni ova spada u prvu skupinu jer u njoj nema ni trunka originalnosti.Jim Gitara se pojavljuje ponovno i ovo mi je najslabija epizoda s njim dosad.Prekratka je za kakvu ozbiljniju radnju i sve je nekako isforsirano i rađeno samo da se napravi.Tome pridonosi i Pesce koji je loš pa priča podbacuje i crtežom.Ovo je jedan od onih brojeva koji će stajati na polici i teško da ću ga opet pročitati.
  08.09.2005
  16:51:00 sati
  Pavel
  uredi
 • Ukupna ocjena 22%

  1, 1, 5, 1

  Procitao prvi dio i uuuhhhh... Drugi prelistao, procitao na brzinu i bacio u kantu za smece. Stvarno. Iz kante uzeo kolega, koji vec 10 godina nije citao Zagora i bio veoma zadovoljan njime :-).
  08.09.2005
  17:58:00 sati
  mike
  uredi
 • jasa

  Ukupna ocjena 97%

  9, 10, 10, 10

  jedan od najboljih stripova koje sam pročitao, Pesce je fenomenalan. Rasplet je odličan.
  08.09.2005
  20:50:00 sati
  jasa
  uredi
 • I like girlz

  Ukupna ocjena 80%

  7, 8, 9, 8

  uopće se ne slažem sa prethodnim komentarima čitatelja. konačno jedna prava zagorovska priča, baš ono za opuštanje i uživanje u toplim ljetnim danima, nakon onih pomalo dosadnih afričkih pustolovina. boselli je scenaristički iz ove priče izvukao maksimum. što se tiče crteža, ovo je moj prvi susret sa pesceom i moram priznati da me je jako pozitivno iznenadio i zato ocjena 9. zasigurno u gornjem domu zagorovih crtača. ferrijeve naslovnice onakve kakve smo već navikli u zadnje vrijeme da gledamo, ali šta je tu je.
  08.09.2005
  22:57:00 sati
  I like girlz
  uredi
 • globinjo

  Ukupna ocjena 67%

  6, 7, 7, 7

  pesce nije los,prica nekako razvodnjena,vec vidjeno...nista posebno,na brzinu procitana epizoda...
  10.09.2005
  07:25:00 sati
  globinjo
  uredi
 • Ukupna ocjena 77%

  8, 7, 8, 8

  Sasvim ok standardni Zagor, baš onakav kakav i treba biti. Baš sam se i pitao, je li moguće da Jima Gitare nije bilo od Crvene orhideje, i gle stvarno. Inače, mislim da još nigdje nije rečeno, Jim Gitara je najvjerojatnije nastao prema filmu Johnny Guitar (1954).
  10.09.2005
  10:06:00 sati
  stinky
  uredi
 • hua

  Ukupna ocjena 60%

  6, 6, 6, 6

  Dzimi Gitara se pojavljuje i u specijalcu broj jedan "Kozno Lice".
  10.09.2005
  12:00:00 sati
  hua
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 69%

  7, 5, 8, 9

  Strip nije tako ni loš ali ove priče s Jimom Gitarom su u posljednje vrijeme manje-više sve iste i već odavno izlizane. Pozitivna strana priče je što su ispalili tonu metaka na kraju. Pesce je dobar crtač, sve priče dosad je fenomenalno nacrtao. Prva naslovnica je odlična-jedna od boljih, druga malo lošija samo zbog Zagorove face.
  10.09.2005
  12:47:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Ukupna ocjena 68%

  7, 6, 7, 8

  do mene jos nije dosla druga epizoda ali veracruz mi se poprilicno svidja i slozio bi se da je bolja od onih africkih epizoda...
  10.09.2005
  19:20:00 sati
  bosanac_
  uredi
 • Ukupna ocjena 47%

  5, 4, 5, 5

  Interesantno i zabavno. Par scena podsjeća na završetak filma "Butch Cassidy & the Sundance Kid" sa Newmanom i Redfordom pa to izgleda simpatično. Prava laganica i dobar intermezzo za one koji ocekuju neke "žešće" priče nakon ovih.
  11.09.2005
  00:17:00 sati
  Leka
  uredi
 • Ukupna ocjena 67%

  6, 6, 8, 7

  klasika. uvijek ista priča. lik prvo iznevjeri zagora, a potom se iskupi i svi sretni zadovoljni. zanimljiva mi je čikova ekipa iz veracruza. taj mi je dio bio baš zanimljiv. crtež mi je ok. zanimljiva je pearl. zanimljiva uloga. sve u svemu, solidnjak.
  12.09.2005
  14:45:00 sati
  brzopotezni
  uredi
 • alen

  Ukupna ocjena 33%

  3, 3, 4, 3

  Jako loše. Svjestan sam da u moru znan-fan epizoda koje su ranije bile rijetkost moraju ubaciti i koju "običnu", ali ne ovakve...
  12.09.2005
  21:52:00 sati
  alen
  uredi
 • SejoSexon

  Ukupna ocjena 70%

  8, 8, 5, 7

  Priča nije loša ali je crtež upropastio bolju ocjenu. Sve u svemu, ovih zadnjih 10ak epizoda Zagora nisu nimalo loše.
  14.09.2005
  07:30:00 sati
  SejoSexon
  uredi
 • Heyoka

  Ukupna ocjena 59%

  7, 5, 5, 8

  FUUUUUUUUUUUUUUUUUJ! Pa u kojem to još stripu ima da muškarac hoće da budi (polugolog) glavnog junaka serenadom?! A Zagorova reakcija kao kod žene koja je prespavala kod ljubavnika. :I

  Elem, sve skupa, epizoda prilično loša, pogotovo jer ja ne mogu smisliti Pescea. Ono što me zaintrigiralo jest pojava valjda prve sponzoruše u historiji strip-junaka sa Divljeg zapada: govorim o Roweni (Crvena orhideja) koja je otpilila Jima zbog bogatog bankara. Jedna je Frida... :(
  14.09.2005
  13:30:00 sati
  Heyoka
  uredi
 • Darkwood Devil

  Ukupna ocjena 53%

  4, 3, 8, 8

  Prica ispod prosjeka:( Lik kakav je Jimmy Gitara potrosen je na preslabu epizodu u kojoj nije nista receno. Prepucavanje Gitare i zgodne plavuse, napravljeno bez stila, a Zagor i Ciko u citavoj prici ispadaju smjesni...
  Losa epizoda u svakom slucaju!
  14.09.2005
  14:59:00 sati
  Darkwood Devil
  uredi
 • Ukupna ocjena 86%

  10, 9, 8, 5

  Odlična i uzbudljiva priča.Posebno mi je zanimljiva Čikova obitelj koja je na vrlo duhovit način prikazana.Jimmy Gitara...ha s njim se nikad nezna-jeli dobar-nije li dobar???
  Prva naslovnica je odličan,a druga je strašna,užasna i zato ću dati im ocjenu pet.
  Crtež je odličan jer inače Pesce mi je jedan od najdražih.
  15.09.2005
  23:13:00 sati
  pepopepic
  uredi
 • makikatalinic

  Ukupna ocjena 77%

  8, 8, 7, 8

  Po meni je ovo OK ali to je moglo biti bolje kako god bilo...
  16.09.2005
  00:50:00 sati
  makikatalinic
  uredi
 • Ukupna ocjena 50%

  5, 5, 5, 5

  Zagor mi je najbolji,ali ova epizoda mi se ne dopada,Sorry glupost.Toga zutokljunca Jima ne mogu smisliti.Neka mu Zagor jedanputa pokaze svoje,a ne Zagor uvijek dupusta da se Jim podjebava sa njim,drugim tipovima bi Zagor inace vec razbio glave.Ali nema veze,uskoro dolazi Kandrax.
  17.09.2005
  12:23:00 sati
  zagorovac
  uredi
 • Ukupna ocjena 71%

  10, 8, 3, 8

  Crtež Pescea mi se ne sviđa jer me previše podsjeća na Marcella.Jim Gitara ovdje glumi nekog pljačkaša banke.Takva uloga mu definitivno ne pristaje.
  17.09.2005
  20:00:00 sati
  zerovnik
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 63%

  7, 6, 6, 6

  Ponosan sam što upravo na Zagoru ostavljam svoj jubilarni 300. komentar na recenzije.Priča sama po sebi nije ništa posebno,Boselli ovaj put u duhu Nollite,dakle sa dosta sporom i na momente dosadnom radnjom te sa standarnim loš-dobar obrtom.Zanimljiva je scena kad Jim masira sirotu Pearl,mislim da je to daleko naj-sexy scena u povijesti serijala.Crtež je koliko-toliko podnošljiv,smeta me neujednačenost,posebno u crtežima Zagora.Pesce me podsjeća na Gambu a kad crta Zagora izbliza vidi se da maksimalno skida Ferrija(što mu nije za zamjerit)mada mu je Pearl sasvim solidna.Za kraj i jedna zanimljivost,#110,stranica 19. ; Jim Gitara pjeva pjesmu "Poor lonesome cowboy..",megahit Taličnog Toma.
  24.09.2005
  12:41:00 sati
  Aco
  uredi
 • SnotMan

  Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  Interesantni preokreti,i malo zgusnut kraj.Ostalo ok.
  26.09.2005
  18:48:00 sati
  SnotMan
  uredi
 • Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  solidno sve skupa. trebaju žene preuzeti malo veču ulogu i biče još bolje. a zanimivo da se pojavlja slična stvar u Zagoru i Texu istovremeno (kola sa zlatom).
  30.09.2005
  13:44:00 sati
  jang
  uredi
 • piquet

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  nako afrike ova priča odlično sjeda. priča u duhu nollite. interesantno pojavljivanje čikove obitelji i jima gitare. vidi se da je priču radio najbolji scenarist zagora.
  pesce odličan, ferri vrlo dobar.
  25.12.2005
  21:43:00 sati
  piquet
  uredi
 • Ukupna ocjena 65%

  6, 6, 7, 8

  Prosecna epizoda.
  Ipak po necemu odudra od dosadnih medjuvantura.Izvanredno docarana dobra strana Jimmiya Gitare i njegovu odanost Duhu Sa Sekirom.
  Svaka cast Boselliju.Zato mi je on jedan od omiljnih scenarista.Ume iz nicega da napravi pricu.
  Pesce nije jedan od mojih omiljenih crtaca ali je ovog puta korektno obavio posao.
  Naslovnice su prosecne mozda je Ferri mogao i bolje to da odradi ali ipak je na kraju sve slozeno u epizodu koja se moze procitati odjedanput a ne citati 2 meseca.
  14.01.2006
  16:43:00 sati
  miralem
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 9, 7

  Zabavno do jaja!!!!!
  I odmor nakon afričkog kraha.
  Jedva dočekao ovako nešto!
  14.01.2006
  22:17:00 sati
  kico
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 40%

  4, 6, 1, 7

  !!!
  02.04.2006
  22:15:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  Naizgled još jedna epizoda s pljačkašima i Jimom koji je prvo prijatelj Zagoru pa ga onda nasamari pa ga na kraju spasi te tipičnim pokvarenim majorom i savjesnim poručnikom,ali zanimljiva je i po tome što se Chico vraća u svoj rodni grad nakon mnogo vremena,inače zahvaljujući vještom Boselliju strip nije ni na momente dosadan,dapače,jako je zabavan posebno kad Jim prca Zagora :) Inače,kako je hua već napomenija,ovo je sedma epizoda s Jimom,pa bi to bilo dobro ispravit u zanimljivostima.
  03.04.2006
  00:52:00 sati
  vice
  uredi
 • jack 50

  Ukupna ocjena 95%

  10, 9, 10, 8

  Zanimljiva epizoda.
  14.04.2006
  19:41:00 sati
  jack 50
  uredi
 • D.J.

  Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  Simpaticna epizoda i povratak Bosellija na zemlju. Poslije dvije africke epizode pune fantazije, pokazuje da zna napisati i jednostavnu, simpaticnu pricu onako za relaksaciju. Najboljie mi je prepucavanje izmedu Zagora i Jimija, a i nepredvidljivost koju Jim Guitara donosi. Ovo mi je najbolji crtez Pescea koji sam dosad vidio. U krupnim planovima me podsjeca na Ferrija, a kad crta scene izdaleka podsjeca me malo na (gulp!) Gambu, ali bolje :)))
  02.06.2006
  02:36:00 sati
  D.J.
  uredi
 • Ukupna ocjena 40%

  4, 2, 6, 4

  tek sada dajem komentar jer sam povracao od kada je izasla ova epizoda!
  10.07.2006
  13:09:00 sati
  Luxor
  uredi
 • Ukupna ocjena 84%

  8, 8, 9, 9

  uzivao sam citajuci ovu epizodu,meni je jim gitara uvijek bio drag lik tako da su mi automatski i epizode pravo simpaticne,malo sam se bio odmorio od pirata,afrike i drugih SF,crtez skoro pa odlican
  06.09.2006
  00:41:00 sati
  blackacid
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  ...ma epizoda je baą onak,na mjestu,opuątajuća...nią posebno al za pročitat na wc-u...opuątajuća...
  13.01.2007
  21:38:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Oba sam nastavka pročitao isti dan i baš sam se uživio u priču. Priča je fantastična najprije iz razloga što se ne događa u Darkwoodu. Boselli je izvukao maksimum iz priče. Puno je dobrih likova i događaja, a ovom prilikom bih pohvalio Pescea koji je briljirao uzme li se u obzir da mi se nije sviđao u prošle dvije epizode. Naslovnice nisu najbolje ali su na razini. Ipak mislim da bi zvučni naziv "Veracruz" bilo bolje iskoristiti u Texu.
  19.01.2007
  21:36:00 sati
  Inferno
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 44%

  4, 4, 5, 5

  glupavo
  25.08.2007
  21:58:00 sati
  lwood
  uredi
 • mali od palube

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  nije remek-djelo no dobro.
  17.09.2007
  19:03:00 sati
  mali od palube
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 61%

  6, 6, 6, 7

  Ovo je nekakav pokušaj ponavljanja "Okršaj(a) u Los Angelesu". Šta ja znam, nekakav prosjek mi je ovo; na trenutke interesantno, na trenutke dosadno. Popizdim kad ima previše besciljne priče, umori se čovjek od toga... Crtež čudan, Pesce izgleda uzima od svakoga ponešto (kako su već primijetili prethodnici u svojim komentarima). Naslovnice dobre.
  27.09.2007
  22:08:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 64%

  6, 7, 6, 7

  na momente zabavna epizoda, posebno mi se svidjelo kada čiko i džimi gitara u duetu podjebaju zagora
  11.01.2008
  17:09:00 sati
  ken2
  uredi
 • Ukupna ocjena 78%

  9, 9, 5, 9

  PA JESU SE SJETILI JIM GITARE!!!
  30.03.2008
  21:03:00 sati
  Misko iz Darwooda
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 63%

  6, 6, 7, 6

  nema se tu što za reći...ovo je jedan skroz prosječan Zagor
  08.04.2008
  14:51:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • Raga

  Ukupna ocjena 66%

  5, 6, 8, 9

  Moram se složit s Pavelom kako Boselli ili piše jako loše ili odlične priče. Ova svakako spada u jako loše epizode.Dobro što se sjetio Gitare, al bolje spriječit nego liječit! Al sad ga liječi...Priča u svakom slučaju nije lošija od "Crvene orhideje" (smeće), ali je također...smeće! Dosadno, nonstop preokreti; prvo loš, pa dobar, pa bi je skaro, pa ne bi,...jedva pročitah do kraja, a Boselli neka svoje prljave misli ostavi za sebe (Pearl Nightshade i muchachosi) ! Istina, priča ima pucnjave, akcije, al sve je to za k**** (kurac)!Pesce mi je ono...dobro crta, al nešto tu fali, neam pojma šta...Uglavnom, dobro crta žene, moram priznat, čak je uspio probudit mog Megaboya!
  07.06.2008
  23:38:00 sati
  Raga
  uredi
 • Ukupna ocjena 54%

  6, 5, 5, 6

  Prvi dio sam jedva pročitao.  Drugi je malo bolji, ima više akcije, zanimljiviji je.  Dojmljivo je kako je Zagor riješio prljavog Martineza - sjekira u prsa, "Martinez, ovo je za tebe!"  AAAAAAAAAAAAA!!!!!!!  I to odmah nakon što je u epizodi prije slično riješio onog debelog kralja koji je previše kenjao.  Ne možeš se tako zajebavat sa Zagorom, stavit ga pred streljački vod ili pred nekakve Amazonke, pih....Jim Gitara mi je dobar lik, al je ova epizoda, kako rekoh, bez veze, dosadna je.  Crtež jadan, a naslovnica broj 2 ima Zagora s facom koju u zadnje vrijeme redovito gledamo na naslovnicama.  Tko zna ko ih uopće crta i što se Zagoru desi da se sav izobliči i ne liči na sebe...
  10.10.2008
  08:58:00 sati
  Mlaki
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 66%

  8, 7, 4, 9

  Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Zagor koji tuče bandite, a ne neke čarobnjake. Super sve osim crteža
  15.11.2008
  12:24:00 sati
  cibalia
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 56%

  5, 5, 6, 8

  Kao i većina epizoda sa raspjevanim Jimom ništa posebno ali dobro za pročitati i daleko od onih dobrih brojeva.
  18.01.2009
  00:05:00 sati
  supermike
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 77%

  7, 8, 8, 8

  Najbolji povratak Jima Gitare nakon broja sto, mada mislim da ovdje ime male zbrke s kontinuitetom. Jima su Zagor i Chico zadnji put vidjeli u Tonninelijevom specijalu Protunapad, hmm....

  19.07.2010
  16:11:00 sati
  drogsy
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 68%

  7, 6, 7, 8

  Solidna epizoda. Dijalozi djeluju djelimicno naivni. Boselli je izgleda pokusao da definise odnos izmedju Zagora i Jima, mislim da mu to nije najbolje poslo za rukom.

  04.02.2011
  06:50:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ne mogu vjerovati da se većini nije svidila ova epizoda. Pa ovoj je kao da kažete da John Wayne nije odličan kauboj.

  07.06.2011
  17:10:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 66%

  7, 7, 6, 6

  11.06.2011
  14:47:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • Charlito de la Vega

  Ukupna ocjena 85%

  8, 9, 9, 7

  Zabavna epizoda sa puno upečatljivih trenutaka. Trio Gonzales su najjači:) Pesce je vrlo vrlo dobar, jedino je Ferri malo zaštekao sa naslovnicama.

  22.03.2012
  02:49:00 sati
  Charlito de la Vega
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 82%

  8, 10, 7, 7

  I više nego dostojan povratak Jima Gitare. Odličan scenarij!

  Još da je ovo crtao Ferri bilo bi savršeno.

  04.09.2012
  23:16:00 sati
  macca1985
  uredi
 • Ukupna ocjena 49%

  4, 4, 6, 7

  Ma niti nije loše. Crtež bolji od predhodnih brojeva.

  25.08.2013
  21:24:00 sati
  tekumze
  uredi
 • caramba

  Ukupna ocjena 68%

  8, 5, 7, 8

  Malo je preterao Boselli s tim prebijanjem Jima od strane Zagora. Sumnjam da bi stari Jim trpio tolike batine tek tako. Sama priča je zanimljivo osmišljena - to nadmetanje Jima i Pearl. Nadam se da će se opet pojaviti u tandemu i praviti sranja.

  16.02.2014
  00:55:00 sati
  caramba
  uredi
 • brancika

  Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  Prosječna epizoda.

  16.04.2014
  17:16:00 sati
  brancika
  uredi
 • Ukupna ocjena 52%

  5, 5, 5, 7

  Streljački vod prvi strip kojeg sam pročitao!

  10.07.2014
  14:09:00 sati
  Tintilinic
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 68%

  7, 6, 7, 8

  Priča nije loša može proći čak i sa Jim Gitarom.

  23.09.2014
  16:25:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 59%

  6, 4, 7, 8

  Ok, prica more proci, al scenaristicki nije bas zadovaljajuci obradjeno. Malo sto se tice, raznih vojnih formacija i gerilaca, tu je trebalo detaljnije i opsirnije. Imamo interesantne likova i mjesto dogadjanja je idealno izabrano.  Imam osjecaj da ovdje fali jedna treca sveska. Crtezu dajem solidnu sedmicu,mada ima puno rupa. Naslovnice su ok. Na mom Ludens izdanju,br.110,Zagor pise crvenim slovima a preko pise ponovo Zagor sa bjeloplavim slovima.

  15.10.2014
  14:33:00 sati
  Tutta
  uredi
 • hamzik

  Ukupna ocjena 58%

  5, 5, 7, 7

  Prosjek i dosada. Nista manje, nista vise.

  16.11.2014
  14:35:00 sati
  hamzik
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 57%

  7, 4, 6, 6

  Boselliju su, očito, objasnili da je Zagor štivo za vrtićki uzrast, pa je izgubio zanos koji je do sada imao. Ovo mu je već treća epizoda za redom koja vrijeđa logiku i inteligenciju čitatelja. Prvi dio sa zapletom u Veracruzu je još i dobar, ali drugi je ispod svake razine. Mislim, priča je još i dobra,  ali scenarij kao da nije Bosellijevo djelo. Pesce solidan u odnosu na prethodna ostvarenja

  30.12.2014
  09:24:00 sati
  Spock
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 65%

  7, 6, 6, 8

  nije mi sjela ova epizoda,općenito baš ne šmekam nešto epizode sa Gitarom.

  Boselli dobio inspiraciju gledajući istoimeni film sa Gary Cooperom i Burtom Lancasterom u glavnim ulogama.Samo su malo karakteri nekih likova promijenjeni i ponešto događanja a i u filmu i stripu priča se vrto oko kola sa zlatom,nekoliko grupa koje ga se hoće dočepati,meksički revolucionari,vojska..
  I jedan novi ženski lik,Biserka Noćnasjena.Biba je interesantna,nije to Biba iz našeg starog socijalizma i novog kapitalizma,radodajka tajnica,depresivna blagajnica ili nadrkana baba za šalterom pošte.Ova Biba piči naokolo sa svojim majordomom i elegantno pljačka banke,kola sa zlatom i ostavlja svoju posjetnicu:biser.I nema sat al ima sisu do jaja.
  I Gitara,slinav kakav je,odmah se zaljubi u nju.Ma daj.A i on mi se ne sviđa kao lik u epizodama.Pa mislim,koliki debil moraš biti da ideš iz gluposti u glupost,radiš pizdarije,ljudi zbog tebe stradavaju a pri tom glumiš nekog simpatičnog majmuna koji drnda po gitari?
  Iritantan mi je taj lik skoro kao i Supermike,još jedan debil ali njemu je sve super.Superdebil eto šta je on,ko i ovo tandrkalo na gitari.
  Potpuno kužim Zagorovu frustraciju nad ovom dvojicom likova i njegovu želju da im svako malo pomiluje nogom po rebrima ili da mu se šaka sljubi sa njihovim facama.Iako,malo je Boselli podbacio sa ovom epizodom,da budem iskren i ne sviđa mi se sve to previše osim jedne stvari,Čikove familije.Da nema njih,ovo bi bilo loše,ovako dižu priču iako se ne pojavljuju kasnije.

  21.03.2015
  08:28:00 sati
  igor 12
  uredi
 • Ukupna ocjena 73%

  8, 7, 7, 7

  25.04.2015
  13:03:00 sati
  tinton
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 45%

  6, 1, 6, 6

  Taj Boselli stvarno 'usere' ponekad.. i to sve češće. Radi toga sam i prestao čitati Dampyra.

  Ovo je u početku bila solidna priča, s ok crtežom i naslovnicama, a onda je došao horror od drugog dijela! Neprobavljivo!

  24.05.2015
  19:37:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  Veoma simpaticna epizoda, zabavna i zanimljiva u smislu kako ostavlja Jimmy Gitaru u nasem sjecanju.  Ne vjerujem da je Jimmy ikad bio ovako simpatican i sarmantan, makar ne od dana kad je Nolitta pisao vecinu scenarija u kojima se on pojavljivao.  Pearl Nightshade je takodje simpatican lik, i kombinacija nje i Jimmya, dva kradljivca i pljackasa, je stvarno fino uradjena.  Za razliku od vecine ovdje, meni su crtez i scenario bas fino sjeli ovdje, bez previse dosade.  Neke scene jesu malkice teske za povjerovati, ali ipak je ovo Zagor, tako da ni sam ne znam zasto se vise cudim kad Zagor izbjegne metke koje protivnici pucaju na njega od samo par metara udaljenosti.  Izgleda da se ovo sve vise dogadja iz epizode u epizodu.  Naslovnice su odlicne, pogotovo ova prva "Veracruz".  Preokret odnosa izmedju Zagora i Jimmya je fino ovdje uradjen, jer se Jimmy u neku ruku popravi od pocetka ove price pa do kraja, stavise mislim da on ovdje Zagora spasava ne samo jednom, nego i dva put.  To je pravi pustolovni prijatelj.

  21.04.2016
  16:27:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Rahazlam

  Ukupna ocjena 82%

  9, 9, 7, 7

  Dobra prica,steta Pesce mi nije neki crtac,takoder Ferri ne briljira na naslovnicama,ali rekao bih da je to neki njegov prosjek,Ferri ima odlicnih naslovnica ali u globalu je to neka sestica,sedmica!!

  04.10.2016
  23:42:00 sati
  Rahazlam
  uredi
 • wele

  Ukupna ocjena 39%

  4, 4, 3, 6

  17.01.2017
  18:24:00 sati
  wele
  uredi
 • DODSFERD

  Ukupna ocjena 71%

  7, 6, 8, 8

  Kada se uzme u obzir onakav početak, kasnije sam dobio upravo ono što sam i očekivao. Većina priča o Jimu Gitari dosta sliče jedna drugoj, i ako izuzmem Crnog šeika koji je na višoj razini, ostale su tu tek da prekrate čitatelju trenutke dosade. Poznavajući od ranije lik Jima moglo se pretpostaviti kakvi će biti njegovi postupci u određenim situacijama. Kada mu se ukaže prilika da dođe do nekakve zarade, pa čak i na nepošten način, sigurno se neće povući, a kada je potrebno priskočit će u pomoć prijatelju, tako da sa te strane nismo dobili ništa novo. Sigurno da nije ni bio cilj mijenjati lik gitariste jer to u sadašnjoj fazi ne bi imalo smisla, pa je tako nastala ova pustolovina koja sadrži i nekoliko predvidljivosti. U jednoj ovakvoj priči lik Pearl Nightshade paše kao naručen, samo što se znalo kakva će biti njezina uloga odmah kada je Jim ugledao prazan sef banke koju je planirao opljačkati. Iako je u tom dijelu došlo do usporavanja radnje bilo je dobro vidjeti Chicove rođake, ništa se posebno ne događa a opet nije dosadno. Malo štekaju dijalozi između Zagora i Jima, ti dijelovi su sasvim sigurno najslabiji jer pada ozbiljnost situacija u kojima su se našli. Ima i nemogućih scena, kao što je ona kada Zagor pod kišom metaka uspije sjekirom pogoditi majora Martineza, ali barem je prisutna satisfakcija jer je jedan takav lik dobio upravo ono što zaslužuje. 

  Ovo je najbolji Pesceov rad kojeg sam imao prilike vidjeti, iznenadio sam se koliko precizno crta Zagorovo lice u krupnom planu, a potrudio se i kod ostalih likova.

  29.06.2017
  17:16:00 sati
  DODSFERD
  uredi
 • Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

  Bah. Jedva prolazne ocene.

  11.01.2019
  15:37:00 sati
  Batacele
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 30%

  3, 2, 2, 9

  Neprimjereno loše. Kad ne možeš iskoristiti jednog Jima Gitaru u boljoj priči, onda stvarno...

  21.06.2019
  09:56:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • goghy

  Ukupna ocjena 84%

  8, 8, 9, 9

  21.01.2020
  14:26:00 sati
  goghy
  uredi

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Njihalo strave
   Kod: VB PO 1
   Ocjena: 70%
   Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
   Autor: Kila Banana
   Broj komentara: 6
   Broj pogleda: 615
  • Božji sud
   Kod: KP SA 7c
   Ocjena: 82%
   Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
   Autor: Spock
   Broj komentara: 7
   Broj pogleda: 480
  • Put za raj
   Kod: ZG VCSP 32
   Ocjena: 50%
   Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
   Autor: Djole
   Broj komentara: 1
   Broj pogleda: 1744
  • Čuvari divljine
   Kod: MN LMS 930/933
   Ocjena: 78%
   Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
   Autor: Koresh
   Broj komentara: 9
   Broj pogleda: 670
  • Pećina Maja
   Kod: KM ZS 948
   Ocjena: 64%
   Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
   Autor: Hercule Poirot
   Broj komentara: 5
   Broj pogleda: 657

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Izgubljeni svijet
    Kod: ZG VEC 107/109
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 2556
   • Poslije apokalipse
    Kod: NN LIB 55
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2437
   • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1744
   • Svijet Nancy Porter
    Kod: NN ALM 7a
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1565
   • Bokser Pat
    Kod: TX ZS 370/371
    Ocjena: 57%
    Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1382

   Aukcije

   Forum