Povratak Kandraxa

Zagor

ZG LU 114/118 | 470 str.

Zagorova i Chicova mirna noć u Quilombu, zajednici Seminola i odbjeglih crnih robova biva prekinuta Zagorovim čudnim snom u kojem se pojavljuju Keltski ratnici, slavni Fianne, a odmah nakon toga u selu se pojavljuje duh jednog od Zagorovih najvećih neprijatelja - strašnog druida Kandraxa. On se vratio, moćniji nego ikad i sprema strašnu osvetu Zagoru i uvlači ga u jednu od najopasnijih i najfantastičnijih pustolovina. Kako vrijeme dalje odmiče, Zagor i Chico upadaju u sve veće nevolje. Upoznaju i misterioznog profesora Morgasta i plantažera Jamiesona, Zagora opsjedaju noćne more i ludilo, mnogo se krvi prolijeva u Darkwoodu, no to je samo početak, početak Vječnog rata kojeg samo Zagor može spriječiti...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 96%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 70%

P*6

S*6

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Povratak Kandraxa
    ZG LU 114
  • Krvna žrtva
    ZG LU 115
  • Junaci crvene grane
    ZG LU 116
  • Otok sjena
    ZG LU 117
  • Vječni rat
    ZG LU 118
  • Povratak Kandraksa
    ZG VEOP 32

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il ritorno di Kandrax
    ZG SR 431
  • Sacrificio di sangue
    ZG SR 432
  • Gli eroi del ramo rosso
    ZG SR 433
  • L'isola delle ombre
    ZG SR 434
  • Guerra eterna
    ZG SR 435

ZANIMLJIVOSTI

  • radi se o trećem pojavljivanju druida Kandraxa nakon ZG ZS 828/830 "Moćni Kandrax" i ZG LEX 136/140 "Čarobnjak Kandrax".
  • uz broj 431 je u originalu izašao i dodatak, knjiga o Zagoru pod nazivom "I mille mondi di Zagor" povodom proslave 40 godina izlaženja Zagora, a taj dodatak u nas nije izdan.
  • u epizodi se također pojavljuje mnoštvo Zagorovih prijatelja (Tonka, Drunky Duck, Frida, pukovnik Korasi, Samish, barun Lang, Margie i Jim Coleman, George Mac Leod, Gambit) u čast obljetnice, zapravo je cijela ova epizoda poslužila toj svrsi.
  • pojavljuju se i neki stari neprijatelji: odmetnuti Chippewa Crvena sjekira (iz epizode sa Kradljivcem sjena, Henryjem Summersom u originalu 336, a u nas 88) kao i kanadski traperi Ray i Matt sa ostalim traprima iz Kanade željnih bogatstva zbog kojeg ne prezaju od pokolja (iz Zagor Almanacco 1 “Sulle piste del nord”, neobjavljeno u Hrvatskoj).
  • ovo je zapravo petodijelna epizoda podijeljena na tri manje epizode, i to uglavnom zbog promjene crtača i mjesta radnje
  • čitajući ovu epizodu može se dosta toga saznati o keltskoj mitologiji, koja u ovoj epizodi ima važnu ulogu, i to ne samo s tim već i sa cijelim serijalom o Zagoru jer ima veze sa njegovim podrijetlom.
  • da bi se sve što u ovoj epizodi ima veze sa gore spomenutom keltskom mitologijom našlo na jedno mjestu, nabrojat ću i objasniti sve likove i lokacije:

    Cormac Mac Art - kralj Erina
    Grainne - Cormacova kći i princeza Erina, Finnova zaručnica
    Fianne - kraljeva garda koja se još naziva i Ratnicima Crvene grane u čast redu drevnog junaka Cuchulainna



    Pripadnici Fianne:

    Finn Mac Cumhail - vođa Fianne
    Oisin - Finnov sin
    Conan Mac Lia - kršni i veoma snažni ratnik
    Conan Mac Morna Ćelavac - lik koji podsjeća na Chica zbog svoje gladi i nespretnosti, no ipak je daleko hrabriji i snažniji od našeg Meksikanca
    Dermot O’Dyna - mladi ratnik kratke crne kose zaljubljen u princezu Grainne i u kojem se zbog njezine ljubavne veze s njegovim kapetanom miješaju odanost i zavist prema Finnu, I iako na neko vrijeme prelazi na mračnu stranu (podsjeća na Ratove zvijezda) ipak dobro u njemu prevladava i sa svoja dva mača Mali i Veliki bijes daje svoj doprinos uništenju zla
    Bran i Sceolan - Oisinovi rođaci zlom čarolijom pretvoreni u pse, sada Oisinovi vjerni pratitelji koji su važni i za sami preokret u ratu
    Finegas - druid, ali ne zla kao Kandrax već na strani dobra, veoma mudar i moćan
    Geena Mac Lugha - mladić kratke plave kose, kao i svi Fianne hrabar, snažan i spretan u borbi
    Fiacha - proćelavi ratnik s dugom crnom kosom, veliki prijatelj Finnovog oca
    Kelta Mac Ronan - poput kapetana Finna i Mac Lie ima dugu plavu kosu prepoznatljivu po dvjema pletenicama sa strane
    Cael - mladi ratnik koji biva pretvoren u ratnika sjene i upravo njegova odanost prema Fiannama je presudna za pobjedu Finna, Zagora, Tonke i ostalih gore navedenih ratnika nad zlim snagama Sjene
    Fergus - Finnov stariji sin, koji ostaje braniti Teamhair od čudovišta i zlih stvorenja

    Strana zla:

    Mračni Donn - gospodar mrtvih, vođa svih čudovišnih stvorenja u Erinu
    Nemain - jedna od triju sestara, Otrovna, skuplja duše palih ratnika i pretvara ih u svoje Ratnike sjene te koja se može pretvoriti u jato gavrana a Zagor i njegovi prijatelji i ubiju nekoliko njih čime ona gubi oko i šaku
    Macha - druga od sestara, Bijesna, Donnova žena, sakupljačica lubanja ubijenih ratnika
    Morrigan - treća sestra koja nije na strani zla već se kao Ratnica bori na strani pravednika, svojim čarolijama presudna za tijek rata
    Fomhoiri - Donnova vojska najopasnijih stvorenja
    Balor Urokljivo oko - vođa Fomhoira, svojim desnim okom skamenjuje bilo koje stvorenje
    Ratnici sjene - duše palih ratnika koje Nemain pretvara u svoju vojsku koja može biti uništena samo vlastitim oružjem
    Birgit sa dva lica - Balorova kći, naizgled prelijepa djevojka, a zapravo užasno čudovište
    Afanci - vodena čudovišta, slična ljudima ribama iz epizode sa Kainom i barunom Wolfinghamom
    Erin - paralelna dimenzija , zemlja Kelta kao i raznih čudovišnih stvorenja, ratnika zla
    Dun Scaith - otok u Erinu na kojem žive sva čudovišta i bića zla koji se još naziva i Otok sjena
    Teamhair - glavni grad Erina i kraljevska prijestolnica
    Crna kula - Donnov dvorac
    Fer Leabhair - crna knjiga druida, preko koje je Kandrax uzrokovao Vječni rat i koja mora biti uništena da bi se taj rat prekinuo
    Glaim Dicinn - krik sudbine, sudbonosno prokletstvo koje pogađa samo zle i može ga ispustiti samo druid čista srca, u ovom slučaju Finegas
    Triskelion - amajlija kojom Kandrax prelazi u našu dimenziju i istovremeno u Dun Scaith šalje Zagora i Tonku te kojom se oživljavaju Stockovi, Kandraxovi dvojnici od gipsa
  • produbljuje se priča o Zagorovom podrijetlu, Boselli nas je još prije nekako pripremao na to kada je jednom drevnom Atlantiđaninu dao izgled Zagora (Tajna Anasaza), a zatim je tu i cijeli serijal sa Marie Leaveu i njenom teorijom da je Zagor reinkarnacija poluboga Damballaha, i sada je Boselli uveo i novu teoriju koju se još ne može povezati sa ove ostale dvije ali sigurno se priprema nešto veliko, uglavnom kako je Zagorov otac Irac, Zagor je vjerojatno potomak možda samog Cuchulainna kao i Fianne i ovo dokazuju riječi Morrigan:”svijet u kojem se nalaziš, Zagore, na neki je način tvoja davna prošlost, ali na drugi način i nije…” po čemu se jasno vidi da je zagor potomak nekog drevnog keltskog junaka a isto tako i riječi Donna:"Njegovim žilama teče keltska krv, krv junaka. Njegovi preci dolaze iz Erina. Njegova sudbina je borba protiv zla, u svim njegovim oblicima".
  • potrebno je objasniti i odakle razdor među sestrama. Naime, Nemain i Morrigan bile su zaljubljene u Cuchulainna, no on je volio samo Ratnicu zbog čega su je ostale dvije sestre zamrzile, kao i sve ratnike Fianne koji su nasljednici Cuchulainna.

  • opisuju se i tri testa koja ratnik mora proći da bi postao jedan od Fianna.
  • Spominje se i specijal 11 Princ Elfova (neobjavljen u Hrvatskoj) u kojem se Zagor također nađe u paralelnoj dimenziji, Tir - Nan - Ogu gdje pomaže Tuathi De Dannanu i sir Auberonu protiv nekromanta Zondara i indijanca Sareka.
  • u broju 117 na 53. strani zanimljiva je montaža, neobična za Bonellija, a prikazano je djelovanje Glaim Dicinna.
  • Marcello radi grešku na 89. strani 5. vinjeta u 118. broju kada crta Nemain bez lijeve umjesto desne šake.
  • ovom epizodom završava Zagorova najnovija odiseja (najnovija u nas), i baš kao i prošla završava sa povratkom velikog neprijatelja (prošli put to je bio Hellingen SD 40-43).

Prilično sam vas zamorio zanimljivostima, jel’da? No, to je bio samo početak;). Ovo je moja prva recenzija i možda sam uzeo prevelik zalogaj za početak, ali takav sam, volim izazove i vjerujem da sam tome i dorastao, a da li sam uistinu, prosudite sami nakon pročitane recenzije.

Mnogi, čak i oni koji nisu veliki Zagorovi fanovi nestrpljivo su očekivali afričke epizode koje su, iako su meni osobno odlične, ostavile na mnoge gorak okus razočaranosti, i sada, odmah nakon tih epizoda s još većim nestrpljenjem očekivala se i ova fantastična Zagorova pustolovina.

Dakle, Kandrax se vraća i ovaj put ima jako moćnog saveznika, ni više ni manje nego svog gospodara Mračnog Donna i crnu knjigu u posjedu kojom izvodi sve čarolije kojima sve više pogoršava život Zagoru, njegovim prijateljima i ostalim stanovnicima u Darkwoodu. Ono po čemu je ova epizoda posebno zanimljiva je po tome što je crtaju tri crtača, koji se izmjenjuju kako se mijenja mjesto radnje.

Ferri crta prvi dio u kojem se Zagor sukobljava sa Kandraxovim dvojnikom, takozvanim Stockom (jednog Stocka je ubio i na kraju zadnjeg susreta s ovim paklenim druidom, dok je pravi Kandrax otišao u Dun Scaith, tako preživio i sad se vratio), napravljenim od gipsa (a napravio ga je Morgast, pod vlašću Kandraxa), spašava Reginu Jamieson, kćer plantažera Jamesa od krvne žrtve. U tome mu je pomogao crni vrač Katabe iz Quilomba koji upada u komu nakon dimenzionalnog putovanja sa Zagorom na početku episode kada pokušavaju otkriti da li se Kandarx stvarno vratio, a što je i najvažnije upoznaje profesora okultnoga i psihijatra Erasmusa Morgasta, za kojeg na kraju ovog prvog dijela saznajemo da je pao pod vlast Kandraxa preko primjerka Fer Leabhaira i ne uspijevši se oduprijeti zlu, provodio je sve točke Kandraxova paklenog plana. Ovaj dio je i najlošiji, pogotovo u Krvnoj žrtvi, gdje kroz gotovo cijeli broj pratimo situaciju u kojoj su Zagor i Chico svezani i zarobljenici su Jamiesonovih ljudi, jer Jamieson vjeruje kako su oni oteli njegovu kćer. Tu je Zagor potpuno nemoćan prima prilično udaraca, da bi se u sljedećem dijelu kojeg crta izvrsni Torricelli ponovno vratio kao veliki junak i mislim da taj kontrast odlično funkcionira, ondje Zagor u potpunom škripcu i nemoći, a ovdje pomoću ratnika Fianne imamo puno borbe i nagli preokret u scenariju, koji je Boselli vješto izveo, upoznavajući nas sa prilično širokom keltskom mitologijom. Važno je spomenuti i da je Donn Stockove iskoristio i kako bi izradio kopije kralja Cormaca i princeze Grainne koje postavlja umjesto pravih koje otme i tako dolazi do rata između Crnih vitezova koje lažni kralj poziva i naređuje im da ubiju Fianne, te upravo da bi vratili otetog kralja i princezu se Finn i njegovi najjači ratnici usuđuju zagaziti na tlo otoka sjena. Također, u tom drugom dijelu nema Chica koji ostaje u Darkwoodu, ali zato njega donekle zamenjuje Conan Mac Morna Ćelavac.

Tu je Torricelli briljirao sa crtežom i doista šteta što nije i dovršio epizodu, jer treći, posljednji dio ove pentalogije crta Marcello. On je nesumnjivo izvrstan crtač, ali njemu više odgovaraju realnije epizode poput Arktičke sfinge i Krvne braće. A kad smo već kod Krvne braće vrijedi spomenuti kako je upravo tom epizodom započela ova Zagorova odiseja i crtao ju je Marcello koji tu odiseju i završava crtežom za ovu epizodu. Nikako mi ne odgovara za ovakav tip epizode pa stoga crtežu i dajem devetku.

Dakle, u ovom trećem dijelu odvija se konačna bitka. Zagor zajedno sa Tonkom, Mohawkima te Oisinom, Ćelavcem, Branom i Sceolanom (koji bivaju transportirani u Darkwood iz Erina zajedno sa Zagorom i Tonkom) odmah na početku pobjeđuje Chipewe koji su zajedno sa Creejima i bijelcima stigli iz Kanade kako bi ubili Kralja Darkwooda i poubijali sve njegove stanovnike. Te Chippewe predvodi Crvena sjekira kojeg smo imali prilike upoznati u epizodu u kojoj se prvi put pojavljuje i Henry Kradljivac sjena i Zagor ga u kratkoj borbi ubije, bez milosti kao i treba prema takvoj ljigavoj zmiji. Pobjedom nad Chippewama i pjesmom Oisina koji u sebi ima dar čarolije i koji doziva kišu, spašavaju Mohawke zarobljene u Drvenom lutku koji je trebao izgorjeti (drevni keltski način ubijanja). I iako ubrzo savladaju i Kanađane sve se čini bezizlaznim, jer Kandrax svojim ojačanim hipnotičkim moćima zarobljava Zagora i sve njegove prijatelje. No, u Darkwoodu su također i dvije sestre, Nemain i Morrigan koje se sukobljavaju i iako Morigan biva zarobljena, svojim zvjezdanim tijelom pomaže Zagoru da spasi, također zvjezdanom projekcijom svog tijela Fridu, Margie i Gambit koje, Frida u Austriji, Margie u Škotskoj, a Gambit u Americi, moraju biti žrtvovane mjesecu preko još Kandraxovih Stockova kako bi osveta Zagoru bila potpuna. Obožavam kada se Zagor sretne sa svojim ljubavima, no iako su ovi susreti trajali kratko, bilo je dovoljno da se prisjetim fenomenalne epizode sa Rakosijem i pukovnikom Korasijem, te famozne Lagune živih mrtvaca gdje se prvi put jasno pokazuje da Zagor ševi:). Kako se na kraju ovaj veliki čvor raspetljava i da li Zagor ubija Kandraxa ili ovaj bježi neću otkriti, to je na vama, mislim da sam i previše o radnji pričao.

Što se tiče naslovnica, sve su odlične, ali dajem devetku jer posljednja nema veze s pričom i nije mi jasno kako posljednja naslovnica za ovako spektakularnu epizodu može biti ovako blaga, i kako sam rekao nema veze s pričom, trebala je biti nešto u stilu Otoka sjena, ali dobro, lijepa je pa ću spustiti ocjenu samo za jedan.

Da zaključimo, ovo ja za mene jedna od najboljih Zagorovih epizoda, Boselli se još jednom iskazao, impresionirao me načinom na koji je uklopio keltsku mitologoju u ovu epizodu, crtači su također fenomenalni, eto jedino malo odskače Marcello, Zagor i Chico ponovo su u Darkwoodu koji je bio u dosad najvećoj opasnosti, i ostati će ne baš pozitivne posljedice na stanovnike Darkwooda, dvije utvrde su savladane, vladala je velika pomutnja među plemenima što je dovelo do mnogo prolivene krvi, no sada se mir vratio, bar do iduće slične situacije, vjerojatno još gore.

Jedino što mi još smeta je što u cijeloj epizodi nema trapera, čak ni Doca Lestera ni Rochasa i to mi se čini kao veliki propust, Boselli očito na njih zaboravio, ali eto to ću mu oprostiti, čovjek se naradio.

Eto, Vječni rat je okončan pobjedom snaga dobra, kako u Darkwoodu tako i u Erinu, no za našeg junaka riječ odmor ne postoji u rječniku, nove pustlovine ga čekaju, od malog dječaka kojemu ubijaju roditelje došao je do čovjeka koji je svijet nebrojeno puta oslobodio od propasti i koji i dalje ispunjava svoju sudbinu, borbu protiv zla.

Obožavam ovakve stvari sa drevnim podrijetlom, zato mi je i Larry toliko drag, i on ima veze sa drevnim redom, u njegovom slučaju Redom sv. Jurja i pretkom Alphonseom. No, o Larryju o tom potom, ovdje je riječ o jednom i jedinom, gospodaru Darkwooda, Duhu sa sjekirom, jednom riječju, Zagoru.

Da, Zagor je samo čovjek…ali ima u njemu nečeg nadljudskog…u srži je junak.

Naprijed

ZG LU 112/113 Božica mjeseca

ZG LU 119/120 Demonska knjiga

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • jasa

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Kao velikom fanu Zagora bilo mi je veoma drago čitati sagu o povratku najboljeg Zagijevog neprijatelja. Dugačka avantura, zanimljiva izmjena crtača i mnoštvo likova definitvno su osvježenje Zagoru i njegovim avanturama. Iako nije na razini prvog pojavljivanja, priča je visoko iznad prosjeka i čak je smatram najboljom epizodom od Kainovog povratka. Ferri je odradio svoj posao fenomenalno, Toricceli malo ispod, Marccelo također. Ima tu stvarčica koje nisu trebale ugledati svjetlo dana u ovoj priči, ali šta je tu je, vrlo zadovoljavajuće i zabavno. Naslovnice - dosta originalne i zanimljive, drž' se Ferri!:)
    13.03.2006
    16:19:00 sati
    jasa
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

     ... Previše mašte. Jeste li primjetili da uvik kad se Zagor vraća u darkwood s nekog putovanja naleti na najvećeg neprijatelja ? prvo hellingen sd-40,rakosi sd-60 i sad kandrax. puno stvari ostalo neiskorišteno... . I nakon ove epizode Boselli nije radio zagora sljedeće 2 i pol godine
    13.03.2006
    16:27:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Kao prvo,čestitam vici na prvoj recenziji!Kao drugo,odlična epizoda Zagora.Ferri sve zakuva,dolazi Kandrax i epizoda malo podsjeća na Demone ludila,ali drugi je neprijatelj(Hellingen-Kandrax);Torricelli briljira u sitnim detaljima paralelnog Zagorovog svijeta iz mašte;a Marchello klasikom crtanja privodi ovu golemu epizodu kraju.Svakako epizoda koja se pamti....ili će se pamtiti.
    13.03.2006
    18:20:00 sati
    kico
    uredi
  • Curunir

    Ukupna ocjena 57%

    8, 4, 5, 6

    Ne bih htio biti nemilosrdan prema mladom i toliko predanom sugrađaninu u najljepšem europskom gradiću, ali...
    Potencijalno odlična priča s velemajstorom iz svijeta čarobnjaka (btw Kandrax i Mračni Don su očita kopija nenadmašnog dueta Saruman & Sauron iz LOTR, čija je manija u 2000. godini uzela maha svugdje u svijetu pa i u Bonelli staffu, Vice:)), izvanrednim Kandraxom, pretvorena u Bosellijevo baljezganje. Boselli započme odlično, a onda se rastopi, jer za razliku od Nolitte, mistici pristupa kao nečemu običnome, normalnome i na koncu dosadnome. Dampyr sve govori. Sjetimo se prvog susreta s Kandraxom, kako se priča razvija polako i predivno!
    Da stvar bude gora, stari i oslabljeni Ferri je najjača crtačka karika. Toricelli standardno nikakav, a Marcello ovdje očito pod nekakvim halucinogenim tvarima i žutim tableticama. Katastrofa.
    Kakva šteta. Ali eto, prvi Kandrax ide skoro, a i Caponeov drugi doista nije loš. Bit će bolje!
    13.03.2006
    20:28:00 sati
    Curunir
    uredi
  • sonor

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Prvo Vice sve čestitke na trudu za recenziju. Za prvu ruku jako dobro i pohvalno! Nadan se da ćeš ih napisat još!
    Drugo moran iskritizirat komentar kolege Curunira! Zašto nevalja Toricelli-ev crtež? Šta mu fali? Ja mislin da je crtež super! Šta triba svako crtat ko Ferri ili neko njemu sličan? Neznan, meni Toricelli crta bolje nego Donatelli jer
    jer mu likovi izgledaju više ljudski nego Francovi koji izgledaju pre karikaturno! Samo za Curunira napomena da ja njega ne vriđan nego samo dajen svoje mišljenje!
    Šta se tiče stripa jako dobar strip sa super idejon i pričon! Spuštan ocjenu naslovnicama samo zbog zadnje od "Vječni rat" i samo na crtež od Marcella koji je malo lošiji od ostalih crtača!
    13.03.2006
    20:49:00 sati
    sonor
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 91%

    8, 10, 9, 10

    evo ovom prilikom bih da čestitam novom recenzentu vici na njegovoj prvoj recenziji i da ga pohvalim za uloženi trud i njegov konačni rezultat. što se tiče same priče, ocjene manje-više govore same za sebe.
    14.03.2006
    00:18:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Thommo

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Hm, nisam baš potpuno zadovoljan, poput većine. OK, priča je zanimljiva, ali neprijatelji su premoćni da se tako lako pobijede. I malo mi je ipak previše fantazije u ovoj epizodi. Mislim - zmajevi, psi-ljudi, mračni Donn, tri sestre božice, čarobna koplja, paralelni svjetovi... mix svega i svačega! Crtež je dobar kod sva tri ctrača, čak mi je Toricellijev najbolji, jer Ferri užasno crta žene -- pogledajte stranicu gdje se prvi put pojavljuje Frida - to je čudovište, a ne zgodna cura! :-) Naslovnice vrlo dobre.
    14.03.2006
    09:31:00 sati
    Thommo
    uredi
  • jaki

    Ukupna ocjena 73%

    8, 6, 8, 7

    Sve čestitke za Vicu,koji se potrudio oko svoje prve recenzije.A sada o stripu:crtači vrlo dobri,priča također ali slabo izvedena.Kao šta je Curunir reka kKandrax i Mračni Don=Saruman i Sauron.Valjda bi on trebao znati jer je on Curunir=Saruman,samo pitanje je tko je Mračni Don-Sauron???
    Protivnici izgledaju prejaki pa na kraju izgube olako.Falinka koja vrijedi i za LOTR.Puno nabacinih likova od kojih svi ne mogu doći do izražaja.Epizoda koju sam nestrpljivo očekivao i ostao blago razočaran.
    15.03.2006
    12:51:00 sati
    jaki
    uredi
  • Ukupna ocjena 48%

    3, 1, 9, 9

    bolesno glupa priča, žali bože dobrog crteža! Ništa originalno, ništa inovativno! Prva dva broja sam zevao od dosade, a ostala tri sam zevao od šoka što je Boseli sebi ovo dozvolio. Valjda su bunike bile tada u modi u Italiji.
    17.03.2006
    18:19:00 sati
    Luxor
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Što se tiče ove dugo očekivane sage Zagora ne mogu reći ni da je posebno dojmljiva ali sve u svemu mogla je biti gora. Od tri djela prvi mi je daleko najbolji, dok je drugi dio deep shit, najveći koji sam ikad pročitao kod Zagora. Malo fantastike je dobro s vremena na vrijeme, ali tu je sve daleko prešlo crtu dobog ukusa. Ostatak epizode, sa radnjom u realnom svijetu je ipak vrlo dobar. Boselliju idu pohvale za 2/3 epizode gdje vješto vodi iznenađujuće nekompliciranu radnju, razumljivu svakome čitaču, a dobri su potezi uvođenje lika Morgasta, drveni lutak lomača, odmazda sjevernjaka... Cijela priča je lijepo povezana. A nakon pohvala, moram iskritizirati drugi dio iz paralelonoga svijeta otoka sjena. Previše fantastike, bezvezna i glupa radnja, previše čudovišta iz bajke itd. Loše bi prošlo da je to posebna priča ali ovako ostatak popravlja užasan dojam. Ali nije bilo lako Boselliju pa mu evo osimica. Kod crteža, također su mi bolji prvi i treći dio, nekako sam čitajući drugi dio vidio koliko je zapravo Ferri bolji nego Toricelli, jednostavniji i čitljiviji. Marcello je čudan crtač, bolji mi je kod Zagora nego Texa, iako to svatko primjeti da je imao ne jedan nego više loših dana crtajući ovu epizodu. Ipak, također mi je njegov crtež bolji od Toricellijevog, a možda su on i Ferri jednostavno imali lakše djelove za crtati, te je možda loša priča drugog dijela povukla za sobom i crtež. Tek sad vidim da su bolje epizode sa Helingenom, a i njihova "svemirska" fantastika je bolja od Kandraxove "a la Gospodar prstenova" fantastike. Šteta što je taj film uopće snimljen. Ostaje mi prvi filing nakon kraja čitanja da bi se Kandrax mogao ponovno vratiti. No napokon se Zagor vratio Darkwoodu, i nadam se da će sljedeće epizode biti malo normalnije i bolje od prošlih. Naslovnice razočaravajuće, pogotovo druga ali i treća i četvrta, ostale su malo bolje... I, da, Zagor je trebao sa sobom uzeti ono čarobno koplje, izgleda da je tako moćno da može ubiti i Kandraxa u nematerijalnom obliku.
    18.03.2006
    16:04:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    5, 2, 8, 7

    Procitavsi ovo, covek se zapita koja je svrha ove epizode. Kandrax zeli da se osveti Zagoru, Kandrax ima sredstva za to, i odjednom se jednostavna premisa pretvara u 470 strana neverovatnog makljanja, u kojem se stotine mahom bezlicnih likova kolje medjusobno u najboljoj tradiciji krstaskih ratova. Prvi deo dobro krece ali ga ruinira Bosellijeva ideja da Kandrax mora da se vrati u telesni oblik tako sto ce prethodno javiti Zagoru gde,sta i kako i time mu pruziti priliku da mu upropasti plan.Drugi deo je bespotrebna nebuloza u kojoj Donnov uspeh biva osujecen od strane nekog tipa koji je ljubomoran na neku zenu koja ce se udati za nekog drugog tipa (svaka slicnost sa Arturom, Ginevrom i Lanselotom je slucajna) i koji u sustini nema nikakvog uticaja na radnju do trenutka kada glavni zlikovac oseti potrebu da se bas njemu ispovedi i pruzi mu priliku da produzi agoniju citaoca.Treci deo je groteska u kojoj se odjednom pojavljuju likovi koji ne bi trebali da imaju bilo kakvu vezu sa Kandraxovom osvetom Zagoru i koji se na sledecih stotinak strana napucavaju i mlate do preranog odlaska sa ovog sveta. Sve u svemu, moglo se i bez ovoga.
    21.03.2006
    02:00:00 sati
    Colt
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 7, 10

    Počelo je zanimljivo i napeto... nemam nekih većih zamjerki ali pred kraj sa Marcellovim crtežom je većinom i pala moja ocjena ovom serijalu.
    Može zvučati pristrano, ali zbilja me ne impresionira Marcellov crtež.
    Ferri & Toricelli su izvrsni, što se tiče Bosellija i njegovog scenarija - osrednje.

    Usput budi rečeno, mislim da bi Marcellov crtež baš lijepo pristajao recimo... Rahanu.
    21.03.2006
    22:35:00 sati
    Kuna
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    6, 6, 9, 9

    nije ovo loša avantura, ali previše ima radnje pa se malo izgubiš.
    a inače ne volim te čarolije i gluposti, na to sam se furo sa 10 godina. crtež je vrhunski, makar zadnja naslovnica je koma. nikakve veze sa životom. išlo mi je na živce što nikako nemreš ubiti tog kandraxa, lik ima života na bacanje. eto toliko, usput recenzija je baš luda i detaljna, zakon.
    22.03.2006
    08:30:00 sati
    brzopotezni
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    odlična recenzija,svaka čast Vice! priča je solidna ,možda čak i previše fantastična
    24.03.2006
    23:17:00 sati
    lwood
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 57%

    6, 4, 7, 6

    Bosellijev Zagor je za mene onaj pravi Zagor,ali činjenica je da je ovdje majstor teško podbacio.Već u Afričkim epizodama moglo se osjetiti pretjerivanje u dozi fantastičnih elemenata ali ova epizoda je prevršila svaku mjeru.Početak je dobar,obećavajući, jer ipak je to legendarni Kandrax i njegov povratak na scenu,ali radnja se dosta brzo razvodni na plantažama gdje rade crnci,skrivenom selu Seminola,te sa dosadnim Jamiesonom i njegovim radnicima.Nastavak je očajan;previše fantastike,previše likova(nemoguće je zapamtiti sva imena),čudovišta,pasa,zmajeva,vještica,legendi-jednostavno previše događanja odjednom.Uz irske legende,LOTR,Conana imamo i malo ljubavnog terceta a la kralj Artur i onda odjednom odnekud doleti to čudesno koplje i kraj priče,ajmo natrag u Darkvud.Bilo bi bolje od toga napraviti neki specijalac(ima materijala za najmanje 2)ali ovako..I završni dio je nekako nedorečen.Odjednom se riješe stvari u Škotskoj i Austriji(baš mi je žao što se pukovnik Korasi ne pojavljuje češće),Kandrax odleprša a već na sljedećoj stranici imamo završnu "Ha,ha,ha" scenu.Što se crteža tiče,Ferriju dajem 8.Još uvijek crta dobro i jedini minus mu je crtanje žena.Dok Frida još nekako može proči,Gambit je živi užas.Toricelli je dobar za crtanje zmajeva,čudovišta i sl. dok mi je kod samih ljudi previše "čist" - 7.Marcello je car ali ovdje je teško podbacio.Totalno neujednačen crtež i zato -6.Naslovnice bi mogle biti spektakularnije.Prva me podsjeća na epizodu Zagor SD #63,"Princ noći"(Zagorove i poze Kndrax-Rakosi su gotovo identične) a poslednja je identična naslovnici iz Zagor Extra #39.Sve u svemu-očekivao sam puno ali ostao sam teško razočaran.Loše.
    25.03.2006
    22:06:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Priča je zbilja malo pretjerana,ali super mi je onaj dio kad Zagor spašava svoje ljubavi.
    Crtež je odličan.
    28.03.2006
    23:15:00 sati
    pepopepic
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 88%

    10, 7, 9, 10

    Prvo moram čestitati Vici na njegovoj prvoj recenziji, odlično je odradio posao ;). Moram još napomenuti da mi je ovo prva epizoda sa Kandraxom koju sam pročitao tako da mi je ovo bilo upoznavanje s njim. Prvi dio dobro počinje, stvara se mračna atmosfera. Zagor, pod utjecajem Kandraxa svašta umišlja i počinje misliti da je poludio. U ovom prvom dijelu Morgast mi je jedan od boljih likova. Kraj prvog dijela mi je malo glup jer Zagor, tko zna po koji put, opet kida lance. Mislim da je taj odavno istrošeni klišej bio nepotreban (trebali su izmisliti nešto originalnije). Drugi dio mi je dobar zbog dosta borbe. Možda je loše to što je nakrcano mnogo novih likova…Nekako je prelako pobijeđen taj mračni Donn. On je nekakav gospodar smrti, a na kraju se takoreći sakrije u mišju rupu, nije baš pokazivao svoje moći (vjerojatno je sramežljiv;). Za treći dio opet imam za reći isto kao i kod drugoga: Kandrax je prelako pobijeđen , više sam očekivao od njega i od njegovih pustih moći koje ima. Crtači su dobro odradili posao. Ferriju ću dati desetku iako to možda nije zaslužio jer je dosta loše nacrta žene, Toricelli čista desetka bez ikakvih sumnji! A Marcello je ovaj put posebna priča. Meni je on bolji u realnijim epizodama tipa Nestali istraživač i Krvna braća. Ovdje se nije baš iskazao. A vjerojatno je bio pijan ili nešto slično kad je radio onako velike pogreške: Nemain čas ima desnu ruku, čas lijevu, a primjetio sam da na jednoj slici čak ima i obje! A na jednoj slici nema lijevo oko,a na drugoj desno! Katastrofalne pogreške! Kandrax će se vjerojatno opet vratiti i valjda će taj novi povratak biti bolji od ovoga koji me je lagano razočarao.Sve u svemu, priči ću dati deset ( samo zbog Kandraxa ). Naslovnice su dobre: prva mi je dobra jer volim ovakav tip naslovnica (jedino da su boje malo življe); druga ništa posebno; treća i četvrta negdje između 9 i 10 , a zadnja je dobra iako nema baš puno veze s pričom; trebala je biti mnogo žešća pa zato i za nju pola ocjene manje.
    01.04.2006
    00:01:00 sati
    mpavin
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 59%

    5, 5, 7, 8

    Dugo sam čekao na epizode sa mojim omiljenim Zagorovim neprijateljom, Kandraxom, i gadno sam se razočarao. 5 nastavaka je totalno nepotrebno i uništilo je ovu priču koja je mogla biti odlična, mijenjanje crtača je takođe jedan veliki minus, ne razumijem zašto Bonelli prečesto umjetno razdužuje epizode. Sa tim potezom automatski pada kvalitet priče. Da je ova priča imam 2-3 nastavka, bilo bi puno bolje, ovako ostaje jedno veliko razočarenje.
    03.04.2006
    13:30:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Ma ne, epizoda je f e n o m e n a l n a! Tu moram uputiti gnomički prigovor staroj gardi, Aci, Seji Sexonu, a napose Curuniru Mudrom, koji se očito više vodio povrijeđenom sujetom nego zdravim razumom, budući da i on i Kandrax, dolaze iz iste branše (no, dijalektički gledano, to je vrlo valjan Curunirov potez, nanesi što više štete suparniku u pripremanju završnog udarca, prije nego on tebi učini isto). Ne traži više od pet stotina stranica čiste zabave, da te ne strefi Urokljivo Oko! Pa što biste više htjeli, nego briljantan plagijat Gospodara Prstenova (sedam puta jači od Plamene lubanje), i to zaokružen tako da supsumira Demone ludila. Nisam se već duže vrijeme ovako zabavio nekim stripom, skoro kao kad sam projahao Divlje Konje Ludila do krčme na raskrižju svjetova. Je, stoji da su neprijatelji preopaki da ih se ovako brzo spakira u tuna-konzervu, ali to je boljka svih priča o herojima - previše pretpostavki naposljetku tupi oštricu zaglavka! Svejedno upućujem Bosellija na tu manjkavost, Donn the Mrak i Kandrax Druid su morali dunuti i Vatru sunuti, naglašenije, i čitatelju pred-očljivije! Iako su ovdje izgubili samo bitku, ne i rat, prikazani su kao obični virtualiteri, ništa od svog actusa nisu ostvarili. Nemojte stvarati od Kandraxa vječitu potenciju, gospodo Talijani! Samo zbog ovog, premda uobičajenog, propusta, dajem scenariju devetku. Radnje u svim prostorima i vremenima su zanimljive, čak je upotrijebljen veći čekić no što je to Tolkien učinio - Darkwood kao parabola Shirea, je gorio, Barbari sa Sjevera (umjesto crnih ljudi iz Harada) su poljuljali državni aparat i samo je intervencija Sila Dobra spasila konvencionalnu vojnu strukturu. Ali, ni u Svijetu Snova nije bilo lako, moralo se poseći za Glasom Naših Starih da se razbiju ovi orci. Mala digresija - sličan trik koristi i dr. Žistis. Još je nešto privuklo moju motridbu: izvrsno korištenje erističke dijalektike od strane Zagora (dakako i Kandraxa). Citiram samo jedan primjer (od mnogo): Kandrax - "Dva puta si se ti, bijedni divljače, suprotstavio meni, pokvarivši mi planove" Zagor - "Drago mi je što imaš dobro pamćenje, Kandrax. Ali ne pokazuješ jednako dobar razum. Podsjetit ću te na staru poslovicu: Treća sreća!" Krasno. Divota. Zagorova logička dekonstrukcija Kandraxa. Dakle, ni s filozofske strane, nema zamjerki Zagoru (ni kao liku ni kao stripu!). Pod ovo spada i sublimacija imena opakih neprijatelja u prefiks - mor! Mord, Mortimer, Morgast. Crtači - crtači su odlični, ne tražim više, iako je meštar Marcello balansirao između svjetlosti i sjene, vjerojatno induciran meskalnim kaktusima. Iako mu ne zamjeram ove desne-lijeve ruke, to je lako obraniti - nije rečeno da Nemain mora uvijek manifestirati se u identičnom obliku, postoji mogućnost da ona od materijala koji joj je na raspolaganju, može napraviti različite strukture svoje tjelesnosti. Kako god, cijela Zagorova odiseja, meni je poslastica, a koliko vidim, i nastavci djeluju primamljivo, tako da nema straha za Kralja. Pozdrav za Najvećeg od TriputNajvećeg!
    05.04.2006
    17:55:00 sati
    stinky
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 83%

    10, 8, 7, 8

    14.04.2006
    19:47:00 sati
    jack 50
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 51%

    4, 4, 7, 6

    Totalno nepotrebna epizoda. Toliko nebuloza na jednom mestu nisam odavno video.
    Kandrax se vraća i onda se taj potencijal potroši na nepotrebno naučnofantastično iživljavanje. Star wars u Darkwoodu :-((
    18.04.2006
    09:18:00 sati
    manhunter
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    6, 8, 8, 9

    Jedva sam cekao dok izade ta epizoda,ali nazalost jako sam razocaran od te epizode.Prve dve price su jos ok,ali ostale tri,uzas.Stvarno je bilo nepotrebno,da se radnja,skoro cijele epizode odvija u onoj drugoj zemlji,a Kandrax se uopsce jako malo pojavljivao.Puno se govorilo o onim borcima u drugom svijetu,i ja mislim to je stvarno bilo nepotrebno,trebala je izaci posebna epizoda gdje ce Zagor biti u tome svijetu,a ne...Kandraxe,stvarno te ne razumijem,takav carobnjak,pun moci i magije,se na kraju tako da izigrati...Trebala je radnja biti nakon povratka Zagora,cijelu vrijeme u Darkwoodu.Glupo mi je jos da si je Kandrax potrazio skloniste u tvrdavi.Moglo je to biti bolje,ali jebi ga,sta ces...
    22.04.2006
    10:12:00 sati
    zagorovac
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    Priča ispod svih očekivanja. Prvi dio koji crta Ferri je i obećavao nešto, zaplet solidan, ali onda... A previše su iskomplikovali i sa puno likova iz keltske mitologije. Zanimljivo da je o toj temi nedavno pisao i Politikin zabavnik: „Morigan je u stvari zbirno ime za tri boginje (Morigane), ali se često koristi samo za jednu od njih, onu koja ih predvodi. Ona je boginja plodnosti i rata i prikazivana je kao gavran ili kao devojka koja u potoku pere odeću ratnika koji će tog dana poginuti. Ona je ta koja je određivala ko će poginuti i koga će sa sobom povesti u onostrane zemlje (po ovim osobinama slična je skandinavskim Valkirama). Morigane su takođe mogle da lete i da se preobražavaju u ptice, posebno u gavrane ili lešinare i u takvom obliku nadletale su bojna polja, odabirale ratnike i odnosile duše mrtvih junaka.“ U stripu je priča nešto drugačija.
    18.07.2006
    08:50:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    sve odlicno osim zavrsetka nekako malo zbrzano dok je prica poprilicno razvucena,ferri i toricelli odlicni,mada ja i marcella volim al nekako mi ne pase u ovu ekipu al eto dugo nije bilo fantasticne price,sa kandraxom su uvijek duge i mastovite.
    06.09.2006
    00:14:00 sati
    blackacid
    uredi
  • henry

    Ukupna ocjena 49%

    3, 5, 6, 7

    Poprilično nezanimljivo, neinventivno, naivno i pre svega dosadno, ali ajde da ne kvarim mnogo prosek ocena
    08.09.2006
    14:52:00 sati
    henry
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 88%

    9, 7, 10, 10

    Sasvim ok, solidno fantaziranje. Veće ocijene zbog prvog dijela.
    29.09.2006
    11:09:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 48%

    3, 3, 7, 9

    Dugo sam čekao povratak Kandraxa kao omiljenog protivnika(posle Rakosija) i mogu da kažem da je ''harizma'' jednog ovakvog lika uludo potrošena na SF priču u kojoj se Boselli trudio samo da da što čudnija imena protagonistima. Od crtača naravno najbolji fenomenalni Ferri.Mislim da scenaristi u svim pričama gde se vraćaju protivnici izgore od želje da naprave neko čudo pa na pišu glupost.
    11.10.2006
    02:45:00 sati
    xavi
    uredi
  • K.G. 21

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Kao sto su neki vec napisali, previse je fantastike u ovoj prici, preduga je, i pre naporna. Boselli je stvarno pretjerao s fantastikom ovaj puta. Sto se crteza tice bilo bi bolje da je jedan crtac crtao cijelu pricu.
    04.01.2007
    19:38:00 sati
    K.G. 21
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...prvo pohvale recenzentu,recenzija je mrak...drugo epizoda je odlična baą..crteľ je ok i baą je zanimljivo da je mjeąan...priča je super,al moľda je previąe toga stavia u tih 6 stripova,al kad već je mogo je i trapere..iinaće sve super...kandrax je luđak ko i uvik...i ovo sa zagorovim podrijetlom će bit zanimljivo...ľelim recenzentu puno ovakvih recenzija, mogu bit i duľe...;.)
    13.01.2007
    22:02:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Ukupna ocjena 38%

    2, 2, 6, 8

    Prvo: ja stripove čitam iz razonode, a ovo me nikako nije moglo razonoditi, radnja je prenaporna, zabolila me glava čitajući. Zato je priča zaslužila jedinicu, ali zbog truda ipak - 2.
    Drugo: crtež je dobio prosječnu ocjenu i to ovako - Ferri 10, Torricelli 7, Marcello 1; što je 18:3=6.
    Treće: prve četiri naslovnice su sjajne, ali peta je potpuni promašaj.
    05.03.2007
    14:45:00 sati
    76
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    5, 5, 5, 7

    Predugo, previše fantastike, previše likova i najgore od najgoreg, što god mislili o crtačima, mijenjanje crtača je užas,kao da u nekom filmu pojedini lik glume po tri glumca na smjenu, pa sad doživi atmosferu
    09.03.2007
    12:28:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Ja sam od onih kojima je ova prica odlicna :) Najambicioznija prica od Demona Ludila, a tako i prilici 40 godisnjici Zagora! Boselli je mozda i pretjerao ovdje sa fantastikom, ali se ne moze reci da mi je bilo dosadno citati, dapace! Bas mi je super sto su crtala tri crtaca kao sto i prica ima tri faze. Ferri i Torricelli rasturaju ovdje, a Marcello kao sto je Stinky rekao je ovdje pod utjecajem magicnih kaktusa :))), ali i to mi u ovoj prici bas pase! Naslovnice bi bile cista desetka da zadnja nije malo "preobicna." Treca i cetvrta su savrsenstvo, pogotovo treca sa zmajem!
    22.08.2007
    22:22:00 sati
    D.J.
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Odlična epizoda!! Vidim da se velikom broju "kolega" ne sviđa toliko fantastike i mitolgije u Zagoru ali je za mene to čisti pogodak. Kakva veličanstvena pustolovina, toliko čudovišta, paralelni svjetovi, Kandraks the fucker pa prosto da poblesaviš od sreće + 5 nastavaka, 3 crtača pa kud će više. Jedino što mi se ne sviđa u cijeloj priči je Marćelo (kaktusi su u pitanju, nema šta drugo) tako da za crteže ide devetka. Stnky je sve ostalo fino iznio u svom komentaru, blagodarim!
    28.08.2007
    11:38:00 sati
    vope
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 59%

    6, 5, 7, 5

    Taj mi se kandrax nikada nije sviđao...već se na afričkim epizodama moglo primjetiti da Boselli pritjeruje sa fantastikom i hrpom likova, no te su epizode odlične, no ovo je njegov krah, što i govori činjenica da je zatim uzeo odmor od Zagora na dvije godine. Boselli je svašta udrobio u 5 epizoda čistog bunila, uvodi i paralelni svijet sa hrpom čudnih imena, previše ovo liči na gospodara prstenova, da bi na kraju taj kompleksni zaplet( šta je inače  dobro, ali ne i u ovom slučaju) brebrzo završio. Moćni Kandrax je izgubio brebrzo i neuvjerljivo, nema tu smisla... pa onda tri crtača: Ferri je pokazao ko je idalje broj 1., a Mrcello je crtao kao da je na opojnim sredstvima. Ionako te radnja zbunjuje, pa plus tri crtača, koja samo pojačavaju nesuvislost, naprosto strašno!!! Od naslovnica najgora je ona sa zmajem, ne radi ljepote, nego radi tog zmaja koji ser naprosto ne uklapa, gora od njega je jedino naslovnica jednog od starijih brojeva na kojoj je zmaj sa tri glave, negdi veze... žalosno je što je najbolja zadnja naslovnica, ali ona nema veze s radnjom nego je umetnuta greškom, razumim da su naši pogrješili, al italijani... pa di to ide?
    01.09.2007
    13:41:00 sati
    Poncho
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 68%

    7, 5, 8, 8

    Boselli i LOTR, ne pretjerano originalno a niti predobro provedeno u djelo, veliki kiks. Epizoda obećava na početku, ali se kasnije više nazna ko pije a ko plaća. Kraj zbrzan maksimalno, valjda zato jer je prvi dio umjetno rastegnut, pa onda to na kraju djeluje ovako razvodnjeno. Bezveznjak ustvari, Elvitonke u kutiji od Najkica, tako nekako. Tko je zapamtio sve likove dobije Čunga Lungu. Crtež i naslovnice mi se sviđaju.
    15.09.2007
    18:28:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Među prvih 10 epizoda, baš zato jer je maštovita.
    16.09.2007
    13:40:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • senad7

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Jedino sto mi se nije svidjelo u ovoj epizodi od 5 djelova je sto su pored Ferria ,koji crta fenomenalno, ubacili jos dva crtaca:Torricelli koji je podnosljiv i moze se reci da je vrlo dobar kad se uporedi sa Marcellom koji kao da je crtao lijevom nogom.
    17.10.2007
    20:42:00 sati
    senad7
    uredi
  • homer81

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Stvarno ne mogu smisliti ove izkompleksirane ljude punjene sarkazmom i cinizmom, mislim nije problem sto se nekome ne svidja strip, mislim meni je ok, ali nije najbolji, ima mane, nije to stvar,nego problem su ljudi koji se previse prave pametni, i traze nesto gdje ne treba da traze! 
    15.12.2007
    13:30:00 sati
    homer81
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    od svih 'velikih' zagorovih neprijatelja, kandrax mi se najmanje sviđao, ipak, od tri pojavljivanja ovo mi je najbolje, stoga visoke osmice, uz napomenu da mi je od crtača najbolji toricelli
    16.12.2007
    00:37:00 sati
    ken2
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 63%

    6, 5, 7, 9

    Prvi dio priče je vrlo dobar (Ferri odličan), ali poslije toga sve ide nizbrdo. Trebalo bi skratiti kojih 150 stranica, najmanje. Zanimljivo da je i sam Boselli na talijanskom forumu "Spirito con la scure" priznao da "Povratak Kandraksa" nije na sasvim zadovoljavajućem nivou!
     
    p.s.
    Stinkyjev komentar je jednostavno - genijalan! :D
    17.12.2007
    21:04:00 sati
    solar
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 76%

    8, 5, 9, 10

    Kao prvo problem je u tome sto je ovo recenzirano kao jedna epizoda, a u stvari su tri. Ne moze se kako treba ocijeniti niti prica niti crtez. Pa nije ni africka odiseja strpana u jednu recenziju, a ovo je nesto slicno. Ovo bi bilo sve odlicno, sve tri price, da nije upetljan Kandrax. Najveci Zagorov neprijatelj poslije Hellingena je degradiran i stavljen u totalno nebitnu ulogu, mada se u stvari sve vrti oko njega. Kandrax je zasluzio spektakularniju pricu, a ne jednu gdje je on neciji sluga.
     
    Nije mi jasno zasto neki kukaju zbog crteza?!
    Jedini problem je sto svi porede crtace sa Ferrijem, pa logicno da niko na Zagoru ne moze doci do njegovog nivoa.
    Torricelli je liga za sebe. Nevjerovatno je koliko se razvio od vremena kada je kao mladic kopirao Ferrija, do danasnjeg vremena kada je postao jedan od najboljih crtaca u izdavackoj kuci Bonelli. Detaljan crtez, dinamican i odlicno kadriranje. Steta sto njegovi crtezi izlaze na malom formatu, on je covjek koji bi trebao da crta albume veceg formata, tek toliko da bi se moglo u potpunosti uzivati u carolijama njegovog crteza. Uskoro izlazi jubilarni gigant, nije slucajno on odabran da ga crta. Ovaj covjek protracuje svoju karijeru u SBE, steta za njega, mogao bi napraviti odlicnu karijeru na francusko-belgijskom BD teritoriju.
    Naravno da je Marcello najlosiji od njih trojice, ali se kao uvijek potrudio da nacrta sve ekstra detaljno, od lisca na drvecu do svakog kamena na kuci. Njegov problem su oduvijek bile ljudske figure.
     
    Rekao bih jos nekoliko rijeci o Boselliju, s obzirom da je ovdje od nekih popljuvan.
    Znamo dobro da je Zagor prije Bosellija imao mracno vrijeme, Toninellijeva era se s vremenom pokazala kao los potez i prodaja je sa pravom znatno opala.
    Dolaskom Bosellija, jos od njegove prve epizode "Zeljezni narednik", nastupio je novi period, odlicne epizode i osvjezenje u serijalu. Taj dolazak je bio propracen novim crtacima, tako da su promjene bile dosta markantne i podigle su opet prodaju.
    Na pocetku su stari nostalgicari odbijali nove crtace, ja sam bio jedan od njih, ali sa vremenom su se neki navikli i poceli neke od njih da postuju.
    Boselli se istakako po tome sto je imao cijeli koncept za price, pravio je cijeli lanac epizoda koje su se protezale kroz duzi vremenski period, slicno kao nekada davno epizode prije price "Nulti cas". Dakle, nije to bila inovacija, ali je povratak Nolittinim korijenima Boselli izveo na vraski dobar nacin.
    To je privuklo mnoge, takodje , njegov poseban nacin pripovjedanja doveo je nove kupce i nove fanove, sto je bio temelj za Zagorov opstanak - nova generacija citalaca.
    Osim toga on je odgovoran za buran Zagorov ljubavni zivot, uveo je mnoge nove likove sto je bilo i u skladu sa vremenom, vrijeme 60tih je odavno proslo kada je bilo tabu prikazati junaka kako se ljubaka sa zenama.
     
    Bosellijeve mane su sto je previse htjeo kod klasicnih neprijatelja, Hellingena, Kandraxa i Rakosija, na neki nacin je napravio od njih tek drugorazredne neprijatelje i tu su njegovi eksperimenti totalno propali.
    Hellingenov povratak nije mogao da primirise "Divovima dobra i zla", Rakosi je bez veze ubacen u treci povratak, totalno nespektakularno, a Kandrax, koji je predstavljen kao Donnov sluga, je najgore prosao od svih, prije svega sto se ovdje i sam Boselli pomalo u cijeloj prici izgubio, tj. Kandraxa da nije bio u ovoj epizodi sve bi bilo ok, kao sto sam vec rekao na pocetku teksta.
    Bez sumnje srozao je status najvecih Zagorovih neprijatelja, te mislim da tu nije bio dorastao zadatku. Moje misljenje je da on nije covjek koji je kod Zagora u stanju da napravi neku epizodu epskih razmjera, te da se treba da kloni prica sa velikim triom.
    Druga mana je ta sto ponekad imam osjecaj da on u stvari ne poznaje dobro Zagorov lik, cesto ga stavlja u previse ljudsku ulogu, nema onih klasicnih spektakularnih pojava i uopste svega sto cine Zagorov mit Duha Sa Sjekirom.
    Njegov Zagor je vise tek neki tamo hrabri covjek koji se bori protiv nepravde, bez nekog posebnog statusa.
    Pa upravo taj mit o njemu ga i izdavaja od drugih klasicnih western heroja, sto kod Bosellija nije primjetno.
    Zbog toga mislim da nije dobro da on vodi glavnu rijec kada se radi o Zagorovim pricama, ali je dobro da sa vremena na vrijeme uskoci sa nekom odisejom.
    S druge strane, njegove odiseje i ljubavne price su pun pogodak i mora se priznati da su dobro osmisljene price u kojima se moze maksimalno uzivati.
    Pored svega Boselli je dobar scenarista, samo je potreban neko ko ce da mu pokaze granice.
     
    03.03.2008
    09:11:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Daleko najbolje od 3 dosadašnja Kandraxova pojavljivanja.  Inače i nisam ljubitelj pretjerane fantastike u Zagoru, više onako Toninelli klasičar.  Ali recimo Horde zla je bila jako hvaljena epizoda, a sad se ovoj nalaze gomile zamjerki iako je to nemjerljivo bolje i ozbiljnije odrađena verzija Gospodara prstenova u Zagoru.  Činjenica je da likova ima mnoštvo, no je li to zaista minus?  Ipak, upada u oči taj nagli svršetak.  Priča ima preko 500 stranica i onda tako naglo i na brzinu završava.  Fora s tri crtača uopće nije loša, dok god su sva trojica dobri.  Raznolikost crtača i inače je unijela osvježenje.  Naslovnicama ocjena manje od maksimalne zbog posljednje.  Ostale su zaista odlične.
    10.05.2008
    18:49:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 8, 9

    Meni je taj Kandrax ziva dosada!I jos kad ga razvuku u 5 sveski,onda je dosada na petu!Inace cjenim Bosellija,al treba mu zabranit da trosi inspiraciju u Zagorovom svijetu.
    13.05.2008
    13:32:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Raga

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Najbolja priča o Kandraxu dosad, mada je "Vječni rat" znatno uprskan... Al  Kandrax po meni inace nije neki neprijatelj Zagora... Šta on zna osim hipnotizirat? Al tatica Boselli zna od kamena napravit vodu...Crtež ne mogu ocjenit najboljim, zato što je tu Markelo, za klasu lošiji od Ferrija i Torikelija... Dobar je on meni bio u "Nestali istraživač", al fantastika mu je lošija strana...
    11.06.2008
    22:38:00 sati
    Raga
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 81%

    9, 6, 9, 9

    Jedini problem u priči je to da ima zbilja previše,da to tak velim,"fantaziranja". Priča zbilja odlično započinje ponajviše zahvaljujući Ferrijevom crtežu i atmosferi. Zaplet i nastavak,ajmo reći prvih 300-injak stranica,su čisto ok,ali onda se manje-više sve pretvara u ponavljanje već viđenog u tih prvih 300-tinjak stranica. Najzanimljivije mi je bilo to da mi je nakon 470 stranica kraj djelovao nekako zbrzan. Svaka čast Boselliju i njegovoj mašti (zbilja se vidi da je puno truda čovjek uložio u ovo), ali baš kak su neki već primjetili,u priču je jednostavno uvedeno previše likova,koji su premalo iskorišteni. Crtež mi je skoro pa odličan (Marcello malo odudara,ali sve je to tu negdje). Naslovnice isto prva liga (jedino mi je prva malo lošija).
    10.10.2008
    10:11:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 30%

    1, 1, 5, 9

    Auuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu! Kakav teški shit. Kako ne podnosim ovu epizodu. Mrzim je. Mrzim. Glupost, a pisao je Boselli. Majke mi, nakon ovog sam si skoro obećao da nikad neću kupovat novog Zagora. Samo extra serijal. Spoznaju za novim epizodama ova je uništila. Loše da je to teško opisat. Boli me. Nikad više ovu epizodu neću taknut jer je ful loša i gorka. Ne sviđa mi se. Mrzim. Ovo nije Zagor. Ferri najbolji, a Torcelli i Marcello su dobri crtači, ali nisu mogli pratit Ferrija pa crtež tek pet zbog velikog pada kvalitete. 
    14.11.2008
    23:56:00 sati
    cibalia
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 7, 10

    Nakon prva 2 susreta sa mračnim druidom ovaj je prebrijan fantazijom i akcijom. Nije loš ali čekajući ga očekivao sam više od starog dobrog Kandraxa. A to sa Fridom je postalo trend u Zagoru. 
    30.11.2008
    20:31:00 sati
    supermike
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Eto, petodijelna epizoda na čiji završetak smo čekali punih pet mjeseca. Priča je odlična, lagani zaplet u Darkwoodu, pa putovanje u Erin, pa ponovni povratak u Darkwood i konačni obračun sa Kandraxom. Jedino mi je malo loš dojam ostavilo ono Zagorovo "zvjezdano" putovanje u Austriju, pa Škotsku, pa na drugi kraj Amerike, ali to je samo sitnica u usporedbi sa pričom. Za razliku od recenzenta, meni je prvi dio u Darkwoodu najbolji, ali o ukusima nećemo. Slažem se sa njim u vezi Marcellova crteža, koji je dosta lošiji od Ferrijeva i Torricellijeva, zbog kojeg i dajem devetku. Naslovnice odlične, prva mi je najbolja.
    09.01.2009
    18:47:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    4, 4, 7, 7

    07.05.2009
    23:47:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    09.06.2009
    03:45:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 54%

    6, 3, 7, 6

    Ovo su ustvari 3 stripa u jednom (jedina takva Zagorova priča), pa ću svaku prokomentirati zasebno.
     
    1. priča (Ferri)
    Najgora od svih, crtački i scenaristički. Previše toga je utrpano u ova dva nastavka; Morgast, hipnoza, vudu, Seminole, Kandrax, borbe s Indijancima i onim drugim tipovima, apsolutno sve pomiješano u jednu nepitku mutljivu vodu. Jednostavno nije previše zabavna radnja i jedva sam čekao zadnju stranicu.
    Ferrijev crtež i inače ne obožavam (osim njegovog crteža iz zlatnog doba), pa tako ni ovdje. Ne sviđaju mi se te isprekidane linije, svi likovi identični, i najgore od svega kako je nacrtao Gambit i Fridu. Užas.
     
    2. priča (Torricelli)
    Ne sviđaju mi se stripovi, filmovi itd. žanra mača i magije, pa tako ni ovaj dio nije nešto poseban. Ova vesela ratnička družba je pomalo zabavna za praćenje, i tu i tamo ima zanimljivih scena, kao borba sa zmajem, ali sve u svemu ni ovaj dio me nije baš oduševio.
    Torricelli je najbolje odradio posao od sve trojice crtača. Sviđaju mi se njegove tanke linije i prizori prirode ili ogromni kadrovi. Jedna od onih sestara izgleda kao Sylvia iz Mangia sage u Alanu Fordu.
     
    3. priča (Marcello)
    Najbolji dio priče i ono po čemu je pamtim jest kad je Zagorova projekcija obilazila svijet da spasi Fridu, Gambit i Margie. Ako se to izuzme, ovo je samo akcijska scena za akcijskom scenom, plus lutka iz filma The Wicker Man i pomalo dosadna radnja. Morgastova smrt je isto upečatljiva. Kraj epizode i obračun s Kandraxom je zbrzan do bola.
    Trebao je Laurenti ovo crtati, Marcello nije loš ali za ovakvu akcijsku priču treba netko tko nije majstor u statičnim scenama.
     
    Sve u svemu, ovo je druga najambicioznija epizoda poslije Demona ludila, ali Boselliju to nije pošlo za rukom kao Sclaviju. Jednostavno prezamorno i prerazvučeno, s temama koje ne nalazim baš zanimljivima.
     
    Naslovnice sve do jedne promašaj, osim možda 4. i 5. Ova zadnja je užasno generična, a prva je preslika naslovnice za Princa noći.
    17.07.2009
    21:05:00 sati
    Opti
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    3, 3, 8, 10

    Zapetljase ga.. bez ikakve ideje kako da se raspetlja.
    Ferri za 10ku!
    03.09.2009
    10:05:00 sati
    kasper
    uredi
  • vknez

    Ukupna ocjena 35%

    2, 2, 5, 8

    mrzim uskrsnuca nekoliko puta ubijenih negativaca

    ostavite mrtve na miru...

    26.01.2010
    21:36:00 sati
    vknez
    uredi
  • Fergal

    Ukupna ocjena 36%

    1, 1, 8, 6

    Ovo sam jedva pročitao.Najgora Zagorova priča.Prvi deo, Ferrijev ,se još i može "progutati" ali kasnije se Boselli gubi u prostoru i vremenu.Njegova specijalnost je da dovede Zagora u neku bezizlaznu situaciju (recimo kada se nađe pred hordom monstruma ispred one kule), i onda kad treba smisliti neki originalan,smislen izlaz iz toga,Šta Boselli smisli? Pa to da Zagor uzme sekiru u ruke i napravi masakr nad stotinama naoružanih grdosija.Iz tog razloga nikada nisam voleo Velikog Bleka ali sad vidim da je on malo dete za Bosellijevog Duha sa sekirom.Crtež Torricellija je dobar.

    P S  Uvedite i NULU kao ocenu jer neke priče ne zaslužuju ni jedinicu.

    27.01.2010
    00:04:00 sati
    Fergal
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odlicna,epska epizoda

    27.01.2010
    01:43:00 sati
    wele
    uredi
  • Zlotvor

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Priča je odlična, a nadam se da slijedi i nešto više poslije ovoga. Što se tiče crteža, tu je 8 zbog trećeg dijela gdje uloga crtača preuzima Marcello kojemu ovakav tip stripa baš i ne odgovara. Tu se slažem  s autorom recenzije da mu više odgovaraju realistične epizode tipa "Nestali istraživači" i "Krvna braća", a takve su ga epizode zapravo i proslavile kao crtača, najviše Texovog. Naslovnice 9, uglavnom zbog zadnje "Vječni rat" koja baš i nema veze s temom ali sve u svemu nije loša pa stoga mislim da bi bolje odgovarala nekoj drugoj prilici. Otale su sve perfektne. Još jednom, svaka pohvala recenzentu za prvu recenziju jer je odradio stvarno odličan posao... ;)

    26.02.2010
    23:22:00 sati
    Zlotvor
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Ovo se trebalo recenzirati u barem dva dijela ako ne i 3. Iako su ove epizode povezane svaka ima svoju spiku i šumu likova koji bi u zasebnim recenzijama dobili više prostora da ih se opiše. Ne znam kako da ocjenim.

    09.08.2010
    15:59:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Izvrsno!! Boselli nastavlja u velikome stilu! najviše mi se svidio prvi dio, prije svega zbog crteža, a i odličnog scenarija sa gotovo propašću Zagora, baš sam se obojao za njega kako će se izvući iz te zavrzlame.Što se drugog dijela tiče, mogu samo reći da je najbolji Torricellijev nacrtan Zagor,

    Marcello je tu zakazao a snižava prosjek, kao i zadnje dvije naslovnice.

    30.08.2010
    21:40:00 sati
    drogsy
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 46%

    3, 3, 7, 7

    Prve dve sveske ok, ne zato što crta Feri već je priča imala neku realnu nit, posle ono proseravanje ala Konan mi ide na živce kod Zagora. To je put kojim ne treba ići. Ostale tri sveske sranje.

    05.12.2010
    17:45:00 sati
    legaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sjajan strip.Nemam što drugo reći.

    05.01.2011
    10:44:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Užasno duga i užasno sadržajna epizoda, te užasno zabavna. Ne znam tko je nacrtao bolje: Ferri, Torricelli ili Marcello? Naslovnice su na najoljoj mogućoj razini.

    25.02.2011
    15:14:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Zadnja naslovnica je kopija neke stare. Sljedeći put oćekujem više zanimljivosti. Samo zato smanjujem Ferriju ocjenu.

    30.05.2011
    20:30:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 67%

    4, 5, 10, 10

    Kontam da bi ovo bila bolja epizoda da nije ubačeno da Zagor ide u drugu dimenziju, već da je samo Kandrax došao ovamo. Ovako mi nekako previše mith and magic shit-a. Zanimljiva su mi samo prva dva broja. Crtež fantastičan.

    04.06.2011
    15:43:00 sati
    writer
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    24.06.2011
    21:26:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    Najbolje bi bilo da je Ferri ostao do kraja, naslovnice savršene.

    15.04.2012
    08:21:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    9, 6, 5, 3

    27.04.2012
    22:47:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    30.04.2012
    00:18:00 sati
    Villain
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 55%

    4, 4, 7, 10

    Prvi susret Zagora i Kandraxa je bio majstorski izveden i na kraju epizode se videlo da on mora da se vrati. Drugo njegovo pojavljivanje nisam citao ali se nadam da cu biti u prilici da procitam.

    Onda sam ugledao prvu naslovnicu ove epizode i rekao ovo mora da je strava epizoda. Pocnem sa citanjem, Ferri fantastican, Zagor se budi iz sna u san kao u Demonu ludila. Kupim ja sve nastavke epizode i pocnem citati. Deo koji Feri crta je odlican i onda ide Toricelli sa nekom epizodom koja malo lici na Lord of the rings. Tu me je iznenadilo pojavljivanje Mracnog Donna kao bica koje moze da se pobedi ja sam mislio da je on ko Hagot neko bice koje je nadrealno i koje se ne moze pobediti ili shvatiti u svom postojanju. Onda idu lupetarenja o 2 zle sestre i jedne dobre, vecna borba dobrih ratnika protiv zlih tandaramandara itd... Tu sam video da ce epizoda da postane glupa i postala je.

    Povratak u Darkwood crta smekersi Marcello ali mnogo losije nego sto je ranije radio i tu jos mnogo trucanja o svakojakim glupostima, crnim knjigama, carima, umno kontrolisanje sa velike daljine a i sam Kandrax se ponasa kao neki glupi takticki podanik nije vise onaj stari mocni nepobedivi Kandrax nego neka prosta skoljka onoga sto je napravio Nollita. Onda se jos Zagor teleportuje da spasi Fridu, Megi i Gambit sto je neverovatna glupost da se Zagor onako teleportuje. Nadam se samo da ce Boselli koji mi se veoma dopao u sedam gradova Cibole i u africkim epizodama dopasti i u Juznoamerickim epizodama i da nece od Zagora stvoriti Zagor Star Track ili Zagor Lord of the rings ili neku drugu glupost.

     

    I makar nam pred kraj epizode ostaje da ocekujemo neki fantasticni okrsaj izmedju Zagora i Kandraxza neki epski kraj a sta dobijemo ? Dobijemo da Kandrax bezi ko seka persa i da se svi raduju kako ce sad da odahnu i da jedu

    Epizoda je imala toliko potencijala i mogucnosti i raspleta da je neverovatna steta sta se napravilo od ove epizode. I ne shvatam kako je Bonelli dao zeleno svetlo da se izda ova epizoda koja potpuno unistava ono sto je bio prvi Kandrax.

     

    10.05.2012
    19:46:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 23%

    1, 1, 4, 5

    Govno, smeče!  Treba li ovo uopšte komentirati? Vidi se ko je napisao ovu priču. Ovo je rame uz rame sa Helingen je živ, a mislio sam, da je to bilo dno dna. Pa ljudi zar ste normalni? Odakle 10 ovom sranju?

    05.06.2012
    19:35:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 22%

    1, 1, 4, 4

    "mrzim uskrsnuca nekoliko puta ubijenih negativaca

    ostavite mrtve na miru..."

    Slažem se, posebno se to odnosi na Kandraxa i Hellingena (Rakosi je zakon), za popizdit je čitati njihove povratke. Taj smotani Zagor, ništa ne uči iz života, odrubi im glavu, čovječe. Ova epizoda je uzela skoro pa pola godine i života i strpljenja. Sranje

     

    23.05.2013
    10:43:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • kucak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    genijalno

    29.10.2013
    20:16:00 sati
    kucak
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    16.11.2013
    09:15:00 sati
    Wayto
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 38%

    1, 1, 8, 8

    Nevjerovatno da je ovo napisao čovjek koji je stvorio Nestalog istraživača, Sedam gradova cibole ili Lagunu živih mrtvaca. Kako je moguće da je ovo Sergio odobrio da bude izdano uopće, ovo je sprdanje sa likom Zagora, njegovim univerzumom i samim čitateljom. Što je najgore, Boselli se toliko uživio u svoje nebuloze da mu je trebalo pet jebenih sveski za ovu splačinu! Pa tko ti da toliko prostora?!

    Prvi dio: onako ok, Kandrax odmah iskače u prvih par stranica, nema baš potrebe za nekim misticizmom jer je i na naslovnici. Zagor još nije stigao u Darkwood, wtf? Dobro. Dio u Morgastovoj kući mi je ustvari najbolji dio. Što je san, što je java? Ali poslije toga, sve nekako gubi smisao, čini se isforsirano. Po 847. puta u serijalu se pojavljuju robovi pa opet imamo Zagorovo uplitanje i sažanjevanje nad njima. Pa zar i u epizodi s Kandraxom toga mora biti? Onda najednom Kandrax treba pomagače da isčupaju srce onim ženama - istovremeno - kod onih magičnih kamenja da bi se on mogao materijalizirati, dok u idućoj epizodi onaj poludjeli Morgast sam počupao srce hrpi VOJNIKA u nekom ušljivom podrumu utvrde. I hop eto ga Kandrax - onaj ritual s trebama ništa ne važi više, može ustvari i ovako - koji k Boselli? (crtež najsvjetlija točka - ali ovdje se vidi kako Ferrija kreću drmati godine)

    Drugi dio: Oooooo ne, neeeee. Ne opet neki crni ponori iz pakla ili 296. paralelne dimenzije Bosellijevog mozga kojeg je zarazio raznim pizdarijama koje je naokolo pročitao pa dobio inspiraciju i želju da te svoje spoznaje, razmišljanja i preseravanja malo prekopira i ubaci u Zagora koji se pod njim pretvara u besmrtnog svemogućeg alfa i omegu koji će se eto čak i zmaja usuditi napasti svojom svemogućom sjekirom. Otprilike takva reakcija je bila kada sam ugledao prve kadrove inače prelijepog Torricellijevog crteža. Ali trebao sam to i očekivati jer na naslovnici i jest jebeni zmaj. Ufff... i gdje je Kandrax? Šta bi sada...? Ništa čitatelju sad se jebi i truni u najgorem, najnapornijem, najnepotrebnijem i najdosadnijem poglavlju cijelokupne Zagorove sage upoznavajući bezvezne, beznačajne, maloumne likove iz bajki i legendi koje je Boselli materijalizirao u Zagorovom (Bosellijevom) univerzumu. Paralelnom naravno. Da ne bi zmaj slučajno pojeo Tonku i Mohawke za gablec. Još sam pod dojmom Afrike i svakakvih sranja kojih je tamo servirao, i kao da to sve nije bilo dosta. Samo sam čekao da se Konan odnekud pojavi. Apsolutno besmislena priča koja nikada nije trebala Zagoru čak ni u obliku Čikovog vica ili sna. Šteta Torricellijevog crteža.

    Treći dio: Jadan Kandrax. Od onako mističnog i jezovitog lika, kojeg je stvorio Nolitta i nastavio Nicolai, pretvorio se u poluinteligentnog imbecila i manijaka koji je vjerojatno završio pod Bosellijevom hipnozom i koji - imam dojam - sam ne zna što ustvari hoće - kao uostalom i autor priče. Iskreno, mislim da nije slučajno što je Boselli pauziran od 2 i pol godine na radu Zagora nakon ovoga, pa i usprkos radu na Dampyru. Svaka njemu čast, ali ovo - neponovilo se više. Marcello je solidno odradio svoj dio, ali njegov crtež sve više degradira naspram fantastičnog arktičkog.

    17.02.2014
    22:55:00 sati
    caramba
    uredi
  • lasa22

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    31.03.2014
    09:15:00 sati
    lasa22
    uredi
  • Ukupna ocjena 38%

    2, 3, 5, 8

    Koja pušiona.

    23.06.2014
    20:18:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 79%

    7, 6, 10, 10

    Prvi susret sa Kandraxom mi je u top 10 Zagor priča,ponovni susret mislim da je pristojan nastavak,ali ovaj nastavak me je totalno razočarao previše petljanja i raspletljavanja neznaš ni ko pije ni ko plaća.

    23.09.2014
    16:32:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 40%

    2, 2, 7, 7

    Bogte sto je ovo bilo naporno.  Prvi susret sa Kandraxom bio mi je ok,ne bas sad nesto pretjerano,al kako vec rece,bilo je ok. I kako ova epizoda zapoce,vec sam u prvoj sveski slutio, da ovo nece dobro zavrsiti. Pa onda kad stigosmo u paralelni svijet, casa je bila vec prelivena i nastala je samo kleta muka, ovo vec jednome privesti kraju. Toliko mi je bilo naporno,da razne likove, koji se pojavljuju u epizodi, uopce nisam vise ni registrirao. Imena onih sestara,razlicitih Fianna,vrag se ne bi vise sjetio. Scenario,uzas. Sto se crteza tice,Ferri vise od sedmice ne moze dobiti. Torricelli takodjer. Marcellov crtez mi je  ispao najbolji. Naslovnice su ok.

    26.10.2014
    01:39:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    Epizoda me podsjeća na jedan film kad kaže:" Znači, imaš toliku moć? Pa zašto se jednostavno ne vratiš kroz vrijeme i ukokaš ga na WC-u ili nešto slično."

    Ne. Bolje je petljati i kovati plan 500 stranica, imati ga u šaci i ispuhat celu stvar i onda otperjati sa odjekom - čut ćete vi još za mene

    10.11.2014
    17:56:00 sati
    Access Virus
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 55%

    4, 5, 7, 7

    Tako dobar pocetak, tako uzasan kraj. Legendarni Kandrax se vraca i upadne u jednu od najcudnijih Zagororvih avantura. Ovo stvarno dobro pocinje i prva dva djela su puna klasicne tjeskobne atmosfere i sa svim tim nocnim morama podsjecaju cak na Demona Ludila. Ali kad se prica prebaci u drugu dimenziju Boselli nazalost izgubi svaki pojam. Za mene je prosto nevjerovatno da je isti covjek skrojio Nestalog Istrazivaca i ovu zbunjenu glupost. Fantastika je uvijek stimala Zagoru i vecina mojih omiljenih epizoda su ili horor ili science fiction a la Hellingen ili naprimjer Sedam Gradova Cibole. Ali ova cista fantazija uopste nepase nasem omiljenom junaku. Ostatak price se jednostavno uzasno zapetlja sa previse likova, cudovista i boginja i bogova da "strasni" Kandrax izgubi svu svoju mistiku. Boselli ovdje naprosto unisti jednog od Zagorovih najboljih neprijatelja. I sto je najgluplje, on napravi prica u citavih pet epizoda i opet se sve raspetlja ubrzano i bez ikakve sanse za neku veliku dramatiku ili trenutak da Zagor i co. (kao i citatelj) odahne nakon tako duge avanture. Nazalost, ovo je bilo jedno ogromno razocarenje.
    16.12.2014
    23:40:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 9, 3

    S obzirom što nam je priuštio u onim nesretnim afričkim epizodama, ovo je još i odlično. Kad se sjetim količine nepotrebne i isforsirane fantastike u tim epizodama, sasvim je u redu poslati Zagora u još jednu paralelnu dimenziju gdje naši zakoni fizike i pravila ionako ne vrijede. Ovo  s paralelnim dimenzijama nije ništa novo u Zagoru, pa mi nije jasno ni zgražanje većine. Istina da je svega pomalo previše, ali, sve u svemu, nije mi ovo toliko loše. 

    Po pitanju crteža, Ferri je najbolji i zaslužuje 10, Torricelli 9, a Marcello mi je drag zbog crteža prepunog detalja i pokušaja da bude povijesno vjerodostojan, za razliku od Ferrija koji je po pitanju odjeće, oružja i prijevoznih sredstava, uvijek barem pola stoljeća ispred vremena radnje.

    Naslovnice me nisu zadivile, a zadnja je kriminalna i očito da je to neka rezervna naslovnica nacrtana ranije i ubačena tada u nedostatku prave. 

     

    08.01.2015
    14:17:00 sati
    Spock
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    pas masters,ovo je remekdjelo Kandrakove trilogije

    ovo je pravo osvježenje nakon prijašnjih pojavljivanja olinjala druida

    21.03.2015
    08:34:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Elderane84

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dakle, poslije treceg citanja da ostavim i komentar :) Ova prica je definitivno imala potencijala da postane najbolja prica serijala, ali iz nekoliko razloga to ipak nije postala... Osnovni razlog je to sto je, iako se proteze na punih 5 brojeva, ipak prekratka. Htio je Boseli mnogo, mnogo je i uradio, ali je ipak i to, na kraju, nedovoljno. Zamisao o 3 crtaca je fantasticna, i moram priznati da su, za moj ukus, sva trojica odradili fantastican posao, ali recimo da ipak Toriceli malo prednjaci. 

    Prvi dio price, koji crta Feri, odmah nam otkriva glavnog negativca, daje naznake sta ce se desavati i podsjeca nas na prijasnje susrete sa njim. Kad malo pogledam, ne znam ni sta to kandiduje Kandraksa za velikog neprijatelja, u prvoj prici on djeluje fakticki samostalno, slicno kao i Rakosi i prica je vise nekakav omaz prastarim horor filmovima, bar meni tako djeluje. Sto bi rekli "nostalgicari", atmosfera je mracna, Feri je dobro docarava, ali na tome i ostaje. Nista se posebno ne desava. Drugi dio nije vrijedan paznje, umjesto Kandraksa glavni negativac mogao je biti i neki cirkuski hipnotizer, svejedno je. Ali u trecem susretu, Boseli odmah puca na veliko. U igru su umjesani Gambit, Frida, Mardzi, Tonka, svima prijeti neposredna opasnost, a Zagor ne moze biti na vise mjesta istovremeno (ili mozda moze?) Ocigledni su Boselijevi omazi Demonima ludila, ima mnogo dijelova gdje ni citalac ni Zagor ne znaju sta se stvarno desava, a sta Zagor sanja. Svidja mi se i kontinuitet u prici, Zagor i Ciko nisu odmah u Darkvudu, niotkuda, vec nastavljaju prethodnu avanturu. Ono sto je mozda zamjerka je da je na ovaj uvodni dio price potroseno 2 ipo broja, i po takvoj razradi, siguran sam da bi sve ispalo neuporedivo bolje da je autor imao na raspolaganju bar nekih 7-8 brojeva, ali sta je, tu je.

    U drugom dijelu price, imamo pravu epsku fantastiku, sjajno nacrtanu, sa svim elementima zanra, i preplitanjem sa stvarnim mitovima. Dosadan sam, ali ostaje zal sto se tamo nije zadrzao duze. Ovako je sve moralo biti donekle zbrzano, sto je velika steta. Ovako ispade da je dodir Zagora sa EF-om Sklavijeva zajebancija u Golnoru i  Princ vilenjaka, koji je ipak specijalni broj, a svi znamo da specijali bas i nisu neke price koje izuvaju iz cipela, najvise zbog limitiranog broja stranica da se nesto vise kaze u stripu kakav je Zagor. Uprkos svemu, ovaj dio price mi je najbolji i nadam se da cemu u nekom naarednom Kandraksovom povratku opet vidjeti sve ove likove i njihovu zemlju.

    Treci dio je opet povratak u Darkvud, i konacni obracun. Marcelu mozda ide i najslabija ocjena od crtaca, ali je ipak posao odradio korektno. Zamjerka je sto Darkvudski rat nije vecih razmjera, ali valjda nije bilo mjesta za to. Produbljivanje keltskih motiva nastavlja se, a Kandraks je jaci nego ikad, i da nema pomoci sa strane, sumnjam da bi se dobro zavrsilo po Zagora.Slag na tortu je pojavljivanje Fride i Gambit, pa makar i ovako, nisu to bas cesti dogadjaji u serijalu. 

    Da rezimiram, jedan keltski druid konacno dobija tretman u prici kakav zasluzuje, ako ga vec ubacujete kao velikog neprijatelja. Mocni saveznici sa obje strane, iznenadni obrati, preplitanje svjetova, sveopsti rat, to je nesto sto se ocekuje kad vec na scenu ubacite takvog lika u strip u kojem je sve moguce, i nema limita. Ipak, ocjene i nisu sve za 10, ako cemo iskreno, najvise zbog toga sto prica nije razradjena na mnogo vise stranica, ali iz bog toga sto je nije Toriceli crtao do kraja, poslije Ferijevog dijela. Ipak, desetke ostavljam, jer su mnogo losiji stripovi ocijenjeni tim ocjenama, iz ciste nostalgije, pa neka ovo bude moja nostalgicna ocjena za prvo citanje ove price, iako je to bilo tek prije nekih 6-7 godina :)

    09.04.2015
    23:08:00 sati
    Elderane84
    uredi
  • Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    10.04.2015
    07:49:00 sati
    adriano
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 25%

    1, 1, 5, 4

    Dijelim Tintilinicevo misljenje.Ne znam zasto smo manjina ali eto Boselli nije za Zagora i nijedna mi njegova prica ne valja a sve su nekakve epske. No, manjina sam, ok, uzivajte u ovim buckurisima. Ja bih uzeo ovo opet citati samo kad bi mi zivot o tom ovisio.
    14.04.2015
    15:24:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • mradje11

    Ukupna ocjena 29%

    1, 1, 5, 8

    Nazovite me zadrtim tradicionalistom ali ovi paralalelni svjetovi mi nikako ne leze, sada jos i Dragonero dolazi u Darkwood pomozi Boze... U okviru zle magije i epizoda kao sto su Gradovi Cibole,Osveta Vudu i Africka Saga (Ako je tako mozemo nazvati, te tri-cetiri epizode) prica je dobro povezana, atlantida, drevna magija, ali ovi odlasci u paralelne svjetove su vec previse za moj ukus, To nije Zagor za mene, jedva sam procitao ovo.
    10.08.2015
    00:15:00 sati
    mradje11
    uredi
  • Ukupna ocjena 53%

    6, 4, 6, 5

    25.12.2015
    23:11:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    MAŠTOVITO, KOLOSALNO...HRPA STRANICA S DINAMIČNIM I ZANIMLJIVIM SADRŽAJEM...MNOGO CRTAČA, ŠTO OVO DJELO DODATNO ČINI POSEBNIM. Volio bih da je VESELI ČETVRTAK za naslovnicu odabrao onu sa zmajem. Kandrax je lik koji pruža neograničene mogućnosti mašti. Šteta što nitko nije izdao ovu epizodu u tvrdom uvezu a odgovarala bi i boja, za ovo remek djelo iznimno. 

    09.05.2016
    01:00:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 87%

    9, 7, 10, 9

    Definitovno naj kontroverznija epizoda Zagora,dok je nekome ovo medu najboljim pricama o Zagoru,nekome je ovo dno dna!

    Svrstat cu se medu one kojima je ovo dobra epizoda,nije onaj sam vrh Zagora ali je uzbudljivo,napeto i zanimljivo,jasno je od kud je Boselli crpio ideju za ovaj strip,druga epizoda koju crta Toriccieli mi je naj slabija,ne zbog njegovog crteza koji je odlican nego zbog toga sto nije bila potrebna,cak i da je pre lako su se Zagor i ekipa izvukli,protivnici su tako mocni ali dobiju takvu bananu na kraju...

    Sva tri crtaca na nivou,naprosto rasturaju,pogotovo Ferri,naslovnice su razlicite,prva je odlicna i za cistu desetku je,druga je takoder super,Otok sjena takoder odlicna,ove ostale dvije su cisti prosjek!

     

    27.08.2016
    18:41:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 41%

    2, 2, 7, 8

    Kakve su ovo bajke, kakve su ovo budalastine...?!

    21.03.2017
    12:52:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    22.05.2017
    17:55:00 sati
    suply1
    uredi
  • Mummy

    Ukupna ocjena 26%

    1, 1, 5, 5

    Mnogo fantastike, meni naporno za čitanje. Ne sviđa mi se ni ovo menjanje crtača u serijalu, pogotovo što su stilovi crtanja različiti. Liči mi na neki neuspešni pokušaj kopiranja Demona ludila i Hordi zla. Ne verujem da ću ponovo čitati ovo.

    27.07.2018
    07:45:00 sati
    Mummy
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Pohvale za recenziju. Nema mnogo da se doda, niti oduzme. Meni su odlicna sva tri pojavljivanja Kandraksa. Zagor kao u najbolja vremena, cak i poslednja naslovnica kao da je u "Dnevniku" radjena 😀

    27.07.2018
    16:39:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    Prvi dio s Kanraxom podiže vrijednost priče, ostatak ga neupitno srozava.

    21.06.2019
    10:02:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 108
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 302
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 221
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 762
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 752

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2751
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1811
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1700
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1315
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1247

Aukcije

Forum